Page 1

M

ε τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018. Δυστυχώς και ο φετινός προϋπολογισμός ακολουθεί τη φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού των πέντε τελευταίων χρόνων. Είναι προϋπολογισμός με περιορισμένες αναπτυξιακές δαπάνες και κουρεμένες κοινωνικές παροχές. Προϋπολογισμός χωρίς όραμα. Δεν δίνει προοπτική στους νέους, δε δίνει ευκαιρίες. Είναι προϋπολογισμός που αποσκοπεί στο να ευημερούν μόνο οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος είναι μια πραγματική απαλλαγή από αυτή την κυβέρνηση και όχι μια παραλλαγή της. Η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν είναι τίποτε άλλο από παραλλαγή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος είναι μια πραγματική απαλλαγή από αυτή την κυβέρνηση και όχι μια Ένας κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να παραλλαγή της. έχει όραμα, να απελευθερώνει πόρους, οι οποίοι μπορούν να διοχετευτούν στην ανάπτυξη και την κοινωνική πρόνοια, να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία καθώς επίσης να στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Ήταν αναμενόμενο ότι για άλλη μια φορά ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα συνέπλεε με τις αντιλαϊκές πολιτικές Αναστασιάδη – Συναγερμού και θα ψήφιζαν μαζί τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Αβέρωφ Νεοφύτου που μαζί υπερασπίζονταν τους «καλύτερους τραπεζίτες» και ζητούσαν να δώσουν κι άλλα οι εργαζόμενοι. Είναι οι ίδιοι που μαζί ψήφισαν τα κρίσιμα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Μαζί ακύρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, στην παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία.

Ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να μην έχει όραμα. Και ο Σταύρος Μαλάς έχει και όραμα και ξεκάθαρες θέσεις για μια προοδευτική και σύγχρονη διακυβέρνηση. Όραμα και θέσεις που δεν υπηρετούν τους λίγους, αλλά τους πολλούς. Ο Σταύρος Μαλάς καταθέτει ενώπιων της κοινωνίας ένα Συμβόλαιο Ελπίδας και Προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία. Για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Για τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Και φυσικά, για τους νέους.


E

κτεθειμένη συνεχίζει να μένει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου στα όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός των γηπέδων στη χώρα μας. Αφορμή στο να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για το θέμα της βίας στα γήπεδα, αλλά και του μεγέθους του χουλιγκανισμού που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται ραγδαία στους αθλητικούς χώρους, αποτελούν τα φαινόμενα τα οποία παρουσιάστηκαν στο παιχνίδι μεταξύ ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο παιχνίδι αποδεικνύουν ότι παρ’ όλες τις «εξαγγελίες» του Ιωνά Νικολάου, το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα αντί να βελτιώνεται όλο και χειροτερεύει. Τα βίαια επεισόδια τα οποία παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα αναποτελεσματικών αποφάσεων και παραλείψεων που εξέθρεψαν το χουλιγκανισμό και το φανατισμό στον αθλητισμό. Πίσω από τη βία στα γήπεδα υπάρχει πληθώρα από πράξεις οι οποίες ενδυνάμωσαν την προβληματική πολιτική του κράτους. Να ξεκινήσουμε από την κάρτα οπαδού; Την ατιμωρησία των ακροδεξιών στοιχείων που εξαπλώνουν τη βία μεταξύ των οπαδών; Την επιβολή της απόσυρσης της αστυνομίας από τα γήπεδα ή το ξήλωμα αστυνομικών διευθύνσεων για να εξυπηρετηθεί το προεκλογικό βόλεμα της Κυβέρνησης;

2

Τα βίαια επεισόδια τα οποία παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα αναποτελεσματικών αποφάσεων και παραλείψεων που εξέθρεψαν το χουλιγκανισμό και το φανατισμό στον αθλητισμό. Δυστυχώς παρ’ όλη την έξαρση της βίας σε γενικό επίπεδο στην κυπριακή κοινωνία, κανένας δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πράξεων του. Η ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Αναστασιάδη όσο αφορά στην απραξία του Υπουργού Δικαιοσύνης τον καθιστά και τον ίδιο συνυπεύθυνο στα όσα γίνονται.


H

διαδικασία του οικονομικού Έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα. διαβήματος ( Ν ο έ μ β ρ η ς Μη γράψουν τ’ όνομά μου, μόνο τ’ αρχικά μου. 2017 – Απρίλης 2018) έχει ιδιαίτερη Φώντας Λάδης ιδεολογικοπολιτική σημασία. Οι Τοπικές Οργανώσεις και κατ’ επέκταση οι Επαρχιακές Οργανώσεις έχουν θέσει τους στόχους τους σε συνδυασμό με τις Κάθε ένα ευρώ από κάθε λαϊκή οικογένεια έχει ιδιαίτερη δυνατότητες και τις ανάγκες τους. αξία. Την ίδια ώρα που το 90% των συνανθρώπων μας είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, ως αποτέλεσμα Για να καταφέρει η Οργάνωση μας να πετύχει των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη τους στόχους της έχει ανάγκη την οικονομική η συνεισφορά στην ΕΔΟΝ από το υστέρημα του καθενός στήριξη από τα μέλη και τους φίλους της. Καλούμε αποδεικνύει μεγαλείο. Οι οικονομικές συνθήκες και οι λοιπόν τα μέλη και τους φίλους της ΕΔΟΝ, να δυσκολίες που ζούμε, απαιτούν από όλους πολλαπλάσια δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία δουλειά. Μετατρέποντας την Οικονομική Εξόρμηση σε μια του Οικονομικού Διαβήματος. Να απευθυνθούν πλατιά πολιτική εξόρμηση, με την οργάνωση πολύμορφων πλατιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι βέβαιο ότι στα Πανεπιστήμια. Απευθυνόμαστε στον κάθε νέο και αυτή η μάχη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. και νέα που είτε συμφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά με την ΕΔΟΝ, είτε γιατί αναγνωρίζει και εκτιμά το Η δύναμη μας είσαι εσύ. Ενισχύοντας οικονομικά την ΕΔΟΝ ρόλο και τη δράση της. Για να υπερκαλυφθούν δίνεις δύναμη στην οργάνωση. Δίνεις τη δύναμη για να όλοι οι στόχοι των Οργανώσεων. συνεχίσουμε τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Για την Κύπρο, για τη Νεολαία. Δώσε δύναμη στους αγώνες μας. Ενίσχυσε κι εσύ τη ΕΔΟΝ.

3


H

πολιτική παράνοια που διακατέχει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Αποφασισμένος να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε ότι αφορά την πολιτική του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προχώρησε στην ανακοίνωση ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την πόλη παράλληλα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μια πόλη που είναι στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ τριών μονοθεϊστικών θρησκειών ( Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Μουσουλμανισμός). Συνεχίζοντας την μονόπλευρη πολιτική της προκλητικότητας – υπενθυμίζουμε το τείχος με το Μεξικό, την απέλαση μεταναστών,την απαγόρευση εισόδου σε Μουσουλμάνους κ.α. – δεν υπολόγισε ούτε τη διεθνή νομιμότητα, ούτε την αντίδραση που θα μπορούσε μια τέτοια εξέλιξη να προκαλέσει στην περιοχή. Η κίνηση όμως δε πρέπει να μας ξαφνιάζει. Με την απώλεια της επιρροής των Η.Π.Α στη Μέση Ανατολή, την έλλειψη ελέγχου στο Ιράκ, την παραμονή της κυβέρνησης Άσσαντ στη Συρία και την εμπλοκή της Ρωσίας στα της Μ. Ανατολής, οι Η.Π.Α θέλουν να υπενθυμίσουν τον ηγεμονικό τους ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Η αντίδραση ήταν άμεση και προκάλεσε πολλαπλές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι γύρω χώρες του Μουσουλμανικού κόσμου αντέδρασαν, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για μια γενικότερη σύρραξη στην περιοχή. Ως ΕΔΟΝ, συντασσόμαστε με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, ζητώντας όπως άμεσα ανακληθεί η εν λόγω απόφαση. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό ενισχύοντας τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, υπενθυμίζοντας ότι, το παλαιστινιακό πρόβλημα αποτελεί μία από τις διαχρονικές εστίες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ειρήνευση σε ολόκληρη την περιοχή. Την αμέριστη αλληλεγγύη που μας επιδεικνύουν οι παλαιστίνιοι νέοι, τους την επιστρέφουμε με την ετοιμότητα μας να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε κάλεσμα για κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στους πολέμους, για τον κόσμο της ειρήνης, του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας.

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 36)  

Διαβάστε το 36o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Συμβόλαιο Ελπίδας και Προοπτικής Σελ.2: Ιωνάς και Αναστασιάδης μένουν απαθείς στα όσα γ...

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 36)  

Διαβάστε το 36o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: Σελ.1: Συμβόλαιο Ελπίδας και Προοπτικής Σελ.2: Ιωνάς και Αναστασιάδης μένουν απαθείς στα όσα γ...

Advertisement