Issuu on Google+

Kristin Bevis / Portfolio


Contact // 1575 Lafayette Street #15 / Denver, CO 80218 / Phone: 832.287.6403 / Email: kristinbevis@gmail.com


KRISTIN BEVIS / Resume EDUCATION The University of Colorado, Denver Master of Architecture Candidate Expected Graduation Date: June 2014 GPA: 3.81 Danish Institute for Study Abroad Completed architecture coursework in Copenhagen, Denmark in Summer 2012 The University of Texas at Austin Bachelor of Business Administration, Marketing Graduated May 2006 Relevant Undergraduate Coursework: marketing, management, finance, accounting, communications, real estate AWARDS + RECOGNITION - University of Colorado Denver College of Architecture and Planning Dean’s List - Recipient of the Studio Excellence Award for Advanced Design-Build Studio - Recipient of the Munchow Studio Excellence Award for Comprehensive Studio - Recipient of the Willis Pember Studio Excellence Award for Advanced Studio Aspen - Finalist for the Studio Excellence Award for Design Studio IV - Fgravity selected for public art display on 16th Street Mall in Denver, Colorado - Fgravity selected as the Colorado Real Estate Journal’s Project of the Week - Multiple projects selected for University of Colorado Denver’s [arch]ive Student Publication PROFESSIONAL EXPERIENCE Klipp, a division of gkkworks / Denver, Colorado / 2013 Contract Architectural Intern Assisted multiple design teams with design development and presentation of education projects Harry Teague / Willis Pember / Cottle Car Yaw / Aspen, Colorado / Summer 2013 Externships Three one-week externships in conjunction with Aspen Studio NetSpend Corporation / Austin, Texas / 2006 - 2011 Acquisition Marketing Manager SKILLS Adobe Creative Suite, AutoCAD, GIS, Grasshopper, Maxwell Render, Microsoft Office Suite, Revit, Rhinoceros 3D, SketchUp, V-Ray Render / Various analog + digital modeling and fabrication techniques / Construction documents


Table of Contents

Lamar Station Crossing Community Pavilion Summit Outside Lodge + Event Center West Colfax House of Culture Fgravity Installation Sketch Charrette / Pop-Up Sushi Restaurant Drawing & Sketching

6 14 24 34 36 38


Lamar Station Community Pavilion

Course / Proposal for Design-Build Studio, Spring 2014 Instructor / Rick Sommerfeld Site / Denver, CO Each semester the University of Colorado Denver engages in design-build studios of varying proportions. For Spring 2014, students partnered with MetroWest Housing and the City of Lakewood to design and build a 500 sq. ft. community pavilion that will serve users of a new transit oriented mixed use development, local preschool and elementary school students, the neighborhood arts association, and existing area residents. The site is situated between a creek, future bike trail, and future apartment homes; however, since redevelopment of the area is in its infancy, the exact location of the structure will likely change based on future development. Due to the potential site change, my team and I designed a transportable pavilion in which the structure=envelope=experience. The goal was to build a structure that can be assembled and disassembled in components and to put most of our budget into the performative envelope rather than extensive site work. The envelope is based on the concept of dynamic transparency, where apertures enlarge, decrease, or rotate in order to take advantage of or mask particular views in and out, to provide privacy or openness, and to alter light for different functions that may take place within the pavilion. Team members included David Kornmeyer, Joe Coleman, and Paul Mitchell. I was responsible for the initial design concept and the Rhino and physical models. The remaining team members developed the design through drawings and renderings.

6


visibility + light

vis

1. Optimize Views: The client and architect specified views to be privileged or blocked are optimized in this design when the surface geometry on four sides and the ceiling is extruded to a central point on the ground plane.

ibi

lit y

+l

igh

t

2. Alter Visibility + Light: Each aperture increases as the interior is cut closer to the outside edge, increasing light and visibility. Inversely, each aperture decreases as the interior is cut further from the outside edge, decreasing light and visibility. 7

3. Prescribe Experience: The interior surface is designed to prescribe program, views, visibility, and light in five directions. The extruded geometry which falls within the interior surface is removed, leaving the remaining edges to create an implied surface.

Dynamic Transparency


8


Reflected Ceiling Plan A

B

9

Floor + Site Plan

Scale: 1”=12’

Roof Plan


South Elevation

10

West Elevation


Skin Studies

North Elevation

11

Southeast View


12


Section A

Section B

13


Summit Outside Lodge + Event Center Course / Comprehensive Studio, Fall 2013 Instructor / Eric Morris Site / Eden, UT

Recipient of the 2013 Munchow Studio Excellence Award

14


15

East Elevation


m 1.5

+ Powder Mountain Ski Resort iles

+ Summit

+ Eden

60 m

+ Ogden Airport

les

mi

iles

25

10 miles

8,600 feet

$ Salt Lake City International Airport

For comprehensive studio, my design partner, Jeffrey Woodruff, and I were tasked with designing an event center near Powder Mountain Ski Resort in Eden, Utah for a group of four 20-something entrepreneurs who host a yearly four-day gathering of nearly 1,000 of their closest friends, colleagues, innovators, and artists, most of whom are under 40. Summit Outside is a community rooted in the idea that collaboration drives innovation. Their existing events are built around a vibrant Bedouin-inspired tent village in the same location, where the discourse is as fresh as the mountain air. The experience is designed to foster stimulating conversations, personal connections, and new partnerships and possibilities. It connects top young minds and inspires a new generation of business leaders. Connections occur through fortuitous experiences such as dining at a 200-person long picnic table, meetings and talks in the middle of the woods, all-night parties and concerts, and living in close quarter campsites throughout the event.

Site + Client

16


To begin the project we rethought the provided program, which reflected a typical urban conference center, and instead replaced it with a gradient of informal and formal experiences that foster planned and unplanned interactions for groups of two all the way up to 1,000. Each experience is defined through scale, relationship to other spaces, materiality, and light.

AMPHITHEATER

INDOOR EVENT SPACE

3

FOREST

2

D I N I N G KITCHEN R O O M

1

INFORMAL SPACE

LIBRARY

MEADOW

ADMINISTRATION

ENTRANCE + INFORMATION

B

4

Programmatic Connections 9

8 5

A 7

1 Main Entrance 2 Parking Entrance 3 Reflection Pool 4 Meadow 5 Amphitheater 6 Meditation Stones 7 Aspen Grove 8 Main Building 9 Administration

6

17

Site Plan

Scale: 1/128”=1’

Gradients of Space


North Elevation

18


1

6

h d

e

3

8

b

h

c

4

2 7

a g f 5

i

Intimate Spaces: a Library b Music Corner c Isolation Alcove d Fire Pit e Service/Entertaining Kitchen f Swing Alcove g Observation Bridge h Meeting Pits i Aspen Grove

Medium to Large Spaces: 1 Main Entrance 2 Entry Court 3 Informal Event Space 4 Dining Room 5 Formal Event Space 6 Meadow 7 Amphitheater 8 Administration

Floor Plan

Scale: 1/64�=1’

Section A


West Elevation

20


21

Section B


1” laminated photovoltaic sloped glass panels Silicon strip

Glass fitting

36” deep douglas-fir glulams Post tensioning cable

3/4” laminated glass panels Glass fitting 2 - 23” x 6” x 1” steel angles 12” x 12” x 1” steel square tube column 18” thick board formed concrete wall (or quartzite stone cladding in some cases)

Polished concrete with mica aggregate Geothermal radiant heat pipes 3” steel tray 12” x 12” x 1” steel square beam

Wall Section + Ceiling Details 23

Scale: 1/16” = 1’


West Colfax House of Culture Course / Studio IV, Spring 2013 Instructor / Clark Thenhaus Site / Denver, CO

24


25


Overview / This studio considered the role of analogue drawing produced algorithmic processes and the subsequent translation to digital design. This studio questioned, in what way(s) analogue algorithmic processes can couple with advanced digital technique to produce novel architecture and landscape propositions. The analogue drawings were created in groups of three students where each student created an exclusive rule set to control the page, including rules to overlap, change direction, and increase lineweight when one or more criteria were met. To analyze and initiate unique organizational and formal architectural strategies, specific considerations were given to qualitative criteria, such as density, intersection, boundary, layering, shifting scales, and mass/void.


Program + Form /

Site / On the exterior of the main volume, complex geometry houses

Circulation /

Site / On the exterior of the main volume circulation happens between, Main Volume / Circulation takes places within the extruded geometry, rather than within, the extruded and carved programmatic spaces.

and sometimes, as in the lobby, beneath the carving in the ceiling.

Hierarchy /

Whitespace / The hierarchy of the overall site relies on visitors

Intensity / In certain spaces intensity through materiality reflects where

Pinwheel of Activity

Define + Connect

Whitespace vs. Intensity

auxiliary public programmatic spaces which pinwheel around the rectilinear volume.

recognizing the the simpler rectilinear form, or the whitespace, as the main building. 27

Main Volume / Inversely, wihtin the main volume rectilinear

programmatic spaces pinwheel around extruded and carved complex geometry. The complex geometry define and connect space.

visitors’ focus should lie, sometimes leading to continued movement, or focus on a performance area.


View from Intersection of Irving & Colfax

West Elevation

28


2 5

Irving Street

4 3

7

8

6

1

West Colfax Avenue

1 Parking Entrance 2 Parking Exit 3 Drop-off Area 4 Main Entrance 5 Rooftop Terrace 6 Courtyard 7 Gallery Terrace 8 Amphitheater

Site Plan

Scale: 1”=70’

Southwest View

Southeast View

29

Northeast View

South Elevation


2

3

4

1

2

1

5 2

1 Building Entrance 2 Mechanical/Storage 3 Backstage 4 Amphitheater 5 Theater Concessions

Floor Plan / Level 0 Scale: 1”=33’

3

4

5

2

1

1 Courtyard 2 Main Entry 3 Lobby 4 Gallery 5 Gallery Terrace 6 Auditorium

Floor Plan / Level 1 Scale: 1”=33’

B 6

A


1

3 2

1 Administration 2 Cafe 3 Lobby/Gallery below

Floor Plan / Level 2

Scale: 1”=33’


Section A


33

Section B


34


Fgravity Installation

Team / Jenn Leach, Will Otte, Maryam Biuki, Xiaojiao Guo Course / Digital Fabrication, Fall 2012 Instructor / Clark Thenhaus Fgravity is an installation developed for the Digital Fabrication and Contemporary Craft Exhibition at H+L Architecture in Denver, Colorado. The piece was tailored to desirable performance criteria within the exhibition space as a suspended ghost ceiling mediating the double height transition between two floors. While the installation was designed using digital technologies and parametric modeling, it maintains an emphasis on post-digital materiality through color, texture, pattern, scalar apertures, and shadow effects. Formal gestures are defined by spatial requirements and enhanced by gravitational manipulation of individual elements. Varying tones of purple fabric, accentuated with pink and yellow stitching, were used in two layers to emphasize the various vantage points inherent to the space. The light purple layer, seen from above, contributes to an idea about the suspended ceiling appearing to be weightless and extending into infinite space. The darker purple underside assists in compressing the space. The compression, along with the light diffusion and shadows, informs a tranquil and intimate setting.

- Selected for public art display on 16th Street Mall in Denver, Colorado - Published in the [arch]ive Student Publication - Published in the Colorado Real Estate Journal as the Project of the Week


Sketch Charrette / Pop-Up Sushi Restaurant Course / Sketching as Seeing, Fall 2013 Instructor / Scott Lawrence Site / Denver, CO

This charrette explores how a secret pop-up sushi restaurant for two erected during restaurant week might take advantage of a quite nook on a river in one of the busiest parts of downtown Denver. Structurally, the sketches consider how the temporary building might take advantage of existing concrete walls at the edge of an overpass, while also employing screw-in piles, to enable it to “float� in the running water beneath the overpass. Programmatically and experientially, the sketches investigate how the same concrete wall used as structure can define space and create two distinct zones: an intimate dining room large enough for just the chef and his two diners, and a waiting area where two more diners waiting to be served can sip sake around a fire while viewing the river from their low elevation. Additionally, the sketches study how the skin might provide privacy for the diners and chef, yet at the same time create a lit-up beacon in a dark spot that peaks the curiosity of passersby.

36

Section / Waiting Area

Exterior View


Envelope Studies

37

Section

Plan


Drawing

Studio I Subtractive Form Study

38


MIT Chapel Cambridge, Massachusetts Eero Saarinen

Bøler Church Oslo, Norway Hansen-Bjørndal Arkitekter

39

Rainbow Church Installation Tokujin Yoshioka

Light Studies / Light passing through or on multi-faceted surfaces


Kristin Bevis / Portfolio