Page 1

Kutatók Éjszakája: 2013. szeptember 27., 18.00h-24.00h MŰVÉSZET, MATEMATIKA, JÁTÉK ÉS INNOVÁCIÓ AZ EURÓPA PONTBAN Cím: Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.


>>> Az ÉlményMűhely – Nemzetközi Mozgalom az Élményközpontú Matematika-oktatásért 2008-ban indult útjára a magyarországi Ars GEometrica művészet- és tudományközi találkozók nemzetközi elismertségnek örvendő tudósai, művészei és pedagógusai összefogásával. A Kutatók Éjszakáján játszani és felfedezni hívunk minden érdeklődőt: a célunk, hogy megmutassuk, hogy a matematika több is lehet mint szigorú tudomány. A matematika számunkra a közös élmények, felismerések forrása, az örömteli alkotás eszköze. Az ÉlményMűhely szakmai eseményeken, konferenciákon és önálló kiadványaiban számol be eredményeiről. Az elmúlt időszakban megrendezett, országos érdeklődésnek örvendő programjainkon több mint 15.000 általános és középiskolai tanuló, főiskolás, egyetemista diák, valamint több ezer pedagógus és közel ugyanannyi szülő vett részt. Az elmúlt években az ÉlményMűhely Mozgalom tagságának összefogásával három nemzetközi szerzőgárdával büszkélkedő kiadvány is napvilágot látott. A HIDAK: Matematikai kapcsolatok a művészetben, a tudományban és az élményközpontú oktatásban (2011), illetve az Élményközpontúság és vizualitás a matematika és a természettudományok oktatásában (2012) című szakkönyvek, valamint az angol és magyar nyelven is megjelent Vasarely és a matematika (2011) című művészeti-matematikai album. Kiadványaink annak a szemléletváltásnak a megalapozásához járulnak hozzá, amelyre az ÉlményMűhely tanárokból, tudósokból, képzőművészekből, muzsikusokból, kézművesekből, irodalmárokból, filozófusokból, színházi szakemberekből, szülőkből és gyerekekből álló, 2008 óta egyre bővülő közössége szövetséget kötött. >>> CSATLAKOZZ HOZZÁNK TE IS! Ha pedagógusként, szülőként, diákként vagy szimpatizánsként érdeklődsz a tevékenységünk iránt, írj nekünk az info@elmenymuhely.hu címre és felvesszük Veled a kapcsolatot!


PROGRAM 2013. SZEPTEMBER 27. 18.00 MŰHELYNYITÓ Az ÉlményMűhelyt megnyitja: Dr. Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem), az ÉlményMűhely vezetője 18.00-18.30 CSODÁLATOS SZIMMETRIÁK ÉS A MATEMATIKA ÉLMÉNYKÖZPONTÚ OKTATÁSA Ránki Júlia rádiós újságíró beszélget Dr. Molnár Emil (BME) matematikussal, a Nemzetközi Szimmetria Egyesület tanácsadó testületének tagjával (http://symmetry.hu/) és Dr. Fenyvesi Kristóffal, a Nemzetközi Szimmetria Egyesület főtitkárával „Melyek a leggyakoribb szimmetriajelenségek, amelyekkel a hétköznapi életben találkozunk? Mi bennük a közös, miért nevezhetjük ezeket a különböző jelenségeket mind szimmetriáknak? Mindenki találkozott már a színek felcserélésével (művészet), akik odafigyeltek a fizika órán azok a töltések kicserélhetőségével – amelyek nem geometriai tulajdonságokat tükröznek, ráadásul nem geometriai módon. További szimmetriákat találunk növények és a kristályok világában. Néha a szimmetria icipici sérülése sokkal fontosabb hatású lehet, mint tökéletes jelenléte (pl. a félvezetők technikájában), az életben oly fontos szerepet játszó víz molekulája sem szimmetrikus (kémia), ugyanannak a kémiai vegyületnek a jobbra- és balra csavarodó tükörkép változatai másképp viselkednek (szerves kémia), sőt kihatnak az életjelenségekre is (DNS molekula, aminósavak, fehérjék). Szemben az állatvilágéval – az emberi agy sem szimmetrikus, és ennek a funkcionális aszimmetriának fontos szerepe van a tanulásban (pedagógia) és az ember személyiségének kialakulásában (pszichológia). Ugye milyen tág és csodálatos világot kapcsol egybe ez az egyetlen jelenségcsalád?” (Dr. Darvas György, Nemzetközi Szimmetria Egyesület)


18.30-19.00 BEATBOX - RITMUS és MATEMATIKA: BARTHA MÁRK BEATBOXBAJNOK BEMUTATÓJA 19.00- ÉLESLÖVÉSZET LOMOGRÁFFAL! TUDOMÁNYOS-FANTASZTIKUS KONCERTFOTÓ HAPPENING A VÁCZI DÁNIEL TRIÓVAL ÉS A LOMOGRAPHY MAGYARORSZÁGGAL A koncerttel kombinált kollektív örömfotózás keretében először megismerkedünk különféle trükkös filmes fényképezőgépekkel és működési elvükkel a Lomography Magyarország jóvoltából (www.lomography.hu). Ezeket a Váczi Dániel Trió jazz-koncertjén használva bepillantást nyerünk az analóg fotózás rejtelmeibe. A résztvevők folyamatosan cserélgethetik a gépeket egymás között, hogy mindenki kipróbálhassa mindegyiket. A filmeket azonnal előhívatjuk és a sikeres fotók nagyításaiból egy rögtönzött kiállítást installálunk a helyszínen, mely így a résztvevők közös alkotása lesz. A megnyitó után meghallgatható a koncert második fele, miközben megcsodálhatjuk a pár órával azelőtt készített képeket. Lehetőség van hozott digitális gépek használatára is, az ezekkel készült képeket közösen kielemezzük és összehasonlítjuk a lomósokkal. 20 ÓRÁTÓL FOLYAMATOSAN JÁTÉKOK ÉS MŰHELYEK A MATEMATIKA ÉS A MŰVÉSZETEK JEGYÉBEN 20.00 – 22.30 KÖZÖS ÓRIÁSFRAKTÁL ÉPÍTÉS ZOMETOOL KÉSZLETTEL Szabó Ildikóval, az ANK-Pécs matematika-fizika tanárával, az első magyarországi ZomeTool Munkacsoport vezetőjével Szabó Ildikó műhelyében a résztvevők aktív közreműködésével óriásfraktált, egy úgynevezett Sierpinski tetraédert fogunk megépíteni. Az ember nagyságú alkotás az ÉlményMűhely központi elemévé válik, építés közben izgalmas bepillantást nyerünk a fraktálok világába. Az óriásépítést követő ZOMETOOL BUBORÉKMŰHELY keretében olyan érdekes kérdésekre is választ kapunk, miszerint lehet-e egy buborék kocka alakú? Miként kell közönséges szappanos vízből poliédert fújni? Próbáljuk ki együtt! A ZomeTool Inc. (USA-Németország) az ÉlményMűhely hivatalos partnere.


20.00 – 22.30 BEMUTATKOZIK A MAMA, AZAZ AZ ELSŐ MAGYAR MATEMATIKAI MÚZEUM. Kabai Sándor mérnök és Dr. Bérczi Szaniszló fizikus-csillagász (elte) matematikai showja A műhely során olyan különleges eszközöket használunk mint a Zometool, a Kabai StyroBlock és a Suttin-OktaTetra rendszer. A modellek építése közben tudományos és művészeti összefüggéseket fedezünk fel a holland Escher művészetétől kezdve a legkülönbözőbb természeti jelenségekig és technológiai alkalmazásokig. 20:00 – 22.30 POLIUNIVERZUM MŰHELY Saxon Szász János képzőművész, feltaláló és Dárdai Zsuzsa művészetkritikus játékfejlesztését Gyurik Róbert, a készlet gyártója mutatja be A polidimenzionális síkfestészet geometrikus alapelemeit felhasználó és továbbfejlesztő játékcsaláddal újszerű művészeti látásmódot viszünk az óvodákba, iskolákba és az emberek mindennapjaiba. A POLIUNIVERZUM játékcsalád, készségfejlesztő eszköz segítségével megláthatjuk a természet organizmusaiban - vagy akár az emberi társadalom infrastrukturális növekedésében fellelhető összefüggéseket a nagy, a kicsi és a még kisebb között, miközben megtaláljuk valóságos helyünket a valóságos világmindenségben. Ez az újszerű játékcsalád ugyanakkor nemcsak készséget fejleszt, nemcsak vizuális-esztétikai élményt nyújt, hanem a tudományos világképet is tágítja, mivel egy különleges matematikai arányrendszeren, a léptékváltásos szimmetrián alapul. Útkeresés a mikro- és a makrovilágokat összekötő hálózatban, megpihenés a tizenhathatvannégy-kettőszázötvenhat stb. lábú dimenziószéken, lépésről-lépésre a Dimenziósakk mezőin: kalandozás Saxon PoliUniverzumában... 20.00 – 22.30 JOVO MŰHELY Ungváry Fannival, a Menjünk Világgá Produkció vezetőjével Mindenki kipróbálhatja a dán JOVO készletet, amely számos kihívást nyújt mindazoknak, akiket érdekelnek a térbeli kirakójátékok és bátran kutatnak váratlan megoldások után.


20.00 – 22.30 GONDOS-MŰHELY: LOGIKAI JÁTSZÓHÁZ EGYEDI KIRAKÓJÁTÉKOKKAL Gondos Gábor játéktervezővel és könyvtárossal Gondos Gábor autodidakta csempe- és kirakójáték tervező a háromszög-struktúrára felhúzott vonalláncokból meglepő, egymással többféle kompozícióba rendezhető formákat hoz létre. Egyedi kirakójátékai az ÉlményMűhely rendezvények figyelemre méltó szereplői, amelyekre immár a nemzetközi szakma is felfigyelt: tudományos-művészeti csempeterveit a Bridges 2010 Világkonferencia nemzetközi zsűrije és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. harmadik helyezéssel jutalmazta. 20.00 – 22.30 „CSAK AZ NYER, AKI JÁTSZIK” - KÖZÖSSÉGTEREMTŐ NYEREMÉNY-JÁTÉKOK Pálffy László matematikussal és játékmesterrel 5 évnél idősebb, játszani és nyerni kívánó játékosokat várunk egy szellemi vetélkedőre. Közösségi játékunkban mindenki egyenlő esélyekkel indul és minden résztvevő nyer. A játék több kisebb, 5-8 perces független egységből áll, így az is bekapcsolódhat, akinek csak néhány perce van a játékra. A résztvevők százféle ajándék közül választhatnak és a választott nyereményt az annak legjobban örülő játékostársuknak ajándékozhatják tovább. 20.00 – 22.30 UROBO KÁRTYAMŰHELY Váczi Dániel játéktervezővel és muzsikussal Az Urobo (www.urobo.hu) egy új kártyajáték-család, melynek tizenkét lapja körkörös hierarchiában áll egymással: a nagyobb üti a kisebbet, de nincs legnagyobb vagy legkisebb, mivel körbezárul a lapok rangsora. Bár az alapjáték bridzses lap-memóriát igényel, mégis inkább a sakkhoz hasonlít: mindig azonos a kezdés, nincs véletlen, csak a színtiszta logika, csillagászati a lehetséges játékmenetek száma; pedig legközelebbi rokona valójában a kő-papír-olló. Könnyen megtanulható, nagyon kevés és egyszerű alapszabállyal rendelkezik, melyek különféle járulékos szabályokkal színesíthetők. 22.30 LOMOGRÁFIA AZ EURÓPA PONTBAN: KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ ÉS A VÁCZI DÁNIEL TRIÓ KONCERTJE


Az ÉlményMűhely események szervezői: dr. Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem, Finnország) az ÉlményMűhely és az Ars Geometrica elindítója és vezetője, a Bridges Organization (USA) közösségi eseményeinek igazgatója, a Nemzetközi Szimmetria Egyesület főtitkára E-mail: fenyvesi.kristof@elmenymuhely.hu Szabó Ildikó (ANK-Pécs) matematika-fizika tanár és az ÉlményMűhely pedagógiai vezetője E-mail: szabo.ildiko@elmenymuhely.hu Telefon: +36 20 276 0046 dr. Stettner Eleonóra (Kaposvári Egyetem) a Kaposvári Egyetem Matematika és Fizika Tanszékének vezetője és az ÉlményMűhely kutatási koordinátora CSATLAKOZZ HOZZÁNK TE IS! Ha pedagógusként, szülőként, diákként vagy szimpatizánsként érdeklődsz a tevékenységünk iránt, írj nekünk és felvesszük Veled a kapcsolatot! E-mail: info@elmenymuhely.hu Telefon: +36 20 276 0046

ÉlményMűhely 2013, Kutatók Éjszakája, Budapest  

www.elmenymuhely.hu ÉlményMűhely a Kutatók Éjszakáján, Budapest, Európa Pont, 2013.09.27.

Advertisement