Page 1

Solidarbladet

Nr 4/5

aug 2010

För dig som har Coop MedMera och är medlem i Konsumentföreningen Solidar.

! t n e m u s n o k Hej

PRISREGN Hållbarhetsutmärkelser 2009, ett urval:

Lokala medlemsförmåner på sida 4!

- Årets klimatkomet, av Green Cargo. - Arlas Guldko för bästa miljöarbete. - Bäst hållbarhetsarbete bland Sveriges matkedjor, av tidningen Miljöaktuellt.

Hållbar utveckling för KF KF och Coop har målsättningen att vara den aktör inom svensk dagligvaruhandel som är ledande inom området hållbar utveckling. Och vi har haft samma inställning i 110 år. Konsumentkooperationen skapades en gång i tiden utifrån behovet av ett mer ansvarsfullt företagande. Ett företagande som utgick från medlemmarnas behov av prisvärda, rena och oförfalskade varor i en tid när fattigdom och undernäring var akuta samhällsproblem. Idag ser behoven i Sverige annorlunda ut, men ansvarsfullt företagande och hållbar utveckling är minst lika efterfrågat nu som då. KF har under mer än 110 år arbetat för att förändra och driva på utvecklingen av dagligvarumarknaden utifrån medlemmarnas behov. Verksamheten drivs utifrån idén om

Vad är Solidar?

att skapa ekonomisk nytta för medlemmarna och samtidigt underlätta en för människor och miljö hållbar konsumtion. Hållbar utveckling är, och har alltid varit, en integrerad del av konsumentkooperationens verksamhetsidé. För KF handlar hållbar utveckling om att skapa långsiktig nytta för både medlemmar och samhället. En finansiellt hållbar affärsverksamhet är ett verktyg och en förutsättning för detta. KF har valt att definiera hållbar utveckling som ”Det långsiktiga finansiella, sociala och miljömässiga resultatet av hur vi omsätter vår verksamhetsidé och våra värderingar i affärsverksamhet”. Du hittar mer information och konkreta exempel från hur vi arbetar på www.coop.se under Ansvar och påverkan.

Favoritråvara? – Kantareller. Jag plockar dem själv. Favoritdryck? – Vatten, men i sommarvärmen gärna ett glas kallt rosévin. Bästa färdigmaten? – Gooh! Färdigmat som samarbetar med Operakällan. Favoritgodis/snacks? – Mörk choklad. Bästa köksredskap? – Min kaffemaskin. Bästa frukosten? – Egen färskpressad juice, kaffe och en varm nybakad fralla med smör och ost. Är det lördag serveras den med fördel i sängen. Bästa husmorsknep? – Ta vara på höstens guld - trattkantareller. Torka dem så har du gott tillbehör till maten hela året runt. Återvinner? – Självklart, i den mån det går. Bästa klimatsmarta tips? – Tänk på att stänga av allt som drar el ordentligt och låt dem inte stå på stand-by.

Källa: KF Verksamhetsberättelse 2009

Om du har ett Coop MedMera-kort och bor i Skåne eller södra Halland är du förmodligen medlem i Konsumentföreningen Solidar. Vi har funnits i 102 år och finns till för att skapa ekonomisk nytta för våra medlemmar, samt driva frågor kring hållbar utveckling för människor och miljö. Läs mer på www.solidar.se.

1000051_Solidar.indd 1

Ingela Nissen, områdeschef/coach för Coop Nära-butikerna i Skåne och västkusten upp till Göteborgsområdet.

Vinn sällskapsspelet Planet Earth! Tävla på www.solidar.se 10-06-30 07.53.31


Inflytande, omtanke, ärlighet & nytänkande

Medlemsstips Handla böcker när som helst på dygnet, alla dagar i veckan, året runt på www.bokus.com! Du får poäng på allt du handlar och 5 % rabatt med premiecheck.

Hallå där...

Vad väljer du helst närodlat eller ekologiskt? Coop Konsum, Nydala Lola Grönvall – Jag tar det som finns, och väljer gärna både närodlat och ekologiskt. Jag gillar att prova nytt och testar gärna närodlat om det finns. Carina Stridsberg – Det blir ofta ekologiskt. Det känns enklast och brukar alltid finnas. Rune Bermer – Närodlat. Jag vill gynna lantbrukarna som finns i närheten.

Inger Bermer – Ekologiskt. Då är man säker på att det är giftfritt.

Ät mer frukt och bär Frukt och bär är naturens egen fiffiga supermat, fyllda av vitaminer och fibrer. De passar perfekt som mellanmål till energikrävande skolbarn, idrottande tonåringar, alldeles för stillasittande vuxna... ja, till alla som behöver nyttig energi! Och det är nu ni ska passa på att frossa i den svenska säsongens frukter och bär! För det är nu många av dem smakar som allra bäst och du behöver inte fundera på hur de har transporterats runt halva jordklotet för att hamna i din hand. Kolla gärna efter ekologiska frukter och bär - då vet du att de har odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och att de smakar ännu godare! Saknar du något i butikens ekologiska eller närodlade sortiment? Var då inte rädd att fråga butikspersonalen. Kanske finns det en leverantör i närheten som butikschefen kan inkludera i sitt sortiment. Det är ibland mycket lättare än vad man tror!

Närodlat eller ekologiskt? Många tycker det är knepigt att behöva välja mellan ekologiskt och närodlat. Vilket är egentligen det mest miljövänliga alternativet? Ska man välja de ekologiska äpplena när de kommer från Långbortistan? Många tänker att det som är närodlat/närproducerat har korta transporter och därmed är bättre för miljön. Men faktum är att transporterna oftast bara står för en bråkdel av en varas hela miljöpåverkan. Det mesta sker i första ledet, när grödor odlas och djur föds upp. Men det finns enkla regler här. Vårt tips är: välj det som känns bäst i hjärtat och magen, och lär dig gärna mer om ekologiskt på www.krav.se.

Har du sett KRAVs nya logotyp?

Ekologisk frukt- och bärodling Den ekologiska fruktodlingen ökar successivt i Sverige, men det är fortfarande bara ca fem procent av den totala odlade fruktarealen som är ekologiskt certifierad. Det är inte tillräckligt för att täcka efterfrågan på svensk ekologisk frukt, och den mesta ekologiska frukten måste vi därför importera. En glad nyhet här är att Kiviks Musteri i år konverterar stora delar av sina egna odlingar till ekologisk fruktodling. Ekologiska bär är mycket efterfrågade av konsumenterna. Bär är rika på vitaminer och antioxidanter och dessa hälsosamma egenskaper har uppmärksammats alltmer. Den största bärkulturen i ekologisk bärodling är svarta vinbär och näst störst är jordgubbar. På senare år har flera nya bärslag börjat odlas i större skala, till exempel havtorn och aronia.

Och såhär ser EU:s nya logotyp för ekologisk odling ut.

Källa: Jordbruksverket

Färskost med vinbär och honung Visste du att... bananer är bär och att det finns över 300 olika sorters bananer?

Gör så här: Blanda yoghurt med crème fraiche och ställ kallt till servering. Lägg socker, smör, havregryn, vatten och honung i stekpanna. Stek tills havregrynen är gyllenbruna och knapriga. Smula sönder. Servera färskosten med honung, havregryn och vinbär eller andra bär i säsong.

3 dl yoghurt, 10 % 1 dl crème fraiche 0,5 dl socker 0,5 msk smör 1 dl havregryn 1 msk vatten 3 msk honung 1 dl röda vinbär, alt. andra bär i säsong

Missa inte

medlemserb

100 % ekolog

judandet

isk smoothie

hos Barista!

Se sida 4!

Du hittar fler smarriga frukt- och bär-recept på www.coop.se

1000051_Solidar.indd 2

10-06-30 07.54.12


ol Coop-b s på info@s . s 00 Maila o 040- 12 40 g in r r e ell

Medlemskap med mervärde

Coop Forum i Landskrona Snart är det dags - ett alldeles nytt Coop Forum öppnar sina portar i Landskrona torsdagen den 26 augusti! Det är en efterlängtad stormarknad och förberedelserna inför öppningen startade redan förra hösten på Landskrona Station, då vi delade ut hundratals frukostpåsar till morgontrötta resenärer, samtidigt som första spadtaget togs. Nu i sommar har ni kanske sett oss under Landskronakarnevalen, där Coop och Solidar hade en massa ”happenings” och fina utlottningar. Under hela fotbollssäsongen har Coop Forum varit sponsor och hjälpt till att heja fram vårt duktiga lag Landskrona BoIs. Solidars ambassadörer har delat ut frukt och berättat om Coop MedMera. Och tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi haft stor framgång med rekrytering av personal och hittat väldigt duktiga medarbetare lokalt. Nu väntar vi bara på den stora öppningsdagen, som kommer att vara fylld av riktigt bra medlemserbjudanden! Vi ses den 26 augusti!

Solidars ambassadörer

AVs

En viktig del i Konsumentföreningen Solidars arbete handlar om kunskapsutveckling och konsumentinformation. Förutom ekonomisk nytta vill vi även ge våra medlemmar kunskap och inspiration till en hållbar konsumtion. Därför har vi utbildat ambassadörer inom fem olika ämnesområden ekologi, Fairtrade, bistånd (Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen), hälsa och Coop MedMera. Vid kampanjer och olika arrangemang under året skickas ambassadörerna ut i våra butiker och andra platser för att möta er medlemmar. Vi har nu ca 70 ambassadörer, och vi behöver fler! Särskilt i distrikt Österlen. I september kommer vi att ordna tre kortare utbildningar i Ystad, där du får en baskunskap i ämnet och därefter avgör om du vill hjälpa oss att sprida budskapet vidare. Utbildningarna är gratis och alla är välkomna (om du har anmält dig).

EU:s

ut.

Du hittar mer information och fler utbildningar på: www.solidar.se Kontaktperson: Dan Jägerman, Tfn 040-12 49 57 eller dan@solidar.se

Utbildningar i Ystad: 14/9 kl 17-20 - Eko 28/9 kl 17-20 - Fairtrade 5/10 kl 17-20 - Kooperation

Jägersrokalaset i Malmö Den 2 – 5 september bjuder hela Jägersro-området in till en långhelg med massor av festligheter, tävlingar, uppträdanden, erbjudanden m.m. Jägersro Trav & Galopp har Travderbyhelg med artister och aktiviteter, och på söndagen är det Svenskt Travderby. På Jägersro Center, där Coop Forum finns, kommer man på torsdagen ordna en stor kundkväll. Mellan kl 18-22 har Coop Forum fina medlemserbjudanden, och då kommer Solidar att finnas på plats för att bland annat berätta om Coop MedMera och medlemskapet. Under fredagen och lördagen blir det matmässa hos Coop Forum. Vi finns med även då med aktiviteter och information om ekologi och Fairtrade. Det blir en helg fylld med både nytta och nöje! Håll utkik i tidningar och på stan efter mer information!

ie

1000051_Solidar.indd 3

Inom dessa fem distrikt verkar Konsumentföreningen Solidar

Res billigare till Tyskland! Du har väl inte missat vårt medlemserbjudande i samarbete med Scandlines?

Trelleborg – Rostock eller Trelleborg - Sassnitz Medlemsrabatt: 20% i lågsäsong (1/1 - 10/6 samt 30/8 - 31/12) 10% i högsäsong (11/6 - 29/8) Gäller för personbil, bil+släp, bil+husvagn, husbil samt MC. Rabatten gäller endast med utresa från Trelleborg och t/r på samma linje. Kan ej kombineras med andra avtal, paketresor eller erbjudanden. Få mer information och boka smidigt på: www.scandlines.se Uppge bokningskod ”Coop” i samband med biljettköp. Coop MedMera-kort ska kunna uppvisas i samband med incheckning. Vid telefonbokning, ring: tel. 0410- 650 00 (vid telefonbokning tillkommer en bokningsavgift på 40 kr). Trevlig resa!

10-06-30 07.54.39


Lokala medlemserbjudanden, augusti-oktober Det är Solidars samarbetspartners som står bakom erbjudandena i Solidarbladet. Solidar kan därför inte ta ansvar för inställda erbjudanden eller andra oförutsedda händelser som påverkar ett erbjudande. Reservation för ev. prisändringar eller tryckfel.

RABATTKUPONG 100 % ekologisk smoothie

10 kr rabatt

Ord. pris 39 kr Klipp ut kupongen och ta med till ett av Malmös tre Barista-caféer! Välj mellan Vetegräs Energikick, Jordgubb Vitaminboost, Blåbär Detox och Hallon Melondröm. Rabatten gäller vid ett tillfälle, mot uppvisande av ditt Coop MedMera-kort. Giltigt t.o.m. 1 okt 2010. Malmöcaféerna finns på: • S. Förstadsgatan 24 (gågatan) • Högskolan/Citykajen • Entré, Värnhem

Testa Camino gratis!

GRATIS !

Magasinet för hållbar livsstil Det började med ett gäng eldsjälar med en galen idé. Drygt tre år senare finns 17 nummer av magasinet Camino - en gedigen samling med inspirerade personer, tekniska möjligheter och framtidsvisioner om det hållbara samhället. Nu har du som medlem i Konsumentföreningen Solidar möjligheten att få ett nummer helt gratis. Gå in på www.caminomagsin.se/prenumerera, ange koden ”FRI CAM KFSOL” och välj prenumerationstyp ”annan”. Eller SMS:a ”FRI CAM KFSOL” + namn, adress, (e-post) till 71160. Vi önskar er en trevlig läsning!

www.baristafairtrade.com

Lund International Choral festival - galakonsert Onsdag 13 oktober kl 19:00 Färs och Frosta Sparbank Arena I oktober är det dags för Lund International Choral festivals stora galakonsert på Lunds arena. 500 körsångare från Lund och Skåne samlas till en operafest av sällan skådat slag. Tillsammans med Lunds Stadsorkester under ledning av Roger Andersson bjuds det på Verdi, Puccini, Wagner och Bizet - det allra bästa från operavärlden i en oförglömlig galakväll som presenteras av ingen mindre än skådespelaren Björn Kjellman. Bland gästartisterna märks även tenoren Joachim Bäckström och sopranen Signe Lind.

Medlemspris: Vuxen 280kr, Barn/ungdom 220kr Ordinarie pris: Vuxen 350kr, Barn/ungdom 280kr

20 %

rabatt

Biljetter beställs via Kulturcentralen i Malmö på telefon 040-10 30 20 alternativt via Biljettbyrån i Lund på telefon 046-13 14 15. Uppge Coop MedMera ID-nummer (7 siffror) när ni bokar.

Tipshörna

Du hittar alltid aktuell information och medlemserbjudanden på www.solidar.se. Det vi inte hinner publicera här lägger vi upp där. Har du frågor och idéer, tveka inte att kontakta oss!

1000051_Solidar.indd 4

Solidarbladet

Utkommer 5 ggr/år - Upplaga ca 90 000 ex. - Ansvarig utgivare: Eva-Britt Brunsmo Nästa nr kommer ut med Coop Mersmak nr 10 omkring den 19 oktober 2010. Kontaktperson: Hanna Weiber tel. 040- 12 49 65 Postadress: Ktf Solidar, Box 4249, 203 13 Malmö Hemsida: www.solidar.se E-post: info@solidar.se Frågor om Coops butiker: 020- 71 10 10 Frågor om Coop MedMera: 0771- 63 36 00 Medlemsservice: 020- 97 59 59

Tryck: Sörmlands Grafiska, Katrineholm 2010

Kika gärna in på: www.lundchoralfestival.org

10-06-30 07.55.09

Solidarbladet nr 4/5 2010  

Solidarbladet är ett medlemsblad för alla medlemmar i Konsumentföreningen Solidar. Det skickas ut fem gånger om året, tillsammans med kontob...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you