Page 1

Κ

αλά νέα για τους τραπεζίτες του τόπου! Ο ΔΗΣΥ στην ολομέλεια της Βουλής, μαζί χέρι χέρι με το ΔΗΚΟ, ψήφισαν τη φοροαπαλλαγή των Τραπεζών κατά 20 εκατομμύρια το χρόνο, για τα επόμενα 4 χρόνια. Με απλά λόγια, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του Συνδέσμου Τραπεζών και της πλουτοκρατίας, στερούν εκατομμύρια απο τα ταμεία του κράτους και από τις τσέπες των εργαζομένων. Λίγες μέρες μετά, η λυκοσυμμαχία είχε και πάλι την τιμητική της, όταν στην Επιτροπή Οικονομικών ψήφισαν υπέρ της αποδέσμευσης κονδυλίων για τις Ιδιωτικοποιήσεις. Η συμπόρευση δεν μας ξενίζει πλέον. Έγινε πάμπολλες φορές την τελευταία πενταετία. Πολλά αντιλαϊκά νομοσχέδια πέρασαν από τη Βουλή με τις συγκεκριμένες πλάτες και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών. Είτε ευθέως, με τη Πολλά αντιλαϊκά στήριξη και τις ψήφους των βουλευτών του νομοσχέδια πέρασαν «συγκυβερνώντος» ΔΗΚΟ, είτε εμμέσως από τη Βουλή με και σιωπηλά μέσω της αποχή τους.

τις συγκεκριμένες

Σε άλλα νέα, εύλογα ερωτηματικά πλάτες και προκαλεί το προεκλογικό σλόγκαν εξυπηρετώντας τα του Νικόλα περί «αλλαγής». Για ποια αλλαγή κάνουν λόγο στο επιτελείο συμφέροντα των Νικόλα Παπαδόπουλου; Ο κύκλος δεν λίγων εις βάρος τετραγωνίζεται και ο Νικολιός, όσα ρούχα των πολλών και να βάλει αλλιώς, δεν αλλάζει. Από τον Νίκο (Αναστασιάδη) στο …Νικόλα (Παπαδόπουλο) δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή για τη νεολαία του τόπου, ούτε ευρύτερα για την κοινωνία. Και για αυτό το γεγονός, η καλύτερη απόδειξη είναι η διαχρονική σύμπλευση των δύο. Η μόνη επιλογή στις ερχόμενες Προεδρικές είναι ο Σταύρος Μαλάς. Με τον Μαλά, θα έχουμε πραγματική προοδευτική αλλαγή. Με τον Μαλά, μας ενώνει το αύριο.


E

ν έτει 2017 το είδαμε κι αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κατάφερε να κάνει τον κυπριακό λαό για μια ακόμη φορά, να μην πιστεύει στα αυτιά του.

Όπως φαίνεται ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, αφού για μια ακόμη φορά είδαμε ευνοιοκρατική μεταχείριση σε περιπτώσεις που κανονικά θα ήταν απίθανο να τύχουν ειδικού χειρισμού. Συγκεκριμένα, το 2014 τεμάχιο γης στη Γεροσκήπου, το οποίο είναι περιουσιακό στοιχείο της Εκκλησίας και επρόκειτο να κατασκευαστεί πολυώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο, χαρακτηρίστηκε ως «αρχαιολογικός χώρος». Ακολούθως ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές εργασίες, με τον Αρχιεπίσκοπο να εξαπολύει δημόσιες απειλές μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, πως θα πάει ο ίδιος με ένα τρακτέρ και θα τα γκρεμίσει όλα.

Όπως φαίνεται ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» στην κυβέρνηση Αναστασιάδη

Οι απειλές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου έπιασαν τόπο, αφού με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το τεμάχιο (223, Φ.Σχ. 51/27 Ε1-51/27 Ε2) αποχαρακτηρίζεται, θυσιάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά στο βωμό του κέρδους της πλουτοκρατίας. ‘Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η απόφαση ξεσήκωσε αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την πρωτοφανή απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, να αποχαρακτηρίσει το τεμάχιο γης στη Γεροσκήπου, από τη στιγμή που το Τμήμα Αρχαιοτήτων εντόπισε κεραμικά και ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές εργασίες. Τι θέλει να μας πει η κυβέρνηση Αναστασιάδη «παρέα» με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου; Πως όταν το συμφέρον μπαίνει στη μέση, όλα τα άλλα αφήνονται σε δεύτερη μοίρα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αρχαία κειμήλια που είναι η ταυτότητα του πολιτισμού μας. Να αναφέρουμε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη πως, δεν δεχόμαστε καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά την προστασία αρχαιοτήτων και όταν πλήττεται ο πολιτισμός, πλήττεται η ίδια η δημοκρατία.

2


T

ο φοιτητικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι γεγονός πως δεν μπορεί να μην αντιδρά και να διεκδικεί ασταμάτητα, καθώς συχνά – πυκνά άλλη μια ευφάνταστη ιδέα θα έρθει στα μυαλά των πρυτανικών αρχών. Πρόσφατα τέθηκε στα υπόψη μας η νέα πρόταση για τη μετατροπή της εκλογικής διαδικασίας των πρυτανικών αρχών, σε επιλογή του πρύτανη από μια ολιγομελή ομάδα ατόμων. Η ισχύουσα διαδικασία λαμβάνει υπόψη το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό, όπως επίσης και τους εκπροσώπους των φοιτητών στα τμήματα οι οποίοι ψηφίζουν τον επόμενο πρύτανη και αντιπρυτάνεις. Από μια δημοκρατική διαδικασία, θέλουν να την μετατρέψουν σε μια «σοφή» επιλογή κάποιων λίγων κι εκλεκτών. Με τη νέα πρόταση προωθείται η κατάργηση της όποιας εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή του δικαιώματος ψήφου από τους φοιτητές, από το Ακαδημαϊκό και Διοικητικό Προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα η εκλογική διαδικασία προτείνεται όπως αντικατασταθεί από μια επιτροπή που θα αποτελείται από πρώην Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου που κατέχουν βραβείο Νόμπελ και από Πρυτάνεις Πανεπιστημίων ξένων χωρών.

Από μια δημοκρατική διαδικασία, θέλουν να την μετατρέψουν σε μια «σοφή» επιλογή κάποιων λίγων κι εκλεκτών. Η ολιγομελής αυτή επιτροπή θα επιλέγει και τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και στη συνέχεια αυτοί που θα επιλεχθούν μαζί με την επιτροπή, θα επιλέγουν τους Κοσμήτορες των Σχολών. Ως ΕΔΟΝ εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας και προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ στην εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας. Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους, ακαδημαϊκούς και φοιτητές, όπως μαζί υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματά μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

3


Σ

τις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη γερμανική επικράτεια. Για ακόμα μια φορά ο λαός πλειοψηφικά έδωσε την εντολή στην Μέρκελ και τον συνασπισμό της να κυβερνήσουν για άλλα τέσσερα χρόνια. Στο επίκεντρο των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι η είσοδος στην Μπούντενσταγκ του ακροδεξιού κόμματος AfD με ποσοστό 12,6% που αντιστοιχεί με 94 έδρες. Ιστορικά η παρουσία ακροδεξιού κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο χρονολογείται πριν από το 1961. Το ακροδεξιό κόμμα με κύρια ατζέντα το μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και καπηλευόμενο την αντιλαϊκή πολιτική της Μέρκελ κατόρθωσε να εδραιωθεί σε μερίδα λαϊκών στρωμάτων και να εισέλθει με ψηλή αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο. Οι αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούν στη φτωχοποίηση του εργαζόμενου λαού και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της εποχής που ζούμε, καθώς και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ο ρατσισμός και η ξενοφοβία οδηγούν το λαό σε νεοφασιστικά πρότυπα, αντιλήψεις και κόμματα.

Τα όσα διαδραματίζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι ξένα προς εμάς, καθώς η είσοδος νεοφασιστικού κόμματος στην κυπριακή βουλή επήλθε πριν ενάμισι χρόνο. Η ΕΔΟΝ και το ΑΚΕΛ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εναντιωθεί και να εξαλείψει το σύστημα που γεννά και αναγεννά το φασισμό. Για ένα κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και ειρήνη χρειάζεται δυνατό Λαϊκό Κίνημα, ανάχωμα στο ρατσισμό κα στην ξενοφοβία.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούν στη φτωχοποίηση του εργαζόμενου λαού και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 34)  

Διαβάστε το 34o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Αλλάζει ο... Νικολιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς Σελ.2: Όταν τα συμφέροντα μπαίνουν...

Advertisement