KTIRIO - ODHGOS KATASKEVIS 2022

Page 1

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ | ΥΛΙΚΑ |

Ο Δ Η Γ Ο Σ Κ Α ΤΑ Σ Κ Ε Υ Η Σ 2 0 2 2 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΦΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΨΥΞΗ, ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΠΑΓΚΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΚΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΞΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 3 / ΜΑΡΤΙΟΣ 2022 15,00 €


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Αρχιτεκτονική τεχνολογία 10

Κυκλικός φεγγίτης με κλείστρο σε εξοχική κατοικία στη Μήλο

12

Στέγη με φωτοβολταϊκά στοιχεία σε βιοκλιματικό κτίριο εκπαίδευσης

14

Εσωτερικός κήπος και φεγγίτης σε κατοικία στη Λευκωσία

16

Πέργκολα εν προβόλω σε κατοικία στην Εύβοια

18

Στεγανή πέργκολα με διάτρητο μοτίβο σε κατοικία στην Πάρο

20

Κέλυφος σκυροδέματος σε κτίριο του τουριστικού λιμένα της Μαρίνας Βουλιαγμένης

22

Επένδυση από ειδικά τούβλα σε πρόσοψη κτιρίου στο Λονδίνο

24

Μεταλλικό κέλυφος σε κτίριο γραφείων με LEED Gold

26

Δομικό πλέγμα από σκυρόδεμα στην όψη πανεπιστημιακού κτιρίου στο Βόλο

28

Μαρμάρινη επένδυση πρόσοψης σε ανακαίνιση ξενοδοχείου στην Αθήνα

30

Κατασκευή και φωτισμός πτερυγίων σκίασης σε κτίριο γραφείων με LEED Ρlatinum

32

Πρόσοψη με κρυφό σύστημα σκίασης σε κατοικία στην Πορτογαλία

Τεχνικές οδηγίες - Υλικά & τεχνολογίες

34

Σκίαση με ξύλινες περσίδες σε κτηνιατρική κλινική στη Λεμεσό

39

36

Εξωτερική κουζίνα σε κατοικία στη Λευκωσία

Οικοδομικά - χρώματα Ενίσχυση φέροντος οργανισμού κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα

38

Οροφή με ιστούς μπαμπού σε χώρο υποδοχής ξενοδοχείου

58

Μόνωση Υγρασία εδάφους σε υπόγειους χώρους

79

Όψεις - Στέγες - Κουφώματα Γυάλινες κατασκευές σε στέγες και οροφές

103

Θέρμανση - Ψύξη - Κλιματισμός Θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός στις ανακαινίσεις

119

Εσωτερικοί χώροι Δάπεδα και επενδύσεις με μεγάλα πλακίδια

130

Κουζίνα - Μπάνιο - Υδραυλικά Πάγκοι κουζίνας

142

Εξωτερικοί χώροι - Πισίνα Σκίαση εξωτερικών χώρων

151

Φωτισμός - Ηλεκτρολογικά Φωτισμός ασφαλείας στα κτίρια

Εξώφυλλο: Πτυχωτό μεταλλικό κέλυφος, στo Westfield Mall Αρχιτεκτονική μελέτη: MVSA Architects Φωτογραφία: MVSA Architects Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων & φωτογραφιών, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Το περιεχόμενο των άρθρων εκφράζει το συντάκτη και όχι απαραίτητα τη διεύθυνση του περιοδικού.

3

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΕΚΔΟΤΙΚΟ

BUILDING CENTER ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΑ www.buildingcenter.gr

Πιστεύουμε ότι τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε η επανεκκίνηση της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας και ότι οι τεχνικές γνώσεις, οι νέες τεχνολογίες και η αρχιτεκτονική θα εφαρμόζονται πιο έντονα πλέον στις κατασκευές και θα συμβάλλουν στην ποιότητα του κτισμένου περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Το τεύχος βέβαια που βρίσκεται στα χέρια σας, ο ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 2022, είναι ξεχωριστό στο είδος του και κυκλοφορεί για 5η συνεχή χρονιά. Εδώ θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες κατασκευής, μέσα από τις παρακάτω ενότητες που είναι ταξινομημένες σε κατηγορίες: • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, όπως αποτυπώνεται με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες έργων που υλοποίησαν Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες. • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, στις οποίες παρουσιάζονται επί μέρους τεχνικά θέματα και πρακτικές κατασκευής, με τρισδιάστατα και δισδιάστατα σχέδια, πίνακες και φωτογραφίες. • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, οι οποίες παρουσιάζουν πιο αναλυτικά χρήσιμα υλικά, τις ιδιότητες και τις εφαρμογές τους. • ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, που διατίθενται στην Ελλάδα από σημαντικές και αξιόπιστες εταιρείες, με τη φωτογραφία και την τεχνική περιγραφή τους. Σκοπός αυτού του τεύχους είναι να προτείνει λύσεις σε κατασκευαστικά θέματα που απασχολούν το μηχανικό μελετητή, το μηχανικό του εργοταξίου, αλλά και κάθε επαγγελματία ή ιδιώτη, που ασχολείται με τις νεόδμητες κατασκευές ή τις ανακαινίσεις. Ελπίζουμε το περιεχόμενο της έκδοσης να σας φανεί χρήσιμο και να αποτελέσει πραγματικά έναν απαραίτητο "οδηγό κατασκευής" στα χέρια σας.

Το ΚΤΙΡΙΟ συμπληρώνοντας φέτος 36 χρόνια προώθησης της αρχιτεκτονικής και της έγκυρης τεχνικής πληροφόρησης και της επαγγελματικής επικοινωνίας, προσθέτει μια ακόμη πηγή ενημέρωσης του τεχνικού κόσμου και όσων ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική και την ποιότητα στα κτίρια. Το BUILDING CENTER είναι η πρώτη 3D βάση στην Ελλάδα για την Αρχιτεκτονική και Τεχνική Πληροφόρηση μέσα από video, την οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Με ηλεκτρονική μορφή, είναι η συνέχεια του Building Center που ίδρυσε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου σε έναν ιδιωτικό συνεδριακό χώρο, αρχιτέκτονες και εξειδικευμένοι μηχανικοί και εταιρείες παρουσίαζαν τα έργα και τις υπηρεσίες τους. Πιστεύουμε ότι με αυτό το project προσθέτουμε ακόμη ένα "εργαλείο" με δυνατότητες διάδοσης και σε διεθνές περιβάλλον, αναβαθμίζοντας την εκδοτική εταιρεία σε ένα χρήσιμο οργανισμό αρχιτεκτονικής και τεχνικής πληροφόρησης και αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

7

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζονται χρήσιμες και ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές λεπτομέρειες από έργα Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων, με στόχο να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και γνώσης. — Κυκλικός φεγγίτης με κλείστρο σε εξοχική κατοικία στη Μήλο

— Δομικό πλέγμα από σκυρόδεμα στην όψη πανεπιστημιακού κτιρίου στο Βόλο

— Στέγη με φωτοβολταϊκά στοιχεία σε βιοκλιματικό κτίριο εκπαίδευσης

— Μαρμάρινη επένδυση πρόσοψης σε ανακαίνιση ξενοδοχείου στην Αθήνα

— Εσωτερικός κήπος και φεγγίτης σε κατοικία στη Λευκωσία

— Κατασκευή και φωτισμός πτερυγίων σκίασης σε κτίριο γραφείων με LEED Ρlatinum

— Πέργκολα εν προβόλω σε κατοικία στην Εύβοια

— Πρόσοψη με κρυφό σύστημα σκίασης σε κατοικία στην Πορτογαλία

— Στεγανή πέργκολα με διάτρητο μοτίβο σε κατοικία στην Πάρο

— Σκίαση με ξύλινες περσίδες σε κτηνιατρική κλινική στη Λεμεσό

— Κέλυφος σκυροδέματος σε κτίριο του τουριστικού λιμένα Αστήρ της Μαρίνας Βουλιαγμένης

— Εξωτερική κουζίνα σε κατοικία στη Λευκωσία

— Επένδυση από ειδικά τούβλα σε πρόσοψη κτιρίου στο Λονδίνο

— Οροφή με ιστούς μπαμπού σε χώρο υποδοχής ξενοδοχείου

— Μεταλλικό κέλυφος σε κτίριο γραφείων με LEED Gold 9

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΟΡΟΦΗ ΜΕ ΙΣΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: TAKA + PARTNERS ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ: ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΛΗ, ΜΑΡΤΣΕΛΑ ΑΝΘΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΝΤΙΔΑΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΣΙΘΩΝΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΕΛΑΤΗΣ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΧΡΙΣΤΑΡΑ Α.Ε. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: KIM POWELL PHOTOGRAPHY

Η ειδική κατασκευή βρίσκεται στο χώρο εισόδου και στο lobby του ξενοδοχείου "Antigoni Beach Resort", στη χερσόνησο της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτέλεσε η αίσθηση διείσδυσης του φυσικού φωτισμού στο χώρο της υποδοχής και του καθιστικού, με τη διαμόρφωση ελαστικών οροφών. Διαμορφώθηκαν φατνώματα από κοιλοδοκούς αλουμινίου, τετραγωνικής διατομής 50 x 50 (mm), τα οποία επενδύθηκαν με ένα φύλλο ανθυγρής γυψοσανίδας. Κατόπιν τοποθετήθηκαν στην οροφή ταινίες φωτοδιόδων (LED) σε απόσταση μεταξύ τους όσο και το ύψος της κατασκευής (x = h), για τη σωστή διάχυση του φωτός και διαμορφώθηκε η ελαστική οροφή από εξειδικευμένο συνεργείο. Επάνω στο μεταλλικό σκελετό, βιδώθηκαν πλαίσια από μασίφ ξύλο φλαμουριάς με επένδυση καπλαμά δρυός. Η επιλογή του ξύλου φλαμουριάς, έγινε για λόγους εξοικονόμησης βάρους της κατασκευής, καθώς το φλαμούρι ανήκει στην πιο ελαφριά ξυλεία. Τα ξύλα διαμορφώθηκαν σε ειδικές διατομές, ώστε να ακουμπήσουν επάνω τους οι ιστοί μπαμπού Φ16 mm, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ανά 30 mm, ώστε να αφήνουν διακριτικά το φως να διαχέεται. Τοποθετήθηκαν ξύλινες ροζέτες, για να καλύψουν τις ξυλόβιδες στα διάφορα σημεία στήριξης. Τέλος, όλη η κατασκευή περάστηκε με διάφανο ακρυλικό βερνίκι.

ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ.

ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΒΙΔΩΘΗΚΑΝ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣΙΦ ΞΥΛΟ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΠΛΑΜΑ ΔΡΥΟΣ, ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥ.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ - ΚΑΤΟΨΗ A 1. Ανθυγρή γυψοσανίδα. 2. Κοιλοδοκός στήριξης αλουμινίου, τετραγωνικής διατομής 50 x 50 (mm).

1

3. Ξύλινη ροζέτα. 4. Μασίφ ξύλο φλαμούρι με επένδυση καπλαμά δρυός, διατομής 60 x 135 (mm).

4 5 7

5

5. Μασίφ ξύλο φλαμούρι με επένδυση καπλαμά δρυός, σε ειδική διατομή 60 x 135 (mm).

6

6. Ελαστική μεμβράνη.

8

8. Ταινίες LED με ψύκτρα, τοποθετημένες ανά απόσταση x=h.

7. Ιστός μπαμπού Φ16 mm, με τοποθέτηση ανά 30 mm.

2

6

4 A' ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ - ΤΟΜΗ Α-Α'

1 23 4 5

6

7 2

8

38

35124

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

7

6

8

2

5


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΚΕΛΥΦΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΑΕΤΕR ARCHITECTS / ΧΑΡΡΥ Κ. ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ , ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΡΙΖΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΓΙΑΝΟΥ, ΒΕΝΙΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ, ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚΙΑΔΑ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΑΨΑΣΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΤΤΑ Α.Ε. Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: TEAM M-H ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ A.Ε. ΜΕΛΕΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ: MARNET A.T.E. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ: NEIHEISER ARGYROS ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥ: HILL INTERNATIONAL TΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ: BATIS 3D DESIGN STUDIO

ΟΙ ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΜΠΥΛΑ ΠΤΥΧΩΤΑ, ΚΕΚΛΙΜΕΝΑ Ή ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ, ΑΠΟ ΛΕΥΚΟ ΛΕΙΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ.

Τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της "Μαρίνας Βουλιαγμένης" περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και αναδιάταξη των υφιστάμενων λιμενικών έργων και τη διαμόρφωση νέας χερσαίας ζώνης. Διαμορφώνονται νέες αναπτύξεις συνολικής δόμησης 4.800 m² με χρήσεις τουρισμού αναψυχής και διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας, καθώς και υπαίθριες διαμορφώσεις. Ενταγμένα στο περιβάλλον που δημιουργούν τα πολυάριθμα σκάφη, που ελλιμενίζονται στη μαρίνα και τα οποία αποτελούν την πλέον εντυπωσιακή συλλογή γιοτ που μπορεί να συναντήσει κανείς στη χώρα, τα νέα κτίρια ακολουθούν μορφολογία που εμπνέεται από το ναυπηγικό σχεδιασμό τους. Μιλώντας τη γλώσσα τους, οι όψεις των κτιρίων χαρακτηρίζονται από καμπύλα πτυχωτά, κεκλιμένα ή μη αναπτύγματα εξωτερικών τοίχων, από λευκό λείο εμφανές σκυρόδεμα, τα οποία προσδίδουν την αίσθηση της κίνησης και της ενέργειας. Το λευκό λείο εμφανές σκυρόδεμα των όψεων, που περιλαμβάνει τόσο φέροντα, όσο και μη φέροντα στοιχεία του στατικού οργανισμού, σκυροδετείται ταυτόχρονα με αυτό του εσωτερικού σκελετού, ο οποίος κατασκευάζεται από απλό σκυρόδεμα. Τα καμπύλα τμήματα προβλέπεται να κατασκευαστούν με ειδικούς μεταλλότυπους.

ΤΟΜΗ

20

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Ασφαλτική μεμβράνη, 2 στρώσεις Μηχανική στήριξη και σφράγιση με μαστίχη πολυουρεθάνης

Στρώση τσιμεντοκονιάματος εξομάλυνσης Γαρμπιλόδεμα 400 kg/m³ τσιμέντου min 50 mm, με κλίση 1%

Ράγα ιμάντα προστασίας συντηρητών δώματος

Ελαστομερές γαλάκτωμα Κανάλι απορροής ομβρίων με τσιμεντοκονίαμα

Λάμα στήριξης με στερέωση στον οπλισμό

Θερμομόνωση από πετροβαμβακα 40 kg/m³, 80 mm Εμφανές λευκό σκυρόδεμα

Προφίλ αλουμινίου και σφράγιση με μαστίχη πολυουρεθάνης Ψευδοροφή γυψοσανίδας Υαλοπέτασμα με πλαίσιο αλουμινίου

Τοιχίο κοινού σκυροδέματος

Επένδυση γυψοσανίδας 12,5 mm

Πρόσθετο ξύλινο στοιχείο

Εμφανές λευκό σκυρόδεμα Θερμομόνωση από πετροβαμβακα 40 kg/m³, 80 mm Τελικό δάπεδο Γαρμπιλόδεμα 400 kg/m³ Ελαφροσκυρόδεμα των 250 kg/m³ τσιμέντου ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

Νάυλον - φύλλο πολυαιθυλενίου 0,4 mm

Θέση υδρορρόης Αφαιρετό πέτασμα με γόμωση με κυψέλη (honeycomb), με τελική επιφάνεια λευκού τσιμέντου

Οπλισμένο λευκό σκυρόδεμα Θερμομόνωση από πετροβαμβακα 40 kg/m³, 80 mm Επένδυση γυψοσανίδας 12,5 mm

Γυάλινο στηθαίο ασφαλείας Ειδικό τεμάχιο, προκατασκευασμένο με σχισμές Μεταλλικό κανάλι απορροής oμβρίων Τελικό δάπεδο, min 70 mm, κλίση 0,5%

Τελικό δάπεδο, min 70 mm, κλίση 0,5% Στρώση γεωυφάσματος Ασφαλτική μεμβράνη, 2 στρώσεις

Ελαστομερές γαλάκτωμα Σφράγιση με μαστίχη πολυουρεθάνης

Στηθαίο εμφανούς λευκού σκυροδέματος

Σκυρόδεμα β' φάσης Κοινό οπλισμένο σκυρόδεμα Θερμομόνωση από πετροβαμβακα 40 kg/m³, 80 mm

21

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Σφράγιση με μαστίχη πολυουρεθάνης


Ο Ι Κ Ο Δ Ο Μ Ι Κ Α

– Χ Ρ Ω Μ Α Τ Α

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Τρόποι αύξησης της αντοχής Παρουσίαση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΓΟΥΛΗΣ, πολιτικός μηχανικός Π.Θ. & μεταλλειολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc περιβάλλοντος και ανάπτυξης Ε.Μ.Π. Σχεδίαση: ARCHIL MACHARADZE, αρχιτέκτονας μηχ.

Μια υφιστάμενη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα μετά το πέρας ορισμένων ετών, ενός σεισμού ή την αλλαγή χρήσης της, μπορεί να χρειάζεται επισκευή και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού της. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες μείωσης της αντοχής της και εμφάνισης βλαβών (αστοχιών) είναι οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι κακοτεχνίες και η φθορά των υλικών με το πέρασμα του χρόνου (γήρανση). Τα υποστυλώματα, οι δοκοί και οι κόμβοι είναι τα στοιχεία που εμφανίζουν συνήθως τις μεγαλύτερες βλάβες. Ο μηχανικός καλείται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση να προβεί αρχικά σε τοπική διάγνωση των αιτιών της βλάβης. Ακολούθως απαιτείται διάγνωση για το κατά πόσον η βλάβη είναι γενικού χαρακτήρα και απαιτεί αναδιαστασιολόγηση και ενίσχυση όλου του κτίσματος. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αποφασίζεται ο τύπος επέμβασης γενικά στο οικοδόμημα ή τοπικά στο δομικό στοιχείο που παρουσιάζει τη βλάβη. Μετά από την επιλογή του τύπου επέμβασης γίνεται η διαστασιολόγησή της. Τέλος σημειώνεται ότι, επειδή οι καθαιρέσεις προηγούνται των επεμβάσεων, χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για προσωρινές υποστυλώσεις. Στις επόμενες παραγράφους θα παρουσιαστούν διάφορες τεχνικές ενίσχυσης των στοιχείων του φέροντος οργανισμού για την αύξηση της διατμητικής και καμπτικής αντοχής τους. 39

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Ο Ι Κ Ο Δ Ο Μ Ι Κ Α

Εναλλακτικά, αντί για επικόλληση των φύλλων μπορεί να επιλεγεί τοποθέτησή τους σε αυλάκια, δηλαδή εγκοπές της επιφάνειας του σκυροδέματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη συνάφεια μεταξύ της ενίσχυσης και του σκυροδέματος και προστασία έναντι της διάβρωσης, εάν πρόκειται για μεταλλικά ελάσματα. Για τη συγκόλληση του οπλισμού στις εγκοπές, όπως επίσης και για την αγκύρωσή του, χρησιμοποιείται ρητίνη ή κονίαμα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως σε βλάβες υποστυλωμάτων (π.χ. αστοχία σε διάτμηση και σε θλίψη ή ανεπαρκής μάτιση οπλισμού), πλακών και δοκών. Στην περίπτωση υποστυλώματος είναι δυνατή η περιτύλιξη σύνθετων υλικών περιμετρικά της διατομής με ειδική συσκευή ρομπότ.

– Χ Ρ Ω Μ Α Τ Α

1. Εσωτερικός οπλισμός. 2. Κοχλίες για αγκύρωση στα άκρα του μεταλλικού ελάσματος 1 για αποτροπή της πρόωρης αποκόλλησής του.

2

3

4

5

3. Μεταλλικό έλασμα. 4. Εποξειδική ρητίνη. 5. Δοκός.

Τομή ενισχυμένης δοκού με επικόλληση μεταλλικού ελάσματος και αγκύρωση των άκρων του με κοχλίες.

Τομή ενισχυμένης δοκού με επικόλληση φύλλων ινοπλισμένων πολυμερών από ίνες άνθρακα σε δύο διαφορετικές διατάξεις.

Περιτύλιξη υποστυλώματος με σύνθετα υλικά.

1. Πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα. 2. Εύκαμπτο φύλλο υφάσματος από ινοπλισμένα πολυμερή από ίνες άνθρακα.

4

3

2

1

3. Εποξειδική ρητίνη. 4. Δοκός από οπλισμένο σκυρόδεμα.

1. Πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα. 2. Εύκαμπτα φύλλα (λωρίδες) υφάσματος από ινοπλισμένα πολυμερή από ίνες άνθρακα. 3. Εποξειδική ρητίνη. 4. Δοκός από οπλισμένο σκυρόδεμα.

41

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

4 3

2

1


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ Το σύστημα περιμετρικής αποστράγγισης (drainage) αποτελείται από μία τάφρο που περιβάλλει το κτίριο, συλλέγει τα νερά και τα οδηγεί στο σύστημα αποχέτευσης ή σε φυσικό υποδοχέα ή σε χαμηλότερο επίπεδο σε έδαφος υπό κλίση μέσω αγωγού στον πυθμένα της υπό μικρή κλίση (συνήθως 0,5% - 2,0%). Αυτή η μέθοδος συνδυάζεται με την τοποθέτηση υγρομονωτικών υλικών στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου, όταν είναι νεόδμητο, ενώ στην περίπτωση που συνδυαστεί με υποδαπέδια αποστράγγιση παρέχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Έχει εφαρμογή σε υφιστάμενες ή νέες κατασκευές, που πλήττονται από την ύπαρξη επιφανειακών υδάτων, μόνιμων ή πρόσκαιρων ή από περιστασιακά διηθούμενα ύδατα, που προσβάλλουν τα πλευρικά τοιχώματα ή από υπόγεια νερά, των οποίων η στάθμη, περιστασιακά ή μόνιμα, φθάνει σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό των θεμελίων.

Οδηγίες κατασκευής

• Η διάνοιξη της τάφρου θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον ως το επίπεδο των θεμελίων χωρίς όμως να ξεπερνά την άνω στάθμη τους. Στην περίπτωση υποδαπέδιας αποστράγγισης, η τάφρος πρέπει να βρίσκεται σε στάθμη χαμηλότερη των θεμελίων, διότι διαφορετικά θα πρέπει να τρυπηθούν τα θεμέλια για τη σύνδεση των αγωγών, κάτι που δεν είναι αποδεκτό. Στον πυθμένα και στα τοιχώματα της τάφρου διαστρώνεται υλικό, που να επιτρέπει τη διήθηση των υδάτων (συνθετικό υφαντό υλικό, γεωύφασμα κτλ.) • Ο αγωγός αποστράγγισης πρέπει να εδράζεται σε στρώση διαβαθμισμένου υλικού, πάχους περίπου 20 cm με χαλίκια Ø32 έως Ø64, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος έμφραξης των

οπών από υλικά, που μεταφέρουν τα διηθούμενα ύδατα. • Επάνω από τον αγωγό γίνεται πλήρωση της τάφρου με χαλίκι ίδιας διαμέτρου σε ύψος 40 cm για την προστασία του αγωγού. • Το σύστημα αποστράγγισης θα πρέπει να βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερη στάθμη από αυτήν του αποχετευτικού αγωγού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρισμού του με ακάθαρτα σε περίπτωση υπερφόρτωσης του συστήματος (αντιστροφή ροής). • Ο αποστραγγιστικός αγωγός πρέπει να περιβάλλεται από γεωύφασμα, προκειμένου να αποτρέπεται η διείσδυση μικρόκοκκων υλικών στο εσωτερικό του μέσω των οπών στην επιφάνειά του. • Οι αγωγοί αποστράγγισης επιλέγονται από πορώδη υλικά (σωλήνες από πορώδες σκυρόδεμα, εφυαλωμένοι πηλοσωλήνες κτλ.) ή από διάτρητους αγωγούς από αδιαπέραστο υλικό σε όλη την επιφάνειά τους. Η εσωτερική τους επιφάνεια θα πρέπει να είναι λεία, ούτως ώστε να διευκολύνει τη ροή του νερού. Η διάμετρός τους συνήθως επαρκεί στα 100 mm, θα πρέπει όμως πάντα να εκτιμάται η ποσότητα των υδάτων που θα κληθεί να παραλάβει. Στις γωνίες ή σε θέσεις αλλαγής κλίσης μικρότερης από 135° θα πρέπει να προβλέπεται φρεάτιο καθαρισμού. • Η υγροπροστατευτική στρώση πρέπει να προστατεύεται από τυχόν τραυματισμό από τα υλικά πλήρωσης της τάφρου. Μπορεί να καλυφθεί με: - πλάκες από σκληρά αφρώδη υλικά (π.χ. διογκωμένη πολυστερίνη), - αποστραγγιστικό τοίχο ξηράς δόμησης,

Περιμετρική αποστράγγιση κτιρίων

1

1. Χώμα. 2. Αμμοχάλικο. 3. Προστατευτική στρώση. Μπορεί να είναι θερμομονωτική πλάκα απρόσβλητη από την υγρασία ή αποστραγγιστική μεμβράνη με κωνοειδείς προεξοχές.

2 3

4. Στεγανοποιητική στρώση. 5. Χαλίκι 3Α.

4

6. Οπλισμένο σκυρόδεμα.

5

8. Διάτρητος αγωγός αποστράγγισης.

6

9. Σκυρόδεμα καθαριότητας.

7. Γεωύφασμα.

5 7

8

9

1

62

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Μ Ο Ν Ω Σ Η

- σύνθετα αποστραγγιστικά φύλλα με εξωτερική επικάλυψη μη υφαντού γεωυφάσματος και εσωτερική από συνθετικές ύλες (προπυλένιο κτλ.), - φύλλα (κυματοειδή ή τραπεζοειδή) από πλαστικά ή ορυκτά υλικά, που διευκολύνουν και τον αερισμό του τοίχου. • Η διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας της τάφρου και της περιμετρικής ζώνης εδάφους πρέπει να διαμορφώνεται με κλίση προς τα έξω, προκειμένου να οδηγούνται τα νερά της βροχής μακριά από το κτίριο.

3

4

1. Τοιχίο σκυροδέματος. 2. Επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα 3. Αποστραγγιστική μεμβράνη με κωνοειδείς προεξοχές.

Περιμετρική αποστράγγιση με γεωσυνθετικά στραγγιστήρια

Η περιμετρική αποστράγγιση στο κτίριο μπορεί επίσης να επιτευχθεί με τη χρήση γεωσυνθετικών στραγγιστηρίων, μειώνοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής, καθώς δεν χρειάζεται η διάνοιξη μεγάλης τάφρου, η πλήρωσή της με αδρανή, πρόσθετα γεωυφάσματα και οι σωλήνες αποστράγγισης. Το στραγγιστήριο είναι σύνθετο υλικό και αποτελείται από μία στεγανή μεμβράνη με διαπερατό πυρήνα με προεξοχές, που επιτρέπει την είσοδο του νερού σ’ αυτόν, όχι όμως και το αντίστροφο. Το σύστημα συμπληρώνεται από γεωύφασμα στην επαφή με το έδαφος με υψηλή ανθεκτικότητα στις επιδράσεις του ριζικού συστήματος των φυτών. Το νερό από τον πυρήνα οδηγείται σε σωλήνα στον πυθμένα του συστήματος και κατόπιν προς το αποχετευτικό σύστημα ή άλλο αποδέκτη μακριά από τη θεμελίωση (τουλάχιστον 1,5 m).

1

2

5

4. Γεωύφασμα 5. Χαλίκι. 6. Αποστραγγιστικός αγωγός. 7. Χώμα.

6 7

Περιμετρική αποστράγγιση θεμελίωσης με αποστραγγιστική μεμβράνη με κωνοειδείς προεξοχές. Λεπτομέρεια κατασκευής περιμετρικής αποστράγγισης σε συνδυασμό με κατακόρυφη στεγανοποίηση.

Προστασία στεγανοποίησης των περιμετρικών κατακόρυφων στοιχείων με τοποθέτηση συνθετικής μεμβράνης με κωνοειδείς προεξοχές σε υπόγειο.

63

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ |

ΜΟΝΩΣΗ

KlimaExpert Καινοτόμα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης KERAKOLL ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. www.kerakoll.com • T: 2262049700

1

Τα συστήματα KlimaExpert της Kerakoll με υψηλή τεχνική ποιότητα, επιτρέπουν την επίτευξη της ενεργειακής απόδοσης, της ανθεκτικότητας και της αντοχής στο χρόνο, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων καθώς και απαράμιλλη αισθητική ποιότητα και άνεση διαβίωσης. Η σειρά περιλαμβάνει τα συστήματα KlimaExpert EPS Graphite, KlimaExpert EPS, KlimaExpert EPS χωρίς τη χρήση αγκυρίων, KlimaExpert MW, KlimaExpert XPS. Οι επιδόσεις των πέντε συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης KlimaExpert πιστοποιούνται με την έκδοση τριών διαφορετικών ETA (ν. 19/0255, ν. 19/0256 και ν. 19/0257) και συνακόλουθων σημάνσεων CE συστήματος, που λαμβάνονται μετά από αυστηρές δοκιμές σε μεμονωμένα προϊόντα και σε ολόκληρο το συναρμολογημένο σύστημα. Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα των πέντε συστημάτων είναι η ασφάλεια κατά την τοποθέτηση, χάρη στην υψηλή ευκαμψία των υλικών συγκόλλησης και λείανσης Klima Flex White και Klima Pro. Ο κύκλος φινιρίσματος προσδίδει αισθητικό, προστατευτικό πάχος αλλά και συμπαγές αποτέλεσμα, είναι ινοπλισμένος και ανθεκτικός στις επιθέσεις από μούχλα και μικροφύκη. Επιπλέον, υπάρχει υψηλή διαπνοή σε όλο το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης KlimaExpert MW, χάρη στη δράση των σιλοξανών που υπάρχουν στο Kerakover Silox Finish και στην υψηλή ικανότητα διαπνοής του πάνελ από πετροβάμβακα Klima MW, αλλά και πολύ καλή αντίδραση στη φωτιά (Ευρωκλάση για την αντίδραση στη φωτιά: A2-s1,d0).

2

4

3

1. Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης KlimaExpert πιστοποιούνται με τρία διαφορετικά ΕΤΑ. 2. Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης KlimaExpert MW μειώνει τους περιβαλλοντικούς θορύβους στο εσωτερικό. 3. Το πρώτο ελληνικό σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης δοκιμασμένο στο wind up lift test. 4. Πιστοποιημένα πάνελ βάσει της ETAG 004. Αμετάβλητες διαστάσεις και απόδοση στο χρόνο.

3

76

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Μ Ο Ν Ω Σ Η

Στεγανοποίηση μπαλκονιών επάνω από πλακόστρωση MARITRANS® Διαφανής, επαλειφόμενη, ανθεκτική, ημίσκληρη / ελαστική μεμβράνη αλειφατικής, πολυουρεθανικής βάσης ενός συστατικού, που χρησιμοποιείται για μακροχρόνια στεγανοποίηση επάνω από πλακόστρωση. Δεν επηρεάζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), δεν κιτρινίζει, δεν προσβάλλεται από τα αλκάλια του υποστρώματος και ακόμη μετά από γήρανση παραμένει διαφανής και ελαστική. Στεγανοποιεί κεραμικές, πέτρινες και γυάλινες επιφάνειες και τις προστατεύει από την υγρασία, την όξινη βροχή, το νέφος και τον πάγο. Οξειδωμένες, διαφανείς, πολυκαρβονικές επιφάνειες δείχνουν πιο διαφανείς μετά την επίστρωσή τους με MARIΤRANS®. MARIS POLYMERS, Τ: 2262032918, www.marispolymers.com

Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης THERMOPROSOPSIS Η θερμομόνωση της κατοικίας συνεπάγεται ελάχιστες απώλειες και επομένως λιγότερη απαιτούμενη ενέργεια για τη θέρμανση και το δροσισμό της, καθώς και λιγότερες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα. Διασφαλίζεται η θερμική άνεση εντός της κατοικίας, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε όψη κτιρίου, αναβαθμίζοντάς την και αισθητικά. Λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που εφαρμόζεται στην παραγωγή των επιχρισμάτων της Knauf, αποφεύγεται η συσσώρευση συμπυκνωμάτων και η δημιουργία μούχλας και εξασφαλίζεται μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση. Επιπροσθέτως ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις πυραντοχής και βελτιώνεται ουσιαστικά και η ηχομόνωση της κατοικίας. KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2109310567, www.knauf.gr

Αποστραγγιστική μεμβράνη φυτεμένων δωμάτων PROTECTODRAIN® PD250 Αποστραγγιστική μεμβράνη από ενισχυμένο, σκληρό πλαστικό ABS με υποκείμενη προστατευτική στρώση από καουτσούκ. Τα υλικά κατασκευής της και η επίπεδη επιφάνειά της στην κατώτερη πλευρά επιτρέπουν την ομοιόμορφη διακύμανση των μόνιμων και κινητών φορτίων στη στεγανοποιητική στρώση, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη προστασία της. Με θλιπτική αντοχή σε παραμόρφωση 10%, που ανέρχεται σε 460 kN/m², η μεμβράνη δημιουργεί μια ζώνη ισχυρής προστασίας σε φυτεμένες επιφάνειες οροφών με μεγάλα βάθη πλήρωσης. EGREEN / Ε.Ε.Ε.Ε. Ε.Π.Ε., Τ: 2103629221, www.egreen.gr

Ηχομονωτικό, αντικραδασμικό, επαλειφόμενο υλικό DUROSTICK dB BLOCK Ηχομονωτικό, θερμομονωτικό, αντιρηγματικό, συγκολλητικό, αντικραδασμικό και στεγανοποιητικό προϊόν σε μορφή πάστας, το οποίο επιλύει μια σειρά ζητημάτων στην κατασκευή, στην επισκευή και στην ανακαίνιση κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Με εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε οικοδομική επιφάνεια, μεταλλική, αλουμινίου ή ξύλινη, σε τσιμεντοσανίδα ή γυψοσανίδα, το καινοτόμο προϊόν dB Block δίνει λύσεις σε εφαρμογές που έως σήμερα αντιμετωπίζονταν με πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Συνιστάται, μεταξύ των άλλων, για την αντιρηγματική προστασία πατητών τσιμεντοκονιών, για τη στεγανοποίηση υποστρωμάτων πριν τη δαπεδόστρωση, για την ηχομόνωση και θερμική άνεση των χώρων. DUROSTICK Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2105598350, www.durostick.gr

Ηχοαπορροφητικό σύστημα οροφών PASSEPARTOUT Πρόκειται για αναρτώμενο σύστημα οροφών που αποτελείται από ξύλινες πλάκες με βάση το MDF που επενδύονται με μελαμίνη, λάκα ή καπλαμά. Παρέχει βελτίωση της ακουστικής του χώρου και δημιουργία μικρότερων ιδιωτικών χώρων, περιορίζοντας την ηχητική όχληση. Χαρίζει ενδιαφέρουσα αισθητική ιδιαίτερα στους χώρους ανοικτής διάταξης, όπου η οροφή παίζει τον πιο βασικό ρόλο στον έλεγχο της ακουστικής λόγω της μεγάλης ενιαίας επιφάνειας που καταλαμβάνει. Με ποικιλία σε μεγέθη και διατρήσεις διευκολύνει την οργάνωση των χώρων και παράλληλα εξασφαλίζει εύκολη επισκεψιμότητα στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. FANTONI - TIMBER AGENCIES, Τ: 2310551189, www.fantoni.it

Στεγανοποιητικό, αυτοϊάσιμο υλικό υψηλών αντοχών VELOSIT® CW 111 Επαλειφόμενο, κρυσταλλοποιητικό, τσιμεντοειδές, στεγανοποιητικό, αυτοϊάσιμο υλικό, ασυνήθιστα υψηλών αντοχών. Είναι πιστοποιημένο για πόσιμο νερό, διαπνέον και κατάλληλο για την παραλαβή θετικών και αρνητικών πιέσεων 13 bar. Ανθίσταται σε ενανθράκωση και σε θαλασσινό νερό. Η πλήρωση των δεξαμενών με νερό μπορεί να γίνει σε μόλις 24 ώρες από την εφαρμογή του. Αναμειγνύοντάς το με μισή σε όγκο ποσότητα άμμου, δημιουργεί ένα επισκευαστικό κρυσταλλοποιητικό κονίαμα. Το υλικό εφαρμόζεται σε υπόγεια κτιρίων και υπόγεια πάρκινγκ ανεξαρτήτως βάθους, δεξαμενές πόσιμου ύδατος, φράγματα, υδραυλικά έργα κάθε μεγέθους, βιολογικούς καθαρισμούς, δεξαμενές πυρόσβεσης, κανάλια κτλ. RENOVAT Ε.Π.Ε., Τ: 2106827105, www.renovat.gr

77

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΔΟΜΙΚΟ ΓΥΑΛΙ Οι κατασκευές από δομικό γυαλί σε οροφές παρέχουν μία γυάλινη επιφάνεια χωρίς ορατούς αρμούς από μεταλλικά ή άλλα στοιχεία. Χρησιμοποιείται γυαλί υψηλής αντοχής, χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, που προσφέρει μία καθαρή διαυγή επιφάνεια, ενώ οι κοινοί υαλοπίνακες έχουν μία ελαφρά πράσινη απόχρωση. Οι υαλοπίνακες είναι δίδυμοι με διάκενο, στο οποίο υπάρχει ευγενές αέριο για καλύτερη θερμομονωτική ικανότητα, ενώ μπορούν να φέρουν και επίστρωση για χαμηλή εκπεμπτικότητα (low-e). Διατίθενται ορθογωνικοί, τετραγωνικοί ή άλλου σχήματος κατά παραγγελία. Συνιστάται οι μέγιστες διαστάσεις του υαλοπίνακα να μην υπερβαίνουν τις 1,50 x 3,00 (m). Ωστόσο, δεν είναι απαγορευτικές οι μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά θα πρέπει να ζητηθούν με παραγγελία.

• Η στήριξη ενός τεμαχίου υαλοπίνακα είναι σχετικά απλή και γίνεται περιμετρικά επάνω σε μεταλλικές διατομές, συνήθως αλουμινίου με θερμοδιακοπή. Οι συνδέσεις του υαλοπίνακα με το σύστημα στήριξης γίνεται με χρήση δομικής σιλικόνης. Τα μεταλλικά στοιχεία στήριξης κάτω από τον υαλοπίνακα έχουν μικρή ορατή επιφάνεια, η οποία συχνά καλύπτεται με βαφή περιμετρικά. • Πολλαπλοί υαλοπίνακες σε σειρά μπορούν να τοποθετηθούν με τη χρήση συστήματος αλουμινίου με θερμοδιακοπή, διαμορφώνοντας μια μεγαλύτερη επιφάνεια,

6 5 4 3 2

1

9 10 11 7

10 9 7 8 6 12

5 4 3

7

2 7 1

13

22 14

21 20

15

19

16 18 17

Οδηγίες κατασκευής

78

11

Τρισδιάστατη απεικόνιση γυάλινου ανοίγματος σε δώμα. 1. Οπλισμένο σκυρόδεμα. 2. Ανοξείδωτο μπουλόνι.

9. Πολυαμίδιο (θερμοδιακοπή).

5. Θερμομονωτική στρώση.

10. Μαύρη διαφανής περιμετρική ταινία (βαφή στην κάτω μεριά της υάλωσης.)

6. Προφίλ.

11. Εξωτερική υάλωση.

7. Σφραγιστική μαστίχη.

12. Εσωτερική διπλή υάλωση με διάκενο.

3. Πηχάκι στερέωσης προφίλ. 4. Προφίλ.

8. Ελαστική στεγανή διατομή σταθεροποίησης υαλοπίνακα.

13. Στρωτήρας. 14. Ορθοστάτης.

12 13

15. Μόνωση από πετροβάμβακα.

21. Εξομαλυντική στρώση τσιμεντοκονιάματος.

16. Διπλή γυψοσανίδα.

22. Στεγανοποιητική στρώση (ασφαλτόπανο δύο στρώσεων).

17. Πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. 18. Φράγμα υδρατμών. 19. Θερμομόνωση απρόσβλητη από την υγρασία. 20. Ελαφροσκυρόδεμα κλίσεων.

Γυάλινο άνοιγμα σε δώμα. Η κατασκευή εδράζεται σε στηθαίο σκυροδέματος. 1. Στηθαίο οπλισμένου σκυροδέματος. 2. Ανοξείδωτο μπουλόνι. 3. Πηχάκι στερέωσης προφίλ. 4. Προφίλ. 5. Θερμομονωτική στρώση. 6. Προφίλ. 7. Σφραγιστική μαστίχη. 8. Ελαστική στεγανή διατομή σταθεροποίησης υαλοπίνακα. 9. Αποστάτης. 10. Πολυαμίδιο (θερμοδιακοπή). 11. Μαύρη αδιαφανής περιμετρική ταινία (βαφή στην κάτω μεριά της υάλωσης). 12. Εξωτερική υάλωση. 13. Εσωτερική διπλή υάλωση με διάκενο.

14 15 16 17 18 19 20

26 25 24 23 22

21

84

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26.

Διαχωριστική ταινία. Στρωτήρας. Μεταλλικές βίδες στερέωσης. Αφρώδης ηχομονωτική ταινία σφράγισης. Ορθοστάτης. Διπλή γυψοσανίδα. Μόνωση από πετροβάμβακα. Πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Φράγμα υδρατμών. Θερμομόνωση απρόσβλητη από την υγρασία. Ελαφροσκυρόδεμα κλίσεων. Εξομαλυντική στρώση τσιμεντοκονιάματος. Στεγανοποιητική στρώση (ασφαλτόπανο 2 στρώσεων).


Ο Ψ Ε Ι Σ Σ Τ Ε Γ Ε Σ Κ Ο Υ Φ Ω Μ Α Τ Α

στην οποία οι υαλοπίνακες περιμετρικά βάφονται, προκειμένου να μην είναι ορατά τα στοιχεία σύνδεσης. • Η χρήση γυάλινων δοκών για τη στήριξη των γυάλινων επιφανειών της οροφής αποτελεί μία ακόμη νέα εναλλακτική λύση. Οι γυάλινες δοκοί είναι υψηλής αντοχής και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη,

προσφέροντας μία τελική όψη μόνο από γυαλί. • Για την προστασία της γυάλινης προσθήκης σε κτίριο από το νερό της βροχής, ο οριζόντιος υαλοπίνακας προεκτείνεται, λειτουργώντας σαν νεροσταλάκτης. Επίσης, σε γυάλινες οροφές υπό κλίση τοποθετείται οριζόντια υδρορρόη στο χαμηλότερο

επίπεδο της οροφής για τη γρήγορη απομάκρυνση των ομβρίων. • Στην αγορά διατίθενται επίσης συστήματα δομικής υάλωσης με αυτοματοποιημένη λειτουργία. Η λειτουργία τους μπορεί να ελέγχεται είτε από το χρήστη είτε από ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS).

1

5

6

3

Κατασκευή με δομικό γυαλί. 1. Διπλός υαλοπίνακας (εξωτερικός ασφαλείας, με ηλιοπροστασία, πάχους 10 mm και εσωτερικός, πολυστρωματικός, ασφαλείας, πάχους 10 mm).

2

2. Διπλός υαλοπίνακας 8/10/8, εξωτερικός με έλεγχο ηλιακής ακτινοβολίας. 3. Γυάλινο υποστύλωμα διαστάσεων 32 x 200 (mm) από πολυστρωματικό γυαλί ασφαλείας.

Επικάλυψη ανοίγματος με δομικό γυαλί.

4. Σκληρυμένος υαλοπίνακας ασφαλείας, πάχους 10 mm. 5. Αρμός από σιλικόνη.

Κατασκευή με δοκούς από δομικό γυαλί.

6. Γυάλινη δοκός διαστάσεων 32 x 300 (mm) από πολυστρωματικό γυαλί ασφαλείας. 7. Ακρυλικό εξάρτημα σύνδεσης. 8. Γωνιακό 150 x 150 x 10 (mm) από ανοξείδωτο χάλυβα. 9. Μεταλλικό προφίλ. 10. Σιλικόνη.

4

10 7

8

9

85

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ |

ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Mitsubishi Electric Νέα σειρά αντλιών θερμότητας υψηλής τεχνολογίας ΚΟΚΟΤΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ A.E. www.kokotas.gr • T: 2106016852

1 Η Mitsubishi Electric, ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον καταξιωμένους κατασκευαστές προϊόντων κλιματισμού στον κόσμο, φέρνει στην αγορά δυο νέες σειρές αντλιών θερμότητας με ιδιαίτερα τεχνικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά, τις Ecodan & Zubadan. Οι αντλίες θερμότητας Ecodan & Zubadan δημιουργούν τις εξαιρετικές συνθήκες άνεσης και καταφέρνουν να συνδυάζουν κορυφαία απόδοση στην παροχή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης με μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών. Οι νέες μονάδες Ecodan χρησιμοποιούν νέο ψυκτικό μέσο R32. Αυτό συμβάλλει στη μείωση παραγωγής CO2, μιας και κατά την παραγωγή του απελευθερώνεται στο περιβάλλον μόλις το 1/3 έως 1/6 αυτού σε σχέση με το ψυκτικό μέσο R410a. Όλα τα μεγέθη έχουν βαθμό υψηλής απόδοσης και χαρακτηρίζονται ως Α+++ ακόμη και σε λειτουργία ψυχρών κλιμάτων. Επιτυγχάνουν μειωμένα επίπεδα θορύβου κατά 10dB (Α) συγκρινόμενα με αντίστοιχες μονάδες, χάρη στο διπλό περίβλημα συμπιεστή. • Διαθέτουν αυτόματη προσαρμογή της θερμοκρασίας του παραγόμενου νερού και πλέον η κοπιαστική διαδικασία εύρεσης της καμπύλης αντιστάθμισης γίνεται αυτόματα. • Το εύρος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί κατά 5οC και πλέον φθάνει στους -20οC συγκρινόμενες με αυτές που χρησιμοποιούν R410a. • Είναι ικανές να παράγουν νερό θερμοκρασίας 60οC μέχρι και τους -7οC • O νέος έλεγχος συχνότητας συμπιεστή από 17 φορές σε 4 φορές την ώρα, αποτρέπει τις έντονες διακυμάνσεις απόδοσης. Η μείωση των διακυμάνσεων βελτιώνει την απόδοση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συμπιεστή. • Η παραμετροποίηση, εκκίνηση και διάγνωση βλαβών των μονάδων, πλέον γίνεται ευκολότερα, μέσω του φιλικού προς το χρήστη χειριστηρίου αλλά και της κάρτας SD Ready. • Επιπλέον, οι μονάδες Zubadan έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως: • Σταθερή, ονομαστική απόδοση έως -15°C και εύρος λειτουργίας έως -25°C, καταργώντας ουσιαστικά τη χρήση βοηθητικών αντιστάσεων στις περισσότερες εφαρμογές ψυχρών κλιμάτων. • Έχουν βελτιωμένη απόδοση θέρμανσης και παρέχουν μεγαλύτερη άνεση, αφού με την τεχνολογία έγχυσης ψυκτικού μέσου που διαθέτουν, ουσιαστικά πετυχαίνουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε μικρότερο χρόνο με λιγότερους κύκλους απόψυξης. 116

2

<R410A vs R32> CO² equivalent emission t-CO² eq CO² equivalent emission less than 1/3 - 1/6 depending on the model!

PUHZ W112VAA

PUZ WM112VAA

PUD SWM120VAA

3

All models have achieved the "RANK A+++" for SCOP at low temperature. Heating

4 1. Οι νέες μονάδες Εcodan χρησιμοποιούν νέο ψυκτικό μέσο R32. 2. Η εσωτερική μονάδα μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους χώρους. 3. Εcodan: σημαντική μείωση της ποσότητας ψυκτικού μέσου που απελευθερώνεται στο περιβάλλον. 4. Μονάδες συμβατές με την υψηλότερη κλάση ενεργειακής απόδοσης εποχικής θέρμανσης χώρου Α+++ (SCOP).

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Ψ Υ Ξ Η Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Hλιοθερμικό σύστημα για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης allSTOR Πρωτοποριακό σύστημα της Vaillant για την αποθήκευση του νερού θέρμανσης και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης που έχει ήδη θερμανθεί από τον ήλιο. Έχει ταμιευτήρα θερμοκρασιακής διαστρωμάτωσης για το συνδυασμό διαφόρων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακή, γεωθερμική, αέριο, πετρέλαιο, βιομάζα, αντλίες θερμότητας. Προσφέρει υγιεινή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης μέσω του σταθμού παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (VPM W). Παραλαβή ηλιακής θερμικής ενέργειας μέσω ηλιακού σταθμού (VPM S) και 5 είσοδοι/ έξοδοι για την ενσωμάτωση του ηλιακού σταθμού και του σταθμού παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (μόνο στο allSTOR exclusive). ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ, T: 2106665552, www.thermogas.gr

Ημικεντρικό σύστημα κλιματισμού DAIKIN SKYAIR Η νέα σειρά SkyAir - Α της Daikin παρέχει λύσεις που προσφέρουν ευελιξία, μακρόπνοη προοπτική και κορυφαίο κλιματικό έλεγχο για την επιχείρηση και τους πελάτες της. Διαθέτει πλήρη συλλογή με μηχανήματα κασέτας, καναλάτου ψευδοροφής, τοίχου, δαπέδου, οροφής, ντουλάπα. H εξωτερική μονάδα διατίθεται σε σασί με μονό ανεμιστήρα και ύψος κάτω από 1 m για τις πιο απαιτητικές εγκαταστάσεις εντός πόλεως. Το εύρος λειτουργίας είναι από -20°C (στη θέρμανση) έως +52°C (στην ψύξη) για να λειτουργεί απρόσκοπτα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Χρησιμοποιεί ψυκτικό μέσο R32, ενώ ταυτόχρονα έχει κορυφαία απόδοση και εποχιακό βαθμό SEER έως 8,02. DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., T: 2108761300, www.daikin.gr

Υπηρεσίες μακροχρόνιας ενοικίασης μηχανημάτων κλιματισμού TRANE EAASY Οι υπηρεσίες μακροχρόνιας ενοικίασης Trane αποτελούν μια καινοτόμο πρόταση για την ελληνική αγορά. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον τύπο του καινούριου μηχανήματος, που ικανοποιεί επακριβώς τις ανάγκες ψύξης ή θέρμανσης της εγκατάστασής του και το αποκτά χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει κανένα κεφάλαιο. Σ' όλη τη διάρκεια της μίσθωσης η μόνη ενέργεια που απαιτείται εκ μέρους του είναι η καταβολή του μηνιαίου αντιτίμου, διότι όλα τα υπόλοιπα κόστη (συντήρησης, επισκευής, εξασφάλισης αδιάλειπτης λειτουργίας) είναι στην υποχρέωση της Trane. Η υπηρεσία βρίσκει εφαρμογή σε ξενοδοχειακές μονάδες, οινοποιεία, βιομηχανίες, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, data centers κ.ά. TRANE HELLAS A.E., T: 2108112200, www.trane.gr

Τετρασωλήνιες αντλίες θερμότητας TRANE CMAF Τετρασωλήνιες, αερόψυκτες αντλίες θερμότητας κατάλληλες για την ταυτόχρονη κάλυψη αναγκών ψύξης και θέρμανσης, τόσο σε εγκαταστάσεις κλιματισμού (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πισίνες), όσο και στη βιομηχανία (πλαστικά, φάρμακα). Ο βαθμός απόδοσης φτάνει το 8 δηλαδή με 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας παράγονται 8 kW ψύξης και θέρμανσης, με το ζεστό νερό να φθάνει τους 68°C. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά, που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης και στην εναρμόνιση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Είναι πιστοποιημένες κατά EUROVENT, φέρουν σήμανση CE και είναι εναρμονισμένες με την οδηγία EcoDesign. TRANE HELLAS A.E., T: 2108112200, www.trane.gr

Μονάδα μηχανικού αερισμού recoVAIR Πρόκειται για μια επιτοίχια μονάδα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας προσαρμοσμένη στο κτίριο. Χάρη στην αποτελεσματική ανάκτηση θερμότητας, το σύστημα εξαερισμού recoVAIR μπορεί να μειώσει το θερμικό φορτίο έως και 30%. Αυτό καθιστά εφικτή τη χρήση μιας μικρότερης μονάδας θέρμανσης, η οποία μειώνει αισθητά το κόστος θέρμανσης. Το recoVAIR προστατεύει επίσης την κτιριακή δομή, γεγονός που αυξάνει ταυτόχρονα την αξία της ιδιοκτησίας. ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ, T: 2106665552, www.thermogas.gr

Ψηφιακοί θερμοστάτες με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ HAGER Νέα σειρά ψηφιακών θερμοστατών, οι οποίοι ικανοποιούν τις ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας κάθε σύγχρονης εγκατάστασης, προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο άνεσης στο χρήστη. Η ευκολία στον προγραμματισμό, με δυνατότητα διαφοροποίησης των ωρών λειτουργίας ανά ημέρα της εβδομάδας και καθορισμού έως 4 διαφορετικών επιπέδων θερμοκρασίας ανά ώρα της ημέρας, αποτελούν πλεονεκτήματα για τον χρήστη, καθώς προσαρμόζεται απόλυτα η λειτουργία του θερμοστάτη στις δικές του συνήθειες. Το έξυπνο λογισμικό PID επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή του στα ακριβή δεδομένα του χώρου, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας. HAGER HELLAS A.E.B.E., T: 2106203800, www.hager.gr

117

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ |

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Διακοσμητικά δάπεδα για μονολιθικές επιφάνειες ISOMAT A.B.E.E. www.isomat.gr • T: 2310576000

1

Τα ενιαία δάπεδα, χωρίς αρμούς και ενώσεις, αποτελούν αγαπημένη αρχιτεκτονική λύση, καθώς "μεγαλώνουν" τους χώρους ενώ δίνουν πολύ ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα. Η ISOMAT, ανταποκρινόμενη στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των κατασκευαστών και παρακολουθώντας τις αρχιτεκτονικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναπτύξει μία νέα σειρά καινοτόμων διακοσμητικών δαπέδων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα υψηλής ποιότητας της εταιρείας. Terrazzo Το δάπεδο Terrazzo επαναφέρει στις τάσεις της αρχιτεκτονικής τη vintage αισθητική του μωσαϊκού σε πιο μοντέρνα εκδοχή και εφαρμόζεται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, σε οικίες, καταστήματα, χώρους εστίασης, ξενοδοχεία κτλ.. Αποτελείται από λευκό τσιμεντοκονίαμα, που χρωματίζεται σε πλήθος αποχρώσεων με την προσθήκη χρωστικών σε μορφή σκόνης και έγχρωμες φυσικές ψηφίδες, ο συνδυασμός των οποίων προσφέρει ένα μεγάλο εύρος χρωματικών επιλογών, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε αισθητική απαίτηση. Για σφράγιση και προστασία του συστήματος, χρησιμοποιούνται ειδικά διαφανή, πολυουρεθανικά, ανεπηρέαστα από τη UV ακτινοβολία, βερνίκια σε γυαλιστερό ή σατινέ-ματ φινίρισμα. Stone Carpet Σε τέλεια εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, το δάπεδο Stone Carpet προσφέρει μια διακοσμητική, αντιολισθηρή επιφάνεια υψηλής αισθητικής. H ελαστικότητά του το καθιστά ιδανικό για εξωτερική χρήση, όπως για παράδειγμα σε βεράντες, επίπεδες στέγες, διαμόρφωση διαδρόμων σε κήπους, στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας κτλ., για οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Για την εφαρμογή του απαιτείται η ανάμειξη των φυσικών ψηφίδων, οι οποίες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, με διαφανείς πολυουρεθανικές ρητίνες, με ειδική σύνθεση ώστε να παραμένουν ανεπηρέαστες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Flake Flooring Το διακοσμητικό δάπεδο Flake Flooring αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα μοντέρνα πρόταση επίστρωσης δαπέδου σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, προσφέροντας ευκολία και ταχύτητα εφαρμογής. Εξασφαλίζει μικρό πάχος εφαρμογής, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ανακαινίσεις, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί επάνω από παλαιά πλακίδια, μωσαϊκά, φθαρμένα ξύλινα δάπεδα. Δίνει δυνατότητα μεγάλης επιλογής διαφορετικών συνδυασμών αποχρώσεων, μεγέθους νιφάδων και πυκνότητας της εφαρμογής τους, ώστε να επιτυγχάνεται ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου. Για την εφαρμογή του απαιτείται η επίπαση των νιφάδων στη νωπή βασική στρώση του συστήματος (στεγανοποιητική στρώση, ρητινικά δάπεδα, πολυουρεθανικές επικαλύψεις κ.ά.) και εν συνεχεία η σφράγιση του συστήματος με διαφανείς πολυουρεθανικές ή πολυασπαρτικές επικαλύψεις, ειδικής σύνθεσης ώστε να παραμένουν ανεπηρέαστες από τη UV ακτινοβολία, σε γυαλιστερό ή σατινέ-ματ φινίρισμα. 126

2

3

1. Το δάπεδο Terrazzo επαναφέρει τη vintage αισθητική του μωσαϊκού. 2. Το Stone Carpet προσφέρει επιφάνειες υψηλής αισθητικής με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. 3. Το Flake Flooring αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα μοντέρνα πρόταση επίστρωσης δαπέδου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Ε Σ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Ο Ι

Χ Ω Ρ Ο Ι

Έπιπλα γραφείου LONGO Αποτελούν μια σύγχρονη και μοντέρνα σειρά επίπλων γραφείου, που οδηγεί το επίπεδο του περιβάλλοντος εργασίας στο επιθυμητό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι ένα αρθρωτό σύστημα που αποτελείται από καναπέδες, λειτουργικά γραφεία με λύσεις αποθήκευσης (ντουλάπια, βιβλιοθήκες), υποστηρικτικές μονάδες και ηχομονωτικά πάνελ, που ενσωματώνουν διακοσμητικά αξεσουάρ και αντικείμενα. Η σειρά συνδυάζει μαλακά καθίσματα με το γραφείο, χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα από την ισχυρή δομή, αλλά με μια ελαφριά εκδοχή, η οποία ενεργεί ως σύνδεσμος για να επεκταθούν πολλές ενότητες σε ένα χώρο. GREEN OFFICE ATHENS, Τ: 2106810060, www.thegreenoffice.gr

Πατητή τσιμεντοκονία δαπέδου & τοίχου DECO CIRÉ Παστώδες μονολιθικό κονίαμα, έτοιμο προς χρήση, για εφαρμογή σε οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες. Λόγω της ειδικής του σύνθεσης και των διαβαθμιζόμενων αδρανών προσδίδει ένα αισθητικά άριστο και λείο αποτέλεσμα παραδοσιακού κυκλαδίτικου επιχρίσματος, σε πολύ ανοιχτή γκρι απόχρωση, καθώς και σε μία σειρά ανεξίτηλων αποχρώσεων μέσω του συστήματος χρωματισμού της Berling. Εφαρμόζεται τόσο σε δομικές επιφάνειες (δάπεδα, τοίχους, σκάλες, χτιστά στοιχεία, μπάνια), όσο και σε μη δομικές επιφάνειες (ξύλινα έπιπλα, τραπέζια κτλ.). Είναι κατάλληλο για εσωτερική και εξωτερική χρήση, εφόσον εφαρμοστεί το κατάλληλο προτεινόμενο σύστημα. BERLING Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2262031663, www.berling.gr

Θάλαμος ανελκυστήρων MOON Ο φουτουριστικός θάλαμος Moon από τη σειρά Life Desire χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό χρωμάτων ηλεκτροστατικής βαφής με πρωτεύον χρώμα το anthracite και δευτερεύον χρώμα το ambre gold από τη συλλογή metron colors. Η κουπαστή είναι στο χρώμα orange και το δάπεδο διαθέτει γρανιτοπλακίδιο super black. Ο θάλαμος επιλέγεται σε κτίρια με στιλ και αισθητική, που δίνουν χώρο στις έντονες αντιθέσεις. Κάθε φορά η επιλογή και ο συνδυασμός των χρωμάτων προσδίδουν στο θάλαμο τη νέα του ταυτότητα. ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Α.Ε., Τ: 2321099200, www.metronsa.eu

Διακοσμητικό δάπεδο FLAKE FLOORING Το διακοσμητικό δάπεδο Flake Flooring μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά, προσφέροντας ευκολία και ταχύτητα εφαρμογής. Δίνει δυνατότητα μεγάλης επιλογής σε αποχρώσεις, στο μέγεθος των νιφάδων και στην πυκνότητα εφαρμογής τους. Για την εφαρμογή του απαιτείται η επίπαση των νιφάδων Isomat Deco Flakes στη νωπή βασική στρώση του συστήματος και εν συνεχεία η σφράγιση του συστήματος με διαφανείς πολυουρεθανικές ή πολυασπαρτικές επικαλύψεις, ανεπηρέαστες από τη UV ακτινονολία, σε γυαλιστερό ή σατινέ ματ φινίρισμα. Η τελική επιφάνεια είναι λεία και εύκολη στο καθάρισμα, ενώ προσφέρεται για κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. ISOMAT Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2310576000, www.isomat.gr

Θάλαμος για επικλινείς ανελκυστήρες DOPPLER Οι επικλινείς ανελκυστήρες προσφέρουν τη δυνατότητα ομαλής πρόσβασης σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις σε μεταφορά επιβατών ή/και φορτίων, κινούμενοι επάνω σε ράγες που έχουν κλίση μεταξύ 15° και 75° με την οριζόντιο. Διαχωρίζονται από τον περιβάλλοντα χώρο από πλήρως ή μερικώς κλειστούς θαλάμους, ώστε να προστατεύουν τους επιβάτες από τα κινούμενα μέρη του ανελκυστήρα. Επιτρέπουν την πλήρως αυτόματη μεταφορά μεταξύ των επιπέδων. Το μηχανικό σύστημα διασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης. Είναι σύμφωνοι με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΝ 81-22. DOPPLER A.B.E.E., T: 2343020140, www.doppler.gr

Μάρμαρα SILVER CLOUD Το Silver Cloud είναι ελληνικό ασβεστιτικό μάρμαρο αποκλειστικής διάθεσης της Stonetech. Έχει ανοικτό γκρι χρώμα και μπορεί να εφαρμοστεί σε δάπεδο ή τοίχο σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα μάρμαρα υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνογνωσία, τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και την ευρεία εμπειρία σε έργα υψηλών προδιαγραφών αποτελούν τα βασικά εχέγγυα της επιτυχίας και της αξιοπιστίας στα έργα της εταιρείας. STONETECH GROUP / ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2810380054, www.stonetech.gr

127

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΠΑΓΚΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Είδη & κριτήρια επιλογής Η επιλογή ενός πάγκου κουζίνας που να καλύπτει τα τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του κάθε χώρου είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση, καθώς στο εμπόριο υπάρχουν σήμερα δεκάδες επιλογές. Από κλασικά υλικά, όπως ο γρανίτης, το μάρμαρο και το ξύλο έως καινοτόμοι λύσεις, όπως οι συμπαγείς επιφάνειες και το ανακυκλωμένο πλαστικό, κάθε είδος πάγκου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά πριν από την επιλογή. Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc

Ο πάγκος αποτελεί σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού της κουζίνας. Η επιλογή του κατάλληλου υλικού δεν καθορίζει μόνο την εμφάνιση του χώρου, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει τη μεγάλη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ειδικά σε επαγγελματικές εφαρμογές. Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχουν δεκάδες επιλογές επιφανειών με μεγάλη ποικιλία ως προς τα αισθητικά, τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ικανές να καλύψουν κάθε είδους απαίτηση.

Κριτήρια επιλογής Ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων υλικών πάγκων κουζίνας κάνει αρκετά περίπλοκη τη διαδικασία επιλογής, μιας και κάθε υλικό πέρα από τη διαφορετική αισθητική, έχει διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και κόστος. Ο χώρος εφαρμογής (οικιακός ή επαγγελματικός) και η προβλεπόμενη χρήση καθορίζουν κατά πολύ την επιλογή του κατάλληλου πάγκου. Οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν κατά την επιλογή είναι οι εξής: 130

• Αντοχή. Η αντοχή του πάγκου εξαρτάται από τη σύσταση του, την ομογένεια του υλικού και το πορώδες, παράγοντες που καθορίζουν πόσο ανθεκτικός θα είναι ο πάγκος σε χτυπήματα, γρατζουνιές και γδαρσίματα, σε λεκέδες, στην ηλιακή ακτινοβολία, σε επαφή με θερμά ή ψυχρά αντικείμενα, στην υγρασία κτλ. Σημαντικό ρόλο ως προς την αντοχή παίζει και η ευκολία ανανέωσης του υλικού σε περίπτωσης φθοράς. Πέρα από το είδος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο πάχος του πάγκου, καθώς ίδια υλικά συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά πάχη. Σε γενικές γραμμές όσο αυξάνεται το πάχος του πάγκου, τόσο αυξάνεται και η αντοχή του, αλλά ακολούθως και το κόστος του. • Ευκολία εγκατάστασης. Η ευκολία της εγκατάστασης παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μιας και έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος. Υλικά που απαιτούν εξειδικευμένους τεχνίτες και εργαλεία, όπως οι φυσικοί λίθοι και το πατητό τσιμεντοκονίαμα έχουν πιο πολύπλοκη εγκατάσταση σε σχέση με συνθετικά προϊόντα, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. • Ευκολία καθαρισμού και συντήρησης. Η ευκολία καθαρισμού είναι ένας ακόμη παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή, ειδιΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Κ Ο Υ Ζ Ι Ν Α Μ Π Α Ν Ι Ο Υ Δ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α τάστασης αντισταθμίζεται από τη μεγάλη διάρκεια ζωής του υλικού, αν συντηρηθεί σωστά. Πάγκοι από βακελίτη Πρόκειται για πάγκους που έχουν ως βάση άνθυγρη μοριοσανίδα και εξωτερική επένδυση από βακελίτη (high pressure laminate - HPL). Ο βακελίτης είναι συνθετικό υλικό που κατασκευάζεται από στρώματα χαρτιού, τα οποία επικολλώνται με φαινολική ρητίνη σ’ ένα φύλλο. Χάρη στη χρήση της νανοτεχνολογίας οι πάγκοι βακελίτη εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως χαμηλή αντανάκλαση φωτός, αντιστατική δομή, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, δυνατότητα θερμικής επιδιόρθωσης μικροεκδορών, ανθεκτικότητα σε θερμότητα και τριβή. Αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές πάγκων, λόγω του μικρού κόστους, της μεγάλης ποικιλίας σχεδίων, της ευκολίας εγκατάστασης και του μικρού τους βάρους. Η αντοχή τους είναι ικανοποιητική και συνιστώνται για οικιακές εφαρμογές. Πάγκοι από ανοξείδωτο χάλυβα Οι πάγκοι από ανοξείδωτο χάλυβα αποτελούν την πιο διαδεδομένη επιλογή σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς έχουν μεγάλη αντοχή σε θερμότητα και χτυπήματα, είναι αντιβακτηριδιακοί, προσφέρουν σχεδιαστική ευελιξία και ευκολία καθαρισμού. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο τους κόστος και η ιδιαίτερη εμφάνιση, που ταιριάζει περισσότερο σε βιομηχανικό στιλ, δεν τους κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς σε οικιακές εφαρμογές. Οι πάγκοι από τεχνητούς λίθους προσομοιάζουν πολύ σε εμφάνιση στους φυσικούς, με μικρότερο όμως κόστος και μειωμένες ανάγκες συντήρησης.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΓΚΩΝ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Βακελίτης

• Ικανοποιητική αντοχή. • Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. • Ευκολία εγκατάστασης. • Μικρό κόστος.

Ανοξείδωτος χάλυβας

Κεραμική πλάκα

• Μεγάλη αντοχή • Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις, σε θερμότητα γρατζουνιές, και χτυπήματα. λεκέδες, χημικά • Αντιβακτηριδιακή και θερμότητα. επιφάνεια. • Μεγάλη • Ευκολία σχεδιαστική καθαρισμού ευελιξία. και συντήρησης. • Μικρότερο κόστος σε σχέση με των φυσικών πετρωμάτων.

• Μικρή αντοχή • Μεγάλο κόστος. σε θερμότητα. • Μικρή αντοχή • Ακατάλληλο για σε χαράξεις. επαγγελματική • Εμφανείς χρήση. δαχτυλιές ή αλλά σημάδια χρήσης.

Κεραμικά πλακίδια

• Μεγάλη αντοχή. • Μικρό κόστος. • Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και σχεδίων.

Ανακυκλωμένο πλαστικό

• Βιώσιμη • Βιώσιμη επιλογή, καθώς επιλογή, καθώς προέρχονται από προέρχονται από ανακυκλωμένα ανακυκλωμένα υλικά. υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. • Μεγάλη αντοχή και μεγάλη • Μεγάλη αντοχή διάρκεια ζωής. σε καταπονήσεις • Εύκολη και υγρασία. εγκατάσταση. • Ευκολία καθαρισμού.

• Μικρή αντοχή • Αυξημένες ανάγκες • Ευπαθείς σε σε θερμότητα. καθαρισμού. βρομιά και λεκέδες • Μικρή αντοχή • Μεγάλες ανάγκες λόγω αρμών. σε χαράξεις. συντήρησης • Δυσκολία (συχνή σφράγιση). καθαρισμού. • Μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης. • Ακατάλληλο για επαγγελματική χρήση.

133

Συμπιεσμένο χαρτί

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Γυαλί

• Βιώσιμη επιλογή, καθώς προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά που μπορούν πάλι να ανακυκλωθούν. • Μεγάλη αντοχή σε θερμότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής. • Μικρές απαιτήσεις καθαρισμού και συντήρησης.

• Μη ανακυκλώσιμο. • Ευπαθείς σε σπασίματα • Απαιτήσεις και ραγίσματα. συντήρησης (απαιτεί σφράγιση • Δυσκολία επιδιόρθωσης ανά τακτά χρονικά εάν φθαρούν. διαστήματα). • Μεγάλο κόστος. • Περιορισμένη χρωματική παλέτα με μέτρια έως σκούρα χρώματα.


Φ Ω Τ Ι Σ Μ Ο Σ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Α

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Νομοθεσία, προδιαγραφές, σχεδιασμός

Ο φωτισμός ασφαλείας χρησιμοποιείται για να επιτρέψει την εκκένωση ενός κτιρίου με ασφάλεια. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του είναι ο μελετητής φωτισμού, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία υπολογισμού, τα πρότυπα και τις τεχνικές οδηγίες, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον "φωτιστικά" ασφαλές. Άρθρο των: ΛΑΜΠΡΟΥ ΔΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΤΑΞΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΣΚΟΥ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΟΠΑΛΗ, ΑΡΗ ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗ, ομάδας εργασίας Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-7: Τεχνητός και φυσικός φωτισμός κτιρίων

Το φως και η ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ο γενικός φωτισμός –ο φωτισμός κατά την κανονική κατάσταση λειτουργίας– είναι ευρέως κατανοητός από τους μελετητές, χειριστές και τους χρήστες και τεκμηριώνεται ανάλογα στα σχετικά πρότυπα και στις σχετικές οδηγίες. Στην περίπτωση του ανεξάρτητου φωτισμού έκτακτης ανάγκης –φωτισμού που ενεργοποιείται μόνο μετά από πτώση ή αστοχία της τάσης του δικτύου– υπήρχε παρανόηση όσον αφορά στα πεδία εφαρμογής, λόγω τις ύπαρξης πολλών κανονισμών. Με τη δημοσίευση του EN 1838 και την ενσωμάτωσή του στις πυροσβεστικές διατάξεις, αυτά τα προβλήματα επιλύθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Δυστυχώς, σήμερα στην Ελλάδα η μελέτη του ανεξάρτητου φωτισμού έκτακτης ανάγκης περιορίζεται μόνο στην επιλογή θέσης του φωτιστικού στο χώρο, χωρίς μελέτη φωτισμού και έλεγχο συμμόρφωσης των επιπέδων φωτισμού με τις απαιτήσεις του προτύπου. 151

Αυτό αποτελεί μια κακή εφαρμογή του προτύπου και αυτή η κακή πρακτική ελλοχεύει κινδύνους στην ασφάλεια των χρηστών, όταν προκύψει μια πραγματική έκτακτη ανάγκη. Η νέα τεχνική οδηγία του Τ.Ε.Ε. "Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-7: Τεχνητός και φυσικός φωτισμός κτιρίων", δίνει τα απαραίτητα βήματα για μια αντίστοιχη μελέτη φωτισμού και αποτυπώνει την απαίτηση για ανεξάρτητη μελέτη φωτισμού και τήρηση των φωτομετρικών απαιτήσεων για το φωτισμό έκτακτης ανάγκης. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γίνει σαφής και η ορολογία που σχετίζεται με τα πρότυπα, ώστε να αποδίδεται ορθά στις μελέτες. Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης (emergency lighting) είναι ο όρος ομπρέλα. Δηλώνει φωτισμό, που ενεργοποιείται όταν ο γενικός φωτισμός αποτυγχάνει. Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης, που κυρίως χρησιμοποιείται σε περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Φ Ω Τ Ι Σ Μ Ο Σ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Α τα όρια της λαμπρότητας. Ο υπολογισμός της απόστασης αναγνώρισης των πινακίδων (l) γίνεται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους: • Εσωτερικά φωτιζόμενες πινακίδες: l = h·200 • Εξωτερικά φωτιζόμενες πινακίδες: l = h·100 όπου: • l [m]: η απόσταση αναγνώρισης πινακίδας, • h [m]: το ύψος της πινακίδας.

60° - 90°

lmax = 900 cd ή 1800 cd 60° - 90°

2,5 - 3,5 m

lmax = 900 cd ή 1800 cd

Φωτιστικά ασφαλείας Οι οδεύσεις διαφυγής χρειάζονται φωτιστικά ασφαλείας για το φωτισμό των κρίσιμων σημείων - περιοχών του χώρου. Τα φωτιστικά ασφαλείας πρέπει να επισημαίνονται με συγκεκριμένο τρόπο σύμφωνα με το πρότυπο IEC 60598-2-22:2020. Η επισήμανση γίνεται με μια ορθογώνια ράβδο, χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα και παρέχει κωδικοποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο, τον τρόπο λειτουργίας, τον ενσωματωμένο εξοπλισμό και τον ονομαστικό χρόνο λειτουργίας σε λεπτά. Στο πρώτο μέρος αναγράφονται τα γράμματα X ή Z και υποδηλώνουν φωτιστικά με ενσωματωμένη μπαταρία ή τροφοδοτούμενα από κεντρική παροχή, αντιστοίχως. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει ένας αριθμός, ο οποίος αντιστοιχεί στον τρόπο λειτουργίας: • 0 (οι λαμπτήρες τίθενται σε λειτουργία μόνο όταν υπάρχει διακοπή της ηλεκτρικής παροχής), • 1 (οι λαμπτήρες βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία ανεξαρτήτως από την ύπαρξη ή όχι της τάσης του δικτύου), • 2 (τουλάχιστον ένας από τους λαμπτήρες τίθεται σε λειτουργία μόνο όταν υπάρχει διακοπή της ηλεκτρικής παροχής), • 3 (τουλάχιστον ένας από τους λαμπτήρες βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία ανεξαρτήτως από την ύπαρξη ή όχι της τάσης του δικτύου), • 4 (όπως η κατηγορία 0, με δυνατότητα να δίνει παροχή σε άλλο φωτιστικό), • 5 (όπως η κατηγορία 1, με δυνατότητα να δίνει παροχή σε άλλο φωτιστικό) και • 6 (το φωτιστικό παίρνει παροχή από άλλο φωτιστικό ασφαλείας). Στο τρίτο μέρος είναι δυνατό να αναγράφονται τα γράμματα: • A (με διάταξη δοκιμής λειτουργίας), • B (με επιλογή κατάστασης λειτουργίας), • C (με δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας του), • D (φωτιστικό για περιοχές υψηλού κινδύνου), • E (οι λαμπτήρες και/ή ο συσσωρευτής δεν αντικαθίστανται), • F (με αυτόματη δοκιμή, σύμφωνα με το IEC 61347-2-7), • G (εσωτερικά φωτιζόμενη πινακίδα). Το τέταρτο μέρος αφορά μόνο στα φωτι-

Περιοχές οδεύσεων διαφυγής, στις οποίες δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των ορίων. Φωτοχρωματομετρικά χαρακτηριστικά πινακίδας ασφαλείας.

Ελάχιστη λαμπρότητα σε κάθε σημείο της πινακίδας Lmin ≥ 2,0 [cd/m²] Η αντίθεση των χρωμάτων πρέπει να είναι μεταξύ 5:1 και 15:1.

H αναλογία λαμπρότητας πρέπει να είναι μικρότερη από 10:1 για κάθε χρώμα.

Απαιτήσεις φωτισμού που ορίζονται στο EN 1838 και στη νέα τεχνική οδηγία του Τ.Ε.Ε. για οδεύσεις διαφυγής και ανοιχτούς χώρους.

1 lx 2m

1m

0,5 lx

Φωτισμός ασφάλειας Η ελάχιστη οριζόντια ένταση φωτισμού κατά μήκος του κεντρικού άξονα στην όδευση διαφυγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 1lx, μετρούμενη σε σημείο έως δύο εκατοστά επάνω από το επίπεδο του δαπέδου. Η ένταση φωτισμού επιτρέπεται να μειωθεί κατά 50% σε απόσταση 50 cm εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα.

0,5 lx minimum στην περιοχή του πυρήνα

Φωτισμός ασφάλειας Το όριο της ελάχιστης έντασης φωτισμού σε ανοιχτούς - μεγάλους χώρους είναι τα 0,5 lx.

155

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022


Μ X N I KO ΠEPIO EΗ ΝDΙ Α Ι OI T ET I O NΔ I KOS Νο 332 • ΜΑΡΤΙΟΣ '22 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου αρχιτέκτονας μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ. Δημήτρης Μπίκας δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουσιόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ. Χάρης Δημουλιάς δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας

https://www.facebook.com/ktirio.gr/

https://linkedin.com/company/-κτιριο-εκδοσεις-ktirio-editions-?trk=biz-companies-cym

https://www.instagram.com/ktirio_editions/

https://www.youtube.com/user/KTIRIOeditions

ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου αρχιτέκτονας μηχ., MSc Πωλίνα Ροῒδη μηχανολόγος μηχ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ. Ελευθερία Τιτόνη αρχιτέκτονας μηχ., MSc Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη πολιτικός μηχ., MSc Αγγέλα Παϊπάη αρχιτέκτονας μηχ., MSc Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL GRAPHIC DESIGN Κυριακή Παυλίδου ΦΩTOΓPAΦIEΣ M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E. Ιωάννα Νικολαρεῒζη

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου mechanical engineer, MSc. Λευτέρης Παχής μηχανολόγος μηχ., Α.Π.Θ. Αριάν Αναστούλη Νίκος Τσάμης

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης Παναγιώτης Χάιδας Έλμα Πιστοφίδου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Νίκος Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. Αντώνης Χατζόγλου Ιάκωβος Μαζαράκης EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E. ΔIANOMΗ ΑΡΓΟΣ Α.Ε. KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2311 826819 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr AΘΗΝΑ: Λεωφ. Κηφισίας 125 - 127, Cosmos Center Τ.Κ. 115 24, τηλ.: 210 7234591

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr

Διαστάσεις: 20,7 x 27,5 (cm) Σελίδες: 232

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:

ONLINE: www.ktirio.gr ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: 2310 480 340

Η ανακαίνιση των νεότερων κτιρίων, όπως και η αποκατάσταση των παλαιοτέρων, έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο των κατασκευών. Αφενός η οικονομική κρίση διεθνώς, αφετέρου η συσσώρευση παλαιού κτιριακού αποθέματος κατοικημένου ή εγκαταλειμμένου, όπως και η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οδήγησαν στην εκτεταμένη ενεργοποίηση των μελετών ανακαίνισης και αναβάθμισης. Στον οδηγό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα βήματα της ανακαίνισης νεότερων κτιρίων, και ειδικά αυτών που χρονολογούνται από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, από το στάδιο της ανάλυσης και του προγραμματισμού, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίζοντας τα σε ενότητες ανάλογα με το δομικό στοιχείο ή την εγκατάσταση που αναφέρονται. Συμπεριλαμβάνονται και οδηγίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Τα αναλυτικά κείμενα συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες, πίνακες και σχέδια λεπτομερειών.