Page 1


ZADNJE POROČILO KS GORICA OD DECEMBRA 2016 DO JUNIJA 2017

Spoštovane krajanke in krajani Gorice. Leto 2016 smo zaključili s prireditvijo Veseli december in s prihodom dedka Mraza. Prireditev je bila izvedena na parkirišču pred sedežem KS Gorica. Zanimiv prednovoletni program so pripravili in izvedli učenci in učitelji naše osnovne šole. Skupaj z Osnovno šolo Gorica smo organizirali proslavo ob mednarodnem prazniku Dneva žena. Prisotnim je spregovoril poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, g. Jan Škoberne. Bogat kulturno-zabavni program pa so pripravili učenci šole Gorica. Vse udeleženke so prejele rožo. V aprilu smo organizirali dve očiščevalni akciji. Na prvi smo, v sodelovanju z Društvom brigadirjev Velenje, uredili obrobje gozda in odstranili razen odpadni material. Na drugi smo počistili območje naše krajevne skupnosti, uredili zeliščna korita na otroškem igrišču, in pripravili lesni material za kres. V sodelovanju z Mestno občino Velenje smo organizirali tradicionalno kresovanje na predvečer 1. maja pod Belim dvorom. Množici udeležencev je spregovoril župan občine Velenje, g. Bojan Kontič. V tem obdobju se je redno sestajal svet KS Gorica in obravnaval aktualne zadeve in problematiko v krajevni skupnosti, sprejeli smo tudi Pravilnik o koriščenju prostorov naše krajevne skupnosti. Glede na odprta vprašanja, smo izvedli anketo o mnenju prebivalcev KS glede uvedbe dvosmernega prometa na delu Koželjske ulice 1 do 7. Večinsko mnenje je, da se uvede po tej cesti dvosmerni promet in hkrati reši varen dostop do šole.


Opažamo, da enosmerno cesto uporabljajo za pešpot tudi šolarji, v primeru povečanja avtomobilskega prometa po tej cesti pa bo nastala večja ogroženost za stanovalce bloka Koželjskega 1, ki imajo neposredni izhod iz bloka v smeri ceste. Aktivnosti v zvezi s to problematiko še potekajo.

Pristojne organe smo opozarjali na slabo čiščenje garažne hiše in zahtevali, da se garažna hiša redno vzdržuje in čisti. Svet KS Gorica je vseskozi spremljal izvajanje investicij na območju naše krajevne skupnosti. V tem poročevalskem obdobju je bil zgrajen pločnik ob desni strani Goriške ceste med križiščem za šolo in Cesto na Lipo ter v nadaljevanju na levi strani Ceste na Lipo do odcepa proti Belemu dvoru. Obnovljena je bila Cesta na Lipo. Delno je bilo sanirano tudi otroško igrišče nasproti bloka Goriška 45. Za obdobje 2018 je svet KS Gorica že predlagal nove investicije za območja naše krajevne skupnosti. Glasilo KS skupnosti se je izdalo v decembru 2016 in juniju 2017 – glasilo izdajamo v spletni obliki in je objavljeno na naši spletni strani http://ks-velenje.si/gorica/. V celotnem poročevalskem obdobju smo bili dosegljivi v času uradnih ur, vsak ponedeljek na sedežu naše krajevne skupnosti.

Jožef Kandolf Predsednik Sveta KS Gorica


PROGRAM PRIREDITEV ZA PRAZNIK KRAJEVNE SKUPNOSTI


NAŠA KRAJEVNA SKUPNOST – LEPA IN UREJENA Svet KS Gorica je tudi za letošnje leto 2017 razpisal tekmovanje za najbolj urejeno okolje, javnih objektov, zasebnih hiš in stanovanjskih blokov. Komisija je opravila ocenjevanje meseca Junija in Julija na področju KS Gorica za leto 2017. Priznanja za lepo urejeno okolje hiš, blokov in balkonskega cvetja so dobile družine: Trdin – Koželjskega 3, Verhovnik – Goriška cesta 55, Zidar – Cesta III/21 in Zidarn – Goriška cesta19. Priznanje je prejela tudi OŠ Gorca za projekt »Cvetje v čevljih« Za leto 2016. Zahvala pa vsem Vam, ki skrbite, da je naša krajevna skupnost obdana z cvetjem in urejenosti. Veseli nas, da je naša okolica vsako leto lepša. Za svet KS Gorica Predsednik ocenjevalne komisije Blaž Dukarić

Trdin _ Koželjskega 3


Verhovnik _ Goriška 55

Zidar _ Cesta III – 21


Zidarn - Goriška 19

Osnovna šola Gorica – cvetje v čevljih


OČIŠČEVALNA AKCIJA NAŠE KRAJEVNE SKUPNOSTI Krajanom Gorice ni vseeno, v kakšnem okolju živijo. To dokazuje tudi vaša vse večja udeležba na letošnjih očiščevalnih akcijah. Prvo smo opravili na območju Gorice že 5.4.2017 s pomočjo Društva brigadirjev Velenje, krajanov in svetnikov KS Gorica.

Drugo, ki smo jo organizirali v sredo 12.4.2017 se je udeležilo 35 krajanov, ki so se zbrali in organizirali v ekipe, ter pridno očistili območje. Dve izmed ekip sta skrbeli za pripravo lesa za letošnji kres.


Tretja očiščevalna akcija je bila v soboto 22.4.2017, kjer so krajani in vrtičkarji očistili gozd nasproti vrtov. Med čiščenjem so nabrali cel zabojnik raznega odpadnega materiala. Za svet KS Gorica Blaž Dukarić


KRESOVANJE 30. APRIL 2017 Tudi v letošnjem letu je organizacijski odbor za kresovanje, ki ga sestavljajo Marjana Koren, Jože Kandolf, Blaž Dukarič, Ljubica Gregorič, Milan Koren, Valter Kos in Aleksander Čanč, pripravil že 18. kresovanje na Gorici pod Belim dvorom. Pred uradnim pričetkom kresovanja je Pihalni orkester Premogovnika Velenje s svojim nastopom dvignil razpoloženje prisotnih in privabil še več obiskovalcev.

S kresovanjem vsako leto obeležimo delavski praznik 1. maj, ki ga praznujemo v spomin na delavce, ki so davnega leta 1886 v Čikagu protestirali in zahtevali več pravic. O položaju delavcev v današnjem času in o aktualnih političnih in ekonomskih razmerah v občini in državi je spregovoril tudi slavnostni govornik, župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. Tokrat nam je tudi vreme dobro služilo, zato se je kresovanja udeležilo več kot tisoč ljudi, ki so se ob dobri hrani in pijači ter zvokih glasbe ansambla Potepuhi in komika VRLIČ-a , zabavali dolgo v noč. Kresovanje je finančno podprla Mestna občina Velenje in Socialni demokrati Velenje, pri pripravi kresa pa so sodelovali tudi člani pododbora upokojencev Gorice, člani Društva brigadirjev Velenje in drugi krajani, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.


Se vidimo prihodnje leto ! Predsednica organizacijskega odbora Marjana Koren


PLOČNIK NA LIPI Krajani Lipe smo končno dobili dolgo obljubljeni pločnik in obnovo manjšega dela ceste. Vsi vemo kako nevaren je bil ta odsek, saj je glavna sprehajalna pot za krajane KS Gorica. Sprehajalci po tej poti vsakodnevno vodijo na sprehod tudi svoje hišne ljubljenčke, kar je še dodatno povečevalo nevarnost na cesti. Čakali smo kar nekaj let in končno se je naša želja uresničila. Potrebno pa bi bilo pločnik še podaljšati, vsaj do toplotne postaje, tako da bi bila sprehajalna pot po novem pločniku povezana tudi s stopnicami, ki vodijo mimo osnove šole na Gorici. Bilo bi bolj varno za otroke, ki hodijo v šolo, kakor tudi za ostale krajane in sprehajalce. Sicer pa je glede na ostanke asfalta (starega kot tudi novega) ob cesti na Lipi mogoče pričakovati, da dela še niso v celoti zaključena, zato se nadejamo, da se bo v kratkem času delo na tem odseku še nadaljevalo in seveda zaključilo tudi z asfaltiranjem celotnega cestnega odseka po Lipi. Za svet KS Gorica Koren Milan


PODODBOR DRUŠTVA UPOKOJENCEV GORICA BEVČE Upokojenci KS veljamo za aktivne in se udeležujemo mnogih aktivnosti. V mesecu januarju in februarju smo igrali pikado med pododbori DU Velenje, v aprilu pa smo pomagali pri očiščevalni akciji naše krajevne skupnosti in pri pripravi kresa. Aprila smo začeli kegljati s kroglo na vrvici med pododbori DU Velenje. Prav tako tekmujemo v Štajerski ligi upokojencev v balinanju, kjer smo trenutno prvi od 7 ekip. Občni zbor društva upokojencev smo imeli v mesecu februarju. Kot vsako leto za praznik KS Gorca, pri katerem tudi upokojenci aktivno sodelujemo bomo pripravili turnir v balinanju, ki bo 17.6.2017 ob 9.00 uri na balinarskem igrišču za šolo Gorica. Vabimo vas, da se tudi vi pridružite našim športnim aktivnostim na igrišču za šolo Gorica. Veseli vas bomo!

Hkrati vabimo tudi vse krajanke in krajane, da nas pridete podpirati, ter se tudi sami pridružite kateri izmed aktivnosti, ki bodo potekale v okviru našega krajevnega praznika. Predsednica PO DU Gorica – Bevče Ljubica Gregorič


OBVESTILA Pobude in vprašanja krajanov V primeru, da želite svetu krajevne skupnosti sporočiti pobudo, idejo, sugestijo, predlog,… le-to sporočite na e-pošto: velenje.ksgorica@siol.net, se osebno oglasite na sedežu KS ali oddate sporočilo v nabiralnik na sedežu KS Gorica. Uradne ure: vsak ponedeljek med 18. in 19. uro - poletni čas,17. in 18. uro - zimski čas Več informacij o dogajanju, informacijah in obvestilih KS Gorica najdete na spletni strani:

http://ks-velenje.si/gorica/

Glasilo izdaja svet Krajevne skupnosti Gorica Uredniški odbor: Saša Koprivec – predsednica, Jožef Kandolf – član in Blaž Dukarić – član

Glasilo KS Gorica_št.39_2017  
Glasilo KS Gorica_št.39_2017  
Advertisement