Page 1

брой 114/05.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БРОЙ 114

НАЧИН НА ЖИВОТ БАРСЕЛОНА БЕБЕ В СВЕТА НА МАЙЧИНОТО МЛЯКО МАМА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА КРАСИВА УСМИВКА

МАЙ 2016

РЕСТОРАНТСКИ ИГРИ

5

НЕЩА, КОИТО ДЕЦАТА НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ЯДАТ

МАЙСКИ ВЪЛНЕНИЯ В КУХНЯТА

ДА ВИ ВЪРВИ ПО ВОДА

ХРАНЕНЕ НА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА

БАНАНИ, А НЕ ЛЕКАРСТВА


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Фотограф корица: Бояна Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов, Ива Милорадова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Анета Попиванова, Тони Калушкова, доц. Ралица Георгиева, д-р Любомир Дамянов, д-р Петър Петров, проф. Петър Петров Счетоводство: D&D

Печат: Звезда от корицата: Ивайла Адрес на редакцията:

София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Тя, Природата Понякога си мисля, че хората, които са живели преди хиляди години, са били по-разумни от нас. Те са знаели, че тя, Природата, е по-силна, по-умна и че ние сме нейни деца. Днес за съжаление непрекъснато забравяме тези неща. Ние я преобразяваме, усмиряваме, усвояваме. Тя се примирява, затаява (до време). И ни отговаря. С размах и ожесточение. Наказва ни за безразсъдството ни и за това, че не я ценим и уважаваме. Сметката няма да я плащаме ние, даже не и нашите деца. Най-вероятно ще плащат нашите внуци и правнуци. И ако не поумнеем много бързо, разплатата ще бъде безпощадна. Какво можем да направим? Аз вярвам в малките стъпки. Убедена съм, че даже дребните неща са от значение, особено когато са направени от всички. Да рециклираме, да посадим дърво, да пазим. Да се откажем от моментната печалба, за да има бъдеще. Защото тя, Природата, със сигурност ще ни се отплати както за доброто, така и за злото.

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [50]

[46]

[38] 12 Събития на месеца

10 Новини

14 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

ТЕМА НА БРОЯ

СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ 18 Ротавирусната инфекция във въпроси и отговори Ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси по отношение на заболяването и ваксинацията срещу неговата поява.

БРОЙ 114

8 Избор на редактора

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ 28 Как да скриете бременността си? 30 Витамините от А до Z Ще научите за какво е важен витамин Е по време на бременност.

20 Пробиотици и здраве Те помагат за елиминиране на болестотворните бактерии от червата. Ще научите за какво още са полезни пробиотиците и защо трябва да ги използваме.

32 Защо е важен контролът при късното майчинство

24 Запек Запекът е често срещан стомашен проблем във всяка една възраст. Ето защо трябва да му обърнем внимание.

РАЖДАНЕ 38 Новите тенденции в практиките при раждане по света Начинът, по който са раждали бабите ни, дори и майките, се различава много от начина, по който раждат жените днес.

26 ГЕРБ Ще ви представим няколко стъпки в борбата със заболяването.

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

[84] 16 Цифрите разказват

40 Да ви върви по вода Околоплодните води по време на раждането 42 Шест здравословни практики при раждане от институт „Ламаз Интернешънъл” Стъпка 4 - Избягвайте ненужните интервенции. ЗДРАВЕ И КРАСОТА 46 Банани, а не лекарства 48 Лесни рецепти за красива усмивка

34 ЗАЕДНО за раждане и отглеждане на едно по-здраво поколение

50 Всички ползи от мицеларната вода В последните няколко години мицеларната вода се превърна в истински козметичен хит. А в какво се състои всъщност нейната тайна? Предлагаме ви да разберете. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ 54 Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси


[94]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

60 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? Представяме ви пети месец. 62 Рецепти за мъници 64 Подправено Кога се въвеждат подправките в храненето на бебето? 66 В света на майчиното мляко Хормони 70 Всичко за недоносените бебета Ценни съвети в помощ на родителите, сблъскали се с предизвикателствата на преждевременното раждане. LIFE 74 В помощ на мама 80 Сетивата Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека. Ред е на вкуса. 82 Баба знае най-добре - да, ама не! Понякога съветите, които ни дават бабите, по-скоро биха объркали нещата, отколкото да ги оправят и затова ви представяме най-честите несъответствия между тях и истинската действителност.

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 86 Пет неща, които децата не би трябвало да ядат 88 Ресторантски игри Ще научите как да забавлявате хлапетата само с подръчни средства, като използвате предметите от масата в заведението.

[ СЕМЕЙСТВО ]

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 90 Как децата да бъдат послушни Представяме ви 4 изпитани трика.

РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 94 Hollywood родители & децата им Представяме ви звездите кръстници.

92 Наръчник на родителя за превенция и реакции на насилието над дете Темата за безопасността на детето извън дома, а и в разширена семейна среда не е нова. За съжаление тя е все по-акту96 Кратък наръчник за татковци ална, а с появата на интернет и новите Все повече представители на силния пол технологии и доста всеобхватна. изпитват силен глад за установяване на смислена връзка с децата си. Ето няколко начина да бъдете баща за пример. СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 98 Що е то метаболизъм?

[88]

ТЯ И ТОЙ 100 Цветни страсти Любимият цвят разкрива не само настроението ни в момента или личността, а и много повече. Ето какво говори любимият нюанс за сексуалния ви живот.

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 102 Майски вълнения в кухнята 104 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 106 Фън шуй почистване в осем стъпки Качественото пролетно почистване може да направи чудеса с личната ви енергия, която ще ви дава сили. ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 108 Барселона - градът на Гауди 112 Комикс 116 Конкурси 117 Жълти страници

[108]

ЗДРАВЕ 56 Хранене на недоносените бебета За храненето на недоносените бебета разговаряме с д-р Анета Попиванова - специалист по детски болести и неонатология, Клиника по неонатология, СБАЛАГ „Майчин дом“

[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ www.kenguru.bg ] 3


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

ДА ЖИВЕЕ КРАЛ БОБ! Миньоните са дошли на този свят с една-едничка цел - да служат на най-злостния злодей на всички времена. Но когато Скарлет Омъртвил изпраща трима миньони да задигнат короната на кралицата, Боб оплесква нещата и става новият крал на Англия. Да живее крал Боб! Тези малки жълти човечета, които общуват помежду си на неразбираем за хората език (и се държат доста странно), вече са големи любимци на децата. Прочетете повече за новите приключения на жълтите сладури в книжката на издателство „Колибри“.

ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ ФОРМИ И ЦВЕТОВЕ Вашето дете ще научи повече за формите и цветовете заедно с отзивчивата пчеличка. На помощ се втурват Уили, Шелби, Флип, Лара, Кралицата и госпожица Касандра. Книжката на издателство „Колибри“ изобилства от игри, весели лабиринти, загадки и рисунки за оцветяване, подходящи за деца до 6 години. „Форми и цветове“ е част от задължителната предучилищна подготовка, но може да служи за занимания и подготовка на децата и вкъщи. Всяко дете ще поиска да научи формите и цветовете с това занимателно учебно помагало.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ МАЙ

ВЯРНО ИЛИ ГРЕШНО? На колко въпроса ще успеете да отговорите вярно, преди да е изтекла една минута? Това може да разберете, като разгърнете страниците на книжката на издателство „Фют“ „Вярно или грешно. В нея ще откриете 1000 въпроса на различни теми – природа, наука, спорт, игри и забавления. Към книгата има и пясъчен часовник, който отброява точно една минута. Можете да играете сами, с приятели или със семейството си, а докато се забавлявате, ще научите интересни факти за света около вас и ще прекарате чудесни мигове с вашите близки.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА

НОВИ ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ Най-новото попълнение в колекцията „Приказна съкровищница“ на издателство „Софтпрес“ е книгата „Нови вълшебни приказки“. Авторските вълшебни приказки на Любомир Николов ни срещат с новите приключения на знайни и незнайни герои, принцеси и чудни зверове в далечни земи. Вълшебните истории са скътали магията и чудесата на народите и в тях мъдреците от всички краища на света са сбрали най-интересните житейски съдби и безброй поучителни истории.

АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ, КНИГИ, АКТИВНОСТИ

„НАТИСНИ ТОЧКАТА” ОТ ЕРВЕ ТЮЛЕ „Натисни точката“ е завладяваща книга, която не изисква от възрастния, който чете, специални умения за четене на истории. „Натисни точката“ от самото си заглавие и в продължение на цялата книга дава на детето инструкции какво да прави: натисни жълтата точка, разтърси книгата… На всяко действие на детето книгата реагира с обръщането на страницата. Точките се движат, летят, разбъркват

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

се, растат, докато накрая книгата ни пита „Искаш ли да започнем отначало?“, и можете да сте сигурни, че всеки, абсолютно всеки, независимо малък или голям ще отговори с категорично „ДА“. Авторът на книгата Ерве Тюле е френски художник, който е световноизвестен със своите занимателни и интерактивни книги. Книгите му са произведения на изкуството, които възпитават усет към красивото, развихрят въображението и показват на детето, че светът на изкуството е

„УСМИВКИ ПОД ВОДАТА“ Оцвети пиратския флаг на Спондж Боб и заповядай на лов за съкровище! Игри, лабиринти, загадки, колело на късмета... С тази гигантска книжка за оцветяване няма да скучаеш нито за миг. Обичаш ли да играеш на „Открий разликите“? А ако можеш да се преобразиш в супергерой, кого ще избереш? Напиши отговора в книжката и кажи на приятелите си каква е твоята супер сила. Спондж Боб и Патрик са готови за приключения с неочакван край!

забавен и достъпен. „Натисни точката“ за първи път е публикувана през 2010 година и от тогава до сега е преведена на 36 езика, продадени са 1 800 000 копия. През месец юни и българските деца ще могат да се насладят на тази иновативна книга. Тя ще бъде издадена от издателство Funky Books, което планира да запознае най-малките читатели и с други световно известни автори.


НОВИНИ lifestyle

БЛЯСКАВИ МОДНИ РЕВЮТА НА НАЙИЗВЕСТНИТЕ МАРКИ ЗА ДЕЦА – ПРАЗНИЦИ НА ДЕТСКАТА МОДА 2016 На 8 април 2016 г. в зала „Европа“ на столичния Парк хотел Москва се проведе четвъртото национално издание на престижните Празници на детската мода. То се организира от Арт компания „Нови звезди“ и е уникално по рода – единственото събитие за детска мода в България, което събира на една сцена български и чуждестранни брандове за детска и младежка мода и аксесоари. Над 150 модела между 1 и 18 години представиха колекциите пролет-лято 2016 на 8 марки – Junona Fashion House, LC Waikiki, Carnival Kids, Trinitti, Стела - Русе. Бяха показани дизайнерските колекции на Гергана Влахова – Little Princess Tutu Boutique, и Калина Стайкова – Trendy, която показа стилни модели за майки и дъщери. В програмата бяха представени и няколко от изгряващите звезди на Арт компания „Нови звезди“ – млади и талантливи певици.

РАЖДАНЕТО В „ДЕВА МАРИЯ“ СТАВА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО! От 18 април раждането в „Дева Мария“, Бургас, става напълно безплатно без значение дали е естествено или чрез цезарово сечение. Безплатно ще могат да родят и бременните, които не водят женска консултация при акушер-гинеколог от лечебното заведение. „Отпадането на всички такси за раждане няма да намали качеството на услугите в Родилното отделение. Придобиването на статут на единствена университетска болница в Бургаска област е гаранция за по-високо ниво на обслужване и компетентност. Това е свързано и със създаване на нови лекари специалисти в „Дева Мария“ като база за обучение в условията на дефицит на кадри“, категорична е д-р Даниела Георгиева – управител на болницата. Кампанията за безплатно раждане ще продължи в следващите три години под наслов „Хиляда повече бебета за Бургас!“. Целта е насърчаване на раждаемостта в региона.


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

ХОЛАНДСКАТА МАРКА MUTSY ПРЕДСТАВЯ КОЛЕКЦИЯ REFLECT

Слънцезащита и ангажираност към природата Дерматологични лаборатории Avѓne осигуряват с продуктите си за слънцезащита на вашата кожа оптимална UVB-UVA защита и се ангажират за запазване на морското биоразнообразие: Продуктите на Avѓne са: • С минимум слънцезащитни филтри за висока толерантност. • С дълготрайна клетъчна защита. • С формули, разработени с цел минимизиране на влиянието им върху морската среда. Търсете продуктите в аптеките!

Reflect е премиум линия детски колички, представяща едно ново лице на модела IGO. Моделът е спортен, но със силно изразен акцент върху модата, комфорта и сигурността. Платът е ватиран с водоотблъскващ и ветрозащитен външен слой. Визията на количката завършва с модерни детайли

като алуминиеви елементи, ципове с метално покритие и кожени акценти. Вътрешността на сенника е направена от светлоотразяващ материал, което повишава видимостта на количката в тъмното. Светлоотразяващите части на коша за новородено и седалката няма да оставят неза-

белязани Вас, Вашето бебе и красивата количка. Колекция Reflect пресъздава модните тенденции от най-изтънчените модни подиуми, истинския лукс и желанието за свобода. Официален вносител и дистрибутор: "Ивентас" ЕООД, www.iventas.bg

БОЧКО СЕ ГРИЖИ ИГРИТЕ НА ТВОЕТО БЕБЧЕ ДА НОСЯТ САМО ЗАБАВЛЕНИЕ, БЕЗ ПЕТНА! Течният перилен препарат "Бочко" вече може да намерите в два варианта – Сензитив, и новият, още по-грижовен, Алое вера. Нежните формули на течните перилни препарати "Бочко" са с вложен натурален сапун. Имат отлично изпиращо действие и ефикасно отстраняват упоритите петна от бебешките и детските дрешки. Изключително грижовни към нежната и чувствителна кожа на бебето. Съдържат 100% разтворими активни съставки, които не остават в бебешките дрешки след изпиране

и изплакване. Не съдържат оцветители и фосфати. С отличен изпиращ ефект дори при 30°C. Опаковката от 1300 мл ще стигне за цели 20 пълни перални независимо от цвета на прането.

НОВИТЕ PAMPERS® PREMIUM CARE С КОПРИНЕНА МЕКОТА Pampers представя най-меката пелена, създавана някога от марката, направена от копринено меки материали и уникални абсорбиращи каналчета. Новите пелени Pampers с 5-звездна защита на кожата са перфектни за всеки малък ценител на мекотата.

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Новите Pampers Premium Care осигуряват 5-звездна защита за кожата благодарение на следните няколко иновации: • Нов копринено мек горен слой • Уникални абсорбиращи каналчета • Интелигентен индикатор за влага • Дишащи микропори • Еластични ленти.


KОКОНА СЛЪНЦЕ - СЛЪНЦЕПРЕДПАЗЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ SPF 30 Лятото предстои и за да отговори подобаващо на топлите слънчеви лъчи, КОКОНА предлага слънцепредпазен крем за бяла и чувствителна кожа КОКОНА SPF 30 е с висок филтър на защита. Кремът е подходящ за хора с чувствителна кожа и много светъл цвят на кожата, както и за деца над 3 години. Особено подходящ е през първите дни на излагане на слънце. UVB - защитава кожата от изгаряне, UVA - минерален - защитава кожата от стареене. Водоустойчивата му формула придава равномерен загар, не оставя мазни следи по кожата и на дрехите.

1А 17-А ПОРЕДНА ГОДИНА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ДЕЦАТА И ФУТБОЛЪТ“ ОТКРИВА МЛАДИ ФУТБОЛНИ ТАЛАНТИ С ПОДКРЕПАТА НА COCA-COLA

За 17-а поредна година Асоциацията на българските футболисти организира националната програма „Децата и футболът“ със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и с дългогодишната подкрепа на Coca-Cola. Тази година 25 футболни турнира ще зарадват любителите на движението и спорта в областните центрове на цялата страна, а над 5000 подрастващи ще премерят сили в надпреварата. Идеята на програмата е да насърчи децата да превърнат спорта в свое хоби, а защо не – и в бъдеща професия. Първите мачове от програмата „Децата и футболът“ се проведоха между 20-22 април в Ямбол и Пазарджик. Следващата спирка на футболните турнири са градовете Хасково и Кърджали – на 12-14 май 2016 г.

МНОГО ВИСОКА СЛЪНЦЕЗАЩИТА БЕЗ НУЖДА ОТ РАЗНАСЯНЕ С PHOTODERM MAX SPF 50+ Прозрачният спрей е лесен за нанасяне на всеки 2 часа, както препоръчват дерматолозите. Защита е осигурена от филтрите и подсилена то вътрешна биологична защита - патента Cellurar Bioprotection®, която защитава имунитета на кожата и целостта на клетките на епидермиса. Продуктът е подходящ за всеки тип кожа, дори най-чувствителната, за тяло и при деца над 3-годишна възраст.


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

7 май 15-и национален BMW събор в Пловдив Очаквайте 15-и юбилеен събор, официалното откриване е на 7 май от 11.00 часа в Международния панаир Пловдив. Входът за деца до 9 години е безплатен, но те трябва задължително да са с придружител.

16 май Детски спектакъл „Някъде в морето” Интерактивната постановка за деца "Някъде в морето“ на квартет „Вокалисимо“ разказва за трудностите в живота на четирима пътуващи артисти и как те ги преодоляват по един забавен начин. Спектакълът е на сцената на читалище „Михаил Гелев“, София, на 16 май от 17.00 часа. 27 май „Нощта на оскарите“ в НДК НДК отваря вратите си за блясъка на червения килим, за да посрещне зрелищния танцов спектакъл „Нощта на оскарите“. Обновеното шоу ще бъде представено на 27-и май в Зала 1 на НДК от 20.00 часа. Звездата на Народния театър Дарин Ангелов, двукратната ни световна шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева, любимецът на публиката от първото издание на X Factor Ангел Ковачев и един от най-атрактивните танцьори у нас – Алфредо Торес, са само част от имената в звездното шоу.

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

МАЙ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 20май

„50 години номер 8”

Носителят на Златната топка Христо Стоичков подготвя феноменално шоу, озаглавено подобаващо „50 години номер 8“. Бенефисът ще се проведе на 20 май от 20.00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Един срещу друг ще се изправят най-добрите български и чужди футболни играчи, които ще покажат класата и таланта си. Те ще бъдат разпределени в два звездни отбора – в единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия - тези, чието тайно оръжие е левият крак. С участието на: Диего Марадона, Карлос Валдерама, Джика Хаджи, Джика Попеску, Хорхе Кампос, Хосе Луис Чилаверт, Иван Саморано, Джанфранко Дзола, Антонио Бенариво, Наско Сираков, Данчо Лечков, Любо Пенев, Давор Шукер, Звонимир Бобан, Емо Костадинов, Краси Балъков, Роберто Баджо, Ромарио, Хуан Роман Рикелме, Жан-Пиер Папен, Петер, Диего Гутиерес, Предраг Миятович, Деян Савичевич, Лотар Матеус и др.

4 - 7 май Uriah Heep на живо в Пловдив и Русе Uriah Heep - една от английските култови хард рок банди, ще зарадва отново многобройните си български фенове. Репертоарът на групата включва хитове от над пет десетилетия – от 70-те до сега, между които култови парчета като Gypsy, Easy Livin, July Morning, Look At Yourself, Stealin и Lady in Black. Концертите на Uriah Heep са на 4 май на Колодрум Пловдив и на 7 май в Булстрад Арена – Русе, от 20.00 часа. 5 май The Unique Voices представят VINCERO Тримата български тенори The Unique Voices Георги Петров, Веселин Вачев и Борис Луков като световните трима Доминго, Карерас и Павароти съчетават красотата на оперния глас с различни музикални жанрове. Sofia Live Club има удоволствието да посрещне тримата български тенори за първи път на своя сцена. Началото е от 20.00 часа.

27-29 май Световна купа по художествена гимнастика За шести пореден път Българска федерация по художествена гимнастика е домакин на кръг от Световната купа по художествена гимнастика. На 27, 28 и 29 май зала „Арена Армеец“ ще посрещне състезателки от близо 40 държави, които ще премерят сили и ще зарадват отново многобройните си български фенове в напрегната надпревара преди Европейското първенство в Холон и Олимпийските игри в Рио. Ще участват 51 гимнастички индивидуално и 21 ансамбъла от четири континента.


ÁËÀÃÎÄÀÐÅÍÈÅ ÍÀ ÍÀÉ-ÍÎÂÈß ÊÎÌÏËÅÊÒ  LEGO® DUPLO® ÏÎÄÕÎÄßÙ ÇÀ ÄÅÖÀ ÎÒ 2-5 ÃÎÄÈÍÈ По света има толкова много животни и всяко едно от тях е различно. Можем да ги открием около нас в най- различни цветове и размери. Красотата се крие в разнообразието им. Благодарение на своето въображение всяко дете може да обиколи света, срещайки се с животни и хора или откривайки красотата на нашата земя. Тези познания премахват ограниченията и отварят нови хоризонти пред децата и родителите.

Можем да научим толкова много! Да поговорим за имената на животните и как се казват техните деца. Каква е разликата между тях и защо някои живеят в джунглата, а други в Африка? Играта с комплектите на LEGO® DUPLO® Около света лесно се адаптира към възрастта на вашето дете. Малчуганите могат да научат какви звуци издава маймуната или лъва. В комбинация с комплект LEGO DUPLO Около света децата се учат да свързват всяко животно с неговото бебе. За по-големите деца ще бъде интересно с какво се хранят животните и какви са техните навици.

ÂÑÈ×ÊÈ LEGO DUPLO ÏÐÎÄÓÊÒÈ ÑÀ ÈÇÐÀÁÎÒÅÍÈ ÎÒ ÂÈÑÎÊΠÊÀ×ÅÑÒÂÅÍÈ ÌÀÒÅÐÈÀËÈ È ÑÀ  ÁÅÇÎÏÀÑÍÈ, ÒÚÉ ÊÀÒΠÇÀ ÍÀÑ ÁÅÇÎÏÀÑÍÀÀ ÈÃÐÀ Å ÍÀÉ-ÂÀÆÍÀ

LEGO, the LEGO logo and DUPLO are trademarks of the LEGO Group.© 2016 The LEGO Group.

ÈÃÐÀÉ ÑÚÑ ÑÂÎÈÒÅ ÏÐÈßÒÅËÈ ÆÈÂÎÒÍÈÒÅ ÏΠÑÂÅÒÀ


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ почивка поотделно

Петя Лечева

Има почивка и почивка. И ако почивката на цялото семейство дава възможност да прекараме време заедно, то почивката само с приятелки ме презарежда по един по-различен начин. Съответно не виждам причина да не се възползвам от почивка поотделно. За да можеш пълноценно да се отдаваш на любовта и грижите за любимите хора, трябва да имаш какво да отдаваш. Т.е. трябва да отделяш време и само за себе си. А какво по-хубаво от това да прека-

За

раш няколко дни на почивка с приятелки. И ако някоя от вас ми каже, че никога не е изпитвала нужда да се отърси поне за малко от ежедневието, от отговорностите на майка и съпруга и да стане отново онова малко диво, лекомислено момиче, ще кажа, че не е съвсем честна със себе си. А ако единственото време, което прекарваме заедно цялото семейство е само годишният отпуск, то тогава явно нещо е сбъркано в това семейство.

Против Обичам семейството си, и то много. Дните, които прекарваме един с друг, са малко и единственото време, когато можем да бъдем тримата, са точно когато планираме почивката си заедно и се радваме на преживяното. С нетърпение очакваме всяка следваща и последваща година и няма как дори да си помисля, че хубавите моменти няма да са споделени с най-близките на сърцето ми хора. Защото почивката е един от тези хубави моменти нищо, че дните се броят на

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Нели Христова

пръстите на двете ми ръце - идват бавно и минават бързо. Затова съм и против и под почивка няма как да имам предвид „почивка“ от любимите хора. Защото те не ме натоварват. Защото те за това са любими - искаш да си с тях колкото се може повече, а времето за това никога не е достатъчно, и когато имаш някакви си няколко дни, е в пъти по-добре да бъдете заедно, отколкото всеки да е сам и поотделно.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

ВОДАТА В

В ЦИФРИ

2 ЧАШИ

вода, изпити на малки грътки, могат да оправят потиснатото настроение и да ви извадят от състоянието на депресия. Малко познат факт е, че водата има ролята на Бърза помощ при умора и меланхолия.

70% от човешкото тяло са вода.

1,5 Л ВОДА НА ДЕН Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНОТО КОЛИЧЕСТВО, КОЕТО БРЕМЕННАТА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ПРИЕМА ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА СВОЯТА БРЕМЕННОСТ. ТО Е ПО-МАЛКО В СРАВНЕНИЕ С ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ПОРАДИ ПОВИШЕНОТО КОЛИЧЕСТВО ТЕЧНОСТИ В ОРГАНИЗМА И ВЕРОЯТНИТЕ ОТОЦИ, КОИТО БИХА МОГЛИ ДА СЕ ПОЯВЯТ, ОСОБЕНО В КРАЯ НА БРЕМЕННОСТТА. 1300 вида вода съществуват до

този момент в природата. В това число влизат някои от най-често срещаните - сладка и солена, твърда и мека, дъждовна и ледникова и т.н.

До 20 г.с. по време на бременност бъдещата майка трябва да изпива по вода всеки ден. Това количество е важно за пълноценното развитие на нейното бебе в утробата.

2-2,5 л

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Н2O

или формулата на водата, се среща само на книга. Идеално чиста вода в природата не съществува, тъй като в състава й винаги присъстват някакви примеси.

1 чаша

вода с лимонов сок е много подходяща сутрин на гладно за пречистване на организма.

6-8 чаши

вода на ден са в състоние да ви гарантират добро самочувствие. Нищо не ви пречи да опитате! Съставът на майчиното мляко е . Ето защо кърмените бебета не се нуждаят от допълнително количество течности, защото те си набавят всичко необходимо от кърмата на мама.

87% вода


[ ТЕМА НА БРОЯ ] СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ Автор: Нели Христова

Консултант: доц. Ралица Георгиева, неонатолог, Болница по педиатрия, София

Ротавирусната инфекция във въпроси и отговори Ротавирусните инфекции са много често срещани, а в бебешката и ранната детска възраст заболяването е доста тежко като протичане и рискът от усложнение

е значителен. Ето защо ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси по отношение на заболяването и ваксинацията срещу неговата поява.

пъти се налага прием в болница, където се правят допълнителни изследвания и детето се оставя на системи. Течностите за оводняване през устата в повечето случаи имат неприятен вкус и децата ги плюят. Може ли да се добави нещо, което да ги овкуси? Категорично НЕ! Когато детето има разстройство и повръщане не бива да овкусявате течностите, които му давате със захар, мед или някакъв плодов сок. Това допълнително ще засили симптомите.

Важно ли е да ваксинираме детето срещу ротавирусна инфекция? Категорично ДА! Ротавирусните инфекции са често срещани, а с най-голям риск от усложнения и значително тежко протичане на заболяването са бебетата и малките деца. Обикновено при ротавирусната инфекция в ранна детска възраст се налага болнично лечение, а това е допълнителен шок както за детето, така и за неговите родители. Защо при заразяване с ротавирус се налага болнично лечение? Симптомите на инфекцията включват остра и водниста диария, която може да продължи от 2 до 7 дни! Към нея в повечето случаи се добавя и обилно повръщане, както и повишена температура. Нерядко като допълнително усложнение може да има и проблеми с дихателните пътища. Детето е отпуснато и вяло, а в резултат на диарията и повръщането може да получи обезводняване, което е особено опасно за едно малко човече. Ето защо, тъй като в домашни условия няма как да бъдат възстановени загубените течности и електролити, често

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Може ли да се дават течности на основата на изотонични разтвори, които употребяват спортистите? Категорично НЕ! По време на стомашно-чревна инфекция коремната стена е много пропусклива, което допринася за лесното преминаване на всичко, което детето поглъща в кръвта. Изотоничните разтвори не са предназначени за деца и следователно не трябва да се употребяват. Може ли да се дава храна на болното дете? Да, ако то има апетит, но диетата трябва да бъде щадяща. В повечето случаи обаче, когато има налице стомашно-чревно разстройство детето няма апетит. Има ли ефективно лечение на ротавирусната инфекция? Лечението е симптоматично и се нарича оводняване. Внимателно подбраните пробиотици след консултация със специалист гастроентеролог или педиатър позволяват съкращаване на продължителността на инфекцията. В никакъв случай не използвайте лекарства, които потискат изхожданията, това само ще изостри инфекцията. Има ли друг начин за предпазване от инфекцията освен ваксинация? Категорично НЕ! Вирусът е изключително устойчив и заразяването с него е много лесно.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ Автор: Нели Христова

ПРОБИОТИЦИ И ЗДРАВЕ Приложението на пробиотици е един много дискутиран проблем и все повече се налага мнението за ползата от тях още от първата седмица след раждането. Те осигуряват подобряване на локалния имунитет в червата, като спомагат

за елиминиране на болестотворните бактерии оттам. Освен това помагат за растежа на т.нар. полезни бактерии, което е от особено значение, както за доброто състояние на стомаха, и имунитета като цяло.

Важно ли е да ваксинираме детето срещу ротавирусна инфекция? В кои случаи да прилагаме пробиотик? Най-честите случаи, които налагат приложението на пробиотици, представлява групата на децата, при които поради различни причини се е налагало лечение с антибиотици. В тези случаи абсолютно винаги се нарушава балансът на чревната флора и той трябва да бъде коригиран. Тук е незаменимата роля на пробиотиците, особено в периода след приключване на антибиотичната терапия. Освен това пробиотичната терапия може да продължи и по-продължително време до възстановяване нормалното състояние на червата.

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


ЗДРАВЕТО ЗАПОЧВА ОТ ЧЕРВАТА

В България австрийската марка ОМНИ‑БИОТИК® е представена с три висококачествени пробиотични комбинации, който имат неоспорими ползи за здравето: ОМНИ‑БИОТИК® 6, ОМНИ‑БИОТИК® 10 и ОМНИ‑БИОТИК® ПАНДА.

здравословни чревни В бактерии. По този начин ЕТО ЗАП агресивните, причиняващи ОЧВА инфекции микроорганизми, ОТ ЧЕРВАТА могат да се размножат бързо. Така може да се причини антибиотик асоциирана диария (причинено от антибиотици разстройство). Според проучанията, в зависимост от антибиотика, при 25-50% от пациентите се появява разстройство. В тези случаи е особено важно да върнем бързо равновесието на чревната флора. Поради това е добре да се придържате към формулата “Никакъв антибиотик без ОМНИ-БИОТИК 10”! ОМНИ-БИОТИК 10 комбинация от специално изследвани бактериални щама, която е разработена за прилагане при антибиотик асоциирана диария, постинфекциозен синдром на раздразненото черво, дивертикулит, диария от различен произход, пародонтит.

РА

Модерната наука потвърждава това. Само ако храносмилането функционира добре, ние се чувстваме изцяло във форма. Защото чрез милиарди микроорганизми червото управлява голяма част от всички процеси на обмяна на веществата в нашето тяло, произвежда жизненоважни витамини, ензими и аминокиселини и неутрализира всички вредни вещества, които попадат в организма ни с храната. Затова нашата чревна стена се нуждае от извънредно силна защитна бариера под формата на здравословни бактерии, благодарение на които всичко, което може да ни навреди, не прониква в чревната ни стена и не попада в кръвта. Ежедневно приемайте активни чревни бактерии, за да компенсирате загубата, възникнала поради нездравословна храна, стрес, антибиотично лечение.

ЗД

Това твърдение е старо колкото самата медицина. Още в текстове отпреди 4000 години на аюрведическите лечители червото е описано като център на доброто здраве.

ОМНИ‑БИОТИК® ПАНДА е пробиотична

комбинация при имунологичен дисбаланс ‑ за майката и бебето от първия ден на пробиотична формула за чревно здраве раждането

ОМНИ‑БИОТИК® 6 е универсална ОМНИ‑БИОТИК® 6 съдържа шест важни жизнени бактериални щама, които в комбинация усилват положителните качества на всеки отделен вид. ОМНИ‑БИОТИК® 6 спомага за укрепване на имунната система, може да се използва при метаболитни нарушения и хронични заболявания в кардиологията и гастроентерологията. Има доказано антигъбично действие.

Прием на ОМНИ‑БИОТИК® 6 се препоръчва и след химиотерапия, когато агресивното лечение е довело до нарушения в чревната флора.

ОМНИ‑БИОТИК® 10 е професионалистът

към антибиотика

Антибиотиците имат основната задача да унищожат болестотворните микроорганизми. За съжаление антибиотиците същевременно унищожават и части от защитната чревна лигавица и вредят на естествените,

ОМНИ‑БИОТИК® ПАНДА е изключително подходящ при застрашени от алергия бебета (имунологичен дисбаланс) - препоръчва се прием от бременната в последните два месеца от бремеността, както и от бебето през първата година след раждането. ОМНИ‑БИОТИК® ПАНДА подпомага жизненоважната популация от бактерии в детските черва и подпомага балансираното съзряванена имунната система.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ

Какво е значението на пробиотиците за организма?

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Нека най-напред да напомним определението за пробиотик: „Живи организми, които, приети в съответните количества, оказват здравословен ефект върху организма“. Това означава, че за да наречем нещо храна, хранителна добавка или медикамент „пробиотик“, въпросното нещо трябва да съдържа живи микроорганизми, те да имат въздействие върху повече от един орган или система и, естествено, действието им да е обвързано с дозата. Първият официално признат в научната литература пробиотик е българското кисело мляко (домашно квасено).


Антибиотиците и чревната флора

Антибиотиците, особено широкоспектърните, едновременно с болестотворните микроорганизми много бързо унищожават нормалната чревна флора и в до 40% от случаите това може да доведе до развитието на диария. Затова назначаването на пробиотик успоредно с антибиотик е задължително.

Приемането на пробиотик трябва да започне до 72–рия час след началото на антибиотичната терапия и да продължи една седмица след това. Антибиотиците не унищожават пробиотиците. Освен пробиотиците за здравето на нашата чревна флора се грижат пребиотиците и синбиотоците.

Пребиотици

Пребиотиците са несмилаеми хранителни субстрати, които стимулират растежа и развитието на „полезната“ чревна флора в дебелото черво и увеличават нейната метаболитна активност. Към пребиотиците се отнасят фруктоолигозахариди, инулин, олигофруктоза, лактулоза и галактоолигозахариди – всички с растителен произход. Освен това те имат свойството да увеличават усвояването на някои минерали като калций и магнезий.

Синбиотици

Комбинацията между пробиотици и пребиотици в един препарат се нарича синбиотик и води до едновременното действие на двата компонента.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ Автор: Нели Христова

ЗАПЕК

Консултант: д-р Пламен Петров, завеждащ Отделение по гастроентерология в УМБАЛ „Софиямед"

Запекът, или констипацията, е често срещан стомашен проблем във всяка една възраст. За запек се приема състояние на трудно или нередовно

изпразване на червата, като най-характерните му признаци са тъпи болки, усещане за подуване, спазми и тежест.

КОЕ ПРИЧИНЯВА ЗАПЕК?

Ако страдате от запек, най-вероятно сте взели под внимание всички съвети, дадени от близки и роднини, както и сте изчели написаното по този въпрос. Ако обаче отскоро се сблъсквате с този проблем и лекарят е изключил физическа причина за него, нашият съвет е най-напред да обърнете внимание на своето меню. Основните неща, които трябва да бъдат включени в храната, са няколко и никак не е трудно да си ги набавите.

Течности Дневният прием на течности трябва да бъде поне 2 литра, като тук не се включват чайовете, кафето и, разбира се, алкохолът. Създайте си навик в обедното ви меню да присъства супа, а от напитките изключете всичко газирано. Фибри Фибрите помагат изключително много при запек, тъй като едно от свойствата им е да регулират функцията на стомаха и червата. В естествен вид се съдържат най-много в плодовете, зеленчуците, варивата и зърнените храни, а най-богати на фибри са зелен фасул, спанак, тиквички, зелен лук, маруля, чушки, ябълки, праскови, сливи, ананас, боровинки, ягоди, пъпеши и дини.

Как влияе физическата активност при запек? Научни изследвания сочат, че движението помага много, ако страдате от запек. Затова, ако имате възможност и най-вече желание, се движете повече, особено ако работите стационарна работа - ходете пеша, а ако това е невъзможно, си създайте навик да спортувате поне веднъж седмично в удобно за вас време. В случай че подходящата диета, повечето течности и прием на храни, съдържащи фибри, не помогнат, трябва да знаете, че на аптечния пазар има и

медикаменти - лекарства, миниклизми и хранителни добавки, които можете да използвате. Това трябва да става обаче само преди задължителната консултация с вашия лекуващ лекар или специалист гастроентеролог. Подходящи медикаменти срещу запек Няколко са основните групи препарати в борбата със запека: • Увеличаващи обема • Омекотители • Лубриканти • Лаксативи • Прокинетици.

Има случаи, когато запекът е един от водещите симптоми на евентуално злокачествено образувание - рак на дебелото черво, ето защо профилактичните прегледи трябва да се извършват редовно, особено в семействата, където има роднини с такова заболяване.

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


[ ТЕМА НА БРОЯ ] СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ Автор: Нели Христова

ГЕРБ

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещан стомашен проблем във всяка една възраст, при

който се наблюдава хронично връщане на стомашно съдържимо в хранопровода.

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВА?

Причините, предизвикващи нарушаването на баланса в стомаха, са много. На първо място това са алкололът и тютюнопушенето. Немалка роля за появата на ГЕРБ играе и стресът, както и останалите разстройства на нервната система. На трето, но не и по значение място са нерационалното хранене и консумацията на пикантна и мазна храна. Обикновено обилното количество храна или лягането непосредствено след вечеря могат да провокират неприятните оплаквания. При ГЕРБ е противопоказано еднократното ядене, като за сметка на това се препоръчва прием на по-малко количество, но по-често. Храната и течностите 3 часа преди сън трябва да се избягват. Независимо от факта, че на пазара има достатъчно медикаменти за лечение на този проблем, много от пациентите предпочитат да контролират оплакванията си чрез подходящ диетичен режим.

НЯКОЛКО СТЪПКИ ЗА ЗДРАВ СТОМАХ

#Регулирайте количеството Приемайте малки количества храна. По-големите дози пълнят стомаха за няколко часа, което повишава риска от проблеми с храносмилателния тракт. Опитайте да приемате същото количество храна 3-4 и дори 5 пъти дневно. # Осигурете си спокойствие по време на хранене Установено е, че стресът повишава производството на стомашна киселина, ето защо се опитайте да спазвате следните принципи докато се храните: • Дъвчете бавно. • Никога не яжте на крак. • По възможност си пуснете хубава музика.

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

• След нахранване постойте прави или се разходете. • Не се навеждайте, не вдигайте тежки предмети и не работете тежка физическа работа. • Не приемайте храна преди лягане поне 3 часа преди това. #Забранени храни Има храни, които въпреки че са вкусни, увеличават производството на стомашна киселина като: • Домати и доматено пюре; • Мазни храни; • Пикантни храни; • Чесън, лук и мляко; • Газирани напитки, кафе, алкохол. Препоръчително е да избягвате приема на гореизброените или поне да ограничите употребата им в случай на проблем със стомаха.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

КАК ДА СКРИЕТЕ БРЕМЕННОСТТА СИ? Автор: Силвия Костова ВСЕ ОЩЕ НЕ СТЕ ГОТОВА ДА РАЗГЛАСИТЕ ГОЛЯМАТА НОВИНА, НО ВЕЧЕ ЗАПОЧВА ДА ВИ ЛИЧИ… НЯКАКВИ СЪВЕТИ КАК ДА СКРИЕТЕ КОРЕМЧЕТО СИ ЗА ОЩЕ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ? НИЩО ПО-ЛЕСНО! НЕ ЧЕ СМЕ В БИЗНЕСА С ИЗМАМИТЕ И ТРИКОВЕТЕ, РАЗБИРА СЕ!

„МНОГО СЪМ ДЕБЕЛА…” Започнете да се оплаквате, че сте качили доста килограми напоследък. „Толкова съм надебеляла“, въздишайте при всеки удобен случай, особено когато наоколо има повече хора. „От работа не ми остава никакво време за фитнес и упражнения…“ Все неща в този смисъл! Схванахте идеята, нали?

ЛАЙМЪТ ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА Искайте да ви сервират всяка поръчана напитка с резенче лимон. Доказано най-добър ефект имат прозрачните безалкохолни напитки и разреденият сок от червена боровинка. Като се позамислите, изглеждат точно като коктейл, нали? ДРЕХИ С ПО-ГОЛЯМ РАЗМЕР Купете си нова, по-го-

ляма блуза, която да не очертава прекалено растящото ви коремче. Щом искате да скриете бременността обаче, не си избирайте дрехи от щандовете за бременни. Заложете на типа облекло, което обичайно носите, но с един-два номера отгоре. Роклите за бременни са доста издайнически. Отложете дори най-сладките от тях за по-късен етап, когато сте обявили бременността си. ОТИВАМ НА… Сведете посещенията при доктора до минимум. Опитайте с добрия стар водопроводчик, електротехник, момчето за интернета или кабелната телевизия или каквото там извинение намерите… И дерзайте, предстоят ви най-хубавите неща. Не упорствайте да криете бременността си прекалено дълго! Животът е прекрасен, така че наслаждавайте му се!

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

ОБУЗДАЙТЕ АПЕТИТА СИ

Обърнете внимание не само на количествата, но внимавайте и с вкуса към несъвместими комбинации от храни, който бременните развиват. Вероятно туршия със сирене ви се струва направо разкошотия… Не се обиждайте, но това съчетание, а и други странни комбинации могат да накарат хората наоколо да реагират с недоумяващо повдигане на веждите. Няма смисъл сама да давате повод за евентуални слухове с необмисленото си поведение.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

Витамин Е

КАКТО ВСИЧКИ ВИТАМИНИ, И ВИТАМИН Е, ИЛИ Т.НАР. ТОКОФЕРОЛ, Е ВАЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪДЕЩАТА МАЙКА И ПРАВИЛНОТО РАЗВИТИЕ НА НЕЙНОТО БЕБЕ.

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

Приемът на витамин Е се препоръчва особено при жени, които имат проблем със зачеването, както и при такива, които в миналото са имали спонтанен аборт. Тъй като този витамин е от групата на мастноразтворимите витамини, той не се образува в организма, а се набавя чрез храната и е изключително необходим в периода на растеж, бременност, кърмене. Освен това той предпазва клетките от стареене, поради което е известен и като витамина на красотата.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ВИТАМИН E?

Необходимата дневна доза от витамин Е по време на бременност е 10 мг.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИН E Витамин Е може да се набави най-често от: • ядки • семена • яйца • риба • зеленолистни зеленчуци • авокадо • киви • папая • боровинки.

Недостигът на витамин Е може да доведе до появата на анемия, кожни проблеми, проблеми с черния дроб и мускулна слабост. Преди да започнете прием на витамин Е като хранителна добавка по време на бременност, непременно направе-

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

те консултация със своя акушер-гинеколог. Предозирането на витамина може да има обратен ефект и да до-

веде до сериозни проблеми, свързани както с вашето, така и със здравето на бебето ви.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Защо е важен контролът при късното майчинство

Автор: Милена Тошева

През последните десет години в Европа броят на възрастните първескини се е удвоил в някои страни, а в някои дори се е утроил. Анализите, които могат да се направят, са много важни за репродукцията.

В САЩ всяка пета жена, която ражда, е по-възрастна от 35 години. За да са сигурни бъдещите майки в своето състояние и да родят здраво дете, трябва да посещават редовно женските консултации. В изисканите клиники ежедневно се провеждат разговори с гинеколози, ендокринолози, генетици и т.н., които назначават необходимите изследвания. Тези специалисти преценяват дали бременността е рискова и до каква степен, съществува ли предразполо-

жение към определени заболявания и определят терапията. И лекарите, както и бъдещите родители, вземат правилното решение с помощта на генетиката. Лабораторните изследвания на бременната и на плода се изпращат към специализирани клиники, където се изолира ДНК и се анализират най-често срещаните хормонални проблеми, дават се съвети и напътствия, а резултатът се получава в срок от 24 до 48 часа.

И тук не става въпрос за класическата амниоцентеза, а за доста по-кратък и бърз метод. Вече се правят комбинирани изследвания за синдром на Едуардс, Даун и Патау, а също и за други нарушения, свързани с половите хромозоми. Според специалистите надеждността на методите е около 97 процента. Всички тези изследвания, които в повечето случаи се правят на едно и също място, са от изключителна важност за репродукцията.

Всяка една бременна жена над 35-годишна възраст би трябвало да посети център по перинатална и репродуктивна генетика и ендокринология. Същото важи и за дамите, които планират да станат майки и са изложени ежедневно на многобройни рискови фактори или страдат от хронично заболяване.

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


много висока UVA-UVB защита много висока водоустойчивост МНОГО СУХА, АТОПИЧНА И ЧУВСТВИТЕЛНА КЪМ СЛЪНЦЕТО КОЖА

ЗАХАРИ ОТ АВОКАДО

НАТУРАЛНА СЪСТАВКА, КОЯТО ЗАЩИТАВА КОЖАТА

60 ГОДИНИ ИЗЛЕДВАНЕ НА КОЖАТА НАШИТЕ ОБЕЩАНИЯ ПРИОРИТЕТ НА СЪСТАВКИТЕ С НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД

ПАРАБЕНИ-ФТАЛАТИ ФЕНОКСИЕТАНОЛ

СЪЗДАДЕНИ С ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Изгарянията са опасни за децата. Избягвайте директно излагане на слънце, особено между 12 ч. и 16 ч. Предпазете децата от слънцето с шапка, тениска и очила. Нанесете плътен слой от подходящ слънцезащитен продукт преди излагане на слънце и повтаряйте нанасянето на всеки 2 часа.

MUSTELA®, ВСИЧКО ЗАПОЧВА С КОЖАТА


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

УЧИМ ЗАЕДНО ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ Текст и снимки: Елица Лукова На 21 март в ДКЦ „Чайка“ във Варна се проведе поредното събитие по проекта „Заедно“, насочен към насърчаване на здравословното хранене при бременни и кърмачки. В рамките на събитието д-р Лидия Маринова разгледа основните правила за рационално хранене и изтъкна, че то е в основата на доброто здраве, но не е единственият фактор, който го обуславя. Преди повече от две хилядолетия бащата на съвременната западна медицина Хипократ казва: „Нека храната бъде вашето лекарство и лекарството - вашата храна“. Неслучайно всяка програма за профилактика на здравето започва с храненето. Фермерският пазар в МОЛ "Варна" стана домакин на среща с Вегана Ася Илиева

Протеините са градивен материал за клетките в организма, участват в ензимните и хормоналните процеси, в кръвотворенето, ето защо не трябва да се лишаваме от тях. Д-р Маринова подчерта, че протеините от животински произход имат свойството да създават киселинна среда в организма, което не само е предпоставка за увеличаване на дегенеративните заболявания, но и способства извличането на калция от костите. От друга страна, чрез протеините от растителни източници човек не може да си набави незаменимите аминокиселини, а тяхната липса нарушава множество процеси в организма и води до разрушаване на миелиновата обвивка на невроните. Като педиатър с дългогодишен стаж тя не препоръчва веганството, особено в ранна детска възраст. Редица изследвания показват, че най-балансираният хранителен режим е оволактовегетарианството, при което освен храната от растителен произход се включват яйца и млечни продукти.

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

С приема на мазнини също трябва да бъдем изключително внимателни. Наситените мастни киселини, които водят до образуване на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и натрупване на наднормено тегло, се съдържат основно в храни от животински произход, но те са в голямо количество и в някои растителни масла, като

палмовото и кокосовото. Спазването на препоръчителния дневен прием на въглехидрати се оказва изключително трудно, защото технологията на производство и консервиране на редица продукти, както и сушенето на някои плодове, изисква влагане на значителни количества захар. Д-р Маринова обърна специално внимание, че излишните количества водноразтворими вита-


На снимката (отляво надясно): д-р Лидия Маринова, Райна Бояджиева, Инна Ненова, Даниела Колева Райна Бояджиева - главна медицинска сестра и акушерка, подчерта, че към новооткрития Център по женско здраве в ДКЦ „Чайка“ е създадено училище по кърмене, където с майките работят консултанти от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“.

мини се отделят от организма, докато при мастноразтворимите границата между лечебна и токсична доза е много малка и те лесно могат да бъдат предозирани. Добрата новина е, че когато се приемат чрез храната, се активира механизъм, чрез който организмът използва необходимото му количество и изхвърля ненужното чрез отделителната система, докато за синтетичните витамини този механизъм не се включва. В заключение тя засегна въпроса за употребата на сол. Оказва се, че е много трудно да се даде еднозначен отговор дали солта е бялата отрова или същността на живота. Хроничните заболявания на бъбреците и сърдечносъдовата система се свързват с прекомерната употреба на сол, но ако напълно я изключим от храната си, организмът ще реагира с мускулни крампи, нарушение в храносмилането, липса на апетит и лесна умора. И в този случай много важна е дозата. Статистиката сочи, че около 80% от приема се дължи на консумацията на храни, при чието производство е добавена сол - сирена, колбаси, консерви и дори хляб, ето защо е добре да включим в менюто си повече прясна и непреработена храна. В началото на месец април Фермерският пазар в МОЛ "Варна" стана домакин на среща с вегана Ася Илиева. Тя сподели, че след появата на сериозен здравословен проблем при едно от децата й цялото семейство променя драстично начина си на хранене. След много четене по темата и експерименти в кухнята за година и половина Ася Илиева успява да замени любимите ястия с веган варианти, а рецептите споделя в профила си във Фейсбук с идеята „да покаже на хората, че веганството може да бъде не само приятно и вкусно, но и да доставя нужните хранителни вещества“.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ПАКЕТ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ, МОЛЯ! НО КАКВИ? КРЪВ ИЛИ ВРЪВ – ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ?

Съхранението на стволови клетки при раждането отдавна не е новост – дори баба ви сигурно е чувала за това, че от кръвта от пъпната връв могат да се извлекат стволови клетки, които в бъдеще да бъдат използвани за животоспасяващо лечение. И ако вече почти на всяко училище за бременни можете да чуете и разберете за десетките диагнози, за които стволовите клетки са утвърдена диагноза, за уникалните предимства на тази или онази банка, та дори и за това кой в семейството би могъл да ги ползва и защо не е сигурно, че ще бъдат подходящи за всеки, днес ще ви разкажем за разликите между двата вида стволови клетки, които се събират при раждането, защо те не са взаимозаменими и защо никой от двата вида не е съвсем „универсален резервен материал“.

КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ КРЪВТА И ПОЕЗИЯТА?!

Т.нар. хемопоетични клетки (не ХОМЕОпатични, моля-моля!) са традиционните стволови клетки, които можете да съхраните от кръвта от пъпната връв. Те са предшественици на кръвните клетки и клетките на имунната система. „Хемопоетичен“ произлиза от гръцки и означава кръвотворящ (и да, дели общи корени с древното име на Стара планина – Хемус, и с думата поезия). С този вид клетки медицината работи от 1956 година, когато в Ню Йорк за първи път се присажда костен мозък (костният мозък е първият и все още най-широко използван източник на хемопоетични клетки за трансплантация). Днес в

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

света такова лечение преминават по 50 000 души годишно, за близо 100 различни диагнози, всяка от които от групата на тези, с които никога не бихте искали да се запознаете отблизо – предимно злокачествени заболявания на кръвта и имунната система. Стволови клетки в кръвта от пъпна връв откриват за първи път някъде през 70-те. През 1988 с тях спасяват живота на 5-годишно момченце и бързо става ясно, че по нищо не отстъпват на тези, получавани от костен мозък - с това се слага началото и на банките за стволови клетки и на технологиите за надеждно съхранение. И ако вие не сте чували за това някой някога всъщност да е използвал такива съхранени клетки за лечение, може би ще ви е интересно да научите, че всъщност това вече се е случвало над 30 000 пъти.


МЕЗЕН-КАКВО? ИЛИ КЛЕТКИ ОТ „ЧЕРВО“…

Вторият вид стволови клетки, които можем да съхраним при раждането – мезенхимните, се извличат от самата тъкан на пъпната връв. Въпросните клетки са различно семейство стволови клетки – или друг вид строителен материал, ако трябва да спазим аналогията с резервните части. От тях произлизат съвсем друг тип специализирани клетки и тъкани – като кости, сухожилия, хрущял, мастна тъкан. Мезенхимни клетки в малки количества могат да се извлекат и от костен мозък, но също от сърцевината на млечното зъбче и от …мастна тъкан – да, оказва се, че любовните дръжки, от които се опитвате отчаяно да се отървете, са всъщност запаси на безценни стволови клетки! Най-голямо внимание обаче учените отделят на мезенхимните клетки, получени от пъпната връв при раждането – тогава са най-млади и със съхранен най-висок потенциал.

УНИКАЛЕН ПЛАСТЕЛИН

Характерно за мезенхимните клетки е, че те са много пластични – могат с лекота да се превръщат в различни клетъчни видове, включително учените вече съобщават за успешно получаване на неврони, чернодробни и бъбречни клетки и дори панкреасни островни клетки – онези същите, които произвеждат инсулин. Логично е при толкова различни свойства, и рецептите, по които се прилагат тези клетки, да са много различни – на тях в момента залагат новите

приложения на регенеративната медицина – най-бързоразвиващият се дял на медицината днес. Това, което трябва да имате предвид е, че повечето от бомбастичните диагнози, за които ще чуете да се спрягат мезенхимните клетки, все още са обект на клинични изпитвания – и инфаркт, и цироза, и бъбречна недостатъчност, и Паркинсон и Алцхаймер и диабет тип 1, както и детска церебрална парализа – това са само малка част от няколкостотинте диагнози, за които в момента има данни, че този вид стволови клетки може да помагат. От успешен финал на изпитванията обаче може да ни делят година или десетилетие – и няма как да знаем предварително колко време ще отнеме на едно ново лечение да стане утвърдено.

ГАРАНТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Това, за което мезенхимните клетки вече са доказали своята ефикасност, е нещо не по-малко вълнуващо – успешно намаляване на риска при трансплантация! Това е може би най-интересното свойство на мезенхимните клетки – според множество изследвания те са имунопривилегировани – т.е., практически не предизвикват имунна реакция, и нещо повече – ефективно регулират и смекчават отговора на имунната система при трансплантация на хемопоетични клетки, като правят тази животоспасяваща операция много по-безопасна. С добавянето на мезенхимни клетки се постига снижаване на честотата на животозастрашаващи усложенения при трансплантация – като отхвърляне на присадката и болест на присадката срещу приемника (GVHD).

УСПЕХ - 95%

Ако решите да се възползвате от комбинираната услуга, която повечето банки вече предлагат и да съхраните и двата типа стволови клетки, трябва да знаете, че при около 5% от бебетата мезенхимните клетки в тъканта на пъпната връв са в практически нищожно количество и поради това процедурата може да не е успешна. Втори шанс обаче има – в две дузини млечни зъбки!

[ www.kenguru.bg ] 37


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Новите тенденции в практиките при раждане по света

Днес по време на раждането е позволено да си похапнете лека храна – нещо недопустимо преди 10 години. За съжаление в огромен процент от българските болници раждащата жена все още е оставена без храна и дори без вода.

Автор: Милена Тошева Много жени слушат от най-ранна възраст как раждането е нещо „страшно“. Между другото начинът, по който са раждали бабите ни, дори и майките, се различава много от начина, по който раждат жените днес. Ето какви практики са се прилагали някога и как изглежда раждането според съвременните изследвания и препоръки на водещи институции в областта на здравеопазването.

НЯКОГА: ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е БИЛО НАСРОЧВАНО МЕЖДУ 37-А И 38-А ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА. Сега: Трябва бременността ви да е поне на 40 седмици, за да определи лекарят тази интервенция. Тези няколко последни седмици могат да са от ключово значение за съзряването на бебето. Бебетата, родени преди 39-а седмица, могат да получат здравословни проблеми, както и проблеми в развитието, ако се прибегне произволно до този метод на раждане. Според най-скорошни изследвания специалистите трябва да изчакат до 41-ва седмица, за да насрочат раждането със секцио. НЯКОГА: ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ ЖАЖДАТА СЕ УТОЛЯВАЛА САМО С НАМОКРЯНЕ НА УСТНИТЕ. Сега: Можете да пиете вода, дори и да похапнете нещо леко. Напоената с вода марля за утоляване на жаждата се

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


е използвала от 40–те години на миналия век, когато общата анестезия по време на раждане е била често срещана. Забраната да се приемат течности и храна по време на раждането се обяснява с риска от аспириране на стомашно съдържимо по време на анестезията. Множество проучвания от последните 15 години обаче сочат, че при съвременните техники за анестезия тази забрана е необоснована.

дят специалисти. И докторите, както и бъдещите майки, трябва да проявят търпение.

Според едно изследване леката закуска повишава чувството на удовлетвореност на жените по време на раждане. Естествено, трябва да се внимава храната да не е трудносмилаема, тъй като може да предизвика повръщане.

НЯКОГА: ЖЕНИТЕ, КОИТО СА РАЖДАЛИ СЪС СЕКЦИО, РАЖДАЛИ ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ПЪТ ПО ТОЗИ НАЧИН. Сега: Лекарите съветват бъдещите майки да родят второто си дете по естествен път. Някога е било така – ако сте раждали със секцио, всеки следващ път ще раждате така. Днес вагинално раждане след секцио вече не е мит, а се препоръчва. Всяко цезарово сечение повишава риска от много усложнения като кървене, инфекции и нарушения на плацентата, които могат да се са опасни за живота.

НЯКОГА: ЛЕКАРИТЕ СА ПРАВИЛИ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ, АКО РАЖДАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО. Сега: Раждането може да продължава… колкото продължава. Оказва се, че лекарите имат погрешно схващане за това колко време точно би могло да продължава раждането, твър-

НЯКОГА: ПЪПНАТА ВРЪВ СЕ Е СРЯЗВАЛА ВЕДНАГА СЛЕД РАЖДАНЕТО НА БЕБЕТО. Сега: Лекарите срязват пъпната връв няколко минути след раждането. Години наред се е прилагала стандартната процедура пъпната връв да се срязва веднага след раждането. След

проведени изследвания тази практика вече престава да се прилага, тъй като е потвърдено, че отлагането на срязването на пъпната връв може да повиши стойностите на желязото при новороденото и да понижи риска от появата на анемия и други заболявания. НЯКОГА: EПИЗИОТОМИЯТА Е БИЛА РУТИННА ИНТЕРВЕНЦИЯ. Сега: Eпизиотомията се прави само когато е наложително. Епизиотимията се е прилагала при всички първораждащи жени, тъй като се е предполагало, че техните тъкани не са достатъчно еластични и се разкъсват. Освен това се е смятало, че разкъсванията зарастват по-трудно и се зашиват по-трудно. Оказва се, че не е така. Според изследвания на разреза вследствие на епизиотомия e необходимо повече време да зарасте, отколкото при спонтанно разкъсване, а също така предизвиква повече болка от естественото раждане. Днес се препоръчва епизиотомията да се прилага само когато това е необходимо.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Автор: Силвия Костова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

ДА ВИ ВЪРВИ ПО ВОДА

ОКОЛОПЛОДНИТЕ ВОДИ ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕТО

Автор: Силвия Костова

КЪДЕ СМЕ НИЕ? ДОМЪТ НА БЕБЕТО

Околоплодните води имат сложен биохимичен състав, но най-голямата им съставна част (99 %) е водата. В образуването, циркулацията и обмена на околоплодната течност (тя се обменя напълно за около три часа) участват плацентата, пъпната връв и трахеята, белите дробове и бъбреците на бебето. В хода на бременността нейното количество нараства от около 30 мл в 10-ата гестационна седмица до 1100-1500 мл в 38-39-ата г.с. Следва плавно намаление на обема до 800 мл към деня на раждането.

Околоплодни води наричаме течната амниотична среда, в която се намира плодът по време на вътрематочния си престой и развитие. Тя служи за изравняване на температурата и предпазване на плода от механични въздействия, бактерии и вируси, и взима участие в изхранването му и размяната на хранителни вещества.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Околоплодната течност дава материал за много изследвания за състоянието на плода, различни наследствени заболявания и генетични отклонения, които позволяват безсперспективната бременност да се прекъсне навреме по медицински показания.

По време на самото раждане част от околоплодните води се стичат в долния полюс на матката и образуват т.нар. предни води, които спомагат да се разшири маточната шийка. След скъсване на обвивките те се изливат навън и улесняват процеса, защото правят хлъзгави родилните пътища. Задните води изтичат веднага след раждането на детето. Ако те се спукат преди това, рискът от инфекция е много малък, защото мембраните имат способността да се възстановяват от само себе си. Когато има изтичане на предните води обаче, раждането трябва да започне в рамките на 12-24 часа.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ВОДИТЕ ВИ ИЗТИЧАТ?

Не винаги изтичането на околоплодната течност е внезапно и обилно. То може да се прояви като леко сълзене от влагалището и дори да се обърка с изпускане на урина. Урината обаче има мирис и цвят, докато околоплодната


ват множество противопоказания за прилагане на амниотомия – принудително пукане на околоплодния мехур от лекаря. Непокътнатият плоден мехур защитава главата на бебето и вагината на родилката по време на раждането. Изкуственото спукване на мехура увеличава риска от инфекция и последващи интервенции като използване на епидурална упойка (предизвиканото раждане е много по-болезнено) поставянето на катетър, което увеличава риска от инфекции прием на питоцин срещу кръвоизливи увеличена вероятност естествено започналото раждане да премине в оперативно-вагинално – с форцепс/вакуум екстрактор или цезарово сечение и др. Амниотомията може да бъде опасна и за живота на бебето. Ако главичката му не е добре ангажирана в таза, изтичането на част от околоплодните води може да доведе до затискане на пъпната връв под главичката на детето и спиране на притока на кислород.

КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ИЗКУСТВЕНОТО СПУКВАНЕ НА ОКОЛОПЛОДНИЯ МЕХУР:

• Обсъдете интервенцията с лекаря си предварително. • Споделете с екипа, че не се плашите от по-продължителното раждане. • Останете си вкъщи възможно най-дълго време. Движението и допълнителната хидратация са всичко, от което родилката се нуждае, за да бъде ускорено бавното раждане. Вярвайте в силите на природата! Помнете, че вашето тяло знае как да роди естествено! течност е безцветна или с цвят на слама и има сладникава миризма. Обърнете специално внимание на мириса и цвeта на изтичащите околоплодни води. Неприятната миризма е белег за развитието на инфекция, а кафеникавият или зеленикав цвят е индикация за наличие на мекониум, което говори за наличие на кислороден дефицит у бебето. В тези случаи е задължително да потърсите лекарска помощ. Изтичането на малко количество от околоплодните води обикновено не е съпроводено с контракции и противно на популярните теориии не означава, че раждането вече е започнало. Обилното изтичане на околоплодни води се случва по време на активния родилен процес и е съпроводено с контракции. И в двата случая постъпването в родилния дом е задължително, но не е спешно.

АМНИОТОМИЯ

Изтичането на водите може да има положителен ефект при трудно или бавно раждане, но въпреки това съществу-

АКО СЕ Е СТИГНАЛО ДО ИЗКУСТВЕНО СПУКВАНЕ НА ОКОЛОПЛОДНИЯ МЕХУР:

• Имайте готовност за по-силни контракции. Едно индуцирано раждане е много по-болезнено от спонтанно започнало такова дори когато раждането не е първо. • Продължавайте да използвате всички възможности за подкрепа за естествено раждане, с които вашата болница разполага. • След спукването на околоплодния мехур избягвайте вагиналните прегледи, ако не са абсолютно необходими, за да намалите риска от развитие на инфекция. При принудително спукване на околоплодния мехур вероятността за активно естествено раждане е силно ограничена поради почти пълното обездвижване на родилката в леглото, „прикована“ към него от интервенозен източник в ръката, ръкав да измерване на кръвното, катетър, епидурална упойка и т.н.

[ www.kenguru.bg ] 41


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Интервенцията е манипулация с цел да бъде открит, предотвратен или отстранен проблем. Несъмнено някои жени имат нужда от медицински интервенции по време на раждане. Но в много болници практиката предполага рутинно използване на интервенции за всички жени независимо от конкретната им ситуация и риска за всяка отделно. Център „Съвременни родители” www.roditeli.info

6 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ

ОТ ИНСТИТУТ „ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ”

Стъпка 4 - Избягвайте ненужните интервенции

Всички интервенции крият рискове, могат да нарушат процеса на раждане и да го направят по-труден. Затова интервенциите трябва да се използват само когато вероятните ползи от тях надвишават възможните рискове и когато по-безопасните алтернативи няма да са ефективни.

НАЙ-ЧЕСТО ПРИЛАГАНИТЕ ИНТЕРВЕНЦИИ

Процедурите, които най-често се използват рутинно по време на раждане, са венозно вливане на течности, епидурална анестезия, непрекъснат електронен мониторинг на плода, даване на синтетичен окситоцин (питоцин), пукане на околоплодния мехур и епизиотомия. Венозно вливане на течности Раждането е сериозно физическо натоварване за организма и жената има нужда от течности и хранителни вещества, за да може да си набави необходимата енергия. Често в болниците не се позволява

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

на жената да приема течности и храна, а й се правят венозни вливания за компенсация. Проучванията показват, че приемът на течности и лека храна по време на раждането не го правят по-опасно. Докато поставянето на системи може да бъде болезнено и стресиращо, а и ограничава възможностите на жената да се движи, за да облекчава усещанията от контракциите. Епидурална анестезия Епидуралната анестезия осигурява отлично облекчаване на болезнените усещания от контракциите. Но много често това се постига с цената на едно по-трудно раждане. Проучванията показват, че този вид обезболяване прави по-трудно за бебето обръщането му така, че да заеме оптимална позиция в таза на майката. Възможността жената да се движи и така да подпомогне процеса на раждане е ограничена


ПРАКТИКУМ “МОЕТО РАЖДАНЕ” ДВИЖЕНИЕ И МАСАЖ - 7.06. от 18,00 ч. ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯ - 14.06. от 18,00 ч.

София, ул. “Русалийски проход” 15-17; Телефон: 02/ 962 26 75; e-mail: info@roditeli.info

www.roditeli.info


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Обсъдете всички интервенции с вашия лекар преди раждането. Информацията рисковете и ползите от тях ще ви помогне да направите най-добрия избор за раждането на вашето дете.

и много често епидуралната анестезия пречи на майката да усеща и следва естествените пориви да напъва по време на втория период на раждането. За облекчаване на усещанията по време на раждане използвайте немедикаментозни методи: • Движение • Масаж • Дишане • Релаксация • Визуализация • Душ / Вана / Компреси • Ароматерапия.

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Непрекъснат електронен мониторинг на плода (EFM) Постоянният електронен мониторинг на плода се въвежда в медицинската практика с надеждата, че повече информация за сърдечните тонове на бебето по време на раждането ще позволи да се установи дали плодът е в дистрес и да се пристъпи към раждане с цезарово сечение, преди


Ускоряване на раждането с питоцин Бързо раждане може да звучи привлекателно, но по-бързо раждане не винаги означава по-леко и по-безопасно. Особено ако раждането се ускорява изкуствено. Най-често използваният за това метод е чрез венозно подаване на синтетичен окситоцин (питоцин). Питоцинът прави контракциите много по-силни, по-продължителни и през по-малък интервал, което е стресиращо за бебето. В такъв случай е необходим постоянен електронен мониторинг, за да се проследява състоянието на детето, а това води до ограничаване на възможността жената да заема пози, подпомагащи раждането. По-силните и по-продължителни контракции увеличават нуждата от поставяне на епидурална анестезия. Изкуствено пукане на околоплодния мехур Това е още един метод за ускоряване на раждането. Обикновено околоплодният мехур се пука спонтанно, когато раждането напредне. До този момент околоплодните води омекотяват ефекта на контракциите върху бебето, предпазват го от инфекции и му помагат да се обърне така, че да заеме оптимална позиция в таза на майката. Изкуственото пукане на околоплодния мехур засилва усещанията на майката от контракциите, тъй като вече главичката на бебето притиска шийката на матката, а не мекия мехур. Проучванията показват, че тази интервенция не води до ускоряване на раждането, но увеличава риска от необходимост да се прилагат други интервенции и раждането да завърши с цезарово сечение. Епизиотомия Епизиотомията е хирургичен разрез, с който се разширява отворът на влагалището. Епизиотомията става рутинна процедура, която се прилага на всички родилки благодарение на погрешното убеждение, че води до по-лесно възстановяване след раждането. Всъщност проучванията показват точно обратното. Болката след раждането при жени, на които е направена епизиотомия, е по-силна и продължава по-дълго време, отколкото при жени със спонтанни разкъсвания. А тъй като не всички жени получават разкъсвания, рутинното прилагане на тази интервенция може да причини излишни неприятности. Освен това епизиотомията отслабва мускулите на перинеума и може да доведе до произволно изпускане на урина при силна кашлица, кихане и др.

ситуацията да се влоши. Но днес много проучвания показват, че EFM при нискорискови бременности не води до раждане на по-здрави бебета. В същото време обаче увеличава риска от цезарово сечение, тъй като не дава възможност на майката да се движи и съответно се нарушава притокът на кислород към бебето заради позата легнала по гръб. В повечето случаи слушането на тоновете на бебето от време на време е абсолютно безопасно за детето и майката.

[ www.kenguru.bg ] 45


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

БАНАНИ, А НЕ ЛЕКАРСТВА Автор: Милена Тошева Бананите съдържат много естествени и разтворими влакнини и три вида естествени захари. И точно това ги превръща във фантастичната закуска, която бързо възвръща енергията ви. Друга тяхна ценност е способността им да решават по-добре редица проблеми, за справянето с които са необходими лекарства.

ГАДЕНЕ И ЗАПЕК Бананите съдържат пектин, който спомага за храносмилането и способства за изхвърлянето на токсините и тежките метали от организма. Освен това бананите действат и като пробиотик и стимулират дейността на червата. Всички гореизброени фактори подобряват храносмилането и понижават гаденето, а влакнините, действат като естествено слабително при запек.

СТРЕС Наричат го заболяването на съвремието, понеже оказва непрекъснато влияние върху цялостното здравословно състояние на организма. Един от проблемите, който предизвиква стресът, е разстройството, основно заради нивото на калий в организма. Може да се установи равновесие чрез консумирането на банани, които съдържат достатъчно високо ниво от споменатия материал, вследствие на което се стига до нормализиране на сърдечната дейност, до изпращане на достатъчно количество кислород до мозъка и до регулиране на оптималното количество течности в организма.

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

ДЕПРЕСИЯ

Известно е, че високият прием на натрий и сол и ниският прием на калций оказват негативно въздействие върху кръвното налягане. Точно заради това е важна консумацията на банани, тъй като те съдържат този нeобходим минерал.

Бананите съдържат триптофан, вид протеин, който стимулира отделянето на серотонин, известен под наименованието „хормон на щастието“. Достатъчен е само един банан, за да се повиши нивото на серотонина и да се чувствате по-добре, по-спокойни и по-щастливи.

Здравните специалисти препоръчват консумацията на един банан всяка сутрин, за да се избегне рискът от повишено кръвно налягане и различни сърдечни заболявания.

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ Бананите са богат източник на витамин B6, който е с положително действие върху нивото на глюкоза в кръвта, а изследванията сочат, че точно витамините от групата В са повече от добре дошли, когато става въпрос за ПМС, тъй като облекчават болката в стомаха и гърдите и оказват положително влияние върху промените в настроението и насъбирането и задържане на вода в организма.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Докато класическата паста почиства и предпазва ефикасно зъбите от кариеси, за петната от храна и напитки е необходима много по-силна помощ на продукти, които са в наличност във всяко едно домакинство.

ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА КРАСИВА УСМИВКА

Автор: Милена Тошева Морската сол е богата на калций, желязо, магнезий, никел, фосфор, силиций и натрий. Точно тези минерали правят венците ни по-здрави и по-устойчиви към различни заболявания и разрешават проблема с лошия дъх, избелват зъбите и предотвратяват появата на зъбен камък. Също така, морската сол притежава силни антибактериални свойства и много ефикасно предотвратява проблемите с болки в гърлото и инфекции на венците. Можете да използвате това евтино средство за орална хигиена и красота на зъбите по два начина. Достатъчно е само да се спрете на една от двете рецепти и да започнете да полагате грижи у дома за блестяща усмивка.

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

1. ВОДА ЗА УСТА Поставете в 100 ml хладка вода ½ ч.л. сол и разбъркайте, докато се разтопи. Жабуркайте се с течността около 30 секунди и изплюйте. При необходимост, изплакнете устата с вода.

2. ПАСТА ЗА ЗЪБИ

Поставете върху навлажнената четка паста за зъби. Поръсете четката с ½ ч.л. морска сол. Основно изчеткайте зъбите и венците, а след това ги изплакнете с хладка вода. Ако вкусът ви е неприятен, добавете малко паста за зъби върху четката.

Съвет:

Можете да използвате водата за уста всеки втори и трети ден, а против болки в гърлото – всеки ден. Така приготвената паста за зъби се използва максимално два пъти седмично, за да не се увреди емайлът.


-20%

СПЕЦИАЛНО НАМАЛЕНИЕ НА ВСИЧКИ ИГРАЧКИ

-20%

-20% СПЕЦИАЛНО НАМАЛЕНИЕ НА

ВСИЧКИ ОТПЕЧАТЪЦИ И ОТЛИВКИ

-15%

СПЕЦИАЛНО НАМАЛЕНИЕ НА ВСИЧКИ ИГРАЧКИ TINY LOVE *Намаленията са валидни от 16.05.2016 до 15.06.2016г. в търговската мрежа


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Наименованието мицеларна вода произлиза от думата micele (от английски - micelles), което означава малки кръгли молекули във водата, които отстраняват мазнините и мръсотията и които са се натрупали по кожата. Естествено, тези микрочастици перфектно отстраняват грима от лицето, почистват и тонизират кожата.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Всички ползи от мицеларната вода Автор: Милена Тошева В последните няколко години мицеларната вода се превърна в истински козметичен хит. А в какво се състои всъщност нейната тайна? Предлагаме ви да разберете.

М

ного са видовете мицеларна вода: за суха, чувствителна, смесена или мазна кожа на лицето, както и кожа, склонна към появата на пъпки и акне. Точно затова сред множеството видове има и някои некомедонни мицеларни води, което означава, че те няма да предизвикат запушване на порите, заради което представляват алтернатива на ръкавиците, твърдят дерматолозите. Както при всеки един продукт за грижа за кожата, трябва да откриете този, който е идеален за вашата кожа.

чен достъп до вода, мицеларната вода е прекрасна опция. Приложението й е изключително лесно. Трябва да напоите един тампон с мицеларна вода и да обтриете цялото

лице с фокус върху критичните точки. Спокойно можете да почистите и врата. В края на почистването лицето ви ще е меко, чисто и с прекрасен тен без блясък в Т-точката. Не е необходимо да отмивате продукта.

Докато маслата и кремовете са подходящи за вечерната грижа за лицето, благодарение на своята текстура, мицеларната вода може да се използва за дневни и вечерни грижи. Но ако носите тежък грим, наред с мицеларната вода трябва да използвате и тоник, за да сте сигурни, че дермата е напълно чиста. Ако пътувате и имате ограни-

[ www.kenguru.bg ] 51


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Bioderma Sebium мицеларен разтвор за мазна кожа, 250 мл, цена: 21,70 лв. Eucerin Dermatoclean мицеларен разтвор 3 в 1, 200 мл, цена: 19,20 лв.

Uriage - термална мицеларна вода за чувствителна кожа, 250 мл, цена: 19,10 лв.

La Roche-Posay - мицеларна вода, 200 мл, цена: 13,70 лв.

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


SVR Physiopure мицеларна вода с магнезий, 200 мл, цена: 13,52 лв.

Mixa - мицеларна вода при несъвършенства, 200 мл, цена: 9,40 лв.

Avѓne Cleanance мицеларна вода, 450 мл, цена: 28,20 лв.

Galenic pur - демакиираща мицеларна вода за лице и очи, 200 мл, цена: 25,90 лв.

[ www.kenguru.bg ] 53


[ въпроси и отговпри ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси ПЕДИАТЪР Д-р Пламен Масларски, педиатър

На какво може да се дължи болка високо горе в областта на слънчевия сплит при дете на 6 години? Болките в стомаха са много често срещани в детската възраст, като в повечето случаи не се касае за някакво заболяване. Много деца с болки в стомаха са иначе здрави. Ако специалистът гастроентеролог е изключил физиологична причина за коремните болки, няма повод за притеснение. Много често стресът може да предизвика стомашни проблеми - например едно дете може да има болки в стомаха всеки понеделник сутрин, защото мисълта да отиде отново на училище/ детска градина след почивните дни е стресираща за него. Това, което трябва да се направи, е: • Наблюдение на детето. • Да се потърси лекар, ако детето има стомашни болки за повече от 1 час или много остри стомашни болки. • Да се измери температурата. • Да не се насилва да яде. • Да се спазва диета – пикантните, пържени и недостатъчно добре термично обръботени храни са забранени.

ДЕРМАТОЛОГ Д-р Валентин Вълчев, дм, дерматолог Фи Хелт - София

Какво представлява мелазмата? Мелазма се наричат пигментните петна на лицето или маска на бременността, която може да засегне до 70% от бременните. Пигментните петна се различават по форма и големина, имат резки очертания и са гладки на пипане. Цветът на мелазмата варира между жълтеникаво, сиво-кафяво и тъмнокафяво. Различават се няколко вида мелазма в зависимост от локализацията на пигментните петна: центрофациална (най-често срещана - засяга челото, носа, бузите и горната устна), пеперудообразна (засяга носа и бузите), мандибуларна (долната челюст). Мелазмата е козметичен проблем, който се отразява нега-

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

тивно на психиката на бременната жена. Освен ултравиолетовите лъчи, причината за поява на мелазмата са и увеличените нива на естроген при бременните. Мелазмата се почвява най-често след трети лунарен месец. След раждането мелазмата може частично да намалее, но понякога може да персистира или да се влоши след излагане на слънце. Превенцията включва избягване на слънчева светлина и използване на подходяща високо факторна слънцезащита. Трябва да се направи консултация с дерматолог, за да се избере най-добрата терапия. Премахването на пигментните петна е трудно и може да продължи с месеци.

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ Д-р Пламен Петров - завеждащ отделение по Гастроентерология в УМБАЛ „Софиямед“

Какво може да обостри гастрита? Оплакванията при заболяване от хроничен гастрит и язвена болест трудно могат да се разграничат - болка в горната трета на корема или около пъпа, подуване и тежест след нахранване, оригване, киселини, гадене, а може да има и повръщане. Важно е да се знае, че всяка химично и механично дразнеща храна - горещо, студено, люто, кисело, силно подправени, както и груби, твърди и трудно смилаеми храни могат да доведат до дискомфорт и обостряне на заболяването. Повишена киселинност могат да предизвикат и алкохол, газирани напитки, концентрирани захари. Тъй като оплакванията при гастрит, язвена болест и рефлукс-езофагит са сходни, дори подробният разпит и обичайният лекарски преглед трудно могат да поставят сигурна диагноза. Точна диагноза може да се постави само с езофагогастродуоденоскопия - наричана по-често само гастроскопия. Това е изследване, при което се оглеждат визуално измененията на хранопровода, стомаха и началото

на тънкото черво (дванадесетопръстника) с гъвкава тръба с камера, която се поема от пациента през устата. Съветът ми към пациентите с диагностициран гастрит или язва е да спазват хигиенно-диетичен режим - да консумират храни приготвени посредством варене, печене и задушаване и да избягват такива, приготвени посредством пържене, опушване и паниране. Да се хранят редовно, често, бавно и на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната. Разбира се, освен избягването на определени храни лечението при такива пациенти при изостряне на симптомите или т.нар. епизодични кризи е винаги комбинирано с лекарствени препарати, а при установяване на инфекция с Неlicobacter рylori се провежда и специфична антибиотична терапия.


АГ Д-р Георги Кръстев, акушер-гинеколог в ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“:

Как можем да се предпазим от появата на хемороиди след раждането? Нормалното раждане на плод над 3800 грама или период на изгонване повече от 20 минути са рискови фактори. Противно на някои заблуди, раждането чрез секцио също не предпазва от поява или усложняване на съществуващи хемороиди, както и от „смъкване“ на половите органи. Всъщност доста са случаите, при които майката не е имала подобни оплаквания по време на цялата бременност, но хемороиди се появяват при самото раждане (нормално или с цезарово сечение). Много важно е храненето. Препоръчителната диета, подпомагаща безпроблемната работа на червата включва храни с повече фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти). Добре е да се избягват дразнещи пикантни и солени храни. От ключово значение е приемът на достатъчно течности – около 2 литра вода, отвари (чай), фреш, домашно приготвени компоти, сокове(без консерванти).

Много важно е родилката да не допуска запек. Борбата с него става чрез диетата, спомената по-горе, както и с различни омекотяващи фекалиите препарати, които обаче могат да бъдат използвани само след консултация с акушер-гинеколог. Облекчаващо състоянието е и посещение на тоалетната в клекнало положение или с допълнително столче за краката. Движението и леките до умерени физически упражнения също влияят добре. Препоръчителни са и упражненията за стягане на тазовото дъно. От тях има двойна полза - помагат и при раждането. Задължителна е също отличната хигиена – тоалет само с хладка вода. При липса на условия може да се използват тоалетни кърпи без алкохол. Благоприятно влияят и компреси (не вана) с топли или студени билкови антисептици като смрадлика или лайка. При възникнали усложнения като стран-

гулация (хемороидите не се прибират спонтанно или при натиск) или тромбоза (възелът е подут, твърд и много болезнен) задължително е да се консултирате с лекар. Мазила или свещички с кортикостероиди и/или локални обезболяващи могат да се прилагат след консултация, но не са за продължителна употреба. Добре влияят и някои билкови мазила, регистрирани като хранителни добавки. Бихте могли да ползвате също съдоукрепващи витамини и добавки. Голяма част от бременните и родилките се разделят с хемороидите в рамките на 40 дни след раждането. След определена възраст обаче проблемите със съединителната тъкан се връщат с нова сила. Засягат се кожа, полови органи, кръвоносни съдове. Ето защо профилактиката, хигиената, спортът, разумният хранителен и питеен режим са решаващи за еластичността на тази тъкан.

[ www.kenguru.bg ] 55


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Хранене на недоносените бебета За храненето на недоносените бебета разговаряме с д-р Анета Поп­иванова, IBCLC, специалист по детски

болести и неонатология, Клиника по неонатология, СБАЛАГ „Майчин дом“, София. За контакти: apopivanova@abv.bg

Интервюто взе: Силвия Костова да започне да се храни през устата. В първите няколко дни след раждането се дават минимални количества 1-2-3 мл, няколко пъти през деня (т.нар. трофично хранене). То осигурява подходяща среда за развитието и съзряването на храносмилателната система, а не толкова за да се храни бебето. Постепенно, ако храненето върви добре, а общото състояние е стабилно и детето усвоява добре храната, се увеличават количеството и броят на храненията в денонощие.

Казват, че за да оцелее едно недоносено бебче, то се нуждае само от топлина, храна и любов. В тази връзка как се хранят недоносените бебета? В зависимост от гестацинната възраст, теглото и тяхното състояние недоносените се хранят през устата (орално) или чрез венозни вливания на разтвори за венозно хранене (парентерално). Колкото едно бебе е с по-ниско тегло и е по-рано родено, толкова повече време е нужно то

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Без съмнение, кърмата е най-полезната храна за недоносените бебета. Има ли болници в България, в които на недоносените бебета в кувьоз се дава изцедена кърма? Да, има такива болници. Техният брой се увеличава все повече. Оралното хранено на недоносените бебета може да бъде с кърма от собствената майка или мляко за новородени с ниско тегло (адаптирано мляко). Храненето се осъществява чрез сонда, която влиза през устата и стига до стомахчето, като се контролира начинът, по който тази храна се смила, и ако тя не е добре усвоена, има критерии за това, броят на храненията или количеството на предлаганата храна намаляват. Препоръките са, че колкото е възможно по-рано трябва да се започне хранене с изцедена кърма, като недоносените се хранят с кърмата на собствената си майка и това става в повечето от неонаталните интензивни отде-


ления в България. Ние съветваме майките да започнат да се изцеждат колкото е възможно по-рано, защото всяка капка майчина кърма- било коластра, било преходно мляко, било зряло мляко, има своето място в храненето на бебетата с ниско и изключително ниско тегло. В зависимост от теглото при раждане и гестационната възраст е необходимо понякога към изцедената майчина кърма да се добавят обогатители, които осигуряват по-голямо количество белтък, отколкото може да осигури кърмата, но това става само в болницата, докато се достигне определено тегло на бебето.

Как се поддържа сукателният рефлекс на бебе, което е отделено от майка си? Чрез често сукане и поставяне на гърда. Когато децата се хранят със сонда, може да им се дават едни специални мънички биберони. Когато бебетата вече нямат нужда от кислород и са в стабилизирано състояние, очакваме да започнат да наддават добре на тегло и тези биберони се дават по време на храненето със сонда за изграждане на положителна връзка, че като сучеш, може и да се нахраниш.

Ефективно сукане от гърда не можем да очакваме преди 37-а гестационна седмица. Оттук идва трудността на майки, които са родили т.нар. големи недоносени деца, които са около 36-а гестационна седмица, имат тегло около 3 кг. и в очите на всички са големи деца. Това обаче е само на тегло. Те не са готови да сучат от гърда ефективно и достатъчно продължително, най-често заспиват, уморяват се, сучат за кратко и затова изискват по-специално наблюдение и обучение на майката, за да се избегнат трудности и неуспехи в кърменето.

Какви усилия трябва да полагат майките, за да поддържат кърма, когато детето им не е при тях? Сериозни усилия. В зависимост от това колко малко е бебето, какви са неговите проблеми и колко дълго майка и бебе ще бъдат разделени. Колкото с по-ниско тегло е едно бебе, колкото по-рано е родено, толкова по-дълъг е този период и толкова по-големи са усилията, които се изискват от майката, за да започне да изцежда мляко и да поддържа лактацията – количествата изцедено мляко да се увеличават и да се доближават до количествата, необходими за едно доносено бебе. Както бебето е незряло, така и гърдата е незряла. Тя трябва да бъде стимулирана много. Практическите съвети, които са доказали своята ефективност, са на първо място, че изцеждането трябва да започне оптимално на 6-ия час след раждането и не по-късно от 12-ия. Не се интересуваме от количеството изцедена кърма, важна е стимулацията. Оптимално е изцеждане 6-7 пъти в рамките на 12 часа. Стимулацията трябва да продължи, за да започне да се отделя коластра, и количеството мляко между 10-ия и 14-ия ден след раждането при жени, които имат едно бебе, трябва да е над 550 мл за 24 часа, за да имаме достатъчно добра стимулация и успешно кърмене по-нататък. Една част от изцедената кърма майките могат да носят в болницата и да съхраняват във фризер друга част, така че да имат резерв, когато бебето е вече при тях. При майки на близнаци количеството изцедена кърма трябва да е по-голямо.

Къде майките на недоносени бебета могат да получат такова обучение? Теоретично би трябвало да го получат в болницата дори още преди раждането, особено ако то е планирано. Другото място за получаване на информация е на националния телефон или електронния сайт на Националната асоциация за подкрепа за кърмене (НАПК). В страната имаме и сертифицирани от международния борд консултанти по кърмене (IBCLC). Това е най-сериозната квалификация в област­ та на кърменето в света.

Кога се въвеждат водата и другите храни при недоносените бебета? Ако едно бебе е само на кърма и се храни добре, и наддава добре, то най-често няма нужда от вода. Но ако храненето е с мляко за кърмачета с ниско тегло и кърма, трябва да се предлага вода, която е неподсладена и в количества, които бебето иска. По отношение на захранването при децата с ниско и изключително ниско тегло то трябва да започне с около 4 месеца коригирана възраст. Защото техните резерви от желязо са

Кога започва сукането от гърда? Сукането от гърда е доста сложен процес, защото трябва да се координират сукане, дишане и гълтане. Гълтателният рефлекс се развива рано. Още от втората половина на бременността децата могат да поглъщат околоплодна течност и това е нещо нормално. Сукането от гърда изисква координация на много рефлекси и затова международните препоръки са около 33-34-та гестационна седмица децата да бъдат слагани на гърда, за да лижат зърното. Това може да се прави и по-рано, но не преди 30-а гестационна седмица, ако общото състояние на бебето позволява. Същевременно сондата може да остава в устата, а майката може да изцежда няколко капки кърма, които бебенцето да поема, без да очакваме да суче ефективно.

[ www.kenguru.bg ] 57


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

по-ниски, а нуждите им по-високи (независимо че ние даваме желязо перорално) и те невинаги могат да бъдат покрити от майчината кърма. Това се обсъжда конкретно за всяко дете с оглед на неговата тегловна крива и темпа на растеж с неговия педиатър. Важно е, че и след започване на захранването кърменето трябва да продължи, защото кърмата осигурява протекция на храносмилателната система по отношение на новите хранителни вещества, с които бебето се сблъсква, и рискът от непоносимост към определени храни намалява, когато захранването протича на фона на продължаващо кърмене. Докога трябва да се кърмят недоносените бебета, какви са медицинските предписания за това? Кърменето трябва да продължи толкова

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

дълго, колкото майката и бебето искат. Като изключително важно е храненето с немлечни храни да се осъществи навреме и в достатъчно количество. Децата в края на първата годинка имат нужда от малък брой кърмения, основните хранения са с друг тип храни. Понякога майките в желанието си да кърмят забавят захранването и не постигат добър резултат. Децата започват да отказват други храни, защото приемането им изисква полагането на специални усилия. Захранването трябва да се направи в оптималния момент. Ако изпуснем този момент, след това става много по-трудно.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първите 12 месеца от живота му?

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

Сега е важно да развивате сетивата на детето, а най-подходящи за целта са следните съвети: + Показвайте му предмети с различни цветове и форми и му давайте да докосва неща, които са с различни текстури (меки, хлъзгави, по-груби). + Предложете на вниманието му различни миризми, например на прясно смляно кафе или на босилек. + Предложете му нова играчка - дрънкалките са едно добро начало и тъй като сега бебето има нужда от нови стимули, можете да му вземете играчки, подходящи за неговата възраст, разбира се, които имат различни бутони, и когато се натиснат, издават различни звуци. Така детето ще разполага със собствена власт да упражнява контрол върху това, което сте му предложили за забавление. + Можете да му покажете една от най-често срещаните детски игри - играта „ку-ку“. Закривате лицето си с ръце и след това отваряте шепи и казвате „ку-ку“. Така то ще се научи, че това, което не се вижда, не изчезва завинаги и може да се появи отново, стига да искате.

Добре е да знаете

Сега е моментът, когато могат да се появят първите зъбки, а този процес най-често е придружен от някои от следните неприятни моменти: • лигавене • подуване на венците • пъхане на ръцете и играчките в устата • обрив по брадичката и бузките

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО Пети месец

През този период детето имитира много умело израженията и мимиките на възрастните.

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

През този период някои родители си задават въпроса, дали вече не е дошъл моментът да купят проходилка. Отговорът е категорично НЕ. Детето все още не е готово да се изправи на крака за определен период от време и да стои във вертикално положение. Имайте търпение и не очаквайте от мъничето да извърши чудеса, тъй като то ще се научава тепърва на още много нови умения и най-хубавото тепърва ще предстои както за него, така и за вас!

(този обрив се получава от обилното отделяне на слюнка) • кашлица • хрема • раздразнение • липса на апетит • повишена температура (обикновено леко повишена) • разстройство • неспокоен сън и проплакване нощем

Какво умее?

+ Вече съвсем сигурно и стабилно може да държи главичката изправена и да я върти на ляво и на дясно. + Успява да се обърне от гръб по корем и обратно, като това му доставя удоволствие. Точно поради тази причина бъдете много внимателни и не оставяйте мъничето без надзор на места, откъдето може да се изтърколи и да падне. Най-безопасното място за оставяне на бебето само, ако се наложи да напуснете стаята за малко, а то е будно, е в детската кошарка, в бебешкото креватче или на пода. + През този период бебето ще открие крачетата си и все по-често ще си играе с тях, като ги разглежда съсредоточено и ги слага в устата си. + Хващането и задържането на играчки и други предмети няма да му създава трудност, както преди това, и то ще може да разглежда по-дълго време нещата, които му дадете в ръцете. Но все още няма да може да прехвърля играчките от едната ръчичка в другата. + През петия месец бебето може да изразява различни емоции: радост, гняв, чувство на неудовлетвореност. Поведението му ясно показва умора, сънливост или жажда, а това прави общуването му със света наоколо още по-лесно и забавно.

Освен това то може да умее и:

+ Ако му подадете ръце и то хване вашите пръсти, може да се опита да се изправи до седнало положение и след това в право, опирайки се на пръсти на пода. Това не е препоръчително за тази възраст, затова не ви съветваме да го практикувате с вашето бебе. + Бебето може да издава гърлени звуци, наподобяващи „гу-гу-гу“. + През петия месец то ще може да следи с поглед падащи предмети.


Млека на прах за малки деца от 1 до 3 години и след навършване на 3-годишна възраст В първите години от живота на малкото дете – в периода на израстване на къркър мачето до малко дете (1-3 години) и от израстване на малкото дете до предучипредучи лищна възраст (след навършване на 3 години) млякото остава важна и незаменезаме нима част от неговия балансиран хранихрани телен режим. Млеката на прах за малки деца Фризо 3 и Фризо 4 предлагат оптималната комбикомби нация от всички необходими витамини, минерали и микроелементи, необходими в периода на растеж. Фризо 3 и Фризо 4 имат отличен вкус, разтварят се както в топла така и в студена вода и са любима напитка за Вашето дете. Съдържат:

от 1 до 3 години

над 3 години

Докосахексенова киселина (DHA) за подпомагане развитието на мозъка и зрението Нуклеотиди за устойчива имунна система Витамин D за здрава костна система, В6, фолиева киселина и холин за правилен растеж Всички необходими витамини, минерали и микроелементи Производител: FrieslandCampina, Холандия Вносител: СБМ Интернешънъл, София 1766 ул. Бизнес Парк №1, сграда 2, офис 301, тел.: 489 99 34

Майчината кърма е най-добрата храна за кърмачето. Всяка майка трябва да е убедена в предимствата на кърменето, както и в поддържането на здравословен начин на живот и хранене.


рецепти за мъници

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА, БЕЗ АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ КАРТОФЕНА СУПА

Състав:

Картофи, вода, мляко, копър, праз лук.

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

1/2 ч.ч. картофи, нарязани на кубчета

1/2 ч.ч. нарязан на ситно праз лук

(използвайте бялата част на лука)

1 1/2 ч.ч. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Отделете малко от водата, за да разтворите млякото на бебето в нея. Отделно в тиган сложете толкова вода, че да покрие дъното, сложете го на огъня и след като заври, прибавете в него нарязаните праз и картофи. Задушете до готов-

2-3 круши

КРУШИ С ВАНИЛОВ КРЕМ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ: За крема

2

4 жълтъка или 2 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1 ванилия на прах

Най-напред измийте крушите, обелете ги и ги разрежете на две половини, след което ги почистете от семките и твърдата част в средата. Нарежете ги на малки парчета и ако са твърди, ги сварете за няколко минути, докато омекнат. Отделно разтворете брашното в част от студеното прясно мляко, а другата

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

4 с.л. брашно

1 ч.л. бебешка формула

ност, след което долейте с останалата вода. Опитайте зеленчуците и ако са сварени, пасирайте. Прибавете разтвореното мляко и оставете супата отново да заври, а накрая прибавете ситно нарязания копър и посолете на вкус.

Състав:

2 ч.ч. прясно мляко

част сложете на котлона да заври заедно със захарта. След като млякото заври, прибавете сместа с брашното при непрекъснато бъркане и варете на слаб огън още около 5 минути, като внимавате да не залепне. След като кремът е готов, добавете ванилията и парченцата круши и разбъркайте отново.

1 ч.л. ситно нарязан копър

Круши, захар, ванилия, яйца, мляко, брашно.

около 1/2 ч.ч. захар


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ПОДПРАВЕНО КОГА СЕ ВЪВЕЖДАТ ПОДПРАВКИТЕ В ХРАНЕНЕТО НА БЕБЕТО

Автор: Милена Тошева "О, колко е блудкаво това“, ще кажат много родители, когато пробват бебешкото пюре. Броят на вкусовите рецептори е по-голям при хлапетата, отколкото при възрастните. Освен това те са и много по-чувствителни от нашите. Затова не бива да се бърза с подправянето на храната. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ КАКТО С ПОДПРАВКИТЕ, ТАКА И С ПРОДУКТИТЕ ЗА ХАПВАНЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ НА МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ, И НАБЛЮДАВАЙТЕ РЕАКЦИИТЕ НА МАЛЧУГАНА.

Вероятно вече знаете, че не бива да добавяте към детската храна сол и захар. А знаете ли защо? До навършване на 12 месеца бебетата се нуждаят от максимум един грам сол дневно. Чрез кърменето пеленачетата получават достатъчно количество сол, а адаптираните млечни формули съдържат подобно количество.

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПОДПРАВКИТЕ – КОГА И КАК?

Докато някои американски педиатри препоръчват в храната на детето да не се въвеждат подправки преди 8-ия месец, други специалисти са против приемането им преди 11-ия или 12-ия месец. Както и преди въвеждане-

то на отделни продукти в храната на детето, така и преди въвеждането на подправките трябва да бъдете с повишено внимание. Новата подправка трябва да се предложи в минимални количества с продукти, които вече са изпробвани и са сигурни. Ако след няколко дни не се наблюдават алергични реакции, на детето може да се предлага тази подправка.

Но отново - внимателно с количествата! От подправките, които можете да предлагате до навършването на 1 година, са тези, които са най-типични за нашите географски ширини: магданоз, босилек, чесън, розмарин, копър, мащерка, салвия, риган, ким, дафинов лист, слънчогледови и тиквени семки смлени, разбира се. Преди да въведете подправката, задължително се посъветвайте с педиатър.


ЗДРАВЕ ОТ БИЛКИТЕ

Подправките, освен че подобряват вкуса на храната, могат да облекчат и някои неразположения, като например колики (копър, ким). Но ги използвайте само след консултация с лекар. При проблеми с дихателните пътища ще помогнат майчината душица или риганът, ако докторът не е против това, разбира се. Сухите подправки имат по-силен вкус от пресните и трябва да ги добавяте значително по-малко. Добавете подправките непосредствено преди яденето да е готово.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Консултант: Тони Калушкова, акушерка Център за родители Happy Mums - Велико Търновор заместник-председател на „Алианс на българските акушерки", www.happymumsbg.com

Автор: Нели Христова

В СВЕТА НА МАЙЧИНОТО МЛЯКО

ХОРМОНИ

Кърменето на бебето е едно от най-важните неща след първата му глътка въздух. Затова и предварителната подготовка и информираност на майката относно кърменето (а защо не и на бащата и другите членове на семейството, които ще помагат) са много важни, за да бъде то приятно и комфортно, и е от решаващо значение за това всичко да бъде наред за вас и малкото човече.

ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ

Кърменето е процес на търсене и предлагане. Колкото повече бебето суче, толкова повече мляко се произвежда. И обратно – колкото по-рядко поставяте бебето на гърда, толкова по-малко кърма ще произвежда тялото ви. Ако нямате достатъчно кърма, за да се стимулира производството й, изключително важно е гърдите да се изсукват или изцеждат често.

И

така, още след шестата седмица от началото на бременността в плацентата се образуват хормони, които стимулират образуването в гърдите на жлезиста тъкан - алвеоли (малки зърнести образувания, наподобяващи грозд). В алвеолите се образува и съхранява млякото. Те са свързани с млечни канали, по който млякото се доставя на бебето. Достигайки до ареолата, млечните канали се разширяват и образуват синуси, които имат отвори в зърното. Когато новороденото засуче зърното, притиска с езика и небцето синусите и млякото потича навън. МАГИЯТА НА МЛЕЧНИТЕ ХОРМОНИ За производството и отделянето на млякото, както и за и контрола на неговото количество в гърдите, най-голяма роля играят три хормона - пролактин, окситоцин и локалният инхибитор на кърмата.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Стойностите на пролактина намаляват много бързо при жени, които не кърмят.

ПРОЛАКТИНЪТ ПРОИЗВЕЖДА

Основната функция на хормона пролактин след раждането е да участва в производството на кърмата. Той се образува в хипофизата, а отделянето му се стимулира едва след като бебето започне да суче. Ето защо е важно новороденото да бъде поставено на гърда колкото се може по-скоро след раждането. По време на сукането на бебето нервните окончания, които се намират на зърното и ареолата, се стимулират, което от своя страна изпраща сигнал до хипофизата, и пролактинът започва своята работа образуването на кърма за следващото кърмене.

ОСИТОЦИНЪТ ОТДЕЛЯ

В задната част от хипофизата пък се отделя хормонът окситоцин. Неговата главна роля в отговор на бебешкото сукане е да отдели кърмата от алвеолите и по млечните каналчета да я изпрати при бебето. Нивата на окситоцин са най-високи по време на раждането и благодарение на него майчиното чувство и любовта към детето са по-силни от всякога.

ЛОКАЛНИЯТ ИНХИБИТОР НА КЪРМАТА ПРЕЦЕНЯВА КОЛКО И КОГА

Затова дали да се произвежда кърма или не и в какво количество, отговорност носи третият хормон - локалният инхибитор на кърмата. Този хормон действа поотделно за всяка една гърда и се задейства тогава, когато тя се напълни с кърма. Освен това хормонът отговаря млякото да е достатъчно за кърменето на бебето. Локалният инхибитор на кърмата не е активен, когато гърдата е празна, и затова кърмата се произвежда с по-голяма скорост. В момента, в който гърдата започне да се пълни, хормонът се активира и производството на мляко се забавя или спира напълно, щом като достигне необходимото количество.

[ www.kenguru.bg ] 67


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

БЕЗ РАГАДИ ПО ВРЕМЕ НА КЪРМЕНЕ

Еластичната кожа на зърната и правилното поставяне на бебето на гърда са важни за предотвратяване на образуването на рагади по време на кърмене. В случай на рагади най-добре би било да се посъветвате с акушерка или консултант по кърмене как да процедирате, така че максимално своевременно да продължите да кърмите и това да не ви създава болка и дискомфорт. Много често причината за появата на рагадите е неправилно позициониране или засукване на бебето. Разбира се, има и други причини, но акушерката или консултантът по кърмене ще оценят ситуацията и ако няма нищо друго притеснително, ще Ви покажат как да поставяте бебето на гърдата, за да предотвратите разраняванията и болката. Ако е необходимо, ще ви препоръчат и локално лечение под формата на крем, който да омекотява и подхранва кожата на зърната, да стимулира зарастването и възстановяването на тъканите, без мирис и аромати, подходящ дори по време на кърмене.

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


PANTONE 2955 C


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

„Всичко за недоносените бебета“ е наръчник и онлайн платформа в помощ на родителите, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. Те са разработени от фондация „Нашите недоносени деца“ благодарение на усилията на множество специалисти и доброволци, съпричастни към каузата. Повече информация можете да намерите на www.earlybaby.info

ВСИЧКО ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

КЕНГУРУ-ГРИЖАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ И ОТ ДВАМАТА РОДИТЕЛИ И Е НАЧИН ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВРЪЗКА И МЕЖДУ БАЩАТА И БЕБЕТО.

В

сеизвестен факт е изключителната важност на първия контакт между майката и бебето. Препоръчва се майката да прегърне своето бебе веднага след раждането, което улеснява адаптацията на новороденото към външния свят и затвърждава връзката между двамата. Често обаче преждевременното раждане е придружено с усложнения, които не позволяват това да се случи заради важността на редица медицински процедури, целящи закрепване на физическото състояние на детето и родилката. Макар и наистина много важен, затрудненият първи контакт при преждевременното раждане не е така фатален, както може да ви се

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

струва сега, и най-важното – той може да бъде възстановен с времето. За това много помага т.нар. кенгуру-грижа. Кенгуру-грижата възниква през 70-те години на ХХ век в Колумбия и представлява улеснен контакт кожа-до-кожа между майката или друг член на семейството и бебето. Понякога този метод се нарича „утроба извън тялото“. В България се правят все повече постъпления кенгуру-грижата да бъде прилагана в неонатологичните отделения. Ето няколко факта за кенгуру-грижата: • Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата, се стаби-


• •

лизират по-бързо, отколкото тези, които се отглеждат само в инкубатор. Това, разбира се, не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване, дори напротив – съвременната качествена техника е най-големият им шанс. Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си благодарение на стабилното дишане на майката. Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето). Температурата на бебето е найдобре регулирана върху гърдите на майката. Чрез допира на кожата майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази. Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услу-

ги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване. • Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация. • Контактът кожа до кожа може да

се практикува и след изписване на бебето в домашни условия – тази практика има редица благотворни ефекти по отношение на връзката между родителите и бебето, както и много ползи по отношение на кърменето.

Повече за кенгуру-грижата и друга полезна информация, свързана с преждевременното раждане, можете да откриете на единствената онлайн платформа за недоносени бебета – www.earlybaby.info, където можете да се сдобиете и с първия в България цялостен наръчник „Всичко за недоносените бебета“.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Mustela - шампоан за бебета и деца, 200 мл, цена: 13,14 лв.

Bio G - бебешки био шампоан за коса и тяло, 200 мл, цена: 15,50 лв. Sebamed - шампоан за цеца, 150 мл, цена: 10,20 лв. Hipp - бебешки шампоан за коса и тяло, 200 мл, цена: 8,10 лв.

Friendly Organic - бебешки шампоан с органичен овес, 500 мл, цена: 16,50 лв.

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Здраве бебе - шампоан за бебета, 250 мл, цена: 3,60 лв. Topfer - шампоан за коса с пшенични трици и невен, 200 мл, цена: 16,50 лв.

Weleda - душгел и шампоан с невен, 200 мл, цена: 18,90 лв.

Бочко - успокояващ шампоан за коса и тяло с лавандула, 400 мл, цена: 3,80 лв.

[ www.kenguru.bg ] 73


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

Столче за хранене, JANE; цена: 199,00 лв. Столчето за хранене е подходящо за деца от 6 до 36 м. Изключително компактно и удобно. Има 3 позиции на облегалката и 3 позиции на табличката за хранене. Включва кошница за багаж. Височината се регулира в 6 позиции.

Ммм.... че вкусно! Всички мами и татковци на малки, големи и още по-големи принцове и принцеси знаят, че храненето е основен момент от ежедневието на техните любими същества - децата. А за да бъде то приятно, удобно и интересно, има безброй неща, които, ако са подръка, правят всичко да се случва лесно, бързо и безпроблемно. Да, става дума за стотиците чинийки и купички с цветни картинки, виличките и лъжичките, грижливо направени за малките уста, лигавниците, подложките против пързаляне и разливане, чашите и шишетата с интересни накрайници като бебешки зъбчета и още много други подобни аксесоари, без които нямаше да е така лесно. Ето и нашите топ предложения!

Неразливаща се чаша с мек накрайник, Пингвин, 200 ml, Philips Avent; цена: 15,90 лв. Неразливащата се чаша е ергономична, със специални меки накрайници под ъгъл или такива, които са устойчиви на гризане. С дръжки, които са удобни и меки на допир. Накрайник под ъгъл за лесно отпиване. Меки и удобни за хващане дръжки – идеални за малки ръчички. Неразливащи – потвърдено от майките.

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

В ПОМОЩ НА МАМА

Неразливаща се чаша със сламка, 6 месеца+, 230 ml, Tommee Tippee; цена: 15,90 лв. Развива уменията на детето да пие от сламка. Супермека сламка, която улеснява пиенето. Свалящи се дръжки, подходящи за държане от малките ръчички. Купичка с лигавник, Boon, цена: 23,90 лв. Bгpaдeният лигaвник e издължeн към дeтeтo, oбpaзyвaйки фyния, кoятo вpъщa xpaнaтa oбpaтнo в кyпичкaтa. Изpaбoтeнa oт лeceн зa пoчиcтвaнe, мeк и нeчyплив мaтepиaл. Meкият лигaвник

ce oгъвa и нe би мoгъл дa нapaни дeтeтo дopи и пpи cилeн нeгoв нaтиcк. Зa дa ce пpeдoтвpaтят пo-гoлeми paзливaния, кyпичкaтa ce вaкyyмиpa зa мacaтa, кoeтo я пpaви нaпълнo нeпoдвижнa. Купичката е кoмпaктнa, мoжe дa ce миe в миялнa мaшинa. Пoдxoдящa зa дeцa нaд 9-мeceчнa възpacт.


Дълги лъжички - шпатули, Dr. Brown's®, 4 броя; цена: 9.96 лв. Подходящи за деца на 6 месеца+ Не съдържат Бисфенол А. Удобна дълга дръжка за достигане дъното на високи бурканчета за храна. Плоският край на шпатулата помага за отстраняване на храна от бебешката уста.

Лигавник със странично велкро закопчаване, Sevi baby, цена: 7,20 лв. Направен е от меки, естетични и издръжливи материали. Предлага се в различни цветове във вариант с велкро закопчаване. Практичен и удобен, с този лигавник детето Ви ще бъде винаги сухо и чисто. Горната част е изработено от 80% памук и 20% полиестерна хавлиена материя, а вътрешната част от 100% полиуретан. Размер на артикула: 30/20 см.

Nuk пластмасова купичка с пасатор; Цена: 17.90лв. Комплектът на NUK купичка за приготвяне на пюре + пасатор е подходящ за приготвяне на зеленчукови или плодови пюрета. Лесен за използване, улеснява приготвянето на храната.С размери, подходящи за възрастта - така винаги ще приготвите нужното количество прясна храна за вашето бебе.Непързаляща основа за стабилност.Използвайте за плодове или задушени зеленчуци.

Пластмасова чинийка с капак, NUK; цена: 16,90 лв. NUK пластмасова чинийка за съхранение и приготвяне на храна след 8 месеца. Да се почисти преди първата употреба и след всяка следваща. Подходяща за микровълнова фурна – до 100 градуса. Винаги да се проверява температурата на храната. При употреба в съдомиялна машина да се държи обърната надолу.

Вълшебна подложка за хранене 7 месеца+, Tommee Tippee; цена: 12,90 лв. Прилепва към всички плоски повърхности. Лесна за почистване и употреба. Задържа на място купите и чиниите. Предпазва от разливане и цапане по време на хранене.

[ www.kenguru.bg ] 75


НА ФОКУС

Данни за контакт: Бояна Захариева тел. 0896808802 е-mail: boyana.zaharieva@gmail.com www.beinkphotography.com www.facebook.com/be.Ink. photography

Да уловиш точния момент и да го превърнеш в изкуство е талант. А повечето хора, които правят това, приемат работата си за призвание. Ние ги наричаме творци, а всъщност освен това те са и фотографи. В снимките им има история не само на уловения миг, защото те носят отпечатъка както на твореца, така и на неговия модел. Представяме ви Бояна Захариева.

На ФОКУС със...

Бояна Захариева

Здравейте, Бояна, моля представете се с няколко думи. Казвам се Бояна и съм основател на be.Ink photography – творческо ателие за съхраняване на емоции. Емоциите ме вдъхновяват. Хубаво е да са силни и неповторими. Обичам да ги търся, харесва ми да ме намират на необичайни места и при любими хора. Ето защо ми се иска да запазвам спомена на родителите за техните най-първи и нежни емоции, а именно онези, свързани с раждането на тяхното дете. Иначе ако интересите дефинират човека, то тогава аз мога да се нарека фотограф с отлична юридическа подготовка. До скоро бях главен юрисконсулт на активна компания – част от голям български холдинг, но на визитката ми пише be.Ink photography. Откога се занимавате с фотография и кое ви провокира да започнете? Откога – трудно е да дефинирам време, но определено интересът към фотографията датира от детството ми – когато животът е безкрайно интересен и ти се карат да не отваряш капачето, под което се поставя лентата, защото ще я осветиш! Провокация да снимам новородени усетих преди близо

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

три години, когато попаднах на нейни фотографии. Провокация и вдъхновение благодарение на една изключителна дама в лицето на Kelly Brown – автор на Little Pieces Photography. Просто снима красиво. Какво стои в центъра на вашия обектив? Красота. И пак красота. И много нежност – точно толкова, колкото да се побере в един кадър. Защо избрахте да снимате новородени бебета и бременни жени? Действително портфолиото на be.Ink photography включва фотографии на новородени бебета и бременни дами, но това ателие беше създадено, за да пази спомените на всички хора, които имат щастието и невероятния късмет да наричат себе си родители. Защо новородени - защото този момент е неповторим. Моментът от раждането на детето до навършване на един месец. Момент, който отлита безвъзвратно и изключително бързо. Единствения момент, в който бебето е новородено. Детските усмивки разказват други истории… малко по-различни, малко по-наситени, но тези, случайните – бебешките, са така, сякаш замечтани… сякаш разказват цветни и вълнуващи сънища.


[ www.kenguru.bg ] 77


НА ФОКУС

Срещате ли трудности, особено с бебчетата? Бебенцата се снимат на крехка възраст - в най-добрия сценарий между 5-ия и 10-ия ден от тяхното раждане. Това обстоятелство обикновено притеснява хората. На мен обаче ми предоставя възможност за различни експерименти в позиционирането и постобработката на снимките. Фотосесиите се правят изключително на естествена дневна светлина в помещение със завишена хигиена и при средна стайна температура над нормата. Това не означава удобство за „задкормилното“ устройство, но пък гарантирано защитава малките деца, техния комфорт и сигурност. Сесиите протичат по-дълго време от стандартното, поради което изискват изключително търпение от страна както на фотографа, така и на родителите. За щастие такова се намира. В противен случай снимките щяха да отразяват гладни и неспокойни малки създания. Откъде черпите идеите си? Идеите си черпя от любовта, с която ме обгражда любимият за мен мъж. Споделям ги с МТ DECO в лицето на Таня и готово. Имате ли любим спомен от снимките? Имам, разбира се. Топли думи на щастливи хора, ентусиазмът, уютът на топлата бебешка прегръдка, жест на обич от татко към новороденото му детенце… всички онези малки неща. Срещам ги всеки ден, усещам ги и искам да ги предам нататък… Какви послания искате да отправите с творбите си? На родителите - не изпускайте онези ценни моменти между пръстите си, защото трите килограма Ваше лично щастие твърде бързо натежават. Фотографията е средството, което ще направи възможно докосването до спомена – на хартия, канава… както ви харесва. На всички останали – наслаждавайте се на красотата, не я подминавайте. Създавайте такава и бъдете неповторими. Лесно ли е да си фотограф в България? Точно толкова лесно, колкото е лесно да бъдеш себе си.

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Що е то сетиво? Това е всяка от способностите на човек, с които общува и възприема света около него. Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека. Вкусът е способността на човека да възприема различни вкусове чрез вкусови рецептори.

В утробата

Различни проучвания доказват, че храните, които са ви били любими през 9-те месеца, ще бъдат харесвани и от вашето дете след раждането. Ето защо можем да кажем, че и това сетиво, както и останалите, се формира още в утробата. В последните три месеца от бременността бебето поглъща дневно около литър околоплодни води. Приема се, че това е неговият

ВКУС своеобразен трамплин към майчиното мляко, тъй като течностите съдържат вкусовете от храната на майката. Ето защо при раждането си малките човеци са едни малки гастрономи – със силно развито чувство за вкус и дори изградени предпочитания към храните. Доказателството на тази теза може да бъде открито в книгата „Всичко за пренаталното възпитание“ от Мари-Андре Бертен:

До 70-те години на миналия век учените са смятали, че сензорите за точно определен вкус са разположени по различните части на езика – по върха – за сладко, в задната част за горчиво. Въпреки че някои части на езика са способни да приемат един вкус по-бързо от друг, то в крайна сметка няма специфични части за отделните съставки и те се възприемат по цялото протежение на езика.

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

СЕТИВАТА Автор: Димитрина Пандурова

Усещането за вкус на бебето е като на възрастен човек и това сетиво се развива още в периода 13-15-та гестационна седмица (3-4 месец от бременността). Всички вкусове, които приема майката, то усеща чрез околоплодните води. Редица проучвания са установили, че ако майката се храни със сладки храни, то скоростта на преглъщане на бебето се засилва, за разлика ако менюто на неговата мама е с кисел, пикантен или дори горчив вкус.

“Една малка индийка, осиновена от парижко семейство на три месеца, ни предоставя характерен пример в това отношение: когато детето започнало да яде твърда храна, то упорито отказвало всеки ориз, приготвен по различен, западен начин. Но то приемало с очевидно удоволствие ориз с къри, какъвто майката е консумирала в Индия по време на бременността си“.

След раждането

Възприятието за вкус, макар да изглежда нещо съвсем елементарно, е един сложен химически процес, тясно свързан с обонянието и други фактори, като осезаемост, температура, текстура или състав на храните. Още в първите часове след раждането бебето може да разпознае

четири основни вкуса (сладко, солено, кисело и горчиво) благодарение на малките вкусови луковици, които са разположени по стените на устната кухина и езика. Бебето започва да различава междинните вкусове сравнително по-късно. Важно е да се знае, че усещането за вкус и обонянието са в основата на връзката между майката и бебето, тъй като чрез тях то разпознава вкуса на нейното мляко и мириса на кожата й.

Освен всички добре известни ползи от кърменето този начин на хранене способства развитието на това сетиво у бебето. Млякото за кърмачета винаги има един и същи вкус, докато вкусът на кърмата непрекъснато се променя в зависимост от храните, които приема майката. Следваща стъпка в развитието на вкусовите възприятия е захранването. Освен за нахранване на детето захранването е много важно за запознанството му с многообразието от вкусове.


redpoint-bulgaria.com Ред пойнт България ЕООД, гр. София, ул. Богатица 22; тел.: 08 944 15 944, 08 999 38 640


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

БАБА ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ

ДА, АМА НЕ! Автор: Нели Христова

Без капчица съмнение за повечето мами и техните мъничета бабите са истински съкровища. Още от раждането на детето те са в пълна бабина готовност и винаги се притичват в точния момент по един или друг повод, за да съветват, наставляват, критикуват и отменят. Понякога обаче съветите, които ни дават по-скоро биха объркали нещата, отколкото да ги оправят, и затова ви представяме най-честите несъответствия между тях и действителността.

Плодовите сокове са полезни за здравето Тези напитки са вкусни само защото са сладки поради съдържащото се в тях подобаващо количество захар или глюкозно-фруктозни сиропи. А какво по-вредно за зъбите от това? В допълнение това насърчава и образуването на болезнената млечница в устата на бебето. А като капак на всичко, ако едно малко бебе изпива 150 мл сок на ден, съвсем нормално и напълно естествено е да откаже да се храни. Ако детето е жадно, най-доброто, което можете да му предложите,

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

разбира се, си остава чистата изворна и негазирана вода.

Млечните зъби не трябва да се лекуват, защото така или иначе ще паднат

Това не е вярно. Болните зъбки трябва да се лекуват, и то навреме. Съвети от рода, че хапването на плод преди лягане освобождава от миенето на зъбите, също са голяма грешка! Плодовете съдържат захар, която няма да остане безразлична към емайла. Едно от малкото сладки неща, които не вредят на зъбите, е пчелният мед. Той ограни-


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

чава образуването на плака, като по този начин предотвратява и образуването на кариес.

Разходките в студено време разболяват

Това обаче важи с пълна сила, ако изведете детето навън неподходящо облечено. Извеждайки мъничето навън в студено време, трябва да се погрижим то да е подходящо облечено според сезона.

Студените ръчички и крачета означават, че на детето му е студено През първите месеци от живота си по-голямата част от кърмачета имат студени ръчички и крачета за разлика от останалата част от тялото. Това се дължи на незрялата сърдечносъдова система, която тепърва започва да се адаптира към новите условия извън корема на мама. Ето защо, ако искате

да разберете дали на детето му е студено, най-добре е да проверите това, като пипнете вратлето - ако то е топло, няма от какво да се притеснявате.

Шапка през цялата година или подобре две!

Напълно погрешно е да се смята, че носенето на шапка по време на сън, след къпане и изобщо във време, когато това не е нужно, ще предпази новороденото от възпаление на ушите. Истината е, че най-честите проблеми с ушите при мъничетата са следствие от настинка или вирус. При малките деца дори най-незначителната инфекция на гърлото рефлектира именно върху ушите и шапката няма как да помогне. Даже напротив! Детето, което често бива прегрявано по един или друг начин, е изнежено и по-податливо на всякакви вируси от външния свят. Ето защо, ако навън е топло, единствената роля на шапката върху главата на бебето е да го пази от слънцето.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2015 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


МОДА ЗА БЕБЕТО

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 85


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

Автор: Милена Тошева Сокове, сладкиши и кренвирши: това е само част от любимата храна на децата. Доколко обаче е препоръчително те да си хапват от нея? Специалистите направиха списък от петте най-вредни продукти, които децата в никакъв случай не трябва да консумират.

НЕЩА, КОИТО ДЕЦАТА НЕ БИ

ТРЯБВАЛО ДА ЯДАТ

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Продукти с Газирани оцветители напитки

Сокове

Вероятно това е най-голямата грешка на родителите, бабите, Колко разнообразни Наистина не са поддядовците, лелите... цветове! Храната, коя- ходящи за хлапетата. Соковете не притето е с цветове, които Захарта и кофеинът са жават здравословни не можете да видите в изключително вредни свойства, тъй като природата, е оцветена както за възрастнисъдържат големи колис изкуствени оцветите, така и за децата. чества захар. Вместо тели. Доказано е, че Едно шише с газирана това предлагайте добавките, съдържанапитка съдържа 40 г на хлапетата пресни щи се в продуктите, захар - колкото в 2,5 плодове и зеленчуци, могат да доведат до шоколада. Освен това както и вода, билкови нарушения при малчуповишава рисковете чайове, айрян. Запомнеганите, включително за здравето. Кофеинът те това! и до хиперактивност. ще ги направи нервни и Оцветената храна ще ти накара да пият по правило съдържа още газирани напитзахари, сол и добавки, ки, което ще повиши както и консерванти - жаждата. избягвайте я.

Инстантна Кренвирши храна Консервите, замразените ястия или която и да е предварително приготвена храна, съдържат много сол и консерванти. А те са много вредни за хлапетата. Проблемът е в това, че малчуганите от малки свикват със солената храна, която така или иначе ще трябва да консумират през целия си живот...

Кренвиршите, пастетите, саламите, както и бързата храна, не се препоръчват. Проблемът е, че в този вид храни се съдържат най-малко количество месо и много добавки, субпродукти, сол. Рисковете, които крият тези продукти, са огромни. Децата са прекалено чувствителни към хормона на растежа и антибиотиците, с които е пълно месото, както и към консервантите, които спомагат за неразпространението на бактериите. Отровата за бактериите е и отрова за вас. Избягвайте я!

[ www.kenguru.bg ] 87


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

РЕСТОРАНТСКИ ИГРИ Автор: Силвия Костова С две малки деца обаче идеята за вечеря навън вече не изкушава толкова. Ограничили сте вечерните излизания с децата, и то до само няколко подходящи заведения. Дори и там обаче въпреки щедрите бакшиши често вдигат ръце от тичането, виковете, ровенето в саксиите, въргалянето по земята.

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Следващите ни предложения са за ресторантски игри, които ще ангажират вниманието на наследниците ви, докато чакате да сервират храната. Ще научите как да забавлявате хлапетата само с подръчни средства като използвате предметите от масата в заведението.

ЩО Е ТО?

Изберете си някой от предметите на масата и без да гледате към него започнете да го описвате – размери, цвят, за какво служи и т.н. Участникът, който познае най-бързо предмета е на ред да описва.

МОРСКИ ШАХ

Масата в заведение е едно от най-забавните места, където можете да

СОЛНИЦА

Помните ли как се прави солничка от хартия? А популярната игра на предсказания с нея? Идва времето на истинските забавления! в юмрук и го накарайте да познае къде го държите. Мъникът има добра интуиция? Чудесно! Сега е негов ред да скрие предмета. Вие пък ще познавате!

СЪЕДИНИ ТОЧКИТЕ

ОРИГАМИ

Всички деца обичат да се забавляват с оригами на корабче, лодка, жабче и какво ли още не. Сега е моментът да си припомните старите умения. За целта използвайте хартиените подложки от масата в заведението. Покажете на детето си какви интересни неща могат да се сътворят единствено от лист хартия и го научете да ги изработва само. Така на масата ви буквално от нищото може да се появи цяла флотилия кораби!

ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА…

Разиграйте популярната магическа игра, но не с топче и чаши, а в нова версия - с три пакетчета захар и дребна монета. Покажете на детето под кое захарче сте скрили стотинката и бързо разместете пакетчетата пред погледа му. Проверете дали сте действали достатъчно бързо и разберете къде е скрита монетата.

поиграете морски шах. Поискайте няколко допълнителни сламки от сервитьора и с тях направете мрежата. Използвайте захарчета в два цвята, за да различавате ясно ходовете на всеки играч. Три поредни победи! Не е лошо като за начинаещ, нали?

ПОЗНАЙ КОЯ РЪКА

Скрийте малък предмет (например пакетче захар или монета) в ръка. Покажете на детето двете си ръце свити

За да играете тази игра са ви нужни единствено химикалка и чиста салфетка. Всеки участник, който успее да затвори квадратче печели точка и поставя инициалите си в завоюваното поле. Играчът с повече затворени квадратчета е победител.

НАМЕРИ БУКВАТА

За тази полезна игра използвайте ресторантското меню или хартиената подложка. Покажете на детето си определена буква и го накарайте да я търси и огражда. Ще се изненадате, но заниманието може да задържи детското внимание продължително време.

ЛИПСВАЩ ПРЕДМЕТ

Подредете предмети в средата на масата (например солница, бъркалка, захарче, монета, салфетка) и кажете на детето си да ги огледа внимателно. След това накарайте мъника да затвори очи, скрийте нещо и питайте детето какво липсва.

[ www.kenguru.bg ] 89


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

КАК ДЕЦАТА ДА БЪДАТ ПОСЛУШНИ 4 ИЗПИТАНИ ТРИКА

Автор: Милена Тошева Децата, както всички прекрасно знаем, могат да бъдат непослушни. Както твърдят специалистите обаче, можете да превърнете малките непослушковци в ангелчета… След като прочетете този текст, ще можете веднага да започнете да прилагате лесните комуникационни стратегии, за да повлияете на малчуганите и да ги превърнете в малки „добри ангелчета“. Ето няколко трика, които могат да са ви от полза.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


1. Винаги казвайте това, което искате хлапето да направи, а не това, което не искате.

Много от нас се озовават в кръга на негативната комуникация, от която няма изход и която често се превръща в константна. Фрази като: „Не оставяй стаята си разхвърляна“, „Точно така ли трябва да оставяш обувките си“ или „Колко пъти съм ти казала да не скубеш сестра си“, могат да се окажат изключително контрапродуктивни. Използваме фрази, които са с негативен контекст, а след това се изненадваме, когато децата не ни слушат. Децата нямат способности да разчитат мислите ни, затова трябва да избягвате подобни фрази, например да им кажете: „Оправете хаоса в стаята и подредете кубчетата Lego”. И ще видите как ще постигнете по-добри резултати.

2. Направете илюзия на избора

Ако кажете на хлапето: „Облечи се и побързай, за да не закъснееш за училище“, и ако то не ви послуша, би трябвало да направите т.нар. илюзия на избора. Задавайте въпроси като: „Коя тениска ще облечеш днес – синята или бялата“, „Какво ще облечеш – панталоните или полата?”. По този начин детето ще направи своя избор и ще пожелае да участва, което ще го мотивира на по-късен етап. Подобни фрази биха могли да се приложат във всяка една ситуация.

3. Говорите така, сякаш детето ще направи това, което искате

Думата „когато“ спада към думите, които се използват най-много в хипнотерапията. С тази дума се подразбира, че нещо ще се извърши тогава и тогава. Дайте на детето изключителното поръчение, че трябва да извърши тази и тази задача. Използвайте изрази като: „Когато приключиш с оправянето на стаята си, ще хапнем“, „Когато си напишеш домашното по математика, ще отидем в парка“, „Когато се облечем, може да седнем и да закусваме“.

4. Изградете разговорна връзка помежду си

Според специалистите изграждането на връзка с детето, докато разговаряте, може да допринесе за това децата да са по-послушни. Те предлагат да поставяте себе си на мястото на детето, както и обратното, като използвате фрази като: „И аз, както и ти, разбирам, че има много избори пред теб“, „Ти, както и аз, разбираш, че е много по-лесно да напишеш домашното на масата, където няма ненужни вещи“. „Както ти“ образецът, докато говорите на детето, може да послужи по-добрата комуникация, която да установите с малчугана, особено ако тя е затруднена.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

Наръчник на родителя за превенция и реакции на насилието над дете Темата за безопасността на детето извън дома, а и в разширена семейна среда не е нова. За съжаление тя е все по-актуална, а с появата на интернет и новите технологии и доста всеобхватна. Не бива нито да се прекалява с притесненията около детето, нито да се неглижират важността на общуването с него и евентуални сигнали за тревожни събития в ежедневието му.

Автор: Ива Милорадова

Бъдете приятел на детето!

Психолозите постоянно напомнят, че добрата връзка с детето е важна и градивна във всеки етап от развитието му. Децата имат нужда непрекъснато да усещат обичта ви. Те изпитват желание от искрено и добронамерено вглеждане в техните проблеми, в техния свят, в техните чувства и вълнения. Окуражавайте ги да споделят, дори да не сте съгласни с тях! Научете ги да ви се доверяват, докажете им, че сте най-добрите им приятели! Помогнете им да се научат да избягват опасностите и да не стават жертви на престъпления!

Насилие в детската градина или училище

Детската градина и първите класове в училище са именно мястото, което може да ви предос-

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

тави неприятен опит – насилие над детето ви. Макар и сигурна среда за децата в общия случай, детската градина или училището може да срещне детето ви най-малкото с тормоз. Той може да се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа, в случай че някой разбере за това, и др. За да не се превърне детето ви в жертва, учете го на непринудено общуване с другите хора от рано, на работа в екип, контрол на амбициите и егоизма. Насърчавайте мачугана да търси контакт с децата от детската градина или приятели сред учениците, с които да прекарва междучасията си. Уверете се, че външният вид на детето не е твърде алтернативен на другите или че то не изглежда занемарено, което да го превърне в аутсайдер. Научете


малкия човек, че да се споделя с родители не е клюкарсвтане, а нормално общуване. Ако забележите, че детето ви се прибира вкъщи видимо раздърпано или удряно, ако се изолира в детската градина и в дома ви, ако се плаши от посещаването на училище или занималня, сънува кошмари, губи апетит, разстроено, неспокойно или унило е след занимания, възможно е да е подложено на насилие. Реагирайте незабавно – говорете с него на тази тема, обяснете му, че случващото се е лошо, но не и непоправимо, потърсете съдействие от учители, педагози, психолози. И при никакви обстотятелства не посочвайте отмъщението и насилието, като решение на тормоза.

Сексуално насилие над дете

Едва ли има по-голям страх за един родител от това детето му да преживее сексуално насилие. Да не се мисли или говори по темата обаче определено не предпазва малчугана от подобен риск. На децата трябва да се обяснят границите на личното им пространство, неприкосновеността на телата и сексуалнсотта им, неуместното поведение на трети лица спрямо тях. Често родителите не са съвсем наясно кое действие спрямо детето им може да бъде определено като сексуално насилие. Органите, които можете да потърсите за съдествие, ако се страхувате, че детето ви е тормозено или над него е извършено насилие, са: • Управления на МВР и тел. 112 • Държавната агенция за закрила на детето • Националната телефонна линия за деца 116 111 • Горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет - www.web112.net

Според наръчника на МВР за безопасност на децата сексуалното насилие е акт, при който един или повече хора използват физическа сила, авторитета си или изградените отношения на доверие, за да създадат интимна връзка с дете и да го използват за сексуално удовлетворение независимо от неговото съгласие. За съжаление често сексуално насилие над деца упражняват близки или познати възрастни, които имат авторитет пред детето. Това може да се случи в дома ви, в разширената семейна среда, в детската градина, училище, в приятелския кръг на детето и вие трябва да сте подготвени за тази възможност. Незабавна реакция изискват:  страх на детето от опредлени хора,  тревога, отчаяние,  неудобство при сядане или ходене,  зачервявания и охлузвания в интимните зони,  смущения в съня и храненето,  познания и сексуално поведение, необичайни за възрастта. Как да постъпите? Отново разговори за неприкосновеността, за това, че ако възрастен ги кара да се чувстват

неудобно, могат да се противопоставят, и задължително да се обърнете към всички отговорни за този проблем институции.

Интерент тормоз и злоупотреби

Феноменът интернет също създава среда за насилие над деца. Малчуганите, които вече съвсем невръстни изпол­ з­ват мобилни устройства, таблети и компютри, могат да бъдат тормозени, манипулирани и дори склонявани към физически контакт с цел насилие във виртуалното пространство. Тук отново е важна ролята на родителя, който да прецени колко, кога и с каква цел и свобода детето да ползва интернет, как комуникира с връстници и други хора по мобилния си телефон или на компютъра и какво възприема за нормално или опасно в това общуване. Децата могат да пострадат емоциаонално както, ако попаднат на порнографско съдържание или нездрав интерес от страна на връстник в социалните мрежи, така и ако бъдат склонявани от възрастни към притеснителни виртуални и реални контакти. Малчуганът трябва да знае, че интернет животът му също трябва да се споделя с родителите, че виртуалното пространство крие опасности, а всеки опит от непознат да прехвърли общуването с детето в реалния свят не е безопасен. Като родител и в тази ситуация трябва да потърсите правата на детето си в отделните отговорни институции, а на него да осигурите консултация с психолог, който да му помогне да се справи със стреса и негативния ефект от преживяното.

[ www.kenguru.bg ] 93


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ЗВЕЗДИТЕ КРЪСТНИЦИ ТОЗИ МЕСЕЦ ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА НЯКОИ ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ЗВЕЗДИ, КОИТО СА КРЪСТНИЦИ НА ДРУГИ, НЕ ПО-МАЛКО ЗНАЧИМИ ЛИЧНОСТИ. ИЗБОРЪТ НА КРЪСТНИЦИ НА ДЕТЕТО Е ВАЖЕН И ОТГОВОРЕН ВЪПРОС, КОЙТО СТОИ ПРЕД РОДИТЕЛИТЕ. КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ КАНДИДАТ И КАКВИ СА ЗАДАЧИТЕ НА КРЪСТНИЦИТЕ? По темата работи: Костадин Костов

И

зборът на кръстници на детето е значимо събитие, защото те се превръщат в духовни родители на малчугана. От църковна гледна точка от тях се очаква да представят детето пред Бога, да го въведат в християнската вяра, като го запознаят с Библията и обичаите, характерни за християните. От гледна точка на родителите кръстниците трябва да са морална подкрепа при възпитанието на детето, да му дават насоки за в бъдеще, да са негови съветници и да отговарят на въпроси, които го вълнуват. Освен това кръстниците трябва да служат за пример на малчугана, да са близки с него, за да може той да им се доверява, и да присъстват на всички останали важни моменти от неговия живот. Накратко кръстниците на детето съчетават едновременно ролите на родител, приятел и учител в живота. ‘‘Отчаяната‘‘ съпруга Ева Лонгория често попада под светлините на прожекторите.

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Обикновено заради десетките неща, с които се занимава: кино, театър, ресторанти, книги, козметика и мода. Актрисата много пъти е била давана за пример като една от най-човечните в професията, тази

с най-голямо чувство за хумор и огромно сърце. Може би затова Дейвид и Виктория Бекъм я избират за кръстница на единствената си дъщеря - малката Харпър. Известно е, че Виктория и Ева са дългогодишни


приятелки. Двете прекарват почти всеки месец времето си заедно в обикаляне на магазините, посещения на най-добрите ревюта и тихи семейни вечери. Според едно интервю на Лонгория именно г-жа Бекъм е била тази, от която тя черпи модния си вкус, и единственият човек, на когото безрезервно се доверява. Явно и Виктория й се доверява, щом е поверила такава отговорност на приятелката си. Американската кънтри певица Доли Партън също е кръстница, и то на друга, не по малко скандална изпълнителка - Майли Сайърс. Носителката на 7 награди "Грами" Партън е приятелка на семейството на Майли - Летиша Джийн (Тиш) и кънтри певеца Били Рей Сайръс, известен с песента си Achy Breaky Heart. Родителите на Майли са я кръстили Дестини (съдба) Хоуп (надежда), защото те вярвали, че тя ще направи велики неща. Прякорът ѝ е Smiley (Смайли), което по-късно се превръща в Майли, и идва от това, че като малка се усмихвала много. Според таблоидите именно Доли е първата, която я нарекла така. Неподражаемата Лейди Гага пък е кръстница на двете момченца на Елтън Джон - Даниел и Закари. Приятелството между Лейди Гага и Елтън Джон започна след общото им изпълнение на награ-

дите „Грами“ през 2010 г., когато те си паснаха чудесно. Дейвид Фърниш (дългогодишният партньор на Елтън) специално поздрави певицата за песента й Born This Way, която е приета за новия химн на хомосексуалистите по света. „Тя вярва, че можеш да бъдеш, когото си поискаш, и всеки от нас трябва да се отличава с нещо, а не да се слива с тълпата. Това е най-доброто послание на света. Свободата да бъдеш себе си, да правиш каквото желаеш, да обичаш тези, към които имаш силни чувства, независимо какви са те“, въодушевява се Дейвид. Той смята, че Гага ще бъде идеален модел за подражание на децата им: „Двамата с Елтън се надяваме Закари и Даниел да станат музиканти, доктори или каквото друго им харесва. Просто се надяваме да бъдат щастливи и да могат да правят каквото поискат в живота си, да имат свободата сами да изберат своя път“, заключава Фърниш. Една от най-високо­ платените актриси в Холивуд Дрю Баримор пък е кръщелница на режисьора Стивън Спилбърг. Тя е дъщеря на известната фамилия филмови актьори Джон Дрю Баримор и Джейд Баримор. Освен Стивън Спилбърг нейни кръстници са и София Лорен и Ана Страсбърг. Именно Спилбърг е този, който прави Дрю известна, като й дава

роля във филма E.T. the Extra-Terrestrial (Извънземното), когато тя е само на 5 години. Целият свят знае и за приятелството на Дженифър Анистън и Кортни Кокс. Именно Анистън е кръстница на дъщерята на Кортни Коко. Двете са приятелки отдавна и всяка година прекарват лятната си почивка заедно. Дори когато Дженифър се раздели с Брад Пит, Кортни я за-

веде на тайна почивка на Бахамите, която продължи цял месец. Години по-късно, когато Кокс се развежда с мъжа си, актьора Дейвид Аркет, Дженифър е тази, която я завежда на почивка този път на Малдивите. Пресата непрекъснато се опитва да ги раздели, като публикува материали, че приятелките вече не са толкова близки. Това обаче винаги се оказва лъжа и двете

са все така привързани една към друга.

[ www.kenguru.bg ] 95


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ТАТКОВЦИ Таткото за детето е смесица от герой, водач, ментор, защитник, учител и приятел. Ролята на бащата е да обича, да дисциплинира и да сформира мирогледа на детето. Бащата струва много повече от хиляди учители.

96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Автор: Милена Тошева

М

ъжете днес все повече заемат ключовата си роля в семейството и отговарят позитивно на предизвикателствата на родителството. Все повече представители на силния пол изпитват силен глад за установяване на смислена връзка с децата си. Ето няколко начина да бъдете баща за пример.

ПРОУМЕЙТЕ ВАЖНОСТТА НА БАЩИНСТВОТО! Въпреки че много изследвания на психолозите са посветени на проучване на майчинството, нови проучвания разкриват как позитивното и активно включване на таткото допринася за по-добрата приспособеност на децата в обществото, способства по-здравото им полово развитие и им дава въз-


БЪДЕТЕ ГЛАВНИЯТ ИГРАЧ! Бъдете истински ангажиран във възпитанието на детето си. Това значи много - помагайте на малчуганите в писането на домашните, присъствайте на родителските срещи, играйте с хлапетата, прекарвайте време с всяко дете поотделно и заедно, и изобщо - прекарвайте повече време с наследниците си извън дома. НЕ ДОПУСКАЙТЕ МАТЕРИАЛНОТО ДА РАЗВАЛИ ОТНОШЕНИЯТА! Въпреки че е изключително важно от какво ще се издържа семейството, всеки татко трябва да избяга от опиянението от материалния успех в името на поддържане на добри отношения с децата. Материалният успех на родителите може да бъде вреден за отглеждането на деца, ако това е за сметка на времето, което те прекарват с наследниците си. Ако забележат, че за родителите им има по-важни неща от тях самите, вероятно предстоят неприятности в семейството. Дори и малките децата разбират кое е важното за родителите. Мъдрите татковци знаят, че отношенията, а не материалните неща са източник на житейска радост. можност за по-голямо интелектуално израстване. ФИГУРАТА НА БАЩАТА ОКАЗВА ЗНАЧИТЕЛНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ РАЗВИТИЕТО НА ДЕТЕТО С включването на бащата при отглеждането на детето нараства и вероятността наследникът да е с по-развито чувство за хумор, по-добра чувствителност и по-силна мотивация за учене. От друга страна, емоционалното отдалечаване може да е с дълбоко негативно влияние. Изследвания показват директната връзка между липсата на баща с по-високо ниво на агресивно поведение при синовете, прекалено ранна полова активност при момичетата, както и акцент върху стереотипите на децата от двата пола.

ОПОЗНАЙТЕ ДЕЦАТА СИ Добрите татковци имат едно важно качество: те наистина познават децата си. Те съзнават какво ги плаши и какво им носи радост и удоволствие. Наясно са по какво наследникът им се различава от съседските хлапета. Съзнават всеки един нюанс от личността на детето. Добрият татко знае много неща за хлапето си, като:

• кога то е имало труден ден • когато е обезпокоено • имената на най-добрите му приятели • какво го окуражава най-много • кое е накърнило чувствата на детето • слабостите и добродетелите му • кое го мотивира • кога му е било трудно • голяма част от разочарованията му. И ТАТКОТО Е РОДИТЕЛ Времето, прекарано в игри, е скъпоценно за детето. Добрите татковци наблюдават, слушат и учат. Те се стараят да бъдат добър пример за детето. Разговаряйте с другите татковци, това не е срамно, и търсете този, на когото да подражавате поне малко. БЪДЕТЕ ГЕРОЯТ НА ВАШЕТО ДЕТЕ "Бащите са гордостта на децата си“, пише в притчите на Соломон. Добрите татковци стават герои за децата си, когато са източник на добродетел, разбиране, саможертва, прилежност, дисциплина, любов и вярност. Много бащи са дали възможност с лекота на други да станат герои на децата им. Накрая да отбележим, че доброто бащинство е влагане в бъдещето. Днешните татковци възпитават бъдещите хора. Любов, поука, окуражаване, дисциплина и поведение за пример, което бащата предава на децата - всичко това ще даде плод под формата на емоционално здрави, уравновесени, зрели индивиди, които могат да допринесат само за общото добро.

[ www.kenguru.bg ] 97


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

ЩО Е ТО МЕТАБОЛИЗЪМ? Автор: Нели Христова

НАШИТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕСНОИЗПЪЛНИМИ СЪВЕТИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА МЕТАБОЛИЗМА СА: 1. Закусвайте около 1 час след събуждане. 2. Приемайте дневните нужди от калций. 3. Пийте много вода. 4. Поддържайте по-ниска температура в дома си. 5. Хранете се с продукти, подобряващи метаболизма. 6. Не злоупотребявайте с алкохол. 7. Спортувайте. 8. Хапнете тогава, когато започнете да огладнявате.

В

секи е чувал по един или друг повод за обмяната на веществата (метаболизъм), но сигурно малко от нас са се замисляли какво точно се крие зад тези три думички и още повече какво се случва, ако тази обмяна не се осъществява така, както трябва.

И ТАКА, КАКВО ОЗНАЧАВА МЕТАБОЛИЗЪМ?

На езика на науката под метаболизъм се разбира съвкупност от химични реакции, протичащи в живия организъм, с цел поддържане на неговите жизнени функции. Процесите, обединени под понятието метаболизъм, позволяват на всяко едно същество да расте и да се размножава, да запазва своята структура и да се адаптира към заобикалящата го външна среда.

98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

По правило процесът на обмяна на веществата се разделя на два взаимносвързани етапа: I етап - Анаболизъм, който представлява съвкупност от химически процеси, отговорни за изграждането на тъканите и клетките във всеки един организъм. В тези химически процеси влиза синтезът на аминокиселини, мастни киселини, монозахариди, нуклеотиди и белтъци.

II етап - Катаболизъм, който означава процес на разпадане на постъпилите в организма хранителни вещества и собствени молекули на много прости вещества, освобождавайки по този начин енергията, съдържаща се в тях.

СИЛАТА НА БАЛАНСА

Балансът между тези два етапа позволява хармоничното развитие и функциониране на организма, а за регу-


НАРУШЕН МЕТАБОЛИЗЪМ = ПРОБЛЕМИ Нарушението на метаболизма може да настъпи при различни промени в организма и във всяка една негова система, като най-често засегната се оказва ендокринната. Ето и кои са основните заболявания, свързани с нарушена обмяна на веществата:

лирането му основна роля играят хормоните. Друг много важен помощник в процеса на обмяната на веществата са ензимите. Те са катализатор при превръщането на едни химически вещества в други.

КЪДЕ СЕ КРИЕ ТАЙНАТА?

Както вече стана ясно, към обмяната на веществата, или т.нар. метаболизъм, се отнасят всички процеси, в резултат на които се случва образуването на изграждащите организма тъкани и съставящите ги клетки. Благода-

• нарушаване работата на ендокринната система (дисфункция на ендокринната жлеза); • натрупване в тялото на голям брой гликоген (болест на Гирке); • нарушение на психичното здраве (умствена изостаналост);

• албинизъм (нарушение на образуването на пигмента меланин в кожата); • хиперхолестеролемия - повишено количество холестерол в човешкото тяло; • подагра.

рение на метаболизма се освобождава и полезната енергия, необходима за съществуването на всяко едно живо същество. В резултат на анаболните процеси в организма се създават нови молекули и клетки, а катаболните освобождават енергия, необходима за образуването на крайните продукти, като урея, амоняк, въглероден диоксид, вода и други.

на вещества в организма е ключът към по-стабилна и добре координирана работа на всички жизнени органи, а в същото време служи и като индикатор за добро здраве. В крайна сметка скоростта на метаболизма засяга всички човешки органи, както и е основен индикатор за хранителните вещества, необходими на тялото, за да живее.

ИЗВОДИТЕ

Дисбалансът в метаболизма води до сериозни последици за тялото и е виновник за различни видове заболявания.

От всичко, казано дотук, можем да направим извод, че правилната обмяна

[ www.kenguru.bg ] 99


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

Цветни страсти

Автор: Милена Тошева

Питайте половинката си кой е любимият й/ му цвят и разберете дали тя/той е „черната овца“ в секса или е огнен/а лъв/лъвица, както и какво харесва в леглото. Любимият цвят разкрива не само настроението ни в момента или личността, а и много повече. Ето какво говори любимият нюанс за сексуалния ви живот.

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


Червено

Хората, които харесват червеното, са истински тигри и тигрици в леглото. Много лесно се възбуждат и се наслаждават на секса. Когато веднъж е запален любовният фитил, той може и сам да гори. А когато се слеят двама души, които харесват червения цвят, авантюрата също ще почервенее и те със сигурност ще имат страстна нощ. Любителите на червеното са агресори и тези, които харесват по-ненаситените нюанси, трябва да се пазят от тях...

Лилаво

Феновете на лилавото са по-фини откъм действия под чаршафите. А жените избягват това, понеже може да им развали прическата. Мъжете гледат на секса като на работа. "Лилавите партньори" се интересуват предимно от собственото си удоволствие, а не от това на половинката си.

сексуалността си, но тайно мразят мъжете. Мъжете, които харесват розовото, ще си уговорят три срещи за една вечер, но няма да отидат на нито една.

Оранжево

Феновете на оранжевото обичат да фантазират за секса. Доста преиграват. Тези хора често не достигат до оргазъм, но пък добре симулират.

Кафяво

Тези хора са „черните овце“ на секса. Изпитват удоволствие от перверзната любовна игра. Най-активни с,а като са под напрежение, а полицейските психолози твърдят, че най-голям брой криминално проявени в сексуално отношение харесват черния цвят.

Сексът за тях трае 24 часа. Много често казват „обичам те“. Възбуждат ги седенето пред камината и разходката в дъжда. Необходими са им доста време и спокойствие, за да правят любов. Но една погрешна дума пред тях - и това е краят.

Зелено

Сиво

Черно

Хората, които харесват зеленото, подхождат невинно към секса. Жените прекарват живота си като девици, а сексът с мъж, който харесва този цвят, е както непохватен, така и зашеметяващ. "Зелените" любовници са нежни, но не им достига страст. Бъдете сигурни, те никога няма да ви изневерят.

Розово

Тези хора са лишени от сексуална зрелост. Жените обичат да свалят и обещават повече, отколкото са способни да предложат. Много често предизвикват

Това е цветът на несигурните хора. Те не се възбуждат от нищо. Мъжете използват секса, за да отслабят нервното си напрежение, а жените всъщност не правят любов, а гледат пукнатините по тавана. Но ако се намерят двама души, които да харесват този цвят, щастливият брак е гарантиран.

Синьо

Любителите на синьото са прекрасни сексуални партньори. Искрени са, изпълнени са с чувства и обичат да изпълняват потребностите на половинката си. За тях любовта е изкуство, а подходът им е крайно елегантен. Мъжете са чувствителни, а жените изпитват максимална наслада от секса. Те са възбуждащи партньори и са идеални за брак.

Жълто

Aко това е вашият любим цвят, сексуалният ви нагон е сложен. Най-често изпълнявате желанията на половинката си. С тези хора няма да изпитате истинска наслада в секса.

[ www.kenguru.bg ] 101


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Майски вълнения в кухнята Автор и фотограф: Димитрина Бунова

П

рез май сме на крачка от лятото. Пазарите са добре заредени със сезонни плодове и зеленчуци, изкушават ни и с някои вкусни извънсезонни продукти. Храната на трапезата става все по-пъстра и разнообразна. През този месец отбелязваме и един от най-харесваните празници.

102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

"Свети Георги лято носи, а свети Димитър - зима“ - открай време хората са разделяли годината на два сезона. Гергьовден слага началото на новата стопанска година и е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието и скотовъдството. Традицията повелява на този ден да се коли агне – първото родило се мъжко агне. Жертвеният ритуал се състои от

няколко етапа и се извършва на свещено за местността място или до източната стена на къщата. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено. Гергьовден събира семейства и фамилии заедно около трапезата, където освен агнешкото трябва да присъстват свежи зелени салати и зеленчуци, както и обреден хляб, украсен с фигури от тесто


та. Печеното агнешко бутче е класическо и любимо на мнозина ястие. За него е удачно да се използва месо от по-млади животни. Млечното агне е с изключително крехко и деликатно месо. Бутчетата тежат около 900 грама и спазването на няколко основни правила при приготвяне ще гарантира чудесен резултат. Преди печене месото трябва да се извади от хладилника и да се остави да достигне стайна температура. Студеното месо понижава температурата на готвене и така се губят част от соковете. След като се подправи със сол и черен пипер, бутчето се запържва с малко зехтин до златисто от двете страни и се прехвърля върху решетката

на агнета, кошари и овчарска гега, който също се освещава. Сред най-предпочитаните ястия за гергьовската трапеза на първо място се нарежда цялото агне, печено на шиш или във фурна. Следват

на фурната. Под нея се поставя тава, пълна с 800 мл вода. Отделената по време на печене пара запазва месото сочно и крехко. Десетина минути след началото на печенето бутчето се намазва с марината, приготвена от бяло вино, дижонска горчица и мед. Друг сполучлив вариант е миксът от свежи подправки – розмарин, мащерка и риган, смесени със зехтин, черен и червен пипер. Месото се маже с маринатата три - четири пъти по време на печенето. Когато е готово, се оставя извън фурната 6-8 минути и се нарязва на порции. За бутчета с тегло около килограм температурата на печене е 180 градуса, а времето – 45-50 минути.

Агнешките котлети са подходящ вариант, когато семейството се състои от малко членове. Намаляват се времето и суетнята в кухнята, като се спазва традицията и се хапва вкусно месо. Удачни за крехките котлети са бързите методи на готвене - на грил или тиган. Месото се оставя половин час на стайна температура преди това. Обикновено са достатъчни около 3-5 минути на страна. Вкусовите комбинации и гарнитурите могат да бъдат най-разнообразни. Партнират си добре с познатите варианти от задушен спанак и чесън, розмарин и картофи, с гъби, с босилково песто или ментово олио, както и различни сосове от кисело мляко.

пълнената плешка и агнешкото бутче. Плешката с пълнеж от ориз, гъби, спанак, дроб сарма или други по-нетипични комбинации е един добър вариант за едновременно приготвяне на месото и гарнитура-

[ www.kenguru.bg ] 103


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Майски вълнения в кухнята

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Г�т с ��и

230 г непресято бяло брашно 150 г студено масло 2 с.л. захар 0.5 ч.л. сол 1 с.л. олио 4 с.л. ледена вода 650 г добре узрели ягоди 2 с.л. захар 2 с.л. царевично нишесте 50 г смлени лешници 60 г захар за ядките 1 с.л. брашно 1 яйце захар за поръсване

В блендер на пластове се слагат брашното, смесено със солта и захарта, и маслото, нарязано на кубчета. Пулсира се няколко пъти, докато сместа стане на едри трохи. Прибавят се олиото и водата, завъртат се 2-3 пъти, сместа се изсипва и се омесва бързо - докато се събере на топка. Сплесква се на диск, слага се в стреч фолио и се оставя в хладилник да стегне. Ягодите се почистват и нарязват на четвъртини, като 4-5 броя се заделят. Поръсват се със сместа от захар и нишесте, разбъркват се и се оставят да престоят. Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се поставя върху лист хартия за печене. Отгоре се разпределят лешни-

104 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

ците, смесени с брашното и захарта, като по краищата на кората се оставя свободно място – борд с ширина 3-4 см. Върху ядките се разпределят ягодите с отделения сок и се настъргва кора от половин лимон. Подреждат се нарязаните заделени ягоди и се поръсват със захар. Краищата на кората се загъват навътре. Намазват се с част от яйцето, леко разбито с няколко капки вода, и се поръсват със захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути или до образуване на златиста коричка. Охлажда се върху решетка, гарнира с листа мента. Поднася се с леко подсладена бита сметана или ванилов сладолед.


Саллата с рукола и зелена леща

140 г зелена леща 3-4 филии ръчен хляб 3-4 шепи рукола 2 яйца дресинг: 1 скилидка чесън, наситнена 0.5 с.л. дижонска горчица 1 с.л. сок от лимон 3 с.л. зехтин екстра върджин морска сол и черен пипер 1-2 с.л. ситно нарязани листа магданоз настъргана кора от лимон Лещата се сварява в обилно количество вода, като повечето зрънца трябва да останат цели. Корите на хляба се отстраняват и вътрешността се нарязва на кубчета. Загрява се зехтин и кубчетата се запържват в него до златисто. Подправят се със сол и пипер. Съставките за дресинга се разбъркват добре. Яйцата се варят до рохки или меко сварени. В купа се смесват лещата, руколата и крутоните. Подправят се с дресинга и се сервират с яйцата разрязани наполовина.

Тарт с пресен лук и чесън 2 порции

3 бр. фини точени кори 30 г масло, разтопено 2 яйца 200 мл прясно мляко 50 г сирене 50-100 г бекон 4 стръка пресен лук 4 стръка пресен чесън 4-5 клонки магданоз сол и черен пипер Корите се разрязват наполовина по късата страна. Получените правоъгълници се намазват поеетапно от едната страна с масло и се нареждат кръгообразно в застлана с хартия за печене тава с диаметър 18 см, като краищата се оставят да стърчат навън. Беконът се запича на сух тиган до златисто. Изважда се и в отделената мазнина се слагат нарязаните на дълги жулиени лук и чесън. Ако е необходимо, се добавя зехтин. Оставят се, докато омекнат, като се подправят със сол и пипер и се обръщат веднъж. Към края се прибавят крехките зелени пера на лука. Яйцата се разбиват, към тях се добавят натрошеното сирене, беконът, лукът, ситно нарязаният магданоз, малко сол и пипер. Сместа се изсипва в тавата и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути. Под тавата върху решетката се слага голямо парче хартия за печене. При нужда към края на печенето тартата се покрива с алуминиево фолио, за да не загорят краищата на тестото.

[ www.kenguru.bg ] 105


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

ФЪН ШУЙ ПОЧИСТВАНЕ В ОСЕМ СТЪПКИ

Автор: Милена Тошева

Aко все още не сте успели, време е да „изтупате“ къщата си и да се освободите от всички непотребни вещи. Качественото пролетно почистване може да направи чудеса с личната ви енергия, която ще ви дава сили.

1.

За да подобрите здравословното си състояние, отървете се от вещите, които затрупват и блокират притока на енергия в кухнята, особено около кухненските уреди и хладилника. Състоянието на кухнята е отражение на здравето ви. Направете си услуга - почистете това помещение основно. Изхвърлете продуктите с изтекъл срок от хладилника, почистете основно котлоните, както и всички тенджери и тигани. Забравете за химикалите, използвайте природни средства. Разтребете всички чекмеджета, шкафове и повърхности. Направете път на силната чи енергия.

2.

Купете си поне три саксии с фън шуй растения и освежете помещението си като символ на новото начало. Ако планирате да ги оставите в кухнята, нека

106 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

Нека всеки ъгъл от дома ви да е чист и видим, така ще осигурите безпроблемно протичане на енергията.


6.

Нека и финансите ви са с по-добра енергия. Помислете за нови идеи за влагане или пестене. Предпочитайте да плащате в брой, а не като повечето хора - с карти.

те да са буйни и ароматни - като босилек, розмарин или мента. Обърнете внимание на входната врата в кухнята - тя е непосредствено свързана със здравето.

3. 4. 5.

Основно почиствайте и изхвърляйте непотребните вещи от спалнята и банята. Отървете се от всичко, което не сте използвали през последните шест месеца. Почистете пода под леглото, измийте прозорците, декорирайте спалнята и банята в летен стил. Aко искате да имате любовна връзка, отредете място и за другия човек, с когото ще прекарвате времето в дома си. Трябва буквално да направите отворено протичане на енергията в дома, за да привлечете този, когото търсите. Почистването ви предоставя отлична възможност за това. Прегледайте рафтовете си с книги и помислете дали не бихте могли да дарите или подарите някои от тях. И когато сторите това, ще видите, че има място за всички свежи идеи в живота ви. Можете да отидете до книжарницата и да купите

няколко нови книги, които са енергични, убедителни и придават усещане за ангажираност.

7. 8.

Леглото също трябва да отразява душевния ви мир, а фън шуй предлага да поставите кревата си така, че да виждате вратата. Освен това нощното шкафче и лампата трябва да са симетрично разположени спрямо другата страна на спалнята, за да има равновесие и баланс. А топлите цветове за спалното бельо спомагат за почивката и за добрия сексуален живот.

Последно, но не и маловажно - бъдете убедени, че искате почистването на помещението и че се чувствате добре с фън шуй. Пуснете хубавото време у дома. Когато обновите къщата си, ще обновите и организма си. Навлезте в новия начин на живот и го изпълнете с щастие, здраве и енергия!

[ www.kenguru.bg ] 107


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Барселона

градът на Гауди Автор: Елица Лукова

Възможно ли е в един град да има прекалено много туристи? Да, според избраната преди няколко месеца за кмет на Барселона Ада Колау. Тя възнамерява да ограничи броя на туристите, които посещават столицата на автономната

П

рез цялата година тълпи от туристи обсаждат най-старата част на града - Готическия квартал (Barri Gotic), и изпълват лабиринта от тесни павирани улички, осеяни с архитектурни перли и исторически съкровища. Сред най-известните му обитатели преди век е Пикасо, а ако сте почитатели на творчеството му, не трябва да пропускате музея, в който се съхраняват над 4200 от неговите ранни творби.

108 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

област Каталония и втори по големина град в Испания. Само за десетилетие те са се удвоили, което превръща Барселона в четвъртата най-посещавана туристическа дестинация в Европа след Лондон, Париж и Рим, и очевидно е нещо лошо според новоизбрания градоначалник.

И ако Бари Готик е историческото сърце на Барселона, то душата й без съмнение е Ла Рамбла, където кипи живот до ранните часове на деня. Дългата едва 1,2 км пешеходна улица е пълна с бутици и заведения, с многобройни сергии за книги, цветя и сувенири, с карикатуристи и улични артисти. Откъм Ла Рамбла е входът за пазара Ла Бокерия, превърнал се в една от туристическите атракции на Барселона и не без основание считан за истински

Паркът Гуел всъщност е неуспешен проект за изграждане на жилищен комплекс на хълма Ел Кармел, проектиран от Гауди по поръчка на Еузеби Гуел. От планираните 60 къщи са изградени само 2.


рай за гастрономите. На пазара, подслонил повече от 300 сергии, и най-претенциозното небце може да открие продукти с ненадминат вкус - от хамон (суровосушена испанска шунка) и многообразие от плодове и зеленчуци до диви гъби и ръчно изработени шоколадови изкушения. Казват, че Барселона може да събуди зрънцето талант във всеки от нас и да го направи художник, фотограф или пък писател. Един от най-големите източници на вдъхновение е хълмът Монтжуик, който се издига недалеч от Готическия квартал. От него не само може да видите Барселона като на длан, но и да посетите Националния дворец (Palau Nacional), приютил художествения музей с най-голямата колекция от каталонско изкуство. Многобройни са шедьоврите на човешкия гений, скътани в средиземноморския град. Благодарение на плеядата талантливи архитекти, оставили дълбок отпечатък върху цялостната визия на града, днес Барселона е считана за архитектурна емблема. Най-ярък принос има Антонио Гауди. Година след като е започнало строителството на грандиозната базилика Светото семейство (Sagrada Familia), архитектът Франциско де Паула дел Вилар се оттегля

Жилищната сграда Каза Мила

и проектът е възложен на 31-годишния Антонио Гауди, който работи по нея до края на живота си. Междувременно създава емблематичните жилищни сгради Мила и Батло, както и парка Гуел, но катедралата остава неговият най-значим проект. Последните 11 години от живота си Гауди посвещава изцяло на Саграда Фамилия. През 1926 г. великият архитект е блъснат от трамвай. Заради неугледните дрехи и празните джобове никой не иска да го откара до болница. По-късно е настанен в лечебно заведение за бедни. Разпознат е едва на следващия ден, но Гауди отказва да бъде преместен в друга болница и издъхва малко след това вероятно заради липсата на своевременна медицинска помощ. До този момент е изградена едва една четвърт от приличащата на пясъчен дворец катедрала. По време на Гражданската война в Испания (1936 г.) анархистите унищожават голяма част от плановете и макетите на катедралата, поради което част от съвременния й облик създава противоречия сред каталонските архитекти. Близо 30% от шедьовъра на Гауди все още

не са построени. Предстои изграждането на още 6 кули, най-голямата от които ще се извисява на повече от 170 м, което ще превърне Саграда Фамилия в най-високата църква в света. Предвидено е катедралата да бъде завършена през 2026 г., с което да се отбележи столетието от смъртта на Антонио Гауди. Базиликата, както и още шест други сгради, проектирани от него, са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Дали и днес стои дилемата гений или луд, преценете сами.

Когато Гауди се дипломира през 1878 г., деканът на факултета по архитектура казва: „Не съм сигурен на кого давам диплома днес - на гений или на луд. Само времето ще покаже.“ През същата година, на Световното изложение в Париж заможният индустриалец Еузебио Гуел забелязва огромния потенциал на неопитния тогава архитект. Първите големи проекти на Гауди са къщата Висенс и резиденцията на семейството на Гуел, чиито строги линии и форми ги отличават значително от по-късните му творби. Макар и недовършена, базиликата Саграда Фамилия (Светото семейство) е осветена от папа Бенедикт XVI през 2010 г.

Не е задължително да сте футболен запалянко, за да посетите Музея на ФК "Барселона", разположен в непосредствена близост до стадион "Камп Ноу". Сред експонатите са фланелката и Златната топка на футболната легенда Христо Стоичков.

[ www.kenguru.bg ] 109


ОТ ТЕСТА

Отговори на тест На 2 и 3 април в НДК се проведе Форум бременност и детско здраве, където ви предложихме да проверите знанията си за бременността, раждането, новороденото и кърменето. Представяме ви верните отговори.

Тест: „Какво знам за бременността и раждането?” В. Кой хормон показва наличието на бременност? О. ЧХГ (човешки хорионгонадотропен хормон) Този хормон започва да се произвежда от развиващата се плацента веднага след имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката. Домашните тестове за бременност показват наличието именно на ЧХГ. В. Колко допълнителни калории дневно са необходими на бременната жена? О. 300 „Качество за двама, количество за мама“ – този принцип трябва да следва бъдещата майка при храненето си. Организмът на бременната жена се нуждае само от 300 (според някои източници – 200) допълнителни калории дневно. В. За справяне със сутрешното гадене помага: О: Чай от джинджифил Изследвания показват, че 1 г джинджифил на ден намалява сутрешното гадене. Също така може да ви помогне хапването на няколко солети или бисквити сутрин още преди да станете от леглото. Задължително информирайте вашия лекар, ако имате силно, продължително гадене и/или повръщате често.

110 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

В. Кой вид занимания не е подходящ по време на бременност? О. Хот йога Съобразени с бременността упражнения от гимнастика, класическа йога или водна аеробика са препоръчителни за бъдещите майки, тъй като подобряват физическия тонус, помагат за преодоляването на редица неудобства на бременността (болки в кръста, отоци и др.) и способстват по-бързото възстановяване след раждане. Хот йога се изпълнява при температура на въздуха в помещението 370С, което сериозно натоварва организма. В. Какъв процент от бебетата се раждат на датата на термина? О. По-малко от 5% Статистиката показва, че над 50% от бебетата се раждат по-късно от датата на термина. В. Какво може да провокира лъжливи контракции? О. Прием на недостатъчно количество течности Не всички контракции показват, че раждането започва. Лъжливи контракции (контракции Брекстън – Хикс) могат да се получат, ако бременната не пие достатъчно течности.

В раждането се разграничават три етапа: разкритие на шийката на матката (етап на контракции), фактическо раждане на бебето (етап на напъните) и раждане на плацентата (плацентарен етап). В. Най-сигурният признак за начало на раждането е: О. Регулярни интензивни контракции Падането на слузестата тапа и слизането на бебето надолу показват, че раждането наближава, но най-верният признак за начало на раждането са контракции, които са регулярни (през определен период от време) и прогресират (продължителността им постепенно се увеличава, а интервалът между тях намалява). В. За облекчаване на усещанията по време на раждането помага: О. Всичко посочено Движението и заемането на различни пози, дишането, релаксацията и масажът на кръста са основни немедикаментозни средства за облекчаване на усещанията от контракциите.

В. На колко етапа се дели раждането? О. Три

В. Какво прави дулата по време на раждането? О. Подкрепя жената през целия процес Дулата е специално обучен придружител, който предлага на раждащата жена различни видове подкрепа и облекчение без медикаменти.

От 170 попълнени теста вярно на всички въпроси са отговорили и печелят едногодишен абонамент за списание „Кенгуру”:

Ина Георгиева Пенкова Борислава Георгиева Атанасова Мая Тоткова Велева Надежда Радославова Урумова


Тест: „Какво знам за новороденото и кърменето?” В. Новороденото се усмихва на сън, защото: О. Мозъкът му се развива Бебетата спят по-различно от възрастните. Те прекарват много по-голяма част от съня си във фазата на повърхностен сън, в която мозъкът осъществява обработка на новата информация и се развива. Признаци за това, че бебето е във фазата на повърхностен сън, са движения на очите под клепачите, усмивки и гримаси, учестено дишане. В. Стомахът на новороденото е с размер на: О. Череша На миниатюрния размер на бебешкото стомахче съответства и количеството коластра, която майката отделя след раждането – 1-2 чаени лъжици. Това количество е напълно достатъчно за бебето през първите дни преди идването на кърмата. В. Кой хормон отговаря за производството на кърмата? О. Пролактин В кърменето са задействани три хормона – пролактин, който отговаря за образуването на млякото, окситоцин, който осъществява доставката на млякото по млечните канали до зърното, и локалният инхибитор на кърмата, който определя количеството на кърма. В. Колко допълнителни калории дневно са необходими на жена, която кърми? О. 500 При кърмене се изразходва голямо количество енергия (приблизително толкова, колкото един мъж изразходва при ежедневни едночасови занимания

във фитнес). За здравето на кърмачката и бебето е необходимо храненето на майката да е здравословно и пълноценно.

(малки зърнести образувания, наподобяващи грозд), а тяхното количество не зависи от мастната тъкан в гърдите.

В. Кое от твърденията е грешно? О. Кърменето отслабва имунитета на майката и я прави по-възприемчива към инфекции Освен ползи за бебето кърменето носи ползи и на майката - укрепва връзката между майката и бебето, помага матката по-бързо да се възстанови след раждането, намалява риска от развитие на рак на гърдата, рак на маточната шийка и остеопороза.

В. Бебето получава достатъчно кърма, ако: О. Всичко посочено Не бива да се притеснявате, че на бебето ви не му достига кърма, ако в рамките на 24 часа има поне 8 (до 12) добре намокрени пелени, изпражненията му са меки и с нормален цвят (без примеси на слуз) и наддава повече от 125 г на седмица.

В. При кое заболяване на майката кърменето е противопоказно? О. СПИН СПИН се предава от човек на човек чрез телесните течности. Съдържа се в концентрация, която може да предизвика заразяване в кръвта (вкл. менструалната), семенната течност, вагиналните секрети и кърмата.

В. Като правило теглото на бебето при раждането се удвоява към: О. Четвъртия месец В зависимост от темповете на растеж бебетата удвояват теглото си при раждането в третия-четвъртия месец.

В. Колко често трябва да се кърми новороденото? О. 10-12 пъти на денонощие Кърмата се усвоява много по-лесно от млечните формули, т.е. бебето има нужда от хранене на много по-кратки от 3 часа интервали. Най-добре е бебето да бъде поставяно на гърда при всяко негово поискване, без да се съобразяваме с часовника, а само с неговите нужди. В. Кое твърдение е грешно? О. Количеството кърма зависи от размера на гърдите. Размерът на гърдите се определя от количеството мастна тъкан. Кърмата се образува и съхранява в алвеолите

За съжаление от 30 попълнени теста няма нито един с посочени всички верни отговори.

[ www.kenguru.bg ] 111


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

114

114

Mustela®Maternité Крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 113 BEBINO 1. Кремена Маринова-Костова 2. Олина Цветанова 3. Ели Димова

PLASMON 1. Биляна Искренова 2. Анета Прангова-Иванова 3. Жанета Вълева

MUSTELA 1. Христина Горанова 2. Габриела Симеонова 3. Надя Лукиянова

DrBROWN'S 1. Стоян Павлов 2. Венцислава Цветкова 3. Надя Николова

FRISO 1. Албена Даскалова 2. Владимира Боевска 3. Тинка Радомирова

SEVI BABY 1. Надя Гавраилова 2. Радослав Карапанчев 3. Свилена Ганева

116 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016

APTAMIL 1. Бистра Чолакова 2. Диана Атанасова 3. Галина Даскалова Кукла пискун PLAYGRO 1. Елеонора Новакова 2. Ясмин Даил 3. Румяна Балтова ПОБЕДА 1. Иванина Павлова 2. Таня Налбантова 3. Жана Начева

Залъгалки TOMMEE TIPPEE 1. Орлин Симеонов 2. Ваня Топалска 3. Невена Янкова


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 117


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

114 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

114

С пробиотици и пребиотици

Крем против стрии Матернеа

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Maternea.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

114

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

114

Кърпи Sevi baby 100 % памук с размери 25/25 см.

Слънцезащитен крем Бочко SPF50

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Бочко.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Севи Бейби

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 118 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 119


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

114

114

Пискун кукла Playgro

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

114

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

114

Ортодонтични залъгалки

Fun Style 6-18м 2 бр.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от “ПОБЕДА” АД Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 120 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | май 2016


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


Списание Кенгуру, брой 114/Май, 2016 г.  
Списание Кенгуру, брой 114/Май, 2016 г.