Page 1

Keski-Suomen Yrittäjät • Yrittäjäsanomat • jäsenlehti • YRITTAJAT.FI/KESKISUOMI

Uutiset. Arjessa. Vapaalla. Debatti. Ajankohtaista. Jäsenyrittäjät. Nuoret keski-suomen

KESKI-SUOMEN YRITTÄJÄT RY:N JÄSENLEHTI 3/2012

Jari-Pekka Koponen puheenjohtajistoon

Yrittäjän on lupa vaurastua Uutiset: Pistäkää itsenne likoon. Jorma Uotinen. Nuoret: Omaan työhön uskoen yritys nousuun.

Debatti:

Kunnallinen vai yksityinen? Riitta Mäkinen vs. Jaakko Selin.


2

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

YRITTÄJÄ – KESKITY OMAAN OSAAMISEESI. Laitteet, yhteydet ja palvelut yritysviestintään YHDESTÄ PAIKASTA – MIDARESTA.

79 % suomalaisista soittelee vähemmän ulkomailla. Ja aivan turhaan. Uudella, edullisemmalla Sopiva-liittymällä käytät puhelinta pohjolassa ja Baltiassa samaan hintaan kuin Suomessa.

Sonera 4G on nyt täällä.

Tule tutustumaan ja testaamaan Midareen.

TEHOA YRITYSVIESTINTÄÄN!

APUA ASENNUKSEEN.

Tehokas yritysviestintä on tärkeää, jotta voit keskittyä täysillä omaan liiketoimintaasi. Midaren yritystiimin avulla varmistat, että sinulla on oikeat viestintälaitteet ja -palvelut käytössäsi. Kun haluat tehostaa tavoitettavuuttasi, ota yhteyttä Midaren yritysmyyntiin.

Midaren asennus- ja huoltopalvelut hoitavat suuren osan matkaviestinnän ongelmatilanteista. Palvelumme löytyvät nykyään myymälän puolelta.

YRITYSMYYNTI | Puh. 020 792 4401 • Asennus- ja huoltopalvelu | Puh. 020 792 4408

Ahjokatu 12, Jyväskylä Ma–pe 9–17 (myymälä, huolto) La 10–15 (myymälä).

Viestinnän moniosaaja

www.midare.fi


3

jäsenlehti 3/2012

Tähän joukkoo n Lii

keski-suomen

Päätoimittaja Tuuli Kirsikka Pirttiaho puh. 010 425 9202 sähköposti: tuulikirsikka.pirttiaho@yrittajat.fi Lähetä uutisvinkki: ksy@yrittajat.fi

ttyminen osoittee yrittajat.fi /keskisuossa mi

Yrittäjäehdokas – ole esillä! Valtuustoihin tarvitaan yrittäjiä. Paikallisella vaikuttamisella on ratkaiseva merkitys kuntien ja kaupunkien yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämiselle.

Millaisista yrittäjyyteen vaikuttavista päätöksistä sitten on kyse? Lähes kaikki kunnallinen päätök-

Päätökset vaikkapa palveluseteleiden käytön laajentamisesta tai palvelustrategioista, julkisten liikelaitosten ja yhtiöiden perustamisesta tai maankäytöstä ja kaavoituksesta vaikuttavat suoraan yritysten kilpailuolosuhteisiin. Yrittäjillä on laadukasta osaamista myös hankintojen strategisessa suunnittelussa ja valmistelussa. Puhumattakaan pienyritysten markkinaosaamisesta vaikkapa kaupunkikeskustoissa. Vaikka toistuvasti heilahdellaan eurokriisien äärellä ja valtakunnassa joudutaan pohtimaan uusia veronkiristyksiä, voi paikallisella ja alueellisella suunnittelulla ja päätöksenteolla edistää huomattavasti yritystoiminnan edellytyksiä. Yritykset ovat aina sopeutuneet monenlaisiin yhteiskunnallisiin tilanteisiin. Yrittäjät ovat kuntapäättäjinä varmasti myös niitä, jotka eivät ensimmäisenä ole keksimässä uusia menoeriä, vaan löytävät taloutta vahvistavia uusia ratkaisuja ja rakenteita. Valtuustojen lisäksi yrittäjien näkemyksillä ja osaamisella TUULI KIRSIKKA on varmasti käyttöä myös PIRTTIAHO päätoimittaja erilaisissa lautakunnissa ja julkisten yhtiöiden hallinnoissa.

senteko vaikuttaa yrittäjyyteen ja yrityksiin. Yritys- ja yrittäjyysvaikutukset voivat olla lyhyt- tai pitkäaikaisia, useita toimialoja tai vain vaikkapa jonkun alueen yrityksiin vaikuttavia. Yrittäjät ovat tottuneet arvioimaan yrityksissään käsillä olevaa nykytilaa ja suunnittelemaan tulevaisuutta. Monilla yrittäjillä olisi erinomaiset edellytykset analyyttiseen päätöksentekoon myös valtuustoissa.

Vaaleilla on tänä syksynä yhä enemmän merkitystä alueemme hyvinvoinnille. Keskustellaan, ollaan aktiivisia ja tehdään tulevaisuuttamme vahvistavia päätöksiä. Tarvitsemme hyvää yhteistyötä ja yhteishenkeä, yhteisiä visioita ja yhteistä tekemistä – rakentavaa debattiakin. Tule mukaan – ja Yrittäjä ole esillä!

S

uomen Yrittäjät alue- ja paikallisjärjestöineen kannustivat yrittäjiä ehdokkaiksi syksyn kunnallisvaaleihin. Nyt on aika kampanjoida ja valita yrittäjiä valtuustoihin. Valtuustoissa on viime valtuustokaudella vaikuttanut yli tuhat Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää. Tilaa on vielä. Tarvitsemme päättäjiä, jotka ymmärtävät millaisia päätöksiä tarvitaan, jotta yritykset voivat pärjätä, työllistää ja kerryttää kuntien tulokertymää.

Yrittäjyyden merkitys kuntien ja kaupunkien hyvinvoinnille ja kehitykselle on kiistaton. Ajassa ja taloustilanteessa, jossa elämme, yrittäjyyden vahvistaminen kunnissa on välttämätöntä.

Aiheita: UUTISET 4 | ehdokkaamme puheenjohtajistoon 5 | Oma unelma - kunnallisvaalit 7 | PISTÄKÄÄ ITSENNE LIKOON 8 | OPPILAITOSYHTEISTYÖ KIINNOSTI

JÄSENYRITTÄJÄ 11 | antennimies myös turvamies

DEDATTI 12 | Julkinen vai ostopalvelu

parempi johtaa hyvin 14 | rohkeasti päät yhteen

PAIKALLISYHDISTYS 18 | YRITTÄJIÄ KANNATTAA KUUNNELLA 18 | PÄLVIPÄIVIEN SAUNAMAJURI

NUORET 20 | TYÖLLÄ uuteen nousuun 21 | NY STAGELLA

uutiset 19 | stafix oy valloitti kasvuopenin

Jari-Pekka Koponen

Pk-barometrit paukkuvat Elinkeino- ja yrittäjyysilmapiirimme kaipaa ryhtiliikkeen. Suurimpana

Kolumni JARI-PEKKA KOPONEN on Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja.

Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee ehdottomasti myönteisen ja kannustavan yrittäjyysilmapiirin.

tuloksena ja murheen kryyninä todistimme syksyn pk-yritysbarometreissä elinkeinoilmaston ja yrittäjyysilmapiirin heikenneen alueellamme – ja koko maassa keskiarvona. On noloa ja murheellista että pk-yrittäjät kokevat kuntien ja kaupunkien elinkeinoilmaston huonoksi. Yrittäjien paikallisyhdistyksissä osataan ja halutaan tehdä yhteistyötä paikkakuntien hengen kohottamiseksi – pyydän kuntia käyttämään sen kortin. Voisin kehua tässä muutamia kuntia Keski-Suomessakin, mutta kaikella kunnialla heille jätän listan tekemättä, sillä kehitettävien kuntien lista on niin paljon pidempi.

Miksi avoimessa maailmassa ja Euroopassa olisimme suljettu alue? Toinen barometrien ja syksyn keskusteluissakin esille noussut asia on osaavan henkilöstön tai työvoiman kysymykset. Ollaan oltu yleisesti kyselymittausten tulosten perusteella yllättyneitä siitä, että pk-yrityksissä onkin lähes 18 prosentissa ulkomaalaistaustaista väkeä töissä. Minua tämä ei yllätä. Ensinnäkin osaava työvoima ei tarkoita vain oikeaa koulutusta ja titteliä vaan asennetta ja työhalukkuutta. Tulevaisuus on tehtävä. Kaikessa päätöksenteossa ja toimenpiteissä on tärkeintä tulevaisuus. Menneisyyttä emme enää pysty oikaisemaan. Vanhempamme

on tietenkin hoidettava hyvin ja nuorten asiat on nostettava yhä tärkeämmiksi. Yhteiskuntavastuu kuuluukin joka yksilölle, tavallisessa arjessa. Kaikilla yrittäjilläkään ei mene nyt hyvin. Muistetaan myös se, että nykypäätöksillä voimme varmistaa uusien yrittäjien parempaa tulevaisuutta. Haluan kannustaa puhumaan arvoista arjessa. Yrittäjänpäivän viikon taiteilijavieraamme Jorma Uotinenkin pyysi ihmisiä selvittämään arvonsa ja toimimaan niiden mukaan. Keski-Suomen Yrittäjien arvot ovat: vastuullisuus, vapaus, uudistuminen. Näin kohti parempaa johtamista ja yrittäjyysyhteiskuntaa.


4

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

uutiset

Yrittäjyydellä vaurastumisen tulee olla reilusti hyväksyttyä. On tärkeää vaikuttaa siihen, että päättäjät ymmärtävät pk-yrityssektorin veronkannon merkityksen yhteiskunnan tulonmuodostuksessa. Jari-Pekka Koponen

Jari-Pekka

Koponen Ehdokkaamme Suomen Yrittäjien puheenjohtajistoon Jari-Pekka Koponen Yrittäjä, toimitusjohtaja, Jari-Pekka Liikenneasemat Keski-Suomen Yrittäjät, puheenjohtaja Pieksämäentie 15, 41520 Hankasalmi p. 0400 833 211 jari-pekka@jari-pekka.fi Facebook www.jari-pekka.fi

JP on toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä Omistajana ja toimitusjohtajana Jari-Pekka Liikenneasemilla (Hankasalmi, Hartola, Joroinen) sekä mukana monissa muissa yrityksissä hallitustoiminnassa. Koulutus: öljyalan diplomikoulutus, autoteknikko (insinööri) ja ajoneuvoasentaja, yrittäjä- ja johtamiskoulutuksia. JP:n perheessä on kauneuden- ja terveydenhoitoalan yrittäjä vaimo Hanna ja neljä koulu- ja opiskeluikäistä lasta. Harrastukset: mökkeilyä, laskettelua, golfia, matkailua ja kuntayhteistyötä. Järjestötyössä JP on luejärjestö Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtajana vuodesta 2010-, varapuheenjohtajana 20002010, taustalla vuosikymmeniä järjestötoimintaa mm. Hankasalmen Yrittäjissä, Suomen Yrittäjien hallituksessa ja liikennevaliokunnassa, Neste-Kauppiaiden liitossa,  Suomalaisen omistajuuden neuvottelukunnassa, Keski-Suomen kauppakamarissa.

Tarvitsemme yhä parempaa johtajuutta ja yhä vahvempaa yrittäjyyden arvostusta sekä yrittäjyyshalukkuutta yhteiskunnassamme – Parempi johtaa hyvin!

Suomen Yrittäjillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa. Olen nähnyt järjestömme ja sen laajan paikallisen, alueellisen ja valtakunnallisen yhteistyön merkityksen yrittäjyyden

Yrittäjyyden arvostus on nostettava yhä korkeammalle. Nuorten yrittäjyyshalukkuutta on vahvistettava Vaurastuminen yrittäjyydellä tulee olla hyväksyttävää Ratkaisu yhteiskuntamme taloushaasteisiin löytyy yrittäjyydestä.

ja hyvinvoinnin edistämisessä – positiivisen toivon ja mahdollisuuksien rakentamisessa. Toivon saavani luottamuksen järjestön päättäjiltä voidakseni vaikuttaa yhä vahvemmin valtakunnallisessa tehtävässä Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana. Arvostan tehtävää ja olen valmis vaikuttamaan kaikkien yrittäjien puolesta omalla osaamisellani, verkostoissani ja yrittäjien kentällä. Kaiken kokoiset yrittäjät eri toimialoilla pienistä palveluyrityksistä suurempiin teollisuusyrityksiin, nuorten yritykset ja kasvuyritystoiminta tarvitsevat yhä vaikuttavampaa etujemme ajamista sekä tukea järjestöltämme. Oman yritykseni ja toimintani vuoksi näen Suomea ja maailmaakin usein monesta osoitteesta. Minulle on tärkeää ymmärtää ja kokea paikalliset olosuhteet, mutta on tärkeä pystyä

tarkastelemaan olosuhteita ja tilanteita myös globaalista näkökulmasta. Liikkeellä ja hereillä on oltava jatkuvasti.

Yrittäjyyttä kannattaa arvostaa. Tarvitsemme yhä vahvemmin luottamusta yrittäjyyteen: ei riitä, että yrittäjät ja yhteiskunta tekevät yhteistyötä, vaan meidän on luotava yhdessä yrittäjyysyhteiskunta. Yrittäjyyden arvostus on nostettava yhä korkeammalle; meidän on pidettävä arvokkaana sitä, että yksinyrittäjä työllistää itsensä omalla ammattitaidollaan ja huolehtii oman perheensä toimeentulosta yrittämisellä. Kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä tarvitaan yhä enemmän hiipuvan suurteollisuuden sijaan. Onkin varsin tarpeellista tukea ja huojentaa kasvavien pk-yritysten hallinnollista ja ve-


5

jäsenlehti 3/2012

YRITTAJAT.FI/KESKISUOMI FACEBOOK.COM/KESKISUOMENYRITTAJAT

rotaakkaa. Suomi yhteiskunta häviää vielä monelle eurooppalaiselle maalle yrittäjäpolitiikassaan. Kasvu syntyy nyt pk-yritysten kautta.

Nuoret mukaan. Yrittäjyyttä arvostavassa yhteiskunnassa on hienoa elää ja yrittää. Nuoria ja nuoria aikuisia on vielä enemmän innostettava ja ohjattava yrittäjyyteen. Nuorien yrittäjätaivalta tulee myös tukea ja kannustaa. Kouluilla, opettajilla, vanhemmilla ja koko nuoren ympäristöllä on tähän tukeen liittyen suuri vastuu. Koululaitoksessamme ei lähellekään riittävästi vielä yrittäjyyttä työurana pidetä samassa arvossa kuin vaikkapa suuryrityksen tai julkishallinnon tarjoamaa työuraa. Tähän on yksinkertaisesti saatava nopeasti muutos.

Vaurastuminen arvoon. Hieman kärjistäen JP sanoo, että yrittäjän vaurastumisen tulee olla yhtä hyväksyttyä ja ihailtua kuin vaikkapa urheilijoiden tai lottovoittajien on. Vaurastumisen tulee olla hyväksyttyä ja ylpeyden aihe, sillä yrittäjän onni on koko yhteiskunnan hyöty. Jokainen yrittäjän tuottoeuro on jo moninkertaisesti maksettu yhteiskunnan kassaan. Tuntuu kummalliselta selittää tätä yhtälöä päättäjille vuodesta toiseen. Myös paikallisesti yrittäjyyshenki tai -ilmapiiri on yksi tärkeimmistä yrittäjyyden kannusteista. Julkisen sektorin tulisi kiivasta vauhtia luopua omasta palvelutuotannosta, joka kilpailee yksityisen sektorin tuotannon kanssa. Tulisi myös aina mahdollistaa pienten paikallisten yritysten osallistuminen julkisiin hankintoihin. Toimivat lähimarkkinat edistävät paikallista työllisyyttä, palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta sekä toimitusvarmuutta.

Mielestämme kunnilla pitää olla oma unelma siinä missä yrityksilläkin. Ilman sitä tekemisellä ja päätöksillä ei ole suuntaa. Yrittäjinä olemme tottuneet arvioimaan nykyisyyttä ja suunnittelemaan tulevaisuutta. Siksi on hyvä valita valtuustoon yrittäjä. Työpaikkoja Suomessa. Yrittäjät. Lue lisää tavoitteistamme ja Suomen Yrittäjien vaikuttajakiertueesta yrittajat.fi/kunta Osallistu keskusteluun facebook.com/suomenyrittajat

Suomen Yrittäjien ja aluejärjestöjen Kunnallisvaalikiertue Jyväskylässä

Ratkaisu löytyy yrittäjyydestä. JP uskaltaa peräänkuuluttaa, että kuntiamme ja koko maatamme olisi johdettava yhä paremmin. Myös useilla yritysten toimialoilla ja kehittyvissä yrityksissä tarvitaan jatkuvaa, uudistavaa johtamisen kehittämistä. Kuntien talousahdingon ratkaiseva yhtälö löytyy vain pk-yritystoiminnan vahvistumisesta. Niissä kunnissa joissa yrittäjyys kehittyy, kehittyy myös tulovirrat ja positiivinen uudistava ajattelu. Yritysten on voitava ja uskallettava investoida tulevaisuuteen, uuteen osaamiseen ja aluevaltauksiin. Nyt on pystyttävä uudistumaan vauhdilla, monella eri tavalla. Yritysvaikutusten arvioinnin olisi johdettava aina yrittäjyysmyönteisyyteen, yhteiskunnan hyväksi.

Tiistaina 9.10.2012 klo 14:30 - 18:00 Jyväskeskus, Finnkino, Kauppakatu 29-31

JP:n vaalitiimi, KSY:n varapuheenjohtajat kuittaavat.

”Jari-Pekka on ennen kaikkea uudistaja ja dynaaminen eteenpäin potkija. Aina kuitenkin myönteisessä ja rakentavassa hengessä.” Perttu Hietanen, Korpilahti

OHJELMA Klo 14.30-17.00 Vaikuttajaseminaari Finnkinossa

Keskustelua vauhdittamassa mm. ”JP uskaltaa luottaa itsensä lisäksi henkilöstöönsä, verkostoihinsa ja kumppaneihinsa. Omassa järjestössämme JP on luonut uutta vahvaa jaettua johtajuutta, jota me uudemman polven yrittäjät osaamme arvostaa.” Petrikki Tukiainen, Jyväskylä ”JP on koko maakunnan ja koko maan JP. Tiedän kokemuksesta, että hän ymmärtää ja arvostaa meidän mikroyrittäjien työtä. Arvostan kuitenkin myös sitä, että JP on lähtenyt itse yrityksessään kasvun ja työllistämisen tielle jo nuorena.” Anita Kuniala, Laukaa  ”Jari-Pekka on ollut kantava voima Keski-Suomen ja Suomen Yrittäjien Nuorten Yrittäjien toiminnan edistämisessä.” Tarja Nieminen, Jyväskylä  

Rauno Vanhanen, johtaja, Suomen Yrittäjät Jari-Pekka Koponen, yrittäjä, puheenjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät, Hankasalmi Timo Louna, kaupunginjohtaja, Keuruu Sami Kettunen, valtuutettu 2009-2012, IT-yrittäjä, Jyväskylä Ari Hiltunen, toimitusjohtaja, Jykes Oy, Jyväskylä Suvi Widgrén, Keski-Suomen Vuoden Nuori Yrittäjä 2012, kuntalainen, Jyväskylä Seppo Kahilainen, yrittäjä, kuntavaikuttaja, Pihtipudas Teija Korppila, tuore valtuustoehdokas, Jämsä Keskustelua johtaa Pekka Autio, aluepäällikkö, YLE Keski-Suomi Klo 17.00 -18.00 Säpinää Jyväskeskuksen aulassa Yrittäjäehdokkaille mahdollisuus esittäytymiseen. Tervetuloa! Vapaa pääsy!


6

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

Sinun viestisi on tärkeä! . Sen täytyy erottautua. Sinun viestisi on tärkeä . kannattaa nähdä vaivaa Ja siksi sen viilaamiseksi a n ja ymmärrämme, kuink Tunnemme hyvin media . ja vuorovaikutus toimivat ihmisten välinen viestintä viestin, joka tehoaa. Autamme sinua luomaan a. ntää, joka tuottaa tulost Teemme kanssasi viesti ei Soita meille, jos sinulle Siksi viestisi on tärkeä. pelkkä blaablaa riitä.

Jaana Larsson Vastaava tuottaja

!

yhteys J a t ää s O i l u kkaan ja kysy ko?

Kiinn os

t tui

www.mediasepat.fi Jyväskylä | Aholaidantie 3, PL 159, 40101 Jyväskylä Kuopio | Vuorikatu 21, PL 68, 70101 Kuopio Myynti: Jukka Nirkkonen, puh. 050 500 4923 myynti@mediasepat.fi

Mediasepät on markkinointiviestintäyhtiö, joka kuuluu Keskisuomalainen-konserniin. Tuotteitamme ovat: Yritys- ja markkinointiviestintä | Tiedottaminen | Painotuotteet | Verkkomediat | Asiakaslehdet | Viestinnän koulutuspalvelut


uutiset 7

jäsenlehti 3/2012

Pistäkää itsenne likoon Luova johtajuus avaa uusia polkuja. Pistäkää itsenne likoon siinä, mihin uskotte.

T

kertoo työsken nelleensä pätkätöissä yl i 40 maassa. Hän ei ole va in silmälaseis taan tunnettu, ku ten joku toim ittaja on uskaltanut vä ittää… Amm a ttitanssijakin voi kaatu a. Floppeihin voi kompastua ja jos menee pieleen , pitää uskaltaa tunn ustaa. Järkeä on oltava mukan a taiteessakin , sfääreissä ei auta kulkea.

en taiteilijaura on 40-vuotin t, n on tanssinu takanaan. Hä ia stellut om ohjannut ja a iunnellen intu polkujaan ku än h ssorin arvon tiotaan. Profe ssa 2012. sai toukokuu merkitse ”Uusi ei aina edistystä.”

”Taideteos ei tarvitse selityksiä.” ”Menestys on ennalta arvaamatonta.” ”Tuottavuuden vaatimus on ajan ongelma.”

tarja ruuska, teksti ja kuvat

Jorma Uotinen

a Jorma Uotisell

aiteilija, professori Jor- sijana. ma Uotinen (s. 1950) Uotinen korosesitelmöi luovuudes- taa, että on säilytettävä ta, rohkeudesta ja valinnois- herkkyys elämässä ja uskalletta elämässä LähiTapiola tava ottaa riskejä. Pelkkä halu saada Keski-Suomen ja Keski-Suo- aikaan jotain ei riitä, on kouluttaumen Yrittäjien aamubruns- duttava ja omattava voimia, sillä vassilla Paviljongissa. toinkäymisiltä ei kukaan välty, olipa Uotinen on tanssija, koreografi yrittäjä tai taitelija. Moni kuulija haja laulaja. Hän on toiminut taiteelli- vaitsikin, että mitä eroa on yrittäjälsena johtajana Helsingin kaupungin- lä ja taiteilijalla. Elämäntaiteilijoita teatterin tanssiryhmässä, Suomen ja tekijöitä ollaan kaikki – karkeasti Kansallisbaletissa sekä Kuopio tans- yleistäen. sii ja Soi -festivaaleilla. – Luovuus ja taiteenteko eivät ole – Vaellukseni alkoi Porin teat- keksimistä. Vaaditaan intohimoa ja terista jo pikkupoikana, kun aioin syvää sitoutumista siihen, mihin usostaa teatterin ja pistää tutut näyt- koo ja missä haluaa kehittyä. telemään. Ura alkoi Ohessa taiteilijaprofessorin näyttelijöiden tuntemuksia tai hänen Yritysjohtajat ja lasten, kissoesikuviensa muoesimiehet: ”Kannustusta jen ja koiei ole koskaan liikaa. Keskirien kait-

näinen kunnioitus kannustaa. Huipputiimin luominen vaatii vuosia, eikä ole aina hauskaa. Johtajalta vaatii kykyä tehdä päätöksiä, sitoutumista, nöyryyttä ja varmuutta. Luottamus luo vapaan ilmapiirin.”

”Kulttuuri on globaalia. Paska on paskaa Pariisissakin. Hyvä on hyvää kaikkialla. Pienuuden varjolla ei voi viedä keskinkertaista kulttuuria maailmalle.” ”Monimuotoisuuden hyväksyminen on ihmisyyttä ja eettisyyttä. Kukaan ei voi olla muuta kuin on. Ennakkoluulo ei ole synnynnäistä.”

5.9. Yrittäjän Päivän viikon perjantain aamubrunssille kutsuttiin tänä vuonna taiteiljanäkökulmaa. Luovuus, rohkeus ja oman taiteelliYrittäjät rentoutuvat. Alkuverryttelyä kropalle ja pääkopalle. Jalat maassa heiluen ja heilumatta. Kasvojen venyttelyä, irvistystä ja silmien muljauttelua… sen puolen löytäminen voi edistää Oikealla edessä toimintaterapeutti, johtaja Minna Salinmäki Jämsästä. myös omaa yrittäjänja elämänuraa. Aikaisempina vuosina alustajina ovat vieja henkilökohtaiseen elämääni. En tällainen aamubrunssi, joka on vielä apuvälinearviointi ja prorailleet mm. Lisa Sounio tiennytkään, että Uotinen on pal- ilmainen, on käytettävä hyväksi. jektityö. Kohderyhmänä on ja Mato Valtonen. jon muutakin kuin taitava tanssija. Minnan Mitera Oy on 20-vuotias 2-90-vuotiaita, mutta lapsia

Ilotulitus T

oimintaterapeutti, yritysjohtaja Minna Salinmäki ehti Jämsästä kuuntelemaan Jorma Uotista ja esityksen lopuksi totesi, että tämähän oli älyllinen ilotulitus. – Olen pakahtua. Saan uutta evästystä työhöni, tiimini johtamiseen

toiltuja ajatuksia luovuudesta, taiteesta ja tästä ajasta: – Intuitio ja ammattitaito on alitajuinen näky luovan voiman huipulla. On uskottava intuitioon ja alitajuntaan. Intuitio tuottaa parempia ratkaisuja kuin rationaalinen ajattelu. Intuitiota käytetään liian vähän. Tarvitsemme sitä toistemme ja itsemme ymmärtämiseen.

Hänhän on poikkitaiteellinen lahjakkuus. Minna kertoo, että pienestä yrityksestä ehtii harvoin koulutuksiin ja houkutteleviin tilaisuuksiin, mutta

ja työllistää 6 henkilöä. Toimialueina ovat mm. Jämsä, Mänttä, Orivesi, Virrat. Miteran palveluita ovat: toimintakyvyn arviointi, yksilö-, pari- ja ryhmätoimintaterapia, konsultointi,

on eniten, noin 70 %. Liikumme paljon kouluissa, kodeissa ja päiväkodeissa. Maksajatahoina ovat esim. sairaanhoitopiiri, terveyskeskus, vakuutusyhtiö, Kela, Minna kertoo.


8 uutiset

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

Oppilaitosyhteistyö puhutti Kapeenkoskella Koulumaailman ja yrittäjien yhteistyö oli ykkösaiheena Keski-Suomen Yrittäjien kesäseminaarissa Äänekosken Kapeenkoskella. TUULI KIRSIKKA PIRTTIAHO, teksti kari ruuska, kuvat

yrittäjäyhdistyksiä. Uusien työpaikkojen syntyessä juuri pienyrityksiin olisi uudistettava myös opetuksen käsitystä työelämästä. Pylvänäisen mukaan Keski-Suomessa tehdään pitkälle kantavaa uudistusta lukiokoulutuksen kehittämiseksi ja yrittäjien osaaminen yhteistyössä on arvokasta. Kapeenkoskella nousivat kädet rivakasti ylös, kun kysyttiin yrittäjien kiinnostuksesta avata oman

K

eski-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten johto ja hallitus kokoontuivat elokuussa Kesäsemmoihin, joissa yhdessä kehitetään paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä linjataan vuosittain tärkeitä tulevia teemoja vaikuttamiseen ja yhteistyöhön verkostoissa. Pääteemaksi nousi koulu- ja oppilaitosyhteistyö. Asiantuntija-alustajaksi oli saatu Kerttu Pylvänäinen Keski-Suomen lukiouudistusprojektista. Keski-Suomessa on useita lukioita, jossa rehtorit, opettajat ja erityisesti nimetyt työelämätiimit ovat innostuneet työelämäyhteistyöstä yritysten kanssa. Lukioyhteistyöhön olisi yhä tärkeämpää saada mukaan pieniä yrityksiä ja paikkakuntien

katja kuntsi Fenniasta on vakiovieras yrittäjien tapahtumissa.

yrityksen ovia opettajien tai nuorten työelämätutustumiseen. Konkreettista yhteistyötä voisi olla vaikkapa vuosittaisten listojen ja esitteiden laatiminen avoimista harjoittelu- ja tutustumispaikoista. Opettajien ja nuorten kynnystä ottaa yhteyttä paikallisiin yrityksiin tulisi madaltaa. Runsaasti puhuttivat myös oppisopimus- ja vastaavat koulutusmuodot. Yrittäjät kokevat oppisopimuskoulutuksen soveltuvan monille aloille erinomaisesti. Pienet yrittäjät arvioivat, että koulutukseen liittyvät taloudelliset tai vastuu- ja hallinnolliset velvoitteet eivät vielä houkuttele laajempaan koulutusvolyymiin. Suomen Yrittäjät on toistuvasti ottanut kantaa oppisopimusjärjestelmän tarpeellisuuteen ja sen kehittämiseen näiden ajatusten mukaisesti. Kapeenkosken upeissa kalastusmaisemissa olisi riittänyt ihailtavaa useiksi päiviksi. Ohjelma sisälsi myös virkistystä kesäillassa veden äärellä ja tuhtia saunomista perinteisissä savusaunoissa. Fennian Katja Kuntsi oli mukana perinteisessä Kesäsemmassa jo ”lukemattomannen” kerran täydentämässä yrittäjäjoukkueita illan tietovisoissa.

kerttu pylvänäinen kertoi yrittäjille lukiouudistuksesta ja oppilaitosten työelämäyhteistyöstä.

LAADUKAS REKRYTOINTI ON VASTUULLISTA ASIANTUNTIJATYÖTÄ Tinkimätön arviointiprosessi takaa lopputuloksen luotettavuuden Ota asiantuntijoihimme yhteyttä !

PSYKOLOGINEN OSAAMINEN HAASTATTELUOSAAMINEN

SOVELTUVUUSARVIOINTI LAADUKKAAT HAKIJAT 1. Oikeat hakukanavat 2. Ilmoitusten laadinta 3. Kohdennetut haut

1. Yrityksen liiketoiminnan ja tilanteen ymmärrys 2. Haun kriteerit 3. Luotettavat ja monipuoliset menetelmät

OIKEA VALINTA 1. Palautekeskustelut 2. Valitun henkilön valmiudet 3. Seuranta

TAMPERE Hämeenkatu 13 A 33100 Tampere p. 03 3138 0400 personnel@pdpersonnel.fi JYVÄSKYLÄ Technopolis Innova 2 Lutakonaukio 7 40100 Jyväskylä p. 040 767 2700 personneljkl@pdpersonnel.fi

PD Personnel Development Oy Ltd www.pdpersonnel.fi


9

jäsenlehti 3/2012

Juhlan aikaa Tanssin taikaa

keuruskopio.fi

Saarijärventie 434, Hietama puh. 0207 436 450

Verkkokauppamme on avattu. Tutustu ja ylläty edullisista hinnoista ja tilaamisen helppoudesta!

FIRMAN PIKKUJOULUT

tunnelmallisessa KartanoKievarissa, vaikkapa suosikkiorkesterin tahtiin: Pe 26.10. Charles Plogman & Ronnies La 03.11. Finlanders La 10.11. Lasse Hoikka & Souvarit La 17.11. Dallapè La 24.11. Iskelmäyhtye Bohemia La 01.12. Jani Jalkanen & Hänen orkesterinsa Teemu Harjukari & Taivaanrann. La 08.12. Sinitaivas, Juha Metsäperä La 15.12. Agents & Vesa Haaja Kalle Kaaja & Kulkukoirat La 22.12. Marko Maunuksela

www.kartanokievari.fi

Tilaa yrityksesi painotuotteet nyt vaivattomasti netistä Tanssipaketti alk. 45 eur / hlö (sis. aamiainen,majoitus ja tanssilippu)

Suositut tanssikurssit löydät: www.tanssittaa.fi

VERKKOKAUPAN TUTUSTUMISTARJOUKSENA LOKAKUUN LOPPUUN

Käyntikortit

vahva 280g käyntikorttikartonki, 4/0, 100kpl

1 0 ,-

Sis. rahdin ja alv. 23%.

Lisää ajankohtaisia tutustumistarjouksia verkkokaupassamme, mm:

Yrityskalenterit - yrityksen omalla logolla, mm. liikelahjaksi.

Joulukortit - yrityksen omalla logolla ja/tai tervehdyksellä. HUOM: ILMAINEN osoitetietojen painatus osoiterekisteristä! D I G I PA I N O

Keuruskopio Oy

vk

maanantai

Toukokuu

tiistai

5 6

keskiviikko

1 6

Vappu

torstai

2

7

8

9

perjantai

3

lauantai

4

13

10

7

14

11

15

12

16

20

17

21

18

22

19

23

9

27

24

28

25

29

26

� YRITYS OY

>> Klikkaa: keuruskopio.fi ja tutustu malleihin!

Keuruuntie 10, 42700 Keuruu / puh. 040 3000 700 / info@keuruskopio.fi

Täysin uusi Volvo V40 on kaikkien aikojen turvallisin ja dynaamisin Volvo. Siinä on uutta skandinaavista muotoilua ja uusia innovaatioita, esimerkiksi jalankulkijoiden turvatyyny ensimmäisenä maailmassa ja muunneltava digitaalinen mittaristo. Ja päästöt ovat vain 94 grammaa. Volvo V40 on auto, joka on sinulle suunniteltu.

sinulle suunniteltu täysin uusi volvo v40 alk. 27 588 €

VOLVOCARS.FI Täysin uusi Volvo V40 –mallisto alkaen: autoveroton hinta 23 040 €, autovero 3 947,82 €, toimituskulut 600 €, kokonaishinta 27 587,82 €. Autoetu alkaen: vapaa 615 €/kk, käyttöetu 420 €/kk. EU-yhd. 3,6-5,5 l/100 km, CO2 94-136 g/km. Volvo-sopimus alkaen: n. 43 €/kk (3 vuoden sopimus, 20.000 km/ vuosi). Kuvan auto erikoisvarustein. JYVÄSKYLÄ Kuormaajantie 8 | ma-pe 9-18, la 10-14 puh. 010 5228 210 | hameenauto.fi Puh. 010-yritysnumeroihin: 8,28 s/puh. ja lisäksi lankapuh. 5,95 s/min. ja matkapuh.17,04 s/min.

sunnuntai

5

8

Helatorstai

Helluntai


10

Yrittäjä, onko oma vakuutusturvasi kunnossa? Ota yhteyttä yhteyshenkilöösi ja pyydä laskelma oman turvasi tasosta, niin voit varmistaa, että turvasi on kunnossa. Voit myös poiketa lähimmässä Fennian konttorissa tai soittaa Yrittäjäpalveluumme 010 802 290. Palvelemme sinua henkilökohtaisesti. Tervetuloa! Yliopistonkatu 34, 44100 Jyväskylä, p. 010 503 4601. Puhelun hinta • lankapuhelimesta 0,0828 e/puhelu + 0,0595 e/min. • matkapuhelimesta 0,0828 e/puhelu + 0,1704 e/min.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT


11

jäsenlehti 3/2012

Antennimies on myös turvamies Antennimies Ari Flyktman on keikkunut katoilla antenneja asentamassa yli 25 vuotta. Kun tv:n katselu siirtyy kaapeliin, yhä suurempi osa töistä liittyy tänään turvallisuuteen tai prosessinvalvontaan. kari RUUSKA, teksti

A

ri Flyktman asensi ansimmäisen tv-antenninsa omakotitalon katolle Kukkumäessä vuonna 1986 ollessaan vielä ammattikoulussa. Hifistelyharrastuksesta alkoi tulla ammatti. Rinnan antenniasennusten kanssa alkoivat työt konepajakoneiden, metallintyöstökoneiden ja laserlaitteiden parissa. Asiakkaina vilisee tuttuja nimiä Rautaruukista Outokumpuun, jopa Viroon am-

mattimiestä on viety keikalle. Keuruun laseryritykset tulivat asiakkaiksi Flyktmanin toimiessa yrittäjänä Keuruulla. Antennimies Ky syntyi taantumaan 2002, kun teollisuudessa työt hiljenivät. Yrityksen nimi taisi tulla ERpainon Eero Räikkösen tervehdyksestä Flyktmanin mennessä tuttuun taloon keikalle. – Sieltähän se antennimies tulee… joko firmalla on nimi? Ari vastasi, että siinähän se taisi tulla. Vuosikymmenen aikana Antennimies on vakiintunut kolmen miehen työpaikaksi.

ti löydetty omaa kaistaamme kuitupuolelta. Ehkä taloverkot, Flyktman pohtii. Kasvava sektori Antennimiehen palveluissa on asuntojen turvallisuus, johon liittyy paljon tv-/radiotekniikkaa. Kiinteistön toimintoja voi seurata ja ohjata vaikkapa kännykällä matkojen päästä. Valvontalaitteita on asennettu myös teollisuudelle, esimerkiksi sahoille. Edelleen antennipuoli kuitenkin työllistää eniten, arviolta 60% yrityksen laskutuksesta.

Antennitöistä turvatekniikaan. Ari Flyktman sanoo,

työsaralla. – Asiakkaillemme taitaa olla tärkeämpää, että matsi tai salkkarit näkyvät varmasti. Euroopan talousongelmat ovat sittenkin etäisiä tavallisen kansalaisen arjessa. Myös Ari Flykman itse sa-

että tämän päivän antenniasennukset ovat lähinnä ylläpitoa ja laitteiden uusimista. Uudet kiinteistöt taajama-alueilla liittyvät kaapeliin. – Me ei vielä olla lopullises-

Taloukriisi näkyy tuskin lainkaan. Antennimiehen

Arvoisa kuntavaaliehdokas ja Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjä. Muista ilmoittaa ehdokastietosi Suomen Yrittäjien yrittajat.fi/kunta kuntavaalikanavaan! Esittelemme vaalikampanjan ajan yrittäjäjärjestön jäsenehdokkaita viestintäkanavissamme: uutiskirjeessä, www-sivuilla, tilaisuuksissamme. Järjestämme teille kohdistettuja tilaisuuksia ja mahdollisuuksia esittäytymiseen. Lisätietoja medioista ja tapahtumistamme toimistoltamme Raija Hakkaraiselta, raija.hakkarainen@yrittajat.fi, p. 010 425 9200. Seuraa tapahtumakalenteriamme myös yrittajat.fi/keskisuomi osoitteessa.

UUTTA! MAAKUNNAN YHTEISET VAALIVALVOJAISET JYVÄSKYLÄSSÄ HOVIRAITILLA 28.10. klo 18.30 alkaen

Kunnallisvaaliehdokkaat, puolueiden aktiivit, järjestövaikuttajat, alueelliset politiikan ja viestinnän asiantuntijat: kutsumme teidät uuteen yhteiseen tilaisuuteen vaalisunnuntain iltana Jyväskylän Jyväshovin Hoviraitille! Luvassa on hyvät lämmittelyt, yhteistä vaalijännitystunnelmaa, asiantuntijahaastatteluja ja interaktiivista osallistumista vaalitunnelmiin eri paikkakunnilla. Merkitse nyt jo kalenteriisi.

noo olevansa kyyninen median seuraaja. Hänen maailmaansa tai liiketoimintaansa eivät liikauta uutiset Jyväskylän keskustan tappeluista tai rattijuoppojen määrästä. Vapaa-aikana antennimies käy nyrkkeilysalilla; on harrastanut myös judoa ja karatea. Uusin ”harrastus” on viime vuosina alkanut papujen kasvatus Laukaassa sijaitsevalla sukutilalla, jonka Flyktman on hankkinut haltuunsa. Hän itse on paljasjalkainen kaupunkilainen, mutta viihtynyt hyvin mummolassa lapsuusvuosinaan. Tilan valikoimasta muuten löytyy ”Antennimiespapu”.

Ari Flyktman kertoo, että antenniasennusten vähentyessä yhä suurempi osa töistä liittyy turva- ja valvontatekniikkaan. Pikkukuva Perhon sahalle rakennetusta valvomosta.

Kunnallisvaalien yrittäjäehdoKas

! ä l l i s e e l o

Maksutonta näkyvyyttä Suomen Yrittäjien jäsenille Esittelemme kunnallisvaaleissa ehdolla olevat jäsenyrittäjät kuntasivuillemme osoitteessa www.yrittajat.fi/kunta. Käy täyttämässä tietosi! Hyödynnä Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelmaa omassa vaalikampanjassasi.

YrittäjYYS

Luo eLinvoiMaa

Tehokkuutta työhön. Terveydestä tinkimättä. Ota yhteyttä yrityksesi työhyvinvointija työkykyasioissa Työterveys Aaltoon, Eliisa Raasakka, p. 050 311 8700 www.tyoterveysaalto.fi


Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

DEBATTI

1) Mitä palveluja Jyväskylässä toteutetaan ostopalveluina tai mitä on siirretty kaupungin omistamille yrityksille. Millaisia kokemuksia. 2) Mihin et missään tapauksessa hyväksy ostopalvelua. Pitääkö ao. palvelu järjestää verovaroin vai voiko palveluja hinnoitella nykyistä enemmän käyttäjän maksettavaksi.

3) Mitkä palvelut olisi järkevintä toteuttaa osto 4) Palvelujen hinta ja kustannusseuranta. Onk kustannuslaskenta vertailukelpoisella tasolla. 5) Onko palvelujen laatuseuranta ja vertailu yk tuotannon välillä mahdollista, millaisia mittar

Julkinen vai os 1) Kaupungilla on lukuisia liikelaitoksia ja tytäryhtiöitä. Liikelaitoksia 6: Tilapalvelu, Jyväskylän Seudun Työterveys, Talouskeskus, ALTEK Aluetekniikka, Kylän Kattaus ja Keski-Suomen pelastuslaitos. Tappiota tekivät viime vuonna kaikki, paitsi Pelastuslaitos ja Tilapalvelu. Yhtiöitä 12: Jyväskylän Energia Oy, Jyväskylän Vuokra-asunnot OY, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy, Education Facilities Oy, Jyväs-Parkki Oy, Jyväskylän Laajavuori Oy, Jyväskylän Seudun Kehittämisyhtiö Jykes Oy, Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy, Jykes Kiinteistöt Oy, Total Kiinteistöpalvelut Oy, Jyväskylän Jäähalli Oy, Jyväskylän Paviljonkisäätiö.

2) Perusterveydenhuollossa ja lastensuojelussa.(vammaiset, mielenterveys- ja päihdepotilaat) palvelun tuottajan on oltava julkinen. Toiminnan päämäärä ei ole voitto ihmisten hädän kustannuksella. Palvelut on turvattava varallisuudesta riippumatta ja on syytä seurata, kuinka verovaroin maksetut palvelut tuotetaan: kunnallinen virkalääkäri maksaa puolet ostopalvelulääkärin hinnasta, monikansalliset pörssiyhtiöt kiertävät laillisesti verotusta. Lastensuojelussa liikkuu iso raha, vaikka kunnallinen palvelu olisi yksityistä laitoshoitoa edullisempaa. Kyseenalaistan vanhustenpalveluissa kotipalvelujen palvelusetelijärjestelmän. Palvelun käyttäjä ei aina kykene arvioimaan laskun oikeellisuutta, eikä kaupunki voi todentaa hoidon riittävyyttä ja laatua.

Peruspalvelujen käyttömaksuja säädellään valtionhallinnosta. Kunta ei voi määrätä maksujen suuruutta. Terveyskeskuskäyntimaksu 13,80 € on suurin mahdollinen ja Jyväskylässä maksut peritään täysimääräisinä. Peruspalvelut tulee rahoittaa verovaroin. Yksityiset voivat periä palveluistaan parhaaksi katsomansa hinnan ja niitä voivat ostaa ne, jotka kykenevät ja haluavat. Kunta ei voi maksaa yrittäjälle osuutta voitosta. Etenkään, jos ostopalvelu tulee kunnalle kalliimmaksi. Erityinen vakuutusjärjestelmä taas loisi paitsi terveydellisiä myös sosiaalisia hyvinvointieroja.

3) Teknisiä ja tukipalvelutoimintoja voi kilpailuttaa. Jyväskylässä siivous, kiinteistöjen kunnossapito, ruoka- ja tilapalvelut on yhtiöitetty. Järjestelmä ei toimi, käyttötalouden menoja pyöritetään hallinnonalalta toiselle vuokrina, ateriapalvelumaksuina jne. Kun liikelaitos tuottaa tappiota, asia korjataan nostamalla vuokria. Sosiaali- ja terveystoimen käyttövaroja kuluu vuokriin, eikä palvelun tuottamiseen. Sulkemalla terveysasema ”säästyy” tilavuokria X€. Raha jää saamatta Tilapalvelussa, joka tekee vastaavan tappion tai nostaa vuokria muualla. Voisiko harkita kaupungin liikelaitosten purkamista ja aitoa kilpailuttamista? On järkevää ostaa erityisosaamista vaativia palveluja, joita varten ei ole mielekästä palkata omaa väkeä. Esim. tulkkaus- ja käännöspalvelut, sanelu, kotiapuun liittyvät kauppa- ym vastaavat. 4) Palvelujen hinta- ja kustannusseuranta. Kaupungilta puuttuu kilpailuttamisosaamista ja -resursseja. Meillä on ”kilpailutuskeskus”, mutta esim. sotea se ei resurssivajeen takia juuri auta. Vertailutietojen saaminen on vaikeaa. Yritysten ei tarvitse avata eli omaa palveluntuottamisjärjestelmäänsä ja kustannustehokkuuden lähde jää arvailun varaan. Vertailtaessa tuntihintoja, ongelmana on, että kaupungin hintoihin vyörytetään muutakin kuin palvelun/hoidon antamiseen käytetty resurssi. Kotihoidossa hintaan saatetaan laskea myös kilometrikorvaukset, jotka yksityinen laskuttaa asiakkaalta. Kun käytetään palveluseteleitä, kaupungin vastuulle jää aina palvelutarpeen arvioinnin tekeminen, palveluohjaus ja hallinnointiin liittyvät tehtävät kirjaamisineen jne. Tämä vaatii henkilöstöä ja todellisten kustannusten vertailu eri palvelujärjestelmien ja tuottamistapojen välillä ei ole helppoa. Kustannusvertailun ja kustannustietoisuuden lisääminen on välttämätöntä. Palvelupäälliköt, päivähoito- ja koulutoimen johtajat ovat todenneet saavansa ateriatarvikkeet edullisemmin lähikaupasta kuin kaupungin liikelaitokselta. Toiminta ei ole kestävää, jos palvelualueet joutuvat ostamaan omilta liikelaitoksilta ”ylihintaisia” palveluja ja tuotteita. 5) Laatua seurataan jatkuvasti. Omien palvelujen osalta tiedetään käytössä olevien tarvikkeiden ja apuvälineiden määrä sekä olemassa oleva henkilöstömitoitus yksiköissä. Säännöllisin väliajoin tehdään tyytyväisyyskyselyjä asiakkaille. Yksityisiä palveluyksiköitä seurataan käytännössä kahdella tavalla: tyytyväisyyskyselyillä ja ennalta sovituilla valvontakäynneillä, jolloin tarkastellaan henkilöstön määrää, yleistä siisteyttä jne. Tarjouskilpailun yhteydessä tiedustellaan kohteen henkilöstön mitoitus sekä ammatillinen pätevyys ja koulutustausta. Laki edellyttää tehtävänmukaista koulutusta. Paperilla asia voi olla kunnossa, mutta käytännön tilannetta yksikön arjessa on mahdoton tietää. Sama koskee niin yksityisiä kuin kunnallisiakin.

6) Hankintatoimessa keskeinen ongelma. on monikansallisten pörssiyhtiöiden aluevaltaus paikallisilla palvelumarkkinoilla. Vaikka ulkoistuksia perustellaan paikallisten pk-yritysten työllistämistarpeella, usein etenkin rakennusalalla tilanne on päinvastainen. Monikansalliset yhtiöt voittavat tarjouskilpailut, koska pystyvät tarvittaessa pyörittämään toimintaa tappiolla pelaten pienemmät toimijat pois markkinoilta. Onpa tiedossa tapaus, jossa iso yritys vuokrasi etukäteen toimitilan varmistaakseen, ettei kilpaileva toimija voi aloittaa. Tämä on paikallisen elinkeinoelämän kannalta tärkeää. Siksi perusturvalautakunta kaksi kodinhoitoaluetta kilpailuttaessaan pilkkoi alueet niin pieniin osiin, että pk-yrityksillä olisi aidot mahdollisuudet pärjätä tarjouskilpailussa. 7) Kuntarakenne on vaikea ja haasteellinen asia. Kaupungilla on vaikeuksia selviytyä lakisääteisistä palveluvelvoitteistaan. Kuinka paljon Jyväskylä voi laajentua ilman, että sen elinvoimaisuus ei enää heikenny? Mitä tiiviimpi asumistiheys, sen ”helpompaa” palvelujen tarjoaminen on. Yksityistä tarjontaa ja todellista kilpailua voi esiintyä vain kaupunkikeskittymissä, joissa on runsaasti toimijoita. Kaupungin huomio kiinnittyy nyt Muurameen. Kuinka turvataan kattava palvelutarjonta haja-asutusalueilla?

8) Palvelualoite tai -haaste. Jyväskylässä potentiaaliset kasvuyritykset kokevat jäävänsä vaille riittävää tukea. Jykesille ulkoistetussa elinkeinopolitiikassa yrittäjien palautteen mukaan starttirahan jälkeen yrittäjät ovat usein jääneet yksin. Mielenkiinto on suuntautunut ”uuden Nokian” etsimiseen ja monia kultakimpaleita on mennyt sivu suun? Puhuttaessa hoiva- ja hoitopalveluyritysten yhteydessä palveluhaasteesta, kilpailutukset on toteutettava kohtuullisin ja tarkoituksenmukaisin väliajoin. Kilpailutusprosessi on kallis ja työaikaa vievä rykäisy. Palveluhaasteen käyttöönottoon liittyy tekijöitä, jotka on tarkkaan harkittava, mikäli käytäntöön mennään. Riitta Mäkinen, sd (33), projektityöntekijä • pyrkii toiselle kaudelleen Jyväskylän kaupunginvaltuustoon • sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja • Jyväskylän Työväenyhdistyksen puheenjohtaja • Koti Palokassa • Kahden alle kouluikäisen lapsen äiti

Sosiaali- ja terveyssektorin numeroita Jyväskylässä (lähde Riitta Mäkinen) Toimintakate vuonna 2012 on 345,7 M€ (kasvua edellisestä vuodesta 6,1 M€). Erikoissairaanhoidon osuus kasvusta n. 58%. Toimintamenoista kului viime vuonna yli 50% palvelujen ostoihin. Vanhusten palveluasumisesta puolet on ulkoistettu. Kotihoidossa ostot ovat kasvaneet. Lastensuojelun menoista valtaosa on ostoja. Vanhus- ja vammaispalvelut 84 836 200 € vuonna 2012, sosiaali- ja perhepalvelut 42 482 000 €. Terveydenhuolto on viimeisiä palvelualueita, joissa omaa toiminta on enemmän kuin puolet. Suurin ostosopimus on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa, ennakoitu laajuus v. 2012 on 131 036 400 €.


13

jäsenlehti 3/2012

opalveluna. ko palvelujen . ksityisen / oma-

reita on käytössä.

6) Miten kuntien hankintatoimintaa voisi järkevöittää, vai onko se tällä hetkellä hyvällä tasolla. 7) Millainen kuntarakenne olisi palvelujen tuottamisen kannalta ihanteellinen. 8)Mitä mieltä palvelualoitteesta/ -haasteesta.

stopalvelu? 1) Jyväskylä toteuttaa jo paljonkin palveluja ostopalveluina. Teknisellä puolella on jokapäiväistä käyttää paikallisia yrittäjiä palvelutuottajina. Rakentaminen on lähes kokonaan urakointipohjaista. Sen sijaan sosiaali- ja terveyssektorin palveluseteliosuus lienee noin 10 miljoonan euron tasoa vuodessa, kun sote:n kokonaisbudjetti on noin 400 miljoonaa. Siellä olisi tilaa kilpailutukselle. Siitä huolimatta, että Jyväskylällä on paljonkin yhtiöitettyjä toimintoja ja omia yhtiöitä (Total, Jyväskylän Energia, Jykes Kiinteistöt jne) erityisesti teknisen puolen palveluja ostetaan paljon. Kaupungin omistamat yhtiöt eivät ole eristyisasemassa, vaan joutuvat kilpailemaan markkinoilla palvelujen tuottamisesta kaupungille: Total joutuu kilpailemaan, onpa sähköäkin ostettu muilta kuin omalta energiayhtiöltä. 2) Monituottajamalli on tehokkain. En tiedä, onko palvelua, jota ei yksityinen voisi tuottaa kun pääosin järjestämisvastuu säilyy kuitenkin kunnalla. Peruskoulutus on lähtökohtaisesti julkista. Meillä toimii toki myös yksityisiä peruskouluja, ei tosin yrittäjävetoisina. Steiner-koulu ja Kristillinen koulu toimivat yhdistystensä järjestäminä. En hyväksy monopolia missään muodossa, ei yhteiskunnan eikä yksityistä. Kun on paljon tuottajia, kilpailu pitää hinnat kurissa ja laadun korkealla. Sosiaali- ja terveyspalveluja monissa kunnissa on siirretty yksityiselle tuottajalle hyvin kokemuksin. Lopputulos riippuu tietenkin siitä, onko alalla toimivat markkinat. Yksityinen nähdään vielä liian usein mörkönä ja mielipiteet perustuvat enemmän ideologiaan kuin järkeen tai talouteen. Esimerkiksi terveys- tai hoivapalveluissa on järkevää kilpailuttaa kokonaisuuksia. Keikkalääkärit ovat kalliita, mutta kokonaisia terveysasemia kilpailuttaessa tilanne on täysin toinen. Verovarat eivät tulevaisuudessa (tai tänäänkään) riitä kattamaan sosiaali- ja terveystoimen menoja. Käyttäjän on maksettava nykyistä enemmän, jotta palvelut yleensä pystytään tuottamaan. Se ehkä karsii myös palvelujen turhaa kuormitusta.

3 ) On aloja, joissa oma tuotanto olisi järjetöntä. Lähes kaikki rakentamistoiminta voidaan kilpailuttaa ja niinhän jo pääosin tehdään. Mihin tarvitsemme esimerkiksi omaa tietohallintoa; se on kallis ylläpitää ja pysyykö sittenkään ajan tasalla. Tietohallinnossa riittäisi pieni, osaava osto-organisaatio. 4) Hintavertailu on vaikeaa, jopa mahdotonta. Pitäisi pystyä luomaan mittaristo, joka jatkuvasti seuraisi ja vertaisi hinta- ja kustannustasoa. On oltava mahdollisuus vertailla hintoja, jos halutaan tietää oman tuotannon ja ostopalvelujen kustannuserot.Poliittisesti käydään jatkuvaa keskustelua ja tulkintaa, mitkä yleiskustannukset pitäisi laskea jonkun palvelun tai tuotannon hintaan. Vastikään olemme saaneet joitakin kustannuslaskemia sosiaali- ja terveyspalvelujen hinnoista. Yksityistä on selkeästi helpompi seurata; matalampi organisaatio on myös tehokas. 5) Laatuvertailu voi olla vielä vaikeampaa. Meillä on perusmielikuva, jonka mukaan kunnan tuottama on aina laadukasta. Palvelua ostettaessa piirretään aina alaraja, minimitaso, joka palveluntuottajan on täytettävä. Joskus tulee virhearviointeja, niin kuin esimerkiksi Viron pyykkisopimus. Aina ei riitä resurssit edes tarkistaa, että palveluntarjoajan antamat tiedot pitävät paikkansa. Paikallisille yrityksille on iso haaste löytää keinot torjua kansainvälisten yhtiöiden tunkeutuminen Suomen ja Jyväskylänkin markkinoille. 6) Kuntien hankintaorganisaatioilla. on oltava osaamista ja taitoa kiinnittää huomio oikeisiin asioihin jo tarjouspyyntövaiheessa: vasteaika, toimitusvarmuus, huoltovarmuus jne ovat merkitseviä asioita hinnan rinnalla ja niiden kohdalla ratkaisu kallistuu usein lähituottajaan. Tarjouspyynnön jälkeen valintaa on vaikea ohjailla, mutta ennen kilpailuttamista voidaan kuulla yrittäjiä esimerkiksi hankintailloissa ja kertoa, millaisia hankintoja on tulossa, jotta yritykset voivat hyvissä ajoin varautua tekemään tarjouksensa. Jyväskylässä hankintamenettelyä on syytä tarkistaa; olisiko järkevää nimetä Turun tapaan hankinta-asiamies vai hoituisiko tämä Jykesin kautta. 7) Kuntarakenne. Kokoomus on valmis kaikkiin tarvittaviin selvityksiin ennen lopullista kuntakarttaa. Tämäkään ei ole ideologinen vaan toiminnallinen ratkaisu. Kun Keski-Suomen karttaa katsoo, Jyväskylän talousalueella on yksi läntti, joka ikään kuin ei kuuluisi sinne; helpompi olisi muuramelaistenkin saada palvelunsa yhteisessä organisaatiossa. Kuntarakenteen toinen peruskysymys on kansallinen vastuu. Maakuntien vahvojen veturien tehtäväksi jää p i t ä ä huolta, että pienimmät je heikoimmat eivät jää yksin. Esimerkiksi Luhanka on tulevaisuudessa suurissa ongelmissa ikääntyvän väestönsä kanssa. Tilanne ei ole oikein niitä ihmisiä kohtaan. Jyväskylän selvitysalueella kaksi vahvaa peruskuntaa on hyvä tavoite.

Palvelualoite. tai palveluhaaste voitaisiin ottaa Jyväskylän seudulla koekäyttöön, olen tehnyt asiasta valtuustoaloitteen ennen kesää.. Senhän voi aluksi rajata vain muutamille toimialoille ja laajentaa kokemusten perusteella. Tämä on asia, jossa kannattaa edetä pienin askelin Suomen Yrittäjien esittämään suuntaan.

Ota kantaa kunnallisvaaleissa 28.10.2012 KARI RUUSKA, haastattelut ja kuvat

Jaakko Selin, kok (35), yrittäjä • pyrkii kolmannelle kaudelleen Jyväskylän kaupunginvaltuustoon • kaupunginhallituksen jäsen 8 vuotta • kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja • Jykes Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja • asuu Taulumäellä puolison kanssa


14

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

Nordea Pankki Suomi Oyj

PALAUTETTA - Teatteri case oli paras! - Aikataulu aika tiukka, puhuttavaa olisi enemmänkin - Verkostoni kasvoi - Erittäin hyvää keskustelua varsin erilaisista lähtökohdista - Vapaasta ilmapiiristä pidin - Innostava työpaja - Lisäkoulutus kiinnostaisi - Palautteen numeraalinen keskiarvo asettui 4-4,5 väliin asteikolla 1=haukottava ja 5=innostava

Yrittäjä, maksavatko asiakkaasi kortilla?

Oivaltavat päät rohkeasti yhteen TARJA RUUSKA, teksti ja kuvat

P

arempi johtaa hyvin -seminaarissa Jyväskylän Paviljongissa osoitettiin konkreettisesti, että yritysten, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin yhteistyö hyödyttää kaikkia. Erilaisten työyhteisöjen tavoista toimia ammennetaan eväitä kohtaamalla, keskustelemalla ja kokemuksista oppimalla. Parempi johtaa hyvin ja Toimivat markkinat -kampanjoissa on lyöty päät yhteen. Yhteistyöllä edistetään alueellisesti toimivia markkinoita: työelämää, palveluita, tavaraja rahataloutta, tervettä kilpailua ja alueen vahvistumista. Parempi johtaa hyvin -seminaari osoitti, että yhä parempaa johtajuutta tarvitaan jokaisessa organisaatiossa. Johtajuuden hyviin puoliin ja ongelmakohtiin liittyvät teemat toistuvat eri organisaatioissa. Sen on huomannut esimerkiksi Toni Eskola, konsultti, DI, Great Place to

Work:sta. Hän on tutkinut, konsultoinut ja kouluttanut yrityksissä eri puolilla Suomea. – Parempi johtajuus luo luottamusta, kunnioitusta, oikeudenmukaisuutta, ylpeyttä, yhteishenkeä. Hyvän johtajan ei tarvitse olla aina kiva. Vaikeat ratkaisut vaativat jämäkkyyttä, mutta silloinkin on muistettava kunnioitus. Sitoutuneessa työyhteisössä on sitoutunut johto. Kommunikointi on aktiivista ja työntekijöillä on vahva tunne identiteetistä. Hyvä työyhteisö tai kannattava yritys eivät ole vastakohtia. Seminaarissa toimivat asiantuntijoina myös ylilääkäri Jan Schugk Elinkeinoelämän keskusliitosta ja johtaja Arto Teronen Länsi- ja Itä-Suomen aluehallintovirastosta. Käytännön oppeja ja oivalluksia syntyi kolmessa työpajassa. Tarkastelun kohteena olivat aidot yritykset ja työyhteisöt: Jyväskylän kaupunginteatteri, Vehniän Koivukodit Oy ja CP Kelco.

Kaupunginteatterin porukka on päättänyt kysyä itseltään: ”Mitä voisimme saavuttaa, jos ottaisimme asiakkaan toimintamme keskiöön?.” Koivukotien johto pohtii, kuinka hyvintointialalla voidaan ja CP Kelco pitää hyvinvointia taloudellisen kasvun edellytyksenä. Millaisiin uudistuksiin prosessiteollisuustalo on ryhtynyt? Monikymmenpäinen joukko yritysten ja julkisen puolen edustajia seurasi työpajojen aikaansaannoksia. Koska suurin osa aiheista oli yritysten sisäisiä, ei niihin enempää puututa, mutta osallistuneet yritykset ja julkisen sektorin edustajat lähtivät tilaisuudesta päät uusia oivalluksia muhien.

MIKÄ. Parempi johtaa hyvin on keskisuomalaisten yhteinen johtamisen kehittämisen matka ja ponnistus paremman johtamisen, työelämän ja kilpailukyvyn puolesta.

Nordean Kauppiaspalvelut* tarjoaa helpotusta MasterCard- ja Visa-korttimaksujen vastaanottoon. Maksujen vastaanottaminen on nyt kätevämpää kuin koskaan. Saat korttimaksujen tilityksen täysimääräisenä ja palkkiot peritään kerran kuukaudessa. Verkkopalvelu helpottaa tapahtumien seuraamista ja raportointia. Valitsemalla Nordean saat kumppanin, jonka kautta voit vastaan-ottaa maksuja kaikissa Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Varaa aika ja sovi palvelun käyttöönotosta soittamalla Nordea Yrityspalveluun 0200 2121 (pvm/mpm, arkisin klo 8-18). * Kauppiaspalvelut toimii seuraavilla korteilla: Visa, Visa Debit, Visa Electron, MasterCard, Debit MasterCard, Maestro.

Teemme sen mahdolliseksi

nordea.fi


15

jäsenlehti 3/2012

Kohdista viestisi oikein! aan henkilökohtaisesti Autamme sinua rakentam uusille tai jo olemassa kohdennettua viestintää ediapakettimme työoleville asiakkaillesi crossm stintää voi toteuttaa kaluilla. Kohdennettua vie in. useassa kanavassa rinnakka a painotuote, kuten Kohdistettu viesti voi oll sähköpostikampanja, suoramarkkinointikirje tai jataan personoidulle jossa tuleva asiakkaasi oh . Voit kutsua asiakkaasi kampanjasivulle verkkoon kilpailuun tai lähettää tekstiviestillä messuille tai an tarjouksen. sähköpostilla viikon parha ksi autamme suunnitteleTeknisen toteutuksen lisä n, tekstin ja ilmeen sekä maan kampanjan kuvitukse akasrekisterin. rakentamaan toimivan asi on helppo seurata Kampanjan vaikuttavuutta crossmediatyökaluilla.

Jari Kovanen Tekninen tuotepäällikkö,

crossmedia

!

yhteys J a t ää s O i l u kkaan ja kysy ko?

Kiinn os

t tui

www.mediasepat.fi Jyväskylä | Aholaidantie 3, PL 159, 40101 Jyväskylä Kuopio | Vuorikatu 21, PL 68, 70101 Kuopio Myynti: Jukka Nirkkonen, puh. 050 500 4923 myynti@mediasepat.fi

Mediasepät on markkinointiviestintäyhtiö, joka kuuluu Keskisuomalainen-konserniin. Tuotteitamme ovat: Yritys- ja markkinointiviestintä | Tiedottaminen | Painotuotteet | Verkkomediat | Asiakaslehdet | Viestinnän koulutuspalvelut


16 PAIKALLISYHDISTYS

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

Yrittäjiä kannattaa kuunnella Jouko Mustalampi. valisti kaupunginvaltuustoon aikovia Jyväskylän seudun yrittäjäyhdistysten järjestämässä vaalivalmennustilaisuudessa. Tutuksi tulivat niin järjestö kuin verojalanjälkikin.

”Päättäjät ja virkamiehet on saatava ymmärtämään, että pienyrittäjät ovat tärkeä lenkki Jyvässeudun elinkeinoelämässä.

Jyvässeudun Yrittäjät on uusi nimi entiselle Jyväskylän maalaiskunnan Yrittäjät ry:lle. Jäsenmäärä on noin 300, puheenjohtajana toimii Jouko Mustalampi Seripiste Oy:stä. TARJA RUUSKA, teksti

Y

hdistys täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Jäsenet ovat pääosin entisen Jyväskylän maalaiskunnan alueelta, mm. Palokasta, Tikkakoskelta ja Vaajakoskelta. Jouko Mustalampi kertoo, että

Jyväskylän ja maalaiskunnan yhdistymisen jälkeen uuden nimen rekisteröinti selkiyttää tilannetta. – Yhteistyö Jyväskylässä toimivien yrittäjäyhdistysten kesken tiivistyy. Jäseneksi voi liittyä mihin yhdistykseen tahansa, tärkeintä on yrittäjien mukaantulo verkostoitumaan.

Moni asia puhuttaa. Jouko Mustalampi kertoo, että yrittäjiä puhuttavat nyt kunnallisvaalit – miten saada päättäjät ja virkamiehet ymmärtämään pienyrittäjän olevan tärkeä lenkki Jyvässeudun taloudessa. Yrittäjiä kannattaa kuunnella. Kunnan kanssa on keskusteltu paljon, kuukausittain on pidetty kuntapalaveri. Välillä on otettu napakasti kantaa kilpailutuksiin ja päätöksiin

erityisesti rakennus- ja maansiirtoalan yrittäjien ja kunnan kesken. – Yrittäjät yksin eivät uppoavaa laivaa nosta, mutta kun meitä on vaikkapa 100 yritystä, niin niissä on satoja työpaikkoja, puhumattakaan vero- ja rahajalanjäljestä. Paikalliset yritykset ja työntekijät maksavat veronsa paikkakunnalle ja tekevät ostoksensa paikallisista yrityksistä, jolloin myös hyvinvointi lisääntyy, Mustalampi muistuttaa. – Yksi haaste on tehdä toimintaa, joka saa jäsenet mukaan tapahtumiin. Kiire on ja tarjontaa joka lähtöön yritystoiminnan lisäksi. Myös perhe vaatii osansa. Odotamme jäseniltä toivomuksia tulevalle vuodelle. Yritysvaikutusten arviointi keskusteluttaa vuodesta toiseen.

– Kaavoituksessa on edetty Jyväskylässä hyvin valtakunnallisesti katsottunakin. Sosiaali- ja terveyspuoli ottaa ensi askeleita. Hankintafoorumissa tarkoituksena on avata Jyväskylän pienemmät ostot, jotka jäävät kansallisen hankintarajan alle, jotta useampi paikallinen yrittäjä pääsisi tarjoamaan kaupungille tuotteitaan.

Juhlaa, työtä, tulevaisuutta. Yhdistyksen 35-vuotisjuhlaa vietetään Palokan pelimannitalolla 1.12. Puheenjohtaja seurailee alueen yrittäjien tunnelmia: – Palveluyritykset ovat kertoneet asiakkaiden varovaisuudesta ja kaikki ovat varpaillaan. Yrittäjillä on usko omaan tekemiseensä ja tulevaisuuteensa. Pieni yritys on joustavampi

tekemään nopeita käännöksiä kuin isommat. Lähes kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet pk-yrityksiin. Jouko Mustalammen Seripiste Oy täyttää 33 vuotta joulukuussa. Alkujaan seripainona aloittanut yritys on viime vuosina muuttunut nykyaikaiseksi digipainoyritykseksi. – Tarrat, kilvet, kyltit ja julisteet tulostetaan suurkuvatulostimilla, käsityöksi jää jälkikäsittely. Seripainollakin on töitä. Työntekijöitä on palkattu kaksi lisää vuoden aikana. Nyt painamme viiden hengen voimin. Yrityksessä on meneillään mestari/kisälli -perinnettä noudattaen sukupolvenvaihdos, sillä oma eläkeikä lähestyy. Jatkaja on talosta ja yrityksen tasainen kehitys voi jatkua, Mustalampi myhäilee.

Ajattele bisneksesi

uudelleen

www.creamentors.fi

Kutsu

flowCAFÉ Jyväskylä 23.10.

www.flowhouse.fi

Toivotamme sinut tervetulleeksi flowCAFÉ -tilaisuuteen, mikäli vastaat KYLLÄ vähintään kolmeen seuraavaan väittämään:

www.ponne.fi

• Yrityksemme ei erotu kilpailijoista! • Yrityksemme tarvitsee resursseja kehitystyöhön! • Yrityksemme sähköisen markkinoinnin kehittäminen on tärkeää!

Missä?

• Yrityksemme hakee kilpailuetua ja kasvua sosiaalisen median työkalujen avulla! • Yrityksemme myynti polkee paikallaan! • Yrityksemme tarvitsee laadukkaita, uusia kontakteja!

Ilmoittautuminen ja koko ohjelma:

www.flowhouse.fi/cafe

Cafe Voca Jyväskylä Alumiinitalo (Anttila 2 krs)


17

jäsenlehti 3/2012

Jyväskylän Yrittäjät 30 vuotta

J

yväskylän Yrittäjät ry viettää 30-vuotisperustamisjuhliaan loppu- vuonna ja juhlavuoden merkeissä jatketaan toimintaa myös ensi keväänä. Jäsenyrittäjiä kutsutaan juhlateemalla yhteiseen illanviettoon syyskokouksen yhteydessä 7.11.2012.

Bittipuput karkoittavat virukset päivi kantonen, teksti

Ä

änekoskelainen Pasi Arola tutustui tietokoneiden sielunelämään jo yläasteella, kun hän kiinnostui tietokoneiden korjaamisesta. Virallisesti hän on ollut atk-alalla vuodesta 1998 valtion, kuntien ja yksityisten yritysten palkkalistoilla. Oman yrityksen Bittipuput Tmi hän perusti vuonna 2007. – Olin utelias kokeilemaan yrittäjyyttä, kun Keski-Suomen alueella ei ollut alan työpaikkoja. Minulla oli vankka kaupallisen alan koulutus ja muutama it-alan kurssi kahlattuna. Oman yrityksen perustaminen tuntui luontevalta , Arola muistelee. Bittipuput-nimi löytyi Arolan tuttavan sarjakuvaharrastuksesta. – Eteeni tuli kuva piirrospupusta, joka moikkaa komeasti toisella etukäpälällään ja jonka toisessa käpälässä on läppäri, Arola kertoo. Bittipuput tarjoaa Keski-Suomen alueella koulutus-, virustorjunta-, konsultaatio-, www-sivu- ja tietokoneiden korjauspalveluita. Enemmistö asiakkaista on yksityisiä, mutta tulevaisuudessa toimintaa

suunnataan yrityspuolelle. Arolan tavoitteena on tehdä Bittipupuista ”täyden palvelun it-talo, jossa palvelu ja laatu lyövät kättä”. – Vuodenvaihteessa työntekijämäärä kasvaa noin kymmeneen – tällä hetkellä meitä on minä, harjoittelija ja tuleva kouluttajamme. Olemme järjestäneet koulutuksia erilaisten järjestöjen kautta. Ryhmäkoot vaihtelevat 8–12 henkilöön, mutta uudet tilamme mahdollistavat suuremmat ryhmäkoot. Arola kokee yrittäjän suurimmaksi tavoitteeksi riittävän tuloksen tekemisen, mikä tosin on helpottunut ajan myötä. Myös tekniikan nopea kehittyminen on luonut haasteita. – Jossain vaiheessa yksinkertaisetkin www-sivut vaativat laajaa teknistä osaamista ja koodaustaitoja. Ohjelmat ovat kuitenkin kehittyneet, minkä ansiosta suunnittelussa ja toteutuksessa voi hyödyntää enenevissä määrin valmiita ja toimivia kotisivujen teko-ohjelmia. Bittipuput liittyi hiljattain KeskiSuomen Yrittäjien jäseneksi.

Aleksi Graf

Kolme teesiä onnistumiseen KARSI. Kun karsiminen tuntuu jo pahalta – karsi vielä. Tämä oli viimeisen Tiimiakatemian Tulisoihtu koulutuksen Asiakkuudet ja markkinointi teemalause. Leikkasin siis valmiin tapahtumavideoni lyhyemmäksi uudestaan kolmesti. Siitä tuli tiukempi ja kiinnostavampi. Näin olen aina toiminut, mutta löysin yhteyden myös bisnekseen. Kysyin itseltäni: ”Mitä myyt, kenelle, miten? ” Vastaukseni oli: ”Myyn energiansäästöä automaatiolla kaikille, joiden kiinteistöenergialasku on vuodessa useita kymmeniä tuhansia euroja.”

1

OLE KETTERÄ. Jari-Pekka Koponen, KeskiSuomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja heitti kokouksessamme: ”Yrittäjillä pitää olla

2

riittävän lyhyt teema kunnallisvaaleissa. Yrittäjät tietävät varsin hyvin, ettei yksikään liiketoimintasuunnitelma vastaa aidosti asiakastarpeeseen. On oltava ketterä  ja kuunneltava – olipa sitten poliitikko, myyntitai vaikkapa aviomies. Ketterät menetelmät johtamisessa on niin sanottu Lean-malli, jossa toteutusta iteroidaan aktiivisesti.

USKALLA KYSEENALAISTAA. Pitää uskaltaa kyseenalaistaa hokema ”näin on aina ennenkin tehty”. Nuoret ja muut hullut osaavat tämän. Määritetään yhdessä toimintaa ohjaavat arvot ja päämäärät – mutta annetaan tilaa uusille ja tiukemmille tavoille toimia. Näin saamme liiketoiminnasta, nuoriso- ja kunnallispolitiikasta kannattavaa.

3

Kolumni

aleksi graf Omistajayrittäjä, tietohallintopäällikkö LVI-Elektro Oy Keski-Suomen Yrittäjien Nuorten Yrittäjien työryhmän jäsen Jyvässeudun Yrittäjien toiminnassa mukana. LVI-Elektro Oy Palokasta toimii rakennusautomaatioalalla, jonka palveluihin kuuluvat mm. energiakartoitukset ja konsultointi. Yritys työllistää noin 10 henkilöä (vaihdellen projektien mukaan).

Uusi Prius+

Tilava täyshybridi seitsemälle.

Uusi Prius+ on 7-paikkainen tila-auto, jonka päästöt ovat täyshybriditeknologian ansiosta vain 96 g/km, eli alle 14 g/km matkustajaa kohden. Alhaisten päästöjen ja kulutuksen vuoksi ei tarvitse hyväksyä mitään kompromisseja. Suorituskykyisessä Prius+:ssa on kunnolla tavaratilaa ja ylellinen varustelu, mm. portaaton automaattivaihteisto, panoraamakatto sekä Toyota Touch & Go -multimedia- ja navigointijärjestelmä. Täyshybridi on nyt täysiverinen tila-auto – tervetuloa koeajamaan. Prius+ -mallisto alkaen: autoveroton suositushinta 33 150 €, arvioitu autovero 5 875,24 €, toimituskulut 600 €, arvioitu kokonaishinta sisältäen toimituskulut 39 625,24 €. EU-yhdistetty kulutus 4,1-4,4 l/100 km, CO2-päästöt 96-101 g/km. Takuu 3 vuotta/100.000 km, hybridijärjestelmän takuu 5 vuotta/100.000 km, korin puhkiruostumattomuustakuu 12 vuotta.

O.K. AUTO OY

• www.okauto.fi • www.toyota.fi • www.vaihtoautot.net

• JYVÄSKYLÄ

Kuormaajantie 5 Puh. 010 5228 300 automyynti: 010 5228 325 jyvaskyla@okauto.fi ma-pe 9–18, la 10–14

• JÄMSÄ

Koskentie 6 Puh. 010 5228 370 automyynti: 010 5228 375 jamsa@okauto.fi ma-pe 9–17, la 9–13

• KEURUU

Mäntymäentie 2 Puh. 010 5228 490 automyynti: 010 5228 493 keuruu@okauto.fi ma-pe 9–17, la 10–14

• ÄÄNEKOSKI

Rahastajantie 2 Puh. 010 5228 450 automyynti: 010 5228 455 aanekoski@okauto.fi ma-pe 9–17, la 10–14

Lankapuhelimesta 8,21 senttiä/puhelu + 5,9 senttiä/min. Matkapuhelimesta 8,21 senttiä/puhelu + 16,90 senttiä/min.


18 YHDISTYSAKTIIVI

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

Turunen toivoo,

Turusen Seppo on

Palvipäivien saunamajuri Korpilahden Yrittäjien puheenjohtaja Seppo Turusen LVI-alan yritys PR-Tek Oy on toiminut jo 20 vuotta. Asiakkaat ovat yksityisiä ja yrityksiä, kunnista ja kaupungeista . Tarpeen mukaan hänellä on pari, kolme apumiestä. ”Alalle on tullut aikamoinen korttiviidakko. On tulityö- ja työturvakortteja. Hyviä asioita, mutta joka kortti maksaa pienyrittäjälle, kun uusimiset on tehtävä säännöllisesti. Kurssitus ja koulutus eivät kuitenkaan mene hukkaan. Byrokratia lisääntyy. Tietotekniikka ei ole sitä vähentänyt, vaikka niin voisi luulla. Samanlaista rallattamista tämä on kuin ennenkin.”

että Korpilahdella kaavoitusasiat etenisivät, ja uusia rakennuksia sekä liiketiloja nousisi. ”Olemme niin lähellä Jyväskylää ja Jämsää, että ihmiset voivat valita alueeltamme kodin, jolloin myös liike-elämä piristyy. Keljonkankaan laajenemissuunnitelma vaikuttaa Korpilahdellekin.

”Hankintafoorumi on hieno asia. Nyt puhutaan yhteistä kieltä, kun mukana ovat kaupungin edustajat, hankintapäälliköt, yrittäjien ja Jykesin edustajat. Olemme käyneet järkevää keskustelua ja avoimuus on lisääntynyt. Hankintainfojen järjestäminen on koettu tärkeäksi ja toivon, että ne jotka julkisia tarjouspyyntöjä aikovat hyödyntää, poikkeavat säännöllisin välein Hilmassa. Jäsenistölle kannattaa tiedottaa hankintalakiin liittyvistä seikoista.”

Puheenjohtajana Seppo Turunen on toiminut kolme vuotta ja yrittäjäjärjestön jäsenenä muistelee olleensa pitkästi toistakymmentä vuotta. ”Paikallisyhdistysten puheenjohtajapalaverit parin kuukauden välein ovat toimiva systeemi. Kuulostelemme mitä muille kuuluu ja vahvistamme yhteistyötä. Kuntaliitos kaupunkiin on aiheuttanut uuden opettelua. On tehokkaampaa toimia yhdessä ja hoitaa asiat kerralla kuin jokaisen räpeltää itsekseen esimerkiksi kaupungin suuntaan.”

Palvipäivät

”Komeita ovat maisemat , vaan eipä näitä usein ehdi istahtaa ihailemaan. Joskus joku ´turisti´ muistuttaa, että onpa teillä kaunista. Ensi kertaa olin Päijänne-risteilyllä tänä kesänä.” Turunen on Enosta kotoisin, mutta käynyt koulut Korpilahdella. ”Harrastamaan ei juuri ehdi yhdistystoiminnan lisäksi. Perheelle, kahdelle lapselle ja avovaimolle on jäätävä aikaa. Korpilahden isänmaan ystävien kanssa reissailemme silloin tällöin jopa maan rajojen ulkopuolella.”

on Korpilahden Yrittäjien isoin voimainponnistus, ollut jo 25 vuotta. Seuraavan suunnittelu alkaa saman tien kun edelliset on pidetty. Itse hikoilen 125 - 140-asteisessa saunassa palvarina. Saunasta tulleet kinkut on mitattava jokainen erikseen.” Jäähylle ja vesikannulle on päästävä tiuhaan ja varamies kyttää saunan ovella leileineen, ettei palvarilta lähde taju. Mustunut sauna ei ole vielä palanut.

Yhteisiä juttuja ovat myös Joulukadun avajaiset ja Päijänne-purjehdukseen liittyviä järjestelyjä omassa satamassa. Viime vuonna juhlittiin yhdistyksen 30-vuotistaivalta.

TARJA RUUSKA, teksti ja kuvat


KUMPPANI 19

jäsenlehti 3/2012

Tehokkaita neliöitä hyvien yhteyksien varrella ”Spinaakkerista löysimme modernit toimistotilat tarpeidemme mukaan räätälöitynä. Valoisasta ikkunasta avautuu järvimaisema. Olemme nyt hyvien liikenneyhteyksien varrella huippupaikalla. Ruokapaikkoja on ihan vieressä ja autopaikkoja tarjolla vieraillekin.”

ja pelkästään Spinaakkerin vuokralaiset ovat tuoneet Jyväskylän seudulle jo kolmisenkymmentä uutta työpaikkaa.

Toimistohotellista löytyy tilaa lyhyeksikin ajaksi. Spi-

tommi salo, teksti

Y

llä on vastauksia, joita Jyväskylän Mattilanniemen Spinaakkeri-rakennukseen muuttaneiden yritysten ihmiset antoivat kysyttäessä kokemuksia uusista toimitiloista. Ohjelmistotalo Bitcomp Oy siirsi Jyväskylän toimipisteensä kesäkuussa Spinaakkeriin. Yritys vuokrasi Jykes Kiinteistöt Oy:ltä yhdelletoista työntekijälle n. 250 m2 toimitilat, jotka uudistettiin yrityksen toiveita kuunnellen. – Saimme aiempiin toimitiloihimme verrattuna lisää tilaa noin 40 neliötä. Pääsimme vaikuttamaan ennen muuttoa

Spinaakkeri

seinien väreihin ja lattiamateriaaleihin. Keskustelimme Jykes Kiinteistöjen kanssa etukäteen tarpeistamme ja muuton jälkeen toiveisiimme on reagoitu nopeasti, talouspäällikkö Maarit Oittinen Bitcompista sanoo. Tiiliverhouksia valmistavan ja markkinoivan Stonel Oy:n toimitusjohtaja Samuli Tiirola näkee Spinaakkerin tarjoavan pitkäaikaisen toimitilaratkaisun. Stonelin kuuden henkilön ryhmä muutti heinäkuun alussa

noin 110 neliömetrin tiloihinsa. – Tilat ovat vastanneet odotuksiamme. Meillä on käytössä modernit, saneeratut tilat, joiden neliöt on käytetty tehokkaasti”, Tiirola sanoo. Stonelilla on tehdas Oulaisissa ja myyntikonttori Vantaalla, joten Tiirola pitää Jyväskylää erinomaisena toimipaikkana niiden puolivälissä. Jykes Kiinteistöjen tilat ovat houkutelleet Stonelin tapaan Jyväskylään aivan uusia yrityksiä,

naakkerin 2100 neliömetrin toimitiloista löytyy sopivia tilavaihtoehtoja erityisesti pienille ja kasvuhakuisille yrityksille. Yrityksille on tarjolla nopeat ja turvalliset tietoliikenneyhteydet, modernit aulapalvelut sekä kasvava palvelutarjonta lounaspaikoista liiketoimintapalveluihin. Spinaakkerista voi myös vuokrata tilaa toimistohotellin periaatteella lyhyemmäksikin aikaa. Mattilanniemen kampuksella sijaitseva Spinaakkeri tarjoaa otollisen sijainnin yliopistoliitännäisille yrityksille. Bitcompille yksi syy oli yliopiston läheisyys. ”Olemme tehneet aiemmin yliopistoyhteistyötä. Meille on tehty pro gradu -töitä, ja sen jälkeen opiskelijoita on jäänyt meille töihin. Nykyinen sijaintimme tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yhteistyöhön Jyväskylän yliopiston kanssa”, Oittinen arvioi.

Uutta

toimitilaa yrityksellesi

Mattilanniemessä • 2012 remontoidut tilat • mm. toimistohotelli • lähellä hotelli-, ravintola-, ym. palveluita Ainutlaatuinen toimistorakennus teknologiaosaamisen keskittymässä.

Muuramessa jaettiin kultaa ja timantteja

Haltin valloittajat

K

eski-Suomen Yrittäjien pieni mutta pippurinen vaeltajajoukko saavutti Haltin laen vaativalla 120 kilometrin syysvaelluksellaan. Tunnelmat ja säät vaihtelivat sumuisen synkistä auringon kimalteleviin. Yhteispelillä jaksettiin loppuun ja lopuksi päästiin hemmotteluun Levin kylpylään. Mukana oli myös sitkeä konkari yrittäjäneuvos Kimmo Kovala (75). Kuvassa alla Perttu Hietanen.

Yrittäjäristin Timanttiristejä.annettiin kahdeksalle muuramelaiselle yrittäjälle, joille on kertynyt yli 30 tai 40 vuoden ura yrittäjänä. TIINA RIUTTANEN, teksti, JUHA SORRI, kuva

M

uuramen Yrittäjäjuhlassa jaettiin Yrittäjäristejä pitkään yrittäjinä toimineille. Yrittäjäristin Timanttiristi (yli 40 v. yrittäjänä) annettiin Ville Makkoselle (Olikos Naulakot Oy) ja Jari Raulolle (Edustusliike Jari Raulo Oy). Timanttiristin (yli 30 v.) saivat Järvinen Raimo ja Järvinen Riitta (Spirea Service Oy, ent. Muuramen Kukka- ja hautauspalvelu Unikko Oy), Leminen Timo (Serimedia Oy), Mustaniemi Urpo (Kuljetus Mustaniemi Oy), Sammasmaa Maija-Liisa ja Sammasmaa Pertti (Sammet Dampers Oy). Kultaisen Yrittäjäristi ( yli 20

v.) saivat Immonen Merja (Kirstunvartijat Oy), Lahtinen Ari (Toiminimi Ari Lahtinen), Leminen Hannele (Serimedia Oy), Nisula Veli (Toiminimi Veli Nisula), Puustinen Heikki (Tilimies Heikki Puustinen, Puustinen Tuula (Tilimies Heikki Puustinen), Pykäläinen Heikki (Kirstunvartijat Oy). Riihivuoressa järjestetyn juhlan ohjelmaan kuului mm. Varesnäytelmä. Juhlapuhuja Deloitte Oy:n toimitusjohtaja Teppo Rantanen kertoi johtamisen haasteista ja esitteli Y4-palkintoa. Yrittäjäjuhlan järjestivät Muuramen Yrittäjät, Muuramen kunta, Jykes Oy, K-S:n Osuuspankki, Pohjola ja Riihivuori.

Jykes Kiinteistöt palveluksessasi Soita 0400 813 291


20

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

NUORET

”Olen kannustava johtaja, joka kulkee työntekijöiden rinnalla, mutta antaa heidän löytää oman tiensä. Myymäläpäällikköni ovat kuin yrittäjiä, koska heillä on vapaat kädet johtaa myymälää. Meillä puhutaan suoraan ja palkitaan hyvästä työstä.” Suvi Widgren

”Samanhenkistä porukkaa ilman pönötystä”

Yritys nousuun uskomalla omaan työhön

R Suvi Widgrén (kolmas vas.) on ylpeä työntekijöistään. Palkintovoittoa juhlivat Miami Vice -tyyliin Leena Sarpola (vas.), Susanna Puisto, Suvi Widgrén, Hanna Jormanainen, Kertu Paulus, Veera Rautiainen ja Jenni Jukkola.

Blingblingiä, pastellivärejä ja vogueheittoja... KeskiSuomen nuorten yrittäjien Päijänne-risteilyä vietettiin Miami Vice -tyyliin. Risteilyllä palkittiin Keski-Suomen Nuori Yrittäjä 2012 Suvi Widgrén, joka omistaa neljä Vila-myymälää: Jyväskylässä, Tampereella, Lempäälän Ideaparkissa ja Joensuussa. Viides myymälä avataan Kuopion Ikean yhteyteen. PÄIVI KANTONEN, teksti ja kuva

S

uvi Widgrén on palkintonsa ansainnut. Taantuman jälkeen pääoma oli 200 tuhatta euroa miinuksella, mutta kuluista karsimalla ja oikeisiin asioihin keskittymällä yritys nousi kukoistukseensa. – Keskityimme asiakaspalveluun ja myyntityöhön, lopetimme häsläämisen. Vuodessa saimme pääoman nollille ja tuloskehitys on jatkunut. Widgrén on kotoisin Laukaasta. Hän opiskeli Jyväskylän Tiimiakatemiassa, jossa hän sai Jokapaikanhöylä-palkinnon – hänellä oli samanaikaisesti meneillään seitsemän eri projektia. Taustalla oli haave muotibusineksestä. Jari Sarasvuon Sisäinen Sankari -kirja osoitti, ettei hänen unelmiaan toteuta kukaan

muu kuin hän itse. Nettisurffaillessa löytyivät Vilan sivut ja mahdollisuus toimia franchising-yrittäjänä. – Emoyhtiö on Bestseller, jolla on samankaltaiset arvot kuin itselläni. Myymälöistä voi rakentaa omannäköisensä. Emoyhtiöltä saa valmiina tiettyjä asioita, kuten valtakunnallisia kampanjoita, Widgrén kiittelee.

Delegointi ja luottamus. Yrittäjänä ja johtajana Widgrén on idearikas. Hän ideoi Idols-tyylisen työnhaun, jolla rekrytoitiin henkilöstö Joensuun Vila-myymälään. Widgrén haastatteli päivässä 160 ihmistä. – Hakijalla oli pari minuuttia aikaa kertoa, mikä hänestä tekee hyvän myyjän. Tuomaristo päätti, pääseekö hän jatkoon eli haastatte-

luun seuraavana päivänä. Haimme persoonia ja asennetta työntekoon. Kirjoitetut hakemukset paljastavat harvoin näitä asioita. Widgrén kertoo johtajana luottavansa työntekijöihinsä sataprosenttisesti. Ulkoistuksen ja delegoinnin ansiosta hän pystyy itse tekemään 40-tuntista työviikkoa. – Kannustava johtaja kulkee työntekijöiden rinnalla, mutta antaa heidän löytää oman tiensä. Myymäläpäälliköt ovat kuin yrittäjiä ja heillä on vapaat kädet johtaa myymälää. Meillä puhutaan suoraan ja palkitaan hyvästä työstä. Iloinen ja aurinkoinen Suvi asuu miehensä Petri Widgrénin ja 1-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa omakotitalossa Halssilassa.

Suvi ja Petri Widgrén. nauttivat risteilystä yhdessä Jyväskylän Vilamyymälän henkilökunnan kanssa. Työntekijöille risteily oli palkinto hienosti menneestä kuukaudesta.

– Ostimme talon tammikuussa. Tuntuu ihanalta, että on tilaa ja oma piha. Ne olivat kaivattuja asioita kerrostalossa asuessa. Widgrén tunnustaa olevansa laiska kotona: pitäisi liikkua enemmän ja huolehtia terveydestä. Vapaa-aikaa hän viettää perheen kanssa sekä tapaa sukulaisia ja ystäviä. – En suorita vapaa-aikaa, enkä pyri olemaan täydellinen äiti. Meillä ollaan rennosti, joskus liiaksikin. Viimeksi siivotessani tajusin, etten ole siivonnut kolmeen kuukauteen.

Palkintosateelle jatkoa? Suvi Widgren on ehdolla myös koko Suomen Vuoden Nuoreksi Yrittäjäksi, joka palkitaan Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Oulussa lokakuussa.

isteilyllä iltaa viettivät valokuvaaja Iida Liimatainen, Antti Pöllänen Valokuvaamo Lehtiseltä, musiikkipedagogi Pasi Juvonen Rumpupaja Rockvillasta, yrityskehittäjä Sanna Jylänki Redesanista ja designvaatekauppias Johanna Harju Wishwearista. Illasta ei puuttunut naurua tai uusia ideoita. – Lähdin tapaamaan uusia ihmisiä, mutta vanhojen kanssa aika on mennyt, toteaa Antti Pöllänen. – Yrittäjien tapahtumissa ikähaarukka on 20–75 vuotta, minkä vuoksi porukka jakaantuu. Täällä yrittäjät ovat samanikäisiä ja -henkisiä, eikä täällä jäykistellä, Jylänki lisää. Kiitosta saavat teemabileet. Seuraavia teemoja voisivat olla Dallas tai vaikka Lemmenlaiva. Kesän juhlat pitävät valokuvaus- ja vaatealan yrittäjät kiireisinä. Pasi Juvosella aika kuluu rumpukaraoken parissa, mitä ei tiettävästi ole muualla Suomessa. Iida Liimatainen odotti Hetki Unelmaa -näyttelyä, jossa on noin 20 valokuvaajan otoksia ympäri Suomen. – Kuvasimme kehitysvammaisia ja heidän unelmiaan voimaannuttavan valokuvan hengessä. Jyväskylässä näyttely järjestetään syksyllä, hän vinkkaa.

PÄIJÄNNE -RISTEILYLLÄ Hauskaa riitti. Johanna Harju, Antti Pöllänen, Pasi Juvonen, Sanna Jylänki ja Iida Liimatainen pohtivat pitäisikö tapahtuma ensi vuonna pidentää vaikkapa Ruotsinlaivalle.

• Vesipesu • kemiallinen pesu • Laitospesu • Työ- ja suojavaatepesu • Ravintolatekstiilien pesu • Liinavaatevuokraus • Myös kuljetuspalvelut

www.silkkisiipi.fi Palokankaantie 8, 40320 Jyväskylä Puh. 014-615 777

Ruusutie 4, 43100 Saarijärvi puh. 014-421 602 • Palvelemme ma-pe 8.00–16.00

www.saarijarvenpesu.fi


21

jäsenlehti 3/2012

Tulossa taas 26.1.2013

Keski-Suomen Yrittäjäjuhla

Suuri, vaikuttava, upea!

Aktiivinen verkosto

N

uoret Yrittäjät toimii aktiivisena verkostona järjestäen kolme päätapahtumaa vuodessa: kesäkuun NY-ilta ja maakunnallisen NY-palkinnon jaka-

minen, marraskuussa NYseminaari ja keväällä uusien nuorten jäsenten vapaamuotoinen verkostoitumisilta. Lukuisia muita pienempiä kohtaamisia ja tilaisuuksia

on tarjolla nuorille jäsenille ja sidosryhmille. Keski-Suomen Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja on tällä hetkellä Jani Laitinen Laukaasta.

Nuoret Yrittäjät Stagella 29.11.2012

Sinä itsesi ja yrityksesi kehittämisestä kiinnostunut nuori yrittäjä, tule mukaan uuteen iltapäivän ja illan mittaiseen verkostotapahtumaamme! Sinulla on mahdollisuus ilmoittautua myös huippuasiantuntijoiden ja verkostomme vertaisyrittäjien sparrattavaksi kohtaamisissa ja seminaareissa. Olipa kehittämisen kohteesi johtamisessa, myynnissä,  markkinoinnissa, taloushallinnossa, rahoituksessa, voit tehdä vapaamuotoisen hakemuksen sparraukseen Riikalle: riikka.vesterinen@ yrittajat.fi. Lisätietoa samalta! Seuraa asian kehkeytymistä osoitteessa yrittajat.fi/keskisuomi tai facebook.com/keskisuomenyrittajat

Yllätys? Riskit hallintaan standardin avulla

Tapahtumia 2012 -2013

Kalenteri päivittyy osoitteessa yrittajat.fi/keskisuomi. 1.10.2012 Nuorisotakuu Road Show, Tanssisali Lutakko, Jyväskylä, järjestäjänä Keski-Suomen ELY-keskus 3.10.2012 Asiallinen aamiainen, Varjolan Tila, Laukaa 9.10.2012 Suomen Yrittäjien Kunnallisvaalikiertue Jyväskylässä 11.10.2012 Sähköisen markkinoinnin ongelma- ja ratkaisuklinikka, Jyväskylä 19.10. - 21.10. Liittokokous ja Valtakunnalliset yrittäjäpäivät Oulussa 27.10.2012 Keuruun Yrittäjien yrittäjäjuhla, Hotelli Keurusselkä 28.10.2012 Kunnallisvaalit 5.11.- 9.11. Keksintöjen viikko Viitasaarella 6.11.2012 Work Goes Happy-työhyvinvointikiertue Jyväskylän Paviljongissa 8.11.2012 Facebook-mainonnan perusteet, Jyväskylä 14.11.2012 Julkisten hankintojen yrittäjäilta 29.11.2012 Nuoret Yrittäjät Stagella -seminaari 29.11.2012 Keski-Suomen Yrittäjien syyskokous 26.1.2013 Keski-Suomen Yrittäjäjuhla 2013, Jyväskylän Paviljonki Olemme siirtyneet suurissa tapahtumissamme käyttämään Lyyti-ilmoittautumisjärjestelmää, joka palvelee ilmoittautujaa monella tavoin. Ilmoittautumislinkit löydät aluejärjestön kotisivuilta. Voit aina ilmoittautua myös puhelimitse aluejärjestön tapahtumiin.

Syksyn uutuudet nyt Krinoliinista • Runsaasti ihania juhlapukuja syksyn kaikkiin juhliin! • Koot XS – 6XL • Loistava valikoima myös värillisiä juhlalaukkuja ja kenkiä • Muistathan myös värjättävät juhlakengät • Myös miesten pukuvuokraus Suomen Yrittäjien jäsenkortilla –10% alennus normaalihintaisista tuotteista

• Tulemme pitämään yrityksiin etikettipukeutumisen koulutuksia • Tervetuloa palvelevaan liikkeeseemme! Gummeruksenkatu 9, Jyväskylä • P. (014) 620 155 Ma-ti, to-pe 10–17, ke 12–18, la 9–14 www.krinoliini.fi • saa tykätä

Uusi kansainvälinen standardi määrittelee turvallisuuden hallintajärjestelmän ja sille asetettavat vaatimukset. Se tarjoaa konkreettiset työvälineet ja menetelmät riskien hallintaan raaka-ainelähteestä valmistukseen, jakeluun ja varastointiin.

SFS-ISO 28000 Toimitusketjun turvallisuuden hallintajärjestelmät 1. painos, 2012. 40 sivua (fi/en). Hinta 52,85 € Riskienhallinta on osa yrityksen johtamisjärjestelmää. Standardin avulla integroitte riskienhallinnan johtamiseen ja päätöksentekoon. SFS-ISO 28000 on yhteensopiva ISO 9001 ja ISO 14001 -standardien kanssa. Se soveltuu myös sertifiointiin. Hintaan lisätään alv 23 % ja toimituskulut hinnastomme mukaisesti.

SUOMEN STANDARDISOIMISLIITTO SFS RY Malminkatu 34, PL 130, 00101 Helsinki Puh. 09 1499 3353 (myynti) Internet www.sfs.fi, sähköposti sales@sfs.fi


22 uutiset

Keski-Suomen Yrittäjät/YRITTÄJÄSANOMAT

   Mitä paremmin tunnemme asiakkaamme, sitä paremmin osaamme auttaa heitä. LähiTapiola tarjoaa nimensä mukaisesti paikallista ja henkilökohtaista vakuutuspalvelua. Oman paikkakunnan tutun vakuutusasiantuntijan luokse on aina helpompi poiketa. Katso sinulle sopivin paikka asioida: www.lahitapiola.


uutiset 23

jäsenlehti 3/2012 --

--

----

-----------

---

--

--

--

-

--

--

--

--

-------

-------------------

----

-------

----

--

---

--

--

---

---

-- --

------

---

--

---

---

Jyväskylä 20 ----

--------

--

----------

---

Vimention voi mullistaa sosiaalisen median. Music.Infon takana on vakuuttavaa osaamista. RecoApp ja X-Act ovat upeita esimerkkejä jyväskyläläisestä liikuntaosaamisesta”, korosti tuomaristo kasvuyritysideoiden kirjoa. --

--

--

--

---

Kunniamaininta Relicomp Oy:lle. Toisen kerran järjestetyn Kasvu Open -kilpailun taso oli tänä vuonna erityisen kovatasoinen. akilpailun tuomaristo päätti jakaa erityisen kunniamaininnan Relicomp Oy:lle. ”Relicomp on luonut menestyksensä vahvan erikoisosaamisen varaan. Sillä on hyvät mahdollisuudet kasvaa omalla teknologiaosaamisellaan niin vahvasti kasvavien kansainvälisten huippuyhtiöiden toimittajana kuin luomalla uusia sovelluksia painomuovausteknologian hyödyntämiseksi”, painotti Kasvu Open tuomariston puheenjohtaja Pete Okkonen.

----

--

--

12

---

kerää myös kehuja tuomaristolta. ”Brawbox edustaa kovan luokan mobiiliosaamista. Toiminnan kehittämisessä on edetty järkevästi tulorahoituksella, ideoita ja niiden aihioita on testattu asiakkailla sekä partnereilla ja tältä pohjalta kehitetty konseptia ketterästi eteenpäin. Loistavat eväät kasvuun ja vahva tekninen osaaminen – todennäköinen menestystarina!”, tuomaristo kiittelee. Ideasarjassa kilpaili monta vahvaa ja potentiaalista kasvuyritysideaa, joita tuomaristo haluaa tuoda esiin. ”Vimention, Music.Info, RecoApp ja X-Act ovat kaikki ideasarjan kärjen tuntumaan yltäneitä todella potentiaalisia kasvuyritysideoita. Markkinoille tulo, asemoituminen sekä ansaintalogiikka kokonaisuudessaan vaativat vielä hiomista.

------------

Ideasarjan voittaja Brawbox .

---

Y

rityssarjaan voittajaksi nousi Stafix Oy, joka dynaamisella ja eteenpäin pyrkivällä asenteella peittosi muut finalistit. ”Stafixilla on todella jännittävä ja globaali tuote, jolla on laajat sovellusmahdollisuudet. Se on nuori yritys, jonka avainhenkilöillä on kova draivi päällä ja kyky omaksua ja oppia uutta”, perusteli tuomaristo valintaansa. Stafix Oy on erikoispainomateriaalien valmistukseen erikoistunut yritys. Stafix® on staattisesti varattu painettava polypropyleeni kalvo, joka tarttuu

helposti ja nopeasti mihin vain puhtaaseen ja kuivaan pintaan ilman liima-aineita. Stafixin® asennus on nopeaa ja helppoa, koska ylimääräisiä liima-aineita, pinnejä, teippiä tai muita kiinnitysaineita ei tarvita. Stafix® voidaan irrottaa helposti ja kiinnittää uudelleen.

--

Kaikkiaan 42 kasvuyritystä ja –ideaa kamppaili tämän vuoden Kasvu Openin –kilpailun voitosta. Voittajat valittiin 16 finalistin joukosta pitkän sparrausprosessin tuloksena. Tämän vuoden kilpailussa osallistujien taso oli niin kovatasoinen, että tuomaristo päätti jakaa myös erityisen kunniamaininnan Relicomp Oy:lle.

--

Stafix Oy valloitti KasvuOpenin

keski-suomen

---

--

--

--

Kasvu Open voittajat palkittiin Nordic Business Forumin yhteydessä järjestetyssä Suuressa Kasvu Open Forumissa 21.9. Palkintona oli businessmatka Piilaaksoon sekä lippupaketti vuoden 2013 Nordic Business Forum tapahtumaan. Keski-Suomen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan järjestämässä Kasvu Open – tempauksessa aiheen huippuasiantuntijat ja yksityiset sekä julkiset rahoittajat haastoivat kilpailun osallistujat ja itsensä löytääkseen potentiaalisille kasvuyrityksille parhaat kasvun palvelut ja resurssit. Finalistit pääsivät työstämään kasvuideaansa yhdessä asiantuntijoiden ja rahoittajien kanssa kevään ja syksyn 2012 aikana järjestetyissä kasvun kiitorata työpajoissa. Tänä vuonna Kasvu Open sparrausprosessiin osallistui ennätykselliset, lähes 200 kasvuyritystoiminnan asiantuntijaa!

www.yrittajat.fi/keskisuomi

Kustantaja Keski-Suomen Yrittäjät Sepänkatu 4, 40100 Jyväskylä p. 010 425 9200 Toimitus Tuuli Kirsikka Pirttiaho, päätoimittaja Jari-Pekka Koponen, kolumnisti Tarja Ruuska, toimittaja Kari Ruuska, toimittaja, taittaja Päivi Kantonen, toimittaja Toimitus/taitto Tavukatti/Mediasepät Oy p. 020 155 6010 PL 185, Kauppakatu 41A, 40100 Jyväskylä tuotanto@tavukatti.fi Ilmoitusmyynti Keski-Suomen Yrittäjät p. 010 425 9200 ksy@yrittajat.fi Jouni Pohjola (Ponne Oy) p. 044 255 7777 ksymediat@yrittajat.fi Tilaukset ja osoitteenmuutokset p. 010 425 9200 ksy@yrittajat.fi raija.hakkarainen@yrittajat.fi Paino I-print Oy, Seinäjoki Osoitteellinen jakelu Keski-Suomen yrityksiin 8 000 kpl.

Seuraava Keski-Suomen Yrittäjäsanomat ilmestyy 13.12.2012 Valmiit aineistot viimeistään 27.11.

Keski-Suomen Yrittäjät Lehti ei vastaa • Ilmoituksen asuun tulleesta virheestä,

joka johtuu lehdelle toimitetusta puutteellisesta tai virheellisestä aineistosta, epäselvästä käsikirjoituksesta, puhelimitse annetusta ilmoituksesta tai kieli- tai käännösvirheestä, jos teksti käännetään lehden toimesta ilman eri maksua. • Ilmoituksen poisjäämisen mahdollisesti aiheuttamasta vahingosta, mikäli poisjääminen johtuu ilmoittajasta, tilaajasta, mainostoimistosta tai ylivoimaisesta esteestä. • Virheestä, joka käy selville ilmoittajalle toimitetusta korjausvedoksesta, jos ilmoittaja on vedoksen hyväksynyt sitä korjaamatta, tai jos hän ei ole palauttanut vedosta kohtuullisessa ajassa. Lehti ei sitoudu ilmoitusten korjausvedosten toimittamiseen. • Lehdellä on oikeus kieltäytyä julkaisemasta ilmoitusta. Ilmoituksen tilaaja vastaa lehteen nähden siitä, että lehdelle annetun aineiston julkaiseminen tapahtuu kenenkään tekijänoikeutta loukkaamatta sekä siitä, että ilmoitus on lakien, asetusten ja hyvien tapojen mukainen.

KaiKKi piKKujoulupaiKat Kaupungin ytimessä

näin järjestetään onnistuneet piKKujoulut. Meillä on kokemusta tuhansien asiakkaiden toiveiden täyttämisestä, joka kuukausi. Niinpä tiedämme myös miten järjestetään oman näköiset, toimivat pikkujoulut. Kaikki yhden puhelinsoiton päässä! toimi nopeasti, suosituimmat illat viedään Käsistä!

jyväsKylän soKos Hotellien tilausravintolat loiHtivat maittavat jouluHerKut mm. jyväshovin pikkujoulubuffet 43 €

alexandran joulubuffet 32 €

trattoria aukion joulumenu alk. 48 €

sis. sisäänpääsy Jyväshovin iltaravintoloihin

sis. runsaan buffet-pöydän Franseskassa tai Juhlasalissa, min. 30 hlöä

sis. alku- ja jälkiruoka buffetpöydästä, pääruoka tarjoillaan lautasannoksina, min. 40 hlöä

Katso lisää osoitteesta WWW.piKKujoulut2012.Fi

tiedustelut ja varauKset Jyväskylän Sokos Hotellien Myyntipalvelu puh. 020 1234 640 tai sales.jyvaskyla@sokoshotels.fi Puhelun hinta 020-alkuiseen numeroon: lankapuhelimesta 0,0828 €/puhelu + 0,07 €/min, matkapuhelimesta 0,0828 €/puhelu + 0,17 €/min.

Tarvitseeko yrityksesi rahoitusta? Finnvera vahvistaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Rahoitamme yrityksen perustamista, kasvua, kansainvälistymistä ja vientiä.

Finnveran rahoituksella eteenpäin! Kysy lisää puhelinpalvelustamme 029 460 2580

Jyväskylän aluekonttori Sepänkatu 4, 40100 Jyväskylä

www.finnvera.fi


Yrittäjäpalvelupiste hoitaa yrityksesi viestinnän kuntoon kertaheitolla Elisan Yrittäjäpalvelupisteistä saat henkilökohtaista ja asiantuntevaa palvelua. Autamme sinua kartoittamaan yrityksesi tietotekniikka- ja viestintätarpeet. Laaja-alaisesta palveluvalikoimastamme löydät monipuoliset päätelaitteet ohjelmineen ja liittymät joka tarpeeseen. Varaa aika tapaamiseen jo tänään ja anna meidän hoitaa loput. Käy osoitteessa elisa.fi/ajanvaraus tai soita 010 19 13 19.

Nokia Lumia 800 + Elisa Idea • Puhetta 2500 min/kk • Tekstiviestit 300 kpl/kk • Mobiililaajakaista PRO

Elisa Toimisto 365

37

50

€/kk

24 kk sopimus

Hanki myös Elisa Toimisto 365, jolloin MS Office –ohjelmat, sähköposti ja kalenteri kulkevat aina mukanasi. Alk. 5,55 €/kk.

elisa.fi /verkkokauppa

0

Avausmaksu €/kk + kaksi (2) ensimmäistä kuukautta veloituksetta

elisa.fi /ajanvaraus

Etu yhteensä 38,60 €. Vain Suomen Yrittäjien jäsenille.

Soita 010 19 13 19 (ark. 8.00–16.30)

Tarjouspaketti 24 kk: Puhepaketti sis. 2500 min puhetta/kk norm.hintaisiin kotimaan puhelinnumeroihin ja matkapuhelinmaksun (mpm) ulkomaille soitettaessa. Ei sis. puheluita lisämaksullisiin palvelunumeroihin eikä yritysnumeroihin. Paketin ylimenevät puhelut 0,079 €/min. SMS paketti sis. 300 kpl sms viestejä /kk, paketin ylimenevät viestit 0,079 €/kpl. Elisa Idea Pro 21,6 Mbit/s, nopeuden tyypillinen vaihteluväli 0,4–10 Mbit/s. Kohtuukäyttö 10 Gt/kk ylimenevä tiedonsiirto 5,48 €/alkava 10 Gt. Ulkomailla tehty tiedonsiirto ei sis. palvelun kk-maksuun. Tiedonsiirtonopeus vaihtelee riippuen päätelaitteen ominaisuuksista, sijainnista ja verkon kuormituksesta. Tarjous voimassa 31.5.2012 asti. Elisa Toimisto 365 aktivointimaksu 27,50 €/kk-maksu alk. 5,55 €/kk. Max 50 käyttäjää. Hinnat voimassa toistaiseksi. Kaikki hinnat alv 0 %, koskevat y-tunnuksellisia yrittäjäasiakkaita ja uusia sopimuksia.

Elisa Shopit Jyväskylä, Yliopistonkatu 32 Sami Ruhkala 050 566 8766 email: sami.ruhkala@elisa.fi

Elisa yrittäjäedustaja Juho Suikkari 050 353 8281 email: juho.suikkari@sellingpower.fi

Elisa yrittäjäpalvelupiste, Ahjonkatu 1 (Gigantti) Mia Turunen 050 331 0853 email: ext-mia.turunen@elisa.fi

76268_EL_YJA_YPP_KSY_A4.indd 1

Keski-Suomen Yrittäjät 8.5.2012 12.25

Keski-Suomen Yrittäjäsanomat  

Keski-Suomen Yrittäjäsanomat 3_2012 Keski-Suomen Yrittäjät ry jäsenlehti

Advertisement