KTIRIO I MAY 2022 "BAR - RESTAURANT"

Page 1

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ | ΥΛΙΚΑ |

B A R

-

R E S T A U R A N T "MANTIS BAR" ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΥΠΑΊΘΡΙΩΝ ΧΏΡΩΝ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ ΤΑ ΔΆΠΕΔΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΊΝΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΊΩΝ ΗΧΟΜΌΝΩΣΗ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΩΝ

"PARAGON" ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ & ΜΠΑΡ "ATMOS" ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ "PELOSOF" ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ & ΜΠΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "AKRES" ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΝΔΟ

ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΔΙΆΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 5 / ΜΑΪΟΣ 2022 10,00 €


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΑΪΟΣ 2022

Πρώτες σελίδες 24

Καφετέρια στο Λονδίνο με καινοτόμα μέτρα υγιεινής | CRA - Carlo Ratti Associati

26

Εστιατόριο στη Γερμανία με θολωτή οροφή | Costas Gagos Architecture and Design

28

Πρατήριο άρτου με όψη από κυματοειδή διάτρητη λαμαρίνα | Παναγιώτης Παπασωτηρίου

30

Mon Kooloor Ο κύκλος ως στοιχείο σχεδιασμού και κατασκευής | Α_2_Architects

32

Εστιατόριο Surfer Maya με την αισθητική του graffity και του neon | studiomateriality

34

Coffee Avenue Ένας αστικός κήπος στη Νέα Σμύρνη | Labarch Design Studio

34

70

84

116

Αρχιτεκτονική 38

Mantis Bar στην ορεινή Χαλκιδική | Leaf Architects Studio

44

Paragon brewery & taproom Μικροζυθοποιία σε πρώην μεταλλουργείο | Mado Samiou Architecture

50

Εστιατόριο - μπαρ "Pelosof" στη στοά ταχυδρομείου στη Θεσσαλονίκη | Post - Spectacular Office

58

Ukiyo Listening Bar Ιαπωνική αρχιτεκτονική ταυτότητα των δεκαετιών '50 και '60 EKKY Studio Architects

64

Εστιατόριο "Akres" δίπλα στην ακρόπολη της Λίνδου | Minas Kosmidis Architects

70

Ian's Bar

93

Μια σύγχρονη απόδοση της εποχής της τζαζ | Urban Soul Project

76

Εστιατόριο "Atmos" Αναβίωση ενός ελληνικού beach bar στην Αυστραλία | KKMK Architects

101

Τεχνικές σελίδες 84

Σχεδιασμός υπαίθριων χώρων στα εστιατόρια Λειτουργική χωροταξία και επιλογή των κατάλληλων υλικών και στοιχείων εξοπλισμού για αισθητική αρτιότητα.

Δάπεδα σε κουζίνες εστιατορίων Η επίτευξη υψηλών συνθήκων υγιεινής και ασφάλειας μέσω κατάλληλης επιλογής των υλικών, του εξοπλισμού και του σχεδιασμού.

Ο πάγκος του μπαρ

109

Σχεδιασμός, οργάνωση και λειτουργία του πιο κομβικού σημείου ενός μπαρ.

Ηχομόνωση σε μπαρ & εστιατόρια Λύσεις για την ακουστική άνεση στο εσωτερικό και τον περιορισμό της διάδοσης του ήχου στο εξωτερικό περιβάλλον.

Εργοτάξιο 116

Η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη Αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου

sparch Τα δομικά μέλη της αναβαθμίστηκαν για στατικές δράσεις, χωρίς μορφολογική αλλοίωση των ιδιοχαρακτηριστικών του μνημείου.

124

Όψη και οροφή από μεταλλικά πετάσματα σε εστιατόριο στην Κίνα Studio Link - Arc LLC, Kane AUD Τα μεταλλικά πετάσματα κόπηκαν με λέιζερ και αναδιπλώθηκαν για να δημιουργήσουν την επένδυση της οροφής και της όψης.

Εξώφυλλο: Όψη και οροφή από μεταλλικά πετάσματα σε εστιατόριο στην Κίνα. Φωτογραφία: Qingshan Wu

Το βήμα των εταιρειών

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων & φωτογραφιών, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Το περιεχόμενο των άρθρων εκφράζει το συντάκτη και όχι απαραίτητα τη διεύθυνση του περιοδικού.

129

3

ΜΑΪΟΣ 2022

Ειδήσεις - Απόψεις - Σύγχρονες τεχνολογίες Υλικά και εφαρμογές τους


ΕΚΔΟΤΙΚΟ

BAR & RESTAURANT στην Ελλάδα Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον και το εύκρατο κλίμα της, την καθιστούν κορυφαίο προορισμό για τον παγκόσμιο τουρισμό. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο και βιώνουν στην περίοδο των διακοπών τους τα ξενοδοχεία, τα restaurant και τα bar της χώρας μας! Χώρους, που τους διαμορφώνουν αρχιτέκτονες και μηχανικοί του κλάδου των κατασκευών, αλλά τελικά καταλήγουν στη φάση λειτουργίας να συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Για να διατηρήσουν αυτοί οι χώροι για μεγάλο χρονικό διάστημα την απαιτούμενη ποιότητα απαιτείται να ανακαινίζονται συχνά ή να αναμορφώνονται. Οι ιδιοκτήτες έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις επεμβάσεις αυτές και οι αρχιτέκτονες που τα έχουν σχεδιάσει καλό θα ήταν να τους ενημερώνουν και να τους εκπαιδεύουν για τα βασικά σημεία, στα οποία θα πρέπει να επικεντρώνουν τις ενέργειές τους για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Σ’ αυτό το τεύχος ο αναγνώστης θα βρει λύσεις και προτάσεις για πολλά από αυτά τα σημεία, σ’ αυτό το σύντομο σημείωμα όμως, θα προσπαθήσω να καταγράψω συγκεντρωτικά τις κυριότερες αξίες αυτών των χώρων, τις οποίες καλό θα ήταν να τις γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους από την έναρξη λειτουργίας τους. 1. Η αισθητική του χώρου και της επίπλωσης, όπως και η εύρυθμη λειτουργία του, απαιτεί τον εξειδικευμένο σχεδιασμό και την ευαισθησία του αρχιτέκτονα. 2. Ο σωστός κλιματισμός και αερισμός του χώρου, με τις χρήσιμες διατάξεις και τους αυτοματισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, απαιτεί τον έμπειρο μηχανολόγο που πρέπει να υπολογίσει σωστά τη θέση και τα μεγέθη των στομίων, όπως και τις κατάλληλες διαστάσεις των αγωγών. 3. Ο σωστός φωτισμός είναι από τις σημαντικότερες αξίες αυτών των χώρων, ώστε οι πελάτες να διευκολύνονται να απολαύσουν με τους φίλους τους το φαγητό ή το ποτό τους και να αισθάνονται ευχάριστα και άνετα όσες ώρες παραμείνουν στο χώρο. Ειδικοί μελετητές και εταιρείες συνεργάζονται με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς που σχεδιάζουν και οργανώνουν τις κατάλληλες ηλεκτρικές διατάξεις και αυτοματισμούς. 4. Η σωστή ακουστική είναι αντικείμενο ειδικής μελέτης και σχεδιασμού και απαιτεί τη χρήση ειδικών υλικών επικάλυψης των επιφανειών του χώρου και στις κατάλληλες αποστάσεις από την πηγή ήχου. Η σωστή ηχητική του χώρου σε restaurant με ήπια μουσική ή σε bar με έντονη μουσική είναι από τα κυριότερα θέματα που ενδιαφέρουν τους πελάτες αυτών των χώρων. 11

5. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με το είδος τους, απαιτούν ιδιαίτερες ηχητικές εγκαταστάσεις που τις σχεδιάζουν και υλοποιούν έμπειρες και υπεύθυνες εταιρείες. Ελέγχουν το σωστό ήχο και μπορούν παράλληλα να προσθέσουν στο χώρο και άλλα ενδιαφέροντα θέματα με τηλεοράσεις, video, οθόνες κ.ά. 6. Η μουσική στo bar ή η πολυκοσμία στo restaurant δημιουργούν έντονες ηχητικές ενοχλήσεις στα γειτονικά περιβάλλοντα, γι’ αυτό και απαιτείται μελέτη ηχομόνωσης και οι κατάλληλες προστατευτικές μέθοδοι, όπως και τα κατάλληλα υλικά από άποψη πάχους, ιδιοτήτων και παράλληλα αντοχής σε πυρκαγιά. 7. Η μελέτη πυροπροστασίας και η χρήση κατάλληλων υλικών που συνδυάζονται με τα υλικά ηχομόνωσης, προστατεύουν το χώρο από τη διάδοση της πυρκαγιάς, που μαζί με τις εξόδους κινδύνου που ορίζει η μελέτη, δίνουν τη δυνατότητα ασφάλισης του χώρου από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι δύο τελευταίες μελέτες που αναφέρθηκαν, προστατεύουν τον ιδιοκτήτη από πιθανά μελλοντικά ζημιογόνα προβλήματα και δικαστικές διαμάχες, ιδιαίτερα σε θέματα πυρκαγιάς. 8. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για δάπεδα, πέραν της αισθητικής πρέπει να αξιολογηθούν ως προς την αντοχή τους σε φορτία και την αντοχή τους σε χρήση. Τα εξωτερικά κουφώματα και οι εξωτερικές τζαμαρίες πρέπει να παρέχουν ισχυρή θερμομόνωση για τη θερμική άνεση του χώρου και την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Οι βαφές παράλληλα, πρέπει να αντέχουν στο χρόνο και να είναι άοσμες. 9. Τέλος, σημαντική αξία έχουν τα WC και οι χώροι υγιεινής, όπου τα κατάλληλα είδη υγιεινής, οι έξυπνες υδραυλικές διατάξεις, το χρώμα, ο φωτισμός, η αισθητική, η καθαριότητα και η άνετη λειτουργία τους, εκφράζουν την προσωπικότητα του χώρου και κρίνονται πάντοτε αυστηρά από τους πελάτες. Η χώρα μας σε όλη της την επικράτεια, πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερα ποιοτικά ξενοδοχεία, restaurant και bar, για να προσελκύσει περισσότερους ποιοτικούς και ισχυρούς οικονομικά πελάτες από τις αναπτυγμένες χώρες.

Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

ΜΑΪΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΑ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Mon Kooloor

Ο κύκλος ως στοιχείο σχεδιασμού και κατασκευής Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα της εταιρείας αρτοποιίας "mon kooloor" μετά την αναδημιουργία εταιρικής ταυτότητας, που έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του πελάτη με το χώρο της εστίασης. Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού βασίστηκε στην επαναλαμβανόμενη, σχεδόν εμμονική χρήση του κύκλου, ως μιας αφαιρετικής παραπομπής στο σχήμα του κουλουριού, το οποίο και αποτελεί το βασικό προϊόν πώλησης του καταστήματος. Έτσι, ο κύκλος συναντάται στο σχεδιασμό των επίπλων, στο γύψινο γλυπτικό φωτιστικό, στα γραφιστικά "πουά" στοιχεία της πρόσοψης και στο κυκλικό άνοιγμα του παρασκευαστηρίου, μέσα από το οποίο ο πελάτης παρατηρεί τη διαδικασία

1

ζυμώματος και προετοιμασίας του κουλουριού. Επιπρόσθετα στοιχεία της σύνθεσης αποτελούν τα καφέ πλακίδια μωσαϊκού, με τα οποία επενδύονται τα δάπεδα και οι τοίχοι του καταστήματος, ενοποιώντας το χώρο. Η λευκή κυματοειδής λαμαρίνα στον πάγκο εξυπηρέτησης, καθώς και ο ροζ φωτισμός από νέον στις σημάνσεις προσδίδουν μια σύγχρονη οπτική στο κατάστημα. Τα πτυσσόμενα κουφώματα μαζεύονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος, κάνοντάς το εξωστρεφές και άμεσα προσβάσιμο από το πεζοδρόμιο. Τέλος, το έντονο κίτρινο χρώμα του, που συναντάται στη χαρακτηριστική πουά πρόσοψη και εσωτερικά του καταστήματος, παραπέμπει στα χρώματα ενός ηλιόλουστου πρωινού, που πάντα βελτιώνει τη διάθεση.

2

Αρχιτεκτονική μελέτη: Α_2_Architects Υπεύθυνος μελέτης: Σωτήρης Ανυφαντής Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βίλμα Αγραφιώτη, Άννα Γιωτάκου, Τζωρτζίνα Μωραΐτη Κατασκευή: VVA Constructions Branding & communication: A.S. Strategy / Antonia Skaraki Τοποθεσία: 25ης Μαρτίου, Θεσσαλονίκη Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2020 - 2021 Παρουσίαση: Α_2_Architects Φωτογραφίες: STUDIOVD / Vavdinoudis - Dimitriou

30

ΜΑΪΟΣ 2022


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ | ΕΡΓΑ

3 1. Μέσα από ανοίγματα ο πελάτης έχει οπτική επαφή με το παρασκευαστήριο. 2. Τα πλακίδια μωσαϊκού επενδύουν δάπεδο και τοίχους, ενοποιώντας το χώρο. 3. Η κυματοειδής λαμαρίνα στον πάγκο και ο φωτισμός από νέον δίνουν μια σύγχρονη αισθητική. 4. Τα πτυσόμενα κουφώματα μαζεύονται και ανοίγουν όλη την πρόσοψη του καταστήματος.

4

ΚΑΤΟΨΗ

ΟΨΗ

31

ΜΑΪΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

PARAGON BREWERY & TAPROOM Μικροζυθοποιία σε πρώην μεταλλουργείο

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: Mado Samiou Architecture Ομάδα σχεδιασμού: Μαντώ Σαμίου, Δέσποινα Μαρκουλάκη, Νικόλας Λαγός, Ειρήνη Παπαευθυμίου, Αγγελική Τζιωτάκη Στατική μελέτη: Δημήτρης Σολομωνίδης H/M μελέτη: Ηλίας Διαμαντής Μελέτη εσωτερικού χώρου και φωτισμού: Mado Samiou Architecture Τοποθεσία: Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, Αθήνα Εμβαδό: 345 m² Παρουσίαση: Mado Samiou Architecture Φωτογραφίες: Νικόλας Λαγός

44

ΜΑΪΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

45

ΜΑΪΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ - ΜΠΑΡ "PELOSOF"

©

Post - Spectacular Office

στη στοά ταχυδρομείου στη Θεσσαλονίκη

Αρχιτεκτονική μελέτη: Post-Spectacular Office Κατασκευή: Αγνή Μπαλαφούτη Επίβλεψη: Αγνή Μπαλαφούτη, Post - Spectacular Office Τοποθεσία: Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη Εμβαδό: 600 m² Χρόνος μελέτης: 1/2021 - 6/2021 Χρόνος κατασκευής: 7/2021 - 12/2021 Παρουσίαση: Post - Spectacular Office Φωτογραφίες: Γιάννης Δρακουλίδης, Κώστας Αμοιρίδης

50

ΜΑΪΟΣ 2022


©

Κώστας Αμοιρίδης

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

51

ΜΑΪΟΣ 2022


IAN'S BAR Μια σύγχρονη απόδοση της εποχής της τζαζ

Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εσωτερικών χώρων: Urban Soul Project Κατασκευή: Atemon κατασκευαστική Τοποθεσία: Regency Casino, Thessaloniki Χρόνος κατασκευής: 2021 Παρουσίαση: Urban Soul Project Φωτογραφίες: Kimberley Powell

70

ΜΑΪΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Β'

Α

Β

Α'

ΚΑΤΟΨΗ

71

ΜΑΪΟΣ 2022


Σύγχρονος σχεδιασμός μπαρ από τους YOD Design Lab. © Yevhenii Avramenko

84

ΜΑΪΟΣ 2022


Ο ΠΑΓΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΟΜΒΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΝΟΣ ΜΠΑΡ

Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχ., MSc

Ως δυναμικοί χώροι, τα μπαρ απαιτούν προσεκτικό και μελετημένο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των ιδιοκτητών σε συνδυασμό με τις ανάγκες των εργαζομένων και των πελατών, αλλά και τις ισχύουσες προδιαγραφές. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αφορά στο είδος του χώρου, ο οποίος και θα καθορίσει τον τύπο των ποτών που θα σερβίρονται, τη δυνατότητα παράλληλης προσφοράς μικρών εδεσμάτων, την προβλεπόμενη δυναμική, την επιθυμητή ατμόσφαιρα κτλ., στοιχεία που με τη σειρά τους θα καθορίσουν τη διάταξη του μπαρ και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Προϋποθέσεις λειτουργίας Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τα μπαρ υπάγονται στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις επιπέδου Ι (χαμηλού υγειονομικού κινδύνου). Οι χώροι στους οποίους στεγάζονται, τα υλικά, η διαχείριση απορριμμάτων, η ύδρευση, ο αερισμός, ο φωτισμός κτλ. πρέπει να πληρούν τους ισχύοντες υγειονομικούς όρους και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας, αλλά και τους συναφείς κώδικες υγείας και ασφάλειας. Οι απαιτήσεις υγιεινής αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, 85

ΜΑΪΟΣ 2022

στον εξοπλισμό, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στα προγράμματα καθαρισμού, αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση. Ακόμη, η διαστασιολόγηση και ο σχεδιασμός των χώρων επεξεργασίας, του χώρου πλύσης, των αποθηκευτικών χώρων, των αποχωρητηρίων και της αίθουσας πελατών πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να λάβει η επιχείρηση τη νόμιμη αδειοδότηση.

Ο σχεδιασμός του μπαρ Η διαρρύθμιση ενός μπαρ καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες, τη λειτουργία και την αισθητική. Η δημιουργία ενός διαγράμματος ροής κίνησης, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κίνηση του προσωπικού, είναι προαπαιτούμενο τόσο για την αδειοδότηση, όσο και για τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας του χώρου. Το μέγεθος, το σχήμα και η διάταξη των λειτουργιών του μπαρ θα εξαρτάται κυρίως από το είδος των προσφερόμενων ποτών και την αναμενόμενη κατανάλωση. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να ικανοποιεί εξίσου τις ανάγκες των εργαζομένων (μπάρμαν, σερβιτόρων) και των πελατών, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψη τυχόν περιορισμούς λόγω της αρχιτεκτονικής


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ

Σε χώρες, όπως η Ελλάδα, στις οποίες οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον κατά τη μισή διάρκεια του χρόνου, οι υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων εστίασης αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός εστιατορίου. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους και την πρόσφατη πανδημία COVID-19, οι χρήστες επιδιώκουν όλο και συχνότερα τους υπαίθριους χώρους, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους και να εξασφαλίσουν τη λειτουργική και οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους επενδύουν περισσότερο στη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων σε σχέση με παλαιότερα, εγκαθιστώντας τις κατάλληλες υποδομές για ετήσια χρήση και εξασφαλίζοντας λειτουργικά και αισθητικά μια εντύπωση αντίστοιχη με αυτήν της παραμονής στους εσωτερικούς χώρους. Εκτός από την κατάληψη τμήματος των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, που υπόκειται σε περιορισμούς ως προς

Παρουσίαση: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΪΠΑΗ, αρχιτέκτονας μηχ. Α.Π.Θ., MSc

93

ΜΑΪΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

5

μέγεθος και τη διαρρύθμιση του χώρου, καθώς και τους τυχόν επί μέρους πολεοδομικούς περιορισμούς, ο εξοπλισμός μπορεί να είναι σταθερός ή κινητός. Στην περίπτωση κινητών ή εποχικών λύσεων θα πρέπει να προβλεφθεί και ο κατάλληλος χώρος αποθήκευσής τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η τακτική συντήρηση των κατασκευών για την ασφάλεια των χρηστών και των περαστικών και η αποφυγή παρεμπόδισης των παρακείμενων δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων. Τα συστήματα προστασίας από τον ήλιο και τη βροχή είναι τα εξής:

από ξύλο, μέταλλο, γυαλί, πολυκαρβονικό υλικό, ύφασμα, καλαμωτή, κεραμίδια κ.ά. σε ποικιλία ειδών, συνθέσεων, διατομών και όψης.

Πέργκολες και κιόσκια

Τα διαχωριστικά στοιχεία αποτελούν ένα εύχρηστο εργαλείο για τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ενός εστιατορίου, καθώς λόγω της σχεδιαστικής τους ελευθερίας και της ποικιλίας διαθέσιμων υλικών αποτελούν κατασκευές ικανές να διαμορφώσουν ένα χώρο τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά. Πρόκειται για κινητές ή σταθερές κατασκευές, οι οποίες

Πρόκειται για σταθερές κατασκευές, πλήρως ή μερικώς αυτοφερόμενες, με σκελετό, ο οποίος κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο, αλουμίνιο ή χάλυβα και σπανιότερα από σκυρόδεμα, πέτρα ή πλίνθους. Η οροφή τους μπορεί να είναι σταθερή, ανοιγόμενη ή πτυσσόμενη και για την πλήρωσή της χρησιμοποιούνται στοιχεία

Κατασκευές με ύφασμα Σ’ αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι τέντες, τα ιστία σκίασης, οι εφελκυόμενες κατασκευές και οι ομπρέλες. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής, τα υφάσματα είναι ακρυλικά, πολυεστερικά ή πολυαιθυλενίου και παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Διαχωριστικά στοιχεία

97

ΜΑΪΟΣ 2022

5. Ξύλινη πέργκολα από σουηδική ξυλεία. Τμήματα της οροφής επενδύονται με σχοινί σε συνδυασμό με φύλλα κισσού και γλάστρες σε ανάρτηση. Beach bar & restaurant στη Χαλκιδική. Αρχιτεκτονική μελέτη: Taka+Partners. © N.Vavdinoudis C. Dimitriou


ΔΑΠΕΔΑ ΣΕ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Παρουσίαση: ΦΩΤΕΙΝΗ Γ. ΠΡΕΦΤΙΤΣΗ, δρ, πολιτικός μηχ.

Οι διαφορετικές λειτουργίες μιας επαγγελματικής κουζίνας καθορίζουν τις απαιτήσεις αποστράγγισης και καθαρισμού των δαπέδων και αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών τους. Σε κάθε περίπτωση, τα δάπεδα θα πρέπει να διαθέτουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά: ανθεκτικότητα σε θερμότητα και χημικούς παράγοντες, αντοχή στο χρόνο, υψηλές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας. Στην οργάνωση της κάτοψης συνιστάται ο σαφής διαχωρισμός των χώρων αποθήκευσης, προετοιμασίας, επεξεργασίας και διανομής του φαγητού, πλυσίματος των σκευών και απόρριψης των απορριμμάτων, προκειμένου να μη μεταφέρονται, στερεοί ή υγροί ρύποι και να εξασφαλίζονται υψηλές συνθήκες υγιεινής. Επίσης οι χώροι για το προσωπικό, τα αποδυτήρια και οι χώροι υγιεινής για τους πελάτες θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι, ώστε να μη χρειάζεται η διέλευσή τους από τους χώρους επεξεργασίας και παραγωγής φαγητού. Συνθήκες υγιεινής Εξασφαλίζονται με τον εύκολο καθαρισμό και τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις επιφάνειες, την επιλογή κατάλληλων υλικών, ανάλογα με το 101

περιβάλλον έκθεσης, την ελαχιστοποίηση περιοχών, στις οποίες θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν υπολείμματα φαγητού, που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, το σχεδιασμό για εύκολη συντήρηση, τη χρήση συστημάτων προστασίας από τις οσμές και την επιστροφή λυμάτων. Προδιαγραφές ασφάλειας Καλύπτονται με τη διαμόρφωση αντιολισθητικών επιφανειών, την επαρκή και γρήγορη απομάκρυνση νερού από την επιφάνεια των δαπέδων, τη χρήση υλικών ανάλογα με την ιδιαίτερη λειτουργία του χώρου και τον τοποθετούμενο εξοπλισμό, τον κατάλληλο εργονομικό σχεδιασμό, που επιτρέπει την τακτική συντήρηση. Ανθεκτικότητα σε χημικούς παράγοντες Εξασφαλίζεται με την επιλογή κατάλληλης επιφάνειας ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις, την εύκολη προσβασιμότητα για έλεγχο του αποστραγγιστικού συστήματος, τη χρήση υλικών ανθεκτικών στη διάβρωση και την τοποθέτηση εξοπλισμού αποστράγγισης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το σύνηθες υπόστρωμα ενός δαπέδου επαγγελματικής κουζίνας είναι ΜΑΪΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Πάγκος εργασίας.

Ερμάρια για σκεύη. Αποστράγγιση με κανάλι. Σύστημα για υψηλές ροές.

Ολοκληρωμένο σύστημα πλυσίματος σκευών.

Εστίες μαγειρέματος

Σύστημα αποστράγγισης με κανάλι, τύπου σχισμής ή τύπου κουτιού για διαχωρισμό στερεών υγρών χώρων. Τοποθέτηση σε άνοιγμα ή κάτω από πόρτα.

Πάγκος εργασίας.

Πάγκος εργασίας.

Αποστράγγιση με σχάρα. Μέτρια ανάσχεση υδάτων.

Φούρνος.

Αποχέτευση εξοπλισμού.

Ερμάρια για σκεύη.

Πάγκος εργασίας.

Σύστημα αποστράγγισης με κανάλι, τύπου σχισμής ή τύπου κουτιού για διαχωρισμό στερεών υγρών χώρων. Τοποθέτηση σε άνοιγμα ή κάτω από πόρτα.

Πάγκος εργασίας.

Φούρνος.

Νιπτήρας. Λιποσυλλέκτης.

Ψυγείο.

6

χρησιμοποιηθούν και για την αποχέτευση στοιχείων του εξοπλισμού της κουζίνας, που παράγουν υγρούς ρύπους, παρέχοντας συγχρόνως και το αναγκαίο φιλτράρισμα. Καλύπτονται από τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 1253 και δεν ενδείκνυνται για χώρους με μεγάλη συγκέντρωση υγρών στην επιφάνεια του δαπέδου. Τα συνεχή γραμμικά κανάλια αποχέτευσης αποτελούνται από συνεχείς σχάρες, μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά των υγρών ρύπων με κανάλι, που διαθέτει ενσωματωμένη κλίση προς τον αγωγό εξόδου. Η διατομή της εξόδου είναι αρκετά μεγάλη, προκειμένου να μπορεί να παραλάβει τον αυξημένο όγκο των υγρών ρύπων. Εύκολα προσαρμόζονται στις ανάγκες του χώρου και είναι ιδανικά στην περίπτωση, που η ποσότητα των υγρών στο δάπεδο είναι μεγάλη ή/ και συνεχής. Το σύνηθες πλάτος τους είναι από 125 έως 200 mm, χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερα πλάτη. Παρέχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα φιλτραρίσματος,

7

διότι τα στερεά απόβλητα παραμένουν στο κανάλι και δεν οδηγούνται στα κατακόρυφα στοιχεία αποχέτευσης, ακολουθούν τη διάταξη των πλακιδίων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρεμπόδιση εισόδου υδάτων σε άλλους χώρους αλλά και την αποστράγγιση μεγάλου όγκου νερού (π.χ. από ανατρεπόμενα καζάνια). Το σύστημα τύπου σχισμής ανήκει επίσης στην κατηγορία των γραμμικών καναλιών αποχέτευσης, πλην όμως για τη συγκέντρωση των υδάτων δεν χρησιμοποιούνται σχάρες αλλά σωληνωτές διατομές με σχισμή στο άνω τμήμα τους. Αυτό το σύστημα είναι ιδανικό για μικρότερες ροές υδάτων, όπου η τοποθέτηση εσχαρών δεν είναι επιθυμητή, σε δάπεδα με υψηλές συγκεντρώσεις φορτίων (π.χ. διέλευση περονοφόρων ή άλλων μηχανημάτων μεταφοράς) αλλά και σε περιοχές διαχωρισμού υγρών και στεγνών χώρων. Και οι δύο παραπάνω διατάξεις γραμμικών καναλιών συνδυάζονται με καπάκια συλλογής για τον καθαρισμό και τον έλεγχο 105

ΜΑΪΟΣ 2022

Εστίες μαγειρέματος

Ερμάρια για σκεύη.

Πάγκος εργασίας.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΜΠΑΡ & ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ, συνιστούν χώρους για τους οποίους η ακουστική άνεση αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Ωστόσο, η σύγχρονη αρχιτεκτονική τάση, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλων χώρων και τη χρήση λείων και σκληρών υλικών (π.χ. μάρμαρο, γυαλί, μέταλλο) συμβάλλει στην αύξηση του παραγόμενου θορύβου μέσω ανακλάσεων, προκαλώντας δυσάρεστη αίσθηση στον επισκέπτη. Συμπληρωματικά, το αυξημένο επίπεδο θορύβου καθιστά δυσχερή την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τις εργασιακές συνθήκες, ενώ η πολύωρη έκθεση σε τέτοιο ακουστικό περιβάλλον συμβάλλει μακροπρόθεσμα σε καταστάσεις μη ψυχικής υγείας. Για τους παραπάνω λόγους, είναι αναγκαία η αναβάθμιση του ακουστικού περιβάλλοντος σ’ αυτούς τους χώρους. Στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού έχει συμβάλει σημαντικά η ολοένα αυξανόμενη τεχνολογία στον τομέα των υλικών και του ηλεκτρομηχανολογικού

Παρουσίαση: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΡΗ, διπλ. πολιτικός μηχανικός MSc

109

ΜΑΪΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΑ

3

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΕΛΟΤ 232

Ακουστική: Πλωτά δάπεδα

ΕΛΟΤ 233

Ακουστική: Γενικές οδηγίες αντιθορυβικού κτιριοδομικού σχεδιασμού

ΕΛΟΤ 556

Ακουστική: Ορολογία περιβαλλοντικής ακουστικής

ΕΛΟΤ 868

Ακουστική: Ηχομόνωση παραθύρων

ΕΛΟΤ 870

Ακουστική: Πιστοποιητικά κτιριακής ηχοπροστασίας

4

αναρτώνται από την οροφή, και το ρόλο της αισθητικής αναβάθμισης, καθώς διατίθενται σε μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών. Γενικά, η απόδοση των ηχοαπορροφητικών πετασμάτων ανά μονάδα επιφάνειάς τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι: α. το πάχος της διατομής, το οποίο αυξάνει το συντελεστή ηχοαπορρόφησης και β. ο τύπος του υλικού που ταξινομείται: i. σε πορώδες ή ινώδες υλικό με ή χωρίς επένδυση και προορίζεται για την απορρόφηση των υψηλών συχνοτήτων, ii. σε συνηχητές μεμβράνης, που απορροφούν τις χαμηλές συχνότητες, iii. σε συνηχητές κοιλότητας, που απορροφούν τις μεσαίες συχνότητες και iv. σε διάτρητες μεμβράνες από συμπαγή υλικά (συνήθως υποπροϊόντα ξύλου, όπως μοριοσανίδες, αντικολλητά φύλλα, λεπτά ξύλα ή γυψοσανίδες ή λεπτά μεταλλικά φύλλα). Συγκεκριμένα, η λειτουργικότητα των διάτρητων επιφανειών εξαρτάται από το ποσοστό διάτρησής τους, την προσθήκη ηχοαπορροφητικού υλικού (π.χ. πετροβάμβακα) στην πίσω επιφάνειά τους και την απόσταση από το σταθερό σημείο στήριξης. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική χρησιμοποιούνται επίσης

εμφανή πετάσματα από πολυαιθυλένιο κλειστών κυψελίδων, τα οποία συγκεντρώνουν το πλεονέκτημα του χαμηλού βάρους, της εύκολης τοποθέτησής τους και της μεγάλης χρωματικής τους διαβάθμισης. Μία οικονομική λύση για τη μείωση της αντανάκλασης του ήχου αποτελεί η χρήση ηχοπορροφητικής ταπετσαρίας σε χώρους εστιατορίου ή μπαρ. Στην ίδια κατηγορία των ηχοαπορροφητικών επενδύσεων ανήκουν οι πλάκες με ανάγλυφες προεξοχές (τύπου πυραμίδας). Τεχνολογικά συστήματα ηχητικής απόκρυψης Πρόκειται για έναν ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται κυρίως από μία γεννήτρια θορύβου και ένα σύμπλεγμα ειδικών ηχείων, τα οποία παράγουν χαμηλού επιπέδου θόρυβο (λευκό ή ροζ θόρυβο) με σκοπό την κάλυψη των ανεπιθύμητων θορύβων ή την προστασία της ιδιωτικότητας ενός διαλόγου. Προτείνονται κυρίως σε εστιατόρια ανοικτού τύπου, στα οποία "συστεγάζονται" πολλά επί μέρους τμήματα (π.χ. τμήμα εστίασης, μπαρ, κουζίνα) σε έναν ενιαίο χώρο και η απόκρυψη του παραγόμενου θορύβου δεν εξασφαλίζεται μόνο με τις παραπάνω τεχνικές λύσεις. Ένα σύστημα ηχητικής απόκρυψης συνδυάζεται καλύτερα με την εγκατάσταση ηχοπορροφητικών πετασμάτων ή ψευδοροφών και μπορεί να εφαρμόζεται και ξεχωριστά σε κάθε τραπέζι με τη δυνατότητα εκπομπής συγκεκριμένου ήχου ή μελωδίας κατά βούληση του πελάτη. 113

ΜΑΪΟΣ 2022

3. Κατασκευή πλωτού δαπέδου με χρήση αντικραδασμικών υλικών και στήριξη χωρίσματος ξηράς δόμησης με ελαστικά παρεμβύσματα. 4. Ανάρτηση ψευδοροφής με χρήση αντικραδασμικών αναρτήρων.


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

Αποκατάσταση διατηρητέου μνημείου Η ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχιτεκτονική επίλυση

Όλα τα δομικά μέλη του οικοδομικού συγκροτήματος της αγοράς αναβαθμίζονται για στατικές και για σεισμικές δράσεις, χωρίς ουσιαστική μορφολογική αλλοίωση των ιδιοχαρακτηριστικών του μνημείου, για τη διακριτική ένταξη σύγχρονων υποδομών.

(Μόρφω Παπανικολάου)

H Αγορά Μοδιάνο, η κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, διατηρεί πολύτιμες υλικές και άυλες μαρτυρίες για την πόλη και τους ανθρώπους της. Μιλά για το χρόνο, αφηγείται σημαντικές όψεις της ιστορίας της, πλάθει με τη μορφολογική, την υλική και τη λειτουργική της δομή ιστορίες που θυμίζουν πρόσωπα, αναδύουν μυρωδιές και γεύσεις, ηχούν μουσικές 116

ΜΑΪΟΣ 2022

και χρωματίζουν την ατομική και τη συλλογική μνήμη. Αυτό το μοναδικό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, που γνώρισε πολλές δεκαετίες δόξας είχε αρχίσει τα προηγούμενα χρόνια να παρακμάζει. Τα καταστήματα τροφίμων άρχισαν σταδιακά να κλείνουν και επήλθε η υποβάθμιση, η ερήμωση και η φθορά, σε βαθμό που το 2017 να χαρακτηρισθεί ως δομικά επικίνδυνο. Η αγορά της από τον Όμιλο Φάις άνοιξε νέες προοπτικές να ξαναζω-


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

Τμηματική καθαίρεση της πλάκας υπογείου και μεσαίων καταστημάτων και ενίσχυση των πέδιλων θεμελίωσης.

Κατασκευή νέας συνδετικής πλάκας θεμελίωσης υπογείου.

Κατασκευή νέας πλάκας υπογείου, δοκών και μεσαίων υποστυλωμάτων.

Κόμβος υποστυλώματος, εγκάρσιας και διαμήκους δοκού.

Ενίσχυση φέροντα οργανισμού και αποκατάσταση μνημείου (Αθανάσιος Κοντιζάς)

Τυπολογία του μνημείου Η Αγορά Μοδιάνο ανεγέρθηκε βάσει οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε το 1923, από τον Ελί Μοδιάνο, μηχανικό και επιχειρηματία. Ο κτιριακός όγκος του μνημείου υιοθετεί στοιχεία από τον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με "φωταγωγό" και είναι επιμήκης ορθογωνικός. Διαθέτει πρόσωπο σε δύο βασικές οδούς και πρόσβαση μέσω

δουλείας από τρίτη. Οι προσόψεις επί των οδών είναι νεοκλασικές, απόλυτα συμμετρικές, τονίζοντας τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα με υπερύψωση του κεντρικού τμήματός τους, ενώ στα τέσσερα άκρα του συγκροτήματος διαμορφώνονται πύργοι. Η στέγη από χαλύβδινα στοιχεία είναι πολυκλινής με κλιμακωτή διαμόρφωση (δύο μονόριχτα τμήματα εκατέρωθεν και ένα δίριχτο κεντρικά), με ξύλινες δίριχτες στέγες επάνω από τις διαμήκεις ζώνες των ακραίων καταστημάτων, καθώς και τετράριχτες ξύλινες στέ118

γες στους τέσσερις πύργους. Το διαμπερές κτίριο καλύπτει επιφάνεια περίπου 2.500 m² και διαθέτει υψηλό ισόγειο, μέσα στο οποίο υπάρχουν καταστήματα με εσωτερικά πατάρια και δύο εσωτερικοί εξώστες 450 m² επί των προσόψεων με χρήση εστιατορίων. Τρεις διαμήκεις εσωτερικοί διάδρομοι, οι οποίοι συνδέουν ως στοές τις οδούς Ερμού και Βασ. Ηρακλείου και τρεις εγκάρσιοι χωρίζουν το ισόγειο σε νησίδες καταστημάτων τροφίμων. Το υπόγειο ήταν χωρισμένο σε μικρά δωμάτια με χρήση ΜΑΪΟΣ 2022

αποθηκών, με διάταξη αντίστοιχη αυτής του ισογείου. Δομικό σύστημα Η ιστορική στοά αποτελεί ένα από τα πρώτα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος στην Ελλάδα. Στο υπόγειο και στις νησίδες καταστημάτων του ισογείου ο φορέας είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην εγκάρσια διεύθυνση οι δοκοί του υπογείου ήταν σύμμεικτες με δίδυμες σιδηροτροχιές ενσωματωμένες στο σκυρόδεμα, ενώ στη διαμήκη από κοινό οπλισμένο σκυ-


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Φυσική υδραυλική άσβεστος

Θερμομονωτικός αποστάτης υψηλής απόδοσης

Οικολογικό πλαστικό χρώμα

Σύστημα περίφραξης αλουμινίου

ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ

ILICON – SWISSPACER

VECHRO

ALUMIL

ΕΙΔΗΣΕΙΣ//ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ//ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΧΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

129

ΜΑΪΟΣ 2022


ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΥΛΙΚΑ

Διακόπτες φωτισμού BERKER Q.7 Η σειρά berker Q.7 προσφέρει ένα νέο επίπεδο αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας χάρη στη μεγάλη ποικιλία υλικών κατασκευής, όπως το γυαλί, το αμμοβολισμένο αλουμίνιο, το inox brushed, το σκυρόδεμα και ο σχιστόλιθος. Τα πλαίσια της σειράς μεγέθους 95 × 95 (mm) έχουν βάθος 10 mm, από τα οποία τα 4 mm είναι πραγματικό υλικό, ενώ τα υπόλοιπα 6 mm είναι μια διάφανη βάση. Μ' αυτόν τον τρόπο η βάση του πλαισίου παίρνει το χρώμα του τοίχου και φέρνει το υλικό της πρόσοψης στο προσκήνιο, δίνοντας την αίσθηση ότι το πλαίσιο αιωρείται. HAGER HELLAS Α.Ε.Β.Ε., T: 2106203800, www.hager.gr

Σύστημα περίφραξης αλουμινίου SMARTIA FC60 Η σειρά SMARTIA FC60 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα περίφραξης της Alumil με περσίδες αλουμινίου σε διάφορες διατομές (ορθογώνια, αλληλοεπικάλυψη κ.ά.) ή περσίδες συνθετικής ξυλείας Woodalux®. Προσφέρει ένα συνεχές, γραμμικό αποτέλεσμα και συνοδεύεται από στιβαρές και λειτουργικές λύσεις μονόφυλλης, δίφυλλης και συρόμενης αυλόπορτας. Το σύστημα χαρακτηρίζεται από το minimal σχεδιασμό του με μη εμφανή σημεία σύνδεσης και παρέχει μεγάλη ποικιλία σχεδιαστικών προτάσεων, ικανοποιώντας κάθε ανάγκη και επιθυμία. ALUMIL Α.Ε., Τ: 2313011000, www.alumil.com

Υλικό πλήρωσης δαπέδου KNAUF FE 60 MAGIC Το Knauf FE 60 Magic εφαρμόζεται ως υλικό πλήρωσης δαπέδου αντί τσιμεντοκονίας επάνω σε σταθερό υπόβαθρο, σε πάχος 10 mm έως 60 mm καθώς και ως σύστημα πλωτού δαπέδου επάνω σε ενδοδαπέδια θέρμανση σε πάχος 35 mm έως 60 mm. Είναι κατάλληλο για εφαρμογή με το χέρι ή με μηχανή και προσφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης µεγάλης ποικιλίας τελικών δαπέδων. Παρέχει δυνατότητα αυτοεπιπέδωσης ακόμη και σε μεγάλα πάχη γεμίσματος έως 60 mm, και αποτελεί ιδανική λύση ανακαίνισης δαπέδων διαμερισμάτων. KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ Α.Β.Ε.Ε., T: 2109310567, www.knauf.gr

Σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond® Σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond®, προηγμένης τεχνολογίας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατάλληλα για πολλαπλές αρχιτεκτονικές κατασκευές. Οι καμπύλες και οι επίπεδες επιφάνειες σε ζωντανά χρώματα προσθέτουν μια κομψή αίσθηση σε κτίρια και κατασκευές κάθε είδους. Με την υψηλή ποιότητα, ανθεκτικότητα και μοναδική εμφάνιση, τα σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond® προσφέρουν βιώσιμη ποιότητα κατασκευής και υψηλά δημιουργικά πρότυπα. Έχουν μικρό βάρος, υψηλή αντοχή καθώς τοποθετούνται εύκολα και διατίθενται σε ποικιλία διαστάσεων. ELVAL COLOUR, T: 2262053563, www.elval-colour.com

Kαινοτόμες επιφάνειες για πλήθος εφαρμογών NEOLITH® Το Neolith® είναι μια πυροσυσσωματωμένη επιφάνεια για αρχιτεκτονικές εφαρμογές, όπως δάπεδα, τοίχους, πάγκους κουζίνας, μπάνιου και έπιπλα. Διατίθεται σε περισσότερες από 50 εικόνες υψηλής ευκρίνειας, που αποτυπώνουν επιφάνειες από μάρμαρο, γρανίτη, ξύλο και μέταλλο και σε διάφορες υφές και πάχη. Είναι ελαφρύ, συμπαγές, μη πορώδες και αδιαπέραστο από τα υγρά. Έχει εξαιρετική αντοχή σε χάραξη, τριβή, κάμψη και χημικά υλικά καθαρισμού, είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν καίγεται κατά την επαφή του με τη φωτιά και δεν εκπέμπει καπνό ή τοξικές ουσίες. Παράγεται από 100% φυσικές πρώτες ύλες. STONETECH GROUP / ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε. T: 2810380054, www.stonetech.gr

Φυσική υδραυλική άσβεστος NHL 3.5 Φυσική υδραυλική άσβεστος NHL 3.5 (σύμφωνα με το πρότυπο EN 459-1), η οποία είναι κατάλληλη για την παρασκευή κονιαμάτων οικολογικής δόμησης, επιχρισμάτων, αρμολογημάτων και ενεμάτων. Εφαρμόζεται σε αποκαταστάσεις παραδοσιακών και ιστορικών κτιρίων και σε νέες οικολογικές κατασκευές, διακοσμητικές επιστρώσεις και εργασίες σταθεροποίησης εδάφους. ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ Ε.Π.Ε., T: 2310722127, www.dalkafoukis.gr

131

ΜΑΪΟΣ 2022


ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναρτημένο διακοσμητικό διαχωριστικό Facet Ευπροσάρμοστο, λειτουργικό, πρακτικό

1 Το αναρτημένο διακοσμητικό διαχωριστικό δωματίων Facet της ολλανδικής εταιρείας Bloomming αποτελεί μια κομψή και ιδιαίτερη λύση οργάνωσης του χώρου. Η επιφάνειά του δημιουργείται από πολλά επί μέρους μικρότερα κομμάτια σε σχήμα διαμαντιού, που περιστρέφονται ανεξάρτητα και μεταβάλλουν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Πλήρως αρθρωτό, είναι διαθέσιμο σε κάθε μέγεθος και σχήμα. Η εταιρία διαθέτει 117 δημοφιλή, ετοιμοπαράδοτα σχέδια, υπάρχει όμως δυνατότητα παραγωγής εξατομικευμένων διαστάσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου. Αποτελεί, επομένως, μια ιδανική λύση για κατοικίες αλλά και κάθε είδους χώρο (εμπορικοί και δημόσιοι χώρους, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία, καταστήματα). Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως επένδυση τοίχου. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, καθώς ο ρυθμιζόμενος σχεδιασμός του επιτρέπει την πλήρη προσαρμογή του στο χώρο. Καθώς τα μεμονωμένα στοιχεία που απαρτίζουν την επιφάνεια περιστρέφονται, κάθε μικρή μεταβολή της κλίσης τους δημιουργεί μοναδικά σχέδια καθώς αυτά αντανακλούν το φως. Πρόκειται για μια ανάλαφρη λύση, που λόγω κατασκευής μπορεί να προσφέρει ποικίλα αποτελέσματα ως προς τη διαφάνεια και την οπτική διαπερατότητα. Χάρη στο μικρό βάρος του, ταιριάζει σε κάθε τύπο οροφής. Όλα τα διαχωριστικά συνοδεύονται από έναν ξεκάθαρο οδηγό εγκατάστασης πέντε βημάτων και η έξυπνη αρθρωτή σχεδίαση καθιστά τη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση πολύ απλή. Αποσυναρμολογείται εύκολα, ώστε να μεταφέρεται. Τοποθετείται με ευκολία και ασφάλεια παντού, καθώς η εταιρεία προσφέρει μια λύση στήριξης για κάθε τύπο οροφής (κεκλιμένη, πολυεπίπεδη, επιπλέουσα, από γυψοσανίδα ή ιδιαίτερα ψηλή). Διατίθεται σε έξι διαχρονικές, κλασικές αποχρώσεις (White, Graphite, Pearl Gray, Pale Blue, Dijon και Chestnut) που εντυπωσιάζουν και αντέχουν στο χρόνο. Αυτά τα προσεκτικά επιλεγμένα χρώματα προσδίδουν διαφορετικό χαρακτήρα και εμφάνιση σε κάθε διαχωριστικό. Οι βάσεις στήριξης της οροφής είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα. Το διαχωριστικό Facet είναι κατασκευασμένο από πολυανθρακικά πολυμερή (PC/ABS), αλουμίνιο και ανοξείδωτο χάλυβα. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας, ισχυρά και ανθεκτικά χυτά υλικά έγχυσης που διασφαλίζουν τη διάρκεια της κατασκευής. Τα κορυφαίας ποιότητας υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του έχουν ως αποτέλεσμα ένα προϊόν που είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, επιβραδυντικό φωτιάς, ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία και αντιστατικό. Κατασκευάζεται από βιώσιμα υλικά, με μεθόδους παραγωγής φιλικές προς τον πλανήτη. 135

2

3

1. Το αναρτημένο διακοσμητικό διαχωριστικό δωματίων Facet αποτελεί μια κομψή και ιδιαίτερη λύση οργάνωσης του χώρου. 2. Διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και συνδυασμών, για μοναδικό αποτέλεσμα. 3. Τα επίπεδα οπτικής διαπερατότητας μεταβάλλονται ανάλογα με την κίνηση των στοιχείων.

ΜΑΪΟΣ 2022


https://www.facebook.com/ktirio.gr/

https://linkedin.com/company/-κτιριο-εκδοσεις-ktirio-editions-?trk=biz-companies-cym

https://www.instagram.com/ktirio_editions/

https://www.youtube.com/user/KTIRIOeditions

Μ Η Ν Ι Α Ι O T E X N I KO Π E P I O Δ I KO

Νο 334 • ΜΑΪΟΣ '22 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554 EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου αρχιτέκτονας μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ. Δημήτρης Μπίκας δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουσιόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ.

Χάρης Δημουλιάς δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου αρχιτέκτονας μηχ., MSc Πωλίνα Ροῒδη μηχανολόγος μηχ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ. Ελευθερία Τιτόνη αρχιτέκτονας μηχ., MSc Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη πολιτικός μηχ., MSc Αγγέλα Παϊπάη αρχιτέκτονας μηχ., MSc Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL GRAPHIC DESIGN Κυριακή Παυλίδου ΦΩTOΓPAΦIEΣ M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E. Ιωάννα Νικολαρεῒζη

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου mechanical engineer, MSc Λευτέρης Παχής μηχανολόγος μηχ., Α.Π.Θ. Αριάν Αναστούλη Νίκος Τσάμης

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης Παναγιώτης Χάιδας Έλμα Πιστοφίδου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Νίκος Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. Αντώνης Χατζόγλου Ιάκωβος Μαζαράκης EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E. ΔIANOMΗ ΑΡΓΟΣ Α.Ε. KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2311 826819 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr AΘΗΝΑ: Λεωφ. Κηφισίας 125 - 127, Cosmos Center Τ.Κ. 115 24, τηλ.: 210 7234591

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr

ΝΕΟ Δίγλωσση έκδοση Διαστάσεις: 24,5 x 27,5 (cm) Σελίδες: 256

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:

ONLINE: www.ktirio.gr ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: 2310 480 340

26 μονοκατοικίες σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έργα με έντονη την αρχιτεκτονική σφραγίδα του δημιουργού τους, έργα ιδιαίτερων αισθητικών και κατασκευαστικών απαιτήσεων. Άλλες υπόσκαφες, άλλες με έντονα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και άλλες εντελώς πρωτοποριακές. Μονοκατοικίες δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό ή στον αστικό ιστό, όλες με απαιτητικούς ιδιοκτήτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, και "ανήσυχους" αρχιτέκτονες. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι σχεδόν πάντα παρών, αλλά και η χρήση υλικών από τον τόπο κατασκευής, όπως η πέτρα εκσκαφών, με σεβασμό στο "πνεύμα του τόπου" και στην τοπική αρχιτεκτονική. Το εμφανές σκυρόδεμα και οι τσιμεντοκονίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο, όπως και μια μινιμαλιστική αντιμετώπιση των όγκων και των εσωτερικών χώρων. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τα πρώτα ζητούμενα, όπως και η ενσωμάτωση "έξυπνων συστημάτων" λειτουργίας και παρακολούθησης. Αποτυπώνονται με τη βοήθεια εξαιρετικών φωτογράφων και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ακόμη πολύτιμου τόμου αποτύπωσης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής από το ΚΤΙΡΙΟ.