Page 1

O

ι επερχόμενες προεδρικές εκλογές Η νέα γενιά είδε βρίσκουν τη νεολαία την προοπτική του τόπου ξενιτεμένη, άνεργη, θυμωμένη, απογοητευμένη. στο πρόσωπο Είναι αυτή η γενιά που χαρακτηρίστηκε ως η «χαμένη του Σταύρου. γενιά». Μια γενιά που βίωσε στο πετσί της τις αντιλαϊκές Γιατί μας ενώνει πολιτικές της κυβέρνησης το αύριο! Αναστασιάδη, με τη στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου. Είναι οι φοιτητές που αγωνιούν αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι νέοι Η νεολαία του τόπου εμπιστεύεται που χάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. τον Σταύρο Μαλά. Το έδειξε με Οι άνεργοι και οι μετανάστες. την παρουσία και τον ενθουσιασμό της στο «Ραντεβού του Σταύρου Είναι για αυτούς τους λόγους και πολλούς Μαλά με τη νεολαία». Το απέδειξε άλλους που αυτή η γενιά επιζητά την με τη μαζικότητα και τον παλμό της αλλαγή. Η νέα γενιά δεν πείθεται με μεγάλα στη Μεγάλη Συναυλία στο στάδιο λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Σιχάθηκε Ελευθερία. Η νέα γενιά δεν έχει το πολιτικό κατεστημένο. Η νεολαία της πλέον διλήμματα. Έχει επιλογή! Έχει Κύπρου επιζητά την αλήθεια. Αναγνωρίζει ελπίδα! την καθαρότητα στο λόγο και την αξιοπιστία στα έργα. Η νέα γενιά είδε την προοπτική στο πρόσωπο του Σταύρου. Γιατί μας Η νέα γενιά ονειρεύεται και ελπίζει σε ένα ενώνει το αύριο! Το μέλλον που αξίζει καλύτερο αύριο! Σε μια Κύπρο ελεύθερη στον καθένα. Στις 28 του Γενάρη και επανενωμένη και ειρηνική. Σε μια Κύπρο της στις 4 του Φλεβάρη η νέα γενιά ψηφίζει προόδου, της επιστήμης και του πολιτισμού. Σταύρο Μαλά! Μια Κύπρο ισονομίας και ίσων ευκαιριών. Στην Κύπρο των αναγκών της. Αυτό το ελπιδοφόρο αύριο είναι που ενώνει όλους τους νέους!


Σ

ε μια άκρως επικίνδυνη και απαράδεκτη δήλωση που αφορούσε την κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, λέγοντας πως αν οι Τούρκοι «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είναι καταδικαστέο ένας πρόεδρος να δέχεται ότι αναλογεί μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατοχική Τουρκία. Η προσέγγιση αυτή του κ. Αναστασιάδη προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τη στάση και τις προθέσεις του για επίλυση του Κυπριακού. Μήπως τώρα επαναφέρει θέσεις περί χαλαρής ομοσπονδίας ή διχοτομικές προτάσεις Η αναφορά του αυτή, έρχεται να προστεθεί στην αποχώρηση του από το Κρανς Μοντάνα, τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ έθετε ζήτημα τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία από την πρώτη μέρα της λύσης. Οι δηλώσεις και η τακτική του κ. Αναστασιάδη, οδηγούν το Κυπριακό σε επικίνδυνα μονοπάτια, αποενοχοποιώντας την Τουρκία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2

Οι δηλώσεις και η τακτική του κ. Αναστασιάδη, οδηγούν το Κυπριακό σε επικίνδυνα μονοπάτια Για την ΕΔΟΝ, η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη, η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη. Τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου και του λαού μας σε ένα ομόσπονδο κράτος. Καλούμε τον κάθε νέο και νέα να εμπιστευτεί τον μόνο υποψήφιο που μπορεί να διασφαλίσει αυτή την προοπτική, χωρίς πειραματισμούς και «νέες στρατηγικές». Να εμπιστευτεί τον Σταύρο Μαλά, για να ζωντανέψει ξανά η ελπίδα της λευτεριάς και της επανένωσης.


Ό

σο πλησιάζουν οι εκλογές γινόμαστε μάρτυρες των δεσμεύσεων και υποσχέσεων από τα επιτελεία, τόσο του νυν προέδρου Αναστασιάδη, όσο και του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η πρόσφατη δήλωση Νίκου Αναστασιάδη στις 7/1/2018 για αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο χρόνια αν επανεκλεγεί, ήταν ακόμη μία καθαρά προεκλογική δέσμευση, η οποία έρχεται σε αντίθεση τόσο με παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του Αναστασιάδη όσο και με τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια. Μειώσεις πέραν του 20% στους μισθούς, κατάργηση επιδομάτων και επανειλημμένες μειώσεις στον κατώτατο μισθό ήταν μόνο μερικά από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα είναι ο ίδιος ο Αναστασιάδης που στο προεκλογικό debate του 2013 έλεγε ότι, η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί σε υψηλό κόστος παραγωγής. Από την άλλη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος που αυτοπαρουσιάζεται ως ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων του λαού και υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια», είναι ο ίδιος που χέρι-χέρι με την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ ψήφιζε τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς.

Είναι εξάλλου γνωστές οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος διαφωνούσε με την πολιτική για αύξηση του κατώτατου μισθού από τη διακυβέρνηση Χριστόφια λέγοντας το Μάρτιο του 2010: «το να φορτώνει κάποιος επιπρόσθετα λειτουργικά έξοδα τις επιχειρήσεις υπό τη μορφή πρόσθετης φορολογίας αλλά και αυξήσεις των δικών τους λειτουργικών δαπανών είναι ότι χειρότερο». Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να πείσουν για τα δήθεν «φιλολαϊκά» τους αισθήματα. Αντίθετα, ο Σταύρος Μαλάς με τις προτάσεις του, στήνει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Μαλάς προτείνει νομοθετική διασφάλιση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και επέκταση τους σε ολόκληρους οικονομικούς κλάδους και νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μία επιλογή στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και αυτή δεν είναι άλλη από τον Σταύρο Μαλά.

3


H

16χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό μετά από χαστούκι που έδωσε σε ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος εισέβαλε στο σπίτι της και πυροβόλησε τον 15χρονο ξάδελφο της στο κεφάλι. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, Μπεν Γκάσπιτ μέσα από την εφημερίδα «Maariv» στη συνέχεια των γεγονότων, κάλεσε ομαδικό βιασμό ενάντια στην έφηβη παλαιστίνια ως τίμημα για το χαστούκι που έδωσε στον ισραηλινό στρατιώτη. Χαρακτηριστικά έγραψε ότι όλα πρέπει «να γίνουν στο σκοτάδι, χωρίς μάρτυρες και κάμερες», ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή, η είδηση της φυλάκισης της Άχεντ Ταμίμι έγινε γνωστή ανά το παγκόσμιο χαρακτηρίζοντας την νεαρή κοπέλα ως το νέο σύμβολο αγώνα του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια στιγμή, η είδηση της φυλάκισης της Άχεντ Ταμίμι έγινε γνωστή ανά το παγκόσμιο χαρακτηρίζοντας την νεαρή κοπέλα ως το νέο σύμβολο αγώνα του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού.

Επ’ ευκαιρίας της συνάντησης που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Χρίστος Χριστόφιας και ο υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Σεβήρος Κούλας εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ στο νέο Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο κ. Jubran D.J. Taweel, η Οργάνωση μας, επαναβεβαίωσε τη διαχρονική αλληλεγγύη και υποστήριξη μας προς τον παλαιστινιακό λαό. Μάλιστα, σε μια συμβολική ενέργεια, δωρίστηκε στον Πρέσβη ένα κάδρο με επίκεντρο τη νεαρή παλαιστίνια αγωνίστρια Αhed Tamimi καθώς για εμάς, αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικότητας και ελπίδας στους λαούς που επιδιώκουν την ελευθερία τους από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οτιδήποτε άλλο καταπατά τις ελευθερίες τους.

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 37)  

Διαβάστε το 37o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Η νεολαία του τόπου εμπιστεύεται τον Σταύρο Μαλά Σελ.2: Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας...

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 37)  

Διαβάστε το 37o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Η νεολαία του τόπου εμπιστεύεται τον Σταύρο Μαλά Σελ.2: Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Advertisement