Page 1

Τ

α όσα διαδραματίζονται γύρω από το θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, δικαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση της ΕΔΟΝ, η οποία ευθύς εξ’ αρχής τόνιζε πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι υποτακτική στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Παρά το γεγονόςότι, η Βουλή με απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της καταψήφισε το Δεκέμβριο τους Κανονισμούς της Κυβέρνησης που με αυταρχικό τρόπο είχε επιβάλει το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση ως ο κύριος εκφραστής των αντιλαϊκών πολιτικών, δεν φαίνεται να το βάζει κάτω. Είναι αποφασισμένοι οι κυβερνώντες και φυσικά ο ΔΗΣΥ να υπερασπιστούν με νύχια και με δόντια τα δικαιώματα αυτών που πολιτικά εκπροσωπούν. Το δικαίωμα δηλαδή των λίγων να θησαυρίζουν σε βάρος του μόχθου των πολλών. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και η προκλητική στάση της Κυβέρνησης, που κάνει πλάτες στους μεγαλοκαταστηματάρχες που επιμένουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ωράρια,προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Η αναρχία που επικράτησεόλοαυτό το διάστημα στο λιανικό εμπόριο, σαφώς με θετικό πρόσημο για το μεγάλο κεφάλαιο και αρνητικό για τους μικρούς και μεσαίους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους, ανάγκασε τη Βουλή να επιστρέψει στη νομοθεσία του 2006 όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, με αυταρχισμό προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση της Βουλής, αγνοώντας τις τεράστιες επιπτώσεις που είχε η λειτουργία των καταστημάτων στους εργαζόμενους και οδηγώντας σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίους. Το ΑΚΕΛ, ως η μόνη δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, θα ετοιμάσει πρόταση νόμου που να προβλέπει ανάμεσα σε άλλα και νέες αυστηρότερες πρόνοιες, αποτρεπτικές στο να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ως ΕΔΟΝ, δηλώνουμε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς μπροστά στη νέα αυτή επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Θα είμαστε στο πλευρό του εργατικού κινήματος σε κάθε κάλεσμα για οργάνωση, αντίσταση και αντεπίθεση για το δίκιο του λαού.

1


τ

ελικά, δεν κληρονομήσαμε το περιβάλλον από τα παιδιά μας, αφού αυτά που θα κληρονομήσουν αυτά από εμάς θα είναι τσιμέντο και άτακτη χωρίς σχεδιασμό «ανάπτυξη». Δεν εξηγείται διαφορετικά άλλωστε η στάση της παρούσας Κυβέρνησης και της διυπουργικής επιτροπής, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραδώσουν τον Ακάμα –ένα μοναδικό μέρος φυσικού πλούτου σε ολόκληρη την Ευρώπη– στα χέρια των λίγων επιχειρηματιών. Η κοινωνία και οι πολίτες δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα της «ανάπτυξης» και τη δικαιολογία ότι η ευρύτερη περιοχή του Ακάμα «θα πάρει τα πάνω της». Η διυπουργική επιτροπή με απόφαση της ουσιαστικά εξαιρεί την ιδιωτική γη από το εθνικό πάρκο Ακάμα και με τις ευλογίες του υπουργικού συμβουλίου θα καταρτιστεί ένα νέο Τοπικό Σχέδιο που θα δίνει την δυνατότητα στον ιδιώτη να αναπτύξει όπως θέλει τη γη του. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Ο Ακάμας είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και σε περιοχές Natura δεν ενδείκνυται να γίνονται αναπτύξεις. Επίσης, τέτοιες ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να συρρικνώνουν και να κατακερματίζουν το περιβάλλον, πόσο μάλλον σε μια ήδη προστατευόμενη περιοχή και όλα αυτά γίνονται για τα λεφτά που θα επωφεληθούν οι λίγοι με τις οικοδομικές και τουριστικές επιχειρήσεις τους.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να προστατεύσουμε όλες τις περιοχές φυσικού πλούτου, αποτρέποντας πρώτα και κύρια τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

2

Η θέση μας ως ΕΔΟΝ, αλλά και του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να προστατεύσουμε όλες τις περιοχές φυσικού πλούτου, αποτρέποντας πρώτα και κύρια τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στεκόμαστε συμπαραστάτες του αγώνα που ξεκίνησε στο δρόμο για ανατροπή αυτών των σχεδιασμών. Επίσης, ήδη οι Ευρωβουλευτές του Κόμματος μας Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου, κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν και την καλούν να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατεύσει τον Ακάμα, ο οποίος αποτελεί μοναδικό οικότοπο με ύψιστη περιβαλλοντική σημασία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ».


η

τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν, μέσω «τεχνολογικών θαυμάτων» και οικονομικών επενδύσεων τεραστίων διαστάσεων προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους, τόσο στον τουρκικό λαό, όσο και στους Τουρκοκύπριους, καθώς επίσης να επιβάλουν την κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Ένα από τα ζητήματα που έφερε την έντονη αντίδραση μεταξύ του προοδευτικού κομματιού της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της τουρκικής κυβέρνησης, αποτελούν οι συμφωνίες για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού. Εξέλιξη που αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης για χειραγώγηση της τουρκοκυπριακής πολιτικής βούλησης, όπως την χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αντιδρούν έντονα και εναντίον των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης για χειραγώγηση της τουρκοκυπριακής πολιτικής βούλησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να δημιουργήσει αντίβαρο στις πιέσεις της Άγκυρας, σύστησε συνεταιρική επιχείρηση για διαχείριση και διαμοιρασμό του νερού. Αυτό αποτέλεσε ένα από τα μέτρα αντίδρασης των τουρκοκυπρίων. Στην αντίπερα όχθη, λόγω αυτών των αντιδράσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να ασκεί έντονες πιέσεις, κύρια με την τακτική των οικονομικών πιέσεων, έτσι ώστε να μπορεί να επιβάλει πλήρως τη δική της άποψη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μέρος αυτών των πιέσεων, ήταν η μη χορήγηση κονδυλίων για τους 13ους μισθούς του έτους και η ελαχιστοποίηση των επαφών με την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Οι αντιδράσεις υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι έντονες από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι απαντήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του ΑΚΡ είναι σε σουλτανικό ύφος. Τελικά είναι «νερό της ειρήνης» ή «νερό των αντιδράσεων»;

3


T

ο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καλεί όλους τους νέους και τις νέες που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικία τους, να εκδώσουν εκλογικό βιβλιάριο και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες, οι οποίοι μέχρι και την ημερομηνία των εκλογών (22 Μαΐου 2016) κλείνουν τα δεκαοχτώ τους χρόνια. Ξεκαθαρίζουμε πως η αποχή για τη νεολαία δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες που οι πολιτικές που επιβάλλονται, μας θέλουν δούλους, στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η ανεργία, οι μισθοί πείνας και οι δουλειές χωρίς δικαιώματα, δεν ανατρέπονται με την αποχή. Αντίθετα, η αποχή δεν είναι παρά η αυτοκαταστροφική «λογική» της αφαίρεσης των δικαιωμάτων μας που κερδήθηκαν με αγώνες. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική στάση αδράνειας και παραίτησης, που ενισχύει τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ αφήνει ανενόχλητες τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού.

Η αποχή δεν είναι παρά η αυτοκαταστροφική «λογική» της αφαίρεσης των δικαιωμάτων μας που κερδήθηκαν με αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια για να εκδώσεις εκλογικό βιβλιάριο ή για τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό ή και για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινώνησε με τα Γραφεία του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ στο 22766459. Φοιτητικό Τμήμα ΕΔΟΝ

22377315

Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας – Κερύνειας

22877776

Όλα αυτά, οι νέοι θα πρέπει να τα σκεφτούν διπλά και τριπλά και να εκτονώσουν την οργή και την αγανάκτηση τους μέσα από τους οργανωμένους αγώνες και όχι μέσα από ανώδυνες και αρεστές, για το σύστημα, επιλογές.

Επαρχιακό Συμβούλιο Λεμεσού

25367210

Επαρχιακό Συμβούλιο Λάρνακας

24622487

Οι φοιτητές που σπουδάζουν σε Ελλάδα και Αγγλία, θα τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά κέντρα που θα υπάρχουν στις χώρες όπου σπουδάζουν.

Επαρχιακό Συμβούλιο Αμμοχώστου

24657013

Επαρχιακό Συμβούλιο Πάφου

26938804

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 15)  

Διαβάστε το 15ο τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: 1) ΟΧΙ στη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων, 2) #SaveAkamas, 3) "Νερό της ειρήνης" ή "Νερό των αν...

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 15)  

Διαβάστε το 15ο τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: 1) ΟΧΙ στη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων, 2) #SaveAkamas, 3) "Νερό της ειρήνης" ή "Νερό των αν...

Advertisement