Page 44

Teknik & Miljø / November 2012 KTC

KTC på jobmesse i Aalborg

Unge studerende på jobjagt Hundredevis af unge studerende slog vejen forbi KTC’s stand på efterårets store jobmesse i Aalborg. Her fik de ”hands on” erfaringer og inspiration fra ansatte i landets teknik- og miljøforvaltninger, som frivilligt havde hevet en dag ud af kalenderen for at fortælle unge studerende om, hvordan det er at arbejde i en kommune. Af | Lilli Marie Nielsen

21-årige Majken Dechmann er en af de mange unge studerende, som slog vejen forbi KTC’s stand på efterårets store jobmesse i Gigantium i Aalborg. Hun læser planlægning på femte semester på Aalborg Universitet og havde inden studiestart en klar forventning om, at hun aldrig nogensinde ville arbejde i en kommune. - Dét ville jeg bare ikke. Det var helt sikkert. Aldrig nogensinde, understreger hun og fortsætter: - Jeg forbandt kommunen med at være en uambitiøs arbejdsplads, hvor alting går meget langsomt, slet ikke skarpt og seriøst. Og jeg kan godt lide, at der sker noget, og at tingene rykker, så derfor var kommunen slet ikke noget for mig. Men nu har jeg læst planlægning et par år, og det er gået op for mig, at der er mange jobs inden for dét fag i kommunen, og jeg vil ikke have noget imod at arbejde dér i dag. KTC’s messestand går under navnet ”de 98 danske kommuner – teknik & miljø” og rykker flere gange om året ud til store jobmesser for unge studerende. Messestanden er et led i et rekrutteringsprojekt, som KTC’s faggruppe - Ledelse, Organisation & Kompetence – har søsat. Hver gang KTC’s messestand rykker ud, bliver den bemandet af unge ansatte i landets teknik- og miljøforvaltninger, som frivilligt river en eller to dage ud af kalenderen for at fortælle de studerende om at være ansat i en kommune. I Aalborg var der 12 ansatte på frivilligt arbejde i standen – fra Aalborg, Aarhus, Thisted, Frederikshavn og Hjørring. En af dem var fuldmægtig i Teknik & Miljø i Aarhus Kommune, Ann Vejlin Jensen. - Det var utroligt positivt at opleve de unges interesse for den kommunale verden. De var meget nysgerrige og havde ret godt styr på, hvilke opgaver kommunen står for. Og vi oplevede heller ikke, at de unge betragtede et job hos kommunen som en sidste udvej, hvis jobbet i den private verden glippede. På den måde er der sket en bevægelse de seneste år, påpeger Ann Vejlin Jensen. På jobmessen havde de frivillige taget konkrete arbejdseksempler med fra deres hjemkommuner, som de studerende kunne forholde sig til.

44

- I Thisted har de satset meget på bølge- og vindenergi, og i Aarhus er der fokus på bynære havnearealer og letbane. Det bliver mere håndgribeligt med konkrete eksempler, og samtidig kan de studerende se, at der er stor spredning i arbejdsopgaverne, siger Ann Vejlin Jensen. For den 21-årige studerende Majken Dechmann var det inspirerende at tale med de frivillige på standen, selvom det ikke har været den afgørende faktor for hende. - På messestanden talte jeg med en medarbejder fra en planlægningsafdeling, og det rykkede faktisk lidt at høre om arbejdet fra en, som er midt i det. Men dét, som har betydet allermest for mig i forhold til at blive inspireret til at arbejde i en kommune, er, at vi som led i uddannelsen besøgte Aarhus Kommune for at høre om deres kæmpestore planlægningsarbejde med havnefronten, og det var bare sindssygt spændende, siger Majken Dechmann. Men det er ikke kun de studerende, der får noget ud af at komme på jobmesse. Også de frivillige i KTC’s stand ”de 98 kommuner – teknik og miljø” blev klogere. - Det står i hvert fald helt klart for mig nu, at os i teknik- og miljøafdelingerne har en fælles opgave i at være mere synlige på jobmarkedet. Vi skal i langt højere grad tænke i rekruttering og branding af vores arbejdspladser og fortælle omverdenen, hvad vi laver. Mange gange klikker de unge slet ikke på jobannoncerne i teknik og miljø, for de ved ikke nok om, hvad vi laver. Og det skal vi prøve at lave om, siger Ann Vejlin Jensen, fuldmægtig i Teknik & Miljø i Aarhus Kommune, som samtidigt brugte messen til networking. - Der var frivillige fra fem forskellige kommuner på KTC-standen, og på den måde finder man ud af, hvad der rører sig andre steder. Derudover fungerede den geografiske spredning af frivillige rigtigt godt i forhold til at rådgive de studerende. Hver kommune har sine styrker og kompetencer, påpeger hun. Næste gang, KTC’s messestand rykker ud, er til DSE (De Studerende Erhvervskontakt) jobmesse i Lyngby til marts 2013. Kommuner kan tilmelde sig på ktc@ktc.dk.

Teknik & Miljø - november 2012  
Teknik & Miljø - november 2012