ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Νεολαία (Τεύχος 232. ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2021)

Page 1


2

Σεπτέμβρης 2021

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ

ΜΕΛΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ «Ν»: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΟΚΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΒΕΛΗ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΟΦΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΕΛΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΣΟΦΙΑ ΛΑΖΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΑΡΙΣ ΖΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΩΥΣΕΩΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑΓΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΑ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΑ ΔΙΠΛΑΡΟΥ

ΣΕΛΙΔΩΣΗ

ΑΝΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ 1 Τ.Κ. 1037 ΚΑΪΜΑΚΛΙ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ Τ.Θ. 21986 Τ.Κ. 1515 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22766459 FAX: 22757161

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ 22766535

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ASTRAFTI PRESS LTD

περιεχόμενα


πολιτική

Νέα ακαδημαϊκή χρονιά, νέες προκλήσεις, νέοι αγώνες Η κοινωνία εξέρχεται μέσα από μια εκλογική διαδικασία, για την οποία έγιναν και γίνονται διάφορες αναγνώσεις, ενώ συνεχίζει να ταλανίζεται από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και από την προβληματική διαχείριση της από κυβερνητικής πλευράς. Η Αριστερά καλέστηκε σε μια συλλογική και εις βάθος ανασύνταξη, μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, λειτούργησε -ως όφειλε- ως ο φυσικός χώρος μιας βαθιάς, ειλικρινούς και εις βάθος κριτικής και αυτοκριτικής, του κόσμου της Αριστεράς ως προς την πορεία ανασύνταξης. Μια πορεία που δεν αφορά ούτε μια στιγμιαία διαδικασία, ούτε έμπνευση και δημιούργημα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, μα ούτε και μια «ευθεία» διαδικασία. Είναι διαδικασία που εκτύνεται σε βάθος χρόνου, αφορά συλλογική σκέψη-προβληματισμό-απόφαση και έχει πισωγυρίσματα, άλματα μπροστά, βήματα πίσω και ξανά μπροστά. Σε αυτή τη διαδικασία το δικό της ρόλο έχει και θα έχει και η ΕΔΟΝ, ως το δόρυ αλλά και η ασπίδα του λαϊκού κινήματος στην Κύπρο.

20ο Συνέδριο ΕΔΟΝ Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, είναι χρονιά συνεδρίου για την ΕΔΟΝ αφού το Γενάρη του 2022 θα πραγματοποιηθεί το 20ο Συνέδριο της. Μέσα από τη ζωντανή, ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προσβλέπουμε στην μετατροπή του, σε ακόμα ένα ορόσημο ενδυνάμωσης της οργάνωσης μας, στη μακρόχρονη τιμημένη ιστορία της. Θέλουμε αυτός ο προβληματισμός, για τις Θέσεις του 20ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, να γίνει κτήμα κάθε μέλους της Οργάνωσης. Θέλουμε να αγκαλιάσει και να προβληματίσει παράλληλα και ευρύτερα στρώματα της νεολαίας, πέρα και έξω από τις γραμμές μας, δημιουργώντας δίαυλους αμφίδρομης επικοινωνίας τους με την ΕΔΟΝ. Με την ίδια αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, που προτάσσουμε τις θέσεις μας, έχουμε και την ίδια ώρα τις πόρτες μας ανοικτές για κάθε νέο-νέα που θέλει να μπει στον αγώνα. Έχουμε την πίστη και την πεποίθηση, ότι έχουμε ταχθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπηρετώντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ακεραία η ευθύνη για τη διχοτόμηση Γνωρίζουμε πως ακούγετε τετριμμένο. Γνωρίζουμε πως τμήματα του λαού (και όχι μόνο στη νεολαία) έχουν συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι όμως γεγονός. Ο Νίκος Αναστασιάδης και η παράταξη του, οδηγούν με κάθε τους κίνηση, όλο και πιο κοντά τη διχοτόμηση της Κύπρου. Έχουν χάσει τόσο πολύ τον έλεγχο του τι ζητούν και τι προτείνουν, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε μεταξύ τους ως προς το τι εννοεί και τι όχι, ο Νίκος Αναστασιάδης. Από τη ΔΔΟ περάσαμε στις νέες ιδέες, στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στα δύο κράτη και τώρα στο σύνταγμα του ’60. Οι τελευταίες εξαγγελίες και ενέργειες του Νίκου Αναστασιάδη αποκαλύπτουν την αδυναμία του να διαχειριστεί τις συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής του στο Κυπριακό. Είτε θα αντιληφθεί πως η προσπάθεια να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο με πειραματισμούς και παλινωδίες, είναι επικίνδυνη και πρέπει να πάψει να αμφισβητεί τη συμφωνημένη βάση λύσης και κεφαλαιώδεις συγκλίσεις και να αναλάβει πειστικές πρωτοβουλίες που να αποκαθιστούν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τη διχοτόμηση του τόπου μας. Αυτό εξάλλου είναι και το υπόβαθρο της ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης που έγκαιρα του υπέβαλε το ΑΚΕΛ. Αν υιοθετήσει έστω και το πνεύμα της, είτε θα αναγκαστεί η Τουρκία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε, είτε θα της χρεωθεί η αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο, κάτι που κάθε άλλο παρά συμβαίνει σήμερα.

Ανασύνταξη δυνάμεων – οργάνωση του αγώνα Θα εθελοτυφλούσε όποιος ισχυριζόταν πως η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου 1,5 χρόνου δεν επηρέασαν με αρνητικό τρόπο, τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Σε επίπεδο νεολαίας αφορά τόσο

Σεπτέμβρης 2021

3

το μαθητικό κίνημα, όσο και το φοιτητικό αλλά και τους νέους εργαζόμενους. Τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων έχουν συσσωρευθεί και σε αυτά προστέθηκαν νέα ως απόρροια της διαχείρισης της πανδημίας. Απέναντι σε αυτά η ΕΔΟΝ, βρίσκεται σε διάταξη μάχης. Οι μαθητικές Τ.Ο. της ΕΔΟΝ ανασυντάσσονται και αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων 2 χρόνων, εντός και εκτός σχολείων, ετοιμάζονται να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για τα μαθητικά αιτήματα. Είναι κοινά αποδεκτό άλλωστε, πως το Υπουργείο Παιδείας υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά την ανικανότητα να οργανώσει τα σχολεία και να αντιμετωπίσει τη πανδημία. Εξίσου σημαντικό όμως, ότι συνεχίζει να κάνει πειράματα επάνω στους σημερινούς μαθητές σε σχέση με τα ζητήματα της αξιολόγησης (εξετάσεις τετραμήνων κτλ) αλλά και σε σχέση με τις παγκύπριες εξετάσεις. Στο φοιτητικό κίνημα, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κ.Φ. έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά για οργάνωση του αγώνα των φοιτητών, με τις πρώτες δράσεις και θέσεις σε ότι αφορά τη νέα χρονιά. Από την πίεση που άσκησε από τον Απρίλη για την αναγκαιότητα οι φοιτητές να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση, στην ολοκληρωμένη θέση της για τον τρόπο επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν οικονομικοί αποκλεισμοί, μέχρι και την παροχή βοήθειας για οτιδήποτε χρειάζονται οι πρωτοετείς φοιτητές σε Κύπρο και εξωτερικό.

33ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών *(ειδικών συνθηκών) Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, αποφάσισε και προγραμματίζει, την πραγματοποίηση του 33ου ΠΦΝΦ στις 22-23-24 Σεπτεμβρίου στον γνωστό χώρο της πύλης Αμμοχώστου. Ένα Φεστιβάλ που αναμφίβολα θα είναι Φεστιβάλ ειδικών συνθηκών, αφού ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί είναι με τις απαραίτητες αλλαγές που -μόνο για φέτος- κρίνονται απαραίτητες, για να συμβαδίζει η ανάγκη να προτάξουμε την πολιτική και πολιτιστική πρόταση του Φεστιβάλ προς την κοινωνία, με την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας. Στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι διαφορετικός, αφού εκεί θα χτυπά ο παλμός της νεολαίας, εκεί θα αναζωογονούνται τα όνειρα και οι αγώνες για μια άλλη, ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, αυτήν της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού. Η συνύπαρξη του εθελοντισμού, της κοινωνικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η αστείρευτη δημιουργικότητα των νέων αλλά και όσων επιζητούν και αγωνίζονται για το νέο, είναι όλα εκείνα που χρειάζονται για να χτιστεί μια μικρή πολιτεία που θα ανοίξει τις πύλες της για ολόκληρο το λαό μας. •Σεβήρος Κούλας Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ


4

Σεπτέμβρης 2021

παραπολιτικά


ιστορία

M

Με το σύνθημα «βρέχει στο Σαντιάγο», ξεκίνησε το πραξικόπημα στη Χιλή υπό την ηγεσία του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ. Το σχέδιο ήταν επεξεργασμένο και υλοποιημένο υπό την άμεση καθοδήγηση της CIA, του αμερικάνικου Πενταγώνου και συγκεκριμένων πολυεθνικών, όπως η ITT, των οποίων τα συμφέροντα είχαν θιγεί από τις εθνικοποιήσεις. Ένα σχέδιο το οποίο άρχισε να προετοιμάζεται από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογής της «Λαϊκής Ενότητας» με ηγέτη τον Σαλβαδορ Αλιέντε.

Ο αμερικανικός δάκτυλος «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μείνουμε αδρανείς παρακολουθώντας μια χώρα να γίνεται μαρξιστική εξαιτίας της ανευθυνότητας του ίδιου του λαού της», εμμένει ο Κίσιγκερ προδιαγράφοντας τη συνέχεια.

Η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ που ακολούθησε ήταν από τις αιματηρότερες δικτατορίες που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η συνέχεια προβλέψιμη, η διαχρονική συνταγή. Ένας αόρατος αποκλεισμός, ένα εμπάργκο εξαγωγών προς τη Χιλή, σε μια μέχρι πρότινος σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ χώρα. Κονδύλι 10 εκατομμυρίων, ήταν μόνο το πρώτο που διοχέτευσε ο Ροκφέλερ για να «σώσει» τη Χιλή. «Κάντε την οικονομία τους να βογκήξει» ήταν η ακριβής του οδηγία. Όλα αυτά ωστόσο, μάταια. Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανοί ξεχύνοντας καθημερινά στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον Αλιέντε.

11 Σεπτεμβρίου 1973 Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 λοιπόν, ο στρατός έπαυσε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας του Αλιέντε και στη συνέχεια εγκαθίδρυσε μία χούντα που ανέστειλε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες στη Χιλή και προσπάθησε να εξοντώσει τα αριστερά κινήματα, ιδιαίτερα τα κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά κόμματα και το Κίνημα της Επαναστατικής Αριστεράς.

Κτηνωδία που θυμίζει ναζί Το πραξικόπημα στη Χιλή εγκαινιάζει μια περίοδο κρατικής τρομοκρατίας στην Λατινική Αμερική . Η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ που ακολούθησε ήταν από τις αιματηρότερες δικτατορίες που γνώρισε η ανθρωπότητα. Στην ημερήσια διάταξη μπήκαν οι μαζικές και αυθαίρετες εκτελέσεις και τα άγρια βασανιστήρια (πνιγμοί κρατουμένων, ξερίζωμα των μελών με τανάλιες, ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου κ.α). Ο απολογισμός των ημερών της Χούντας του Πινοσέτ που κράτησε για 17 χρόνια, καταγράφει 30 χιλιάδες αγωνιστές νεκρούς, ενώ σε φυλακές και στρατόπεδα βρέθηκαν περίπου άλλες 40 χιλιάδες. Χιλιάδες, είναι μέχρι σήμερα και οι αγνοούμενοι και περισσότερο από 1 εκατομμύριο οι εξόριστοι. Πολλοί παρομοίασαν τις μεθόδους του καθεστώτος Πινοσέτ με εκείνες των ναζί και διόλου τυχαία.

5

εγκλεισμού. Λίγες ώρες μετά την δολοφονία του προέδρου της Χιλής, ο σπουδαίος Χιλιάνος συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα, τότε σωματοφύλακας του Αλιέντε, ακούει την θανατική του καταδίκη από το ραδιόφωνο. Συνελήφθη και βασανίστηκε φρικτά στις ίδιες φυλακές όπου κρατούνταν και η Βερόνικα Ντε Νέγκρι, επειδή οι γονείς της ήταν υποστηρικτές του Αλιέντε. Άξια αναφοράς είναι και τύχη των παιδιών της, καθώς ο ένας της γιος, πηγαίνοντας από την Αμερική στη Χιλή, την δεκαετία του ’80, για να καλύψει ως φωτογράφος διαδήλωση κατά του Πινοσέτ, συνελήφθη από τη Χιλιανή αστυνομία η οποία τον έκαψε ζωντανό. Άξιο αναφοράς και το παιδομάζωμα που γινόταν από το στρατό του Πινοσέτ. Την κτηνώδη αρπαγή παιδιών από αριστερές οικογένειες, με ή χωρίς εξαφανισμένους γονείς και παραχώρηση τους σε οικογένειες στρατιωτικών ή υποστηρικτών του πραξικοπήματος, ακολούθησε σαν παράδειγμα μερικά χρόνια αργότερα ο Βιντέλα στην Αργεντινή. Η ανάπτυξη αυτών των παιδιών ως φασίστες, μονόδρομος. Με αυτό τον τρόπο είχε χαθεί άλλη μια γενιά αγωνιστών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΟΝΔΩΡ» Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί η συμβολή του δικτατορικού καθεστώτος στη διαβόητη Επιχείρηση Κόνδωρ που είχε τις ευλογίες της CIA και συμμετείχαν οι μυστικές υπηρεσίες έξι λατινοαμερικανικών χωρών που βρίσκονταν κάτω από παρόμοια καθεστώτα. Αν και προϋπήρχαν μορφές συνεργασίας μεταξύ των δικτατοριών του λεγόμενου «Νότιου Κώνου», η στρατιωτική χούντα στη Χιλή, ενέκρινε στις 14/7/1974 με το διάταγμα αρ. 521, με βάση το οποίο ενώθηκαν όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους, δημιουργώντας την DINA (αναφέρεται και ως μυστική αστυνομία), η οποία λίγο μετά προχώρησε σε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, για καταδίωξη Χιλιανών πολιτικών προσφύγων.

Βέβαια, ο σκοπός αυτός συνέπιπτε απόλυτα με αυτόν των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για διεθνοποίηση της τρομοκρατίας. Σε αυτή λοιπόν τη βάση συστάθηκε η Επιχείρηση Κόνδωρ, με επικεφαλής τη CIA και κύριο υφιστάμενο την DINA. Στα πλαίσια της επιχείρησης, το καθεστώς προέβη σε δολοφονίες αντικαθεστωτικών εκτός της Λατινικής Αμερικής, όπως στη δολοφονία του Ορλάντο Λατελιέ, στενού συνεργάτη του Αλιέντε, το 1976. Επιπλέον, στα πλαίσιά της δολοφονούνται το 1974 στο Μπουένος Άιρες ο στρατηγός Ούγο Πρατ, συνεργάτης και φίλος του Αλιέντε, το 1976 στην Ουάσινκτον ο Ορλάντο Λετελιέρ , στέλεχος της κυβέρνησης του Αλιέντε και λυσσαλέος πολέμιος της χούντας του Πινοσέτ, καθώς και δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες.

Για πολλά από τα εγκλήματα που διαπράχθηκα εκείνη την εποχή, φέρθηκαν σημαντικά στοιχεία στα «Αρχεία του Τρόμου» που αποκαλύφθηκαν το 1992. Στα αρχεία αυτά, αποκαλύπτεται με ωμότητα και με την αποδεικτική δύναμη των καταλόγων που συνέταξαν οι ίδιοι οι καταστολείς, το εύρος του πεδίου δράσης της Επιχείρησης «Κόνδωρ», η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Λατινικής Αμερικής και ο ρόλος των πρακτόρων και των υπαλλήλων των πρεσβειών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιστρατεύτηκε μέχρι και η ναζιστική σκέτα Colonia Dignidad του συνεργάτη του Χίτλερ, Πολ Σέφερ ως κέντρο κράτησης παιδιών και διεξαγωγής ιατρικών πειραμάτων σε φυλακισμένους. Βασανιστήρια, βιασμοί και δολοφονίες ήταν στην καθημερινότητα των πολιτικών Το σχέδιο ήταν κρατουμένων. Εδώ να σημειωθεί ότι έπρεπε να φτάσουμε στο 2006 για να καταδικαστεί ο επεξεργασμένο και Σέφερ, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Η θηριωδία καταγράφεται και σε ντοκουμέντα της εποχής που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το 1990, όπως η υπόθεση Τσαρλς Χόρμαν, νεαρού Αμερικανού δημοσιογράφου που ζούσε την εποχή του πραξικοπήματος στο Σαντιάγκο. Θα συλληφθεί από την Χιλιανές μυστικές υπηρεσίες, και θα δολοφονηθεί: είναι η υπόθεση του «Αγνοούμενου» που έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά. Επίσης, μαρτυρίες πολιτικών κρατουμένων περιγράφουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν σε χώρους

Σεπτέμβρης 2021

υλοποιημένο υπό την άμεση καθοδήγηση της CIA, του αμερικάνικου Πενταγώνου και συγκεκριμένων πολυεθνικών, όπως η ITT, των οποίων τα συμφέροντα είχαν θιγεί από τις εθνικοποιήσεις

Το προωθούμενο καπιταλιστικό μοντέλο Ωστόσο, το ζήτημα δεν ήταν, προφανώς, αποκλειστικά η «παραδειγματική τιμωρία των αντιφρονούντων». Η δικτατορία του Πινοσέτ δεν είχε σχεδιαστεί απλώς για να ανατρέψει τον προοδευτικό Αλιέντε. Είχε στόχο να χρησιμεύσει ως «εργαστήριο» για την εφαρμογή ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα μπορούσε να εξαχθεί αργότερα και στο εξωτερικόΜέσα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που κατήργησε κάθε δομή κοινωνικών παροχών και εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η χώρα εκσυγχρονίστηκε με τα καπιταλιστικά δεδομένα, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξένων εταιρειών, στα χέρια των οποίων πέρασε η παραγωγή της. Αντί επιλόγου, άξια αναφοράς είναι τα τελευταία λόγια του Σαλβαδόρ Αλιέντε: «Η Ιστορία είναι δική μας! Η Ιστορία γράφεται από τους λαούς!» • Χάρης Ζαντή Μέλος της Συντακτικής «Ν»


6

1 2

συνέντευξη

Σεπτέμβρης 2021

Είναι χαρά και τιμή μου που συμμετέχω στο φεστιβάλ. Κάθε φορά συγκινούμαι που τραγουδώ σε ανθρώπους που συμμεριζόμαστε τις ίδιες ιδέες για έναν καλύτερο κόσμο. Η σχέση μας με την ΕΔΟΝ είναι πολυετής και δυνατή και έχει πολλά ακόμα να δώσει. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήρθαν αυτό το καλοκαίρι σαν λύτρωση και σαν διέξοδος. Δεδομένης της κατάστασης και της απαξίωσης που υποστήκαμε από τις κυβερνήσεις μέσα στην πανδημία, τα φεστιβαλ και οι διοργανώσεις ήταν και είναι απαραίτητα πρωτίστως για την επιβίωση μας, αλλά και για την ψυχική μας ισορροπία! Μην αγνοούμε, όμως, πως είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που βρήκαν στέγη και χώρο στα καλλιτεχνικά δρώμενα του καλοκαιριού και θα μπορούσε στη θέση τους να βρίσκεται ο οποισδήποτε από εμάς που είχε την τύχη να δουλέψει! Συνεχίζουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για όλους ανεξαιρέτως! Ευχαριστώ πολύ Νατάσσα


συνέντευξη

1

2

Δεν είναι απλά η 33η χρονιά αλλά 33 χρόνια ακριβώς που σημαίνει ότι κάθε χρόνο συμμετέχω στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ.Η σχέση μαζί της είναι πάντοτε ανανεωτική και όσο μεγαλώνω αισθάνομαι πιο νέος ώστε να συμμετέχω σε ένα φεστιβάλ νεολαίας όπως είναι της ΕΔΟΝ. Γιατί και εγώ όπως και οι ΕΔΟΝίτες είμαι ενεργός πολίτης και συμμετέχω πάντοτε σε αγώνες και διεκδικήσεις. Το φεστιβάλ έτσι και αλλιώς θα γινόταν. Η διεξαγωγή του αυτή τη στιγμή γίνεται πιο αναγκαία γιατί πρόκειται για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ και όταν ο πολιτισμός «χτυπιέται» η ΕΔΟΝ είναι ίσως η μόνη δύναμη που αντιστέκεται σε αυτούς που πολεμούν τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός φτιάχνει καλλιεργημένους ανθρώπους,όπου οι καλλιεργημένοι άνθρωποι πότε δεν θα γίνουν πιόνια της αγοράς και δεν εναντιώνονται απέναντι στον άνθρωπο αλλά απέναντι στο σύστημα που τους πολεμά.... Μίλτος πασχαλιδης

1 2

Η σχέση μου με την ΕΔΟΝ είναι σχέση εκτίμησης, σεβασμού και συντροφικότητας. Είναι χαρά και τιμή μου που συμμετέχω και στο φετινό φεστιβάλ και μάλιστα , για πρώτη φορά, με μια συναυλία με δικά μου τραγούδια. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά. Τα φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στην Κύπρο και της ΚΝΕ στην Ελλάδα είναι κατ εμέ από τα πιο σημαντικά πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα κάθε φθινοπώρου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι συμμετέχουν πολλά ονόματα από την ροκ και έντεχνη μουσική σκηνή, πολύ αγαπητά στο κοινό και με φτηνό εισιτήριο. Τηρουμένων των αναλογιών, θα τα χαρακτήριζα «τα μικρά Γούντστοκ της γενιάς μας».

Σεπτέμβρης 2021

7νέοι επιστήμονες

T

Σεπτέμβρης 2021

9

ο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) αποτελεί την νέα αναδυόμενη τεχνολογία των τελευταίων χρόνων, η οποία έχει την δύναμη να αλλάξει το μέλλον της τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελείται από μια συλλογή από έξυπνες συσκευές που είναι συνδεδεμένοι σε έναν σταθμό βάσης. Το δίκτυο των πραγμάτων ορίζει ως «πράγματα» τις συσκευές που έχουν την ικανότητα να συνδεθούν με το Διαδίκτυο. Ένα σύνολο έξυπνων συσκευών που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, έχουν ένα σημείο αναφοράς, τον σταθμό βάσης. Η βάση αυτή λειτουργεί ως σημείο πρόσβασης και συνδέεται επίσης μέσω Διαδικτύου με έναν τελικό χρήστη. Η σύνδεση στο Διαδίκτυο επιτρέπει τους χρήστες να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο των πραγμάτων, εφόσον ο χρήστης είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο για να ελέγχει την κατάσταση του περιβάλλοντος που βρίσκετε το δίκτυο καθώς και τις ίδιες τις έξυπνες συσκευές.

Το οικοσύστημα του δικτύου των πραγμάτων αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία από διαφορετικές έξυπνες συσκευές με δυνατότητα δικτύωσης που επιτυγχάνεται από ενσωματωμένους επεξεργαστές, αισθητήρες και υλικό επικοινωνίας με απώτερο σκοπό την συλλογή, αποστολή και ανάλυση δεδομένων που αποκτούνται από το περιβάλλον τους. Έξυπνες συσκευές αποτελούν μεταξύ άλλων τα έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια και πολλά άλλα. Πολλές έξυπνες συσκευές μαζί αποτελούν ένα πιο μεγάλο περιβάλλον δημιουργώντας τα έξυπνα σπίτια και τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα οποία στο σύνολο μπορούν να γενικευτούν στις έξυπνες πόλεις. Ένας τύπος έξυπνων συσκευών που χρησιμοποιείται στα συγκεκριμένα δίκτυα, όπου η φυσική ανθρώπινη παρουσία μπορεί να είναι περιορισμένη ή ακόμη και αδύνατη, είναι οι ασύρματοι κόμβοι αισθητήρων χαμηλής ισχύος. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η δασική έκθεση, οι εκρήξεις ηφαιστείων, ο πόλεμος και άλλα, όπου οι αισθητήρες τοποθετούνται στο περιβάλλον που θέλει επίβλεψη και καταγράφουν δεδομένα με απώτερο σκοπό να αποσταλούν στη βάση για καταγραφή τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, όπως για παράδειγμα η έκταση μιας φωτιάς στο δάσος. Οι ασύρματοι κόμβοι αισθητήρων έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης, υπολογισμού και επικοινωνίας με σκοπό τον σχηματισμό δικτύου για αποστολή δεδομένων προς τη βάση. Ανάλογα με την εφαρμογή, ο τρόπος μετάδοσής των δεδομένων προς τη βάση μπορεί να γίνει είτε μεταδίδοντας περιοδικά τα δεδομένα ή να ενεργοποιείται από κάποιο συμβάν που εκδηλώθηκε στο δίκτυο. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν συνοδεύονται και από σημαντικούς περιορισμούς, όπως ενέργεια, μνήμη και υπολογιστική ισχύ. Λόγω της αυξημένης ζήτησης επισκεψιμότητας σε εφαρμογές, πολλά προβλήματα προκύπτουν από την μέθοδο επικοινωνίας των κόμβων καθώς και την περιορισμένη ενεργειακή ισχύ. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο μπορεί να υποφέρει από ενεργειακές τρύπες ή hot-spot σημεία, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη συμφόρηση και την αποσύνδεση του δικτύου. Ένας από τους πιο απαιτητικούς περιορισμούς αυτών των δικτύων είναι η ενέργεια. Η κύρια πηγή

ενέργειας των ασύρματων κόμβων είναι η μπαταρία. Λόγω της περιορισμένης ισχύος της μπαταρίας και την συνεχώς κατανάλωση της κατά την εκτέλεση εργασιών, η ενεργειακή εξάντληση του κόμβου θα οδηγήσει σε κατάρρευση, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να είναι ξανά διαθέσιμος. Συμπεραίνουμε ότι η διάρκεια ζωής ενός κόμβου είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διάρκεια ζωής ολόκληρου του δικτύου. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, στόχος των ερευνητών είναι η μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής του δικτύου με την εισαγωγή της κινητικότητας. Η κινητικότητα αναφέρεται σε κόμβους που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη θέση τους μετά την αρχική τοποθέτηση τους. Οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί υλοποιούνται με βάση δυο προσεγγίσεις, την χρήση κινητών βάσεων και την χρήση κινητών κόμβων. Η πρώτη προσέγγιση αναφέρεται σε βάσεις που έχουν την δυνατότητα να περιφέρονται στο δίκτυο και να συλλέγουν τις πληροφορίες από τους στατικούς κόμβους. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να μετριάσει το πρόβλημα της αποσύνδεσης του δικτύου λόγω της κατανάλωσης της ενέργειας. Η δεύτερη προσέγγιση αναφέρεται σε κανονικούς κόμβους που έχουν επιπρόσθετο χαρακτηριστικό την δυνατότητα να κινούνται μέσα στο δίκτυο για υποστήριξη των στατικών κόμβων. Κύριος στόχος τους είναι να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο ως επιπλέον πόροι με απώτερους σκοπούς την αντικατάσταση κόμβων που κατέρρευσαν για να επανασυνδεθεί το δίκτυο και την υποστήριξη των στατικών κόμβων του δικτύου για αποφόρτιση μιας υπερφορτωμένης περιοχής. Η διδακτορική μου έρευνα βασίζεται στην περιοχή της χρήσης ασύρματων κινητών κόμβων στο δίκτυο των πραγμάτων. Στόχος είναι η χρήση και επαναχρησιμοποίηση κινητών κόμβων στο δίκτυο των πραγμάτων για επίλυση ενός προβλήματος δικτύου. Τα στάδια για επίτευξη του στόχου είναι η σχεδίαση, η υλοποίηση και η αξιολόγηση ενός αλγόριθμου. Η κύρια ιδέα είναι η χρήση κινητών κόμβων στο δίκτυο για την επίλυση ενός προβλήματος δικτύου και η επαναχρησιμοποίηση τους, αν αυτό είναι εφικτό, σε μελλοντικά προβλήματα. H όλη διαδικασία εκτελείται στην βάση του δικτύου, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των κινητών κόμβων, οι οποίοι μετακινούνται στο δίκτυο με στόχο μια συγκεκριμένη υπολογιζόμενη θέση για την ενίσχυσης της επηρεαζόμενης περιοχής. Κάθε κινητός κόμβος που βρίσκεται εντός του δικτύου αποτελεί υποψήφιος για επαναχρησιμοποίηση σε ένα επόμενη πρόβλημα αν του το επιτρέπει η ενέργεια του και το υπάρχον πρόβλημα έχει επιλυθεί. Σε περίπτωση που η ενέργεια του φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε ο κινητός κόμβος μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του θέση για επαναφόρτισή, αν η παρουσία του εκεί κρίνεται ακόμη απαραίτητη τότε πριν αποχωρήσει ζητάει αντικατάσταση από την βάση. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο προτεινόμενος αλγόριθμος μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της συμφόρησης, καθώς επίσης και η χρήση του σε άλλους τύπους προβλημάτων στα δίκτυα.

•Νάταλη Τεμενέ Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρουευρωπαϊκά θέματα

Η

παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή είναι ένα πρώτο, αλλά απαραίτητο βήμα.

ανησυχίας, συστάσεις, γνώμες ή παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών”.

Σήμερα, η Ομάδα Εργασίας Ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Frontex δημοσιεύει την τελική της έκθεση σχετικά με τις έρευνές της για τις φερόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων από την Frontex.

Η ευρωβουλευτής Cornelia Ernst πρόσθεσε: “Ο Leggeri έχει επανειλημμένα πει ψέματα στο Κοινοβούλιο. Η έρευνά μας δείχνει ότι ενεργεί σαν βασιλιάς με απολυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης, με την τελευταία του προσπάθεια να είναι η διεύρυνση του υπουργικού του συμβουλίου σε 63 μέλη του προσωπικού του, όλα υπό την αποκλειστική εποπτεία του επικεφαλής του υπουργικού του συμβουλίου. Αγνοεί τις υποχρεώσεις του, αρνούμενος να εφαρμόσει βασικές διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό”.

Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι υπάρχουν παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αναγνωρίζει ότι η Frontex, ο συνοριακός οργανισμός της ΕΕ, τις γνώριζε και δεν ενήργησε, παραβιάζοντας σαφώς τον κανονισμό του. Ο οργανισμός δεν απέτρεψε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Αριστερά έχει λάβει όλο και περισσότερα στοιχεία για τη συνενοχή της Frontex σε απωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει βίντεο που παρείχε η Frontex στα μέλη της Ομάδας Ελέγχου της Frontex κατά τη διάρκεια της έρευνας, το οποίο δείχνει μια απώθηση από τις ελληνικές αρχές, την οποία παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο οι αξιωματικοί της Frontex που δεν κάνουν τίποτα. Ενώ η έκθεση αναγνωρίζει την έλλειψη δράσης από την Frontex, παρά την ευαισθητοποίησή του σχετικά με τις απωθήσεις, δεν αναγνωρίζει σαφώς την άμεση εμπλοκή του οργανισμού σε παράνομες απωθήσεις. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ακροδεξιές ομάδες εμπόδισαν βασικούς μάρτυρες και ενδιαφερόμενους να παραδώσουν άμεσα στοιχεία. Αυτό σήμαινε ότι τα θύματα, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που έχουν τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, όπως το Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα και η Seawatch e.v., αρνήθηκαν την ακρόαση, εμποδίζοντας τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν ζωτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν την αξιολόγησή τους. Επιπλέον, βασικοί μάρτυρες της Frontex για παραβιάσεις από την ελληνική ακτοφυλακή, όπως μέλη του δανικού πληρώματος της Frontex που είχαν αρνηθεί να εκτελέσουν μια παράνομη ενέργεια, αρνήθηκαν να έρθουν. Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Sira Rego δήλωσε: “Δεν μπορούμε να συμμεριστούμε όλες τις απόψεις αυτής της έκθεσης. Αποτυγχάνει να καταστήσει την Frontex υπεύθυνη. Η ακροδεξιά δεν θέλει να λάβει υπόψη της τις μαρτυρίες των μεταναστών. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτά που είδαμε, διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινδυνεύει να γίνει συνένοχος σε αυτές τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων”. Στην έκθεση επικρίνεται ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, για την επανειλημμένη αποτυχία του να ανταποκριθεί στις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την άρνησή του να “δώσει συνέχεια στις πολλές εκφράσεις

Η Αριστερά καλεί για άλλη μια φορά τον εκτελεστικό διευθυντή Λεγγέρη να παραιτηθεί αμέσως. Κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του στην Frontex, ο Leggeri έχει αποδείξει ευρέως την ακαταλληλότητά του να ηγηθεί του οργανισμού. Δυστυχώς, η απλή αλλαγή της ηγεσίας του οργανισμού δεν θα διορθώσει τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων που συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα. Η Frontex είναι απλώς ένα ακόμη στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία βασίζεται στη στρατιωτικοποίηση και την εξωτερίκευση των συνόρων, στην αποανθρωποποίηση των ανθρώπων και στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Καθημερινά στα σύνορα της Ευρώπης, αιτούντες άσυλο εγκλωβίζονται σε κέντρα κράτησης σε άθλιες καταστάσεις.

Σεπτέμβρης 2021

11

Η Αριστερά απαιτεί την κατάργηση της Frontex και μια βαθιά επανεξέταση της συνοριακής και μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Σχετικά με την Ομάδα Εργασίας Ελέγχου της Frontex Η Ομάδα Εργασίας Ελέγχου της Frontex (FSWG) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις μήνες. Η εντολή της FSWG είναι να παρακολουθεί όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ρόλου και των πόρων του για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, την ορθή εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ και την εκτέλεση των κανονισμών (ΕΕ) 2019/1896 και 656/2014. Κατά τη σύστασή της, τον Μάρτιο του 2021, η FSWG κλήθηκε να διενεργήσει διερευνητική έρευνα, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις οποίες ο Οργανισμός συμμετείχε, τις οποίες γνώριζε ή/και δεν ενήργησε, την εσωτερική διαχείριση, τις διαδικασίες αναφοράς και τον χειρισμό των καταγγελιών.


12

Σεπτέμβρης 2021

οργανωτική εξόρμηση

Παλεύουμε για λύση και επανένωση της Κύπρου Στρατεύσου στον αγώνα για λύση του Κυπριακού και απαλλαγή από την τούρκικη κατοχή που επέβαλε ο ιμπεριαλισμός στο νησί μας. Έλα στον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Για απαλλαγή από ξένους στρατούς και εγγυήσεις. Η ΕΔΟΝ αγωνίζεται για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την δημιουργία του κοινού μας μέλλοντος σε μια Κύπρο, μάνα όλων των παιδιών της. Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προσπαθούν να απλώσουν τα πλοκάμια τους στο νησί μας. Πάλεψε μαζί μας για λύση του Κυπριακού στη μόνη βάση που μπορεί να φέρει πραγματικά τη ειρήνη στον τόπο. Πάλεψε μαζί μας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφετε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Για τους Αγώνες του Μαθητικού Κινήματος Οργανώσου και εσύ στην ΕΔΟΝ. Οργανώσου στον αγώνα για ένα διαφορετικό σχολείο. Για το σχολείο που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διεκδίκησε μαζί μας εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων και εξοπλισμό τους με μέσα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και των μαθητών. Πάλεψε μαζί μας για απαλλαγή από το εξετασιοκεντρικό σύστημα των σχολείων, για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο και απαλλαγή των μαθητών από το άγχος και την πίεση που τους μετατρέπουν σε ρομπότ, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του συστήματος. Έλα να αγωνιστούμε για ένα δημοκρατικό σχολείο, στο οποίο οι μαθητές θα έχουν λόγο για τη ζωή τους, στο οποίο οι αποφάσεις για την εκπαίδευση θα παίρνονται από τους ίδιους και δεν θα έρχονται σαν διαταγές από τα πάνω!

Μαζικοποίησε το Φοιτητικό Κίνημα Οργανώσου μαζί μας και μαζικοποίησε τις γραμμές του φοιτητικού της τμήματος, της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Μαζί παλεύουμε για ποιοτική και πραγματικά δωρεάν παιδεία προσβάσιμη σε όλους. Στεκόμαστε ανάχωμα στις αντιφοιτητικές πολιτικές της κυβέρνησης. Πολιτικές που κτυπούν τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Στεκόμαστε ανάχωμα στην περεταίρω συρρίκνωση των φοιτητικών επιδομάτων και διεκδικούμε την επιστροφή των πολλών εκατομμυρίων που αποκόπηκαν. Δίνουμε μάχη μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια για να επιλύσουμε τα καθημερινά, τα μικρά, τα μεγάλα και τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε χώρο σπουδών, σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα από τις γραμμές μας δίνουμε το βήμα σε κάθε νέα και νέο , που δεν συμβιβάζεται, που δεν αποδέχεται να αποφασίζουν για το μέλλον του άλλοι. Έλα μαζί μας, στο διαρκή αγώνα και για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει.

Δικαίωμα στη δουλειά και δουλειά με δικαιώματα Οργανώσου στον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή. Για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά με δικαιώματα. Για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου του κράτους και προστασία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Για επαναφορά του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου για τους πρόσφυγες και τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά-ανέγερση 1ης κατοικίας για νέους. Η ΕΔΟΝ αγωνίζεται για κατοχύρωση κατώτατου μισθού και βασικών δικαιωμάτων σε όλα τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση από την εργοδοσία και απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση του χρόνου εργασίας και αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης.. Ζητούμε μέριμνα για τους νέους γονείς που να συμπεριλαμβάνει γονική άδεια, και δημιουργία νέων βρεφονηπιοκομικών και παιδοκομικών σταθμών με κρατική φροντίδα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Επιδιώκουμε επέκταση του επιδόματος ανεργίας πέραν των 6 μηνών και δημιουργία Κάρτας Νέων Ανέργων που να απευθύνεται στους άνεργους νέους με διάφορα και σημαντικά ωφελήματα.

Τσάκισε τον Φασισμό Μπες και εσύ στον οργανωμένο αγώνα κατά του φασισμού και του εθνικισμού-σοβινισμού. Η ΕΔΟΝ από την ίδρυσή της πρωτοστατεί στον αντιφασιστικό αγώνα και μάχεται με όλα τα μέσα απέναντι σε αυτό το έκτρωμα της ιστορίας. Ο φασισμός αποτελεί όπλο το οποίο επιστρατεύει το σύστημα όταν έχει εξαντλήσει τις υπόλοιπες οδούς. Παράγεται και αναπαράγεται, όπως ο ρατσισμός και όλες οι υπόλοιπες μισάνθρωπες επινοήσεις, όταν το σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα που το ίδιο γεννά. Αναγνωρίζουμε πως τα φαινόμενα αυτά μπορούν να τσακιστούν μόνο στη ρίζα τους με ολομέτωπη σύγκρουση με τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Δίπλα στον συνολικό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα παλεύουμε για ενίσχυση των προγραμμάτων αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία και προώθηση της ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία. Οργανώσου και εσύ στην ΕΔΟΝ, στάσου ανάχωμα στις ακροδεξιές-φασιστικές οργανώσεις που ξεβράζει η σαπίλα του συστήματος.


οργανωτική εξόρμηση

Σεπτέμβρης 2021

13

Για τα δικαιώματα των γυναικών Όρθωσε ανάστημα σε όσους συντηρούν και υποθάλπουν κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Πάλεψε μαζί μας για την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και δημιουργία κοινωνικής συνείδησης γύρω από το ζήτημα. Οργανωνόμαστε και απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματος και της ζωής της και καλλιέργεια κουλτούρας ισοτιμίας στην Εκπαίδευση για καταπολέμηση σεξιστικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων για τον ρόλο των φύλων. Απαιτούμε αύξηση της συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ισοτιμία στο χώρο εργασίας με μέτρα που να κατοχυρώνουν την ισομισθία, ίση μεταχείριση και την προστασία της μητρότητας. Μπές στον αγώνα για επέκταση της κοινωνικής πολιτικής, για αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού συγκεκριμένων ομάδων γυναικών. Πάλεψε μαζί μας για την οριστική εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας και την κατάργηση της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών.

Αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους λαούς Όρθωσε ανάστημα σε όσους συντηρούν και υποθάλπουν κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Πάλεψε μαζί μας για την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και δημιουργία κοινωνικής συνείδησης γύρω από το ζήτημα. Οργανωνόμαστε και απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματος και της ζωής της και καλλιέργεια κουλτούρας ισοτιμίας στην Εκπαίδευση για καταπολέμηση σεξιστικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων για τον ρόλο των φύλων. Απαιτούμε αύξηση της συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ισοτιμία στο χώρο εργασίας με μέτρα που να κατοχυρώνουν την ισομισθία, ίση μεταχείριση και την προστασία της μητρότητας. Μπές στον αγώνα για επέκταση της κοινωνικής πολιτικής, για αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού συγκεκριμένων ομάδων γυναικών. Πάλεψε μαζί μας για την οριστική εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας και την κατάργηση της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών.

Ο πλανήτης ανήκει στους λαούς. Όχι στο κεφάλαιο! Πάλεψε μαζί μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την διάσωση του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον ένα δεδομένο το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε άμεσα. Η ΕΔΟΝ βγαίνει μπροστά στον αγώνα προστασίας του περιβάλλοντος, αντικρούοντας το «πράσινο κέρδος» που προσπαθεί να καρπωθεί το κεφάλαιο προτάσσοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο. Αντιπαλεύουμε κάθε λογική που θέτει τα κέρδη πάνω από τον πλανήτη, φωνάζουμε για την ανάγκη εφαρμογής όλων των περιβαλλοντικών νομοθεσιών και επιβολή αυστηρών ποινών στους παρανομούντες. Ειδικά για τη χώρα μας αγωνιζόμαστε για μέτρα πρόληψης και εκπαίδευσης για αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Στη δική μας αντίληψη είναι ξεκάθαρο πως ο αγώνας για το περιβάλλον είναι αγώνας επιβίωσης της ανθρωπότητας. Παράλληλα αναγνωρίζουμε πως στα πλαίσια αυτού του συστήματος, ο ολικός τερματισμός της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι αδύνατος. Έτσι αγωνιζόμαστε για βελτίωση της κατάστασης στο μέτρο του δυνατού και για την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος που μπορεί να έρθει μόνο με ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας.

Τέρμα στις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων Οργανώσου στην πάλη κατά των διακρίσεων των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Έλα μαζί μας να παλέψουμε για καλλιέργεια κουλτούρας και αποδοχής της επιλογής του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η ΕΔΟΝ, προτάσσοντας πάντα το ταξικό πρόσημο, παλεύει επίσης για καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤ+ στην εργασία. Γίνε ΕΔΟΝίτης και πάλεψε μαζί μας για ενίσχυση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους και την κατοχύρωση του δικαιώματος νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό των διακρίσεων στην τεκνοθεσία και την εξωσωματική γονιμοποίηση και απαιτούμε το κράτος να διενεργήσει εκστρατείες καταπολέμησης των στερεότυπων και των προκαταλήψεων εις βάρος των ατόμων ΛΟΑΤ+.

Ενίσχυση του πολιτισμού και πρόσβαση για όλους Η ΕΔΟΝ αγωνίζεται για την αποφασιστική στήριξη και ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας και την πρόσβασή όλων των ατόμων στον πολιτισμό. Οργανώσου στον αγώνα μας και γίνε και εσύ μέρος των δεκάδων διοργανώσεων που προσφέρει η ΕΔΟΝ στη νεολαία προς αυτή την κατεύθυνση. Έλα μαζί μας να χτίσουμε τις μικρες πολιτείες που κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες νέοι στα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις μας. Έλα να παλέψουμε για ουσιαστική ενίσχυση των κονδυλίων για τον πολιτισμό, με διασφάλιση διαφάνειας και αξιοκρατίας στην κατανομή τους. Απαίτησε μαζί μας θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Αγωνιζόμαστε για δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου και αναβάθμιση του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης. Διεκδικούμε στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας από κύπριους καλλιτέχνες και εργασιακή προστασία των εργαζόμενων του χώρου ευρύτερα. Ο πολιτισμός, όπως και ο αθλητισμός, μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στη μάστιγα των εξαρτήσεων ανάμεσα στη νεολαία. Η ποιοτική διάθεση του ελεύθερου χρόνου των νέων και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών, περνά και μέσα από την ενίσχυση του πολιτισμού.


14

ΕΔΟΝόπουλα

Σεπτέμβρης 2021

T

ο Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων είναι το Παιδικό Τμήμα της ΕΔΟΝ. Ιδρύθηκε το 1960 αποτελώντας τη μετεξέλιξη των Αετόπουλων, ως το πρώτο οργανωμένο προοδευτικό παιδικό κίνημα στην Κύπρο. Παιδιά από 6 μέχρι 13 ετών συνδέονται με το Παιδικό Κίνημα για να συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις των Τοπικών Κινημάτων και στις ευρύτερες δραστηριότητες του Παιδικού Κινήματος κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση αυτή δεν αποτελεί εγγραφή στην ΕΔΟΝ, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΟΝ, δικαίωμα εγγραφής στην οργάνωση έχουν άτομα από 14 ετών και άνω. ΔΡΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Οι δραστηριότητες του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων απευθύνονται και αφορούν όλα τα παιδιά που θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να διαπαιδαγωγηθούν μέσα από δραστηριότητες με προοδευτικό χαρακτήρα. Η δραστηριότητα που αναπτύσσει το Παιδικό Κίνημα σε Παγκύπριο και επαρχιακό επίπεδο είναι πολύπλευρη και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και πρωτοβουλίες. Τα παιδιά αποκτούν βήμα έκφρασης και δημιουργίας, μαθαίνοντας να συμμετέχουν και να λειτουργούν δημοκρατικά ως ισότιμα μέλη στις ομάδες τους, καθώς και να συζητούν και να προβληματίζονται για όσα θέματα τα αφορούν άμεσα.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του κινήματος όπως εκδρομές, κατασκηνώσεις, Κάλαντα Αλληλεγγύης, επιμορφωτικά παιχνίδια, διαγωνισμοί, κυνήγι θησαυρού, δενδροφυτεύσεις, θεατρικές παραστάσεις, ανθεστήρια, καρναβάλια, φεστιβάλ παιδιού και πολλά άλλα. Με σεβασμό στο παιδί και τις ανάγκες του, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το Παιδικό Κίνημα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να εντάξει ακόμη περισσότερα παιδιά στη δράση του. Τα Τοπικά Κινήματα είναι ομάδες παιδιών στις κοινότητες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Αμμόχωστο και Πάφο) που πραγματοποιούν συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση, με ποικιλόμορφη θεματολογία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των παιδιών, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, εφευρέσεις και ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες θεματικές. Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων έχει ως κύριο του στόχο να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η οργάνωση μας, αναγνωρίζοντας ότι το παιδί είναι το μέλλον του τόπου, δίνει έμφαση στη

διαπαιδαγώγηση και υγιή απασχόληση των παιδιών μέσα από τη δράση του Παιδικού Κινήματος και ιδιαίτερα μέσα από τις συναντήσεις των Τοπικών Κινημάτων ΕΔΟΝόπουλων. Με σεβασμό στο παιδί και τις ανάγκες του, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το Παιδικό Κίνημα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να εντάξει περισσότερο αριθμό παιδιών στη δράση του. Τα θετικά σχόλια που δεχόμαστε από γονείς παιδιών που συμμετέχουν στη δράση του Π.Κ.Ε. είναι ένα θετικό δείγμα που αποδεικνύει τον ευεργετικό αντίκτυπο που έχει σε αυτά η δράση που αναπτύσσουν μέσα από τα Τοπικά Κινήματα. Η καλλιέργεια του αισθήματος της συλλογικότητας στα παιδιά θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Παιδικού Κινήματος βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και προς την κατεύθυνση για διαμόρφωση ατόμων ενεργών στα κοινά, με εργαλεία τους τα πλατιά τους ενδιαφέροντα και την ευρεία ενημέρωση, ώστε να έχουν άποψη και όραμα για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Έλα κι εσύ στην παρέα μας! Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων ξεκινά και φέτος τις συναντήσεις των Τοπικών Κινημάτων σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μας, στις αρχές Οκτωβρίου!!! Μας περιμένει παιχνίδι, δημιουργία και μάθηση! Για πληροφορίες και συμμετοχές καλέστε μας: •Κεντρικό Συμβούλιο: 22 766459 96126190 •ΕΔΟΝ Λευκωσίας - Κερύνειας: 22 877776 / 96126190 •ΕΔΟΝ Λεμεσού: 25 363158 / 96436946 •ΕΔΟΝ Λάρνακας: 24 622487 / 96585248 •ΕΔΟΝ Αμμοχώστου: 24 657013 / 99866833 •ΕΔΟΝ Πάφου: 26 221392

Παντελίνα Κούκου Υπεύθυνη Γραφείου ΕΔΟΝόπουλων Κ.Σ. ΕΔΟΝ


μαθητές

Η

Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών καλεί τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες, Τεχνικών Σχολών και Λυκείων όσο και τους καθηγητές να συνεχίσουν τις μάχες που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια και να ενωθούν μεταξύ τους για ακόμα πιο δυνατούς και μαζικούς αγώνες. Ακόμα, μια δύσκολη χρονιά πλησιάζει και οι μαθητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το ΥΠΠΑΝ όχι μόνο δεν έχει ασχοληθεί με τη νέα σχολική χρονιά και τα συσσωρευμένα προβλήματα που φέρνει μαζί της, αλλά η στάση του φανερώνει πως δεν το ενδιαφέρει καθόλου. Εμείς ως ΠΕΟΜ οφείλουμε να οργανωθούμε και να γίνουμε πιο αποφασιστικοί, πιο διεκδικητικοί, για όλ’ αυτά που έχουμε ανάγκη. Με μια μαζική ΠΕΟΜ, μπορούμε να προβάλουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα ολόκληρης της μαθητικής κοινότητας και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα λύσουμε και να κερδίσουμε όλοι ως μαθητές. Η ΠΣΕΜ αποτελεί την επίσημη έκφραση των μαθητών μέσα στα σχολεία. Σχεδόν σε όλα τα χρόνια ύπαρξης της ΠΣΕΜ, η ΠΕΟΜ βρισκόταν στην ηγεσία της, καταφέρνοντας να πετύχει λύσεις ακρετών πάγιων προβλημάτων για τους μαθητές. Όπως για παράδειγμα, τη χαλάρωση της στολής, τη συμμετοχή της ΠΣΕΜ στις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας στη Βουλή, συναντήσεις με τον ΥΠΠΑΝ και άλλα πολλά για επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το σχολείο και όχι μόνο. Σήμερα, η ΠΣΕΜ με μπροστάρη την ΠΕΟΜ διοργανώνει κάθε χρόνο τις αντικατοχικές πορείες καταδίκης του ψευδοκράτους , πορείες μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου, το ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΜ, ενώ τα τελευταία χρόνια δίνει τον αγώνα εναντίων στις εξετάσεις τετράμηνων ενός θεσμού που στο επίκεντρο του είναι οι εξετάσεις και όχι οι μαθητές. Επίσης, εν μέσω πανδημίας, η ΠΣΕΜ μαζί με την ΠΕΟΜ κατάθεσε προτάσεις για στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, εκστρατεία συλλογής προβλημάτων των μαθητών που προέκυψαν από τον κορωνοϊό. Μια μαζική και δυνατή ΠΕΟΜ σημαίνει μια μαζική και δυνατή ΠΣΕΜ γιατί μόνο εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να έχουν οι μαθητές, δηλαδή να έχουμε ένα μη εξετασιοκοκεντρικό σχολείο αλλά ένα δημοκρατικό σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και θα αναπτύξει στον μαθητή κριτική σκέψη. Όπως ανέφερα και πιο πριν, μόνο με μια ΠΕΟΜ μαζική, δυναμική μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να τα στρέψουμε προς τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να πετύχουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη στη σημερινή εποχή ως μαθητές. Είναι, λοιπόν, στα χέρια μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς μαθητές και μαθήτριες να συ στρατευτούν μαζί μας. Για να γίνουμε πιο δυναμική μαζική οργάνωση. Ευχόμαστε καλή νέα σχολική χρονιά! •Αντρέας Γεωργίου ΠΕΟΜ Λυκείου Παλουριώτισσας

Σεπτέμβρης 2021

15

M

ια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Μαθητές, καθηγητές και γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν μια αβέβαιη κατάσταση στην εκπαίδευση, αφού οι φετινές σχολικές συνθήκες φαίνεται να είναι ακόμα πιο δύσκολες από τις προηγούμενες. Ακόμα, μια χρονιά η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο θέτει εμάς τους μαθητές ως πειραματόζωα. Παρ΄ όλους τους αγώνες του Μαθητικού Κινήματος, τις διαμαρτυρίες, τα δημοψηφίσματα και τις κινητοποιήσεις, η Κυβέρνηση προχωρά με αυταρχισμό και επιμένει για την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Ταυτόχρονα, δεν εισακούεται η θέση των μαθητών για μείωση της ύλης και για υλικοτεχνική υποδομή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται με προχειρότητα τα ζητήματα που προκύπτουν από την πανδημία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και όλο αυτό το χάος που δημιουργείται, το Υπουργείο συνεχίζει τα αντιπαιδαγωγικά του μέτρα στην παιδεία, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χωλαίνει και να εξακολουθεί κάθε χρόνο να παραμένει δυσλειτουργικό, χωρίς να επενδύει στην πραγματική γνώση και την πολύπλευρη μόρφωση. Επιπλέον, χρόνια προβλήματα, που μαστίζουν τα σχολεία μας εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Ως εκ τούτου πολλοί συμμαθητές μας σε σχολεία, σε ολόκληρη την Κύπρο, θα κάνουν μαθήματα μέσα σε εργοτάξια. Επιπλέον, επικρατεί η αβεβαιότητα κατά πόσο θα έχουμε τα αναγκαία εφόδια και το σχολικό εξοπλισμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως βιβλία, μονοθέσια θρανία κ.α. Ακολούθως, θα αγωνιστούμε ώστε οι κανόνες των σχολείων να μην επικεντρώνονται στην εξωτερική εμφάνιση του μαθητή, για παράδειγμα τη στολή, αλλά να εστιάζονται στην καλλιέργεια της ανθρωπιστικής παιδείας, θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές και πνευματικές δυνατότητες όλων των νέων, και ταυτόχρονα θα εμπεδώνουν σε όλους τους μαθητές τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και την ισότητα. Την ίδια στιγμή, διεκδικούμε σχολεία που θα στέκονται κόντρα στον σχολικό εκφοβισμό, το ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις και το φασισμό. Κλείνοντας, διαβεβαιώνουμε ότι και η φετινή χρονιά, θα είναι μια σχολική χρονιά γεμάτη αγώνες και διεκδικήσεις, με μπροστάρη την ΠΕΟΜ στο πλάι ολόκληρου του μαθητόκοσμου. Μοναδική μας έγνοια, η δημιουργία ανθρώπινων και δημοκρατικών σχολείων, με πρόσβαση στην πολύπλευρη μόρφωση. Καλή σχολική χρονιά σε όλους. Εμπρός να κάνουμε το σύνθημα «Πρώτοι στα μαθήματα – Πρώτοι στους αγώνες» πράξη. •Θέκλα Λουίτζιη ΠΕΟΜ Λυκείου Παραλιμνίου


16

Η

φοιτητές

Σεπτέμβρης 2021

δια ζώσης εκπαίδευση αποτελεί ακράδαντα την ανώτερη μορφή διδασκαλίας. Αρχικά, όταν και εφόσον το μάθημα διεξάγεται με φυσική παρουσία ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το μάθημα του σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για να μπορεί να συγκεντρωθεί επαρκώς και να είναι αποδοτικός στο μάθημα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα της αλληλεπίδρασης με τους συμφοιτητές του, καθώς και με τους καθηγητές του, να κατανοήσει σε βάθος το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται και να συμμετέχει ενεργά στο μάθημα, διατυπώνοντας με τρόπο άμεσο τις απορίες και τις τοποθετήσεις του. Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσότερους η με φυσική παρουσία διδασκαλία θα πρέπει να παραμείνει η μόνιμη μέθοδος διδασκαλίας. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, κατά το οποίο εφαρμόστηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως η μόνη εφικτή λύση, παρατηρήθηκαν πολλές δυσκολίες όπως η απόκτηση του κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού, η παροχή διαδικτύου και άλλα πολλά.

Καλούμαστε λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες να ανταπεξέλθουμε και πάλι με όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους και όλες

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σήμερα για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμπλουτισμό της διδασκαλίας και των εγκαταστάσεωνπαροχών των Πανεπιστημίων. Πόσο μάλλον σε εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες όπως η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, που με την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία έγινε κατορθωτό να μην χαθεί το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές, έστω και αν δεν λύθηκαν άλλα ακαδημαϊκά προβλήματα. Όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο τα πανεπιστήμια στην Κύπρο εφάρμοζαν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, τονίζαμε ότι παρά τις συνθήκες που επέβαλλαν κάτι τέτοιο, η φοίτηση με φυσική παρουσία παραμένει η ποιοτικότερη μέθοδος παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είναι για αυτό που θέσαμε αρκετές φορές και δημόσια, την ανάγκη εκεί και όπου είναι δυνατόν να εφαρμοζόταν η δια ζώσης διδασκαλία, ειδικά για εργαστηριακά μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις. Πρέπει, λοιπόν, οι αρχές των πανεπιστημίων στην Κύπρο, για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, να προχωρήσουν άμεσα στην απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από την πανδημία, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η απόφαση αυτή επηρεάζει καθοριστικά τους οικονομικούς προγραμματισμούς των φοιτητών και των οικογενειών τους, όπως π.χ. η εξεύρεση στέγασης. Ήδη κάποια πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει, σωστά, στην απόφαση για επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας. Επίσης εκεί και όπου αποφασίστηκε η επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα, στο νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο, έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα για την πανδημία, τα οποία είναι γνωστά και ορθά. Παρόλα αυτά, η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των δωρεάν rapid test, οδηγεί στην οικονομική επιβάρυνση, όσων φοιτητών δεν έχουν για τους δικούς τους λόγους εμβολιαστεί, καθώς κάθε 72 ώρες θα πρέπει να πληρώνουν, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Παράλληλα, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με όσα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων ως εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω ως Προοδευτική Κ.Φ. απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τις αρχές των πανεπιστημίων να προχωρήσουν άμεσα στα εξής. Αρχικά τα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν άμεσα για επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια το επόμενο εξάμηνο εντός των επόμενων ημερών. Τα rapid test να γίνονται δωρεάν για όλους τους φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ παράλληλα εισηγούμαστε και τη δημιουργία σταθμών διενέργειας test μέσα στα πανεπιστήμια, όπως και σταθμών εμβολιασμών των φοιτητών που το επιθυμούν. Ως εκ τούτου, άμεση αναστολή της απόφασης της Κυβέρνησης για κατάργηση των δωρεάν rapid

test. Καλούμε τις αρχές των πανεπιστημίων να ασκήσουν πιέσεις στην Κυβέρνηση για το ζήτημα κάτι το οποίο είναι υποχρέωση τους προς τους ίδιους τους φοιτητές τους. Τέλος καλούμε τις αρχές των πανεπιστημίων, ειδικά όσων έχουν Ιατρικές Σχολές, όπως προχωρήσουν σε ενέργειες διαφώτισης των φοιτητών που έχουν ανησυχίες γύρω από το ζήτημα των εμβολιασμών.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σήμερα για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμπλουτισμό της διδασκαλίας και των εγκαταστάσεωνπαροχών των Πανεπιστημίων

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές, οικονομικά και ακαδημαϊκά. Είναι χρέος της πολιτείας έγκαιρα να οδηγηθούμε ξανά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων και με ασφάλεια. Να μπουν επιτέλους οι ανάγκες των φοιτητών μπροστά ξανά. Η Προοδευτική Κ.Φ., από την έναρξη της πανδημίας και το κλείσιμο των πανεπιστημίων, κατέθεσε δεκάδες προτάσεις στην ΠΟΦΕΝ ως προς τον ομαλότερο τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Καλούμαστε λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες να ανταπεξέλθουμε και πάλι με όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους και όλες. Το χρωστούμε στη μέχρι σήμερα ζωή και δράση μας, στους φοιτητές και το λαό μας. •Θεοφιλη Κωνσταντίνου Μέλος Τ. Ε. ΕΔΟΝ Πανεπιστημίου Κυπρου


νέοι εργα ζόμενο ι

Σεπτέμβρης 2021

17

* με αφορμή τις πρόσφατες απεργίες στο Λιμάνι Λεμεσού

Μανιφέστο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη Συναγερμού Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνιμη και σταθερή επιδίωξη του νεοφιλελεύθερου κόμματος της χώρας μας. Η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αποτελεί θέση αρχής για την ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ. και την κυβέρνησης Αναστασιάδη. Λίγες μέρες πριν της Προεδρικές Εκλογές του 2013 ο Νίκος Αναστασιαδης μοίραζε προεκλογικές δεσμεύσεις, βάζοντας μάλιστα και την υπογραφή του, ότι δεν θα αποδεχτεί ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών. Παρά της δεσμεύσεις τους, δεν δίστασαν να σταθούν απέναντι στην κοινωνία και στα συμφέροντα της. Η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αποτελεί θέση αρχής για την Κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα πίσω από την εμμονή τους Η πραγματικότητα είναι η θέληση τους για εκποίηση του δημόσιου πλούτου με εξευτελιστικούς όρους στο μεγάλο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Και όσο και αν προσπαθούν δεν θα τα καταφέρουν να την κρύψουν. Η ιδεοληψία της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις βλάπτει τον φορολογούμενο και ολόκληρη την κοινωνία Εκτός των άλλων αρνητικών, οι ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια κλπ, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Η ασφάλεια του κράτους είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδεοληψιών της Κυβέρνησης.

Έργα και ημέρες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού • Ιδιωτικοποίησαν το Λιμάνι της Λεμεσού, την στιγμή που είχε έσοδα και συνείσφερε στον κρατικό προϋπολογισμό. • Προσπαθούν να ξεπουλήσουν και το Λιμάνι της Λάρνακας • Ιδιωτικοποίησαν την αστυνόμευση των αεροδρομίων μας -παραβλέποντας και εδώ τα ζητήματα ασφάλειας-. • Προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν το κρατικό λαχείο που και αυτό αποφέρει έσοδα. • Θέλουν να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα στους στρατηγικούς τομείς των τηλεπικοινωνίων (Α.ΤΗ.Κ) και του ηλεκτρισμού (Α.Η.Κ) ανεξάρτητα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση τους για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες. • Δημιούργησαν και συντηρούν την κοστοβόρα μονάδα αποκρατικοποιήσεων η οποία μόνο ζημιά προκαλεί στα δημόσια ταμεία.

Ναι στον εκσυγχρονισμό! Όχι στο ξεπούλημα! Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να ξεπουλήσει τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς στον ιδιωτικό τομέα, έχει υποχρέωση να επικεντρωθεί στην ανάγκη παραπέρα εκσυγχρονισμού των οργανισμών αυτών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την σημαντική κοινωνική τους προσφορά και για να διασφαλιστεί η συνεχής βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας τους.

Θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι τους Θα σταθούμε με κάθε τρόπο ανάχωμα στις προσπάθειες της ηγεσίας του Συναγερμού και της κυβέρνησης Αναστασιάδη για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου προσπαθώντας την ίδια ώρα να πάρουμε πίσω αυτά που ήδη έχουν ξεπουλήσει. Το παράδειγμα του Λιμανιού της Λεμεσού και η θέση του Λαϊκού Κινήματος Η διαχρονική θέση του λαϊκού κινήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση γιατί: • Δεν μπορείς να ελέγξεις την ελεύθερη αγορά στον καθορισμό τιμών. Οι τιμές διαμορφώνονται από την εκάστοτε ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό την αύξηση των κερδών. • Το κράτος πρέπει, μπορεί και οφείλει να δημιουργεί ανάπτυξη προς όφελος αποκλειστικά του πολίτη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων για τους δίκαιους καθημερινούς αγώνες που δίνουν.

Η πραγματικότητα είναι η θέληση τους για εκποίηση του δημόσιου πλούτου με εξευτελιστικούς όρους στο μεγάλο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

Το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την ιδιωτικοποίηση: • Αμφισβητώντας τα αναμενόμενα κέρδη (δυστυχώς επιβεβαιώθηκε) • Ανησυχώντας για της υπερχρεώσεις και την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές (δυστυχώς επιβεβαιώθηκε) • Ανησυχώντας για την ασφάλεια του κράτους • Ανησυχώντας για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (δυστυχώς επιβεβαιώθηκε) Οι πιο πάνω θέσεις στηρίζονται και στην συστηματική παρατήρηση των συνεπειών των ιδιωτικοποιήσεων -που σάρωσαν την Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες- στην κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα, όπου τελικά οδήγησαν σε:

• Καταλήστευση του δημόσιου πλούτου των χωρών. • Χαλιναγώγηση της αγοράς και αύξηση του κόστους στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και σε κάποιες περιπτώσεις την υγειά των πολιτών. • Οπισθοδρόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων Το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού αποτελεί μια γερή βάση για αγώνα με στόχο την επιστροφή του στο κράτος και την κοινωνία.

Απεργία στο Λιμάνι Λεμεσού Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε μια εκ των δύο διαχειριστριών εταιριών (DP World) του Λιμανιού Λεμεσού κατήλθαν σε απεργία ζητώντας το αυτονόητο, την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ενώ οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει κατ’ επανάληψη την υπογραφή από την DP World, αυτή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους. Προβαίνοντας μάλιστα τον προηγούμενο Μάρτιο σε ανακοίνωση 16 απολύσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απεργιακά μετρά που τις απέτρεψαν.

Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται Ο αγώνας των εργαζομένων στην D.P. δικαιώθηκε με την υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης και ως εκ τούτου η απεργία τερματίστηκε. Πριν ακόμα καλά καλά προλάβουν οι εργαζόμενοι να πιάσουν δουλειά, κατήλθαν σε νέα απεργία αφού η εργοδοτική πλευρά προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις 4 εργαζομένων οι οποίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη απεργία.

Προσπάθεια ενοχοποίησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων Με πρόσχημα τις απεργίες των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, οι εργοδοτικές οργανώσεις επαναφέραν και πάλι στη δημόσια συζήτηση την πάγια θέση τους για ποινικοποίηση των απεργιών. Κάθε φορά που ομάδες εργαζομένων καταφεύγουν σε απεργιακά μέτρα, συγχρονισμένες οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν νομοθετική ρύθμιση των απεργιών. Το ίδιο έπραξαν στις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, των εκπαιδευτικών, των ωρομίσθιων εργατών στα νοσοκομεία.

Είμαστε όλοι Λιμενεργάτες Το παράδειγμα του Λιμανιού της Λεμεσού δεν είναι μεμονωμένο. «Λιμάνια Λεμεσού», «Λιμενεργάτες» και Εργοδοσία βρίσκονται παντού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων για τους δίκαιους καθημερινούς αγώνες που δίνουν. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ρυθμίσεις που θα περιορίζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας. Ούτε και πρόκειται να αποδεχθούμε να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί αγώνες. •Σάββας Χριστοφόρου Υπεύθυνος Γραφείου Νέων Εργαζομένων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ


18

πολιτική

Σεπτέμβρης 2021

Σ

ια από το φέτος 29 χρόν ία στις 20 αι ντ νο ώ ηρ πλ λλ υμ υ έγινε στη Γα δημοψήφισμα πο για την αποδοχή ή όχι της 92 Σεπτεμβρίου 19 τριχτ. Η ισχνή πλειοψηφία που ασ Συνθήκης του Μά ” (51%) έφερε στην επιφάνεια αι “Ν το σε λι ήρχε για την εξασφά ι αντίθεση που υπ ισχυρότερη κα εια σκ ρέ σα την ισχυρή δυ εση να είναι η, με την αντίθ 57% και εν λόγω συνθήκ μένων και τον αγροτών αφού ζο μεταξύ των εργα “Όχι”. ψήφισε υπέρ του 75% αντίστοιχα,

Τι προνοεί

λιξη της ήγησε στη μετεξέ παϊκή οδ υ πο τ ιχ τρ ασ Η συνθήκη του Μά μικής Κοινότητας (ΕΟΚ) σε Ευρω ων νο νθήκ Ευρωπαϊκής Οικο κτηρίζεται ως η συνθήκη των συ ηκε σε ρα στ χα σί ), βα .Ε (Ε τή Ένωση πάνω σε αυ ι κα τή η αυ ό απ ού που ακολ θησε και αυτό γιατί τέπειτα πορεία με η όλ η ό θμ μεγάλο βα μια συνθήκη Ε.Ε. όμως, δεν είναι τ ιχ τρ ασ Μά υ τιθέτως αποτελεί Η συνθήκη το εχομένου αλλά αν στην Ε.Ε. αφού ρι πε ύ κο γι λο εο ρισμού κενού ιδ του νεοφιλελευθε ρεύεται οποιοσδήποτε τη θεσμοθέτηση γο πα “α ι ότ όπως β) και περιέχει πρόνοιες νήσεων κεφαλαίων” (άρθρο 73 κι να με ω ν μφ τω σύ ς ν μό ισ ου περιορ ινότητα δρ Κο η ι κα θερο λη εύ μέ ελ άς με ότι “Τα κράτη της ανοιχτής αγορ συμφωνήθηκε ας μί νο κο οι ς τη , την αρχή βάση αυτή ρθρο 102α). Στην Ένωσης ανταγωνισμό” (Ά Οικονομικής και Νομισματικής άπεζα ς Τρ τη Κεντρική η δημιουργία ε η Ευρωπαϊκή ηκ ήθ ετ οθ σμ θε (ΟΝΕ), νόμισμα. ήθηκε το ενιαίο (ΕΚΤ) και υιοθετ

ισης Μάαστριχτ Κριτήρια Σύγκλ

οι ού νομίσματος, η του νέου κοιν να ησ έτ πε οθ ρε υι έπ ν τη θα , ό Πριν απ μμετείχαν χωρών που θα συ έτσι ώστε η μετάβαση οικονομίες των ία ρε πο ια α παρόμο νήθηκαν βρίσκονται σε μι ή. Έτσι, συμφω αλ ομ ο πι ν τό να ρα θα δυ χώ το ο θε όσ κά να ήταν τα οποία ς ση λι γκ σύ ευρώ. α το ήσει κάποια κριτήρι μπορεί να υιοθετ να α γι λειμα ι έλ χε τύ ιο πε ήσ έπρεπε να ούσαν το ετ ορ αφ α ρι ιτή κρ πε ά ρε να Τα πιο σημαντικ πολογισμό, το οποίο δεν θα έπ δεν θα οϋ ο πρ οί έος το οπ στον κρατικό ι το δημόσιο χρ άριστου Εγχώριου κα 3% το ει ίν υπερβα υ Ακαθ βαίνει το 60% το έπρεπε να υπερ Προϊόντος (ΑΕΠ). οίησης τους, ρίων και της υλοπ στόχο την ιτη κρ ν τω ν τώ Εξ αφορμής αυ κή επίθεση με η του τεράστια αντιλαϊ ένων, τη διάλυσ ων εξαπολύεται μια ημ κτ κε ν ώ τικ γα ερ η κερδοφόρ κατάργηση των ν ιδιωτικοποίησ τη ρα ς, ου άτ κρ λά και γενικότε κοινωνικού αν στα κράτη αλ ήκ αν υ πο ν ώ . σμ ρισμός οργανι ει ο νεοφιλελευθε ό,τι άλλο επιτάσσ

κε Πως εφαρμόστη

ώνει το έλλειμα ιγμα που αποτυπ ς Ε.Ε αποτελεί δε ρά πα ό τικ ισ Χαρακτηρ κόλπους τη ης του επικρατεί στους έτηση της Συνθήκ ρίου δημοκρατίας που οθ υι ν τη α γι ία ασ υα ικ ρο αδ εβ δι και η ίδια η ηκε στις 7 Φ ιάς να νθήκη υπογράφτ Μάαστριχτ. Η συ πε μέχρι το τέλος της ίδιας χρον γιο, ρε (Β έπ ραψαν έλ το 1992 και θα ρες που του υπέγ ία, Ιρλανδία, χώ τις ες όλ ό απ κυρωθεί νία, Γαλλ ωμένο , Ελλάδα, Ισπα Δανία, Γερμανία γο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ην ύρ βο εμ Ιταλία, Λουξ Βασίλειο).

ιτέρω πορεία της λαζε άρδην την περα ις χώρες αυτές, άλ θα η ήκ νθ συ η στ Ενώ ομμυρίων ανθρώπων Ε.Ε και τις ζωές εκατ η ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει ηλ δεν υπήρξε η κατάλλ ν αυτών δεν ρωτήθηκαν ουσιαστικά ρώ χω ν τω οί η συνθήκη λα οι ώ εν ις πλείστες χώρες Στ ι. όχ ή ν ού ν με συνοπτικές αν συμφων βούλια των χωρώ ινο κο τα ό απ σε πέρα τές ψήφισαν χωρίς Ελλάδα, οι βουλευ λικό κείμενο της διαδικασίες. Στην τε ρια τους το πλήρες να έχουν καν στα χέ συμφωνίας. ) η συνθήκη λία, Δανία, Ιρλανδία φίσματος. αλ (Γ ς ρε χώ είς τρ δημοψη Μόνο σε αποφασίσει μέσω τέθηκε στο λαό να αποτέλεσμα ήταν υπέρ του “ΝΑΙ”, το του πληθυσμού Στη Γαλλία αν και σο μεγάλο μέρος τό α έν ι ότ ς νό γο το γε ς στην διαδικασία προκάλεσε τριγμού αποτέλεσμα τάχθηκε ενάντια Ε.Ε. Στη Δανία, το ς τη ς ση οίη οπ εν περαιτέρω χι” (51%) όμως για ος ήταν υπέρ του “Ό κυρωθεί από όλα ατ σμ φί ψη μο δη υ το να συνθήκη θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η ησε μια προσπάθεια κίν ξε ου ύτ το εκ ι ως δημοψηφίσματος. τα κράτη μέλη, κα οτελέσματος του ανατροπής του απ χρόνο και με κάποιες επιμέρους α Έτσι ,μετά από έν από τη συνθήκη, διεξάγεται δεύτερο ς νία Δα ς τη εις έσ τελικώς “Ναι”. εξαιρ οίο το “Όχι” γίνεται οπ ο στ δημοψήφισμα . Δημοκρατικό έλλειμα θεί το συμπέρασμα ορεί εύκολα να εξαχ Από τα πιο πάνω μπ δημιουργία της Ε.Ε επικρατεί ένα τη ατικό έλλειμα δεν ότι από την ίδια . Βέβαια, το δημοκρ δημοκρατικό έλλειμα ασία υιοθέτησης της Συνθήκης του δικ περιορίζεται στη δια η και σήμερα υπάρχει διάχυτο στη όμ ακ λά αλ ιχτ τρ εις λαμβάνονται Μάασ Οι πλείστες αποφάσ νται και δεν γο λέ λειτουργία της Ε.Ε. εκ ς τα οποία δεν από κέντρα εξουσία ς των χωρών της Ε.Ε. λαού λογοδοτούν στους κορύφωσης της α, εν μέσω της ιγμ δε ρά πα για ε να λαμβάνονται Είδαμ ς στην ευρωζώνη ατομμυρίων οικονομικής κρίση έασαν τις ζωές εκ ηρ επ α εσ άμ υ πο ματος το οποίο αποφάσεις Eurogroup, ενός σώ ονομικών της το ό απ ων ώπ οικ ανθρ τους υπουργούς ς. αποτελείται από νομικής υπόσταση θε κά αι είτ ερ στ υ πο υν ι χο κα άρ ς υπ νη ευρωζώ oup δεν δρίες των Eurogr Μάλιστα στις συνε επιβάλλονταν στις ς τέ αυ εις άσ οφ απ Οι ά. τικ καν πρακ από το εκβιαστικό πολύ συχνά κάτω ι κα ικά ελ σιθ ετ ς χώρε χει εναλλακτική). native” (Δεν υπάρ “There is no alter νομισματικής πολιτικής εκχωρήθηκε ση ν Παράλληλα, η άσκη ι τα κράτη μέλη δε ντρική Τράπεζα κα Κε το ϊκή μα πα σώ ρω νο Ευ μό ην Το στ στην άσκηση της. έχουν κανένα ρόλο ούς της Ε.Ε είναι το λα υς το ό απ ίας θε ευ νο του δεν μπορεί οποίο εκλέγεται απ οποίο όμως από μό Ευρωκοινοβούλιο το ές προτάσεις. θετικ να καταθέσει νομο

ψη Η δική μας αντίλη

ότι το δημοκρατικό ς είναι ξεκάθαρο αι μα για , ΟΝ ΕΔ Ως εδα, δεν προέρχετ ατεί σε όλα τα επίπ όπων λειτουργίας έλλειμα που επικρ τρ ν τηση λανθασμένω μόνο από την υιοθέ υ αφορά την ίδια τη λιτικό και ταξικό πο πο μα οργανισμός αλλά είναι ζήτη ένας “προωθημένος ως Ε Ε. ς τη ση φύ σημειώνεται στις δομή και λήρωσης” όπως οκ ολ ιο. ής τικ λισ τα καπι Παγκύπριο Συνέδρ ΕΔΟΝ προς το 19ο για κη άγ αν ική θέσεις του Κ.Σ της κτ αποτελεί η επιτα Πάγια θέση μας πης στην οποία θα δημιουργία Ευρώ ν τη ο όχ στ κοινωνική με λη πά ς η αλληλεγγύη, η τη ών λα ν τω ξύ τα των μονοπωλίων. επικρατεί με η και όχι τα κέρδη ήν ειρ η ι κα νη σύ δικαιο •Μάριος Λαγού Ευρωπαϊκών εθνών Σχέσεων & Μέλος Γραφείου Δι τω Θεμά ν Κ.Σ ΕΔΟΝ


ιδεολογία

Σεπτέμβρης 2021

19

Η ίδρυση της Β Διεθνούς

Φυσιολογικά, λ ο ι π ό ν , Η ήττα της παρισινής κομμούνας και οι διωγμοί που εξαπέλυσε η αστική τάξη ενάντια διαμορφώνονταν στην Α’ Διεθνή, σε συνδυασμό με την εσωτερική διαπάλη της μαρξιστικής πλευράς με την και στο εσωτερικό αναρχική σκέψη του Μπακούνιν, του Προυντόν κοκ, οδήγησαν στη διάλυσή της το 1876. τόσο των κομμάτωνΣημαντική διαφοροποίηση που επέφερε η διάλυση της Α’ Διεθνούς (που λειτουργούσε μελών της ΒΔ όσο ως ένας ενιαίος φορέας) ήταν το γεγονός και στην ίδια τη ότι δημιουργήθηκαν και οργανώθηκαν ΒΔ, διαφορετικές εργατικά κόμματα σε μια σειρά από χώρες. ιδεολογικοπολιτικές Κατά την δεκαετία το 1880 σοσιαλιστικά προσεγγίσεις. κόμματα υπήρχαν και δραστηριοποιούνταν Δίπλα, στην συνεπή στην Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, μαρξιστική γραμμή του προλεταριακού Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία. διεθνισμού, υπήρχε και η γραμμή του Στη Ρωσία, είχε εμφανιστεί η μαρξιστική αναθεωρητισμού, βασικός εκπρόσωπος ομάδα «Απελευθέρωση της Εργασίας» του οποίου υπήρξε ο Έντουαρντ και άλλοι μαρξιστικοί όμιλοι. Από το Μπερνστάιν. Συνοψίζοντας την πολιτική 1880 μέχρι και τον Ιούλιο του 1889 ο Φρ. του Μπερνστάιν και των οπαδών του, Ενγκελς κατέβαλε προσπάθειες για την είναι η αντίληψη ότι το πέρασμα στο επικράτηση των μαρξιστικών απόψεων, σοσιαλισμό μπορεί να επιτευχθεί με εντός και εκτός των σοσιαλιστικών σταδιακές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια κόμματων και των άλλων μαρξιστικών του καπιταλισμού. Είναι η ιστορική πηγή ομίλων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας εμφανίζεται η Β’ Διεθνής (ΒΔ), το ιδρυτικό και η αφετηρία της πολιτικής των συνέδριο της οποίας πραγματοποιείται με υποχωρήσεων του εργατικού κινήματος απέναντι 393 αντιπροσώπους στο Παρίσι τον Ιούλη του 1889. στην αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της. Η ίδρυση της ΒΔ «πάτησε» πάνω στην παρακαταθήκη της ιδεολογικής ζύμωσης και τους αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών. Απαντούσε στις προκλήσεις των καιρών και στις συνθήκες της εποχής. Ο καπιταλισμός εισερχόταν σταδιακά σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης. Η παραγωγή και το εμπόριο εισέρχονταν σε μια νέα φάση, με νέα χαρακτηριστικά, νέες δυνατότητες ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων αλλά και έντασης Για αρκετά χρόνια, και παρά τις διαφορές, οι τάσεις αυτές της εκμετάλλευσης. Ο Λένιν συνοψίζοντας αργότερα τα νέα αυτά συνυπήρχαν τόσο στα εργατικά-σοσιαλδημοκρατικά δεδομένα και αναπτύσσοντας τη μαρξιστική σκέψη παρέδωσε στην κόμματα όσο και στην ΒΔ. Το ξέσπασμα, ωστόσο του ανθρωπότητα την ανάλυσή του για τον ιμπεριαλισμό, ως το ανώτερο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε σε αδιέξοδο. Η στάση στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού. Αντίστοιχα, με τις ανάγκες του της πλειοψηφίας των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κεφαλαίου, υπήρχε αδήριτη ανάγκη οργάνωσης, συντονισμού και να μην αντιταχθούν στην πολεμική σύρραξη και να συνταχθούν με την αγώνα του διεθνούς προλεταριάτου. Αυτή η ανάγκη πήρε σάρκα και πολιτικής της κάθε εθνικής αστικής τάξης, πρόδιδε τις βασικές αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της οστά με την ίδρυση της ΒΔ. σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο Λένιν χρησιμοποίησε τον όρο «σοσιαλσοβινισμός» για να περιγράψει την στάση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και της ΒΔ. «Λέγοντας σοσιαλσοβινισμό, εννοούμε την παραδοχή υπεράσπισης της πατρίδας στο σημερινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη δικαιολόγηση της συμμαχίας των σοσιαλιστών με την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις των χωρών «τους» σ’ αυτόν τον πόλεμο, την άρνηση προπαγάνδισης και υποστήριξης των προλεταριακών Η ιδεολογική διαπάλη βρίσκεται μέσα στη επαναστατικών εκδηλώσεων ενάντια στη «δική τους» αστική τάξη». ρίζα της επαναστατικής σκέψης και δράσης.

Η ίδρυση της «πάτησε» πάνω στην παρακαταθήκη της ιδεολογικής ζύμωσης και τους αγώνες των προηγούμενων

δεκαετιών.

Προς τη χρεωκοπία και τη διάλυση

Η ιδεολογική πάλη στους κόλπους της

Είναι ένα φαινόμενο που συναντάται σε όλες τις μορφές της ταξικής πάλης και σε όλες τις ιστορικές στιγμές του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Παρά την κατάληξη που είχε το εγχείρημα αυτό δεν παύει από το να είναι μια πολύ σημαντική πτυχή στην ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος

Θεωρεί ακριβώς ότι ο σοσιαλσοβινισμός υπήρξε η φυσική έκφραση του οπορτουνισμού που εκδηλώνεται σε συνθήκες πολέμου. Όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής της αστικής τάξης με άλλα μέσα, έτσι και ο σοσιαλσοβινισμός ήταν η συνέχεια της πολιτικής του οπορτουνισμού που δρούσε στο εργατικό κίνημα, σε συνθήκες πολέμου. Η πολιτική των σοσιαλσοβινιστών βρήκε απέναντί της, πέραν από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους, τη σθεναρή αντίσταση της Ρόζα Λούξεμπουργκ, του Καρλ Λίμπνεχτ και των Σπαρτακιστών αλλά και χιλιάδων άλλων συνεπών μαρξιστών που έδωσαν τον αγώνα για την επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης πάνω στα ερείπια του πολέμου.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη σκέψη και τη δράση του επαναστατικού υποκειμένου. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι αντικειμενικές συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί, το επίπεδο αντίληψης και συνειδητοποίησης, τα συγκεκριμένα Η ρήξη αυτή υπήρξε και η αποφασιστική στροφή που οδήγησε στην ουσιαστική συμφέροντα, αλλά και οι προθέσεις. Την διάλυση της ΒΔ και αργότερα στην ίδρυση της Γ’ Διεθνούς. Παρά την κατάληξη ίδια ώρα, η σκέψη του Λένιν παραμένει που είχε το εγχείρημα αυτό δεν παύει από το να είναι μια πολύ σημαντική πτυχή καθοδηγητική ως προς τα όρια της διαπάλης στην ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. «Η II Διεθνής πέθανε νικημένη από τον οπορτουνισμό... αυτής: «Τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν είναι λέσχες Η II Διεθνής προσέφερε το μερτικό της στην ωφέλιμη προπαρασκευαστική δουλειά για την προκαταρκτική οργάνωση των συζητήσεων, αλλά οργανώσεις του μαχόμενου προλεταριάτου, και όταν μια σειρά τάγματα περνούν προλεταριακών μαζών στη μακρόχρονη “ειρηνική” εποχή της πιο σκληρής καπιταλιστικής σκλαβιάς και της πιο γοργής με το μέρος του εχθρού πρέπει να τα κατονομάσουμε καπιταλιστικής προόδου του τελευταίου τρίτου του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα». Β. Ι. Λένιν και να τα στιγματίσουμε σαν προδοτικά». •Παύλος Ιωάννου Μέλος Μορφωτικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ


20

Σεπτέμβρης 2021

η «Ν» προτείνει

Στο σανίδι «The Dumb Waiter» Μια μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ. Μέσα από έξυπνες σκηνοθετικές τεχνικές το δημοφιλές αριστούργημα προσεγγίζεται από μια οπτική η οποία προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει την πιντερική γραφή, μέσα στη διαχρονικότητα του.

Πότε: 15 Σεπτεμβρίου Πρεμιέρα Που: Θέατρο Ένα | Κεντρική Σκηνή Πληροφορίες: 99 251331

«Δείπνο Εν Πλώ»

«Της καρκιάς το παραθύρι» Με τη συναυλία «Της καρκιάς το παραθύρι», το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής Σαντούτο κλείνει την αυλαία του Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI21. Γνωρίσουμε τον τόπο μας με τις σιήλιες ομορφκιές του. Πότε: 16 Σεπτεμβρίου | 21:00 Που: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου | Φανερωμένη, Λευκωσία

«Μελωδίες φθινοπωρινής νύχτας» Ένα Όνειρο με «Μελωδίες φθινοπωρινής νύχτας» μπορούν να ζήσουν όσοι παρευρεθούν στη Λευκωσία για να απολαύσουν τη μαγευτική φωνή της Φωτεινής Δάρρα, σε σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Θα ακουστούν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Ανδρέα Τσελίκα. Πότε: 17 Σεπτεμβρίου 2021 | 20:30 Που: Αμφιθέατρο Σκαλί, Αγλαντζιά

Η ταξική δομή της κυπριακής κοινωνίας

“Οι κοινωνικές τάξεις είναι εδώ”! Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας για την Ταξική Δομή της Κυπριακής Κοινωνίας που διεξήγε η Ερευνητική Ομάδα: Ιστορία, Θεωρία και Έρευνα της Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Το εύρημα αυτό που αντανακλά στη γενίκευση της μισθωτής εργασίας στην Κύπρο (2018: 87,1%) δείχνει πόσο ιδεοληπτικές είναι οι θέσεις για “το τέλος των κοινωνικών τάξεων”. αφού τα ίδια τα υποκείμενα τοποθετούν τον εαυτό τους σύμφωνα με την ταξική τους κατάσταση και τη βιωμένη εμπειρία σε μια κοινωνική τάξη (εργατική τάξη: 75,33%, αστική τάξη: 0,99%, ανώτερη μεσαία τάξη: 1,32%, μεσαία τάξη: 22,37%). Επομένως υπάρχει, τόσο η παράσταση της τάξης ως κοινότητας, ως συλλογικότητας κ.ο.κ., όσο και η επίγνωση (οιονεί ταξική συνείδηση) που μπορεί να στηρίξει μοτίβα ταξικής δράσης.

Για μια εκπαίδευση ανθρώπινης συνάντησης, ερωτήσεων και χειραφέτησης

Το έργο συμπορεύεται με τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν στη μεγάλη πρόκληση να διευκολύνουν την εκδήλωση της ίσης πνευματικής δύναμης των μαθητών τους, κατά τη διαδικασία της διδασκαλίας στην αίθουσα· να αντιστέκονται και να μη δίνουν στους μαθητές τους το μέτρο της υποτιθέμενης ανικανότητάς τους, δείχνοντάς τους έναν μοναδικό τρόπο, αυτόν που ανταποκρίνεται στις εξηγήσεις που τους διατυπώνουν. Με τους εκπαιδευτικούς που μπορούν να διδάσκουν τους μαθητές τους προσβλέποντας στη χειραφέτηση κι όχι στην αποβλάκωσή τους. Η θεώρηση του Ranciere μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πέρα από την εκπαίδευση, πέρα από την κριτική των χειραφετητικών έργων και τη στασιμότητα της αριστεράς, προς ένα είδος αναζωογόνησης της λαϊκής σκέψης – του απεριόριστου δυναμικού όλων των ατόμων και της ικανότητάς τους να μάθουν και να δημιουργούν.

Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock

H εξέλιξη του Rock στην Ελλάδα από την εποχή των ορχηστρών και των μοντέρνων συγκροτημάτων στα rock groups, το new wave και το punk έως την alternative rock σκηνή. Πενήντα πρωταγωνιστές και συγκροτήματα αφηγούνται πρόσωπο με πρόσωπο και με το χέρι στην καρδιά τι συμβαίνει εδώ και μισό αιώνα χωρίς να μασάνε τα λόγια τους.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ σας προσκαλεί σε ‘Δείπνο Εν Πλώ’, στον μαγευτικό κόλπο της Λάρνακας, με το πλοιάριο ‘Ωκεανίς’. Τα έσοδα θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ. Πότε: 17 Σεπτεμβρίου 2021 | 20:30 Που: Πλοιάριο ‘Ωκεανίς’, Μαρίνα Λάρνακας Πληροφορίες: 24 665198

«Τραγούδια μιας άλλης νύχτας»

Η Κίνηση Πολιτισμού και ο Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας Λευκωσίας, διοργανώνουν συναυλία αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή, Μιχάλη Πασιαρδή. Ο μουσικός και συνθέτης Γιώργος Καλογήρου επιμελείται καλλιτεχνικά τη συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Πασιαρδή «Τραγούδια μιας άλλης νύχτας». Συμπράττει επί σκηνής με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Δημήτρη Φανή και Κούλη Θεοδώρου και τους ανερχόμενους και πολλά υποσχόμενους ερμηνευτές Δημήτρη Μεσημέρη, Πάρη Παράσχο, Κατερίνα Παράσχου, Δημήτρη Σουρουλλά και Φρειδερίκη Τομπάζου. Μαζί τους και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τσίτσιος.

Πότε: 7 Σεπτεμβρίου 2021 | 20:30 Που: Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας

3ος Δικοινοτικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Κάνε κλικ στην επανένωση. Το κοινό καλείται να αποτυπώσει με το φακό του συνθέσεις από τον κυπριακό πολιτισμό, ο οποίος είναι κοινό κτήμα όλων των Κυπρίων. Ο διαγωνισμός και οι μετέπειτα εκθέσεις αναμένεται να φιλοξενήσουν σκηνές από την πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα και τις παραδόσεις, τις τέχνες και τα γράμματα, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να ενταχθεί στην ταυτότητα των Κυπρίων. Μια ταυτότητα με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα μέσα από την ιστορία αιώνων, αλλά και με ποικιλία επιρροών από όλες τις κοινότητες και τις εθνικές/θρησκευτικές ομάδες του νησιού. Πότε: Μέχρι 10 Οκτωβρίου Πληροφορίες: 22 589521 | photocont@akel.org.cy

ΕΔΟΝ «Τέχνη & Επανένωση»

Η Τέχνη, ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό εργαλείο, μα και «όπλο» στα χέρια κάθε αγωνιζόμενου λαού. Στην Κύπρο, ο κινηματογράφος, η ποίηση, η μουσική, η ζωγραφική, η χαρακτική, διαχρονικά ενσάρκωσαν, ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τον αγώνα του λαού μας για Λύση και Επανένωση. Το Πολιτιστικό Γραφείο του Ε.Σ. ΕΔΟΝ Λάρνακας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τέχνη & Επανένωση». Προβολή Ντοκιμαντέρ «Mendil – Το μαντήλι» | Συζήτηση με την παρουσία συντελεστών της ταινίας και της Leyla Kiralp (συγγραφέας). Πότε: 10 Σεπτεμβρίου 2021 | 19:00 Που: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λάρνακα Πληροφορίες: 99 251331 | 24 652637

33ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Επιστρέφει ό,τι μας έλειψεσ πιο πολύ. Το φεστιβάλ που αγαπήσαμε επανέρχεται! Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, μέχρι το οριστικό ξεπέρασμα της πανδημίας, συνεχίζει να είναι ο ίδιος θεσμός που γνωρίσαμε στα άλλα 32 που πέρασαν. Στις 22 Σεπτεμβρίου στη σκηνή θα βρίσκεται η αγαπημένη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου. Στις 23 Σεπτεμβρίου τα μουσικά ηνία αναλαμβάνει ο Μίλτος Πασχαλίδης. Στις 24 Σεπτεμβρίου η αυλαία θα πέσει με τον Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ μας όσο κανείς, και θα μας “ροκάρει” μέχρι τελικής πτώσης. Πότε: 22-24 Σεπτεμβρίου 2021 Που: Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία Πληροφορίες: 22 766459


πολιτισμός

A

υτό τον Σεπτέμβριο, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την θάνατο του μεγάλου ερμηνευτή Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001. Ενός σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή ο οποίος τραγούδησε τα βάσανα και τις χαρές του ελληνικού λαού, τον πόνο, την ξενιτιά και το πάθος, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών.

Μια ζωή – αγώνας για επιβίωση

Σεπτέμβρης 2021

21

‘Ενας σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής ο οποίος τραγούδησε τα βάσανα και τις χαρές του ελληνικού λαού, τον πόνο, την ξενιτιά και το πάθος

Γεννημένος τον Αύγουστου του 1931, στην Νέα Ιωνία, από γονείς πρόσφυγες, ο Στέλιος Καζαντζίδης εξέφρασε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων για τους οποίους, όπως και για τον ίδιο, ο αγώνας για επιβίωση ήταν αυτονόητος. Στα δεκατρία του χρόνια χάνει τον πατέρα του, ο οποίος οργανώθηκε στις τάξεις του εταιρείες, που είχε ΕΛΑΣ, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ) και στα χρόνια του εμφυλίου ως αποτέλεσμα, η δολοφονήθηκε από παρακρατικούς αντικομμουνιστές. Αναγκασμένος λοιπόν από πολύ νωρίς να μπει φωνή του Καζαντζίδη στο σκληρό δρόμο της βιοπάλης προκειμένου να ζήσει τη μητέρα του και τον νεογέννητο αδελφό να μπει σε καραντίνα του, δούλεψε σαν αχθοφόρος, σαν μικροπωλητής στις αγορές και κάτω από αντίξοες συνθήκες σε μετά από δικαστικές οικοδομές και σε εργοστάσια. αποφάσεις. Έτσι, στην πιο ώριμη περίοδο της Αφορμή για να ανοίξει ο δρόμος του προς το τραγούδι ήταν μια κιθάρα – δώρο από το αφεντικό καριέρας του, ο Στέλιος του σε εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας, ο οποίος εκτίμησε τη φωνή του. Αυτοδίδακτος αρχικά, τον Καζαντζίδης εγκλωβίζεται ανακάλυψε ένας περαστικός, ενώ έπαιζε στο σαλόνι του και έτσι έπιασε την πρώτη του δουλειά εκτός στούντιο κάτι το οποίο σαν μουσικός σε μια ταβέρνα. όπως περιέγραψε και ο ίδιος του «τσάκισε την ψυχολογία». Από το Ο τραγουδιστής του καημού και του πόνου 1987, όταν λύθηκε το δεσμευτικό του συμβόλαιο, η καλλιτεχνική Το 1950, αρχίζει τη λαμπρή του πορεία στο τραγούδι αφού εμφανίζεται για πρώτη φορά του δραστηριότητα ήταν πλέον επαγγελματικά στην Κηφισιά, και από τότε, για διάρκεια μισού αιώνα, ο Στέλιος Καζαντζίδης συνδεδεμένη με τις ηχογραφήσεις προσφέρει ερμηνείες στις οποίες ταυτίζονται στρώματα της φτωχολογιάς, με τα τραγούδια δίσκων. του να συμπυκνώνουν τους καημούς, τις πίκρες και τις αδικίες του κόσμου.

«...θα υπάρχω όσο υπάρχουν ταπεινοί, αγνοί και τίμιοι άνθρωποι του λαού...»

Απόλυτος κυρίαρχος στο λαϊκό τραγούδι μέχρι το 1965, έκανε αμέτρητες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων: «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Η πρώτη αγάπη», «Η κοινωνία με κατακρίνει», «Μαντουμπάλα», «Ζιγκουάλα», Στα δεκατρία του «Απόκληρος της κοινωνίας», «Είσαι η ζωή μου», «Φεύγω με χρόνια χάνει τον πίκρα στα ξένα», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», «Καρδιά πληγωμένη». Παράλληλα, συνεργάστηκε και με άλλους πατέρα του, ο οποίος σπουδαίους καλλιτέχνες όπως είναι ο Μίκης Θωδοράκης, οργανώθηκε στις τάξεις η Μαρινέλλα, ο Μάνος Λοϊζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ερμήνευσε τραγούδια των του ΕΛΑΣ, πρόσφερε Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Μητσάκη, Καλδάρα, τις υπηρεσίες του στην Παπαγιαννοπούλου, Δερβενιώτη, Βίρβου, Κολοκοτρώνη, Καραπατάκη, Μπακάλη και άλλων. Αξιοποιώντας επίσης Επιμελητεία του Αντάρτη τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ο Στέλιος (ΕΤΑ) και στα χρόνια του Καζαντζίδης έγραψε και ο ίδιος τη μουσική κάποιων δικών του τραγουδιών, όπως το εξαιρετικό «Δυο πόρτες έχει η εμφυλίου δολοφονήθηκε ζωή».

Σύγκρουση με το κατεστημένο

Φέτος λοιπόν, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που σίγησε μια σπουδαία φωνή του λαϊκού τραγουδιού, η οποία δόνησε για μισό αιώνα το μουσικό τοπίο της Ελλάδας. Ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος όμως θα παραμένει για πάντα ανάμεσα μας, μέσα από τα τραγούδια του και τις ερμηνείες του. Κατάφερε να αγαπηθεί και να μπει στα σπίτια και τις καρδίες απλών ανθρώπων και αγωνιστών της καθημερινότητας, που ψάχνουν παρηγοριά μέσα από τα τραγούδια του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τραγουδήθηκε και τραγουδιέται ακόμη όσο λίγοι, χαρίζοντας το αίσθημα της οικειότητας, σε όσους ένιωσαν ότι τραγουδά για εκείνους. Επαναφέροντας στο μυαλό μας λοιπόν τα δικά του λόγια από την εξομολόγηση του, στην εισαγωγή του δίσκου του «Υπάρχω», θυμόμαστε ξανά γιατί ο Στέλιος Καζαντζίδης θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις καρδιές και συνειδήσεις μας:

από παρακρατικούς αντικομμουνιστές

Από τη δεκαετία του 1960, ο Στέλιος Καζαντζίδης συγκρούεται με το κατεστημένο των δισκογραφικών εταιριών και της νύχτας. Αφορμή της αποχώρησης του από το πάλκο, ήταν η αλλαγή των συνθηκών στα νυχτερινά κέντρα, η οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον νεοπλουτισμό. Από τότε μέχρι και το τέλος της ζωής του τήρησε την επιλογή του αυτή και η μόνη επαφή με το κοινό του, ήταν πλέον μέσω των δίσκων του. Παρόλ’ αυτά, το 1976 και για διάρκεια εντεκάμιση χρόνων, η επαφή αυτή διακόπτεται, αφού εξαπολύεται εναντίον του ένας μεθοδευμένος και εξουθενωτικός πόλεμος από τις δισκογραφικές

«Υπάρχω σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος απ’ τον καιρό που εσείς, οι γνωστοί κι άγνωστοι φίλοι μου, με αγαπήσατε και με κάνατε δικό σας. Υπάρχω εφόσον εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι εκφράζω τους καημούς, τα προβλήματά σας, την πίκρα της ξενιτιάς, το μόχθο του εργάτη, την εγκατάλειψη, τη μοίρα του ανθρώπου της συνοικίας. Και θα υπάρχω όσο υπάρχουν ταπεινοί, αγνοί και τίμιοι άνθρωποι του λαού. Γιατί μόνο στην καρδιά του λαού ζω. Εκεί είναι το σπίτι μου, εκεί γεννήθηκα, εκεί θα πάψω κάποτε να υπάρχω…». •Αργυρώ Αριστείδου Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λεμεσού


22

Σεπτέμβρης 2021

διεθνή

Τ

ο σαββατοκύριακο 20-21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 50ο συνέδριο της Κουμμουνιστικής Νεολαίας Βρετάνιας (YCL) κάτω από το σύνθημα «Το συνέδριο μας, ο αγώνας μας, το μέλλον μας» (“Our congress, our struggle, our future”). Εκ μέρους της ΕΔΟΝ παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο συναγωνιστής Παναγιώτης Ιωάννου, γραμματέας της ομάδας Εργαζομένων Βρετάνιας της ΕΔΟΝ. Στο συνέδριο επίσης, παρευρέθηκαν και απηυθύναν χαιρετισμό άλλες οργανώσεις από την Βρετάνια και την Ευρώπη. Λόγω της Πανδημίας μεγάλος αριθμός οργανώσεων απέστειλε χαιρετισμούς διαδικτυακά. Το 50ο συνέδριο της YCL ήταν επετειακό καθώς πραγματοποιήθηκε ακριβός 100 χρονιά από την ημέρα ίδρυσης της Οργάνωσης (συνέντευξη επ’ αφορμής των 100 χρόνων ζωής στο τεύχος Αυγούστου). Στο χώρο του συνέδριου δημιουργήθηκε ειδικός χώρος με ιστορικά ντοκουμέντα, αφίσες, προκηρύξεις και αντικείμενα οπού αναδείκνυαν την ιστορία και το ρολό της οργάνωσης μέσα στη νεολαία και την εργατική τάξη της Βρετάνιας. Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο το συνέδριο ήταν σημαδιακό για την πορεία και το μέλλον του κινήματος, είναι το γεγονός ότι κατά τα τελευταία δυο χρονιά τα μέλη της YCL διπλασιαστήκαν. Αυτό επέτρεψε στην οργάνωση να αυξήσει την παρουσία της σε όλα τα αστικά κέντρα της Βρετάνιας και να δημιουργήσει νέες τοπικές οργανώσεις. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον γενικό γραμματέα και τον προεδρεύων της YCL Johnny Hunter και Robin Talbot. Έγινε η εκτίμηση της δράσης της YCL από το προηγούμενο συνέδριο και στη συνέχεια το συνέδριο συζήτησε την πολιτική εκτίμηση της οργάνωσης. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την θέση του κινήματος για τα διαφορά κινήματα ανεξαρτησίας στη Βρετανία καθώς και τον ρόλο της νεολαίας, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην ταξική πάλη. Ακολουθήσε οργανωτική ανάλυση και συζήτηση για τη δράση και συμμετοχή του κινήματος στα επόμενα 2 χρόνια. Στο τέλος της πρώτης μέρας παρατέθηκε δείπνο για τους σύνεδρους και ακολούθησε τόμπολα και μουσικό πρόγραμμα μέχρι αργά το βράδυ. Κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εκλογή νέας κεντρικής επιτροπής της YCL, καθώς και χαιρετισμοί από αδελφικές οργανώσεις και κινήματα. Κατά την ομιλία από τη γενική γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετάνιας (CPB), έγινε ιστορική αναδρομή στη δράση της YCL στα 100 χρόνια ζωής της και ειδικότερα το ρόλο που έπαιξε το κίνημα κατά την διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία για καταστατικές αλλαγές όπου θα δώσουν την δυνατότητα στο κίνημα να συνεχίσει την ανάπτυξη του και τη στήριξη της Βρετανικής Νεολαίας. Τέλος το συνέδριο έκλεισε με τον ύμνο της Διεθνούς και αναμνηστικές φωτογραφίες με τη νέα κεντρική επιτροπή. •Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Σ

υμπληρώθηκαν φέτος 62 χρόνια από την ηρωική Επανάσταση της Κουβας. Εξήντα δύο χρόνια από τότε που ο περήφανος κουβανικός λαός, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπατίστα και το εκμεταλλευτικό σύστημα και έγινε αφέντης στον τόπο του, οικοδομώντας μέσα από μεγάλες δυσκολίες τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Μεχρι και σημερα, η κουβανικη επαναστατικη κυβέρνηση και ο κουβανικος λαός αντιστέκονται με αποφασιστικότητα και σθένος στον 60χρονο σκληρό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι αμερικάνικες κυβερνήσεις, τις πιο άδικες και μακροχρόνιες μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ απέναντι σε μια χώρα. Ο αποκλεισμός επιδιώκει την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, καθώς η χώρα στερείται του δικαιώματος να προμηθευτεί φάρμακα και τεχνολογία τα οποία χρειάζεται για να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες. Επιβάλλει περιορισμούς που καθιστούν τη ζωή των κουβανών ακόμη πιο δύσκολη, και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ενός ολόλκηρου λαού. Παρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί, η αποστολή γιατρών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αποτελούν διαχρονικό στήριγμα για άλλους λαούς κατά τη διάρκεια ασθενειών και φυσικών καταστροφών. Ο λαός της Κούβας αποδεικνύει περίτρανα ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, αλλά είναι εφικτός και αναγκαίος. Ότι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν είναι ανίκητος. Υπάρχει αντίπαλο δεός κι αυτό δεν είναι άλλο από τους λαούς. Αλλά τους οργανωμένους λαούς, τους λαούς που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην υποταγή. Το τελευταίο διάστημα η επίθεση ενάντια στην Κούβα κλιμακώνεται. Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί τον αποκλεισμό, εφαρμόζοντας τα μέτρα που επέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος, Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και μια σειρά από κυβερνήσεις κρατών, κινούνται στην ίδια βάση, συνένοχοι στο έγκλημα των ΗΠΑ. Μεταξύ των κρατών αυτών, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυπριακή Κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, η οποία συνυπέγραψε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Κατά την περίοδο της πανδημίας, ο αποκλεισμός κατάφερε να προκαλέσει ελλείψεις σε προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και διακοπές ρεύματος. Εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα που προκλήθηκαν, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, μέσω μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας παραπληροφόρησης, οργανώνουν διαδηλώσεις για ανατροπή της κυβέρνησης. Προκλητικά μάλιστα, οι αντεπαναστατικές δυνάμεις κάλεσαν σε ιμπεριαλιστική «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Κούβα, για να επιλυθούν τα προβλήματα που ο ίδιος ο αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές δημιουργεί. Απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να εκμεταλλευτούν την όποια αντίδραση στο εσωτερικό της Κούβας, ώστε να επιχειρήσουν στρατιωτική επέμβαση. Ο ανυπότακτος λαός της Κούβας όμως, δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες. Με μαζικότατες διαδηλώσεις και πορείες, έδωσε το σύνθημα πως «Οι δρόμοι της Κούβας ανήκουν στην Επανάσταση» και όχι στους αμερικανοκίνητους αντεπαναστάτες. Ως ΕΔΟΝ στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Κούβας και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού της να αποφασίζει ο ίδιος για τον δρόμο ανάπτυξης του και το κοινωνικό-οικονομικό του μοντέλο. Να αγωνίζεται και να απορρίπτει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον της χώρας του. Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας προς τον κουβανικό λαό, ο οποίος με θυσίες και πολλές δυσκολίες εξακολουθεί για 62 ολόκληρα χρόνια να ακολουθεί το δρόμο της επανάστασης στα ιδανικά της ισότητας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού. •Μπισάν Ιμπραχήμ Μέλος Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ


διεθνή

Ο

ι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ξαναξύπνησαν το διεθνές ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Δημιούργησαν επίσης και ένα κλίμα αλληλεγγύης προς τον για δεκαετίες δοκιμαζόμενο λαό του Αφγανιστάν, όπως και πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι προκάλεσε τη σημερινή κατάσταση. Για να κατανοήσουμε πλήρως το τι συντέλεσε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, δεν μπορούμε να το αναλύσουμε ως ένα μεμονωμένο γεγονός αποσπασμένο από την ιστορία της χώρας. Είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (2001), τα αμερικάνικα στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα, με αποτέλεσμα η χώρα να παραδίδεται στις εξτρεμιστικές θρησκευτικές δυνάμεις των Ταλιμπάν που θα επιφέρουν τον θεσμικό σκοταδισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια καταδυνάστευσης της χώρας και του λαού του Αφγανιστάν, μετά από είκοσι χρόνια παρουσίας ενόπλων δυνάμεων, μετά από είκοσι χρόνια στήριξης των εγκληματιών από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η μοίρα της χώρας αφήνεται στο έλεος των Ταλιμπάν. Η «άτακτη φυγή» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφενός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήττα για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η ήττα αυτή, καταδεικνύει την αδυναμία πλέον των ΗΠΑ να καταφέρουν να καθυποτάξουν τη χώρα στα δικά τους συμφέροντα. Αφετέρου όμως, φανερώνει και την αλλαγή στρατηγικών προτεραιοτήτων του αμερικανοΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού, που σταδιακά στρέφει τα ενδιαφέροντα του σε άλλες γεωγραφικές περιοχές πέραν της Μέσης Ανατολής.

Το εν δυνάμει ένδοξο για το λαό παρελθόν Η ήττα των ΗΠΑ από τους Ταλιμπάν συχνά μεταφράζετε από τα ΜΜΕ ως «ήττα του δυτικού ιμπεριαλισμού», αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι κυρίως προϊόν της αδυναμίας του να διαχειριστεί το οικονομικό και πολιτικό χάος που ο ίδιος προκάλεσε στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Τη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ και οι άλλες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης χρηματοδότησαν, στελέχωσαν και εξόπλισαν το σκοταδιστικό κίνημα των Μουτζαχεντίν (μέσα από το οποίο ξεπρόβαλλαν οι Ταλιμπάν) για να πολεμήσουν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Αφγανιστάν (ΛΔΚΑ), που ηγήθηκε από το 1978 μιας προσπάθειας μεγάλων φιλολαϊκών αλλαγών στην αφγανική κοινωνία. Η Επανάσταση στο Αφγανιστάν είχε χαρακτήρα αντιιμπεριαλιστικής δημοκρατικής επανάστασης, η οποία, είχε ως κύριο στόχο να ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας. Με την στήριξη και την διεθνιστική βοήθεια της ΕΣΣΔ το Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία, όπου και δημιουργήθηκαν στην χώρα οι κατάλληλες υποδομές στην παιδεία, υγεία και κρατική πρόνοια αλλά και την νομοθέτηση για ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανδρών και γυναικών. Η επανάσταση κατάφερε να ανατρέψει τον αποκλεισμό της γυναίκας από την κοινωνική ζωή που η φεουδαρχία και το Ισλάμ είχαν καταστήσει τις γυναίκες το πιο καταπιεσμένο τμήμα μιας υπανάπτυκτης κοινωνίας. Κύριο μέλημα της επανάστασης ήταν η μόρφωση και η ένταξη της γυναίκας στην κοινωνική ζωή και στην παραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας ότι η γυναίκα χρησιμοποιούνταν είτε για την σύναψη ενός κερδοφόρου γάμου, είτε σαν «τεκνοποιητική μηχανή», το ΛΔΚΑ με ειδικό διάταγμα απαγόρευσε την διεξαγωγή του γάμου σαν αγοραπωλησία αφού για αυτούς ήταν ο κύριος παράγοντας στην χειραφέτηση της γυναίκας.

Σεπτέμβρης 2021

23

Από την πρώτη στιγμή, η διαδικασία του εκσυγχρονισμού αλλά και ενός κράτους δικαίου που πρόσφερε το ΛΔΚΑ στο λαό του Αφγανιστάν, ήρθε σε αντίθεση με τους καπιταλιστές, φεουδάρχες, τον ισχυρό ισλαμικό κλήρο, τους τοπικούς φύλαρχους και αρχηγούς των καστών, αλλά και με τα διεθνή μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που έβλεπαν ότι η επανάσταση θα έβαζε εμπόδια στα στρατηγικής σημασίας συμφέροντά τους στη περιοχή. Όλοι αυτοί βρίσκονταν εξ αρχής απέναντι στην προσπάθεια του Λαϊκού Κόμματος να εδραιώσει την επαναστατική εξουσία σε όλη τη χώρα και οργάνωσαν αντεπαναστατικές ομάδες οι οποίες σχεδίασαν και εκτέλεσαν μεγάλες επιθέσεις ενάντια στην επανάσταση. Τον Οκτώβρη του 2001, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι «Οι Αφγανοί Μουτζαχεντίν έκαναν πόλεμο παίρνοντας μηνιαίως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και είχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Πακιστάν. Ποτάμι “έτρεχαν” στα χέρια τους τα πιο σύγχρονα όπλα: ολμοβόλα, πύραυλοι, “στίνγκερ”… είχαν πέρα από τα σύνορα της χώρας τους στρατιωτικές βάσεις». Η βοήθεια ερχόταν κυρίως από τις ΗΠΑ όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τους χαρακτήρισε ως «μαχητές της ελευθερίας». Σε αντίθεση με τα λεγόμενα της αστικής προπαγάνδας, οι αντιδραστικές δυνάμεις δεν ήταν εθνικόαπελευθερωτικό κίνημα, αλλά δυνάμεις που ήταν εναντίον της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού του Αφγανιστάν υπό την καθοδήγηση της λαϊκής επαναστατικής εξουσίας. Η επικράτεια των αντιδραστικών δυνάμεων ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της στήριξης του ιμπεριαλισμού.

Ξανά στο σκοτάδι, με τις ευλογίες του ιμπεριαλισμού Μετά από 13 χρόνια πολέμου, αποφασίστηκε στα πλαίσια της πολιτικής της «Περεστρόικα» η αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 1989. Τρία χρόνια αργότερα, το 1992, παρά την αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων, οι «Μουτζαχεντιν» κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, ανέτρεψαν την Επανάσταση και πραγματοποίησαν απίστευτες σε έκταση σφαγές. Το καθεστώς που επικράτησε στο Αφγανιστάν μετά το 1992 ξανά βύθισε τη χώρα στο σκοταδισμό, στη φτώχεια και στη φεουδαρχία, παίρνοντας πίσω όλες τις κατακτήσεις και τα προοδευτικά βήματα που έγιναν την περίοδο 1978-1992. Το 1996, το καθεστώς των «Μουτζαχεντίν» ανατράπηκε από τους «Ταλιμπάν». Από την πρώτη στιγμή οι Ταλιμπάν έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους, τόσο ως προς το ρόλο τους υπέρ του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, όσο και ως προς το πισωγύρισμα της αφγανικής κοινωνίας σε μια εποχή σκοταδισμού και ισλαμικού φανατισμού. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ για ακόμη μια φορά χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τους Ταλιμπάν για να για να ανακοινώσουν ακόμη μια “ειρηνιστική επέμβαση” στο Αφγανιστάν ονομάζοντάς την ως «πόλεμο κατά τις τρομοκρατίας». Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες. Πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για στρατιωτικές επιχειρήσεις και εγκατάσταση και χρηματοδότηση πρόθυμων καθεστώτων στην Καμπούλ. Τα νέα τετελεσμένα θα προσθέσουν νέα κοινωνικά προβλήματα, κυρίως για τις γυναίκες της χώρας αλλά και για την όξυνση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην χώρα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στο ότι οι Ταλιμπάν είναι οπλισμένοι σε μεγάλο βαθμό με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησαν οι ΗΠΑ πίσω τους, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για ένα νέο κύμα προσφύγων. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι πρόσφυγες είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και δυνάμεων. Μόνο με την λαϊκή πάλη και την ρήξη με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών μπορεί να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία του λαού έναντι κάθε αντιδραστικής και σκοταδιστικής δύναμης που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές και το ίδιο το σύστημα. •Νάγια Δημητρίου Τοπικός Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Ηνωμένου Βασιλείου