Page 1

curs d’iniciació v.3 Actualització desembre / 07


NAVEGAR PER INTERNET curs d’iniciació índex 0.

Internet Explorer (IE) / Mozilla Firefox

1.

Els portals (la porta d’entrada)

2.

El quiosc (premsa i revistes)

3.

Els cercadors (google)

4.

La informació i estudiar (informàtica, idiomes ...)

5.

Les compres (alimentació, llibres, entrades,...)

6.

Les administracions (nacionals, locals, ...)

7.

Els viatges (lluny i a prop)

8.

Els programes (baixar programes d’Internet)

9.

El correu (Outlook Express, gmail)

10. Els virus i altres (xat, música, tv, curiositats,...) La teranyina mundial (World Wide Web o www) és possible gràcies a milers de servidors connectats entre sí, a través d’un protocol anomenat http, que allotgen pàgines escrites en llenguatge html (Hyper Text Markup Language). És per això que el nom d’una pàgina sempre comença així: http://www.

Activitat. Els símbols

A tenir en compte. Informació.


els navegadors Sessió introductòria: ELS NAVEGADORS Per a poder navegar per Internet s’han d’acomplir dues condicions: 1. Tenir un ordinador amb mòdem per connectar-lo a la línia telefònica; i 2. Tenir un navegador. De navegadors n’existeixen uns quants, però els més usuals són aquests1:

Internet Explorer (Windows ja l’inclou)

Mozilla FireFox

Suposem, doncs, que acomplim les dues condicions. Per activar la connexió (a menys que no tinguis una connexió ADSL com la de l’escola, que és permanent) hauràs de2: 1. Entrar a Internet Explorer amb una de les dues maneres a. fent un clic al botó de la barra de tasques, o b. dos clics a la icona que hi ha a l’escriptori: 2. Et demanarà de connectar. Aceptar. Quan hagi aconseguit línia i establert la connexió veuràs aquesta icona

a la part baixa de l’escriptori (al

costat del rellotge).

Ara ja pots navegar, que vol dir que pots anar d’una pàgina a una altra; de fet, Internet és això. Quan passegem el ratolí per la pàgina i la fletxa es converteix en una mà

, significa que hi ha un enllaç (link) associat i, per tant, si

hi fas un clic et portarà fins a una altra pàgina i així successivament. Tingues en compte, però, que les pàgines no sempre es carreguen a la velocitat que voldríem. La lentitud o rapidesa depenen d’uns quants factors: tipus de connexió (l’ADSL és molt més ràpida per exemple que la normal), del servidor 1

Internet Explorer ja va inclòs en Windows, el Mozilla es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina http://www.mozilla.org/ o http://www.softcatala.org/prog167.htm. 2 També ho podries fer al revés: primer connectar i després obrir l’explorador. © Jesús Bramon

1


els navegadors que tenim, de la quantitat d’imatges que hi ha a la pàgina, el llenguatge amb què han estat construïdes, etc. O sigui que paciència. Ja hem obert l’explorador. Per començar sempre va a una primera pàgina, la pàgina d’inici. Si vols, la pots canviar: •

Abans d’entrar a l’explorador, fas un clic amb el botó dret i selecciones propiedades. La imatge serà semblant a aquesta:

On diu Dirección URL s’hi escriu el nom de la pàgina web que volem que sigui la inicial. Quina ha de ser? Depèn dels gustos. Si vols, no la canviïs fins més endavant, quan ja sàpigues quina és la pàgina que visites més. Segueix els passos anteriors i mira quina és la pàgina d’inici. També la podríem canviar des de dins mateix de l’Explorer accedint a Herramientas > Propiedades. Comprova-ho.

© Jesús Bramon

2


els navegadors

Aquesta és la barra d’Internet Explorer, el programa que permet navegar per Internet:

Dirección: Aquí és on hem d’escriure el nom de la pàgina web que volem visitar. •

T’hauràs adonat que totes les pàgines comencen igual http://www., un nom més un punt i una extensió formada per lletres .es, .com, .org etc. que indiquen el pais o l’activitat. Per això, només hem d’intentar seleccionar amb el ratolí a partir del punt de les tres www. D’aquesta manera esborrarem la part que volem canviar. Recorda que no ens podem equivocar en cap lletra, ni deixar espais.

De totes maneres podràs veure que quan comencis a escriure el nom d’una pàgina que ja havies visitat es desplega la barra de direccions amb els noms de les pàgines que comencen per la mateixa lletra. Només fent-li un clic es posarà a dirección i anirà a la pàgina. A l’exemple, només hem escrit vi i ja han sortit les adreces visitades que comencen per vi.

Una vegada a l’interior d’una pàgina... només amb clics de ratolí ja es pot navegar.

Només un clic! © Jesús Bramon

3


els navegadors La barra de l’explorador

Aquests dos que hem vist són els botons de l’explorador que generalment es fan servir més, però n’hi ha d’altres: •

Atrás i Adelante: per anar a la pàgina anterior o posterior de les visitades, a menys que no siguin formularis o estiguin fetes amb alguns tipus de llenguatge (flash, per exemple). Si vols fer un salt enrere i no anar pàgina a pàgina fes un clic a la fletxa que desplega les pàgines visitades. Si mires la imatge podràs veure que s’han visitat tres pàgines. Si volguéssim anar a la

XTEC hi faríem un clic i ens saltaríem la del mig.

Detener: si veus que una pàgina no es carrega o veus que no és el que et pensaves que era, fent un clic en aquest botó aturaràs la càrrega.

Actualizar: quan una pàgina triga molt a carregar-se pots tornar a intentarho fent-hi un clic.

Inicio: En cas que vulguem anar a la nostra pàgina inicial.

Búsqueda: es desplega una barra a l’esquerra que permet buscar algunes pàgines. Fes la prova dient que busqui “Banyoles”

Favoritos: és una eina molt interessant per utilitzar en l’ordinador de casa, ja que permet guardar ordenades en carpetes aquelles pàgines que anem

© Jesús Bramon

4


els navegadors trobant i amb noms més fàcils de recordar. Un cop siguis a la pàgina has de fer un clic a Favoritos. Mira les tres imatges següents:

Si no tenies una carpeta creada, ho pots fer en el mateix moment. Hi poses un nom i... Aceptar. •

Historial: Per defecte, l’Explorer et guarda les pàgines visitades els últims 20 dies. En cas, per exemple, que vulguis recuperar una pàgina que no has guardat a favoritos, pots fer servir l’historial.

Imprimir: t’imprimirà tota la pàgina, dibuixos, etc. Ja veuràs que no és una opció gaire recomanable, a no ser que vulguis anar de pressa.

© Jesús Bramon

5


els navegadors

MOZILLA FIREFOX És un navegador de codi lliure que pots descarregar des de la pàgina següent: http://www.mozilla.org/. Un dels aspectes amb què es pot presentar la barra del Mozilla FireFox és aquest :

Com pots veure no hi ha massa diferències amb Internet Explorer, tot i que l’aspecte i el disseny del Mozilla siguin més moderns. Un inconvenient és que algunes pàgines, poques, no s’acaben de veure del tot bé amb aquest navegador. Alguns dels aspectes que el diferencien de l’Internet explorer són: 1. Des de la mateixa pàgina pots accedir a alguns cercadors. Mira la imatge on es veu desplegat el menú on pots triar: cercar amb el Google, el Yahoo, diccionaris, etc. I se n’hi poden incorporar de nous. 2.

Quan la pàgina és important podem escriure directament en la direcció sense les www ni el .es o .com. Pots comprovar-ho escrivint el periodico o la vanguardia, i ja veuràs com ell mateix les hi posa.

3. Si et costa llegir la pàgina perquè la lletra és molt petita pots engrandir-la utilitzant la combinació CTRL++ (la tecla control premuda i el signe +). Igualment amb el signe – empetiteixes la lletra. 4. I potser la diferència més important: pots tenir vàries pàgines obertes. Només cal fer servir la combinació de tecles CTRL + T i s’obrirà una nova pestanya on es pot escriure una altra pàgina web. Mira com queda: Ara només has de fer un clic per passar d’una a l’altra. La creu vermella de la dreta tanca la pàgina activa (la que es veu)en aquell moment. Aquestes són només algunes de les principals diferències entre els dos navegadors.

Comprova cadascun dels quatre punts anteriors. A més, tingues en compte que si vols canviar la pàgina inicial has d’anar a Eines > Propietats > General.

© Jesús Bramon

6


els portals Sessió 1. ELS PORTALS En aquesta sessió aprendràs a utilitzar el navegador i a trobar informació dins de la teranyina. Per començar ho farem amb unes pàgines molt generals que s’anomenen PORTALS. Podríem dir que són com la porta d’entrada a molts espais diferents. La característica més important dels portals és que tenen la informació organitzada.

Obre el navegador que vulguis (Explorer o Mozilla): un o dos clics segons la icona que facis servir. Quina pàgina s’ha obert?

Ja s’ha dit que hi ha portals de molts tipus. Per exemple, en el camp educatiu un dels més utilitzats és www.edu365.com, que ens permet accedir a molts serveis i informacions. Fes-hi una passejada.

Escriu www.ozu.es i fes un intro. Espera que es carregui la pàgina (mira la part baixa, ja que et dóna informació). Davant teu ha d’aparèixer una pàgina com aquesta, que és portal i buscador alhora.

Fixa’t en una sèrie de detalls: 1. No es veu tota la pàgina (apareix una barra de desplaçament a la dreta). 2. Hi ha molta publicitat. © Jesús Bramon

7


els portals 3. A la part esquerra hi ha els continguts classificats.

Vés a l’apartat Horóscopo i llegeix el que correspon al teu signe. Un cop fet això, torna Endarrere fins a la pàgina inicial d’Ozú. Què tal es presenta el dia?

Vés a llegir les notícies del dia: Canales > Actualidad. Escriu el titular que t’hagi cridat més l’atenció:

Resumint: els portals són pàgines molt generals que estan lligades a empreses econòmiques. Aquí en tens alguns de molt relacionats amb Internet. Fes-hi una ullada i vés anotant tot allò que et cridi més l’atenció. És possible que, entre aquests cinc dominis, n’hi hagi algun que hagi estat comprat per una altra empresa.

http://www.terra.es http://www.wanadoo.es/ http://www.yahoo.es http://www.ya.com/ http://www.navegalia.com

Finalment, sempre es pot anar a la pàgina web on hi ha recollides moltes adreces de portals i buscadors: http://www.buscadoresyportales.com/

© Jesús Bramon

8


el quiosc Sessió 2: EL QUIOSC Dins de la teva carpeta (Mis documentos) crea una subcarpeta que es digui Internet. Si no recordes com fer-ho repassa els apunts.. Llegir la premsa: Connectats a Internet també podem llegir la premsa, ja que la majoria de diaris tenen una edició electrònica. Aquí, com a exemple, tens alguns diaris que pots trobar al quiosc i també a Internet:

El País

www.elpais.es

El Periódico

www.elperiodico.es

La Vanguardia

www.lavanguardia.es

Diari de Girona

www.diaridegirona.es

A més, també hi ha diaris que només tenen edició electrònica; és el cas de: www.vilaweb.com. Vés-hi i a veure si aconsegueixes trobar-hi El Punt, l’altre diari de Girona. Escriu l’adreça que et surt a dalt:

_______________________________

I no només llegir. Si ens agrada un article podem guardar-lo i imprimir-lo. Molts d’aquests diaris permeten imprimir el text (eliminant la fotografia) o enviarlo a una altra persona. En cas que no sigui així, es pot seleccionar el text que interessa i passar-lo a un programa de tractament de text (del tipus Microsoft Word) . El passos són els següents:

© Jesús Bramon

9


el quiosc

Tria un article del Diari de Girona. 1. Selecciona només el text passant-hi per sobre amb el ratolí premut. Si veus que se seleccionen les fotos i les propagandes, fes tot el procés dues vegades: selecciona només el títol. 2. Fes un clic amb el botó dret sobre la selecció i tria copiar (un clic). En aquest moment l’ordinador en guarda una còpia al porta-retalls (no veiem res especial).

També podries utilitzar l’opció Edición|Copiar.

3. Minimitza la pàgina web per tal que puguis veure l’escriptori. 4. Obre el programa Microsoft Word amb la icona de l’escriptori o sinó Inicio | Programas |Microsoft word. 5. Enganxa (Clic amb el botó dret i Pegar, amb l’esquerre).

Si veus que no queda molt elegant, arregla’l: canvia el tipus de lletra, la mida, esborra el que et sobri, etc.

6. Torna a la pàgina del diari (és a la barra de tasques) amb un clic i selecciona la resta de l’article. Repeteix els passos anteriors. 7. Guarda el document a la carpeta INTERNET amb el nom article 1. Ara ja es podria imprimir.

Repeteix l’exercici anterior com a mínim dues vegades més. Guarda’ls amb aquests noms “article 2” – “article 3”. Quan el text és molt llarg recorda el sistema següent: 1. Selecciona la primera paraula. 2. Desplaça’t fins al final de l’article (utilitza la rodeta del ratolí). 3. Fes-hi un clic amb la tecla SHIFT (×) premuda.

© Jesús Bramon

10


els cercadors Sessió 3: ELS CERCADORS A la sessió anterior has navegat perquè coneixies el nom de les pàgines web que havies de visitar. Però... i si no sabem el nom de la pàgina? Aquí entren en joc els cercadors. En un principi els mateixos portals feien aquesta feina; és a dir, entraves en un portal i allí trobaves organitzada la informació de pàgines web segons el tema. Ara bé, eren pàgines web que prèviament s’havien hagut de donar d’alta i, per tant, no hi eren totes. Fa uns anys va aparèixer el Google, que va revolucionar la manera de cercar: només escrivint una paraula i... màgia: apareixen davant teu milers o milions de pàgines on surt aquesta paraula. Evidentment, Google s’ha menjat tots els altres cercadors. Per utilitzar el Google pots anar a la seva pàgina http://www.Google.com,

Però també recorda que el Mozilla ja el porta incorporat a la seva mateixa barra, a la banda dreta. Mira la imatge:

© Jesús Bramon

11


els cercadors I finalment, pel cas de l’Explorer, el mateix Google permet que descarreguis una barra que s’hi acobli. És el que s’ha fet en els ordinadors de l’escola. Mira la imatge següent:

Resumim: Si es volen conèixer pàgines que tractin un tema hem de recórrer a un cercador: el Google. S’escriu la paraula (o paraules) en el lloc destinat a ell, es fa un clic i s’espera. Escriu Barcelona en el lloc del Google i fes intro. El navegador et portarà a una pàgina que serà més o menys com aquesta:

Quina informació ens proporciona? Fixa’t en els números! 0

El nombre de pàgines on surt la paraula Barcelona.

1

Pàgines que paguen a Google per a sortir en un lloc privilegiat.

2

Un breu titular de color blau i una descripció per fer-nos una idea del contingut de la pàgina. Aquí és on hem de fer clic (la mà).

3

De color verd, aquest és el vertader nom de la pàgina a Internet (domini).

A partir d’aquí cal anar a la pàgina que interessa, fent-hi un clic. Respon: © Jesús Bramon

12


els cercadors En quantes pàgines surt la paraula Barcelona? _________________________ Quina és la web de la ciutat?_______________________________ I del FC Barcelona? _______________________________________ I de la Universitat? _______________________________________ I de la Universitat Autònoma? ______________________________

S’han de tenir en compte algunes particularitats: 1. D’entrada Google selecciona i prioritza les pàgines. És a dir, ordena les pàgines segons la seva “importància”. Ara bé, en ser gratuït, Google col·loca davant de tot –però diferenciant-ho- les pàgines que el patrocinen. 2. Quant es fa una recerca s’ha de tenir present l’idioma del Google (interfície). O sigui, en primer lloc el Google cerca al web, és a dir, no té en compte l’idioma. Com que l’anglès és l’idioma que predomina, la majoria de planes són en aquest idioma. Per restringir la recerca cal marcar l’opció: cerca pàgines en català o buscar sólo pàginas en espanyol, segons si la interfície la tinguem en català o en castellà. (Més endavant s’ensenya com canviar la interfície) 3. De la mateixa manera, els resultats canviaran segons l’idioma amb què es llanci la recerca. És a dir, no és el mateix cercar liga que lliga. Ja s’ha vist que Google proporciona moltes entrades. A vegades, convé anar passant pàgines ja que ens podem trobar alguna sorpresa interessant, algun lloc web que no s’hi comptava. Escrivint només la paraula Barcelona al Google busca la web del Zoo de Barcelona. Potser no és a la primera pàgina del Google, o sigui que mou la pàgina fins a baix que trobaràs una imatge semblant a la de sota i consulta’n una altra.

La web del Zoo de Barcelona és : _______________________________ . Evidentment, es podria haver anat directe al gra escrivint zoo Barcelona al Google. Fixa’t que no cal escriure de. Prova-ho.

© Jesús Bramon

13


els cercadors

Busca la paraula Art i després la paraula Arte. Quantes pàgines s’han trobat amb

la

primera

opció?____________________

.

I

amb

la

segona?

_______________________ Restringim la recerca. Si el Google està en català cerca Art. Quantes pàgines ha trobat? ____________________________ Ara marca, fent un clic, l’opció cerca pàgines en català i amb un “intro” només ens donarà les pàgines d’art que fan servir el català.

Si el Google està en espanyol fes el mateix exercici però amb la paraula Arte.

Canviem la interfície. canvia l’idioma del Google seguint els passos següents: 1. Si s’analitza la imatge següent es pot veure que la interfície està en espanyol.

2. Per canviar-la, cal fer un clic a Preferències i ens portarà a la pàgina següent:

3. L’idioma de la interfície (“interfaz”) està en “espanyol” (o en català). Si es desplega el menú es pot seleccionar l’idioma i després fer un clic al botó Desa les preferències. Ja haurà canviat. Repetim les recerques. Fes diferents recerques sobre els temes següents i investiga algunes pàgines (tingues en compte l’idioma). Escriu una adreça per cada tema. 1. Medicina.________________________________________ 2. Medicina alternativa. ________________________________________ 3. Romànic / Románico. ________________________________________ 4. Dalí. ________________________________________ 5. Plantes / Plantas. ________________________________________ © Jesús Bramon

14


els cercadors 6. Un tema del teu interès. ________________________________________ Adreces d’interès (Mozilla) o Favoritos (Explorer). Tots dos navegadors tenen una opció que permet guardar l’adreça de les pàgines web que més es visiten o que considerem dignes de guardar. Si pensem que la majoria de pàgines web són difícils de recordar i que moltes es troben per casualitat, entendrem la importància d’aquesta opció. Crea una carpeta amb el teu nom. Depèn del navegador que facis servir segueix la línia de l’esquerra o la de la dreta. EXPLORER

MOZILLA

Afegir adreces. Busca al Google receptes (en català). Busca alguna pàgina interessant i afegeix-la a la carpeta que has creat (Adreces d’interès (o Favoritos)). Si te’n surts, guarda-la dintre de la teva carpeta.

Crea dintre de la teva carpeta una subcarpeta amb el nom de DIARIS (es tracta de repetir l’exercici d’abans). Posa-hi un parell d’adreces de diaris. © Jesús Bramon

15


els cercadors

Repeteix l’exercici anterior però ara amb Recetas (castellà). Guarda-la. Cercar imatges. Fes com si busquessis webs. Escriu, per exemple, gos (perro). I una vegada tinguis les pàgines fes un clic a Imatges (imágenes). Mira la imatge següent:

Què en podem fer, de les imatges? Guardar-la! 1. Cerca una imatge de l’estany de Banyoles. 2. Fes-hi un clic > aniràs a la pàgina web on hi ha la imatge. 3. Fes un clic sobre la imatge > tindràs en pantalla la imatge sola. 4. Fes-hi un clic amb el botó dret. En el menú pots fer, entre altres, un parell de coses: copiar la imatge (per després enganxar-la al Word, per exemple) o guardar-la (anomena i desa la imatge o guardar imagen como...) 5. Guarda la imatge a la teva carpeta Internet. Fes el mateix que abans però ara copia la imatge i vés a una pàgina de word i enganxa-la.

També hi ha molts altres buscadors, molts en anglès, però alguns també en català. La seva manera de funcionar és una mica diferent que la del Google, ja que ho fan per apartats i com un servei comercial. Aquí en tens alguns. http://www.yahoo.es (el Mozilla ja el porta incorporat) http://www.cercat.com (en català) Obre el Mozilla Firefox i activa el cercador Yahoo!. Repeteix una de les cerques anteriors (per exemple Romànic), així podràs provar un altre cercador i comparar-lo amb el Google . I recorda, si algun dia trobes una pàgina interessant guarda-la a adreces d’interès o a favoritos.

© Jesús Bramon

16


la informació i la formació Sessió 4: LA INFORMACIÓ En aquesta sessió es tracta de localitzar informació concreta. Tot i que aquesta és l’essència d’Internet, hi ha pàgines especialitzades en trobar-la. •

Comencem per una de típica, que també existeix en paper: les pàgines grogues. ¾ http://www.paginasamarillas.es

En aquesta web hi podràs trobar, entre altres, unes pàgines blanques i una llista de carrers (“callejero”). Mira la imatge següent:

Ja ets a les pàgines grogues, semblant a la guia en paper que distribueix Telefónica. Imagina’t que busques pintors. A la imatge següent es pot veure allò que cal omplir: Per saltar de requadres en els formularis a més del ratolí es pot fer servir la tecla del tabulador (a sobre de Bloq Mayús).

On

diu

Actividad

escriu-hi:

“pintor”. A Provincia , desplega la fletxa i tria amb un clic Girona i a Localidad

escriu-hi

Banyoles.

Finalment, clica Encontrar. Quants pintors hi ha? __________

Fes un clic a la pestanya Pág. Blancas. Busca algú que coneguis, algú de la teva família per exemple, a les pàgines blanques (si té telèfon de Telefónica, és clar). L’has trobat? Al callejero, busca on és la Rambla de la ciutat de Figueres. En el mapa veuràs diferents símbols. Sabries dir a quina plaça es troba el Teatre? __________________________________________ A la mateixa pàgina de “El callejero” hi ha un apartat que es diu “interurbanas”. Busca el camí per anar de Banyoles a Sevilla (tingues en compte © Jesús Bramon

17 1


la informació i la formació que hi pot haver més d’una ciutat amb el mateix nom, per tant hauràs de tornar a seleccionar les dues ciutats). Quants quilòmetres hi ha? _______ Quantes hores de viatge, amb una conducció normal? _______ CINEMA: Una pàgina web interessant, si t’agrada el cinema, és aquesta:

http://www.cinemaieti.com En ella s’hi troba informació, entre d’altres, sobre les pel·lícules que es fan a Girona i província. Si vols també t’hi pots subscriure (has de tenir mail) i t’enviaran informació de les estrenes, etc. Vés, per exemple, a Cartellera (Girona) i podràs saber les pel·lícules que fan i l’horari. Escriu el nom d’una pel·lícula ____________________________________ Una altra web semblant a l’anterior. Passeja-t’hi:

http://www.cinemesgirona.com/ TEATRE: Si es vol anar a Barcelona a veure una obra de teatre i/o estar informats dels espectacles hi ha aquesta adreça:

http://www.teatrebcn.com/ ESTUDIAR. Avui dia moltes empreses i universitats ofereixen cursos de formació a través d’Internet. En aquesta sessió no ens proposem parlar d’això, sinó de les possibilitats que ofereix la xarxa per trobar cursos o informació sobre temes culturals.

• http://www.emagister.com/

Un directori on es poden buscar cursos i

centres on s’ofereixen.

• http://www.mailxmail.com/

Inscriure’s en aquesta pàgina ens permet

matricular-nos a cursos (molts són gratuïts). Com que les lliçons s’envien per correu electrònic et caldrà esperar una miqueta. DICCIONARIS: CATALÀ: Busca el significat de la paraula “espieta”. Vés a la pàgina

www.grec.net i activa el Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Com es pot veure a la imatge del costat, a la mateixa pàgina web hi ha més diccionaris, com el de medicina. Busca-hi la paraula Diabetis. © Jesús Bramon

18 1


la informació i la formació

Ara bé, amb el Mozilla no cal fer tot el camí anterior, ja que podem saber el significat d’una paraula des de qualsevol pàgina web. Només s’ha d’activar el Gran diccionari de la Llengua a la barra, escriure-hi la paraula i fer un “intro”. Si no tens el navegador Mozilla obert, obre’l. Activa el Gran diccionari (mira la imatge de la dreta)i busca quantes classes d’”escarabats” hi ha. (Recorda que als diccionaris no hi figuren els plurals!) _____________________________________ CASTELLÀ: La Real Academia Espanyola de la Lengua (www.rae.es)també té una pàgina des d’on, entre altres funcions, es pot consultar el Diccionario de la Lengua Espanyola. Localitza el diccionari i busca el significat de la paraula “arrecife”.

Busca també la paraula “comer”, que és un verb. Segueix les instruccions i podràs obtenir la conjugació.

El diari El Mundo ofereix un bon servei a

http://www.elmundo.es/diccionarios/ .Té vàries opcions, des de diccionari de la llengua, sinònims, antònims, traduir a d’altres llengües,... Busca sinònims de la paraula “camino”. Copia el resultat i enganxa’l en un full de Word. Escriu-hi el teu nom i la data al final. Guarda’l a la teva carpeta (Internet) amb el nom de diccionario.

Tradueix la paraula “camino” a l’anglès i al francès. Copia les traduccions i © Jesús Bramon

19 1


la informació i la formació enganxa-les al mateix full anterior (diccionario).

literatura: L’associació d’escriptors en llengua catalana tenen una pàgina amb molta informació. http://www.escriptors.com/autors/. Vés a veure la informació sobre el poeta Martí i Pol, Miquel. En el pòrtic hi ha un breu resum. Copia’l i enganxa’l en un full de Word. Escriu-hi el teu nom i la data al final. Guarda’l amb el nom Martí i Pol a la teva carpeta d’Internet.

Busca una petita biografia de Josep Pla que et permeti omplir els buits següents: Josep Pla i _____________ va néixer a _______________ l’any ______ i va morir a ____________ el ________. Va escriure unes ____________ pàgines i la seva obra completa abasta més de ______ volums.

ALTRES: Les pàgines web que hi ha a continuació són només una mínima part del que hi ha a Internet. N’hi ha moltes més. Algunes són gratuïtes; altres, de pagament. Però això depèn dels interessos de cadascú. Pensa que a Internet hi ha de tot o quasi! En el tema que estem hi ha molta renovació. Cada dia apareixen i desapareixen pàgines; per això, segons el que en interessi, haurem d’estar alerta o llençar una recerca amb el Google.

enciclopèdies: (de pagament) •

hiperenciclopedia (català): http://www.grec.net

britànica: http://www.britannica.com/ (en anglès)

idiomes: •

fer pràctiques de català a: http://www.upf.es/gl/salc/index.htm, de la Universitat Pompeu Fabra.

seguir cursos d’anglès: http://www.mansioningles.com/

informàtica: •

http://www.aulaclic.org/ (molts cursos d’informàtica gratuïts en castellà.

http://www.bermol.com/ (manuals pràctics en .PDF. Català)

© Jesús Bramon

20 1


les compres Sessió 5: LES COMPRES No es pot dir que el sistema s’hagi estès del tot, però ja hi ha força gent que, almenys una vegada, ha fet una compra fent servir les noves tecnologies. Hi ha experiències per a tots els gustos, bones i dolentes. Has de saber que en la majoria de llocs hauràs de pagar amb targeta de crèdit i que hauràs de donar el número, cosa que és una mica perillós [hi ha llocs que et permeten pagar amb cybertargetes (p. e. la Caixa en té una) que només serveixen per operar a través d’Internet]. També hi ha llocs que et permeten pagar contrareemborsament. Comencem per la compra diària: ¾ http://www.capraboacasa.com En aquest supermercat et poden atendre en català o castellà. Per entrar-hi tens dues maneres: o com a visitant (donant el codi postal de la teva ciutat) o com a usuari registrat. Entra com a visitant amb el codi postal.

Una vegada a dins t’expliquen com funciona. Investiga i fes com si volguessis comprar. Col·loca en el cistell de la compra els productes següents:

• • • • •

Un paquet d’arròs llarg marca Caprabo. Una ampolla d’oli de gira-sol Un ampolla d’oli d’oliva. 2 paquets de fideus. 2 paquets de macarrons. Quant val tot plegat? _________________

Entra a la pàgina del Corte Inglés: http://www.elcorteingles.es on podràs anar a qualsevol dels apartats que tenen. Entra com a visitant amb el Codi Postal. Fes els passos que s’indiquen i respon a la pregunta: Quins dies de la setmana reparteixen a Banyoles i quina ha de ser la compra mínima? __________________________________________________________________

© Jesús Bramon

21


les compres

LLIBRES I PRODUCTES CULTURALS Farem una prova. Quants llibres d’en Quim Monzó tenen cadascuna de les llibreries següents? (Només escriu Monzó) http://www.fnac.es http://www.laie.es http://www.casadellibro.com/ www.llibres.com

ENTRADES PER A ESPECTACLES Per comprar entrades on-line podeu utilitzar les pàgines següents: www.Serviticket.com (Caixa d’estalvis i Pensions de Barcelona) www.telentrada.com (Caixa de Catalunya)

Vés a una de les adreces anteriors. Fes com si compressis una entrada per una obra de teatre o un concert. Investiga com es fa, després, per recollir-les: _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________

© Jesús Bramon

22


les administracions Sessió 6: LES ADMINISTRACIONS L’ESTAT: hNotícies generades pel Govern espanyol: http://www.la-moncloa.es/default.htm hEl portal del ciutadà: http://www.administracion.es/portadas/index.html hÚtil a l’hora de fer la declaració de renda. Hisenda: http://www.aeat.es/ CATALUNYA: Cada vegada més, ciutadanes i ciutadans utilitzarem Internet per dirigir-nos a les administracions. Veurem alguns exemples amb l’adreça de la Generalitat. http://www.gencat.cat/

Des d’ella es pot consultar el DOG (Diari oficial de la Generalitat), anar al portal dels ciutadans (cat365), o saber el temps. En general, són pàgines força atapeïdes que, almenys la primera vegada, porta una mica de temps saber com funcionen. Mira la previsió del temps que farà demà. Copia el mapa(recorda: botó dret > copia imatge)i enganxa’l

en un full. Guarda el document a la teva carpeta

(Internet) amb el nom de “Temps”. En primer lloc, has de saber que per fer tràmits en línia cal estar registra’t. Fes un clic a tramitar en línia i accediràs a una pàgina des de la qual veuràs de quines maneres es pot fer. Copia, en un full, el text on s’explica i guarda’l a la teva carpeta amb el nom “Tràmit”.

Imagina que vols demanar hora al metge. Només has de tenir a mà el número de la teva targeta de salut (CIP). Mira la imatge anterior per saber per on començar. També podries teclejar directament: www.gencat.net/ics i fer un clic a l’apartat usuaris. Són tres passes. La primera és esborrar el que diu introduïu el vostr i escriure-hi el CIP. I fer un clic a continueu.

© Jesús Bramon

23


les administracions

Imagina que coneixes algun matrimoni que celebra les noces d’or (50 anys). Busca la informació, descarrega l’imprès en *pdf i guarda’l a la teva carpeta (Internet). CIUTATS: La ciutat de Barcelona té una web completíssima: http://www.bcn.es Des d’aquesta pàgina hi ha un lloc titulat Barcelona a un clic i allí podràs veure on cau un carrer concret. Busca General Prim, 32. Amplia el zoom fins a 7 (a baix de la pàgina). Quin tipus de carrer és? __________. Busca també la Plaça del Pi. Escriu entre quines dues vies principals està: la ___________ i Via __________________ . A l’apartat TURISME podràs saber quants transports turístics té la ciutat de Barcelona?. _____________________________________________

Utilitza el Google per saber quina és l’adreça web de l’Ajuntament de Banyoles. ____________________________________________________________ Escriu Pla de l’Estany al Google. Visita algunes webs i escriu el nom de les tres webs que trobis més interessants. (Para atenció a la del Consell Comarcal). Si consideres que els noms són molt llargs, copia’ls amb el botó dret i enganxa’ls a un full.

www.

© Jesús Bramon

24


els viatges Sessió 7: ELS VIATGES METRO: Vés a la pàgina web dels Transports metropolitans de Barcelona http://www.tmb.net i aconsegueix un mapa del metro en *.pdf. Aquest és el camí: Mou-te > Plànols > Xarxa de metro > format *pdf Guarda’l amb el nom metro barna. Recorda que el format PDF s’ha de llegir amb l’Acrobat Reader, que és un programa gratuït. La barra d’eines es semblant a aquesta. Pots guardar (disquet), imprimir (impressora), augmentar (lupa) i desplaçar el plànol (mà).

Torna a la pàgina principal dels Transports Metropolitans de Barcelona i mira si pots anar a la web de la ciutat de Madrid. Aconsegueix també un plànol del metro en PDF i guarda’l amb el nom metro madrid. (Ajuda: webs de transports.) TREN: http://www.renfe.es

Des de Madrid vols anar a Sevilla amb tren i com que tens pressa vols agafar l’AVE (el tren d’alta velocitat). Quant et costarà si agafas un bitllet de classe preferente? _______ Porta l’IVA inclòs? _____ A quina hora l’hauràs d’agafar per arribar abans de les 12, si és un dimecres? ___________. A Madrid l’agafaràs a l’estació d’ __________ i arribaràs a Sevilla a les ___________, a l’estació de ______________. Entremig haurà fet _______ aturades.

© Jesús Bramon

25


els viatges AVIÓ Els vols de baix cost fan “furor”: www.ryanair.com

PÀGINES DE VIATGES: Aquí tens unes quantes adreces web per concertar un viatge i trobar ofertes: http://www.edreams.com http://www.viajar.com http://www.atrapalo.com (viatges i altres ofertes) La majoria d’agències tenen pàgina web. Quines et semblen que son les adreces de:

• • •

Iberia ____________________ Viatges iberia ________________ Viatges Barceló_________________

1. Amb el Google busca un parell d’adreces de turisme rural que et semblin interessants i guarda-les a Adreces d’interès o a Favoritos.

www.______________________

www.______________________

I FINALMENT... a qui li faci mandra sortir de casa sempre pot fer una visita virtual a un museu: •

Per als amants de la cultura www.museothyssen.org (Madrid).

Museu d’Història de Catalunya: http://www.mhcat.net/ (Barcelona)

Repassem les recerques. Cerca les pàgines web de: Museu del joguet de Figueres? ________________________________________ Museo del Prado de Madrid? ___________________________________________ Delta de l’Ebre? _____________________________________________________ Vés a la pàgina del Museu del Prado i busca un quadre que t’agradi. Fés un clic amb el botó dret sobre la foto del quadre i selecciona guardar imagen como... Guarda la imatge a la carpeta Internet amb el nom “foto”. En quin format està? _____ Quant ocupa? __________________

© Jesús Bramon

26


els programes Sessió 8: OBTENIR PROGRAMES Una altra de les utilitats que té Internet és que ens permet obtenir programes o actualitzacions des d’un lloc remot. En llenguatge informàtic d’això se’n diu descarregar o baixar un programa. Aquesta és una sessió que podria ser tan llarga com volguéssim i encara ens deixaríem coses. Com que, a més, no es poden fer gaires pràctiques, convé llegir-la amb atenció. QÜESTIÓ PRÈVIA: Hi ha una sèrie de programes que en podem dir complementaris i que són necessaris

per

fer

algunes

coses

bàsiques.

Per

exemple,

comprimir

/

descomprimir. En efecte, Internet valora molt la mida de les coses, o sigui, quant més petites, millor. Així, sempre que es pugui cal comprimir els fitxers. Ara bé, si es troba una cosa comprimida és necessari un programa que la descomprimeixi.

Per fer-ho hi ha sobretot dos programes que s’han

acabat imposant: un és el winzip que es pot obtenir a la pàgina www.winzip.com i l’altre el winrar a http://winrar.com.es/ La paraula anglesa que indica descàrrega i que, per tant, ens haurem d’aprendre és download. L’altra qüestió que s’ha de tenir en compte és que molts d’aquests programes són d’avaluació, és a dir, que només els podrem utilitzar durant un temps limitat, que acostuma a ser de 30 dies, perquè els puguem provar i, si ens interessen, comprar-los. Ara bé, sempre podem tornar a instal·lar el programa (després de desinstal·lar-lo) i recomençar el compte enrere dels 30 dies. Com que el tema és descarregar programes i el Winzip o el Winrar ho són, explicarem els passos (potser les imatges no són iguals a aquestes):

1. Una vegada hem decidit descarregar el programa (fent un clic a download), ens pregunta què volem fer? 2. Li hem de dir Guardar este programa en disco. Aceptar.

© Jesús Bramon

27


els programes 3. Llavors ens pregunta a quin lloc volem guardar-lo. El lloc més comú de guardar-lo és l’escriptori, ja que així sabrem on és (clic a Guardar).

4. Finalment, ja només ens queda veure com va descarregant. 5. Fitxa’t que, a més, del nom et diu la mida del fitxer (1,71 MB), el temps aproximat

que

descarregar-lo

i

la

trigarà

en

velocitat

de

traspàs. 6. Un

cop

acabada

la

descàrrega

(descarga completa), ja pots tancar la finestra i anar a instal·lar-lo.

Mentre estàs descarregant un programa pots seguir utilitzant l’ordinador: el minimitzes i deixes l’escriptori net. Instal·lar un programa: Encara que es digui descarregar un programa, en realitat el que descarreguem és l’instal·lador. O sigui que amb dos clics s’instal·larà (en ocasions has d’anar confirmant que acceptes les condicions). Un cop feta la instal·lació ja es pot eliminar l’instal·lador que tenim a l’escriptori: simplement se selecciona (un clic), és prem la tecla Supr. i es confirma que es vol llençar a la paperera.

© Jesús Bramon

28


els programes

COMPRIMIR I DESCOMPRIMIR. (WINRAR) Val a dir que la majoria d’usuaris d’aquests programes utilitza còpies d’avaluació, suficient per fer aquests dos processos. L’única pega és que passats els 30 dies et recorden a cada moment que s’ha acabat el període: ni cas. Comprimir un fitxer amb Winrar. Vés a la teva carpeta d’Internet.

Fes un clic amb el botó dret sobre el fitxer de Word Article i es desplegarà un menú similar al de la imatge. Fes un clic a Añadir al Archivo (Add to archive..., si el programa és en anglès)

En el cas que es vulguin comprimir més d’un arxiu, cal seleccionar-los prèviament fent clics tenint la tecla shift (×) premuda. O, si estan de costat, encerclar-los amb el ratolí premut, tal i com mostra aquesta imatge del costat.

Fixa’t que el programa deixa el mateix nom que tenia, però també el podríem canviar. Això és convenient quan volem comprimir més d’un fitxer a l’hora. Deixa-li el mateix nom. I Aceptar.

© Jesús Bramon

29


els programes

La cosa quedarà més o menys com a la imatge. Et col·locarà el fitxer comprimit a la mateixa carpeta. Com pots veure la diferència de mida és important, ja que de 20 KB ha passat a 2 KB.

Repeteix l’exercici anterior , però ara comprimint més d’un fitxer (les instruccions són també a l’activitat anterior). Guarda a la teva carpeta amb el nom “articles”. Descomprimir un fitxer. Ja s’ha dit que és molt freqüent trobar programes o fitxers comprimits. D’entrada, és evident, s’ha de tenir el programa per descomprimir (les versions d’avaluació acostumen a ser en anglès). Per descomprimir només cal fer dos clics sobre el fitxer comprimit. Mira la imatge.

Ara depèn de què vulguem fer: Si només volen “llegir” n’hi ha prou amb fer dos clics sobre el fitxer. Si el que volem es “treballar” amb el fitxer el més aconsellable és extreure el fitxer del paquet: se selecciona i es fa un clic a “Extraer en” (Extract to) i Aceptar. El fitxer descomprimit el trobarem a la mateixa carpeta on hi ha el paquet, a no ser que li hàgim dit el contrari. Fes-ho.

Si en comptes de ser fitxers de lectura o escriptura els que estan comprimits és un programa, la manera de procedir pot ser diferent. A vegades, convé extreure tots els fitxers i a vegades n’hi ha prou amb fer dos clics sobre el fitxer .exe (o setup o install o similars). A l’exemple següent només hi ha un fitxer (.exe) i n’hi ha prou amb fer-li dos clics.

© Jesús Bramon

30


els programes

Com que pot haver-hi molts casos diferents és millor que les primeres vegades demanis ajut a algú amb experiència.

ALTRES PROGRAMES QUE CONVÉ TENIR A L’ORDINADOR: Si el nostre ordinador és d’última generació és possible que molts d’ells ja els porti. •

Acrobat Reader que ens permet llegir documents en PDF. Aquest programa gratuït es pot obtenir des de la pàgina oficial www.adobe.es o molt sovint ja es troba inclòs en molts CD.

Real player, per escoltar música i veure vídeos. Hi ha una versió gratuïta que pots trobar a la pàgina www.real.com (hi ha versió en castellà). Hauràs d’omplir una fitxa amb les teves dades i ja podràs descarregar-lo.

Altres programes són aquells necessaris per a visualitzar determinades pàgines web com ara els de Macromedia Flash, que la mateixa pàgina instal·la o alguns plugins, que són programets necessaris i gratuïts que cal tenir instal·lats o que et demanen d’instal·lar.

Un exemple d’això darrer pots comprovar-ho a la pàgina de la Sagrada Família: www.sagradafamilia.org (serveis > visita virtual). Si no tens el plugin iPIX no podràs fer la visita, per tant digues que el vols instal·lar. Una vegada carregat podràs veure la Sagrada família des de diferents angles només movent el ratolí.

© Jesús Bramon

31


els programes

Heus aquí algunes pàgines molt interessants des d’on es poden descarregar programes (una en català, una altra en castellà i l’altra en anglès). •

www.softcatala.org

www.softonic.com

www.tucows.com (anglès)

Nota: Els programes freeware són de distribució lliure (i gratuïta), els shareware són d’avaluació (o caduquen o són incomplets). A més has de tenir en compte el sistema operatiu que tens, ja que no tots els programes van bé per a tots els Windows. Mira atentament aquesta pàgina de softonic i podràs analitzar la informació. Llavors respon les preguntes de la pàgina següent.

Respon: (a partir de la imatge anterior dedicada a ajedrez). 1. Quant ocupa el programa més petit? ________ I el més gran? ________ 2. Serveixen per a tots els Windows? _________ 3. Quin és freeware? ________________ 4. Dels shareware, quin caduca? _____________ Vés a la pàgina www.softcatala.org i descarrega el programa carter que és a l’apartat educació. Instal·la’l. I després desinstal·la’l.

© Jesús Bramon

32


els programes

Tot i que fer exercicis en aquesta sessió és molt difícil et proposo que descarreguis una eurocalculadora, és a dir que passi d’euros a pessetes i a la inversa. Vés a la pàgina www.softonic.com i cerca una eurocalculadora utilitzant el seu cercador intern:

1. D’entre tots els resultats, tria EuroCalculadora 2.0. 2. Descarrega-la a l’escriptori. 3. Com que està comprimida, fes-hi dos clics. 4. Després dos clics més al fitxer .exe.

Ara que ja la tens, investiga com funciona, fes proves i quan ja la coneguis intenta transformar aquestes quantitats:

45,25 € 1200 € 68 ptes. 14800 ptes.

© Jesús Bramon

33


el correu Sessió 9: EL CORREU ELECTRÒNIC Segurament el servei més utilitzat a Internet és el correu electrònic o email. La seva simplicitat i immediatesa l’han convertit en una eina molt útil. De correu n’hi ha de dos tipus, que tot i ser diferents s’assemblen molt en la seva utilització. Fem-ho senzill: Correu POP3: Quan contractem el servei d’accés a Internet (tarifa plana o una altra, ADSL) a una empresa (www.terra.es , www.eresmas.com , ...) el proveïdor ens ofereix, a més, una bústia de correu (podríem dir un apartat de correu) amb unes claus, identificadors, etc. Amb aquestes dades s’ha de configurar el programa de correu (gratuïts) que vulguem utilitzar. Normalment, aquest programa depèn del nostre navegador: si fem servir l' Explorer de Microsoft tindrem l’Outlook Express. El Thunderbird és un altre gestor de correu POP3, gratuït, que es

pot

descarregar

des

de

la

pàgina

http://www.mozilla-

europe.org/es/products/thunderbird/ . Aquí pots veure la imatge que ofereix l’Outlook Express 5:

La característica més important d’aquests gestors és que pots baixar el correu i llegir-lo tranquil·lament sense estar connectat; l’inconvenient és que has d’utilitzar sempre el mateix ordinador. Per solucionar-ho el que es fa és tenir un compte webmail. Correu WEBMAIL: És el correu a través de pàgina web. Això vol dir que des de qualsevol ordinador que tingui connexió a Internet es pot consultar el correu. Són © Jesús Bramon

34


el correu moltes les pàgines que t’ofereixen aquesta possibilitat de manera gratuïta. Per exemple: www.vilaweb.com, www.terra.es, el comarcal www.plaestany.net i www.hotmail.com, que és un dels més estesos. Darrerament, però s’està imposant el correu de Google, anomenat gmail a www.gmail.com. Pel que fa a les característiques pròpies d’un compte de correu, tots dos són si fa no fa iguals. És a dir, amb tots dos podràs gestionar una llibreta d’adreces (direcciones) o tenir grups configurats per enviar d’una sola vegada un mateix correu, guardar la correspondència en carpetes, etc. Crear una adreça electrònica de correu (e-mail o mail): En tots els casos t’hauràs de registrar: et demanaran les dades personals i t’hauràs de buscar un nom per al teu correu. Una solució és aquesta: si et dius Margarida Palau Jofre agafes la inicial del nom, el primer cognom i la inicial del segon cognom i queda així: mpalauj@gmail.com . De totes maneres pots triar el nom que vulguis. i pel que fa a la part final dependrà de la pàgina que et proporcioni el correu. Si no tens un correu, vés a la pàgina www.gmail.com . Hem de tenir present que són pàgines comercials i que, per tant, hi trobarem força propaganda. La pàgina és semblant a aquesta. Fes un clic al botó “Incriviu-vos a Gmail”. A partir d’ara has de donar les dades que et demana. Dóna les teves dades (nom i cognom, tria el nom per a la teva adreça, comprova la disponibilitat, tria una contrasenya de 8 caràcters com a mínim, ... i finalment accepta el contracte) Recorda que per saltar d’una casella a una altra pots fer ser la tecla del tabulador ()) o el ratolí. Un cop fetes aquestes passes, ja tindràs un compte de correu. Comunica’l a les teves amistats i comenceu-vos a cartejar. Entra en el teu correu. No oblidis que cada cop que vulguis llegir o enviar correu hauràs d’anar a la pàgina www.gmail.com, escriure la primera part de la teva adreça electrònica (sense arrova ni gmail), la contrasenya i Iniciar sessió. © Jesús Bramon

35


el correu

Escriure i llegir correus. Un cop dintre del correu, veuràs els diferents apartats:

T’hauràs adonat per la imatge que aquest compte està en castellà. La raó és que en aquesta versió, molt més avançada que la catalana, té moltes més opcions, com ara accedir directament al calendari o als àlbums de fotos, ... Si vols canviar d’idioma has d’anar a “configuració”> “modificar l’idioma” > “desar els canvis”. A Recibidos hi haurà els últims correus i a Contactos les adreces de la gent que coneixes. Per moure’s dintre del correu s’han d’utilitzar els propis menús, i no els del navegador (enrere, endavant). Fes un clic a Redactar que podràs veure els diferents apartats. Mira la imatge següent:

1. A l’esquerra de la pàgina veuràs els menús. • Redactar (per escriure) • ... • Contactos (és on es guarden les adreces de les persones que coneixes...)

2. Fes un clic a redactar, i veuràs ell lloc per escriure el correu. a. Para... l’adreça mail de la persona que rebrà el missatge.

© Jesús Bramon

36


el correu b. Añadir CC: si volem enviar còpies del mateix correu a altres persones hi escriurem les adreces separades per comes. (Quan hi facis un clic apareixerà l’espai per escriure). c. Añadir CCO: igual que abans, amb la diferència que els qui rebin el correu no sabran a qui més l’has enviat. (La CCO vol dir “copias ocultas”)

3. A la part central s’ha d’escriure el correu, procurant la màxima correcció. 4. Finalment, si es vol adjuntar algun fitxer, caldrà fer un clic a “Adjuntar un archivo”. Llavors, s’obre un lloc nou que permet “navegar” i buscar el fitxer. Un cop localitzat, cal fer el clic al fitxer i “Abrir”.

© Jesús Bramon

37


el correu

Les emoticones Els correus electrònics han desarrollat tot un llenguatge especial: les emoticones, petites cares o altres dibuixos que simulen expressions d’emoció o sentiments i que ajuden a entendre el sentit d’alguns textos o comentaris. Aquí en tens alguns. (Per veure-les, cal girar el cap 90º portant l’orella esquerra cap a l’espatlla esquerra): :-)

:-P Trec la llengua

Somric

:-)) Somric molt :-(

Estic trist

;-)

Pico l'ullet

:-O

Badallo

8-)

Porto ulleres

>-{

Estic enfadat/dat

@-`-,------- T'envio una rosa

:~( Deprimit

Aquestes es poden veure sense girar el cap *^_^* Sóc feliç T_T

Ploro

@^_^@ Em ruboritzo ^_^;

Suu de nervis

Ja has enviat un correu. Ara me’n tornes a enviar un altre fent servir emoticones. Descarregar un fitxer adjunt. Molts dels correus porten fitxers adjunts. A la imatge és pot veure que és un fitxer de word (també podria ser un power point, una imatge, un pdf...). Com es pot es pot veure en aquest exemple tenim tres opcions. Si només el volem llegir es fa servir l’opció “Visualizar...” o si el volem tenir a l’ordinador l’hem de “Descargar” (sempre tenint en compte on es guardarà).

© Jesús Bramon

38


el correu

Com que les coses s’aprenen fent-les, a partir d’ara faràs uns quants exercicis que t’arribaran per correu. D’aquesta manera, a més de practicar el correu, podràs practicar allò que has après amb els programes de tractament de textos. S’ha de tenir en compte que a partir d’un correu a més de llegir-lo (i descarregar el fitxer o fitxers adjunts) podem respondre’l o reenviar-lo. Mira aquest correu (dibuix)que m’ha enviat un amic amb un fitxer adjunt, que és una imatge (dibujo.bmp). Al capdavall del correu hi ha dues opcions: Responder (responder a todos) i Reenviar. En el cas de responder, no s’ha d’escriure l’adreça, ja que es respon a la persona que ens ha enviat el correu. El cas de reenviar és diferent, ja que es tracta de enviar un correu que s’ha rebut i que pensem que pot interessar a d’altres persones.

Ara podem comparar els tres tipus de fitxers adjunts. El primer amb un text, aquest segon amb una imatge i el que ve a continuació amb una presentació feta amb power point (pps). Aquest és un quadre resum Tipus de fitxers

possibilitats

Text

Html, document google, descargar

Imatge

Vista, descargar

Presentació (power point, impress)

Html, descargar

observacions Html (sense imatges) o descarregar Ja es veu en miniatura o fer-li un clic (s’obre en una pàgina diferent) o descarregar. De moment només funciona el descarregar.

© Jesús Bramon

39


el correu

Quasi tots els correus web són molt similars. Una de les particularitats del gmail és el gran espai d’emmagatzament que ens ofereix. Això ens permet no haver d’esborrar pràcticament cap correu, però sí que els hem d’anar desant (arxivant). Un cop arxivats els podem tornar a recuperar anant a Todos. En la imatge es pot veure dels

el

“magatzem”

correus,

remitent,

amb

el

l’intercanvi

que hi ha hagut amb els correus (el número) i l’etiqueta que els podem col·locar. Això pot ser molt útil a l’hora de buscar un correu antic. Per “etiquetar” un correu (o crear una etiqueta nova a l’instant) s’ha d’utilitzar el más acciones. Finalment quan un mateix correu va i ve es guarda de la manera que veus a la imatge, en pestanyes. Només cal fer un clic al damunt per anar llegintlos. Com es pot veure hi ha moltes possibilitats i cadascú les va descobrint a mesura que va practicant.

© Jesús Bramon

40


els virus i altres Sessió 10: Virus i altres

Aquesta sessió és una mena de calaix de sastre, on hi ha un mica de tot el que no hem explicat fins ara. Molta de la informació no la podràs practicar, però et serà útil per quan naveguis sol.

Els virus: Els virus són petits programes malèfics que poden ocasionar destrosses irreparables en els ordinadors. Amb la navegació per Internet s’ha multiplicat el nombre d’ordinadors infectats, ja que els ha facilitat la seva propagació. Així doncs, qualsevol mesura de seguretat és poca. D’entrada, cal no obrir fitxers que ens envien desconeguts i si són de persones conegudes també cal desconfiar-ne, a no ser que esperem correu seu. Finalment, l’última precaució és tenir instal·lat un antivirus i anar-lo actualitzant periòdicament. Aquesta és una despesa que cal fer. Principals antivirus: Panda , producte espanyol: http://www.pandasoftware.es/

ViruScan, en anglès, de McAfee: http://www.mcafee.com/

Norton de www.norton.com.

També en podeu trobar-ne algun de gratuït, com aquest (en anglès o alemany) a la pàgina www.free-av.com . Finalment, a la pàgina www.softonic.com a més de programes i jocs hi ha un apartat dedicat als antivirus a utilidades | antivirus.

© Jesús Bramon

41


els virus i altres •

De totes maneres, una recomanació és que us deixeu aconsellar per algun professional. ALTRES Xat: Els xats són converses (escrites) en temps real. Hi ha diferents modalitats:

1. Mitjançant un programa: a. el més popular és el mIRC. Aquest programa el podeu baixar des de www.softcatala.org i més concretament des de http://www.softcatala.org/projectes/mirc/descarrega.htm). Haureu de descarregar la versió anglesa i la catalana. Primer s’instal·la l’anglesa (dos clics) i després la catalana (dos clics tot indicant-li el directori C:\mirc) b. el X-SCRIPT 5.1 en català. http://www.fut.es/~alresoft/scripts/index.html No és que siguin difícils de fer funcionar, però tampoc són gaire fàcils. Pel qui ho desitgi pot consultar una guia en castellà a: http://personal.redestb.es/guia_mirc/index.htm 2. La segona manera de xatejar és anar a un portal i entrar en alguns dels molts xats que hi ha organitzats, per exemple a www.vilaweb.com ( a participació) o a www.terra.es, entre molts d’altres. 3. La tercera, que és la que s’està imposant, és la del Messenger, que és un programa que es pot descarregar gratuïtament a www.msn.es (Has de tenir un compte de correu hotmail). O el Google talk (amb un compte gmail) Podràs parlar (escrivint o amb veu) en temps real.

© Jesús Bramon

42


els virus i altres Una vegada el tinguis instal·lat ja podràs parlar amb d’altra gent. La diferència entre aquesta modalitat i les anteriors és que només parles amb la gent que tu vols. Si et fixes en la imatge veuràs que pots agregar un contacto. Amb aquesta acció hi col·loques els teus coneguts (has de saber la seva adreça electrònica). Serà amb qui parlaràs, amb qui podràs quedar o si et connectes i ells també estan connectats ho sabreu mútuament i podreu iniciar una conversa. •

Neetmeting: si tens una càmera i un micròfon instal·lats en el teu ordinador pots fer un xat amb imatge i parlar. Ara per ara, l’ample de banda no permet una comunicació d’aquest tipus prou fluïda. Amb el programa Neetmeting que ja porta el Windows es pot fer (també amb el Messenger i altres).

Música: el format comprimit MP3 és el que s’ha imposat a la xarxa. Necessites un programa que pugui llegir-lo. N’hi ha molts, la majoria gratuïts. Per exemple, el Winamp que es pot descarregar des de la pàgina de softcatalà: http://www.softcatala.org/projectes/winamp/ o el musicmatch JUKEBOX basic, des de la pàgina http://www.musicmatch.com/ , etc.

© Jesús Bramon

43


els virus i altres

Música: Una manera de saber si tenim instal·lat algun programa per escoltar música és anant a botigues de discos (www.fnac.es, per exemple) ja que ens permeten escoltar fragments de cançons de discos que estiguin a la venda. Una altra possibilitat també és anar a la pàgina de Catalunya Ràdio(www.catradio.cat ), per exemple, i escoltar algunes de les emissores que emeten en directe com ara Catalunya Música. Tingues en compte que triguen una mica a carregar!

Cinema: ¾ http://www.elcine.com/ (buscador de pel·lis) ¾ http://www.geocities.com/ciendecine/ ¾ http://cine.ciudadfutura.com/

Radio i Tv: Si tens els programes adequats1 podràs escoltar la ràdio en directe i estar al dia dels programes de televisió a: ¾ www.tvc.es (Televisió de Catalunya) ¾ www.catradio.cat (Catalunya ràdio) ¾ www.rtve.es (Televisió espanyola) ¾ http://www.crtvg.es/ (televisió gallega. Web molt bona. Pots entrar-hi en català).

CURIOSITATS: •

Pàgines bromistes: o

www.loschistes.com

o

www.eljueves.es (“la revista satírica que sale los miércoles”)

Postals (de Nadal i altres) : si tens e-mail pots enviar postals a qui també en tingui. o

http://www.senyal.com/centrepostals/

o

http://www.correomagico.com/

© Jesús Bramon

44


els virus i altres

L’aspecte: Windows permet modificar l’aspecte inicial de l’escriptori original: hi ha qui li agrada posar-hi la foto de la família, d’un paisatge, d’un cotxe, etc. A més hi ha pàgines web des de les quals es poden baixar fons de pantalla i salvapantalles : http://www.salvamania.com/ . Vés-hi i busca fons de pantalla que t’agradi. ƒ

Fes-hi dos clics per tal que puguis veure la foto sencera.

ƒ

Sobre la foto hi fas un clic amb al botó dret.

ƒ

Selecciona: establecer como papel tapiz.

ƒ

Comprova que ja la tens a la pantalla.

AVALUACIÓ. PUNT I SEGUIT Arribat en aquest punt hauries de ser capaç de... Anar a la pàgina de TV3, a la secció Cuines. Buscar la recepta Espatlla de xai farcida. Seleccionar el text de la recepta, fer-ne un document word i Guardar-la a la teva carpeta d’Internet. Buscar algunes pàgines que estiguin dedicades als bolets, copiar les adreces en un correu i enviar-me-les amb el nom de “bolets”. Veure la Televisió en directe a la pàgina de la televisión galega (TVG). també pots provar d’anar a l’apartat de les webcam o càmeres web i veure la plaça de la Catedral de A Coruña o l’Obradoiro de Santiago. Explica’m en un correu si ho has aconseguit. Buscar a Internet una fotografia d’un elefant i guardar-la a la teva carpeta. Trobar un vol barat, anar-te’n de vacances i des d’allà on siguis enviar-me un correu, que ja està bé de quedar-se a casa!

:-)) © Jesús Bramon

45

Manual Internet  

Manual d'internet per a persones que s'inicien en internet.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you