Page 1

Akkerbouw in Zuid-Amerika

Marktrapport Grondmarkt

2009


Marktbeschrijving ecuador grondmarkt Inleiding De agrarische sector in Zuid-Amerika manifesteert zich ten koste van Europa en Noord-Amerika als de nieuwe agrarische supermacht. De vroege investeringen in deze sector hebben door uitstekende rendementen geresulteerd in een significant stijgende belangstelling vergelijkbaar met de opkomst van grootschalige landbouwbedrijven in Canada, de Verenigde Staten en Australië. Inmiddels behoren Brazilië en Argentinië tot de agrarische wereldtop. Met als gevolg dat de prijzen van landbouwgrond er fors zijn opgelopen. Derhalve breidt de belangstelling zich nu uit over Zuid-Amerikaanse landen waar tot zeer recent weinig internationale investeringen in de agrarische sector hebben plaatsgevonden. De productiemiddelen, waaronder grond, zijn in deze landen erg goedkoop. Eveneens is het door vroegtijdig te investeren mogelijk om dankzij een gebrek aan concurrentie een belangrijke positie te verwerven op de lokale markt. Ecuador is een land dat voldoet aan bovenstaand profiel. Ecuador Ecuador heeft 13 miljoen hectare productieve landbouwgrond. Dit is ongeveer zes keer zoveel als Nederland. Echter het beschikbare aantal hectare landbouwgrond is veel groter. Een belangrijk deel van de beschikbare landbouwgrond is nog niet productief. Er is een grote beschikbaarheid aan niet ontwikkelde landbouwgrond waar beschikbaarheid van water geen beperking vormt. Daarbij is de infrastructuur met toegang tot havens en verwerkers in Ecuador goed. Het vergt kennis, tijd en geld om deze arealen in productie te nemen. Facetten waar de lokale bevolking niet of in mindere mate over beschikt. Voor internationale investeerders biedt dit kansen. Wanneer werkkapitaal en een behoorlijk management aanwezig zijn, is het potentieel om de winstgevendheid van onderbenut areaal te vergroten hoog. Een bewezen strategie is tweede kwaliteit landbouwgrond (geen natuurlijke bossen of bosgrond) opwaarderen door te investeren in irrigatie om een jaarlijkse tweede oogst mogelijk te maken. Dit leidt tot significante stijging in productiviteit en kapitaalwaarde.  Waardeontwikkeling

 Potentieel aan meerdere oogstseizoenen per jaar6

januari 2004 - januari 2009

Regio -26,5%

AEX -index

1

Landbouwgrond VS

+45%

2

+130%

Landbouwgrond Brazilië3 Landbouwgrond Argentinië

4

+330%

januari 2008 - januari 2009 Marktwaarde banksector5

-51%

Oceanië

Totaal

1 oogst

2 oogsten

3 oogsten

mln. ha

%

%

%

87

83

13

4

Azië

366

63

32

5

Afrika

678

59

39

2

Europa en Rusland

422

100

<1

0

Zuid- en Midden-Amerika

606

19

65

17

Noord-Amerika

297

57

30

13

Ter verduidelijking: Zuid- en Midden-Amerika beschikken over 606 mln. ha landbouwgrond. Op 19% van deze grond kan men 1 maal per jaar oogsten, op 65% van deze grond kan men 2 maal per jaar oogsten en op 17% zijn zelfs 3 oogsten per jaar mogelijk.

2


Locatie: Los Ríos Kronos richt zich op de aankoop van grond in de provincie Los Ríos. Deze provincie is de belangrijkste productieregio van maïs, sojabonen en rijst. Grond is afhankelijk van kwaliteit en mate van ontwikkeling relatief goedkoop; circa US$ 2.500 per hectare. Prijsgunstig Bepalende factoren voor de waarde van landbouwgrond in Zuid-Amerika zijn de afstand tot de verwerkende industrie (in netto-export landen de afstand tot een zeehaven), infrastructuur en de hoeveelheid neerslag. De condities met betrekking tot deze factoren zijn in Los Ríos, Ecuador verhoudingsgewijs uitstekend. Land

Brazilië

Brazilië

Argentinië

Argentinië

Ecuador

Provincie

Sao Paulo

Mato Grosso

Santa Fé

Santiago del Estero

Los Ríos

Plaats

Ribeirão Preto

Cuiaba

Venado Tuerto

Banda

Puebloviejo

Afstand tot zeehaven

Santos 300 km

Santos 1.700 km

Rosario 150 km

Rosario 750 km

Guayaquil 150 km

Prijs per ha7

US$ 7.000

US$ 2.700

US$ 10.000

US$ 1.800

US$ 2.500

Gemiddelde neerslag

1.400 mm

1.500 mm

1.000 mm

650 mm

1.650 mm

Concurrentie De afgelopen jaren is er in Ecuador voornamelijk geïnvesteerd in uitbreiding van de productie van exportgewassen zoals bananen, cacao en palmolie. Over het algemeen zijn dit lokale ondernemers die op contractbasis telen voor grotere ondernemingen waaronder Dole en Chiquita. De concurrentie op de grondmarkt is relatief laag. Lokaal zijn er beperkt financieringsmogelijkheden waardoor uitbreiding van grondbezit voor lokale ondernemers kapitaalintensief is.

3


voetnoten 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Euronext NCREIF Savills Research Cresud Brand Finance IIasa Gaez, Manfreda et al. 2008 Brazilië, Sao Paulo: Mercopress, Farmland prices in all regions of Brazil rise sharply. http://www.mercopress.com/vernoticia.do?id=13500&formato=html Brazilië, Mato Grosso: Ibid. Argentinië: Cresud. http://www.cresud.com.ar Ecuador: TitanAgro S.A.

4


Ecuador: marktrapport grondmarkt  

Marktrapport landbouwgrond Ecuador, Zuid-Amerika.

Advertisement