Page 1


На Бахамските острови честванията, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти Декември и 1-ви Януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми. Участниците са организирани в състави, които могат да са до 1000 членове, всеки със своя собствена специална тема и декорации, състезаващи се за парични награди. Костюмите са изготвени в пълна тайна и участниците често прекарват цялата година в изработването на техните големи и пъстри творения от пера, креп хартия, плат, дърво и тъкани


В Армения, която е първата страна официално възприела Християнството, Бъдни Вечер е един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни Вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден - на 6 януари по Юлианския календар. За трапезата на арменците на Бъдни вечер се приготвя солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Основното ястие на Коледа е рибата. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, тоест сарми от булгур и кисело зеле. Пие се червено вино. На самата Коледа на 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. За разлика от българите арменците обаче не кичат елха.


В Белгия се говорят два официални езика - Фламандски и Валонски (версия на френският), двата езика се говорят в различните региони. На Бъдни Вечер се прави празнична вечеря от повечето хора, започваща с питие аперитив и ордьовър, продължаващо с главно ястие, което може да е от морски храни и пълнена пуйка и завършващо с Коледният десерт - Коледно пънче, представляващо плънка с крем  покрито с шоколад и сметана, приличащо на дървено пънче с гъбки за украса по него. Също като в Холандия, децата в Белгия имат двама Коледни посетители. На 6-ти декември е денят на Свети Никола-той идва да донесе подаръци на децата. Всеки регион в страната си има различни обичай за празника на свети Никола, празникът е доста по стар от Коледа. На 25-ти декември идва Дядо Коледа с подаръците за послушните деца. Улиците, къщите, дърветата, домовете са украсени и осветени. Всички посрещат Колдената нощ в домовете си и след полунощ си разменят подаръци. Децата намират подаръците или под елхата, или в чорапите закачени над камината


Днес по-голямата част от православния свят празнува Коледа. В Русия партиарх Кирил отслужи празнична литургия в храма "Христос Спасител". В посланието си, той каза, че страната е преминала през всички трудности благодарение на Божията помощ. Според думите на патриарха само с опование в Господ страната може да се развива положително и занапред. На службата присъстваха президентът Дмитрий Медведев и съпругата му. Премиерът Владимир Путин присъстваше на служба в една от най-старите руски църкви, датираща от 16 век - в село Селище.


Тук Коледа е посветена на децата. Улиците и къщите се украсяват няколко седмици по-рано. Французите имат много Коледни обичаи: Коледни пазари, Коледни дръвчета, Коледна вечеря, Коледни подаръци, Коледна пуйка, Коледни ясли, истории, песни.


Кристина  

wtff 0878504987