Page 1

De DTU-studerendes blad

Tema: Årsfesten

Sustainability Hjælp gymnasieelever Oplev Singapore Game of Thrones Optur 2012 Hvad har åbent nu? The Mathematical Universe

65. udgave Juni 2012

Rapportskrivning Robocup


international page

The sustainable culture at DTU Årsfesten 2012

Juni 2012 3

International page: Sustainability

4

Smag på fremtiden

5

Oplev Singapore

6

Spilanmeldelse: Game of Thrones

6

Optur 2012

7

Louises modeblog

8

Barrunden: Maskinen

9

Side 9-pigen

10

Hvad har Åbent nu?

11

PF Nyt

12

The Mathematical Universe

13

Fif og frustrationer fra en flueknepper

14

Tema: Årsfesten 2012

Af Gitte Frederiksen, Ansvarshavende chefredaktør

15

Taler og priser

16

Hvad har du på?

17

Det arbejdende folk

18

DTU Robocup

19

Månedens klumme

Mastering in Sustainable Development has made Jebahar constantly struck on how to contribute towards sustainability of the world By Jebahar Alwin, M.Sc.. Sustainable Development

Krydsfelt gør med denne udgivelse klar til treugers samt en dejlig og som altid velfortjent sommerferie. Månedens tema behandler Årsfesten lige fra dens start med den formelle del til midnat (vel at mærke dagen efter), hvor festens arrangører stadig var i gang. I temaet findes uddrag fra aftenens taler og prisoverrækkelser, udvalgte festoutfits, en fortælling fra arrangørerne, og en masse billeder med festlige studerende.

It is ironic that although I study at a technical university, I strongly believe, that technology is not just the solution towards a better world. I believe that there must be cultural changes towards sustainability.

PF fortæller om DTU’s fusion med IHK, sommerens modetrends fremlægges, KABS beretter om årets Optur, og en studerende beviser lynhurtigt, hvorfor der må eksistere flere universer. Du kan få helt styr på rapportskrivning, og bliver det for tungt, kan du tage med i Maskinen, som Barrunden i denne måned er forbi.

There is a lot of sustainable technological advancement at DTU. But what about the sustainable culture among DTU students? How is DTU promoting sustainability apart from technology? I still wonder if sustainable living has to be separated from university lifestyle.

20 Bundfald

Til sidst vil vi gerne opfordre dig til at tænke over, hvordan vi kan pryde næste udgivelse, som skal med på alle rusture, så den er mest muligt til gavn for de nye studerende.

22

God fornøjelse.

Månedens foto

Krydsfelt the (international) student magazine at DTU Each issue of Krydsfelt has an international page reserved for international students. We strongly encourage all internationals to tell your fellow students about the magazine and to contact us at Krydsfelt@ pf.dk with articles, suggestions, comments etc..

22 Sudoku 23 Kalender

Kolofon

Ansvarshavende chefredaktør Gitte Frederiksen

Krydsfelt er magasinet for de studerende på DTU med et oplag på 4.000

Design og layout Pascal Mikkelsen - 2012@prm.dk

www.Krydsfelt.dk

Redaktør Kristina Linde Hansen

Udgivet af Polyteknisk Forening ved DTU Anker Engelundsvej 1 DTU Bygning 101E, 1. 2800 Kgs. Lyngby Kontakt Redaktionen kan træffes tirsdage 16-17 på kontoret, 1. sal i Oticonsalen, eller ved aftale på

Krydsfelt@pf.dk

Fast skribent Christine Collin International editor Surendra Kunwar Foto Alle billeder tilhører Krydsfelt, hvis andet ikke er angivet. Forsidebilledet er fra temaet og er af taget af Dennis Johnsen til Årsfesten

Tak Krydsfelt er et studenterblad, som kun overlever, fordi der hver måned er så mange frivillige hænder med på bladet. Tak til PF Foto. Tryk Reklameholdet Nord ISSN: 1604-8482 Annoncer Dansk Mediaforsyning ApS: Krydsfelt@dmfnet.dk

Artikler og billeder til Krydsfelt Bringes i det omfang, som pladsen tillader. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere i, forkorte eller afvise indlæg. Indlæg skal være forsynet med navn, e-mail og telefonnummer samt evt. andre relevante oplysninger. De sendes til krydsfelt@pf.dk og skal være i almindelige tekstbehandlingsformater, mens evt. billeder eller grafik mailes som selvstændige JPG i den højst mulige opløsning (under 1 MB godtages ikke).

Friland in Aarhus

Recently during group work with a Danish student, I heard about Friland and became very inquisitive about it. Friland is a sustainable community near Aarhus, which is a people organized community with an ideology of being free from debt, waste, subsidies, or any tax deductions. The buildings are built of cheap natural material and with the help of local people. The motive behind the formation of Friland is that buying homes, both old and new are so expensive that people have to put them in debt just to have a place to live.

Everyday life initiatives

In another course, I did a case study on beverage package recycling and was trying to find some kind of suggestion for improving the system and found that there are two ways , legislative changes and behavioral changes of which behavioral change seem to be the most important aspect. I kept wondering if there are many initiatives, I remember Roskilde festival projects by students are one such initiative, which I think would impact students’ life and bring such like-minded students together. What about everyday life in DTU? Riding bikes sure is a penance, but what more?

Sustainability awareness Do you have suggestions on ways to improve the sustainability awareness among students? Have you heard about cool projects on the subject? What do you do in order to take sustainable responsibility? Please write your ideas, suggestions, and thoughts to Krydsfelt@pf.dk

Krydsfelt 66 Udkommer d. 30. august Deadline d. 25. jiuni

Foto: stock.xchng

Krydsfelt 67 Udkommer d. 27. september Deadline d. 6. september

Krydsfelt.dk Juni 2012

3


Studievejledning

udveksling

Oplev Singapore

Hvad skal jeg vælge? Kan jeg følge med? Hvor skal jeg bo? Mon de overhovedet laver noget sjovt sammen? Der er langt fra en gymnasiehverdag til et studieliv på et universitet. Med DTU’s Dagguide ordning kan man få svar på det, man ikke kan læse sig til – og det kan være et inspirerende møde for begge parter Af Liza Schmidt, studievejleder, Afdelingen for Uddannelse og Studerende

240 kilometer fra DTU på Hansenberg Tekniske Gymnasium i Kolding var tankerne om fremtiden begyndt at fylde rigtig meget for Lene, da hun i 3.g besluttede at blive studerende for en dag på DTU. Hun havde undersøgt uddannelsesmulighederne, og kikkerten var indstillet på Lyngby, men efter at have læst alt, hvad hun kunne finde på nettet om DTU’s uddannelser, var der stadig masser af ubesvarede spørgsmål og bekymringer tilbage.

beslutning om at læse på DTU”, husker Lene. Dagen endte med kaffe og kage i S-huset, og den afslappede stemning gjorde et kæmpe indtryk på hende. ”Det var helt anderledes end kantinen på HTX. Man forestiller sig så meget, men her følte jeg mig bare hjemme.” Lene blev DTU studerende, og har selv siden fungeret som dagguide for at give andre samme mulighed for at opleve en studiedag. Med sin egen gode oplevelse i baghovedet sørgede hun for at sende et kort over DTU med i mailen, tage bøger med fra første semester og vise rundt på nogle af kollegierne omkring DTU for at være med til at afmystificere studiestarten for gymnasieeleverne. De elever, Lene har været dagguide for, er lige som hun selv blevet overraskede over sammenholdet på studiet og interaktionen med underviserne.

Et inspirerende møde

I dag arbejder Lene i Studievejledningen på DTU, hvor hun bl.a. er Dagguide koordinator og er med til at rekruttere engagerede DTU studerende til ordningen. Hun har selv fået meget ud af at være dagguide og hjælpe potentielle studerende på vej med det svære

DAGGUIDE ORDNINGEN Hvis du har lyst til at vise dit studium og studiemiljø frem for en potentiel studerende et par gange på et semester, ser vi frem til at høre fra dig. Ordningen er ulønnet, men vi giver dig et gavekort til Polyteknisk Boghandel på 100 kr. pr. besøg og en sandwich og kildevand til dig og din gæst.

Singapore er et multikulturelt samfund i Asien, hvor hovedsproget er engelsk. Landet har flere anerkendte universiteter, hvoraf DTU’s internationale kontor har samarbejde med to. Læs her studerende Cecilies oplevelser fra et semester på National University of Singapore

Tilmeld dig på CampusNet via linket ”Dagguide” i den personlige menu, eller skriv til guide@adm.dtu.dk for at høre nærmere. Vi hjælper også med inspiration til at tilrettelægge en god dag.

Af Cecilie StegenbordAndersen, Mathematical Modellering and Computation

Jeg valgte at tage et semester til Singapore for at komme ud og opleve noget nyt. Da jeg tog af sted havde jeg læst 4 år på DTU, og jeg trængte til noget forandring.

studievalg. Bl.a. har hun gjort meget ud af at få illustreret projekter ved for eksempel at vise udstillingsmontrer og mock-up modeller frem. ”Det giver noget at vise sit studium frem på den måde. Det har givet mig en bekræftelse af, at det er det, jeg gerne vil – refleksion over, hvad jeg er i gang med og vil fortsætte med”, siger Lene. ”Og så er det fedt at kunne give den hjælp videre, jeg selv fik som studerende for en dag. For jeg ved, hvor svært det var”.

Mit valg faldt på National University of Singapore (NUS), da det er et internationalt anerkendt universitet, hvor jeg kunne tage nogle fag, der ikke udbydes på DTU. Singapore er et nemt land at opholde sig i. De fleste forstår engelsk, maden er god, der er varmt hele året rundt og den offentlige transport er bedre end i Danmark. NUS er også nemt at falde til på; undervisningen foregår på engelsk, kantinerne har god mad fra hele Sydøstasien og campus har alle de sportsfaciliteter, man kunne ønske sig.

”Min dagguide og jeg mailede sammen, og hun forklarede mig, hvor jeg skulle stå af bussen – så ville hun hente mig. Det var en lille ting, der gjorde turen så meget lettere for mig”, fortæller Lene. Efter en kort rundvisning i 2. kvadrant var der tid til at snakke sammen en halv times tid før undervisningen. Lene fik kigget i nogle lærebøger og fik luft for sine bekymringer om arbejdspresset og engelskniveauet.

Rulleskøjtehold

Langt fra gymnasiekantinen ”Det var beroligende at tale med min dagguide og opleve en forelæsning, som jo var helt anderledes end gymnasieundervisning. Der var ikke noget, der var opstillet, her var muligheden for at opleve studielivet rigtigt. Det var det, jeg havde brug for, for at være tryg i min

Krydsfelt.dk Juni 2012

Den første lørdag jeg havde i Singapore, tog jeg ud sammen med universitetets rulleskøjtehold. Hver weekend arrangeres en tur rundt et sted i Singapore. Denne weekend gik turen op langs den nordligste del af Singapore (længst væk fra byen), hvor man kan køre igennem forskellige parker og se til Malaysia. Vi var en gruppe på omkring 12 studerende. Jeg kendte ikke en eneste af dem, men de fik mig til at føle mig velkommen med det samme. Vi stoppede flere gange på

turen, så jeg kunne tage billeder. Samtidig fik jeg smagt en klassisk Singapore sandwich: Toastbrød med is.

Værtsfamilie

NUS har et værtsfamilieprogram, hvor man kan få tildelt en vært, som frivilligt byder udvekslingsstuderende velkommen til Singapore. Min vært Rosna og hendes familie inviterede mig bl.a. hjem til Ramadan og ud at spise i Little India under Deepavali. Jeg har aldrig prøvet at fejre Ramadan før, så det var en stor oplevelse. Muslimske familier i Singapore vælger samme farve til hele familiens tøj, når de fejrer Ramadan. Rosnas familie havde blåt tøj, hendes søsters hvidt og forskellige andre familier til festen var iklædt henholdsvis pink, grøn, gul og lilla.

Formel 1, Shakira og Løvernes Konge

Jeg har aldrig før oplevet, at et semester er gået så hurtigt, som det semester, jeg havde i Singapore. Ud over rulleskøjteture gik weekenderne med at opleve byen. Jeg fik blandt andet set Formel 1, en Shakira koncert, Løvernes Konge musical og oplevet en masse forskellige højtider. Singapore er et meget multikulturelt samfund, så der er næsten hele tiden mindst en del af byen, som er i gang med at fejre noget. Jeg nåede at opleve National Day, Ramadan, kinesisk MidAutumn Mooncake Festival og Deepavali (Hindu højtid).

Foto: privat

Smag på fremtiden

Foto: Studievejledningen

4

Krydsfelt.dk Juni 2012

5


Spilanmeldelse

mode

Game of Thrones

Af Mikkelt Foltmar, MSc. Miljø og Teknologi, Næstformand i PFantasy Döme

I brætspillet er bøgerne bragt til live i en kamp om magt og ære. Seks huse kæmper i et forsøg på at blive herrer over Westeros mod hinanden. Det kan kun lykkes med diplomati, magt og krig, indtil man til sidst erklærer sig selv konge (eller dronning).

Seks grundelementer

Magt, forsyninger, enheder, borge, begivenheds kort og ordrer er de seks elementer, som er til grund for spillet. Magt tilegnes ved at konsolidere magten i de provinser, man ejer. Provinser med forsyninger skal forsvares, indtil det rigtige begivenhedskort kommer. Ingen forsyninger, ingen krig. Enheder er fordelt mellem skibe, infanteri og kavaleri. Borge og byer producerer hærenheder, når det rigtige begivenhedskort kommer. Borge har to produktionspoint og byer har én. Infanteri og skibe koster én - Kavaleri koster to.

Hed kamp i Game of Thrones

tilbage i rampelyset. Chikke badedragter i alskens varianter pryder butikkerne og giver rig mulighed for at finde en der passer netop til dig. Pryd med en stor sommerhat der beskytter imod solen.

Sommeren står på spring, og det er tid til at komme ud og nyde en dejlig dansk sommer med alt, hvad den måtte bringe. Klassikere at klæde sommeren med er shorts i alle varianter, hvide nuancer samt farver og print, der kan pryde ens sommerkulør. Men for at møde somme-

ren med ekstra god stil får du her kort sommersæsonens trends, inspireret af 1920’ernes glimmer og 1950’ernes glamour: Pastel: Jeg har tidligere nævnt pastelfarver og deres sommerlige og friske nuancer. Bliver tonerne for sarte og feminine kan du blande med en klassisk farve som grå, mørkeblå eller sort. Peplum: Efterårets peplum fortsætter igennem sommeren. Brug peplum til et feminint tvist eller til at skabe former. Peplum ”skørtet” fungerer både som top eller eller nederdel og giver dig en smuk talje. Badedragten: Badetøj er en selvfølge til en god sommer. Bikinien er det sikre valg, men den klassiske badedragt er

EXPLORE YOUR TALENT AND ENABLE A BETTER FUTURE

Optur 2012 DTU’s studiestartsmiljø får år efter år ros af bl.a. studerende, politikere og andre universiteter. Grundlaget for de vellykkede rusture bliver skabt i påskeferien under navnet Optur, hvor over 200 rusvejledere (vektorer) og en koordinator af bachelorstudiestarten (KABS) fra hver studieretning mødes. Det bliver til nogle helt særlige dage, som du her kan læse mere om Af Nökkvi Sigurdarson, Design og Innovation, KABS

Krydsfelt.dk Juni 2012

Overvejer du sandaler med strømper i og mangler en retning at gå for at møde sommerens trends? Så læs med, når Louise ridser tendenserne op for denne sommer

ENGINEERS

KABS

Der er stille på det sydligste Lolland - Optur2012 er forbi. En af de bedste Opture nogensinde blev skabt fra en unik sammensætning af ingredienser: Fem dage på en western-inspireret campingplads, over 200 deltagere, 3,5 ton mad, 1 stk. RedBull bil, Ruben og Knud, alt for meget sodavand og en usund mængde cremefraiche. På Western Camp i Lolland, det sydligste Danmark, blev de nye vektorer presset med undervisningsaktiviteter i stride strømme (gruppedynamik, taleteknik, personlighedstyper etc.), workshops og selvfølgelig også aktiviteter af en lidt mere gøglet natur. Temaet var Imaginære Lande - en stor succes med mange fuldstændigt vanvittige udklæd-

In COWI, we don’t just develop world-class engineering solutions for tomorrow’s societies. We perform everything from underwater surveys to relation management to ensure our solutions balance all stakeholders. And we are always interested in talents who think in more than one dimension.

ninger som fx Pandaland, Rødhårede Afrikanerland og Gummiland. Det var fem fantastiske, kolde, underholdende og energikrævende dage med bl.a. barrunden, hvor Diamanten blev udnævnt til Årets Fredagsbar, et natteløb og et ædru ’Silent Disco’, der blev gjort muligt ved hjælp af en RedBull bil, over 150 trådløse hovedtelefoner og absurde mængder sodavand.

s

& o: H Fot

Af Louise Ugilt Thomsen, CBS-studerende og fashionista

Vær på vagt

re s

Sådan går du sommeren i møde

Der er ti ture, seks spillere, og den første til at have syv provinser med borge eller byer erklæres konge af Westeros. Klarer ingen det inden tiende tur, så vinder spilleren med flest borge.

Begivenhedskort skaber spænding, da man ikke ved, hvornår nye hærenheder produceres, eller vinteren kommer, og norden angriber.

Hvid peplumtop fra H&M

Sommerens trends

Foto: Mikkel Foltmar

Du kender måske bøgerne og serien, men kender du også brætspillet? Mikkel fra Pfantasy Döme bringer her en anmeldelse af brætspillet Game of Thrones

Spil med Hvis man har for meget plads på DTU eller andetsteds og savner konkurrence i hverdagen, så kan man komme forbi og spille i brætspilklubben PFantasy Dôme. Kom en tur til en verden, hvor sommeren er lang, vinteren er længere, og ens venner kun er til at stole på, indtil de stikker en i ryggen. Vi ses i studentercentergangen over S-huset kl. 17 om mandagen.

Read more at cowi.dk

Tak til deltagere/skabere af den fedeste Optur i mands minde. Til dig, der ikke var med: Meld dig til KABS, vektor eller OPturshyttebumssnæste år!

Foto: KABS

6

COWI is a leading international consultancy that creates value for customers, people and society through our unique 360° approach. We tackle challenges from many vantage points to create coherent solutions for our customers – and thereby sustainable and coherent societies in the world.

MP

Til mændene…

Sommerens nøgleord i herremode er gentlemen, klassikere og sportswear. Herremoden til sommer indeholder klassiske elementer som loafers, sixpence hatte og stilede suits i både korte og lange versioner. Er man mere til det afslappede indbyder sportswear looket i bedste amerikanske stil til varsity sports-jakker, shorts og bluser i sweatshirt materiale, tanks og polo shirts.

7


Barrunden

BARR

Fredag i Maskinen Krydsfelts udsendte har sat formanden Heidi fra Maskinen i stævne en fredag sidst på eftermiddagen. Det øsregner udenfor, så de lune lokaler i kælderen i byg. 358, hvor Maskinen ligger, mødes med stor iver. Oplev her den hyggelige, værtshusagtige bar med specialøl og overraskende mange piger Af Christine Collin Hansen, Byggeteknologi, fast skribent på Krydsfelt

Baren emmer af en god og afslappet stemning, og vi finder os hurtigt til rette ved et bord omgivet af diverse spil. Maskinen har ikke mindre end fire bordfodboldborde, én Nintendo Wii, ét billardbord, sømspil og arcadespil. Men det er ikke nok, på flere af de mindre borde er spilleplader som Trivial Pursuit og Ludo blevet lamineret fast. Denne eftermiddag er der dog kun gang i et bordfodboldbord og Wii’en, resten af barens gæster sidder i de store sofagrupper og hygger sig med snak og kolde forfriskninger.

Specialøl, øloplympiade og drukbingo

NDEN

Barens sortiment består af de mest almindelige drinks og øl, som vi kender det – men den udmærker sig ved muligheden for at købe chips og specialøl, som skifter fra tid til anden. I denne måned er det en årgangsøl 2011 fra Wibroe og en Copenhagen 36°N fra Carlsberg, får vi præsenteret af Heidi oppe ved bardisken. Her får vi at vide, at primært Maskinmestrene og adgangskursisterne holder til i Maskinen, men at også mange vender tilbage, når de er startet på deres respektive drømmestudier. Maskinen har derfor et tæt

Rating Atmosfære 5 Musik og Dans 2 Dresscode 3 Drinks 3 Scorechancer 2 samarbejde med de andre DTU-barer om fælles arrangementer som Motionsløbet hvert år, og nye tiltag som fx en Øl-Olympiade, hvor der dystes i ét ølspil i hver fredagsbar. Derudover afholdes der mange større fester og sjove arrangementer som Drukbingo med præmier i form af øl og shots - kan præmien bundes, erstattes den med en ny af samme slags. Efter en god snak og en hyggelig eftermiddag i Maskinen begav vi os ud i regnen igen opsatte på at holde bedre øje med plakater om arrangementer i Maskinen fremover.

Åbningstider Øl Guldøl Drinks

på: n e r a b pil s g o Kend ning m e t s hus s t r æ V

Richard

8

12-21 3 stk. 25 kr. 3 stk. 30 kr. 15 kr.

Kender du en kandidat til side 9-pigen? Send en uforpligtende mail til Krydsfelt@pf.dk mærket ’Side 9-pigen’ eller kig forbi i kontorets træffetid tirsdage 16-17 på 1. sal i Oticon-salen.

side 9-pigen

Richard Vinding Kruse Kendt som: Frække Fyr, Flotte Fyrs fætter og nogle gange som GrammaKABS (koordinator af bachelorstudiestarten med særlig kærlighed til grammatik, red.). Så hvis der er stavefejl, er det meget pinligt! Studie: Telekommunikation Alder: 23 år By: Nørrebro bitches Højde og vægt: 180 cm og 72156 g Stjernetegn: Stenbuk Bryst, talje og hofte: Ja, jeg har hele pakken Status: Single Arbejde: Jeg er ude af stand til at udføre noget seriøst arbejde, da min sjæl og værdighed er låst inde i studiestarten for et års tid Fritidsinteresser: Det er for lang tid siden jeg har haft fritid, til at jeg ved det Her går jeg i byen: Byen? Jeg går sgu ikke i byen! Det tænder jeg på: Bryster, bagdel, ben, ansigt, fødder, navle, øjne, arme, fingre, hår, næse, negle, knæ og knoer Livret: Alt med fløde og bacon Mit idol: Martin Vigild Tre ting jeg ville tage med på en øde ø: KABS, 182 kasser øl og 160 vektorer (hvis det må tælle som tre ting) Drømmer om: Dig! Elsker: Dig! Det laver jeg mandag eftermiddag: Dig! En perfekt date: Dig! Yndlingsjoke: Har som sådan ikke en yndlingsjoke. Jeg er mest til spontane jokes der passer til en given situation så kedelig er jeg Hvad drømte du i nat: Det kan jeg ikke huske. Drømme er som en lidt for god brandert - man kan huske det var fedt, men så heller ikke så meget mere end det Motto: Det skal nok gå!

Krydsfelt.dk Juni 2012

9


studenterprojekt

PF nyt

Hvad har åbent nu? Kender du det, at man i weekender og på helligdage ikke kan finde ud af, om en specifik butik har åbent? Eller at man er et nyt sted, og ikke ved, hvilke butikker der ligger i nærheden? Det problem løser applikationen ’Hvad har åbent nu?’, som man kan downloade til sin smartphone på http://hvadharåbent.nu Af Mikkel W. Grauballe, Maskin, og medudvikler på applikationen Hvad har Åbent nu?

Med telefonen i hånden og app’en installeret får man nem adgang til åbningstiderne på de butikker, som ligger i nærheden, uanset hvor man befinder sig, og man behøver ikke længere huske, om det er første søndag efter advent eller sidste lørdag før fuldmåne, at butikkerne har lukket.

Udviklet af studerende ”Vi har tit stået og spurgt os selv: Gad vide, om den her butik er åben? Så skal man ind på butikkens hjemmeside og tjekke. Det ville vi gerne gøre nemmere”, siger Mathias Hansen, der studerer IT på DTU. De to drenge Mathias og Mikkel fik ideen en kold vintermorgen, da de var for dovne til at gå ind og kigge på Føtexs hjemmeside og heller ikke var specielt villige til at tage turen igennem sne og slud for at kigge på en lukket butik. Nu er app’en allerede blevet downloadet mere end 80.000 gange

Krydsfelt.dk Juni 2012

og har over 3000 butikkers åbningstider implementeret.

”Forretningsmodellen er i sig selv temmelig simpel - sørg for at brugerne får den bedst mulige gratis oplevelse, når de benytter sig af app’en, og sørg for altid at have helt korrekt data, så vores brugere ikke går forgæves ”, siger Mikkel, der læser til Maskiningeniør på DTU. Og modellen lader til at virke, for hver dag benyttes app’en ca. 20.000 gange, hvilket betyder, at der allerede nu er serviceret mere end 1.5 millioner brugere. Interessen har faktisk været så stor så det senest har været nødvendigt at flytte databasen til en større dedikeret server i Tyskland for at følge med brugerstrømmen. ”Fremtidsplanen er, at der kommer mange flere muligheder ind i vores app. Man skal f.eks. kunne se aktuelle tilbud i den nærmeste butik, se en hel butikskæde ad gangen og mange andre informationer, ” siger Mikkel Grauballe.

DTU fusionerer med IHK Har du et studenterprojekt? Krydsfelt vil rigtigt gerne bringe artikler om projekter af mere eller mindre faglighed, som foregår på enten institutterne eller i fritiden. Skriv derfor til Krydsfelt@pf.dk om dit projekt, eller hvis du har hørt om et projekt eller udviklet produkt, som kan være til gavn eller inspirerende for andre studerende.

ind på de enkelte butikker og tjekke deres åbningstider. Derudover kan man få vist butikkerne på en kort, så man samtidig kan finde vej til den nærmeste åbne butik. Hvis man finder en forkert åbningstid, kan man i app’en også indrapportere fejl.

App’en er gratis og fungerer ved, at den indhenter åbningstiderne fra de forskellige butikker, som den viser på en liste alt Tidslinje efter, hvor man Idé påbegyndt 1. Januar 2012 befinder sig. Når iOS app udgivet 16. Januar 2012 man åbner app’en, Vi runder 3.000 butikker 8. Februar 2012 registrerer mobilens Android app udgivet 21. Februar 2012 GPS, hvor man er, og 1 million requests 1. April 2012 app’en oplister de butikWP7 app udgivet 7. April 2012 ker, der findes i nærhe80.000 daglige requests 9. April 2012 den. Herefter kan man gå

Fredag d. 23. marts godkendte DTU’s bestyrelse grundlaget for den forestående fusion med Ingeniør Højskolen København (IHK). Men hvem er IHK , og hvad har det af betydning for de studerende på DTU? Af Jacob Seneca Larsen, Kemi og bioteknologi, Informationskoordinator, PF

Den længe omtalte fusion mellem DTU og IHK med virkning fra 1/1-2013 blev fredag d. 23. marts godkendt af DTU’s bestyrelse, og dermed er fusionen en egentlig realitet. Officielt mangler uddannelsesminister Morten Østergaard ganske vist at godkende fusionen, men det betragtes som en formalitet, da det må antages, at Morten Østergaard ville have stoppet planerne, længe før de nåede det nuværende stadie, såfremt han havde et problem med dem.

Hvem er IHK?

Hvem er det så, DTU skal fusionere med? IHK uddanner diplomingeniører og er lokaliseret i Ballerup. I 2011 havde IHK godt 1400 studerende fordelt på 10 retninger og er dermed landets andenstørste uddannelsesinstitution for diplomingeniører. Førstepladsen sidder DTU sikkert på med 2100 studerende fordelt på 11 retninger i 2011. Fusionen vil dermed skabe landets i særklasse største uddannelsessted for diplomingeniører, idet vi bliver ca. 4 gange større end f.eks. SDU.

Betydning for DTUstuderende

Grundlaget for fusionen lægger op til, at DTU får en ”twin-campi” model med et DTU Lyngby Campus og DTU Ballerup Campus. Meget groft sagt bliver DTU

Lyngby Campus til civilernes højborg, mens DTU Ballerup Campus bliver diplomernes Mekka. På sigt skal alle diplomretninger flyttes til Ballerup, og de første retninger flyttes fra sommeren 2014, således at Ballerup kommer til at huse helt nye studerende og studerende, som er ved at skrive afgangsprojekt. Det er dog ikke planen, at vi diplomer ikke får Lyngby at se igen. Ud over at vi naturligvis stadig kan vælte fredagsbarerne og festerne, så har DTU’s plan som mål, at 2/3 af undervisningen foregår i Ballerup inden for en periode på 3 til 5 år. Dette skulle fordre en ”twincampi” identitet hos de studerende. En identitet, som underviserne også skal være med til at fremme, idet de også skal pendle frem og tilbage. Et logistisk mareridt in spe socialt såvel som fagligt, især med tanke på de velintegrerede diplomretninger som f.eks. Trafik & Transport.

En succes for alle

IHK har for nuværende én fredagsbar, som eftersigende er lidet besøgt, og en kantine med et mindre udvalg end Kaffestuen. Det er ikke just fordrende eller opløftende at tænke på. Men fusionen kommer, og derfor må vi arbejde for at få det bedste ud af det. Et helt afgørende element for at denne fusion kan blive en succes for alle og især os diplomer, bliver derfor etableringen af et studiemiljø i stil med det, vi kender. Et projekt, som naturligvis skal baseres på de studerendes ønsker, hvorfor PF som forening kommer til at arbejde og kæmpe for dette projekt. Heldigvis er DTU meget opsat på at få dette til at lykkes, og de er bevidste om at de studerende skal inddrages i stor stil. Det gør det trods alt lidt nemmere at arbejde sammen om projektet, når begge parter ønsker hinandens deltagelse.

Foto: IHK

10

Krydsfelt.dk Juni 2012

11


philosophy

Rapportskrivning

The Mathematical Universe

Every day, scientists work to find an even better theory for the underlying mechanics which govern nature, the absolute goal being a so-called theory of everything (TOE). Say that we one day find such a theory consisting of equations which fully describe the universe; what can we then expect from those equations?

First

This complete description of the universe must be purely mathematical, as this is the only language which is strict, universal, and stripped of human semantics. Assuming that the universe exists independently of us humans, the language which describes the universe must then be entirely separate from our human presumptions.

Second

Since our universe is then dictated by mathematics, we must conclude that the universe is a mathematical structure, just like a hexagon is a mathematical structure. The only difference is that our world is a tad more complex.

Krydsfelt.dk Juni 2012

We might notice that even though our universe is more complex than for example a hexagon, we are actually living in a relatively simple mathematical structure. Think about it: Our universe could have had 42 dimensions and such complex physical laws that humans would never have been able to understand them.

Af Bjarne Bach, Bæredygtig Energi, stifter af Bach Educations

Fourth

We will start to wonder why our TOE looks the way it does. Consider this metaphor: All the universes are standing in a long line and up at the very front, God is giving each universe a set of mathematical equations to live by. Explain then why God ended up giving us exactly these equations to describe the universe we live in? The answer is subtle and related to the anthropic principle, which states that “only in a universe capable of eventually supporting life will there be living beings capable of observing it, while a universe not compatible with life will go unbeheld.” So the universe looks the way it does because otherwise it would not be capable of supporting us humans.

En fluekneppers fif og frustrationer I den tid jeg har gået på DTU, har jeg ikke tal på, hvor mange rapporter og artikler jeg har læst igennem. Alt fra små øvelsesjournaler til ph.d.-afhandlinger og artikler. Desværre ser jeg ofte, at studerende på alle niveauer ikke har sat sig ordentligt ind i den tekniske formatering og standard for rapportskrivning. Det er en misforståelse, at fordi man læser teknisk videnskab, så behøver man ikke at formulere sig ordentligt, og at det der med renskrivning og orden var noget, der foregik i dansktimerne i folkeskolen. Tværtimod. Når du skriver tekniske rapporter og afhandlinger, så er det umådeligt vigtigt at have den tekniske formatering i orden. Alternativet er, at du bliver misforstået. Her kommer lidt fif til, hvordan du får det grundlæggende på plads. Først og fremmest så burde samtlige ingeniørstuderende vide, at der er forskel på enheder og parametre/variable. Dette viser man ved at skrive enheder med oprejst (såsom m for meter) og parametre/variable med kursiv (f.eks. m for masse). Lav enten et halvt eller et helt mellemrum mellem tal og enhed (altså L = 12 m), dette gør det nemlig klart, at disse ikke skal multipliceres, sådan at L er lig 12 gange m (L = 12m). Og når vi er ved enheder, så skriv ALDRIG kilo, når du mener kg. Kilo betyder 1000 og vil blive forstået sådan i en teknisk rapport. Det andet er talesprog.

Another aspect of the God metaphor is that it hints towards a multiverse where we live in just one of many universes, each with its own set of governing equations. We will of course never be able to test this hypothesis, since we by definition can never contact these other universes. The opposite proposition is that only our universe exists. This is highly unlikely however; since we have then been extremely lucky to have such physical conditions that self-aware life can form. The multiverse theory is clearly favorable of the two. QED

Kilde: International Standard ISO5966: 1982

By Simon Stålhandske, Physics and Nanotechnology

Rapporter skrevet af DTU-studerende bærer ofte præg af en generel misforståelse om, at renskrivning og orden hørte til i dansktimerne i folkeskolerne. Det vil Bjarne gerne lave om på, og han bringer derfor her sine erfaringer og tips til at nå et rigtig højt niveau i rapportskrivning

Third

fra en flueknepper

Last time Simon was featured in Krydsfelt, he wrote about the music genre noise and the philosophy behind. This time however, Simon will as shortly as possible try to convince you that universes exist beyond our own. Hang on, because this is going to be a speed-proof.

Fif og frustrationer

Foto: stock.xchng

12

Når du multiplicerer parametre i en formel, så skriv ikke gangetegnet · eller *. Det ser grimt ud og ligner noget, du lavede på dit gymnasium. Skriv i stedet parametrene ud i én køre (f.eks. pV = nRT ). Brug kun ·, når du rent faktisk multiplicerer tal, såsom 6 · 7 = 42. Når du har at gøre med en tierpotens, så brug ×, såsom c = 3 × 108 m/s. Der bruger du det for at understrege, at 3 × 108 er ét tal, og derfor kun behøver én enhed. Derfor er det også ekstra vigtigt, at du husker at skrive, at dit værelse er 3 m × 4 m og ikke 3 × 4 m, da det sidste betyder, at det er 12 m langt, hvilket de færreste har et værelse, der er (dette kan virke underligt, da man ofte siger 3 gange 4 meter, men her er igen forskellen mellem talesprog og det skrevne sprog). Og når vi nu er ved det, så skal man skrive L = 2.0 m ± 0.1 m og ikke L = 2.0 ± 0.1 m. Du realiserer det hurtigt ved at bytte ± ud med +. Du kan ikke addere en dimensionsløs skalar med en skalar med enhed. Dette er ligeså forkert som at skrive 1 kg + 5 m = 6 s. Alternativt kan du skrive L = (2.0 ± 0.1) m. Og hvorfor er dette vigtigt? Det er vigtigt, fordi tekniske rapporter på et universitet bliver taget alvorligt. Mange af dem bliver rent faktisk brugt til at lave ny videnskab. Åbn en avis og se hvor ofte, der bliver henvist til universitetsforskning. Og dette er ikke kun på professor niveau. Hvis du tror, at intet af det, du laver i din tid på DTU, bliver brugt til seriøs forskning, så er du enten dum eller naiv. Du er ikke en elev, du er studerende på et højt respekteret teknisk universitet, og du forventes at kunne levere seriøst arbejde og forskning, fra det øjeblik du starter. Derfor må tekniske rapporter ikke kunne misforstås. Det er ikke humaniora, det her. Tekst skal ikke fortolkes! Bjarne Bach, stud.polyt. Bæredygtig Energi, BSc.Eng. Fysik & Nanoteknologi. Stifter af BACH Educations, der arrangerer kurser i LaTeX og rapportskrivning, samt renskriver bøger og artikler. Email: bb@bach-edu.dk Krydsfelt.dk Juni 2012

13


14

Tema

tema

å

Fredag den 27. april dannede festsalen endnu engang rammen for DTU’s traditionsrige årsfest. Med over 4.000 gæster i deres stiveste puds, heriblandt Hendes Majestæt Dronningen, er aftenen en fest i sin helt egen ånd. Igen i år blev det en fantastisk og festlig aften, hvor det skulle vise sig, om ugens lanciersøvelser bar frugt, om kjolevalget var faldet på den rigtige, og hvor kampen om rødvinsflaskerne igen brød ud. Krydsfelt var med hele vejen, og bringer her uddrag fra talerne, de flotteste af kjolerne, lidt om priserne, og endelig en artikel ”fra den anden side”, om dem, der arbejdede under festlighederne. Læs videre og genoplev aftenen, måske endda fra en anden side end den du selv oplevede – eller kan huske, at du oplevede.

Årsfesten 2012

Årsfesten 2012

Temaet er udarbejdet af Kristina Linde Hansen og Gitte Frederiksen. Særlig tak til Christine Collin, Dennis Johnson og Søren Wrang samt PF Foto

Priser

Som altid blev der uddelt en række priser til både universitetets ansatte og til gæster fra en række udenlandske universiteter. Årets underviser På grundlag af de studerendes nomineringer blev prisen som Årets Underviser på henholdsvis bachelor- og kandidatniveau uddelt til henholdsvis lektor Henrik Bredmose fra DTU Vindenergi og lektor Ilmar Santos fra DTU Mekanik. Æresdoktorer Æresdoktorgraden er universitetets højeste akademiske hædersbevisning. Den gik i år til professor Yechezkel Barenholz fra Hebrew University of Jerusalem i Israel for forskning i kræft og nanoteknologi, og til professor Richard W. Ziolkowski fra University of Arizona, USA, for hans forskningsresultater inden for elektromagnetiske metamaterialer. Årets doktorer To DTU-forskere har i det forgangne år forsvaret en d o k to raf h a n d l i n g, og fik derfor overrakt doktormappen af rektor Anders Bjarklev. Det drejer sig om professor André Visser fra DTU Aqua med dok toraf handlingen ”Small, wet and rational: Individual based zooplankton ecology” og lektor Jakob Søndergaard Jensen for sin doktorafhandling om

topologioptimering. Innovationsprisen DTU’s innovationspris gik til Rolf Henrik Berg fra DTU Nanotech for hans forskningsresultater og bidrag til både opstart af nye virksomheder samt samarbejde med eksisterende virksomheder. DTU’s internationale pris Postdoc Robert Read fra DTU Mekanik modtag DTU’s internationale pris for sit frivillige arbejde i bestyrelsen for IEN (International Employees Network). Årets sikkerhedspris Laboratoriefuldmægtig Lotte Nielsen fra DTU Nanotech modtog årets sikkerhedspris for hendes ekstraordinære initiativer omkring sikkerhedsarbejdet på DTU Nanotech i forbindelse med overtagelsen af en ny bygning og samlokaliseringen af hele instituttet på Lyngby Campus.

Hvad har du på? Janina, sygeplejerskestuderende Janina har sat øreringe fra en lokal guldhandler i Kroatien sammen med jakke, nederdel og sko fra H&M.

Didde Olson, handicaphjælper Denne unika kjole, der tidligere har været brugt i et modeshow, lyste helt op på landingsbanen. Didde har selv syet kjolen om til at være stropløs, mens hendes hårpynt er en indtørret blomst.

Festforedraget

Professor Otto Anker Nielsen fra DTU Transport afsluttede den officielle del af Årsfesten med et inspirerende foredrag om ”Trafikprognoser og transportadfærd”. Otto Anker Nielsen fortalte om de trafikmodeller, der beskriver Danmark og Europas transportnet, og om hvordan det at undgå køer på motorvejene ikke altid er intuitivt.

Lasse, Design og Innovation Lasse har taget en farvet jakke og hvide handsker på, fordi han synes, at simpelthen er lidt sjovere. Det synes vi, at har han ret i!

Krydsfelt.dk Juni 2012 Christine (skribent) og ledsager Thor på den røde løber

15


Tema

Årsfesten arrangeres i samarbejde mellem PF og DTU, hvorfor PFformand Line Steiness Dejnbjerg Jensen på vegne af foreningen bød velkommen. I sin tale, fortalte hun om PF’s ambitioner for 2012, hvor universitetet fortsat skal være i verdensklasse. At være i verdensklasse kræver, at vi udvikler os og følger med tiden. Dette er en utroligt stor opgave, og Line mener, at den bør og kan løftes i et samarbejde mellem DTU og PF. Et udviklingsforløb er sjældent lineært, og bliver typisk først rigtig godt, når man tør tage chancer, sagde hun, og henviste til de nye undervisningsformer, DTU har forsøgt sig med. Dette gælder blandt andet på Matematik 1, hvor studerende kan streame forelæsningen og sende spørgsmål til underviseren på sms. Line nævnte også, at man ikke kun er studerende mellem kl. 8-17. Som DTUstuderende arbejder du ofte døgnet rundt, for lige at nå en deadline eller for at blive helt klar til den næste eksamen. Derfor skal der også være plads til at studere - særligt med et fortsat stigende optag - og campus skal være døgnåbent. Et af PF’s nytårsfortsæt er, at DTU’s bibliotek bliver døgnåbent. DTU skal leve 24/7, ligesom de studerende gør Line omtalte desuden fusionen af IHK og DTU, samt den evige debat om, hvorvidt studerende bør blive færdige på normeret tid, eller i stedet fokusere på frivilligt eller studierelevant arbejde. Hun belyser problematikken i, at flere firmaer tilbyder graduate programmer, som uddanner dimittender til arbejdsmarkedet – PF mener, at dette ansvar burde ligge hos universiteterne. Line rundede af med begejstret at tilkendegive, hvor vigtige de fantastiske underviserne er, for at kunne lave studerende i verdensklasse, og fortsatte herefter prisoverrækkelsen.

Krydsfelt.dk Juni 2012

Rektors tale

”Deres Majestæt, Deres Excellencer, kære gæster og kolleger, fantastiske studerende, mine damer og herrer.” Sådan blev den formelle del af Årsfesten skudt i gang. Her følger et sammendrag af talen. Talen blev indledt med en henvisning til DTU’s samfundsgavnlige resultater, såsom en stigning på 13 % i optaget af ingeniørstuderende og 6 % i antallet af dimittender. Hurtigt kunne rektor dog også påpege krisen i Danmark og internationalt, og de udfordringer, vi står over for. Han nævnte mistede industriarbejdspladser i Danmark, og hvordan vi ved at tabe produktionsvirksomhed, også mister inspirationskilden til hvordan vi forbedrer næste generation af produkter. Her kommer DTU ind som en uundværlig del i løsningerne. Som universitet skal vi føle et betydeligt ansvar for at løfte disse opgaver.

Årsfesten set fra det arbejdende folk

Har du tænkt over, hvordan det må være, at arbejde til Årsfesten? Bevares den festlige stemning, eller er det bare benhårdt arbejde? Læs med her, hvor S-husformanden Lisbeth skildrer aftenen som set fra det arbejdende folk Af Lisbeth Kronborg Jensen, Planlægning, Innovation og Ledelse, S-husformand

Men her spiller politik også ind. Mindre end 14 % af de offentlige forskningsmidler er i dag afsat til teknisk forskning, mens vores nærmeste nabolande anvender næsten dobbelt så meget. I en af verdens absolut førende vækstøkonomier, Korea, bruger man ikke mindre end 56 % af de offentlige forskningsmidler på teknisk forskning.

Forberedelserne til den store traditionsbundne årsfest startede mange uger i forvejen, men intensiteten tog til,

jo tættere den store dag kom. Mange vagtplaner og ansvarsfordelinger var diskuteret og lagt. I dagene op til d. 27. april blev der bygget barer og scener, og en masse varer blev modtaget – de var klar til at blive solgt.

Årsfesten var klart dedikeret til drinks, med DTU lilla som den nye variant til servering. Drinks med tonic var dog de mest populære. De var endda så populære, at barerne løb tør hen imod lukketid.

Da selve dagen kom, blev de sidste skilte hængt op, og de sidste dankortmaskiner ladet op. Allerede kl. 12 mødte de første ind, og kl. 16 gik det hele rigtig igang, og de første gæster blev budt velkommen. Der var styr på alt, lige fra hvem der rullede den røde løber sammen, til hvem der skulle åbne døren for dronningen, når den officielle del var færdig. Senere handlede det om at tjekke billetter, at holde styr på baren og dermed få betjent så mange gæster som muligt, så deres aften kunne blive helt uforglemmelig.

Som den sidste bar lukkede Kælderbnaren kl. 06.15. Herefter lå fustagefesten og ventede, som en god gulerod, der først kunne nås, når alt var ryddet op. Kl. 07.45 var alt klart og fustagefesten gik igang. En fustagefest der holdt længe og havde rigt indhold, men den skulle nok opleves. Det kan dog nævnes, at flere kom i vandet i grønnegården, 15 poser pølsehorn blev spist, og rygterne siger, at de sidste gik i seng kl. 00.15 og det er jo altså dagen derpå.

Rektor fortalte, hvordan DTU i de kommende år, vil fokusere på tre områder: ’DTU – det bæredygtige universitet’, ’DTU – innovationens universitet’ og ’DTU – universitet i verdensklasse’. Desuden vil DTU for fremtiden intensivere samarbejdet med både private og offentlige partnere med respekt for mennesker og deres dygtighed, for herigennem at blive til endnu større gavn, både for samfundet og for det enkelte menneske.

17

Årsfesten 2012

PF-formandens tale

å

tema

Foto: Christine Collin og Dennis Johnsen

16

Krydsfelt.dk Juni 2012


TEKNIK

MåNEDENS kLUMME

DTU Robocup

Uddannelser i Danmark

Med samtlige mulige points, blev undertippede Sortskæg en suveræn vinder ved dette års udgave af DTU Robocup, der løb af stablen i weekenden d. 20.-22. marts. Krydsfelt har mødt Sortskægs skabere til en snak om robotter.

Indianske sprog og kulturer, old- og middelalderindisk samt indologi, er bare nogle af de uddannelser, man kan få i Danmark. Efter tidligere at have kommenteret på DTU’s forskellige uddannelsesretninger, vil Søren Vang Fischer denne gang sammenligne DTU med resten af Danmark, og redegøre for, hvofor han mener, at vi er Danmarks fremtid.

Alt i alt har robotten indkodet 100 Til dagligt bor Sortskæg i en kasse hos Christian enkelttrin, som i ”drej til højre”, ”kør ligeud indtil du når en streg” og ”stop når du kører forbi en port”. Banen bygning af robotter, blev de stadig bedre til konkurrencen er bygget op med 14 dag for dag. De vurderer, at det optimale porte, og Sortskæg bruger en føler lavet hold nok ville bestå af eksperter indenfor af en plastikstrip og gaffatape til at regibåde elektro og IT. I stedet brugte de to strere, hvilken port den nu har passeret. en del tid på at google elektronikken. Af Kristina Linde I forvejen har Rune og Christian indkoHansen, det hvilke sekvenser af trin, der følger Christian blev færdig som Diplom Matematik og efter hver port. IT-ingeniør i januar, mens Rune stadig Teknologi, læser IT, og i dette semester er i prakredaktør på Krydsfelt Navnet Sortskæg har intet med ACTA tik hos firmaet Picca, der netop arbejder eller andet pirateri at gøre, men kom af, med automation og computerstyring af at nogle støddæmpere forrest på robotprocesser. ten, godt kunne ligne et skæg. Siden ”Tid? Vi har vel lagt i hvert fald over 100 er støddæmperne blevet fjernet, men DTU Automation har godt nok endnu timer i robotten, og dertil har vi gjort os navnet holdt ved. ikke henvendt sig, men de to herrer er en helt masse overvejelser, lige siden vi egentligt også mere interesserede i at Robotmestre besluttede os for at gå ind i konkurrenkomme i jobs, der godt kan være robotDe to ophavere mødte hinanden cen igen i år”, fortæller Christian Thommindede, men hvor det primært handler gennem et bofællesskab i Hellerup, sen og Rune Hansen: de to vindere af om, at være god til at løse opgaver. hvor idéen opstod. Efter at have deltaDTU Robocup 2012. Robotten SortRobotter og dansegulve get sidste år uden større succes og kun skæg er lille og kompakt, og består Sidst i interviewet går vi en tur, for lige 4 points, gik de i år ind i konkurrencen udover mekanikken primært af gaffaat lufte Sortskæg. Udenfor Oticonsalen tape og plexiglas. På de virker robotten pludselig lidt malplaceto baghjul leder et kranie ret, og jeg prøver at høre, om robottankerne hen på navnet, tricket kan bruges på dansegulvet. Det mens der fra siden lader dog ikke til at være så effektivt, til stikker en plastikstrip gengæld fortæller Christian, at der altid ud. På toppen fortæler piger med i konkurrencen. Typisk har ler et lille display, hvilde nogle vældigt sjove inputs: engang ket program der køres var der en Barbie indbygget i en robot pt., og under en fang– uden at det hjalp synderligt på ydeevarm der normalt hviler nen, endte de med at vinde designved siden af displayet, prisen, og der er vi nok igen tilbage ved sidder et tredje hjul, der Sortskæg i Oticonsalen, spørgsmålet om ambitioner. bevæger sig uafhængigt hvor også konkurrencen fandt sted af de andre.

Mød Sortskæg

Rune og Christian fortæller om opbygningen: Alt styringen foregår via to ARDUINO microcontrollers, miniCPU’er der kan bruges til alt fra modelfly til at lave blinkende tøj. De to holder styr på henholdsvis motorerne og programmeringen: ”Lidt ligesom en venstre og en højre hjernehalvdel, med software vs. hardware”. Der er to motorer, én til hvert baghjul. Når der skal drejes kører de hver sin vej.

Krydsfelt.dk Juni 2012

med helt klare ambitioner om ikke bare at komme i finalen, men om at tage samtlige points og særligt de svære med golfbolde. Det lykkedes heldigvis også, selvom de sidste justeringer blev foretaget blot et kvarter før start. De fortæller hvordan de byggede hele banen op i kælderen, og selvom Rune havde taget et 3-ugers kursus med fokus på

Rune Hansen, 28 år, tv. Christian Thomsen, 32 år
 Sortskæg, 5 måneder

Af Søren Vang Fischer, Ph.d.studerende, DTU Nanotech

Gennem mit tidligere engagement som uddannelsespolitisk koordinator i PF’s bestyrelse anno 2010, samt mit fortsatte engagement inden for området og sidenhen også i Danske Studerendes Fællesråd (DSF), har jeg været i kontakt med en bred mængde studerende fra forskellige uddannelser i Danmark, og konklusionen har desværre vist sig, at være skræmmende tæt på alle de fordomme, som man måtte have.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning

18

Det første eksempel, som stadig står skærende klart i min erindring, omhandler andre uddannelsers syn på praktik. Som uddannet civilingeniør har jeg aldrig haft nogen form for praktik, men kan dog sagtens se det gode ved netop praktik, da man her lærer den virkelige verden at kende som jo alt andet er anderledes og ikke nær så ideel som den teoretiske. Under en diskussion omkring DSF’s holdning til praktik kommer følgende holdning frem hos en studerende på statskundskab; hvis man teoretisk kan opnå samme viden som gennem et praktikforløb, skal praktik ikke være en mulighed. Dette må åbenbart skyldes en eller anden antagelse om, at den teoretiske viden er en mere ”ren” form for læring, som helst ikke skal smudses til af noget så banalt som den virkelige verden. Samtidig kom det også

frem, at hvis man endelig skulle i praktik, så måtte man endelig ikke få praktikløn, men udelukkende SU, idet der ellers ville være et incitament til at forlade universitet og tage i praktik. Der skal ikke være tvivl om at jeg, og PF, er rygende uenige i denne udtalelse og ønsker, at alle modtager løn under praktik. Dog kan det så heller ikke undre mig, at politikere generelt fremstår så tåbelige, idet der bare blandt de nuværende ministre er hele otte personer, der har læst statskundskab. Hvis vi nu vender blikket væk fra småtbegavede studerende, og i stedet kigger på, hvad der findes af småfag der modtager offentlig støtte i Danmark, kan det nævnes, at disse i 2011 blev skåret ned fra 34 til 14. Blandt disse 14 fag findes bl.a. old- og middelalderindisk, som jeg har meget svært ved at se de gavnlige effekter af, ligesom fagene Indianske sprog og kulturer eller Indologi heller ikke umiddelbart lægger op til de store samfundsgevinster. Hvorfor det i Danmark er nødvendigt at uddanne personer inden for disse områder, går ud over min forståelsesramme, idet jeg tænker at USA og Indien vel kan uddanne folk inden for disse emner, såfremt det er relevant, nøjagtig ligesom at vi grundet rigsfællesskabet med Grønland også tilbyder uddannelsen Eskimologi. Den sørgelige sandhed er, at disse eksempler på ingen måde er enkeltstående, men at der kan findes masser af lignende eksempler, hvis man kigger efter dem. I stedet for at uddanne en større mængde af idéhistorikere, så jeg hellere, at der blev uddannet personer til gavn for erhvervslivet. Som en konklusion på denne, samt de foregående artikler, kan jeg jo kun gratulere jer alle for at have valgt en uddannelse på DTU, da det her, trods

alle fordomme, er svært at finde nogen, der ikke vil blive til gavn for samfundet, når de står med deres eksamensbevis i hånden. Så læg det hårde arbejde nu, og så kan det være, at det er jer, der på et tidspunkt bliver berømte på rent faktisk at kunne noget.

?

Kan man virkelig dømme Danmarks regering ud fra en enkelt studerendes udtalelse? Har du også oplevet, at omverdenen kører i et andet gear end dig? Skriv ind med kommentarer på krydsfelt@pf.dk Kunne du selv tænke dig, at skrive en klumme? Det kan være om et emne du brænder for, om DTU, om politik og proteiner, om kærlighed og finanskrise, om offentlig transport og dystre fremtidsudsigter, om husleje og uigennemskuelige pensionsordninger – kort sagt, det kan være lige præcis det, der optager dig mest. Send os en mail eller kom forbi kontoret på 1. sal i Oticonsalen til en snak, hver tirsdag kl. 16-17.

19


B

d l a f d nu

BUNDFALD Af Simone Witzansky, Teknisk Biomedicin

Vind ekstra USB-kræfter

Der er kæmpe forskel på USB 2.0, som alle kender, og så 3.0, som nye bærbare computere i stigende grad udstyres med. Men hvad gør du, hvis du vil have hurtig overførselshastighed uden at skulle skifte computeren ud?

Targus USB 3.0 Express Card Adapter er et lille kort, der er designet, så det passer i computerens Express Card-port, som findes på siden af de fleste bærbare computere. Kortet stikker ikke ud, så du kan lade det sidde i computeren og dermed altid have en hurtig USB-forbindelse ved hånden. Send en mail med titel ”Targus” til Krydsfelt@pf.dk med kort ris eller ros til bladet, og du er med i konkurrencen. Husk at skrive fuldt navn, studieretning og adresse.

June 15th-17th Startup Weekend - for passionate leaders and entrepreneurs Startup Weekend is a global network with the mission to inspire, educate, and empower individuals, teams and communities. Come share ideas, form teams, and launch startups in 54 hours: no talk, all action.

What? Academia Startup Weekend will be designed to accommodate research based ideas for products and businesses and is open to all students, engineers, designers, and everyone with interest in high tech startups. We offer high quality mentorship, advisory on patents and IP, raising venture capital and pitching. You can win up to 10.000 DKK and get investors interested in your business idea, not to mention great fun and networking opportunities. Give yourself a chance and join this life changing event! Read more: http://startupweekend.org/events/.

A SW experience By Mette Maagensen, M.Sc. Student Design & Innovation

Last fall I attended my first Startup Weekend and all I can say is: TRY IT! I was challenged in new ways, and learned so much. First of all, I only knew a few when I arrived, but soon got to talk to many cool people with a very different background than me. Second I had to choose an idea I loved, and third, figure out how to work with basically 10 strangers to get something done in only 54 hours! We ended up with a working prototype that was tested on real users and a stronger network. SW has really changed my view on how much you can get done in one weekend, what is important when you develop new products, and how essential it is to work with people who see things different than yourself. Your idea doesn’t sell itself, so if you can’t sell it, it’s useless.

Krydsfelt.dk Juni 2012

Pssst Årsfesten I Der var kommet gang i trykkeriet: overfor 101 hang en række kæmpestore stofbannere med både PF og DTU’s logo. Krydsfelt er dog rimeligt sikre på, at PF ikke har været med i den øvrige udformning, idet der langs hele muren var trykt: SJOV FEST – COOL FEST – ÅRSFEST. ”Sjov fest”? ”Cool fest?” Velkommen til halbal i 90’erne.

Netto Over hele campus, hænger nu en glad terrier: DSF (og herigennem PF) kører for tiden en kampagne mod udmeldingen om, at arbejdsløse akademikere da bare kan tage job i Netto. Nu er ingeniører heldigvis rimeligt eftertragtede, men efter 3½, 5, 6, 7.. års studium, er ”I kan jo bare søge lidt bredere” måske et lige lovligt let svar på den høje arbejdsløshed blandt nyuddannede.

Er du i tvivl? Kan du jo spørge: www.erdettidtilhegnet.dk?

Årsfesten II Dronningen var der. Krydsfelt havde et mål om, at farveafstemme denne udgave efter hendes outfit, men den grålige farve ser altså bedre ud på en kongelig, end på et studentermagasin. Vi satser på lilla i ’13!

Grøn Dyst Nu kan man købe Malk de Koijn billetter til 100 kr, selv hvis man ikke føler sig særlig miljøvenlig. Hurra!

Årsfesten III Vi vil gerne sige tak for en fantastisk fest! Vel planlagt og afviklet, glade gæster og en dejlig stemning helt til den lyse morgen. Thumbs up herfra: vi glæder os allerede til næste år.

Eksamen er den flittige elevs fest... ...og for os andre var det rart, at PF arrangerede lektiecafé, hvor man lige kunne få helt styr på de der ni røde Tuborg i den der idealgaslov. Tak for det, PF.

Årsfesten IV Fik du læst PF-formand Lines tale på temasiderne? Døgnåbent bibliotek lyder som en fantastisk idé, særligt hvis der også kan købes ordentlig (PF)kaffe. Redaktionen vil se frem til de mange kander, der fremover skal købes natten før deadline.

Sommerferie-countdown For enden af 3-ugers ligger sommerferien. Brug kalenderen som countdown. Redaktionen tager til Roskilde og til de varme lande. Hav en dejlig ferie, og vend stærkt tilbage, thi fra september er der atter et semester.

Ingredienser Dej 200 g lunkent mælk 25 g gær 200 g smør 50 g sukker 5 g salt 2 æg 600 g mel Remonce 150 g smør 250 g brun farin 2 spsk kanel Pensling Brun farin rørt op med lunkent vand Pynt Hvid glasur af flormelis og vand

Fremgangsmåde Opløs gæren i den lunkne mælk. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve i en time. Tilbered imens remoncen. Blødgør smørret og rør farin og kanel i. Run dejen ud til en firkant på 30x40 cm, fordel remoncen over hele fladen, tril dejen til en aflang pølse og skær den i 20-24 stykker. Sæt sneglene med snitfladen opad på bageplader beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve på pladerne i 15 min. Bag sneglene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min. Pensl sneglene med blandingen af brun farin og vand, når de er bagt færdige og stadige er varme. Lad dem køle af på en bagerist. Pynt dem evt. med hvid glasur, når de er kolde. Velbekomme!

21


22

Månedens FOTO

Kalender - JUNI

Fotograf Christian Breinbjerg læser Byggeteknologi og er medlem af PF Foto., Model: Britt Heyde Make-up: Rosalina Johnson

Billede taget med et NikonD300 med brændvidde 105 mm, blænde f/8 og eksponeringstid 1/160 sek. Billedet er taget i PF Fotos fotostudie.

sUdOku 7 7

8

4

7 1

6

6 6

5

6

7

9

5

5

9

6 9 8

7

1

8

9

2 1

2

6

5

9

9 6

6

4

7 5

8

1

2

7

3 2

8 1

3

3

5

5 1

6

4

5

7

6 7

7

2

4 2

7

6

7 5

1 fre Første dag i 3-ugers. Gratis koncert med Pharfar i S-Huset 2 lør Kampsax’ Sommerfest 3 søn 4 man 5 tirs Grundlovsdag. Nakkeost på Ostenfeld 6 ons 7 tors Fællesrådsmøde 8 fre 9 lør PF’s Fodboldturnering – tjek pf.dk/fodbold 10 søn Sjælsø rundt cykelløb på Lyngby Campus 11 man 12 tirs 13 ons 14 tors Socialudvalgsmøde 15 fre Diamantens Sommerfest 16 lør 17 søn 18 man 19 tirs 20 ons 21 tors 22 fre Grøn Dyst aflsutning, Sommerfest i Hegnet 23 lør Fælles universitetssommerfest på Docken 24 søn 25 man 26 tirs 27 ons 28 tors 29 fre 30 lør Grøn Vision tager på Roskilde Festival Og husk så: Semesterstart mandag d. 3. september. Desuden har rektor fødselsdag d. 2. juli. Hurra!

Krydsfelt.dk Juni 2012

Vil du have noget med i Krydsfelts kalender? Send en mail med begivenhed inkl. dato til krydsfelt@pf.dk.

Krydsfelt.dk Juni 2012

23


STUDIEMESSE 2012 25.-26. september 2012 i S-huset. Hver dag fra 10-16.

DELTAG I KONKURRENCEN OM: En MacBook Pro eller en Weber Grill.

Vind en MacBook Pro fra

Kig forbi vo res studie stand og deltag i konkurre ncen

© Idé, tekst og tryk: A&P University Solutions Support – Layout: Henrik Maretti.

Polyteknisk Forening og A&P University Solutions inviterer alle studerende på DTU til

Krydsfelt 65