Page 1

TIMEGEEKS URTOSSER– fordi frimærker er for nørder

LÆS OGSÅ OM: LW SPIDOSPEED AP HOS KLARLUND HANHART PIONEER MUSIKALSK MB&F REBEL HOROLOGISK MONOGAMI

HÅRDKOGT PILOTUR

CASIO G-AVIATION

April 2011 ENDNU ET GRATIS NUMMER AF TIMEGEEKS eMAGASINET VERDENS FØRSTE & ENESTE MÅNEDLIGE GRATIS E-MAGASIN OM URE!


URTOSSEN På trods af, at vejrguderne ikke var med os under opholdet i Istanbul, så var der dog visse lyspunkter. For eksempel den smukke russiske skuespillerinde, Renata Litvinova, der her står rødlæbet og Charleston-bobbet ved Urtossens side. Hun er én af RADOs seneste ambassadører – aka brand forfører.

BASEL WORLD. ENDNU EN URMESSE I DEN SCHWEIZISKE BY BASEL. 160.000 KVADRATMETER MESSEHALLER OG 2.000 ur- og smykkemærker, der alle prøver at forføre.

Basel World er lidt som Biler i Bella: der foregår lidt for meget på lidt for lidt plads. Desuden har alle har adgang. Både dem med barnevogn, teenagere på jagt efter klistermærker, og de der irriterende ”livsstilsbloggere”, der mener at Basel World skal dækkes via Twitter og Facebook og billeder tages med en iPhone. Jammer jammer... Jeg nåede langt fra alle de udstillende urmærker under mit fem dage ophold i de kæmpe haller. Men udløserknappen på mit Nikon var ikke desto mindre blevet trykket på cirka 2.000 gange. Og alle de billeder skal jeg nu til at redigere, alt imens Luxury Aficionados skal gøres parat til tryk, og Hvelplund og Urmaker Bjerke skal have skrevet og layoutet deres magasin færdig. Jooo, der er travlt i det Haagen’ske hjem. Men hvad gør det, når det er passionen, der driver (ur)værket!?

WWW.TIMEGEEKS.DK

Idet jeg lige er kommet hjem fra Basel World, når du sidder med denne udgave af TIMEGEEKS e-magasinet på din skærm, så har der ikke været tid til at få meget messe-stof med. Det må du finde på www.timegeeks.dk og den kommende udgivelse. Husk at dele TIMEGEEKS e-magasinet med dine ligesindede venner og bekendte, og få dem til at skrive til mig, hvis de vil på mailinglisten til verdens første og eneste månedlige e-magasin om ure. Med tikkende hilsner,

Kristian Haagen Passioneret indehaver af TIMEGEEKS.DK


CASIO G-SHOCK G-AVIATION Det er svært at undgå det seneste Casio G-Shock G-Aviation. Ikke bare fordi det er et imponerende multifunktionsur fra ét af verdens mest populære urmærker. Men også fordi G-Shock G-Aviation har en kassediameter på hele 52 millimeter! Med andre ord har det næsten samme størrelse – på nær tre millimeter – som de første Beobachtungs Uhren, som tyske piloter anvendte bar uden på deres tykke lammeskinds pilotjakker under 2. Verdenskrig. G-Aviation tilbyder naturligvis Tough Solar konstruktionen, der betyder, at uret får opladet sit batteri via urskiven. Urskiven virker ganske enkelst som en solfanger. Genialt! Men der ud over tilbyder G-Aviation også et væld af funktioner, som både piloter og almindelige passagerer bag i flyet både kan få gavn af, eller blot lege med, hvis flyturen synes gabende kedsommelig. Man kan blandt andet tjekke tiden i 29 forskellige byer, tage tid på flyets ankomst med en nøjagtighed på 1/100 sekund. Man kan desuden glæde sig over, at uret justerer sig selv hvert 55. minut, og dermed sikrer ultimativ præcision. Det er slet ikke dumt, hvis man kører med tog i Japan. Her er gennemsnitsforsinkelsen på deres hurtigtog nemlig kun 9 sekunder! Sendemaster rundt om på jordkloden, sørger for at tiden stilles præcist via radiosignal. Pt. findes der signaltårne i Japan, USA, Kina, Tyskland og England. www.gshock.com MARTS 2011


LÆKRE NYHEDER FRA HANHART Det ser ud til, at tyske HANHART har succes med tidligere Bucherer-direktør, Thomas Morf ved roret. Under alle omstændigheder ser deres kollektion fantastisk ud. Hanhart viste disse tre spændende aviation-inspirerede PIONEER nyheder på Basel World urmessen (fra venstre): TWINDICATOR (45 mm), TWINCONTROL (42 mm), og MONOCONTROL (42 mm). Alle tre nyheder har antirefleksbehandlet safirglas, og tilbyder automatisk Valjoux 7750 kronografværk, der er modificeret til bi-compax aflæsning. Gangreserve er 42 timer. www.hanhart.com

WWW.TIMEGEEKS.DK


MANGO TIL DE SØDTANDEDE PIGER DEN DANSKE DISTRIBUTØR AF MANGO TIME HAR INDGÅET SAMARBEJDE MED DEN POPULÆRE PIGEGRUPPE, SUKKERCHOK. Det er vel ikke så overraskende, at den danske pigegruppe med det slikne navn starter et samarbejde med et urfirma, der tilbyder en kollektion, der smager lidt af søde sager. Der er tale om ure fra spanske Mango, der tilbyder en ny og særdeles farverig kollektion, TuttiFrutti. Til dem, der ikke kender den populære pigegruppe, så kan jeg oplyse, at Sukkerchok består af tre kønne piger: Malene Qvist, Kat Holst og Simone Cameron (barnebarn af Etta Cameron). Sammen leverer de tre en ung pop-stil, der på det musikalske område passer denne genre perfekt til sprælske og gfarverige Mango Time.

ØVERST: PIGERNE FRA SUKKERCHOK OG DIREKTØR SØREN LARSEN FRA MANGO TIME POSERER FORAN ”PLATIN-VÆGGEN” I UNIVERSAL STUDIOS. NEDERST: MANGO-DESIGNERENS TUDSER ER BLEVET BRUGT FLITTIGT!

Udover at fungere som ambassadører for Mango Time, skal Sukkerchok pigerne hver designe en ur-linie til Mango Times efterårskollektion 2011. Ud af det kommer en signeret Classy (Simone), Sophisticated (Kat) og Funky (Malene) ur-kollektion, som pigerne vil være med til at markedsføre over hele landet, når kollektionen ligger klar. Hvem sagde Spice Girls?? www.mangotime.dk MARTS 2011


DET ER IKKE TIL AT SE DET, HVIS MAN IKKE LIGE VED DET. MEN DET ER ALTSÅ TO FORSKELLIGE URE: PAM1A OG 2A.

DEN HYPOTETISKE VEJ MOD

HO

Urtossen flirter – ofte – med tanken om at leve moderne fortolkning af PAM1A. Det stopper dog ikke resten af livet med et enkelt ur. Horologisk monogami, om man vil. Denne tilbagevendende flirt resulterer dog alleroftest i, at der i stedetfor indkøbes endnu et ur til samlingen.

her, idet jeg for ikke så forfærdelig mange timer siden modtog et PAM2A fra en spansk samler, der indrømmede, at økonomien i hans land ikke var motiverende for hans ursamling.

Indtil for ganske nyligt var jeg indehaver af ikke bare et enkelt, men hele to Audemars Piguet Royal Oak Offshore Vulcanos. Et småvulgært bevis på, at jeg er glad for denne model. Fornuften tog dog over, og det ene Vulcano blev tilbudt til salg på Timegeeks.dk og ejes i dag af en andet passioneret urtosse, der også synes, at farven orange forfører øjet.

Panerister ved, at der er ’stor’ forskel på et PAM1 og PAM2, men for lægmand (og trættende livsstilsbloggere) ligner disse to modeller hinanden meget. De to modeller deler desuden samme værk. PAM2 er bare ikke chronometer certificeret på grund af de manglende sekunder. Ikke desto mindre synes jeg, at mit PAM1A og 2A er ’nødvendige’ i min lille samling af tidlige Panerai ure. Jeg er sikker på, at hardcore Panerister vil nikke anerkendende til dette postulat.

PAMPAMPAM I lægmands øje må mine seneste Panerai indkøb også synes overflødige. Jeg er jo den lykkelige ejer GYLDENT HÅNDLED af et PAM1A fra 1998. Og i februar blev jeg også Det er dog ikke kun Panerai – og Rolex i form at det indehaver af et PAM411, der jo egentlig bare er en grønne Submariner ref. 116610LV, som jeg købte lige WWW.TIMEGEEKS.DK


HULK? KERMIT? TUBORG? NOPE, JEG FORETRÆKKER URETS NAVN: ROLEX SUBMARINER MED KERAMISK KRANS, REFERENCE 116610LV (LUNETTE VERTE/ GRØN KRANS).

OROLOGISK MONOGAMI inden prisstigningen 1. februar – der har gjort min tik- hed, da jeg glemte at tage uret af i den blå lagune på kende samling federe i 2011. Sørme om ikke jeg blev Island i januar 2008. (Det holdt naturligvis tæt!) lokket i fordærv, da en herre tilbød sit Audemars Piguet SNARLIG JUBILAR Royal Oak ref. 15300 af pinkguld. Royal Oak fylder som bekendt 40 år i 2012, og 40 Det er ingen hemmelighed, at jeg er begejstret for millimeter versionen hylder netop Gerald Gentas oriAudemars Piguet. Jeg ejer i forvejen et tidligt ref. ginal design i højere grad end Emmanuel ”Manu” 25770 Offshore (der deler både referencenummer og Gueits Royal Oak-fortolkning, der resulterede i Offsikke mindst rem om End of Days modellen), og det hore i 1993. 40 millimeter Royal Oak repræsenterer førnævnte Offshore Vulcano. Så det var nu ikke fordi lige dele sport, elegance og bærekomfort, og ryger min samling manglede repræsentanter fra AP – der i elegant ind under skjortemanchetten, når uret ikke skal flashe og distrahere. Den eksklusive brune kroøvrigt gæstede Danmark d. 10. marts. kodilleskindsrem er et perfekt match til urets lækre Jeg er ikke vant til at gå med guldur. Det har jeg ikke finish og – i mine øjne – nær perfekte design. gjort siden jeg ejede et Jaeger-LeCoultre Master Extreme Compressor Alarm Worldtimer Valentino Rossi FRISTELSER (jøsses for et langt navn) af rosaguld. En stor og tung Ovenstående skamros skyldes ikke, at jeg absolut skal satan, som jeg foretrak at bære på en sporty sort retfærdiggøre de seneste indkøb, efter jeg klagede gummirem – og som i øvrigt blev testet for vandtæt- over manglende købslyst til januar udgaven af TIMEAPRIL 2011


MIT PAM203 ER UDEN SAMMENLIGNING DET MEST KOSTBARE UR JEG EJER. TRODS ADSKILLIGE TILBUD ER URET STADIG I MIN SAMLING. MEN DET ER NU IKKE DET UR, JEG FORESTILLER MIG KUNNE VÆRE DET UR, JEG GIK I GRAVEN MED. DET ER ALTSÅ IKKE DEN MONETÆRE BELØNNING, DER ER DET AFGØRENDE ELEMENT I MIN SØGEN EFTER HOROLOGISK MONOGAMI.

GEEKS e-magasinet. Jeg reflekterer i virkeligheden rialer og design, der tiltaler mig – med undtagelse bare over Oscar Wildes bemærkning om, at ”jeg af Richard Milles innovative ure, der tilbyder noget langt ud over det normale, som man enten hader, kan modstå alting, undtagen fristelser”. eller elsker. Fristelser findes i et utal i mit erhverv som horologisk skribent i ind- og udland. Det er dog tydelig- HYPOTETISK MONOGAMI vis en reaktionær tilgang, jeg har til disse fristelser: Med andre ord synes min flirt med horologisk moældre Panerais, Rolex Submariner (et design, der nogami håbløst hypotetisk. Tanken er ikke desto blev introduceret i 1953) og 40 millimeter Royal mindre tiltalende. Dilemmaet er bare at finde det Oak (der som bekendt blev introduceret i 1972). ur, der kan afløse alle de andre og give så meget Jeg føler mig ikke umiddelbart forført, når urfirma- daglig glæde, at man er tilfreds med at tage dette er tilbyder nye materialer så som Hublonium (!?), ur med sig i graven. kevlar, karbon, og andre såkaldte eksotiske materialer, der ifølge hårdnakkede og påstående PR- Har stadig ikke fundet uret – selvom mit Patek bureauer bruges af både NASA, F1 eller Bubber Philippe Nautilus Chronograph ref. 5980/1A er et og BS Christiansen. Det er de traditionelle mate- særdeles værdigt forslag. WWW.TIMEGEEKS.DK


GIRARD-PERREGAUX 1966 FULL CALENDAR Girard-Perregaux 1966 Full Calendar er ikke en Basel World-nyhed. Modellen blev der imod præsenteret under SIHH urmessen allerede i januar. 1966 kollektionen udvider sig mere og mere med den ene smukke nye version efter den anden. Nu er det så en 40 millimeter version af hvidguld, der rent værkmæssigt tilbyder fuld kalenderfunktion (dag, dato og måned), og månefase. Smukkere kan et armbåndsur vel nærmest ikke blive? Det automatisk optrukne inhouseværk, kaliber GP033M0, kan nydes gennem urets glasbagkasse. Modellen tilbydes med sort eller opalinhvid skive. www.girard-perregaux.com

APRIL 2011


SPIDOSPEED – FØRSTE KRON DET ER EFTERHÅNDEN over et år siden, at jeg så Morten Lindes originaltegninger til det ur, der på Basel World 2011 blev præsenteret som SpidoSpeed. Jeg havde derfor på fornemmelsen, at alle os Linde Werdelin fans kunne se frem til en forførende introduktion, da det danske urfirmas presseafdeling lækkede de første billeder lige inden jul 2010. Ure skal dog ses ’live’ før man kan danne sig et indtryk. Det er umuligt at bedømme bærekomfort, daglig visuelt indtryk og ikke mindst funktionalitet, når man kigger på et computergenereret billede. Derfor var det en fornøjelse at besøge Linde Werdelins stand – denne gang i hal 1 – under årets Basel World urmesse. PERSONLIGT VÆRK ”Værket er lavet specielt til Linde Werdelin af Concepta,” fortalte Morten Linde en dag vi sad og nød WWW.TIMEGEEKS.DK

en kop mocca på den lokale kaffebar. ”Prøv at kigge nærmere på værket,” sagde han og pegede på den lille ”LW03”-gravering på én af de PVD-behandlede værkdele. Desuden er den perforerede rotor også lavet specifikt til Linde Werdelins præferencer. LW03-værket tilbyder 48 timers gang reserve og svinger med 28.800 svingninger i timen (BpH). DET HEMMELIGE R Kig i øvrigt grundigt på 12-timers kronograf-skiven ved ”6”. Mellem ”4” og ”5” timers indikator er der et lille ”R”. Morten Linde fortæller: ”Det er et ”R” og det står for Reef og Rock. Og du har ret det er et estimat på en fuld opladning af instrumenterne. Jeg har været ude for at mit the Rock ikke var fuldt opladt en dag hvor jeg skulle på en længere off pist tur. Vi vil gerne arbejde med samspillet mellem mekanik og elektronik. Hvordan kan ur og instrument bruges


NOGRAF FRA LINDE WERDELIN hver for sig og sammen. Det var samme ide vi havde med Oktopus Moon. Når du har uret på får du en information som du kan bruge når du skal dykke med The Reef instrumentet.”

Til forskel fra de første digitale renderings, som de fleste har set, så adskiller den første prototype sig ved at have perforeret skive ved sub-registrene. En særdeles klædelig detalje, synes Urtossen, der godt kan lide skelleterede uskiver.

En fin lille detalje, som man ikke lige fanger med det samme, men som er en elegant hilsen til de digitale instrumenter, som har været med til at skabe Linde Werdelins solide og ikke mindst verdensomspændende succes.

Prisen på SpidoSpeed kommer til at ligge omkring 80-85.000 kroner. Der produceres 100 styk af stålversionen og 100 styk af den sorte DLC-behandlede version. Fik ikke fat på, hvor mange der produceres af den sorte version med guld krans. Under Den børstede stål version er uden tvivl min favorit af alle omstændigheder vil den færdige version have de tre versioner, jeg så i Basel. Den sorte bliver ”for børstet guldfinish, og ikke poleret, som billedet elsort” og alle detaljerne forsvinder. Den slrte version lers antyder. med guldkrans er ”for meget”. Et tool watch som SpidoSpeed skal være af stål – eller titanium, om man Linde Werdelin SpidoSpeed forhandles gennem vil. Men SpidoSpeed produceres ikke af titanium – Franz Jaeger & Me i København. endnu. ”Nogle folk mener, at titanium er lige let nok,” www.lindewerdelin.com fortalte Morten Linde, da jeg efterlyste titanium. APRIL 2011


LAURENT PICCIOTTO OG MAX BÜSSER POSERER FOR STEPHANE DE BOURGIES’ KAMERA.

WWW.TIMEGEEKS.DK


HM3 REBEL ER LAVET AF SORT PVDBEHANDLET HVIDGULD OG BØR BÆRES PÅ HØJRE ARM PGA. AF DET FREMTRÆDENDE KASSEFORxM.

ReBel with a tune Èn af de mest cool forhandlere af luksusure er franske Laurent Picciotto fra Chronopassion i Paris. Udover at forhandle nogle af verdens mest eftertragtede ure, så har han også en passion for guitarer, og skulle efter sigende være en ganske ferm guitarist selv.

HM3 ReBel HM3 ReBel ligner et rock ’n roll ur klædt i læder, men er dog ’blot’ lavet af hvidguld, der derefter er blevet PVD-behandlet (overskudsagtigt). Værkpladerne er ligeledes behandlet til en gråsort finish og værkets rotor er som vanligt lavet af 22 karat guld.

Picciotto er særdeles god til at iscenesætte sig selv, og er tydeligvis sin egen ambassadør. Det ved hans leverandører ganske udmærket, hvorfor de gerne stiller op til fotosessions med Picciotto for at promovere deres seneste tikkende nyheder.

Urets navn er sammensat af ”R” for ”right”, der opfordrer ejer til at bære uret om højre arm. ”B” står for ”black”, og henviser naturligvis til urets sorte PVD-behandling.

De 18 styk forhandles hos MB&F’s partnere i følMAX BÜSSER & FRIENDS gende byer: Los Angeles - Los Altos - Mexico MB&F har netop lanceret 18 styk HM3 ReBel, Paris - London - Milano - Porto Cervo - Gstaad som Picciotto bruger som undskyldning til at atter Interlaken - Singapore - Kuala Lumpur - Bangkok at komme foran linsen. Max Büsser er dog heller - Macao. Og i bedste James Dean-stil har Laurent ingen novice foran et kamera, og de to legesyge Picciotto fra Paris fået lov til at være urets ’ansigt’ herrer nyder tydeligvis at hylde både det horologi- og ambassadør. ske og musikalske aspekt i disse flotte S/H billeder, der er skudt af Stéphane de Bourgies. www.mbandf.com APRIL 2011


MÅNEDENS VINTAGEUR:

HEUER CHRONOGRAPH

Per Henriksen, der er indehaver af Danmarks fremmeste forhandler af vintageure Franz Jaeger & Me, præsenterede mig for dette smukke Heuer Chronograph fra 1940erne, da jeg bad ham finde ”Månedens Vintageur” frem til dette nummer af TIMEGEEKS e-magasinet. Dette Heuer Chronograph er et af den slags ure, der får det til at krible i hele kroppen. Det repræsenterer en tid, hvor man stadig kun lige var ved at vænne sig til at bære et ur om armen, og ikke i vest-lommen. Samtidig var 194050erne vel nok de årtier, hvor nogle af verdens smukkeste kronografure blev lanceret – ikke kun fra Heuer. Uret har manuelt optrukket tri-compax Valjoux 71 værk og originale blåanløbne dauphine-visere. I sandhed et smukt ur med en overordentlig klædelig kassediameter på cirka 38 millimeter. Pris er oplyst til 16.500 kroner. www.franzj.dk

WWW.TIMEGEEKS.DK


URET-JEG-RIGTIG-GODT-KAN-LIDE MEN-NOK-ALDRIG-KOMMER-TIL-AT-EJE

MÅSKE ER JEG HELT ALENE MED DETTE DI- Stirrup Chronograph tilbydes af rød- eller hvidguld LEMMA. Siden introduktionen af Ralph Laurens samt af platin. Værket indeni er lavet af Jaeger-Leure (SIHH messen 2009) været særdeles begej- Coultre, så der bliver man helt sikkert ikke skuffet. stret for modellen Stirrup. Prisen er oplyst til Euro 17.000, og jeg tror man Første version var vel at mærke uden kronograf, skal til Paris for at prøve uret på. Ralph Laurens og derfor også en anelse mindre. Men ikke desto ure forhandles nemlig ikke i Nordeuropa. mindre blev jeg forført af dette design, der både hylder Laurens personlige interesse for tidlige Car- Trods min begejstring over dette flotte ur, så har jeg utroligt svært ved at forestille mig, at det nogentier Tank, og hans hestepolo logo. sinde kommer til at sidde om min arm. Sådan har Formen på uret er tydeligvis en stigbøjle (på en- jeg det med visse ure. Jeg roser dem til skyerne, gelsk hedder dette ’stirrup’). Remmen er en blan- men nøjes med at nyde dem på afstand. ding af funky 1970 ’double layer’ og de remme og tøjrer, der sidder på en hest. Elegant løsning, og www.ralphlauren.com med til at give uret personlighed. APRIL 2011


AP VISTE NYHEDER HOS KLARLUND Audemars Piguet og Klarlund samlede nogle urtossede mennesker, da de viste SIHH nyheder frem i Klarlunds forretning i Østergade. Der var med andre ord lagt op kræs for øjet og et gensyn med nogle af de mennesker, der har været med til at præge TIMEGEEKS e-maga-

WWW.TIMEGEEKS.DK

sinet i de seneste måneder. Blandt andet Uffe Holm, Mads Bording og Thora Valdimarsdottir. Derfor synes jeg, at en paparazzi fotokollage i bedste Billedblad-stil er på sin plads.


APRIL 2011


Timegeeks e-mag April 2011  

The first, the only...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you