Page 1

Digitaal Werkboek

Gemaakt door: Karsten Stift


Inleiding

Mijn naam is Karsten Stift en ik volg de opleiding CMD aan de ICA. In dit werkboek verwerk ik alle opdrachten die ik over de eerste weken van mijn opleiding heb gemaakt voor het vak MultiMediaDesign. Hierin laat ik onder andere weten wat voor persoon ik ben en waar ik voor sta. Dit onder het mom van mijn “Merk-ik�.


Inhoudsopgave Week 1 1.1 Inspiratiekanalen 1.2 Portfolios 1.3 Personal DNA 1.5 Mindmap Week 2 2.1 Recensie lezing Ruud Boer 2.2 Personal brands 2.3 Merkanalyse 2.4 Moodboard 2.6 Twee transmedia projecten Week 3 3.1 in het wild 3.2 Vijf fonts 3.3 Ontwerp een monogram 3.4 Trefwoorden en Statement Concept voor mediakanalen 3 mediakanalen

Week 4 4.1 Grid 4.2 Excursie Week 5 5.1 Ontwerp een merkstijl 5.2 Merkuitingen 5.2.1 Printwerk 5.2.2 Video 5.2.3 Audio Week 6 6.1


1.1 INSPIRATIEKANALEN Facebook

Via Facebook laat ik mij met name inspireren door verhalen en interesses van anderen. Ik haal hier ideĂŤen vandaan voor dingen die ik zelf ooit zou willen gaan doen, of voor dingen die ik waar ik mee bezig ben. Via Facebook volg ik ook mensen en bedrijven puur om up-to-date te blijven van de ontwikkelingen die zij doorgaan en om hier dan ook gebruik van te maken op mijn eigen manier.

Youtube

Via Youtube bekijk ik filmpjes en luister ik naar muziek van allerlei soorten en maten. Hier kijk ik van serieuze filmpjes over het nieuws of een webserie tot vines en andere short stories/hilarische filmpjes puur voor het vermaak. Uit Youtube haal ik niet direct inspiratie voor mijn eigen werk, maar hieruit haal ik wel rust, ontspanning en motivatie.

Issuu

Via Issuu bekijk ik met name tijdschriften en dergelijke voor inspiratie voor mijn eigen werk. (Zoals dit digitale werkboek) Uiteindelijk zal ik niet letterlijk kopiĂŤren wat er uit een artikel van Issuu komt, natuurlijk niet alleen de inhoud maar ook de looks. Ik doe graag mijn eigen ding en waar ik mij goed bij voel. Dat terzijde is Issuu een prima source voor inspiratie.


1.2 Portfolios

Freddie Wong(freddiew)- Gebruikt faceboook & twitter. Beide vooor promotionele doeleinden. Daarnaast heeft hij ook nog een eigen website waarop hij een hoop promoot. Op deze website verkoopt hij ook merchandise en adverteert hij voor de sponsoren van zijn serie. Freddie Wong is begonnen met het maken van filmpjes op youtube met behulp van adobe after effects e.d. en is hier steeds beter in geworden samen met zijn vrienden (team). Na verloop van tijd is hij begonnen aan een website waar hij ook al zijn

filmpjes op zet. (vaak zelfs voordat hij ze op youtube post) Deze website is vernoemd naar een van zijn eerste filmpjes waarin iemand een “rocketjump� maakt. Vandaar zijn website www.rocketjump.com. Freddiew is voor mij een inspiratiebron omdat hij met praktisch niets is begonnen en daarna vanuit iets waar hij zijn plezier uit haalt steeds verder is gegroeid totdat hij nu dus zijn eigen webserie heeft. Ik hoop ooit ook iets vergelijkbaars of zelfs beters te kunnen bereiken.


Portfolios

Harley Morenstein - Harley gebruikt samen met zijn vrienden meerdere platforms. Ze gebruiken Facebook, Twitter, Youtube en google plus. Het meeste gebruiken ze voor promotionele doeleinden van hun eigen filmpjes en fan store. Daarnaast laten ze ook gewoon weten wat ze doen of hebben gedaan. Ze hebben overigens ook een eigen kookboek gemaakt omdat hun kookshow zo succesvol is geworden. Harley is het gezicht van de youtube show EpicMealTime. Harley en zijn vrienden zijn begonnen op youtube

met het maken van filmpjes over het maken van gigantische en ongezonde maaltijden. Bijvoorbeeld een bak lasagna gemaakt van hamburgers van verschillende fastfood restaurants, bacon, kaas en Jack Daniels saus. (mcdonalds, burger king etc) Ik wordt met name geĂŻnspireerd door de manier waarop ze hun huidige status hebben bereikt. Dit omdat ze eigenlijk helemaal niet kunnen koken en daarmee alsnog zoiets hebben bereikt en toch wel aantrekkelijk uitziende dingen creĂŤren.


Portfolios

Jochem Bruggink - Jochem gebruikt facebook & twitter. Beide voor promotionele doeleinden van zijn activiteiten/evenementen op een hele informele (aangename) manier. Via zijn eigen website adverteert hij ook voor sponsoren van zijn evenementen. Daarnaast heeft hij ook een wordpress blog die amper wordt gebruikt. Op facebook plaatst hij altijd een foto van waar hij mee bezig is, als dit een evenement betrefd althans. Zodoende laat hij

de wereld weten waar hij mee bezig is en promoot hij tegelijkertijd ook nog een beetje “zijn ding�. Jochem zit al over de 15 jaar in zijn tak van sport, die tegelijkertijd ook zijn werk is. Hierdoor heeft hij veel ervaring in de sport zelf maar ook om de evenementen/wedstrijden eromheen. Hij heeft de opleiding SGM gedaan waardoor hij nu zijn eigen bedrijfje in deze sport op heeft kunnen zetten. Jochem zijn instelling is hetgeen wat mij inspireert, niet nuilen maar doen!


1.3 Personal DNA

- Creator

You are a Benevolent Creator!

Your imagination, confidence, willing ness to explore, and appreciation of beauty make you a creator. Your eagerness to seek new and varied experiences leads you into many different situations.

- Benevolent You’re a great person to interact with, understanding, giving and trusting. Considering many different perspectives is something at which you excel.


1.5 Mindmap


2.1 Recensie lezing Ruud Boer Ruud Boer over Brand Design

De lezing van Ruud Boer gaat over Brand Design. Deze lezing is twee jaar geleden gehouden en er wordt nu nog gebruik van gemaakt. Ruud Boer heeft gewerkt in de marketing bij een aantal grote bedrijven zoals Red Band, Liga, Bolsch en meer. Heeft een boek geschreven “Brand Design”, en “als jij een merk zou zijn”. Ruud heeft ook voor Trekpleister meer dan 150 verschillende eigen merk verpakkingen ontworpen. “Een merk is pas een merk zodra ‘t in het hoofd van de consument zit.” Merk innerlijk, uiterlijk en gedrag zijn de drie belangrijkste aspecten van een merk. “Identiteit is zoals jij gezien wilt worden en imago is zoals jij daadwerkelijk gezien wordt.” Het is handig om regelmatig een imago onderzoek te doen om zeker te zijn dat jouw identiteit aansluit bij jouw imago. Merkinnerlijk van een merk is het DNA van het merk, dus jij bent als persoon het innerlijk van jouw merkik. Pas enorm op met het uiterlijk van je merk. De kleinste verandering van het uiterlijk van een merk kan je merk doen instorten.

Het geluid van een merk, als je dat jarenlang gebruikt herken je dat enorm en ga je voorkeur ontwikkelen. Specefieke geur en smaak idem. Manier van communiceren naar je klanten toe is cruciaal om daaraan vast te houden. Onder andere dus taalgebruik. Het vaste gebruik van een icoon om jouw merk mee te promoten geeft mensen herkenning en een vertrouwd gevoel. Voordat je iets extern gaat communiceren moet je wel laten weten aan alle interne mensen dat je dit gaat doen. Jouw werknemers zijn lopende promoters voor jouw merk. Ervoor zorgen dat de jouw werknemers en klanten zich een voelen kan jouw merk enorm boosten. Jouw klanten een eigen keus laten maken binnen jouw product of merk. Laat ze zelf hun schoenen samenstellen of hun eigen snoepzak vullen.

Denk aan de campagne van Lays, maak je eigen smaak! Wees authentiek en eerlijk, daarmee houd je klanten vast. Denk ook na hoe jouw logo eruit ziet op verschillende manieren. Ondersteboven, zijwaarts enzovoorts. Ook als je jouw merk op een auto wilt plaatsen, als je een deur open maakt ziet jouw merk er dan nog steeds goed uit? Door bekende personen ambassadeurs te maken van jouw merk gaan mensen jouw merk associeren met deze personen. Dit kan je doen door deze mensen gratis kleding of producten te leveren die deze dan dragen overdags als ze bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan. Ik vind dit een interessante lezing aangezien hij veel punten naar boven brengt die je goed kan gebruiken bij jouw Merk-ik.


2.2 Personal Brands Bij Personal Brands is het de bedoeling dat je alles wat je bij je hebt uit de tas haalt en de merken ervan opschrijft. In week twee toen deze opdracht uitgevoerd moest worden had ik deze merken bij me. Lenovo america today mills brothers soho new york mcgregor le coq sportif albert hein sourcy eastpack diset quantore han studentenwerk massage praktijk palmaris jack & jones sennheiser thames & hudson samsung logitech steelseries

royal gala legend rabobank maestro sjaak fotografie OV studentenkaart arnhem interpolis score randstad dukwa constar olympia djbrothers lukassen bent sports lokaal99 AXA disney schuiling


Persoonlijk 2.3 Merk model van Karsten Stift

Ik heb geen idee wat mensen over mij zouden schrijven in een overlijdensadvertentie

CMD halen Mijn doelgroep zijn de Mijn best doen studenten en deze wil ik Alles op tijd inleveren bereiken via facebook. Ikzelf De boodschap hierbij Genoeg motiveren en Atletisch gebouwd, Plat en sarcastisch weet ik nog niet. Stimuleren Lang, Slank vrij ontspannen Een HBO diploma Open&Eerlijk Groots en avontuurlijkhakuna matata en een brede kennis niet nuilen maar Mijn CMD Diploma halen in t vakgebied van doen design e.d. Kalme prater Zorgzaam, Zorgeloos, Creatief Kan niet zingen Maak geen gekke geluiden DAS, Perry Sport, Makro Mijn imago wordt bepaalt Functioneel door mijzelf en aanraker Creative Assistance de mensen waarvoor ik kies dat zij dit Natuurlijke geur doen. Licht gebruik van Een behaald doel kunstmatige geur Ik maak onderdeel uit Ik wil behaalde doelen van de groep studentvieren zoals mijn DB en, sporters, gamers, De eventuele feedback van twintigers, “achtermedestudenten en de lerares hoekers. Positieve / tips feedback, Schiet je te hulp wanneer nodig!

V V V

motiverende feedback.

Wees meer spontaan


2.4 Moodboard


2.6 Twee transmedia projecten Rocketjump - Als transmedia projecten hebben mijn groep en ik gekozen voor de projecten van Freddie Wong (bekend als Freddiew via youtube)en Harley Morenstein. Het project van Freddiew heet Rocketjump en promoot zichzelf op meerdere platforms. Op facebook gaat het bij hem met name over zijn nieuwe serie “VGHS” (Video Game High School) en daarnaast ook nog kleine/korte filmpjes zoals hij die altijd al heeft gemaakt. Daarnaast worden twitter en de blog met precies dezelfde redenen gebruikt. Hij heeft ook een eigen website met een webshop waar met name merchandise in staat die gerelateerd is aan zijn serie. EpicMealTime - Het tweede transmedia project is EpicMealTime van Harley Morenstein en vrienden. Ook zij maken gebruik van facebook, twitter, youtube en een blog voor promotionele doeleinden. Daarnaast hebben ze ook nog een Google+ “blog” waarop ze maaltijden en recepten plaatsen voor liefhebbers. Ook EpicMealTime heeft een eigen website met webshop waarin merchandise wordt verkocht gerelateerd aan hun show. Deze show wordt overigens een paar keer per week geplaatst op youtube.


3.1 Typografie in het wild

Nog te maken


3.2 5 Fonts Font 1: Font 3: Wat voor een lettertype: Wat voor een lettertype: Benton-linGood Times earen Waarom: Dit lettertype is Waarom: Omdat ik dit een solide maar strak en rond van design en daarnaast ook erg futuristoch mooi ontwerp vindt. tisch qua uiterlijk/stijl. Dit Wat moet hij uitstralen: Precies hetfont is gratis te verkrijgen gene wat ik mooi vindt aan het letter- en te gebruiken voor promotionele doeleinden. type. meer info: http://www.dafont. meer info: http://www.letterfontein.nl/ com/good-times.font classificatie.html

Font 2: Wat voor een lettertype: Yanone Kaffeesatz Waarom: Het is een mooi afgewerkt lettertype dat er strak uitziet maar toch redelijk rond is. Het is gratis te downloaden en gebruiken en daardoor wordt het wereldwijd gebruikt voor onder andere koffiehuizen. meer info: http://www.fontsquirrel.com/fonts/ Yanone-Kaffeesatz

Font 4: Wat voor een lettertype: Dylovastuff Waarom: Dit lettertype is innovatief en zelfs mooi op zichzelf als het gigantisch getypt wordt. Daarnaast is dit font gratis te verkrijgen en te gebruiken voor promotionele doeleinden. meer info: http://www.dafont.com/ dylovastuff.font

Font 5:

Wat voor een lettertype: NEON Waarom: Dit lettertype is niet per sĂŠ mooi om mee te schrijven/typen maar is wel bruikbaar voor het maken van bepaal plaatjes. (typfont vervangen door Giddyup Std wegens licensieproblemen) Meer info: http://www.dafont.com/ neon.font


3.3 Ontwerp een monogram of beeldmerk

Mijn monogram is KS geworden met de onderste streep v/d K gelinked aan de onderkant van de S. Het uiteindelijke logo ben ik nog niet helemaal over uit maar het zal ongeveer neer komen op het plaatje rechtsonderin deze pagina. Hierbij is dan ook de slogan “Leave your mark�.


3.4 Trefwoorden en statement

Ik wil gebruik gaan maken van drie platformen op zakelijke basis. De drie platformen die ik wil gaan gebruiken zijn Facebook, Twitter en Issuu.

Facebook zal mijn hoofd pagina/platform zijn en hierop zal ik ook het meeste delen. Daarnaast wil ik ook twitter gaan gebruiken met name om kort wat te laten weten

Ook wil ik op vrijwillige basis mensen helpen met het bedenken van een logo, monogram of zelfs compleet design van banners of advertenties op websites.

over updates binnen mijn bedrijf en het laten zien van eindproducten. Op twitter zal ik ook linkjes posten naar mijn facebook en issuu account en vice versa.

Daarnaast wil ik deze ook ontwerpen en/of designen in eventuele samenwerking met mijn klanten in ruil voor een nog te besluiten iets. Hiermee wil ik dus een B2B (business to business) “bedrijfje� opstarten.

Op issuu ga ik werkboeken zetten over mijn proces/vorderingen gedurende projecten en hoe ik tot mijn eindproducten ben gekomen.


Concept voor mediakanalen Merk-ik Slogan: Leave an impression

Doelgroep: (Mede)Studenten maar ook ZZP’ers.

Conceptidee: Het ruilen van producten in plaats van het werken voor geld. Wat laat ik zien: Ik laat mensen mijn geproduceerde producten en voorbeeld transacties zien. Ook een voorbeeldproces en daarnaast kunnen Diensten verlenen voor elkaar. volgers van mijn werk mij op de voet volgen via mijn blog e.d. Boodschap: Wees minder bezig met het vergaren van geld en kijk meer om je heen. Kijk naar andermans kwaliteiten en maak daar gebruik van, wees didactisch en zelf eventueel de student zo nu en dan. Deel kennis en maak gebruik van andermans kennis.

Doel: Ik wil mensen bewust maken dat wanneer je minder gebruik gaat maken van geld en meer van diensten dat je veel meer kan krijgen van elkaar voor minder. Hoe verwerk ik mijn beeldtaal/huisstijl: Simpel, ontspannen, leesbaar, duidelijk.


3 mediakanalen Twitter: https://twitter.com/KarstenCMD Ik ga twitter inzetten om “live” updates te posten van mijn werk en andere dingen waar ik mee bezig ben. (Merk-ik gerelateerd)

mijn blog (Facebook in dit geval). Daarnaast ga ik mensen een beetje warm laten lopen en voorproefjes geven van het een en ander wat ze als geheel zouden kunnen bekijken op

Issuu: http://issuu.com/kstift/docs

Issuu ga ik gebruiken om tussentijdse en eindproducten op te zetten zodat mensen hier groter kunnen zien dan al wat te zien van via

twitter. Hier kunnen mijn volgers dus uitgebreidere updates en voorproefjes verwachten. Daarnaast natuurlijk ook gewoon de volledige

eindprducten dus dit zal een onderdeel zijn van wat er op mijn blog te vinden zal zijn.

Facebook: https://www.facebook.com/karsten.cmd Ik ga facebook als centraal medium en meer. Ik ga hier uitgebreidere gebruiken. Hier zal ik volledige upberichten delen met mijn “likers”. dates posten, oproepen naar anderen Ik zal hier ook vragen van mensen

beantwoorden en mijn ideëen delen voor eventuele nog te komen projecten.


4.1 Grid Dit is een/de ruwe schets voor een van de paginas in mijn digitaal werkboek. Deze pas ik niet toe op mijn digitaal werkboek aangezien dit bijna niet te doen is als de inhoud van het onderdeel er niet bij past. Dit met het oog op het aantal plaatjes en het grote gedeelte in het midden van de twee paginas. Wel ga ik op de volgende pagina laten zien hoe het eruit zou zien. Hierbij gebruik ik echter “placeholder text�.


HEADER

Digenet / doloribus / sin pariaturia / susGiam ip Onderwerp

Ducias sollaci inusciatur, cum ex experovid est et, tendi qui bea si qui incius sustiatur adiatio evelent ea nimus.

Necestoremqui berferro del min pro cus, voloressita volorrovit fugitia ssimus. Nis eos esedit, imust Obitem apis doluptur? Fac- voluptas ditate sae itat ectiorio vTo idem et la perem harumqui con id es doloreratur? Os quaest nes accus ditatem. Nam laut volupta

Ulliquo conem en

laut eumqui odisUt aditat

tquatia nimus nonsendit maximinctat. Fugias sim eatem aut labore estinimi, te rernatata nati rem evelescid maiorrovid eatium re, con consequo minulpa qui des mi, ulles versperunt.

Nobisquia sendia volor solore seque et pos as eum re nistiatur sim faceptassunt volectibus duciliq uibusda ecerspe rnatur ratum idAt dolupta tianimagnis et alit voloreptatur

Sunt et as alitiisqui odis qui coreria pratem ipitior sectaqu issimpossit, qui aute sequam nonsed que provitibus, ommo occatet Ut reperatius. Les inus maximinveria dit ex es quunt voles sectios si officaecupta aut optas mo officipis aut eum f Ut reperatius. Les inus maximinveria dit ex es quunt voles sectios si officaecupta aut optas mo officipis aut eum f


4.2 Excursie

In de vierde week van onze opleiding zijn wij als klas op excursie gegaan naar de Amsterdam Expo waar toen een tentoonstelling stond van het 25-jarig jubileum van Pixar. Op de expo was veel te zien over de werkwijze van Pixar en hoe ze

gekomen zijn waar ze nu staan. Ik vond de expo erg interessant omdat er niet alleen informatieborden hingen maar ook stonden er prototypen van bepaalde karakters uit hun films. Deze zijn allemaal gemaakt van klei en aan de ene kant heel simpel, maar toch erg gede-

tailleerd en dat is precies het idee wat ik bij films van Pixar heb. Ook hingen er schetsen en fotos van de karakters en hoe het kantoor er soms aan toe was. Daarnaast was er ook een film te zien over Pixar van nog voordat het Pixar was tot wat het nu is geworden.

Helaas genoeg was het niet toegestaan om fotos te maken in de expo dus kan alle opgedane impressies niet visueel delen. Wel kan ik een kleine indruk geven van wat er te zien was met een mini moodboard van mijn opgedane inspiratie.


Excursie moodboard


5.1.1 5 paragrafen jk ADobe Good times Kaffeesatz Kopje 3 Kopje 1 Kopje 2

Dylovastuff Giddyup Std

Kopje 3

Kopje 3

De bedoeling van deze opdracht is om 5 paragrafen in te delen met verschillende lettertypes en deze naast elkaar te zetten om te vergelijken wat nou het beste bij jou past. Daarnaast is het ook belangrijk gebruik te maken van verschillende groottes per font.

De bedoeling van deze opdracht is om 5 paragrafen in te delen met verschillende lettertypes en deze naast elkaar te zetten om te vergelijken wat nou het beste bij jou past. Daarnaast is het ook belangrijk gebruik te maken van verschillende groottes per font.

De bedoeling van deze opdracht is om 5 paragrafen in te delen met verschillende lettertypes en deze naast elkaar te zetten om te vergelijken wat nou het beste bij jou past. Daarnaast is het ook belangrijk gebruik te maken van verschillende groottes per font.

De bedoeling van De bedoeling van deze deze opdracht is opdracht is om 5 paraom 5 paragrafen grafen in te delen met in te delen met verschillende lettertypes verschillende lettertypes en en deze naast elkaar te deze naast elkaar zetten om te vergelijken te zetten om te wat nou het beste bij jou vergelijken wat nou het beste bij past. Daarnaast is het jou past. Daarnaast ook belangrijk gebruik te is het ook belangri- maken van verschillende jk gebruik te maken groottes per font. van verschillende groottes per font.

groottes 30 en 18

groottes 28 en 13

groottes 30 en 21

groottes 30 en 18

groottes 32 en 22


5.1.2 5 kleurcombinaties Niet rekening gehouden met het feit dat de gebruikte website voor het samenstellen van deze kleurcombinaties gebruik maakte van RGB-kleuren, zijn de kleuren nu omgezet naar CMYK dat minder vol qua kleur is.

Uit alle kleurcombinaties bevalt mij de middelste het meest (vandaar dat deze ook in het midden staat).

Met dit als resultaat, de kleuren zijn wat doffer geworden maar nog steeds wel de kleuren die ik voor ogen had.

Ik heb gekozen voor deze kleurcombinatie omdat deze “voor het gemak� al overeenkomt met mijn huidige kleuren en ik vind dat mijn huidige kleuren rust uitstralen. Ik heb gebruik gemaakt van Triad en Analogic colors omdat dat extra tintje net wat meer geeft aan mijn werk. Met dank aan: http://www.colorschemedesigner.com/


Digitaal werkboek(26)  
Digitaal werkboek(26)  

version 26 and not even done yet.

Advertisement