Page 24

Ruben Naesens

Groep in de Kijker

KSA Sint-Jan Berchmans Dendermonde “Wat er ook gebeurt”

KSA OOST-VLAANDEREN

Volgens de geruchten …

6

• … was deze vrolijke bende oorspronkelijk … (neuzen toe) … Chiro! Toen het ledenaantal bleef dalen transformeerden zij tot KSA. In de loop der jaren werd dat ‘KSJ’ en sinds dit jaar terug officieel KSA Sint-Jan Berchmans Dender­ monde. “Behalve dat we voor het eerst in ons zevenentwintigjarige bestaan naar de buitenwereld altijd dat tussenvoegsel moeten communiceren – ook KSA SintArnout is een Dendermondse KSA – gaan wij de toekomst bijzonder optimistisch tegemoet!”. • … organiseren zij elk jaar een KSAVKSJ-dag. De leden worden één dag gescheiden volgens geslacht. De jongens doen jongensdingen, de meisjes meisjesdingen, met respectievelijk een eigen kreet, eigen maaltijd, eigen activiteiten. Eén jaar werden de rollen ook eens omgedraaid: jongens werden meisjes en meisjes werden jongens. “Dat was lachen!” Wat er met deze legendarische dag zal gebeuren nu de naam VKSJ niet meer bestaat, is op het moment van dit schrijven nog niet helder. • … betaal je als leid(st)er tegenwoordig een boete wanneer je per ongeluk ‘KSJ Dendermonde’ zegt. Er is een streepjeslijst en een (K)SpAarpot waarin je per streepje de geldelijke som van 5 eurocent moet doneren.

“Wat er ook gebeurt, het Ros Beiaard met de vier heemskinderen blijft in ons logo”. Voor een buitenstaander lijkt het onbegrijpelijk, maar wanneer de leiding vertelt dat twee oud-leiders ‘pijnder’ zijn (=door familieband en spierkracht uitverkorene om elke tien jaar het paard te dragen, waarbij je eerst ook halfnaakt door de stad moet lopen), kunnen ze hun trots niet verbergen.

Het logo naar aanleiding van hun 25-jarig-bestaan.

KSA Kick Off

Ze trapten voor het eerst hun jaar af met een grote sjorring op de Markt van Dendermonde. Die dag zegende de burgemeester hun werking (zie cover) en dat is eraan te merken: de leidingsploeg bruist van energie en hun enthousiasme geven zij via activiteiten, die telkens een ander thema hebben, door. Gemotiveerde oud-leid(st)ers ondersteunen hen waar nodig en ook hun oudste leden gaan ervoor: het laatste jaar worden zij als aspirant klaargestoomd via vorming, een eerste activiteit, meevergaderen, een glas meedrinken …

Als wij één droom hebben dan …

… zouden wij het tof vinden als ons KSA-lokaal écht van ons is. We kregen enkele jaren terug extra ruimte maar we zijn zelf geen eigenaar. Ook de speelruimte in de omtrek is beperkt. Grote meneren durven al eens hun dikke auto parkeren op de parking die ons voornaamste speelterrein is.

de K(S)A-bouter

Elke maand verstoppen zij hem in Dendermonde. De KSA’er die hem als eerste vindt en hem meeneemt naar het lokaal wint een prijs. Zijn populariteit kent geen grenzen.

Profile for KSA Nationaal

2015-2016 Kompas 2 KSA Oost-Vlaanderen  

2015-2016 Kompas 2 KSA Oost-Vlaanderen  

Advertisement