__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

VÅRA DRYCKER GILTIG FRÅN MARS 2021


Innehåll Om oss 3 Världens grönaste företag 8 Batteri & Nyheter 10 Drinkinspiration 16 SPRIT 24 Vodka 26 Gin 30 Akvavit & Brännvin 34 Rom 38 Tequila 41 Bitter 42 Vermouth 44 Likör 46 Cognac, Brandy & Punsch 52 Grappa 54 Calvados 56 Whisky 58 Ready to drink & Ready to serve 66 Cider 67 Premium mixers 68 VIN 70 Argentina & Chile 72 Australien & Nya Zeeland 74 Frankrike 76 Italien 92 Portugal 100 Spanien 102 Sydafrika 108 Tyskland & Österrike 112 USA 116 CHILL OUT & Squealing Pig 120 Mousserande viner 122 Starkt, Sött & Alkoholfritt 126 Sangria 129 Små partier 130 Vinförteckning 132 Certifiering & orderinformation 134


3

Välkommen till Altia! Altia är Sveriges ledande leverantör av vin och sprit och vi är stolta över att några av Sveriges och nordens mest älskade varumärken och drycker är våra; såsom Koskenkorva, Skåne, O.P. Anderson, Explorer, Grönstedts Cognac och Blossa Glögg. Vi är också stolt partner till några av världens främsta vin- och spritproducenter och företräder stolt varumärken som Jack Daniels, Fernet Branca, Hernö Gin, Amarula, Nederburg, Xavier, Charles Smith och många, många fler. I Sverige har vi en lång och stolt historia med bakgrund i bolag som Vin & Sprit, Philipson Söderberg, Bibendum och Altia. Idag heter vi alla Altia och vi brinner för att främja en modern och ansvarsfull nordisk dryckeskultur där vi tar med oss både våra klassiker och nyheter in i framtiden. Vår vision är Let’s drink better! Hållbarhet är en strategisk prioritering och en viktig framgångsfaktor för oss. Vi är stolta över att arbeta med produkter som är det bästa valet för miljön och för klimatet, som marknadsförs och konsumeras på ett ansvarsfullt sätt. I vår produktkatalog har vi samlat såväl vårt fina sortiment av sprit och vin - som inspiration till din drinklista, information om vårt miljöarbete och våra allra viktigaste människor: Altia krOgfolk! Vi ser fram emot att jobba tillsammans med dig för att ge dina gäster fantastiska dryckesupplevelser! Välkommen till Altia!

A part of Altia Corporation


Vi är Altia

!

Våra säljare, vår kundservice och våra ambassadörer finns här för dig. Vi vill vara din bästa partner och ge dig och dina gäster bästa möjliga service och det bästa av vår härliga värld av drycker. Vi vill jobba långsiktigt, personligt och proffsigt för att tillsammans med dig optimera din vinlista, dina signaturdrinkar och din lönsamhet. Hör av dig – vi finns här för dig!


5

Kontakta oss gärna! Maria Ankarberg 070-991 82 44

Stockholm, Södertälje & Uppsala maria.ankarberg@altiagroup.com

Thimmy Blyberg 020-320 500

Kundservice och ordermottagning kundservice.se@altiagroup.com

Lelle Thurén 073-390 62 06

Stockholm, skärgården, Gotland & Åre lelle.thuren@altiagroup.com

Krister Ahnström 070-819 73 16

Sales Director Sweden krister.ahnstrom@altiagroup.com

Sussie Brundin 070-645 07 66

Södermalm, Södermanland & Östergötland susanne.brundin@altiagroup.com

Johanna Edevåg 070-603 21 82

Sales Coordinator johanna.edevag@altiagroup.com

Henric Stenberg 070-272 09 24

Grossister & kedjekunder henric.stenberg@altiagroup.com

Niklas Steinwall 070-967 07 63

Göteborg & västra Sverige niklas.steinwall@altiagroup.com

Helena Lindquist 073-343 60 70

Commercial Director Wine helena.lindquist@altiagroup.com

Sofia Comstedt 070-694 07 99

Göteborg & västra Sverige sofia.comstedt@altiagroup.com

Anna Rönnlund 073- 806 35 53

Channel Marketing Manager On Trade anna.ronnlund@altiagroup.com

Marina Petersson 072-226 60 74

Skåne & södra Sverige marina.petersson@altiagroup.com

Rafael Campos 070-745 90 05

Sales Development Manager rafael.campos@altiagroup.com


Inspiration till bar, matsal, personal och gäster! Våra ambassadörer, mixologer, vin- och cocktailspecialister brinner för att ge dig och din personal utbildning, inspiration och nya idéer. Tillsammans med dig kan vi sätta upp ett utbildningsprogram för vin och vin och mat i kombination. Vi gör detsamma för whiskey, akvavit, bitter, cognac och cocktails. Ökad kunskap och dryckesglädje hos personalen kan förbättra både din vin- och barmeny, det ger också din personal en större säkerhet och passion för våra drycker – det ökar både försäljning och arbetsglädje. Vi skapar också event och upplevelser för dina gäster – det tror vi ger avtryck både på känsla och försäljning. Kontakta oss så kör vi!


7


Världens grönaste företag! I december 2019 tillkännagav vi på Altia vår hållbarhetsstrategi för 2030. Strategin syftar till att hjälpa oss och våra affärspartners att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Cirkulär ekonomi reducerar miljöpåverkan

I centrum av strategin har vi ett ambitiöst åtagande – att vår produktion ska vara koldioxidneutral inom fem år. Vi har redan kommit en bra bit på vägen med vårt prisbelönta Koskenkorva-destilleri, där vi har en cirkulär ekonomi. Vi ska fortsätta att expandera vårt arbete med cirkulär ekonomi, som vi redan har blivit kända för, och inte förlita oss på klimatkompensationer.

Koskenkorva destilleri använder årligen cirka 200 miljoner kilo finskt korn och inget av detta slösas bort. Den del av kornet som inte annars skulle användas i destilleriets produktion förbränns i anläggningens egna bioenergi kraftverk, som producerar ångenergi för destillationsprocessen. Tack vare det förnybara bränslet har Koskenkorva destilleri minskat sina koldioxidutsläpp med över 50% sedan 2014 och man är nu mycket nära att vara helt självförsörjande i energi.

Altias viktigaste hållbarhetsmål är: - Koldioxidneutral produktion innan 2025 - Helt återvinningsbara förpackningar innan 2025 - 10 procent av våra produkter ska vara lågalkoholhaltiga eller alkoholfria innan 2030 -Noll frånvaro som kan härledas till arbetsolyckor innan 2030

Koskenkorva destilleri producerar bland annat Koskenkorva Vodka, och alla spillprodukter tas tillvara och blir bland annat djurfoder. Den koldioxid som genereras i processen samlas och används till exempel i växthusodling.

I Koskenkorva går det bara runt, runt... Läs om vår cirkulära ekonomi, där svinn är helt reducerat ASH FOR FERTILIZATION

ANIMAL FEED

33% of the barley grain is used as raw material for animal feed

Over 200 million kilos of Finnish barley per year

CLEANING AND DEHUSKING OF BARLEY

Barley husk, dust and fusel oil are used as fuel

KOSKENKORVA PLANT & BIOENERGY POWER PLANT

GRAIN SPIRIT

24% of barley grain is used in grain spirit production

PROCESSING

DISTILLATION

MIXING RETENTION AND FRACTIONATION

Level of selfsufficiency in the production of steam energy over 60%

STARCH CO2 FOR GREENHOUSE FARMING

MASHING AND FERMENTATION

36% of barley grain is used in starch production

REFINEMENT AND CONCENTRATION


9

Go eko i baren!

Vi lanserar Koskenkorva Vodka Climate Action - världens första vodka framställd på regenerativt odlad korn Regenerativt jordbruk är en holistisk odlingsmetod som innebär att fälten är beväxta hela året och inte plöjs mer än nödvändigt, samt att endast organiskt gödningsmedel används. Begreppet är fortfarande relativt okänt för många men metoden har uppmärksammats i miljö- och jordbrukskretsar de senaste åren, då den innebär många miljöfördelar. Det förbättrar bland annat jordens förmåga att lagra kol, vilket sänker koldioxidutsläppen från jordbruket. Det förbättrar också jordkvaliteten, vilket leder till fler och större grödor samt minskad risk för landerosion. Om allt jordbruk i världen genomfördes regenerativt skulle mängden koldioxid i atmosfären minska med 322 miljarder ton. Det motsvarar nästan våra globala utsläpp under 10 år.


Ett komplett spritbatteri VODKA & GIN

Hela vårt sortiment av vodka och gin är ekologiskt och av yppersta kvalitet

PREMIUM MIXERS & TONICS

Ett brett sortiment av tonics och mixers från Berlin


11

ROM & TEQUILA

Karibisk rom

WHISKEY

Whiskey sour Irish Coffee

Tequila från Mexico


Spännande ny sprit I vår lanserar vi mycket spännande ny sprit till din bar! Sveriges första premiumserie av likörer kommer såklart från svensk sprits nestor Grönstedt! Koskenkorva lanserar vårens härligaste likör Rabarber – och världens första Regenerativa Vodka – läs mer om Climate Action Vodka på sid 9!

Fläder + hallon

Världens första regenerativa vodka samt hallon och blommor

Ny internationell premiumgin i vår portfölj

Sveriges första premiumlikörer från Grönstedts


13

Säsongens rosé-nyheter

Sommarens bästa rosé

Sommarens smaker från Koskenkorva


Fantastiska nya viner Vi är stolta över att kunna presentera många intressanta och fantastiska nya partners och viner den här våren! Några exempel som du måste prova: Xavier och Domaine de Cristia underbara viner från Rhone! Robert Weil – fantastiska viner från Rheingau! Och fina husviner från både Frankrike, Italien och Spanien.

Härliga Rhôneviner från Xavier Vignon

Husviner från Spanien 4 riesling från Rheingau

Chile x 2


15

3 nyheter från Domaine de Cristia Husvin från Vin de France Rioja från Muscadet Sèvre & Maine Faustino från Saget La Perrière

Pinot Noir från Kim Crawford Nya husviner från italienska Serarossa

Nytt bubbel från Italien

Portugal i portföljen Santedame från Ruffino


Drinkinspiration

Hur tänker du när du skapar drinkar till dina gäster?

Här listar vi några idéer och inspiration! Viktigast av allt – visa din personlighet och utgå från din bar, ditt koncept och dina gäster. Dricker de gärna experimentella uppfinningsrika cocktails eller kanske enklare klassiker? Förhåll dig till det. Gör en balanserad lista med olika spritsorter som bas och testa gärna något nytt. För oss är det senaste att addera akvavit till spritbatteriet! Använder du ekologisk sprit så kan det vara spännande att också välja garnityr eller juice som är ekologiska och i säsong och genom det skapa helt ekologisk drinkar.

Crandaddy

Brewster

4 cl Koskenkorva Vodka tranbärsjuice limeklyfta

4 cl Koskenkorva Vodka 2 cl lönnsirap Cold brew kaffe

Häll vodka i ett glas fyllt med is. Fyll upp med tranbärsjuice och garnera med en limeklyfta.

Fyll ett glas med is. Mät upp vodka och sirap i glaset. Fyll på med cold brew kaffe och rör om med en sked. Garnera med ett apelsinskal.

Alkoholfritt och utgående Glögg sortiment


17

Green Gold

Country House

4 cl Koskenkorva Vodka Thomas Henry Ginger ale limeklyfta 8-10 myntablad

4 cl Koskenkorva Vodka 1 del tranbärsjuice 1 del Thomas Henry Tonic water

Lägg myntan i ett highballglas och fyll det med is. Tillsätt vodka och toppa med ginger ale. Pressa en limeklyfta i glaset och rör om.

Fyll ett highballglas med is. Mät upp vodkan och toppa med tranbärsjuice och tonic. Rör om och garnera med ett apelsinskal.

Red River Punch

White Rabbit’s Breakfast

4 cl Koskenkorva Vodka 2 cl citronjuice 2 cl sockerlag 1 äggvita (frivilligt) 4 st hallon Thomas Henry Soda water

4 cl Koskenkorva Vodka 10 cl morotsjuice 2 cl apelsinjuice 1 cl citronjuice 1 cl sockerlag 1 stänk Worchestershire sauce 1 stänk Tabasco 1 stänk balsamicovinäger salt & peppar 1 sockerbit 6 cl Woodford Reserve Mät upp alla ingredienser i en shaker 3 droppar bitters med is och skaka. Sila upp drinken i sodavatten ett glas fyllt med is. Garnera med en apelsinskiva gurkskiva och servera.

Muddla hallonen i en shaker och häll i alla ingredienser förrutom sodavattnet. Fyll shakern med is och skaka ordentligt. Sila upp drinken i ett glas fyllt med is och garnera med citronzest och hallon.

Drinkinspiration vodka


Olof Palme

Fläderfull Martini

5 cl O.P. Anderson 1 lime Thomas Henry Ginger ale

4 cl Explorer Gin 3 cl koncentrerad flädersaft 3 cm gurka i bitar Thomas Henry Tonic water

Muddla en halv lime i ett highballglas. Fyll glaset med is. Blanda i O.P. Anderson och toppa med ginger ale. Garnera med en limeklyfta eller ett limehjul.

Häll gin, flädersaft, gurka och is i en shaker. Skaka rejält. Sila upp i ett martiniglas. Fyll på med tonic water. Garnera med en gurkskiva.

CosmOPolitan O.P. Distillery Gin & Tonic 5 cl O.P. Anderson Distillery Gin Thomas Henry Tonic water Lime och citron Fyll ett highballglas med isbitar. Mät upp och häll på 5 cl gin. Fyll sedan upp glaset med Tonic water. Garnera med lime och citron.

5 cl O.P. Anderson 2 cl färsk citronjuice 1,5 cl sockerlag 1 cl persikolikör 1 färsk jordgubbe 0,5 cl färsk ingefärsjuice Apelsinzest Häll sockerlag och jordgubben i en shaker och muddla. Häll sedan i resten av ingredienserna i shakern. Tillsätt is och skaka kraftigt. Sila genom en fin sil ner i ett snyggt cocktailglas. Garnera med en lätt flamberad apelsinzest.

Alkoholfritt och utgående Glögg sortiment


19

BILD FRÅN SANNA

Pink Gin & Tonic

Negroni

5 cl Explorer Pink Gin Thomas Henry Tonic water Rabarber och jordgubb

2 cl Hernö Gin 2 cl Carpano Botanic Bitter 2 cl Carpano Antica Formula Apelsinzest

Fyll ett highballglas med isbitar. Mät upp och häll på 5 cl gin. Fyll sedan upp glaset med Tonic water. Garnera med skivade jordgubbar och rabarber.

Häll samtliga ingredienser i ett lågt glas fyllt med is. Garnera med apelsinzest.

Razzycle

Tomorrow Collins

5 cl Hernö Sloe gin 2,5 cl hallonsockerlag 3 cl limejuice 6 cl ekologisk blåbärsjuice

4 cl Hernö gin 2 cl lime cordial Kombucha granatäppelkärnor

Fyll ett highball glas med is. Häll alla ingredienser över isen. Garnera med lite bär och njut!

Fyll ett högt glas med is. Häll gin och cordial över isen. Toppa med Kombucha och garnera med lite granatäppelkärnor och gärna en myntakvist eller liknande.

Hallonsockerlag: Mosa ca 500 gr hallon i en kastrull och tillsätt 500 gr socker samt 3,5 dl vatten. Låt sjuda en stund på spisen. Sila av och låt svalna.

Cordial: Lägg resterna från 10 st pressade lime i en skål med 500 gram socker och låt stå över natten. Tillsätt 50 cl limejuice, rör om och sila av.

Drinkinspiration akvavit & gin


Paloma

Golden Margarita

4 cl Pepe Lopez Tequila Silver Thomas Henry Pink Grapefruit lime

4 cl Pepe Lopez Tequila Gold 2 cl Triple sec 2 cl limejuice 1 barsked sockerlag

Fyll ett glas med is. Häll 4 cl tequila och toppa med Pink Grapefruit soda Garnera med ett limehjul.

Häll i alla ingredienser i en shaker. Addera is och skaka. Salta kanten på ett glas. Fyll upp med is och sila drinken över. Garnera med en limebåt.

Dark & Stormy

Barracuda Mojito

5 cl Barracuda Gold Rum 2 cl färskpressad limejuice Thomas Henry Ginger beer

5 cl Barracuda Silver Rum 4 cl Koskenkorva Ginger Shot 3 cl limejuice 2 limeklyftor 2 cl sockerlag ginger ale 1 näve mynta limeskiva att garnera med Thomas Henry Soda water

Pressa limejuice. Blanda samtliga ingredienser och servera med en limeklyfta. Inte svårare än så!

Häll upp Koskenkorva ShotMuddla. i ett lågt Häll i lime och sockerGinger i ett glas. glas. Muddla pressa limeklyftorna Addera myntaeller och rom samt krossad is. i glaset. glaset med och toppa med Rör om.Fyll Toppa med enisskvätt sodavatginger ale. Garnera med en limeskiva och ten. Fyll på med mer krossad is. Garnera njut! en myntatopp. Servera. med

Alkoholfritt och utgående Glögg sortiment


21

Caipirinha

Punsch Coldbrew

4 cl Pitú Cachaça lime socker

4 cl Koskenkorva Ginger Shot 2 limeklyftor 5 cl Grönstedts Blå Punsch ginger alekaffe 10 cl coldbrew limeskiva att garnera med

Skär upp en lime i båtar. Lägg i lime och 1 msk socker i glaset. Mortla. Addera 4 cl Pitú och krossad is. Rör om ordentligt. Toppa med ytterligare krossad is. Garnera med limebåt.

Fyll ett glas med is. Häll 5 cl Grönstedts Häll upp Koskenkorva Ginger Shot i ett lågt blå Punsch och toppa med coldbrew glas. Muddla eller pressa limeklyftorna kaffe. i glaset. Fyll glaset med is och toppa med ginger ale. Garnera med en limeskiva och njut!

Lennart 5 cl Xanté Cognac & Pear 8 cl Sprite 1 cl limejuice limetwist Fyll ett glas med is. Häll i 5 cl Xanté. Pressa i lime och toppa med sprite. Garnera med en festlig limetwist.

Schlagerdrinken 4 cl Xanté Cognac & Pear 8 cl Citronläsk 2 cl citronjuice 4 cl tranbärsjuice citronhjul Fyll ett glas med is. Häll i 4 cl Xanté, 8 cl Fanta Lemon och 2 cl citronjuice. Toppa med 4 cl tranbärsjuice. Dekorera med ett citronhjul och all glitter och glamour du kan hitta!

Drinkinspiration blandad sprit


Carpano & Cola

Punt E Mes & soda

4 cl Carpano Classico Coca-Cola apelsinklyfta

4 cl Punt E Mes Thomas Henry Soda water citronklyfta

Fyll ett glas med is. Häll 4 cl Carpano Classico och toppa med Coca-Cola. Garnera med apelsinklyfta.

Fyll ett glas med is. Häll 4 cl Punt E Mes och toppa med sodavatten. Garnera med apelsinklyfta.

Ginger Bee

Raspberry Lynchburg Lemonade

4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey 1/2 lime Thomas Henry Ginger beer

4 cl Koskenkorva Ginger Shot 5 cl Jack Daniel’s 22cllimeklyftor Chambord ginger ale 3 cl färsk citronjuice limeskiva garnera med 2 cl att sockerlag Sprite Häll upp Koskenkorva Ginger i ett lågt Citronskiva, hallon ochShot mynta glas. Muddla eller pressa limeklyftorna i glaset. glaset Chambord, med is och toppa med Häll JackFyll Daniel’s, citronjuice ginger ale. Garnera medfyllt en med limeskiva och och sockerlag i ett glas is. Toppa njut!med Sprite och garnera med citronupp skiva, hallon och mynta.

Fyll ett glas med is. Häll på Jack Honey och limesaften. Toppa med Ginger Beer. Garnera med lime.

Alkoholfritt och utgående Glögg sortiment


23

Ginger Mule

Cognac Summit

4 cl Koskenkorva Ginger Shot 2 limeklyftor Thomas Henry Ginger ale limeskiva att garnera med

4 cl Koskenkorva Ginger 5 cl Grönstedts VS Shot limeklyftor 32skivor gurka ginger ale 3 skivor ingefära limeskiva att garnera med Lemonad

Häll upp Koskenkorva Ginger Shot i ett lågt glas. Muddla eller pressa limeklyftorna i glaset. Fyll glaset med is och toppa med ginger ale. Garnera med en limeskiva och njut!

Koskenkorva Ginger ett lågt Häll upp alla ingredienser i glasetShot och imuddla glas.i glaset. Muddla eller lätt Fyll upppressa med is limeklyftorna & toppa med i glaset. glaset med is och toppa med en färsk Fyll lemonad. ginger ale. Garnera med en limeskiva och njut!

Lemon Spritz

Irish Coffee

4 cl Koskenkorva Lemon 4 cl Prosecco 1 cl sockerlag 4 cl Thomas Henry Soda water Citronskiva

4 cl The Latitude 53 Irish Whiskey sockerbit kaffe grädde

Häll i is i ett vinglas och häll i Koskenkorva Lemon, Prosecco och soda. Rör om och garnera med en citronskiva.

Mät upp 4 cl Irish whiskey i ett glas med fot. Addera socker och kaffe. Rör om. Skikta grädden och servera. Garnera gärna med kaffebönor på toppen av grädden.

Drinkinspiration blandad sprit


Sprit


Vodka

KOSKENKORVA ORGANIC 37,5%

1025356 | 219 KR | 70CL | 12/KOLLI

KOSKENKORVA VANILLA 37,5% EKO

1025437 | 216 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Smaken är mycket ren och rund då man använder enbart naturligt källvatten och ekologisk korn från Koskenkorvas egna fält.

Smaken är rund och behaglig men en generös ton av tropisk vanilj i perfekt balans.

Utmärkt till att blanda drinkar och cocktail.

Utmärkt till att blanda drinkar och cocktail.

KOSKENKORVA RASPBERRY PINE 37,5%

KOSKENKORVA BLUEBERRY JUNIPER 37,5%

1025433 | 216 KR | 70CL | 12/KOLLI

1021578 | 210 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Varm bärig doft av färska hallon. Smaken är välbalanserad av söta mogna hallon och friska granskott.

Rik, kryddig och fruktig doft med fina inslag av blåbär, enbär och tallbarr och en lätt touch av citrus. Smaken är mjuk med inslag av blåbär, enbär som avslutas med en lätt förnimmelse av lakrits.

Passar att dricka som den är eller att användas till olika cocktails.

Passar att dricka som den är eller att användas till olika drinkar och cocktails.

KOSKENKORVA VODKA CLIMATE ACTION 40%

KOSKENKORVA LEMON LIME YARROW 37,5%

1027084 | 229 KR | 50CL | 6/KOLLI

G

1021582 | 210 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Världens första vodka framställd på regenerativt odlad korn. Vodkan har en ren doft med liten ton av säd. Smaken har inslag av bröd och liten ton av halm.

Doften är blommig och fräsch med inslag av rölleka, parfym, lime och citronzest. Smaken är mjuk och fräsch med inslag blommor, lime, citronzest och en pikant avslutande kryddighet.

Passar att dricka som den är eller att användas till olika cocktails.

Rekommenderas att avnjuta som den är eller att använda till olika drinkar och cocktails.


27

Koskenkorva Koskenkorva är inte bara en vodka av yppersta kvalitet, det är också en liten by i norra Finland. Här ligger vårt destilleri, mitt bland fälten av korn som används i tillverkningen. Koskenkorva Destilleri grundades på 1950-talet, och alltsedan dess hämtas korn och källvatten från fälten i och kring den lilla byn. Många av bönderna har arbetat för oss i generationer.

Ingen annanstans i världen odlas korn så långt norrut, och tack vare de långa ljusa sommarnätterna får det en fantastisk kvalitet. Tillsammans med rent källvatten från byn och en unik destillationsprocess får vi fram världens lenaste och renaste vodka. Idag exporteras vår vodka över hela världen, det är både vi och våra bönder stolta över. Koskenkorva - vodka from a village.

KOSKENKORVA VODKA 7 BOTANICALS 2021 37,5%

KOSKENKORVA VODKA 7 BOTANICALS 2020 37,5%

1027053 | 179 KR | 50CL | 12/KOLLI

1026254 | 179 KR | 50CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Koskenkorva 7 Botanicals innehåller 7 olika sorters blommor och växter. Citrus, örter och blommor bildar en komplex doft med tydliga inslag av nässlor och hibiskus. Fräsch och blommig smak av bl a lavendel, hallon och citrus.

Smaksatt vodka innehållande 7 olika blommor och växter. Produkter har en uppfriskande smak av lavendel, rosrot, lindblomma, citrus och hampa.

Passar att dricka som den är eller att användas till olika cocktails.

Passar att dricka som den är eller att användas i en läskande och blommig sommardrink.

KOSKENKORVA SAUNA BARREL 37,5%

KOSKENKORVA FORAGED VODKA 40%

1021586 | 210 KR | 70CL | 6/KOLLI

1023299 | 1017 KR | 70CL | 4/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Doften är medelstor och mjuk med inslag av rostade fat, rök, vanilj och rostade mandlar. Smaken är angenäm med inslag av kolade fat, vanilj, rökighet, åldrade träplankor och rostad malt.

Nyansrik doftprofil med inslag av tallbarr, björkblad, fat och ljunghed. Smaken är lång med ett välbalanserat avslut.

Rekommenderas att avnjuta som den är eller att använda till olika drinkar och cocktails.

Vodka

Utmärkt i en sofistikerad blandad drink eller cocktail.


Explorer Explorer har funnits sedan 1958 och är svenskarnas mest älskade vodka. Den kända etiketten designades av Sigvard Bernadotte och vodkan har både diktats om, i Cornelis Vreeswijks ”En halv böj blues” och gått på export. Explorer vodka är en kvalitetsvodka tillverkad genom kontinuerlig destillation av högklassigt vete. För några år sedan lanserade Explorer också en gin av typen London Dry Gin, båda helt ekologiska.

EXPLORER VODKA PET 37,5%

EXPLORER VODKA 37,5%

1025692 | 199 KR | 70CL | 12/KOLLI

EKO

1021254 | 192 KR | 70CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Explorer URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Explorer URSPRUNG Sverige

Ren, mjuk och rund med en viss sädeskaraktär och en svag sötma.

Ren, mjuk och rund med en viss sädeskaraktär och en svag sötma.

Den rena smaken gör att den är väl lämpad som bas i groggar och drinkar av alla dess slag.

Den rena smaken gör att den är väl lämpad som bas i groggar och drinkar av alla dess slag.

FINLANDIA VODKA 37,5%

1011752 | 201 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Finlandia Vodka URSPRUNG Finland

En mycket ren vodka utan utpräglad karaktär. Neutral spritdoft med svagt inslag av citrus och korn. Mycket ren, neutral spritsmak. Inslag av citrusskal och bröd.

Passar utmärkt till cocktail och drinkar.

KRONVODKA 40%

1013427 | 200 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Altia Sweden AB URSPRUNG Sverige

Rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.

Med sin tydliga karaktär är den perfekt för en vodka martini. Den kan även med fördel drickas som den är, med en isbit eller två.

Visste du att... en krog som säljer 4.200 flaskor sprit och vin per år i PET-förpackning istället för glas besparar 28.700 kg i lyft för sin personal


29

Samma höga kvalitet sedan 50-talet

Vodka & Gin


Gin

O.P. ANDERSON DISTILLERY ORGANIC DRY GIN 40% 1026221 | 253 KR | 70CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Har en komplex doft av enbär med aromatiska toner av koriander, citrus och fänkål. Smaken är fyllig och lång med nyanserad enbärskaraktär, fräsch och kryddig citrus, koriander och en nypa lakrits.

Utmärkt till alla klassiska drinkar baserade på gin.

O.P. Anderson Distillery På O.P. Anderson Distillery arbetar vi med ekologiska råvaror så långt det är möjligt. De allra flesta produkterna är ekologiska och så även O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin. Den ekologiska inriktningen är en av våra största utmaningar, kryddornas kvalitet är det viktigaste för att få till rätt smak och i många fall får vi söka länge efter rätt kvalitet från ett begränsat ekologiskt utbud. För att skapa en gin med kopplingar till O.P. Anderson och vårt svenska dryckesarv har vi använt anis och fänkål som, utöver kummin, är de två ingredienserna som definierar O.P. Anderson Aquavit. Det ger en liten touch av lakrits även om den inte är dominant.

Norrlands GT En fräsch och svalkande cocktail med smaker som tar dig in de norrländska skogarna. O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin toppat med tonic, citronmeliss och hjortron. 5 cl O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin 15 cl Thomas Henry Tonic water 5 Hjortron 1 kvist citronmeliss Fyll glaset med is, häll över gin och fyll glaset med tonic. Garnera sedan med hjortron och citronmeliss.


31

Altia KrOgfolk-hjälpen Coronakrisen har försatt besöksnäringen i en mycket tuff situation och många verksamheter går på knäna. År 2020 startade Altia krOgfolk-hjälpen - stipendium för utbildning och utveckling inom restaurangbranschen, vilket frontas av profiler i branschen och finansieras av Altia. Stipendierna riktar sig till anställda inom restaurangbranschen som har påverkats negativt av coronakrisen. De som söker har möjlighet att få hjälp med hel- eller delfinansiering av utbildning inom restaurangnäringen. Det kan till exempelvis vara någon som vill bli sommelier eller vill gå kurser inom matlagning, service, ledarskap, försäljning eller ekonomi. De som tilldelas stipendium får dessutom en plats i Altia Academy, en certifierande utbildning till spritsommelier.

bartender på Tjoget, Jens Odén delägare ESS Group Restaurangdrift AB samt Helene Söderberg, driftchef på Ekstedt. Stipendierna finansieras av Altia som både avsätter en grundplåt, och dessutom donerar 5 kronor per såld flaska av O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin.

I kommittén som väljer ut stipendiaterna finns representanter från Altia och restaurangnäringen: Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro Värdshus och Nationalmuseum, Hedda Bruce, välrenommerad

Mer information samt ansökningsformulär finns på Altia krOgfolks Facebooksida samt på www.folkofolk.se/altia-krogfolk-hjalpen

EXPLORER GIN 37,5%

EXPLORER PINK GIN PET 37,5% EKO

1025691 | 199 KR | 70CL | 12/KOLLI

1025690 | 197 KR | 70CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Explorer Gin URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Explorer Gin URSPRUNG Sverige

Välbalanserad doft med tydliga inslag av enbär som balanseras upp av toner av angelika och citrus. Smaken är nyanserad med inslag av enbär, kryddor och citrus.

Har en inbjudande fruktig karaktär av rabarber och jordgubbe som balanseras av friska toner från enbär och citrus. Den klassiska ginkryddningen med enbär, koriander, angelika och citron ger en stabil bas som fungerar perfekt tillsammans med de fruktiga smakerna.

Är av typen London Dry Gin, det vill säga gjord på enbart destillerade äkta enbär och kryddor.

Passar utmärkt i många cocktailrecept, till exempel i en Pink Gin & Tonic.

Utmärkt till alla klassiska drinkar baserade på gin.

EXPLORER GIN PET 37,5%

1022996 | 192 KR | 70CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Explorer Gin URSPRUNG Sverige

Välbalanserad doft med tydliga inslag av enbär som balanseras upp av toner av angelika och citrus. Smaken är nyanserad med inslag av enbär, kryddor och citrus. Är av typen London Dry Gin, det vill säga gjord på enbart destillerade äkta enbär och kryddor. Utmärkt till alla klassiska drinkar baserade på gin.

Gin


Hernö Gin Utvecklingen för Hernö Gin har gått snabbt. Bolaget grundades 2011. Den 1 december 2012 lanserades Hernö Gin i tre lokala Systembolagsbutiker runt Härnösand. Idag är det Europas mest prisbelönta gin med utmärkelser såsom: världens bästa gin 2017 och 2018, världens bästa London Dry Gin 2017, världens bästa Gin & Tonic 2016 och Gin Producer of the Year 2016 och 2017 och säljs i över 25 länder! Hernö Gin har tilldelats totalt 80 Masters- och Guldmedaljer i världens största sprittävlingar.

HERNÖ GIN 40,5% 1024961 | 271 KR | 50CL | 12/KOLLI 1025298 | 3295 KR | 450CL | 1/KOLLI

HERNÖ NAVY STENGTH 57% EKO

1024964 | 326 KR | 50CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

Rund enbärskaraktär med fräscha citrustoner och komplex blommighet. Kraftfull smak och en aning oljig känsla. Friska, krispiga toner av unga enbär och kryddighet från korianderfrön. En finstämd sötma tillsammans med vanilj och kassiabark. Eftersmaken av citrus och enbär dröjer sig kvar, lätta toner av svartpeppar. Har fått pris för World’s best Gin & Tonic men är även mycket trevlig att avnjuta som den är.

Kraftfull enbärsdoft med väldoftande citrus, frisk och en aning pepprig ton. Smaken leds av sav och krispiga enbär som följs av kryddig citrus och vårblomster. Kraftfull smak med lättdrucken textur och värme. I eftersmaken finner vi peppar, kryddighet och fyllig värme, lång och mjuk finish.

HERNÖ OLD TOM GIN 43%

HERNÖ PINK BTL GIN 42%

1024959 | 281 KR | 50CL | 6/KOLLI 1025299 | 3595 KR | 450CL | 1/KOLLI

EKO

Passar mycket bra i en gin och tonic eller avnjuts som den är.

1026535 | 286 KR | 50CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

Fyllig doft med kryddighet från skog. Följt av friska, oljiga enbär och blommighet. Mjuk textur med en lätt sötma och örtiga toner. Eftersmak av unga och krispiga enbär som följs av blommande tall. Söt blommighet tillsammans med kryddighet från skog och enbär som dröjer sig kvar.

Riktigt tydlig doft av enbär och grön sommarskog. Tydliga inslag av citron och rosor, samt doft av röda jordgubbar. Smaken är väldigt balanserad och med en generös kryddighet följt av blomster.

Passar mycket bra i en gin och tonic eller avnjuts som den är.

Passar mycket bra i en gin och tonic eller avnjuts som den är.

HERNÖ BLACKCURRANT 28%

HERNÖ SLOE GIN 30%

1024966 | 295 KR | 50CL | 6/KOLLI

EKO

1024963 | 351 KR | 50CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

Doft av svartvinbär och en mjuk blommig sötma. Komplex smak av enbär och svartvinbär med en antydan av gröna toner från vinbärsbladen. Eftersmaken är lång, lite syrlig följt av en antydan av nötighet.

Rund, blommig, doft av slån och en viss sötma av vanilj. Hint av nöt och skog. Smak av söt sylt som sedan blir torrare och syrligare. Toner av älgört och en krämig blommighet. Smaken ebbar långsamt ut med en hint av torkade blommor och hö med en krämig nötighet och torkade bär. Mjuka, en aning syrliga, toner som dröjer sig kvar.

Passar mycket bra i en gin och tonic eller avnjuts som den är.

Passar mycket bra i en gin och tonic eller avnjuts som den är.


33

HERNÖ EIGHTEEN NINETY ONE DRY GIN 41,1% 1025849 | 392 KR | 50CL | 6/KOLLI

EKO

HERNÖ JUNIPER CASK GIN 47%

1024965 | 474 KR | 50CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Hernö Gin URSPRUNG Sverige

Är resultatet av mötet mellan ett modernt gin och en traditionell akvavit. Hernö har låtit deras gin lagras i sextio dagar på fat som tidigare rymt 18 årig O.P. Anderson. Doften har en kryddig öppning, följt av kummin och fruktiga toner av citrus. Smaken har en praktfull enbärston. Ett kompext gin med söt vanilj, anisfrön och ek. En viss hetta I kombination med mat gifter den sig väl med råvaror hämtade ur skog och hav, som till exempel svamp, vilt och fisk.

Frisk doft av enträ och enbär, mjuka toner av citrusblomster. Kraftfull textur, en aning torr. Inledningsvis en framstående smak av gröna enbär med blommande peppar, följt av en diskret vaniljsötma. Aromatisk eftersmak av citrus och blommande toner av koriander följt av enbär och sav från fatet som dröjer sig kvar länge. Passar mycket bra i en gin och tonic eller avnjuts som den är.

FORDS GIN 45%

1027095 | 312 KR | 70CL | 6/KOLLI

Fords Gin

PRODUCENT Brown Forman URSPRUNG Storbritannien

Trevlig och balanserad doft med inslag av enbär, koriander, angelikarot, citrus och jasmin med inslag av vanilj. Smaken är lång och fräsch med toner av citrus, violrot, kassia och grapefrukt.

Rekommenderas till alla drinkar och cocktails med gin som ingrediens.

Fords Gin är ett samarbete mellan åttonde generationens Master Distiller Charles Maxwell från Thames Distillers och Simon Ford, dedikerade till att skapa en gin tillsammans med professionella bartendrar och berömda destillatörer från hela världen. En genomtänkt blandning av nio botaniska ämnen. Fords Gin börjar med en traditionell bas av enbär och korianderfrön balanseradav citrus, blommor och kryddor. Blötlagda i 15 timmar före destillation, ges de botaniska växterna en aromatisk, fräsch och blommig anda med eleganta toner av jasmin och grapefrukt som skapar en mångsidig bas för alla gininspirerade cocktailer.

MARCONI 46 DISTILLED GIN 46%

1020963 | 399 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Mycket angenäm doft med inslag av enbär, tallbarr, citrus och en touch av mint. Smaken är mycket komplex där man först får en fin känsla av enbär och fruktiga muskatdruvor som sedan övergår till tallbarr, kryddig kardemumma och koriander. Smaklängden är exceptionell och mycket angenäm. Utmärkt till alla klassiska drinkar baserade på gin.

NORDIC SPIRITS LAB GIN 40%

ARCTIC DISTILLED GIN 37,5%

1011363 | 197 KR | 70CL | 6/KOLLI

1022079 | 275 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Arctic Gin URSPRUNG Finland

PRODUCENT Nordic Spirits Lab URSPRUNG Finland

Doften är balanserad med tydlig ton av enbär, kryddor och trevlig ton av citrus. Smaken är angenäm och visar upp en bukett av enbär, angelika, kryddor och citrus.

Intensiv doft och smak, med fräscha toner av enbär och koriander som första intryck, subtila nyanser av citrus och blommor tillför komplexitet och elegans och avslutningsvis ett härlig ton av kummin och dill.

Rekommenderas till alla drinkar och cocktails med gin som ingrediens.

Utmärkt att avnjuta som den är och perfekt som grund i allehanda gindrinkar.

Gin


Akvavit

O.P. Anderson Distillery Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerade därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning. Bland de drycker som tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas bland andra svenska snapsklassiker som Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson. Allting som har med smaken att göra sker på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på produktutveckling.Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation. Hjärtat i produktionen är våra tre destilleringspannor. Vi har skaffat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin och Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder.

O.P. ANDERSON 40% 1013172 | 242 KR | 70CL | 12/KOLLI 1016237 | 255 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Passar till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.

O.P. ANDERSON KLAR 40%

1016994 | 242 KR | 70CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.

Passar perfekt till allt ifrån löjrom, ostron och andra skaldjur till matjesill och vit fisk.


35

O.P. ANDERSON BJÖRK 37,5%

O.P. ANDERSON PETRONELLA 30%

1024699 | 191 KR | 50CL | 12/KOLLI

1022141 | 123 KR | 35CL | 12/KOLLI 1022902 | 223 KR | 70CL | 12/KOLLI 1023120 | 245 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Har en kryddig och frisk karaktär med ton av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska OP kryddningen kummin, anis och fänkål.

Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

Passar perfekt som bas i cocktails och utmärkt till det nordiska kökets rena smaker

Passar utmärkt att blanda drinkar på och en trevlig följeslagare till många anrättningar.

O.P. ANDERSON HERNÖ JUNIPER CASK FINISH 40%

O.P. ANDERSON SELECTION 37%

1025569 | 225 KR | 50CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Doft av eneträ och vanilj, och ovanpå den klassiska O.P. Anderson-smaken av kummin, anis och fänkål, lägger sig en frisk enbärs- och skogston.

1021838 | 240 KR | 10X5CL Innehåller 4xO.P. Anderson Original, 3xO.P. Klar och 3xO.P. Petronella.

Passar perfekt i cocktails!

Akvavit

EKO


HALLANDS FLÄDER 38%

HERRGÅRDS AQUAVIT 40%

1013385 | 222 KR | 70CL | 12/KOLLI 1016234 | 256 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

1013390 | 193 KR | 50CL | 12/KOLLI 1016235 | 255 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Fyllig, blommig och frisk fläderkaraktär med inslag av kanel och en liten sötma.

Kryddad med kummin, fänkål och koriander, spetsad med maltwhisky och lagrad på sherryfat. Rund och komplex med en fyllig och eldig eftersmak med fatkaraktär.

Passar utmärkt till toast skagen, skaldjur och gravad lax. Prova också Hallands Fläder till tacos eller chili – en oväntad men fantastisk kombination.

Utmärkt bland annat till salt eller rökt kött, rökt fet fisk och sill.

ÖSTGÖTA SÄDES BRÄNNVIN 40%

1013392 | 183 KR | 50CL | 12/KOLLI PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Stor doft med inslag av honung, halm och russin, ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.

Passar bra till flertalet sillar, Janssons frestelse, gravad lax och rökt eller grillat kött samt sushi. Passar även utmärkt att avnjutas som den är.

NYKÖPINGS BRÄNNVIN 38%

SKÅNE AKVAVIT 38%

1013393 | 184 KR | 50CL | 12/KOLLI

1014962 | 222 KR | 70CL | 12/KOLLI 1016238 | 255 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Stor doft med tydlig karaktär av anis och inslag av fänkål. Frisk och fyllig smak av anis, fänkål och kummin och en tydlig sötma.

Mild kryddighet med smak av kummin samt inslag av anis och fänkål.

Utmärkt som apéritif med en isbit och en skvätt vatten eller till smakstarka smårätter som vitlökskorv, oliver och fårost. God till fisksoppa av medelhavstyp eller hummersoppa.

Passar till alla sorters sill eftersom att kryddningen är mild och inte ”dödar” sillsmaken. Kumminkryddningen är också utmärkt till andra klassiker på smörgåsbordet, dock allra bäst till de lite mildare rätterna; skinka, sylta, gravad lax, men även till kräftor och lagrad ost.

RÅNÄS BRÄNNVIN 38%

LÄCKÖ SLOTTSAQUAVIT 38%

1013414 | 181 KR | 50CL | 12/KOLLI

EKO

1013418 | 181 KR | 50CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Stor doft med tydlig karaktär av apelsin och inslag av kanel. Frisk, komplex smak av pomerans och kanel med toner av lakrits och cognac.

Rund och fyllig med tydlig karaktär av dillfrö och inslag av kummin, fänkål och koriander.

Passar bra till ärtsoppa med senap eller anklever. Även utmärkt till choklad och chokladdesserter samt i chokladoch kaffedrinkar eller för sig själv som digestif.

Rekommenderas varmt till ostron, skaldjur, löjrom, matjesill och stekt strömming.


37

SVARTVINBÄRS BRÄNNVIN 38%

BÄSKA DROPPAR 40% 1013397 | 184 KR | 50CL | 12/KOLLI 1016232 | 255 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

1013396 | 138 KR | 35CL | 12/KOLLI

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

Komplex, mild och blommig doft av malört och kanel. Fyllig, torr och mycket bitter smak med tydlig karaktär av malört, inslag av pomerans och kanel.

Fyllig och fruktig doft av svarta vinbär. Något syrlig och kärv smak med liten sötma.

Passar till stark och fet mat, men framförallt som digestif.

Utmärkt till söta desserter, till exempel mandeltårta eller chokladtårta. Passar också bra till vilt, till exempel älg och rådjur, som brukar serveras med gelé. Med en isbit blir den en god apéritif och den kan med fördel användas i drinkar. Bör ej drickas till sill.

GAMMAL NORRLANDS AQVAVIT 40%

BRÄNNVIN SPECIAL 30%

1013388 | 181 KR | 50CL | 12/KOLLI 1016233 | 255 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

1018854 | 154 KR | 70CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT O.P. Anderson Distillery URSPRUNG Sverige

PRODUCENT Altia Sweden AB URSPRUNG Sverige

Fyllig, välbalanserad och tydlig smak av kummin med inslag av fat, russin, anis, fänkål och en aning sötma.

Ren, avrundad och mjuk med en liten sädeskaraktär.

Utmärkt till all sill men lyfter även smakerna på din ostbricka.

Passar till milt kryddad mat. En utmärkt grund för den som kryddar sin egen snaps. (Undantaget är om man kryddar med vattenrika bär, då bör ett starkare brännvin användas.)

Jonas Odland är mannen bakom många av våra svenska snapsar. Intervju med Jonas finns på www.folkofolk.se

1013376 | 227 KR | 10X5CL Innehåller O.P. Anderson Original, Skåne, Gammal Norrlands, Hallands Fläder, Herrgårds, Läckö, Örtagårds, Östgöta Sädes, Rånäs och Bäska Droppar

Akvavit & Brännvin


Rom

BARRACUDA SILVER RUM 38%

1026297 | 215 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Barracuda URSPRUNG Karibien

Fyllig doft med en ren och klar romkaraktär. Fruktig smak med inslag av arrak, gräs och vanilj.

Används som drinkingrediens.

Barracuda BARRACUDA GOLD RUM 38%

1026299 | 219 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Barracuda URSPRUNG Karibien

Är en blend av rom från olika regioner. Regionerna Martinique, Dominikanska republiken, Réunion & Jamaica möts för att skapa ett perfekt möte mellan den karibiska stilen av rom med fransk smakprofil. Jamaica har övertaget i denna blend som i nosen möts av frukt & arrak. På tungan möter vi fat, arrak, en viss sötma & tydlig torkad frukt.

På öarna i Västindien dricker många de inhemska högprocentiga romsorterna oblandade, tillsammans med ett glas vatten för att kyla läpparna, tungan och gommen. Ofta träffas man i enkla “rum shops” för att prata, diskutera och avnjuta Västindiens flytande stolthet. Direkt från Karibien anländer Barracuda Rum i tank för att här i Norden blandas och tappas på butelj.

Används som drinkingrediens.

BARRACUDA VANILLA SPICED 32%

1027092 | 219 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Barracuda URSPRUNG Karibien

Tydlig rom- och fatkaraktär som med hjälp av extra vaniljstångdestillat tar denna vätska ännu längre in i vaniljens värld.

Serveras likväl ren som på is eller varför inte blandad med massvis med is & cola. Tips: Garnera med apelsin!


39

EL DORADO 3 YEAR OLD 40%

Demerara Distillers

1020996 | 264 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Demerara Distillers URSPRUNG Guyana

Medelstor doft med inslag av vanilj, russin, fudge och ljus choklad. Smaken är mjuk med trevlig fruktighet och inslag av russin, vanilj och kokos.

Utmärkt att avnjuta som den är eller till allehanda drinkar och cocktails.

Demerara Distillers är en mycket modern producent och den första i Karibien (1995) som certifierades med kvalitetssystemet ISO 9002. De har också bevarat metoder och tillverkningsutrustning som gör deras rom unik. Man har kvar i produktion en kolonnpanna i trä från 1832 som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. Man brukar även en enkel Pot still och en dubbel Pot still som båda är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still. Det innebär att Demerara Distillers kan producera nio olika typer av destillat.

EL DORADO 5 YEAR OLD 40%

1020998 | 272 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Demerara Distillers URSPRUNG Guyana

Doften har inslag av torkade frukter, fat, exotiska kryddor och fudge. Smaken är mjuk och trevlig med inslag av torkad aprikos, fat, mörk choklad och syltad ingefära.

Utmärkt att avnjuta som den är eller till allehanda drinkar och cocktails.

EL DORADO RUM 8 YEAR OLD 40%

Demerara använder uteslutande melass från omkringliggande sockerrörsplantager och lagrar sin rom i fat som tidigare använts för Bourbon. Lagringsanläggningen har en kapacitet på 85.000 fat. El Dorado, som är det mest kända varumärket, lanserades 1992. I vårt sortiment har vi också mer exklusiv rom. Kontakta din säljare !

EL DORADO RUM 12 YEAR OLD 40%

1020999 | 300 KR | 70CL | 6/KOLLI

1021000 | 368 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Demerara Distillers URSPRUNG Guyana

PRODUCENT Demerara Distillers URSPRUNG Guyana

Doften är rik med inslag av torkade tropiska frukter, vanilj, farinsocker, choklad, flamberade bananer, bakade äpplen och kola. Smaken har en bra längd med inslag av fat, kryddor, torkade frukter och romflamberad banan.

Doften har trevliga inslag av torkad frukt, nötter, mandel, honung, russin och vaniljfudge. Smaken är mjuk och angenäm med inslag av kryddig fatkaraktär, vanilj, russin och torkade stenfrukter.

Utmärkt att avnjuta som den är eller till mycket ambitiösa drinkar och cocktails.

Rekommenderas att avnjuta rumstempererad med en god bok eller gott sällskap.

EL DORADO RUM 15 YEAR OLD 43%

EL DORADO RUM SPECIAL RESERVE 21 YEAR OLD 43%

1021001 | 476 KR | 70CL | 6/KOLLI

1021002 | 752 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Demerara Distillers URSPRUNG Guyana

PRODUCENT Demerara Distillers URSPRUNG Guyana

Doften är härligt nyanserad med inslag av kryddig fatkaraktär, muscovadosocker, torkad frukt, pomerans, arrak, kakao, vanilj och kanderade apelsinskal. Smaken är mjuk och behaglig med en kryddig ton och inslag av torkad frukt, nötter och chokladkola. Rekommenderas att avnjuta rumstempererad med en god bok eller gott sällskap. Gärna med en god mörk choklad av hög kvalitet.

Doften är härligt komplex med inslag av kanderade apelsinskal, muscovadosocker, kaffe, vanilj, fat, mörk choklad och brända mandlar. Smaken är mjuk med ypperlig längd och inslag av fatkryddor, muscovadosocker, kanderade citrusskal, kaffe och mörk choklad. Rekommenderas att avnjuta rumstempererad med en god bok eller gott sällskap. Gärna med en god mörk choklad av hög kvalitet.

Rom


Pitú Cachaça Pitú Premium Cachaca är ett av de största och mest välkända varumärkena inom Cachaça. Pitú Premium Cachaca har vunnet guld på flera prestigefyllda tävlingar runt om i världen, senast guldmedalj på NYISC 2019. Pitú arbetar hållbart genom initiativet “Say Yes to Nature” som arbetar med att förbättra miljön genom bland annat vattenhantering, materialåtervinning, återplantering av träd, socialtansvar och stödjer även projektet “Rotating Dolphin Project”.

PITÚ PREMIUM CACHAÇA DO BRAZIL 38% 1026540 | 219 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Engarrafemento Pitú URSPRUNG Brasilien

Lätt kryddig ton med inslag av vitpeppar och milda citrustoner.

Används som drinkingrediens.

Don Collins 4 cl Don Papa Rum 3 cl citronjuice 2 cl sockerlag 5 cl Thomas Henry Soda Water Blanda rom, citronjuice och sockerlag i ett ”Collinsglas”. Fyll på med is och toppa sedan med soda. Garnera med citron och/eller körsbär.

Don Papa Rum DON PAPA RUM 40%

1019164 | 333 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Don Papa Rum URSPRUNG Filippinerna

Angenämt och fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.

Drick den som den är, med lite is eller som bas i din favoritcocktail.

Don Papa Rum är världens första single island rom från Filippinerna, tillverkad på sockerrör från ön Negros. Provinsen Negros Occidental är en ideal plats för odling av sockerrör tack vare områdets goda förutsättningar när det kommer till klimat, geografi och bördigheten i vulkanjorden. Sockerplantagen ligger belägen vid fotändan av vulkanen Mount Kanlaon. Don Papa lagras i minimum sju år på små bourbonfat.

Rom & Cachaça

G


41

Tequila

PEPE LOPEZ SILVER TEQUILA 40%

1011881 | 232 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Brown Forman URSPRUNG Mexico

Är tillverkad av en kombination av naturligt källvatten och mogna blå agaveväxter av högsta kvalitet. Smaken är fräsch med ton av lime och agave.

Passar i cocktails, prova gärna tillsammans med Thomas Henry Pink Grapefruit i drinken Paloma.

PEPE LOPEZ PREMIUM GOLD TEQUILA 40% 1011882 | 248 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Brown Forman URSPRUNG Mexico

Är tillverkad av en kombination av naturligt källvatten och mogna blå agaveväxter av högsta kvalitet. Den är bärnstensfärgad och har en smak av kryddig citrus.

Pepe Lopez Pepe Lopez är en mexikansk tequila, producerad i Tequila, Jalisco, Mexiko och destillerad två gånger för att försäkra den goda smaken. Pepe Lopez är tillverkad med de högsta kvalitetsstandarderna och har tilldelats Direccion General de Normas - den mexikanska regeringens sigill om godkännande, kvalitet och ursprung. Pepe Lopez är en rolig, kvalitets-tequila, perfekt för margaritas och avslappnad underhållning.

Tequila

Passar i cocktails, perfekt till en Margarita.


Bitter

FERNET-BRANCA 39%

BRANCAMENTA 28%

1010029 | 266 KR | 70CL | 6/KOLLI 1006321 | 1134 KR | 300CL | 1/KOLLI 1006322 | 38 KR | 3X2CL MINIATYR TRÅG

1010973 | 222 KR | 70CL | 6/KOLLI 1017424 | 1000 KR | 300CL | 1/KOLLI 1022581 | 41 KR | 3X2CL MINIATYR TRÅG

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Milano, Italien

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Milano, Italien

Kraftig bitter smak av bland annat malört, med tydliga inslag av saffran och ingefära. Fernet-Branca har exceptionellt goda egenskaper före och efter en måltid för att hjälpa matsmältningen eller till och med som en ”återställare”. Avnjuts bäst rumstempererad som den är, men fungerar utmärkt även kyld på is. Gärna i sällskap med en kall öl. Blandas med fördel med ginger-beer eller citrusläsk, men är även i gott sällskap i en cocktail med fläder, ingefära eller till och med istället för Rom i en Piña Colada.

En unik oefterhärmlig örtlikör med frisk smak av pepparmynta. Avnjuts bäst väl kyld som den är eller på is.

Blandas med fördel som en aperitivodrink med sodavatten och en klyfta lime i ett vinglas, men fungerar mycket bra i cocktails tillsammans med vattenmelon, gurka eller lychee.

Fratelli Branca Fratelli Branca är ett familjeföretag som ägs och drivs av släkten Branca sedan 1845. Det anrika och ikoniska destilleriet ligger mitt i centrala Milano. Fratelli Branca är mest kända för sin världsberömda och tidlösa bitter Fernet-Branca, men producerar även ett tiotal andra välkända varumärken så som Brancamenta och Borghetti. Fernet-Branca blev berömt som ett hemligt ört-elixir i mitten på 1800-talet med dess 27 helande ingredienser från fem kontinenter världen över. Stor fokus läggs på kvalitet och arvet av kunskap från generationer inom familjen Branca. Fratelli Brancas ikoniska och berömda produkter är av högsta kvalitet och går inte att ta miste på med sina unika karaktärer.


43

CARPANO BOTANIC BITTER 25%

1026279 | 249 KR | 100CL | 6/KOLLI PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Milano, Italien

En uppfriskande röd bitter med smak av saffran och apelsinskal med tydliga bittra inslag.

En klassisk ingrediens i en Negroni eller Americano. Eller varför inte blanda tillsammans med juice eller Thomas Henry Pink Grapefruit?

Menta Soda 6 cl Brancamenta Sodavatten Limeklyfta Ta ett vinglas och fyll det med is. Häll sedan på sodavatten tills du har drygt två centimeter kvar till kanten. Häll sedan på 6cl Brancamenta och garnera med en limeklyfta. En klassisk aperitivodrink som ofta avnjuts i Milano.

Underberg I fem generationer har familjen Underberg tillverkat sin örtdigestif i Rheinberg enligt den hemliga “Semper Idem”-proceduren. Företagets grundare Hubert Underberg lanserade sin unika produkt på marknaden år 1846 efter många års noggrann utveckling. Underberg blev snabbt populär i många länder.

BRASILBERG 42%

UNDERBERG 44%

1019989 | 565 KR | 100CL | 3/KOLLI

1007534 | 40 KR | 3X2CL MINIATYR TRÅG 1025606 | 179 KR | 12X2CL MINIATYR TRÅG

PRODUCENT Underberg URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Underberg URSPRUNG Tyskland

Är en brasiliansk örtbitter kryddad med unika örter och växter från Amazonas. Sedan starten 1933 har Brasilberg blivit en favorit bland i Brasilien. Där dricker den gjärna blandad med guarana-frukt, fruktjuice, läsk eller med tonic som i signaturdrinken Rio Negro. Har en gyllenbrun färg med en söt, aromatisk och lätt fruktig doft som domineras av örter. Frisk och välbalanserad örtsmak. Passar i drinkar eller som digestif.

Kryddig och bitter smak med inslag av lakritsrot, ingefära, malört, kryddnejlika och citrusskal. En örtdigestif baserad på örter från 43 olika länder som bjuder på en fin sötma i balans med bitterheten. Den är fri från gluten och utan tillsatt socker. Den är buteljerad i praktiska portionsflaskor som säkrar den perfekta mängden örter och aktiva ingredienser.

Bitter

Passar som digestif efter en stor och god måltid.


Vermouth

ANTICA FORMULA 16,5%

Carpano

1019414 | 399 KR | 100CL | 6/KOLLI 1023181 | 159 KR | 37,5CL | 12/KOLLI PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Italien

Klassisk Vermouth med kryddig söt smak viss bitterhet. Inslag av pomerans, torkade körsbär, vanilj, muskotblomma och malört. En särskiljande detalj från många andra Vermouths är att den baseras på kvalitetsvin från Piemonte i nordvästra Italien som sedan blandas med sött starkvin från södra Italien och örter. Avnjuts gärna kyld eller på is. Utmärkt som ingrediens i drinkar, till exempel Manhattan, Negroni eller Americano.

Carpano Vermouths historia sträcker sig tillbaka till 1786 och staden Turin där Antonio Benedetto Carpano började göra kryddade starkvinsblandningar. Carpano fick sin inspiration från sina studier av gamla tyska vinblandningar och hälsokurer. Genom att döpa sin vinblandning till wermut, efter dess huvudsakliga smakgivare malört, blev Carpano skapare av världens första Vermouth.

CARPANO CLASSICO 16%

PUNT E MES 16%

1006029 | 179 KR | 100CL | 6/KOLLI

1006766 | 189 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Italien

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Italien

Baserad på samma grundrecept som Antica Formula men med mindre intensitet i toner av vanilj och citrus. Har en mer ”robust” karaktär för att fungera som en standard Vermouth i alla typer av barer. Avnjuts gärna kyld eller på is. Utmärkt som ingrediens i drinkar, till exempel Manhattan, Negroni eller Americano eller Carpano Spritz.

Legenden säger att den 19 April 1870 så valde en aktiemäklare i Carpano’s butik att beställa en hel del Carpano Vermouth men med en halv del bitterhet då börsen gått upp just ”en och en halv”. Detta på Piemontesiska blev ”Punt e mes” som idag är en populär apéritif. Blandas med fördel som en apertivodrink med sodavatten och en klyfta apelsin. Men kan också avnjutas ren på is.

CARPANO BIANCO 14,9%

CARPANO DRY 18%

1006028 | 179 KR | 100CL | 6/KOLLI

1019810 | 179 KR | 100CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Italien

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Italien

Klar Vermouth med lätt gulnande ton. Starkare karaktär på nosen med inslag av citrus och stenfrukter. Smaken är komplex av citrus, vanilj, mandlar och kakaobönor.

Klar Vermouth med blommig citrusdoft. Syrlig smak med väldefinierade ton av citron, lime och grapefruit med inslag av vitpeppar. Skapad för att fungera till alla drinkar med torr Vermouth oavsett stil.

Avnjuts gärna kyld eller på is med en skiva grapefrukt. Eller som ingrediens i lättare cocktails.

Avnjuts gärna kyld eller på is. Utmärkt som ingrediens i drinkar såsom en dry martini, eller Vesper av högsta klass!

Vermouth


45

Vermouth


Likör

XANTÉ COGNAC & PEAR 35%

Xanté

V 1026522 | 226 KR | 50CL | 6/KOLLI 1026618 | 249 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG PET

Xanté introducerades på den svenska marknaden 1994 och har sedan dess varit en succé.

PRODUCENT The Xanté Company URSPRUNG Sverige

Stor doft med stark päronkaraktär och ton av cognac. Smaken har en härlig kraftig och intensiv söt smak med tydlig karaktär av mogna päron.

Kan avnjutas ren med is, som shot, som avec, i cocktails och i kaffedrinkar. Dess breda användningsområde gör den perfekt som drinkingrediens.

XANTÉ ELDERFLOWER & PEAR 20%

1027071 | 159 KR | 50CL | 6/KOLLI

Xanté har en fin smak av mogna päron och rund cognac. Doften har tydlig päronkaraktär. Xanté kan avnjutas ren med is, som shot, som avec, i cocktails och i kaffedrinkar. En perfekt drinkingrediens.

XANTÉ RUM & PEAR 35% V

1026501 | 226 KR | 50CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT The Xanté Company URSPRUNG Sverige

PRODUCENT The Xanté Company URSPRUNG Sverige

Uppfriskande och innovativ kombination av söta päron och blommig fläder, som kopplar an till vår kärlek för fläder i Sverige. Det finns inte många regler när det kommer till hur Xanté Elderflower & Pear ska avnjutas. Servera den med några isbitar eller som en fräsch Fläderspritz - 1 del Xanté Elderflower & Pear, 2 delar mousserande vin och 2 delar bubbelvatten. Lika enkel som god!

Har en tydlig päronkaraktär som möts av en elegant ton av karibisk rom.

XANTÉ COCONUT CREAM & PEAR 17%

XANTÉ DARK CHOCOLATE & PEAR 38%

1025521 | 139 KR | 50CL | 12/KOLLI

V

Servera den med några isbitar eller som alternativ i klassiska rom-baserade drinkar. Varför inte testa en karibisk version av drinken Lennart - Xanté Rum & Pear, citronläsk och en halv lime.

1021528 | 225 KR | 50CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT The Xanté Company URSPRUNG Sverige

PRODUCENT The Xanté Company URSPRUNG Sverige

En krämig vegansk gräddlikör med smak av kokos och självfallet Xantés karaktäristiska smak av söta päron.

Doft av mörk choklad och solmogna päron som snyggt smälter ihop med toner av konjak och mörkrostat kaffe. Smaken är söt med en schysst balans av den mörka chokladen, den fruktiga päronsmaken och en touch av konjak.

Servera den med några isbitar efter en mastig middag eller testa att mixa den i en Pear Pina Colada. Allt är tillåtet i Xantés värld!

Servera den tillsammans med kaffet, till efterrätten eller testa att mixa med en riktigt kall milkshake.


47

XANTÉ SOUR & PEAR 15% V

1024663 | 139 KR | 50CL | 12/KOLLI PRODUCENT The Xanté Company URSPRUNG Sverige

Har i grunden samma karaktäristiska smak som originalet Xanté, med söt päronkaraktär och ton av cognac. Men Xanté Sour står ut från Xanté-familjen med dess lägre alkoholhalt och fräscha syrliga touch! Det finns inte många regler när det kommer till hur Xanté ska avnjutas. Servera den iskall som shot eller testa att komponera ihop en Skinny Lennart. Allt är tillåtet i Xantés värld.

AMARULA CREAM 17% 1001533 | 189 KR | 70CL | 6/KOLLI 1001530 | 183 KR | 12X5CL MINIATYR TRÅG

Skinny Lennart

E

PRODUCENT Amarula URSPRUNG Sydafrika

1 del Xanté Sour 1 del sodavatten 1/2 lime

Generös, smörig doft av vanilj, kola och tropisk frukt. Krämig, mycket söt smak med generösa toner av tropisk frukt, vanilj, nötter och kola. Lång söt eftersmak.

Fyll upp ett glas med is, tillsätt Xanté Sour och sodavatten. Pressa i saften ur en halv lime. Toppa med limecest och pynta loss med vad du än känner för!

Serveras med krossad is eller kyld som avec. Passar även bra som ingrediens i varma och kalla drinkar.

AMARULA VANILLA SPICE 15,5%

1025049 | 197 KR | 70CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Amarula URSPRUNG Sydafrika

Har en komplex, krämig vaniljkaraktär med varma kryddiga undertoner.

Avnjuts som den är med is, kyld som avec eller som ingrediens i drinkar.

Amarula

AMARULA BAOBAB RASPBERRY CHOCOLATE 15,5%

Amarula Cream är en helt naturlig produkt som tillverkas av frukten från Marulaträdet. En enda butelj Amarula innehåller juice från 50 frukter. Amarula har grundat stiftelsen Amarula Trust som ska verka för en ljus och hållbar framtid i Afrika för människor, djur och natur. Stiftelsen stödjer bl.a. Amarula Elephant Research Project som startades 2002. Där utbildar man och hjälper nationalparker att bevara och skydda afrikanska elefanter i deras naturliga miljö.

1026603 | 197 KR | 70CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Amarula URSPRUNG Sydafrika

Smak av marulafrukt i en härlig kombination med choklad, hallon och den spännande baobafrukten.

Avnjuts som den är med is, kyld som avec eller i en exotisk cocktail.

Likör


KOSKENKORVA RHUBARB 21%

KOSKENKORVA LEMON 21%

1027091 | 150 KR | 50CL | 12/KOLLI

1026252 | 150 KR | 50CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Fräsch doft av rabarber med en fruktig underton av granatäpple. Naturlig smak av färska rabarber i härlig kombination med juicigt granatäpple.

Gjord på enbart naturliga råvaror med krispig och naturlig smak av färsk citron och med en tydlig doft av citronzest. Balanserad syra och lång, fräsch eftersmak.

Passar att dricka som den är eller att användas till olika cocktails.

Passar som shot eller som drinkbas, varför inte en uppfriskande Lemon Tonic/Spritz!?

KOSKENKORVA GINGER SHOT 21%

KOSKENKORVA MINTTU 35%

1025242 | 150 KR | 50CL | 12/KOLLI

1021546 | 174 KR | 50CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

En distinkt doft av nyriven ingefära med en hint av citrustoner. Smaken har en mild sötma med fräsch och brännande eftersmak.

Uppfriskande och fräsch doft och smak av mint, anis och kanel.

Passar som shots eller som drinkbas, varför inte en uppfriskande Ginger soda!? Skaka flaskan innan användning eftersom ingefäran lägger sig på botten.

Drick den som den är som en iskall shot eller häll den i varm choklad – en härlig smakkombination i skidbacken eller när man bara vill ha något värmande.

KOSKENKORVA VARGTASS 21%

KOSKENKORVA SALMIAKKI 30%

1024500 | 150 KR | 50CL | 12/KOLLI

1026583 | 169 KR | 50CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

PRODUCENT Koskenkorva URSPRUNG Finland

Perfekt balans mellan surt och sött med tydlg smak och doft av tranbär och lingon.

Har en väldigt tydlig smak av salmiakki lakrits – såsom laktris ska smaka! Produkten är gjord på turkisk peppar godis och avnjutes bäst som den är. Fyllig smak och stor doft av lakrits.

Färdig att servera kall som den är med is eller som ingrediens i en cocktail.

Passar som shots, serveras iskall.


49

PURE LAKRIDS 16,5%

CHAMBORD BLACK RASPBERRY 16,5%

1023970 | 162 KR | 70CL | 6/KOLLI 1025198 | 635 KR | 50X2CL MINIATYR TRÅG

1006158 | 202 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Pure Shots URSPRUNG Danmark

PRODUCENT Chambord URSPRUNG Frankrike

Är en handgjord dansk lakritslikör som produceras i Århus. Idag är detta den mest säljande shotprodukten på danska barer. Tillverkad av de bästa ingredienserna, utvalda för sin rena djupa smak. Alltså en lakritslikör som helt enkelt smakar som den ska, riktig lakrits!

Cognacsbaserad bärlikör på hallon och björnbär. Söt och smakrik med tydlig smak av hallon och vanilj, frisk eftersmak med antydan av citrus.

Passar som shots.

Mycket läcker smaksättare både i dryck och mat.

BORGHETTI CAFFÈ LIQUORE 25%

1020950 | 199 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Milano, Italien En intensiv kaffelikör med starka espressotoner, choklad och inslag av nötter med viss rökighet. Tillverkad på färskbryggd espresso av högsta kvalitet sticker denna produkt ut bland konkurenterna. Tillverkad i Italien sedan 1860 och vunnit pris som världens bästa kaffelikör är detta en produkt att räkna med. Avnjuts bäst kyld eller på is. Utmärkt som ingrediens till drinkar, till exempel White Russian, Espresso Martini eller helt enkelt som skakade shots.

Borghetti Espresso Martini

SAMBUCA BORGHETTI 38%

1017116 | 219 KR | 70CL | 6/KOLLI

3cl Caffè Borghetti 2 cl Koskenkorva vodka 3 cl kallbryggt kaffe 1 cl sockerlag

PRODUCENT Fratelli Branca URSPRUNG Milano, Italien

En högkvalitativ Sambuca tillverkad endast med den bästa stjärnanisen. Tydlig sötma och lakritskaraktär.

Skaka, sila upp i cocktailglas och garnera med kaffebönor.

Dricks ren eller används som drinkingrediens. Prova gärna med några kaffebönor i glaset eller att blanda direkt i espresson.

POLI AIRONE ROSSO 17%

NORDIC SPIRITS LAB APERITIF 15%

1022897 | 172 KR | 70CL | 6/KOLLI

1025645 | 172 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

PRODUCENT Nordic Spirits Lab URSPRUNG Finland

Doften är fruktig och kryddig med inslag av mandarin och färska örter. Smaken är söt och besk och en fin balans mellan fruktighet, örter och kryddighet.

Tydlig profil av sötma från svenska rabarber och hallon balanseras upp av bitterhet och florala toner som rosor från både gentiana och blodrot.

Avnjuts som den är med is eller till drinkar och cocktails.

Avnjuts som den är med is eller till drinkar och cocktails.

Likör


51

Grönstedts likör Grönstedts likörserie daterar tillbaka så långt som till mitten av 1800-talet. Historiskt har den burit många olika namn och skepnader men mest känd idag är den kanske som Stiernans likörer som den hette så sent som tidigt 2000-tal. Nu är likörerna tillbaka under namnet Grönstedts Hantverkslikör och allt handlar nu, precis som då, om en ärlig premiumlikör där fokus är smaken . Under 2020 smög lanseringen av serien igång med Grönstedts extra gammal arrackspunsch och kommer under 2021 att fyllas ut med ytterligare 13 produkter. Allt från återupplivandet av den gamla superikonen Grön curacao, som de flesta känner till från drinken Gröna Hissen, till nykomlingar som Fläder där man med hjälp av Cognac och destillerad fläderblom skapat en ny produkt med Grönstedts historia i beaktning. Först ut är de ovan nämnda samt den omåttligt populära Triple Sec.

GRÖNSTEDTS TRIPLE SEC 35%

1027277 | 189 KR | 50CL | 6/KOLLI PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Finland

En klassisk Triple sec med frisk och kraftig smak av citrus. Även en skvätt cognac har smugits in för att ge en ännu fylligare kropp.

Under sommaren 2021 kommer Grönstedts Hantverkslikörsportfölj att utvecklas och mer smaker är på ingång. Håll utkik och prata med din säljare om hur den aktuella portföljen ser ut.

Perfekt i en Sidecar eller Lynchburg Lemonade.

GRÖNSTEDTS GRÖN CURACAO 30%

GRÖNSTEDTS ELDERFLOWER 21%

1027259 | 187 KR | 50CL | 6/KOLLI

1027275 | 195 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Finland

PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Finland

Frisk smak av apelsin, pomerans och apelsinblomsvatten.

Rik och fyllig fläderblomslikör med friska citrusinslag och en skvätt cognac för en fylligare kropp.

Släng i 2cl i ditt champagneglas eller varför inte göra en frisk flädercollins?

Används som drinkingrediens, Gröna hissen någon?

Likör


Cognac, Brandy & Punsch

GRÖNSTEDTS *** VS 40%

Grönstedts År 1824 anlände Leksandssonen Johan Daniel Grönstedt till Stockholm fast besluten om att göra sig ett namn i den stora staden. Efter tolv år på olika restauranger och etablissemang bestämde sig den då 28-årige Johan Daniel att ta över en källare i Gamla Stan som fungerade som såväl krog som vinhandel. Den driftige unge mannen skapar sig snabbt ett rykte för sina goda drycker. Efter flera framgångsrika år kom en ny milstolpe i karriären – 1846 öppnades en ny butik. Och i samband med det blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac under eget namn. 2008 togs dock beslutet att flytta tillverkningen närmare produktens ursprung, nämligen till Cognac, närmare såväl råvaror som tillverkningsprocess. Med i flytten kom givetvis, det över 60 år gamla, 18 000 liters fat som fått namnet Grönstedts reserv, den traditionella platsen för lagringen.

1022328 | 297 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Cognac, Frankrike

Fin doft med inslag av vanilj från ekfaten, druva, russin och kola. Medelfyllig, lätt eldig med toner av russin, druva och vanilj

Passar utmärkt till cocktail och i matlagning.

GRÖNSTEDTS VSOP MONOPOL 40% 1022329 | 337 KR | 70CL | 6/KOLLI 1022331 | 297 KR | 10X5CL MINIATYR TRÅG PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Cognac, Frankrike

I doften återfinns toner av russin och torkad frukt. Smaken är medelfyllig med viss sötma och inslag av vanilj.

Passar lika väl till kaffe och choklad som i cocktail.

GRÖNSTEDTS VO 40%

GRÖNSTEDTS XO 40%

1022332 | 294 KR | 50CL | 6/KOLLI

1022333 | 377 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Cognac, Frankrike

PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Cognac, Frankrike

Fyllig, fullvuxen och knäckig där druvigheten står tillbaka för doften av torkad frukt. Tilltagande lång eftersmak med balanserad karaktär av ek och vanilj.

Balanserad doft med inslag av torkad frukt. Smaken har tydlig karaktär av knäck och kola. Har en angenämt lång och komplex eftersmak.

Perfekt val till kaffe och choklad.

Avnjuts med fördel på egen hand!


53

GRÖNSTEDTS EXTRA 40%

LARSEN VS 40%

1022334 | 428 KR | 50CL | 6/KOLLI

1023028 | 223 KR | 50CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Cognac, Frankrike

PRODUCENT Larsen URSPRUNG Cognac, Frankrike

Fullt utvecklad cognac med mogen frukt, kola och spår av vanilj från ekfat. Doften har viss syrlighet som avspeglar den långa fatlagringen. Smaken är elegant med inslag av exotisk frukt och liten sötma. Bjuder på en lång eftersmak.

Fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.

Perfekt att avnjuta på egen hand!

Serveras rumstempererad som avec.

RENAULT CARTE NOIRE EXTRA OLD 40%

ASBACH URALT ORIGINAL AGED 3 YO 38%

1017766 | 487 KR | 70CL | 6/KOLLI

1021960 | 334 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Renault URSPRUNG Cognac, Frankrike

PRODUCENT Underberg URSPRUNG Tyskland

Komplex doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, apelsin, marsipan, mörk choklad, muscovadosocker, örter och vanilj. Smaken är komplex med tydlig fatkaraktär, inslag av aprikos, apelsin, nötter, chokladtryffel, örter, vanilj och marsipan.

Mörk färg och dofter av vin och kryddor med inslag av trä och kakao. Smaken har en fyllig sötma från mogna druvor kombinerat med en kryddighet från ekfaten.

Serveras rumstempererad som avec.

Passar som apéritif eller till desserter, gärna med frukt och choklad.

ADEGA VELHA OLD BRANDY 12 XO 40%

1027079 | 449 KR | 50CL | 6/KOLLI PRODUCENT Aveleda URSPRUNG Portugal

Komplex, harmonisk och rik doft av torkade frukt och bär, karamell och honung. Sammetslen, rik och intensiv i smak, med aromer som för tanken till höstens fruktträdgård, torkade russin och torkad aprikos, fina nyanser av varm karamellsås, kanel, ekträ och vanilj. Passar som digestif som avrundning på en härlig måltid. Serveras vid 18-20 grader.

Grönstedts Punsch I början tillverkade vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt flertalet punsch av olika kvalitet och för att skilja dem åt gav han varje flaska varsin färg på etiketten. Den mest exklusiva var den med blå etikett, ”Extra Gammal Svensk Arrakspunsch av Prima Qualité”, idag kallad Grönstedts Blå. Den här punschen är en högkvalitativ klassiker med enbart arrak från Indonesien, den innehåller inte neutral sprit.

GRÖNSTEDTS BLÅ EXTRA GAMMAL ARRAKSPUNSCH 26% 1026319 | 223 KR | 50CL | 12/KOLLI PRODUCENT Grönstedts URSPRUNG Sverige

Grönstedts Extra Gammal Arrakspunsch är en rik och fyllig premiumpunsch med frisk arrakskaraktär och balanserad sötma med inslag av fat.

Njut den väl kyld i mindre glas eller lätt uppvärmd till ärtsoppa.

Cognac, Brandy & Punsch


Grappa

CLEOPATRA GRAPPA PROSECCO ORO 38%

Jacopo Poli Jacopo Poli är en av de ledande grappatillverkarna i världen och har gjort sig känd för att vara både traditionell och nyskapande på samma gång. Destilleriet är helt familjeägt och ligger i Schiavon nära Bassano del Grappa i hjärtat av Veneto. Den grundläggande idén hos familjen Poli är att bara använda helt färska pressrester, de körs direkt från vinpressen till destilleriet och destilleras omedelbart.

BASSANO CLASSICA 40%

1025272 | 222 KR | 50CL | 3/KOLLI

1005157 | 235 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Generös doft av russin, katrinplommon, apelsinskal och fat. Torr och kryddig smak av torkad frukt, korinter, pomerans och peppar. Lång komplex eftersmak med fin balans mellan fat, kryddor och fruktighet.

Stor, druvig doft med inslag av russin, torkade frukter, halm och pomeransskal. Druvig, balanserad, lätt oljig smak med inslag av russin, torkade frukter och citrus. Lång eftersmak.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

POLI GRAPPA MARIA BIOLOGICA 40%

GRAPPA SARPA DI POLI 40%

1020961 | 331 KR | 70CL | 6/KOLLI

1006856 | 334 KR | 70CL | 6/KOLLI 1015890 | 1552 KR | 300CL | 1/KOLLI

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Stor och intensiv doft med inslag av nyklippt gräs, halm och hyacint. Smaken är rik med inslag av gräs, halm och blommor i en lång eftersmak.

Generös och fruktig doft med toner av päron och banan, halm samt lätt aromatiska inslag. Aromatisk och eldig smak med välbalanserad alkohol och lång eftersmak.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

SARPA ORO DI POLI 40%

PO’ DI POLI MORBIDA (MOSCATO) 40%

1006857 | 352 KR | 70CL | 6/KOLLI 1015889 | 1552 KR | 300CL | 1/KOLLI

1006735 | 356 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Fruktig och komplex doft med inslag av russin, halm, banan, päron samt fattoner. Torr, aromatisk och eldig smak med ungdomligt grön frukt, mogna fattoner och en komplex kryddig och jordig karaktär. Lång eftersmak.

Lätt och fruktig doft av citrus och tropisk frukt med tydligt aromatiska drag. Torr, aromatisk smak med inslag av mogen frukt och blomster. Fräsch och lång eftersmak.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.


55

POLI GRAPPA CLEOPATRA AMARONE ORO 40%

JACOPO POLI GRAPPA AMOROSA DI SETTEMBRE (VESPAIOLO) 40%

1018606 | 406 KR | 70CL | 6/KOLLI

1005910 | 456 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Aromer av torkad frukt och en fin kryddighet av vanilj och kakao med karaktär av rostade ekfat. Grappan är tillverkad på druvrester från druvorna Corvina, Rondinella och Molinara som använts för att tillverka Amarone från Valpolicella som ger grappan en mjuk, len smak som är intensiv men samtidigt elegant.

Fruktig och elegant doft med inslag av citrus och apelsinskal, äpplen, honung och färska blommor. Mjuk, fräsch och elegant smak med balanserad alkohol och inslag av citrus, fikon, äpplen och viss kryddighet. Lång aromatisk eftersmak.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

POLI GRAPPA BARILI DI TORCOLATO 40%

JACOPO POLI GRAPPA BARILI DI SASSICAIA 40%

1006739 | 454 KR | 50CL | 3/KOLLI

1006387 | 585 KR | 50CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Generös doft av russin, katrinplommon, apelsinskal och fat. Torr och kryddig smak av torkad frukt, korinter, pomerans och peppar. Lång komplex eftersmak med fin balans mellan fat, kryddor och fruktighet.

Kryddig och komplex doft av halm, kakao, russin, lakrits och fat. Stor, fyllig och kraftig smak av kryddor, torkad frukt och fat. Välbalanserat och mycket långt och intensivt avslut.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.

JACOPO POLI GRAPPA BARRIQUE SOLERA 55% 1006737 | 604 KR | 70CL | 6/KOLLI

Grappa från Italien

PRODUCENT Jacopo Poli URSPRUNG Veneto, Italien

Grappa tillverkas av resterna vid vintillverkning. När man pressar druvor till vin blir druvskal och stjälkar över och dessa kan destilleras till sprit. Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs. I Spanien kallas den aguardiente de orujo, i Frankrike marc och i Tyskland tresterbrand. Enligt EU får beteckningen grappa bara användas för italienska pressrestdestillat. Huvudsakligen görs grappa i norra Italien, i vinregioner som Friuli, Veneto och Piemonte. Alkoholhalten ska vara minst 37,5 volymprocent och max 86 volymprocent.

Grappa

Doft av rostade ekfat, vanilj, kako och kaffe. I smaken finner man tydliga ekfatstoner, choklad, vanilj, lakrits och nyrostade kaffebönor.

Serveras rumstempererad som avec eller digestif.


Boulard

Calvados

Boulard grundades 1825 och ligger i hjärtat av regionen Calvados. För att göra en enda flaska riktigt fin calvados, går det åt mellan 12 och 18 kilo äpplen. Och inte vilka äpplen som helst – utan mellan femtio och hundra noggrant utvalda sorter av de drygt åttahundra som odlas i Normandie. Av dessa framställer man den cider som också utgör destillationsbasen för äppelbrandyn calvados.

BOULARD GRAND SOLAGE 40%

BOULARD V.S.O.P. PAYS D’AUGE 40%

1002189 | 274 KR | 70CL | 6/KOLLI 1022783 | 970 KR | 200CL | 1/KOLLI

1011326 | 351 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Boulard URSPRUNG Calvados, Frankrike

PRODUCENT Boulard URSPRUNG Calvados, Frankrike

Nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

Mjuk fin calva med tydlig fruktkaraktär av mogna äpplen. Mer mognad och komplexitet än Grande Solage men inte lika mycket fatkaraktär som t ex Hors d’Age.

Rekommenderas som avec eller som apéritif med tonic och is.

Passar till kaffet men även i mat, gärna då äppeldesserter som kan få några droppar VSOP att förhöja smaken.

BOULARD X.O. PAYS D’AUGE 40%

BOULARD AUGUSTE XO 40%

1002180 | 432 KR | 70CL | 6/KOLLI

1015051 | 1355 KR | 70CL | 3/KOLLI

PRODUCENT Boulard URSPRUNG Calvados, Frankrike

PRODUCENT Boulard URSPRUNG Calvados, Frankrike

Nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och mild med lång eftersmak.

Vackert bärnstensfärgad calvados med lätt frukt, inte aggressiv, och balanserad smak av äpple, vanilj, honung, karamell och rostad mandel. Mycket elegant och optimal balans mellan råvaran och den karaktär faten ger.

Drick denna ypperliga calvados i stora kupor efter en utsökt måltid.

Rekommenderas att avnjuta som den är i ett litet tulpanformat glas.

Boulard Mojito 4 cl Boulard Calvados Grand Solage 1 cl sockerrörssirap 6 cl Thomas Henry Ginger Ale 1/2 lime Myntablad Häll sockerrörssirap i ett glas och lägg i lime och myntablad. Tryck ned en muddler för att pressa ut limejuicen, men vrid inte för då skadas lätt myntabladen. Häll i calvados och lite Ginger Ale och rör om. Toppa med Ginger Ale. Garnera med mynta och lime.

Calvados & Whisky


57


Whisky

Jack Daniel’s - myten, mannen och legenden vars whiskey inte lämnar någon oberörd. Det finns få drycker som är så starkt associerade med musik, framförallt rock n roll, såsom Jack Daniel’s. Åtskilliga rockstjärnor har spontant valt att synas tillsammans med en flaska Jack Daniel’s i handen. Jack Daniel ”levde den amerikanska drömmen”. Han började egentligen med ingenting förutom sitt namn som stod för kvalitet. Hans motto var enkelt: ”Varje dag gör vi det bästa vi kan”. I det avseendet personifierar han den sanna amerikanska entreprenörsanda.

Jack Daniel’s “It’s a good thing that in a changing world there are some unchanging things you can count on, like the quality of Jack Daniel’s….” William Faulkner, författare och Nobelprisvinnare.

The Jack Daniel Distillery – det äldsta registrerade destilleriet i USA – är platsen där allt händer. Det var här som Mr. Jack skapade sitt recept för Old No. 7, det är här som det rena, järnfria källvattnet rinner och det är här som varje droppe Jack Daniel’s Tennessee Sippin’ Whiskey fortfarande framställs. Jack Daniel’s ägs idag av Brown-Forman.

Besök Jack Daniel’s hemsida: www.jackdaniels.com.

JACK DANIEL’S TENNESSEE WHISKY 40% 1001343 | 262 KR | 70CL | 12/KOLLI 1008543 | 285 KR | 10X5CL MINIATYR TRÅG 1001346 | 1120 KR | 300CL | 1/KOLLI PRODUCENT Jack Daniel’s Distillery URSPRUNG Tennessee, USA

Doft av vanilj, karamell och chokladkola varvas med syrad plommonkompott. Syltad ingefära och lakrits stärker intrycket. Smaken är syrlig i början, snart sötare med inslag av vanilj. En stor batalj mellan syra och sötma, smaken växer mot slutet. Halvlång torr eftersmak. Avnjutes rakt upp och ned som den är, ”on the rocks” eller som drinkingrediens.

JACK DANIEL’S TENNESSEE HONEY 35%

1014443 | 249 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Jack Daniel’s Distillery URSPRUNG Tennessee, USA

Vacker ljus bärnstensfärg. Doften präglas av honung, rostade nötter, gräddkola (Dixie) och klassiska Jack Old No 7. Smaken är söt med tydlig inblandning av Jack Daniel’s, dvs. honung, mjölkchoklad (schweizer-nöt), vanilj och kryddor. Eftersmaken är söt och fyllig med en tydlig karaktär av honung och crème caramel. Den fungerar utmärkt som drinkbas och fungerar även utmärkt i matlagningen, t.ex. i såser och efterrätter.

Lynchburg Lemonade 3 cl Jack Daniel’s Tennessee Whisky 3 cl Triple Sec 2 cl citronjuice 1 cl sockerlag Fruktsoda Jack Daniel’s, Triple Sec, citronjuice och sockerlag skakas med is och silas därefter upp i ett highball-glas fyllt med is. Toppa med fruktsoda.


59

Gentleman’s Sour 5 cl Gentleman Jack 1,5 cl citronjuice 1,25 cl sirap ett stänk bitter citronskiva Fyll halva shakern med isbitar och tillsätt alla ingredienser. Skaka kraftigt i 20-30 sekunder. Fyll ett halvt glas med isbitar och sila ned drinken i glaset. Garnera med en citronskiva.

JACK DANIEL’S GENTLEMAN JACK 40%

JACK DANIEL’S SINGLE BARREL 45%

1001351 | 356 KR | 70CL | 6/KOLLI

1001347 | 453 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Jack Daniel’s Distillery URSPRUNG Tennessee, USA

PRODUCENT Jack Daniel’s Distillery URSPRUNG Tennessee, USA

Elegant och välbalanserad whiskey med en doft som är mild och på samma gång intensiv, fylld med toner av bränt socker och en lätt rostad karaktär. Smaken är fantastiskt mjuk, nästan ”varm”, och har ett aromatiskt inslag av nötter och honung. Eftersmaken är lång och mycket mjuk.

Fyllig smak av rostad ek med kraftig karaktär av vanilj och karamell.

Den går lika bra att dricka ”neat” som ”on the rocks” och är även utmärkt som grunden för att göra en utsökt cocktail.

Avnjutes i ensamt majestät eller i goda vänners sällskap.

WOODFORD RESERVE BOURBON 43,2%

1002100 | 340 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Woodford Reserve URSPRUNG Tennessee, USA

Doften är mogen, fyllig, rund med inslag av ek, kol, vanilj och med en liten uns av kokos. Smaken är rund och mjuk i en harmonisk balans mellan de söta och torra ingredienserna.

Den går lika bra att dricka ”neat” som ”on the rocks” och är även utmärkt som grunden för att göra en utsökt cocktail.

WOODFORD RESERVE STRAIGHT RYE 45,2% 1022502 | 399 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Woodford Reserve URSPRUNG Tennessee, USA

Doften är intensiv och kryddig med tydliga toner av råg, samt inslag av svartpeppar, cassia bark samt en touch av marsipan, päron, äpplen och mandel. Smaken är intensiv med inslag råg, kryddpeppar, mint, melass och honung

Woodford Old Fashioned 1 sockerbit 6 cl Woodford Reserve 3 droppar bitters sodavatten apelsinskiva Lägg sockerbiten i ett whiskyglas och fukta den med tre droppar bitters. Häll på lite sodavatten och lös upp sockerbiten med hjälp av en sked. Fyll glaset med is och häll på bourbon. Rör om och dekorera med en apelsinskiva.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Tennessee Whisky & Bourbon


Black Bottle Black Bottle är en Blended Scotch som stilmässigt varit med om flera stora förändringar. Men efter en period som rökig whisky blandad på inte minst maltwhisky från samtliga då aktiva destillerier på Islay, har whiskyn med den så karakteristiska flaskan nu sökt sig tillbaka till sina rötter. Det var i nordöstra Skottland som allting en gång började, närmare bestämt i Aberdeen. År 1870 hade köpmannen Gordon Graham etablerat en grossistfirma som handlade med te. Men så småningom skulle företaget i allt större utsträckning inrikta sig på någonting annat. I tidningsannonser från seklets slut gjorde firman Gordon Graham & Co reklam för sina prima cigarrer, tyska viner, årgångschampagne samt inte minst en efterfrågad whisky. Redan år 1879 introducerad Grahams en egen blandwhisky. Den buteljerades i en svart flaska och kom passande nog att kallas Black Bottle. Flaskan importerades från en tillverkare i Tyskland, men första världskrigets utbrott 1914 satte stopp för importen och whiskyn kom istället att tappas på en grön flaska.

BLACK BOTTLE BLENDED SCOTCH WHISKY 40%

Varumärket Black Bottle förblev tillsammans med Gordon Graham & Co familjeägt fram till 1959. År 2003 köptes Bunnahabhain och Black Bottle av nuvarande ägare, Burn Stewart Distillers, som idag är en del av koncernen Distell, där också destillerierna Deanston och Tobermory ingår.

SCOTTISH LEADER SCOTCH BLENDED WHISKY 40%

1013253 | 263 KR | 70CL | 6/KOLLI

1022744 | 211 KR | 70CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Black Bottle URSPRUNG Skottland

PRODUCENT Scottish Leader URSPRUNG Skottland

Nyanserad doft med inslag av nysågat trä, blommor, muskotnöt och rökighet. Smaken är mjuk och balanserad med rökiga torvtoner, torkade frukter, ljunghonung och salta mandlar.

Behaglig och fruktig doft med inslag honung, torkad frukt, kanderad citrus, kex, tropisk frukt och nötter. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av citrus, kex, acaciahonung och vanilj.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad eller som drinkingrediens.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Black Bottle Iced Tea 50 cl Lipton tea 10 cl Black Bottle 1 msk råsocker 1 st skivad citron Gör 50 cl starkt te och låt svalna. Häll i 10 cl Black Bottle i en kanna, tillsätt 1 msk råsocker och rör om till sockret löst sig. Häll över teet i kannan, tillsätt is och en skiva citron och rör om.


61

The Latitude 53° Irish Whiskey

The Latitude är ett opretentiöst varumärke som alltid utgår ifrån sin geografiska härkomst när det kommer till sina produkter. The Latitude 53 ligger ca en timme söder om Dublin där deras Irländska whiskey produceras innan den blandas & buteljeras i Norden. Varumärkets slogan talar sitt tydliga språk ”Unpretentious whiskies without jargon nor fancy packaging. Just quality spirits”

THE LATITUDE 53° 40%

THE LATITUDE 55° 40%

1026318 | 215 KR | 70CL | 12/KOLLI

1011975 | 218 KR | 70CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Altia Sweden AB URSPRUNG Irland

PRODUCENT Altia Sweden AB URSPRUNG Skottland

Stilrena och ärliga toner från malt och grain whiskeys ackompanjeras av lätta inslag av vanilj från lagringen på de amerikanska ekfat som tidigare använts för tillverkning av bourbon. Är en Blended Irish Whiskey.

Lätt rund och fruktig doft med inslag av fat, vanilj och smörkola samt en mycket lätt rökighet. Välbalanserad och rund smak med aningen rökighet, sötma och fatkaraktär, inslag av frukt, vanilj samt smörkola. Eftersmaken är lång och honungslen.

Serveras vid rumstemperatur, eventuellt med vatten eller is, som avec eller användes som drinkingrediens, en självklarhet i en irish coffee.

Serveras vid rumstemperatur, eventuellt med vatten eller is, som avec eller användes som drinkingrediens.

BLACK VELVET 40%

LORD CALVERT 40%

1002724 | 197 KR | 70CL | 12/KOLLI

1023756 | 201 KR | 70CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Black Velvet URSPRUNG Kanada

PRODUCENT Altia Sweden AB URSPRUNG Kanada

Fruktig doft med fatkaraktär och inslag av vanilj, halm och smörkola. Generös smak med balanserad alkohol och inslag av hö, vanilj och farinsocker. Relativt lång eftersmak.

Trevlig och fruktig doft av kola, honung, vanilj och apelsin. Smaken är fruktig med vanilj och kola som övergår till nyanser av torkad frukt i eftersmaken.

Rekommenderas som ingrediens i cocktails eller som avec.

Serveras vid rumstemperatur, eventuellt med vatten eller is, som avec eller användes som drinkingrediens.

Blended Whisky och Irländsk Whisky


Douglas Laing Grundades 1948 av Fred Douglas Laing ”FDL” och drivs idag av tredje generationen Laing’s genom sonen Fred. En väsentlig del i verksamheten är det unika lager av olika maltwhiskysorter som företaget har att tillgå efter flera decennier av uppbyggnad. Man blandar och buteljerar med stort engagemang och har uppnått ett välförtjänt gott rykte när det kommer till stil och smak.

TIMOROUS BEASTIE 46,8%

ROCK ISLAND 46,8%

1026321 | 414 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Douglas Laing URSPRUNG Highlands, Skottland

Doften har inslag av söt torvrök och havssalt. Smaken är rökig med toner av söt honung, peppar och viss sälta. Eftersmaken är väldigt maritim och här känns även rökigheten, honungen och sältan.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

SCALLYWAG 46%

1020511 | 414 KR | 70CL | 6/KOLLI

1020512 | 424 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Douglas Laing URSPRUNG Highlands, Skottland

PRODUCENT Douglas Laing URSPRUNG Speyside, Skottland

Bjuder på en lätt maltig doft med blommiga inslag och honung. Smaken öppnar med kryddigt och övergår sedan i en härlig fruktighet och söta toner av russin och fudge. Eftersmaken är medellång och söt med inslag av ek.

Tydlig kryddighet i doften som bäddas in i aromer av vanilj och frukt. Smaken är söt och fruktig med inslag av choklad och kanel. I eftersmaken känns apelsinzest, tobak och toner av kakao. Whiskyns djupa färg och härliga kryddighet kommer från spanska sherryfat. Vaniljtonerna och den söta frukten kommer från first-fill bourbonfat.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

THE EPICUREAN 46,2%

BIG PEAT 46%

1022470 | 452 KR | 70CL | 6/KOLLI

1020509 | 424 KR | 70CL | 6/KOLLI 1020934 | 2815 KR | 450CL | 1/KOLLI

PRODUCENT Douglas Laing URSPRUNG Lowlands, Skottland

PRODUCENT Douglas Laing URSPRUNG Islay, Skottland

Medelstor doft med inslag av malt, citrus, blommor och färska örter. Smaken har trevliga inslag av kandisocker, grillad citron, kryddor, timjan, persika och hårda fruktkarameller. I avslutningen finner även toner av örter, mandel, nyklippt gräs och karamelliserat socker.

I doften känns en fräsch och krispig rökighet och en lätt ton av vanilj. Smaken i Big Peat bjuder på inslag av sälta, vanilj och lakrits samt en kraftig rökighet. Avslutas med en lång eftersmak och ett härligt avslut med torv och sälta.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

LEDAIG SINGLE MALT WHISKY 10 YO 46,3%

TOBERMORY SINGLE MALT WHISKY 12 YO 46,3%

1022723 | 455 KR | 70CL | 6/KOLLI

1025627 | 492 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Tobermory Distillery URSPRUNG Isle of Mull, Skottland

PRODUCENT Tobermory Distillery URSPRUNG Isle of Mull, Skottland

Medelstor doft med rökighet, tjärpastiller, mintchoklad samt lätt florala toner. I smaken finns en viss pepprighet och tydlig rökighet samt inslag av vitpeppar, lakrits, kryddnejlika och en lätt sälta.

Hedridean single malt med söta, dofter av vanilj, mogna apelsiner och blommor. Gommen erbjuder noter av färsk citrus, äpplen och tropiska frukter, följt av krämig kola, blommig honung och en subtil sälta.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.


63

KAVALAN CONCERTMASTER PORT FINISH 40% 1017142 | 802 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Kavalan URSPRUNG Taiwan

Färgen är vackert brunröd, doften bjuder på tropisk fruk med honung, vanilj, cocos och spunnet socker. Smaken är fyllig med naturlig sötma och komplexitet.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

KAVALAN SINGLE MALT 40%

1017141 | 820 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Kavalan URSPRUNG Taiwan

Elegant, blommig och behagligt uppfriskande doft av nattviol och frukt. Med toner av honung, tropisk frukt (särskilt mango), päron, vanilj, kokos och inslag av choklad. Smaken är mjuk och fyllig och har en ton av mangojuice med kryddig komplexitet och en eftersmak av citrus.

Kavalan Kavalan är ett familjeägd destilleri som började destillera whisky 2005. Sedan dess har dom kammat hem otaliga priser i tävlingar världen över. 2015 blev Kavalan utsedd till ”Världens bästa whisky”. År 2008 öppnade också ett besökscenter som har 1 miljon besökare per år! Receptet på en klassisk Kavalan är komplext och smaken får sin karaktär från olika typer av fat så som nya bourbon- eller sherryfat eller gamla fat vilket ger flera dimensioner av fruktiga och blommiga toner. Tre års lagring i Taiwan motsvarar åtta till tio års lagring i Skottland. Hur är det möjligt? Jo, den höga temperaturen i Taiwan gör att mognaden går nästan okontrollerbart fort, årsmedeltemperaturen är 15–20 grader högre än i Skottland och i lagerhusen är det ofta över 40 grader varmt.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

KAVALAN SOLIST BOURBON CASK 59,4%

KAVALAN SOLIST SHERRY CASK 58,6%

1017145 | 1127 KR | 70CL | 6/KOLLI

1017143 | 1210 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Kavalan URSPRUNG Taiwan

PRODUCENT Kavalan URSPRUNG Taiwan

Ren och fräsch doft med tropisk fruktighet och behagliga toner av vanilj, kokos och kryddor. Smaken är välbalanserad med naturlig sötma, vanilj och ekkryddor, rund och komplex med silkig lenhet.

Mörkt russinfärgad. Doften är ren och komplex med flera dimensioner av torkad frukt, nötter och kryddor liksom toner av marsipan och vanilj. Smaken är fyllig och oljig med torkad frukt och kryddor som dröjer kvar i munnen samt en touch av kaffe.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

KAVALAN SOLIST PORT CASK 57,1%

KAVALAN SOLIST VINHO BARRIQUE 56,9%

1024751 | 1265 KR | 70CL | 6/KOLLI

1017837 | 1495 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Kavalan URSPRUNG Taiwan

PRODUCENT Kavalan URSPRUNG Taiwan

Tydlig fruktighet och nötiga smaker följs av apelsin och citrustoner. I avsutningen blandas en härlig fruktighet med choklad, russin och vanilj. Den är lagrad i portugisiska portvinsfat i Taiwans subtropiska klimat vilket skapar flera fruktiga smaker som plommon, blåbär, björnbär och jordgubbar med choklad som det viktigaste smakelementet. Rekommenderas att avnjutas som avec med ett par droppar vatten eller till desserter.

I smaken hittar man en rik fusion av vanilj, karamelliserat socker och mörk choklad. Man hittar även mogen melon och mango tillsammans med kiwi och en delikat blandning av citrusfrukter. Den är lagrad i gamla amerikanska vinfat av ek som har rostats på ett sätt som tar fram fruktiga vaniljtoner. Rekommenderas att avnjutas som avec med ett par droppar vatten.

Blended Malt Whisky & Single Malt Whisky


Bunnahabhain Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över. Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy Hof och Nederburg. Inom Distell Spirits finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers.

BUNNAHABHAIN ISLAY SINGLE MALT MÒINE 46,3%

I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston i Pearthshire, Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spirits producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

BUNNAHABHAIN ISLAY SINGLE MALT STIÙIREADAIR 46,3%

1022727 | 325 KR | 70CL | 6/KOLLI

1024015 | 405 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT The Bunnahabhain Distillery URSPRUNG Islay, Skottland

PRODUCENT The Bunnahabhain Distillery URSPRUNG Islay, Skottland

Tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.

Charmig rökighet i doften som paras med inslag av nötter och en touch av sherry. Smaken är varmt rökig med inslag av sherry, nötter, frukt och vanilj samt en pikant pepprig ton. Smaken är lång och välbalanserad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

BUNNAHABHAIN ISLAY SINGLE MALT TOITEACH A DHA 46,3%

BUNNAHABHAIN ISLAY SINGLE MALT 12 YO 46,3%

1025084 | 470 KR | 70CL | 6/KOLLI

1022704 | 508 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT The Bunnahabhain Distillery URSPRUNG Islay, Skottland

PRODUCENT The Bunnahabhain Distillery URSPRUNG Islay, Skottland

Tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.

Trevlig doft med inslag av, torkade frukter, lätt blommighet. I den nyanserade smaken finns torkade frukter, nötter och maltsötma samt en touch av vanilj och karamelliserat socker.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.


65

BUNNAHABHAIN ISLAY SINGLE MALT 18 YO 46,3%

BUNNAHABHAIN ISLAY SINGLE MALT 25 YO 46,3%

1022701 | 1041 KR | 70CL | 6/KOLLI

1022703 | 3101 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT The Bunnahabhain Distillery URSPRUNG Islay, Skottland

PRODUCENT The Bunnahabhain Distillery URSPRUNG Islay, Skottland

Aromatisk doft med lätta röktoner följt av toner av gräddkola, sherry, nötter, läder och fat. Smaken har tydliga toner av fat, nötighet, kryddbukett och en avslutning med sherrytoner kryddat med havssalt.

Stor och komplex doft med inslag av karamell och antydan av ek och läder samt en touch av torkad frukt och kryddor. Smaken är kraftfull och lång, torr men med inslag av söta bär, rostade nötter, gräddkola och välintegrerade kryddor.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Deanston Distillery Destilleriet Deanston finner vi i de södra delarna av Highlands vid orten Perthshire och det ligger myckert vackert beläget vid floden Teith. Man använder sig av korn som är odlat i närområdet. Deanston byggnader är unika då de byggdes 1785 och inhyste då en kvarn och ett väveri.

DEANSTON HIGHLAND SINGLE MALT VIRGIN OAK 46,3%

DEANSTON HIGHLAND SINGLE MALT 12 YO 46,3%

1022743 | 344 KR | 70CL | 6/KOLLI

1022742 | 453 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Deanston Distillery URSPRUNG Highlands, Skottland

PRODUCENT Deanston Distillery URSPRUNG Highlands, Skottland

Doft med inslag av fat, citronskal, maltsocker med fräscha toner av äpple och muskot. Smaken har inslag av fatsötma, kanderad frukt, vaniljfudge.

Medelstor doft med inslag av hö, malt, smörkola, honung och en härligt kryddig fatkaraktär. Smaken är mycket behaglig med inslag av frukt, malt, honung, vanilj och kryddnejlika.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

DEANSTON SINGLE MALT BOURBON CASK 18 YO 46,3% 1022728 | 905 KR | 70CL | 6/KOLLI PRODUCENT Deanston Distillery URSPRUNG Highlands, Skottland

Nyanserad doft med inslag av malt, gräs, blommor, honung, vanilj samt en touch av tobak och muskotnöt. Smaken har fin koncentration som paras med elegans. Vi finner inslag av kryddor, sötma, citrus, pepparkaka, honung och vitpeppar. Den långa eftersmaken avslutas med en touch av ingefära.

Single malt är maltwhisky som kommer från ett enda destilleri och gjord på korn

Rekommenderas att avnjutas rumstempererad.

Single Malt Whisky


Ready to drink & Ready to serve

EXPLORER COSMOPOLITAN 25% PET

1025300 | 139 KR | 70CL | 12/KOLLI PRODUCENT Explorer URSPRUNG Sverige

Frisk och bärig smak av tranbär och lime med inslag av orange citrus, fyllig frisk och komplex eftersmak med balanserad sötma.

Serveras med krossad is i cocktailglas.

SPRITZ APERITIVO 8,5%

1026671 | 60 KR | 75CL | 12/KOLLI PRODUCENT J Garcia Carrion URSPRUNG Spanien

Har en klar orange färg. En stor fruktig och örtig doft med inslag av blodapelsin, färska örter, kanel och apelsinzest. Smaken är trevligt bittersöt med generös fruktighet som för tankarna till blodapelsin, apelsinzest och färska örter. Servera som sällskapsdryck eller som aperitif kall med is och skivade apelsinklyftor. Vill man få in ytterligare färg, dekorera med färska kryddor. Servera gärna tillsammans med salta tillbehör.

CHILL OUT WINE SPRITZER APERITIVO 5%

EXPLORER SHAKEN SHOT 15%

1025180 | 21 KR | 27,5CL | 12/KOLLI

1025520 | 60 KR | 4X4CL | 10/KOLLI

PRODUCENT CHILL OUT URSPRUNG Finland

PRODUCENT Explorer URSPRUNG Sverige

Bittersöt kolsyrad vincocktail med en klar orange färg. Smaken är fräsch och fruktig, toppad med läckra toner av apelsin och örter - en perfekt balans mellan sött och bittert som ger en härligt läskande smakupplevelse.

En distinkt doft av nyriven ingefära med en hint av citrustoner. Smaken har en mild sötma med fräsch och brännande eftersmak.

Serveras kall med is och skivade apelsklyftor. Vill man få in ytterligare färg, dekorera med färska kryddor. Servera som apéritif till salta tillbehör.

Passar som shots.


67

Cider

BOULARD CIDRE BIOLOGIQUE BRUT 4,5% 1023665 | 51 KR | 75CL | 12/KOLLI 1023666 | 24 KR | 33CL | 24/KOLLI

EKO

PRODUCENT Boulard URSPRUNG Frankrike

Nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare. Passar som välkomstdrink och törstsläckare. Men också till lagad mat, gärna med lite sötsyrligt inslag som t.ex. svensk husmanskost.

Boulard Firman Boulard grundades 1825 och ligger i hjärtat av Calvados, Normandie. Calvados görs av cider och därför faller det sig naturligt att Boulard även gör en produkt av ”råvaran”. Deras cider består av 100% äpplen från ekologiska odlingar i Frankrike och är en klassisk torr, fransk cider som har mycket litet gemensamt med den flora av söta cidrar som finns på marknaden.

ÄLSKA LEMON GINGER 4%

The Swedish Cider Company 1023509 | 24 KR | 50CL | 12/KOLLI

Idén till älska föddes på en terrass i Stockholm 2012. Det var en sådan där eftermiddag när man bara älskar livet och fantasin börjar spinna... Idén var att skapa den mest välsmakande cidern som du någonsin kommer hälla ner i din strupe likväl som att skapa ett unikt och modernt varumärke.

ÄLSKA STRAWBERRY LIME 4%

PRODUCENT The Swedish Cider Company URSPRUNG Sverige

Inte den vanligaste kombon, men antagligen den mest geniala. Syrlig citron och en aning het ingefära är bara… slurp! Är en vegansk och glutenfri cider som är smaksatt med riktiga frukter och bär. Den har en fräsch och uppfriskande sötma med mycket smak av solmogna frukter och bär. Perfekt till lediga dagar under solen tillsammans med gott sällskap och lite färska jordgubbar.

ÄLSKA NORDIC BERRIES 4% EKO V

1023511 | 24 KR | 50CL | 12/KOLLI

EKO V

1023510 | 24 KR | 50CL | 12/KOLLI

EKO V

PRODUCENT The Swedish Cider Company URSPRUNG Sverige

PRODUCENT The Swedish Cider Company URSPRUNG Sverige

Färska, lagom söta jordgubbar och sötsyrlig lime är en kombo som får smaklökarna att jubla. Om vi säger såhär, det är inte en slump att detta är vår storsäljare… Älska Cider är en vegansk och glutenfri cider som är smaksatt med riktiga frukter och bär. Den har en fräsch och uppfriskande sötma med mycket smak av solmogna frukter och bär. Perfekt till lediga dagar under solen tillsammans med gott sällskap och lite färska jordgubbar.

Hallon, blåbär och björnbär = smak av svensk sommar. Det är svårt att inte älska denna bärexplosion som skapar den perfekta balansen mellan sött och syrligt. Älska Cider är en vegansk och glutenfri cider som är smaksatt med riktiga frukter och bär. Den har en fräsch och uppfriskande sötma med mycket smak av solmogna frukter och bär. Perfekt till lediga dagar under solen tillsammans med gott sällskap.

RTD & Cider


Premium mixers

THOMAS HENRY TONIC WATER

THOMAS HENRY GINGER BEER

1015799 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI 1026602 | 40 KR | 75CL | 6/KOLLI

1015800 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI 1026601 | 40 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

En perfekt balanserad tonic där den naturliga bittra smaken gifter sig perfekt med en touch av citrus. Att svalka sig i solen med eller på klubben med en perfekt GT, innehåller även kinin som triggar hungern innan maten.

Fullpackad med kryddor och framförallt ingefäran. Het med kontroll och man kan nästan ta på alla naturliga kryddor i Thomas Henry Ginger Beer.

Passar som ingrediens i cocktails.

Passar som ingrediens i cocktails, varför inte i en Moscow Mule!?

THOMAS HENRY GINGER ALE

THOMAS HENRY COFFEE TONIC

1015798 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

1024798 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

En naturlig smak av ingefära och intensiv på paletten men mindre kryddig än lillbrorsan, Thomas Henry Ginger Beer.

Fruktiga tonictoner möter starkt, kallbryggt kaffe.

Passar såklart i alla klassiska Ginger Ale-drinkar men framför allt med Irish Whiskey (Ginger Ales hemland) och färskpressad lime.

THOMAS HENRY BOTANICAL TONIC

Passar som ingrediens i cocktails.

THOMAS HENRY DRY TONIC

1027154 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

1027155 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

Blommigt, milt och uppfriskande alternativ till en klassisk tonic. Smaker som fläder, dragon, rosmarin, lagerblad, enbär, slånbär, granbarr möts i en härlig bubblighet.

Gjord med noga utvalda ingredienser och bjuder på stor smak med få kalorier. Den är behagligt torr och aromatisk på samma gång med härliga bäska toner som lyfter fram spriten den blandas med.

Passar som ingrediens i cocktails.

Passar som ingrediens i cocktails.


69

THOMAS HENRY PINK GRAPEFRUIT

THOMAS HENRY BITTER LEMON

1025831 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

1015797 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

Apelsinens sötma möter pomelons skarpa bitterhet. I den här drycken bildar dessa två motpoler en fulländad smakupplevelse – intensiv och unik.

Nyckeln till en bra bitter lemon är balansen mellan sötman och citronens syrlighet. Här har Thomas Henry minskat på sockret och använt bättre råvaror för att få fram den perfekta balansen.

Passar som ingrediens i cocktails. Perfekt i vodka- och ginbaserade drinkar.

Passar som ingrediens i cocktails.

THOMAS HENRY MYSTIC MANGO LEMONADE 1022054 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

En fruktbomb med fräschör och en magisk dans mellan mangosötman och mild spritsig kolsyra! Riktigt fyllig med smak från drottningen av tropisk frukt, mangon, och den mystiska pitangafrukten.

Avnjutes som den är, med is eller som ingrediens i en long drink.

THOMAS HENRY SLIM TONIC

1023344 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

Lätt och torr tonic, men samtidigt överraskande aromatisk. Med bara 1/3 kalorier jämfört med Tonic Water.

Thomas Henry 2010 startade ett ungt tyskt företag att producera ett perfekt utbud av läskedrycker. Baserat i Berlin, har experter på bitter lemonad haft fullt upp med att tillföra högklassiga och unika produkter till en ständigt föränderlig gastronomisk värld. Och inspirationskällan till det är Thomas Henry, en farmaceut, den första i världen som 1773 lyckades berika vatten med koldioxid Thomas Henry står för de bästa ingredienserna och en unik sammansättning. En vuxen och fyllig smak, mera tillfredställande, oavsett om den blandas eller intas i sin rena form. Det naturliga källvattnet kommer från en källa i norra Rhien-Westphalia.

Passar som ingrediens i cocktails.

THOMAS HENRY SODA WATER

THOMAS HENRY CHERRY BLOSSOM TONIC

1015801 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

1022147 | 13 KR | 20CL | 24/KOLLI

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Thomas Henry URSPRUNG Tyskland

Ett friskt, naturligt och krispigt mineralvatten för att nå absolut perfektion. Mineralvatten som kan lyfta fram vackra spritsorter.

Körsbärsblom i sin ärligaste form. I allt från färg, doft och smak. Blommig körsbärsdoft med en väldigt mjuk och len smak.

Passar som ingrediens i cocktails.

Passar som ingrediens i cocktails.

Premium mixers


71

Vin


Argentina & Chile

FINCA LAS MORAS SAUVIGNON BLANC 1016024 | 68 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Sauvignon Blanc URSPRUNG Argentina Trevlig doft av tropisk frukt, ananas och lime . Smaken är torr och fruktig med inslag av färsk ananas, tropisk frukt och lime.

Passar utmärkt till lättare fiskrätter på vit fisk men går även bra tillsammans med det asiatiska köket och till mildare ostar.

Finca Las Moras FINCA LAS MORAS MALBEC

Finca Las Moras vackra vingårdar med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är landets näst största distrikt och är beläget norr om Mendoza och står för ca 25 procent av produktionen. Framförallt har området de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sina Syrahviner. Man odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på Syrah, Malbec, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

1008741 | 68 KR | 75CL | 12/KOLLI PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Malbec URSPRUNG Argentina

Fylligt vin med en djup mörk färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. I smaken finner vi en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.

Rekommenderas till det Argentinska köket där vi finner rustika kötträtter grillade över öppen eld.

LOVE CHARDONNAY

1020641 | 76 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

LOVE CABERNET SAUVIGNON V

1020643 | 76 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Chardonnay URSPRUNG Argentina

PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Cabernet Sauvignon URSPRUNG Argentina

Medelstor och inbjudande doft med inslag av ananas och andra tropiska frukter samt kanel, ugnsbakade äpplen, vanilj och fat. Smaken som är behaglig har en lätt fet textur och inslag av tropiska frukter, brioche och gul melon.

Fruktig doft med inslag av svarta vinbär, mörka plommon, körsbär och en fläkt av vanilj. Smaken är medelfyllig med intensiva inslag av mörka bär såsom mogna körsbär och svarta vinbär. Vinet har en fräsch syra som balanseras upp av den trevliga frukten. I eftersmaken finner vi även en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i en trevlig harmoni. Idealisk till grillade kötträtter, i synnerhet till nötkött. Passar även utmärkt till lagrade hårdostar.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter samt lätta kötträtter på ljust kött.


73

FINCA LAS MORAS PAZ MALBEC

1021446 | 100 KR | 75CL | 6/KOLLI

MORA NEGRA V

1003650 | 165 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Malbec URSPRUNG Argentina

PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Malbec, Bonarda URSPRUNG Argentina

Doften är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Tanninerna är mogna med mjuk struktur. Vinet har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och kaffe.

Medelstor och nyanserad doft med inslag av mörka bär torkade fikon, fat och en släng av kryddnejlika och vanilj. Vinet är medelfylligt där tanninerna är finkorniga och mjuka. Fruktigheten balanseras väl av vinets syra. Smaken är nyanserad med inslag av mogna röda frukter, katrinplommon, svampskog, läder, fikon och en lätt rostad fatkaraktär. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på mörkt kött samt utvalda ostar.

Passar till medelkraftiga och kraftiga kötträtter samt utvalda ostar.

LAS MORAS GRAN SYRAH 2014

1025006 | 179 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Finca Las Moras DRUVA Syrah URSPRUNG Argentina Nyanserad och kryddig doft med inslag av cederträ, mörka frukter, mynta, plommon, peppar och choklad. Smaken är välbalanserad med inslag av mörka frukter, fat, tobak, kryddnejlika och fikon i ett långt avslut.

Passar till medelkraftiga och kraftiga kötträtter på mörkt kött.

Visste du att Argentinas vingårdar på hög höjd ger malbecdruvan perfekta förutsättningar? SQUEALING PIG MENDOZA MALBEC

Leyda Viña Leyda grundades 1998 och var en av pionjärerna i Leyda Valley som fick sin ursprungsbeteckning(D.O)2001.ViñaLeyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en 8 kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 230 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet.

1026357 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Malbec URSPRUNG Argentina Doften är medelstor med inslag av både mörka och röda frukter, samt en fläkt av katrinplommon och kryddor. Smaken är medelfyllig och fruktig, men mjuka tanniner och en bra eftersmak av både mörka plommon, kryddor och viol.

Rekommenderas att använda som pratvin eller till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

LEYDA SINGLE VINEYARD LAS BRISAS PINOT NOIR

LEYDA SINGLE VINEYARD GARUMA SAUVIGNON BLANC

1023038 | 124 KR | 75CL | 6/KOLLI

1023044 | 124 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Viña Leyda DRUVA Pinot Noir URSPRUNG Chile

PRODUCENT Viña Leyda DRUVA Sauvignon Blanc URSPRUNG Chile

Fruktig och nyanserade doft med inslag av skogshallon, körsbär, färska örter samt en spets av apelsin och kanel. Smaken är mjuk och fruktig med frisk syra och trevliga toner av röda frukter och bär, tomatlöv, kryddor och stendamm.

Intensiv och aromatisk doft med inslag av grön sparris, mineral, lime, färska örter och en lätt blommig ton. Smaken är torr och frisk med fina toner av lime, färska örter, grön sparris och grapefrukt. Vinet har en lätt krämig textur.

Rekommenderas till kraftiga fiskrätter samt till lättare och medelkraftiga kötträtter och vegetariskt.

Rekommenderas till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet och fräschör.

Argentina & Chile


Australien & Nya Zeeland

PENFOLDS MAX’S CHARDONNAY 2017

PENFOLDS MAX’S SHIRAZ CABERNET SAUVIGNON 2016

1024887 | 235 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026343 | 235 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Penfolds DRUVA Chardonnay URSPRUNG Australien, Adelaide Hills

PRODUCENT Penfolds DRUVA Shiraz, Carbernet Sauvignon URSPRUNG Australien, South Australia

Inbjudande doft med toner av nektarin, honungsmelon samt en finstämd touch av fatkryddor och nötter. Smaken är rik med en fet textur och en bra smaklängd där man finner både melon, citron, annan citrus samt fat och lättrostade nötter.

Doften är nyansrik med toner av blåbär, mullbär, björnbär, fat och kryddor samt en fläkt av mörk choklad. Smaken är rik och komplex med inslag av mörka frukter, svarta oliver, cederträ, och choklad. Vinet har en fin balans och lång eftersmak.

Rekommenderas till medelkraftiga och kraftigare fiskrätter samt lätta kötträtter på ljust kött och fågel.

Rekommenderas till medelkraftiga och kraftiga kötträtter.

PENFOLDS BIN 2 SHIRAZ MATARO 2017

PENFOLDS BIN 8 SHIRAZ CABERNET 2017

1026345 | 289 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026346 | 289 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Penfolds DRUVA Shiraz, Mourvedre URSPRUNG Australien, South Australia

PRODUCENT Penfolds DRUVA Shiraz, Carbernet Sauvignon URSPRUNG Australien, South Australia

Välnyanserad doft med inslag av mörka frukter som blåbär och björnbär samt soltorkade tomater, färska örter, svarta oliver och rostade fat samt en fläkt av tranbär. Smaken är rik och nyanserad med toner av mörka frukter, oliver och sötlakrits.

Komplex doft med toner av mörka bär och frukter, kryddor, torkade örter, cederträ och touch av kaffe. Smaken är rik och stadig med inslag av mörka frukter, kryddor, cederträ, kaffe och kakaobönor. Vinet har en ypperlig balans och smaklängd.

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter.

Rekommenderas till medelkraftiga och kraftiga kötträtter samt utvalda ostar.

Penfolds Det är ingen tvekan om att Penfolds är Australiens mest kända och hyllade vinproducent. Företaget grundades 1844 av Dr Christopher och Mary Penfold och den första vingården planterades med sticklingar som de hade med sig på båtresan över till Australien. I slutet av 1800-talet producerade Penfolds 1/3 av hela South Australias vinproduktion.

År 1948 anställdes Max Schubert som chefsvinmakare och under 1950-talet experimenterade han med att ta fram högklassiga viner med lång lagringsduglighet. Det är födelsen för Penfolds Grange och resten är historia. Grange blev en av världens högst klassade viner. Ansvarig vinmakare sedan 2002 är Peter Gago.


75

Vi har även viner från Penfolds premiumsortiment. Kontakta din säljare för mer info! SQUEALING PIG MARLBOROUGH SAUVIGNON BLANC

SQUEALING PIG PADTHAWAY/ADELAIDE HILLS CHARDONNAY

1026365 | 134 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026351 | 134 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Sauvignon Blanc URSPRUNG Nya Zeeland

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Chardonnay URSPRUNG Australien

Doften är inbjudande med en bukett av färsk ananas, passionsfrukt, citron och lime. Smaken är torr och frisk med citrus, persika och passionsfrukt.

Doften har fina inslag av persika och andra stenfrukter samt en fläkt av bakat äpple och fat. Smaken är medelfyllig med trevlig fruktighet som samsas med en krämig textur och fatkryddor.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

Ett utmärkt vin till kraftigare fiskrätter och kötträtter på ljust kött.

KIM CRAWFORD MALBOROUGH SAUVIGNON BLANC 1003141 | 135 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Kim Crawford DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Marlborough Doften är intensiv och uttrycksfull med inslag av citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

Kim Crawford Detta Nya Zeeländska vinföretag grundades så sent som 1996. Grundarna Erica och Kim Crawford började från grunden utan vingårdar, inget vineri, inget namn på företaget, och inte ens någon vidare erfarenhet av vin, annat än att de tyckte om att dricka ett gott vin. De upptäckte att de saknade rena och eleganta viner som inte dominerades av ek och ur det föddes idén på att starta ett eget vineri. De första vinerna gjordes år 1996, då av köpta druvor som vinifierades hos andra närliggande vinerier. Företaget har vuxit betydligt sedan 1996.

Passar till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör.

KIM CRAWFORD PINOT NOIR

1026599 | 219 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Kim Crawford DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Nya Zeeland Doften är fruktig och elegant med inslag av röda frukter och bär, mörka körsbär samt ett stråk av krydda och blommor. Smaken är fruktig som väl balanseras upp av en hög syra och en bra smakintensitet. I eftersmaken finne man båda röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin. Rekommenderas lätt kyld till kraftiga fiskrätter samt till lätta och medelkraftiga kötträtter.

Australien & Nya Zeeland


Frankrike

PINOT BLANC L’AMI DES CRUSTACÉS

RIESLING RÉSERVE

1023582 | 85 KR | 75CL | 12/KOLLI

1003072 | 95 KR | 75CL | 12/KOLLI 1003076 | 51 KR | 37,5CL | 12/KOLLI 1011106 | 202 KR | 150CL | 3/KOLLI

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Blanc DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Riesling DISTRIKT Alsace

Kraftfull och intensiv doft med fräscha fruktiga toner av citrus, melon och honung. Smaken är rund och fyllig med en viss mineralitet och inslag av solmogen melon och citrus. Vinet har en mycket välbalanserad syra som bär upp den fräscha frukten i vinet. Passar till havets alla läckerheter, i synnerhet skaldjur och vit fisk. Även lättare kötträtter så som fågel och fläsk är också att rekommendera.

Ungdomlig och druvig doft av honungsmelon, gula plommon och lime. Torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd.

PINOT GRIS RÉSERVE

GEWURZTRAMINER RÉSERVE

Passar som apéritif eller till fisk och skaldjur.

1011079 | 103 KR | 75CL | 12/KOLLI

1003070 | 107 KR | 75CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Gris DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Gewürztraminer DISTRIKT Alsace

Frisk och komplex doft av torkad frukt, nötter, honung, persika och en liten rökighet. Generös fruktig smak av päron, persika, torkad frukt och kryddor. Balanserad avslutning.

Blommig och generös doft av aprikos, litchi och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Servera som apéritif, till en god sallad eller till fiskrätter och ljust kött.

Ett användbart vin till asiatiska rätter, till rökta och gravade råvaror samt till utvalda kittostar.

RIESLING EVIDENCE BIOLOGIQUE

PINOT GRIS EVIDENCE BIOLOGIQUE

1017692 | 107 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO V

1017851 | 108 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO V

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Riesling DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Gris DISTRIKT Alsace

Frisk doft med toner av citrus, honungsmelon och en touch av blommor och cykelaffär. Smaken är mycket frisk, torr och elegant med citrus och våt sten. Eftersmaken har bra balans och längd.

Medelstor doft med inslag av gula plommon, mandarin och en touch av honung och kryddor. Smaken är torr men med en antydan till sötma som balanseras väl med en fräsch syra. Vinet har en lätt vaxig textur, inslag av gula plommon, kryddor, mandarin, citruszest och mineral i avslutet.

Vinet passar utmärkt till skaldjur, elegantare fiskrätter, sushi samt getost.

Vinet är perfekt att servera tillsammans med medelkraftiga och kraftigare fiskrätter eller till vegetariskt.


77

Gustave Lorentz Gustave Lorentz är familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina 33 gamla träståndare som rymmer mellan 1.400 och 10.100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna. Gustave Lorentz äger 33 hektar vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 hektar.

De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav. Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat. Inget av deras vita viner avstjälkas innan vinifiering.

PINOT GRIS SCHOFWEG

RIESLING BURG

1011102 | 159 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

1011101 | 177 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Riesling DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Gris DISTRIKT Alsace

Tydlig och nyanserad doft av citrus, cykelverkstad, gula plommon, äpplen och mineral. Smaken är fruktig och balanseras av bra syra samt inslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.

Generös och komplex doft av gula plommon, persika och söt citrus. Rik, komplex smak med tydlig stendammig mineralitet, gula plommon, röda äpplen, kryddighet och viss fetma. Lång och angenäm eftersmak.

Passar som apéritif eller till fisk och skaldjur eller ljust kött.

Passar till hela menyn, allt ifrån apéritif till lättare kött via fisk, sallad och ost.

PINOT GRIS GRAND CRU ALTENBERG DE BERGHEIM 2012

RIESLING GRAND CRU ALTENBERG DE BERGHEIM 2015

1003069 | 274 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

1011103 | 282 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Gris DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Riesling DISTRIKT Alsace

Elegant och komplex doft av persika, bivax, mineral, söt clementin och papaya. Generös smak med viss sötma och inslag av persika, clementin, mineral och bivax samt en läcker ton av apelsinzest. Lång och komplex eftersmak. Vinet har en riktigt bra syra som väl balanserar restsötman.

Rik, komplex och nyanserad doft av citrusfrukter, solmogna aprikoser, mineral och cykelverkstad. Mycket välbalanserad torr smak med generös fruktighet, stor intensitet och påtaglig mineralitet. Lång och komplex eftersmak.

Perfekt till anrättningar med viss sötma, gås och anklever samt feta patéer.

Rekommenderas som apéritif, till fisk och skaldjur eller till ljust kött.

Frankrike - Alsace


GUSTAVE LORENTZ CRÉMANT D’ALSACE BRUT NV

GUSTAVE LORENTZ PINOT NOIR LE ROSÉ 1014097 | 101 KR | 75CL | 12/KOLLI

1018795 | 142 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir DISTRIKT Alsace Doften är medelstor med insmickrande inslag av päron, gröna äpplen, brioche och en fläkt av citron. Smaken är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron och kex. Som apéritif eller sällskapsdryck, men glöm inte bort att använda vinet även vid det dukade bordet. Utmärkt följeslagare till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller i tillbehören.

Fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, jordgubbar, periska och en fläkt av kryddor. Smaken är fruktig och fräsch med inslag av röda bär, persika och en touch av kryddor.

PINOT NOIR EVIDENCE BIOLOGIQUE

GUSTAVE LORENTZ PINOT NOIR LA LIMITE 2015

1023396 | 136 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

Att avnjuta som det är eller till utvalda fiskrätter, lättare kötträtter, sallader och pasta.

1018794 | 369 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Alsace

PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Alsace

Medelstor och angenäm doft med inslag av hallon, körsbär och integrerade toner från ekfaten. Smaken har en fint balanserad syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken. Passar till lättare och medelkraftiga rätter av ljust kött som fläsk och kalv, kyckling eller sallader. Men även till lättare rätter av mörkt kött. Passar även utmärkt till krämiga milda ostar som Brillat Savarin och Brie.

Doften är uttrycksfull och nyanserad med inslag av röda bär, mörka körsbär, fat, kryddor och lagerblad. Smaken är nyanserad med bra syra samt fina inslag av röda bär, mörka körsbär, fat och kryddor. Rekommenderas att avnjutas som det är eller tillsammans med lätta och medelkraftiga anrättningar på kött, fågel eller vegetariska råvaror.

Frankrike - Alsace


79

TOURELLE DE THOLEMIES CHARDONNAY PICCOLO PET

TOURELLE DE THOLEMIES SYRAH PICCOLO PET

1025688 | 23 KR | 18,7CL | 48/KOLLI

1025689 | 23 KR | 18,7CL | 48/KOLLI

PRODUCENT Grands Chais de France DRUVA Chardonnay DISTRIKT IGP Pays d’Oc

PRODUCENT Grands Chais de France DRUVA Syrah DISTRIKT IGP Pays d’Oc

Trevligt fruktig doft med inslag av melon, persika och en lätt fläkt av smör. Smaken är fruktig med en lätt fet textur och i eftersmaken toner av gul melon, persika och smör.

Medelstor fruktdriven doft av mörka bär och en fläkt av kryddor som för tankarna till mormors björnbärssylt som har en mild smaksättning av vanilj. Smaken är rund och fruktig med trevlig balans och avslut.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt medelkraftiga vegetarisk anrättningar.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare rätter baserat på kött, fågel eller grönsaker.

CHÂTEAU DE CATHALOGNE BLANC

1026440 | 83 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Château de Cathalogne DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Bordeaux Medelstor doft med trevliga inslag av stenfrukter, tropisk frukt och nyklippt gräs. Vinet är torrt och fruktigt med toner av tropisk frukt, nektarin samt färska örter.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

Château de Cathalogne Château de Cathalogne som ligger i området Entre-deux-Mers i Bordeaux, ägs och drivs av familjen Despagne. Man har redan sedan 1997 en certifiering vad det gäller hållbar odling och har vunnit stor framgång med sina viner. Man har 50 hektar vinodlingar och tillverkar både röda och vita viner.

CHÂTEAU DE CATHALOGNE ROUGE

1026441 | 83 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Château de Cathalogne DRUVA Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc DISTRIKT Bordeaux Angenäm doft som för tankarna till solmogna björnbär, mörka plommon och svarta vinbär. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en fruktig stil där man finner mörka frukter som björnbär, mörka plommon, svarta vinbär och en touch av lakrits. Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter och utvalda ostar.

Frankrike - Bordeaux


Reine Pédauque Reine Pédauque och Domaine Maurice Ecard ingår i La Maison du Francois Martenot som äger 315 ha vingårdar i Bourgogne och samarbetar med drygt 400 vinodlare i distriktet som förfogar över ytterligare 450 ha. Företaget är specialister på Grande Bourgogne och Crémant de Bourgogne. Reine Pédauque har sitt ursprung i den kända Parisrestautangen La Rôtisserie de La Reine Pédauque som 1936 skapade en egen vinserie.

BOURGOGNE CHARDONNAY

BOURGOGNE HAUTES CÔTE DE BEAUNE BLANC

1024437 | 114 KR | 75CL | 6/KOLLI

1022655 | 139 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Chardonnay DISTRIKT Bourgogne

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Chardonnay DISTRIKT Bourgogne

Doften är medelstor med inslag av gula stenfrukter, melon och en lätt fläkt av blommor. Smaken är torr och medelfyllig med trevlig frukt och smaklängd.

Fina inslag av äpplen och gul melon, rostade fat och lätt nötiga toner i doften. Smaken är torr med bra balans mellan fruktighet och fat. Vinet har en fräsch syra med en elegant mineralitet i eftersmaken.

Passar till medelkaftiga fiskrätter och till utvalda hårdostar.

Utmärkt till lätta och lite kraftigare fisk- och skaldjursrätter.

POUILLY FUISSÉ

SAINT ROMAIN 2015

1024440 | 195 KR | 75CL | 6/KOLLI

1023661 | 240 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Chardonnay DISTRIKT Bourgogne

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Chardonnay DISTRIKT Bourgogne

Doften är medelstor och nyanserad med inslag av citron, gula stenfrukter, rostade nötter och en flintig mineralitet. Smaken är välbalanserad med en viss fetma i munkänslan. Fruktigheten, syran och toner från rostade fat är väl samspelta och i avslutet finner man en elegant mineralitet.

Nyanserad doft med inslag av söt gul melon, vit persika, tropiska frukter och en fläkt av vanilj och nötter. Smaken är torr med fin balans mellan fat, fruktighet och syra samt en behaglig eftersmak med bra längd.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter samt lättare kötträtter.

BOURGOGNE HAUTES CÔTES DE NUITS ROUGE

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter.

BOURGOGNE CÔTE DE NUITS VILLAGES

1021536 | 152 KR | 75CL | 6/KOLLI

1021537 | 187 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Bourgogne

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Bourgogne

Doften har inslag av hallon, röda vinbär, kryddor och lätt en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, kryddor och välintegrerade fat.

Doften har inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat.

Passar till lätta och medelkraftiga kötträtter.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga kötträtter.


81

REINE PÉDAUQUE PETIT CHABLIS 2018

REINE PÉDAUQUE CHABLIS 2018

1026335 | 134 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026333 | 159 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

PRODUCENT Reine Pédauque DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

Nyanserad doft med inslag av citron, gula plommon, örter och mineral. Smaken är torr och frisk med toner av citron, örter, mineral och en fläkt av mandel.

Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, örter, mineral och en fläkt av citrusskal och mandel. Smaken är torr och frisk med trevliga toner av gula och gröna äpplen, citrus och mineral.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör.

PETIT CHABLIS 2019

Domaine des Malandes Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. 2018 steg hon åt sidan och lät barnen Richard, Amandine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakaren Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006. Domaine des Malandes äger 29 hektar i Chablis, två grand cru-lägen Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak.

1011037 | 146 KR | 75CL | 12/KOLLI PRODUCENT Domaine des Malandes DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

Härlig doft med en bukett av citron, nektarin, vita blommor och blöt sten. Vinet är torrt med frisk syra och en balanserad smak av persika och citron, mineral och lätt ton av riven mandel. Skaldjur av alla dess former är bästa vän med Petit Chablis, och vit fisk, både pocherad och halstrad. Get- och fårostar men även lagrade svenska hårdostar som präst- och västerbottensost.

PREMIER CRU MONTMAINS 2018

CHABLIS 2019 1011036 | 169 KR | 75CL | 12/KOLLI 1011772 | 355 KR | 150CL | 6/KOLLI

G V

G

V

1013971 | 248 KR | 75CL | 6/KOLLI

G V

PRODUCENT Domaine des Malandes DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

PRODUCENT Domaine des Malandes DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

Ung doft av citron, persika, mandel, ostronskal och en fläkt av vita blommor. Vinet är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång mineralrik eftersmak.

Medelstor och nyanserad doft med inslag av lime, nätmelon, vita blommor, stendamm och en fin ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, gråpäron, stenfrukt, våt sten och en fint integrerad ton av ek. Eftersmaken har bra längd och uppvisar en god dos av elegans.

Passar utmärkt till ljus fågel med citrus eller vit fisk, pocherad eller stekt, gärna med fräscht syrliga tillbehör.

Passar till vällagade rätter med fisk men också ljus fågel och kalv.

PREMIER CRU FOURCHAUME 2018

GRAND CRU VAUDÉSIR 2018

1011039 | 272 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

V

1011038 | 488 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

V

PRODUCENT Domaine des Malandes DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

PRODUCENT Domaine des Malandes DRUVA Chardonnay DISTRIKT Chablis

Doften är nyanserad med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Ung, dock god redan idag men vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.

Ung men ändå generös doft med inslag av mogen citrus, persika och svagt rostade fat och brioche. Smaken är ung, frisk och intensiv med inslag av citron, mandel, rostade fat och stendamm. Vinet har lång eftersmak. Dekantera vinet minst en timme innan det serveras.

Passar till finaste vita fisken, ugnsbakad eller stekt.

Drick till gratinerad hummer, stekt vit fisk, ljus fågel eller kött, gärna med någon typ av citrus i såsen.

Frankrike -Sött Bourgogne & starkt & Chablis


DOMAINE DE TERRES BLANCHES SANCERRE

Saget La Perrière

1021484 | 191 KR | 75CL | 6/KOLLI

Familjen Saget har levt med vin i området Pouilly-sur-Loire i nio generationer. För över 20 år sedan expanderade familjen och är idag en företagsgrupp som erbjuder viner från många delar av Loiredalen. Följande egendomar tillhör företaget; Domaine Saget, Domaine de Terre Blanche, Domaine de Grande Espérances samt Château de Mulonnière som ligger i Anjou. Domaine des Grandes Espérances ligger i hjärtat av regionen Touraine i distriktet Mesland. Hela egendomen drivs enligt rådande principer för ett hållbart jordbruk och är certifierade hos organisationen Terra Vitis. Egendomen har 10 olika druvsorter planterade på totalt 43 hektar. Domaine de Terres Blanches är en imponerande anläggning belägen i kommunen Bué som ligger i Sancerre. Man tillverkar viner från de tre appellationerna Sancerre, Pouilly Fumé och Coteaux du Giennois.

PRODUCENT Domaine de Terre Blanches DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Sancerre Bra djup i doften med inslag av nyklippt gräs, krusbär, en fläkt av blommiga toner och rökig mineralitet. Smaken är torr och frisk med ren och fräsch fruktighet med inslag av krusbär, fläder, citron och mineral. Vinet har en fin elegans och bra balans. Passar till lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursanrättningar. Det får gärna finnas en syrlighet i sås eller tillbehör.

DOMAINE DE TERRES BLANCHES POUILLY FUMÉ 1021594 | 191 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Domaine de Terre Blanches DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Pouilly Fumé Bra djup i doften med inslag av nässlor, flintrök, krusbär, grön sparris, lätt blommiga toner och stendamm. Smaken är torr och frisk med ren och fräsch fruktighet med inslag av äpplen, krusbär, fläder, citron och mineralitet i den långa och komplexa eftersmaken. Passar till lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursanrättningar. Det får gärna finnas en syrlighet i sås eller tillbehör.

LA PETITE PERRIÈRE SAUVIGNON BLANC 1021593 | 85 KR | 75CL | 6/KOLLI

LA PETITE PERRIÈRE PINOT NOIR ROSÉ V

1021592 | 88 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Saget La Perrière DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Vin de France

PRODUCENT Saget La Perrière DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Vin de France

Fräsch doft med inslag av svarta vinbärsblad, krusbär och tropiska frukter som mango och melon. Smaken är torr, fräsch och frisk med inslag av krusbär, melon, citron och mango.

Fruktig doft med inslag av röda frukter och lätt blommiga toner. Smaken är torr och frisk, fruktig och fräsch med fina inslag av röda bär, solmogna jordgubbar och en fläkt av färska örter.

Passar till kraftigare fiskrätter samt lättare kötträtter och sallader samt pasta.

Passar till lättare fisk- och skaldjursanrättningar.

LA PETITE PERRIÈRE PINOT NOIR

1021591 | 88 KR | 75CL | 6/KOLLI

LOCUS CONVERGENCE MUSCADET SÈVRE & MAINE V

1027257 | 125 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Saget La Perrière DRUVA Pinot Noir DISTRIKT Vin de France

PRODUCENT Saget La Perrière DRUVA Melon de Bourgogne DISTRIKT Pays Nantais

Fruktig doft med inslag av hallon och andra röda frukter samt kryddor. Smaken är ganska lätt och frisk med bra fruktighet och trevliga inslag av röda bär, kryddor och viss fatkaraktär.

Nyanserad, fruktig och behaglig doft med inslag av citron, gula äpplen, kryddor, aprikos och en lätt fläkt av nötter. Smaken är fruktig och frisk med en viss förnimbar sälta samt fina toner av citron, gula äpplen, kryddor och ett lätt stråk av mandelmassa.

Passar till kraftigare fiskrätter samt lättare kötträtter.

Rekommenderas till olika fisk- och skaldjursanrättningar.


83

AURORE

SUPERNOVA

1021590 | 165 KR | 75CL | 6/KOLLI

G V

1021595 | 165 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

V

PRODUCENT Domaine des Grandes Espérances DRUVA Chenin Blanc DISTRIKT Touraine, Loire

PRODUCENT Domaine des Grandes Espérances DRUVA Malbec DISTRIKT Touraine, Loire

Intensiv doft med inslag av mogna äpplen, aprikos, honungsmelon och en rostad ton från faten. Smaken är torr och fyllig där en frisk fruktighet av mogna röda äpplen, persika och honungsmelon sitter i förarsätet. Detta paras med en fint integrerad ton från faten, samt en kalkig mineralton och inslag av brioche. Texturen har en viss oljighet och eftersmaken är lång. Passar till kraftigare fiskrätter samt lättare kötträtter.

Inslag av mörka bär, mörka körsbär, katrinplommon, ceder och kryddor i doften. Smaken är rik med ganska stadiga men mogna tanniner. Vi finner inslag av mörka frukter, cederträ, kryddor och lätt animaliska toner.

SQUEALING PIG PICPOUL DE PINET

CHÂTEAU LA BOUTIGNANE ROUGE V

1026366 | 146 KR | 75CL | 6/KOLLI

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter.

1021526 | 89 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Picpoul URSPRUNG Frankrike, Languedoc

PRODUCENT Château La Boutignane DRUVA Syrah, Grenache, Carignan DISTRIKT Corbières

Doften är fräsch och för tankarna till citron, honungsmelon och en fläkt av nässlor och limezest. Smaken är torr och frisk med toner av melon, persika och citron.

Fruktig doft med inslag av solmogna röda och mörka frukter samt färska örtkryddor. Smaken är fruktig med bra balans och inslag av jordgubbar och björnbär samt färska örter och vitpeppar.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt till fransk getost. Det får gärna finnas syrlighet i tillagningen och tillbehör.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga kötträtter.

VIGNES D’OC ROSÉ

VIGNES D’OC BLANC

1021418 | 65 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

1021414 | 65 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT SO Vignerons DRUVA Grenache Noir, Cinsaut DISTRIKT Pays d´Oc

PRODUCENT SO Vignerons DRUVA Terret, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc DISTRIKT Pays d´Oc

Ljus laxrosa färg, en fräsch doft med inslag av hallon och andra röda bär och en fläkt av färska örter. Smaken är ren, fräsch och fruktig med inslag av röda vinbär och hallon.

Ren och fräsch doft med inslag av gul melon, friska päron och citrus. Smaken är torr och fruktig med inslag av melon, päron och citrus, samt en lätt mineralitet.

Passar till lättare kötträtter samt smakrikare fiskrätter, sallader och pasta.

Passar till lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt sallader och pasta.

VIGNES D’OC ROUGE

1021419 | 65 KR | 75CL | 6/KOLLI

SO Vignerons V

PRODUCENT SO Vignerons DRUVA Grenache, Merlot, Cinsaut DISTRIKT Pays d´Oc Fräsch doft med inslag av söta mörka frukter som björnbär och plommon, sötlakrits med en fläkt av röda frukter i bakgrunden. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och bra fruktighet med mörka bär samt en ton av röda bär och sötlakrits.

SO Vignerons är ett ganska litet men mycket ambitiöst vinföretag som grundades 2005 av Daniel Orsolini och Claude Serra. Vinerna som produceras är från utvalda vingårdar i främst Languedoc men även från andra delar av södra Frankrike. Vinerna görs av Claude Serra som också är professor i oenologi på universitet i Montpellier.

Passar till lättare och medelkraftiga kötträtter.

Frankrike - Loire & Languedoc


Domaine Tour Boiseé

I Languedoc, hjärtat av appellationen Minervois i södra Frankrike, ligger den vackra egendomen som har tillhört samma familj sedan 1826. De olika vingårdarna som täcker totalt 91 hektar är ekologiskt certifierade och på egendomen finns även 400 hektar olivträd, och några av de knotiga träden såg dagens ljus redan under 1600-talet. Egendomen drivs idag av Marie-Claude och Jean-Louis Poudou tillsammans med dottern Frédérique och hennes man Jean-François. Man förfogar över flera mycket intressanta vingårdar med stor variation gällande druvsorter, mikroklimat, jordmån och topografi. Familjens passion och stolthet över sin egendom märks tydligt i deras viner som alla är välgjorda och med en personlighet och själ som få viner ens kommer i närheten av.

MARSELAN BEL SERRAT

1026369 | 95 KR | 75CL | 6/KOLLI

DOMAINE TOUR BOISÉE CARIGNAN EKO

1023804 | 109 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine Tour Boiseé DRUVA Marselan (Grenache, Cabernet Sauvignon) URSPRUNG IGP Coteaux de Peyriac

PRODUCENT Domaine Tour Boiseé DRUVA Carignan URSPRUNG IGP Coteaux de Peyriac

Fruktig doft med toner av mörka bär, örtkryddor, stendamm samt en fläkt av peppar, granbarr och kolasnören. Smaken är härligt fruktig med inslag av mörka plommon och färska örtkryddor.

Doften är generös och nyanserad med inslag av mörka fruktkarameller samt solmogna mörka plommon, blåbär, björnbär, viss touch av örter samt en nyans av lagerblad. Smaken är rik och fruktig med en lång och välbalanserad eftersmak. Tanninerna är stadiga men i en kryddig och mogen skepnad och vinet har en bra syra. I den långa eftersmaken finner vi fina inslag av mörka plommon, björnbär och en fläkt av kakao. Rekommenderas till kraftfulla kötträtter på rött kött.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter eller utvalda ostar.

MARIELLE ET FRÉDÉRIQUE

1026370 | 130 KR | 75CL | 6/KOLLI

DOMAINE TOUR BOISÉE PLANTATION 1905 EKO

1023803 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine Tour Boiseé DRUVA Syrah, Grenache Noir, Mourvèdre, Cinsault URSPRUNG Minervois

PRODUCENT Domaine Tour Boiseé DRUVA 23 olika druvor bl.a. Carignan, Morrastel Bouschet, Cardinal och Aspiran URSPRUNG Frankrike

Nyanserad och fruktig doft med inslag av både mörka och röda frukter samt färska örtkryddor. Vinet har finkorniga och mogna tanniner och smaken har en bra balans med inslag av björnbär, solmogna jordgubbar, kryddor och färska örter.

Doften är mycket nyanserad och intensiv med inslag av mörka frukter som moreller, blåbär och svarta vinbär, men även röda körsbär, viol, örter samt en släng av katrinplommon och kryddor. Smaken är medelfyllig med fin smakintensitet och ganska stadiga tanniner. Vinet är härligt komplext, har en mycket bra smaklängd och är behagligt välbalanserat.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Rekommenderas till medelkraftiga kötträtter.


85

ALONG CAME JONES DIFFERENCE

Domaine Jones 1026213 | 98 KR | 75CL | 6/KOLLI

Katie Jones som är bördig från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70 åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones. Idag har egenomen som drivs av Katie och Jean Marc totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. Man odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas ”den håriga Grenache”. Till de vita vinerna använder man Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris. Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början ett tåghall som byggdes 1905. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.

PRODUCENT Domaine Jones DRUVA Grenache, Syrah, Carignan URSPRUNG Frankrike Inbjudande doft med inslag av söta röda frukter som blandas med lite mörka bär, kryddor och färska örter. Smaken är mjuk och fruktig med bra balans och angenäma toner av solmogna röda och mörka frukter samt kryddor.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

DOMAINE JONES GRENACHE NOIR VIEILLES VIGNES 1026214 | 155 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Domaine Jones DRUVA Grenache Noir URSPRUNG Frankrike, IGP Côtes de Catalanes Doften är stor och nyanserad med inslag av mogna jordgubbar, mörka mullbär, färska örter och en fläkt av kryddor. Smaken är mjuk och elegant med fin balans och smaklängd.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter och utvalda ostar.

KATIE JONES ROSÉ

DOMAINE JONES FITOU VIEILLES VIGNES

1026466 | 90 KR | 75CL | 6/KOLLI

1024062 | 159 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Domaine Jones DRUVA Carignan, Grenache, Muscat URSPRUNG Frankrike, Languedoc

PRODUCENT Domaine Jones DRUVA Carignan, Grenache, Syrah URSPRUNG Frankrike, Fitou

Doften är härligt fräsch och fruktig med toner av röda frukter, smultron och en fläkt av apelsin och blommor. Smaken är fräsch och fruktig med inslag av röda frukter och bär samt en klädsam lätt blommighet och och ton av apelsinzest.

Intensiv doft med ett härligt djup och nyansrikedom. Man finner toner av mörka körsbär och björnbär, örtkryddor, svartpeppar, mynta, lätt rökiga toner och en touch av gummi. Smaken har en mycket bra balans mellan en fin fruktighet, bra syra och silkeslena tanniner. Både smaklängden och intensiteten är ypperlig och man finner inslag av mörka bär, körsbär, svartpeppar, örter och väl integrerade fat. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Passar att avnjuta som det är eller till utvalda fiskrätter, lättare kötträtter, sallader och pasta.

KATIE JONES BLANC

LE PERLES DE JONES CARIGNAN GRIS VIEILLES VIGNES

1026212 | 103 KR | 75CL | 6/KOLLI

1024069 | 193 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Domaine Jones DRUVA Grenache Blanc, Grenache Gris, Macabeu URSPRUNG Frankrike

PRODUCENT Domaine Jones DRUVA Carignan Gris URSPRUNG Frankrike

Mycket trevlig doft med inslag av citrus, melon, ananas och päron samt en fläkt av blommor och färska örter. Smaken är torr och fruktig med lätt fet textur samt en nyanserad smakbild av tropiska frukter, päron, citrus, mandel och blommor.

Stor och nyanserad doft med inslag av gråpäron, mandel, gula frukter, grapefruktszest, tropiska frukter, guava, kryddor och en touch av honung och fikonmarmelad. Smaken är komplex med fin frisk syra och en lätt vaxig textur. I den långa smaken finner man gråpäron, mandel, nötter, örter och en viss citrusskalbeska. Ett mycket komplext vin som kan användas både till ambitiösa fiskrätter och till rätter på ljust kött.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter.

Frankrike - Languedoc


CHÂTEAU PARADIS ROSÉ

1026437 | 110 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Chateau Paradis DRUVA Syrah, Grenache DISTRIKT Coteaux d’Aix-en-Provence Doften är inbjudande med inslag av röda bär, persika, aprikos och apelsin. Smaken är torr och fräsch med toner av citrus, färska örter, röda frukter och apelsin. I eftersmaken, som har bra längd, finns även en lätt fläkt av apelsinskal och mineral

Passar till sallader, kallskuret, kraftigare fiskrätter och anrättningar på ljust kött.

Chateau Paradis Château Paradis är en vacker egendom som ligger i norra delen av Coteaux d’Aix-enProvence. Egendomen drivs och ägs idag av Xavier and Odile Thieblin. Man innehar 80 hektar vinodlingar och exporterar sina viner till ett 20-tal länder. Produktionen är fördelad på 60% rosé, 30% röda viner och 10% vita.

CHÂTEAU PARADIS BLANC

CHÂTEAU PARADIS ROUGE

1026436 | 111 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026438 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Chateau Paradis DRUVA Sauvignon Blanc, Vermentino, Grenache Blanc DISTRIKT Coteaux d’Aix-en-Provence

PRODUCENT Chateau Paradis DRUVA Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache Noir DISTRIKT Coteaux d’Aix-en-Provence

Harmonisk doft med fina toner av söt stenfrukt, citrus, örter och en fläkt av blommor och mango. Smaken är torr, frisk, fräsch och balanserad med inslag av tropiska frukter, stenfrukt, örter och en lätt blommighet.

Doften är fint nyanserad med toner av mörka frukter, blyertspenna, lakrits, kanel och färska örtkryddor. Smaken är medelfyllig med fin balans mellan mörka frukter, kryddor, örter och lakrits.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fiskrätter, sallader och pasta.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

PEYRASSOL CUVÉE DES COMMANDEURS ROSÉ 1026536 | 139 KR | 75CL | 6/KOLLI 1026537 | 309 KR | 150CL | 3/KOLLI PRODUCENT Commanderie de Peyrassol DRUVA Cinsault, Syrah, Grenache DISTRIKT Côtes de Provence Doften är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

Rekommenderas till kraftiga fiskrätter och lite lättare kötträtter, samt till sallader och utvalda soppor.

Commanderie de Peyrassol Commanderie de Peyrassol är en vacker egendom som ligger i hjärtat av vinområdet Côtes de Provence cirka 4 mil från Saint-Tropez. Egendomen grundades av tempelriddare redan på 1200-talet och det finns bevarade skrifter som visar att man 1256 producerade 28 000 liter “Gott och ärligt vin”. Nuvarande ägare är Philippe Austruy som köpte egendomen 2001 och idag är det en mönsteranläggning med både hotellverksamhet, restauranger, konstutställningar och möjlighet till jakt.

PEYRASSOL CUVÉE DES COMMANDEURS ROUGE 1026539 | 159 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Commanderie de Peyrassol DRUVA Syrah, Cabernet Sauvignon DISTRIKT Côtes de Provence Doften är nyanserad med toner av mörka frukter, torkade örtkryddor, tobak och kryddor. Smaken är rik med inslag av mörka frukter, tobak, torkade örtkryddor och en fläkt av vitpeppar. Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.


87

XAVIER CÔTES-DU-RHÔNE GRENACHE VIEILLES VIGNES ORGANIC 1027078 | 109 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO V

XAVIER CÔTES DU RHÔNE

1027250 | 122 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Mourvèdre, Syrah DISTRIKT Rhône

Inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter, svart te och lavendel.

Fruktig doft med trevliga inslag av skogshallon och andra röda frukter, mörka bär, färska örter och en fläkt av lakrits. Smaken är fruktig med fin balans mellan röda och mörka frukter, samt kryddighet och färska örter.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare rätter på kött, fågel eller grönsaker.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Xavier Vignon Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Vinerna med hans egen signatur såg dagens ljus 1999 då han började göra egna Rhôneblandningar i garaget. Han hade anlänt till Rhônedalen tre år tidigare och fick då flera uppdrag som konsulterande vinmakare, Xaviers renommé och erfarenhet ökade stadigt och antal producenter som tog hans tjänster i bruk ökade markant. Till en början såldes hans egna garageviner endast till vänner och bekanta men plötsligt blir Xavier nedringd av människor som ville köpa. Det visade sig att en god vän utan hans vetskap sänt in viner till den franska vinguiden Hachette. Ett vin fick den högsta utmärkelsen Coup de Cœur och resten fick tre stjärnor av tre möjliga. Resten är historia. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

XAVIER VIGNON SM

1027251 | 419 KR | 150CL | 3/KOLLI PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Syrah, Grenache Blanc DISTRIKT Rhône Nyanserad och utvecklad doft med inslag av torkade björnbär, skogsbacke på hösten, peppar och torkade örter. Smaken är medelfyllig med torkade mörka och röda bär, piptobak, kryddor, peppar och en fläkt av lagerblad.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel och grönsaker.

Frankrike - Provence & Rhône


XAVIER ARCANE LE SOLEIL

XAVIER ARCANE LE DIABLE

1027234 | 199 KR | 75CL | 6/KOLLI

1027244 | 219 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Mourvèdre DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Mourvèdre DISTRIKT Rhône

Nyanserad doft med inslag av av mörka körsbär, blåbär, skogshallon och färska örter och höstlöv. Tanninerna finns där tydligt, men de är silkesmjuka i sin struktur. Smaken är fyllig och nyansrik med toner av mörka och röda frukter, örter, ceder och en fläkt av viol. Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.

Nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I smaken som är komplex finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder. Rekommenderas till kraftiga kötträtter på mörkt kött och fågel där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker.

XAVIER ARCANE L’ETOILE

XAVIER ARCANE LE PAPE 2010

1027254 | 225 KR | 75CL | 6/KOLLI

1027235 | 999 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Syrah, Mourvèdre DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache DISTRIKT Rhône

Härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, andra mörka frukter, torkade röda frukter och blommor, kryddor, fat och en fläkt av peppar. Smaken är rik och nyanserad med toner av mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, örter och ett stråk av peppar samt lavendel. Det finns en viss förnimbar sälta i eftersmaken. Som en sammanfattning har vinet bra balans, komplexitet, intensitet och smaklängd. Rekommenderas till vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.

Mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, mörka frukter, kryddor, läder, piptobak, hästsadel och lagerblad. Smaken är rik med ypperlig intensitet och smakrikedom. I den långa smaken finner man både mörka frukter, torkade blåbär, tobak, kryddor och torkade örter.

Rekommenderas till vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.


89

XAVIER CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

1027077 | 269 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO V

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE XAVIER CUVÉE ANONYME 1027236 | 349 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Mourvèdre, Syrah DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Mourvèdre, Cinsaut, övriga druvor DISTRIKT Rhône

Mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Intensiv och härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, blåbär, röda plommon som elegant samsas med fat, krydda, kaffe och lavendel. Smaken är mycket rik,intensiv och nyanserad med toner av både mörka och röda frukter, fat, tobak, bakelit, kaffe och lavendel.

Passar till kraftiga kötträtter på mörkt kött där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

XAVIER LIRAC

XAVIER RASTEAU

1027256 | 149 KR | 75CL | 6/KOLLI

1027243 | 180 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Syrah DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Syrah, Mourvèdre DISTRIKT Rhône

Nyanserad doft med bra djup och inslag av röda frukter och bär, stendamm, örter, lavendel och en fläkt av lakrits. Smaken är mjuk och balanserad med toner av hallon, körsbär, stenfrukter, stendamm, färska örter och sträng av lakrits. Vinet besitter trots sin smakrikedom och intensitet en bra dos av elegans.

Nyansrik doft med inslag av mörka körsbär, hallon, kryddor, skogsbacke samt en fläkt av tobak och torkade örter. Smaken är medelfyllig med fina toner av skogens bär, kryddor, torkade örter, lakrits och viol. Vinet har en bra balans, längd och personlighet.

Rekommenderas till vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.

Rekommenderas till vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.

XAVIER GIGONDAS

XAVIER MUSCAT BEAUMES DE VENISE

1027240 | 249 KR | 75CL | 6/KOLLI

1027242 | 109 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Grenache, Mourvèdre DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Muscat DISTRIKT Rhône

Behaglig och inbjudande doft med inslag av röda plommon, blåbär, örter, hallon och lagerblad. Smaken är medelfyllig med bra intensitet och generösa inslag av röda plommon, mörka bär, örter, svarta oliver och en stråk av lakrits

Fruktig och intensiv där man finner både aprikos, fläder, rosenvatten, russin och en fläkt av mandelmassa. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchie, fläder, rosenvatten och russin.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Rekommenderas till fruktdesserter och glass samt mögelostar.

Frankrike - Rhône


DOMAINE DE CRISTIA CÔTES DU RHÔNE BLANC 1027245 | 119 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Viogner, Grenache Blanc, Roussane, Clairette DISTRIKT Côtes du Rhône Medelstor doft med trevliga inslag av persika, aprikos, viol, rosmarin, citrus och blommor. Smaken är torr och fruktig med inslag av persika, aprikos, viol, rosmarin och citrus. Vinet har en trevlig balans och en lätt fet textur.

Passar bra till olika fisk- och skaldjursrätter.

DOMAINE DE CRISTIA VENTOUX 1025774 | 96 KR | 75CL | 12/KOLLI 1025768 | 199 KR | 150CL | 3/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Grenache, Syrah DISTRIKT Ventoux Doften är medelstor och angenäm med inslag av solmogna mörka och röda frukter samt färska örtkryddor. Smaken är trevlig och balanserad med toner av björnbär, solmogna jordgubbar som samsas med färska örtkryddor.

Passar bra till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

DOMAINE DE CRISTIA CÔTES DU RHÔNE 1022547 | 116 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Grenache DISTRIKT Côtes du Rhône Medelstor fruktig och angenäm doft med inslag av röda bär och frukter samt en bukett av färska örtkryddor och lavendel. Vinet är fruktigt med inslag av mogna jordgubbar, blå plommon, kryddor, lakrits samt en typisk släng av färska örtkryddor. Ett trevligt, balanserat och välgjort vin i fruktig, mjuk och angenäm stil. Passar bra till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter och utvalda ostar.

CRISTIA VACQUEYRAS

1022549 | 164 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Grenache, Syrah, Mourvèdre DISTRIKT Vacqueyras Doften är stor och uttrycksfull med inslag av mörka frukter, moreller, blå plommon, torkade jordgubbar och en härlig kryddighet som paras med toner av skogsbacke. Vinet är smakrikt med ganska stadiga men mogna tanniner. Det har en bra smaklängd med inslag av mörka bär och exotiska kryddor. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

Domaine de Cristia Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Man har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten som ligger en bit utanför är Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée. Familjens samtliga vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 2008. Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav på tillverkning och på odlingen. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre. Domaine de Cristia använder naturlig gödsel från får och förtom bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) använder man avkok av nässlor som sprids över vinrankorna. Familjen är mycket är mycket närvarande i vingårdarna och deras filosofi och arbetssätt gör att djurliv, insekter och det mikrobiologiska livet frodas för fullt. Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrannt och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och Vins de Pays vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.


91

DOMAINE DE CRISTIA CHÂTEAUNEUF-DU PAPE 2018 1022546 | 292 KR | 75CL | 12/KOLLI

DOMAINE DE CRISTIA CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE VIEILLES VIGNES 2017 EKO

EKO

1026959 | 699 KR | 75CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Grenache, Syrah DISTRIKT Rhône

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Grenache DISTRIKT Rhône

Nyanserad doft med inslag av mogna jordgubbar, mörka plommon, lagerblad, fat och örtkryddor. Vinet är smakrikt med fina inslag av mörka frukter, fat, lagerblad och andra kryddor.

Nyanserad och angenäm doft med inslag av solmogna röda frukter, rostade fat och kryddor. Smaken är rik, komplex och lång där man finner fina toner av solmogna röda frukter, lakrits, kryddor, torkade örter, fat och torkade mörka frukter.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

Rekommenderas till kraftiga anrättningar på kött och fågel, där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.

DOMAINE DE CRISTIA CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE RENAISSANCE 2017 1026958 | 549 KR | 75CL | 12/KOLLI

EKO

PRODUCENT Domaine de Cristia DRUVA Grenache, Mourvèdre DISTRIKT Rhône Nyanserad doft med inslag av torkade jordgubbar och mörka frukter, moreller, kaffe, lakrits och en fläkt av läder. Smaken är rik, lång och nyanserad med toner av mörk frukt, svartpeppar, fat, kryddor och lakrits.

Rekommenderas till kraftiga anrättningar på kött och fågel, där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.

Villa Des Grès Villa des Grés är beläget i den lilla byn Carienne som ligger några kilometer nordöst om staden Orange. Egendomen består av 12 hektar vingård med druvorna Grenache, Mourvedre, Carignan and Syrah. Druvorna odlas ekologiskt och är certifierade enligt Ecocert som är ett franskt certifieringsorgan.

VILLA DES GRÈS CÔTE DU RHÔNE ORGANIC

J.M. Aujoux

1022267 | 100 KR | 75CL | 6/KOLLI

Grundades i Beaujolais 1938 av Jean-Marc Aujoux. Vinodlingen var främst inriktad på Beaujolais-viner i början men har också specialiserat sig på andra regioner de senaste åren och producerar idag viner från Beaujolais, Bourgogne, Rhônedalen, Provence och Languedoc.

EKO

V

PRODUCENT Villa des Grès DRUVA Grenache, Syrah DISTRIKT Côtes du Rhône Medelstor och fruktig doft med trevliga inslag av röda plommon, björnbär och örtkryddor. Smaken är bra balanserad med fräscha syror och bra frukt med inslag av röda samt mörka bär, kryddor och en touch av lakrits.

Passar till medelkraftiga kötträtter samt utvalda ostar.

RAMEAU BLANC ORGANIC

1027282 | 75 KR | 75CL | 6/KOLLI

RAMEAU ROUGE ORGANIC EKO

1027283 | 75 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT J.M. Aujoux DRUVA Grenache, Unis Blanc DISTRIKT Vin de France

PRODUCENT J.M. Aujoux DRUVA Grenache, Merlot, Carignan DISTRIKT Vin de France

Fruktig doft med trevliga inslag av stenfrukter, citrus och en fläkt av blommor. Smaken är torr och fruktig med toner av nektarin, citrus och blommor.

Fruktig doft med inslag av röda frukter och ett stänk av mörka bär och kryddor. Smaken är medelfyllig med inslag av solmogna röda frukter och blå plommon.

Passar till lätta och lite kraftigare anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker.

Passar till lätta och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker.

Frankrike - Rhône & Vin de France


Italien

RUFFINO LUMINA PINOT GRIGIO

RUFFINO LIBAIO CHARDONNAY

1009766 | 96 KR | 75CL | 6/KOLLI

1024566 | 106 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Ruffino DRUVA Pinot Grigio DISTRIKT Toscana

PRODUCENT Ruffino DRUVA Chardonnay DISTRIKT Toscana

Doften är medelstor och fruktig med inslag av päron och gula äpplen, samt en fläkt av blommor och mint. Smaken är torr och fräsch med inslag av av gula päron och äpple samt en ton av färska örter, mandel och citruszest.

Doften är medelstor med inslag av mogna äpplen, citrus och en lätt touch av banan. Smaken är torr och fräscht fruktig med inslag citrus, solmogen gul melon och en fläkt av salvia. I eftersmaken som har bra längd finns även en lätt nyans av citrusskal.

Passar som sällskapsvin eller till lätta och medelkraftiga fiskrätter.

Passar till lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

RUFFINO ROSATELLO

Ruffino Det var kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino som startade firman 1877, ett litet vineri i orten Pontessieve nära Florens. Framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann Ruffinos Chianti guldmedalj i vinutställningen i Milano och namnet blev snart ett begrepp för kvalitetsvin. Hertigen av Aosta reste över Alperna 1890 för att smaka på Ruffinos viner. Han blev så imponerad att han direkt utsåg Ruffino som officiell hovleverantör till den italienska kungafamiljen. Ruffino lanserade Riserva Ducale 1927 för att hedra hertigen. Ducale betyder hertig på italienska. Han avbildas även på den ikoniska etiketten som är en av de mest välkända bland italienska viner. Vinerna kunde snart fira framgångar på exportmarknaden och Ruffino var faktiskt den första Chiantin som exporterades till USA. 1942 köpte man egendomen Villa di Montemasso med omkringliggande vingårdar och idag äger man 6 olika egendomar i Toscana. Sedan 2009 är Gabriele Tacconi Ruffinos vinmakare.

1027258 | 95 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Ruffino DRUVA Blå druvor DISTRIKT Toscana Fruktig doft med inslag av skogshallon, hallonkarameller, apelsin och en frisk fläkt av blommor. Smaken är fruktig med inslag av röda bär, citrus och ett stråk av blommor.

Rekommenderas att avnjuta som det är eller till utvalda fiskrätter, lättare kötträtter, sallader och pasta.

RUFFINO PINOT GRIGIO ORGANIC

1025547 | 105 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Ruffino DRUVA Pinot Grigio DISTRIKT Veneto Doften är fruktig och fräsch med inslag av gula stenfrukter, päron, en viss blommighet och en lätt fläkt av mint. Smaken är torr och fruktig med inslag av gula stenfrukter och viss ton av mineral.

Rekommenderas som sällskapsvin eller till lätta och medelkraftiga fiskrätter.


93

AQUA DI VENUS ROSÉ

RUFFINO CHIANTI ORGANIC

1026553 | 169 KR | 75CL | 6/KOLLI

1025525 | 89 KR | 75CL | 6/KOLLI 1025591 | 51 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Ruffino DRUVA Syrah, Sangiovese, Pinot Grigio DISTRIKT Toscana

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon DISTRIKT Toscana

Intensiv och nyanserad doft med inslag av röda körsbär, citrus, färska örter, cantaloupemelon och en fläkt av färska blommor. Smaken är elegant och fruktig med fina toner av röda frukter, färska örter, apelsin, blommor och våt sten.

Fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Rekommenderas till eleganta men ganska kraftfulla fiskrätter samt till anrättningar på ljust kött och fågel.

Utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling.

RUFFINO CHIANTI SUPERIORE DOCG

RUFFINO SANTEDAME CHIANTI CLASSICO ORGANIC

1023777 | 127 KR | 75CL | 6/KOLLI

1027069 | 150 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon DISTRIKT Toscana

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot URSPRUNG Toscana

Trevlig doft som drar mot körsbär och plommon följt av örtkryddor samt en fläkt av kanel. Smaken är medelfyllig med inslag av körsbär, kryddor och torkade örter.

Medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao, Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter.

Passar till romantisk Lady & Lufsen-middag med spaghetti och frikadeller. Svamppasta, goda pizzan, kyckling, fläskstek med salvia eller lammstek med rosmarin.

RUFFINO RISERVA DUCALE CHIANTI CLASSICO RISERVA

EKO

EKO

Utmärkt till lite lättare och medelkraftiga kött- eller grönsaksrätter och pasta.

RUFFINO MODUS IGT TOSCANA 2017

1023331 | 155 KR | 75CL | 6/KOLLI 1024328 | 472 KR | 150CL | 6/KOLLI

1015713 | 275 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot DISTRIKT Toscana

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot DISTRIKT Toscana

Ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat.

Passar till medelkraftiga kötträtter, gärna med italiensk anknytning.

Komplex doft som karaktäriseras av av mogen frukt som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. I munnen är vinet fylligt och rikt med en struktur av finess med silkeslena tanniner och påtaglig friskhet. Eftersmaken är ihållande med smak av svarta vinbär, frukt och kakao. Vinet passar bra till gedigna italienska rätter som tagliatelle med vildsvinsragu, kraftigare risotto, eller grillat kött.

RUFFINO RISERVA DUCALE ORO GRAN SELEZIONE 2015/2016

RUFFINO GREPPONE MAZZI BRUNELLO DI MONTALCINO 2014

1020994 | 283 KR | 75CL | 6/KOLLI 1026753 | 585 KR | 150CL | 1/KOLLI 1026755 | 1145 KR | 300CL | 1/KOLLI

1002133 | 377 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese, Merlot, Colorino DISTRIKT Toscana

PRODUCENT Ruffino DRUVA Sangiovese Grosso (Brunello) DISTRIKT Toscana

Nyanserad doft med inslag av viol, solmogna körsbär, plommon, choklad och kanel. Smaken är nyanserad med toner av körsbär, kryddor, valnötter och svarta oliver.

Stor tät doft av mörka torkade körsbär, multna höstlöv, fat, tobak, nougat och kanel. Vinet är smakrikt med stadiga tanniner och fin smaklängd där man finner både röda och mörka frukter, tobak, kanel, fat och torkade körsbär.

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas syrliga, krämiga eller feta komponenter.

Fina viner vill ha fin mat. Sadel av vilt eller lamm, möraste biffen eller kanske vildsvins-rack. Även perfekt till italienska ostar så som Pecorino och Taleggio.

Italien - Toscana


SERAROSSA PINOT GRIGIO

SERAROSSA CABERNET

1027098 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI

1027097 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT C&C S.r.l DRUVA Pinot Grigio DISTRIKT Piemonte

PRODUCENT C&C S.r.l DRUVA Cabernet DISTRIKT Veneto

Fruktig doft med inslag av päron, citron och en fläkt av blommor. Smaken är fruktig med trevliga inslag av päron, stenfrukt och citron.

Fruktig doft med inslag mörka frukter, körsbär och örter. Smaken är fruktig med trevliga inslag av mörka och röda frukter och örter.

Passar som sällskapsvin eller till lätta och medelkraftiga fiskoch skaldjursrätter, vegetariskt samt pasta.

Passar som sällskapsvin eller till lätta och medelkraftiga kötträtter, vegetariskt samt pasta.

Serarossa Serarossa är ett dynamiskt och intressant vinvarumärke som ägs av den italienska företaget C&C och familjen Coassin. Man har tre vinproduktionsanläggningar där man producerar en rad olika vinvarumärken. Tenuta Sancarli ligger i Venetien, Japo i samma region, närmare bestämt i Valdodobbiadene (området Prosecco) och slutligen Malpasso som ligger mellan Nola och Tufo i Kampanien.

Bosio Family Estate Bosio Family Estates består idag av tre delar. La Cantina Bosio, Luca Bosio Vineyards och det senaste tillskottet Bellcole. La Cantina Bosio som grundades av Egidio och Angela Bosio 1967 i kommunen Santo Stefano Belbo som ligger i hjärtat av Langhe. Idag har man totalt 200 hektar med egna vingårdar från flera delar av Piemonte med man köper även druvor som motsvarar ytterligare 400 hektar.

SERAROSSA PINOT GRIGIO ROSÉ

1027208 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT C&C S.r.l DRUVA Pinot Grigio DISTRIKT Veneto Fruktig doft med inslag av röda bär och frukter, apelsin och en fläkt av örter. Smaken är fruktig med röda bär och frukter och en ton av blodapelsin.

Rekommenderas till sallader, pasta, pizza och lite kraftigare fiskrätter samt lättare kötträtter.

BOSIO EGIDIO BARBERA D’ALBA

1022584 | 118 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Bosio Family Estates DRUVA Barbera DISTRIKT Piemonte Nyanserad doft med inslag av körsbär, skogshallon, mörka plommon, ceder, lakrits och en touch av kakao. Vinet har en bra syra och härlig frukt. Smaken är medelfyllig med bra längd och nyansrikedom, där vi hittar inslag av röda skogsbär, ceder, mörka plommon och örter.

Passar till medelkraftiga kötträtter, pasta och till utvalda ostar.

BOSIO BAROLO 2016

BELCOLLE BAROLO SIMPOSIO 2015

1022583 | 251 KR | 75CL | 6/KOLLI

1022586 | 273 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Bosio Family Estates DRUVA Nebbiolo DISTRIKT Piemonte

PRODUCENT Bosio Family Estates DRUVA Nebbiolo DISTRIKT Piemonte

Medelstor doft med inslag av rosor, fat, körsbär, lakrits, sandelträ, fat och en touch av pomerans. Smaken är rik med stadiga och mogna tanniner. Smaken som är lång har inslag av kryddiga fat, blommor och lakrits.

Medelstor doft med inslag av mörka körsbär, blå plommon, kryddor, fat, rosor och en lätt touch av tjära. Smaken är rik med stadiga tanniner och en fin smaklängd med inslag av mörka torkade körsbär, fat, och rosor.

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Italien - Veneto & Piemonte


95

IL FALCHETTO LANGHE DOC ARNEIS

INCOMPRESO LANGHE CHARDONNAY

1019052 | 122 KR | 75CL | 12/KOLLI

1022519 | 159 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Tenuta II Falchetto DRUVA Arneis DISTRIKT Piemonte

PRODUCENT Tenuta II Falchetto DRUVA Chardonnay DISTRIKT Piemonte

Medelstor doft med trevliga inslag av mogna päron, mandel och mineral samt en touch av blommor och citrus. Smaken är torr, medelfyllig med trevlig fruktighet och inslag av päron, mandel och mineral.

Medelstor och fruktig doft med trevliga inslag av mogna stenfrukter, gul melon, tropisk frukt och en stänk av vanilj. Smaken är torr med ganska frisk syra. Vinet är medelfylligt med inslag av våt sten, citronskal, gula stenfrukter och en lätt rostad fatnyans. Eftersmaken har bra längd.

Utmärkt att servera till fisk- och skaldjursrätter.

Passar till lättare och medelkraftiga fiskrätter samt utvalda ostar.

Tenuta Il Falchetto Tenuta Il Fachetto ligger i Santo Stefano Belbo strax söder om staden Asti. Det är ett litet familjeföretag i fjärde generationen. Åtta av familjens medlemmar är involverade i allt från vingårdsarbete till export. Vinerna härifrån är resultatet av engagemang och noggrann kontroll genom hela produktionsledet - från vingård till flaska.

BARBERA D’ASTI PIAN SCORRONE

BARBAROSSA LANGHE NEBBIOLO

1005937 | 110 KR | 75CL | 12/KOLLI

1022518 | 141 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Tenuta II Falchetto DRUVA Barbera DISTRIKT Piemonte

PRODUCENT Tenuta II Falchetto DRUVA Nebbiolo DISTRIKT Piemonte

Stor sötaktig doft av syltade körsbär, blåbär, choklad och örter. Viss stramhet och syrlig smak med inslag av mörka bär, sylt, choklad och kryddor. Mycket fruktig eftersmak.

Medelstor doft med fina inslag av röda blommor, parfym, svarta körsbär och mörka plommon. Smaken har balans med en bra frukt och syra som väl balanserar tanninerna. Trevlig och välbalanserad eftersmak med inslag av mörka körsbär, rosor och mörka plommon.

Passar till lätta och medelfylliga kött- eller pastarätter, gärna med färska örter och kryddor.

BARBERA D’ASTI SUPERIOR BRICCO PARADISO 1014070 | 185 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Tenuta II Falchetto DRUVA Barbera DISTRIKT Piemonte

Passar till medelkraftiga kötträtter och utvalda ostar.

SQUEALING PIG PUGLIA PRIMITIVO

1026356 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Primitivo URSPRUNG Apulien

Intensiv doft med inslag av röda bär, kryddiga toner av salvia och eleganta kaffetoner. Smaken är medelfyllig och med toner av bigarrå, mogna Victoria-plommon, kryddor, kaffe och rostade fat. Eftersmaken har bra längd.

Doften är medelstor med delikata inslag av mörka körsbär, blå plommon, med en fläkt av balsamico och kanel. Smaken är medelfyllig och fruktig med toner av mörka plommon, mörka körsbär, lakrits och vanilj.

Rekommenderas främst till medelkraftiga kötträtter, gärna till grillat. Passar även till mustiga pastarätter samt till lagrade ostar.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

Italien - Piemonte


PLANETA LA SEGRETA BIANCO

1021324 | 115 KR | 75CL | 6/KOLLI

PLANETA LA SEGRETA ROSSO G

1021323 | 115 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Planeta DRUVA Grecanico, Chardonnay, Viognier, Fiano DISTRIKT Sicilien

PRODUCENT Planeta DRUVA Nero d’Avola, Merlot, Syrah, Cabernet Franc DISTRIKT Sicilien

Trevligt fruktig och aromatisk doft med inslag av citrus, persika och ananas. Smaken är torr och fruktig med inslag av citrus, tropiska frukter och persika.

Trevligt fruktig doft med inslag av mullbär, kakao, plommon samt en touch av tobak och mint. Smaken är fruktig med bra balans och mjuka tanniner.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter eller sallader.

Passar till lätta och medelkraftiga kötträtter.

PLANETA ETNA BIANCO

PLANETA ETNA ROSSO

1021325 | 185 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

1021326 | 185 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Planeta DRUVA Carricante DISTRIKT Etna, Sicilien

PRODUCENT Planeta DRUVA Nerello Mascalese DISTRIKT Etna, Sicilien

Intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt samt en lätt ton av rostade fat. Eftersmaken är lång och behaglig.

Elegant, nyanserat och uttrycksfullt rött vin med toner av moreller, smultron, vanilj, blommor och kryddiga toner från fat, mineraler och svartpeppar. Ett medelfylligt och mjukt vin med finstämda tanniner.

Passar till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter eller sallader.

Vinet passar till pasta, gärna tomatbaserad. Prova även tillsammans med lättare kötträtter.

Planeta Dagens version av vinhuset Planeta har bara funnits sedan 1985. Då bestämde sig patriarken Diego Planeta för att det fanns tillräckligt med kunskap och potential inom familjen för att man skulle kunna driva eget företag med egna vingårdar och egna vinmakare. Släkten Planeta har annars bott och verkat på södra Sicilien i århundraden. De första druvorna planterades just 1985 i Ulmo och 1995 stod vineriet färdigt och den första årgången lanserades. Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet. Familjens hela namn är Planeta di Santa Cecilia, så man förstår att just det röda vinet Santa Cecilia ligger dem varmt om hjärtat. Druvorna växer i

Noto där de första Nero d’Avola-stockarna på Sicilien planterades en gång för länge sedan. Santa Cecilia har blivit ett landmärke för denna sicilianska ursprungsdruva och är ett av Planetas ikonviner. Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket långt och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN, där man nått den högsta graden.


97

PLANETA PLUMBAGO NERO D’AVOLA

PLANETA ROSÉ G

1021330 | 119 KR | 75CL | 6/KOLLI

1012435 | 135 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Planeta DRUVA Nero d’Avola, Syrah DISTRIKT Sicilien

PRODUCENT Planeta DRUVA Nero d’Avola DISTRIKT Menfi, Sicilien

Inbjudande fruktig doft med inslag av hallon, vattenmelon, hibiscus och en fläkt av nypon. Smaken är läskande och fruktig med toner av hallon, vattenmelon, blommor och en fläkt av björnbär.

Doft som drar åt blå plommon, bigarråer och kakao. Rund och generös med nero d’avolas mogna, lätt solbrända frukt, bra syrabalans och ganska snälla tanniner för att vara italienare.

Rekommenderas som sällskapsvin eller till sallader, tilltugg, medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt pizza.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga kötträtter, men även till vegetarisk mat och pasta.

PLANETA NOCERA

PLANETA MAMERTINO G

1026556 | 174 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026554 | 199 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Planeta DRUVA Nocera DISTRIKT Capo Milazzo, Sicilien

PRODUCENT Planeta DRUVA Nero d’Avola, Nocera DISTRIKT Capo Milazzo, Sicilien

Doften är mycket uttrycksfull och nyanserad med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Smaken är medelfyllig och fruktig med ganska frisk syra. Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där man finner både en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Doften är stor och uttrycksfull med nyanser av mörka frukter, blåbär, färska örter, samt en fläkt av blommor, peppar och fikon. Smaken är nyanserad med ganska hög syra, stadiga men mogna och finkorniga tanniner som balanseras upp ypperligt av fruktighet och smakrikedom. I den långa eftersmaken finner man både mörka frukter, kryddor, färska örter och en lätt blommighet. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

PLANETA ERUZIONE 1614 BIANCO 2017/2018

PLANETA ERUZIONE 1614 ROSSO 2017 G

1021328 | 227 KR | 75CL | 6/KOLLI

1021327 | 227 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Planeta DRUVA Carricante, Riesling DISTRIKT Etna, Sicilien

PRODUCENT Planeta DRUVA Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio DISTRIKT Etna, Sicilien

Intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Doft med inslag av koncentrerade röda frukter, lätt rökiga toner, rosor, orientaliska kryddor och bivax. Smaken är medelfyllig med inslag av röda frukter, rosor, kryddor och vulkanisk mineralitet. Det har en ganska hög syra och mjuka behagliga tanniner. Vinet är balanserat och härligt elegant. Rekommenderas till utvalda pastarätter, lätta och medelkraftiga kötträtter. Det får gärna finnas lite krämiga och feta komponenter i tillbehör eller tillagningen.

Passar till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter eller sallader.

PLANETA CHARDONNAY 2018/2019

1011095 | 249 KR | 75CL | 6/KOLLI

PLANETA SANTA CECILIA NERO D’AVOLA 2017 G

1011094 | 266 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Planeta DRUVA Chardonnay DISTRIKT Menfi, Sicilien

PRODUCENT Planeta DRUVA Nero d´Avola DISTRIKT Noto, Sicilien

Stor och nyanserad doft med tropiska frukter, rostad fat, vanilj och popcorn med smält smör. Smaken är rik med fet textur och lång eftersmak där både rostade fat, smör, tropiska frukter, kokos och kryddor samsas i bästa samförstånd.

Stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt en stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.

Med sin smakrikedom och balanserade ekfatskaraktär kräver detta vin stekta fiskar eller ännu hellre ljust kött.

Passar till killing, lamm eller spädgris men också till vilt.

Italien - Sicilien


Villabella Villabella grundades av familjerna Delibori och Cristoforeti 1971 och vineriet ligger i området Ca’Nova i Calmasino di Bardolino, längst ner vid sjön Gardas sydöstra spets. Cirka 2 kilometer i nordöstlig riktning ligger även egendomen Villa Cordevigo med 100 hektar vinodlingar (varav 23 ha ekologiska) samt ett hotell med Spa och Restaurang. Villabella producerar viner från de flesta kända ursprungsområden i Venetien, som Bardolino, Valpolicella, Amarone, Custoza, Chiaretto och Soave. Man odlar även en rad internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Villabella är utrustade med den senaste tekniken inom vinproduktion. Man använder sig av balongpressar, vinet jäser i rostfria kylkontrollerade tankar och man har en steril kallbuteljeringsanläggning. Kvalitet hela vägen är ledord - från vingården, genom vineriet och ut till konsumenten.

VILLABELLA SOAVE CLASSICO DOC LA TORETTA 1018963 | 104 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Villabella DRUVA Garganega, Trebbiano di Soave DISTRIKT Soave Elegant, blommig och torr med inslag av fläder, acacia, äpple och mineraler.

Passar bra att servera till kyckling, fiskrätter, antipasti och bufféer.

VILLABELLA MORLONGO BARDOLINO CLASSICO

CORTE GRANDE RIPASSO DOC CLASSICO SUPERIORE

1026419 | 111 KR | 75CL | 6/KOLLI

1018975 | 115 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Villabella DRUVA Corvina, Rondinella, Corvinone DISTRIKT Veneto, Bardolino

PRODUCENT Villabella DRUVA Corvina, Molinara, Rondinella, Negrara DISTRIKT Valpolicella

Doften är fruktig och lätt blommig med inslag av körsbär, hallon, röda vinbär, körsbärsblom och en fläkt av kryddor. Smaken är lätt och elegant med fräsch syra och fina smaker av röda frukter en klädsam fläkt av kryddor och blommor.

Fruktig och kryddig doft med inslag av torkade körsbär, plommon, kanel och kryddnejlika. Vinet är medelfylligt med ganska hög syra och smaken har inslag av körsbär, torkade frukter och en touch av lingon.

Rekommenderas lätt kyld till kraftigare fiskrätter, risotto, lättare kötträtter, pasta och utvalda ostar.

Passar till pasta eller lättare kötträtter.

VILLABELLA VALPOLICELLA RIPASSO

VILLABELLA AMARONE CLASSICO 2015

1008465 | 143 KR | 75CL | 6/KOLLI

1006966 | 263 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Villabella DRUVA Cordinella, Rondinella, Molinara, Rossignola DISTRIKT Valpolicella

PRODUCENT Villabella DRUVA Corvina, Rondinella, Corvinone DISTRIKT Valpolicella

Kryddig, nyanserad doft av fat, körsbär, plommon, pinjenötter, viol och kakao. Intensiv fruktighet med inslag av körsbär, viol, mörk choklad och torkad frukt och en kryddig fatkaraktär.

Stor doft med toner av körsbär, torkad frukt, lakrits, kaffe och läder. Ovanligt välbalanserad smak för att vara en Amarone med fina inslag av torkad frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak. Rekommenderas till smakrika rätter av mörkt kött som exempelvis nöt och lamm. Gärna vilt med mustiga tillbehör. Det får med fördel finnas syrlighet i anrättning och gärna feta eller krämiga komponenter.

Passar utmärkt till stekar, mustiga köttgrytor och pecorino.

Italien - Valpolicella & Veneto


99

Ny design för ett hållbart alternativ


Portugal

CASAL GARCIA VINHO VERDE

CASAL GARCIA ROSÉ

1008194 | 64 KR | 75CL | 6/KOLLI

1011454 | 69 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Aveleda DRUVA Loureiro, Arinto, Trajadura, Azal DISTRIKT Portugal, Vinho Verde

PRODUCENT Aveleda DRUVA Vinhão, Azal, Borra the wine DISTRIKT Portugal

Fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen, päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Medelstor doft med inslag av hallon och röda vinbär. Vinet är ganska lätt med viss spritsighet (lite kolsyra) och smaken, som är fruktig, domineras av söta röda bär och frukter.

Passar till lätta sommarbufféer, naturella skaldjur, grillad fisk och lätta sallader med kyckling, räkor eller tonfisk.

Passar utmärkt som sällskapsvin, men är även användbart till lättare anrättningar som sallader och medelkraftiga fiskrätter.

Vinho Verde Vinho Verde är ett vinområde som ligger i landskapet Minho i nordvästra Portugal. Det produceras både vita, röda, rosé och mousserande viner, men området är mest känt för sina lätta, friska, fräscha och livliga vita viner som baseras främst på druvsorterna; Loureiro, Alvarinho, Arinto och Trajadura. Till de flesta vita viner tillsätts lite kolsyra innan buteljering så att de blir ännu livligare och fräschare i sin framtoning. AVELEDA ALVARINHO

1025197 | 94 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Aveleda DRUVA Alvarinho DISTRIKT Portugal, Vinho Verde, Regional Minho Underbart torrt, friskt och fräscht med toner av färskpressade citrusfrukter som citron, mandarin och lime samt passionsfrukt och mineraler. Elegant och ihållig finess.

Rekommenderas till ostron, räkor och sushi.

Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska med det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga. Så ett bra svensk ord med samma betydelse är gröngöling. Aveleda är den största producenten och exportören av Vinho Verde och deras viner finns tillgängligt i mer än 80 olika länder. Deras varumärke Casal Garcia är världens mest sålda Vinho Verde vin.


101

Aveleda

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 OCH 50001. Avaleda är den största producenten och exportören av Vinho Verde och finns tillgängligt i mer än 80 olika länder. Distriktet Vinho Verde ligger i Minho i nordvästra Portugal.

QUINTA VALE D. MARIA RUFO DUORO RED

Quinta Vale D. Maria

1027280 | 103 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Aveleda DRUVA Touriga Franca, Touriga Nacional DISTRIKT Portugal, Douro Fin doft med inslag av körsbär, björnbär, kryddor och färska örter. Smaken är ganska rund och fruktig med toner av körsbär och mörka bär som paras med färska örter och kryddor från faten.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker.

QUINTA VALE D. MARIA VINHA DA FRANCISCA 1027281 | 499 KR | 75CL | 3/KOLLI PRODUCENT Aveleda DRUVA Sousã, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Francisca, Rufete DISTRIKT Portugal, Douro Mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka frukter, pinjeträd, fat, kryddor, tallbarr och kakao. Vinet är mycket intensivt och nyanserat och i den långa smaken finner man både mörka frukter, fat, kryddor, örter och kakao. Ett häftigt vin som visar Dourodalens potential för röda viner.

Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Douro dalen, längs bifloden Torto. Den köptes 1996 av Cristiano Van Zeller vars familj odlat och tillverkat vin sedan 1620. Efter en lång karriär inom portvinsindustrin köpte han egendomen och började genast en omfattande restaurering. Idag omfattar den 45 hektar vinodlingar med hela 41 olika druvsorter, där stockarna är mellan 12-100 år gamla. Det är stor variation mellan de olika vingårdarna och ambitionen är inte bara att producera högklassiga portviner utan även att sätta Dourodalen på kartan vad det gäller vanliga viner. Quinta Vale D. Maria är också en del av de beryktade Douro Boys som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. De övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto och Quinta do Vale Meão. Det är ingen tvekan om att dessa 5 egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.

Rekommenderas till medelkraftiga och kraftigare anrättningar på kött och fågel.

Portugal


Spanien

CONDESA DE LEGANZA VERDEJO

CONDESA DE LEGANZA TEMPRANILLO

1008578 | 63 KR | 75CL | 6/KOLLI

1002172 | 63 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Condesa de Leganza DRUVA Verdejo DISTRIKT La Mancha

PRODUCENT Condesa de Leganza DRUVA Tempranillo DISTRIKT La Mancha

Doft av tropisk frukt med inslag av nyklippt gräs. Frisk, fruktig smak med fyllig känsla och fräscha citrustoner.

Medelstor doft med inslag av blå plommon, mörka körsbär samt en fläkt av vanilj och kryddor. Smaken är ganska mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och vanilj.

Passar till lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt utvalda mildare ostar.

Utmärkt som sällskapsdryck och till pastarätter samt lätta och medelkraftiga kötträtter.

CONDESA DE LEGANZA SELECCIÓN DE FAMILIA ROSADO 1022153 | 63 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Condesa de Leganza DRUVA Tempranillo DISTRIKT La Mancha Fruktig doft med aromer av jordgubbar, hallon och färska örter. Välbalanserat, elegant rosévin som balanseras väl av en bra syra.

Passar som sällskapsdryck, till sallader till lättare kötträtter och lite kraftigare fiskrätter.

FAUSTINO ART COLLECTION VIURA CHARDONNAY

Condesa de Leganza Bodegas Leganza har 524 hektar vinodlingar med följande druvsorter, Tempranillo, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Viura, Sauvignon Blanc och Verdejo. Vingårdarna i La Mancha, som ligger 850 meter över havet, har utmärkta förutsättningar för vinproduktion: fattig, kalkrik jord med rikliga regn. Marken är även planterad med olivträd enligt tradition, för att skänka skugga under sommarens heta soltimmar.

FAUSTINO VII

1026233 | 99 KR | 75CL | 6/KOLLI

1002303 | 78 KR | 75CL | 12/KOLLI 1021786 | 44 KR | 37,5CL | 24/KOLLI 1003610 | 24 KR | 18,7CL | 24/KOLLI

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Viura, Chardonnay DISTRIKT Rioja

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Tempranillo DISTRIKT Rioja

Fruktig och angenäm doft med inslag av färska stenfrukter, gråpäron, gul melon och en stänk av färska örter. Smaken är fruktig och fräsch med inslag av stenfrukter, melon och en fläkt av färska örter.

Medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Passar till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt till sallader med skaldjur.

Utmärkt till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm.


103

Bodegas Faustino Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala. Faustino är Spaniens mest kända Rioja­tillverkare och en riktig ikon i vinvärlden. Märkesvinet Faustino I lanserades 1968 och blev genast ett av Riojas mest säljande vinvarumärken.

Man står faktiskt för 40% av den totala Rioja Gran Reserva försäljningen. Bodegas Faustino är en av de största ägarna av vingårdar i Rioja. Man äger 650 hektar varav 500 är beläget i Rioja Alavesa. I all produktion används uteslutande egna druvor, inget köps in utifrån. Bodegan har genomfört en rad miljövänliga åtgärder i vingårdarna de senaste åren och strävar hela tiden mot att göra odlingarna så hållbara som möjligt.

FAUSTINO CRIANZA

FAUSTINO RESERVA

1002328 | 103 KR | 75CL | 12/KOLLI

1027070 | 120 KR | 75CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Tempranillo DISTRIKT Rioja

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Tempranillo, övriga druvor DISTRIKT Rioja

Generös, bärig doft av blåbär, körsbär, smörkola, läder och vanilj. Frisk och pigg syra. Lena tanniner, bäriga inslag och tydlig fatkaraktär i ett mjukt avslut.

Nyanserad doft med inslag av plommon, viol, fat, kryddor och en spets av färska örter. Smaken är medelfyllig med en fin balans mellan mörk fruktighet och vanilj och kryddor från faten.

Passar bra tillsammans med kötträtter av allehanda slag.

Rekommenderas till medelkraftiga kötträtter.

FAUSTINO VII BLANCO

FAUSTINO VII ROSADO

1003617 | 24 KR | 18,7CL | 24/KOLLI

1006317 | 24 KR | 18,7CL | 24/KOLLI

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Viura DISTRIKT Rioja

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Tempranillo, Garnacha DISTRIKT Rioja

Fruktig doft med inslag av gröna äpplen och citrus. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av äpplen, citrus samt en touch av fänkål.

Intensiv och fruktig doft av röda bär så som hallon, jordgubb och smultron. Ungdomlig och frisk smak med påtaglig bärighet och fin struktur. Fräsch eftersmak.

Passar till lätta och medelkraftiga fiskrätter.

Utmärkt till vegetariska rätter och lättare fiskrätter samt kyckling.

Spanien - La Mancha & Rioja


FAUSTINO I GRAN RESERVA

FAUSTINO RESERVA ESPECIAL ICON EDITION 2014

1002240 | 178 KR | 75CL | 12/KOLLI

1023739 | 200 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Tempranillo, Graciano, Mazuelo DISTRIKT Rioja

PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Tempranillo, Graciano DISTRIKT Rioja

Nyanserad och kryddig doft med fina inslag av solmogna mörka frukter, fat, vanilj, ceder, torkade frukter, piptobak och en fläkt av choklad. Smaken är kryddig och balanserad med fat, solmogna mörka frukter, torkad frukt, kanel, vanilj och en fläkt av torkade örter

Doften är nyanserad och utvecklad med fina inslag av fat, torkade mörka bär, mörka körsbär, vanilj, ceder och tobak. Smaken är välbalanserad med inslag av fat, mörka bär, tobak, kaffe och cederträ.

Utmärkt till smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv-, nöt- eller viltkött samt lagrad ost.

Utmärkt att avnjuta som det är eller till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

EL NIÑO DE CAMPILLO

CAMPILLO ROSÉ

1019058 | 91 KR | 75CL | 12/KOLLI

1026467 | 98 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Bodegas Campillo DRUVA Tempranillo DISTRIKT Rioja

PRODUCENT Bodegas Campillo DRUVA Grenache DISTRIKT Rioja

God, fruktig doft av moreller, björnbär och andra mörka bär. Vinet har en medelfyllig och fruktig smak som samsas med lätt rostade och kryddiga toner av fat.

Doften är angenämt fruktig med toner av färska röda bär, nektarin, röda vinbär samt en fläkt av mandarin och blommor. Smaken är torr och fruktig med fina inslag av röda frukter, nektarin och lätt florala toner.

Gott som sällskapsdryck och till medelkraftiga kötträtter.

Rekommenderas att avnjuta som den är eller till sallader, pajer, lite kraftigare fiskrätter samt lättare kötträtter.

CAMPILLO CRIANZA

Bodegas Campillo 1002138 | 119 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Bodegas Campillo DRUVA Tempranillo DISTRIKT Rioja

Bodegas Campillo är en del av Grupo Faustino och ett resultat av Julio Faustino Martinez stora passion för vin.

Nyanserad doft med inslag av mörka plommon, torkad frukt, piptobak, fat, vanilj och en stänk av örter. Smaken är medelfyllig med bra balans och inslag av mörka frukter, fat, muskot och vanilj.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

CAMPILLO RESERVA COLECCIÓN

Huvudbyggnaden är omgiven av 50 ha vingårdar och är belägen vid den medeltida staden Laguardia vid foten av Sierra de Cantabria, i vinområdet Rioja Alavesa. Vineriet var det första i Rioja som valde att lägga särskild stor fokus på arkitekturen, något som har kommit att bli allt vanligare nuförtiden då arkitektur och vin är nära sammanlänkade.

1023906 | 189 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Bodegas Campillo DRUVA Tempranillo DISTRIKT Rioja Nyanserad doft med inslag av mörka plommon, fat, kakao, vanilj och en fläkt av krýddor. Smaken är medelfyllig med inslag av fat, mörka plommon, mörk choklad och en stänk av kaffe.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Spanien - Rioja


105

PORTIA ROBLE

1011802 | 108 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Bodegas Portia DRUVA Tempranillo DISTRIKT Ribera del Duero Intensiv och nyanserad doft av mogna mörka bär, blåbär med inslag av viol, kaffe, och choklad. Smaken är fyllig och välbalanserad, med mjuka tanniner och en bra smaklängd där man finner mörka frukter, choklad, kaffe, kryddor och fat.

Passar till smakrika kötträtter av framför allt nöt och lamm. Utmärkt även till pasta och lagrade hårdostar.

Bodegas Portia Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Grupo Faustino. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först 16 år senare, som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner. Portia är namnet på den sjunde månen som cirklar runt Uranus och astrologiskt står den för upptäckare och pionjärsanda.

PORTIA CRIANZA

1002157 | 131 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Bodegas Portia DRUVA Tempranillo DISTRIKT Ribera del Duero Koncentrerad och fruktig doft av mörka bär såsom björnbär och körsbär samt rostade fat. Kraftfull smak packad med frukt och kraftiga men sammetslena tanniner. Tydlig men välintegrerad fatkaraktär och en lång eftersmak med inslag av mörka bär och kaffe. Passar till smakrika kötträtter av framför allt nöt och lamm. Utmärkt även till pasta och lagrade hårdostar.

PORTIA PRIMA

MADREMÍA

1002164 | 197 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026503 | 141 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Bodegas Portia DRUVA Tempranillo DISTRIKT Ribera del Duero

PRODUCENT Bodega Divina Proporción DRUVA Tinta de Toro DISTRIKT Spanien, Toro

Stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, plommon, muskotnöt, tobak och vanilj. Generöst fruktig och nyansrik med inslag av rika, mörka bär och frukter samt kaffe, fat och torkade örtkryddor.

Doften är nyanserad med toner av fat, kaffe, kryddor, rökighet och kakaobönor samt mörka frukter som svarta vinbär, plommon samt en fläkt av karamelliserat socker och valnötter. Smaken är rik med en fin balans mellan fat, smakrikedom, mörk fruktighet, kryddor och kakao

Passar alla typer av rätter med kött, gärna med kraftfulla såser och smakrika tillbehör samt mogna ostar.

Passar till medelkraftiga och kraftiga kötträtter samt utvalda ostar.

SIN COMPLEJOS

Bodegas Gil Luna Bodegas Gil Luna är en familjeägd vinegendom som ligger i det spanska vinområdet Toro. Familjen har stor erfarenhet av vinodling och tillverkning och en av döttrarna Patrica har tagit mer och mer ansvar för den dagliga driften. Samtliga vingårdar som tillhör egendomen är ekologiska.

1026508 | 105 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Bodegas Gil Luna DRUVA Tinta de Toro DISTRIKT Spanien, Toro Doften är härligt maffig med toner av mörka bär, körsbär, plommon, vanilj, kokos, lakrits och en klädsam kryddighet. Smaken är rik med mogna och finkorniga tanniner, generös fruktighet som väl samsas med, kryddighet och fatkaraktär. Vinet har för prisklassen en mycket bra smaklängd, samt faktiskt en bra dos med elegans. Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter, där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.

Spanien - Ribera del Duero & Toro

V


Bodegas 1890 José García-Carríon Bodegas 1890 som ligger i Jumilla har fått sitt namn efter det år som Europas största vinföretag José García-Carrión grundades och det var just här som familjen startade sin verksamhet. Vinanläggningen är mycket modern och har flera internationella kvalitetscertifieringar som ISO, BRC och IFS. Här produceras välkända varumärken som Castillo San Simon och Mayoral samt Brandy som går under namnet Brandy de Bodegas 1890. Pata Negra är ett mycket framgångsrikt vinvarumärke med viner från ett flertal spanska vinområden. För närvarande finns det Pata Negra-viner från Rioja som produceras på Bodega Marqués de Carrión, Ribera del Duero som tillverkas på Viña Arnais, Cava som görs på Bodega Jaume Serra i Penedes, Jumilla från Bodegas 1890 och slutligen Valdepeñas som görs på Bodega Los Llanos. Bodegas Jaume Serra ligger vackert högst upp på en kulle med utsikt ner mot Medelhavet. Den är belägen i Vilanova I La Geltru som ligger i Katalonien inte så långt från Barcelona. Härifrån kommer våra mousserande viner.

DON SIMON NATURE TEMPRANILLO ROSÉ

DON SIMON NATURE CHARDONNAY

1027149 | 72 KR | 75CL | 12/KOLLI

1027148 | 72 KR | 75CL | 12/KOLLI

PRODUCENT J. García Carrión DRUVA Tempranillo URSPRUNG Spanien

PRODUCENT J. García Carrión DRUVA Chardonnay URSPRUNG Spanien

Fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, och citrus. Smaken är fruktig med inslag av röda bär och frukter, citrus och en fläkt av blommor.

Fruktig doft med inslag av stenfrukter och tropiska frukter. Smaken är fruktig med inslag av persika och tropisk frukt.

Rekommenderas till sallader, pajer, medelkraftiga fiskrätter och lättare kötträtter på ljus fågel och kött.

Rekommenderas till sallader, lätta och medelkraftiga fiskrätter och vegetariskt.

DON SIMON NATURE CABERNET SAUVIGNON 1027143 | 72 KR | 75CL | 12/KOLLI PRODUCENT J. García Carrión DRUVA Cabernet Sauvignon URSPRUNG Spanien Fruktig doft med inslag av mörka bär och frukter samt ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med mörka frukter och viss kryddighet i eftersmaken.

Rekommenderas till lite lättare och medelkraftiga anrättningar på kött, fågel och grönsaker.


107

Terra de Asorei Terra de Asorei är en egendom som ligger i Salnés dalen i Rias Baixas regionen i nordvästra Spanien. Man äger 60 hektar vinodlingar där stockarna är 20-60 år gamla. Logotypen är en stjärna som består av 6 stycken A. Dessa 6 A:n står för de 6 familjer som i början av 2000-talet gick samman och bildade Terra de Asorei. De sex A:na kan även utläsas som: Albariño, Authentic, Adega (“vineri”), Atlantic Art och Amor.

ASOREI ALBARIÑO

TERRA DE ASOREI ALBARIÑO CRIANZA SOBRE LÍAS

1026431 | 99 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026432 | 113 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Terra de Asorei DRUVA Albariño DISTRIKT Rias Baixas

PRODUCENT Terra de Asorei DRUVA Albariño DISTRIKT Rias Baixas

Doften är fräsch och fruktig med inslag av citron, färska örter och en fläkt av citrusskal. Smaken är torr och frisk med fina toner av citron, färska örter, ananas och touch av citrusskal

Doften är fräsch och nyanserad med inslag av citron, mandarin, persika, färska örter och en fläkt av citrusskal. Smaken är torr och frisk med fina toner av citron, mandarin, mineral, färska örter, persika och touch av citruszest. Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk -och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör.

Passar till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör.

Bodegas Yuntero Bodegas Yuntero är ett stort och modernt vinkooperativ beläget i orten Manzanares som ligger i centrala Spanien inom vinområdet Castilla-la-Mancha. Det grundades 1954 och har idag 700 medlemmar. Man har hela 5020 hektar vingårdar som odlas konventionellt och 585 hektar med ekologisk odling.

SOLEADO GARNACHA

SOLEADO VERDEJO AIREN

1026511 | 67 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

V

1026510 | 67 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

V

PRODUCENT Bodegas Yuntero DRUVA Airen, Verdejo DISTRIKT La Mancha

PRODUCENT Bodegas Yuntero DRUVA Garnacha DISTRIKT La Mancha

Doften är mycket fruktig med trevliga inslag av päron, persika, nektarin samt en fläkt av blommor och aromatiska gröna toner. Smaken är torr och fräsch med toner av persika, citrus och en touch av citruszest.

Doften är fruktig med trevliga inslag av mullbär, plommon, sötlakrits samt en fläkt av enbär, mynta och viol. I smaken finner man mörka bär, plommon, lakrits, mynta, och enbär.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt sallader och lättare pastarätter.

Rekommenderas till lättare och medelkraftiga kötträtter samt lite smakrikare vegetariska anrättningar.

Spanien - Rias Baixas


Sydafrika

NEDERBURG 56HUNDRED SAUVIGNON BLANC 1026709 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI

NEDERBURG 56HUNDRED CHENIN BLANC E

1017275 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Chenin Blanc DISTRIKT Western Cape

Medelstor doft med trevliga inslag av citrus, krusbär och lätt florala toner. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av lime, krusbär och en touch av passionsfrukt.

Doften är fruktig med inslag av galiamelon, krusbär, kiwi och lime. Smaken är fruktig med trevliga inslag av melon, krusbär och lime.

Utmärkt som sällskapsdryck, men även till skaldjur, lite lättare fiskrätter och sallader.

Passar som sällskapsdryck eller till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk och skaldjur samt till sallader.

NEDERBURG 56HUNDRED MERLOT

NEDERBURG 56HUNDRED CABERNET SAUVIGNON

1026708 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

1017274 | 71 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Merlot DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon DISTRIKT Western Cape

Trevligt fruktig doft med både blåbär, plommon och svarta vinbär som paras med en kryddig vaniljton från eken. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och en fruktighet från både mörka samt röda frukter och bär.

Doften är fruktig med inslag av mörka frukter, mörk choklad och en ton av ek i bakgrunden. Smaken är fruktig och behaglig med inslag av mörka frukter, bär och en kryddig ton av eken.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

NEDERBURG THE WINEMASTERS SAUVIGNON BLANC

NEDERBURG THE WINEMASTERS CHARDONNAY

1010394 | 86 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

1004758 | 87 KR | 75CL | 12/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Chardonnay DISTRIKT Western Cape

Mycket frisk och fruktig doft av passionsfrukt, citrus, fläderblom och krusbär. Torr, mycket frisk och fruktig smak med toner av fläderblom, svartvinbärsblad, lime och passionsfrukt. Mycket druvtypisk. Frisk och stram eftersmak.

Stor generös doft av tropisk frukt, citrus, nötter och en lätt smörighet. Välbalanserad, torr smak med inslag av ananas, melon och citrus. Välintegrerade men tydliga fattoner och ett smörigt, fett avslut.

Passar som apéritif eller till lätta rätter av skaldjur och fisk med syrliga tillbehör.

Rekommenderas till smakrika rätter av fisk, kyckling eller ljust kött.


109

NEDERBURG THE WINEMASTERS CHENIN BLANC ORGANIC 1024865 | 85 KR | 75CL | 6/KOLLI

NEDERBURG THE WINEMASTERS CARIGNAN GRENACHE ROSÉ

EKO E

1023268 | 86 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Chenin Blanc DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Carignan, Grenache DISTRIKT Paarl

Den medelstora doften är härligt fruktig med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Smaken är torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus.

Fruktig doft med toner av röda sommarbär, kanderade rosenblad och en fläkt av vattenmelon. Smaken är fruktig och fräsch med inslag av röda frukter och bär som samsas fint med blommiga toner.

Vinet är ypperligt att avnjuta som det är, men kan med fördel serveras även till lätta och medelkraftiga fiskrätter, pasta och sallader.

Att avnjuta som det är eller till utvalda fiskrätter, lättare kötträtter, sallader och pasta.

NEDERBURG THE WINEMASTERS EDELROOD

NEDERBURG MANOR HOUSE CABERNET SAUVIGNON E

1001280 | 85 KR | 75CL | 6/KOLLI

1005019 | 108 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon, Merlot DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon DISTRIKT Paarl

Fruktig och angenäm doft med inslag av blåbär, röda frukter, svarta vinbär, tobak och fat. Smaken är fruktig med trevliga toner av mörka frukter, fat, tobak och en fläkt av kryddor.

Fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner.

Passar som sällskapsdryck eller till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Passar till kötträtter av nöt, vilt eller lamm.

TWO CENTURIES CABERNET SAUVIGNON 2013

Nederburg Nederburg är Sydafrikas mest prisbelönta vinhus och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs nyligen till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre en bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva. Egendomen har sitt säte i regionen Paarl. Nederburg ägs av Distell, landets främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Nederburg är djupt involverade i välgörenhets-organisationen Qhubeka som delar ut cyklar till människor som bidrar till det lokala samhället. Vad det gäller hållbarhetsarbetet gjordes det stora framsteg

1024428 | 379 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon DISTRIKT Western Cape Generös och nyansrik doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, fat, kryddnejlika, och en fläkt av orökt piptobak, kaffe och mörk choklad. Vinet har en mycket bra balans samt komplexitet och i den ypperliga smaklängden finner man mörka frukter, cassis, kryddighet, mörk choklad och väl integrerade fat. Rekommenderas till medelkraftiga och kraftiga kötträtter samt mogna hårdostar.

under 2017 då man bland annat sänkte vattenförbrukningen per förpackad vara med 13,5% och elförbrukningen per liter producerad vara med 3,6%. Distell har varit medlem i WIETA, The Wine and Agricultural Ethical Trade Association sen organisationen grundades 2002. Nederburg grundades 1791 av den tyske immigranten Philip Wolvaart, som började producera vin i liten skala.

Sydafrika


NEDERBURG THE YOUNG AIRHAWK

NEDERBURG THE ANCHORMAN CHENIN BLANC

E

1022543 | 147 KR | 75CL | 6/KOLLI

1018781 | 150 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Sauvignon Blanc DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Chenin Blanc DISTRIKT Western Cape

Nyanserad, aromatisk doft med fatkaraktär, inslag av svartvinbärsblad, gula äpplen, sparris, rökig mineral, nougat och vanilj. Nyanserad och välbalanserad, mycket frisk, aromatisk smak med fatkaraktär, inslag av svartvinbärsblad, ananas, kiwi, rökig mineral och lime.

Nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken som har en bra längd finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Passar perfekt att servera till halstrade och grillade fisk- och skaldjursrätter.

Passar perfekt att servera till medelkraftiga rätter som fisk, fågel, kalv, pasta och sallader.

NEDERBURG THE MOTORCYCLE MARVEL

NEDERBURG THE BREWMASTER E

1018779 | 165 KR | 75CL | 6/KOLLI

1022544 | 160 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Carignan, Grenache, Syrah, Mourvedre DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Malbec, Carbernet Franc DISTRIKT Western Cape

Kryddig doft av peppar, bär och söta frukter. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mogen röd och mörk frukt, kryddor, söt lakrits samt väl integrerad fatkaraktär.

Medelstor och angenäm doft med inslag av mörka frukter som svarta vinbär och plommon samt mörk choklad, kaffe, cigarrlåda och en kryddig touch av vanilj. Vinet är smakrikt med bra komplexitet och balans mellan faten och fruktighet. I eftersmaken återkommer de mörka frukterna, faten, kaffet och kryddigheten. Utmärkt gott till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

Utmärkt att servera till smakrika kötträtter, kryddig kyckling eller kraftfullt smaksatta pastarätter.

Heritage Heroes Nederburg’s Heritage Heroes är en serie handgjorda viner av hög kvalitet som hedrar personer som genom historien haft stor betydelse för Nederburgs utveckling och framgång. Nederburgs historia började 1791, när den tyske immigranten Philippus Wolvaart - The Anchorman - lade grunden till Nederburg genom att köpa 47 hektar mark utanför Kapstaden. Hans vision om att förvandla marken till vinodlingar verkade dåraktig. Det fanns vid den här tiden redan ett för stort utbud av vin i Sydafrika och spänningar mellan Holland och Frankrike försvårade dessutom exporten till Europa. Det var ett massivt åtagande men Wolvaart var fast besluten att det var på den här platsen han skulle sätta ankar och bygga ett ”Manor House” till sin familj. Wolvaart döpte stället till Nederburg och började dedikerat att producera vin i liten skala. I Wolvaarts fotspår följde Johann Graue The Brewmaster - som 1937 lämnade sitt delägarskap i ett stort tyskt bryggeri och

emigrerade till Sydafrika där han köpte egendomen Nederburg. Johann har betytt oerhört mycket inte bara för Nederburg utan för hela Sydafrikas vinindustri. Han bidrog bland annat med experiment med olika druvkloner och introducerade kylkontrollerad jäsning samt ett ny kvalitetsinriktning i vingårdsarbetet. Johann lärde upp sin son Arnold - The Young Airhawk. Arnold blev en prisad vinmakare, men dessvärre avled han endast 29 år gammal i en tragisk flygolycka 1953. Efter Arnolds död anställdes Günter Brözel The Motorcycle Marvel - som ny vinmakare på gården. Brözel skulle enligt familjetraditionen egentligen ha blivit tunnbindare, men istället beslöt han sig för att studera vin, flyttade till Sydafrika och började arbeta hos Nederburg. Endast 5 månader efter sin ankomst blev Brözel utsedd till chefsvinmakare. Brözel ställde höga krav på alla som arbetade i vinproduktionen och en vanlig syn var när han gled runt på sin BSA 1954-motorcykel bland vinfälten och bevakade så att allt löpte på enligt planerna.


111

NEDERBURG INGENUITY WHITE 2017

NEDERBURG NOBLE LATE HARVEST E

1017891 | 197 KR | 75CL | 6/KOLLI

1006669 | 86 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Semillon, Roussane, Albariño, Weisser Riesling, Gewurstraminer DISTRIKT Coastal Region

PRODUCENT Nederburg DRUVA Chenin Blanc, Muscat de Frontignan, Grasa De Cotnari, Riesling DISTRIKT Western Cape

Aromatisk, frisk och komplex doft med inslag av krusbär, rostade fat, smör, tropisk frukt och inslag av viol. Smaken är fyllig med mycket bra syra, lätt krämig textur och härligt lång och nyansrik eftersmak.

Kryddig, fruktig doft av mango, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Passar till medelkraftiga och kraftiga rätter på fisk, samt lättare rätter av ljust kött och fågel.

Passar till desserter av frukt och bär eller utmärkt till lagrade grönmögelostar.

NEDERBURG EMINENCE E

1026261 | 174 KR | 37,5CL | 12/KOLLI PRODUCENT Nederburg DRUVA Muscat De Frontignan DISTRIKT Western Cape

Kraftfull och intensiv doft av honung, tropisk frukt, stenfrukt och en fin kryddighet. Rund, intensiv och komplex i smaken med inslag av färsk persika och mogen ananas tillsammans med en söt kryddighet och inslag av mint.

Passar utmärkt att servera till patéer, foie gras eller till sötare desserter.

PLAISIR DE MERLE CHARDONNAY

Plaisir de Merle G

1025089 | 155 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Plaisir de Merle DRUVA Chardonnay DISTRIKT Paarl

Medelstor och nyansrik doft med inslag av tropiska frukter, rostade nötter, fat, vanilj, päron samt en fläkt av blommor. Smaken är torr med en krämig textur. Vinet har både en bra balans och smakintensitet där fruktigheten, som för tankarna till päron, ananas, persika, fint samsas med en rostad fatkaraktär, bivax och en fläkt av flintsten. Passar till medelkraftiga och kraftiga fiskrätter samt lättare kötträtter, där råvaran gärna får vara stekt eller grillad.

Plaisir de Merle är en vacker egendom i Paarl med Simonsberg i siluetten. Egendomen grundades 1693 av franska Huggenotter. Egendomen är på 940 hektar där cirka 400 hektar är kultiverat med vindruvor varav 80 hektar används till det egna vinet.

PLAISIR DE MERLE PETIT PLAISIR

PLAISIR DE MERLE CABERNET SAUVIGNON G

1025088 | 122 KR | 75CL | 6/KOLLI

1025087 | 195 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Plaisir de Merle DRUVA Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot DISTRIKT Western Cape

PRODUCENT Plaisir de Merle DRUVA Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec DISTRIKT Paarl

Medelstor och fint nyanserad doft med toner av mörka samt röda frukter, lätt blommighet, kryddor, fat samt en fläkt av peppar. Smaken är medelfyllig med bra intensitet, inslag av mörka plommon, björnbär som väl samsas med kryddor, vanilj och fat i den fina eftersmaken.

Doften är medelstor och nyanserad med inslag av mörka och röda frukter, kryddor, ek och en fläkt av vanilj. Smaken är medelfyllig med bra smakintensitet och mogna och sammetsmjuka tanniner. Smaken har en fin längd och vi finner svarta vinbär, björnbär, ceder, kryddnejlika, mörk choklad och vanilj. Passar till medelkraftiga och kraftiga kötträtter eller till utvalda ostar.

Passar till medelkraftiga och kraftiga kötträtter eller till utvalda ostar.

Sydafrika


Österrike & Tyskland

KEIN NAME RHEINHESSEN TROCKENRIESLING 1022477 | 69 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Kein Name DRUVA Riesling DISTRIKT Rheinhessen, Tyskland Doften är trevligt fruktig med inslag av persika, melon och en fläkt av blommor. Smaken har en viss fruktsötma som balanseras väl av den friska syran. Smaken är fruktig men fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor.

Rekommenderas att dricka som sällskapsvin eller till utvalda fisk- och skaldjursrätter samt sallader.

KEIN NAME NIEDERÖSTERREICH GRÜNER VELTLINER 1024572 | 77 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Kein Name DRUVA Grüner Veltliner DISTRIKT Niederösterreich, Österrike Doften är fruktig med rena fina toner av aprikos, tropisk frukt och en släng av vitpeppar. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av tropisk frukt, aprikos, citrus och vitpeppar.

Kein Name Kein Name är ett mycket intressant koncept som är framtaget av Altia. Kein Name betyder ”inget namn” på tyska och för närvarande har vi två viner på den svenska marknaden. Framöver kommer det med stor sannolikhet även dyka upp nya intressanta viner som alla heter “inget namn” på det lokala språket. Genom att Altia äger varumärket är det inte knutet till en specifik producent utan vi kan helt och hållet fokusera på att hitta de godaste vinerna till de mest fördelaktiga priserna. Det sätter också press på vinproducenterna att hela tiden upprätthålla och leverera kvalitet. Kein Name ska ge mersmak och vara utmärkta som sällskapsdryck, samtidigt som de ska ha en självklar plats vid det dukade bordet.

Rekommenderas till fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller tillbehör.

LENZ MOSER

Grüner Veltliner används främst i torra vita viner men är även användbar i mousserande vin

1026990 | 75 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Lenz Moser DRUVA Grüner Veltliner DISTRIKT Niederösterreich, Österrike Fruktig doft med inslag av äpple, citron och tropiska frukter. Vinet är torrt och fruktigt med inslag av gula äpplen, tropiska frukter och en trevlig fläkt av vitpeppar.

Rekommenderas till fisk- och skaldjursrätter.

Österrike & Tyskland


113

SCHMITGES GRAUSCHIEFER RIESLING

SCHMITGES RIESLING TROCKEN

1024202 | 147 KR | 75CL | 6/KOLLI

1024204 | 132 KR | 100CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Schmitges DRUVA Riesling DISTRIKT Mosel, Tyskland

PRODUCENT Schmitges DRUVA Riesling DISTRIKT Mosel, Tyskland

Doften är medelstor med bra nyansrikedom där man hittar inslag av stenfrukter, citrus, och blöt skiffer. Vinet har en hög syra och är torrt. Det har en bra balans och fruktighet, med fin nyansrikedom som för tankarna till gula stenfrukter, melon, citrus och stendamm. Utmärkt att avnjuta som den är eller som en aperitif. Utmärkt till fisk- och skaldjursrätter där det gärna kan finnas en syrlighet i tillbehör eller såser.

Doft av äpplen och citrus med en fin ton av mogen vit frukt och persika. Torr, läcker frisk och läskande smak med fin frukt av persika och andra stenfrukter.

Ett utmärkt vin till lättare fisk- och skaldjursrätter samt sallader.

SCHMITGES RIESLING FEINHERB VOM BERG

Schmitges

1026390 | 146 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Schmitges DRUVA Riesling DISTRIKT Mosel, Tyskland

Wiengut Schmitges nämns första gången i skrift redan 1744 och drivs sedan 27 år tillbaks av Waltraud, Andreas & Kilian Schmitges. Egendomen ligger i byn Erden där man i de branta sluttningar finner några av Moselflodens bästa vingårdar. Andreas och sonen Kilian har hand om vingårdarna och vinmakningen medan Waltraud ansvarar för vinbaren och de inbjudande rummen i familjens hotell. Egendomen är mest känd för sina rieslingviner men producerar även viner från Pinot Blanc, Pinot Gris, Rivaner och Pinot Noir. Man har en hel del druvstockar som är oympade och man har mark bland annat i de högt klassade vingårdarna Erdener Treppchen och Erdener Prälat.

Inbjudande och fräsch doft med inslag av aprikos, persika och mango. Smaken är knappt halvtorr där fruktsötman balanseras fint av den friska och fräscha syran. Vinet har bra smaklängd där man finner toner av stenfrukter, tropiska frukter, pomerans och en fläkt av päron. Passar som apéritif, som pratvin eller till anrättningar som har viss sötma.

SCHMITGES VOM ROTEN SCHIEFER RIESLING KABINETT 1024203 | 158 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Schmitges DRUVA Riesling DISTRIKT Mosel, Tyskland Nyanserad doft med massor av mogen frukt som persika och äpple samt solmogen citrus. Smaken har en fin nyansrikedom med en bukett av mogna stenfrukter, lätt blommighet och citrus samt en fin fruktsötma som balanseras på bästa sätt med en läcker hög syra. Passar perfekt till rätter som har lite sötma. Gärna med asiatiska influenser och det är heller inga problem om det finns kryddhetta i anrättningen.

Riesling såg dagens ljus på 1300-talet i en skifferrik sluttning i Rheingau

Tyskland


ROBERT WEIL RHEINGAU RIESLING TROCKEN 1027265 | 179 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Weingut Robert Weil DRUVA Riesling DISTRIKT Rheingau, Tyskland Attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika, vita blommor och mineral. Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en apèritif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör

Weingut Robert Weil

ROBERT WEIL RHEINGAU RIESLING KABINETT

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1875. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna. Trots det hängivna inriktningen på Riesling från Rheingau har man ändå följt utvecklingen på andra sidan floden i Rheinhessen och för några år sedan lanserade man vinserien Robert Weil Junior där man samarbetar med ambitiösa vinodlare i Rheinhessen som odlar Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir och Chardonnay.

ROBERT WEIL KIEDRICH GRÄFENBERG RIESLING TROCKEN GG 1027262 | 449 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Weingut Robert Weil DRUVA Riesling DISTRIKT Rheingau, Tyskland Mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor. Rekommenderas till fisk- och skaldjursrätter men även till anrättningar på ljust kött.

Tyskland

1027264 | 229 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Weingut Robert Weil DRUVA Riesling DISTRIKT Rheingau, Tyskland Intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik och man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor. Passar till alla möjliga maträtter gärna med sötma i anrättningen och även kryddhetta.

ROBERT WEIL KIEDRICH TURMBERG RIESLING TROCKEN 1027263 | 295 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Weingut Robert Weil DRUVA Riesling DISTRIKT Rheingau, Tyskland Nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron samt färska örter. Smaken är torr och frisk med komplex, intensiv och balanserad smak. Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör.


115

100% Riesling från Weingut Robert Weil


USA

KUNG FU GIRL RIESLING

1020077 | 126 KR | 75CL | 12/KOLLI

EVE CHARDONNAY V

1014570 | 130 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Charles Smith Wines DRUVA Riesling DISTRIKT Washington State

PRODUCENT Charles Smith Wines DRUVA Chardonnay DISTRIKT Washington State

Medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd. Utmärkt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter. Rätterna får gärna ha asiatiska inslag och det gör inget om det finns lite kryddhetta i anrättningen.

Medelstor doft med inslag av äpple, persika, tropisk frukt och apelsinblom. Smaken är torr och medelfyllig med inslag av tropisk frukt, päron och en touch av vanilj.

Passar till medelkraftiga fiskrätter.

Charles Smith Charles Smith är en färgstark vinpersonlighet som vid flera tillfällen blivit ” Årets Vinmakare” i amerikansk media. Han är självlärd i den ädla konsten att tillverka vin och har ett brokigt förflutet som bland annat vinbutiksägare och manager för en rad danska rockband. Efter ett besök 1999 i det

vackra vinområdet Walla Walla i Washington blev han tagen och 2001 lanserade han sitt första vin. I juli 2015 öppnade hans nya vineri vid den gamla Boeingsfabrikens flygfält söder om Seattle. Charles Smith ingår i dryckeskoncernen Constellation Brands.


117

THE VELVET DEVIL MERLOT

1014572 | 128 KR | 75CL | 12/KOLLI

BOOM BOOM! SYRAH V

1014569 | 143 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Charles Smith Wines DRUVA Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec DISTRIKT Washington State

PRODUCENT Charles Smith Wines DRUVA Syrah, Viogner, Grenache DISTRIKT Washington State

Nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka körsbär och färska örter. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka bär, ceder och färska örter.

Nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

CHATEAU SMITH CABERNET SAUVIGNON 1014573 | 198 KR | 75CL | 12/KOLLI

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter.

BAND OF ROSES ROSÉ V

1025588 | 121 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Charles Smith Wines DRUVA Cabernet Sauvignon DISTRIKT Washington State

PRODUCENT Charles Smith Wines DRUVA Pinot Gris DISTRIKT Washington State

Stor och nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, ceder, blyertspenna, viol, lakrits, mörka plommon och en fläkt av mynta. Smaken har mycket bra längd och en fin balans mellan fat, fruktighet, syra och tanniner.

Fruktig och fräsch doft med inslag av tropisk frukt, passionsfrukt, persika och en lätt parfymerad blommighet. Smaken är fruktig med fin balans där man hittar både persika, blommor, tropiska frukter och röda päron.

Passar till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller till sallader, grillad fisk och lättare kötträtter på ljust kött.

RAVENSWOOD VINTNER’S BLEND ZINFANDEL 1001885 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Ravenswood Winery DRUVA Zinfandel, Petite Sirah, övriga druvor DISTRIKT Kalifornien Generös och fruktig doft av mogna körsbär, hallon och blåbär tillsammans med fatiga och kryddiga toner av sötlakrits, mynta och vanilj. Välbalanserad och fyllig smak av mogen frukt och örter. Mjuka tanniner och sammetslen, relativt lång eftersmak med inslag av söta frukter, mörk choklad och kryddor. Passar till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

RAVENSWOOD LODI OLD VINE ZINFANDEL 1003550 | 132 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Ravenswood Winery DRUVA Zinfandel, Petite Sirah, Alicante Bouschet DISTRIKT Lodi Generös fruktig doft av solmogna björnbär, blåbär och plommon och kryddiga toner av peppar, rostade fat, vanilj och en fläkt av nypon. Välbalanserad, fyllig och mjuk smak med inslag av mogen söt frukt och kryddiga fat. Mjuka tanniner och sammetslen struktur.

Ravenswood Winery Ravenswood är ett legendariskt vinvarumärke som grundades 1976 av Joel Peterson och en kamrat i Kalifornien. Joel hade en dröm att göra viner som kunde konkurrera med europeiska toppviner. Vineriet ligger i hjärtat av Sonoma och ingår i dryckeskoncernen Constellation Brands. Ravenswoods logotyp föreställer de korpar som terroriserade Joel under hans första skörd 1976.

Passar till kraftigare rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

USA - Washington State & Kalifornien


Robert Mondavi Winery 1966 grundades Robert Mondavi Winery i Napa Valley, Kalifornien. Familjen Mondavi är en av de mest betydelsefulla och inflytelserika familjerna i vinindustrin. Inte bara i Kalifornien utan i hela världen. Robert Mondavis föräldrar härstammade från Marche i Italien och byggde upp en framgångsrik affärsrörelse

där man paketerade frukt som sen skeppades vidare. Mestadels var det druvor som fraktades till östkusten för tillverkning av vin. De mest berömda vinerna skapas i Napa Valley, där bland annat serien Robert Mondavi Private Selection görs. Druvorna till kvalitesvinerna i Napa Valley tas från de egna vingårdarna i området. Bland annat från den historiska 220 hektar stora vingården To Kalon Vineyard i Oakville, och den 160 hektar stora Wappo Hill Vineyard i Stags Leap. Robert Mondavi Winery ingår i dryckeskoncernen Constellation Brands. Robert Mondavi winery är defintiv i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling. Man grundade 1995 tillsammans med Napa County Resource Conservation the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG), som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet. Robert Mondavi winery har i dagsläget följande miljö- och hållbarhetscertifieringar: • Certified California Sustainable Winegrowing • Napa Green Certified Winery • Napa Green Certified Land

ROBERT MONDAVI WOODBRIDGE CHARDONNAY

ROBERT MONDAVI WOODBRIDGE ZINFANDEL G

1006776 | 96 KR | 75CL | 6/KOLLI

1002236 | 96 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Chardonnay, Colombard, övriga druvor DISTRIKT Kalifornien

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Zinfandel, Petite Sirah, övriga druvor DISTRIKT Kalifornien

Medelstor och fruktig doft av mogna äpplen, melon, citrus och fat. Torr, fruktig smak med inslag av söt, mogen frukt och karaktär av fat. Balanserat och krämigt avslut.

Stor, fruktig och doft av mörka bär, körsbär, svart te, kryddor och vanilj. Generös smak med massor av frukt och viss syltighet. Dock finns det en bra syra som balanserar upp det hela. Mjuka tanniner och en lång fruktig eftersmak.

Passar till kraftigare fiskanrättningar med syrliga eller feta tillbehör. Även utmärkt till kyckling.

Passar till smakrika kötträtter av både nöt, fläsk och lamm. Även mycket god till lagrade hårdostar.

ROBERT MONDAVI WOODBRIDGE CABERNET SAUVIGNON 1006771 | 95 KR | 75CL | 6/KOLLI

G

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Petit Verdot, Barbera, Syrah, Tannat, övriga druvor DISTRIKT Kalifornien Medelstor doft med fruktiga inslag av svarta vinbär, björnbär, viol och lätt rostade fat. Generöst fruktig smak av mogen frukt såsom mörka bär och frukter. Mjuka tanniner och trevlig balans med ett fruktigt avslut.

Passar till kraftigare kötträtter med mustiga tillbehör, gärna grillat.

Robert Mondavi Winery har 3 stycken miljö- och hållbarhetscertifieringar 8x8


119

ROBERT MONDAVI PRIVATE SELECTION CHARDONNAY 1002185 | 117 KR | 75CL | 12/KOLLI

G

ROBERT MONDAVI PRIVATE SELECTION PINOT NOIR 1006774 | 117 KR | 75CL | 12/KOLLI

G

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Chardonnay, Viognier DISTRIKT North/Central Coast

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Pinot Noir, Syrah, Grenache DISTRIKT North/Central Coast

Koncentrerad doft av citron, apelsinzest, persika samt vanilj och rökiga fattoner. Torr, stor smak med balanserad syra och generös fruktighet med inslag av citrus, melon, päron samt rostat bröd och vanilj. Långt avslut.

Stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.

Utmärkt till pastarätter och lättare rätter med ljust kött alternativt fiskrätter eller kyckling.

Passar till lättare och medelkraftiga kötträtter av gris, lamm eller nöt.

ROBERT MONDAVI PRIVATE SELECTION CABERNET SAUVIGNON

ROBERT MONDAVI NAPA VALLEY FUMÉ BLANC 2018

1017468 | 122 KR | 75CL | 12/KOLLI

G

1006772 | 224 KR | 75CL | 12/KOLLI

G

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Cabernet Franc, Syrah DISTRIKT Central Coast

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Sauvignon Blanc, Semillon DISTRIKT Napa Valley

Medelstor och angenäm doft med inslag av björnbär, svarta vinbärssaft, mörka körsbär, fat och kaffe. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av mörka bär, plommon, vanilj, fat och en fläkt av peppar och kaffe.

Fruktig doft med inslag av citrus, ananas, tropisk frukt, krusbär samt väl integrerade rostade fat. Torr smak med stram syra och fin elegans. Karaktäristik av mogen frukt, mineral och fat. Långt elegant avslut.

Rekommenderas att avnjutas som det är eller till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Passar till smakrika fiskrätter, tillagade grönsaker eller fågel.

ROBERT MONDAVI NAPA VALLEY CABERNET SAUVIGNON 2018

ROBERT MONDAVI WINERY CABERNET SAUVIGNON RESERVE 2015

1012963 | 381 KR | 75CL | 12/KOLLI

G

1020991 | 1160 KR | 75CL | 12/KOLLI

G

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc DISTRIKT Napa Valley

PRODUCENT Robert Mondavi Winery DRUVA Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot DISTRIKT Napa Valley

Intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Mycket stor, komplex och nyanserad doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, torkade örter, ceder, vanilj och en fläkt av tobak. Smaken är mycket intensiv och kraftfull men med behagliga och mogna tanniner. Vinet är packat av mörka frukter, torkade örter, kryddnejlika, fat, tobak och rostade mandlar där nyansrikedomen och smaklängden gör en mer än entusiastisk. Rekommenderas till en kraftfull och välanrättad kötträtt.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter eller utvalda ostar.

GRAPE GAMBLER GSM

Grape Gambler 1025665 | 88 KR | 75CL | 12/KOLLI PRODUCENT Grape Gambler DRUVA Syrah, Grenache, Mourvèdre, Petite Sirah URSPRUNG USA, Central Coast Attraktiv doft som för tankarna till björnbär, hallon, kanderad röd och mörk frukt, kryddor, mynta och nykvarnad peppar. Smaken är mjuk och medelfyllig med generös fruktighet samt inslag av fat, kryddor, mörka bär och lakrits.

God som sällskapsvin men sitter även som handen i handsken till medelfylliga kötträtter och utvalda ostar.

Grape Gambler har tagits fram av Altias inköpare tillsammans med familjeföretaget Miller Family Wine Company som har 566 hektar vinodlingar i Paso Robles highlands. GSM är en beteckning på viner från den Nya Världen som får sin inspiration från Rhônedalen i södra Frankrike där vinet baseras på de tre druvorna Grenache, Syrah, och Mourvèdre.

USA - Kalifornien


CHILL OUT & Squealing Pig

CHILL OUT CHARDONNAY SOUTH AFRICA

CHILL OUT CAPE BLEND SOUTH AFRICA

1019958 | 74 KR | 75CL | 12/KOLLI

1019959 | 63 KR | 75CL | 12/KOLLI

PRODUCENT CHILL OUT DRUVA Chardonnay URSPRUNG Western Cape, Sydafrika

PRODUCENT CHILL OUT DRUVA Pinotage, Cinsaut, Cabernet Sauvignon URSPRUNG Western Cape, Sydafrika

Fruktig doft med inslag av päron, papaya och persika. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, tropisk frukt, örter och citrus.

Fruktig doft med inslag av mörka bär, lakrits och kryddor. Medelfyllig och fruktig smak med inslag av björnbär och vanilj.

Passar för alla tillfällen där ett vitt vin är att föredra. Till mat med asiatisk kryddning eller till fisk och fågel som gärna grillats.

Rekommenderas till smakrika kötträtter, gärna med viltkött. Vinet passar även till de flesta kötträtter på fläsk- och nötkött, framförallt grillade rätter.

CHILL OUT SHIRAZ CALIFORNIA

1019961 | 71 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT CHILL OUT DRUVA Shiraz URSPRUNG Kalifornien, USA Stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

CHILL OUT är en serie kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar från hela världen och erbjuder ett brett utbud av smaker och stilar som är lätt att tycka om. Vinserien finns i flera olika förpackningar och även som alkoholfritt mousserande.

Passar perfekt till grillat kött och hårdostar.

CHILL OUT MALBEC ORGANIC FAIRTRADE ARGENTINA 1019962 | 83 KR | 75CL | 12/KOLLI

E

G V

PRODUCENT CHILL OUT DRUVA Malbec, Shiraz URSPRUNG Mendoza, Argentina Generös, fruktig doft med inslag av björnbär, viol samt kryddor. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av björnbär, lakrits och vanilj.

Passar utmärkt till starka ostar och det mesta som är grillat, framförallt mörkt kött.


121

CHILL OUT CABERNET SAUVIGNON PETIT VERDOT SOUTH AFRICA

CHILL OUT SHIRAZ CABERNET SAUVIGNON FAIRTRADE ORGANIC

1022611 | 88 KR | 100CL | 12/KOLLI

1025602 | 87 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT CHILL OUT DRUVA Cabernet Sauvignon, Petit Verdot URSPRUNG Western Cape, Sydafrika

PRODUCENT CHILL OUT DRUVA Shiraz, Cabernet Sauvignon URSPRUNG Mendoza, Argentina

Mycket fruktig doft med karaktär av svarta vinbär, plommon, örter, mörk choklad och fat. Smaken är mjuk och fruktig med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, viol, mörk choklad och fat.

Trevlig och fruktig doft med inslag av mörka frukter, kryddor, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken är medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.

Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

SQUEALING PIG MENDOZA MALBEC

1026357 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

E

G V

Squealing Pig V

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Malbec URSPRUNG Argentina Doften är medelstor med inslag av både mörka och röda frukter, samt en fläkt av katrinplommon och kryddor. Smaken är medelfyllig och fruktig, med mjuka tanniner och en bra eftersmak av både mörka plommon, kryddor och viol.

Squealing Pig är ett innovativt vinvarumärke som ägs av Treasury Wine Estate. Varumärket började med viner från Nya Zeeland men har spridit sig till vinområden över hela världen. Ansvarig vinmakare för Squealing Pigvinerna är Spring Timlin som bor och verkar i Marlborough, Nya Zeeland.

Rekommenderas att använda som pratvin eller till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

SQUEALING PIG PUGLIA PRIMITIVO

1026356 | 129 KR | 75CL | 6/KOLLI

SQUEALING PIG MARLBOROUGH SAUVIGNON BLANC V

1026365 | 134 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Primitivo URSPRUNG Italien

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Sauvignon Blanc URSPRUNG Nya Zeeland

Doften är medelstor med delikata inslag av mörka körsbär, blå plommon samt en fläkt av balsamico och kanel. Smaken är medelfyllig och fruktig med toner av mörka plommon, mörka körsbär, lakrits och vanilj.

Doften är inbjudande med en bukett av färsk ananas, passionsfrukt, citron och lime. Smaken är torr och frisk med citrus, persika och passionsfrukt.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

SQUEALING PIG PADTHAWAY/ADELAIDE HILLS CHARDONNAY

SQUEALING PIG PICPOUL DE PINET V

1026351 | 134 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026366 | 146 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Chardonnay URSPRUNG Australien

PRODUCENT Squealing Pig DRUVA Picpoul URSPRUNG Frankrike

Doften har fina inslag av persika och andra stenfrukter samt en fläkt av bakat äpple och fat. Smaken är medelfyllig med trevlig fruktighet som samsas med en krämig textur och fatkryddor.

Doften är fräsch och för tankarna till citron, honungsmelon och en fläkt av nässlor och limezest. Smaken är torr och frisk med toner av melon, persika, och citron.

Ett utmärkt vin till kraftigare fiskrätter och kötträtter på ljust kött.

Rekommenderas till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt till fransk getost. Ett klassisk vin till exempelvis ostron och andra skaldjur. Det får gärna finnas syrlighet i tillagningen och tillbehör.

CHILL OUT & Squealing Pig


Mousserande

JAUME SERRA BRUT NATURE CAVA

JAUME SERRA ORGANIC

1024521 | 75 KR | 75CL | 6/KOLLI 1025074 | 28 KR | 20CL | 24/KOLLI

1025501 | 85 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Bodega Jaume Serra DRUVA Macabeo, Parellada, Xarel·lo URSPRUNG Spanien

PRODUCENT Bodega Jaume Serra DRUVA Macabeo URSPRUNG Spanien

Doften är medelstor med inslag av apelsin, gula äpplen och rostat bröd. Vinet är torrt med frisk syra och behaglig mousse. I vinets smak som har bra längd finner man grapefrukt, druvor och kex.

Doften är medelstor med trevliga inslag av gula äpplen, päron, citrus och nybakat bröd. Smaken är torr och frisk med mjuka och behagliga bubblor samt inslag av äpple, citrus och bröd.

Passar som apéritif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i anrättningen.

Passar som apéritif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i anrättningen.

EKO

PATA NEGRA CAVA BRUT

1024239 | 73 KR | 75CL | 6/KOLLI

V

PRODUCENT Bodega Jaume Serra DRUVA Parellada, Macabeo, Xarel·lo URSPRUNG Spanien Medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt fläkt av blommor. Torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Passar som apéritif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i anrättningen.

Bodegas Jaume Serra Bodegas Jaume Serra ligger vackert högst upp på en kulle med utsikt ner mot Medelhavet. Den är belägen i Vilanova I La Geltru som ligger i Katalonien inte så långt från Barcelona. Vinföretaget grundades 1934 av Don Jaume Serra Güel men låg då i orten Alella. 1984 tog beslut att flytta företaget till nuvarande ort och 1986 stod det nya vineriet klart och vingårdarna nyplanterade. Vineriet är idag omgivet av 125 hektar vinodlingar och man odlar Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo och Chardonnay.

FAUSTINO CAVA BRUT

1006314 | 79 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Bodegas Faustino DRUVA Viura, Chardonnay URSPRUNG Spanien Frisk doft med karaktär av gröna äpplen, solmogna krusbär samt mineraler och en lätt brödighet. Torr, ungdomlig smak med frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt rostat bröd. Fina bubblor och fräscht avslut.

Utmärkt som apéritif eller till fräscha, friska sallader och lättare fisk- och skaldjursrätter.


123

TRUE COLOURS CAVA

True Colours

E

1023013 | 91 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Altia Sweden AB DRUVA Parellada, Xarel·lo, Macabeo, Chardonnay URSPRUNG Spanien

Medelstor doft med inslag av citrus, mineral och röda äpplen med viss nötighet. Moussen är behaglig och smaken är torr med trevliga inslag av citrus, mineral, nötter och röda äpplen. 1 kr per 75 cl flaska går till insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden! Passar bra som apéritif, till lättare fisk- och skaldjursrätter samt till olika typer av varma och kalla förrätter.

True Colours är en Cava som kommer i en vacker regnbågsflaska och 1 kr av varje såld flaska doneras till insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden som skapades av bl.a. Jonas Gardell, Jon Voss och Arto Winter. Fonden hjälper HBTQ-organisationer och enskilda HBTQ-personer runtom i världen. Sedan start har True Colours samlat in över 2,3 miljoner kronor till fonden.

GUSTAVE LORENTZ CRÉMANT D’ALSACE BRUT

Cava framställs med den traditionella metoden, dvs att den andra jäsningen sker på buteljen.

1018795 | 142 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir DISTRIKT Alsace Doften är medelstor med insmickrande inslag av päron, gröna äpplen, brioche och en fläkt av citron. Smaken är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron och kex. Som apéritif eller sällskapsdryck och utmärkt följeslagare till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller i tillbehören.

PIERRE OLIVIER ROSÉ PRESTIGE BRUT

PIERRE OLIVIER BLANC DE BLANCS PRESTIGE BRUT EKO

1022224 | 86 KR | 75CL | 6/KOLLI

1025377 | 93 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Pierre Olivier DRUVA Ekologiska gröna druvor DISTRIKT Frankrike

PRODUCENT Pierre Olivier DRUVA Ekologiska blå druvor DISTRIKT Frankrike

Medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.

Medelstor och fruktig doft med inslag av persika, nektarin och röda bär. Smaken är frisk med toner av persika, röda bär och en fläkt av örter.

Ett vin som passar utmärkt som det är eller till lättare rätter med fisk eller skaldjur.

Passar som apéritif, buffémat eller till rätter med skaldjur eller fågel.

BARON AIMÉ CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT

PLAISIR DE MERLE GRAND BRUT

1025133 | 160 KR | 75CL | 6/KOLLI

1021639 | 116 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Francois Martenot DRUVA Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté DISTRIKT Bourgogne Medelstor doft med inslag av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Smaken är torr och frisk med trevliga smaker av äpple, citrus, mineral och nybakat bröd.

Passar som apéritif eller som sällskapsdrink. Utmärkt att servera till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Mousserande

G

PRODUCENT Plaisir de Merle DRUVA Chardonnay, Pinot Noir DISTRIKT Sydafrika, Western Cape Medelstor fint nyanserad doft med inslag av gröna äpplen, citron och brioche samt en fläkt av röda frukter. Smaken är torr och fräsch med behaglig mousse och bra smakintensitet, där man finner både citron, tropiska frukter, rostat bröd, honung och en touch av röda frukter. Vinet är välbalanserat och har en bra smaklängd. Passar som apéritif eller till lätta och medelkraftiga anrättningar med fisk och skaldjur.


RUFFINO PROSECCO TREVISO ORGANIC BRUT 1025546 | 115 KR | 75CL | 6/KOLLI

EKO

PRODUCENT Ruffino DRUVA Glera, Pinot Grigio DISTRIKT Veneto Doften är fruktig med inslag av tuttifrutti, ananas, melon och en lätt fläkt av havtorn. Smaken är torr med inslag av tuttifrutti, päron och en fläkt av mandelmassa.

Utmärkt god som apéritif och passar till fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas en uns sötma i tillagningen eller tillbehör

Prosecco framställs genom tankjäsningsmetoden, vilket innebär att vinet får sin andra jäsning på ståltank.

LA CASADA GRAN CUVÉE BLANC DE BLANCS

ABBAZIA PROSECCO DOC EXTRA DRY

1027122 | 75 KR | 75CL | 6/KOLLI

1026686 | 79 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT La Casada, C&C Rethinking Wine DRUVA Gröna druvor DISTRIKT Veneto

PRODUCENT Abbazia di San Gaudenzio DRUVA Glera DISTRIKT Veneto

Fruktig och fräsch doft med inslag av äpple, och gula stenfrukter. Smaken är fruktig med viss fruktsötma och inslag av äpple, gula stenfruker och en fläkt av citrus.

Fruktig och generös doft av päronsplit och melon plus lite citrus och mandelmassa. Smaken är fräsch med behagliga bubblor. Vinet är fruktigt och tilltalande utan att vara krävande. Har en trevlig eftersmak med viss sötma och inslag av melon och päron.

Rekommenderas som sällskapsdryck eller till lättare och medelkraftiga fiskrätter där det gärna får finnas en viss sötma.

Passar som apéritif och sällskapsdryck, men passar även till lättare anrättningar där det gärna får finnas lite sötma.

La Casada & Zimor La Casada och Zimor är två varumärken som ägs av den italienska familjen Coassin. Man har tre vinproduktionsanläggningar där man producerar en rad olika vinvarumärken. Tenuta Sancarli ligger i Venetien, Japo i samma region, närmare bestämt i Valdodobbiadene (området Prosecco) och slutligen Malpasso som ligger mellan Nola och Tufo i Kampanien.

ZIMOR PROSECCO DOC TREVISO EXTRA DRY 1027123 | 91 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Zimor, C&C Rethinking Wine DRUVA Glera DISTRIKT Veneto Trevligt fruktig doft med inslag av päron, gula frukter och en nyans av mandelmassa. Smaken är bra med lätt fruktsötma, en ganska mjuk mousse och smaker av tropisk frukt, päron och mandelmassa.

Rekommenderas som sällskapsdryck eller som välkomstbubbel. Även till lättsamma fisk- och skaldjursrätter.

ZIMOR PROSECCO ROSÉ EXTRA DRY

1027124 | 91 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Zimor, C&C Rethinking Wine DRUVA Glera, Pinot Noir DISTRIKT Prosecco Fruktig doft med inslag av nektarin, smultron, hallon, örter, blodapelsin och en fläkt av blommor. Smaken är fruktig med viss fruktsötma och toner av smultron, hallon, blodapelsin och ett stråk av mandelmassa och blommor.

Rekommenderas som sällskapsdryck eller till lättsamma sallader och fiskrätter.

Visste du att förr hette druvan Prosecco, idag är det ett område och druvan heter Glera?


125

GOLDECK GRÜNER VELTLINER DRY SPARKLING 1025671 | 87 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Schlumberger Wein- und Sektkellerei DRUVA Grüner Veltliner URSPRUNG Österrike Medelstor doft med fina inslag av tropisk frukt, persika och aprikos. Smaken är torr men med en lätt trevlig fruktsötma. Smaken är fruktig och fräsch där färsk persika samsas med passionsfrukt, tropiska frukter och en lätt kryddighet.

Passar som apéritif, sällskapsvin eller till lätta samt medelkraftiga fisk och skaldjursrätter.

SCHLUMBERGER ROSÉ BRUT KLASSIK

1025677 | 130 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Schlumberger Wein- und Sektkellerei DRUVA Pinot Noir, St. Laurent, Zweigelt URSPRUNG Österrike Medelstor och trevlig doft med inslag av solmogna jordgubbar, röda frukter samt en lätt blommighet. Vinet har en bra balans och smaken visar upp en angenäm mix av solmogna röda frukter och bär samt blommor.

Rekommenderas att avnjuta som sällskapsvin, apéritif eller till kraftiga fiskrätter, sallader och soppor.

EU:s klassificering av sötmanivån i mousserande vin Brut Nature

mindre än 3 g/l

Extra Brut

0-6 g/l

Brut

mindre än 12 g/l

Extra Dry

12-17 g/l

Dry/Sec/Trocken

17-32 g/l

Demi-Sec/Medium Dry

32-50 g/l

Doux/Sweet/Dulce

mer än 50 g/l

XANTÉ SPARKLING & PEAR

Schlumberger Wein- und Sektkellerei Robert Alwin Schlumberger var den första som producerade sekt i Österrike. Det var år 1842 och hans mousserande viner rönte så stor uppmärksamhet att han efter en tid blev hovleverantör till det Österrikiska/Ungerska kungahuset. År 1878 adlades han för sina insatser. Robert Alwin Schlumberger var en innovatör på många sätt och var bland annat den som introducerade de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot i de österrikiska vinodlingarna. Robert Alwin Schlumberger föddes i Stuttgart 1814 och en stor del av sitt yrkesliv utspelade sig i Reims, där han bland annat hade en ledande position i Champagnehuset Ruinart. Hans kunskaper och erfarenhet var till stor nytta i det nya företaget och än idag produceras Schlumbergers viner enligt den traditionella metoden (andra jäsningen i flaskan, som i Champagne). Samtliga viner kommer från Österrikiska vinodlingar och flaskorna vilar med sin jästfällning i minst 2 år i de trehundraåriga källarna under huvudstaden Wien.

FRESITA

1023137 | 88 KR | 75CL | 6/KOLLI

1002014 | 82 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Altia URSPRUNG Tyskland

PRODUCENT Fresita DRUVA Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Alicante Bouschet URSPRUNG Chile

Fin doft av mogna päron och som tar dig till våra varmare årstider. Smaken är fruktig med en perfekt dos av päronsötma som balanseras upp av bra fräschör, en riktigt skön mousse samt en touch av eufori.

God doft av sommarsöta jordgubbar, fin fruktig smak med bra skjuts i avslutningen och fräsch syra. Det är gjort på mousserande vin och handplockade jordgubbar från Patagonien. Inget tillsatt socker, inga kemikalier!

Servera den iskall i champagneglas.

Passar till nästan alla desserter inklusive ljus choklad och är även utmärkt som drinkingrediens.

Mousserande


Starkt, Sött & Alkoholfritt

VINTRY’S MEDIUM DRY BLEND OF AMONTILLADO 18,5% 1022530 | 102 KR | 75CL | 12/KOLLI 1022531 | 56 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

VINTRY’S MEDIUM DRY BLEND OF OLOROSO 18,5% V

1012720 | 94 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Vintry’s URSPRUNG Jerez, Spanien

PRODUCENT Vintry’s URSPRUNG Jerez, Spanien

Stor bränd, nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.

Medelstor, lättbränd doft med inslag av choklad, marsipan, kanel och äppelkaka. Halvtorr, medelfyllig och frisk smak med bränd ton och inslag av marsipan, choklad, kanel och äppelkaka.

Passar utmärkt till läckra tapas men även till många traditionella svenska maträtter, i synnerhet smakrika soppor på svamp, hummer eller kräftor.

Passar som ett annorlunda vin till en ostbricka med olika smakrika hårdostar, eller till småplock som blandade nötter och salta pinnar.

VINTRY’S ROYAL CREAM SWEET SHERRY 18% 1012721 | 96 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Vintry’s URSPRUNG Jerez, Spanien

Stor, bränd doft med inslag av torkad frukt, choklad, nötter och romrussin. Söt, frisk och relativt fyllig smak med balanserad smak av torkad frukt, choklad, romrussin och nötter i knäckig stil. Lång eftersmak.

Passar bra som dessertvin men kan även avnjutas som en alldeles egen dessert.

Vintry’s VINTRY’S TAVERNA 19%

1013375 | 93 KR | 75CL | 12/KOLLI

V

PRODUCENT Vintry’s URSPRUNG Spanien

Medelstor doft med inslag av körsbär, katrinplommon, russin och apelsinskal. Söt, medelfyllig smak med mild syra. En viss strävhet och trevliga inslag av russin, apelsinskal och körsbär. Passar bra till desserter och då framförallt till de med smak av äpple, choklad, nötter eller mandel. Gör sig även utmärkt till ost.

Vintry´s är en starkvinsvarumärke som produceras av Altia Sweden. Altias inköpare har stor erfarenhet att prova och köpa in starkviner från hela världen och Vintry´s viner skall alla vara typiska och vara väl prisvärda. Detta vin kommer från producenten José Estevez etablerades som Jose Lena Rendon & Co. 1809. Företagets verksam bestod i att lagra sherry och brandy. 1894 ändrades namnet till Felix Ruiz and Ruiz. Sedan 1974 är det Estevez som driver firman och 1984 ändrades namnet till det nuvarande.


127

QUINTA VALE D. MARIA LBV PORT 2015 19,5%

VINTRY’S MADEIRA FINE 19% 1013757 | 114 KR | 75CL | 12/KOLLI 1013758 | 60 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

V

1027220 | 235 KR | 70CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Vintry’s URSPRUNG Madeira, Portugal

PRODUCENT Aveleda URSPRUNG Portugal

Relativt stor, eldig doft med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Intensiv och nyanserad doft med inslag av plommon, björnbär, cassis, svartpeppar, mörka körsbär, choklad, kryddor och fikon. Smaken är fruktig och balanserad med fina inslag av plommon, björnbär, cassis, svartpeppar, mörka körsbär, choklad och kryddor.

Passar till de flesta desserter och bakverk med choklad, mandel eller nötter.

Rekommenderas till ost samt till lite kraftiga desserter baserade på mörka frukter.

Madeira På 1920-talet stod starkvin för 69% av vinimporten och det dröjde ända till 50-talet innan lättvinerna gick om. 1928 såldes det 1,5 miljoner liter Madeira i Sverige och Vin & Sprit hade en egen filial i Funchal. Idag för Madeiravinerna en tynande tillvaro. Vinet har haft en vikande trend under lång tid och 2015 såldes drygt 90.000 flaskor. En betydande del av dessa används troligen inte till maten utan som en ingrediens och smaksättare. Den vackra vulkaniska ön Madeira tillhör Portugal men ligger 1000 km från fastlandet. Vinstockarna finns mestadels på terrasserade odlingar högt upp i bergen och redan på slutet av 1500-talet var vinnäringen väletablerad. Från början var vinerna vanliga lättviner. Men dessa visade sig ofta vara helt förstörda efter seglatsen till långväga destinationer. Man började då tillsätta sprit för att de skulle överleva bättre. Det tog dock ända till mitten av 1700-talet innan detta blev en standardprocedur bland producenterna.

HM BORGES MALMSEY 15 YEARS OLD 19% 1026615 | 349 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT HM Borges URSPRUNG Madeira, Portugal

Medelstor doft med fina inslag av torkad frukt, nötter, nougat, vanilj, ljust muscovadosocker, kanel och en fläkt av kanderad apelsin. Smaken är söt som snyggt balanseras upp av en hög syra. Vinet har en bra balans och nyansrikedom och i smaken finner man fina toner av torkad frukt, choklad, fat, nötter, ljust muscovadosocker, knäck och vanilj. Passar till desserter eller bakverk där det gärna får ingå torkade frukter, nötter eller choklad. Serveras vid cirka 16 grader.

BOULARD POMMEAU DE NORMANDIE 17%

MOSCATO D’ASTI TENUTA DEL FANT

1013476 | 164 KR | 70CL | 6/KOLLI

1006655 | 79 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Boulard URSPRUNG Normandie, Frankrike

PRODUCENT Tenuta II Falchetto DRUVA Moscato URSPRUNG Asti Canelli, Italien

Stor och söt doft av mogna äpplen. God och smakrik med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla. Är äppeljuice som aldrig fått jäsa till cider utan man tillsätter ung Calvados till drycken får 17% alkohol. Drycken ekfatslagras under ett par år.

Aromatisk och mycket fruktig doft av citron, apelsin, päron och fläderblom. Söt, aromatisk och fruktig smak. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak.

Rekommenderas som apéritif eller till desserter, gärna baserade på äpplen.

Starkt & Sött

Som pratvin eller till allehanda desserter. Är ett av de dessertviner som har det bredaste användningsområdet. Till glass och sorbet, fruktdesserter, syrliga desserter och möter även väl kraftigare desserter.


NEDERBURG NOBLE LATE HARVEST

1006669 | 86 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

NEDERBURG EMINENCE E

1026261 | 174 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

E

PRODUCENT Nederburg DRUVA Chenin Blanc, Muscat de Frontignan, Sauvignon Blanc, Grasa De Cotnari URSPRUNG Western Cape, Sýdafrika

PRODUCENT Nederburg DRUVA Muscat De Frontignan DISTRIKT Western Cape

Kryddig, fruktig doft av mango, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Kraftfull och intensiv doft av honung, tropisk frukt, stenfrukt och en fin kryddighet. Rund, intensiv och komplex i smaken med inslag av färsk persika och mogen ananas tillsammans med en söt kryddighet och inslag av mint.

Passar till desserter av frukt och bär eller utmärkt till lagrade grönmögelostar.

Passar utmärkt att servera till patéer, foie gras eller till sötare desserter.

RUFFINO SERELLE VIN SANTO DEL CHIANTI

XAVIER MUSCAT BEAUMES DE VENICE

1002351 | 151 KR | 37,5CL | 24/KOLLI

1027242 | 109 KR | 37,5CL | 12/KOLLI

PRODUCENT Ruffino DRUVA Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano URSPRUNG Toscana, Italien

PRODUCENT Xavier Vins DRUVA Muscat DISTRIKT Rhône

Angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till desserter och ost, extra gott om den innehåller nötter-

Fruktig och intensiv där man finner både aprikos, fläder, rosenvatten, russin och en fläkt av mandelmassa. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchie, fläder, rosenvatten och russin.

Rekommenderas till fruktdesserter och glass samt mögelostar.

VINTENSE SPARKLING 0%

Vintense 1017191 | 44 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT Vintense DRUVA Airén URSPRUNG Belgien Välbalanserad och frisk i smaken. Vinet väljs noga ut och för att ta bort alkoholen genomför man vakuumförångning. Detta gör att alkoholen separeras. Alkoholen kan sedan användas i andra produkter. Det avalkoholiserade vinet ligger sedan på ståltankar tills det buteljeras.

Vintense är ett varumärke som producerar alkoholfria viner och tillhör det belgiska företaget Neobulles som grundades 2004 av Philippe Stassen. Tidigare låg varumärket under företagsgruppen Stassen Premium Belgian Cider som grundades 1895 av Léon Stassen.

Passar utmärkt som apéritif.

VINTENSE CHARDONNAY 0%

VINTENSE MERLOT 0%

1017192 | 44 KR | 75CL | 6/KOLLI

1017170 | 44 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Vintense DRUVA Chardonnay URSPRUNG Belgien

PRODUCENT Vintense DRUVA Merlot URSPRUNG Belgien

Smaken är krämig och rund med inslag av citrus. Vinet väljs noga ut och för att ta bort alkoholen genomför man vakuumförångning. Detta gör att alkoholen separeras. Alkoholen kan sedan användas i andra produkter. Det avalkoholiserade vinet ligger sedan på ståltankar tills det buteljeras.

Smaken är intensiv, fruktig och fyllig med smak av svarta vinbär och blåbär. Vinet väljs noga ut och för att ta bort alkoholen genomför man vakuumförångning. Detta gör att alkoholen separeras. Alkoholen kan sedan användas i andra produkter. Det avalkoholiserade vinet ligger sedan på ståltankar tills det buteljeras.

Passar bra till fisk och skaldjur och ljust kött såsom fågel.

Passar bra till kött och ostar.

Sött & Alkoholfritt


129

Sangria

DON SIMON BIO SANGRIA 7%

1027219 | 75 KR | 100CL | 6/KOLLI

GOZY WHITE SPARKLING SANGRIA 8% EKO

1025785 | 85 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT J. García Carríon URSPRUNG Spanien

PRODUCENT Glöet URSPRUNG Spanien

Trevlig doft med inslag av apelsinskal, röda frukter, citron och kanel. Smaken är fruktig, söt och kryddig med ett trevligt avslut av kanel, citrus, äpple och röda frukter.

En trevligt fruktig doft med inslag av yuzu, apelsin och citron. Smaken är fruktig och med sötma som balanseras upp väl av kolsyran.

Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck, med frukt och isbitar i.

Rekommenderas att drickas kyld som sällskapsdryck.

DON SIMON SANGRIA 11%

1024242 | 71 KR | 100CL | 12/KOLLI PRODUCENT J. García Carríon URSPRUNG Spanien

Fruktig och kryddig doft med inslag av apelsinskal, körsbär, kanel och citron. Smaken är fruktig, kryddig och söt med inslag av apelsin, kanel, mörka körsbär och citron.

Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, med frukt och isbitar i.

DON SIMON SANGRIA PREMIUM 8,5%

Don Simon Sangria Don Simon Sangria är världens mest sålda och produceras av Europas största vinföretag, J. García Carríon.

1025418 | 85 KR | 75CL | 6/KOLLI PRODUCENT J. García Carríon URSPRUNG Spanien

Fruktig och kryddig doft med inslag av pomerans, solmogna körsbär, kanel och citron. Fruktig, kryddig, söt smak med inslag av pomerans, kanel, mörka körsbär och citron.

Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, med frukt och isbitar i.

Sangria

Efter romarnas invasion av Spanien 207 f.Kr. började lokalbefolkningen tillsätta bland annat citrusfrukter till det röda vinet. En rödvins färg förknippades då med blod och Sangria är ett gammalt ord för just det.


Små partier

NEDERBURG PRIVATE BIN R121 SHIRAZ 2012

NEDERBURG PRIVATE BIN R163 CABERNET SAUVIGNON 2011

1026260 | 289 KR | 75CL | 6/KOLLI

1025024 | 420 KR | 75CL | 6/KOLLI

PRODUCENT Nederburg DRUVA Shiraz DISTRIKT Sydafrika, Philadelphia

PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon DISTRIKT Sydafrika, Paarl

Nyanserad och intensiv doft med toner av mörka bär, kryddor, torkade frukter, rostade fat, läder samt en fläkt av peppar. Smaken är rik och intensiv med inslag av mörka frukter, kryddnejlika och andra kryddor samt väl integrerad nyans från faten.

Doften är utvecklad, nyanserad och mycket intensiv med inslag av cigarrlåda, kryddnejlika, mörka bär, fat och en fläkt av kaffe, läder och svampskog. Smaken är rik, med mycket bra komplexitet och smaklängd, där man finner ceder, fat, kryddor, läder, mörk choklad och torkad mörk frukt.

Rekommenderas till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Rekommenderas till smakrika kötträtter där det gärna får finnas syrliga eller feta komponenter.

NEDERBURG PRIVATE BIN R163 CABERNET SAUVIGNON 2013

Exklusiva viner

1026259 | 384 KR | 75CL | 12/KOLLI PRODUCENT Nederburg DRUVA Cabernet Sauvignon DISTRIKT Sydafrika, Paarl Doften är utvecklad, nyanserad och mycket intensiv med inslag av svarta vinbär cigarrlåda, kryddnejlika, fat och en fläkt av mörk choklad och höstlöv. Smaken är rik, med mycket bra komplexitet och smaklängd, där man finner mogen svarta vinbär, ceder, fat, kryddor, mörk choklad och torkad mörk frukt. Rekommenderas till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Vi arbetar hela tiden med att erbjuda mindre och exklusiva serier av unika viner. Kontakta din säljare för mer information!

ADDICT RIESLING 1.23, GRAND CRU ALTENBERG DE BERGHEIM 1025222 | 649 KR | 75CL | 3/KOLLI PRODUCENT Gustave Lorentz DRUVA Riesling DISTRIKT Frankrike, Alsace intensiv och nyanserad doft där en djup fruktighet sitter i förarsätet med toner av torkad aprikos, nektarin och citron. Fruktigheten omfamnas elegant av en stendammig och lätt rökig mineralitet och en diskret och välintegrerad ekfatskaraktär. I smaken som är komplex och välbalanserad finner vi en hög syra och en mycket hög smakintensitet. Rekommenderas till medelkraftiga och kraftiga fiskrätter samt lättare kötträtter på ljust kött och fågel.

Små partier


131


Vinförteckning

EKOLOGISKA VITA VINER

URSPRUNG

1023031 1027282 1017692 1017851 1027245 1011102 1011101 1003069 1011103 1025547 1026511 1024865

Argentina Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Italien Spanien Sydafrika

PRIS EX MOMS 75 75 107 108 119 159 177 274 282 105 67 85

EKOLOGISKA RÖDA VINER 1019962 Chill Out Malbec Arg Org Ft 75 Cl Pet 1027283 Rameau Rouge Organic 75Cl 1021526 Ch La Boutignan Corbieres Red 75Cl 1026369 Domaine Tour Boisee Marselan 75Cl 1025774 Domaine De Cristia Ventoux 75Cl 1022267 Cotes Du Rhone Rouge Organic 75Cl 1023804 Carignan 75Cl 1027078 Xavier Grenache Vielles Vignes Org 75Cl 1022547 Dom De Cristia Cotes Du Rhone 75Cl 1023803 Plantation 1905 75Cl 1026370 Domaine Tour Boisee Marielle Et Fred75Cl 1023396 Evidence Pinot Noir Vin Biologique 75Cl 1022549 Cristia Vacqueyras 75Cl 1025768 Domaine De Cristia Ventoux 150Cl 1027077 Xavier Chateauneuf- Du-Pape 75Cl 1022546 Dom De Cristia Chateauneuf Du Pape 75Cl 1018794 G Lorentz Pinot Noir Limitee 75Cl 1026958 Ddc Chateau Neuf Dupape Renaissance 75Cl 1026959 Ddc Chatneuf Dupape Vieilles Vignees75Cl 1025591 Ruffino Chianti Organic 37,5Cl 1025525 Ruffino Chianti Organic 75Cl 1027069 Santedame Chianti Organic 75Cl 1026510 Soleado Garnache 75Cl 1026508 Sin Complejos 2018 75Cl

Argentina Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Italien Italien Italien Spanien Spanien

83 75 89 95 96 100 109 109 116 129 130 136 164 199 269 292 369 549 699 51 89 150 67 105

EKOLOGISKA MOUSSERANDE VINER 1022224 Pierre Olivier Blanc De Blanc Brut 75Cl 1025377 Pierre Olivier Rose Prestige Brut 75Cl 1025546 Ruffino Prosecco Treviso Organ Docg 75Cl 1025501 Jaume Serra Organic 75Cl

Frankrike Frankrike Italien Spanien

86 93 115 85

ROSÉVINER 1021418 Vignes D´Oc Rosé 75Cl 1021592 La Petite Perriere Pinot Rose 75Cl 1026466 Domaine Jones Rose 75Cl 1014097 Gustave Lorentz Rose 75Cl 1026437 Chateau Paradis Rose 75Cl 1026536 Commandeur De Peyrassol Rosé 75Cl 1026537 Commandeur De Peyrassol Rosé 150Cl 1027258 Rosatello Rosé 75Cl 1021330 Planeta Rose 75Cl 1026553 Aqua Di Venus Rose 75Cl 1011454 Casal Garcia Rose Vinho Verde 75Cl 1023268 Nederburg Wmr Grenache Carignan Rose 75Cl 1006317 Faustino Vii Rosado 18,7Cl 1022153 Condesa De Leganza Rose Sel Familli 75Cl 1027149 Don Simon Nature Tempranillo Rose 75Cl 1026467 Campillo Rose 75Cl 1025588 Band Of Roses Rose 75Cl

Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Italien Italien Italien Portugal Sydafrika Spanien Spanien Spanien Spanien USA

65 88 90 101 110 139 309 95 119 169 69 86 24 63 69 98 121

Finca Las Moras Chardonnay Org 75Cl Pet Rameau Blanc Organic 75Cl Evidence Riesling Vin Biologique 75Cl Evidence Pinot Gris Vin Biologique 75Cl Dom De Cristia Côte Du Rhône Blanc 75Cl Lorentz Riesling Burg 75Cl Lorentz Pinot Gris Schofweg 75Cl Lorentz Pinot Gris Gr.Cru Altenberg 75Cl Lorentz Riesl Gr.Cru Altenberg 75Cl Ruffino Pinot Grigio Org De Venezie 75Cl Soleado Airen Verdejo 75Cl Nederburg Wmr Organic Chenin Blanc 75Cl

VITA VINER 1016024 1023031 1020641 1026351 1024887 1026931 1026990 1023044 1025688 1003076 1021414 1027282 1026440 1021593 1023582 1003071 1003072 1011079 1003070 1017692 1017851 1026436 1024437 1027245 1027257 1026335 1022655 1011037 1026366 1011102 1026333 1021590 1011036 1011101 1021484 1021594 1024069 1024440 1011106 1023661 1013971 1011039 1003069 1011103 1011772 1011038 1025222 1026212 1022477 1024572 1024204 1026390 1024202 1024203 1027265 1027264 1027263 1027262 1027098 1009766 1025547 1024566 1021324 1002351

Finca Las Moras Sauvignon Blanc 75Cl Finca Las Moras Chardonnay Org 75Cl Pet Las Moras Love Chardonnay 75Cl Squealing Pig Chardonnay 75Cl Penfolds Max’S Chardonnay 75Cl Penfolds Yattarna 2018 75Cl Lenz Moser Gruner Veltiner 75Cl Leyda Single Viney Garuma Sauv Bl 75Cl Tourelle De Tholomies Chardonnay 18,7Cl Lorentz Riesling Reserve 37,5Cl Vignes D´Oc Blanc 75Cl Rameau Blanc Organic 75Cl Chateau Cathalogne Blanc 75Cl La Petite Perriere Sauvignon 75Cl L´Ami Des Crustacés 75Cl Lorentz Pinot Blanc Reserve 75Cl Lorentz Riesling Reserve 75Cl Lorentz Pinot Gris Reserve 75Cl Lorentz Gewurztraminer Reserve 75Cl Evidence Riesling Vin Biologique 75Cl Evidence Pinot Gris Vin Biologique 75Cl Chateau Paradis Blanc 75Cl Reine Pedauque Chardonnay 75Cl Dom De Cristia Côte Du Rhône Blanc 75Cl Locus Muscadet De Sevre Et Maine Co 75Cl Reine Pedauque Petit Chablis 75Cl Bourgogne H C De Beaune Blanc 75Cl Domaine Des Malandes Petit Chab 75Cl Squealing Pig Picpoul De Pinet 75Cl Lorentz Riesling Burg 75Cl Reine Pedauque Chablis 75Cl Amboise Aurore 75Cl Domaine Des Malandes Chablis 75Cl Lorentz Pinot Gris Schofweg 75Cl La Terre Blanches Sancerres Blanc 75Cl La Terre Blanches Pouilly Fume 75Cl Les Perles De Jones Carignan Gris 75Cl Reine Pedauque Pouilly-Fuisse 75Cl Lorentz Riesling Reserve 150Cl Reine Pedauque Saint Romain 75Cl Dom Des Malandes 1Er Cru Montmains 75Cl Dom. Des Malandes 1Er Cru Fourchau 75Cl Lorentz Pinot Gris Gr.Cru Altenberg 75Cl Lorentz Riesl Gr.Cru Altenberg 75Cl Domaine Des Malandes Chablis 150Cl Domaine Des Malandes Cha Gr Cru Vau 75Cl Addict 1.23 Riesling 2010 75Cl Domaine Jones Katie Blanc 75Cl Kein Name Rheinhessen Riesl Trocken 75Cl Kein Name Niederösterreich Grüner 75 Cl Schmitges Riesling Trocken 100Cl Vom Berg Riesling Feinherb 75Cl Schmitges Riesl Grauschief Trocken 75Cl Schmitges Riesl Vom Roten Schiefer 75Cl Rheingau Riesling Trocken 75Cl Rheingau Riesling Kabinett 75Cl Kiedricher Turmberg Riesl Trocken 75Cl Kiedricher Gräf Gg Rieslin Trocken 75Cl Serarossa Pinot Grigio 75Cl Ruffino Lumina Pinot Grigio 75Cl Ruffino Pinot Grigio Org De Venezie 75Cl Ruffino Ch Libaio Igt Toscana Blan 75Cl La Segreta Bianco 75Cl Ruffino Serelle Vinsanto 37,5Cl

URSPRUNG PRIS EX MOMS Argentina 68 Argentina 75 Argentina 76 Australien 134 Australien 235 Australien 995 Österrike 75 Chile 124 Frankrike 23 Frankrike 51 Frankrike 65 Frankrike 75 Frankrike 83 Frankrike 85 Frankrike 85 Frankrike 90 Frankrike 95 Frankrike 103 Frankrike 107 Frankrike 107 Frankrike 108 Frankrike 111 Frankrike 114 Frankrike 119 Frankrike 125 Frankrike 134 Frankrike 139 Frankrike 146 Frankrike 146 Frankrike 159 Frankrike 159 Frankrike 165 Frankrike 169 177 Frankrike 191 Frankrike 191 Frankrike 193 Frankrike 195 Frankrike 202 Frankrike 240 Frankrike 248 Frankrike 272 Frankrike 274 Frankrike 282 Frankrike 355 Frankrike 488 Frankrike 649 Frankrike 103 Frankrike 69 Tyskland 77 Tyskland 132 Tyskland 146 Tyskland 147 Tyskland 158 Tyskland 179 Tyskland 229 Tyskland 295 Tyskland 449 Tyskland 71 Italien 96 Italien 105 Italien 106 Italien 115 Italien 151 Italien


133

VITA VINER 1022519 1021325 1021328 1026365 1003141 1008194 1025197 1017275 1023428 1026709 1019958 1024865 1006669 1010394 1004758 1022543 1018781 1025089 1026261 1017891 1003617 1008578 1026511 1027148 1026233 1026431 1026432 1006776 1002185 1020077 1014570 1006772

Incompresso Langhe Doc Chardonnay 75Cl Planeta Etna Bianco 75Cl Eruzione 1614 Bianco 75Cl Squealing Pig Sauv Blanc 75Cl Kim Crawford Marlborough Sauv Bl 75Cl Casal Garcia Vinho Verde Minho 75Cl Aveleda Alvarinho 75Cl Nederburg 56 Hundred Chenin Blanc 75Cl Nederburg 1791 Sauvignon Blanc 75Cl Nederburg 5600 Sauvignon Blanc 2019 75Cl Chill Out Chard South Africa 75 Cl Pet Nederburg Wmr Organic Chenin Blanc 75Cl Nederburg Noble Late Harvest 37,5Cl Nederburg Wm Reserve Sauv.Bl 75Cl Nederburg Wmr Chardonnay 75Cl Nederburg The Young Airhawk Sauv Bl 75Cl Nederburg The Anchorman Chenin Bl 75Cl Plaisir De Merle Chardonnay 75Cl Nederburg Emminence 2012 37,5Cl Ingenuity White Blend 75Cl Faustino Vii White 18,75Cl Condesa De Leganza Verdejo 75Cl Soleado Airen Verdejo 75Cl Don Simon Nature Chardonnay 75Cl Faustino Art Collection Viura Chard 75Cl Asorei Albarino 75Cl Terra De Asorei Albarino 75Cl R Mondavi Woodbridge Char 75Cl R Mondavi Priv Select Char 75Cl Kung Fu Girl Riesling 75Cl Eve Chardonnay 75Cl R Mondavi Napa Valley Fumees Bl 75Cl

RÖDA VINER 1008741 Finca Las Moras Malbec 75Cl 1020643 Las Moras Love Cabernet Sauvignon 75Cl 1019962 Chill Out Malbec Arg Org Ft 75 Cl Pet 1021446 Finca Las Moras Paz Malbec 75Cl 1026357 Squealing Pig Malbec 75Cl 1003650 Mora Negra 75Cl 1025664 Grape Gambler Pinot Noir 75Cl 1026343 Penfolds Max’S Shiraz Cab Sauv 75Cl 1026345 Penfolds Bin 2 Shiraz Mataro 75Cl 1026346 Penfolds Bin 8 Shiraz Cab Sauv 75Cl 1023038 Leyda Single Vineyard Las Brisas Pn 75Cl 1023039 Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 75Cl 1025689 Tourelle De Tholomies Syrah 18,7Cl 1021419 Vignes D´Oc Rouge 75Cl 1027283 Rameau Rouge Organic 75Cl 1026441 Chateau Cathalogne Rouge 75Cl 1021591 La Petite Perriere Pinot Noir 75Cl 1021526 Ch La Boutignan Corbieres Red 75Cl 1026369 Domaine Tour Boisee Marselan 75Cl 1025774 Domaine De Cristia Ventoux 75Cl 1026213 Domaine Jones Along Came Difference 75Cl 1022267 Cotes Du Rhone Rouge Organic 75Cl 1023804 Carignan 75Cl 1027078 Xavier Grenache Vielles Vignes Org 75Cl 1022547 Dom De Cristia Cotes Du Rhone 75Cl 1027250 Xavier Cotes Du Rhone Global Label 75Cl 1023803 Plantation 1905 75Cl 1026438 Chateau Paradis Rouge 75Cl 1026370 Domaine Tour Boisee Marielle Et Fred75Cl 1023396 Evidence Pinot Noir Vin Biologique 75Cl 1025539 Cotes Du Rhone Rouge Mon Coeur 2017 75Cl 1027256 Xavier Vignon Lirac 75Cl 1021536 Rp Bourgogne H C De Nuits Rouge 75Cl 1026214 Domaine Jones Grenache Noir Vielles 75Cl 1024062 Domaine Jones Fitou 2014 75Cl 1026539 Commandeur De Peyrassol Red 75Cl 1022549 Cristia Vacqueyras 75Cl 1021595 Supernova 75Cl 1027243 Xavier Vignon Rasteau 75Cl 1021537 Rp Cote De Nuits Villages 75Cl 1025768 Domaine De Cristia Ventoux 150Cl 1027234 Xavier Arcane Le Soleil 75Cl 1027244 Xavier Arcane Le Diable 75Cl 1027254 Xavier Vignon Arcane Étoile 75Cl 1027240 Xavier Vignon Gigondas 75Cl 1027077 Xavier Chateauneuf- Du-Pape 75Cl 1022546 Dom De Cristia Chateauneuf Du Pape 75Cl 1027236 Xavier Ch Neuf Du Pape Cuvee Anonym 75Cl 1018794 G Lorentz Pinot Noir Limitee 1027251 Xavier Cotes Du Rhone Magnum 1,5L 1026958 Ddc Chateau Neuf Dupape Renaissance 75Cl 1026959 Ddc Chatneuf Dupape Vieilles Vignees75Cl 1027235 Xavier Arcane Le Pape 75Cl

PRIS EX MOMS 159 Italien 185 Italien 227 Italien 134 Nya Zeeland 135 Nya Zeeland 64 Portugal 94 Portugal 71 Sydafrika 71 Sydafrika 71 Sydafrika 74 Sydafrika 85 Sydafrika 86 Sydafrika 86 Sydafrika 87 Sydafrika 147 Sydafrika 150 Sydafrika 155 Sydafrika 174 Sydafrika 197 Sydafrika 24 Spanien 63 Spanien 67 Spanien 69 Spanien 99 Spanien 99 Spanien 113 Spanien 96 USA 117 USA 126 USA 130 USA 224 USA URSPRUNG

Argentina Argentina Argentina Argentina Argentina Argentina Australien Australien Australien Australien Chile Chile Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike Frankrike

68 76 83 100 129 165 85 235 289 289 124 124 23 65 75 83 88 89 95 96 98 100 109 109 116 122 129 129 130 136 142 149 152 155 159 159 164 165 180 187 199 199 219 225 249 269 292 349 369 419 549 699 999

RÖDA VINER 1025591 1027097 1025525 1018963 1005937 1026419 1018975 1021323 1022584 1019052 1023777 1026356 1012435 1022518 1008465 1027069 1023331 1026556 1025006 1014070 1021326 1026554 1021327 1022583 1006966 1011094 1022586 1015713 1020994 1022585 1020448 1002133 1024328 1026753 1026755 1027280 1027281 1003610 1021786 1002172 1026510 1027143 1002303 1019058 1002328 1026508 1011802 1002138 1027070 1002157 1026503 1002240 1023906 1002164 1023739 1019959 1017274 1023430 1026708 1002307 1001280 1022611 1005019 1025088 1022544 1018779 1025087 1026260 1024428 1026259 1025024 1025334 1019961 1025665 1006771 1002236 1006774 1017468 1014572 1001885 1003550 1014569 1014573 1012963 1020991

Ruffino Chianti Organic 37,5Cl Serarossa Cabernet Sauvignon 75Cl Ruffino Chianti Organic 75Cl La Toretta Soave Villabella 75Cl Barbera Pian Scorrone 75Cl Villabella Morlongo Bardolino Doc Cl75Cl Cortegrande Valpolicella Ripasso 75Cl La Segreta Rosso 75Cl Egidio Barbera Dalba Doc 75Cl Langhe Doc Arneis 75Cl Ruffino Chianti Superiore Docg 75Cl Squealing Pig Puglia Primitivo 75Cl Planeta Plumbago Nero D´Avola 75Cl Barbarossa Langhe Doc Nebbiolo 75Cl Valpolicella Ripasso 75Cl Santedame Chianti Organic 75Cl Ruffino Riserva Ducale 75Cl Planeta Nocera 75Cl Finca Las Moras Gran Syrah 75Cl Barbera D’Asti Superior Bricco P 75Cl Planeta Etna Rosso 75Cl Planeta Mamertino 75Cl Eruzione 1614 Rosso 75Cl Bosio Barolo Docg 75Cl Villabella Amarone 75Cl Planeta St Cecilia Nero D’Avol Igt 75 Cl Belcolle Simposio Barolo Docg 75Cl Ruffino Modus 75Cl Ruffino Riserva Ducale Oro 75Cl Belcolle Monvigliero Barolo Docg 75Cl Terre Di Cariano Amarone Della Val 75Cl Greppone Mazzi Brunello Di Montac 75Cl Ruffino Riserva Ducale Magnum 1,5L Ruffino Ducale Oro Riserva 150Cl Ruffino Ducale Oro Riserva Jeroboam300Cl Quinta Vale D. Maria Rufo Duoro Red 75Cl Quinta Vale D. Maria Vinha Da Francisca 75Cl Faustino Vii Red 18,75Cl Faustino Vii Tinto Screwcap 37,5Cl Condesa De Leganza Tempranillo 75Cl Soleado Garnache 75Cl Don Simon Nature Cabarnet Sauvignon 75Cl Faustino Vii Red 75Cl El Nino De Campillo 75Cl Faustino Selección De Fam Crianza 75Cl Sin Complejos 2018 75Cl Portia Roble 75Cl Campillo Crianza 75Cl Faustino Reserva 75Cl Portia 75Cl Madremia 2018 75Cl Faustino I Gr.Res 75Cl Campillo Reserva Selecta 75Cl Portia Prima 75Cl Faustino Icon Edition Reserva Especial Chill Out Red Blend South Afri 75 Cl Pet Nederburg 56 Hundred Cab. Sauv. 75Cl Nederburg 1791 Cabernet Sauvignon 75Cl Nederburg 5600 Merlot 2019 75Cl Nederburg Wmr Shiraz 75Cl Nederburg Wmr Edelrood 75Cl Chill Out Cab Sau Pv South Africa 1L Pet Nederburg Manor House Cab.Sauv 75Cl Plaisir De Merle Petit Plaisir 75Cl Nederburg The Brewmaster 75Cl Nederburg Hh Motorcycle Marvel 75Cl Plaisir De Merle Cab Sauv 75Cl Nederburg Private Bin R121 Shi 2012 75Cl Nederburg Two Centuries Cab Sauv 13 75Cl Nederburg Private Bin R163 Cab 2013 75Cl Nederburg Private Bin R163 Cs 2011 75Cl Nederburg Two Centuries Cab Sauv 07 75Cl Chill Out Shiraz Usa 75 Cl Pet Se Grape Gambler Gsm 75Cl R Mondavi Woodbridge Cab Sauv 75Cl R Mondavi Woodbridge Zinf 75Cl R Mondavi Priv Select Pinot Noir 75Cl Robert Mondavi Priv Sel Cab Sauv 75Cl Velvet Devil Merlot 75Cl Ravenswood Vintners Blend Zinf 75Cl Ravenswood Lodi Zinfandel 75Cl Boom Boom Syrah 75Cl Chateau Smith Cabernet Sauvignon 75Cl R Mondavi Napa Valley Cab/Sauv 75Cl Robert Mondavi Cs Reserve To Kalon 75Cl

Vinförteckning

URSPRUNG PRIS EX MOMS 51 Italien 71 Italien 89 Italien 104 Italien 110 Italien 111 Italien 115 Italien 115 Italien 118 Italien 122 Italien 127 Italien 129 Italien 135 Italien 141 Italien 143 Italien 150 Italien 155 Italien 174 Italien 179 Italien 185 Italien 185 Italien 199 Italien 227 Italien 251 Italien 263 Italien 266 Italien 273 Italien 275 Italien 283 Italien 292 Italien 317 Italien 377 Italien 472 Italien 585 Italien 1145 Italien 103 Portugal 499 Portugal 24 Spanien 44 Spanien 63 Spanien 67 Spanien 69 Spanien 78 Spanien 91 Spanien 103 Spanien 105 Spanien 108 Spanien 119 Spanien 120 Spanien 131 Spanien 141 Spanien 178 Spanien 189 Spanien 197 Spanien 200 Spanien 63 Sydafrika 71 Sydafrika 71 Sydafrika 71 Sydafrika 82 Sydafrika 85 Sydafrika 88 Sydafrika 108 Sydafrika 122 Sydafrika 160 Sydafrika 165 Sydafrika 195 Sydafrika 289 Sydafrika 379 Sydafrika 384 Sydafrika 420 Sydafrika 489 Sydafrika 71 USA 88 USA 95 USA 96 USA 117 USA 122 USA 128 USA 129 USA 132 USA 143 USA 198 USA 381 USA 1160 USA


G Ett grönt val EKOLOGISKT

LOKALT CERTIFIKAT FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

Ekologiska viner har hårdare krav för både odling och produktion. Kraven inom EU för ekologisk odling är att druvorna odlas utan konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och kemiska växtskyddsmedel som är systematiska, dvs medel som penetrerar växten och verkar inifrån. Däremot kontaktverkande medel som exempelvis svavel och så kallad bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) som lägger sig utanpå växten är även ekologiska odlare fria att använda.

Certifieringen som ett vin fått i ursprungslandet ger information om arbetet för att främja hållbar utveckling i vinproduktionen. (sustainability)

Kraven på certifiering för hållbar utveckling kan variera mellan olika länder, men typiska krav inom vinodlingen och vinproduktionen är minskad vatten- och energikonsumtion samt användning av förnybar energi.

Målet med ekologisk produktion, det vill säga ekoodling i jordbruk, är framför allt att förbättra och främja den bördighet och naturliga miljön i vinodlingarna. Ett kriterium för ekologisk vinproduktion är en lägre tillåten sulfithalt i slutprodukten och givetvis så lite rester av främmande ämnen som möjligt.

Principer för ekoodling och certifiering: • Bearbetningen av marken upprätthåller liv och jordmånens naturliga bördighet • Växtskyddsåtgärderna bygger på naturliga processer och skadar inte den övriga miljön; bara en begränsad mängd växtskyddsmedel är tillåten • Också materialet för frösådd och övriga metoder för växtförökning är producerat på certifierade ekologiska sätt • Rengöringsmedel som används i olika faser är godkända av EU (krav inom EU) • Ekocertifikaten är oftast landsspecifika, i synnerhet utanför EU

• • • •

Certifieringen gäller vinodling och/eller tillverkning vid en produktionsanläggning. Minst 50 procent av certifieringens krav hänför sig till miljöaspekter Certifieringen är specifik för ett land eller en delstat. Egna certifieringar för mindre geografiska områden omfattas inte av märkningen Vilken producent som helst kan fritt ansöka om certifieringen En utomstående revisor gör inspektioner för att övervaka att kraven uppfylls Produkt- och producentspecifika certifieringar är tydligt åtskilda och har sina egna krav Certifikatet är synligt på produktförpackningen

Sydafrika: Integrity and Sustainability Certified www.swsa.co.za Chile: Certified Sustainable Wine of Chile www.sustenavid.org Italien: VIVA Sustainability and Culture www.viticulturasostenibile.org SOSTAIN www.sostain.it Österrike: Certified Sustainable Austria (Zertifiziert Nachhaltig Austria) www.sustainableaustria.com Kalifornien, USA: Certified California Sustainable Winegrowing, Sustainability In Practice SIP Certified www.sustainablewinegrowing.org Frankrike: Terra Vitis www.terravitis.com Tyskland: Fair’n’Green www.fairandgreen.de Nya Zeeland: BioGro International Programme www.biogro.co.nz Australien: Entwine www.awri.com.au

BIODYNAMISKT

Biodynamisk odling är ekologisk odling, med samma positiva miljökonsekvenser men dessutom följer biodynamiska odlare månens och olika planeters rörelser och naturens egen rytm som helhet. Biodynamiska preparat anses bland annat hjälpa vinrankorna att växa bättre och stötta bekämpningen av skadegörare. Kretsloppstänkandet är en central del och självförsörjning ska eftersträvas så långt som möjligt. På global nivå är Demeter-certifikatet det vanligaste certifikatet för en biodynamiskt odlad produkt.

KLIMATSMARTARE FLASKA

En lättare helflaska i glas väger högst 420 gram. Den är gjord av en mindre mängd glas, men flaskan håller lika bra som en standardflaska.

NATURVINER

En vinflaska av glas i standardstorlek kan väga över ett kilo. De lättare glasflaskorna minskar bränsleförbrukningen vid transport och därmed också koldioxidutsläppen samt mängden glasavfall. Producentens insats för att göra sin förpackning lättare är alltså utgångspunkten för “Ett grönt val” -symbolen. Klimatvinsten per lättare glasflaska är 1 km med bensindriven bil.

För naturviner finns ingen lagstiftning eller standard att följa. Naturviner odlas och produceras med naturenliga metoder utan syntetiska kemikalier. Vinrankorna odlas utan syntetiska bekämpningsmedel och i allmänhet används inga kemikalier i produktionen av vinerna. Naturviner varken klarnas, filtreras eller stabiliseras. Inget eller mycket lite svavel tillsätts.

E Ett etiskt val Etisk handel bygger på principen att de anställda får korrekt ersättning för sitt arbete, att deras rättigheter respekteras och att arbetsförhållandena är i sin ordning. Produkter med certifikatet Fairtrade, Fair for life eller For life har ett allmänt godkänt auditeringssystem. Det finns produkter med etisk handel-certifikat bland viner, bryggeriprodukter och starksprit. Både Fairtrade och Fair for Life är oberoende organisationer som granskar stora delar av verksamheten vid certifiering. Båda certifikaten gör dessutom en utbetalning till arbetstagarnas lokalsamhällen. Utbetalningen används till sådant arbetarna behöver, exempelvis skolor och lokala transporter.

PRINCIPER FÖR ETISK CERTIFIERING • • • • • •

Odlarna i utvecklingsländer får rättvis ersättning för sina produkter och sitt arbete De anställda har goda arbetsförhållanden De anställda har rätt att gå med i fackföreningar Produktionen uppfyller miljökriterier Produkterna är spårbara Övervakningssystemet certifierar produkter och råvaror

Alkoholfritt och utgående Glögg sortiment


135

KUNDSERVICE & ORDER

Altia Logistics Tel: 020-320 500 E-mail: kundservice.se@altiagroup.com

PRISSÄTTNING

Altia tillämpar prisreglering om två tillfällen per år, mars och september. Ev regeringsbeslut om förändrad alkoholskatt regleras omedelbart med den faktiska förändringen. Med reservation för eventuella tryckfel.

LEVERANS- OCH BETALNINGSVILLKOR Fraktfritt då ordern uppgår till min. 10 kolli (kolli = 12 flaskor) alternativt 4.800 kr exkl. moms. Fraktkostnad är 190 kr för order färre än 10 kolli. Kostnad för extraleverans 300 kr. Budkostnad debiteras med vid var tid gällande prislista. Betalningsvillkor 15 dagar netto eller enligt avtal.

GROSSISTER / SAMARBETSPARTNER Vi finns representerade hos samtliga grossister i Sverige, exempelvis: Martin&Servera Menigo Svensk Cater Mårdskog & Lindkvist Chefs Culinar med flera

SYMBOLER Skruvkork PET Finns i flera storlekar

V

Veganvänlig

EKO Ekologisk G E

Ett grönt val Ett etiskt val

Certifiering & orderinformation


Kontakta oss 020-320 500 Följ oss på Instagram @altiakrogfolk

Profile for Altia krogfolk

Altia KrOgfolk prislista  

Advertisement
Advertisement
Advertisement