Page 1

– because stamps are for nerds

TIMEGEEKS

ORIS BIG CROWN

BRONZE POINTER DATE NÅR BRONZE FÅR EN HEL NY BETYDNING

JANUAR//2020

IWC

LONGINES

OMEGA

H. MOSER & CIE

HUBLOT

JAEGER-LECOULTRE


DIVER 300M

MASTER CHRONOMETER CERTIFIED Behind the elegance of every Master Chronometer timepiece is the highest level of testing: 8 tests over 10 days, to ensure superior precision and magnetic resistance.


www.longines.com


Elegance is an attitude Marco Odermatt

Conquest V.H.P.


URTOSSEN TIMEGEEKS

DET VAR SÅ DET ÅRTI. Der er sket meget på ti år. Ikke mindst at eksporten af schweiziske ure er faldet med en million styk. Om året. Det er ti millioner ure. Og ja, vi kan nok godt give Apple Watch en del af skylden for dette meget markante fald. I hvert fald siden april 2015, hvor dette ur blev lanceret. Men fortjener Apple Watch ikke også at blive rost? Det synes jeg da i allerhøjeste grad. Et Apple Watch tilbyder blandt andet unikke sundhedsfunktioner, der nærmest betyder at man render rundt med en mindre lægekonsultation om armen. Tænk engang hvis et Apple Watch kunne aflaste vores udfordrede sygehusvæsen. Ville det ikke være smart? Jo, det ville det. Og derfor er Apple Watch et vaskeægte ”smart watch”, der fortjener vores opmærksomhed. Jeg ejer ikke et Apple Watch. Men jeg ser flere af mine venner og kolleger, der trods en solid ursamling også bærer et Apple Watch. Med andre synes ur-markedet at respondere med en ”der er plads til os begge” attitude. Man sælger jo ikke sit Patek Philippe Perpetual Calendar til fordel for et Apple Watch. Man kan sagtens bære dem begge. Endda samtidigt. Overvejer jeg at købe et Apple Watch? Det gør jeg. Ikke mindst fordi jeg har to kunstige hjerteklapper og derfor mener at både pulsmåler og EKG er to yderst ”smarte” funktioner, der kan undlade at spilde min læges sparsomme tid, blot fordi jeg mener, at mit hjerte slår uregelmæssige slag. Sælger jeg min mekaniske ursamling, blot fordi jeg frygter for mit hjertes sundhed? Nej. Det gør jeg ikke. Fordi mine mekaniske ure står mit hjerte meget nært. Hvert af urene i min samling får ligefrem mit hjerte til at tikke hurtigere. Hvilket måske ville give et faretruende udslag på et Apple Watch. Ak ja. Med disse ord ønsker jeg dig, kære læser, et helt fantastisk nytår og håber at mange af dine hede ønsker går i opfyldelse i 2020. Og hey. Stop med ryge. Det er skidt for dit hjerte.

KRISTIAN HAAGEN TIMEGEEKS, 8past10 og www.kristianhaagen.com TIMEGEEKS.DK

JANUAR 2020


LONGINES

LONGINES HERITAGE CLASSIC CHRONOGRAPH 1946

Longines Heritage Classic Chronograph 1946 har en diameter på 40 millimeter og benytter et automatisk kronografværk, der er lavet af ETA.

Longines kommer godt fra start i 2020. Endnu et ældre design relanceres og atter er der tale om en særdeles tiltalende model.

Denne gang er der tale om et kronografur fra 1940erne, der er inspirationskilden til denne relancering. Med en perfekt diameter på 40 millimeter henvender Longines Heritage Classic Chronograph 1946 til rigtig mange urfans. Den flotte hvide skive har italiserede ”dolphin” timemarkører og blåanløbne visere, der er med til at give uret er meget tiltrækkende retro-look. For yderligere at understrege urets historie, så tilbyder bagkassen en “EF Co Longines.” gravering, hvilket er en hilsen til Ernest Francillon, som var direktør for Longines fra 1852-1900. Modellen benytter automatisk kronografværk, kaliber L895.5, der er baseret på ETA kaliber ETA A31.L21. Prisen er 19.700 kroner. www.longines.com JANUAR//2020


LONGINES

TIMEGEEKS.DK


Longines Heritage Classic Chronograph 1946 har en klædelig diameter på 40 millimeter. Værket er automatisk og prisen ligger på 19.700 kroner. På modsat side kan du se originalmodellen fra 1946, der benyttede det legendariske manuelle kronografværk, kaliber 13ZN.

JANUAR//2020


Prisen er opyst til 398.000 kroner.

IWC

IWC LEWIS HAMILTON BIG PILOT’S WATCH PERPETUAL CALENDAR EDITION

Den seks-dobbelte F1 verdensmester har designet et spektakulært Big Pilot i selskab med det schweiziske urfirma fra Schaffhausen.

og kalendervisere samt time/ minut markører. ”Samarbejdet med IWC er utroligt spændende for mig og det er en ære at arbejde så tæt sammen med urmagerne i Schaffhausen,” fortæller Hamilton.

Jeg tvivler på, at du ikke er bekendt med navnet Lewis Hamilton. Den seks-dobbelte verdensmester bag rattet i hurtige F1 biler. Og en god ambassadør for IWC, der iøvrigt også ”Dette samarbejde har resulteer sponsor af hans arbejdsgi- ret i et smukt ur, der kombinever, Mercedes AMG Petronas. rer min passion for håndværk og design. Jeg er virkelig tilUdover at være lynhurtig på freds med resultatet.” alverdens F1-baner, så synes Hamilton at have en oprigtig Inden i denne spetakulære liinteresse for ure og med det miterede 46.5 millimeter nyin mente har IWC lanceret en hed tikker et automatisk inlimiteret version af det popu- houseværk, kaliber 52615 der udover evighedskalender også lære Big Pilot. tilbyder månefase, der ikke skal IWC ”Lewis Hamilton” Big reguleres før om 577.5 år(!) Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition (ref. IW503002) Modellen er i øvrigt limiteret til har en markant vinrød skive og kun 100 styk og koster 398.000 matchende ”soft strap”. Denne kroner. markante skivefarve står flot til de kontrastrige gyldne central- www.iwc.com TIMEGEEKS.DK

”Lewis Hamilton” Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition tilbydes med nogle markante farver, hvilket understreger Hamiltons personlige engagement i udviklingen af denne limiterede nyhed.


IWC ”Lewis Hamilton” Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition har en diameter på 46.5 millimeter og benytter automatisk inhouseværk, kaliber 52615, med evighedskalender og månefase.

JANUAR//2020


ORIS

TIMEGEEKS.DK


ORIS BIG CROWN BRONZE POINTER DATE “Din skive er ikke magen til min skive,” sagde min belgiske kollega, da vi mødtes på en restaurant i Zermatt nær pittoreske Matterhorn.

Jeg kunne godt se, hvad han mente. Det var jo ret tydeligt, at der var en nuanceforskel på hvert vores Oris Big Crown Bronze Pointer Date. På trods af, at vi begge havde båret uret i et par dage under den årlige præsentation af Basel World nyheder fra det populære schweiziske urfirma i den lille by Hölstein, så overraskede det os at der vitterlig var en tydelig forskel på vores ure.

der sikrer en bærekomfort i det niveau man snildt kan betegne som “virkelig behageligt”. Oris Big Crown Bronze Pointer Date udstyret med et automatisk værk, der i dette tilfælde er kaliber Oris 754, som er baseret på Sellita SW 200-1. Og med en pris på 14.800 danske kroner, så er denne model atter en tikkende retfærdiggørelse af den store opmærksomhed, som Oris nyder i disse år.

Gudskelov blev vi klogere, da urfirmaets karis- Uret tilbydes med en lækker brun ruskindsrem matiske direktør, Rolf Studer, afslørede at det med C-spænde, der kælder uret virkelig godt. ikke blot var selve urets mellemkasse, der var lavet af bronze. Men altså også selve urskiven. www.oris.ch Ure af bronze er ingen nyhed. Slet ikke. Utallige urfirmaer synes at følge denne gyldne trend (Panerai syntes dog at være pioner med brugen af dette materiale). Men det er første gang, at jeg har hørt om et ur, der benytter en skive lavet af bronze. Messing, bevares. Men ikke bronze. Udover at være lavet af bronze og altså også imponere med en skive af selvsamme materiale, så er Oris Big Crown Bronze Pointer Date et utroligt flot ur. Ikke kun på grund af den chokolade farvede bronzeskive, der matcher resten af urets gyldne finish utroligt flot. Uret begejstrer også på grund af den særdeles klædelige diameter på 40 perfekte millimeter, JANUAR//2020


OMEGA

TIMEGEEKS.DK


OMEGA SEAMASTER 300M 007 EDITION Så blev det endelig afsløret! Uret som Bond bærer i den kommende No Time To Die, der får premiere i april dette år.

Det bliver (desværre) sidste gang, at Daniel Craig spiller James Bond i No Time To Die, der iøvrigt er den 25ende 007 film. Craig har begejstret mangt en Bond fan siden han indtog det store lærred som den elskede agent først gang i Casino Royale fra 2006. Dengang som nu bærer han et Omega og i No Time To Die er der naturligvis atter et ur fra den schweiziske manufacteur om hans hårdtslående håndled. Der er tale om 42 millimeter Seamaster 300M (uden dato), der trods den forholdsvis gavmilde diameter ikke er tungt ur. Dette skyldes, at det er lavet af Grade 2 titanium, som er langt lettere end stål.

Omega Seamaster 300M 007 Edition tilbydes både med NATO-rem og iøvrigt ganske usædvanligt med mesh-lænke af titanium. Jeg mindes kun et andet Omega med titaniums mesh-lænke, nemlig PloProf fra 2015. Med denne lænke overraskes man over det begrænsede vægt om armen, idet man forbinder en mesh-lænke med en vis tyngde.

For yderligere at begrænse urets vægt, så er både den matsorte skive og indlæggets drejekrans lavet af aluminium. Grundet materialet, så er der ingen tvivl om, at kransen vil falme hen over tid og sikkert få en eftertragtet “ghost” effekt, som er så eftertragtet på (især) Rolex Submariners og GMT-Masters. Faktisk er denne falmede finish så populær, at Hodinkee for nyligt lancerede et Leica kamera med samme finish, inspireret af kransen på et ældre Rolex Submariner ref. 5513. For at understrege den efterspørgsel der er på “vintage” ure, så har Omega valgt sandfarvet SuperLuminova i viserne og timemarkørerne, hvilket efter sigende var en ide, der kom fra Daniel Craig: “Under udviklingen af uret foreslog jeg at give uret et vintage præg og dermed et unikt udseende. Jeg synes at det endelige resultat ser fantastisk ud.”

Denne nye Bond-model tilbydes med fast bagkasse og man har derved ikke et frit syn ind til det automatiske METAS Master Chronometer certificerede inhouseværk, kaliber 8806. Til gengæld er bagkassen graveret med forskellige henvisninger til diverse Bond detaljer. Ikke mindst det militære pileformede symbol. 0552 er desuden en kode, der er specifik for folk i søværnet og nummeret “62” henviser til den allerførste Bond-film Dr. No med Sean Connery i hovedrollen i 1962. Modsat tidlligere Bond-modeller, så er Omega Seamaster 300M 007 Edition ikke limiteret og koster 59.000 kroner på rem og 66.900 kroner med den flotte titaniums mesh-lænke. www.omega.ch JANUAR//2020


OMEGA

Daniel Craig spiller sin sidste rollen som Bond og fortæller, at “under udviklingen af uret foreslog jeg at give uret et vintage præg og dermed et unikt udseende. Jeg synes at det endelige resultat ser fantastisk ud.”

For lige at understrege, at Bond er af britisk oprindelse, så er den stofæske, som uret leveres i lavet af samme materiale, som Barbour bruger til deres populære voksbehandlede jakker. Fed detalje. TIMEGEEKS.DK


James Bond har båret et Omega siden 1995. I ”Golden Eye” er der tale om et Seamaster Professional Diver 300M med quartzværk. I 1997 filmen ”Tomorrow Never Dies” bærer Bond atter et Seamaster Professional Diver 300M, dog med automatisk værk. Det samme gælder for ”The World is Not Enough” fra 1999, ”Die Another Day” fra 2002 og ”Casino Royale” fra 2006. Dog bar Bond også et Seamaster Planet Ocean 600M i ”Casino Royale”, der i øvrigt blev solgt på auktion i 2009 og opnåede et hammerslag på hele $209,000. Der var atter et Seamaster Planet Ocean 600M om armen af Bond i ”Quantum of Solace” fra 2008 og ”Skyfall” fra 2012. Men i ”Skyfall” bar Bond også et Seamaster Aqua Terra, hvilket gentog sig i ”Spectre” fra 2015. I ”Spectre” bar han også et Seamaster 300 med NATO-rem og unik sekundviser samt uforklarlige krans-indekseringer.

JANUAR//2020


HUBLOT

TIMEGEEKS.DK


B

HUBLOT CLASSIC FUSION CRUZ DIEZ Er armbåndsure kunst? Det er der nogle, der mener. Ikke mindst allestedsnærværende Hublot, der har lanceret endnu et ur med den fransk-venezuelanske kunstner Carlos Cruz-Diaz.

Billedkunst kan hænge på væggen. Eller om armen. Det mener Hublot ihvertfald. Og understreger dette med at lancere endnu et ur, der hylder den afdøde kunster Carlos Cruz-Diaz.

Der er tale om tre varianter af Classic Fucion Cruz-Diaz med en diameter på 45 millimeter og tre styk med en diameter på 38 millimeter. Begge størrelser er fordelt over henholdsvis sort keramik, stål og King Gold. Priser fra CHF 8.100-20.900. Alle modellerne har automatisk værk.

ler faktisk foregår en bevægelse. Med linjer, farver og geometriske former kan der i et billede skabes optiske fænomener, der dels giver indtryk af bevægelse på fladen”.

Cruz-Diaz var berømt for sin meget stringente kinetiske tilgang til sin farverige stil. Og for at hylde dette har Hublot lanceret hele seks varianter af Classic Fusion Cruz-Diaz.

Når man ser på Cruz-Diaz’s billeder synes denne beskrivelse jo at være ”spot on”. Det gælder især for de seks modeller som Hublot har lanceret, idet urets to-delte skive drejer urets time- og minutvisere. Skiven er i øvrigt inspireret af CruzIfølge Gyldendals ”Den Store Danske” betegnes Diaz’s kunstværk ”Chronointerference”fra 1964. kinetisk kunst som et udtryk, ”der siden 1950’erne er brugt om kunst, hvor der enten synes at ske el- www.hublot.com JANUAR//2020


HUBLOT

TIMEGEEKS.DK


Carlos Cruz-Dias var berømt for sin meget grafiske såkaldte kinetiske tilgang til moderne billedkunst. Her ses kunstneren med det Hublot Classic Fusion fra 2015, som hyldede hans talent. Cruz-Dias døde i juli 2019. JANUAR//2020


H. MOSER & CIE

H. MOSER STREAMLINER FLYBACK CHRONOGRAPH Du kender dem sikkert godt. De imponerende sølvgrå campingvogne fra USA, der hang bag på luksuriøse biler i 1950erne. Dengang som i dag er de stadig noget af det mest spektakulære mobile hjem, der nogensinde er set på alverdens veje.

Og det er netop disse strømlinede kæmper, der inspirerede Edouard Meylan, da han og hans urfirma, H. Moser & Cie, for fem år siden besluttede sig for at have et sportsur af stål med – ja du gættede det – integreret lænke.

H. Moser Streamliner Flyback Chronograph er et sindssygt flot og imponerende ur, der sidder eventyrligt godt på armen. Det er desuden vandtæt til 120 meter og er limiteret til 100 styk, der hver har en pris på CHF 39.000 (plus moms)

yndlingsure fra barndommen, Ebel 1911, med med sine bølgeformede led. Skiven er naturligvis noget helt specielt. Det er trods alt H. Moser & Cie vi taler om her. Men ikke nok med, at den grålige skive er fumé, så er den også griffé, hvilket betyder en rå finish. Der er derfor ikke tale om en glat skive.

Selvom Ed Meylan ikke umiddelbart havde tænkt på Ebel 1911, da han designede lænken, så kunne han godt se, hvad jeg mente. Og han smilede Jeg spottede en prototype af uret om armen af også, da jeg nævnte Omega Speedmaster “TinEd Meylan en tidlig morgen i Dubai under Dubai tin”, på grund af de markante minut-markører. Watch Week, da vi spiste morgenmad sammen Og var bestemt ikke skuffet, da jeg nævnte at jeg på vores fælles hotel. Selvom han helst ikke ville også fornemmede inspiration fra Porsche Design. vise uret frem på så tidligt stadie, så endte vi ikke desto mindre med at tale om netop dette særdeles Men udover disse referencer kunne jeg ikke se, interessante og tiltalende 42.3 millimeter Stream- at uret lignede noget andet jeg nogensinde havde set. Det skulle da lige være det ualmindeligt flotte liner Flyback Chronograph. automatiske flyback kronografværk, HMC 902, “Alle synes jo at skrige efter et stålur med integre- der er udviklet af AGENHOR som også har udret lænke,” indrømmede Ed. Han er jo ikke ene viklet værker til Singer Reimagined Track 1 Chroom at lancere et ur med denne populære kon- nograph og Faberge Visionnaire Chronograph. struktion. Den slags lanceringer så vi masser af Rotor sidder iøvrigt på skivesiden af værket. i 2019. For blot at nævne nogle få: Bell & Ross BR05, Chopard Golden Eagle og A. Lange & Men selvom værket ikke er lavet af H. Moser Söhne Odysseus. Men med disse tre i tankerne & Cie selv, så imponerer det ikke desto mindre og de to modeller, der åbenbart for altid vil være med at være verdens første automatiske kronoudråbt som “de originale stålure med integreret grafværk med flyback af både central minut- og lænke”, Royal Oak og Nautilus, så er ligner H. sekund-viser. Og en anden “world’s first” er bruMoser Streamliner Flyback Chronograph ingen gen af selvlysende Globolight® på urets time- og minut-visere. Globolight® er et keramisk mateaf dem. Uret er helt “sin egen”. riale, der indeholder Super-LumiNova® og er H. Moser Streamliner Flyback Chronograph ikke tidligere brugt til urvisere. har en tiltalende pudeformet urkasse og en spektakulær lænke, der minder mig om et af mine www.h-moser.com TIMEGEEKS.DK


JANUAR//2020


H. MOSER & CIE

TIMEGEEKS.DK


En lænke der ligner Ebel 1911, minutmarkører der minder lidt om et Speedmaster ”Tintin” og et råt design, der minder lidt om Porsche Design. Men ingen kan påstå, at H. Moser & Cie plagierer hverken Royal Oak eller Nautilus. Bravo! JANUAR//2020


JAEGER-LECOULTRE

Dette Jaeger-LeCoultre Memovox ref. 3161 fra 1962 har en diameter på 35 millimeter og er lavet af platin. Modellen er måske unik, hvilket forklarer resultatet på €61.100. TIMEGEEKS.DK


JAEGER-LECOULTRE IMPONERER MED HØJE AUKTIONS RESULTATER Det er ikke kun vintage Rolex og Patek Philippe, der opnår gode resultater på alverdens auktioner. Der er gudskelov også andre gode urmærker, der imponerer, når hammeren slår tredje gang. Det er to nylige resultater fine beviser på.

Jaeger-LeCoultre er et af de fineste urmærker, der findes. Ikke bare lige nu, men i adskillige årtier har JLC lavet eventyrige værker og endda til andre urfirmaer end dem selv. Audemars Pi- Det er fra 1962, muligvis unikt og fik et hamguet, Patek Philippe, IWC og Panerai har også merslag på hele €61.100. benyttet urfirmaets fantastiske værker – for blot at nævne nogle få. Herover ses det andet ur, der fik et højt hammerlag. Der er der tale om det eftertragtede 41 En af de bedstkendte modeller fra JLC er utvivl- millimter Polaris af stål, ref. E859 fra 1967, prosomt Reverso, der blev lanceret i 1931. Men i duceret til det amerikanske marked. Den euro1960erne lancerede JLC deres første Polaris, der pæiske version af denne model hedder Skin Dibegejstrede med Super Compressor kassedesign ver MemoVox. samt tilbød den legendariske mekaniske alarmfunktion fra 1950er MemoVox-modellerne. Udover at være i flot og åbenbart original stand, så medfulgte både æske og certifikater, hvilket Det er netop to ældre modeller med MemoVox naturligvis er med til at hive gode resultater funktionen der for nyligt imponerende med et hjem, når hammeren svinges. par høje hammerslag, da de blev tilbudt på auktion hos henholdsvis Monaco Legend og Phillips. I dette tilfælde endte resultatet på €40.000, hvilket må være en rekord for et ældre Polaris med MemoVox ref. 3161 på modsat side er lavet af denne reference. platin. Det gælder både selve uret og den matchende murstenslænke. www.jaeger-lecoultre.com JANUAR//2020


GEAR ETC.

THE WATCH BOX

TIMEGEEKS.DK

To år. Så længe siden er det, at den danske producent August Sandgren spurgte om jeg ville designe The Watch Box for dem. Det er derfor en kæmpeglæde endelig at kunne tilbyde både ”The Watch Box Large” til 9 ure og ”The Watch Box Small” til 3 ure. Begge versioner er håndlavet i Portugal og der er kun brugt det lækreste læder. Fordelen ved dette design er ikke bare, at den store versioner passer til en bankboks, men yderligere at den kan placeres på højkant i eksempelvis en bogreol.


KRISTIANHAAGEN.COM

Dette er muligt, idet urene sidder så godt fast på det udtagelige puder og derfor ikke vælter rundt. Den store version er desuden udstyret med et læderhåndtag. På ydersiden er The Watch Box lavet i lysbrun læder og olivengrøn nubuck på indersiden. Den store version måler 28/20/7.5 cm. og den lille 12/9/7.5 cm. Priserne er henholdsvis €995 og €335 (plus forsendelse). Du kan bestille dem begge via min webshop www.kristianhaagen.com JANUAR//2020


GEAR ETC.

POCKET SQUARES

Mine gode venner (og kolleger) fra ch24.pl har lanceret en serie silke pockets squares, hvis mønster er inspireret af den tikkende verden. Jeg synes du skal tjekke dem ud. De er ret flotte! Herover er det Heuer Monaco og Steve McQueen, der tydeligvis er inspirationskilden. www.shop.ch24.pl/en/

TIMEGEEKS.DK


NN07

Juleferien synes alt for kort. Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der godt kunne bruge nogle ekstra dage hjemme i sit mest behagelige tøj. Med det in mente så synes jeg at NN07 har begået en designmæssig genistreg ved at lancere en skjorte, der minder om den pyjamas som nogle af os render rundt med i blandt andet juleferien. Jeg har tænkt mig at bære den på kontoret og dermed føle jeg stadig er lidt på ferie. Og lidt ligner Hugh Hefner. Set til 1.199,- via www.nn07.dk JANUAR//2020


WWW.TIME WWW.KRISTIAN ISSUU.COM/KRISTI TUMBLR.COM/BLOG INSTAGRAM @KR WWW.8PAS


EGEEKS.DK NHAAGEN.COM IANHAAGEN/DOCS G/KRISTIANHAAGEN RISTIANHAAGEN ST10.COM

Profile for Kristian Haagen

TIMEGEEKS January 2020  

TIMEGEEKS January 2020  

Advertisement