Zdravlje 2 rijeka final

Page 1


Dragi čitatelji, želim vam zahvaliti na brojnim riječima potpore i priznanja. Osobito mi je zadovoljstvo što smo barem malo pomogli u rješavanju vaših nedoumica kao i pomoći oko izbora specijalista. U ovom broju donosimo neke od tema na koje ste nam skrenuli pozornost. Nadam se da ćemo u sljedećem broju dobiti još vaših upita kao i veći odaziv liječnika kako bi Zdravlje2 postalo još bolje mjesto komunikacije struke i pacijenata. Do sljedećeg broja, srdačno vas pozdravljam. Tomislav Kenfelja urednik

Stručni suradnici:

Autor i urednik:

Tomislav Kenfelja Direktorica prodaje:

Dinka Marić Asistentica urednika:

Nataša Andrijević Izdavač:

Lento fluo 31 d.o.o. Otona Ivekovića 25, 10360 Sesvete E-mail: zdravljena2@gmail.com Tel: 01 2059 553, 098 888 018 OIB: 65887153843 IBAN: HR2823600001102225416 Uprava:

Tomislav Kenfelja, direktor

www.lentofluo31.hr

Prof. dr. sc. Mirko Šamija, dr. specijalist radioterapije i onkologije Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med. spec. ginekologije i porodiljstva Dr. Zlatko Čačić, spec. radiolog, subspec. intervencijske radiologije Dr. Zrinka Stanić Žgombić, spec. dermatovenerolog Dr. sc. Barbara Mady Maričić, DMD specijalist ortodont Mr. sc. Andrej Katalinić, specijalist ortodont Mr. sc. Nadica Škreb-Rakijašić, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Snježana Vukalović Kos, univ. dr. med. dent. Inga Vučković, dr. med. dent. Gordana Severović, bacc. med. tehn. Adrian Lukenda, dr. med., spec. oftalmologije Gordana Pošćić, magistra fizioterapije Suzana Tomašević, mag. nutricionizma U suradnji s:

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Naslovnica stranica:

Dr. sc. Barbara Mady Maričić, DMD specijalist ortodont, Dentalna poliklinika Mady Maričić


SADRŽAJ Doktori savjetuju Važnost drugog mišljenja u onkologiji......... 5 Epidemija bolesti venskog sustava............. 6 Preventivni pregledi madeža i drugih kožnih izraslina.......................................... 8 Regenerativna dentalna medicina - tijelo kao izvor obnavljajućih tvari........... 10 Kako spasiti zub endodontskim zahvatom................................................ 12 Invisalign sistem ispravljanja zuba............ 14 Hormoni nas oblikuju i određuju životne smjernice .................................... 16 Život nakon moždanog udara.................. 19

Pedijatrijski savjeti Kada dijete prvi puta odvesti ortodontu na pregled?............................. 21

Zdravlje + Jedna od sto osoba u Europi boluje od celijakije. Testirajte se već danas!........ 23 Kada je i zašto dom za starije prednost pred vlastitim domom?............. 24 Sport za sve - preventivni pregledi i pomoć pri odabiru tjelesne aktivnosti za rekreativne sportaše............................ 26 Prehrana za zdravlje................................ 28 Otkrijte namirnice koje vam štete!............ 30 Koliki je vaš krvni tlak?............................. 31 Važnost odmora za zdravlje kralježnice.... 32 Sačuvajte svoje intimno zdravlje............... 34 Umjetna rasvjeta i zasloni računala kao neprijatelj vaših očiju......................... 35


DOKTORI SAVJETUJU


DOKTORI SAVJETUJU

VAŽNOST DRUGOG MIŠLJENJA U ONKOLOGIJI Zašto je važno drugo mišljenje o postavljenoj dijagnozi i preporučenom i/ili započetom liječenju onkoloških bolesnika? EPIDEMIOLOŠKI POKAZATELJI Zloćudni su tumori jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Stope pojavnosti i smrtnosti od raka pokazuju kontinuirani porast, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. U svijetu je 2012. godine dijagnosticirano od raka 14,1 milijuna, a 2030. godine očekuje se 21,7 milijuna novoooboljelih, dok je u Hrvatskoj 2012. godine bilo 20 664, a 2030. godine očekuje se 25 989 novooboljelih.

MULTIDISCIPLINARNI PRISTUP Onkologija je vrlo važno, složeno, zahtjevno i dinamično područje medicine u kojem se gotovo svakodnevno otkriva nešto novo kako u sve prisutnijem molekularnom tako i u kliničkom području. Jasno, da je pojedincima sve to teško pratiti i primjereno u praksi primjenjivati. Stoga je timski, multidisciplinarni pristup u zbrinjavanju onkoloških bolesnika neophodan „conditio sine quanon „.

VAŽNOST I POTREBA DRUGOG MIŠLJENJA U razvijenim zemljama svijeta desetljećima onkološki bolesnici traže drugo mišljenje o postavljenoj dijagnozi i preporučenom ili započetom terapijskom postupku, a to sve više traže i naši bolesnici. Najbolji rezultati liječenja postižu se u bolesnika u kojih je točno postavljena, posebice patohistološka dijagnoza i preporučen primjeren i suvremen terapijski postupak. Ponekad se mogu dogoditi greške u postavljenoj dijagnozi i preporučenom ili započetom liječenju. Stoga je iznimno važno da se takove mogućnosti spriječe. To se može učiniti dobivanjem drugog mišljenja od kompetentnih stručnjaka i po mogućnosti domaćeg i međunarodnog konzilijarnog mišljenja. Primjereno drugo mišljenje trebaju dati afirmirani stručnjaci sa velikim iskustvom i znanjem uz mogućnost konzultacija sa domaćim i svjetskim ekspertima za dijagnostiku i terapiju pojedinih sijela zloćudnih tumora. Prof. dr. sc. Mirko Šamija, dr. med. specijalist radioterapije i onkologije

Poliklinika Pimezon d. o.o. - onkologija: pregled i mišljenje, domaće i međunarodno konzilijarno mišljenje i UZ dijagnostika. Uskoro davanje sistemske terapije i preventivna onkološka dijagnostika.

Bednjanska 8/III Zagreb Tel. 01/ 617 0338 e-mail: info@poliklinika-pimezon.hr www. poliklinika-pimezon.hr

5


DOKTORI SAVJETUJU

O

d kroničnih bolesti venskog sustava, bilo da se radi o proširenim venama na nogama ili na završetku analnog čvora tzv. hemoroidima, obolijeva sve više populacije. Zanemarivanje bolesti i nepravovremeno liječenje može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i po život opasnu progresiju bolesti.

Za sat vremena bez proširenih vena Od kronično proširenih vena nogu u Hrvatskoj boluje oko 25 do 40% ženske te sve više i muške populacije, oko 30%. „Za mnoge, proširene vene jednostavno su kozmetički problem. Kod drugih, proširene vene mogu izazvati bol i nelagodu. Ponekad proširene vene izazivaju ozbiljne probleme i signaliziraju veći rizik od drugih cirkulacijskih problema.“ napominje dr. Zlatko Čačić, voditelj Centra za bolesti vena Specijalne bolnice Arithera licenciran za primjenu UGFS metode liječenja proširenih vena pjenom od strane Britanskog Instituta za vene u Londonu.

Zašto nam se to događa? Razlozi tome su brojni, a ključni razlog je bolest vezivnog tkiva stijenki vena uz poremećaj funkcije venskih zalistaka. Rastući trend potpomažu i suvremeni način života koji čovjeka sve više iz homosapinensa pretvara u homosedensa. Sjedenje, premala fizička aktivnost, modni trendovi…sve su to čimbenici koji utječu na porast broja oboljelih od proširenih vena. Ipak, najveću vjerojatnost da ćete oboljeti od proširenih vena donosi obiteljska geneza. Ako je netko od članova obitelji imao proširene vene, povećava se vjerojatnost da ćete ih imati i vi. Rizik proširenih vena povećava se i s godinama. Starenje uzrokuje pojavu slabosti stijenki vena, te njihovu manju elastičnost. Kontrakcija vena slabi i pritom se smanjuje protočnost krvi. Umjesto da teče do srca, krv se nakuplja u venama i uzrokuje njihovu proširenost.

Specijalna bolnica Arithera Bukovačka cesta 1 10000 Zagreb www.arithera.hr tel. 01 23 04 074

6

Epidemija bolesti venskog sustava Trendovi koje nam nameće suvremeni način života od dugotrajnog sjedenja ili stajanja, preko nepravilne prehrane koja uzrokuje pretilost, nošenja preuske odjeće posebice u predjelu bedara i nogu i cipela sa visokim potpeticama do prekomjernog izlaganja suncu ili toplini u solarijima i saunama, savršeno pogoduju razvoju ove sve učestalije bolesti današnjice. Pitate se zašto su žene ugroženije od ove bolesti od muškaraca? Ženski hormoni imaju tendenciju da opuštaju venske stjenke. Hormonalne promjene tijekom trudnoće, menopauza i menstruacije faktori su rizika. Uzimanje hormonalne terapije ili kontracepcije također povećavaju rizik od nastanka proširenih vena. Veliki broj žena proširene vene dobivaju tijekom trudnoće. Trudnoća povećava volumen krvi u tijelu, a smanjuje protok krvi iz nogu prema zdjelici. Ove promjene na krvožilnom sustavu podržavaju razvoj fetusa, ali mogu izazvati nesretnu nuspojavu-proširene vene u nogama. One su isprva manje vidljive uz tendenciju da u kasnijim fazama trudnoće, uslijed povećavanja volumena maternice i jačeg pritiska na vene u nogama, postanu izraženije i puno vidljivije. Proširene vene koje se razvijaju tijekom trudnoće najčešće se povlače bez liječenja u roku od tri mjeseca nakon poroda. Osobe s obiteljskom predispozicijom proširenim venama obično tijekom trudnoće i nakon poroda prvi put i primijete pojavu bolesti.

Kako ćete znati da bolujete od proširenih vena? Ako proširene vene ne izazivaju simptome-bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica – često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem....Kad se pak bolni znakovii simptomi pojave, oni uključuju: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem – potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa - rana – najčešće u okolini gležnjeva; pojavu iznenadnih oteklina koje ukazuju na upalu – medicinskom terminologijom – tromboflebitis.


DOKTORI SAVJETUJU Kako riješiti taj problem?

PRIJE

Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje. Postoje različite metode liječenja a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ova metoda proglašena je metodom izbora liječenja proširenih vena od strane svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituata za vene, dr. PhilipColeridge Smitha. Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti. Cilj metode je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost proširenih vena. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Zahvat traje maksimalno sat vremena.

Stručnjak za bolesti krvnih žila dr. Zlatko Čačić, spec. radiolog, subspec. intervencijske radiologije zaključuje:

POSLIJE

„Ako uzmemo u obzir da je UGFS metoda trenutno najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata, da se prošire vene liječe bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži, a pacijent se neposredno nakon zahvata momentalno vraća svakodnevnim životnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i dugotrajnih bolovanja, zaključujemo da se radi doista o najprihvatljivijoj metodi liječenja proširenih vena. Kao liječnik sa dugogodišnjom praksom u području bolesti krvnih žila, preporučam UGFS metodu kao najsigurniju i najefikasniju za svoje pacijente.“

HEMOROIDI - neugodni, a lako izlječivi Genetska predispozicija, prehrambene navike i način života doprinijeli su tome da, prema procjenama, 50% ljudi srednje i starije životne dobi imaju povremeno ili učestalo tegobe uzrokovane hemoroidalnom bolešću. Tegobe uzrokovane povećanim hemoroidima su nešto o čemu se nerado razgovara. Posljedica toga je da se bolesnici često javljaju u već poodmakloj fazi bolesti ili s pojavom komplikacija, što otežava i produžuje liječenje. Ako primijetite simptome hemoridalne bolesti kao što su svrbež, perianalni dermatitis, osjećaj pečenja u anusu, tromboza (ugrušak) u hemoroidalnom čvoru, bol, naročito prilikom defekacije (stolice), upalne promjene hemoroidalnih čvorova, krvarenje ili prolaps hemoroida kroz anus, neophodno je da se odmah javite specijaliziranom liječniku kako se bolest ne bi razvila do krajnjih faza bolnih, krvarećih hemoroida. Uobičajeno je u početku bolesti liječenje započeti konzervativnom terapijom, no treba naglasiti da takva terapija ublažava simptome, ali ne liječi povećane hemoroidalne čvorove. Stoga, unatoč konzervativnim mjerama, bolest obično napreduje, a smetnje se ponovno javljaju, nerijetko još jačeg intenziteta.

Kirurška terapija (operacija) je još uvijek je jedna od najčešćih metoda izbora kojom se trajno rješava hemoroidalna bolest. Međutim, postoje i novije, vrlo uspješne, minimalno invazivne metode kojima se doplersko vođeno podvezuju hemoroidalne arterije. Zahvat je poznat pod imenom DG-HAL , a za teže i uznapredovale oblike hemoroidalne bolesti koji se manifestiraju u prolapsu, tj. ispadanju hemoroida ili analne sluznice, koristi se DG-HAL+RAR metoda. To je najmanje invazivna i za bolesnike najmanje neugodna metoda. Osmišljena je tako da rješava uzrok nastanka čvora. Kako nema rezanja i oštećenja tkiva, funkcija hemoroidalnog čvora ostaje gotovo u potpunosti očuvana. Zahvat traje između 30 i 40 minuta. Nakon kraćeg post-operacijskog promatranja, koje traje maksimalno do 4 sata, pacijenti se otpuštaju na kućnu njegu. Većina operiranih može se vratiti svakodnevnim aktivnostima već za 1 - 2 dana, a potpuna sanacija nastaje nakon 6 - 8 tjedana.

7


DOKTORI SAVJETUJU

Preventivni pregledi madeža i drugih kožnih izraslina

K

asno proljeće, ljeto i rana jesen vrijeme je kada je koža otkrivenija i izloženija djelovanju sunčevih zraka. Tada najčešće i sami zapažamo promjene na koži od suhoće, crvenila pa do promjena u smislu novonastalih kožnih izraslina. Kožne izrasline mogu se podijeliti na benigne i maligne, a u njihovom nastanku ulogu igraju genetska predispozicija i utjecaj okolišnih čimbenika. S obzirom na šarolik spektar kožnih izraslina, najčešće benigne promjene kože gledajući s kliničkog aspekta jesu seboroične keratoze, fibromi, zatim infektivne virusne bradavice i određene vrste madeža.

Seboroična keratoza je benigna promjena koja u pravilu nastaje u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Podjednako zahvaća muškarce i žene, a javlja se na svim dijelovima tijela osim dlanova i tabana. Moguća je istovremena pojava velikog broja promjena. Izgled joj nalikuje na bradavicu, neravne je, hrapave površine. Boja varira od svijetlosmeđe do tamnosmeđe, a veličina od nekoliko milimetara do par centimetara. Ponekad se pacijenti žale na svrbež. Uklanjaju se na više načina, u pravilu bez posljedica; krioterapijom, elektrokauterizacijom, malim kirurškim zahvatima, laserski… Fibromi su peteljkaste tvorbe koje se najčešće razvijaju na koži vrata i pazuha, ali se mogu javiti bilo gdje na tijelu. Karakteristična je mala stabljika na kojoj raste kugličasta tvorba (iako mogu biti i široke baze). Moguća je izolirana pojava jedne izrasline ili više njih odjednom. Vrlo često se dogodi da se povrijede (prilikom nošenja lančića, ili prilikom brijanja) nakon čega se može javiti upala praćena boli. Uklanjaju se malih kirurškim zahvatima, elektrokauterizacijom, ili laserski.

Madeži pripadaju velikoj skupini pigmentiranih kožnih promjena, mogu postojati već pri rođenju ili nastaju tijekom života. Njihov broj je individualan (postoje pojedinci s malim ili velikim brojem madeža). U nastanku određene vrste madeža postoji i genetska predispozicija. S obzirom na klasifikaciju madeža, postoje određeni madeži koji imaju predispoziciju za razvoj malignog melanoma, koji je ujedno i najopasniji karcinom kože.

8

Virusne bradavice su infektivne (zarazne) izrasline na koži koje nastaju zbog infekcije kože humanim papilloma virusom. Nastaju u bilo kojoj životnoj dobi (često se vide u djece), najčešće na prstima ruku i stopalima, ali mogu zahvatiti bilo koji dio kože. Presnose se direktnim kontaktom zaražene osobe ili samoprenošenjem (diranjem prstima) već postojeće promjene na drugi dio tijela. Uklanjaju se na nekoliko načina, ovisno o lokalizaciji i veličini promjene (krioterapija, elektrokauterizacija, laserski, premazivanjem preparata za uklanjanje).


DOKTORI SAVJETUJU Maligni melanom u 80% nastaje na nepromijenjenoj zdravoj koži kao novonastala promjena, dok u 20% nastaje iz već postojećih promjena. Najpoznatiji znakovi koji upućuju na malignu alteraciju mogu se sažeti u ABCDE pravilu. Ovo pravilo (koje je danas vec prosireno na F,G,...) na jednostavan način ukazuje na promjene madeža koje možemo zapaziti: A (eng. assimetry – asimetrija) ukazuje na promjenu oblika, madež je nepravilan, B (eng. border – granica) ukazuje da je madež neoštro ograničen od okolne zdrave kože, C (eng. color – boja) ukazuje da je boja madeža promijenjena, D (eng. diameter – promjer) ukazuje da se madež proširio, i E (eng. evolution -razvoj) ukazuje da je madež promijenio boju, veličinu i debljiinu.

Uz ove promjene također su važni i klinički znakovi koji uključuju krvarenje, osjećaj svrbeža ili bolova u madežu, pojava ranica u madežu, itd… Ukoliko se primijete ovakve promjene u madežu, savjetuje se napraviti dermatoskopski pregled. Dermatoskopi su aparati koji imaju određeno uvećanje tako da dermatovenerolog prilikom pregleda može vidjeti strukturu madeža. Ovisno o jačini dermatoskopa, uvećanja variraju od 10 do 100 puta. Sofisticirani aparati su digitalni, očitanje strukture se vrši preko kompjuterskog ekrana. Postoje razne aplikacije za analizu promjena, ali definitivnu odluku o odstranjivanju madeža uz patohistološki nalaz daje dermatovenerolog.

Smisao pregleda i odstranjivanja suspektnih madeža je prevencija nastanka odnosno rana detekcija malignog melanoma. Melanom kao najopasniji tumor kože ima brz i progresivan rast. Postoji nekoliko oblika melanoma obzirom na karakteristike načina rasta, izgleda i mjesta na kojemu se pojavio. Težina bolesti i liječenje ovise o stadiju u kojemu je melanom otkriven. Osim malignog melanoma, još bih spomenula dva karcinoma kože: bazocelularni karcinom i spinocelularni karcinom kože. Bazocelularni karcinom je tumor kože koji nastaje na dijelovima kože koje sadržavaju žlijezde lojnice. Nema progresivan rast kao melanom, ali je lokalno invazivan. Liječenje uključuje kirurško odstranjivanje, a ukoliko ono nije moguće zbog lokalizacije, primijenjuje se zračenje na koje tumor dobro reagira. Drugi je spinocelularni karcinom. On u pravilu nastaje na dijelovima kože koja su tijekom života bila izloženija sunčevom djelovanju. Iako može metastazirati, nije u tolikom stupnju invazivan kao maligni melanom. Liječenje uključuje kirurško odstranjivanje, a ponekad i radioterapiju. S obzirom na šaroliku paletu kožnih promjena, predispozicijske faktore, kao i dugotrajnu izloženost suncu tijekom godina, definitivno se savjetuje preventivni pregled dermatologa da se isključi postojanje bilo kakve suspektne lezije. Naglašavam važnost protekcije kože s obzirom na nadolazeće ljeto, koje uključuje mehaničku zaštitu kože (majice, kape, naočale) i kemijsku zaštitu (zaštitne faktore SPF i UVA) tijekom izlaganja suncu, a izbjegavanje najjače dnevne insolacije od 1116 sati.

Dr. Zrinka Stanić Žgombić

spec. dermatovenerolog Specijalističke dermatovenerološke ordinacije dr. Stanić Trg Republike Hrvatske 2, Rijeka Telefon: 051332652, 051339653 E-mail: zrinka.zgombic@gmail.com www.dermatologija-stanic.hr

9


DOKTORI SAVJETUJU

REGENERATIVNA DENTALNA MEDICINA

R

azvitkom biološke terapije i otkrićem procesa razvoja i obnove stanica u mogućnosti smo replicirati te prirodne procese i upotrijebiti ih u medicinske svrhe kako bismo obnovili ili nadomjestili neko od tkiva u našem tijelu. Ljudsko tijelo je savršena tvornica koja sama sebe obnavlja i proizvodi sve komponente za rast i razvoj. Upravo su te procese obnove i regeneracije organizma iskoristili znanstvenici iz BTI Instituta kako bi stvorili 100% sigurnu tehnologiju koja omogućava obnovu tkiva preparatom iz vlastite krvi.

- tijelo kao izvor

obnavljajućih tvari

O čemu se tu zapravo radi? Kada postoji ozljeda u organizmu, on luči tvari (proteine) koji potiču obnovu stanica i regeneraciju ili reparaciju ozlijeđenog tkiva. PRGF Endoret tehnologijom iz epruvete pacijentove krvi izvlačimo te proteine i koncentriramo ih u kompaktan pripravak koji se postavlja direktno na mjesto na kojem želimo regeneraciju.

10


DOKTORI SAVJETUJU PRGF Endoret (plazma bogata faktorima rasta) je jedinstven, patentiran sistem koji iz male količine pacijentove krvi izvlači faktore rasta (proteine) koji se postavljaju na željeno mjesto u organizmu kako bi potaknuli rast tkiva, obnovu stanica, olakšali i ubrzali sami proces zarastanja.

Najvažnija karakteristika ove tehnike je to što se za izradu takvog preparata koristi samo pacijentova krv, dakle, nema sintetičkih ili ksenogenih pripravaka koji mogu izazvati nepoželjne alergijske reakcije, odbacivanje preparata ili propadanje tkiva. To je 100% autologni pripravak, gdje se tijelu vraćaju vlastiti proteini samo u većoj koncentraciji kako bi organizmu bili dostupni u dovoljnoj količini za brzu obnovu i zarastanje.

Kada se koristi? PRGF koristimo u: Kirurgiji - prilikom ugradnje implantata ili ekstrakcije zuba - da ubrzamo zarastanje, smanjimo mogućnost infekcije i smanjimo bol nakon zahvata. Kada kod pacijenta postoji gubitak zuba i kosti, a pacijentova je želja ugradnja implantata, moguće je učiniti augmentaciju kosti, koji podupremo vašom plazmom i faktorima rasta te tako formiramo novo i bolje ležište za implantat. Parodontologiji – prilikom parodontoloških operacija, za obnovu mekog tkiva oko zuba, prekrivanje ogoljelih korijenova i slično. Kada zbog dugotrajne parodontne bolesti pacijent pati od generaliziranog gubitka kosti i prijeti mu vađenje zuba i kada se zubno meso povuklo, moguće je specifičnim malim zahvatima nadoknaditi gubitak kosti i mekog tkiva oko pojedinih zuba te ih tako spasiti od ekstrakcije. Dermatologiji – u obliku dermalnih fillera, za pomlađivanje kože, vraćanje punoće i sjaja u kožu, za nestanak bora na licu.

Inga Vučković

dr. med. dent. Privatna ordinacija dentalne medicine dr. Inga Vučković Ilica 191b , 10 000 Zagreb e-mail: info@stomatologija-vuckovic.hr Tel.:+385 1 3704 530

11


DOKTORI SAVJETUJU

U

koliko vam vaš stomatolog kaže da trebate liječenje korijenskih kanala, to znači da će se na problematičnom zubu provesti endodontski zahvat. Endodontski zahvat liječi unutrašnji dio zuba. Naime, u središnjem dijelu zuba, ispod vanjskog dijela kojeg čine caklina i dentin, nalazi se meko tkivo zuba koje se zove zubna pulpa (“zubni živac”). Zubna pulpa sadrži krvne žile, živce i vezivno tkivo, a ima ulogu da pomaže rastu korijena zuba tijekom razvoja i nicanja zuba, omogućava dopremu hranjivih tvari, ima zaštitnu ulogu, jer nastoji obraniti zub od štetnih čimbenika te također može reagirati na različite podražaje (npr. toplo ili hladno). Endodontski zahvat je potreban ukoliko se zubna pulpa upali ili inficira. Upalu ili infekciju zubne pulpe mogu izazvati različiti čimbenici: duboke karijesne lezije, česti stomatološki zahvati na istom zubu, neodgovarajući ispuni ili protetski radovi, pukotine zuba ili trauma.

Kako spasiti zub endodontskim

zahvatom

Slika 1. Strojni nikal-titanski ProTaper instrumenti za instrumentaciju korijenskih kanala

Ukoliko se upala ili infekcija zubne pulpe ne liječe, posljedice su bol te moguće širenje upale u meka tkiva i oticanje koje je vidljivo u ustima ili na licu. Tijekom endodontskog liječenja zuba, upaljeno ili inficirano tkivo pulpe se uklanja iz područja unutranjeg dijela krune zuba i korijenskih kanala u korijenima zuba. Svi dijelovi zuba gdje se nalazila zubna pulpa (pulpna komorica u kruni zuba i korijenski kanali) se moraju pažljivo očistiti i dezinficirati različitim tekućinama za ispiranje. Korijenski kanali se mogu čistiti pomoću ručnih ili strojnih instrumenata (“iglica”). Prednost korištenja strojnih instrumenata je u bržem provođenju endodontskog liječenja čime pacijent provodi manje vremena u stomatološkoj ordinaciji te se smanjuje broj posjeta za liječenje zuba, jer se endodontski zahvat može uglavnom provesti u jednoj posjeti. Strojni instrumenti su uglavnom izrađeni od posebne nikal-titanske slitine (slika 1) koja instrumentima daje veliku elastičnost i time omogućava čišćenje vrlo uskih i zavijenih korijenskih kanala koji su često prisutni kod pretkutnjaka i kutnjaka (slika 2, 3, 4).

12

Slika 2. Rtg snimka donjeg prvog kutnjaka kod kojeg je potrebno ponoviti endodontsko liječenje

Slika 3. Rtg snimka donjeg prvog kutnjaka nakon instrumentacije svih korijenskih kanala strojnim ProTaper instrumentima i punjenja


DOKTORI SAVJETUJU Nakon čišćenja i dezinfekcije, korijenski kanali se obično pune kombinacijom materijala koji ima sastav sličan gumi (štapići gutaperke) i cementom koji će povezati štapiće gutaperke sa stijenkama korijenskih kanala i/ili povezati pojedine štapiće gutaperke. Endodontski zahvat je završen tek u trenutku kada se kod zuba postavi trajni ispun ili protetski rad. Tako endodontski liječen zub može ostati u ustima i funkcionirati kao svaki drugi zub koji nije podvrgnut endodontskom liječenju. Slika 4. Rtg snimka donjeg prvog kutnjaka dvije godine nakon endodontskog zahvata. Rtg snimka pokazuje cijeljenje procesa koji je bio prisutan u koštanom tkivu oko vrška korijena.

Snježana Vukalović Kos Univ. Dr. med. dent.

Spadent Av. Većeslava Holjevca 27 10000 Zagreb Hrvatska tel./fax+38518896475 gsm+38598267218 e-mail dr.snjezanavukalovic@yahoo.hr www.spadent.hr

Spašavanje prirodnog zuba pomoću endodontskog zahvata ima mnoge prednosti: prirodni i estetski izgled sačuvanog zuba, učinkovito žvakanje i/ili govor, zaštita susjednih zuba od pretjeranih sila ili trošenja koje mogu nastati ukoliko se zub mogao endodontski liječiti, ali je umjesto toga izvađen.

13


DOKTORI SAVJETUJU

INVISALIGN SISTEM ispravljanja zuba Znanost u svakom osmjehu

I

nvisalign sistem ispravljanja položaja zubi i zagriza pomoću prozirnih udlaga kada želimo maksimalnu nevidljivost ortodontskog aparata.

Jednostavno se donosi odluka o ispravljanju zuba znajući da Invisalign tehnikom možete živjeti svoj život kako želite.

Invisalign sistem udlaga je ne samo blag i ugodan za nošenje već se može i skidati. Kako radi Invisalign tehnikom zubi se ispravljaju na moderan način koristeći individualne konfekcijske serije udlaga. Zubi se pomiću nježno i postupno, a nadasve biološki u pravi položaj prema točno definiranom planu Vašeg ortodonta. Nema metalnih bravica niti žica. Sami stišćete udlagu na zube mjenjajući setove svaka dva tjedna. Lijepi osmjeh postiže se bez većeg uplitanja u Vaš svakodnevni život. Najljepše od svega jest što većina ljudi neće primjetiti da ispravljate zube.

Što se može ispraviti Od manje izraženih zbijenih, rotiranih ili izbačenih zuba do puno težih dentalnih problema uključujući jače malokluzije, duboki zagriz, otvoreni zagriz, križni zagriz, obrnuti prijeklop zuba. Kod pojave razmaka između zuba Invisalign je odličan izbor.

Život s Invisalignom Ono najbolje od Invisalign sistema jest da minimalno utječe i remeti Vaš svakodnevni život. Može se nositi bez većeg napora preporučenih 2022 sata na dan.

14


DOKTORI SAVJETUJU • možete uživati u svakoj hrani • možete ga skinuti kadgod poželite • možete uživati u virtualno nevidljivom ispravljanju zuba • dopušta normalno četkanje i flosanje zuba za što zdravije desni i zube • tanka i ugodna plastika naspram oštrih bravica i žica koje često mogu ozlijediti sluznicu • rasterećenje Vašeg gustog rasporeda, tj. dnevnog opterećenja s rjeđim kontrolnim posjetama • Invisalign Teen za mlade uključuje do 6 novih udlaga u slučaju loma ili gubitka

Kome preporučiti Invisalign Invisalign je namjenjen svakom pacijentu prema ortodontskim indikacijama. Ako planirate kakav društveni događaj, maturalnu zabavu, vjenčanje, studijske godine u inozemstvu, izbivate zbog čestih putovanja ili jednostavno želite bolju kontrolu nošenja i čišćenja ili se ne želite odricati omiljene hrane ova tehnika je namjenjena Vama. Ako niste uvjereni da će Vaš tinejdžer dobro i temeljito održavati higijenu usne šupljine ili ima karijes aktivne zube s puno ispuna Invisalign je dobar izbor. Zube koji su pretrpili traumu ili se ne žele iz bilo kojeg razloga direktno opteretiti (mostovi, krunice, opsežni ispuni i liječenja i sl.), a potrebni su u cjelokupnom postupku pomaka zuba ovom tehnikom se možu zaobići ili bitno manje opteretiti. Ova tehnika preporučljiva je kod pacijenata koji imaju potrebu raditi dijagnostiku područja glave magnetnom rezonancijom ili uzimaju ljekove koji utječu na pojavu otečenije i osljetlivijie gingive.

Naravno, postoje mnoga rješenja za ispravljanje zuba, ali niti jedno ne nudi toliki nivo ugodnosti, isplativosti i pouzdanosti koji dobivate Invisalign sistemom. Promišljajte o zdravlju zuba i usne šupljine kao prozoru kroz koji promatramo zdravlje cijelog tijela.

dr. sc. Barbara Mady Maričić, DMD

specijalist ortodont Dentalna poliklinika Mady Maričić Baštijanova 19, Belveder 51000 Rijeka T: +385 51 515 449 info@madymaricic-dent.com

15


DOKTORI SAVJETUJU

Hormoni nas oblikuju

i određuju životne smjernice

Ž

Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med

ivotni ciklus žena zrcalna je slika razine hormona u našem tijelu. Oscilacije tijekom mjeseca gotovo su preslika promjena životnih ciklusa žene. Dinamičke promjene unutar jednoga dana i/ili mjeseca, obilježavaju naše psihofizičko stanje, naše osjete, raspoloženje, fizičku kondiciju, metaboličke procese unutar tijela, reguliraju našu pospanost, glad, snagu, osjet, miris, libido, plodnost. Ne djeluju izdvojeno, međusobno su bitni za cjelovitu regulaciju našeg sustava, pogotovo spolnog. Temelj lučenja spolnih hormona u žene je jajna stanica, odvajanjem vodeće jajne stanice tijekom prve faze ciklusa i njezinim rastom dolazi do prevage lučenja estradiola vodećeg ženskog spolnog hormona koji određuje sudjeluje u definiciji ženskog tijela. Ovulacijom dolazi po prevage u lučenju progesterona. Jajnik postaje primarno mjesto produkcije hormona uz vodeću ulogu jajne stanice kao glavnog nosioca sinteze glavnih spolnih hormona žene. Njihova se koncentracija u krvi ritmički i ciklički mijenja i dinamički izmjenjuje tijekom mjesečnog – menstruacijskog ciklusa. Estrogen ali i progesteron kao glavni produkti hormonske aktivnosti jajnika za osnovni cilj imaju ostvariti najpogodnije uvjete za reprodukciju; rast i sazrijevanje jajne stanice, njezinu oplodnju, prihvat oplođene jajne stanice odnosno embrija i održavanja trudnoće. Malena jajna stanica (antralni folikul) kada dosegne veličinu svega od nekoliko milimetra (2 mm) preuzima ulogu hormonskog proizvođača u jednakoj količini stvarajući estrogene kao i androgene. Daljnjim sazrijevanjem i rastom jajne stanice nakon veličine od 12 mm nastaje prevaga estrogena nad androgenima. Vršno lučenje estrogena bilježimo tijekom ovulacije, dok prosteronsko i estrogensko lučenje bilježimo tijekom vrhunca tzv druge faze menstruacijskog ciklusa u vrijeme očekivane implantacije. Izostankom trudnoće dolazi do pada cirkulirajuće razine hormona u krvi i započinje novi menstruacijski ciklus. Upravo poznavajući ove parametre postaje nam i jasnija njegova reproduktivna funkcija i značaj. Njegova količina je indirektni pokazatelj funkcije rada našeg jajnika kao osnovnog endokrinološkog organa i naše „mladosti“.

16

Za funkciju ženskog tijela bitan je složeni sustav koji kaskadno djeluje od hipotalamusa i hipofize smještenih unutar našeg mozga, preko štitnjače, gušterače, nadbubrežne žlijezde i naravno za ženu najvažnijeg endokrinološkog organa jajnika. Potpuna i uredna funkcija tog cikličkog kruga uspostavlja se ulaskom u pubertet, sustavno traje tijekom generativne dobi ovisno o ovarijskoj rezervi i brojnim znanim i neznanim čimbenicima. Određivanjem razine hormona iz periferne krvi omogućuje nam određivanje stanja i životne faze. Danas poznavanjem vrijednosti cirkulirajućih hormona omogućuje provođenje ciljane terapije bilo s ciljem poboljšanja kvalitete života, ostvarivanje trudnoće, regulacije dinamike menstrualnog ciklusa i/ili regulaciju kozmetskih nepravilnosti. Tijekom životnih ciklusa žene bilježimo fluktuaciju razne hormona, najbitniji parametri koji u veći slučajeva služe poput smjernica su vrijednosti FSH i LH. Smatra se da ukoliko su vrijednosti 12,5 IJ žena s relativnom lakoćom može ostvariti trudnoću. Naravno bitan je međuodnos LH i FSH, te za urednu funkciju jajnika FSH mora biti barem 1,5 veći od LH. Ukoliko nalazimo na povećanu vrijednosti FSH (>12,6 IJ) ozbiljan je pokazatelj smanjenja ovarijske rezerve, odnosno mogućnosti zanošenja. Za što pouzdaniju ocjenu, uveden je AMH (anti Mullerov hormon) kao dodatno pokazatelj ocjene fertilnosti. AMH

pmol/L

0.0-2.2

Vrlo niske koncentracije

2.2-15.7 15.7-28.6 28.6-48.5

Smanjena plodnost zadovoljavajuća plodnost Optimalna plodnost

>48.5

Povećane koncentracije


DOKTORI SAVJETUJU Pod menopauzom se definira posljednje menstruacijsko krvarenje u životu žene, a smatra se da oko 1% ženske populacije ulazi u prijevremenu menopauzu ili menopausu praecox (ona koja nastupa prije 40 godine). Mora se istaknuti da u samoj Hrvatskoj gdje je udio ženske populacije iznosi oko 2 300 000, oko 13% žena životne dobi između 30 i 39 godine ulazi u premenopauzu razdoblje života kojeg obilježavaju manje i veće hormonske neregularnosti uz posljedične kliničke značajke kao što su smanjena reprodukcijska sposobnost, odstupanja u trajanju menstruacijskog ciklusa koji se manifestira bilo produljenijim ili skraćenim ciklusima, neregularnim krvarenjima, poremećajima u neuroendokrinološkoj funkciji uz mogući manifesni umor, vazomotorne tegobe (vrućine, pojačano znojenje, crvenilo kože), poremećaj sna, depresiju, osjećaj nemogućnosti reguliranja vlastitoga tijela, pada libida. Naravno da pojedine obiteljske „tajne“ koje se prešućuju mogu doprinijeti situaciji, npr ako je vaša biološka majka ili jedna od bližih ženskih srodnika (sestra, baka, teta) rano ušla u menopauzu postoji velika mogućnost da se to i vama dogodi. Upravo je zbog toga izuzetno važno da majka koja rano zamijeti svoj ulazak u menopauzu o tome na vrijeme upozori svoju žensku djecu jer to bitno mijenja modalitet i životne prioritete.

Naglašenije ili blaže narušavanje cikličkog dinamičkog ritma započinje ulaskom u klimakterij, da bi se potpuno iscrpio tijekom menopauze. Ulaskom u razdoblje postmenopauze hormonska produkcija ne umire u cijelosti i dalje dolazi do „tihe“ hormonske produkcije drugim metaboličkim procesima bilo iz masnog tkiva, nadbubrežne žlijezde i oskudno iz jajnika. Uz programirani reprodukcijski učinak estrogen sustavno djeluje izvan reprodukcijskog sustava izravno djelujući na brojne fiziološke funkcije u našem tijelu, ostvarujući ključnu ulogu u fiziologiji i metabolizmu masnog tkiva, izgradnji kostiju, izravno djeluju na kardiovaskularni i živčani sustav vežući se izravno na receptore bilo u krvnim žilama ili stanicama mozga. Estrogen svojom izravnom aktivnošću preko estrogenskih receptora smještenih na koštanim stanicama usporava koštanu razgradnju i time sprečava osteoporozu. Osteoporoza, nastaje kao posljedica gubitak koštane strukture nažalost kao sveopći i neizbježan proces započinje ulaskom u naše 4. desetljeće. Tijekom vremena dolazi do nesklada između razgradnje i stvaranje nove kosti. Upravo estrogenom aktivnošću ili djelovanjem pomoću SERM-ova (selektivnih modulatora estrogenskih receptora) pokreće se zaštitni mehanizam očuvanja koštane mase. Također on podupire kolagenski sloj kože, ublažuje stanjivanje kože njezine suhoće i iritacije time i izravno djeluje na vaginalno tkivo, elastičnost stidnice ali i ostalih sluznica na tijelu (suhoća sluznice oka!).

A sve ovisi o ovarijskog

rezervi, odnosno broju jajnih stanice koje time moduliraju molekularnu razinu estrogena u našem tijelu. Upravo o njegovoj količini ovise brojne dinamičke promjene, ujedno oblikujući nas ženama i dajući nam našu osobnost, oblik i karakter.

17


DOKTORI SAVJETUJU Nedostatak estrogena koji dovodi do stanjena sluznice rodnice i uz gubitak mišićnog tonusa ne samo mišićnog dna zdjelice već i mokraćnog mjehura. Posredno dolazi do nedostatka u produkciji laktobacila i glikogena koji imaju odgovarajuću ulogu u zaštiti rodnice i stvaranju njezine otpornosti, upravo to je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do otežanih i bolnih spolnih odnosa, češćih krvarenja iz same rodnice i upalnih promjena vagine ali i problema u nekontroliranom otjecanju mokraće pri podizanju tereta ili napornije fizičke aktivnosti. Danas je poznat i pozitivan estrogenski efekt na kardiovaskularni sustav djelujući izravno na održavanje normalne fiziologije stjenke krvnih žila sprečavaju stvaranje ateroskleroze. Poznat je pozitivan učinak estrogena na lipidni profil odnosno na njegov metabolizam lipida i ugljikohidrata. Svijest o očuvanju ženskog zdravlja postaje iznimno važna obično u drugoj polovici tridesetih, kada žene ili završavaju svoju reprodukciju ili je započinju, ovisno o njihovim životnim prilikama.

Svakodnevnim malim ulaganjem i zdravim načinom života može znatno doprinijeti kvaliteti života tijekom postmenopauze i u seniju.

18

Dnevnim hodanjem od 20 tak minuta jačamo mišićno koštani sustav i učvršćujemo na posredan način naše kosti. Redovitom tjelovježbom, posebice vježbama primjerenim za žensko tijelo, možemo doprinijeti jačanju mišića zdjeličnog dna i time znatno poboljšati probleme s nekontroliranim otjecanjem urina prilikom fizičkog napora ili kašlja. Redovitim unosom vitamina i minerala možemo poboljšati metaboličke procese unutar tijela i posredno stabilizirati dinamiku menstruacijskog ciklusa (vit E 400 IJ, magnezij oksid 400) dok unošenjem kalcija (500 mg /dan) omogućujemo stabilnost koštanog sustava uz dnevni unos vitamina D od 400 do 800 IJ. Mjesečnim samopregledom dojke neposredno nakon završetka menstrualnog krvarenja možemo djelovati preventivno u detekciji raka dojke, svakako godišnje jednom nakon 35 te godine uputno je obaviti i ultrazvučni pregled dojke također u prvoj fazi ciklusa kao godišnji ginekološki pregled koji uključuje i papa obrisak ali i ultrazvučnu ocjenu izgleda jajnika i maternice.

Prim. dr. sc., Ulla Marton, dr. med. spec. ginekologije i porodiljstva

Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo “dr. Marton” A. Hebranga 20; 10 000 Zagreb e-mail: ulla.marton1@zg.t-com.hr Tel.:01-4811336 Fax.:01-4811342 GSM:098 355 769


DOKTORI SAVJETUJU

S

ŽIVOT NAKON MOŽDANOG UDARA

vaki je moždani udar zaseban, posljedice su mnogobrojne - život više nije isti, Iako svi posjeduju potencijal oporavka, malo ih to dostiže, zaključuje magistra fizioterapije Gordana Pošćić koja je u svojoj privatnoj praksi uspješno liječila mnogobrojne pacijente s neurološkim problemima, a posebice one koji su preživjeli moždani udar. Motivacija samog pacijenta i želja da ponovno bude aktivni član društva najbitniji je dio oporavka. Kako osjeća pomake u pokretima i osjećaju tijela, motiv je sve veći i oporavak brži.

Što je moždani udar? Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga te posljedično do određene invalidnosti (smanjenja ili potpune nesposobnosti pokretanja jedne strane tijela, smetnje govora, vida..., nekada do smanjene sposobnosti razumijevanja a često i do depresije).

Rehabilitacija nakon moždanog udara Program rehabilitacije treba započeti što ranije moguće, a provodi ga multidisciplinarni tim stručnjaka (liječnik, fizioterapeut, logoped…). U program rehabilitacije treba uključiti i obitelj bolesnika što značajno doprinosi motivaciji i oporavku bolesnika. Fizioterapija nakon moždanog udara može uključiti mnogo različitih fizioterapeutskih postupaka ovisno o stanju bolesnika, no najvažnije su vježbe kojima nastojimo dobiti maksimalno moguću samostalnost u svakodnevnim aktivnostima i radu. Zahvaljujući mehanizmu neuroplastičnosti mozga, svakodnevnim ponavljanjem dolazi do stvaranja novih veza u mozgu, zdravi dijelovi mozga preuzimaju funkciju bolesnih dijelova koji su pogođeni moždanim udarom. Poboljšavaju se pacijentove sposobnosti, ponovno uče pokreti i aktivnosti svakodnevnog života s namjerom da se postigne funkcionalna aktivnost koja pacijentu dozvoljava kvalitetniji život s postojećim oštećenjem. Važno je da pacijent ponavlja naučene vježbe i aktivnosti koje mu zada fizioterapeut nekoliko puta na dan i što više toga radi sam: oblačenje i skidanje, kuhanje, hranjenje, higijenu itd. da bi zadržao nastali oporavak. - “Use it or lose it” (koristi ili izgubi).

Najkvalitetniji oporavak se postiže unutar godine dana. U tom razdoblju može se lakše i kvalitetnije djelovati na stvaranje novih puteva u mozgu no i nakon tog razdoblja (i nekoliko godina nakon udara) oporavak se nastavlja kontinuiranim vježbanjem. U Privatnoj praksi fizikalne terapije i rehabilitacije Gordana Pošćić provode se specijalni koncepti vježbi s naglaskom na ciljani aktivni pokret kao PNF, Bobath i razni drugi, a kombiniranjem istih dolazi do boljih i bržih rezultata.

Vježbama se intenzivno potiče ili olakšava rad mišića, poboljšava držanje tijela, kretanje, koordinacija i ravnoteža a smanjuje nastanak bolova i spasticitet. Svrha oporavka bolesnika koji su imali moždani udar je da im se pruži izbor i prilika da poboljšaju svoje stanje. Jeste li i Vi dovoljno odlučni i motivirani da promijenite svoje stanje na bolje?

Gordana Pošćić

magistra fizioterapije

Za sva pitanja i dodatne informacije posjetite web stranicu Privatne prakse fizikalne terapije i rehabilitacije Gordana Pošćić: www.fizio-gp.hr ili nazovite 051/431- 326.

19


PEDIJATRIJSKI SAVJETI


PEDIJATRIJSKI SAVJETI

KADA DIJETE PRVI PUTA odvesti ortodontu na pregled?

I

mati lijep osmijeh, ravne i zdrave zube, danas više nije teško. Estetska stomatologija pruža nam niz mogućnosti kako do takvog osmijeha stići. Postavom bezmetalnih keramičkih krunica, ljuskica, izbjeljivanje zuba, samo su dio mogućnosti. No, čim se dotaknemo estetskih zahvata, znamo da isti nisu baš jeftini i nisu pokriveni uslugama osnovnoga zdravstvenog osiguranja.

Rijetki su pojedinci koji imaju lijepo poredane i ravne zube. Njima se ponosimo, lakše ih održavamo, manje se kvare, a lakše poprave i očiste kod stomatologa nego oni krivi. Postavlja se pitanje „Nije li mudrije poredati zube u idealni niz dok si mlad i dobiti lijep osmijeh i dobar zagriz nego krive zube popravljati dok ne dođu na red skupi estetski zahvati?“

Ortodoncija, kao jedna od specijalističkih grana dentalne medicine, bavi se praćenjem rasta i razvoja gornje i donje čeljusti te postavom zuba u optimalan zubni niz i zagriz. Simptomi lošeg zagriza mogu se prepoznati u mlađoj dobi. Neki se daju lako ukloniti, ali neke treba pratiti kroz rast i razvoj i otkloniti ih u najboljem trenutku.

No danas više nema dvojbe da dijete treba poći na prvi pregled kod ortodonta najkasnije s 8 godina.

Ortodont tada može prepoznati određene anomalije, objasniti roditeljima i savjetovati ih na koji način se anomalija tretira i/ili poduzeti odmah korake za tretman. Često anomalije koje uočimo kod djece vidimo i kod njihovih roditelja. Poput većine stvari nasljeđujemo i „dobar ili loš“ zagriz. Poremećaji nicanja zuba, povećan ili neusklađen rast jedne od čeljusti daju se lijepo ispraviti ako se prepoznaju na vrijeme. Ali i dalje su nam veliki problem pokvareni mliječni zubi i prerani gubitak trajnih kutnjaka koji se pojave u usnoj šupljini dok naše dijete ima samo 6 godina. Takvi mliječni zubi ne mogu čuvati mjesto za trajne zube nasljednike, već se trajni zubi zbijaju u čeljustima i to prepoznajemo poput visoko postavljenih stršećih gornjih očnjaka, zuba koji vire izvan zubnog niza, i slično. Cijeli je niz problema koji se mogu pojaviti pri nicanju zuba i njihovom postavom u zubni niz.

Odlascima djeteta stomatologu na pregled i upoznavanje, već u dobi 2,5 - 3 godine, sačuvat ćete djetetove zdrave zube i pripremiti ga da u budućnosti ima ugodniji odlazak stomatologu. Zubi će biti zdravi i lijepi, a time i pripremljeni za mogući ortodontski tretman. Specijalistička ordinacija za ortodonciju mr. sc. Andrej Katalinić, specijalist ortodont Kvarnerska cesta 47a 51211 Matulji, Hrvatska tel.: +385 51 276 505 info@ortodont-katalinic.com

21


ZDRAVLJE +


ZDRAVLJE +

Jedna od sto osoba u Europi boluje od celijakije.

Testirajte se već danas!

C

elijakija ili glutenska enteropatija definira se kao bolest koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem. Smatra se kako je celijakijom zahvaćeno približno 1% populacije, što je čini najraširenijom autoimunom bolesti na svijetu.

Klinička manifestacija bolesti Klinička slika može biti jasna i prepoznatljiva, ali bolest vrlo često može biti i tiha. Simptomi celijakije mogu biti različiti, ovisno o životnoj dobi: • Dojenčad i mala djeca: gastrointestinalni simptomi (povraćanje, nadutost, proljevaste stolice, gubitak na težini, umor, slabost) • Starija djeca i adolescenti: smanjeni rast, anemija - slabokrvnost i neurološki simptomi, oštećenje zubne cakline i sluznice usne šupljine. • Odrasli: simptomi kao što su umor, iscrpljenost, slabokrvnost, promjene na koži, osteoporoza, artritis, migrene, nadutost, povišeni jetreni enzimi, osteopenija i neuromuskulaturni poremećaji oštećenje zubne cakline i sluznice usne šupljine.

Zašto se testirati na celijakiju? Učestalost komplikacija neliječene celijakije povećava se s vremenom: • 35% osoba razvit će osteoporozu; • 30% osoba oboljet će od drugih autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa 1; • 20% osoba patit će od anemije; • osam puta povećava se rizik od pobačaja; • devet puta povećava se rizik od limfoma crijeva; • povećan je rizik od razvoja limfoproliferativnih bolesti (kronična limfatična leukemija...). Neliječena celijakija tumači se niskim stupnjem svijesti o širokom spektru kliničkih oblika bolesti, kao i nedovoljnim korištenjem dostupnih seroloških laboratorijskih testova.

Iz kapljice krvi, za samo 10 minuta, saznajte rezultat! Cijena testiranja iznosi 385,00 kn. Dijagnostika celijakije Brzim serološkim dijagnostičkim imunokromatografskim testom (Simtomax [DGP]) otkriva se celijakija i nedostatak IgA antitijela. Izvođenje testa je jednostavno te omogućava dobivanje nalaza u roku 10 minuta. Test je iznimno osjetljiv pa je negativan nalaz s velikom preciznošću zaista negativan, dok pozitivan nalaz zahtijeva daljnju gastroenterološku obradu jer se dijagnoza celijakije gotovo isključivo postavlja biopsijom crijeva. Osjetljivost testa je 94%, a specifičnost 95%.

Liječenje celijakije Celijakija, iako je kronična bolest, ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira, započne s liječenjem i bezglutenskom prehranom. Uz dobro poznavanje bezglutenske prehrane zdravlje osobe s celijakijom može biti jednako zdravlju svake druge osobe! Postoji li bilo kakva sumnja ili simptomi koji bi mogli ukazivati na celijakiju potrebno se testirati jer neliječenje ove bolesti dovodi do brojnih i ozbiljnih komplikacija.

Centar za preventivnu medicinu 10000 Zagreb, Mirogojska cesta 16 Tel.: 01 4696 168; 01 4696 191 www.stampar.hr e-mail: preventivna.medicina@stampar.hr

23 23


ZDRAVLJE +

Kada je i zašto dom za starije prednost pred vlastitim domom?

O

dabir mjesta življenja u trećoj životnoj dobi ne bi smio biti prepušten slučajnosti. Konačni odabir rezultat je formiranja različitih kriterija kroz različite aspekte. Treća životna dob nikako nije beznačajna, nego mora rezultirati produženjem i podizanjem kvalitete života.

Otuđenost, sve brži tempo i način života mladih, samački dani bez razgovora i osjećaj nebrige društva za staru osobu, dovodi do usamljenosti, a često i do depresije starijih, što je jedna od posljedica pri ostanku kod kuće. Stoga je od iznimne važnosti da pojedinac shvati kako dolaskom u dom ne gubi vlastitu osobnost, da ga obitelj nije odbacila nego je ovdje započelo razdoblje njegove zlatne životne dobi. Upravo odabirom pravog doma, čije su prednosti nad ostankom kod kuće višestruke, birate sigurnost za sebe osobno ili svojeg roditelja. Dom Severović svojim korisnicima pruža zdrav i aktivan život okružen mirom, srećom i zadovoljstvom. Vođeni mišlju kako je osnova pravog čovjeka i pravog društva priroda, odabrana je i lokacija Doma Severović koji je smješten usred parka prirode Medvednica daleko od buke i vreve.

24

U takvom ambijentu pruža ozračje koje krijepi, mjesto s atmosferom doma koje daje osjećaj blagostanja i sigurnosti. Visokokvalitetna zdravstvena njega usavršavana kroz godine radnog iskustva, temelj su Doma Severović.


ZDRAVLJE + Velika važnost posvećena je komforu, dizajnu i poštivanju standarda, stoga svaka jednokrevetna i dvokrevetna soba ima kupaonicu opremljenu prema međunarodnim standardima, klimu, telefon i televizijski priključak. Kuhinja našeg doma opremljena je po HACCP standardima te prilagođena za svakog korisnika ponaosob. Za svaku sobu osigurana je mogućnost visokog medicinskog nadzora i hitne liječničke intervencije. Važno je za napomenuti kako se je skrb u Domu Severović holistički orijentirana što znači da se ne bazira samo na pružanju zdravstvene skrbi i fizičke njege, već i uslužuje svačije pojedinačne društvene, rekreacijske i duhovne potrebe, pa se tako na prostrani dnevni boravak i blagovaonicu nastavlja 3000 m2 botaničkog vrta obogaćenog sa šetnicama i šezdesetak vrsta različitog bilja u čijem održavanju korisnici doma aktivno sudjeluju. Svakodnevna individualna i grupna fizikalna terapija, kreativne radionice, proslave rođendana, plesne večeri, vjerske usluge te izleti daju Vam potpuni osjećaj zajedništva u vlastitom domu.

Dođite i uvjerite se kako se živi punim plućima u Domu Severović.

Gordana Severović, bacc. med. tehn

www.dom-severovic.hr Podgorska ulica 91 Novaki Bistranski (kod Zaprešića) tel: 01/3390-944 mob: 098/326-356 e-mail: info@dom-severovic.hr

25


ZDRAVLJE +

SPORT ZA SVE

preventivni pregledi i pomoć pri odabiru tjelesne aktivnosti za rekreativne sportaše Zašto je važna sportska rekreacija? Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je redovitu tjelesnu aktivnost u faktore koji značajno doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja te prevenciji bolesti. Primarni cilj sportske rekreacije je pozitivan utjecaj na zdravlje. Provođenjem sportsko-rekreacijskih aktivnosti dolazi do održavanja i podizanja psihičkih, funkcijskih i motoričkih sposobnosti organizma s osnovnim ciljem - poboljšanjem zdravstvenog statusa.

Suradnja u korist naših članova U društvima sportske rekreacije, članicama Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ (ZSSR) nude se različiti sadržaji rekreacijskih aktivnosti s opterećenjima različitih intenziteta, koji za vas mogu biti ili prelagani ili preteški. U prvom slučaju oni neće imati nikakvog utjecaja na vaš organizam, a u drugom mogu predstavljati zdravstveni rizik. Stoga ZSSR počinje suradnju s renomiranom zdravstvenom institucijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, čiji su educirani djelatnici i suvremena oprema kompetentni za preventivne preglede u području sportskorekreacijske medicine.

26

Zašto je važan preventivni pregled za sve rekreativne sportaše? Zadatak preventivnog zdravstvenog pregleda je utvrđivanje aktualnog zdravstvenog statusa i otkrivanje mogućih rizika za zdravlje povezanih s fizičkom aktivnosti. Tako se povećava sigurnost tijekom vježbanja, a preporučena tjelesna aktivnost primjerena zdravstvenom statusu i sposobnostima doprinosi unapređenju fizičkog, psihičkog i socijalnog zdravlja, povećavajući ujedno i kvalitetu života rekreativnog sportaša. Preventivni pregled omogućuje izbor tjelesne aktivnosti primjerene zdravstvenom statusu.

Koje su koristi preventivnog zdravstvenog pregleda za rekreativne sportaše? Preventivni zdravstveni pregled za rekreativne sportaše ciljano je usmjeren na utvrđivanje onih zdravstvenih i funkcionalnih karakteristika, koje će korisniku i voditelju aktivnosti omogućiti izbor najprimjerenijih zdravstveno usmjerenih tjelesnih aktivnosti uz maksimalno smanjenje neželjenih događaja.


ZDRAVLJE + Postupak obuhvaća: • Ispunjavanje upitnika o osobnom i obiteljskom zdravlju te dosadašnjoj sportskoj i rekreacijskoj aktivnosti, pregled postojeće medicinske dokumentacije; • Fizikalni pregled srca i pluća, trbuha, lokomotornog sustava te mjerenje krvnog tlaka; • EKG i spirometrija; • Glukoza u krvi, kompletna krvna slika, urin; • Osnovna antropometrijska mjerenja, indeks tjelesne mase; • Savjetovanje s kineziologom; • Savjetovanje s nutricionistom; • Zaključno mišljenje uz preporuke o pravilnoj prehrani i primjerenoj tjelesnoj aktivnosti te za potrebne dodatne medicinske postupke; • Izdavanje „Zelenog recepta“ s potrebnim uputama za voditelje programa u centrima ZSSR „Sport za sve

Gdje možete obaviti preventivni pregled za rekreativne sportaše? Preventivne preglede, kao i druge usluge iz područja preventivne medicine, možete obaviti u Centru za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u kojem zahvaljujući suvremenom pristupu i metodama korisnici dobivaju jedinstveni uvid u svoje zdravlje i fizičke sposobnosti te osobne rizike za razvoj bolesti.

Brinemo o Vašem zdravlju Kontrola zdravlja je sigurnost – vježbanje je lijek. Cijena preventivnog pregleda iznosi 300,00 kn, a za članove ZSSR “Sport za sve” 250,00 kn. Obratite nam se s povjerenjem i rezervirajte svoj termin jer Vam za individualni pregled, savjetovanja i analize želimo posvetiti dovoljno vremena. Za ostale usluge Centra za preventivnu medicinu, članovima ZSSR odobravamo popust od 10%.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Centar za preventivnu medicinu 10000 Zagreb, Mirogojska cesta 16 Tel.: 01 4696 168; 01 4696 191 www.stampar.hr e-mail: preventivna.medicina@stampar.hr

Sport za sve - Zagreb Savska cesta 137 10000 Zagreb e-mail: rekreacija@zgsport.hr www.sportzasve-zagreb.hr

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb www.stampar.hr I www.zdravljezasve.hr

PELUDNI KALENDAR ZA KONTINENTALNU HRVATSKU SIJEČANJ

VELJAČA

OŽUJAK

TRAVANJ

SVIBANJ

LIPANJ

SRPANJ

KOLOVOZ

RUJAN

LISTOPAD

STUDENI

PROSINAC

LIJESKA ČEMPRESI JOHA JASEN BREZA HRAST GRAB KOPRIVE PLATANA TRAVE PITOMI KESTEN AMBROZIJA PELIN

KONCENTRACIJA PELUDI

NISKA - samo iznimno osjetljive osobe će imati tegobe

UMJERENA - većina će alergičnih osoba imati tegobe

VISOKA - sve će alergične osobe imati tegobe

27


ZDRAVLJE +

PREHRANA za ZDRAVLJE

Z

vuči poprilično revolucionarno propisivati hranu! No, riječ je o STANIČNOJ PREHRANI i hranjenju tjelesnih stanica, a ne o pukom punjenju želuca i osjećaju sitosti. Malo tko razmišlja da hrana utječe na sve tjelesne stanice, a samim time i na sve segmente našeg života: na raspoloženje, količinu energije, mentalnu svježinu, vitalnost i zdravlje općenito, a o kvaliteti stanice ovisi da li nam je zdravlje loše, prosječno ili pak odlično. Iako su mnogi mišljenja da se zdravo hrane, to još uvijek ne jamči dovoljnu opskrbu svim potrebnim hranjivim tvarima. Svakodnevni stres na radnom mjestu, tjelesne i emocionalne traume - sve to, uzima danak u hranjivim tvarima. Samo nekoliko miligrama neke tvari može odlučivati o razlici između umora i energije, napetosti i opuštenosti, zdravog imunosnog sustava i sklonosti infekcijama. Loše stanje ne očituje se odmah kliničkom slikom. Na početku su simptomi nejasni, poput umora, depresije, lošeg raspoloženje i oslabljenog imuniteta. Temeljno gledajući, bolest zapravo predstavlja sumu staničnih poremećaja, konglomerat događaja na staničnoj razini koji pridonose stanju u cijelom tijelu.

Ljudsko je tijelo savršeni aparat, a dajući mu svakodnevno kompletnu i uravnoteženu prehranu uz pomoć stanične prehrane sa idealnim sadržajem svih makro i mikronutrijenata, mnogi od ovih problema moguće je izbjeći.

28

U današnje vrijeme uravnoteženu prehranu često pronalazimo u knjigama, ali rijetko na tanjuru. Iako namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže hranjive tvari, mnoge na naše stolove stižu osiromašene zbog iskorištenog tla na kojem se uzgajaju, načina skladištenja i transporta i termičke obrade. Često smo svjedocima kako su mnogi „preskočili doručak“, popili nekoliko šalica kave i nakon obilnog ručka bili bez energije, lošeg raspoloženja i bez potrebnog radnog elana. Dugi radni dani, fast food prehrana i industrijski rafinirana hrana daju mnoštvo praznih kalorija i, a za posljedicu imaju nutritivni deficit- manjak vitamina, minerala, fitonutrijenata. Uvstimo li u svoju prehranu staničnu prehranu, kompletnu krvnu sliku moguće je popraviti već za tri mjeseca, meka tkiva i organe regenerirati već u periodu od šest mjeseci do godine dana. Vrlo kvalitetno možemo popraviti i koštanu strukturu, što je vrlo važno kod dijagnosticiranih stanja osteopenije i osteoporoze.


ZDRAVLJE + Nutricionistička obrada uz dijagnostiku vitaminsko mineralnog sadržaja dati će jasnu sliku u kakvom nam je stanju organizam. Tek potom možemo sa sigurnošću utvrditi koji dodatak je potrebno uzimati, u kojoj količini i koliko dugo da bi organizam zaštitili i popravili opće stanje. Polugotove, izbalansirane formule na bazi izolata sojinog proteina predstavljaju idealno rješenje i predstavljaju fast food, ali na zdrav način. U kombinaciji sa klasičnim obrocima idealno su rješenje zbog svoje praktičnosti, brze pripreme, a nadasve idealnog nutritivnog sastava i dobrog okusa. Prepoznati su kao programi stanične prehrane koji daju veliku nutritivnu vrijednost, a manji kalorijski unos, što rezultira visokom dozom energije sa potpunom apsorpcijom hranjivih tvari. Inteligentna hrana bazirana na principima stanične prehrane nudi ravnotežu prirode i znanosti, a teži osigurati uravotežene količine vitamina, minerala, fitonutrijenata koji su nam svakodnevno potrebni za održavanje optimalnog zdravlja. Jednom kada osjetite snagu i vrijednost stanične prehrane, osjetit ćete razliku! Suzana Tomašević,

mag. nutricionizma Direktorica Nutrivita d.o.o.

Informacije i stručno nutricionističko savjetovanje: www. nutrivita.hr E-mail: info@nutrivita.hr Kontakt: 091 366 9876

29


ZDRAVLJE +

OTKRIJTE NAMIRNICE

koje vam štete!

I

ntolerancija na hranu („odgođena alergijska reakcija tipa III”) očituje se kao nepoželjna reakcija organizma na unos određene hrane ili sastojaka hrane. Intolerancija na hranu nije niti trovanje niti alergija na hranu. Kod alergija na hranu nastaje brza uzročnoposljedična reakcija, neposredno nakon konzumacije određene hrane uz jasnu kliničku manifestaciju. Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, a simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane ili sastojak hrane. Najčešći simptomi intolerancije na hranu su: • gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, nadutost, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva) • dermatološki (kožni osip, suha koža, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, akne, psorijaza) • pretilost • respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj) • neurološke (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica) • psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost)

U testovima su zastupljene namirnice iz svih prehrambenih skupina: žitarice s glutenom, žitarice bez glutena, povrće, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, ribe, rakovi i školjke, sve vrste mesa i proizvoda od mesa, začini, jaja, sladila, aditivi i konzervansi.

Test intolerancije na hranu preporučuje se svim osobama od navršene pete godine života koje pate od navedenih simptoma. Bez Testa intolerancije osoba teško može točno i precizno znati koja namirnica izaziva određene simptome. Rezultati dobiveni testom intolerancije na hranu omogućuju primjenu odgovarajuće prehrane eliminacijom namirnica koje su testiranjem pokazale određeni stupanj intolerancije (eliminacijska dijeta). Dijeta je individualna, ovisi o zdravstvenom stanju samog pacijenta te stupnju intolerancije za određenu namirnicu (koliko dugo je potrebno izbjegavati određenu namirnicu i s kojom jednako vrijednom namirnicom ju je moguće zamijeniti). U Centru za preventivnu medicinu Test intolerancije na 88 namirnica (alergena) moguće je obaviti po cijeni od 1.375,00 kuna, 176 namirnica (alergena) 2.530,00 kuna i na 264 namirnice (alergene) 3.520,00 kuna. Za grupno testiranje (pet i više osoba) odobrava se popust 10%.

Centar za preventivnu medicinu 10000 Zagreb, Mirogojska cesta 16 Tel.: 01 4696 168; 01 4696 191 www.stampar.hr e-mail: preventivna.medicina@stampar.hr

30


ZDRAVLJE +

KOLIKI JE VAŠ KRVNI TLAK? Kolika je starost Vaših krvnih žila? Koliki je Vaš indeks arterioskleroze?

O

dgovore na ova pitanja možete doznati iz jednog mjerenja sličnog mjerenju tlaka!

Što je povišen krvni tlak i zašto je važna stalna kontrola? Povišen krvni tlak (arterijska hipertenzija) je stanje trajno povišenog arterijskog krvnog tlaka iznad 140/90 mmHg. Vrijednost krvnog tlaka ovisi o dobi, tjelesnoj aktivnosti, stupnju stresa, emocionalnom stanju i dobu dana (ujutro je obično viši nego navečer). Osobe s povišenim krvnim tlakom imaju šest puta veći rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila (srčani udar i moždani udar). Ove bolesti uzrok su smrti gotovo polovice stanovnika grada Zagreba.

Kakav je to uređaj? NEX 400 nije obični tlakomjer, već uređaj koji mjeri i fiziološke karakteristike stanja arterija i srca, sistolički tlak, dijastolički tlak, srednji tlak, puls i tlak pulsa. Ovim uređajem moguće je provjeriti elastičnot arterija, procijeniti starost arterija, odrediti indeks arterioskleroze i usporediti trenutačnu tjelesnu težinu s idealnom. Nakon mjerenja dobiva se lako razumljiv nalaz, koji grafičkim (crtežom) i brojčanim vrijednostima opisuje odnose tlaka krvnih žila, na osnovu kojih se dobivaju informacije o različitim dijelovima arterijskog sistema.

Kako si možete pomoći u prevenciji i liječenju povišenog krvnog tlaka? • Prestanite pušiti! • Smanjite tjelesnu težinu! • Smanjite unos alkohola! • Smanjite unos soli! • Povećajte tjelesnu aktivnost! • Uvedite uravnoteženu prehranu! • Smanjite stres u svakodnevici!

Jednim mjerenjem krvnog tlaka doznajte starost vaših krvnih žila, indeks arterioskleroze i ostale brojne osobine vašeg srca i krvnih žila za samo 15 minuta i 70,00 kuna!

Obratite nam se s povjerenjem i unaprijedite svoje zdravlje! Mjerenje možete dogovoriti već danas pozivom na brojeve telefona Centra za preventivnu medicinu: 01 46 96 168 01 4696 191

31


ZDRAVLJE +

VAŽNOST ODMORA ZA ZDRAVLJE KRALJEŽNICE

U

ovom tekstu vam želimo skrenuti pažnju na važnost zdravlja naše kralježnice tijekom odmora i istaknuti da joj u svakom trenutku trebamo pružiti optimalnu priliku da ostane u dobroj formi. Svi znamo da smo velikim dijelom sami odgovorni za svoje zdravlje. Zašto onda ne posvećujemo jednaku pažnju svome tijelu kao što vodimo računa o svom obrazovanju, karijeri, izgledu i materijalnim dobrima? Imamo jedno tijelo koje ne možemo zamijeniti kao što možemo zamijeniti npr. auto kada nas više ne služi. Briga o našem tijelu je vještina koju svakako trebamo savladati. Trebamo znati slušati vlastito tijelo, čuti i razumjeti na vrijeme njegove poruke. Zdravlje našeg tijela ovisi o zdravlju svake njegove stanice. Za zdravu svaku stanicu, tkivo i organ treba zdravo okruženje bogato energijom i vodom koje daju život, a odmor regeneraciju. U mladosti su većini poklonjeni dobri temelji, poslije kroz život o nama ovisi kakvog će zdravlja dočekati starost. Naša kralježnica je središnji organ koštanomišićnog sustava. Ona je uključena u gotovo svaki pokret. Potpora je gornjeg trupa i glave, te stabilizira zdjelicu što znači da održava uspravni položaj tijela. Također treba naglasiti da ona štiti osjetljive strukture leđne moždine. Moderan način života s premalo kretanja, povećanom učestalošću pretilosti, te pretjeranim opterećenjem kralježnice tijekom svakodnevnog rada povećava učestalost razvoja degenerativnih promjena na kralježnici.

Svakodnevno susrećemo oko sebe (na ulici, u tramvaju, kafiću, uredu) ljude kako koriste svoje mobitele i računala u vrlo neugodnim i neprirodnim položajima koji utječu na promjene kralježnice i sve se više žale na bol? Pojava bolova u kralježnici jedna je od najčešćih bolesti današnjice. Ako gledamo statistički, vidjet ćemo da je to slučaj kod približno 50% populacije srednje dobi i 80% populacije starije dobi. Kod ljudi mlađe životne dobi uzroci bola najčešće su prekomjerna opterećenja kralježnice koja mogu dovesti do akutne hernije i. v. diska, dok su degenerativne promjene najčešći uzrok bola u kralježnici kod starije populacije. Pojedini autori navode podatak da 90% muškaraca starijih od 50 godina i 90% žena starijih od 60 godina imaju radiološke znakove degenerativnih promjena. Napredak u istraživanju, prevenciji, dijagnozi i liječenju poremećaja vezanih uz kralježnicu znatno pridonosi povećanju kvalitete života. Kako bi se postiglo i zadržalo psihofizičko zdravlje, cijelo tijelo mora biti u ravnoteži. Zdravlje je i pitanje energije koja polazi od kralježnice i širi se po cijelom tijelu, te upravlja svakom pojedinom stanicom. Upravo je zato važno paziti na zdravlje kralježnice, priuštiti joj kvalitetan odmor i regeneraciju tijekom noći od svakodnevnih opterećenja. Naš dnevni ritam i učinkovitost u radnim i rekreativnim aktivnostima ovisi o dobrom snu, a za spavanje treba osigurati najbolje uvjete. Uz spavaću sobu na mirnoj strani, prozorom kroz koji struji svježina, ugodne pidžame i posteljine posebno je važan ležaj na kojem spavamo. Krevet nas prati od rođenja do kraja života.

Jedna od najvećih avantura u životu je spavanje. 32


ZDRAVLJE + Jedino na madracu dnevno provedemo 8 sati u komadu! Zato treba spavati na dobrom ležaju koji bi trebalo prilagoditi svakom pojedincu. Ukoliko želite najbolje za sebe i svoju kralježnicu, te točno utvrditi kako ležaj utječe na kvalitetu vašeg sna, postoji mogućnost mjerenja pritiska madraca na tijelo mjernim uređajem, a na taj se način utvrđuje trenutna opterećenost kralježnice prilikom spavanja.

Dobar madrac pruža pravilnu potporu i drži kralježnicu u fiziološkom položaju. Isto tako jastuk treba biti odgovarajuće visine i podupirati kralježnicu u vratnom dijelu. Svi dijelovi ležaja trebaju biti izrađeni od kvalitetnih i udobnih materijala, zdrave mikroklime s dobrom vodljivosti topline i vlage, higijenski lako održive. Time se postiže ugoda za sva naša osjetila i kvalitetan obnavljajući san. Ukoliko primijetite da je kvaliteta vašeg sna loša, to je signal koji svakako trebamo shvatiti ozbiljno i potruditi se osigurati sve preduvjete da bolje spavamo. Dakle, dobar početak je provjera madraca na kojem spavate. Ukoliko je istrošen, previše mekan i ne podupire vašu kralježnicu, svakako investirajte u novi kvalitetan ležaj, a tijelo će to prepoznati. Ne zaboravite, na svakome od nas je odgovornost čuvanja svoga zdravlja, a time i zdravlja svoje kralježnice. Zdravo spavanje nam omogućava da uživamo u zdravijem i duljem životu. Ako smo dobro spavali ustajemo s pozitivnom energijom koja nas čini sretnima i zadovoljnima.

Tijelo je dom naše duše, a madrac je mjesto gdje se odmaramo i skupljamo snagu za novi dan. Prima Vita madraci i jastuci osiguravaju: fiziološku ravninu kralježnice (nema pritiska na diskuse), mikrocirkulaciju i limfni optok (sprječava dekubitus), zaštitu zglobova, pravilno disanje, obnavljanje tjelesne energije - rast kod djece, smanjen broj okretanja tijekom sna, 100% apsorpciju energije gibanja tijela, zaštitu od svih geopatogenih zračenja. Djeluju antistresno i regenerirajuće. Mr.sc.Nadica Škreb-Rakijašić

dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije Poliklinika DOKO Hrvatskog proljeća 38. Zagreb tel/fax : 01/2006 336 email: poliklinika.doko@gmail.com

Svi materijali imaju certifikat kvalitete po EU eko standardima: * Vrhunska termoaktivna i viskoelastična pjena posebne recepture od samoprozračujućih stanica koje reagiraju na toplinu i težinu tijela, gustoće 80kg/m3, * Profilirana ploha od hladno lijevane pjene * Profilirani kaltschaum * PU opruge-elastična pjena velike čvrstoće * navlake: medisave, silver line * Vijek trajanja je 10 godina HRVATSKI PROIZVOD

Prilikom kupnje madraca pažnju trebamo posvetiti gustoći materijala i njegovoj elastičnosti. Madraci koji su elastičniji, manje su skloni deformacijama i prate fiziološku liniju kralježnice. Proizvodi od materijala male gustoće, najčešće imaju i nisku jezgru stoga nisu najbolje rješenje za zdravlje i korištenje svaki dan.

Spavajmo bolje, živimo dulje!

www.primavita.hr Green gold centar, Radnička 52 tel: 01 2066 306

33


ZDRAVLJE +

SAČUVAJTE SVOJE INTIMNO ZDRAVLJE

U

našem tijelu postoji nebrojeno mnogo tzv, dobrih bakterija, koje žive s nama u simbiozi i svojim djelovanjem pomažu u očuvanju našeg zdravlja, odnosno štite nas od djelovanja ostalih, štetnih bakterija. Vaginalna sluznica je jedna od regija koja je prirodno kolonizirana dobrim bakterijama, laktobacilima. Zadaća laktobacila je produkcija mliječne kiseline, koja je zadužena za održavanje kiselog pH. Održavanje pH vrijednosti u kiselom rasponu je od iznimne važnosti, jer kiseli medij sprječava razmnožavanje drugih bakterija i razvoj upale. Neophodno je da laktobacila u vaginalnoj sluznici bude u dovoljnoj količini, kako bi mogli proizvesti dovoljno mliječne kiseline i na taj način naš štititi od patogena. Direktan utjecaj na broj laktobacila imaju naše životne i higijenske navike. Stres, hormonske promjene, terapija antibioticima, seksualna aktivnost…. Sve su to faktori koji mogu smanjiti koncentraciju laktobacila, koji onda posljedično ne mogu proizvesti dovoljno mliječne kiseline i stvaraju se uvjeti za razvoj vaginalne upale. Na jednaki način djeluju i naše higijenske navike: pretjerano pranje agresivnim sredstvima smanjuje broj laktobacila, jednako kao i korištenje uložaka od umjetnih materijala, koji utjecajem na vlažnost regije i smanjeno disanje kože stvaraju uvjete za razmnožavanje drugih mikroorganizama.

Na neke faktore možemo utjecati, npr. promjena higijenskih navika na način da koristimo uloške od pamučnih materijala koji ne mijenjaju pH sluznice i pranje specijaliziranim sredstvima koji imaju pH vrijednost uravnoteženu s pH vrijednosti vaginalne sluznice. Drugi faktori, poput stresa, hormonskih promjena, terapije antibioticima ili sl… nisu pod našim utjecajem. Da bi smanjili njihov utjecaj na koncentraciju laktobacila, potrebno je povremeno provesti terapiju vaginalnim probioticima.

34

Vaginalni probiotici sadržavaju probiotike prirodno prisutne u vaginalnoj sluznici i na taj način pomažu održati koncentraciju laktobacila i dovoljnu produkciju mliječne kiseline. Vaginalna primjena probiotika u ovom slučaju ima prednost pred oralnom, jer tako probiotik unosimo direktno na mjesto djelovanja. Na tržištu su dostupni različiti oblici vaginalnih probiotika, no možda su najjednostavniji za primjenu probiotici integrirani u higijenski tampon. Korištenjem ovakvih tampona ne samo da imamo odgovarajuću higijensku zaštitu tijekom menstruacije, nego istovremeno i djelujemo preventivno na vlastito zdravlje. Uz jednostavno korištenje probiotičkih tampona tijekom nekoliko ciklusa godišnje, sukladno uputama proizvođača, bez potrebe za dodatnim unosom probiotika na neki drugi način održavamo koncentraciju dobrih bakterija i čuvamo svoje zdravlje. Za one koji ne vole tampone, na raspolaganju je intimna krema s probioticima, koja se može koristiti samostalno ali i kombinirati s korištenjem tampona. Proizvodi su dostupni u ljekarnama i drogerijama dm, kao i u trgovini Bijeli štacun u trgovačkom centru Westgate, te u internet trgovini www.tosama.hr Uz kodnu riječ PROBIOTIK u trgovini Bijeli štacun (TC Westgate) ostvarujete 15% popusta na proizvode s probiotikom. Kod vrijedi do 31.12.2015.


ZDRAVLJE +

UMJETNA RASVJETA I ZASLONI RAČUNALA

kao NEPRIJATELJ Vaših očiju

V

ećina nas upoznata je s opasnostima koje ultraljubičasto zračenje ima po naš vid. Na sreću, naše oči imaju razvijene mehanizme zaštite od sunčevih ultraljubičastih zraka. Jedan od prirodnih mehanizama zaštite je sužavanje zjenica oka na danjem svjetlu, a veći dio oštećenja prouzročenih UV zrakama koje su se ipak probile do mrežnice popravit će obrambeni mehanizmi u tom dijelu oka. Ipak, osobe s predispozicijom za određene očne bolesti (kratkotrajne akutne upale i tumorske promjene na površini oka, te senilna degeneracija makule) a posebno roditelji male djece, trebali bi biti upoznati i s mogućnostima zaštite očiju. Ali što je s umjetnim izvorima svjetla modernih tehnologija? Naime, sve više smo okruženi umjetnim izvorima svjetla u obliku zaslona računala, pametnih telefona, televizora i tableta, te uvodimo isključivo niskoenergetske izvore svjetla (LED diode, pogotovo hladne bijele boje koja najbolje oponašaju dnevno svjetlo) kao ekološki opravdana koja nisu najbolje rješenje i za naše oči. Rizična strana ovakvih izvora svjetla sastoji se u naglašenoj komponenti u plavom dijelu vidljivog spektra, posebno u području takozvanog visokoenergetskog plavog svjetla koje se nalazi na prijelazu prema ultraljubičastom zračenju.

DUGOTRAJNA

Z A Š T I TA

ZA

ZDRAVE

OČI

Naše oči su prilagođene za gledanje “uz“ ili „na svjetlu“, a ne „u svjetlo“. Za razliku od radiovalnog zračenja mobitela, za koje ne postoje čvrsti dokazi o njihovoj štetnosti osim blagog zagrijavanja tkiva, plavi i ultraljubičasti dio spektra zračenja imaju dokazano loš učinak na mrežnice oka u kojima mogu uzrokovati oksidacijski stres s posljedičnim oštećenjima DNA, kao i odumiranje stanica. Mehanizmi zaštite poput sužavanja zjenica gube svoju funkciju u zatvorenim prostorima, što je posebno veliki problem kod djece čije široke zjenice propuštaju neusporedivo više svjetla u zatvorenim prostorima dok njihove prozirne leće slabije filtriraju štetno plavo svjetlo u odnosu na zamućene leće kod starijih.

Evo nekoliko jednostavnih mjera zaštite očiju: • dodatno smanjivanje intenziteta svjetline monitora i mobitela u tami, • udaljavanje niskoenergetskih izvora zračenja od očiju, posebno ukoliko se radi o jakim izvorima svjetla u uredima i kućanstvima, • upotreba filtera na plavo svjetlo kao sastavni dio naočalnih leća ili kao dodatne zaštitne folije koje prekrivaju navedene izvore svjetlosti.

1 2 3

FILTRIRA ŠTETNO SVJETLO (PLAVO-LJUBIČASTO SVJETLO & UV)

• Utjecaj navedenih izvora svjetlosti na naše oči, saznat ćemo tek za nekoliko desetljeća, a do tada budimo oprezni.

DOPUŠTA PROLAZ KORISNOM SVJETLU (UKLJUČUJUĆI PLAVO-TIRKIZNO SVJETLO)

Adrian Lukenda,

PRUŽA NAJPOTPUNIJU ZAŠTITU PROTIV REFLEKSIJE, PRLJAVŠTINE, OGREBOTINA, PRAŠINE IVODE

dr. med., spec. oftalmologije

35


I UZ ZAHTJEVAN POSAO OČI SU ODMORNE.

EYEZEN ™ NAOČALNE LEĆE: BEZ NAPORA, DOK GLEDATE U EKRAN.

ESSILOR OTKRIJTE LEĆE DIZAJNIRANE ZA KORIŠTENJE U SUVREMENOM OKRUŽENJU.