Page 1

avaimet 1 I 2017

Kruunuasunnot Oy:n asiakaslehti

Tarjoamme viihtyisiä koteja kaikenkokoisille perheille eri puolilta Suomea. Kruunuasuntojen monipuolisesta asuntotarjonnasta löydät varmasti juuri sinulle sopivan kodin.

HYRYLÄSSÄ kaikki on nurkan takana Kepeä KEVÄTSIIVOUS Kruunuasunnoissa VIIHDYTÄÄN

OSALLISTU KUVAKISAAN!


4

Hyrylä palvelee Anita ja Jukka Välimaa kertovat asuinpaikastaan.

18

9

Osallistu kuvakisaan Aiheena kaunis piha tai parveke.

Avaimet 1/2017

Asumisviihtyvyystutkimus 2016.

Kepeä kevätsiivous Miten vältät siivousstressin? Jaa siivous pienempiin osiin.

Sisältö 2

12

Kruunuasunnoissa viihdytään

Pääkirjoitus ............................................ Hyrylä palvelee ................................... Seitsemän veljeksen jäljillä........... Lemmikkieläimet tervetuloa....... Hämeenlinnan Vanhankaupunginkatu 11...................................... Osallistu kuvakisaan.......................... Näin tavoitat meidät ....................... Kiinteistönetti ...................................... Kruunuasunnoissa viihdytään ... Kukkaro kiittää lajittelusta............. Siivouspäivä .......................................... Kierrätys .................................................. Kepeä kevätsiivous ........................... Martat vinkkaa .................................... Kesäherkkua .........................................

3 4 6 7 8 9 10 11 12 14 16 17 18 20 22


Parempaa palvelua kaikille asiakkaille.

Kruunuasunnot Oy asiakaslehti 1/2017 Kruunuasunnot Oy on asuntojen ja asumisen kehitysyhtiö, joka vuokraa asuntoja Suomessa. Julkaisija Kruunuasunnot Oy Elimäenkatu 25-27 00510 Helsinki puh. 020 743 2950 fax 020 743 2951 www.kruunuasunnot.fi Päätoimittaja Mika Karlsson Toimitusneuvosto Mika Karlsson Katri Tattari Milja Koivuniemi Marja Liiti Pia Uusikartano-Alatalo Ulkoasu ja taitto Maarit Riikonen Markkinointitoimisto Farkas Oy Painos 500 kpl

Pääkirjoitus Tämän numeron yhtenä pääteemana on kodin siisteys. Kodin säännöllinen siivous vähentää merkittävästi huonepölyn määrää ja varsinkin kesän siitepölykausi edellyttää ainakin allergiaoireisilla säännöllistä pölyjen poistoa sisäolosuhteiden parantamiseksi. Sisäsivuilla käydään läpi sekä kiireiseen arkeen että reilumpaan ajankäyttöön sopivia kodin puhtauteen liittyviä neuvoja ja ohjeita. Siisteyden lisäksi lehdessä käsitellään viimeisimmän tyytyväisyyskyselyn tuloksia. Tulokset olivat selvästi aiempaa paremmalla tasolla ja osoittivat edelleen korkeaa tyytyväisyyttä vuokraustoimintaamme. Aiemmissa kyselyissä heikoksi koettu kiinteistönhuollon palvelu parani selvästi, joskin kehitettävää on edelleen mm. palvelujen nopeudessa. Kyselyssä tunnistettiin kehitystarpeita erityisesti ulkoalueiden hoidon osalta, johon pyritään nyt panostamaan. Kyselyn tuloksista on lisää lehden sivulla 12. Kiinteistönhoidon palvelujen seurannan kehittämiseksi ja yleisestikin asiakaspalvelun varmistamiseksi olemme kevään aikana ottaneet käyttöön toimintamallin, jossa vikailmoituksen tai muun sähköisen tilauksen kulkua on mahdollista seurata. Viestintäkanavana toimii sähköposti, johon ilmoittaja saa halutessaan tiedon esimerkiksi vikailmoituksen vaiheesta sekä linkin varsinaiseen ilmoitukseen. Tällä uudistetulla toimintatavalla varmistamme sen, että asioiden hoitaminen ei jää pelkästään muistin tai muistiinpanojen varaan. Jatkamme sähköisten palvelujen kehittämistä mahdollistaaksemme vaivattoman ja ajasta riippumattoman asioinnin asiakkaillemme. Olemme kevään aikana saaneet käyttöömme uuden aiempaa käyttäjäystävällisemmän asuntohaun sekä uutena toiminnallisuutena vuokrasopimuksen sähköisen allekirjoituksen ja irtisanomisen. Erilaisista sähköisistä työkaluista huolimatta asiakkaittemme käytössä ovat edelleen myös perinteiset kontaktikanavat, joista suosituin on 24/7 puhelinpalvelumme. Mukavaa kesäkautta lukijoillemme! Mika Karlsson toimitusjohtaja

Avaimet 1/2017

3


Hyrylässä

palvelut ovat nurkan takana Viime syksynä Anita ja Jukka Välimaa muuttivat Kruunuasuntojen asuntoon Tuusulan Hyrylään. Pariskunta viihtyy Tuusulan keskustassa ja paikka on lunastanut lupauksensa, jotka pariskunta oli alueelle asettanut.

KOTI 3 h + k + kh, 77 m² MISSÄ Hyrylässä ASUKKAAT Anita ja Jukka Välimaa

Emme halunneet asuntoa yksityiseltä vuokranantajalta, vaan halusimme ison vuokrausyrityksen. Henkilökohtainen kontakti oli asunnon hakuprosessissa todella tärkeä.

LUONNON HELMASSA Hyrylä on Tuusulan keskus ja matkaa Helsinkiin on noin 25 km. Asuntomme sijaitsee aivan Hyrylän keskustassa. Sijainti on meille loistava, sillä kaikki palvelut ovat aivan nurkan takana ja vastapäiseen uimahalliin on muutaman minuutin matka. Vaikka asumme keskustassa, luonnossa liikkumisen mahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Jukka käy juoksulenkillä lähes joka päivä ja mukavat pyörätiet houkuttelevat toisinaan pyöräilemään. Tuusulanjärvi on mahtava lenkkeilykohde varsinkin kesäisin. Täältä pääsee helposti ja nopeasti Helsingin keskustaan. Anita käy Pasilassa töissä ja kulkee sinne junalla Keravalta. Viihdymme hyvin Hyrylässä luonnon helmassa.

M

yimme talomme Espoosta ja kartoitimme meille sopivia asuntoalueita. Tytär perheineen asuu Vantaalla ja halusimme asua heitä lähellä. Googlettamalla päädyimme Vuokraoven sivuille, josta löysimme tämän Kruunuasuntojen asunnon. Tuusulan Hyrylä on lähellä tyttären asuntoa, joten teimme aika nopeasti päätöksen muutosta. Laitoimme hakemuksen netin kautta Kruunuasunnoille ja soitimme Milja Koivuniemelle. Vuokraaminen oli erittäin helppoa. Yllätyimme, sillä olimme varautuneet vaikeampaan prosessiin. Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ja muutto tapahtuivatkin nopeasti.

4

Avaimet 1/2017

AVARUUS JA VALOISUUS VAKUUTTIVAT Asunto on ensimmäisessä kerroksessa ja meillä on parveke, josta on näkymä vehreälle takapihalle. Olemme tyytyväisiä sekä asuntoon että sen pohjan toimivuuteen. Asunnossa on isot huoneet ja paljon valoa. Erityisesti pidämme isosta keittiöstä. Avoin ruokailutila on aivan superihana, sillä mahdumme kaikki 12 perheenjäsentä saman pöydän ääreen. Neliöt vaikuttavat paljon isommalta kuin ovat. Anita on keittiöalalla töissä, joten hänelle keittiön toimivuus on tärkeää. Jotta ruoanlaitto sujuisi helpommin, vaihdoimme itse keittiön lieden nopeampaan induktiolieteen. Meille tärkeää on ruoanlaitto


ja yhdessä syöminen. Valoisuuden lisäksi asunnossa on reilun kokoiset olohuone ja makuuhuoneet. Pidämme asunnon avarasta tunnelmasta ja se vaikuttikin isolta osaltaan asunnon valintaan. Keskellä pihaa oleva lämmitetty pyörävaunuvarasto on aivan luksusta.

TOIMIVA HUOLTO

nalueesta. Meidän rapussa ainakin on hiljaista eikä mitään häiriötekijöitä ole ollut. Alkuun olikin vaikea tottua tähän hiljaisuuteen, kun mistään ei kuulu asumisen ääniä. Hyvät asukassäännöt ohjaavat asukkaita ottamaan vastuuta asumisestaan. Jokaisella on velvollisuus pitää asunnosta huolta omalta osaltaan. Meillä kaikki on hyvin ja olemme olleet hyvin tyytyväisiä asuntoon.

Olemme käyttäneet huollon palveluja ja kehuja annamme sen toimivuudelle. Henkilökohtainen kontakti on tärkeä myös vikailmoituksissa; on helpompaa kysyä reaaliaikaisesti asiasta esimerkiksi puhelimitse, kun saa yleensä heti vastauksen kysymyksiin. Kun havaitsemme korjaustarpeen ja tarvitsemme huoltomiestä paikan päälle, soitamme palvelunumeroon. Huolto on silloin ollut nopeasti paikalla ja vika korjattu ripeästi.

YHTEISÖLLISYYDESTÄ Tyttären lapsien hoitoon pystymme osallistumaan kätevästi lyhyen matkan takia. Varsinkin ensimmäinen lapsenlapsemme, 2-vuotias poika, on meillä usein käymässä ja pihan leikkialueella olemme tutustuneet joihinkin naapureihin. Täällä saa kyllä juttuseuraa, vaikka yhteisöllisyyttä ei paljoakaan ole. Suomalaiset ovat vähän umpinaista kansaa eivätkä uskalla tehdä tuttavuutta tuntemattomien kanssa. Nuorempiin ihmisiin on helpompi saada kontaktia kuin vanhempiin.

KRUUNUASUNTO VUOKRANANTAJANA? Meillä on kokemusta ainoastaan tästä asunnosta ja asui-

Olen ammatiltani muusikko-tuottaja-säveltäjä ja lisäksi minulla on oma bändi, joten kitarat ovat mulle ensisijaisesti työkaluja. Ne ovat myös kauniita esineitä ja olen tottunut jo lapsuuden kodista siihen, että kotona on soittimia. - Jukka

Avaimet 1/2017

5


Seitsemän veljeksen jäljillä

K

ruunuasunnoilla on Tuusulan Hyrylässä seitsemän asuintaloa, jotka on nimetty ja tunnetaan alueella Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen nimillä. Ajettaessa Hyrylän läpi kohti Järvenpäätä näkyy tien oikealla puolella Lauri, punainen, vuonna 1963 valmistunut kolmikerroksinen tiilitalo. Laurissa on 36 asuntoa, joista puolet on kaksioita ja puolet kolmioita. Lauri on hyvin tunnistettavissa sen päädyssä olevasta reliefistä, jossa kukko karttakeppi kädessä paimentaa seitsemää kukonpoikasta. Laurin takana katseilta suojassa on Eero. Talossa on 24 asuntoa, jotka ovat kaikki kolmioita. Myös Eero on kolmikerroksinen punatiilitalo. Talo on valmistunut vuonna 1965. Lauri ja Eero sijaitsevat alueella, jossa toimi venäläinen varuskunta 1850-luvulta Suomen itsenäistymiseen asti. Aikanaan alueella on sijainnut suuria kasarmirakennuksia, jotka ovat saaneet väistyä kerrostalojen tieltä.

6

Avaimet 1/2017

Ennen Lauria ja Eeroa olevasta risteyksestä käännyttäessä oikealle ja ajettaessa tietä pitkin mäkeä ylös, löytyy vanhemmat veljekset; Aapo, Juhani, Tuomas, Simeoni ja Timo. Talot ovat 1957 – 1959 rakennettuja, keltaiseksi rapattuja kerrostaloja. Asuntoja taloissa on yhteensä 57; kaksioita, kolmioita ja neliöitä. Jokaisessa asunnossa on huoneistokohtainen sauna. Kaikissa Seitsemän veljeksen taloissa on jotain Aleksis Kiven teokseen liittyvää. Laurin ja Eeron porraskäytävissä on otteita Seitsemästä veljeksestä. Muissa ”veljestaloissa” on taideteoksia kirjan aiheista. Talojen sijainti Hyrylässä on erinomainen. Hyrylän palvelut ovat aivan vieressä, lähellä on erinomaiset ulkoilumaastot ja paljon erilaisia urheilumahdollisuuksia. Lisäksi Helsinki kaikkine houkutuksineen on reilun puolen tunnin matkan päässä.


Koirankakat pois katumaisemasta

K

ruunuasunnot on jo kahden vuoden ajan ollut tukemassa Tuusulan kunnan ja Tikspacin koirankakkapussiprojektia. Kunnan alueelle on sijoitettu 15 ”koirankakkapussiasemaa”. Asemilla on tarjolla ilmaiseksi koirankakkapusseja. Tällä kannustetaan ihmisiä keräämään koiriensa jätökset pois ja pitämään ympäristö siistinä. Tuusulassa on kulunut kahden vuoden aikana noin 220.000 koirankakkapussia. Hankkeeseen ovat olleet tyytyväisiä niin kunnan asukkaat kuin kunnan työntekijätkin. Kunnan työntekijöiden mukaan yleinen siisteys alueilla, joilla on koirankakkapussiasemia, on lisääntynyt myös muuten kuin koirien jätösten vähentymisenä. Kruunuasunnot lähti mukaan myös seuraavalle kaksivuotiskaudelle tukemaan Tuusulan siisteyttä ja rahoittamaan koirankakkapussiasemia.

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita!

L

emmikkieläin on monelle ihmiselle se paras kaveri ja sen katsotaan olevan perheenjäsen. Yleisimpiä lemmikkejä ovat kissat. Koirat ovat heti seuraavaksi suosituimpia. Tavalliset lemmikkieläimet ovatkin tervetulleita asumaan kanssasi Kruunuasuntojen asuntoihin. Meillä asuu paljon kissoja ja koiria sekä muita pieneläimiä. Lemmikkiä hankittaessa on syytä pitää mielessä, että lemmikki vaatii hoivaa ja huolenpitoa koko elinaikansa. Lemmikin ominaisuudet on myös hyvä muistaa lemmikkiä hankittaessa. Esimerkiksi isokokoisten koirien kanssa asuminen pienessä yksiössä voi olla hyvinkin haasteellista. Lemmikin omistajana sinun tulee kuitenkin huolehtia siitä, etteivät lemmikit tuota häiriötä tai vahingoita asuntoa. Kissojen kanssa tulee muistaa sisäsiisteydestä huolehtiminen. Kissan oma hiekkalaatikko on niin isoja kuin pieniäkin tarpeita varten. Pissaamista muualle asuntoon ei tule sallia. Vahinkoja sattuu välillä niin kissoille kuin koirillekin sisätiloissa. Sitä varten on hyvä hankkia suihketta, joka poistaa bakteereja ja hajuja. Tästä huolehtimalla eläimelle ei tule mielikuvaa, että sisälle pissaaminen tai kakkaaminen olisi sallittua. Tehtävänäsi on myös huolehtia, ettei lemmikkisi pääse säikyttelemään tai puremaan ihmisiä tai muita eläimiä eikä aiheuttamaan vaaraa tai vahinkoa muille. Jos olet koiran omistaja, tehtävänäsi on huolehtia, ettei lemmikkisi haukun-

nallaan tai ulvonnallaan häiritse talon muita asukkaita. Järjestyslain mukaan koirat ja kissat on pidettävä kytkettynä yleisellä alueella. Tämä koskee myös talon pihamaata. Lemmikeillä ei myöskään ole asiaa lasten hiekkalaatikoihin tai leikkipaikoille. Lisäksi lemmikin ulkoiluttajan tulee muistaa korjata eläimen jättämät ulosteet pois saman tien. Vaikka lemmikit ovatkin tervetulleita Kruunuasunnoille, ei ammattimaista koirien, kissojen tai muiden eläinten kasvattamista tai hoitamista saa asunnoissa tehdä. On myös hyvä muistaa, että vuokralainen on korvausvelvollinen, jos hänen lemmikkinsä aiheuttaa vahinkoa asunnossa.

Avaimet 1/2017

7


HÄMEENLINNAN VANHAKAUPUNGINKATU 11 VALMISTUI

A

ivan ihastuttava, 1880-luvulla valmistunut puutalo sijaitsee Hämeenlinnan Vanhakaupunginkatu 11:sta. Aikanaan se on rakennettu Venäjän armeijan kantahenkilökunnan asunnoiksi. Ennen perusparannusta talo toimi pitkään puolustusvoimien soittokunnan harjoitustilana ja siinä oli kaksi isoa huonetta. Talon perusparannus alkoi syksyllä 2016 ja 1.3.2017 pääsivät asukkaat muuttamaan moderneihin asuntoihin, joissa kuitenkin on jäljellä nähtävissä talon vanhoja piirteitä. Taloon valmistui 8 erikokoista asuntoa yksiöstä 4 huoneen ja keittiön asuntoon. Asunnoista kolme on toteutettu invamitoituksin. Mikäli asunnossa on ollut kaakeliuuni, on se jätetty

8

Avaimet 1/2017

paikoilleen. Valitettavasti uunit ovat vain koristeita eikä niissä voi polttaa tulta, mutta ne ovat kauniita sisustuselementtejä. Linnan kasarmi on alueena ainutlaatuinen. Hämeen linna ja järvenranta ovat idylliset ja aivan vieressä. Lähipiiriin kuuluu myös kaksi muuta saman aikakauden puutaloa, jotka ovat perusparannuksen jälkeen asuinkäytössä. Lisäksi vieressä on myös 1913 rakennettu punatiilinen talo, joka huokuu historian havinaa. Alueen viehätystä lisää rantasauna, josta alueen asukkaiden on mahdollista varata itselleen saunavuoro. Koska Vanhankaupungin katu 11 on suojeltu, oli perusparannusurakka tavallista haastavampi. Vanhoja rakenteita purettaessa kuvattiin talo ja asunnot päivittäin museovirastoa varten. Alueen talojen lisäksi koko alue on suojeltu muinaismuistolailla.

TERVETULOA ASUKKAAT!


Osallistu kuvakisaan! Osana Siivouspäivä-teemaa Kruunuasunnot järjestää kuvakilpailun aiheesta Kaunis Piha. Kaunis piha voi olla monennäköinen. Piha/parveke voi olla kaunis kokonaisuus tai siinä voi olla jokin viehättävä yksityiskohta.

Olemme jakaneet kilpailun kolmeen teemaan: 1. 2. 3.

Kaunis taloyhtiön pihapiiri Kaunis asuntopiha Kaunis parveke

Kuvia voi lähettää jpg-muotoisena aikavälillä 1.7-31.8.2017 avain@kruunuasunnot.fi osoitteeseen. Kuvien tulee olla otettu tänä vuonna. Kilpailun voittajan valitsee Kruunuasuntojen Avaimet-lehden toimituksen raati. Parhaat kuvat jokaisesta sarjasta palkitaan 100 euron lahjakortilla. Kilpailukuvien oikeudet säilyvät tekijöillä. Voittajakuvat tulevat esille verkkosivullemme.

Kutsumme kaikki asukkaat osallistumaan kuvakilpailuun. Anna luovuutesi kukkia ja nappaa kaunis kuva. Avaimet 1/2017

9


NNäin tavoitat meidät 24/7 PALVELUNUMERO 020 743 2960 Asukassivuilta voi lukea lisätietoja taloyhtiösi asioista.

huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi

Kun sinulle tulee asiaa Kruunuasunnoille, niin tavoitat meidät helpoiten palvelunumeron kautta.

moitukset ja asumisenaikaiset henkilömuutokset voi tehdä palvelunumeroon. Puhelimeen vastataan 24/7.

Palvelunumero 020 743 2960 ja huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi. palvelevat sinua kaikissa vuokrasuhteeseesi liittyvissä asioissa, halusit sitten tavoittaa isännöitsijän, huoltoyhtiön tai varata autopaikan tai saunavuoron. Myös vikail-

Vuokranmaksut: vuokravalvonta@kruunuasunnot.fi. Käyttökorvaukset: laskutus@kruunuasunnot.fi. Vuokraus: vuokraus@kruunuasunnot.fi.

Jokaisella taloyhtiöllä on nimetty isännöitsijä. Isännöitsijätehtävät on jaettu alueittain.

Eero Puranen • Dragsvik • Helsinki • Hämeenlinna • Lahti • Riihimäki • Tuusula • Upinniemi

10

Avaimet 1/2017

Markku Strömmer • Hamina • Joensuu • Jyväskylä • Kankaanpää • Kuopio • Lappeenranta • Mikkeli • Säkylä • Tampere • Tikkakoski • Turku • Vekaranjärvi • Ylöjärvi

Tarja Marjavaara (Realia Isännöinti) • Rovaniemi • Sodankylä Sami Haverinen (OP-Kiinteistökeskus Kainuu Oy) • Kajaani Jussi Juutinen (Reim Oulu) • Oulu


Kiinteistönetti Aloitimme viime vuonna projektin saattaa mahdollisimman moni taloyhtiömme vuokraan kuuluvan kiinteistönetin piiriin. Valitettavasti toiset taloyhtiöt sijaitsevat alueilla, joille ei ole mahdollista toteuttaa kiinteistönettiä. Projekti on vielä kesken, mutta se on tarkoitus saada loppuun heinäkuussa. Jokaiseen asuntoon jaetaan tiedote netistä ennen sen käyttöönottoa. Tiedotteessa annetaan asukkaille ohjeet tarvittavista toimenpiteistä netin aktivoimiseksi. Valmiit kohteet • •

• • • • • • • • • •

Hamina: Sibeliuskatu 1b Hämeenlinna: Aulangontie 2a, Selkäsuonkatu 7, Selkäsuonkatu 9, Selkäsuonkatu 11, Pajakatu 4 ja 6, Vanhankaupunginkatu 7, Vanhankaupunginkatu 9, Vanhankaupunginkatu 11, Vanhankaupunginkatu 15 Helsinki: Mannerheimintie 162, Pohjoisranta 24, Svanströminkuja 9 Oulu: Kenttätie 8 Sodankylä: Jääkärintie 19, Jääkärintie 21 Nokia: Viertotie 16 Turku: Rätiälänkatu 15 b Jyväskylä: Tyyppäläntie 17 Lappeenranta: Valtakatu 10-16, Yrjönkuja 3 Mikkeli: Tyrjäntie 8, Vanha Kasarmialue 1-4 Tampere: Väinölänkatu 22 ja 24 Tuusula: Varuskunta rak 64-68

Tulossa olevat • • • •

Tampere: Sotilaankuja 7, Sotilaankuja 9 Joensuu: Kirkkokatu 2 Mikkeli: Ahonkatu 4 Tuusula: Varuskunta rak 2, Varuskunta rak 5

SONERA ASIAKASPALVELU 0800 133 133 www.sonera.fi/ennakkotilaus ma-pe 8-20 la 9-16.30

DNA ASIAKASPALVELU 0800 550 044 ma-pe 9-20 la 10-16 Avaimet 1/2017

11


Kruunuasunnoissa viihdytään Feelback Group toteutti Kruunuasunnot Oy:lle asukastyytyväisyyskyselyn loppuvuodesta 2016. Kysely toteutettiin paperilomakekyselynä sekä Web-lomakkeen kautta.

V

astaajista reilu puolet olivat naisia. Puolustusvoimien palvelussuhdeasunnossa asuvia oli vastanneista 44,5 %. Aikaisempien vuosien tapaan palvelussuhdeasunnoissa asuvat henkilöt suhtautuivat Kruunuasuntoihin muita kriittisemmin. Kokonaisuutena tyytyväisyys Kruunuasuntoihin oli kuitenkin parantunut edellisen vuoden kyselystä. Kysely toteutettiin asteikolla 1–5. Kysyttäessä vuokrauksen yhteydessä vuokraajalta saadusta palvelusta, tuli kysymysten keskiarvoksi 4,3. Parhaan, 4,4 arvosanan, vuokraajat saivat ystävällisyydestään. Isännöintiä kohtaan oltiin hieman kriittisempiä. Kysymysten keskiarvoksi tuli 3,6. Eniten arvostettiin isännöitsijöiden ystävällisyyttä. Suurimpana kehityskohteena oli palvelun nopeus. Huolto sai toiminnastaan keskiarvoksi 3,9.

12

Avaimet 1/2017

Raportin vastaajamäärä: 478 kpl (396 kpl 2015) Raportin vastausprosentti: 22 % (18 % 2015) Tässä yhteenvedossa esitellään kyselyn tulokset tiivistettynä.

Kiitosta huolto sai ystävällisyydestä ja ammattitaidosta. Kehityskohteena oli huollollakin palvelun nopeus. Asuntojen osalta arvostettiin eniten asuntojen sijaintia ja asuintalojen rauhallisuutta. Piha-alueiden varustelu, siisteys ja viihtyvyys puolestaan kaipaavat asukkaidemme mukaan kohennusta. Viestinnän osalta eniten arvostettiin kotisivujamme, Avaimet-lehteä ja tiedotusta yleensä. Tosin näissä asioissa on vielä kehittämisen varaan, vaikka niin kotisivut kuin Avaimet-lehti uudistuivat kokonaan viime vuoden aikana. Avointa palautetta saimme aikaisempien vuosien tapaan runsaasti. Edellisen kyselyn perusteella saatu palaute johti siihen, että asuntojen keskilämpötilaa nostettiin. Jonkin verran kyselyssä oli vielä palautetta kylmyydestä, mutta selvästi aikaisempaa vuotta vähemmän.


Avaimet 1/2017

13


Kukkaro kiittää lajittelusta Ihmiset lajittelevat ja kierrättävät kotitalousjätteensä ympäristösyistä, tottumuksesta tai periaatteesta. Löytyy myös ihmisiä, jotka heittävät surutta kaiken tuottamansa jätteen yhteen roska-astiaan. Usean kaupan pihassa on keräyspisteet metalleille ym., joten kauppaan mennessä kassi kainaloon ja jatkokäsittelyyn.

Suomen luonnonsuojeluliitton vinkit Kierrätys on tuotteen materiaalin hyödyntämistä raaka-aineena. Kotitalouksien ja yritysten kierrätyskelpoisista jätteistä huolehtivat tuottajavastuuyhteisöt ja kunnat, jotka ovat usein delegoineet työn jätehuoltoyhtiöille. Tarkempia tietoja saa kunkin kunnan jätehuollosta vastaavalta. Kierrätyksen edut kaatopaikkasijoitukseen ja polttoon nähden perustuvat siihen, että sen avulla voidaan säästää neitseellisiä raaka-aineita sekä tuotteen jalostamiseen ja kuljetuksiin käytettyä energiaa. Esimerkiksi kierrättämällä suurkertymäkohteiden puhdas muovijäte korkeatasoisiksi

14

Avaimet 1/2016

muovituotteiksi voidaan vähentää tehokkaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Biojätteen mädättäminen biokaasulaitoksissa tuottaa sekä humusta että monikäyttöistä, puhtaasti palavaa polttoainetta. Ilmastovaikutuksiltaan biojätteen mädättäminen on kannattavaa. Uudelleenkäyttö on tavaran käyttöä sellaisenaan tai vähin korjauksin. Uudelleen käyttöön kelpaavat tavarat voi toimittaa kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin. Jätteiden välttäminen (jätteensynnyn ehkäisy) vaatii yleensä vain vähän kuljetusta, prosessointia ja energiankulutusta.


ARJEN VALINNAT:

la on tärkeä rooli taloyhtiön vihertämisessä. Ainakin yhden aktiivisen asukkaan kannattaa myös mennä mukaan Motivan energiaeksperttitoimintaan. 3) Energian ja veden kulutus näkyväksi

Siirry ekosähköön Käytätkö sähköä kodissasi? Sähkön ostajana voit vapaasti valita, kuka ja millä energiantuotantomuodoilla tuotetaan sähkösi. Kaikki sähköntuotanto, myös uusiutuva energia, tuottaa ympäristöhaittoja. Voit minimoida nämä haitat ostamalla Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa ekoenergiaa, jota tuottaa maassamme kymmenkunta yritystä. Ekoenergia on niin ympäristöystävällistä sähköä kuin Suomesta voit ostaa. Siirry ekoenergian käyttäjäksi sivulla www.ekoenergia.fi.

Asumisteesit Suomen luonnonsuojeluliiton asumisteeseissä keskitytään siihen, miten taloyhtiöt sekä kerros- ja rivitaloissa asuvat ihmiset voivat edistää asumisen kestävyyttä. 1) Vähemmän harakoille lämmittämistä, enemmän uusiutuvia Ilmasto- ja energiansäästötalkoissa tarvitaan taloyhtiöitä. Energiakatselmus on hyvä perusta käytännön toimille, sillä katselmuksessa selviävät taloyhtiön yksilölliset säästömahdollisuudet. Energiansäästön ja paremman asuntokohtaisen mittaamisen mahdollisuudet tulee ottaa huomioon etenkin putki-, ikkuna-, julkisivu- ja muiden remonttien yhteydessä. Niitä varten kannattaa hakea julkisia energia-avustuksia. Myös lämmitysjärjestelmän täydentämistä tai korvaamista uusiutuvilla energiaratkaisuilla on hyvä harkita. Luonnonsuojeluliitto suosittelee vaihtamaan kiinteistösähkön Ekoenergiamerkittyyn sähköön. 2) Älykkääksi säädetty talo ja asukkaat energiaekspertteinä Taloyhtiössä kannattaa laittaa säädöt ja käytännöt kuntoon. Lämmitysjärjestelmän perussäädön avulla kiinteistön energiankulutusta voidaan vähentää 10-5 %. Käytäviin, varastoihin ja autotalleihin riittää asuntoja alhaisempi lämpötila. Muita tarkasteltavia kohteita ovat mm. yhteisten tilojen valaistus, autojen lämmityspistokkeet ja saunat. Kiinteistönhuoltosopimus tulisi laatia siten, että sopimus kannustaa ekotehokkuuteen energian ja veden kulutuksessa. Kiinteistönhuoltohenkilökunnan koulutuksella ja asukastiedotuksel-

Suurimmassa osassa kerrostaloyhtiöitä vain sähkö laskutetaan asuntokohtaisesti, kun taas vesi- ja lämpökulut jaetaan tasan kaikkien talon asukkaiden kesken omasta kulutuksesta riippumatta. Miksi säästää lämmintä vettä, jos naapuri nauttii kuumista kylvyistä joka päivä? Suomen luonnonsuojeluliiton KotiMIPS-tutkimuksen mukaan jo pelkkä tieto omasta kulutuksesta auttaa motivoimaan säästöön. Asuntokohtaisilla sähkö- ja vesimittareilla kulutus voidaan tehdä näkyväksi asukkaille ja ’aiheuttaja maksaa’ -periaate saattaa voimaan myös taloyhtiöissä. 4) Autopaikoille kustannuksia vastaava hinta ja pyöräpysäköinti toimivaksi Autopaikkojen kustannukset tulisi erottaa kiinteistöjen rakennuskustannuksista ja muista taloyhtiön kuluista. Autopaikoituksen järjestämisen oikea hinta tulee periä paikkojen käyttäjiltä. Kulujen laskennassa tulee ottaa huomioon esimerkiksi tonttivuokrat ja autopaikoituksen ylläpidon kustannukset. Myös taloyhtiöissä tulisi kannustaa pyöräilyyn tarjoamalla asukkaille käytännöllisiä polkupyörien säilytys- ja pysäköintiratkaisuja. Toimiva pyöräsäilytys koostuu pihalla olevista riittävistä, katoksellisista pyörätelineistä sekä turvallisesta lukkojen takana olevasta säilytystilasta, johon pyörät saa kätevästi talteen. Myös hyvistä sisätiloissa olevista pyöräpaikoista voi periä maksun käyttäjiltä kustannusten mukaisesti, samoin kuin autopaikoista. 5) Tavaroiden ja tilojen yhteiskäyttö Tavaroiden yhteiskäytön lisäämisessä taloyhtiöissä on valtavasti potentiaalia. Yhteisomistuksen lisäksi lainaaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, varastotilan tarvetta ja lisää yhteisöllisyyttä. Tavaroiden yhteiskäyttöä on helppo edistää. Riittää, kun kokoaa lainattavista tavaroista listan esimerkiksi talon intranettiin tai ilmoitustaululle. Tavaroiden lisäksi taloyhtiöissä voidaan vaihtaa palveluita. Kestävään asumiseen voisivat yhteisten pesutupien ja saunojen lisäksi kuulua erilaiset askartelutilat sekä asukkaiden varattavissa olevat vierashuoneet, koska ne vähentävät omien asuinneliöiden tarvetta. 6) Pihat yhdessäolon ja tekemisen paikoiksi Vihreät pihat tarjoavat asukkaille rentoutumisen ja virkistäytymisen paikkoja, joissa on mahdollisuus tavata muita asukkaita, pelata ja leikkiä. Kiinteistöliitto on koonnut tietoa viihtyisän piha-alueen rakentamiseksi, kunnostamiseksi ja ylläpitämiseksi. Taloyhtiöiden piha-alueilla voi edistää myös Avaimet 1/2017

15


pienimuotoista viljelyä. Osa pihasta voidaan jakaa kaikille asukkaille omiksi pihoiksi, kuten Helsingin Puu-Käpylässä; tai halukkaat voivat vastata oman kukkapenkin hoidosta, kuten tapahtuu monissa vanhoissa kerrostaloissa. 7) Kierrätys kuntoon Taloyhtiöiden tulee huolehtia, että asukkailla on mahdollisimman hyvät mahdollisuudet lajitella jätteensä paikkakun-

nalla kerättävien jätejakeiden mukaisesti. Biojätteiden kompostointi omalla tontilla on hyvä ratkaisu. Kun biojätteiden kompostointi hoidetaan itse, kuljetus ja käsittelymaksuihin kuluvat rahat säästyvät ja istutuksiin tarvittavaa multaa saadaan omasta takaa. Jos kaikkia kierrätysmahdollisuuksia ei ole mahdollista järjestää itse, taloyhtiön toimijat voivat myös selvittää, missä talon lähistöllä sijaitsee kierrätyspisteitä ja kirpputoreja, ja tiedottaa näistä asukkaille. Lähde: luonnonsujeluliitto

Valtakunnallinen siivouspäivä järjestetään 27.5.2017. Lisätietoja siivouspäivästä saat www.siivouspaiva.com sivuilta.

KRUUNUASUNTOJEN PIHATALKOOT Kruunuasuntojen taloyhtiöt pitävät pihatalkoot joka kevät ja pihoille tuodaan vaihtolava maatuville roskille. Huomioithan, että vaihtolava on ainoastaan maatuville jätteille, EI ROMUILLE! Romulava voidaan toimittaa taloyhtiön pihaan pyynnöstä. Ota yhteys asukastoimikuntaan tai talosi isännöitsijään.

16

Avaimet 1/2016


KIERRÄTYS Myy helposti ja näppärästi sinulle tarpeettomia tavaroita esimerkiksi, tori.fi, huuto.net ja facebookin kierrätysryhmissä. Mikäli tavara ei mene kaupaksi tai et halua myydä sitä, niin Kierrätyskeskukseen voi viedä maksutta hyväkuntoista tavaraa.

TAVARAN LAHJOITTAMINEN – LAITA HYVÄ KIERTÄMÄÄN! Lahjoita Kierrätyskeskukselle käyttökelpoisia, ehjiä ja puhtaita huonekaluja, mattoja, kodin käyttötavaraa, harrastusvälineitä, lasten tarvikkeita, kirjoja, levyjä, kenkiä, vaatteita ja tekstiilejä sekä askarteluun sopivia materiaaleja. Huonekalujen vastaanotossa on tietyt kriteerit. Katsothan tarkemmat ohjeet kierrätyskeskuksen sivuilta: www.kierratyskeskus.com Tavaralahjoituksilla tuet ympäristötyötä, paikallista yhteisöllisyyttä ja lisäät mahdollisuuksia työntekoon. Lahjoitustapoja on useita: • • •

Tavaran vastaanotto kaupoissa Maksuton tavaroiden noutopalvelu Hyvät kiertämään! -keräys yhdessä Uudenmaan Marttojen kanssa

EHJÄÄ, PUHDASTA JA KÄYTTÖKELPOISTA Otathan huomioon, että lahjoitettavan tavaran on oltava ehjää, puhdasta ja käyttökelpoista. Tavara, jonka voisit lahjoittaa ystävälle, kelpaa varmasti myös muille. Mikäli tavara ei kelpaa uudelleenkäyttöön, Kierrätyskeskus joutuu maksamaan siitä jätemaksun. Heidän työntekijöillään on viime kädessä oikeus päättää, voidaanko tavara vastaanottaa. Sähköja elektroniikkalaitteet, tietokoneet sekä polkupyörät kierrätyskeskukset ottavat kuitenkin vastaan kaikenkuntoisina. Huonokuntoiset, uudelleenkäyttöön kelpaamattomat tavarat tulee toimittaa Sorttiasemalle tai kaatopaikalle. Niihin tavarat voi viedä omalla autolla tai tilata Nouto-Sortti -kuljetuspalvelun. Lisätietoja www.kaatopaikat.com. lähde: www.kierratyskeskus.fi

Avaimet 1/2016

17


Kepeä kevätsiivous Kevätsiivouksesta voi selvitä ilman suurempaa stressiä, kunhan tietää miten. Kiitoksena on puhdas keväinen koti, kaloreiden kulutus ja iloinen mieli.

18

Avaimet 1/2016


Mistä aloittaa?

Sisätilat 1 pv

Kevätsiivouksen stressiä vähentää, jos jakaa siivouksen pienempiin osiin ja suunnittelee sille työjärjestyksen. Jos koti on pidetty suhteellisen siistinä koko vuoden, niin nyt kannattaa panostaa harvemmin siivottuihin kohtiin. Ennen siivousta tarkista tarvittavien siivousvälineiden kunto ja pesuaineiden riittävyys. Säästät rahaa ja luontoa, kun annostelet pesuaineet oikein. Seuraavana ehdotus aikataulusta, jos siivousinto ei osu yhdelle tai kahdelle päivälle.

Sisätilojen pesussa siivousjärjestys on tärkeässä osassa. Puhdista ensin katto, seinät ja hyllyt. Siirry sen jälkeen tasojen ja ovien puhdistamiseen. Jätä lattia ja lattialistat viimeiseksi. Imuroi ja pyyhi kostealla. Tee urakasta astetta mukavampaa ja laita lempimusiikkisi soimaan.

Ikkunat 1 pv Keväällä on aika avata sälekaihtimet, pestä ikkunat ja päästää aurinko sisään. Likaiset ikkunat voivat viedä jopa 40 % valon tehosta, joten pesemällä ikkunat ja ikkunakarmit vähintään kerran vuodessa, vältetään tällaiset pimeät päivät. Ikkunanpesun yhteydessä on hyvä pestä ja vaihtaa verhot keväisemmiksi. Siitepöly tuo oman haasteen ikkunanpesuun, sillä pesu tulisi ajoittaa pahimman pölyn ollessa ohi, ettei tarvitse pestä useaan kertaan. Samana päivänä voi tarkistaa kukkien kunnon ja pyyhkiä niistä pölyt sekä tehdä siivous ulkotiloissa. Terassilta ja parvekkeelta siivotaan pölyt sekä roskat, pestään parvekelasit ja huolletaan puukalusteet.

Saniteetti- ja saunatilat 1 pv Vessan ja kylpyhuoneen siivouksessa pätee sama järjestys kuin edellä. Saunan pesutarpeeseen vaikuttaa sen käyttömäärä. Siihen voi vaikuttaa huuhtelemalla lauteet jokaisen käyttökerran jälkeen. Muista vielä puhdistaa lattiakaivot ja tuuletusventtiilit. Tähän urakkaan kannattaa lisätä peittojen, petivaatteiden ja verhojen pesu. Näin toimilla raikastat ja piristät kodin tunnelmaa. Lue lisää saunan pesuohjeista täältä http://www.siivous.info/kotityot-siivousohjeet/saunan-pesu-lauteiden-pesu Vaatteiden vaihto 1pv Kevätsiivouksessa viedään talvivaatteet pois ja tuodaan kevätvaatteet tilalle. Tässä on oiva hetki pyyhkiä pölyt kaapeista ja päästä eroon tarpeettomista vaatteista. T a l v e n harrastusvälineet huolletaan ja siirretään varastoon odottamaan seuraavaa talvea.

Robotti-imuri helpottaa siivousta

J

os imurointi ei innosta, sille ei ole aikaa tai lemmikkieläinten takia pitäisi imuroida useammin kuin kerran viikossa, saattaa robotti-imuri olla vastaus. Meillä on kaksi pörröistä kleinspitziä, jotka varsinkin kura-aikaan, tuovat runsaasti hiekkaa sisälle. Lisäksi 2 kertaa vuodessa toistuva karvanlähtöaika, joka ei tietenkään osu samaan aikaan molemmilla koirilla, aiheuttaa ylimääräistä tarvetta imuroinnille. Eikä se ole meillä kenenkään intohimo. Niinpä olemme ottaneet avuksi robotti-imurin. Olemme ristineet robotti-imurimme Elmeriksi. Elmerin voi laittaa töihin vaikka aamulla töihin lähtiessä. Se työskentelee siihen asti kunnes akku loppuu. Elmeri on sen verran edullinen malli, ettei sillä ole latausasemaa, johon se osaisi palata, vaan se täytyy laittaa itse kiinni töpseliin. Elmerissä on vaivattomuuden lisäksi parasta se, että koirat eivät sitä pelkää ,eivät edes hauku sille – toisin kuin tavalliselle imurille. Jos ne sattuvat köllöttelemään Elmerin reitillä, niin ne siirtyvät rauhassa pois tieltä, kun Elmeri tulee tarpeeksi lähelle.

Robotti-imureita on joka lähtöön. Yksinkertaisimman mallin voi saada tarjouksesta jopa alle 100 euron, kuten Elmeri, tai robotti-imuriin voi sijoittaa reippaasti yli 1.000 euroa. Valinnanvaraa siis on. -Katri Tattari/Kruunuasunnot Oy

Avaimet 1/2016

19


Martat vinkkaa VALURAUTALEVYN PUHDISTUS Valurautainen liesitaso pysyy parhaiten puhtaana, kun pyyhit ja puhdistat levyt heti käytön jälkeen käsiastianpesuaineveteen kostutetulla liinalla. Huuhtele pesuaine pois ja kuivaa pinnat, jotta levyt eivät ruostu.

• •

Polta rasva kiinni kuumentamalla levyjä täydellä teholla muutama minuutti. Pyyhi ylimääräinen rasva pois. Rautakaupasta saa kauniin kiillon antavaa liesimustaa. Levitä sitä käyttöohjeen mukaan kylmälle levylle ja lämmitä. Varo, ettet suttaa kalusteita tai itseäsi.

Kiinnipalaneet ruokatahrat • • •

Tahrat saa liedeltä pois liotuspesulla Pehmitä lika märällä pyyhkeellä Käytä apuna esimerkiksi asianpesuharjaa.

Varo hankaavien ja naarmuttavien aineiden ja pesimien käyttöä lieden emali- tai teräspinnalla. Pinnan naarmuunnuttua lika tarttuu entistä helpommin ja lujemmin pintaan kiinni.

Rasvapoltto • •

20

Puhdista levyt esimerkiksi hankaamalla niitä ruokasuolalla, teräsvillalla tai karhunkielellä, huuhtele ja kuivaa. Lämmitä levyjä hieman ja levitä sen jälkeen ohut kerros parafiiniöljyä tai puhdasta vaseliinia. Älä käytä ruokaöljyä palovaaran vuoksi! Avaimet 1/2017

KERAAMISEN TASON PUHDISTUS Epätasaisien tai pohjaltaan likaisen keittoastian vetäminen keraamisella pinnalla voi aiheuttaa naarmuja ja tahroja tason pintaan. Myös hankaavat aineet ja pesimet, teräsvillat ja karhunkielet voivat vaurioittaa pintaa. Puhdista taso nihkeällä, käsiastianpesuaineella kostutella pyyhkeellä aina käytön jälkeen, koska rasva ja muu lika palavat pintaan helposti kiinni. Huuhdo ja kuivaa pinta. Jos lämpimälle keraamiselle tasolle joutuu sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, poista se välittömästi metallikaapimella. Muuten pinta voi vahingoittua ja puhdistaminen on entistä vaikeampaa. Alumiinipohjaisista astioista voi jäädä tason pintaan harmaita jälkiä, jotka saa pois keraamiselle liesitasolle tarkoitetulla puhdistusaineella. Käytä erikoispuhdistusaineita aina ohjeen mukaan.


RASVASUODATTIMEN PESUOHJE Mitä puhtaampi rasvasuodatin on, sen paremmin se sitoo rasvahiukkasia ja poistaa käryjä. Liesituuletin on kuitenkin yksi niistä kodinkoneista, joita ei usein tule puhdistettua. Jos pesuväli on liian pitkä, suodattimesta alkaa tippua rasvaa liedelle. Rasvaa pääsee myös tuuletinpesään ja hormiin. Suodattimeen kertyvä rasva hankaloittaa ilman kulkua hormissa ja aiheuttaa palovaaran. Siksi rasvansuodatin pitää pestä tai vaihtaa uuteen silloin tällöin. • • • • • • •

Ennen rasvansuodattimen irrottamista kytke virta pois. Rasvansuodatin voi olla pesunkestävää metalliverkkoa, vaahtomuovia, kuituvanua tai kertakäyttöistä kuitukangasta. Pese metallinen rasvan suodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla. Voit pestä suodattimen astianpesukoneessa, jos siitä on maininta käyttöohjeessa. Jos rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa. Pyyhi liesituuletin päältä ja alta käsiastianpesuainevedellä. Teräksisen liesituulettimen pinnasta saat sormenjäljet pois mikrokuitupyyhkeellä tai ikkunanpesuaineella.

• •

• • •

tai lado pakasteet esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Peitä korit huovilla tai sanomalehdillä. Talvella voit viedä pakasteet ulos, esimerkiksi parvekkeelle. Tee tyhjennyksen aikana inventaario pakastetuista tuotteista ja lajittele ne omiksi ryhmikseen. Jätä pakastimen ovi tai kansi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastia pakastimeen. Sulatus voi jouduttaa myös keräämällä jäälevyt pois ennen kuin ne sulavat vedeksi. Ole varovainen ettet riko seiniä tai jäädytysputkia. Pakastimen pohjalle sulanut vesi ohjautuu pohjassa mahdollisesti olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle asetettuun astiaan. Muussa tapauksessa vesi kerätään laitteen pohjasta. Pyyhi pakastin sisältä astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla. Pese irto-osat, pyyhi myös ulkopuoli ja pakastimen takaosa. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua. Kytke pakastin pakastuskytkennälle. Laita pakasteet takaisin pakastimeen. Pakastimen säätö palautetaan säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta.

JÄÄKAAPIN PUHDISTUSOHJEET • • • • • • • •

Käännä lämpötilasäädin sulatusasentoon ja tyhjennä jääkaappi. Jos kaappiin on kertynyt jäätä, kuumavesiastiat nopeuttavat sulamista. Älä irrottele huurretta veitsellä, ettet riko jäähdytysjärjestelmää. Irrota hyllyt ja pese ne. Pyyhi tyhjä jääkaappi astianpesuainevedessä kastetulla puhtaalla liinalla. Pyyhi myös ulkopuoli. Pyyhi tiivisteet veteen kostutetulla mikrokuituliinalla. Tarkista, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut. Anna jääkaapin pintojen kuivua ennen uudelleen täyttämistä. Kytke virta ja järjestä tavarat jääkaappiin. Puhdista imuroimalla myös kaapin koneisto takaa kerran vuodessa. Irrota pistotulppa imuroinnin ajaksi.

PAKASTIMEN SULATUS • •

Pane laite pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulattamista, näin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin. Kytke pakastimesta virta pois. Nosta korit pakastimesta Avaimet 1/2017

21


Kesäherkkuja

Spagettia ja aurinkokuivattuja tomaatteja Tämä pasta tekee riippuvaiseksi: auringon hemmottelemat tomaatit ja tuore vihannesportulakka synnyttävät ainutlaatuisen makuelämyksen. Ainekset 400 g kevätsipuleita 3 valkosipulinkynttä 200 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä 400 g spagettia suolaa 4 rkl oliiviöljyä rouhittua pippuria 80 g vihannesportulakkaa (voi korvata tuoreella pinaatilla) 50 g pecorinoa

Valmistus neljälle 1. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Valuta aurinkokuivatut tomaatit talouspaperin päällä ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. 2. Kypsennä spagetti runsaassa suolalla maustetussa vedessä pakkauksen mukaan. 3. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Hauduta valkosipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja kevätsipuleita kattilassa n. 8 min., mausta suolalla ja pippurilla. 4. Irrota vihannesportulakan lehdet. Kaada spagetti lävikköön ja anna valua. Sekoita pasta tomaattien kanssa ja kuumenna nopeasti. Koristele portulakanlehdillä ja höylää päälle pecorinolastuja. Portulakka on vanha vihanneskasvi, jota käytetään vain tuoreena eikä sitä pidä kuumentaa. Koska yritti itsessään maistuu hiukan suolaiselta, on parempi maustaa pastakastike vain miedosti. Vihannesportulakkaa voi viljellä paitsi avomaalla myös parvekkeella tai ikkunalaudalla.

22

Avaimet 1/2017


Manhattanin juustokakku Ainekset, 8-10 annosta

Mustikkakastike

6 rkl voita 200 g digestivekeksejä murskattuna auringonkukkaöljyä voiteluun 400 g tuorejuustoa 2 isoa kananmunaa 140 g hienosokeria 1,5 tl vaniljaesanssia 4,5 dl smetanaa

55 g hienoasokeria 4 rkl vettä 150 g tuoreita mustikoita 1 tl maissitärkkelystä

Valmistus

Kastike

1. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä joukkoon keksimurot. Levitä seos öljyllä voideltuun 20 cm:n irtopohjavuokaan. Pane tuorejuusto, munat, 100 g sokeria ja 0,5 tl vaniljaesanssista monitoimikoneeseen. Sekoita tasaiseksi. Kaadda seos keksipohjan päälle ja paista 190-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes täyte on jähmettynyt. Ota pois uunista ja anna jäähtyä 20 minuuttia. Jätä uuni päälle.

3. Pane sokeri ja 2 rkl vettä kattilaan miedolle lämmölle ja sekoita, kunnes sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja lisää mustikat. Pane kansi päälle ja keitä muutama minuutti tai kunnes mustikat ovat pehmenneet. Ota kattila pois levyltä. Sekoita maissitärkkelykseen loput 2 rkl vettä, kaada seos mustikoille ja hämmennä, kunnes seos on sileää. Pane kattila uudestaan miedolle lämmölle. Keitä kunnes mehu paksunee ja kirkastuu, nosta sitten sivuun jäähtymään.

2. Sekoita smetana, jäljelle jäänyt sokeri ja vaniljaesanssi kulhossa. Lusikoi seos juustokakun päälle. Pane se takaisin uuniin 10 minuutiksi, jäähdytä ja pane sitten jääkaappiin viilentymään 8 tunniksi tai yön yli.

4. Ota juustokakku vuoasta 1 tunti ennen tarjoilua. Lusikoi mustikkakastiketta päälle ja anna olla kylmässä tarjoiluun asti.

Avaimet 1/2017

23


Kruunuasunnot, koti sinua varten Kruunuasunnot Oy Elimäenkatu 25-27 00510 Helsinki puh. 020 743 2950 fax 020 743 2951 www.kruunuasunnot.fi

Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2017.