KTIRIO & ARCHITECTURE I JULY 2022

Page 1

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ | ΥΛΙΚΑ |

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η "REFLECTION HOUSE" ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ MPLUSM ARCHITECTS

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

TENSE ARCHITECTURE NETWORK

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

"NEST HOUSE" ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

REACT ARCHITECTS

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ του Παναγιώτη Βουμβάκη & της Kimberley Powell

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ / ΑΠΟΨΕΙΣ Block722 / Neiheiser Argyros / Αdamakis Architects and Associates / Gavalas Architects / Leaf Architects Studio / Πολυάννα Παρασκευά / 40.22.Architects / Κυψέλη Αρχιτεκτονικής / Deda & Architects

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 7 / ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022 15,00 €


102 Τρεις εξοχικές κατοικίες στη Μεθώνη, Κωνστάντιος Δασκαλάκης, Βάνα Καρατράντα

22 Ενημερώσεις 34 "360 penthouse" Ανακαίνιση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη Taka+Partners 36 Ξενοδοχείο "Alero" στη Σκύρο ikodomi S.A.

Απόψεις

126 NEIHEISER ARGYROS

Θέματα

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων & φωτογραφιών, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Το περιεχόμενο των άρθρων εκφράζει το συντάκτη και όχι απαραίτητα τη διεύθυνση του περιοδικού.

Αρχιτέκτονες 122 BLOCK722

Αρχιτεκτονική Εξώφυλλο: Nest house στην Πάρο, React Architects / Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος Φωτογραφία εξωφύλλου: Παναγιώτης Βουμβάκης

112 "Nest house" Κατοικία ριζωμένη στο τοπίο της Πάρου, React Architects

42 Σκάλες εσωτερικών χώρων Υλικά και μορφές

130 ΑDAMAKIS ARCHITECTS AND ASSOCIATES

Αρχιτεκτονικό

136 GAVALAS ARCHITECTS

Έργο

52 "Reflection house" Ένα πανόραμα σε αιώρηση στην Πολιτεία, MplusM Architects

140 LEAF ARCHITECTS STUDIO 144 ΠΟΛΥΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ 148 40.22.ARCHITECTS

62 Κέντρο δια βίου μάθησης "Idea" Ανακατασκευή και ριζική ανακαίνιση, Διονύσης Τσάτσης, Ιωάννης Βλάχος

152 ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

68 Κατοικία στην Εύβοια Τριγωνικό πρίσμα με εσωτερική αυλή, Tense Architecture Network

Φωτογραφία

80 Μονοκατοικία στη Σιθωνία με έμφαση στην προσβασιμότητα, L6 Studio, Α. Αργυρούδης, Κ. Παπαδοπούλου

156 DEDA & ARCHITECTS

7/2022 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Πρώτες Σελίδες

το ΚΤΙΡΙΟ μέσα από το φακό

160 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ 164 KIMBERLEY POWELL

92 Μικρή κατοικία στην Εύβοια στην κόψη ελαιώνα και θάλασσας, Κοκκίνου - Κούρκουλας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

3

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•Ε Κ ΔΟΤ Ι ΚΟ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΤΙΡΙΟ" Στο ΚΤΙΡΙΟ, οι ιδρυτές του και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σ’ αυτό είναι μηχανικοί και υπηρετούν το στόχο του με ιδιαίτερη ευσυνειδησία και προσήλωση, αλλά και με την ικανοποίηση της προσφοράς στον κλάδο μας. Ο στόχος αυτός από την αρχή της κυκλοφορίας του περιοδικού, πέραν της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων στα κτιριακά έργα, είναι η διάδοση της τεχνογνωσίας των κατασκευών. Πολλές ώρες εργασίας πάνω από τα άρθρα του κάθε τεύχους, πολλή έρευνα και επιμέλεια, που δικαιώνονται με τη συνεχή άνοδο της ποιότητας και τη μεγάλη εκτίμηση των συνδρομητών και αναγνωστών μας. Παρουσιάζουμε λοιπόν με υπευθυνότητα τα κτιριακά έργα, όχι μόνο ως εικόνες ή εικαστικό γραφιστικό ιδίωμα, αλλά δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στον τρόπο κατασκευής τους συνολικά. Διότι η δημιουργία ενός κτιρίου, από τη γέννηση της ιδέας, μέχρι την ολοκλήρωση και της τελευταίας λεπτομέρειάς του είναι μια επίπονη, αλλά συγχρόνως και γοητευτική διαδικασία, που χρειάζεται τη συνεργασία πολλών ανθρώπων με γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και την υποστήριξη των κατάλληλων υλικών και τεχνολογιών. Από το πρώτο τεύχος μας, 36 χρόνια πριν, πολλά πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Το ΚΤΙΡΙΟ ξεκίνησε σε μια εποχή με ελάχιστα υλικά και χωρίς εξειδικευμένα συνεργεία, με τον αρχιτέκτονα όχι πάντα στον πρώτο ρόλο. Περάσαμε μετά σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας του κλάδου και της ποιότητας των έργων του και μετά στην εποχή της καλπάζουσας ανάπτυξης. Μετά ήρθε η εποχή της οικονομικής κρίσης, που έπληξε τον κλάδο των κατασκευών περισσότερο από κάθε άλλον. Αυτά τα χρόνια, από την εποχή της αφάνειας των δημιουργών, περάσαμε στην εποχή της υπερβολικής προβολής τους μέσω του Διαδικτύου και της κοινωνικής δικτύωσης. Ζούμε σήμερα σε μια εποχή με πανδημίες, μεταναστεύσεις, μετακινήσεις και με την απειλή για την επικείμενη καταστροφή του περιβάλλοντος προ των πυλών. Ζούμε παράλληλα στην αρχή της εποχής του internet of things, της εικονικής πραγματικότητας, του metaverse. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την κίνηση, τη μεταβλητότητα, την προσαρμοστικότητα. Είναι όμως και η εποχή του star-system, όπου το όνομα και η προβολή του δημιουργού μέσω του έργου του είναι πολλές φορές σημαντικότερα από την αξία του ίδιου του έργου. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται παγκοσμίως ένα ολόκληρο σύστημα εκθέσεων, εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, δημοσιεύσεων και βραβεύσεων, που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πολλές φορές χωρίς κίνητρο και στόχο την ποιότητα, στηρίζουν και αναπτύσσουν αυτήν την τάση. Μέσα σ’ όλες αυτές τις μεταβολές και εξελίξεις, η αρχιτεκτονική αναζητάει συνεχώς νέα πρόσωπα που μας εκπλήσσουν είτε παράγοντας έργα μεγάλων επενδύσεων είτε έργα κοινωνικού περιεχομένου, πρωταγωνιστής πάντα στο χτισμένο μας περιβάλλον και στην ποιότητα διαβίωσής μας. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα σίγουρα θα τα ανακαλύψετε στις σελίδες του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας.

Δήμητρα Τσιώρα - Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονας, διευθύντρια σύνταξης

21

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•Π ΡΩΤ Ε Σ Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ | ΕΡΓΑ |

"360 penthouse" Ανακαίνιση διαμερίσματος με άπλετη θέα 1

Πρόκειται για ένα έργο ανακαίνισης διαμερίσματος 400 m². Βασικό δεδομένο του έργου είναι η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη θέα 360° προς τη θάλασσα και προς όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην απόφαση ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι θα καδράρουν εικόνες της θάλασσας και της πόλης, εισάγοντάς τες στο εσωτερικό της κατοικίας. Όσον αφορά στα υλικά, επιλέχθηκε το μάρμαρο ως ενιαίο υλικό επίστρωσης δαπέδων όλων των κοινόχρηστων διαδοχικών χώρων, με στόχο την ενοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε μια ουδέτερη βάση. Επάνω σ’ αυτήν τη βάση αντανακλάται η θέα και το άπλετο φυσικό φως. Φυσικά υλικά, όπως η δρυς και τα μάρμαρα, έρχονται σε αντίθεση με μεταλλικές λεπτομέρειες και τεχνητά υλικά, για να δημιουργήσουν υπό-χώρους με διακριτικό τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εσωτερικό της κατοικίας να λειτουργεί ως ένας χώρος ανοιχτής κάτοψης, στον οποίο επιτρέπεται η ανεμπόδιστη και διάχυτη κυκλοφορία του χρήστη, αλλά και του φωτός. Οι τονικές αντιθέσεις που επιλέγονται συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ήρεμου και φιλόξενου εσωτερικού. Τέλος, η αρχιτεκτονική γλώσσα, που συναντάται από κοινού στα διαχωριστικά των χώρων, αλλά και στον σχεδιασμό των επίπλων ενισχύει το αίσθημα της χωρικής ολότητας.

1 2

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: TAKA+PARTNERS Μελέτη εσωτερικού χώρου: TAKA+PARTNERS Ομάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Βάσια Παπαδάκη, Άννα Καρατζοβάλη, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Σταύρου Εμβαδό: 400 m² Χρόνος κατασκευής: 2020 - 2021 Παρουσίαση: TAKA+PARTNERS Φωτογραφίες: Kim Powell Photography

3

34

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


4

5 ΚΑΤΟΨΗ

1. Το μάρμαρο επιλέχθηκε ως ενιαίο υλικό επίστρωσης των δαπέδων. 2. Το άνοιγμα απέναντι από την είσοδο καδράρει και αυτό τη θέα στη θάλασσα. 3. Τα υλικά και οι υφές του χώρου διημέρευσης χρησιμοποιούνται και στο λουτρό. 4. Το τραπέζι μεταλλικής κατασκευής οριοθετεί τον χώρο της κουζίνας. 5. Το τζάκι κατασκευάστηκε και αυτό με μάρμαρο. 6. Ο φωταγωγός επενδύθηκε περιμετρικά με ξύλο, από το οποίο προεξέχει το έπιπλο του γραφείου.

4

5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

7

6 1 8

3

10 9

2 11

6

35

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Καθιστικό. Τζάκι. Γραφείο. Τραπεζαρία. Κουζίνα. Ξενώνας. Γυμναστήριο. Λουτρό. WC. Σάουνα - spa. Δωμάτιο.


©

Δήμητρα Σταθοπούλου

•Π ΡΩΤ Ε Σ Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ | ΕΡΓΑ |

1 Δήμητρα Σταθοπούλου

2

©

Ξενοδοχείο "Alero" στη Σκύρο Τόπος και μνήμη

Το οικόπεδο, που βρίσκεται στη θέση "Βίνα" του οικισμού Μώλου, είναι παραθαλάσσιο, σε άμεση οπτική επαφή με την εντυπωσιακή "χώρα" του νησιού και προστατευμένο από τους ανέμους. Φιλοξενούσε έναν μικρό πυρήνα από παλαιότερα πετρόκτιστα κτίρια και άλλα νεότερα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η πέτρα, το ξύλο και το καλάμι μαζί με τον εξαιρετικό εσωτερικό σχεδιασμό δημιουργούν μια όαση χαλάρωσης και ευεξίας. Μια εξωτερική πέργκολα από φυσικά υλικά (ξύλο καστανιάς και ελληνικό καλάμι) ολοκληρώνει την εικόνα. Στη "μεσογειακή" αυλή αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά και οπωροφόρα δένδρα, η εναλλαγή φυσικού χώματος, χαλικιού και γκαζόν και η οριοθέτηση των παρτεριών με φυσική πέτρα του οικοπέδου δένει τον τόπο με το έργο.

1. Η "μεσογειακή" αυλή δένει το έργο με το τοπίο. 2. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στο εστιατόριο. 3,4. Ο χώρος υποδοχής. Τοπικό μάρμαρο τοποθετήθηκε περιμετρικά στα παράθυρα. 5. Οι αυλές διαθέτουν οπές αερισμού. 6. Ιδιωτική αυλή και πισίνα. 7. Η ξύλινη πέργκολα του εστιατορίου, στεγασμένη με καλαμωτή. 8. Από τις οπές των τρούλων εισέρχεται φυσικό φως.

Δήμητρα Σταθοπούλου

©

36

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022 ©

Δήμητρα Σταθοπούλου

3 4


Δήμητρα Σταθοπούλου

©

©

Εμμανουήλ Παπαδόπουλος

Ιωάννα Ρουφοπούλου ©

5

6

Η αυλή του χώρου υποδοχής, σκεπασμένη από καλαμωτή και εφοδιασμένη με φύτευση και πάγκους αναμονής είναι ένα προοίμιο δροσιάς για όποιον περιμένει. Η reception στεγάζεται με τέσσερις τρούλους, μια ευρύτερα διαδεδομένη τυπολογία κλειστού κοινόχρηστου χώρου στην Ελλάδα (βλέπε το Μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης), η επαναεισαγωγή της οποίας χαρίζει αρχιτεκτονικό βάθος μνήμης στο έργο, υπηρετώντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη λειτουργία ενός χώρου υψηλών προδιαγραφών. Αυτή η στρατηγική, του να δίνεται δηλαδή μεγαλύτερος όγκος αέρα σε κτίρια, φέρνει καλύτερο φυσικό δροσισμό (3 - 5°C πιο δροσερά). Οι τρούλοι έχουν μια μικρή κεντρική οπή στην κορυφή τους που επιπλέον χαρίζει εντυπωσιακές "πινελιές" φωτός στο εσωτερικό, ενώ το τοπικό μάρμαρο γύρω από τα ανοίγματα υπογραμμίζει και αυτό την "ιθαγένεια" του κτιρίου. Όλα τα διαμερίσματα είναι θολοσκεπή, έχουν ιδιωτικές πισίνες και αυλές εφοδιασμένες με μακρόστενες οπές αερισμού, ανάλογες με τις παραδοσιακές. Αυτή η αναφορά χρησιμοποιήθηκε όπου χρειάστηκε δροσισμός και αερισμός, όπως π.χ. στις Η/Μ εγκαταστάσεις. Το ευρύτερο παραθαλάσσιο φυσικό τοπίο ενσωματώνεται με την "καρδιά" του έργου, την κεντρική "μεσογειακή" αυλή, η οποία οριοθετείται από φυσικές ντόπιες καλαμιές, το κτιριακό συγκρότημα σε σχήμα Γ και από τον παλαιό πετρόκτιστο πυρήνα.

7

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: Στέφανος Σκανδάλης / ikodomi S.A. Γενική επίβλεψη έργου: Ζήνωνας Μάτης, Ιπποκράτης Κωστής Στατική μελέτη: Ιωάννης Τζανακάκης / ikodomi S.A. H/M μελέτη: Ελπίδα Ιασωνίδου, Ηλίας Χωλόπουλος Μελέτη εξωτερικού φωτισμού: Στέφανος Σκανδάλης Μελέτη εσωτερικών χώρων και φωτισμού: Ολίβια Σίσκου Συνεργάτες εικαστικοί: Άκης Γιούσμης, Μιχάλης Τσιούγκας Μελέτη τοπίου: Θανάσης Δαλακλίδης Τεχνική εταιρεία κατασκευής: CITIC (ΣΙΤΙΚ Ι.Κ.Ε.) Εμβαδό: 867 m² Χρόνος κατασκευής: 2020 - 2021 Παρουσίαση: Στέφανος Σκανδάλης Φωτογραφίες: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος / Stereosis, Δήμητρα Σταθοπούλου, Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: ALUMIL A.E. 1o ΕΣΩΦΥΛΛΟ - ΣΕΛ. 1 DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. 1o ΕΣΩΦΥΛΛΟ FOLDER

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022 ©

37

Δήμητρα Σταθοπούλου

8


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ι Κ Η | Θ ΕΜ ΑΤΑ |

ΣΚΑΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ

Παρουσίαση: ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ, αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θ.

Η σκάλα αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου, καθώς η μορφή και η θέση της επηρεάζουν την κυκλοφορία μέσα σ’ αυτόν. Πρωτίστως λειτουργική, η σκάλα διευκολύνει την κατακόρυφη σύνδεση ορόφων ή επιπέδων με διαφορετικές στάθμες. Ωστόσο, πέρα από τη λειτουργικότητα, η σκάλα ως μορφολογικό στοιχείο συμβάλλει σημαντικά

1

στη διαμόρφωση αισθητικής του χώρου. Γι’ αυτό το λόγο, ο σχεδιασμός της κλίμακας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, κατά την οποία παράγοντες, όπως ο φυσικός φωτισμός και ο αερισμός του κλιμακοστασίου, η άνεση και η ασφάλεια που προ σφέρει η κλίμακα, θα πρέπει να συνεκτιμώνται με κριτήρια σχεδιαστικής ευελιξίας και αισθητικής. Οι σύγχρονες τάσεις στο σχεδιασμό αναδεικνύουν

2

1. Η ευελιξία της ξύλινης δομής αυτής της κατοικίας στο Άμστερνταμ παρέχει ομαλή σύνδεση των επιπέδων μέσω αλλεπάλληλων γωνιακών διατάξεων της εσωτερικής σκάλας. Ο χώρος του κλιμακοστασίου συντίθεται με τη λογική ενός εσωτερικού αιθρίου, επιτρέποντας την είσοδο του φυσικού φωτός. Αρχιτέκτονες: Μarc Κoehler Αrchitects. © Filip Dujardin. 2. Η χάλκινη σκάλα με τη δομή σκέλους DNA κατασκευάστηκε στο επιστημονικό κέντρο "Experimentarium" στη Δανία, από το αρχιτεκτονικό γραφείο CEBRA. ©Adam Mørk.

42

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

πρωτότυπες λύσεις, επιχειρώντας τη σύζευξη ποιότητας και κατασκευαστικής αρτιότητας.

Τυπολογία Η μορφή της σκάλας καθορίζεται πρωταρχικά από το διαθέσιμο χώρο. Ανάλογα με τη μορφή τους οι σκάλες διακρίνονται σε ευθύγραμμες, σε σκάλες 90º, 180º και 270º (σχήματος Γ ή Π) και σε σπειροειδείς.


Ευθύγραμμες σκάλες. Έχουν ένα βραχίονα που εκτείνεται από τον ένα όροφο στον άλλον. Οι ευθύγραμμες σκάλες είναι εύκολες και οικονομικές στην κατασκευή, αλλά απαιτούν πολύ μεγάλο χώρο. Διακρίνονται για την άνεσή τους, καθώς είναι εύχρηστες για όλες τις ηλικίες. Σχήματος Γ ή Π με πλατύσκαλο. Έχουν δύο βραχίονες στις 180º, παράλληλους μεταξύ τους. Σε αυτού του τύπου τη σκάλα μπορεί να υπάρχει είτε ενδιάμεσο πλατύσκαλο στην αλλαγή κατεύθυνσης των βραχιόνων, είτε σφηνοειδή σκαλοπάτια. Παρόλο που οι σκάλες με πλατύσκαλο καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στην κάτοψη, θεωρούνται περισσότερο ξεκούραστες, άνετες και ασφαλείς. Ο συγκεκριμένος τύπος κλιμάκων με πλατύσκαλο συστήνεται ιδιαίτερα για χώρους μεγάλης κυκλοφορίας (δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά κτίρια, κτίρια με ειδικές ανάγκες πυρασφάλειας), καθώς το πλατύσκαλο λειτουργεί και ως σημείο στάσης και ξεκούρασης.

Σπειροειδείς. Οι σπειροειδείς σκάλες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις περιορισμένου διαθέσιμου χώρου. Έχουν σφηνοειδή σκαλοπάτια στηριγμένα σ’ ένα κεντρικό στύλο στη θέση του φανού. Η ελάχιστη διάμετρος μιας κυκλικής σκάλας είναι από 1,20 m και άνω, εφόσον το επιτρέπει ο χώρος. Οι κυκλικές σκάλες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και είναι περισσότερο επιβλητικές αισθητικά. Ωστόσο, τα σκαλοπάτια τριγωνικής μορφής και η απότομη κλίση ενδέχεται να παρουσιάζουν δυσκολία στη χρήση για κάποια μέλη της οικογένειας, όπως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, λόγω της κυκλικής φοράς τους. Συνιστάται να σχεδιάζονται για δεξιόστροφη ανάβαση, έτσι ώστε κατά την κάθοδο ο χειρολισθήρας να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

Υλικά Ως προς το υλικό κατασκευής τους, οι σκάλες κατηγοριοποιούνται ως εξής: Ξύλινες σκάλες. Λόγω της αίσθησης ζεστασιάς

3

που προσδίδει το ξύλο, οι ξύλινες εσωτερικές σκάλες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική αισθητική του χώρου. Μπορούν να είναι ευθύγραµµες, κυκλικές ή κρεµαστές. Κατασκευάζονται από σκληρή, υγιή και ξηρή ξυλεία (οξιάς, δρυός καστανιάς κ.ά.) και παρέχουν λείες επιφάνειες µε σηµαντική αντοχή σε φορτίσεις. Οι περισσότερες ξύλινες σκάλες κατασκευάζονται με σκαλοπάτια τοποθετημένα σε εγκοπές, διότι αυτός ο τρόπος προσφέρει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Τα ρίχτια και τα πατήματα τοποθετούνται σε ακριβείς εγκοπές των σκαλομεριών (παρειών), ώστε η σκάλα να λειτουργεί στατικά ως ενιαίο στοιχείο. Σκάλες σκυροδέματος. Οι σκάλες από οπλισμένο σκυρόδεμα μπορούν να έχουν φέρουσες βαθμίδες, να αποτελούνται από επίπεδες πλάκες με πλατύσκαλα ή να είναι ελικοειδείς. Προτιμώνται ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες και κτίρια γραφείων, για λόγους πυρασφάλειας αλλά και κατασκευαστικής απλότητας. Αποτελούνται από το βαθμιδοφόρο

5

4

3. Εσωτερική σκάλα με χαλύβδινο σκελετό. Οι κατακόρυφες μεταλλικές ράβδοι οριοθετούν το χώρο του κλιμακοστασίου, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν μια σειρά από ράφια. David Lebenthal architects. ©Tal Nisim. 4. Το κλιμακοστάσιο αναδεικνύεται χρωματικά σε κεντρικό συνθετικό στοιχείο του χώρου. Adrian Amore architects. © Lyndon Douglas. 5. Η γλυπτική μορφή της σκάλας προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στο χώρο. Rashid Ali architecte. ©Fraser Marsden.

43

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ι Κ Η | ΕΡΓΑ |

52

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


"REFLECTION HOUSE" ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΕ ΑΙΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: MPLUSM ARCHITECTS ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΜΕΜΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΤΑ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΥ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ): ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗ, ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΨΑΡΡΟΥ, ΧΑΪΔΩ ΚΑΠΡΟΥΛΙΑ, ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ, MΑΡΙΝΑ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΟΣ Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΙΑΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: KALLIDOMO ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ: ΕΛΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΣΙΚΑΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 885 m² ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2017 - 2021 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ: 2021 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: MPLUSM ARCHITECTS ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΡΙΕΤΑ ΑΤΤΑΛΗ

53

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ι Κ Η | ΕΡΓΑ |

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: TENSE ARCHITECTURE NETWORK / ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΣΚΑΝΤΖΟΥΡΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΠΙΟΥ: ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΙΝΤΑΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: LUUN ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2018 - 2020 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: TENSE ARCHITECTURE NETWORK ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

68

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


69

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ι Κ Η | ΕΡΓΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, πολιτικός μηχ. ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Π. & Χ. ΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΕΥΒΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΠΙΣΤΗ

92

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

93

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ι Κ Η | ΕΡΓΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΒΑΝΑ ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΝΑΒΕΖΟΣ H/M ΜΕΛΕΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΝΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΙΣΚΟΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΚΟΝΕΣ, ΜΕΘΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΜΒΑΔΟ: 198 m² ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2015 - 2018 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2020 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

102

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ

103

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ε Σ | Α Π ΟΨΕΙΣ |

BLOCK722 Οι Block722 με έδρα την Αθήνα ιδρύθηκαν το 2009 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και την interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου. Με γνώμονα την ελληνική και τη σκανδιναβική κληρονομιά, καθώς και τη διεπιστημονική εμπειρία το στούντιο δημιουργεί έργα διαχρονικά με τη δική του μοναδική αισθητική υπογραφή. Το στούντιο αναλαμβάνει μια ποικιλία έργων σε όλα τα στάδια της αρχιτεκτονικής μελέτης, από το concept design μέχρι την κατασκευή και την παράδοση. Δίνεται έμφαση στα υλικά υψηλής ποιότητας με μια προσέγγιση που βασίζεται στη χειροτεχνία, σε συνεργασίες με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες, που ερμηνεύουν το μεσογειακό πνεύμα και τις παραδόσεις τον 21ο αιώνα. Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστικές λύσεις από τους Block722 καθοδηγούνται έντονα από τις ανάγκες του κάθε έργου και του εκάστοτε πελάτη. Ως αποτέλεσμα, το στούντιο έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία και έχει παρουσιαστεί ευρέως σε ελληνικά και διεθνή μέσα, όπως το Wallpaper*, το ELLE Décor France, το Côte Sud, το RUM και το Dezeen. www.block722.com "KIFISIA PROJECT 12", 2020. ©VANGELIS PATERAKIS. IMAGE EDITOR: MARIA SIORBA.

122

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ ©

BLOCK722

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ "Χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς τρόπους και υλικά αναβιώνουμε στοιχεία του παρελθόντος, στοιχεία από την κουλτούρα του κάθε τόπου, δίνοντας όμως έναν αέρα διαφορετικό".

Κ Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε αρχιτέκτονας; Τι σας ενέπνευσε να ακολουθήσετε την αρχιτεκτονική; ΣΤ: Η σχέση μου με την αρχιτεκτονική με πάει πολύ πίσω, στα παιδικά μου χρόνια. Περνούσα σχεδόν όλα τα καλοκαίρια στο ξυλουργείο του πατέρα μου, παρακολουθώντας όλα τα στάδια της παραγωγής μιας ξύλινης κατασκευής. Ήταν για μένα μαγικό να γεννιέται κάτι από το απλό χαρτί σε τρισδιάστατο αντικείμενο. Οι δε επισκέψεις μας στα αρχιτεκτονικά γραφεία, με τα οποία συνεργαζόταν ο πατέρας μου ήταν μεγάλο σχολείο. Παντού μακέτες, μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα, να σχεδιάζει με ραπιδογράφους και τεράστιους χάρακες επάνω σε ανακλινόμενα γραφεία. Όλα φάνταζαν μεγάλα, σημαντικά και εντυπωσιακά για μένα ως παιδί. Αργότερα βέβαια αυτή η εμπειρία ήταν η κληρονομιά και η έμπνευση για τα επόμενα μου βήματα. ΚΜ: Ήξερα πάντα ότι θα ασχολούμουν με ένα δημιουργικό επάγγελμα. Μεγάλωσα στην Σουηδία, όπου η αισθητική είναι μέρος του DNA των ανθρώπων της. Είναι κάτι που το διαπιστώνει κανείς βιώνοντάς το καθημερινά σε όλους τους χώρους, τους οποίους επισκέπτεται: ένα σχολείο, ένα θέατρο, ένα κατάστημα, ένα σπίτι. Υπήρχε από πάντα εκεί η ανάγκη να δοθεί η αξία και η φροντίδα σε έναν χώρο. Να διαμορφωθεί με αισθητικά

123

κριτήρια. Αυτή η εμπειρία ίσως να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση μου να ασχοληθώ με το interior design. Κ Ποιο κτίριο που έχετε επισκεφτεί σας έχει επηρεάσει σημαντικά; Ποιο θέλετε να επισκεφτείτε σήμερα; Ποιος αρχιτέκτονας θα θέλατε να επισκεφτεί ένα δικό σας έργο; KM: Το πιο αγαπημένο κτίριο είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Louisiana, 35 km από την Κοπεγχάγη, ένα ορόσημο της κλασικής δανικής αρχιτεκτονικής. Είχα πρωτοπάει με το σχολείο όταν ήμουν παιδί και διαπιστώνω ακόμη και σήμερα, όταν το επισκέπτομαι, ότι βιώνω το ίδιο συναίσθημα έκπληξης –που σου προκαλεί το παιχνίδι της ανακάλυψης– και αίσθημα ευεξίας. Ο τρόπος που εντάσσονται τα εκθέματα στο κτίριο και η οπτική σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος είναι κάτι το μοναδικό. Κ Όταν αναλαμβάνετε ένα νέο έργο, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Πώς ξεκινάτε τη διαδικασία σχεδιασμού; Τι σας εμπνέει; KM: Πρωταρχικό μέλημα είναι η σχέση που θα αναπτύξουμε με τον πελάτη μας, έτσι ώστε να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τη γενικότερη φιλοσοφία του.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ε Σ | Α Π ΟΨΕΙΣ | NEIHEISER ARGYROS Το αρχιτεκτονικό γραφείο NEIHEISER ARGYROS έχει έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ, διεπιστημονικό φάσμα έργων, ενώ δεσμεύεται τόσο για πειραματισμό, όσο και για βαθιά έρευνα. Το γραφείο ιδρύθηκε από τους Ryan Neiheiser και Χριστίνα Αργυρού το 2015. Τα ενδιαφέροντά του δεν καθορίζονται από κάποιο συγκεκριμένο τύπο έργου, αλλά από πνευματική περιέργεια, καλλιτεχνική επιμέλεια και αφοσίωση στη δημιουργία περιβαλλόντων και αντικειμένων με πολιτιστικό απόηχο. Το γραφείο σήμερα διαθέτει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ευρώπη και Αμερική. www.neiheiserargyros.com

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ "ART1" ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, 2022. ©NEIHEISER ARGYROS.

126

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


NEIHEISER ARGYROS

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ "Η αρχιτεκτονική... ίσως και να αναδειχθεί το πιο κατάλληλο νέο μέσο για αλλαγή, ένα νέο πλαίσιο πολιτικής αναταραχής, οικοδόμησης κοινοτήτων και οικολογικής οικειοποίησης".

Κ Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε αρχιτέκτονας; Τι σας ενέπνευσε να ακολουθήσετε την αρχιτεκτονική; Χ.Α.: Και οι δύο μας από μικροί είχαμε μια κλίση στις τέχνες και στις θετικές επιστήμες. Εγώ προσωπικά, σε ηλικία περίπου 12 χρονών και με μια πιο αφελή εικόνα του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, θεωρούσα πως πάντρευε όμορφα αυτά τα δύο ερεθίσματα. Στην πορεία των σπουδών μου έμαθα πως η αρχιτεκτονική είναι πολύ περισσότερα. Είναι ένα τεράστιο πεδίο δημιουργικότητας, καινοτομίας και πειραματισμού, μια αρένα όπου οι ιδέες συνεχώς εξελίσσονται, επηρεάζονται από τον κόσμο γύρω τους και τον μεταμορφώνουν και αυτόν. Πώς μπορεί να μην εμπνευστεί κανείς με αυτήν την πραγματικότητα; Κ Ποιο κτίριο που έχετε επισκεφτεί σας έχει επηρεάσει σημαντικά; Ποιο θέλετε να επισκεφτείτε σήμερα; Ποιος αρχιτέκτονας θα θέλατε να επισκεφτεί ένα δικό σας έργο; Η βιβλιοθήκη του Hans Scharoun στο Βερολίνο για τη γενναιοδωρία του χώρου, το "Olivetti Showroom" του Carlo Scarpa στη Βενετία για την εμμονή στη λεπτομέρεια και η Θρησκευτική Σχολή των Καλυβήτη και Λεονάρδου στην Αθήνα για την αρμονική ισορροπία του μέσα και του

127

έξω. Ένα από τα αμέτρητα έργα που θα θέλαμε να επισκεφτούμε είναι η Φιλαρμονική του Αμβούργου των Herzog & de Meuron. Κ Όταν αναλαμβάνετε ένα νέο έργο, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Πώς ξεκινάτε τη διαδικασία σχεδιασμού; Τι σας εμπνέει; Η έμπνευσή μας είναι πληθωρική, ακατάστατη και συνεχώς εξελισσόμενη. Πηγάζει από τη φύση γύρω μας, από έργα τέχνης, βιβλία, λέξεις, γεωμετρίες, συστήματα, ιστορίες και σχέσεις. Η διαδικασία σχεδιασμού δεν είναι ποτέ γραμμική. Συνδυάζει τη διαίσθηση με τη λογική, το όραμα με τις λειτουργικές απαιτήσεις, τα ένθερμα πάθη μας με τον χρόνο και τον τόπο κάθε έργου. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν να ξεκινήσουμε κάθε έργο μας είναι να αποκτήσουμε μια προσωπική εμπειρία του γεωλογικού και κοινωνικού χώρου που το πλαισιώνει. Κ Η αρχιτεκτονική έχει πολλές "ματιές", την αισθητική, την τεχνολογική, την κοινωνικο-οικονομική, την περιβαλλοντική. Ποια διάσταση της αρχιτεκτονικής θεωρείτε πως κυριαρχεί στο δικό σας έργο; Σε κάθε έργο οι απαιτήσεις διαφέρουν και οι κυριαρχίες εναλλάσσονται. Αλλά το να δημιουργούμε κάτι όμορφο είναι πάντοτε απαραίτητο για

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΑΡΧΙ ΤΕ Κ ΤΟΝ Ε Σ | Α Π ΟΨΕΙΣ |

GAVALAS ARCHITECTS Γεννημένο το 1977, το γραφείο πλαισιώνεται από ένα δυναμικό δίκτυο αρχιτεκτόνων μηχανικών, συνδυάζοντας επαγγελματισμό και ενθουσιασμό για τη δημιουργία χώρων υψηλής ποιότητας κατασκευής, με άρτια λειτουργική οργάνωση και πλούσιες αισθητικές ποιότητες. Η προσέγγιση του γραφείου παράγει μοναδικές εμπειρίες μέσω της αρχιτεκτονικής, του interior design, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και του branding, επιτρέποντας τα μέλη του να επιτύχουν μια ολιστική προσέγγιση των πτυχών κάθε έργου οποιασδήποτε κλίμακας, όπως ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία, θέρετρα και οικιστικά συγκροτήματα. Το γραφείο διατηρεί ένα άκρως προσωπικό επίπεδο εξυπηρέτησης σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού και προσφέρει ισχυρές τεχνικές και κατασκευαστικές λύσεις μέσω στενής συνεργασίας με γραφεία μηχανικών. Κάθε έργο γεννάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του πελάτη και η καινοτομία αναδύεται μέσω της συνεχώς εμπλουτιζόμενης διαδικασίας του σχεδιασμού. Στόχος είναι η δημιουργία δυναμικών αρχιτεκτονικών ιδεών και εμπειριών που γεννιούνται αποκλίνοντας από το οικείο, ενημερωμένες από τη σύγχρονη αστικότητα, την πλούσια υλικότητα και άρτιες οικοδομικές τεχνικές. www.gavalasarchitects.gr "NEMA HOTEL", 2021. ΣΥΝΕΡΓΆΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΉΣ: BARBATSIS ARCHITECTS. 3D ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ: CAD-MONKEYS.

136

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


GAVALAS ARCHITECTS

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ "Οι αρχιτέκτονες υπάρχουμε για να δημιουργούμε καλύτερους χώρους ζωής για κάθε ανθρώπινη λειτουργία. Άρα υπάρχουμε για να δώσουμε χαρά, ευημερία και ευτυχία".

Κ Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε αρχιτέκτονας; Τι σας ενέπνευσε να ακολουθήσετε την αρχιτεκτονική; Βίωσα την ιδιαίτερη συγκυρία να μεγαλώσω μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Όσο θυμάμαι τη ζωή μου, πάντοτε υπήρχαν αρχιτεκτονικά έργα γύρω μου. Ο παλαιός εκτυπωτής, που έβγαζε καμιά φορά τσαλακωμένα σχέδια, επάνω στα οποία σχεδίαζα φανταστικούς διαστημικούς σταθμούς αποτελεί ισχυρή ανάμνηση. Όταν μυρίζω αμμωνία, το μυαλό μου ταξιδεύει στην ηλικία των 5 ετών. Καθημερινά από παιδί παρατηρούσα τον κόσμο και τα ταξίδια, σαν αρχιτέκτονας, δοσμένο όμως με έναν τρόπο εντελώς αβίαστο και φυσικό. Αντιλαμβάνομαι την αρχιτεκτονική ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Δεν το ξανασκέφτηκα ποτέ, ούτε μια στιγμή. Νιώθω τυχερός που ασκώ το ομορφότερο επάγγελμα στον κόσμο.

της γιαγιάς και του παππού στον Πειραιά με το υποτυπώδες ηλιακό αίθριο, το δαιδαλώδες κρυφτό μέχρι αργά το βράδυ στα στενά της Χίου και των Μεστών. Οι θόλοι και οι καμάρες με μουσική υπόκρουση γκαρισμάτων γαϊδουριών στους ποταμούς της Φοινικιάς και της Οίας. Το συγκλονιστικά λειτουργικό δημοτικό σχολείο του Πικιώνη στη Νεάπολη Λυκαβηττού, που μου έμαθε την αίσθηση του χώρου. Εύχομαι να μπορούσα να επισκεφτώ ένα από τα σπίτια της παιδικής μου ζωής και μέσα να βρίσκονταν ακόμη οι άνθρωποι που έχουν φύγει πια από κοντά μας. Περισσότερο θα με ενδιέφερε να επισκέπτονται τα κτίρια που σχεδιάζουμε σαν ομάδα απλοί χρήστες. Όχι απαραίτητα κάποιος άλλος αρχιτέκτονας. Αυτοί είναι εν τέλει οι πιο αντικειμενικοί κριτές των σωστών και των σφαλμάτων μας. Αυτών η γνώμη με απασχολεί.

Κ Ποιο κτίριο που έχετε επισκεφτεί σας έχει επηρεάσει σημαντικά; Ποιο θέλετε να επισκεφτείτε σήμερα; Ποιος αρχιτέκτονας θα θέλατε να επισκεφτεί ένα δικό σας έργο; Νομίζω πως περισσότερο με έχουν επηρεάσει τα κτίρια, μέσα στα οποία μεγάλωσα. Τα καλοκαίρια με την αέναη μνήμη της όσφρησης. Το σπίτι

Κ Όταν αναλαμβάνετε ένα νέο έργο, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Πώς ξεκινάτε τη διαδικασία σχεδιασμού; Τι σας εμπνέει; Το κάθε κτίριο ξεκινάει από μία έμπνευση που αποτελεί συνδυασμό του πελάτη ιδιοκτήτη / μελλοντικού κατοίκου / χρήστη με το μικρόκλιμα και το τοπίο. Είναι απαραίτητο η απαρχή μιας αρχιτεκτονικής σύνθεσης να

137

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022


•ΦΩΤΟ Γ ΡΑΦ Ι Α | Το Κ ΤΙΡΙΟ μ έσα α πό το φ ακό |

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΒΟΥΜΒΆΚΗΣ Είναι φωτογράφος αρχιτεκτονικής και design με έδρα την Αθήνα και συνεργάζεται με μηχανικούς, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Με ένα μακρόχρονο πάθος για το design και τη μορφή και με έργα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, παράγει σαγηνευτικές αρχιτεκτονικές εικόνες και βίντεο. Η απόλαυση που λαμβάνει από την αρχιτεκτονική φωτογραφία προέρχεται από την προσέγγιση κάθε έργου με διαφορετική τακτική. Δουλεύει σε τρεις άξονες: εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες της δομής, της σύνθεσης και της γεωμετρίας των σχημάτων, το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύει το φως. Ο απώτερος στόχος στις εικόνες του είναι να συγκινηθεί αισθητικά ο παραλήπτης είτε από τη δομή είτε από την ίδια την εικόνα. Με το μεγάλο εύρος πρωτοποριακών έργων αρχιτεκτονικής, η οποία άνθισε πρόσφατα στην Ελλάδα, σήμερα βρίσκει τη δουλειά του πιο συναρπαστική από ποτέ. Καθώς δεν υπάρχουν δύο όμοιες κατασκευές ή εσωτερικοί χώροι, μαθαίνει κάτι νέο με κάθε φωτογράφιση. Διατηρεί την προσέγγισή του προσωπική και δυναμική, προσφέροντας επιλογές, που είναι αισθητικά ευχάριστες και ανταποκρίνονται με τον κατά το δυνατόν πιο ακριβή τρόπο στις προσδοκίες των πελατών του. Κύρια πεδία ενασχόλησής του είναι η αρχιτεκτονική φωτογραφία, η φωτογραφία ξενοδοχείων και εσωτερικών χώρων, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας / βίντεο και η φωτογράφιση με drone. Απεικονίσεις του έχουν εμφανιστεί ευρέως σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. www.voumvakis.com

"ONE KLEOMENOUS", OMNIVIEW, 2015.

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, TSOLAKIS ARCHITECTS, 2021.

Κ Πώς ξεκίνησε η επαφή σας με την αρχιτεκτονική φωτογραφία; Αρχικά μετά το τέλος των σπουδών μου στη φωτογραφία η πρώτη επαγγελματική επαφή ήταν στον χώρο της μόδας. Δημιουργώντας αλλά και στήνοντας φωτογραφικά σετ σε ξενοδοχεία, κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους, άρχισε να με ελκύει περισσότερο το ευρύτερο πλαίσιο της εκάστοτε φωτογράφισης. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως αυτός ο χώρος

160

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

με έλκυε περισσότερο και κάπως έτσι ξεκίνησα, ώσπου συνειδητοποίησα πως με είχε ήδη κερδίσει η αρχιτεκτονική φωτογραφία. Κ Πώς προετοιμάζεστε για τη φωτογράφιση ενός έργου; Ποια διαδικασία ακολουθείτε; Έχοντας αναλάβει το project από τον πελάτη, αρχικά φροντίζω να έχω τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση για το έργο. Κατόπιν, όταν βρεθώ στο έργο, κάνω αρχικά ρεπεράζ στο


ΚΑΤΟΙΚΊΑ "NCAVED" ΣΤΗ ΣΈΡΙΦΟ, MOLD ARCHITECTS, 2021.

ΕΘΝΙΚΉ ΠΙΝΑΚΟΘΉΚΗ, ΑΘΗΝΑ, 2021.

Η_34, 314 ARCHITECTS, 2017.

χώρο και ξεκινώ τη φωτογράφιση με γνώμονα το φως. Κ Τι σας εμπνέει κατά τη φωτογράφιση ενός έργου; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία ενός έργου, που σας προκαλούν να συνθέσετε κάθε εικόνα; Το ίδιο το έργο. Κάθε φορά που μου αναθέτει κάποιος ένα έργο είναι για μένα μια νέα πρόκληση και πρέπει να το αναδείξω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι βασικοί άξονες είναι δύο, δομή και φως. Επάνω σ' αυτά ο δημιουργός μπορεί να προσθέσει τη δική του οπτική, το κάδρο, το συναίσθημα. Κ Υπάρχει κάποια κατηγορία αρχιτεκτονικών έργων, που επιτρέπει στο φωτογράφο μεγαλύτερο πεδίο έκφρασης; Όλα τα έργα έχουν πεδίο έκφρασης, εξαρτάται από τον φωτογράφο το πώς θα βρει τον τρόπο να δημιουργήσει. Κάποια μπορεί να έχουν καινοτόμο

161

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022