Page 1

O

ι προεδρικές εκλογές τέλειωσαν και η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επανεξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη. Το αποτέλεσμα των εκλογών αφενός δεν μας ικανοποιεί και αφετέρου είναι σεβαστό, αφού εκφράζει την ετυμηγορία του κυπριακού λαού. Ως ΕΔΟΝ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες εθελοντές ΕΔΟΝίτες κι ΕΔΟΝίτισσες που με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έδωσαν τη δική τους μάχη, για την εκλογή του Σταύρου Μαλά, σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Ως ΕΔΟΝ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες εθελοντές ΕΔΟΝίτες κι ΕΔΟΝίτισσες που με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έδωσαν τη δική τους μάχη, για την εκλογή του Σταύρου Μαλά, σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Δυστυχώς τον αγώνα για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη τον δώσαμε μόνοι μας, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο. Οι δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που στήριξαν στην προεκλογική τους εκστρατεία (Α’ γύρος) την απαλλαγή από την προηγούμενη κυβέρνηση, γύρισαν την πλάτη στον κυπριακό λαό (Β’ γύρος), αφού δεν στήριξαν τον αντίπαλο του κ. Αναστασιάδη. Με τις πολιτικές του κ. Αναστασιάδη μας χωρίζει χάος. Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη. Ο κ. Αναστασιάδης για 5 χρόνια κυβέρνησε με σκοπιμότητες και έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και ελάχιστα στους πολλούς. Από την άλλη η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον κ. Αναστασιάδη δε μας προκαλεί καμία έκπληξη. Δεν είχαμε αμφιβολία ότι οι προεκλογικές ρητορείες του κ. Αναστασιάδη περί κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής» θα κατέληγαν στη σύσταση κομματικής κυβέρνησης. Ο αγώνας που δίνουμε, ποτέ δεν σταμάτησε στις εκλογές. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε τα συμφέροντα της νέας γενιάς, τα συμφέροντα των εργαζόμενων.


E

ίναι η νοοτροπία; Είναι η κακιά στιγμή; Είναι η λάθος επιλογή; Ό,τι και να είναι, πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος.

Τα όνειρα των συνανθρώπων μας σβήνουν πρόωρα στην άσφαλτο, είτε από μεγάλη ταχύτητα, είτε από επικίνδυνη οδήγηση είτε ακόμα και από κατανάλωση αλκοόλ πριν πάρουν τιμόνι στα χέρια τους. Η Αστυνομία Κύπρου καθημερινά πραγματοποιεί εκστρατείες ώστε να αποτρέψει όλα αυτά τα μοιραία θανατηφόρα δυστυχήματα. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι έλεγχοι από μόνοι τους, δεν μπορούν να σταθούν επαρκείς ώστε να σταματήσουν τα αιματηρά δυστυχήματα στους δρόμους της Κύπρου. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταλάβουμε πως η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι. Μέσα σε μία πενταετία (2012-2017), 60 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ πριν από την οδήγηση, αριθμός που πρέπει να «ταρακουνήσει» τους Κύπριους οδηγούς και θα πρέπει να αντιληφθούν πως αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Όσο και αν ισχυρίζεται κάποιος οδηγός ότι μπορεί να οδηγήσει καλά μετά από κατανάλωση αλκοόλ, αυτό δεν ισχύει. Οι ειδικοί λένε πως μετά από δύο ποτήρια αλκοόλ ο οδηγός αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο δρόμο, διότι αντανακλαστικά και συγκέντρωση μειώνονται αισθητά.

2

Οι ειδικοί λένε πως μετά από δύο ποτήρια αλκοόλ ο οδηγός αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο δρόμο, διότι αντανακλαστικά και συγκέντρωση μειώνονται αισθητά. Όσον αφορά στην ταχύτητα, πρέπει να αντιληφθούμε πως… ναι, σκοτώνει. Οικογένειες πέφτουν στο μαύρο πένθος από τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί χάνουν τα παιδιά τους από ταχύτητα στην άσφαλτο. Οι πινακίδες στους δρόμους που μας δείχνουν το όριο ταχύτητας δεν μπήκαν τυχαία στους δρόμους. Το πρώτο εξάμηνο του 2017, τρεις συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν πεζοί, διότι ασυνείδητοι οδηγοί τους παρέσυραν λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι η ίδια η κοινωνία πρέπει να δώσει ένα τέλος στην ασυνείδητη οδήγηση, ώστε να σταματήσουμε να καταγράφουμε αριθμούς θυμάτων στην άσφαλτο, γιατί η κάθε ζωή είναι σημαντική. Καλύτερα να καθυστερήσουμε να πάμε κάπου, παρά να μην πάμε ποτέ.


T

ο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μετά την υπερψήφιση της πρότασης του από τη Βουλή, σχετικά με τη μεταρρύθμιση στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προχωρά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου. Το μέτρο αυτό είναι η εισαγωγή εξετάσεων ανά τετράμηνο, η οποία θα λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά, 2018-2019. Το υφιστάμενο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα είναι χωρισμένο σε δύο τετράμηνα με μία τελική εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Η διαδικασία αυτή βρίσκει τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους να στέκονται ενάντια. Οι Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών (ΕΣΕΜ) αναγγέλλουν πως προχωρούν στη συλλογή υπογραφών μέσα στα σχολεία των επαρχιών τους για να εκφράσουν αυτήν την αντίθετη άποψη. Στην επαρχία Λεμεσού, επειδή η ΕΣΕΜ βρίσκεται σε αδράνεια από τη μέρα εκλογής της, η ΠΕΟΜ Λεμεσού θα πραγματοποιήσει και αυτή συλλογή υπογραφών.

Το μαθητικό κίνημα, όπως και οι εκπαιδευτικοί, πιστεύουν πως η αλλαγή αυτή θα μετατρέψει το σχολείο σε ένα εξεταστικό κέντρο το οποίο θα έχει ως μόνη λειτουργία την αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων και όχι τη μετάδοση της γνώσης και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Ως ΕΔΟΝ έχοντας αυτά υπόψη, καλούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να υπογράψουν ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο στη συλλογή υπογραφών που διοργανώνουν οι ΕΣΕΜ από την Τρίτη 20 μέχρι τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Επίσης παροτρύνουμε όλους τους καθηγητές όπως καταψηφίσουν το συγκεκριμένο μέτρο στο δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ που θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου. Αγωνιζόμαστε για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο.

3


T

ο τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε εμβρόντητοι την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της τουρκικής άρχουσας τάξης και την ενίσχυση της ως περιφερειακής δύναμης. • Στην Κύπρο με προσχεδιασμένη ενέργεια η Τουρκία παρεμπόδισε το πλοιάριο της ΕΝΙ το οποίο κατευθυνόταν σε προκαθορισμένο σημείο για να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. • Στη Συρία εισέβαλε στην περιοχή Αφρίν, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας. • Στην Ελλάδα είχαμε σύγκρουση τουρκικών σκαφών με ελληνικά, συνεχή αποκλεισμό νησίδων από τουρκικά πλοία, καθώς και παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό Άμυνας. Η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται, καθώς όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Είναι τεράστια η ανάγκη η διεθνής κοινότητα να παρέμβει ουσιαστικά και η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους το διεθνές δίκαιο. Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας. Η επιθετικότητα της, υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη η χώρα μας να απαλλαγεί από τα κατοχικά στρατεύματα και τον εποικισμό στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ειρήνη στους λαούς του κόσμου, απεμπλοκή των χωρών από στρατιωτικούς οργανισμούς και διεθνή αφοπλισμό.

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 38)  
#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 38)  

Διαβάστε το 38o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Οι ΕΔΟΝίτες κι ΕΔΟΝίτισσες με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έδωσαν τη δική τους μάχη Σελ...

Advertisement