Page 1

Do you want

TO BE A STAR? Franchise som det alltid borde vara


D AN

IPES STR

STEAKHOUS

E

THE BEST MOMENTS IN SPORTS


STARS AND STRIPES är ett klassiskt steakhouse och en modern sportsbar. Hos oss samverkar stämningen, inredningen, maten, drycken, servicen och sporten för att ge varje gäst en premiumupplevelse. The best moment of their day. Här presenterar vi konceptet och vårt sätt att tänka för dig som är nyfiken på vad det innebär att driva ett Stars and Stripes som franchisetagare. Välkommen in!


OUR STORY Vi hade träffat på varandra då och då vid bardiskar och i entréer runt om i Karlskronas krogvärld. Vi pratade ofta om service, mat och om sport och märkte att vi uppskattade samma saker; till exempel riktigt bra sportsbarer och den makalösa servicenivån på steakhouse som vi besökt i USA. I september 2009 var vi redo för en ny utmaning och vi bestämde oss för att ta steget tillsammans. Vi visste precis vad vi ville skapa – en mix av klassiskt steakhouse och modern sportsbar. Med service i USA-klass, god mat, spännande miljöer som får gästen att känna sig hemma och bara den absolut bästa sporten på monitorerna. En riktigt bra bar och restaurang som ”råkar” ha sportprofil. Den 25 april året därpå öppnade vi Stars and Stripes vid Stortorget i Karlskrona och det var succé från första kvällen. Ganska snart insåg vi att vår restaurang skulle passa bra som franchisekoncept och så var utvecklingen i gång.

ABOUT THE NAME Inspirationen kommer ifrån ”det stora landet i väster”. Vi bestämde oss tidigt för att sikta på service i USA-klass och satsa på bra och genuin amerikansk mat. Influenserna kommer från de

steakhouses i Denver Colorado som vi älskar och från stadens sätt att stötta sitt NFL-lag Denver Broncos. Därför kändes Stars and Stripes som ett perfekt arbetsnamn under uppstarten. Vi vågade inte drömma om att namnet skulle vara ledigt men det var det! Vi tog det, adderade The best moments in sports och så var namnfrågan löst.

THIS IS STARS AND STRIPES Du vet de där ögonblicken och matcherna som stannar kvar. Det vi minns och pratar om tio, tjugo eller femtio år senare? Händelserna som blir en del av vår kultur och av allmänbildningen; prestationer på globala arenor likväl som i den lokala idrottshallen? Det är känslan i de ögonblicken som möter Stars and Stripes gäster innanför dörren. Den känslan, en slags grovhuggen hemtrevlighet och en leende hovmästare. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss. Gästerna ska känna sig bekväma i både kostym och i T-shirt, i sällskap med farmor, sin treåring eller tjejgänget. Det ska kännas som ett andra hem. Det är därför som sporten på monitorerna och vår råa, genuina och sportiga inredning fungerar som ett sorts profilerande komplement.


”Vi vill ge våra gäster den bästa stunden på deras dag.”

Baren är vår arena och i fokus finns maten, drycken, servicen och en önskan att ge våra gäster den bästa stunden på deras dag.

QUALITY NEVER GOES OUT OF STYLE Efter många år och en lång rad olika roller i krogbranschen vet vi detaljernas betydelse för helheten och vad kunskap om flöden och kvalitet gör för resultaten. Det är kunskap som våra franchisetagare har stor nytta av. Stars and Stripes ska erbjuda en upplevelse som hamnar i en helt annan kategori än de gästerna fått på andra steakhouse och i andra sportsbarer och vi tar konceptet med mat, dryck, monitorer och umgänge in i tjugohundratalet. Vår duktige köksmästare sätter menyerna och tack vare flera råvaror och matprodukter under egna varumärken, vet vi att matens kvalitet når upp till våra krav. Stars and Stripes finns på attraktiva och centrala lägen runt om i landet och vi är nyfikna på nya städer. Men vårt mål är faktiskt inte att starta så många enheter som möjligt. Vi satsar på ständig utveckling inom konceptet och på att ge varje

franchisetagare en rejäl möjlighet att lyckas. Kvalitet framför kvantitet helt enkelt.

2014 – BIG TIME REBRANDING Under 2014 har vi gjort en storsatsning för att ”rebranda” Stars and Stripes; finjusterat, tänkt och tagit ett steg åt sidan för att verkligen erbjuda det unika koncept vi haft framför ögonen sedan starten. Vi har tagit hjälp av inredningsmagikerna på Jidström & Gil för att få in allt det som vi vill kommunicera – den grovhuggna men hemtrevliga känslan från ett amerikanskt steakhouse, från sportarenan och från de stora sportögonblicken.


THE CONCEPT Vad är Stars and Stripes egentligen? Vi är mat, dryck, service, sport och spel. Vi är upplevelsen av gemenskap när det hettar till i sportens värld. Vi är den trevliga kvällen, de varma skratten och vi har alltid kvalitet i tankarna. Fler och fler av de produkter som vi använder i köken är varumärkesskyddade under eget namn – såser, hamburgare, ribs - och vi har en egen kvalitetsstämpel för vårt kött. Den här omsorgen om maten är vi ganska ensamma om i vår genre och väldigt stolta över. Ska det vara premium så ska det. Överallt!

OUR BUSINESS Unik är ett av våra ledord. Unik som i egna produkter och som i specialdesignad inredning som kan förändras och utvecklas med oss. Förnyelse och förbättring är två av våra favoritord. Att förstå och ta hjälp av den senaste tekniken både internt och externt är oerhört viktigt för oss. Internt jobbar vi t ex digitalt med vårt ekonomiska system och använder appar som hjälper oss att minimera pappersarbetet och bli effektivare. Vi tar också hjälp av professionella inredare och marknadsförare. På så sätt kan vi öka lönsamheten och få mer tid över till det som är direkt kopplat till gästernas upplevelse.

THE ORGANIZATION

HUMLANS HÖRNA

På en Stars and Stripes-enhet jobbar en eller flera ägare heltid med verksamheten och har titeln supervisor. Till sin hjälp har supervisorn en restaurant manager, bar manager, chef manager och i vissa fall (beroende på storlek) också en assistant manager. Alla utbildas inom sitt område i det vi kallar Stars-academy.

Våra minsta gäster ska också få en stor upplevelse hos oss – the best moments of their day. Vi har barnanpassade rätter på menyn, pysselblad som får tiden att gå och på många Stars-enheter finns Humlans hörna med filmvisning, mys och roliga aktiviteter för småfolk. Hörnan passar utmärkt för barnkalas!

LOCATION, LOCATION, LOCATION … AND ATMOSPHERE Stars and Stripes enheter ligger i flödestäta områden. Det kan vara en central adress på orten eller i ett köpcentra. Tillgängligheten och skyltläget är mycket viktiga – syns du inte så finns du inte. Den lokal som ska hysa en Stars and Stripes-enhet ska ha en yta som rymmer ett anpassat kök, en centralt placerad bar och minst 100 sittande matgäster. För vårt koncept krävs en lokal med minst 275 m2 kundyta, 70 m2 biyta för kök och personalutrymme och en takhöjd på minimum 260 cm.

CHRISTER ”HUMLAN” HOLGERSSON, 1956 - 2014 En av grundarna till Stars and Stripes Vi vill tacka dig för alla härliga stunder, vår goa glada humla och byter därför ut maskoten för vår barnavdelning - till dig. Vi vet att du hade gillat det och vi vill fortsätta ha dig nära. /Stars-familjen


CREATING THE BEST MOMENTS Känn dig som hemma! Våra gäster ska känna sig trygga och bekväma, oavsett vilka de är, vilket idrottslag som ligger närmast hjärtat eller om de bara kommer för den goda maten. Vi vet hur stor del mottagandet spelar i totalupplevelsen. Därför presenterar vi oss med namn, är uppmärksamma på detaljer och anstränger oss för att läsa av behov och önskemål. Vissa saker ska man helt enkelt inte behöva be om.

CUSTOMIZED #1: INTERIOR AND DETAILS Eftersom vi bestämt oss för att vara ett riktigt bra steakhouse och en sportsbar i 2000-talet, håller vi oss på tårna. Vi skapar fräscha, genuina och intressanta miljöer som kan växa och förändras med oss och med tiden. Inredningen är unik för Stars and Stripes och helt och hållet specialtillverkad för att följa vårt koncept. Våra enheter ser lite olika ut, det går hand i hand med vår tanke om ständig utveckling. Grunden i vår inredning är valnöt, orange, petrol, burgundy, svart och vitt. Vi hyllar våra svenska idrottshjältar genom olika kreativa lösningar i inredningen. Baren är mittpunkten i våra

lokaler och det nav som inredningen planeras efter. Steakhousekänslan skapas genom grovhugget trä, hemkänsla och dämpade färger. Arenareferenser genom sportdetaljer med tvist och inte minst – barnens egna ytor.

CUSTOMIZED #3: WHAT WOULD YOU LIKE TO ADD?

CUSTOMIZED #2: THE MENU

- lunch - nattklubb - aktivitet - konferens

Köttet är såklart väldigt centralt på ett steakhouse. Vi serverar riktigt bra kött efter gästens önskemål om vikt och stekgrad. Tillbehören är klassiska men några överraskar. Mycket av det som finns på vår meny är som sagt specialframtaget för Stars and Stripes. Vi registrerar mat som vi vet är bra under eget varumärke och har tagit fram en kvalitetsstämpel för vårt kött. Menyn tas fram centralt, av vår egen köksmästare och innehåller mat för alla smaker. Sjävklart finns det en barnanpassad meny och pyssel som gör det roligare att vänta på sin tallrik. Vårt utbud av drycker är brett och inspirerande – öl och vin med olika karaktärer, drinkar, milkshakes och måltidsdrycker både med och utan alkohol. Premium såklart, behöver vi säga det?

Stars and Stripes Pluskoncept ger våra franchisetagarae möjlighet att bygga ut grundkonceptet med en eller flera moduler, som till exempel:

Varje krögare avgör själv vad som fungerar bäst för lokalen och på orten. Har enheten ett bra läge för lunch? Finns det tillräckligt med golvyta och en marknad för konferenser? Är nattklubb helt rätt väg att gå? Olika typer av aktiviteter som t ex biljard, boule eller bowling räknas också till Pluskonceptet.


STARS AND STRIPES FRANCHISE

ABOUT FRANCHISING

A BIT MORE

Franchise är modellen för den som vill driva verksamhet som enskild företagare men föredrar att ta en mindre risk – få lite mer trygghet och stöd. Franchising innebär att någon som har ett framgångsrikt koncept låter andra – franchisetagarna – ta del av det. Franchisetagaren betalar en avgift för att använda konceptet och ta del av fördelarna med stordrift.

Man kan säga att franchising är en sorts säljrätt och det används som ett företagsekonomiskt begrepp. I stort sett passar franchise för alla typer av affärsområden. Franchising innebär ett nära samarbete mellan två parter som vill driva affärer för att göra vinst. Franchisegivaren måste kunna lita på franchisetagaren – och tvärtom förstås. Samarbetet styrs av ett avtal som sträcker sig 5 år eller mer.

WHY CHOOSE FRANCHISING? I en franchisekedja delar man på arbetet med att driva enheterna. Franchisegivaren jobbar centralt med de områden som skapar stordriftfördelar. Det handlar bland annat om marknadsföring, konceptutveckling, inköp, utbildningar, kvalitetssäkring och tekniska hjälpmedel. Franchisetagaren kan koncentrera sig på att sälja och ge bra service. Det är en arbetsfördelning som visat sig fungera väldigt bra.


TO BE A STAR Hos oss jobbar franchisegivare och franchisetagare tillsammans. Båda parter behöver varandra för att vi ska lyckas vinna gästernas hjärtan på vårt sätt. Stars and Stripes är på sätt och vis som en familj där alla är både delaktiga i och ansvariga för framgången. Alla ska ha nytta av stordriftsfödelarna som vi arbetat fram. Det här är vår idé om succé.

WIN-WIN

”Location, location, location... and atmosphere!”

Våra franchisetagare ska ha stora möjligheter till bra lönsamhet. Det var en av de första saker vi enades om när vi drog igång. Vi gör det möjligt genom att ta fram förmånliga samarbetsavtal med leverantörer och, inte minst, genom att ha ett riktigt fördelaktigt franchiseavtal.

PREMIUM QUALITY Några saker är särskilt viktiga för oss. De egentillverkade produkterna hjälper oss att garantera den höga nivån på maten. En ny tjänst, Stars and Stripes Top Chef, har satts in för att trygga kvaliteten på det vi serverar, ge stöd och fortbilda. Vi lägger mycket kraft på utbildningar och har tagit fram ett Stars and Stripes-program för detta.

Vi gör kontinuerliga uppföljningar för att säkerställa att varje enhet drivs på det sätt som Stars and Stripes ska drivas. Till vår hjälp har vi secret shoppers, hemliga gäster som bedömer sin upplevelse. Bedömningen ger oss och våra franchisetagare värdefull feedback.

BRANDING IS KING Den specialdesignade inredningen tillverkas på beställning och ger styrka till varumärket Stars and Stripes. Miljöerna i våra enheter har hög igenkänningsfaktor men samtidigt är inredningen flexibel och i ständig utveckling. Vi vill aldrig vara statiska, alltid leva i nuet. Idrottsnostalgi matchar fint med steakhouse-känslan, genomtänkta och smarta detaljer med glimten i ögat. Vi är enormt nöjda med satsningen vi gjort under 2014 för att stärka varumärket och renodla konceptet. Nya Stars and Stripes känns och ser ut precis så som vi önskat. Men vi lämnar alltid utrymme för ytterligare utveckling.


THE MARKETING ”Åh vad trevligt vi hade där i går!”. ”Där åt jag den godaste sirloin steak jag smakat”. Sådana här mun-till-mun-uttalanden från nöjda gäster är den bästa marknadsföring som finns. Men vi använder oss av andra kanaler också. Vi jobbar med sociala medier – där gästerna också sprider ris och ros till sina vänner, med smarta appar, vår webbplats, radio och TV. Ibland syns vi i branschtidningar, lokalpress eller på arenor. Vi satsar också på att träffa potentiella gäster nära våra enheter, ute i det offentliga rummet. I samband med vår rebranding har vi skaffat oss en professionell marknadsföringspartner. Reklambyrån sköter alla marknadsföringsinsatser – både för Trademarkbolaget och enheterna för att hålla linjen och träffa precis rätt.

FUNDS & RECOMMENDATIONS Det finns en central marknadsföringsfond som används för insatser som stärker och berör varumärket. Varje franchisetagare bidrar till den och vi på Trademarkbolaget dubblar insatsen. Lokalt lägger franchisetagaren en viss procent av omsättningen på marknadsföring. Läs mer om vårt sätt att jobba med detta i foldern Marknadsföring, centralt och lokalt – hur fungerar det?

WHAT ABOUT THE MARKET PLACE? En Stars and Stripes kan etableras i storstäder eller på mindre orter, i köpcentran, på flygplatser eller tågstationer. För att våra franchisetagare ska ha goda möjligheter att göra vinst och skaffa sig ett bra kundunderlag, ser vi till att du som driver en enhet får ensamrätt inom ett visst geografiskt område. Det finns ingen anledning för oss att konkurrera med varandra.

ON SITE MARKETING Vi använder förstås också de digitala skärmar som finns runt om i lokalerna som reklamplatser. Här kan vi varva marknadsföring mot den lokala målgruppen med budskap som riktar sig till alla. Skärmarna visar också kampanjer och färdiga menyval när vi erbjuder det. Trademarkbolaget tar fram layout och sköter tidsstyrningen av det som visas i lokalen.

ORDER ONLINE Layouten för menyer, annonser, brandade produkter och kläder görs också centralt av Stars and Stripes. Detsamma gäller annonser och digitala bilder. Allt material som våra franchisetagare behöver, beställs i Stars webshop – en smart och smidig app.


THE ECONOMY Som franchisetagare driver du din Stars and Stripes med eget ansvar, ekonomiskt och juridiskt. Den start- och serviceavgift som betalas till Trademarkbolaget bekostar t ex utbildningar, tillgång till teknik som webbshop och appar, support, restaurangritningar, upplägg av e-postkonton och start-kit med menyer.

BUSINESS SOLUTIONS Alla våra franchisetagare arbetar med samma system för ekonomi, kassa och bokning. Det hjälper oss på Trademarkbolaget att skapa jämförbarhet och att ge snabb support och rådgivning.

BUDGET Inför varje bokslutsår upprättar alla enheter en resultat- och likviditetsbudget. Till sin hjälp har franchisetagaren budgetmallar som vi tagit fram. Genom att få insyn kan vi på Stars and Stripes Trademark AB fånga upp eventuella varningssignaler i tid och ge råd om hur en dålig trend kan brytas. Goda trender visar oss vad som tycks fungera verkligt bra.

REPORTS En stor del av det underlag som ska rapporteras in, hämtas direkt från vårt gemensamma datorsystem. Resultatoch balansrapporter är dokumentation som sammanställs och skickas till huvudkontoret, en gång i månaden.

MARGINS Goda marginaler vill man ju ha. Inom franchisekedjan arbetar vi kontinuerligt med nyckeltal som följs för att lönsamheten ska vara god.


YOUR WAY TO THE STARS Det är en rolig och spännande process att starta en Stars and Stripes-enhet. På vägen från start till mål arbetar vi tätt tillsammans, vi på huvudkontoret och du som franchisetagare. Vi samarbetar med allt från att ta fram ritningar till finansieringslösningar, kontakter med hyresvärdar, myndigheter och allt annat som behövs.

IT FEELS RIGHT – LET’S CLOSE THE DEAL När du lämnat din ansökan om att bli franchisetagare inom Stars and Stripes och vi presenterat konceptet, är det dags för kreditkontroll. När du godkänts och vi trivs med varandra på alla sätt drar arbetet igång på allvar. Vår inredare tar fram de lösningar som krävs för kök, bar, restaurang och teknik, lämnar ritningar och offerter. När de är godkända börjar vi tillsammans jobba fram finansieringslösningen.

GETTING THE MONEY Undrar du vad det kostar att starta ett Stars and Stripes? Det beror förstås en hel del på lokalens storlek och vilka funktioner som ska finnas där, men vi brukar ge ett ungefärligt pris på

10–12000 kr/m2 i en helt tom lokal som har en råyta på minst 275 m2 kundyta och 70 m2 biyta. Som franchisetagare betalar du en startavgift som används för att täcka våra kostnader för t ex rekrytering, projektanpassning, utbildningar och diverse Stars and Stripes-material till öppningen av din enhet. Du betalar också en löpande serviceavgift till Trademarkbolaget.

THE TRAINING Som franchisetagare får du och dina nyckelpersoner utbildning inom konceptet på någon av Stars and Stripes enheter. Sedan kommer vi till dig; personal från Trademarkbolaget finns på plats på etableringsorten en vecka före öppningsdatum för att hjälpa till med finjusteringen.


READY

STEADY

När våra montörer har slagit i sista spiken på inredningen och varorna har packats upp börjar det pirra i magen. Nu är det nära! Inbjudningarna till premiären är utskickade och bokningskalendern fylls på. Det är på riktigt! Tillsammans står vi – franchisetagare och franchisegivare – redo att visa upp den nya Stars and Stripes-enhet som vi har slitit med så länge. Bring it on! Nu kör vi!

GO

1

2

3

THE WEEK BEFORE OPENING

THE OPENING

THE OPERATION

Lokalen är klar, nu slipar vi på detaljerna. Under öppningsveckan finns nyckelpersoner från Stars and Stripes på plats för att se till att allt görs på rätt sätt och att enheten är förberedd. Med hjälp av två ”pre openings” med inbjudna gäster trimmar vi restaurangen och servicen innan premiären. Vi utbildar personalen i kassasystem och övriga tekniska lösningar på plats.

Under premiärdagen serveras en buffé med smakprover från vår kvällsmeny. Vi bjuder på underhållning, håller tal och har en rundvisning i lokalerna. Barpersonalen visar upp Stars and Stripes enorma sortiment och serverar drinkar. Servisen ser till att alla trivs och att alla gäster upplever The best moments of their day.

Nu tar den dagliga verksamheten vid – det är dags för driften. Det är nu det blir roligt på riktigt. Trademarkbolagets personal finns på plats några dagar efter öppning. Det är tryggt att ha någon med erfarenhet nära innan du som franchisetagare blivit varm i kläderna. Efter öppningsveckan gör vi kontinuerliga besök ute på restaurangerna. Support ger vi när helst den behövs, det är bland annat därför som vi tillsatt vår Top chef. Det är viktigt för oss att du ska känna stödet.


OUR VISION IS A MISSION Vår vision är att skapa en kedja av enheter med ett tydligt koncept och fin sammanhållning. Enheter som är lönsamma och uppfattas som premium av såväl gäster och leverantörer som fastighetsägare, kreditgivare och franchisetagare.

THE IDEA OF THE MODERN STEAKHOUSE AND SPORTSBAR Vi vill erbjuda våra gäster en riktigt positiv upplevelse. Det ska inte spela någon roll om de kommer ensamma eller i grupp, om de är tjejer eller killar, gamla eller unga. Våra gäster ska känna sig bekväma oavsett om de är klädda i kostym eller jeans och t-shirt. Den positiva upplevelsen ska bestå av god mat och dryck, trevligt bemötande, unik, innovativ och hemtrevlig inredning. Med tiden har vi breddat utbudet i våra monitorer och sporten lämnar ibland plats för t ex musikevenemang eller kollegor som är med på en konferens via videolänk. Målet är att skapa lönsamma enheter som

fungerar riktigt bra och att alltid vikta kvalitet framför kvantitet. Konceptet ska utvecklas kontinuerligt.

THE BOTTOM LINE Personkemin mellan franchisegivare och franchisetagare är oerhört viktig. Det ska kännas rätt … bra i magen. Det är ett grundkrav att våra franchisetagare är jordnära, seriösa och har gott renommé på sin ort och i branschen. Tillit, engagemang och lust att ständigt utvecklas är tre ingredienser som är avgörande för vår framgång. Det är ingredienser som garanterar att varje klunk, munsbit och ögonblick som upplevs hos Stars and Stripes, andas premiumkvalitet.


STEAKHOUS

E

IPES STR D AN THE BEST MOMENTS IN SPORTS FÖRETAGSNAMN: Stars and Stripes Trademark AB, ORG. NR: 556821-5221 STYRELSE OCH ÄGARE: Mikael Lagman, Johan Holgersson, Niklas Holgersson GRUNDARE: Christer Holgersson, Niklas Holgersson, Johan Holgersson och Mikael Lagman ADRESS: Stortorget 2, 371 34 Karlskrona KONTAKT: info@starsnstripes.se, +46(0)455 61 98 40 WWW.STARSNSTRIPES.SE


STEAKHOUS

E

TRIPES S D AN THE BEST MOMENTS IN SPORTS

Do you want to be a star?  

Stars and Stripes

Advertisement