Page 1

Σ

τις 22 του Μάη καλούμαστε στις κάλπες για να αναδείξουμε τους εκπροσώπους μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δε θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα κρίνουν πάρα πολλά ως προς την έκβαση των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και την οικονομία. Το αποτέλεσμα των εκλογών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των νέων, των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων. Σήμερα πολλοί νέοι θεωρούν ότι η επιλογή τους είναι η αποχή από τις εκλογές. Μια επιλογή που είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης, της αποπολιτικοποίησης και της επιβολής της άποψης ότι «όλοι είναι το ίδιο». Η αποχή όμως δεν οδηγεί σε αλλαγές στην πολιτική, αντίθετα δίνει το δικαίωμα να εφαρμόζονται πολιτικές που αφορούν ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Με το όπλο που έχεις στα χέρια σου, την ψήφο σου, ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις τη διαφορά. Στις 22 του Μάη έχεις επιλογή, στήριξη στο ΑΚΕΛ.Το μόνο κόμμα που ήταν, είναι και θα παραμείνει το κύριο στήριγμα της νέας γενιάς και αυτό το φανερώνει η δράση του, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. • Τάχθηκε ενάντια στην αύξηση των ορίων αφυπηρέτησης στο 68ο έτος, γεγονός που θα οδηγούσε ακόμη πιο πολλούς νέους στην ανεργία. • Καταψήφισε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την κρατική φοιτητική χορηγία και το πακέτο φοιτητικής μέριμνας, με το οποίο μειώνονται οι δικαιούχοι φοιτητές. •

Προώθησε την πρόταση της ΕΔΟΝ, για δημιουργία κάρτας ανέργων νέων. •Τάχθηκε σθεναρά ενάντια σε όλα τα νομοσχέδια που κουτσούρευαν τα δικαιώματα των εργαζομένων. •Προώθησε νομοσχέδιο για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Η ψήφος στο ΑΚΕΛ μεταφράζεται σε συνέχιση του αγώνα του λαού μας, για απελευθέρωση και επανένωση, για μια Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη, ομοσπονδιακή, αποστρατιωτικοποιημένη. Μεταφράζεται σε ενδυνάμωση της φωνής μας ενάντια στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στον αιματοβαμμένο ΝΑΤΟϊκό Συνεταιρισμό για την «Ειρήνη». Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ Η νέα γενιά μπαίνει στη μάχη το Βουλευτικών Εκλογών, έχοντας επιλογή. Καλούμε την κάθε νέα και νέο να δώσει μαζικά το παρόν του την Κυριακή 17 Απριλίου ώρα 10:30, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΠΕΟ στη Λευκωσία. Ομιλητής στο Συνέδριο θα είναι ο Γ.Γ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Η αποχή δεν οδηγεί σε αλλαγές στην πολιτική, αντίθετα δίνει το δικαίωμα να εφαρμόζονται πολιτικές που αφορούν ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.


Κ

άτι που μέχρι λίγα χρόνια πριν θεωρούσαμε αναφαίρετο δικαίωμα, με τις νέες εξελίξεις βρίσκεται υπό απειλή. Αυτό είναι το ιερό δικαίωμα της απεργίας το οποίο Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, προσπαθούν να καταργήσουν φιμώνοντας τους εργαζόμενους μια και καλή. Οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση έφεραν τους εργαζόμενους ένα βήμα πριν την εξαθλίωση, αφού όλο και κάποιο εργασιακό δικαίωμα καταργείται εδώ και τρία χρόνια.Το ίδιο έκανε με τις συλλογικες συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, τους συνταξιούχους, τα ωράρια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το δικαίωμα στην απεργία είναι αταλάντευτο και γραμμένο με χιλιάδες λίτρα αίμα, βάζοντας τροχοπέδη στην εκμετάλλευση και τη δουλεία ολόκληρων λαών αλλά και ιδεών. Ένα δικαίωμα το οποίο στην Κύπρο κερδήθηκε μέσα από αγώνες του Λαϊκού Κινήματος δεν μπορεί να διαγραφεί εν μία νυκτί. Ως ΕΔΟΝ, αντιτασσόμαστε σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις οι οποίες απενοχοποιούν τους εργοδότες και τους δίνουν άλλοθι για την πλήρη εκμετάλλευσητων εργαζομένων. Θα μείνουμε μπροστάρηδες στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον και θα σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους, όπως πράττουμε τόσες δεκαετίες. Οι κοινωνικοί και εργασιακοί αγώνες και η αποφασιστική αντίσταση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των κυβερνώντων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορούν να προσφέρουν προστασία, αλλά και ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους μισθούς σε συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι αταλάντευτο και γραμμένο με χιλιάδες λίτρα αίμα, βάζοντας τροχοπέδη στην εκμετάλλευση και τη δουλεία ολόκληρων λαών αλλά και ιδεών.

2

Τίποτα δε χαρίζεται τα πάντα κατακτιούνται, μέσα από αγώνες συλλογικούς μαζικούς και ταξικούς. Η νεολαία πρέπει, αλλά και μπορεί να αντισταθεί σε τέτοιου είδους πολιτικές που στόχο έχουν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Σ’αυτόν τον αγώνα η κοινωνία πρέπει να είναι μια γροθιά μαζί με το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα.


ε

ίναι κατανοητό η «Συμμαχία Πολιτών» να αγωνίζεται να παραμείνει στο προσκήνιο με κάθε τρόπο, αφού οι τυχοδιωκτικές επιλογές του ιδρυτή και προέδρου της δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια… μακροημέρευσης. Είναι, επίσης, κατανοητή και η απέλπιδα –για άλλη μια φορά- προσπάθεια τους να προσελκύσουν κόσμο από την Αριστερά. Το προσπάθησαν ξανά στις Προεδρικές. Και απέτυχαν. Όπως απέτυχαν και στις Ευρωεκλογές. Πώς μπορούσαν να μην αποτύχουν, βέβαια, όταν το παζλ της «Συμμαχίας Πολιτών» συμπληρώνεται με κομμάτια από τους Νέους Ορίζοντες και το γριβικό Δράσις-ΚΕΣ; Πώς θα μπορούσαν να μην αποτύχουν, όταν με την ανοχή τους εξέλεξαν το Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία του κράτους; Πώς θα μπορούσαν να μην αποτύχουν, όταν μιλά για «παλαιοκομματισμό» το κόμμα, του οποίου ο ηγέτης έχει περάσει σχεδόν από όλα τα πολιτειακά αξιώματα, μέσα από διάφορα κόμματα; Λυπούμαστε για την κατάντια της «Συμμαχίας Πολιτών», η οποία στην προσπάθεια της να κρατηθεί στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει δαιμονοποιήσει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εκφράζοντας ακραίες θέσεις. Για να απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, προς άγρα ψήφων, στην ουσία αναιρεί την ίδια την πορεία του ιδρυτή της, αφού ο κ. Λιλλήκας διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, στηρίζοντας τη λύση ΔΔΟ. Τώρα, προς τι η αλλαγή, αν όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Την ίδια ώρα, δεν μπορούν να μιλούν για δημοκρατία, αυτοί οι οποίοι έχουν στους κόλπους τους αμετανόητους Δρασίτες, η παράταξη των οποίων τραμπούκιζε δημοκρατικούς φοιτητές και έστελνε συγχαρητήρια επιστολή στην πραξικοπηματική κυβέρνηση Σαμψών. Φιλότιμη η προσπάθεια της «Συμμαχίας Πολιτών», αλλά ευτυχώς οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο και μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν. Μπορούν να ξεχωρίσουν εκείνους που μένουν πιστοί στις θέσεις τους και εκείνους που μεταλλάσσονται ανάλογα των συνθηκών, για να κάθονται πάντα στις καρέκλες της εξουσίας. Το ΑΚΕΛ έχει 90 χρόνια ζωής και δράσης για τον άνθρωπο του μόχθου, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων και παραμένει πρωταγωνιστική πολιτική και κοινωνική δύναμη του τόπου.

Την ίδια ώρα, δεν μπορούν να μιλούν για δημοκρατία, αυτοί οι οποίοι έχουν στους κόλπους τους αμετανόητους Δρασίτες, η παράταξη των οποίων τραμπούκιζε δημοκρατικούς φοιτητές.

3


Μ

εγαλειώδης πορεία, από την Πάτρα μέχρι την Αθήναδιοργάνωσε ο Δήμος Πατρών στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή φορέων, συνδικάτων και σωματείων. Η μεγαλειώδεις πορεία ξεκίνησε την Κυριακή 3 Απριλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρών Κώστα Πελετίδη και κατέληξε μετά από 8 ημέρες, την Κυριακή 10 Απριλίουστο Σύνταγμα με μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η κινητοποίηση έγινε για να πορευτεί το λαϊκό ποτάμι εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε «να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των ανέργων, της νεολαίας, η φωνή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, με τρίμηνα, ωρομίσθιοι. Να ακουστεί η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται, των αγροτών που ξεκληρίζονται…».

Η πορεία αυτή είναι ένα μήνυμα αγώνα προς όλους μας, να κερδίσουμε όσα οι εργαζόμενοι έχασαν στο όνομα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να επανακτήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά με δικαιώματα.

Η πορεία αυτή είναι ένα μήνυμα αγώνα προς όλους μας, καθώς γνωρίζουμε ότι τα εργασιακά προβλήματα, η ανεργία και οι αντιλαϊκές πολιτικές, δεν είναι μονάχα ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω της συστημικής κρίσης. Την ίδια ώρα στην Κύπρο, ενώ η ανεργία και ειδικότερα στους νέους θερίζει, οι χαμηλόμισθοι αυξάνονται και αρκετοί νέοι έχουν ήδη μεταναστεύσειή δεν επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους, η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ συνεχίζει να μιλά γιατο «successstory» της εξόδου μας από το μνημόνιο, κλείνοντας τα μάτια στηνκοινωνική πραγματικότητα. Οι διακηρύξεις περί μείωσης της ανεργίας, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας μας και οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν μπορούν να συνεχιστούν. Ως ΕΔΟΝ, παραδειγματιζόμαστε από τη στάση του Δήμου Πατρών και στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς σε όσους έλαβαν μέρος, δίνοντας τη δική μας υπόσχεση αγώνα. Στόχος μας να κερδίσουμε όσα οι εργαζόμενοι έχασαν στο όνομα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να επανακτήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά με δικαιώματα.

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος  

Διαβάστε το 18o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: 1) Η νέα γενιά μπορεί να κάνει τη διαφορά - Ψήφος στο ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις 2) Δικαίωμ...

#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος  

Διαβάστε το 18o τεύχος με τα ακόλουθα θέματα: 1) Η νέα γενιά μπορεί να κάνει τη διαφορά - Ψήφος στο ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις 2) Δικαίωμ...

Advertisement