Page 1

MEDLEMSTIDSKRIFT FÖR KUNGLIGA SVENSKA SEGELSÄLLSKAPET K S S S A k t u e l l t # 1 • 2 0 1 8 • 1 8 8 : de Å R G Å N G E N

ksss aktuellt

• Staffan Salén tackar för sig • Rekordstort landslag 1


generator

”Hos oss får du vara med och dela på överskottet ” Josefin, Laser Radialseglare i världsklass, kund och en av våra 247 000 delägare.

NE

RN

A

ING

U T MÄ

R

KR

BÅTFÖRSÄ KT Vi på Svenska Sjö har bara en sak för ögonen. Att ständigt utveckla de bästa båtförsäkringarna och trygghetslösningarna för dig och din båtklubb. Genom KSSS är du delägare i Svenska Sjö och det ger dig direkta fördelar som smidig skadereglering, mer omfattande villkor och resultatbonus för medlemmar. Nu får vi tillsammans pengar tillbaka för tredje året i rad! Du G A bonus på 2018 O får vara med och dela på 4,2 miljoner kronor genom direkt års förnyelsepremie. TI R O R GA NI S A

Så du kan tryggt gå in på www.svenskasjo.se om du vill veta mer eller räkna ut din premie. 2


inneh å ll | nr 1 • 2018 04 Tack för mig

24 Aktivitetskommitténs nya uppdrag

Efter sju framgångsrika år tackar KSSS ordförande, Staffan Salén, för sig. Här sammanfattar han dessa sju år – och ännu fler – i KSSS tjänst.

26 Klubbdirektören vill ha fler seglare

08 Kappseglingslandslaget 2018

Förbundskapten Magnus Grävare presenterar en stor landslagstrupp inför 2018. Elva av seglarna är från KSSS.

Eva Holmsten fortsätter berätta om KSSS historia. Nu är det dags för de första kappseglingarna.

Till KSSS Årsmöte i mitten av mars har Valnämnden nominerat fem nya personer. Här får de nominerade berätta om sig själva.

Sedan något år tillbaka arrangerar KSSS ett instruktörsläger. Nu står tonåringar i kö till en utbildning som blivit eftertraktad att ha i sitt CV.

Lena Catry och hennes familj hittade drömbåten – men det var först när de var med på en familjeeskader som de blev en ”riktig” seglarfamilj.

32 KSSS tre huvudparters

23 Akademi och andelssegling

Anna Mourou Lange är semesterseglaren som ville prova på kappsegling. Nu är hon biten och vill få andra kvinnor att ta steget.

30 ”En riktig seglarfamilj”

22 En skola för ledarskap

Ryggraden i KSSS kappseglingsverksamhet är alla fantastiska funktionärer. Gerd Castenfors är en av dem.

28 Från semesterseglare till kappseglare

14 Nya i styrelsen

Stefan Rahm och KSSS har många nya tankar och idéer om hur vi ska få fler i segling.

27 Gerd Castenfors – en superfunktionär

10 De första kappseglingarna

Livslångt engagemang i klubben, förbättrat jämställdhetsperspektiv och ökat intresse för segling och båtliv – det är Aktivitetskommitténs nya fokus.

Ett av sällskapets stora mål är att få flera att börja – och fortsätta – att segla. Redan under våren presenteras fler nyheter.

ÅF, Helly Hansen och Stena Recycling är KSSS tre stora partners. Här berättare de varför.

KSSS – Kungliga Svenska Segelsällskapet • Box 118, 133 22 Saltsjöbaden, 08-556 166 80 Redaktör och ansvarig utgivare: Mats Olsson, mats@ksss.se

Grafisk form och layout: Saltsjöbadens Tryckeri, gutta@sbadentryck.se Tryck: Saltsjöbadens Tryckeri / Realtryck.

Omslagsfoto: Stefan Rahm, Sandhamn Open. För annonsering kontakta gutta@sbadentryck.se telefon: 070-717 20 18. 3

3


l e da r e

En länk i en lång kedja Efter sju fenomenalt roliga år är det dags för mig att lämna ordförandeskapet. Tack till alla er som bidragit till att KSSS är ett av världens ledande seglingssällskap. Vi är många som har ett långt förflutet i KSSS och för vilket sällskapet spelat en stor roll sedan späd ålder. Vi har vänner där, vi ägnar en stor del av vår fritid åt det, vi får tävla, vi får uppleva skärgården och hav och vi försöker måhända intressera vår familj för att segla. Inte sällan går seglingsintresset flera generationer tillbaka.

VM-guld och VM-silver i 6:a. Vi har semesterseglat i veckor på somrarna och vi har tävlat i stort sett i alla dess former. Seglingen har varit och är en oundgänglig del av vår tillvaro. Därför var det självklart att tacka ja till att bli ordförande när jag blev tillfrågad för åtta år sedan. KSSS har givit vår familj så oerhört mycket och det har varit en ynnest att i bästa fall kunna ge något tillbaka.

Jag kommer från en familj där seglandet alltid stått i centrum på många sätt, vilket bilderna i den här artikeln antyder.

Och sällskapet står starkt. Trots att samhället förändrats på alla tänkbara sätt sedan KSSS grundades 1830 kan vi känna en stolthet över att vi lyckats hålla oss relevanta och intensivt aktiva vilket vår omfattande verksamhet är ett bra bevis på.

Farfar Sven var vice ordförande i KSSS, ordförande i seglarförbundet, uppfann genuafocken, tog OS-medalj och tilldelades bragdmedaljen 1927. Pappa Sven Hampus var ordförande i KSSS och har

Om vi snävar in perspektivet och tittar tillbaka på de gångna sju åren är det väldigt mycket som gjorts. Här är några saker som jag tycker att vi kan vara särskilt stolta över: Att satsa på framtiden - Ungdoms - och träningsverksamheten Detta är kanske det viktigaste vi gör, att locka nya generationer till seglingen, och här har vi ett stort ansvar att det blir bra. Då kan man vara särskilt nöjd över förbättringen av vår lägerverksamhet. Jag har skrivit mycket om detta genom åren men genom en proffsigare rekryteringsprocess av ledare samt bättre utbildning och värdegrundsarbete har kvaliteten ökat markant. Eftersom sällskapet har över 1 000 barn och ungdomar på läger och i träning varje år har vi en viktig uppgift att bibehålla dem i verksamheten och utveckla deras intresse för segling. Och visst är det fantastiskt att vi säljer ut många av lägren direkt på nyårsnatten. Vi har också utökat antalet konfirmationsläger från två till tre för att möta efterfrågan men det är ändå ett betydligt större tryck än vi kan möta. Träningsverksamheten i Saltsjöbaden och Ranängen har aldrig varit mer omfattande och idag

Sven och Sven Hampus på Ingarö på 40-talet. 4


l e da r e

och havskappsegling. KSSS har vunnit Mästarnas Mästare fler gånger än inte och Allsvenskan i Segling två gånger av tre. Det sistnämnda evenemanget har varit väldigt lyckat och inte minst påvisat att det finns duktiga seglare i snart sagt varenda vik runt om i landet.

är det över 300 personer som är aktiva här. Ett resultat av detta är att vi idag har Sveriges mest framgångsrika optimistjolle-team. Elitsegling – det går bra nu! Den dubbla Americas Cup-utmaningen genom Torbjörn Törnqvists Team Artemis har naturligtvis varit en stor höjdpunkt för KSSS och för svensk segling i stort. Förutom stoltheten som utmaningen skänkt oss har vi också kunnat skicka över ett antal av våra unga lovande seglare för att vara aktiva ombord på båtarna eller runt projektet. Helt fantastiskt.

Slutligen har vi sedan 2011, genom särskilda insamlingar, kunnat stötta våra elitseglare i deras satsning mot bland annat OS med totalt 18 Mkr. Bygg, bygg, bygg! KSSS har de gångna sju åren investerat 30 Mkr utan att ta en krona i lån. Vi har också genom Telegrafholmsbygget tillskansat oss anläggningar i form av servicehus och bryggor till nästan samma värde. Därtill gav Telegrafholmsprojektet ett kapital som vi har fonderat.

En annan given höjdpunkt är ju Fredrik Lööfs och Max Salminens OS-guld i Starbåt 2012. Enda smolket i glädjebägaren var att de inte fick bragdguldet, något som än idag framstår som svårbegripligt.

De 30 miljonerna har genererats dels genom överskott i verksamheten och dels genom generösa donationer. Därmed har vi bland annat kunnat bygga ett nytt servicehus i Sandhamn och ett på Lökholmen (klart till sommaren), ett nytt klubbhus och ny hamnplan i Ranängen i Djursholm, ny hamnplan, ny regattahamn och renoverade omklädningsrum i Saltis, renovering av Sjövillan och mycket annat.

Vi har genom Niklas Zennström vunnit bland annat Fastnet Race, Mini Maxi VM och TP 52 VM, kanske några av de mest konkurrensutsatta startfält man kan ge sig in i. Vi har också vunnit en uppsjö av VM-medaljer, EM-medaljer och SM-guld i både bankappsegling

Två styrmän. Sven och Staffan på Ålands Hav 1971. 5


lkesda s s raek t u e l l t

Vi har återupprättat Sandhamnsregattan som en mästerskapsregatta och en mycket populär Classicregatta på vad många tycker är Sveriges bästa kappseglingsvatten utanför Sandhamn.

Allt detta har möjliggjorts av ett enormt arbete av både ideella krafter och kansliet. Jag vill här särskilt tacka Göran Edin som efter sina sex år som ordförande i Intendentkommittén med rätta borde kunna titulera sig storbyggmästare.

KSSS Olympiska Regatta är en av de saker som värmer ett ordförandehjärta mest. I år var det cirka 520 jollar från i stort sett hela Nordeuropa som samlades, i Sveriges största kappsegling. Genom en herkulisk insats av ideella krafter och kansliet klarar vi år efter år av att inte bara arrangera regattan utan också att göra den bättre och bättre.

Att sticka ut hakan - Kappseglingar och arrangemang Här måste jag först lyfta fram ÅF Offshore Race. Första starten inne i Stockholm gick av stapeln 2011, mitt första år som ordförande. Det var många som var skeptiska till förändringen (vilket ju är den reaktion förändringar inte sällan utlöser). Men i retrospektiv går det inte att beskriva förändringen som något annat än en succé: antalet startande båtar är betydligt fler, intresset för arrangemanget bland allmänhet och media har ökat exponentiellt och arrangemanget genererar nu en vinst istället för en förlust. Tack ÅF för att ni gav oss modet att prova något helt nytt.

Totalt brukar vi ordna cirka 15 kappseglingar per år och min värld borde vi få Seglarförbundets pris för bästa kappseglingsarrangör varje år. Men det vore kanske lite enahanda... Klubbkänsla och medlemsnytta Det var rubriken på min allra första ledare i KSSS för sju år sedan. Och även här har vi rört oss framåt. Antalet sociala aktiviteter har ökat kraftigt, inte minst genom vår tillgång till Klubbarnas Klubb på Djurgården men också genom alla de möjligheter som står oss till buds till exempel i samband med ÅF Offshore Race. Något som också bidragit till att underblåsa Klubbkänslan är att vi tre gånger under de senaste sju åren (de tre gånger som undersökningar gjorts) hamnat på listan över världens tio ledande segelsällskap. Man har där bland annat lyft fram vår förmåga att få fram nya seglare i världsklass, vår höga aktivitetsnivå, vår ungdomsverksamhet, Gotland Runt/ÅF Offshore Race och därtill naturligtvis att vi är världens näst största och femte äldsta segelsällskap. What is there not to love? En annan bidragande faktor till klubbkänslan är vår förbättrade kommunikation med ett ökat nyhetsflöde, bättre hemsida och med sociala medier som en allt viktigare kanal. Och vad gäller medlemsnytta har vi utöver det uppenbara som lägre pris i hamnar, förtur till läger och utskick av KSSS Aktuellt och årsbok också upprättat en stor mängd samarbeten där du som medlem kan få rabatter. Det är bara att börja botanisera.

Staffan och Patrik på Askarvik 1973. 6


k s s s a klteuda e lrlet

Släkten följa släktens gång Valnämnden har presenterat min kusin Patrik Salén som sitt förslag till ny ordförande. Efter att ha tillbringat alla somrar och större delen av min vuxna seglingskarriär i både Drake och havskappsegling tillsammans med honom, liksom att ha sett honom som ordförande i KSSS Bankappseglingskommitté de senaste sex åren, vet jag att han kommer att göra ett förträffligt jobb som ordförande för sällskapet. Lycka till Patrik!

ni är fundamentet på vilket KSSS vilar. Särskilt vill jag tacka alla styrelseledamöter under de här sju åren för ert enorma engagemang och er vilja att driva era kommittéer och därmed sällskapet framåt. Därtill vill jag tacka vårt kansli och alla dess anställda under den här tiden, ni gör ett fantastiskt jobb. Jag vill tacka de tre eminenta klubbdirektörer som jag haft nästan daglig kontakt med. Och så vill jag tacka min familj som låtit mig lägga så mycket tid på KSSS under de här gångna åren.

Att vara ordförande i KSSS har varit en glädje och förmån. Alla jag fått träffa och allt jag fått uppleva har gjort detta till sju fantastiska år. Och så har vi ju som synes fått en del gjort också.

Slutligen skulle jag vilja tacka alla er medlemmar, inte bara för att ni läst ända hit, men fastmer för att ni, alla 5 700, gör KSSS till det vi är idag, ett av världens ledande segelsällskap

Tack! Jag vill tacka alla ideella krafter inom sällskapet,

Staffan Salén Ordförande 2011-2017

En lägerdeltagare och en artikelförfattare. Carl och Staffan på Österskären 2009. 7


ksss a k tuellt

Svenska seglingslandslaget 2018 Text: Mats Olsson. Foto: Tommi Rotonen

Nu presenterar Svenska Seglarförbundet landslagstruppen – Swe Sailing Team – för 2018. Med 24 seglare är det den största på många år. Tolv av seglarna tävlar för KSSS. - Siktet är främst inställt på OS i Tokyo 2020 men på vägen dit har vi också ett stort gemensamt och viktigt VM i danska Århus i augusti 2018, säger förbundskapten Magnus Grävare. Drygt ett år efter OS i Rio formerar svensk segling sig nu med siktet inställt på Tokyo. I Rio fanns fem svenska besättningar. I Tokyo hoppas och tror Magnus på åtta.

Det är stor spridning i truppen som består av tio damer och 14 herrar i åldrarna 18 till 32 år. 12 av dem tävlar för KSSS , de andra 12 för GKSS. Men de är bördiga från olika delar av landet, från Skåne och Blekinge, från Stockholm och Göteborg – men också från Värmland, Östergötland, Sörmland, Dalarna och Jämtland.

49erFX: Julia Gross.

470: Fredrik Bergström/Anton Dahlberg. Magnus Grävare, förbundskapten.

- De som var med mot Rio och som fortsatt sin satsning, har sikte på att åka till Tokyo för att ta medalj. De nya i landslaget tror jag mer på till OS 2024 eller 2028.

Laser Radial: Josefin Olsson.

- Exakt alla har väl ännu inte nått upp till de resultatmål som vi normalt har för att kvalificera sig för landslaget, med att vara topp25 på VM eller flera gånger topp-20 på världscupen. Men de som ännu inte är där, är ändå seglare som vi tror mycket på för framtiden och som gjort ett bra jobb och en seriös satsning i ”challenger-landslaget”, säger Grävare.

49erFX: Malin Tengström/Vilma Bobeck. 8

- Den här truppen ska försvara de svenska färgerna i VM sommaren 2018. Det kan till och med bli några till. Förutom att VM är ett stort världsmästerskap, med alla de bästa på plats, så är det också det stora OS-kvalet. Inte mindre än 40 procent av OS-platserna till Tokyo fördelas på VM och vårt mål är att ta fyra till sex OS-platser i Århus, säger Magnus och fortsätter: - Det finns flera anledningar till att vi väljer att ta ut så många i Swe Saling Team. En viktig del är kunskapsöverföringen från seglare

49er: Marcus Anjemark.


ksss a k tuellt

till seglare, dvs. från de erfarna till den nya. Men också från tränare till tränare. De nya seglarna har visat att deras satsningar är seriösa och de har även levererat bra resultat. Vi ser en stor utvecklingspotential hos alla våra seglare.

Finnjolle: Johannes Pettersson.

Laser Standard: Jesper Stålheim.

Bakom sig har svensk segling ett mycket framgångsrikt år. Under 2017 tog Max Salminen VM-guld i Finnjolle, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar vann EM i 470, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström var tvåa på VM i 470.

Nacra 17: Emil Järudd/Cecilia Jonsson.

- Förutom dessa mästerskapsmedaljer så vann Josefin Olsson för-VM och var trea i världscupen i Japan. Julia Gross/Hanna Klinga var fyra på VM i 49erFX och Jesper Stålheim var femma på laserVM. Så vi har haft ett mycket bra kappseglingsår, säger Magnus. Tiden direkt efter ett OS brukar vara lite lugnare men den tiden blir allt kortare och numera är det viktigt att komma igång med sin OSsatsning så snabbt som möjligt.

Swe Sailing Team 2018:

Från KSSS: 49erFX: Julia Gross/ Hanna Klinga, Vilma Bobeck/Malin Tengström. 49er: Marcus Anjemark. 470 herr: Anton Dahlberg/Fredrik Bergström. Nacra 17: Emil Järudd/Cecilia Jonsson. Finnjolle: Johannes Pettersson. Laser Radial: Josefin Olsson. Laser Standard: Jesper Stålheim. Från GKSS: 49erFX: Klara Wester/Rebecca Netzler, 49er: Carl P Sylvan, Fritiof Hedström/Otto Hamel, Hannes Westberg/Albin Boman. 470 dam: Olivia Bergström/Lovisa Karlsson. 470 herr: Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar. Finnjolle: Max Salminen.

9


ksss a k tuellt

KSSS första kappseglingar

Text: Eva Holmsten. Foto: Johan Jonsson/Statens Maritima Museer

I förra numret av KSSS Aktuellt berättade vi om hur KSSS bildades 1830 och av vilka personer. I detta nummer berättar vi om några seglatser under Sällskapets första år. Och tittar vi närmare på de segelsällskap som redan fanns när KSSS bildades.

Bilden är ett fotografi av en tavla från Statens Maritima Museer som visar interiör från ”Johanssons Segelmakareverkstad, Österlånggatan 37, Stockholm”. Troligen från början av 1800-talet. Sällskapets provseglingar 1830–1839 Den första notisen om provseglingar återfinns i Sällskapets protokoll den 26 april 1834. Där beskrivs en segling den 12 september 1833 med nio deltagare. Tyvärr finns det inga uppgifter om banans sträckning. Från det svåra koleraåret 1834 finns anteckningar från ett sammanträde där man diskuterat om överhuvud en ”seglation” skulle ske.

på kryss mellan Fjäderholmarna till Svingels vik och Hästholmen. Efter lunch immatrikulerades sex av Segel Sällskapets fartyg varefter man drack Sällskapets välgångsskål ombord på kuttern Hedningen och utdelade antagningsbrev och stadgar. Man avslutade med att segla i kolonn mot Ladugårdslandsviken (Nybroviken). Seglingarna 1840 – 1849 Under 1840 års segling samlades man den 25 juli i Franska bukten, dvs vid södra Djurgårdslandet mellan Täcka Udden och Blockhusudden. Seglingen gick

Den 3 augusti 1839 samlades 11 yachter i viken vid Manilla. Tidigt nästa morgon styrde man mot Vaxholm och sedan mot den gamla Lidingö flottbro och därefter 10


ksss a k tuellt

till Kungshamn för övernattning och nästa dag till Vaxholm och tillbaka till Hasseludden. Signal gavs till styrning bidevind och ankring vid Tuppudden. Efter middagen styrdes till Mölna. Där skulle Kjellberg och Grangren intagas proforma i Sällskapet, något som fick uppskjutas eftersom det ”felades något i handlingarna”. Därefter finns ett tillägg i handlingarna ”Kjellberg lovade att förse sin jakt med nya segel, varförutan han icke kunde åtfölja flottan”.

Segelsällskap äldre än KSSS Royal Cork Yacht Club stiftades redan 1720 i hamnen Cork innanför nuvarande Queenstown på Irlands sydkust. Royal Yacht Squadron stiftelsedatum anges till år 1815. Bland de 42 stiftarna fanns många med svenskklingande namn. Enligt stadgarna krävdes att de inträdande skulle ha en god samhällsställning och äga en yacht på minst 20 ton 1818. Storleken höjdes till 30 ton 1825. (Motsvarande bestämmelse fanns i Svenska Segel Sällskapets första stadgar.) Klubben för the White Ensign.

Nästa sällskapssegling hölls den 19 juli 1941 då nio båtar samlades i Ladugårdslandsviken och seglade mot Vaxholm i frisk undersegelbris och vidare till Skägga för nattkvarter. Nästa morgon hissades segel i åter frisk undersegelbris mot Hasseludden. Framkomna till Vaxholm kom Rahn och Preciosa (sekreterare Östermans båt) etta och tvåa, men Preciosa stötte på pålarna av den gamla stenkistan och blev stående. Då hon kom flott var eskadern redan i Tenö sund. Trots det var Preciosa åter tvåa efter Rahn när de kom fram till Hasseludden. Den 2 augusti 1845 samlades Sällskapets eskader vid Täcka Udden. Det var tio fartyg och en kronoslup med musik. Kl. 6 på kvällen lättade man ankar och kryssade förbi Sjötullen via Lilla Värtan till Kungshamn där man samlades vid 8-tiden på aftonen. ”Efter att ha fördrivit en högst angenäm kväll under munterhet och kanonjärernas vackra musik och ett litet fyrverkeri, avlossades nattskottet och tapto blåstes.”

Royal Thames Yacht Club i London, 1825, härstammar från “Cumberland Fleet” som bildades 1775. År 1837 blev drottning Victoria klubbens högsta beskyddarinna och sedan 1848 för klubben the Blue Ensign.

Redan kl. 4 nästa morgon seglade man till Långholmen för frukost. Därefter följde provsegling via Trälhavet till mynningen av Svindersvik där man åt middag på respektive båt. Därefter samlades medlemmarna på chefsfartyget Brynolf där en skål av ordföranden utbringades för numera kung Oscar I, Sällskapets höge beskyddare, ”under stormande hurrarop och folksångens avblåsande”. Man höll sammanträde och inval skedde. Kl. 8 på kvällen började återseglingen, sedan man ”defilerat för chefsskeppet och hälsat detsamma med flaggorna”.

Royal Northern & Clyde Yacht Club är en sammanslagning 1978 av Royal Northern YC som startade i Belfast 1824 och Royal Clyde Yacht Club. Royal Western Yacht Club, Plymouth innanför Eddystones fyr har stiftelseår 1827.

Tidstypisk halvmodell 11


ksss a k tuellt

UNIKA UPPLEVELSER HEMMA OCH UTOMHUS. GRUNDIG SAILING CUP SEPT 2017, EIDSBUGARDEN/BYGDIN 1060 M.Ö.H

12


ksss a k tuellt

Vacker, dramatisk och rik på historia, det gör segling till en modern och universiell symbol för mänsklig ingenjörskonst, lagarbete och jakten på perfekta resultat. Segling reflekterar också det som är viktigt i livet, unika ögonblick med vänner och familj. Det är därför Grundig är en naturlig del av segling. Vårt engagemang i idrott är stort, och vår kärlek till segling växer stadigt. Det är väldigt glädjande att vårt engagemang bidrar till att unga atleter, familjer och idrottsintresserade i KSSS får unika upplevelser på vattnet. Grundig är stolt sponsor av Kungliga Svenska Segelsällskapet, och vårt projekt med J/70 Grundig Sailing Cup. Läs mer om Grundig och vårt unika sortiment av TV, Vitvaror, audio och småel till hemmet på www.grundig.se

13


ksss a k tuellt

Fem starka krafter

Till årsmötet i mars 2018 har KSSS valnämnd nominerat fem nya medlemmar till styrelsen. Det är fem spännande personer med stor erfarenhet och lång historia inom KSSS. Och de brinner för segling i allmänhet och för KSSS verksamhet i synnerhet. Här berättar de lite kort om sig själva och vad som är viktigt för dem i deras nya uppdrag

Frågor 1. Berätta om din relation och historia med KSSS. 2. Vad är den viktigaste frågan för din kommitté (eller för dig som ledamot) under 2018? 3. Vad är KSSS viktigaste uppgift? 4. Vad är ditt bästa KSSS-minne? Namn: Magnus Groth Bor: Djursholm Kommittè: Konsultativ ledamot År inom KSSS: Sedan barnsben Min båt: Delägare i J/70 Lulu, Laserjollar, Konabrädor 1. Jag är nog en ganska typisk KSSS-medlem, uppväxt i Stockholm i en familj som har segling som stort intresse. Optimist och Laserläger på Lökholmen och seglade första Gotland Runt när jag var 16 år. Deltagande i olika aktiviteter har varierat över åren och även barnen har varit engagerade som lägerinstruktörer. 2. KSSS har utvecklats mycket positivt de senaste åren med roliga kappseglingsformat, utökad lägerverksamhet, Ranängen, god ekonomi, sociala aktiviteter m.m. Jag vill bidra till att denna utveckling fortsätter med speciellt intresse för ungdomsverksamheten. 3. Att göra medlemskap i KSSS attraktivt för alla som är intresserade av segling i någon form. 4. Nu senast i somras när jag deltog i Laser Master-SM i Sandhamn som var mycket trevligt och väl genomfört (att delta är viktigare än placeringen…).

Namn: Christoffer Dohrn Bor: Danderyd Kommitté: Intendentkommittén År inom KSSS: 21 Min båt: 5m plåtmotorbåt och familjens segelbåt 1. Min relation till KSSS började med familjeeskadrar när jag var liten. Sedan gick jag på seglarläger på Lökholmen och Långholmen för att sedan jobba som instruktör på Lökholmen och vid träningsseglingarna i Ranängen. Parallellt med lägren började jag jobba i hamnen på Sandhamn där jag efter ett par säsonger fick ta över som hamnkapten. När jag slutade i hamnen kändes det naturligt att fortsätta i Intendentkommittén då jag alltid har haft ett intresse för KSSS anläggningar. 2. KSSS ska tillhandahålla Sveriges bästa anläggningar för kappsegling, seglingsutbildning och fritidssegling. För att kunna göra detta måste vi arbeta långsiktigt med underhåll och nyinvesteringar. Nu närmast under 2018 ligger förarbetet inför byggnationen av nya lägerstugor på Lökholmen högt på prioriteringslistan. Vi arbetar också med en lösning på vattenbristen på Sandhamn. Det ska även bli spännande att få inviga de nya servicehusen på Sandhamn och seglarlägret på Lökholmen. 14


ksss a k tuellt

3. KSSS ska främja segling på alla nivåer. Det betyder att vi ska ge alla en chans att segla, från små barn till OS-elit och alla de som tycker att segling är världens bästa semester. 4. Delas mellan åren som elev och instruktör på Lökholmen och tiden i hamnen på Sandhamn.

Namn: Amelia Möller Andréewitch Bor: Lund Kommitté: Aktivitetskommittén År inom KSSS: 15 år Min båt: Så småningom ska jag ha en egen skärgårdskryssare, gärna i hondurasmahogny. Den ska heta Birgitta, efter min farmor som också var en seglarentusiast. 1. Som liten seglade jag en del i Saltis och gick Lökenläger. Det var efter mitt konfirmationsläger på Långholmen som det slog mig att jobbet som seglarinstruktör måste vara det bästa jobb som finns. Sen dess har jag tillbringat tio hela somrar ute på Lökholmen och Långholmen, som instruktör och som lägerchef. Jag har även deltagit i ledarskapsprogram och som medlem av Juniorkommitténs ledningsgrupp drev jag tillsammans med kollegor ett utbildningsprogram för lägerchefer. Åren inom lägerverksamheten har gett mig fantastiska vänskapsrelationer och ovärderliga erfarenheter som jag kommer att ha nytta av hela livet. För det är jag mycket tacksam och jag ser fram emot att få ge tillbaka genom mitt nya engagemang som AKK:s nya ordförande. 2. En viktig fråga för kommittén detta år är hur vi ska verka för att fler människor ska få glädjen att uppleva seglingens och havets möjligheter! I augusti arrangerar vi ett seglarläger med syfte att integrera människor med olika bakgrunder och seglarkunskaper. Vi vill också skapa förutsättningar för ett livslångt engagemang i klubben och riktar oss bland annat till dem som lämnar lägerverksamheten genom att erbjuda ett utbud av aktiviteter såsom nätverksträffar, mentorskap m.m. 3. Att som organisation nå sin fulla potential. Att värna om klubbens unika och fantastiska historia samtidigt som vi vågar ompröva gamla traditioner och tänka nytt! Jag tror på den kombinationen. 4. När jag och min kompetenta lägerchefskollega Hjalmar Stenbeck under konfa 37 arrangerade det första gaybröllopet någonsin på Långholmen! History was made.

Namn: Johan Rockström Bor: Solhem, Spånga Kommitté: Bankappseglingskommittén År inom KSSS: 35 år varav 8 år som medlem Min båt: Har kappseglat en X-35 de senaste tio åren men kommer att kappsegla en X-41 från och med 2018. Familjens semesterbåt har under många år varit en Storebro 31 men den såldes för några år sedan. Planen är att återuppta motorbåtssemester sommaren 2018. 1. Som kappseglare har jag deltagit på KSSS kappseglingar sedan början på 80-talet då jag som tonåring seglade mina första Gotland Runt på familjens Omega 42. Totalt har det blivit 19 Gotland Runt/ÅFOR sedan dess, dessutom regelbundet deltagande de senaste tio åren på Saltsjöbadsregattan, Sandhamn Open och KSSS Indian Heat (f.d. Höstcupen). Förutom att vara en aktiv kappseglare har jag varit ledamot först i HKK och sedan BKK de senaste tre åren och där varit initiativtagare till nya regattan KSSS Indian Heat. 2. Vi behöver öka antalet deltagare, både båtar och seglare, på våra existerande regattor. Det gör vi genom att samarbete nära aktuella klassförbund och genom att öka kvaliteten. Det senare betyder att KSSS måste bli bättre på att 15

¨


ksss a k tuellt

rekrytera och utbilda funktionärer för kappsegling. För det ändamålet har BKK tillsammans med HKK och Träningskommittén startat ett initiativ för att bli bättre inom funktionärsarbetet. 3. För mig är KSSS den viktigaste klubben när det gäller att utveckla Sverige som kappseglingsland, både i form av ledande arrangör av regattor och som klubb för att utveckla Sveriges bästa kappseglare. Som det ledande Seglingssällskapet sträcker sig vårt ansvar därför inte bara till våra medlemmars intresse utan vi måste också säkerställa Sverige som seglarnation. 4. Jag har flera fina minnen från mina år med KSSS. Härliga kappseglingar som några av mina första Gotland Runt som tonåring på 80-talet. Mitt första Gotland Runt som skeppare på egen X-99 i slutet av 90-talet och IMS EM 2005 i Sandhamn. Sen har jag också härliga semesterminnen med familjen när vi besökt Sandhamn och legat förtöjda på Lökholmen där vi ofta nyttjat bastun och badat från klipporna.

Foto: Henrik Ståhle

Namn: Patrick Ståhle Bor: Stockholm Kommitté: Informationskommittén År inom KSSS: 27 år Mina båtar: Mazu (Delta 29), Amarona (Drake) och delägare i Itaka (R10) 1. Segling har alltid varit en viktig del av mitt liv. Gotland Runt (ÅFOR) ger härliga seglingsminnen och jag seglade mitt första Gotland Runt 1975 som skeppare på en IOR klass IV båt. Det har blivit många fler sedan dess. De senaste 30 åren har det blivit mycket kappsegling, främst Drake, sedan klassiska jakter. Men även nöjessegling när och fjärran, alltid stolt under KSSS vimpel. 2. I dagens informationsintensiva samhälle är det viktigt att kommunikationen mellan klubben och medlemmar/deltagare i våra event är både relevant och engagerande. Informationskommittén är en mycket viktig länk i detta arbete. Vi måste kontinuerligt utvärdera nyttan av både nya och gamla medier för att tillfredsställa så många behov som möjligt med de resurser vi har tillhanda. Vi skall vårda vårt kända varumärke KSSS, både hos medlemmar, i samhället och utomlands och då krävs att vi är ordentligt koordinerade i både budskap, media och värderingar. Att värna om vår arena – skärgården – ser jag som betydelsefullt. 3. KSSS har ett ansvar för att driva seglingsporten för alla åldrar, på alla nivåer, nationellt som internationellt, samt att utveckla seglingsintresset hos både vuxna och ungdomar. Dessutom ser jag gärna en jämnare könsfördelning ombord, både på kappseglingar och alla andra aktiviteter 4. Ett år som jag minns väl var 2005, när KSSS fyllde 175 år. Det var ett stort antal seglings- och sociala aktiviteter inklusive den magnifika festen på Täcka Udden. Jag var dessutom projektledare för SM i Drake och Grand Hotel Dragon Gold Cup i Sandhamn. Att få förmånen att leda denna för KSSS prestigefyllda regatta med alla engagerade funktionärer, partners och medlemmar var väldigt roligt och en ära. Själv deltog jag i egen Drake, för visst vill man passa på att kappsegla när världseliten är i Sandhamn.

16


ksss a k tuellt

Köp din drömbåt av oss och upptäck världens bästa seglingsvatten LÅG KONTANTINSATS ELLER HÖG GARANTERAD INTÄKT INGA DRIFTSKOSTNADER FULLT UTRUSTAD BÅT PROFESSIONELLT UNDERHÅLL

Hyra eller köpa båt?

SEGLA SJÄLV UPP TILL 12 VECKOR/ÅR FRÅN NÅGON AV VÅRA 47 BASER I MEDELHAVET, VÄSTINDIEN ELLER SÖDERHAVET

Finfina avtal bara på båtmässan. Boka möte* med oss på

Hyr din egen drömbåt eller dela den med andra och segla med eller utan besättning

Allt för sjön 3 –11/3 Välkomna till monter A03:10!

47 BASER, 850 BÅTAR I VÄRLDENS BÄSTA SEGLINGSVATTEN HÖGKLASSIGA BÅTAR 32–82 FOT PAKET FÖR DEN STORA ELLER LILLA GRUPPEN UNIKA RUTTER VÄXANDE FLOTTA OCH DESTINATIONER FÖRETAGSARRANGEMANG

För er som vill segla på egen hand och sköta bokningen online, gör ni det bäst på vår seglingssajt DREAMYACHTCHARTER.NU

* Boka in ett möte med oss på Allt för sjön den 3–11/3, gör det via mejl info@poseidontravel.se eller som SMS till 0709-400 266. Vi bjuder på inträdet. Vi ses! 17

PARTNER 2018


ksss a k tuellt

18


ksss a k tuellt

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström började säsongen 2018 bra genom att bli trea i världscupen i Miami. Foto: Richard Langdon. 19


ksss a k tuellt

Ludde Ingvalls 100-fotare, CQS, satte nytt fartrekord runt Gotland 2017. Troligen kommer han tillbaka till ÅF Offshore Race 2018 för att försöka segla ännu snabbare. Foto: Andrea Francolini 20


ksss a k tuellt

21


ksss a k tuellt

KSSS läger – karriärstege för ungdomar Text: Göran Sachs

Varje år planerar och genomför KSSS cirka tio läger med sammanlagt drygt 600 deltagare i åldern 12–16 år. För de äldre och lite mer erfarna seglarna som vill fortsätta inom lägerverksamheten är det sedan instruktörslägren som gäller. Årets instruktörsläger, på Lökholmen i juni, kan ta emot cirka 65 deltagare. En vecka efter nyårsafton, då anmälan öppnade, hade över 100 anmälningar kommit in. Varför detta stora intresse? - Dels är utbildningens innehåll och utformning rätt bred och attraktiv, dels ligger lägret tidsmässigt bra så att även sommarjobbande ungdomar kan hänga på. Jag har också hört att erfarenheterna man får hjälper till att skapa en karriärstege både inom sällskapet och mot den vanliga arbetsmarknaden. Att ha varit instruktör eller lägerchef blir en fin merit, berättar Lotta Schibbye Fredriksson som är ordförande i arrangerande Juniorkommittén. Instruktörslägret är ett av våra mest populära läger. Det är många som vill fortsätta bygga på sina seglingskunskaper, ta del av roliga kvällsaktiviteter, träffa nya och gamla kompisar och lära mer om hur det går till att arbeta som ledare inom vår lägerverksamhet. För att låta så många som möjligt få chansen att delta i instruktörslägret 2018 är antalet platser utökade något. Man lägger tid på att ge kunskaper i hur det fungerar att arbeta som ledare inom lägerverksamheten. Deltagarna får prova på att lära ut segling, övar att köra motorbåt, prova på livet som kock och förstå vad meckarna gör. Här pratas säkerhet, hygien och hälsa och hur vi gemensamt behandlar både varandra och de barn som deltar i våra läger.

– och att de förstår att mobilen inte längre får styra deras liv, säger Lotta Schibbye Fredriksson.

Lisa Gross har varit lägerchef för instruktörslägret i tre år.

och med de baskunskaper vi lär ut på instruktörslägret blir det mycket roligare och lättare för alla, när de kommer ut och jobbar sin första sommar, berättar Lisa. Instruktörslägret är ingen test eller uttagning. Alla deltagare är där för att lära sig, prova på, ställa frågor och ha kul. Lägret ger en bra grund för fortsatt arbete inom KSSS lägerverksamhet men att ha deltagit i instruktörslägret är ingen garanti för att bli erbjuden jobb.

Lisa Gross är född 1995 och pluggar ekonomi i Uppsala. Hon har varit lägerchef för instruktörslägret i tre år och menar att den här typen av ledarskapsutbildning för ungdomar inte finns någon annanstans.

Viktor Ossmark pluggar teknisk fysik på KTH i Stockholm. Han är en riktig ’lägerhund’ och har varit lägerchef både på Löken och Långholmen. Han tycker att instruktörslägret nu fått ett väl fungerande format.

- Jag har varit med och utvecklat instruktörslägret som koncept och fokus ligger på den praktiska kunskapen som krävs ute på öarna. Men vi pratar även om ledarskap, säkerhet och teamwork som alla är enormt viktiga komponenter i arbetet som instruktör. Vissa från lägret söker sedan som praktikanter på våra läger

- Jag har varit med i hela processen att få till det innehåll som nu gäller. Instruktörslägret innehåller både praktisk och teoretisk träning i allt från motorbåtskörning till kappsegling och barnpedagogik. Det blir sju oerhört nyttiga och lärorika dagar där alla har något vettigt med sig hem.

Föräldrarna spelar en viktig roll i sammanhanget. De måste inse att de ska ”släppa taget” om sina barn. - Det bästa de kan göra är att få barnen att inse att det här är ungefär som att söka ett jobb, att de låter dem sköta alla kontakter i jobbsökandet själva

Glada deltagare på instruktörslägret 2017. 22


ksss a k tuellt

Utvecklas med KSSS andelssegling Text: Carl Lundborg. Foto: Malcolm Hanes

Skulle du gärna seglat mer om det inte vore för allt bök med båten? Du är inte ensam. Därför startar nu KSSS andelssegling – ett bekymmersfritt seglande som gör att du kan fokusera på din egen eller teamets utveckling som seglare. – Med andelsseglingen blir det lika enkelt att träna segling som att gå på gymmet, men betydligt roligare, säger KSSS klubbdirektör Stefan Rahm.

I vår erbjuder KSSS sina medlemmar att köpa andelar i klubbens J/70-båtar – samma båt som används i Allsvenskan (Bilden är från Allsvenskan på Baggensfjärden 2015). Förutom möjligheten för team att köpa andelar kommer KSSS även att köra privata andelar så att man kan vara med och utvecklas utan att vara med i ett team. Stefan Rahm hoppas även att den nya ägarformen ska få fler att börja segla.

Andelssegling ska bli ett nytt sätt att nyttja en båt. Äntligen ska man kunna fokusera på seglingen. - Folk har mindre fritid och vill samtidigt hinna med mer upplevelser på den korta tid man har. Tidskrävande aktiviteter nedprioriteras och man vill ägna så mycket tid till det som är roligt. Segling har en utmaning då båten och det övriga materialet tar tid att sköta. Med andelsseglingen maximerar vi tiden på vattnet genom att många använder samma båt att träna och kappsegla med, säger Stefan och fortsätter.

- Vi har sett en tydlig trend att denna typ av segling efterfrågas. I synnerhet bland tjejer. Vi hoppas att vår nya satsning kan attrahera nya målgrupper och vi fick bra hjälp av det nyligen omgjorda friskvårdsbidraget där man även kan få skattefritt bidrag från sin arbetsgivare för denna typ av segling. - Den som vill veta mer går in på www.ksss.se och anmäler sitt intresse för att inte missa möjligheten. Där hittar man även mer information om upplägget såsom teamandel, personlig andel och klippkort. Teamandel är om man redan har ett lag, som vill vara med, man kanske har haft en annan båt tidigare. Om man är inte ett helt team, så kan man köpa individuella andelar. Då är man en del av en träningsverksamhet, där vi delar upp i lag och kör racing mot varandra, förklarar Stefan Rahm. KSSS andelssegling kör igång i slutet av april.

- Konceptet kommer ursprungligen från danska Matchracing Centers men finns även i Göteborg och Lidingö sedan många år tillbaka, säger Stefan Rahm. Skillnaden är att vi kommer att fokusera vår verksamhet på fleetracing då vi tror att det har en större potential efter framgångarna för flera s.k. sprintseglingar som Mästarnas Mästare, Allsvenskan Segling och Ice Cup. För att kunna köra detta har KSSS investerat i fyra J/70-båtar som andelsägarna kommer att kunna träna och tävla i. 23


ksss a k tuellt

Aktivitetskommitténs nya uppdrag Text: Linnea Hedberg. Foto: Christoffer Collin

För att ge medlemmarna i KSSS ökad medlemsnytta vill Aktivitetskommittén fokusera på tre områden. Livslångt engagemang i klubben, förbättrat jämställdhetsperspektiv i verksamheten och ökat intresse för segling och båtliv. En viktig del av Aktivitetskommitténs arbete handlar om att få de medlemmar som lämnat tränings- och lägerverksamhet att fortsätta vara engagerade i klubben. Exempelvis genom roliga gemensamma event, nätverksträffar och spännande mentorskap. - Vi vill att alla gamla lägerchefer, instruktörer, hamnkaptener, juniorseglare och andra ska ges chansen att fortsätta sitt engagemang med hjälp av Aktivitetskommittén, säger Wivica Oest Mabon. Wivica är Aktivitetskommitténs avgående ordförande efter sex år vid rodret. Wivica berättar att redan när hon satt som ordförande i Långseglingskommittén fanns ett stort intresse hos kvinnorna i KSSS att segla tillsammans och på egna villkor. - Det har varit en lång process men i och med arbetet med de nya stadgarna och värdegrundsarbetet har det fallit sig naturligt att även diskutera syftet med Aktivitetskommittén. Genom att lyfta blicken och fokusera mer på medlemsnytta tror och hoppas Wivica att KSSS kan få fler kvinnor att stanna längre som aktiva.

En av nya Aktivitetskommittén viktigaste uppdrag blir att få fler kvinnor till segelsporten. På bilden syns delar av KSSS tjejteam ”Team Avantime” i ÅF Offshore Race 2016.

- Vi är duktiga på att skapa aktiviteter för våra elitseglare och juniorer men jag vill få ut fler kvinnor i alla åldrar på sjön, exempelvis ”seglarmammorna”.

tidigare med i Juniorkommitténs ledningsgrupp och var engagerad i det förändringsarbete som har skett inom lägerverksamheten. Det är med stor entusiasm som hon förbereder sig inför rollen som ny ordförande.

Ett mål är också att öka antal kvinnliga besättningar på KSSS stora regatta ÅF Offshore Race. En del i det arbetet är måndagsseglingarna i Saltsjöbaden med C55:or. Där kan kvinnor med mycket varierande kunskap och erfarenhet segla tillsammans. Aktiviteten är ofta uppskattad och är ett konkret sätt att få in fler i båtlivet. Enligt den nominerade nya ordförande Amelia Möller Andréewitch, kommer vi att få se ännu fler aktiviteter under 2018.

- Det känns verkligen jättekul. Jag är så taggad, även om det fortfarande känns lite overkligt. Tanken med den nya Aktivitetskommittén är att den ska vara en härlig blandning av unga och gamla.

- Just nu håller vi på att planera ett seglarläger till mitten av augusti som har syftet att interagera människor med olika bakgrunder och seglarkunskaper. Det är väldigt spännande, vi har stora planer för 2018, säger Amelia.

- Vi har tänkt att kommittén ska ha två ben att stå på. Både gamla lägerchefkollegor till mig och snäppet äldre seglare med mer erfarenhet kommer att vara verksamma i kommittén, säger Amelia Möller Andréewitch.

Amelia har de senaste åren arbetat som lägerchef på både Långholmen och Lökholmen. Amelia satt också

Den nya Aktivitetskommittén och dess ordförande väljs formellt vid KSSS årsmöte den 14:e mars. 24


ÄR DET DAGS ATT TVÄTTA BOTTEN?

ksss a k tuellt

YACHT CENTER

SUNE CARLSSON Sune Carlsson YACHT CENTER Yacht Center Vad hjälper det med segel och tampar för en förmögenhet, om båten inte är ren under vattenlinjen? Ska man komma först, är det viktigt att båtbotten är ren och len som en barnrumpa.

Vill du vara säker på att det blir ordentligt gjort, kommer du förbi oss och gör ren båten på någon av våra ”Happy hours” i kranen. Du slipper alltså att kalla in dyra dykare för att göra jobbet. Tanken är att vi ger kanonpriser på lyft, på några av de tider när kranen inte används. Vi lyfter båten och ställer ner den på kajen med stöd, sen kan du greja med vad du vill – t ex tvätta, slipa och måla. Prislista Längd

11.45 –13.15

17.00 – 07.30

< 10 meter

3.000:-

4.500:-

10 –15 meter

3.750:-

5.625:-

Begär offert

Begär offert

> 15 meter

I priserna ingår också lån av högtryckstvätt. 25

Sune Carlsson Båtvarv Skogsövägen 22 133 33 Saltsjöbaden Tel. 08-717 04 64 www.sunecarlssonbatvarv.se använd denna info@sunecarlssonbatvarv.se

2015


ksss a k tuellt

2018 öppnar vi dörrarna för fler seglare När jag tog uppdraget som KSSS klubbdirektör för knappt ett år sedan fick jag frågan vad jag skulle förändra och tillföra klubben.

möjlighet där vi kan få alla våra enmansseglare att prova på att segla med en kompis när tvåmansdelen avgörs några veckor efter enmansdelen. JSM är också en fantastisk möjlighet att förmedla våra värderingar till både juniorer och föräldrar. Något som vi givetvis skall ta tillvara.

Jag kan inte påstå att mitt svar på den frågan var särskilt tydligt. Skall jag vara ärlig hade jag liten inblick i vad som befann sig bakom kulisserna i denna fantastiska klubb och jag stod mycket ödmjuk inför uppgiften att få leda en förening med 188 år på nacken. I det långa perspektivet kan man inte bli något annat än en förvaltare av ett fantastiskt arv.

För att ta tillvara på att ÅF Offshore Race ligger mitt i centrala Stockholm introducerar vi i år Lilla ÅF Offshore Race där hela stockholmsregionens optimistjolleseglare kommer att få sin möjlighet att visa upp våra minsta redskap inför tiotusentals åskådare i. Med detta visar vi den enorma bredd som seglingen har.

På frågorna jag fick svarade jag däremot på vad jag brann för och där har jag betydligt lättare att vara tydlig. Jag vill ge fler människor möjlighet att pröva på och utöva vår fantastiska sport.

Inga av dessa projekt hade varit möjliga utan ett fantastiskt engagemang från våra ideella krafter uppbackade av ett drivet kansli.

Flera undersökningar på senare år visar att stora mängder människor är intresserade av att pröva och lära sig mer om segling.

Tack för er insats! Stefan Rahm

Därför är det med stor glädje vi kan presentera lansering av flera nya projekt till sommaren med syftet att sänka trösklarna och göra seglingen mer tillgänglig. På ÅF Offshore Race introducerar vi ett nytt projekt som syftar till att fler skall ta chansen att uppleva vår fantastiska segling runt Gotland. Race Coacher och förstagångsträffar hoppas vi kommer att hjälpa nyfikna att ta steget och i synnerhet tror vi att vi kan attrahera fler kvinnor genom dessa åtgärder. På KSSS i Saltsjöbaden introducerar vi andelssegling som gör att du kan segla utan att äga din egen båt och i kombination med nya reglerna kring friskvårdsbidrag blir segling lika tillgängligt och enkelt som att gå på gymmet. För att göra detta har vi investerat i fyra nyinköpta J/70 båtar. Med dessa båtar kan vi även erbjuda företag möjligheten att segla som rolig och teambuildande aktivitet ledda av våra bästa instruktörer och tränare. Trots dessa nya möjligheter för medelålders män och kvinnor gäller det fortsatt att elda på för de yngre varför två härliga juniorevents arrangeras i KSSS regi till sommaren. Familjefesten Junior-SM kommer till oss i Saltsjöbaden och den gör det i ett nytt format där enmans- och tvåmanssegling är uppdelat på två tillfällen. En stor

26


ksss a k tuellt

Gerd Castenfors – en superfunktionär Jag heter Gerd Castenfors och är 56 år bor i Saltsjöbaden där jag även arbetar som arkitekt tillsammans med min man på vårt gemensamma arkitektkontor. Jag kommer från Insjön i Dalarna men bott i Stockholm i 36 år. Jag har familjeseglat i hela mitt liv. När jag var liten seglade jag med mina föräldrar och systrar i Stockholms skärgård och i Grekland. Sedan träffade jag min man Anders som kappseglade som ung. Vi köpte en Omega 30 som vi seglade med hela somrarna och våra tre barn Martin, Magnus och Linnéa hängde med. Det gjorde att alla tre blev intresserade av kappsegling och började segla optimist och senare 420 och 470. Och vi blev typiska seglingsföräldrar som skjutsade land och rike runt till olika kappseglingar. Vi köpte en större segelbåt First 36.7 och seglade till många JSM, Kalmar, Hudiksvall, Västerås och Domsan.

jag äran att vara seglingsledare för Bana C. Det var nervöst men jag fick fin hjälp av Thomas Gross som var min co-driver och vi lyckades genomföra 17 seglingar trots att det blåste hårt på söndagen. Sist men inte minst så är jag ansvarig för Race Office och resultathanteringen under ÅFOR för andra året i rad. Jag sitter med RMT gruppen (Race Manager Team) där vi planerar för årets regatta. Det är kul att jag får göra så många olika saker och jag lär mig nya saker hela tiden. Men det bästa med att var funktionär är gemenskapen, att vi har kul tillsammans. Vi sa det till varandra på Sandhamnsregattan i somras: ”Det känns som vi är på seglarläger, fast för vuxna”

Men du behöver inte vara superfunktionär för att vara med! Vi behöver hjälp med stort och smått på alla våra regattor. Inte minst i land på våra jolleregattor där välkomnande och logistik är grunden till ett lyckat evenemang. Eller hjälpa till i cafeterian. Grilla korv efter seglingarna. På sjön lägger vi banor. Vi behöver säkerhetsbåtar med därför utbildade besättningsmän och kvinnor. Och mycket mer. Om du tycker detta verkar kul så anmäl dig till Marie-Louise Johansson, funktionärsansvarig, marillo@ksss.se Redan funktionär? Anmäl dig på webben vilka regattor du kan och vill delta vid. Vi kommer på hemsida och via mail kalla till inspirationskick-off.

I och med att barnen var engagerade i KSSS så blev det naturligt att hjälpa till. Min funktionärsbana började med att jag lagade gulaschsoppa till alla seglarna på Olympiska regattorna. Senare blev jag funktionär både på land och ute på sjön. Som funktionär idag så gör jag många olika saker: Jag är ute på sjön där min favorit-position är på startfartyget där jag håller reda på tiden och räknar ner för start samt för startprotokoll. Jag hjälper till med resultathanteringen på olika regattor både i Saltsjöbaden och Sandhamn. Jag har även gått Seglingsledarutbildning Blå. Så på KSSS Olympiska Regattan i höstas fick

Gerd Castenfors gillar att vara på startfartyget - här med seglingsledaren Jörgen Sundelin. 27


ksss a k tuellt

Från semesterseglare till kappseglare Text: Jessica Ölvestad.

Anna Mourou Lange, passionerad semesterseglare, erkänner utan omsvep att kappsegling omgärdas av förutfattade meningar och många gånger ett elitistiskt tänk. - Man tror inte att ens egen båt duger utan att det måste vara så himla mycket special och krångel. Men det stämmer inte. Jag är fritidsseglare och jag har, med bravur, genomfört ett ÅFOR. Det är så kul, säger Anna. Förra året ställde Anna upp i ÅF Offshore Race i klassen double handed tillsammans med Emily Hagen. Det var första gången Anna kappseglade och frågorna var många. Anna insåg att hon i samband med tävlingen saknade ett forum som välkomnade förstagångskappseglare för coachning och utbyte av erfarenheter.

över 1 200 medlemmar och i somras gjorde de sin första eskadersegling med 47 kvinnor på tolv båtar. - Jag vill verkligen få ut fler på sjön. Bara ut! Jag tycker också det är nervöst att lägga till ibland och tycker det är pinsamt när det inte går perfekt. Men jag vägrar låta andras blickar eller tankar påverka mig. För känslan att vara till sjöss, det slår allt, säger Anna.

- Med mina erfarenheter från förra året i färskt minne så vet jag att man har en miljon olika frågor. Jag vill också synliggöra profiler som kanske inte är de typiska kappseglarna. För att få fler att ta steget från semesterseglare till kappseglare har KSSS och Anna i år startat ett gemensamt projekt för kunskapsöverföring och förstärkt tävlingsupplevelse. Under våren blir det först en turné till båtklubbar och båtsällskap för att locka nya kappseglare att segla runt Gotland. Budskapet är att alla är välkomna, inte bara stora sponsrade proffsbåtar. - Det är så häftigt att kunna mötas kring segling. Det intresse och den passion som man delar, trots att man har olika perspektiv på sin segling. Genom det här projektet hoppas jag att vi når många fler som är sugna på kappsegling och som med lite stöd och peppning nu kan genomföra sitt första ÅF Offshore Race. I projektet kommer det att finnas seglingscoacher att rådfråga och det arrangeras fysiska träffar där seglarna kan dela uppladdning inför racet. Att sedan kunna peppa och följa varandra under själva tävlingen för att slutligen ha gemensam urladdning innan regattamiddagen i Sandhamn kommer att bidra till hela tävlingsupplevelsen. - I år när jag ska göra mitt andra ÅF Offshore Race och nu när jag vet lite mer om vad det innebär är målet självklart att segla snabbare och bättre. Och jag ser fram emot att ha fler nya seglingskollegor att dela både förberedelse och själva racet med. Anna är även grundare av nätverket She Captain för båtälskande kvinnor. På mindre än ett år har de fått 28


ksss a k tuellt

Stipendier och utbytesprogram Text och foto: Susan Sommarlund

KSSS erbjuder klubbens ungdomar både möjlighet till stipendier och utbytesprogram genom North American Station, NAS - från början ett svensk-amerikanskt samarbete med syfte att stärka banden mellan nordamerikanska och svenska seglare. Idag omfattar samarbetet även flera skandinaviska klubbar som KDY, KNS, NJK samt GKSS.

Gäster från St. Francis Yachtklubb tillsammans med KSSS värdungdomar utanför KSSS klubbhus i Ranängen. Från vänster Mackenzie Berwick, Malin Sandholm, Axel Lidvall, Julia Sommarlund, Sarah Paulsen, Juliana Testa, Parker Klebahn, Coach Adam, Spencer Paulsen. Ett annat ungdomssamarbete med NAS är den s.k. Five Club Regattan, där ett lag från NAS deltar tillsammans med lag från KSSS, GKSS, KDY, NJK samt KNS och kappseglar en vecka under sommaren. Five Clubregattan arrangeras turvis klubbarna emellan och sommaren 2017 stod KSSS som värd. Då seglades den anrika pokalen hem av ett mix-lag (NJK, GKSS samt KSSS) och pokalen finns nu på NJK i Helsingfors inför årets Five Club Regatta som kommer att arrangeras av KDY. KSSS lag utses av KSSS träningsansvarige tillsammans med Internationella Kommittén.

En central aktivitet i samarbetet är det årliga utbytesprogrammet för klubbarnas ungdomar 15– 17 år. KSSS ungdomar får möjlighet att ansöka om stipendium och tillbringa en tid under sommaren i en amerikansk seglarfamilj. Om det blir racing, cruising, seglarskola eller resande i USA är upp till varje värdfamilj och stipendiat. Under utbytet utvecklas ofta livslånga vänskapsband. Du är välkommen med din ansökan senast den 15 mars. I NAS-samarbetet är värdfamiljens roll central. Att få vara värdfamilj för amerikanska ungdomar är en berikande upplevelse som kan ge fina vänskapsrelationer. Värdfamiljen representerar då även KSSS och de värderingar klubben står för och vi vill gärna uppmana de familjer med seglande ungdomar som är intresserade att ta tillvara på tillfället! Vi är många familjer som haft amerikanska ungdomar som stipendiater och delar gärna med oss av de fantastiska upplevelser utbytet gett. Vill du veta mer om värdskap kontakta gärna KSSS Internationella Kommittén, Susan Sommarlund.

Fler internationella samarbeten Samma år som 5-klubbsregattan anordnas även en tävling för vuxna klubbmedlemmar. Tävlingen heter The Atlantic Round Regatta (TAR) och seglades i år i samband med Kräftköret. Det blev ett fantastiskt event och TAR kommer att seglas i Danmark 2018. Sist men inte minst kommer Vikingaträffen som äger rum under tre dagar i juli 2019 att anordnas av KSSS i Stockholmsområdet.

29


ksss a k tuellt

”Familjeeskader gjorde oss till en seglarfamilj” Text och Foto: Lena Catry

På havet känner vi oss fria. Kanske var det därför vi blev blint förälskade i den alldeles för stora 47-fots segelbåt vi köpte 2016. Barnen började direkt bygga kojor i kojen, hitta hemliga luckor och klättra. Vi drömde om äventyr och långsegling. Men maken, som var den enda av oss som kan segla, samlade på njurstenar. Istället för långsegling blev det bryggsegling och turer till närliggande gästhamnar. Allt som kunde justerades, byttes, skruvades åt, kopplades om eller ihop, polerades och rengjordes. Båten glänste, men segla gjorde vi inte.

Magiska solnedgångar avlöste varandra och efter Fejan-Mariehamn-Rödhamn-Sottunga kom vi fram till slutmålet, Kökar, halvvägs till finska fastlandet. Under eskadern anordnades många aktiviteter för båda vuxna och barn, bl.a. jolletur, fiske, en vild skattjakt på en öde ö, brännboll och bastubad. Stadsbarnen absorberade friheten och njöt av naturen lika snabbt som ett grönt blad drar åt sig energi från solens strålar. Och vi ångestfyllda innerstadsbor fick ta det som kognitiv beteendeterapi att våga släppa barnen på grönbete utom synhåll. Dessutom fick vi annars ständigt arbetande och internetuppkopplade vuxna en välförtjänt dos av socialt umgänge och en naturupplevelse utöver det vanliga. När det slutligen var dags att ta farväl för hemfärd var vi fyllda av stolthet över vad vi klarat av. Med all den livsglädje som naturupplevelsen och segling ger och värmen från alla nya vänner vågade vi ensamma ta oss an hemfärden med segling över öppet hav, från Kökar till Svenska Högarna. Vi, vars barn stolt burit de röda KSSSfamiljeeskadertröjorna hela hösten, kände att 2017 var året som vår familj blev en seglarfamilj på allvar, tack vare KSSS och dess välordnade familjeeskader.

Sommaren efter var vi revanschsugna. Segelbåtar är till för att seglas. Naturhamnar är till för att läggas till vid. Det tyckte barnen med. Njurstenarna höll sig i schack. Men att segla ensam kan vara skrämmande. Då upptäckte vi KSSS familjeeskader till Åland. Samlingsplats för eskadern var ön Fejan. Det blev en lång segling de första sommarsemestertimmarna, från vår hemmahamn mot Sandhamn, vidare mot Furusund och därefter vidare mot Fejan, där vi möttes upp för en välkomstdrink. Deltagarna var lättsamma att prata med och barnen lärde känna varandra långt innan vi satt igång med de grupplekar som anordnats för att främja sammanhållningen. Dagen efter seglade alla sju båtar över till Mariehamn och tillsammans krympte avståndet på öppet hav. Väl framme hade Åländska segelsällskapet hjälpt till att reservera hamnplatser.

30


ksss årsmöte Ku ngl . Sv ensk a Segel sä l l sk a pet å r smö t e 2018

ksss a k tuellt

14 mars Moderna Museet, Skeppsholmen, Stockholm Allmänt sammanträde kl. 17:00

Årsmötet inleds kl. 17:30 (juniorernas årsmöte hålls samtidigt på Moderna Museet i egen lokal) därefter middag kl. 19:00

O.S.A till middagen genom att sätta in 400 kr för seniorer och 150 kr för juniorer på KSSS, BG 160-2861 Frågor: Kontakta Lotta Ridelberg: lotta@ksss.se 31


ksss a k tuellt

KSSS tre huvudpartners Helly Hansen, ÅF och Stena Recykling är tre mycket respekterade företag i tre olika branscher. Men några saker har de gemensamt. De är alla starka varumärken och de har alla valt att vara huvudpartners till Sveriges största kappseglingsklubb - KSSS. Här berättar de varför.

Samarbetet med KSSS viktig plattform för ÅF Nordens största och mest traditionella tävling Text: Jonas Köpniwsky

i havskappsegling, Gotland Runt, som då också bytte namn till ÅF Offshore Race (ÅFOR).

ÅF är en succésaga som idag har runt 10 000 anställda och kontor i mer än 30 länder, med bas i Europa. Verksamhetens fokus ligger inom energi, industri och infrastruktur och bolaget arbetar i projekt i fler än 100 länder runtom i världen. 2011 valde bolaget att inleda ett samarbete med

Varför väljer ett ingenjörs- och designföretag att bli titelsponsor till ÅFOR och huvudpartner till KSSS? Och vad förväntar de sig tillbaka av samarbetet? - Vi valde faktiskt snarare konceptet ÅFOR än seglingen som sådan. Tävlingen handlar om fart, teamwork, precision och teknologisk utveckling vilket rimmar väldigt bra med ÅF:s dagliga verksamhet. Havskappsegling är dessutom en klimatsmart sport som passar ÅF:s profil, säger ÅF:s marknadschef Marta Tiberg och fortsätter: - ÅF Offshore Race är en viktig plattform för oss och vi använder sponsringen i vår dagliga verksamhet. Syftet med sponsorsatsningen är främst att skapa stolthet internt och att bygga en bra plattform för att möta våra målgrupper. Dels kan alla våra medarbetare träffas under trevliga former vilket stärker sammanhållningen. Sen har vi har också bjudit in våra kunder till evenemanget för att umgås och diskutera i ett avslappnat sammanhang. - Vår förhoppning är att vi tillsammans fortsätter att utveckla ÅFOR så att tävlingen och eventet ständigt utvecklas och blir ännu bättre för alla inblandade. Såväl deltagare i tävlingen, de som besöker eventet fysiskt och alla de som följer tävlingen digitalt - Sen är hållbarhet en självklarhet inom ÅF och vi vill gärna föra debatten kring hållbarhet i samband med Stockholm Vatten ännu mer. Slutligen hoppas och tror vi att antalet seglare och seglingsintresset som följer tävlingen kan öka ännu mer framöver.

ÅF - Marta Tiberg

32


ksss a k tuellt

Stena - Ludwig Arnoldsson

Stena associeras gärna med hav och miljö Text: Linnea Hedberg.

Efter ganska exakt ett år som huvudpartner till KSSS är Stena Recyclings affärschef Ludwig Arnoldsson, vid en utvärdering av samarbetet, väldigt nöjd med KSSS. - KSSS ger oss möjligheten att prata hållbarhet i, för oss, helt nya sammanhang. Nätverket kring KSSS hjälper oss också att lättare nå ut genom bruset. Att associera vårt varumärke med KSSS i sammanhang som fokuserar på hav och miljö är självklart också väldigt givande.

Helly Hansen – Lasse Bohlin

Helly Hansen har bra passform med KSSS

Text: Claes Eliasson

Lasse Bohlin, marknadschef på Helly Hansen, är både glad och stolt över sponsorskapet av KSSS.

Som Sveriges ledande återvinningsföretag känns det naturligt för Stena Recycling att samarbeta med en klimatsmart sport som segling. Förvärvet av ett annat stort bolag under 2017 påverkade också beslutet av att bli huvudpartner till KSSS.

- KSSS sportsliga fokus på att bygga och stärka seglingen i Sverige i kombination med en hållbar vision om satsning på ungdomar och att seglingen är till ”för alla”. Det passar Helly Hansen som varumärke väldigt bra.

- Vi ville samla oss internt kring något och då kändes ÅF Offshore Race som det perfekta evenemanget.

Helly Hansen har med sin kollektion byggt en position och kännedom bland seglingsaktiva som ett varumärke med långt utvecklade tekniska produkter för både jolle- och kappsegling. Men också mer traditionella produkter för alla användare i havs- och seglingsmiljön, så som gummistövlar, flytvästar och ett stort utbud av regnplagg. Att synas i de sammanhang där båtmänniskor finns har varit en tillgång i att bygga den positionen. Men det finns också andra fördelar med sponsorskapet:

Många av de anställda på Stena Recycling uppskattade samarbetet med KSSS och eventen relaterade till fjolårets ÅF Offshore Race. Planerna för ÅF Offshore Race 2018 är därför redan i full gång. - Stena Recycling har haft flera möten med KSSS om hur vi ska göra evenemanget ännu mer hållbart. Vi diskuterar också hur vi ska kunna visualisera och kommunicera projektet på bästa sätt, säger Ludwig Arnoldsson.

- Genom KSSS får vi också möjlighet att möta andra starka partners, som vi gärna syns och arbetar tillsammans med. Klubben har alltid varit väldigt duktiga på att sammanföra starka företag från olika branscher. Det har ett stort värde för oss, säger Lasse Bohlin.

Bra miljö och rent vatten är några av de viktigaste förutsättningarna för KSSS verksamhet. Från KSSS perspektiv känns det därför väldigt givande att arbeta med ett företag som varje år samlar in flera miljoner restprodukter och tar hand om och förädlar dem.

33

#1 KSSS Aktuellt 2018  
#1 KSSS Aktuellt 2018