Page 1

Ό

σα ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον της Βουλής, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επιβεβαιώνουν ότι δεν δικαιολογείται ούτε η υπερβολική αισιοδοξία, αλλά ούτε και η στείρα και άγονη κριτική. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι συμφωνημένο. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα, πως η επιμονή στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά και στις θέσεις αρχών ήταν ορθή, παρά την υστερία που δέχθηκε η τότε Κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, οι γνωστοί κύκλοι, επιμένουν να βλέπουν φαντάσματα: Νικόλας Παπαδόπουλος: «Οι συγκλίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάν και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις σε χειρότερη έκφραση και μορφή», Μαρίνος Σιζόπουλος: «Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η πολιτική του είναι συνέχεια της πολιτικής Χριστόφια, με νέες “γενναιόδωρες προσφορές”, συσκότιση, μυστική διπλωματία…». Απάντηση σε όλους αυτούς, οι οποίοι τόσα χρόνια μετά δεν έχουν αντιληφθεί την ουσία του Κυπριακού, δίνει ο καθημερινός αγώνας Ε/κ και Τ/κ για μια επανενωμένη Κύπρο. Απάντηση, έδωσαν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι από κοινού εξέφρασαν τη θέληση τους για λύση και επανένωση, κατά την επίσκεψη των Τ/κ εκπαιδευτικών σε Ε/κ σχολεία. Παράθυρο ελπίδας, είναι όσα ανέφερε ο Διευθυντής του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα προς τους Τ/κ: «Εμάς δεν μας εκφράζουν τα επεισόδια που έγιναν, αφού ως μαθητές, μοιραζόμαστε μαζί σας, το ίδιο όραμα». Απόδειξη πως η λύση του Κυπριακού, δεν εξαρτάται μόνο από το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και από τις πρωτοβουλίες όσων θέλουν να αποσείσουν την κατοχή. Δεν πρέπει εντούτοις, να παραγνωρίζουμε την πάγια τακτική της Αγκύρας, με τις μεθοδεύσεις για να δοθούν «υπηκοότητες» σε περισσότερους εποίκους, αλλά και οι δηλώσεις για δύο κράτη. Γι αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εργαστεί σκληρά για τροποποιήσεις στο προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία, στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το όποιο ενδεχόμενο για άνοιγμα κεφαλαίων, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, από την ετοιμότητα και τη μαχητικότητα του λαού στο σύνολο του (Ε/κ και Τ/κ), θα διαφανεί, η πορεία του κυπριακού προβλήματος.

1


H

8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Μέρα της Γυναίκας. Η καθιέρωση αυτή, έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και απεργίες, με αιτήματα την πάλη κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Στην Κύπρο, η μαζικοποίηση της οργάνωσης των γυναικών για τη διεκδίκηση της ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων, πήρε σάρκα με την ίδρυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ), μετέπειτα ΠΟΓΟ. Μέσα από τους αγώνες του γυναικείου κινήματος με τη σφραγίδα της Αριστεράς, έγιναν τεράστια άλματα στη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία και τις κατακτήσεις της. Ο αγώνας αυτός μέχρι την κατάργηση των διακρίσεων όμως δε σταματά. Με αφορμή την 8η του Μάρτη, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, θα πραγματοποιήσουν μεγάλη παγκύπρια κινητοποίηση το Σάββατο 5 Μαρτίου, κάτω από το σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στις Νεοφιλελεύθερες Πολιτικές – Αγωνιζόμαστε για Ισότητα». Προσυγκέντρωση η ώρα 10:30 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Η ΕΔΟΝ καλεί ολόκληρη την κυπριακή νεολαία, να δώσει μαζικά το παρόν τους στο κάλεσμα του γυναικείου κινήματος, γιατί η ουσία του ζητήματος είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας.

2

Η ΕΔΟΝ καλεί ολόκληρη την κυπριακή νεολαία, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και άνεργους να δώσουν μαζικά το παρόν τους στο κάλεσμα του γυναικείου κινήματος, γιατί η ουσία του ζητήματος είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας. Έφτασε η ώρα ΜΑΖΙ να βροντοφωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να στείλουμε το μήνυμα πως αντιπαλεύουμε τη βία, τη φτώχεια και το σεξισμό. Να προτάξουμε τα δίκαια αιτήματα του γυναικείου κινήματος, για εργασία με δικαιώματα – δουλειά με αξιοπρέπεια, κοινωνικό κράτος, μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία, για κρατικές κοινωνικές υποδομές και πρόσβαση στην Υγεία και στην Παιδεία, για επέκταση της άδειας μητρότητας και για τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.


η

Κυβέρνηση ΔΗΣΥ συνεχίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες ανατροπής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης! Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για εφαρμογή εξετάσεων ανά τετράμηνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα επιφέρει πολλά αρνητικά στη δημόσια εκπαίδευση. Κατ’ αρχάς, με την υλοποίηση του μέτρου αυτού, τα σχολεία θα μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα, αφού καθηγητές και μαθητές θα βρεθούν σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για κάλυψη της ύλης μέχρι την εξέταση. Ολόκληρη η σχολική χρονιά, θα έχει ως επίκεντρο τις εξετάσεις, επομένως με αυτό τον τρόπο χάνεται κάθε ίχνος ανθρωποκεντρικής παιδείας στα σχολεία.

Με την υλοποίηση του μέτρου αυτού, τα σχολεία θα μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα. Ολόκληρη η σχολική χρονιά, θα έχει ως επίκεντρο τις εξετάσεις, επομένως με αυτό τον τρόπο χάνεται κάθε ίχνος ανθρωποκεντρικής παιδείας στα σχολεία.

Επιπρόσθετα, το μέτρο αυτό, θα οδηγήσει στην αύξηση της παραπαιδείας. Οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε φροντιστήρια, ούτως ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Επομένως, για ακόμα μια φορά φαίνεται η προσπάθεια των κυβερνώντων να καταστήσουν την εκπαίδευση προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, αφού δεν έχουν όλοι οι μαθητές την οικονομική ευχέρεια για ιδιαίτερα μαθήματα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η μοναδική συζήτηση που έγινε από πλευράς Υπουργείου με τους μαθητές για το ζήτημα αυτό, ήταν σε συνάντηση με τη διορισμένη ηγεσία της ΠΣΕΜ, η οποία δυστυχώς δεν εκπροσώπησε τα συμφέροντα των μαθητών, αλλά αντίθετα συμφώνησε παθητικά με τους κυβερνώντες. Αντιθέτως, Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, όπως της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου, αλλά και Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια σε όλες τις επαρχίες, τάχθηκαν επίσημα ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου.

Πέραν αυτού, για μια ακόμα φορά φαίνεται ο ερασιτεχνισμός των χειρισμών της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ στα ζητήματα της παιδείας. Ενώ το μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ δε ρωτήθηκαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, το Υπουργείο προσπαθεί ετσιθελικά να εφαρμόσει την απόφαση αυτή.

Ως ΕΔΟΝ, τασσόμαστε κάθετα εναντίον της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, όπως και οποιουδήποτε άλλου μέτρου δημιουργεί ένα συντηρητικό και απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντί αυτού, πάγια μας θέση είναι η αξιολόγηση των μαθητών με εναλλακτικές μορφές, όπως άλλωστε προνοείται και στην αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου, αλλά και συνεδριακή απόφαση της ΠΣΕΜ μετά από Παγκύπριο Συνέδριο όλων των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων.

3


Η

άμεση όπως όλα τείνουν να δείξουν εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας στη συριακή κρίση, το μόνο που δημιουργεί είναι περεταίρω αβεβαιότητα για την έκβαση της κατάστασης. Οι κίνδυνοι για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή φυσιολογικά πολλαπλασιάζονται, αφού οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας σε εδάφη της Συρίας έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας. Εάν οι δύο χώρες, κάνουν το επόμενο βήμα και επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις, τότε η δυναμική και άμεση αντίδραση, τόσο της Ρωσίας, όσο και του Ιράν, για στήριξη του καθεστώτος Άσσαντ θεωρούνται δεδομένες. Οι πρόσφατες νίκες στο πεδίο της μάχης από πλευράς Κούρδων ανταρτών σε συνεργασία με τις Ρωσικές και (έμμεσα) αμερικανικές δυνάμεις, ταρακούνησε τα νερά του ισλαμικού αισθήματος της περιοχής, το οποίο με κινήσεις τακτικής θα προσπαθήσει να πάρει το αίμα του πίσω. Οι αντιδράσεις από πλευράς διεθνούς κοινότητας ως προς τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας σε συριακά εδάφη ήταν άμεση. Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών εκδήλωσαν τη δυσαρέσκεια τους προς την κίνηση της Τουρκίας να βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων ανταρτών και του συριακού καθεστώτος. Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ και λίγα χρόνια, η Τουρκία επιθυμεί να κάνει ότι περνά από το χέρι της να αποτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, το οποίο είναι σε διαδικασία δημιουργίας με όλες τις εξελίξεις και να καθορίσει το κράτος της ως κυρίαρχο στην περιοχή. Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή οδηγούν την κατάσταση σε κλιμάκωση με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, η ολοκλήρωση της τραγωδίας στη Συρία δεν διαφαίνεται να λάβει τέλος σύντομα. Ο ιμπεριαλισμός έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδια του και τα βάζει σε εφαρμογή.

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 16 -Φεβράρης 2016)‏‏  

Διαβάστε το 16o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: 1) Η μαχητικότητα του λαού θα κρίνει την πορεία του Κυπριακού 2) Παγκύπρια Κινητοποίηση με αφ...

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 16 -Φεβράρης 2016)‏‏  

Διαβάστε το 16o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: 1) Η μαχητικότητα του λαού θα κρίνει την πορεία του Κυπριακού 2) Παγκύπρια Κινητοποίηση με αφ...

Advertisement