Page 1

Digitaal Werkboek

Gemaakt door: Karsten Stift


Inleiding

Mijn naam is Karsten Stift en ik volg de opleiding CMD aan de ICA. In dit werkboek verwerk ik alle opdrachten die ik over de eerste weken van mijn opleiding heb gemaakt voor het vak MultiMediaDesign. Hierin laat ik onder andere weten wat voor persoon ik ben en waar ik voor sta. Dit onder het mom van mijn “Merk-ik�.


Inhoudsopgave


1.2 Portfolios

Freddie Wong(freddiew)- Gebruikt faceboook & twitter. Beide vooor promotionele doeleinden. Daarnaast heeft hij ook nog een eigen website waarop hij een hoop promoot. Op deze website verkoopt hij ook merchandise en adverteert hij voor de sponsoren van zijn serie. Freddie Wong is begonnen met het maken van filmpjes op youtube met behulp van adobe after effects e.d. en is hier steeds beter in geworden samen met zijn vrienden (team). Na verloop van tijd is hij begonnen aan een website waar hij ook al zijn filmpjes op zet. (vaak zelfs voordat hij ze op youtube post) Deze website is vernoemd naar een van zijn eerste filmpjes waarin iemand een “rocketjump� maakt. Vandaar zijn website www.rocketjump.com. Freddiew is voor mij een inspiratiebron omdat hij met praktisch niets is begonnen en daarna vanuit iets waar hij zijn plezier uit haalt steeds verder is gegroeid totdat hij nu dus zijn eigen webserie heeft. Ik hoop ooit ook iets vergelijkbaars te kunnen bereiken.


Jochem Bruggink - Jochem gebruikt facebook & twitter. Beide voor promotionele doeleinden van zijn activiteiten/ evenementen op een hele informele (aangename) manier. Via zijn eigen website adverteert hij ook voor sponsoren van zijn evenementen. Daarnaast heeft hij ook een wordpress blog die amper wordt gebruikt. Op facebook plaatst hij altijd een foto van waar hij mee bezig is, als dit een evenement betrefd althans. Zodoende laat hij de wereld weten waar hij mee bezig is en promoot hij tegelijkertijd ook nog een beetje “zijn ding”.

Jochem zit al over de 15 jaar in zijn tak van sport, die tegelijkertijd ook zijn werk is. Hierdoor heeft hij veel ervaring in de sport zelf maar ook om de evenementen/wedstrijden eromheen. Hij heeft de opleiding SGM gedaan waardoor hij nu zijn eigen bedrijfje in deze sport op heeft kunnen zetten. Jochem zijn instelling is hetgeen wat mij inspireert, niet nuilen maar doen!

Harley Morenstein - Harley gebruikt samen met zijn vrienden meerdere platforms. Ze gebruiken Facebook, Twitter, Youtube en google plus. Het meeste gebruiken ze voor promotionele doeleinden van hun eigen filmpjes en fan store. Daarnaast laten ze ook gewoon weten wat ze doen of hebben gedaan. Ze hebben overigens ook een eigen kookboek gemaakt omdat hun kookshow zo succesvol is geworden. Harley is het gezicht van de youtube show EpicMealTime. Harley en zijn vrienden zijn begonnen op youtube met het maken van filmpjes over het maken van gigantische en ongezonde maaltijden. Bijvoorbeeld een bak lasagna gemaakt van hamburgers van verschillende fastfood restaurants, bacon, kaas en Jack Daniels saus. (mcdonalds, burger king etc) Ik wordt met name geïnspireerd door de manier waarop ze hun huidige status hebben bereikt. Dit omdat ze eigenlijk helemaal niet kunnen koken en daarmee alsnog zoiets hebben bereikt en toch wel aantrekkelijk uitziende dingen creëren.


1.3 Personal DNA You are a Benevolent Creator!


1.5

Mindmap


2.1 Recensie lezing Ruud Boer Ruud Boer over Brand Design

De lezing van Ruud Boer gaat over Brand Design. Deze lezing is twee jaar geleden gehouden en er wordt nu nog gebruik van gemaakt. Ruud Boer heeft gewerkt in de marketing bij een aantal grote bedrijven zoals Red Band, Liga, Bolsch en meer. Heeft een boek geschreven “Brand Design”, en “als jij een merk zou zijn”. Ruud heeft ook voor Trekpleister meer dan 150 verschillende eigen merk verpakkingen ontworpen. “Een merk is pas een merk zodra ‘t in het hoofd van de consument zit.” Merk innerlijk, uiterlijk en gedrag zijn de drie belangrijkste aspecten van een merk. “Identiteit is zoals jij gezien wilt worden en imago is zoals jij daadwerkelijk gezien wordt.” Het is handig om regelmatig een imago onderzoek te doen om zeker te zijn dat jouw identiteit aansluit bij jouw imago. Merkinnerlijk van een merk is het DNA van het merk, dus jij bent als persoon het innerlijk van jouw merk-ik. Pas enorm op met het uiterlijk van je merk. De kleinste

verandering van het uiterlijk van een merk kan je merk doen instorten. Het geluid van een merk, als je dat jarenlang gebruikt herken je dat enorm en ga je voorkeur ontwikkelen. Specefieke geur en smaak idem. Manier van communiceren naar je klanten toe is cruciaal om daaraan vast te houden. Onder andere dus taalgebruik. Het vaste gebruik van een icoon om jouw merk mee te promoten geeft mensen herkenning en een vertrouwd gevoel. Voordat je iets extern gaat communiceren moet je wel laten weten aan alle interne mensen dat je dit gaat doen. Jouw werknemers zijn lopende promoters voor jouw merk. Ervoor zorgen dat de jouw werknemers en klanten zich een voelen kan jouw merk enorm boosten. Jouw klanten een eigen keus laten maken binnen jouw product of merk. Laat ze zelf hun schoenen samenstellen of hun eigen snoepzak vullen.

Denk aan de campagne van Lays, maak je eigen smaak! Wees authentiek en eerlijk, daarmee houd je klanten vast. Denk ook na hoe jouw logo eruit ziet op verschillende manieren. Ondersteboven, zijwaarts enzovoorts. Ook als je jouw merk op een auto wilt plaatsen, als je een deur open maakt ziet jouw merk er dan nog steeds goed uit? Door bekende personen ambassadeurs te maken van jouw merk gaan mensen jouw merk associeren met deze personen. Dit kan je doen door deze mensen gratis kleding of producten te leveren die deze dan dragen overdags als ze bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan. Ik vind dit een interessante lezing aangezien hij veel punten naar boven brengt die je goed kan gebruiken bij jouw Merk-ik.


2.2 Personal Brands Bij Personal Brands is het de bedoeling dat je alles wat je bij je hebt uit de tas haalt en de merken ervan opschrijft. In week twee toen deze opdracht uitgevoerd moest worden had ik deze merken bij me. Lenovo america today mills brothers soho new york mcgregor le coq sportif albert hein sourcy eastpack diset quantore han studentenwerk massage praktijk palmaris jack & jones sennheiser thames & hudson samsung logitech steelseries

royal gala legend rabobank maestro sjaak fotografie OV interpolis score studentenkaart arnhem randstad dukwa constar olympia djbrothers lukassen bent sports lokaal99 AXA disney schuiling


Persoonlijk-Merk-model van

2.3 Karsten Stift

Ik heb geen idee wat mensen over mij zouden schrijven in een overlijdensadvertentie

CMD halen Mijn doelgroep zijn de Mijn best doen studenten en deze wil ik Alles op tijd inleveren bereiken via facebook. Ikzelf De boodschap hierbij Genoeg motiveren en Atletisch gebouwd, Plat en sarcastisch weet ik nog niet. Stimuleren Lang, Slank vrij ontspannen Een HBO diploma Open&Eerlijk Groots en avontuurlijkhakuna matata en een brede kennis niet nuilen maar Mijn CMD Diploma halen in t vakgebied van doen design e.d. Kalme prater Zorgzaam, Zorgeloos, Creatief Kan niet zingen Maak geen gekke geluiden DAS, Perry Sport, Makro Mijn imago wordt bepaalt Functioneel door mijzelf en aanraker Creative Assistance de mensen waarvoor ik kies dat zij dit Natuurlijke geur doen. Licht gebruik van Een behaald doel kunstmatige geur Ik maak onderdeel uit Ik wil behaalde doelen van de groep studentvieren zoals mijn DB en, sporters, gamers, De eventuele feedback van twintigers, “achtermedestudenten en de lerares hoekers. Positieve / tips feedback, Schiet je te hulp wanneer nodig!

V V V

motiverende feedback.

Wees meer spontaan


2.4 Moodboard

Is onderweg


2.6 Twee transmedia projecten ROCKETJUMP - Als transmedia projecten hebben mijn groep en ik gekozen voor de projecten van Freddie Wong (bekend als Freddiew via youtube)en Harley Morenstein. Het project van Freddiew heet Rocketjump en promoot zichzelf op meerdere platforms. Op facebook gaat het bij hem met name over zijn nieuwe serie “VGHS” (Video Game High School) en daarnaast ook nog kleine/korte filmpjes zoals hij die altijd al heeft gemaakt. Daarnaast worden twitter en de blog met precies dezelfde redenen gebruikt. Hij heeft ook een eigen website met een webshop waar met name merchandise in staat die gerelateerd is aan zijn serie.

EpicMealTime - Het tweede transmedia project is EpicMealTime van Harley Morenstein en vrienden. Ook zij maken gebruik van facebook, twitter, youtube en een blog voor promotionele doeleinden. Daarnaast hebben ze ook nog een Google+ “blog” waarop ze maaltijden en recepten plaatsen voor liefhebbers. Ook EpicMealTime heeft een eigen website met webshop waarin merchandise wordt verkocht gerelateerd aan hun show. Deze show wordt overigens een paar keer per week geplaatst op youtube.


3.1 Typografie in het wild

Nog te maken


3.2 5 Fonts

Font 1: Wat voor een lettertype: 1.8 Benton-linearen [Fr: Benton-LinĂŠales, E: Benton-sans-serifs, D: Serifenlose Benton-Linear-Antiqua] Waarom: Omdat ik dit een solide maar toch mooi ontwerp vindt. Wat moet hij uitstralen: Precies hetgene wat ik mooi vindt aan het lettertype. Font 2: Wat voor een lettertype: Yanone Kaffeesatz Waarom: Het is een mooi afgewerkt lettertype dat er strak uitziet maar toch redelijk rond is. Het is gratis te downloaden en gebruiken en daardoor wordt het wereldwijd gebruikt voor onder andere koffiehuizen. meer info: http://www.fontsquirrel.com/fonts/Yanone-Kaffeesatz Font 3: Wat voor een lettertype: Good Times Waarom: Dit lettertype is strak en rond van design en daarnaast ook erg futuristisch qua uiterlijk/stijl. Dit font is gratis te verkrijgen en te gebruiken voor promotionele doeleinden. meer info: http://www.dafont.com/good-times.font font 4 en 5 http://www.dafont.com/theme.php?cat=304


3.3 Ontwerp een monogram of beeldmerk Mijn monogram is KS geworden met de onderste streep v/d K gelinked aan de onderkant van de S. Het totale logo is nog niet af. Dit wordt een schoenafdruk met mijn naam eronder.


3.4 Trefwoorden en statement

Ik wil gebruik gaan maken van drie platformen op zakelijke basis.

De drie platformen die ik wil gaan gebruiken zijn Facebook, Twitter en Issuu. Ik wil op vrijwillige basis mensen helpen met het bedenken van een logo, monogram of zelfs compleet design van banners of advertenties op websites. Daarnaast wil ik deze ook ontwerpen en/of designen in eventuele samenwerking met mijn klanten in ruil voor een nog te besluiten iets. Hiermee wil ik dus een B2B (business to business) “bedrijfje� opstarten. Facebook zal mijn hoofd pagina/platform zijn en hierop zal ik ook het meeste delen. Daarnaast wil ik ook twitter gaan gebruiken met name om kort wat te laten weten over updates binnen mijn bedrijf en het laten zien van eindproducten. Op twitter zal ik ook linkjes posten naar mijn facebook en issuu account en vice versa. Op issuu ga ik werkboeken zetten over mijn proces/vorderingen gedurende projecten en hoe ik tot mijn eindproducten ben gekomen. Mijn statement is: Als je met Karsten gaat ruilen zal je zeker niet huilen

Digitaal werkboek  

liggend design