Issuu on Google+

DESIGN PORTFOLIO


first, my architectural academic work

additionally, my professional and graphic work


01 02 03

04 05 06 07

BEYOND THE SKIN : THE URBAN SENTO

04

F-STOP STUDENT LOUNGE

08

RETHINKING THE LEARNING ENVIRONMENT: MANN MIDDLE SCHOOL

14

LPA PROFESSIONAL STUDIO WORK

18

SVIZZERA X PUBLICATION

20

SAFFRON CUISINE MENU REDESIGN

24

PHOTOGRAPHY

26

3


01

BEYOND THE SKIN : THE URBAN SENTO Professor Don Choi | 2011 Shibuya District, Tokyo, Japan

project Shibuya epitomizes the realm of consumer with its vibrant street culture and prominent storefronts, all of which serve the constant flux of shoppers as a collective. The city fabric, architecture, and people that define Shibuya exist in layers, and this consumer driven culture has transformed these layers into superficial masks over what lies beneath. The urban sento of this project provides a contrast to the overstimulating context of Shibuya. Japan has a rich history of sentos, or bathhouses, being a place for community, conversation, and a sort of moment of rest in the cityscape. This project is an attempt to bring those ideals to this commercial, material driven district.

4

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484

aerial site view

boilers baths faucets lockers genkan (shoes) entrance traditional sento plan


rooftop terrace

boiler room

baths

showers changing rooms

lobby

genkan

5


material selection Beige alabaster was chosen for the facade for its soft diffusion of light. Inside, the material being evocative of suspended glass panels steam connects the material to the program while blocking the aluminum mullions view out to the street. The activity in the surrounding commercial interior glass panels district disappears, and the focus thin alabaster sheet of the experience remains inside. vierendeel truss

south elevation at night

6

circulation path along the alabaster facade

00

02

01

03 kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


direct connection to sky and air

04

06

05

07

Changes in height through the entry sequence lend variety to the traditional sento plan since the site has more vertical space. The journey up and through these spaces is as important as the spaces themselves. The Urban Sento | Tokyo, Japan | 2011

7


02

F-STOP STUDENT LOUNGE Dr. Mark Cabrinha | 2010 San Luis Obispo, California Right: Leftover space under the staircase used for department storage Far Right: Completed student lounge renovation

project This design-build experiment explored the architectural possibilities of digital fabrication. Working collaboratively with the Architecture Department, a third year studio transformed a leftover space under a staircase into a thriving lounge where architecture students can unwind and enjoy some coffee. My design role in the project was primarily concerned with developing and refining the components of the display wall and model stands in conjunction with three other students, starting with the hidden framing structure. Otherwise, I was responsible for timely fabrication of each component from the five design teams as the project manager. 8

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


In collaboration with: Anthony Fossi, Bailey Robertson, Ben Hait-Campbell, Brita Spano, Cait Woods, Claire Landkamer, Claire Whiteside, Diana Vaccaro, Joel Piazza, Kaitlyn Wentz-Fitzgerald, Kristen Fowler, Lisa Snyder, Matthew Whittlesey, Megan Marsh, Pablo Sandoval, Ramon Sanchez, Shanna Sullivan, Stephen Zecher

9


preliminary physical model

design process Physical study models, full scale tape mock-ups, and the laser cut model-as-prototype allowed the design sequence to graduate to eventual processing and cutting on the CNC router. Precise 3D computer modeling of the wall components minimized on-site changes during the construction phase. A display showcase for acclaimed student work was a primary design goal for the lounge. Shelving nooks for club magazines, books, or a student’s laptop sit adjacent to the bench meant for lounging, while pull out pedestals reveal a 6 foot tall cork board for drawings and posters. Physical models can sit atop the pedestals once two of them are pushed together, and smaller study models can sit on the hidden shelving within each pedestal. 10

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484

first laser cut prototype


laser cut model-as-prototype

final display wall

wall in construction

original concrete wall back wall framing beam framing

prefabricated storage nooks

birch panels

F-Stop Student Lounge | San Luis Obispo, California | 2010

11


12

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


13


03

RETHINKING THE LEARNING ENVIRONMENT Professor Jim Doerfler | 2010 San Diego, California In collaboration with Juan Padilla and Nhu Hoang

master planning In conjunction with an active LPA renovation project of Mann Middle School, our design team was asked to provide a master plan for a new campus while keeping the existing auditorium. After discussing campus needs with faculty and administrators, we established three main design goals: students + community on one campus; indoor + outdoor spaces as equal teaching tools; and awareness + implementation of sustainable environments. Because of the large pedestrian presence in the community, public oriented spaces line the property perimeter for ease of access. Student spaces sit above the 15 foot hill with relatively more privacy.

south facade elevation

community beacon at the corner of trojan avenue and 54th street

14

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


6th grade

54th street

science labs

auditorium

lunch MPR

athletics

7th/8th grade

7th/8th grade

north

administration

library

trojan avenue

amphitheater

social pits

bioswale

student gardens

operable partitions

transparency

outdoor classrooms

Mann Middle School Renovation | San Diego, California | 2011

15


building form

solid urban edge

daylight

courtyard

program

water runoff

expansion

shading amphitheater outdoor space

16

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


1

2 book stacks Book stacks are kept on the ramp to define programmatic space and free up floor space.

3 sunken reading We created a special sunken area for students to interact and study.

4 ramp The ramp connects the three levels together - the main house collection, student reading, and the ground level.

dropped ceilings Dropped ceilings at the entrance allows for HVAC systems on the roof to stay hidden behind parapets.

4 1 3 2 library section

Mann Middle School Renovation | San Diego, California | 2011

17


04

LPA PROFESSIONAL STUDIO WORK

Material Boards DSA Change Orders Field Verifications Site Illustratives Physical Modeling Lead Proposal Preparation

18

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


LPA Professional Studio Work

19


05

20

SVIZZERA X PUBLICATION I love that the sun doesn’t set until 22:00 here. I love that Piera comes out every night to smoke a cigarette and yells ‘buona notte’ to me from her porch. I love that I can sit at a table outside, in front of the most spectacular sea of green I’ve ever seen. I love knowing that once I turn off the music and everyone trickles up the stairs, I won’t hear a single sound from Valle di Muggio. I love that I can count the number of lights in the valley. I love that I walked three miles today and I don’t mind it at all. I love our cooks, Natalia and Mossimo, who make good food but better company. I love Italiano and its poetic ups and downs. And I love that, at this very second, I am witnessing a lightning storm in the making.

Clinking dinner plates make their way into the kitchen, handed off to the cleaning crew of the day. The sun sets behind the green hills, and scattered pillows of white follow close behind. Without fail, we hear the rumbles begin. Every storm feels like an orchestrated show in which we are a mere audience. The first lightning strike illuminates the entire valley, and twentythree scurry to the best vantage points of the ostello to watch, record, and stand in awe of the lights and sound.

sketchbook excerpt

valley thunderstorms

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


Publication Work

21


“

22

We descend from a taxi and follow other well dressed tourists and locals to the heart of Verona, L’Arena. Amid the endless shops and outdoor restaurants lies this magnificently weathered relic of a time past. Yet, the show about to commence transforms this arena into a thriving, living place of the present. The murmurs of anxious actors and the buzz of pre-show audience chatter all cease at the start of the music. The orchestra swells, and candles slowly dot the human landscape as the sun sets behind the arena. The realization of this experience being shared with a Roman in this very seat so long ago sends a chill through my body. The sky turns dark blue as the costumes shine even brighter gold, but the music is drowned out with the first crack of thunder. Many people decide to leave as the first raindrops fall, but we stay behind and watch this extra performance play out. Conversation among friends passes the time until the thunder stops, and the music begins once more.

AIDA in verona

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


Publication Work

23


06

SAFFRON CUISINE MENU REDESIGN

before

24

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


$ 5.00 fresh

PANEER TIKKA WRAP

SEEKH KABAB WRAP

VEGETABLE KOFTA WRAP

barbequed indian cottage cheese combined with a fresh salad mix, mint & cilantro chutney with a dash of mayonnaise in whole wheat tortilla bread

barbequed minced lamb skewers combined with a fresh salad mix, mint & cilantro chutney with a dash of mayonnaise in whole wheat tortilla bread

opo squash dumplings combined with a fresh salad mix, mint & cilantro chutney with a dash of mayonnaise in whole wheat tortilla bread

vegetarian

local

no preservatives or MSG

saffron homestyle indian cuisine | www.saffronmeals.com

$ 5.00

$ 5.00

fresh

fresh

local

no preservatives or MSG

vegetarian

local

no preservatives or MSG

saffron homestyle indian cuisine | www.saffronmeals.com

An independent businesswoman asked for more streamlined menus that prominently displayed pricing and ingredients. Saffron Cuisine now utilizes the new menus for farmer’s market stands in the five cities of the Central Coast.

saffron homestyle indian cuisine | www.saffronmeals.com

after

Menu Redesign

25


07

PHOTOGRAPHY

01

26 06

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484

02

03


Both Pages: A photographic log of my travels through Europe from a ground perspective

04

05

07 27


09

12

28 08

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484


10 11

13

14

Photography

29


01 Train Station | Venice, Italy 02 Church | Milan, Italy 03 Architecture School | Venice, Italy 04 Kunsthaus | Bregenz, Austria 05 Paul Klee Museum | Basel, Switzerland 06 Beach | Monterosso, Italy 07 Piazza Navona | Rome, Italy 08 Campo di Fiori | Rome,Italy 09 Abandoned Building | Chelsea, New York 10 Venice by Night | Venice, Italy 11 Sandwich Booth | San Francisco, California 12 Brooklyn Bridge | New York, New York 13 Skyline Across the Hudson | New York, New York 14 Cookies | Tustin, CA 15 Brion Vega Cemetery | San Vito d’Altivole, Italy * photo chosen as a finalist and displayed in the Cal Poly University Gallery’s Study Abroad Photography Competition 30

kath.schwingel@gmail.com 949.683.2484 15


Photography

31


Thank you for considering my work. You can reach me at kath.schwingel@gmail.com or 949.683.2484.


Design Portfolio