Page 1

O

ι φοιτητικές εκλογές για ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στις Φοιτητικές Ενώσεις έχουν σχεδόν τελειώσει. Μετά από το πέρας όλων σχεδόν των εκλογικών διαδικασιών των Φ.Ε, εκτός της Φ.Ε.Κ Ηρακλείου όπου θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου, η Προοδευτική Κ.Φ. για ακόμα μια χρονιά αποτελεί ισχυρή δύναμη στις συνειδήσεις των φοιτητών και στα συνδικαλιστικά τους όργανα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι:

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κ.Φ. 41,08% (4003 ψήφους) Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 41,21% ( 4016 ψήφους) ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 4,8% (469 ψήφους) ΑΓΩΝΑΣ 1,73% (169 ψήφους) ΕΦΑΕΦΠ 9,77% (952 ψήφους) ΕΛΑΜ 1,40% (136 ψήφους)

Σημειώνουμε δυστυχώς ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλειοψηφική απόφαση από το Δ.Σ της Φ.Ε από τις παρατάξεις της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας και της Αναγέννησης, οι εκλογές ακυρώθηκαν, αδρανοποιώντας έτσι για τη φετινή χρονιά το συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών στο Η.Β. Ισχυρή εντολή έδωσαν οι φοιτητές σε ΑΞΙΚ, Ρέθυμνο, Τσεχία, Βουλγαρία, Μόσχα και Frederick όπου η παράταξη μας εξελέγη με αυτοδυναμία στις Φ.Ε., αλλά και σε χώρους σπουδών όπως το ΤΕΠΑΚ, Βόλο και Κομοτηνή όπου οι Προοδευτική κατέλαβε ποσοστά πέραν του 40%. Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η άνοδος φασιστικών παρατάξεων όπως το ΕΛΑΜ και ο ΕΦΑΕΦΠ σε χώρους σπουδών όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ΤΕΠΑΚ και Ιωάννινα όπου οι παρατάξεις αυτές παρουσίασαν από μικρή έως και ραγδαία αύξηση των ποσοστών τους. Με τη στήριξη πέραν του 40% των φοιτητών που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες, η παράταξη της Αριστεράς θα συνεχίσει τη δράση της, τόσο εντός, όσο και εκτός των Πανεπιστημίων. Για να τερματίσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη που θυσιάζουν το μέλλον της νέας γενιάς και οδηγούν τους νέους στην εξαθλίωση και την ανεργία, εις το βωμό των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων. Για μια ανθρωποκεντρική παιδεία, για σπουδές με αξιοπρέπεια, για μόρφωση και δουλειά. Ως ΕΔΟΝ, συγχαίρουμε τα στελέχη και τους φίλους της Προοδευτικής Κ.Φ. για τη σκληρή δουλειά και τους αγώνες τους στο φοιτητικό κίνημα.


«Κ

ανένας δεν νοιώθει πια ασφαλής όταν στη γειτονιά του διέρρηξαν το διπλανό σπίτι ή λήστεψαν το περίπτερο ή το φούρνο. Φαίνεται ότι επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, θα μάθουμε να ζούμε και στην ανασφάλεια»

Η πιο πανω δήλωση ανήκει στον σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνά Νικολάου τον Σεπτέμβριο του 2010. Ποιος δεν θυμάται την πολιτική «ευθιξία» του κ. Ιωνά Νικολάου που ζητούσε παραιτήσεις δεξιά και αριστερά με το κάθε ψύλου πήδημα. Το «εν της παπαθκιάς τα ξύλα» πλέον ακούγεται τόσο ξύλινο για να το πει κανείς. Η αλήθεια ειναι ότι στα 6 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Ιωνάς Νικολάου και βάσει της ευθιξίας του «φούρνου» έπρεπε να είχε παραιτηθεί περίπου 17 φορές ως τωρά. Τι να λάβουμε υπόψιν; Τις 15 αυτοκτονίες ή και απόπειρες αυτοκτονιών; Το ότι στελέχη της αστυνομίας δολοφονούνται μέρα-μεσημέρι σε εστιατόριο; Το ότι γίνονται καταγγελίες για ημέτερους οι οποίοι μετατίθενται όπου θέλουν και ξηλώνονται και ράβονται αστυνομικοί σταθμοί αναλόγως του πόσο κοντά βρίσκονται στο ΔΗΣΥ τα αστυνομικά στελέχη; Ή να θυμηθούμε που μέρα μεσημέρι κάποιος πήρε το RPG για να ανατινάξει μια αποθήκη;

2

Ο Ιωνάς Νικολάου έχει το χάρισμα του άστερητικού, ανασφάλεια, αναξιοπιστία, αναξιοκρατία. Αν το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι τότε έχουμε συνηθίσει την μπόχα αν αναλογιστεί κανείς τα πιο πάνω - που είναι μόνο μερικές περιπτώσεις - όπου όλοι μας νιώσαμε το αίσθημα ότι άλλοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο ή αν όχι άλλοι σίγουρα όχι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Ο τόπος βρίσκεται στον αυτόματο. Σαν να περιμένουν να αυτορυθμιστεί η κοινωνία, όπως περιμένουν την «αυτορύθμιση της αγοράς». Οι (α)δέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης στην αστυνομία έχουν αποτέλεσμα, ίσως να κερδίζουν έμπιστους συναγερμικούς, ωστόσο, χάνει ολόκληρη η κοινωνία μαζί με τους ημετέρους τους. Είναι ένα θέμα η αναδιοργάνωση και η εξυγίανση της Αστυνομίας και είναι άλλο θέμα κατά πόσο τα σάπια μήλα θα βρεθούν εκτός καίριων πόστων εντός της δύναμης. Σίγουρα η Αστυνομία μετρά ικανά και αξιόλογα και κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη.


T

o Κυπριακό βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρόλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί προσπάθειας λύσης έχει καταστήσει σαφές με τις πράξεις της ότι δεν είναι αυτό που επιθυμεί. Το αδιέξοδο στις συνομιλίες, αλλά και η στασιμότητα μόνο πλήγμα επιφέρουν στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς άλλες δικαιολογίες. Οι φωνές περί λύσης δύο κρατών έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αυτό το αδιέξοδο. Οι εδώ αλλά και οι εκεί υποστηριχτές της διχοτόμησης έχουν βρει το πάτημα που ήθελαν ώστε να διατηρηθεί το στάτους κβο. Όσο βρισκόμαστε σε αδιέξοδο η Τουρκία εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο και προωθεί τη λύση δύο κρατών. Μια τέτοια λύση θα το μόνο που καταφέρνει είναι να έχουμε σύνορα με την Τουρκία και μια Κύπρο μισή. Το Πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο περιλαμβάνει τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πρέπει να γίνει η βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με βάση το πιο πάνω πλαίσιο, ζητούσε διευκρινίσεις. Αυτό φυσικά εγκυμονεί κινδύνους, για την εικόνα που έχει η διεθνής κοινότητα για την πλευρά μας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο στο τέλος να επιρριφθεί η αποκλειστική ευθύνη εις βάρος μας Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι ο ΠτΔ πρέπει να προβεί σε μια ξεκάθαρη δήλωση, ανάλογη με εκείνη του Ακκιντζί. Την ίδια ώρα δεν αναμένουμε κάποια θεαματική εξέλιξη πριν τις εκλογές στην Τουρκία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει τεράστια σημασία λοιπόν να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της ομοσπονδίας όπου αφέντες στον τόπο μας θα είμαστε εμείς οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι και όχι ο οποιοσδήποτε τρίτος.

3


T

ην προηγούμενη μέρα της επετείου των εορτασμών της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 8 του Μάη 2018 επέλεξαν οι Υπηρεσίες Ασφάλειας της Ουκρανίας για να δείξουν για ακόμη μία φορά το πραγματικό πρόσωπο της Ουκρανικής Κυβέρνησης.

Σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης και προώθησης της λογικής των δύο άκρων, οι δυνάμεις ασφαλείας, πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στο Κίεβο, καθώς και σε σπίτια στελεχών του κόμματος. Στο στόχαστρο μεταξύ άλλων βρέθηκαν, τόσο ο Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Πέτρ Σιμοσένκο καθώς και ο Γ.Γ. της Οργάνωσης Νεολαίας του Κόμματος, Μιχαήλ Κονόνοβιτς. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, «οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν για την επόμενη μέρα είχαν σκοπό την αποσταθεροποίηση της κατάστασης και την ανατροπή της κυβέρνησης». Δεν είναι τυχαίο που τα πιόνια του συστήματος και νοσταλγοί μαύρων καθεστώτων, με την αμέριστη στήριξη της Ε.Ε των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ διάλεξαν τη συγκεκριμένη μέρα για να κάνουν την επίθεση τους. Οι τιμές που οργάνωνε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην επέτειο της συντριβής του φασισμού και του ναζισμού, κρίθηκαν ως απαράδεκτες και ως τέτοιες αντιμετωπίστηκαν. Δεν ξεχνούμε φυσικά και δεν παραλείπουμε ότι και αυτή η ενέργεια είναι σε συνέχεια μιας οργανωμένης προσπάθειας από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν το κομμουνιστικό κίνημα στην Ουκρανία. Το Κομμουνιστικό Κίνημα όμως, να ξέρουν καλά, δεν μπορεί να ανατραπεί ούτε και να πτοηθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι κομμουνιστές από όλο τον κόσμο με το Κ.Κ. Ουκρανίας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Ούτε ο ουκρανικός λαός, μήτε οι λαοί του κόσμου μπορούν να ξεχάσουν, και να αλλάξουν την ιστορία πόσο μάλλον τη ροπή της κοινωνίας. Να το ξέρουν καλά ότι ο αντικομμουνισμός τους που εντείνεται με ποικίλες εκφάνσεις, θα τσακιστεί με αγώνα και πάλη από τους λαούς!

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 41)  

Διαβάστε το 41o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Ισχυρή στις συνειδήσεις των φοιτητών η Προοδευτική Κ.Φ. Σελ.2: Ο Ιωνάς Νικολάου έχει το...

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 41)  

Διαβάστε το 41o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Ισχυρή στις συνειδήσεις των φοιτητών η Προοδευτική Κ.Φ. Σελ.2: Ο Ιωνάς Νικολάου έχει το...

Advertisement