Page 1

La revista + castellera d’Osona. Número 21. Any 2013


Guardamides / Índex

felicitats colla apneyrs!!! aquests 15

EQUIP GUARDAMIDES Editores i redactores: Tuli i Kriss.

Col·laboradores adjuntes: Anna Díaz, Bet Vila i Mimi. Maquetació i portada: Kriss

Contraportada: Guillem i Tuli

Fotos: Laia Jiménez, Vadó, Jaume MK, Laura Muñoz, Ricard Muñoz, Antonio i Eva, Mònica, Núria Bachero, Àxel, Carla, Georgette, Ignasi, Tuli, Kriss. També n’hem “robat” algunes al twitter de Castelldefels, pàgina web de Xerrics d’Olot, El9Nou i a l’Osona.com. Però era per una bona causa! ;P També agrair a tots els que heu tirat fotos amb alguna cámara dels propietaris anteriors, als que ens n’heu passat de personals per articles concrets o us les heu deixat tirar.

Col.laboradors: (per ordre d’aparició a la revista…no per ordre de rebuda jiji) Arnau Miró, Guillem Bagaria, Àlex Prats, Marina Perea, Mònica Castillo, Vadó Ramos, Jordi Vila, Ignasi Masramon, Carla Miarons, Núria Vivas i a tota la canalla en general, Ester Miró, Ricard Carbassa, Marina Corretja, Eia Vilardell, Josep Antoni Martín i Clara Rocamora i Txell Pallàs. A més a més, de tots aquells que us heu deixat entrevistar, preguntar i ens heu deixat fer el xafarder a la vostra vida castellera (o personal).

Col·laboradors especials: Núria Collelldemont, Laura Pratsobrerroca, Dani Castillo, Roc Aguilar i Marta Rovira.

2

Guardamides / Índex

2013

ÍNDEX 3

Editorial

4

Escrit del president

5

Discurs del cap de colla

6

Actuacions

17

Estadístiques

18

Activitats

29

Novatos

33

Reflexions de novatos

34

Castellers per a Dummies

36

Consultori de la Bet

38

Entrevista interna

39

Entrevista externa

42

Entrevista de canalla

44

Reportatge

47

Babyquestions

50

Recepta

51

Test: 15 anys

52

Passatemps

52

Esments

54

Qui és qui?

55

Solucions als passatemps


Guardamides / Editorial

editorial Si tot ha anat bé, quan estigueu llegint això sabreu que 3/4 parts de l’equip de Guardamides estarà ficat a tècnica…Tuli, Cris, Anna… Per la revista tindrà un efecte negatiu ja que part de les hores que hi hem dedicat s’hauran de repartir i moltes aniran al sac de tècnica (evidentment, primer són els castells...i com tota colla volem fer-ne de més alts! I més després d’aquest final apoteòsic :) ). Conseqüentment, si tots volem tornar a tenir una revista a final de la temporada 2014, hi ha d’haver més col·laboració i més compromís. Per què, el Guardamides, mola, oi?? La revista és de tots i l’hem de fer entre tots. No només demanem més col·laboració, implicació i sobretot rapidesa (!!!) a l’hora de redactar les activitats, sinó també demanem petites ajudes dins les tasques de revista que no es veuen: pensar, preparar preguntes i fer les entrevistes, les presentacions dels novatos, el reportatge, el recull de fotos, les cròniques de les actuacions, etc. No demanem un treball periodístic. Només és un treball de recopilació d’informació o de redacció del què ha passat i hem viscut amb la colla i TOTS podem fer-ho. No es necessiten paraules literàries ni frases super enrevessades, només tenir ganes de tirar la revista endavant i ajudar amb el què ens sigui possible per tenir un record de tot el què hem fet junts.

2013

Agraïments Guardamides agraeix primer de tot a la Junta per haver fet l’esforç econòmic perquè aquesta temporada la revista sigui en color! Mil gràcies! A més, agraeix a totes les persones que han participat activament en la revista. També agraïm a tots els que han tirat fotos i ens les han passat. A tots vosaltres, els que ens heu explicat, ens heu fet recordar o simplement ens heu recolzat en l’edició de la revista: Gràcies! A tots vosaltres i els que ens deixem: Moltes gràcies. Guardamides ha estat possible amb l’esforç de tots.

Després d’aquest escrit, suposem que l’any que ve hi haurà una col·laboració massiva oi?? En el fons sabem que voleu la revista i col·laborareu moltíssim!!! ;) Dit això, us deixem amb el Guardamides 2013, esperem que el gaudiu i us sorprenem!

Bons castells i feliç lectura! Equip Guardamides

La Colla Castellera Nyerros de la Plana agraeix la seva col·laboració en el seu 15è aniversari:

3


Guardamides / Escrit del president

2013

Escrit del president — ARNAU MIRÓ Hola colla!

P

ensant com escriure aquesta carta m’he adonat que cal que conegueu el recorregut, curt, massa curt, moooolt curt, que he fet per acabar ser el president. Tot va començar a l’actuació que estàvem fent amb els Falcons de Malla el 10 de setembre del 2011 als Jardins de Can Puget, Manlleu. Un jove, ara ja tirant a home, en David Font, se’m va acostar i em va dir que volia fer Falcons, vàrem intercanviar facebooks i al cap de res ja venia als assajos. Un dijous d’assaig em vaig assabentar que feia castells, amb els Nyerros de la Plana i li vaig dir que algun dia ja hi aniria a donar un cop de mà. I dit i fet, un dimarts vaig anar al local Nyerro a veure que tal era això de fer castells. L’ambient em va agradar i vaig començar a anar-hi regularment tots els dimarts.

En David insistia i insistia: “perquè no vens els divendres també?” Després va arribar l’actuació de l’Esquirol, me la vaig mirar des de fora però em va agradar el “mundillu” que si coïa i vaig començar a anar a assaig els divendres. Després ja va ser un no parar, vaig anar coneixent a la gent de la colla i a anar amb ells als diferents llocs que tots ja sabeu: Sopar de Gala, Torneig Intercasteller, sopars etc.... Ja estava del tot integrat a la colla i vaig començar a fer de baix, la meva primera actuació amb camisa va ser la de Gurb al març. Tot seguit en Ricard, en Porta i jo vàrem organitzar la festa amb els escaldats, amb els quals vam fer amistat al torneig Intercasteller. La festa va anar molt bé i durant els mesos següents vaig continuar organitzant algun altre soparet al local.

El final de temporada s’acostava i calia una nova junta, mica en mica la gent em va anar preguntant: “i què tal tu com a presi Miró? Ja has organitzat cosetes pel local” Jo m’ho agafava com una broma, jo president? Però la brometa va anar creixent, fins al punt que a Caldes de Montbui em vaig haver d’aixecar a buscar el record per la colla enmig de crits de: “uuuuuhhh sexi presi”. Colla, us vau passar! Quina vergonya per Déu! Després d’això, cada cop veia més real el fet d’acabar essent el president... vaig començar a parlar amb en Vila, Jaume MK, Àxel, Birres entre d’altres per 4

si volien donar-me un cop de mà i formar part de la junta. Tots van acceptar i el dia de l’assemblea allà ens teníeu, presentant-nos com a junta. La votació va sortir positiva, bàsicament sinó no hi havia junta, i tot seguit vam anar cap al Sopar de Gala. Per cert, allà vaig “engatussar” la secre!! Per començar la temporada vam fer una reunió amb l’antiga junta per aprendre com anàvem les coses i em vaig posar mans a l’obra com a relacions públiques, amb l’ajuda d’en Guillem (el trucava cada dia gairebé!), i com a president.

Així és tal i com va anar la cosa, de cop de mà en cop de mà he acabat de president! Un cop arribats a aquest punt, només em falta agrair-vos la confiança que heu dipositat en la junta actual, érem i som molt inexperts en el tema però amb l’ajuda de tots crec que hem fet un bon equip i hem trampejat la temporada com calia. També dir que com a president i com a junta, creiem molt en aquesta colla, i que encara que fem petits castells som grans persones, una gran família!

Salut i Castells,

Arnau Miró Piella


Guardamides / Discurs del cap de colla

2013

Discurs del cap de colla — GUILLEM BAGARIA

C

om a cap de colla em toca fer aquesta petita contribució a la revista, que per a mi ja serà l’última en aquest càrrec. No faré un repàs de la temporada, ja que molts de vosaltres heu estat presents a les activitats de la colla durant més temps que jo mateix aquest últim any; només em centraré en algunes coses, tant positives com negatives, que crec que cal remarcar. Per descomptat, us vull felicitar a tots per aconseguir descarregar castells de 7 després de 5 anys sense fer-ho i per a fer possible el primer vano de 5 de la colla. El fet que el castell de 7 realitzat sigui un 4, tot i ser tècnicament més fàcil, no ens treu mèrit, ja que el volum de gent necessària és major i, com bé sabeu, aquest és el nostre principal problema: arrossegar una quantitat de gent suficient a les actuacions. Crec que aquests dos castells de 7 i dos vanos de 5 han estat una molt bona manera de celebrar els 15 anys. També hem d’estar contents per les estrenes a diferents posicions dels castells: enxaneta, acotxador, dosos, quarts, terços, segons, baixos, primeres mans, vents, agulles, laterals, contraforts, crosses... Això ens permet somniar en castells més grans en un futur no massa llunyà. De totes maneres, no podem estar orgullosos de tot; tenim molt a millorar si realment volem créixer com a colla. Aquestes millores són principalment d’actitud i compromís, i estan a l’abast de tots i cada un de nosaltres com a membres individuals de la colla. També us puc assegurar que sense aquests canvis la colla no creixerà de manera sòlida i molta de la feina feta serà en va. Mai podrem arribar a ser colla de 7 (12 castells de 7 descarregats en 3 temporades) si no ens agafem els assajos amb més serietat i més silenci, més atenció a les proves i més puntualitat. Evidentment, tampoc podrem arribar mai a ser colla de 7 sense un major compromís; si realment ho volem ho hem de demostrar i hem de posar els castells una mica més amunt en les nostres prioritats (per davant d’algun concert, d’algun sopar o de la mandra dels vespres a l’hora d’assaig). Si no ho fem, ens estancarem i, tot i que per a alguns potser és indiferent, per a molts pot ser desesperant i frustrant.

fins al final. Si acabem la temporada amb la sensació que ens han quedat coses per fer, potser és que no ens hi hem posat prou intensament des del principi. Des de la tècnica hem intentat assajar els castells de 7 sempre que ha estat possible, però malauradament ha estat possible menys sovint del que ens hauria agradat. S’han pogut assajar de manera constant durant un període de temps molt curt i gairebé no s’han fet pinyes i, tot i així, aquesta feina s’ha pogut portar a plaça. Això vol dir que amb constància podríem fer castells de 7 abans de mitja temporada, però per a fer-ho ens cal el compromís de tothom des del principi. Això és el que marca la diferència entre una colla de 6 que de tant en tant fa un castell de 7 i una colla de 7. Al final qui fa la diferència no és tant la tècnica que hi hagi al capdavant, sinó tota la colla i la seva voluntat per a fer-ho. Els castells de 7 es “fan” a assaig; a plaça simplement es mostra cap a fora la feina feta al local. Tampoc vull que aquest discurs sembli un sermó, però hi ha coses que creia que s’havien de dir i que potser em tocava a mi fer-ho després de 4 anys a tècnica. Aquesta colla té potencial, i ha fet passos importants, però falta que tots li fem l’empenteta que necessita per a ser una gran colla. Força, Nyerros! A tots ens queda feina pendent! Guillem Bagaria

També a les actuacions ens cal una constància que any rere any no acabem d’assolir. Personalment mai valoraré positivament una temporada en què haguem fet castells de 7 al final, però no haguem pogut fer 3 castells per manca de gent en alguna actuació. Per tant, el compromís cal que hi sigui des de principi de temporada i es mantingui constant 5


Guardamides / Actuacions

Actuacions TROBADA D’ERASMUS Barcelona

FESTA CASAL D’AVIS Manlleu

FESTA DE L’ARBRE Gurb

Érem pocs i no teníem canalla. A l’hora de la quedada no hi havia gaire gent, però poc a poc van anar arribant. El més petit era en Guillem Bassaganya, però tot i insistir-li, encara no el vam convèncer per pujar: algun dia ho aconseguirem! La Meri, era la persona més petita de la que disposàvem, així que li va tocar fer d’enxaneta. Tota una experiència.

Data: 03-03-13 Hora: 11.00 Lloc: Esports UB (Barcelona) Temps meteorològic: Sol

Una actuació de les que estem poc habituats, va ser a Barcelona, no va ser en un plaça i hi havia una quantitat molt alta de joves mirant-nos, dels quals la majoria d’ells no havien vist mai “aquesta bogeria catalana que són els castells”. Era un dia i un lloc molt agradable, amb solet, gespeta, molta gent, i molt aplaudiments. Desprès de demostrarlos-hi com ens enfaixàvem, vam obrir plaça amb un pilar de 4, desprès vam fer un 3 de 6, el primer de la temporada, en el qual, la Carla va haver d’anar d’enxaneta a falta d’alguna canalla més petita. També vam aprofitar per fer un pilar de 3 amb la pancarta de l’acte, en aquest pilar hi va anar la Laura Batlle (una de les organitzadores de l’acte) d’enxaneta. Desprès vam fer una mica de taller a tot aquest públic, i aprofitant que alguns es van animar, vam fer una prova de 4 de 6 net. Després un bon i merescut dinar de picnic, i una tarda agradable per la zona que va incloure un Harlem Shake improvisat.

Data: 16-03-13 Hora: 11.30

Data: 17-03-13

Lloc: Casal d’avis Manlleu

Hora: 12.00

Temps meteorològic: Mig ennuvolat

Lloc: Escoles de Gurb Temps meteorològic: Pluja

RESUM DE L’ACTUACIÓ Castelldefels: p4, id3d6, 4d6 de germanor

RESUM DE L’ACTUACIÓ Nyerros: p4, 3d6, p4, (proves netes i taller pels assistents) 6

Desprès dels dubtes de si s’actuava o no, la pluja va acabar respectant la festa i vam poder començar a enfaixarnos, això sí, després d’un bona coca! A l’actuació ens van acompanyar els Castellers de Castelldefels, que ja van avisar que al ser principi de temporada eren pocs i no sabien si podrien fer castells. Desprès dels pilars d’entrada, vam intentar un 3 de 6a que es va quedar en intent desmuntat (el primer dels molts que vindran durant la temporada). Desprès vam descarregar el 3 de 6, on per falta de canalla preparada per fer castells, la Carla va fer d’enxaneta novament. Acte seguit tornem a deixar en intent desmuntat el 3de6a i desprès d’això, i sense avís previ, el contecontes infantil comença la seva actuació i, entre els intents desmuntats (2 de nostres i un de Castelldefels) i la xerrameca de l’animador infantil, vam decidir fer un 4 de 6 de germanor i plegar veles.

RESUM DE L’ACTUACIÓ

Nyerros:

Nyerros: p4

p4, id3d6a, 3de6, id3d6a, 4d6 germ.


2013

Actuacions MARATÓ DE SANG Roda de Ter Com moltes d’altres entitats del poble i la comarca, Nyerros vam donar suport a la Marató de Sang de Roda de Ter. Per primer cop a plaça, l’Ignasi era el cap de colla en funcions, ja que en Guillem el teníem a Estònia (Tartu). Vam fer un pilar de 4 i després un p3 aixecat per sota amb la Gina d’enxaneta (que ens sembla que no li va acabar de fer gaire gràcia, encara que ara no dubtem que li encanten). Vam tenir la grata col·laboració de la noia del McDonalds que lluïa una mini falda, completament apta per fer pinya. Finalment la jornada va acabar al teatre: uns donant sang, d’altres mirant les actuacions i d’altres menjant-se els ferreros que havien donat als més valents.

90 ANYS DELS GEGANTS DIADA DE SANT JORDI & MARATÓ DE SANG Mollet Manlleu Primera actuació de la temporada amb tres colles, i primera actuació amb l’Ignasi com a Cap de colla, ja que teníem en Guillem a l’exili.

Data: 20-04-2013 Hora: Tarda Lloc: Plaça Fra Bernadí / Can Puget Temp meteorològic: Sol

El primer repte del dia va ser col·locar el ram a la geganta. La idea era que féssim un pilar aixecat per sota, però l’inconvenient era que un primeres arribava tranquil·lament a la mà de la geganta. Solució? 3 pilars de 2 en corrua perquè cridés una mica més l’atenció.

Actuàvem en una plaça on s’hi respirava molt bon ambient i amb un bon sol. Totes les colles vam obrir l’actuació amb pilars de 4. Per part de Nyerros, l’actuació va començar amb un 3 de 6, aquest cop, sense la Carla d’enxaneta. Desprès vam poder descarregar la primera torre de sis de la temporada, on s’hi estrenava l’Albert Sànchez de segon i la Tuli de terça. A la tercera ronda fem un (nou) intent desmuntat de 3 de 6 amb l’agulla (el 3r de la temporada), desprès de plantejar-se si es repetia o no, es va decidir deixar-ho estar i acabar l’actuació amb un pilar de 4. Desprès de l’actuació, vam anar tots plegats a dinar a un parc a Mollet, la colla va posar-hi la beguda i els postres (postres? quines postres? Se’ls han deixat a l’autocar!).

Segon repte: pilar de 4 per la marató de sang sense enxaneta. Solució: La Txell d’enxaneta. Malauradament el segon repte va quedar en un intent desmuntat ja que no es va veure clar el pilar. En fi, potser valdria més dir: Pasapalabra.

RESUM DE L’ACTUACIÓ Nyerros: 3p2, idp4

Data: 06-04-2013 Hora: 18.00 Lloc: Plaça Major de Roda

RESUM DE L’ACTUACIÓ Castellers de Mollet: 2pd4xs, 4d6a, 5d6, 3d6a(c), pd4

Data: 21-4-13

Castellers de Solsona:

Hora: 12:00

pd4, 3d6, 4d6, 3d6a, pd4ps

Lloc: Mollet del Vallès

RESUM DE L’ACTUACIÓ

Nyerros:

Temps meteorològic: Sol

Nyerros: p4, p3ps

pd4, 3d6, 2d6, id3d6a, pd4

Temps meteorològic: Ennuvolat

7


Guardamides / Actuacions

Actuacions SANTJORDI Manlleu Com cada 23 d´abril (Diada de Sant Jordi), els Nyerros ho celebrem fent un pilar a plaça i venent roses en una parada. Aquest cop envoltats de sardanistes i amb un esperit catalanista il.lusionant. Som pocs, com sempre i el pilar es retarda perquè hem d’esperar que arribi l’enxaneta. Tot i això, les roses a les 6 s’han acabat! Segur que s’ha fet un bon calaix.

2n APLEC INDEPENDENTISTA COLLSACABRA / Rupit Com l’any passat, els Nyerros vam donar suport a l’Aplec Independentista del Collsacabra. Tot i ser abril, el diumenge ens va sorprendre amb una nevada. Així, enlloc de passar fred a l’esplanada de Cantoni ens vam recollir tots a la sala polivalent de Rupit. De teca no en va pas faltar...però uns quants metres al sostre sí! Primer es van fer dos pilars de tres amb l’estelada i finalment un pilar de quatre, que tot i posar-hi personal baixet, l’enxaneta es va haver d’ajupir. Per altra banda, agrair a l’Adrià que toqués tot i l’explotació musical! (ja que també tocava a l’Orquestra Independentista del Collsacabra). Data: 28-04-2013 Hora: 11.30 Lloc: Sala polivalent, Rupit Temps meteorològic: Neu

TALLER A LA SALLE Manlleu

Amb les lleganyes encara posades, uns quants Nyerros i Nyerres ens vam presentar a la Salle per fer un taller als nens de primer i segon d’ESO. Després d’una petita introducció sobre nocions bàsiques de seguretat vam començar a explicar com es pujava. Els nens no estaven gaire participatius però després d’insistir una mica es van començar a engrescar! Un cop tot en marxa vam dividir els grups en dos per fer una mini competició a veure qui aconseguia fer la construcció més arriscada! Cal dir que comptàvem amb l’ajuda d’en Paül, ja que va a la Salle i van voler participar al taller. També hi havia una noieta amb una camisa una mica cridanera, una sagala! Després de fer la conya i fernos una foto amb ella vam continuar el taller. Cal afegir que la noieta era molt agradable! Per acabar la competició un grup va aconseguir fer un pd3 amb pinya, la Carla de baix, en Paül de segon i un nen de terç. Les construccions de l’altre grup no van tenir massa èxit.... Ja era l’hora del descans i tal i com va fer la canalla, els Nyerros vam anar a esmorzar, al conegut Bar Brindis. Després de fer-la petar una estona vam tornar a la Salle on vam passar el documental del Què?Quí?Com? de castells a tota la canalla que havia participat.

Data: 23-04-2013

La veritat és que ens van sorprendre i es van estar ben assentadets i atents a la pantalla!

Hora: 18.00 Lloc: Plaça Fra Bernadí, Manlleu Temps meteorològic: Ennuvolat

Data: 30-04-2013

8

RESUM DE L’ACTUACIÓ

RESUM DE L’ACTUACIÓ

Nyerros: p4

Nyerros: 2p3, p4

Hora: 9.00-13.00 Lloc: La Salle, Manlleu


2013

Actuacions 11è ANIV. XERRICS Olot

19è ANIVIVERSARI Esparreguera

FM PUIG-REIG Puig-Reig

Una xim xim emprenyadora ens acompanya tota l’actuació. Som poquets i farem el què podrem. Les actuacions el dissabte a la tarda sempre són així. Sortim de p4, continuem amb un 3d6 i un 3d6a. A tercera ronda fem un pilar de quatre aixecat per sota per falta d’efectius per fer la torre o el quatre. Sortim amb un altre p4. Després, els Xerrics d’Olot ens van convidar a fer un pica-pica com pocs! Un pica-pica a un bar!

Marca un abans i un després de la temporada. Per primera vegada a la història dels Nyerros hem de passar les tres rondes sense fer castells. Només fem dos pilars, un d’entrada i un de sortida.

Sembla que la penosa actuació a Esparreguera fa activar a la gent. Fem un gir important i aconseguim descarregar tres castells a plaça, encara que han estat treballats. Sobretot el 3d6 amb agulla que ha rebut una forta batzegada. Amb orgull descarreguem el primer pilar de 5 de la temporada.

Data: 04-05-2013

Data: 12-05-2013

Data: 18-05-2013

Hora: 17.00

Hora: 12.00

Hora: 19.30

Lloc: Plaça Rector Ferrer, Olot

Lloc: Plaça de la Pagesia

Lloc: Plaça de l’Estació, Puig-Reig

Temps meteorològic: Pluja

Temps meteorològic: Sol

Temps meteorològic: Pluja

Som pocs i no tenim enxaneta. L’Aina se’ns ha fet mal i la Gina és en una comunió. Valorem la possibilitat de fer passar la Cris d’enxaneta (la Cris Aumatell!!!!) però al final decidim estrenar en Bernat al p.4 per sota. Això sí, com a anècdota i perquè estigui ben dret durant l’aixecada se li diu que busqui la bandera del Barça al balcó del davant, igual que se li va dir fa un any amb en Marc.

RESUM DE L’ACTUACIÓ Castellers d’Esparreguera:

RESUM DE L’ACTUACIÓ

p4, 4d7, 3d7, id4d6a, 4d6a, 2p4

RESUM DE L’ACTUACIÓ

Xerrics d’Olot:

Castellers de Rubí:

Castellers de Berga:

p4, 3d6a, 2d6, 4d6, p5

p4c, 3d6, p4

p4, 5d6, 4d7, 2d6, 2p4

Nyerros:

Nyerros:

Nyerros:

p4, 3d6, 3d6a, p4ps, p4

p4, p4ps

p4, 3d6, 3d6a, 2d6, p5 9


Guardamides / Actuacions

Actuacions FESTES BARRI de l’ERM FLAMA del CANIGÓ Manlleu Vilafranca de Conflent Des de tècnica es va proposar un repte per incentivar la colla: fer el 5d6 al barri de l’Erm. Un castell que tècnicament no és difícil però sí que es necessita molts efectius per lligar bé la pinya. Es va demanar la col·laboració de tothom i es va demanar més assistència als assajos per poder recuperar-lo. Tot i que n’hi havia ganes, no es va poder assolir l’objectiu per manca de gent. Vam sortir de plaça amb el cap ben alt si ho comparem amb les altres dues colles. Dos castells descarregats: un 3d6 i un 4d6, i una altra vegada un intent desmuntat del 3d6a. L’Axel es va estrenar de segon al 4. Vam acabar amb un pilar de 4 femení. Data: 09-06-2013 Hora: 12.00

Tot i que l’actuació perillava per falta de gent, al final vam ser prous, fins i tot la tècnica es va plantejar el 5! L’actuació va venir després d’un intens dissabte amb els Pallagos (que s’explica més endavant). Nyerros va demostrar ser una colla sòlida i va descarregar en un paisatge espectacular una torre de sis (tot i que va ser mogudeta), un 3 de 6 i un 4 de 6. La cirereta del pastís la va posar els últims dos pilars de 4 on les dues enxanetes van pujar exactament igual i els pilars van girar a l’uníson. Cal dir que les dues enxanetes, l’Aina i la Gina es van posar d’acord just abans de pujar perquè així fos. Finalment es va fer una renglera de pilars de 2 i de 3 conjuntament amb Pallagos. Els Pallagos ens van rematar el cap de setmana amb un bon entrepà de botifarra, fruita, coques i Moscat.

Lloc: Plaça del Mercat Temps meteorològic: Ennuvolat

Data: 23-06-2013 Hora: 11.00 Lloc: Vilafranca del Confluent Temps meteorològic: Sol

RESUM DE L’ACTUACIÓ Castellers de Rubí:

10

2id3d6, 2id3d6a, 3d6, p4.

RESUM DE L’ACTUACIÓ

Castellers de Santa Coloma:

Pallagos del Confluent:

p4, p4.

p4, i3d6, p4ps.

Nyerros:

Nyerros:

3d6, 4d6, 3d6a(id), p4

p4, 2d6, 3d6, 4d6 i 2p4


2013

Actuacions TROBADA SARDANISTA FESTA DE LA BOLERA I GEGANTERA / Rupit Caldes de Montbui

PRE-CADENA HUMANA Folgueroles

Ens vam anar trobant tots a l’entrada de Rupit, allí ens esperava una mica de coca i moscatell per esmorzar. Una bona estona després, ens reuníem amb els gegants (tot descobrint el secret de les dones de Rupit) per començar la cercavila. Desprès d’un tom pel poble on es va anar fent diversos pilars de dos, vam arribar a la plaça de la Vila, on vam fer un pilar de 3 net, un 4 i un 3 de 5 net, en el qual el primer vam poder estrenar a dues terces i per acabar vam fer un pilar de 4.

Folgueroles va ser un dels pobles que va voler fer un assaig a la cadena humana organitzada pel dia 11 de setembre. La Cadena, en homenatge a Verdaguer havia d’unir la casa del poeta (Folgueroles) amb Vic. Un sol de justícia i que l’encontre era a ple agost no va fer possible unir els dos pobles. Tot i això Nyerros va donar suport fent un pilar de 4 davant del Museu Verdaguer després dels parlaments i integrant-se en el començament de la cadena. El fet d’estar just al principi, podem dir que els Nyerros vam ser els protagonistes de varis reportatges televisius TV1, TV3 i les televisions locals

Ens vam trobar amb els autocars a primera hora de la tarda per anar direcció Caldes de Montbui. Un cop allí, i després d’una estona d’espera, arrencava l’actuació. En el nostra cas ho vam fer amb un pilar de 4, vam seguir amb un 4 de 6 i a segona ronda venir el repte de la jornada, el 5 de 6, el qual feia temps que buscàvem però al anar justos de gent no arribava mai a sortir a plaça. Però el primer cop que va sortir es va quedar en intent desmuntat, però això no ens va desanimar i just desprès tornàvem a tancar pinya per poder fer dues precioses aletes a aquest castell. A més a més, era el primer cop que la Gina feia un 5 de 6. A tercera ronda, una nova torre de 6 i per tancar actuació un pilar de 5 de postal. En resum una bona actuació amb final de polca amb els nostres bons amics de Caldes. Data: 14-07-2013

Data: 11-08-2013 Hora: 10.00 Lloc: Folgueroles Temps meteorològic: Sol

Hora: 18.00 Lloc: Caldes de Montbui Temps meteorològic: Sol

Data: 07-07-2013 Hora: 11.00-12.00 Lloc: Rupit Temps meteorològic: Sol

RESUM DE L’ACTUACIÓ Caldes de Montbui: p4xs, p4, 3d7, id4d7, td6, 5d6, idp5, 2p4 Castellers de Terrassa:

RESUM DE L’ACTUACIÓ

2p4, 3d7, 4d7, 4d6a, p5

Nyerros:

Nyerros:

RESUM DE L’ACTUACIÓ

p3net, 3de5net, 4de5net, pd4.

p4, 4d6, id5d6, 5d6, 2d6, p5

Nyerros: p4 11


Guardamides / Actuacions

Actuacions FESTA DEL SERPENT Manlleu

FESTA MAJOR Manlleu

Nyerros es va incorporar a la festa del Serpent una mica abans de l’espectacle de la plaça. A la tarda, vam començar amb un taller a la zona de l’embarcador. Un soparet al local i sant torne-m’hi. De cara al vespre, l’organització va voler que amenitzéssim la caminada entre el riu i la plaça tot fent algun pilar a la intersecció entre la Carretera d’Olot i el carrer Cavalleria, és a dir, davant del pis d’en Sito. El primer pilar es va fer potser un pèl massa d’hora; la corrua de gent estava arribant. Es va decidir fer un segon pilar, el qual es va fer rapidíssim...ja que l’enxaneta va albirar el foc del serpent que pujava pel carrer i va pujar i baixar “cagant llets”. El tercer pilar era a plaça, com cada any. Havíem de ser un pilar de tres aixecant el diamant però com que aquest va caure al riu i no s’encenia es va fer un pilar de 4, malauradament molt inestable.

Tot apuntava que aquesta actuació seria costosa de dur a terme, ja que les dates del mig d’agost són difícils per a les colles castelleres i l’horari de l’actuació competia amb dues activitats més, una d’elles la baixada de carretons. Però finalment tot el contrari, enguany vam assistir un gran número de Nyerros a la convocatòria i gràcies a que l’actuació fos a la tarda va ajudar a que un gran número de persones s’acostessin cap a la Plaça Fra Bernadí a veure’ns. Vam ser un gran nombre de Nyerros comparat amb altres anys i molts coneguts i amics varen acostarse fins a plaça a ajudar-nos a la pinya, fet que ens va permetre descarregar exitosament un 5d6 que feia molts anys que no es podia realitzar per Festa Major (Malauradament però la Cris Aumatell es va lesionar el turmell en la baixada i estaria 3 mesos de baixa). Com de costum ens varen acompanyar els Minyons de l’Arboç, que novament varen optar, segurament per la falta d’efectius, per una actuació modesta, però molt noble. L’actuació va concloure amb el tradicional pilar al balcó: i tot els ànims dels Minyons de l’Arboç d’esperançar al nostre baix (enguany en Jaume) per a aguantar també la pujada de la seva canalla, finalment, només varen pujar a l’ajuntament la canalla Nyerra i la totalitat del tronc. Vam estrenar l’Anna Díaz de terç, en Josep Antoni de baix i en Jaume MK al pilar.

Data: 14-08-2013 Hora: 21.30 Lloc: Manlleu Temps meteorològic: Nit

RESUM DE L’ACTUACIÓ Nyerros: p4, p4, p4 12

Data: 15/08/2013 Hora: 18.00 Lloc: Plaça Fra Bernadí Temps meteorològic: Sol

RESUM DE L’ACTUACIÓ Minyons de l’Arboç: pd4ps, 7d6net, 3d7,5d6, pd5 Nyerros: pd4, id3d6a, 3d6a, 5d6, 4d6a, pd5, pd4balcó


2013

Actuacions FESTA MAJOR Folgueroles

VIA CATALANA Capmany

Una actuació a l’herba, enmig d’un concurs de coques sota un sol espatarrant i acompanyats dels falconers de Malla. Després d’unes (bastantes) figures falconeres vam començar com sempre, amb un pilaret de 4. No érem gaires i vam tardar bastant a muntar pinyes. Vam encetar l’actuació amb un 3d6 que va haver-se de desmuntar (un altre a la col·lecció!). Vam tornar-lo a intentar, aquesta vegada amb èxit. Vam seguir amb un 3d6a i vam continuar amb la nostre torre i un pilar de 5. Després, vam anar cap al local, on els que havíem portat amics durant els últims assajos i a com a mínim una actuació tenien el dinar pagat.

Un dia especial pels catalans, vam fer història. La gent de Nyerros que va voler, va venir amb camisa al tram 697, a Capmany, per sobre de Figueres. Passades les 11 del matí sortíem de Folgueroles amb autocar. Un cop a la zona del nostre tram, vam fer un pilar de 4 davant de la gent de Folgueroles i acompanyants. Ja a la tarda, i després d’un bon plat de fideuà, vam anar cap al tram 696, on hi havia gent de Castelló d’Empúries i veïns. Allí tenien una festa molt ben parida i nosaltres vam baixar a posar-hi el toc casteller. Allà vam poder fer un pilar de 4 i un 4 de 5 amb agulla net, on la Gala se’ns va estrenar de dos. Un cop acabat, alguns es van quedar amb l’animació infantil (Entre ells en David Font i el senyor president, que estaven a primeríssima fila). A les 16.00 començàvem a enllaçar les nostre mans per fer la prova de la cadena humana, una bona estona després, tot fent uns càntics i unes onades, es feien les 17.14, hora d’agafar-se de les mans i demostrar que els catalans ho volem tot. Una bona estona després, i després de cantar els Segadors, ens en tornàvem a l’autocar. Direcció la Jonquera per poder agafar la nacional de baixada, dues hores després ho aconseguíem, i sobre les 21h arribàvem altre cop a Folgueroles, sabent que havíem fet història.

Data: 1/09/2013 Hora: 11.30 Lloc: Jardins de Can Dachs Temps meteorològic: Sol

Data: 11-09-2013 Hora: 14.00 -16.00 Lloc: Capmay Temps meteorològic: Ennuvolat

RESUM DE L’ACTUACIÓ Nyerros: p4, p4, 4d5a net

PILAR DIADA Manlleu

RESUM DE L’ACTUACIÓ Nyerros: p4, id3d6, 3d6, 3d6a, t6, p5

A les 9 i poc del vespre ens vam trobar un nombre molt petit de Nyerros a la plaça Fra Bernadí de Manlleu, poc després la gent de Manlleu començava a cantar. Quan van acabar, vam fer un pilar de tres net (donat que no hi havia prou gent per fer-lo de quatre) tot desplegant la Senyera. 13


Guardamides / Actuacions

Actuacions FESTA ROCAPREVERA Torelló

FESTA MAJOR Roda de Ter

A mitja tarda ens vam anar trobant la diversa gent que va tenir voluntat i es va apropar a Rocaprevera. Poc després ja estàvem a la zona del taller, mentre al senyor president intentava que les nenes vinguessin a provarho, algunes ja venien pel seu propi peu. També vam tenir la participació d’alguns no tan canalles amb els quals vam poder fer un pilar de 3 amb ells a la pinya. Alguna canalla petita s’animava a caminar sobre d’un pilar. A mig taller vam fer un 4 de 4 net, on la Laura Batlle era l’aixecadora, la Carla d’enxaneta i la Núria i la Tuli els dosos. Sota d’aquest pom hi teníem alguns d’aquests tan “canalles” que es van animar a aguantar pes. Però malauradament va caure quan l’enxaneta feia les passes, això sí, després el vam repetir i es va descarregar! Un bon moment Nyerro! Després els organitzadors ens van obsequiar amb coca i beguda i la Laura Batlle ens va treure una llonganissa boníssima per completar el berenar!

Una actuació anual, sempre marcada i esperada de la temporada. Aquest any, la Bet i en Xato ens van convidar a agafar forces tot esmorzant a casa seva. A les 12h ens trobàvem a plaça amb els nostres veïns Sagals i els Castellers de Solsona. Roda sempre és una plaça de màxim per Nyerros i així ho vam demostrar. Per començar, un pilar de 4 per donar la benvinguda a l’actuació. En primera ronda obríem amb el 4 de 6 amb l’agulla, on es van estrenar de terça la Laura Muñoz. A segona ronda fèiem el 5 de 6, el tercer de la temporada, un castell molt recordat, amb uns baixos que el van patir molt. A tercera ronda, la tan maca torre de sis i per tancar el que fins llavors era la millor actuació de la temporada, un bonic pilar de 5, on es va poder estrenar d’enxaneta la Gina! Però el millor no havia passat, després de tancar l’actuació vam aprofitar per fer una prova de 4 de 6 net, en el qual la Aina va poder creuar, una bona senyal de cara a la diada! Data: 22-09-2013

Data: 14-09-2013

Hora: 12.00

Hora: 18.00

Lloc: Roda

Lloc: Torelló

Temps meteorològic: Sol

Temps meteorològic: Ennuvolat

RESUM DE L’ACTUACIÓ Sagals d’Osona: (foto del taller a St. Julià de Vilatorta el dia 6 de novembre de 2013)

3p4, 4d8, 3d8, 2d7, p5c. Castellers de Solsona: 2pd4, 4d6, 3d6, 2d6, pd4xsota Nyerros: p4, 4d6a, 5d6, 2d6, p5

14


2013

Actuacions FESTA DE L’AIGUA Caldes de Malavella

DIADA Manlleu

Una actuació en un horari estrany. Prop de les tres es sortia amb el bus direcció Caldes de Malavella. Allí ens trobàvem amb els Novells Esperxats, una colla amb molta energia. Obríem l’actuació amb un pilar de 4, després d’una estona d’anar a jugar als inflables de la plaça. En primera ronda seguíem amb un 3 de 6 de postal per fer un 3 de 6 amb l’agulla a segona ronda. Per tancar la ronda de castells fèiem una torre de 6, que en un primer intent vam desmuntar, ja que no acabava d’anar bé i hi havia massa nervis. Aquí van venir als aplaudiments, però no pel castell, sinó perquè en Jonny arribava a plaça, feia tard perquè havia anat a Caldes de Montbui en comptes de Caldes de Malavella! Per acabar una bona actuació fora de casa vam fer 2 pilars de 4 simultanis, on es va poder estrenar l’Albert Sànchez de segon en un d’ells! Després d’una polca, una estona més de jugar amb els inflables i fer un passadís per fer que en Jonny no es torni a equivocar més, tots cap a l’autocar i altre cop direcció a la plana.

Una de les actuacions més esperades de tota la temporada. Moltíssima gent! Molta! Molta! Costava de creure que eren tots Nyerros/es els de gris! Les colles convidades eren Nois de la Torre i Matossers. Després d’un super dinar per celebrar que en fèiem 15 tothom tenia unes ganes enormes de fer un pas endavant i atrevir-nos amb els castells de 7. Per començar pilar de 4 i a la primera ronda el 5d6 per calmar nervis. Després el moment esperat, el 4d7 i... TOMA! DESCARREGAT! I amb colom inclòs a la foto! Un gran castell, tots els Nyerros teníem l’eufòria pels núvols! Havíem aconseguit fer el 4d7 nou anys després de l’últim. Com que el 4 havia anat molt bé ens vam llançar a fer el 3 però el vàrem desmuntar a dosos però no ens vam desanimar gens, perquè estàvem segurs que el teníem i que a Manresa l’aconseguiríem. A la repetició de la tercera ronda vam canviar el 3d7 pel 4d6a, vam patir una caiguda però finalment el vam descarregar després de tornar-lo a intentar. Per tancar el dia vam fer el primer vano de 5 de la història nyerra! Després de recollir els trastets (vam muntar barra a la plaça i tot) vam anar cap el local on vàrem dinar conjuntament amb Matossers i Nois de la Torre, 300 persones al local! Sí, sí estava a petar! Realment va ser un cap de setmana molt emocionant i moolt casteller!

Data: 06-10-2013 Hora: 16.00 Lloc: Caldes de Malavella Temps meteorològic: Sol-núvol

Data: 13-10-2013 Hora: 12.00 Lloc: Plaça Fra Bernadí Temps meteorològic: Sol

RESUM DE L’ACTUACIÓ Nois de la Torre:

RESUM DE L’ACTUACIÓ

pd4, 4d6a, 5d6, 3d6, pd5

Esperxats de l’Estany:

Matossers de Molins de Rei:

p4, 3d6, 4d6, 3d6a, 2p4

p4, 3d6, 2d6, 4d6, dos pd4

Nyerros:

Nyerros:

p4, 3d6, 3d6a, id2d6, 2d6, 2p4

p4, 5d6, 4d7, id3d7, i4d6a, 4d6a i v5 15


Guardamides / Actuacions i estadístiques

Actuacions DIADA MOLINS Molins de Rei

DIADA TIRALLONGUES Manresa

Tot i ser octubre feia un sol que espatarrava. Encara hi havia el regust de set de la diada, però sabíem que anàvem a fer castells de sis. Pilar de 4 lent, lentíssim, però amb enxaneta saludadora i tot! Es va estrenar la Clàudia! Que mona ella! I que petiua que es veia! Després d’aquest pilar pes ploma vam recuperar les enxanetes grosses. Vam començar amb un 4d6 i després un intent desmuntat de torre en la que en Marc es va fer enrere. Es va repetir amb pom gros i vàrem finalitzar l’actuació amb un 3d6 amb agulla i un bonic pilar de 5. Molins ens va obsequiar amb un voluminós plat de macarrons i gotets de moscatell i coca.

La colla demanava un final apoteòsic i l’hem tingut. Hem començat amb dos pilars de 4 estrenant en Víctor i l’Àlvaro. Curiós tenir dos efectius masculins a dalt després de veure-hi sempre dues cares femenines! Això és que cada cop som més! Hem continuat amb un 5d6 per calmar nervis i seguidament hem plantat un 4d7 molt quiet. Llàstima que al pas de l’enxaneta ha semblat que es tancava per dalt. S’ha desmuntat, tot i que estàvem molt a prop de carregarlo. Les ganes i la il·lusió de la colla ha fet que el repetíssim aconseguint l’èxit. Segon 4d7 descarregat de la temporada!! Hem seguit amb una torre de sis un pèl mogudeta i hem tancat la temporada amb un altre vano de 5, en el qual el pilar de cinc ha patit una miqueta però l’hem aguantat. Felicitats colla! Millor actuació de la temporada i fora de casa! A seguir treballant per la temporada que ve encara ser més grans!!

Data: 27-10-2013 Hora: 12.00 Lloc: Plaça Catalunya, Molins Temps meteorològic: Sol

Data: 10-11-2013 Hora: 12.00 Lloc: Plaça Crist Rei, Manresa Temps meteorològic: Sol-núvol

16

RESUM DE L’ACTUACIÓ

RESUM DE L’ACTUACIÓ

Colla Jove de Barcelona:

Tirallongues de Manresa:

p4, 4d7a, i3d7xs, 3d7, id5d7, 4d7, p4

p4, 3d7a, 4d7, 3d7, v5

Matossers de Molins de Rei:

Salats de Súria:

p4, 3d6, 5d6, 4d6a, 2p4

p4 p4xs, 2d6, 3d7, 4d6a, p5

Nyerros:

Nyerros:

p4, 4d6, id2d6, 2d6, 3d6a, p5

2p4, 5d6, id4d7, 4d7, 2d6, v5


2013

Estadístiques GRR

Gràfica, resultat, reflexió Com cada any ens ha costat arrencar. No és fins a mitjans de temporada que el nombre d’efectius ha començat a augmentar. A més gent, més bons resultat. Així doncs si voleu castells de 7 la línia blava ha de començar tan amunt com l’hem deixat.

Com més serem més amunt pujarem!

Jo vaig de gris i sóc feliç!!!

17


Guardamides / Activitats

— Àlex Prats i Marina Perea

SOPAR DE GALA 2012 E

l sopar de gala, aquell sopar que tots esperem amb il·lusió on el conjunt de pantalons blancs, camisa i faixa passa a ser el segon pla per donar lloc als vestits llampants, lluents, estrets i nous o pocs utilitzats, talons extravagants, poc còmodes que realcen la figura femenina, camises impecables, sense cap arruga, olor a net i corbates de seda. Només d’entrar al restaurant es respirava un aire festiu, es notava que els nyerros teníem ganes de passar una agradable vetllada, amb vi, cava i molt menjar. És el moment de pensar que et queda tota la nit per endavant. Després de saludar a tothom i veure com de guapos i guapes estàvem tots, arriba el moment de seure a la taula. Hi havien unes 7 taules rodones, grans, on podies veure totes les cares de la teva taula. Cares contentes, somriures, dents netes, maquillatge i la veritat és que s’agraeix que siguin així, perquè així pots compartir totes les anècdotes, secrets, confessions, acudits, innocentades... explicades a la taula (en canvi quan són taules allargades només tens una efectiva comunicació amb els del teu costat). Entre copes de vi i fotos inesperades arriba el menjar. Si no recordem malament vam començar amb un pica-pica on hi havia una mica de tot (tampoc res de l’altre món) i de segon es podia triar entre carn o peix. La veritat és que aquell restaurant no destacava pel menjar però si per les instal·lacions sent una colla, encara que no siguem molt en quantitat necessitem un bon espai, sobretot per fer els nostres espectacles que tenim preparats. Després de sopar van començar les sorpreses, les noies vam lluir els nostres ‘’moviments sensuals’’ amb un ball de strip-tease, realitzant una prefecte coordinació vam fer un final no tan agradable com esperaven els nois, menys l’Ortega, el més llest. Les noies ben innocents, pensàvem que ja ho havíem vist tot abans de l’actuació dels nois liderada per en Guillem i en Birres, quan ens van ensenyar el seu cul formós i “ben depilat” ballant el ball del tanga, i si te “veneno” la tanga! ens vam adonar del magnífic tanga de lleopard i les seves habilitats tan especials per deixar-nos bocabadades.

18

26 nov. 2012 Els bessons de la colla, Jordi i Ricard ens van fer gaudir juntament amb l’Aina d’unes havaneres cantades amb molt amor i sentiment. Actuació molt diferent a la realitzada també juntament, per en Ricard i en Porta, on van ballar una coreografia molt divertida i desenfrenada. En aquestes actuacions magnifiques també hi havia lloc pels petits de la colla, la canalla acompanyada per la Carla i la Nina van cantar dues o tres cançons que ens van fer caure la llagrimeta a gairebé tots, moment en el qual no sabíem si era de l’emoció del moment o el fet de recordar les anteriors actuacions tan animades. Finalment les mares de la colla van acabar la sèrie d’actuacions cantant unes havaneres amb les seves veus tan prodigioses i amb totes les notes ben afinades. Entre tanta gresca i diversió també va haver-hi un instant per donar crits de suport i ànims al nostre nou president de la colla, Arnau, presi, Mirò, sexypresi o mani, com cadascú de la colla vulgui anomenar. Més tard vam procedir a l’elecció a través d’una votació dels miss i místers. L’elecció va ser: miss/ míster cul: Carla Miarons, i l’Albert, miss/misterí implicat: Cris Aumatell i Guillem, miss/míster elegant: Nina i Axel, miss/míster fiestero: Alex Prats i Ortega. Hi va haver una votació improvisada per part d’una exclusiva taula de nois, en la qual realçaven certa part física de la nostra estimada Laura Batlle (Ai, pobra Laura!). Finalment va ser el moment de repartir uns detalls i records per a tota la colla, començant per la revista, la nostra revista, Guardamides que feia molt temps que no es feia, i tots estàvem desitjant llegir tots els articles escrits rememorant moment importants d’aquell darrer any. A més a més, va haver-hi un calendari amb el lema “jo vaig de gris i sóc feliç” per a cadascú, objecte que té un petit racó exclusiu per ell en moltes habitacions de la gent de la colla. Com no podia faltar en les nostres reunions de Nyerros, també hi va haver lloc per veure el vídeo preparat per en Vadó, on hi havia tots els instants importants per la colla a plaça, com el nostre tres de set carregat amb el “toma!” inclòs, bromes i cares que fem tots davant la càmera i les imprescindibles mantejades a gent que s’estrenava. Vídeo que novament ens va fer emocionar, riure i plorar als Nyerros. Un cop acabat el sopar, vam abandonar el lloc amb ganes de traslladar la festa a un altre espai. Uns van anar a Summum i altres a Pasternak (paster) on també van passar moooltes coses que sempre quedaran en el record per uns i en el misteri d’altres, i si no que li diguin a en Jaume.


2013

— Mònica Castillo

22 des. 2012

SOPAR E DE NADAL

l 22 de desembre va tenir lloc el nostre primer acte com a junta nova. Vam recuperar el sopar de Nadal i la cagada del tió dels més menuts de la colla. Va ser tot un èxit....a mitja tarda jugant a diferents jocs col·lectius, però el més divertit el joc de les cadires tant grans com petits... Amb algunes caigudes i rialles per allà al mig. Jejeje Tot seguit vam fer cagar el tió a la canalla de la colla, els quals estaven il·lusionats pel que cagaria el tió nyerro... Fent-los sortir a cantar i recitar tots a fora vora el foc de la brasa. Ens va portar joguines, pilotes de futbol, xuxes pels nens i les postres del sopar. Un cop tots reunits a taula com si fos un sopar de Nadal de família vam tenir la gran

— Vadó Ramos

satisfacció de veure que tot anava bé i que com a junta nova i novata fèiem el primer pas per tenir una colla reunida per poder aconseguir nous i grans reptes nyerros!!!! Tot i el fred ens va anar molt bé aquella sopa de galets amb pilotilles i la carn a la brasa que no falla mai!! Mooolt orgullosos d’aquell dia.

18 i 25 gen, 2 i 15 feb 2013

XERRADES DEL A 15è ANIVERSARI

mb l’excusa del nostre quinzè aniversari, els Nyerros vàrem atendre una antiga petició de fer “classes” teòriques per així poder aprofitar millor els assajos i ensenyar, sense presses, a la gent nova. Durant el començament dels primers assajos de la temporada, vam realitzar unes xerrades tècniques on vam repassar diferents aspectes que tothom hauria de tenir clars a l’hora de fer castells. La primera xerrada la va fer en Vadó (ho sigui jo). Aquesta va fer un repàs fogàs per l’origen dels castells, i vaig fer un resum més exhaustiu en la història dels Nyerros, explicant el perquè del nostre nom, el motiu del color de la nostra camisa, els nostres primers castells, etc, tot amenitzat amb alguna que altra anècdota. Cal ressaltar l’interès d’alguns per saber si hi havia conflictes de faldilles en la nostra escissió dels sagals. La segona xerrada la varem centrar en el protocol i seguretat a assaig i amb la 19


Guardamides / Activitats

interpretació de les pinyes; tant la Meri com en Guillem varen explicar quines mesures prenem per minimitzar possibles lesions a l’hora de fer castells. Varen ficar molta èmfasi en la correcta col·locació dels castellers a la pinya i encara no entenc com en Birres es va colar als dibuixos del projector.

La tercera xerrada la Marta Farrés (Tuli), ens va ensenyar l’estructura dels castells, i el protocol d’una actuació a plaça; saber com van els torns d’una actuació amb les altres colles és un tema que teníem molt peix a la colla, a l’igual que saber quant han de sonar les gralles. Tot seguit la Nina ens va instruir en el protocol en cas de caiguda: ser conscients del risc que té fer castells no fa cap nosa. Per cert la Nina llegeix molt bé. En la última xerrada la Tuli ens va explicar com funciona la junta d’una colla castellera, aspecte que facilita molt el dia a dia de la colla. Tot seguit en Gui-

— Mònica Castillo

llem i en Jony ens varen explicar les parts de la pinya (baixos, contraforts, crosses, primeres, agulles, etc) i com s’havien de col·locar. Tot hi ser una explicació que es fa molt pesada per la gent que ja ho sap cal dir que es va fer d’una manera molt dinàmica. Varen ser unes xerrades, totes elles, molt concorregudes i amb molt bona acceptació per la gent. Tant el vídeo de les xerrades com els powerpoints que es varen utilitzar, estan a disposició de aquells que no vareu poder veure o aquells que vulgueu recordar algun tema en concret, només cal que contacteu amb algú de junta.

26 gen 2013

TRIANECDÒTIC: QUI SE’N PORTA ELS MILLORS PUNTS??? El 26 de gener del 2013, els Nyerros de la Plana celebren un triangular de futbol i una festassa conjuntament amb Caldes de Montbui i Tirallongues de Manresa. La tarda comença bé, tots el pavelló preparats, equipats per jugar, animar... previ al començament dels partits, sorteig!! Primer partit de la tarda; Nyerros vs Tirallongues, en mig del partidàs es fa mal un gran jugador “l’Aquilex” que marxa per potes de la pista amb les auxiliars sexys cap al hospital, on és operat d’urgència. Primera baixa de la temporada!!!! I partit perdut pels Nyerros.

O sigui que de moment ningú s’emporta el premi, tots empatats.

mes...uns nois simpàtics manresans ens van animar la festa fent malabars amb unes “cadires”, però com a castellers que som, sempre hi ha gent procurant pel pilar, però en aquest cas no sabia que el perill no era el pilar en qüestió, sinó la gent de sota.... i clar, com podeu comprovar ja teníem la segona baixa de Nyerros a urgències. El problema va ser qui agafava el cotxe aquelles hores de matinada, si la que anava millor era la del trau al cap!

Un cop nets i dutxats, soparet dels tres equips al local ambientat amb una festa a continuació... una festa on tot semblava anar molt bé, comença el primer imprevist passades la mitjanit amb un noi “pixant” on no tocava.

Tot i que tenint en compte que teníem dos Nyerros a l’hospital.... aquella nit en teníem una altra de baixa per uns moments amb el cotxe confiscat sense conduir per les autoritats!!!

Quan tot semblava ser que transcorria la nit sense proble-

En definitiva, qui diríeu que s’emporta els millors punts??? Bon inici de temporada.

Tot seguit i sense problemes els altres, el segon partit de la tarda Caldes de Montbui vs Nyerros, on els Nyerros surten com a favorits del partit guanyant!! I tercer i últim partit Caldes vs Tirallongues on surten perden els de Caldes.

20


2013

— Jordi Vila

23 i 24 feb 2013

TORNEIG DE FUTBOL SALA, SALT Com cada any, per aquestes dates, abans de l’inici de la temporada castellera es celebra el torneig intercasteller. Aquest any l’organització anava a càrrec dels Marrecs de Salt. Com a curiositat, Salt té el 45% de la població estrangera, quan dic estrangera no amb refereixo a gent espanyola si no a gent de fora de “Spain relaxing cup of cafe con leche”. Tots molt bona gent per cert. Per tal de continuar la tradició nyerra, vam inscriure’ns el 12è torneig. Així que jugadors i afició vam anar direcció Girona amb un fred descomunal, tant descomunal que amb venien ganes d’hivernar. Aquest any, no vam poder comptar amb el nou fitxatge de la temporada passada. Amb refereixo en Bas, o Josep Xavier pels amics. Va caure lesionat per Nadal precisament jugant a futbol. Si t’haguessis esperat un parell de mesos, et podries haver lesionat en el torneig i tots contents. Cal destacar la nostra afició, on l’encapçalava el monstre de la galetes, un parell de vaques i com no!! un grup d’animació amb tanga (el monstre de la galetes també en portava). Entre tots portàvem el nostre lema “ jo vaig de gris i soc feliç “en un llençol gegant (va anar molt bé per abrigar-se entre partit i partit). La jornada futbolera va començar amb la jove de Barcelona, amb resultat de 3 - 2 a favor dels pixa pins. Tot i la derrota vam encarar el segon partit amb il·lusió contra Castelldefels on vam treure un puntet. L’única possibilitat de passar ronda era guanyant contra Vilafranca. Aquesta a vegada no hi va haver miracle i vam encaixar una bona pallissa 7 – 1. A part del fred que circulava, els ànims i el caliu de la nostre afició no va decaure, gràcies en part a la gran proveïda d’estrelles que portava el nostre honorable president Arnau Miró (tenim un presi que no ens el mereixem). Després de quedar quart de la lligueta, tocava jugar contra una colla que

no li recordo el nom. L’únic que ser és que la victòria no va arribar fins a l’últim partit del dissabte, contra precisament una altra colla que no recordo el nom (entre el fred i les cerveses les neurones no donaven per més). Vam guanyar a la ronda a penals amb el gol de la Carla que certificava la nostra victòria pels pèls. Et felicito filla. A mesura que el sol ens abandonava, el fred augmentava proporcionalment fins a valors negatius, però molt negatius. Feia tant fred que fins hi tot el pingüins s’haguessin abrigat. Pitjor encara FEIA TANT FRED, QUAN LES BOTIFARRES SORTIEN DE LA BRASA ES CONGELAVEN A DINS DEL PA AMB TOMÀQUET!!! Però era hora de sopar hi havia molta gana. Després del sopar a l’aire lliure, hi havia concert a l’aire lliure precisament. No ser quants valents van aguantar tota la nit, l’únic de profitós d’estar allà fora era que no calia gel per fer el botellón. Un servidor va marxar escopetejat cap a la plana a dormir (com molts d’altres), gràcies Mònica per fer de taxi ets un sol!! Aquells que us vareu quedar, ole tu!!! ole tu!! Amb refereixo el nostre cap de colla, la Tuli, la Nina i la Carla. El diumenge, mentre el sol començava a treure el cap i intentava escalfar l’ambient (la temperatura va superar els 0 Cº), teníem el primer partit contra Solsona. Tot hi tenir la majoria de jugadors/a ben descansats i sense ressaca (cosa molt rara en un torneig), vam perdre. Culpa de l’àrbitre, era sagal jejeje. L’últim partit del torneig era contra Cornellà (periquitus!!). Aquest cop la sort no va estar de la nostra part i vam perdre els penals. Resultat final: 26ens. La final la va guanyar Vilafranca contra Capgrossos. Com a punt final, vam ser de les primeres colles a dinar (cosa rara, sempre som el últims). Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració en el torneig, i tornarem l’any vinent amb més ganes que mai. I com diu la rossa del quarts de 9 XD Salut i castells.

21


Guardamides / Activitats

— Ignasi Masramon

25 mar 2013

CALÇOTADA NYERRA La calçotada dels Nyerros ja s’ha convertit en una de les activitats socials no castelleres amb més bona salut de la colla ja que any rere any és més nombrosa.

Apreciat lector, permet-me el gust de no narrar l’escrit en tercera persona sinó en primera per fer-ho més amè i graciós. Fa un dia radiant i tot comença amb un granissat de VollDamm de la Palmira, és sabut que les neveres del local de refredar refreden... de sobte sento un soroll de l’exterior que em recorda una tarda terrorífica al túnel de terror, miro i ho entenc tot... és el “presi” que fa llenya com un boig, sembla talment un nen amb un joguina nova. Atenció amb el consell: Deixar-lo fer i no acostar-se en un radi de deu metres, és perillós! (Miró t’ho dic amb tot el meu “carinyo” però “algú ho havia de dir”). La resta de nyerros prepara ni més ni menys que mil calçots, com diria algú “això se’n ha anat de les mans”.

anem al gra. Com tota cursa de llarga distància vas veient com el bon menjador de calçots va fent al seu ritme a poc a poc però constant s’acaba la seva ració, la del seu costat i si fa falta encara en roba algun a la taula del costat. En aquells moments allò ja sembla un camp de batalla... gent amb salsa fins a les celles, altres amb les mans com si fóssim mecànics i per últim per mi els més graciosos els que semblen que s’hagin morrejat amb un tros de carbó. Alhora de la carn, la majoria ja treuen la bandera blanca i la paraula més repetida és “jo la vull petita”, “jo només una”, “aquesta tan maca per mi” (ara no us feu els despistats/es que això és així). La calçotada va acabar amb l’enregistrament d’un harlem shake per qui no sàpiga què és doncs, és començar a fer el pallasso al ritme de la música i els nyerros a sobre ho varem fer disfressats. Jo mateix a falta de disfressa vaig enrotllar-me tres faixes per tot el cos. Recomano que mireu la disfressa d’en Birres aquest noi és capaç de fer coses molt grans... Tot plegat, va ser un fart de riure i una mica friki perquè no dir-ho.

En un tres i no res tenim un bon foc i ens posem a coure els calçots a tota màquina, semblem professionals i tot! Un cop tenim tots els calçots cuits comencem a coure la carn, com no de Casa Tió (proveïdor oficial). Com tot àpat a la colla, seiem a taula que ja són les tres. Estem famèlics i comencem a endrapar. És curiós observar l’estil que té cada un alhora de pelar i menjar el calçot... podria estar parlant hores i hores sobre les maneres i tècniques que existeixen. Potser l’any vinent si la cap de redacció del Gurardamides em deixa en faré un article. Però va

— Mònica Castillo i Eia Vilardell

QUADRANGULAR TIRALLONGA Dissabte 15 de juny a Manresa es va celebrar un quadrangular de futbol per celebrar els 20 anys de la colla castellera Tirallongues de Manresa. Les colles participants eren Moixiganguers d’Igualada, castellers de la Vila de Gràcia i nosaltres, Nyerros de la Plana. 22

15 i 26 jun 2013 Més que un torneig era una festa, l’ambient que es respirava era distès i alegre. Tot i que érem pocs portant la samarreta gris vam jugar els dos partits donant el màxim. També s’ha d’agrair la presència d’un infiltrat, en Ferran de Tirallongues. El resultat va ser el de menys, ja que tots vam guanyar una tarda de diversió. Després dels partits tots vam estar convidats al local de Tirallongues a sopar una amanida i carn a la brasa. Com sempre quan anem a Manresa, la festa no hi falta. Tothom té un bon record d’aquella nit, menys tu, no, “Birres”?


2013

— Jordi Vila

22 i 23 juny 2013

CAPDESETMANA A PRADES El dissabte de bon matí ens posàvem en marxa amb un bon esmorzar (una mica de pa amb tomàquet i embotit). Ens acompanyaven uns quants Tirallongues i gent de Gracia. Amb la panxa plena ja podíem anar tirant cap a França. Però abans calia omplir els cotxes amb unes quantes xibeques de llauna.

var cap a una pizzeria / discoteca clandestina on vam acabar de passar la vetllada. S’ha de dir que no va ser del tot tranquil·la. A altes hores de la nit un “casteller” tocat, però que molt tocat per tramuntana (per dir-ho així), va confondre un cotxe conegut amb un de ple de gendarmes secretes. La situació és la següent:

Direcció a la jonquera, on hi ha la casa de pepes més gran d’Europa, (només és una dada curiosa res més) vam fer la primera parada d’avituallament i buidar el dipòsit urgentment XD.

Individu reduït el terra amb múltiples contusions el cap i l’esquena; bocaterrosa i emmanillat amb un paio immobilitzant-lo per evitar que no sortís corrents (com d’altres van fer). - Auxili!! – cridava. Jaume!! –deia. - Sorry!! Sorry!! – se sentia pels carrers de Prades.

El migdia vam parar a dinar en un llac. Tothom portava lo seu com els de manlleu. Per pair el dinar, no hi ha res millor que un bon bany, amb biquini clar que sí!! com déu mana La següent parada era el poble de Nyer al costat de Vilafranca de Conflent. Un poble maco, llàstima que no hi havia cap bar. Quin avorriment de lloc, entre esglésies i ovelles que voltaven per allà l’únic que si podia fer era una dormida. Un cop a Prades, vam instal·lar-nos ràpidament en una residencia molt “xula”. Ja aposentats hi havia assaig conjunt a la plaça del poble i just després el sopar. Bona teca a bon preu, amb moscat inclòs (no ser que hi troben els de la Catalunya nord en barrejar el moscat amb cervesa no us ho recomano). Després del sopar hi havia festa amb música (com si fóra una mini festa major). Per animar l’ambient la comitiva nyerra va portar una mica de xarop, per la tos eh!! no sigueu mal pensats. A mesura que anaven passant les hores, la festa va deri-

Sort d’un veí bilingüe i uns quants nyerros que van posar pau. La cosa no va anar a més. Els últims a arribar (i els que dormien també) van trobar-se el show muntat. Però ja era hora d’anar a dormir de veritat, era qüestió de poques hores per començar a fer castells. El diumenge arribàvem la resta de la colla amb autobús. La primera impressió va ser veure les cares de ressaca del personal (les olives calentes fan mal!!). Quin panorama! era per pintar-los en un quadre. Faixa en mà i fora el mal de cap, era hora de fer castells amb els Pallagos. La jornada va anar perfecte. Després de l’actuació, els nostres veïns del nord van fer un discurs molt patriota sobre la flama del Canigó i la independència de Catalunya molt emotiu. Visca Catalunya!! Abans d’anar a dinar varem fer la foto de família amb tots els participants de la diada. On erets Eia? Mentre es feien les botifarres hi havien sardanes i jocs tradicionals per distreure’s, però hi havia massa gana per participar-hi (ho dic per mi, hi havia molta participació nyerra). Amb l’entrepà a les mans les coses van millorar, encara més amb les postres de coca quadribarrada de crema Oh sí!! molt patriòtic i deliciós. Les meves felicitacions. Quin Sant Joan més concorregut, gràcies Nyerros; Tirallongues; Gràcia i sobretot el nostres amfitrions els Pallagos per aquest cap de setmana. 23


Guardamides / Activitats

— Carla Miarons

29 jun 2013

GIMCANA SOLIDÀRIA AMB PASTÍS GEGANT gimcana. En total hi havia 15 proves repartides per tota la plaça de Manlleu i la plaça Dalt Vila. Totes elles tenien el nom d’una cosa relacionada amb els castells i tenien relació amb ells: passar la barra d’equilibris dos persones alhora, menjar gelatines, fer un castell al terra entre d’altres. Ah! i també hi havia el bandoler Nyerro voltant per allà!

Era el dia 29 de Juny just començada la tarda i els Nyerros ja ens trobàvem al local. Era d’hora i tothom tenia ganes de fer la migdiada però aquella tarda tocava fer una activitat diferent: organitzar una gimcana solidària per Manlleu! Després d’organitzar-nos per grups i acabar els últims detalls, ens vam dirigir tots a la plaça per començar la

Al principi de la tarda, semblava que la gent no s’animaria gaire, però a mesura que va anar passant la tarda, mes grups de nens es van animar. Tots ells això sí, portant un aliment pel banc d’aliments de Manlleu! Al final de la tarda va venir el moment més esperat per la majoria. De dintre l’Ajuntament de Manlleu va sortir el Bandoler Nyerro amb el pastís del 15è aniversari que havien fet la Txell i la Ceci! I que bo que estava el pastís! Va ser una tarda divertida i diferent, una tarda d’aquelles que fas colla!

— La canalla

Pd. Podreu veure el pastís a l’apartat: Recepta

27 jul 2013

PORT AVENTURA,

QUIN GRAN DIA!

El dia abans de la sortida estàvem entusiasmats preparant tot allò que necessitàvem: la roba còmode, uns quants diners i sobretot ganes; moltes ganes de que arribés el matí i que comencés la nostra petita gran aventura... La nit abans va passar molt poc a poc, semblava que el matí no volgués arribar (alguns ja estaven desperts per la impaciència). Però finalment... l’hora havia arribat; tots vam posar-nos camí de Manlleu per pujar a l’autocar que ens portaria cap a Port Aventura!

24

Després de quasi dues hores de viatge, però quasi sense adonar-nos-en, ja érem allà; ens trobàvem a l’entrada del parc fent cua per començar el que volíem que fos un dia genial i ben preparats per fer-ho realitat.


2013

Va resultar ser un dels millors dies per fer la sortida: feia un temps boníssim, quasi no vam haver d’esperar gaire fent cua per pujar a les atraccions i sobretot, no ens vam cremar gràcies a la Núria (va gastar quasi tot un pot de crema solar per nosaltres!). Vam pujar a tot arreu, bé, a tot arreu que realment valia la pena si més no: entre elles el Furius Baco, Shambala, Dragon Khan, Hurakan Condor, l’Estampida, el Tutuki Splash... I la veritat és que vam acabar d’allò més cansats! El camí de tornada va ser molt tranquil, els més grans dormien mentre que al contrari, els més petits comentaven com de fantàstic havia set el dia i les ganes de repetirho l’any vinent. Per acabar un dia tant rodó, a l’arribar a Manlleu, vam menjar tots cotó de sucre.. DELICIÓS!

DINAR RETROBAMENT 15 ANYS 12 oct 2013

EL DINAR DES DEL PUNT DE VISTA DE L’ORGANITZACIÓ — Bet Vila Quan fa uns mesos la Junta ens va dir que per celebrar els 15 anys, la gent de la colla proposés activitats, jo no vaig dubtar que una de les activitats que no havia de faltar en aquesta celebració era un Retrobament amb persones que havien passat pels Nyerros. Sabia que a molts de nosaltres ens agradaria tornar a recordar els nostres inicis i que molts dels Nyerros “nous” coneguessin qui en algun moment hi va formar part. Un cop passat l’estiu, ens vam posar a la feina. Organitzar una celebració com aquesta no es cosa d’una sola persona, sinó de moltes que cadascú amb el seu granet de sorra van donant idees i hi va treballant. Després d’algun assaig ens vam reunir, per decidir més o menys què faríem: Uns jocs al matí, bitlles catalanes, un dinar, un record, concurs de flams, passe de diapositives, bingo... Tenim la sort que dins la nostra colla hi ha persones amb moltes ganes de fer feina i tot unes artistes. Mica en mica es va anar donant forma a la trobada. Les cartes per enviar a les persones que ja no venen a la

colla, el muntatge de les diapositives, els jocs del matí, els diplomes, el “mega flam”, el record: la galeta castellera dels 15 anys, les paneres pel bingo... fins que va arribar el dia abans, que entre tots/es després de l’assaig vam deixar el local en condicions per a la celebració. I l’endemà en Coro “el Graeller Rialler”, ben d’hora ja ens va començar a fer un arròs boníssim i va començar la festa! Personalment, i com a “responsable de l’organització” (ja que a organitzar vam ser més gent), estic molt i molt contenta, i agraïda per la resposta tant positiva de la gent! Vam arribar gairebé a 150 persones! Tot un èxit! Només em queda dir GRÀCIES a tots i totes per fer possible aquell dia!!! Per la gent que com jo fa temps que som a Nyerros va ser molt especial, els “ex-nyerros” van reviure l’esperit Nyerro, i pels que fa poquet que hi sou, espero que 25


Guardamides / Activitats

ho gaudíssiu tant com nosaltres. Va quedar demostrat que entre tots/es som una gran família. I d’aquí un quant temps a pensar la Festa del 20è aniversari!!!! Que també l’haurem de fer grossa!

EL DINAR DES DEL PUNT DE VISTA DE DUES EXNYERRES

Ara bé, de totes les il·lusions, personalment la que més ens va corprendre va ser veure que hi ha un nou equip de redacció de Guardamides, que l’ha sabut renovar i posar al dia mantenint la seva essència i també alguns dels apartats en els que més disfrutàvem quan redactàvem la revista (com el mític “consultori de la Bet”). Només ens queda el dubte de saber si es manté el pols entre l’equip de Guardamides i els grallers. Sigui el què sigui han posat el llistó molt alt.

— Núria Collelldemont i Laura Pratsobrerroca Havíem estat citades en un gran esdeveniment, la celebració dels 15 anys de vida de la colla, i vam decidir que no hi podíem faltar. Realment ser-hi va ser un bona decisió. En arribar al local ja vam veure que la convocatòria havia estat un èxit. Moltes cares conegudes ens retrobàvem després de molts anys, Alguns amics amb les seves famílies, d’altres amb la parella, alguns molt crescuts i d’altres que es mantenien com sempre. Va ser molt divertit compartir de nou un dinar, recuperant els càntics i ambient que tant havíem disfrutat durant molts anys després de les nostres fites castelleres. Vam veure que a la colla s’hi respira un aire molt fresc, amb gent nova molt engrescada i amb una junta i tècnica amb molta empenta. La capacitat organitzativa dels Nyerros no ha minvat gens com vam poder veure tant en l’organització del dinar d’aniversari com en la preparació del local per un dinar de l’embargadura com el que acolliria la colla l’endemà.

26

No voldríem acabar sense felicitar-vos de tot cor per haver descarregat novament el 4 de 7 a plaça la passada diada. Som els Nyerros de la Plana, tuturet-turit-turà, som els Nyerros de la Plana, que és el millor que hi ha.


2013

— Ricard Carbassa

EL DINAR DESDE NYERROS — Ester Miró Un 12 d’octubre que va tocar matinar una mica. el local es va començar a omplir força aviat, per cares actuals de la colla, i per cares que ho havien set, antics i actuals tots units per poder gaudir d’uns 15 anys de la colla en què tots i cada un dels assistens hi ha viscut grans moments. La gent va arribar de forma gradual i es va distreure recordant assajos i actuacions passades. Després d’unes partides de bitlles catalanes i unes cervesetes, vam poder gaudir

13 oct 2013

CRÒNICA DE LA DIADA’13 Avui els Nyerros de la Plana hem fet la millor actuació des de que formo part de la colla ara farà 8 anys. Arribant a plaça es notava en l’ambient que seria una bona actuació, hi havien moltes camises grises tot i que vaig trobar a faltar força gent que el dia abans eren al dinar dels 15 anys. Després dels pilars de presentació hem arrancat amb el 5 de 6 que hem carregat i descarregat amb seguretat. A la segona ronda hem tirat el 4 de 7, castell que feia gaire bé 10 anys que no el portàvem a plaça. Normalment la meva posició en els castells és la de lateral o primeres mans i no em permet veure el castell. Aquesta vegada vaig fer d’agulla i em va permetre veure com pujava, (quiet i molt maco), després de l’aleta i a la sortida de la canalla algun tremolor que no va passar d’aquí i el vàrem descarregar sense problemes. Es va despertar l’eufòria en un d’aquells moments que tan sols pots explicar i entendre si ho vius des de dins. Petons, crits, abraçades i més d’una llàgrima.

d’un bon arròs, ens vam emocionar amb un dels muntatges oferit per en Vadó on es resumien amb imatges 15 anys, que per alguns són 13 o 10 o 3... una llarga sobretaula i un concurs de flams en què en Xato va ser derrocat, tothom va començar a marxar amb una galeta de record sota el braç.

A la tercera ronda hem provat el 3 de7, el castell pujava bé però amb els dosos col·locats s’ha tirat avall. Petita decepció. Hem continuat amb un 4 de 6 amb agulla que malauradament ha fet llenya en un primer intent però seguidament l’hem descarregat sense problemes. Per acabar hem fet un vano de 5 que la colla no havia fet mai. Crec que la colla està en la bona línea i s’estan fent les coses bé. Moltes felicitats a tota la colla i molt especialment a la tècnica i a la junta. VISCA ELS NYERROS DE LA PLANA !!!!!!! 27


Guardamides / Activitats

2013

SENTIMENTALADES CLARA ROCAMORA: A tots!! Aquest any amb Nyerros ha estat fantàstic! Gràcies a tots els que heu fet que ens sentim com a casa, per això avui també ha estat un dia molt Fins dimarts especial per nosaltres!!! (13/10, 20:06) CARLA: Sou la millor família que un pot desitjar! Gràcies per totes les emocions que m’heu fet viure en 8 anys! (13/10, 20:07) IGNASI: Avui hem d’estar orgullosos! Gràcies a tothom! (13/10, 20:30) LU: Gràcies a tothom!!! Som una gran família!!!! (13/10, 20:33) MÒNICA: Gràcies per aquest cap de setmana tan especial Nyerros!!! Un gran dinar i una diada per recordar... Fent història, però encara podem millorar si entre tots fem pinya! Si ens ho proposem (13/10, 20:33) podem ser de set! ALBERT S: Molt bona feina Nyerros!!! Em d’estar molt orgullosos. Seguim assajant i a Manresa posem la cirereta!!! (13/10, 20:50) JOSEP ANTONI: Per cert, voldria agrair als que han fet possible amb les seves hores i el seu esforç, que aquest cap de setmana hagi estat tan bonic, tal i com va dir la clara hem estat molt a gust. GRÀCIES!!!!!!!! (14/10, 15:37) BET: Que maco!!! Realment val la pena haver estat 15 anys a una colla on hi ha grans persones! I per moooooolts més anys!!!! (14/10, 16:40) Som una gran família! LAURA IZQUIEDO: I per als que com jo portem només uns mesos, es fantàstic trobar una colla com vosaltres!!! (14/10, 16:41) CRIS: A veure si em fareu (14/10, 17:05) caure la llagrimeta!!! ANNA DIAZ: Que sentimentals esteu tooots! Jo tb us estimo molt (14/10, 17:05) ANNA TORRES: CLARA ROCAMORA: I 17:24)

(14/10, 17:09) Nyerros! (14/10,

AXEL: Doncs jo hi trobo una pega a tot això... tindria que haver entrat abans a Nyerroooos !! L’ambient que teniu no l’he vist a (14/10, 18:07) cap altre lloc

28

— Recopilació de Marina Corretja

AINA: ppppf... quins nervis! Aquest any el toma va a terra! I no un cop, sinó doooos! Perque va el 4 i el 3! Els somnis es compleixen! I aquest es el meeu! Vaa cooolla! Que podeem! El toma va a la pinya! I dretaaa! No caiguda! Els castells ho son tooot! #12i13 #sempre #smile (10/10) GINA: 12 i 13 yaaaaaa sisplauuuuu! 4de7 3de7 i 5de6 yaaaaaaaa (10/10) ALBERT: Som-hi Nyerros!! Després d’un gran dinar de retrobament i de la celebració dels 15 anys, encara ens queda la millor part. Demà a les 12 tots a plaça per tornar a ser de 7. NYERROS AMUNT! (12/10) CARLA: Jo hi som! A punt per fer història! #nyerros #diada #nervis (13/10) LAURA MUÑOZ: Gran dinar dels 15 anys el d’ahir... i avui cap a plaça a celebrar la nostra diada, podem i volem ser colla de 7! Dia gris, dia feliç! (13/10) CARLA: 8 anys en aquesta colla, la meva segona família. Demà demostrarem que quan volem, podem fer coses molt grans! Gràcies per aquest temps, ens queden 15 i molts més anys junts! Moltes felicitats Nyerros! (13/10) BET VILA: Avui hem demostrat que l’esperit Nyerro està ben viu! Estem orgullosos de ser Nyerros de compartir amb una gran família molts moments i sobretot moments tan especials com el d’avui... molt emocionant el dia. GRÀCIES A TOTS!!!!! I demà DIADA a donar-ho tot que som una GRAN COLLA!!!! AINA: Gran diada Nyerros!!! Hem fet història!!! Gran quatre i gran cinc..... Llàstima del tres... Po a Manresa si que si! Per acabar un vano preciós!!! � vaa nyeroos que poodem (13/10)

CARLA: Grans sensacions a l’assig d’avui. Diumenge hi tornem de 7! (12/10) CRIS: vaaaa i demà dinar de celebració dels 15 anys amb nyerros i ex-nyerros! Cap de setmana complet! #castellsde7! #jovaigdegris MIMI: Ahir, fantàstic dissabte amb un bon dinar d’ex-nyerros i nyerros. Feliciitats per aquests 15 anys !! @NyerrosPlana #castells #osona #15anys (13/10) AXEL: Avui gran dia per @NyerrosPlana, és la nostra diada!! #castells #osona @primerapedra :) (13/10) DAVID FONTANA: Vinga nois, avui sí que sí, perquè volem tornar a fer-ne de 7! Avui és el nostre dia! #SomhiNyerros #Piticollons CARLA: 4 DE 7 DESCARREGAT! Sou molt grans @NyerrosPlana! #castellers (13/10) CARLA: Aquesta diada i la festa es recordarà! Gràcies per tot! CRIS: Gran cap de setmana amb #nyerros! Avui hem començat a fer història! 4d7 dp de 9 anys i primer vano de 5 de la història! Però hem de continuar treballant per aconseguir noves fites! Amunt nyerros! Gràcies x aquests 15anys! I els que falten! #jovaigdegrisisócfeliç (13/10) FELICITACIONS COLLES JOVEVILAFRANCA: Moltes felicitats @nyerros pel 4d7 ben retrobat! A seguir amunt!!! CASTELLERS DE CALDES: Moltes felicitats amics per recuperar el 4! Ara a seguir treballant pel 3 que encara queda temporada! #sempreamunt #castellers

TULI: No me siento las piernas... Grandiós cap de setmana, gràcies a tots!!! Recuperant confiança! � (13/10)

AITOR ÚBEDA (N. Torre): @NyerrosPlana @ Matossers @nois1975 Més que estrés emoció, no? Enhorabona pel 4d7 ara a pel 3! ;)

MÒNICA: Després d’un gran cap de setmana, a deixar els castells per uns dies, molt feliç de formar part d’aquesta colla i gràcies per aquest primer 4d7 i vano de cinc!!! #grandia dacastellera #nyerrosdelaplana #4d7 (13/10)

AGUSTÍ BOSSER (ESCALDAT): Moltes felicitats per recuperar el 4d7 espero que sigui el primer de molts. Ens trobem a plaça!

NINA: Si volem podem! #4d7 #nyerrosdelaplana #castellers #diada #orgullosa #força #valor #seny #emocio #somgrans (13/10) OLGA (Tirallongues): Només volia donar-vos un cop més l’enhorabona per aquest recuperat 4d7, felicitar-vos per aconseguir el primer vano de 5 de la vostra història i donar-vos les gràcies per la gran acollida. Sou genials Nyerros, continueu creixent i no canvieu mai. GINA: Nyerros m’ha encantat aquest súper cap de setmana dissabte dinar... diumenge diiadaaa i també dinar el diumenge vam fer el 4d7 i nooo va caure, el 3d7 jo vaig pujar fins a dosos i l’Aina fins a terços ii bueno amb va encantar buenoo...! haha i el novembre a Manresaaa! Vaa quee podem Nyerros 5d6, vaaa quee poodem!!!!!! (14/10) 4d7 i 3d7!!

XIQUETS DE REUS: Arribats de #Manacor i veient com se segueixen trencant sostres #castellers! Felicitats @JoveDeTarragona, @nensdelvendrell i @NyerrosPlana! MOIXIGANGUERS D’IGD: Moltes felicitats pel 4 i el vano!! A celebrar-ho companys! GLÒRIA (Moxis): Les colles petites també fan història. Felicitats @NyerrosPlana per recuperar el 4/7 i per l’estrena del Vano de5!! TIRALLONGUES: Moltes felicitats @NyerrosPlana per recuperar aquest 4d7! CASTELLERS BADALONA: Des de Badalona Moltes felicitats per recuperar el 4d7 i per aquests 15 anys @NyerrosPlana #castellers


Guardamides / Novatos

Novatos

— Kriss Aumatell i Anna Díaz

2013

Nyerros continua gaudint d’una onada de gent nova...ja els coneixeu a tots? Com a l’anterior edició, us els presentem! N’hi ha alguns que encara sou més novatos dels que surten aquí...ho tenim en compte! A la pròxima us fitxem! (Després de les reflexions de novatos, tots els aquí presents trobareu una magnífica guía per a castellers novatos que han fet la Clara i en Josep Antoni)

LAURA IZQUIERDO VARGAS

LAIA JIMÉNEZ SALDANYA

ALBERT DÍAZ VALLBONA

24 anys, de Vic. Soltera. Està estudiant biologia a la UDG.

32 anys, d’Olost. Soltera. Treballant de biòloga.

14 anys, de Manlleu i cursant 3r ESO a la Salle.

Quan vas començar a Nyerros? Pel juny.

Quan vas començar a Nyerros? Pel març més o menys

Com ens has conegut? Per l’Àlex Jutglà.

Com ens has conegut? Per l’Àlex i en Cuero. Ha estat culpa seva!

Quan vas començar a Nyerros? No me’n enrecordo…. mmmm…. un mig any o més.

Què esperes de Nyerros? Sentir-me a gust i fer aquest pilar tant desitjat. Quin castell voldries assolir i en quina posició? De moment em quedo amb el pilar de 4!

Què esperes de Nyerros? Jo que sé. Que em distreguin l’Àlex un rato a la setmana!

Com ens has conegut? Per la meva germana (l’Anna) i l’Arnau. Què esperes de Nyerros? Fer bons amics.

Quin castell voldries assolir i en quina posició? Jo? Nooo! Cap!

Quin castell voldries assolir i en quina posició? El 3d7, els castells de 7 en general. A la posició de terç.

Sensacions del primer dia? Molt bon ambient. Molta confiança

Sensacions del primer dia? Molt bona acollida.

Sensacions del primer dia? Bones, moltes cares noves.

És conegut que a una colla castellera és fàcil lligar. Has vingut a lligar? No.

És conegut que a una colla castellera és fàcil lligar. Has vingut a lligar? No.

Has vingut a lligar? En principi no però ja es veurà…

Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? No tinc res a dir. Mmmm...que sóc una mica friki.

Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? No m’agrada el color gris. Aquest color em sembla molt soso per les fotos.

Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? No sé que dir…. No hauríeu de saber que sóc molt mogut i hauríeu de saber que estic aprenent a tocar la gralla.

Continua la frase: Jo vaig de gris i...? Blanc.

Continua la frase: Jo vaig de gris i...? I sóc feliç!

Continua la frase: Jo vaig de gris i...? I sóc feliç lo lo lo loooooo.

Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? Amb mi un pis més!

Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? I no m’agrada el gris!

Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? Collons… Ha de lligar?

Com vas viure el teu primer castell? Molt emocionant. No ho havia vist mai en directe.

Com vas viure el teu primer castell? A Caldes (temporada passada), feia de fotògrafa. Aquell dia va ser una mica llarg (no hi havia l’ambulància).

Com vas viure el teu primer castell? Amb molta emoció des de la pinya.

29


Guardamides / Novatos

MIRÍAM MUÑOZ VIUDAS, “Mimi”

DAVID FONTANA CASTEDO

MAR BARNIOL CASACUBERTA

20 anys i de Taradell (el cul del món però bé, jejej). Soltera relativament, estudiant de disseny de moda però si pogués treballar poques hores de qualsevol cosa no diria que no.

17 anyets, argentí però vivint a Sant Quirze de Besora. Apofiteu, que és solter! Estudiant de batxillerat científic a l’IES Cirviànum.

20 anys, de Gurb, soltera i ara mateix treballant a la granja de casa. Ha estudiat estètica, perruqueria, quiromassatge i conducció d’activitats esportives a la natura. Tela eh?

Quan vas començar a Nyerros? El febrer. Com ens has conegut? A través de l’Àxel. Havíem d’anar al Nauru un divendres i em va dir: “No, primer hem d’anar a assaig”. Què esperes de Nyerros? Que continuï el bon rotllo i ser colla de 7. Quin castell voldries assolir i en quina posició? No m’ho he plantejat mai. Amb fer d’agulla ja estic contenta. Sensacions del primer dia? Vergonya però molt familiar. La gent et ve amb molta rialla. Et fan fer de tot per fer-te sentir un més. És conegut que a una colla castellera és fàcil lligar. Has vingut a lligar? No, no era la intenció. Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? No m’agrada la foscor. Continua la frase: Jo vaig de gris i...? Sóc feliç. Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? Me’n vaig a fer un pis. Això no ho posis. Millor: Et faig un petó Cris. Com vas viure el teu primer castell? Amb molts nervis i molta il·lusió alhora. Vaig fer de crossa i de 2n vent, a Santa Perpètua em sembla. Una mica desplaçada perquè no ho havia viscut tant a primer pla però molt xulo, molt campestre. 30

Quan vas començar a Nyerros? Quan o com? Quan? Fa… quan fa….. 4 mesos?

Quan vas començar a Nyerros? Vols la data exacte? 9 de juliol de 2013.

Com ens has conegut? A través del meu germà (l’Àxel)

Com ens has conegut? Per l’Àlex Prats.

Què esperes de Nyerros? Doncs no sé… conèixer el món casteller i conèixer gent.

Què esperes de Nyerros? Evolucionar. Seguir endavant i que vagi entrant més gent.

Quin castell voldries assolir i en quina posició? Fer un 3d7 de segon.

Quin castell voldries assolir i en quina posició? Amb un de 6 a terços amb conformo de tros!

Sensacions del primer dia? Molt perdut, un ambient bastant bo i… però bueno, molt còmode. És conegut que a una colla castellera és fàcil lligar. Has vingut a lligar? No (riu) (la Carla, que està al seu costat, riu encara més) que no que no! Jajajajaja (esclaten a riure). Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? Que hauríeu de saber? No ho sé! (Li pregunta a la Carla) Doncs no ho sé, no tinc cap secret i ho podeu saber tot de mi. Continua la frase: Jo vaig de gris i...? I sóc feliç! Està clar! Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? (Busca ajuda) I…. bec anís. Com vas viure el teu primer castell? A França? Sí a França…. Un cap de setmana molt bo… El 3d6 fent de lateral (La Mimi afegeix: als altres dos castells amb molt mal de cap!).

Sensacions del primer dia? Molt acolliment. És conegut que a una colla castellera és fàcil lligar. Has vingut a lligar? No. En aquesta colla no es pot que estan tots emparellats... Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? Sóc molt desendreçada. Continua la frase: Jo vaig de gris i...? Sóc feliç. Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? I el visc!!! Com vas viure el teu primer castell? Amb molta inestabilitat, però molt apoiada. Saps que tens una persona a darrera que està pendent de tu.


2013

FAMÍLIA OLMO: MIQUEL I GABRIELA, pare i filla 47 i 11 anys. En Miquel treballa en un taller de maniquís i la Gabriela fa 5è a l’escola Mas de Maria de Cabrils. Viuen a Cantonigròs. Quan vau començar a Nyerros? Farà 2 mesos acompanyàvem a la Gina, farà un mes que venim a assaig

TAMARA i ÀFRICA LOZANO GONZÁLEZ 13 i 16 anys. Germanes. De Manlleu. Cursen 2n i 4rt d’ESO a l’Inst. Antoni Pous del mateix poble. Quan vau començar a Nyerros? Mmmmm… fa uns 2 o 3 mesos

Com ens heu conegut? Per la Gina

Com ens heu conegut? La meva profe de català (Tamara) em va dir que les seves filles feien castells, vam venir a provar-ho amb la meva germana i ens va agradar.

Què espereu de Nyerros? Que si la Gabriela li agrada i si troba bé a veure si s’anima.

Què espereu de Nyerros? Tamara: Passar-m’ho bé. Àfrica: Osti… conèixer gent.

Quin castell voldríeu assolir i en quina posició? Miquel: No hi entenc. M’agradaria provar de pujar però tinc una lesió. Gabriela: A dosos.

Quin castell voldríeu assolir i en quina posició? Tamara: Fer de segon en un 3d7. Àfrica: A baix de tot… i no em sé els noms dels castells encara!

Sensacions del primer dia? Miquel: Una cosa nova però està bé perquè és molta gent fent pinya. Gabriela: De vergonya, no coneixia a ningú.

Sensacions del primer dia? Tamara: Nerviosa, molta gent. Àfrica: Nerviosa perquè no sabia si aguantaria bé el pes o no.

Heu vingut a lligar? No. Què hauríem de saber de vosaltres i que no voleu que sapiguem? Miquel: Em fan pudor els peus. Si algun dia em trec les sabates ja portaré l’esprai. Gabriela: No m’agrada fer el ridícul.

Heu vingut a lligar? Tamara: No sé… si surt algu… Àfrica: No. (Li tornem a preguntar) Nooo de debò! Què hauríem de saber de vosaltres i que no voleu que sapiguem? Tamara: Ho podeu saber tot. Àfrica: No tinc res a amagar i m’agradaria començar a pujar algun pis.

MªJOSÉ JULIÀ, GALA, GINA I VÍCTOR FORERO JULIÀ 51, 13, 11 i 11 anys. De Barcelona però fa 7 anys que són a l’Esquirol. La Mª José és psicopedagoga al Jaume Callís, la Gala fa 2n ESO a l’Ins. Miquel Martí i Pol, la Gina i en Víctor 6è al CEIP El Cabrerès. Quan vau començar a Nyerros? Fa mig any, la Gina ja fa un any. Com ens heu conegut? Per l’Aina. Què espereu de Nyerros? Que ens divertim, fer amics, fer castells. En general fer una activitat per a tota la família. Aprendre solidaritat. Quin castell voldríeu assolir? Mª José: No ho domino. Gala: De dos o de terç. Gina: El 4d7 d’acotxador. Víctor: A dosos! Sensacions del primer dia? Gala: Nervis, molts nervis i vergonya. A més em van caure els pantalons. Gina: Vergonya. Víctor: Nervis i vergonya. Heu vingut a lligar? Noo (els nens a l’uníson). MªJosé: Jo sí! No he vingut amb aquest objectiu però si passa passa...Els nens: Maaare!!!! Què hauríem de saber de vosaltres? Ens barallem molt. No hi ha pare. La Gina i en Víctor són bessons. Osona està molt millor.

Continueu la frase: Jo vaig de gris i..? I sóc feliç.

Continueu la frase: Jo vaig de gris i..? Blanc? No ho sé…

Continueu la frase: Jo vaig de gris i..? Sóc feliç!

Cavieu la frase: Jo vaig de gris i...? I de vermell.

Cavieu la frase: Jo vaig de gris i...? Tamara: I negre. Àfrica: I m’agrada aquest país.

Cavieu la frase: Jo vaig de gris i...? Menjo anís / m’agrada el gris.

Com vau viure el teu primer castell? Tots dos: difícil.

Com vau viure el teu primer castell? Tamara: Fent pinya i amb molta il·lusió. Àfrica: A la pinya amb por per si queia.

Com vau viure el teu primer castell? Amb alegria, molt impressionant, por, patiment. Mª José: Com a anècdota, la Gala va debutar sense saber-ho a la Via Catalana. Per sort! Perquè és molt nerviosa i no hauria dormit en una setmana! 31


Guardamides / Novatos

FAMÍLIA RIU JOFRÉ: Jordi, Judit, Aida i Arnau

FAMÍLIA VILLANUEVA CALVERO: Jan, Gemma, Nina, Rut i Sara.

45, 41, 13 i 9 anys. Les Masies de Voltregà. En Jordi (J) és instal·lador i muntador de llars de foc, la Judit (Ju) treballa a Can Tarradellas, l’Aida (A) fa 2n ESO a l’Inst. IES Voltreganès i l’Arnau (Ar) 5è a l’escola Abat Oliva.

48, 47, 11, 5 i 3. Són de Barcelona però viuen a l’Esquirol. En Jan és químic, la Gemma és mestra, la Nina fa 6è, la Rut fa p5 i la Sara p4 a l’escola El Cabrerès.

Quan vau començar a Nyerros? La setmana abans de St. Joan. Com ens heu conegut? A través d’en Birres, l’Àlex. Què espereu de Nyerros? Aprendre a fer castells, que els 4 puguem fer un pilar. Quin castell voldríeu assolir i en quina posició? J: Em quedo a pinya. Ju: El que pugui, A: El màxim que pugui fer, de dosos i sense caure, Ar: D’acotxador i enxaneta. Sensacions del primer dia? J: És guapo, Ju: Em va agradar l’ambient, A: Tenia vergonya. Ar: Que cauria a la primera. Heu vingut a lligar? Aquí de moment lliguem faixes. Què hauríem de saber de vosaltres i que no voleu que sapiguem? No t’ho diré pas. No tenim secrets. Continueu la frase: Jo vaig de gris i..? Sóc feliç. Cavieu la frase: Jo vaig de gris i...? J: I m’ho passo bé. Ju: I fem un pis!, A: M’agrada el pastís, Ar: I pujo un tercer pis. Com vau viure el teu primer castell? J: Bé, Ju: Pensava que no podria pujar, A: Que no volia caure, Ar: Mig cagat.

32

2013

Quan vau començar a Nyerros? Pel juny. Com ens heu conegut? Per la Gina. Què espereu de Nyerros? Jan: Passar una bona estona. Nina: Passar-ho molt bé. Quin castell voldríeu assolir i en quina posició? Jan: Enxaneta jeje, és broma lo meu és està a la pinya. Nina: 3d7 d’enxaneta. Rut: Enxaneta Sensacions del primer dia? Jan: Molt bé, divertit, acollidor, ben rebut. Gemma: Vaig tenir la sensació de molta activitat, moltes coses a la vegada, companyerisme. Nina: Nervis.

EIA VILARDELL 32 anys. Viu a Moià. Soltera, sense compromís. Treballa de mestra a l’escola rural de Castellcir. Quan vas començar a Nyerros? Us vaig conèixer a Vilafranca de Conflent però vaig decidir ser nyerra a mitjans de juliol. Com ens has conegut? Gràcies a la Tuli i a en Guillem. Què esperes de Nyerros? No espero res. Quin castell voldries assolir i en quina posició? M’agradaria fer un pilar i que la colla pogués aconseguir ser colla de set. Sensacions del primer dia? Diversió, molta diversió. És conegut que a una colla castellera és fàcil lligar. Has vingut a lligar? No. Què hauríem de saber de tu i que no vols que sapiguem? Em surten molts morats...per tant..NO em piqueu!!!

Heu vingut a lligar? No, venim a veure els castells.

Continua la frase: Jo vaig de gris i...? Sóc feliç.

Què hauríem de saber de vosaltres i que no voleu que sapiguem? A vegades ens enfadem molt.

Canvia la frase: Jo vaig de gris i...? Segur que s’ha de canviar? jiji

Continueu la frase: Jo vaig de gris i..? Sóc feliç. Cavieu la frase: Jo vaig de gris i...? I m’enfilo aquí. Com vau viure el teu primer castell? Jan: Diversió. Gemma: el de les meves filles amb molta emoció. Nina: molta emoció i ganes!

Com vas viure el teu primer castell? Molt lent. Un cinc molt lent a Caldes.


Guardamides / Reflexions novatos

Entre blau i gris — Eia Vilardell Ei, Eia, vols venir a Prada a actuar amb Nyerros? Ràpidament vaig dir que sí, anar a Prada sempre és un gust i a més si vas a veure castells. Tornar a estar amb Pallagos em feia molta il·lusió, però ostres... no coneixia ningú de Nyerros a part de la Tuli. Els dubtes van arribar quan des de Gràcia em van dir que el mateix dia actuàvem a Reus, portaríem el 2d8f i el 5d8 i després festa i actuació d’Obrint Pas, uffff, què faré? Els aires del nord tiren molt, però la decisió era complicada. L’opció escollida va ser la correcta, sinó ara no em trobaria davant l’ordinador pensant com explico la impressió d’una gracienca que amb molt poc temps s’ha trobat tan ben acollida dins una colla. Però seguim amb el tema; s’esperava un cap de setmana incert, amb noves coneixences i amb retrobaments de feia anys, i tot a 140 km d’aquí. L’arribada al local va ser espectacular, en teoria havíem quedat a les 10, i allà no hi havia ningú fins a les 10:30. Ja veus, estava totalment perduda en un polígon industrial un dissabte i sense cap bar a prop, començàvem bé.

Novatos veient pujar una filla per primer cop —Josep Antoni i Clara, pares novatos.

2013

Després d’un bon esmorzar vam començar la ruta cap a Catalunya Nord, tots en caravana cap allà i havíem quedat a la Jonquera per retrobar-nos, quan dos cotxes van ser molt llestos i tot avançant un camió es van saltar la sortida. Cap problema, només eren Tirallongues i el cotxe del president. Vam decidir seguir el recorregut tal com havíem dit i arribar a fer un mos al Llac de Vinçà. Però el mos s’havia de fer ràpid perquè a les 3 ja ens esperaven els Pallagos perquè ens ensenyessin el poble de Nyer. Un poble on Déu va perdre l’espardenya i encara no l’ha trobat, petit, però bonic. El recorregut pel poble i més tard per l’ermita de dalt la muntanya va fer que aquell indret ens quedés en un petit racó del cor. Només havien passat unes poques hores que estava amb els Nyerros i ja parlava amb tothom, si més no, jo parlava. Però en realitat encara no havia començat a conèixer la colla. Va ser durant el sopar que vaig començar a fer amistats amb tots els del meu voltant, no coneixia a ningú i semblava ja de la colla, segur que el moscat hi va ajudar molt, però també les olives calentes i el concurs de pinyols de cireres. Va ser un gran sopar! L’endemà em va ser impossible ajudar a fer castells i em sentia tan malament que no vaig deixar passar ni dues setmanes per anar a Caldes de Montbui a fer castells. Des d’aquell moment el meu estiu ha canviat, ple d’assajos, d’excursions al riu, de nits al càmping, d’actuacions, però el que és més important, aquest estiu he trobat una colla de persones que només amb dos mesos m’han fet sentir com si fos nyerra des de fa 15 anys.

Els pilars de la Jove de Barcelona i els Matossers de Molins de Rei ja estan desmuntant quan la Clàudia encara va per mig camí!!!! Una gralla es queda tota sola sonant, tothom mira a veure qui falta per carregar, i per darrera la Marina apareix ella, menuda, com un patufet, un petit xampinyó que es planta damunt de tot, fa l’aleta i saluda a la mare. Els pares a baix teníem el cor encongit, “I si no pot enfilar-se? I si queda a mig camí? I si cau?” Ens vam emocionar molt, era un xoc d’emocions, d’estar contents de veure-la tan feliç de fer allò que tant li agrada i del neguit dels pares a que es faci mal o agafi por. En canvi, en Bernat la saluda content a coll de la Maria.

La Clàudia la varem estrenar a Molins de Rei el passat 27 d’octubre, just quan feia un any que havíem entrat a Nyerros!!

Al baixar tot són felicitacions, petons, rialles, la xuxe de la Palmira, i... anar a fer el dibuix, és clar!

Al matí, els pares li havíem explicat el que aquell dia faria a plaça, però ella es munta sempre les seves pròpies històries i no era massa conscient del què representava.

La resta de l’actuació va transcórrer amb normalitat, al menys per nosaltres, que ens venia marcada per aquell moment tant especial.

Portàvem dos dies buscant una camisa prou petita perquè no semblés un vestit i no n’havíem trobat, però teníem l’esperança que algun Nyerro en dugués alguna per deixar-li. Sort en vam tenir de la camisa d’en Marc!!

A l’acabar de dinar, cansats i amb més ganes de fer una migdiada que d’agafar el cotxe, decidim tornar cap a casa. I la Clàudia pregunta: “On van els Nyerros?”

A plaça, vestida, enfaixada, amb el casc posat i pintant en una llibreta, distreta amb les seves coses, quan... ve l’Ignasi a buscar-la per fer el pilar d’entrada. Es queixa, perquè encara no li ha donat temps d’acabar el dibuix, però marxa amb la promesa que li guardarem els colors i que a l’acabar podrà tornar a pintar.

“Cap a l’autocar i cap a casa seva, avui ja hem acabat.” “Jo hi vull anar!!!” diu la Clàudia. “No dona, ara ja toca anar a casa a descansar, fer una dutxa, sopar i dormir!” Es queda pensant uns segons i finalment diu: “i a la nit anirem a assaig al local?” Tenim clar que això sempre ha de ser un joc per als nens, i ho és!! Li encanta pujar per poder saludar-nos des de dalt. 33


Guardamides / Castellers per a Dummies

Castellers per a Dummies Petita guia comprimida per a novatos dels castells i de Nyerros. Hi ha paraules que ens poden confondre!

enxaneta

Glossari casteller

acotxador dosos

El castell consta de 3 parts: el pom de dalt, el tronc i la pinya.

setens

1. Pom de dalt: Part superior del castell formada per canalla. Inclou els dosos (els últims que estan drets), l’acotxador i l’enxaneta. 2. Tronc: Estructura en si del castell. Comprèn des dels baixos fins el pis de sota dosos. Depenent dels pisos que tingui el castell trobem: baixos, segons, terços, quarts, quints, sisens i fins i tot setens. 3. Pinya: És el primer pis (o base) i està format pel gruix més important de castellers. Dins de la pinya hi ha vàries posicions: Primeres i rengla de mans: S’encarreguen d’aguantar el cul dels segons. Vents: Aguanten els segons per les cuixes, però tenen una mà a cada rengla. Laterals: Aguanten les cames dels segons pel costat, per sobre del genoll (a ser possible) i sobretot mai per darrera del genoll. Crosses: Falquen als baixos i es situen sota les aixelles. Agulles: Aguanten els segons pels genolls, evitant que vagin endavant, i ajuden als baixos. Es situen al centre de la pinya. Faciliten la comunicació entre les diferents parts del castell. // Quan un castell és amb agulla és perquè té un pilar al mig. Contraforts: Es situen just darrera els baixos i els ajuden a aguantar el pes i mantenir-se al seu lloc. Taps: Com el seu nom indica, tapen forats que queden a la pinya, sobretot entre les rengles de mans i els laterals. Es posen amb les mans avall i mirant de cara a la rengla.

34

— Josep Antoni Martín i Clara Rocamora

sisens quints quarts terços (manilles) segons (folre)

baixos


2013

Com es compta un castell? Molt fàcil! (pels que ho sabem). Un 4d7. El primer número indica quants castellers hi ha a cada pis, en aquest cas 4. El segon número indica quants pisos, en aquest cas 7. La pinya és el primer pis, l’acotxador i l’enxaneta compten com a pisos independents.

A Nyerros: Dins de Nyerros ni se t’acudeixi: 1. Jugar a pilota abans d’acabar assaig.

Excepcions de noms: Torre = formada per dues persones a cada pis. Equivalent a 2dX. Pilar = Una persona a cada pis. Abreviació p.X

Expressions castelleres:

2. Posar-te a xerrar mentre es puja un castell.

1. Fer mans: No vol dir posar-se a lligar!!! Vol dir aixecar les mans per ajudar en cas que el castell trontolli, donar seguretat als companys i parar el cop dels que pugen en cas que caiguin. 2. La mà al cap: Al cap del de sota teu! Ni se t’acudeixi ficar-la al teu propi cap! 3. Dona’m pit! Ull no és donar de mamar! És pressionar endavant amb el pit un casteller de la pinya per impedir que el casteller que té davant es faci enrere a causa del pes del castell 4. Carregar i descarregar: Quan l’enxaneta arriba a dalt de tot i fa l’aleta. Descarregar quan es desmunta el castell correctament després de l’aleta.

3. Demanar xuxes a la Palmira si aquell dia no has fet ni brot!

5. Intent desmuntat: Quan un castell es desmunta sense haver-se carregat. 6. Intent: Quan un castell cau abans de carregar-se. 7. Castell net: Sense pinya. Només tronc i pom de dalt. 8. Fer la motxilla: En un pilar, quan l’enxaneta es troba a l’esquena de l’aixecador. És un dels moments més complicats. 9. Fer llenya: Res d’utilitzar destral. Vol dir que un castell ha caigut. 10. Per sota: Quan un castell s’aixeca pis a pis començant pels pisos superiors i afegint a sota els pisos inferiors.

4. Venir a assaig amb una camisa taronja.

Normes de seguretat bàsiques: 1. Abaixar el cap quan fem pinya, recolzant-lo sobre qui tenim davant i resistir la temptació de mirar amunt. Tenim uns fotògrafs fantàstics que treuen imatges inoblidables!!!

6. Ni se t’acudeixi perdre’t el sopar de gala!!!!

2. Estar atent quan canten posicions per saber en quin lloc anem i així ser eficients en muntar els castells. 3. El llenguatge casteller és molt específic i a vegades costa d’entendre o de seguir, sobretot pels nous. Si no entens alguna cosa demana-la, és important saber quina feina ens toca fer per fer-la bé. 4. Col·locar correctament el cos per tal d’evitar lesions i no forçar-lo més del compte. 5. Fer silenci a l’hora de fer el castell. La bona comunicació entre el cap de colla, baixos, agulles, contraforts, segons,... és bàsica per a que el castell es munti sense entrebancs. 35


Guardamides / Consultori

de la Bet

el consultori

— Lògicament la Bet

CAIUS

ESTER MIRÓ

ALBERT SÀNCHEZ

Un somni casteller

Arribar a fer el 3 o el 4 de 8

Fer de segon en un pilar femení

La torre de 7

Un record

El pilar de 5 aixecat per sota a Torredembarra

De quan tenia 3 anys vaig pujar sobre el meu gos, fent de cavall

El 3 de 7 carregat

Una virtut

Responsable

Extrovertida

Constant

Un defecte

Tossut

Impulsiva

Competitiu (massa!!!)

Un dia

13 de juny

El meu aniversari

11 d’octubre

Un personatge

Joan Manel Serrat

Guifré el Pilós

Sherlock Holmes

Una pel·lícula

El Caçador Dersu Uzala

Amelié

El Senyor dels Anells

Una confessió

Quan era petit robava les peres de l’hort del rector de l’Esquirol

No tinc res a amagar

Si es fa la torre de 7, surto a la revista amb pilotes!

Una olor

La terra i l’herba molla després de la pluja

De fusta

A café

Una estació de l’any

La tardor

La tardor

Primavera

Un nom de nen

Albert

Lluc

Marc

Un nom de nena

Carla

Ona

Núria

Pit o cuixa

Pit (del pollastre la cuixa)

Pit

Cuixa

Nit o dia

Abans nit, actualment dia

Nit

Dia

Una frase

Val més boig conegut que savi per conèixer.

Si la sort et dóna l’esquena toca-li el cul.

La vida et torna el què li dones.

Un acudit

Un nen li pregunta al seu pare: - Pare que és l’eco? - Fill meu l’eco és l’únic que té collons de contestar a la teva mare.

Eren dos i el del mig cau

En una entrevista laboral: - Nivell de francès? - Fins que em venen arcades. - Contractada!!!!!!!!!!

Un 36 comiat

Fins aviat!!!

Apa, adéu!!!

Fins aviat


2013

LAURA MUÑOZ

NÚRIA BACHERO

ANDRÉS GOLOBART

Nyerros al concurs de Tarragona (com a colla concursant)

Que siguem una colla ben avinguda i que tots ens comprometem una mica més per aconseguir el què els Nyerros volem.

Castell de 8

El record dels avis

El 9 de gener el dia que vaig tornar a nèixer després de tenir l’infart.

La caiguda del 3 de 7

Bona memòria

Segons diuen els que em coneixen, estar sempre disposada a donar un cop de mà i ajudar als altres.

L’amistat

Mala lluna, negativa, refunfunyona

Ser massa estricte en l’ordre i la perfecció (jo ho crec així, tot i que els altres ho poden considerar una virtud).

El desordre

25 d’agost naixement del meu germà

El primer cop que em vàreu posar a la pinya, com a contrafort d’en Caius, a Manlleu.

30 d’agost

Johnny Deep

Sean Connery

Will Smith

Totes les de Pirates del Carib, però si n'hagués de triar una la 3a: En el fin del mundo.

Camelot

War horse

Em fan molta por les altures, massa!!!

En alguna ocasió he patit una mica quan la Mònica ha fet de dosos.

Que sóc de la Mancha (però sentiment català).

De llimona

L’herba molla

De peus

La tardor

L’estiu

La tardor

Pol

Enric

Gil

Paula

Mònica

Àfrica

Cuixetaaa

Cuixa

Cuixa

Dia, dia, sóc molt dormilega

Totes dues, depèn de les activitats a fer

Nit

Un dia sense somriure és un dia perdut.

Viu la vida intensament, que són dies!!

La mare naturalesa va dir, agafa el què vulguis però res és teu… i tu vas dibuixar fronteres.

- Papá, es cierto que los padres saben más que los hijos? Sí. - Dime ¿quén inventó el barómetro. - Torricelli - Entonces, ¿por qué no lo inventó el padre de Torricelli?

Ja sé perquè m’engreixo. És el xampú, avui he vist que a l’etiqueta diu: “per donar cos i volum” a partir d’ara començaré a dutxar-me amb rentavaixelles que diu: “desfà fins i tot la grassa més difícil”

"Nyerros colla de 9"

Fins aviat!!!!!

Fins un altre!!!!!

Fins ara

37


Guardamides / Entrevista interna

2013

Entrevista interna LA PALMIRA La iaia de la colla — Mimi

(ens hem d’imaginar les respostes amb la veu de la Palmira, ja sabem aquell toc de pagès i irònic però amb tota la sinceritat que hi posa ella). Quan vas començar amb els Nyerros, i per què? Aii.. no m’enrecordo pas quan.. però vaig venir per la meva néta!

De cap manera. Contes les xuxes de la parada? Nooo mare de déu! (amb un somriure de sorpresa). Què no canviaries de Nyerros?

Quines sensacions es senten amb dos néts dalt dels castells? (quan hi eren)

La colla!

Em feia molta por!

Explica’ns alguna anècdota.

Si haguessis entrat de més jove t’hauria agradat pujar?

Una vegada ens varem quedar encallats al mig d’un pont que no podíem girar. Aah i una altra que varem fer 8 voltes a la mateixa rotonda i seguides!

Sí!

Unes paraules per el nostre president?

A quina posició?

Ai.. que ho fa molt bé.

Més igual.

Un desig per els nyerros?

Com es veu el castell des de la paradeta?

Que no es facin mai mal, que no tinguin cap accident!

Beeeeeeé… Els veig bé si no cauen. Però clar depèn on tinc la paradeta que moltes vegades amb la gent al davant no hi veig res del que es fa. Quan fa que portes el bar? Com va ser? Des de que vam entrar aquest últim local d’assaig (l’actual) i perquè ningú se’n cuidés. Què és el que més et molesta del bar? Ai no ho sé ara... però n’hi han de molt pesats eh. Què més t’agrada del bar? Estar amb la gent. Què t’agrada més, el bar o la paradeta? El bar home i tan! Com se’t va acudir donar xuxes a les actuacions i al final d’assaig? Per fer venir la canalla. 38

Com tries les xuxes?

Què canviaries? La puntualitat.


Guardamides / Entrevista externa

2013

Entrevista externa DANIEL CASTILLO Metge de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya — Tuli

La teva presentació en un parell de línies. Daniel Castillo i Isern, 40 anys. Metge especialista en Medicina de l’Esport i Professor a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona. Visc a Girona i sóc pare d’un nen de tres anys i una nena d’un any. Ets casteller? De quina colla? Quant fa? Sóc casteller dels Marrecs de Salt. Vaig de vent i de segon al pilar de 6. Estic a la colla des del 2007. Casteller i metge, fàcilment compatible? Absolutament. No veig cap raó per a fer incompatibles aquestes dues activitats. El fet de ser metge m’és útil a l’hora de fer castells perquè puc ajudar a la meva colla en cas de necessitat i a nivell individual potser tinc més cura de mi mateix, amb les posicions i la preparació. I el fet de ser casteller m’ajuda en la meva feina com a metge pels valors de solidaritat, treball en equip, etc… Quin és el teu càrrec i quina és la teva funció a les CCCC? Sóc el Director Científic i Mèdic. La meva feina és vetllar perquè l’activitat castellera sigui cada vegada més segura, tant promovent estudis per incorporar mesures de seguretat passiva (cascos, xarxes, terres atenuants, etc...) com treballant per millorar el coneixement de les mesures de seguretat activa (promovent cursos de formació, incidint en posicions “segures” dins la pinya, etc...). No vull que la meva feina serveixi per a què els castells no caiguin, si els castells no caiguessin s’acabarien els castells, però sí que vull que serveixi perquè quan els castells caiguin, ens fem el menys mal possible.

Una cosa o moment bo del teu càrrec? Una cosa o moment dolent del teu càrrec? La millor cosa del meu càrrec és veure com la teva feina serveix per a alguna cosa. Per exemple, el casc de la canalla. Després de tanta feina, veure com aquesta eina és tan útil, és molt gratificant. Els moments més dolents són, sense cap dubte, quan saps que hi ha hagut algun lesionat en una caiguda. Què t’ha sobtat més del món casteller relacionat amb el món sanitari? Alguna lesió? Alguna manera de fer? El que més em va sobtar quan vaig entrar en el món dels castells i en l’àmbit sanitari dintre dels castells va ser la quantitat i quantitat de feina, esforços, hores que s’havien dedicat a estudiar la seguretat i la prevenció en el món casteller. La quantitat de coses que s’havien fet, d’idees que s’havien tingut. Quan ets de fora del món casteller o hi entres per primer cop, no tens la sensació que hi hagi tanta feina al darrera. Això va fer que encara m’enamorés més dels castells. Quins perills més habituals hi ha en els castells? Perill és una paraula que no ens agrada massa. En tot cas, ens agrada més parlar de riscos. La lesió més important en el món casteller, amb molta diferència, és la contusió, els cops. Les lesions més importants per la seva gravetat són el traumatisme cràneo-encefàlic (pel qual tenim un casc que protegeix de manera espectacular) i la lesió medul·lar, per la qual estem treballant en millorar la protecció. Hi ha més perill de lesió en els castells més alts? No necessàriament. Els castells més complicats de fer, els “gamma extra”, són els castells que tenen més risc de caiguda, però això no va lligat amb els risc de patir una lesió. A vegades, pot passar que el fet de fer un castell de nivell baix fa que ens relaxem en adoptar mesures correctes i que augmenti el risc de patir lesions en cas de caiguda. Què és “el millor” per prevenir una lesió? La prevenció activa, és a dir, que el propi casteller adopti mesures per prevenir la lesió. Això va des de tenir una bona forma física per a tenir els nostres músculs en tensió i així reforçar el nostre propi escut muscular, a adoptar una postura correcta dintre de la pinya, a millorar la tècnica a l’hora de realitzar un castell i que, per tant, aquell castell 39


Guardamides / Entrevista externa

sigui més segur... Qualsevol mesura de protecció passiva o externa pot ajudar, però no serveixen de gaire res si no adoptem nosaltres mateixos les nostres pròpies mesures de protecció. De poc servirà tenir un dispositiu per protegir la columna cervical si no ens posem ben col·locats a la pinya, per exemple.

Molta gent té respecte els castells per les caigudes i lesions que es puguin fer, com a metge que els hi diries? Si mirem el nombre de castells que es fan en una temporada (cada vegada més i de més dificultat) i el nombre de caigudes, veiem que el risc que un castell caigui és molt baix, d’un 3% aproximadament. Si a més, estem ben col·locats a la pinya, amb el cap ben acotat i els músculs en tensió, el risc de tenir una lesió important és baixíssim. Podem rebre algun cop, però no una lesió important.

Els castells cauen molt “menys del que sembla.

Durant la temporada 2013, l’índex de caigudes és inferior al 3%, essent un any on s’han assolit grans fites castelleres

Recomanes portar protector bucal? (a tots? a la canalla?) De protectors bucals n’hi ha de molt tipus i, havent estudiat aquest tema, hem vist que només n’hi ha un que protegeixi impactes d’energies comparables al que pot rebre un casteller en cas de caiguda. És un protector fet a mida, amb un material, temperatura i pressió determinats i amb tres capes de material. El cost d’aquest protector no és gens despreciable i, per altra banda, en la canalla, al produir-se un recanvi dentari, cal renovar el protector cada 6-12 mesos. Per altra banda, si mirem el nombre de lesions dentals dels darrers anys que han requerit un tractament, és a dir, que han requerit recanvi de peça dentària, veiem que són molt i molt pocs. El risc, per tant, de patir una lesió dental que requereixi recanvi de peça dentària és inferior al 0.6% i, a més, no es tracta d’una lesió greu. És per aquest motiu que la CCCC no recomana l’ús universal del protector dental. 40

De tota manera, si algú vol, pel seu compte, fer-lo servir, tenint molt clar que només és útil un protector determinat. Els altres, en cas d’impacte que produeixi una fractura dental, la fractura es produiria igualment. En quin percentatge s’han reduït les lesions des de que es va introduir el casc? Amb la introducció del casc anàvem a protegir el traumatisme crànio-encefàlic de la canalla i, des de que tenim aquest dispositiu, aquests traumatismes han disminuït al mínim. Només tenim constància d’un traumatisme crànioencefàlic i no va ser de la gravetat d’altres anteriors.

En quatre trets, funció de l’equip mèdic d’una colla? Per què és necessari? L’equip sanitari o comissió sanitària és important en una colla i pot tenir vàries funcions, segons els integrants de la comissió i la seva formació de base: organitzar els dispositius de transport sanitari en una diada, vetllar per la correcta utilització dels sistemes de protecció actius i passius, atendre i valorar a possibles lesionats, gestionar la llista de membres assegurats i fer els comunicats d’assistència,... Què hauria de tenir tota farmaciola d’una colla castellera? Tot dependrà de la formació de les persones encarregades de fer-la servir, però recomanem que hi hagi collarets cervicals rígids de talla adulta i talla pediàtrica, benes, bosses de gel químic, antisèptics, sobrets de sucre, algun fàrmac (si hi ha algun membre amb capacitat de dispensar fàrmacs), gasses, tirites,... La CCCC va editar un Manual de Bones Pràctiques en Salut i Seguretat Castellera on hi ha clarament especificat, el contingut recomanat d’una farmaciola i el contacte d’alguna empresa. Què s’ha de fer quan hi ha una caiguda? I què no? En cas de caiguda, la pinya ha d’augmentar la pressió, per tal d’evitar que els castellers que han caigut puguin impactar amb el terra. Si alguna persona està lesionada, cal que acudeixi a l’equip sanitari de la seva colla per tal de ser valorada i decidir si cal evacuació o no i, en cas que calgui evacuar, si cal fer-ho urgentment o podem esperar a la finalització de la Diada. El que no hem de fer és obrir la pinya i crear una situació d’ansietat, amb crits i corredisses. Cal deixar fer la feina tranquil·lament als equips sanitaris de les colles o als tèc-


2013

nics de salut que estiguin a la plaça, a poder ser, en un lloc apartat. Quan parles de sistemes de protecció actius i passius, a quins et refereixes en cada cas? Les mesures de protecció actives són aquelles coses que el propi casteller pot fer a per millorar la seva seguretat (col∙locació correcta a la pinya, preparació física, tonificació muscular,...) i les mesures de protecció passives són tots aquells elements externs al casteller que milloren la seva protecció (casc, xarxes, terra atenuant, protectors dentals,...)

Alguna dada interessant? (un percentatge, una xifra...) Els castells cauen molt menys del que sembla. Durant la temporada 2013, l’índex de caigudes és inferior al 3%, essent un any on s’han assolit grans fites castelleres, amb la millor actuació de la història de moltes colles. Alguna anècdota? Sempre recordaré les cares d’il·lusió de la canalla quan anàvem pels locals d’assaig a fer l’estudi de Psicologia de la Canalla Castellera. Les respostes divertides i plenes d’il·lusió dels nens. Com a colla petita que som, amb ganes a ser de set... alguna recomanació? Jo només us en faria una: assajar, assajar, assajar. Així arribareu a assolir les fites que us proposeu. Completa la frase: Una colla de sis és... Un projecte il·lusionant, amb camp per a córrer i molt per aprendre. Un desig per Nyerros... Que aneu creixent com a colla, pas a pas, de manera ferma i segura. Un comiat als Nyerros i Nyerres... Salut i endavant!

En quines idees de seguretat treballa la coordinadora? Actualment, el projecte més important en el que estem treballant és un protector per a la columna cervical. Aquest estudi va lligat amb un estudi paral·lel de zones de risc a les pinyes per cada castell.

Com s’investiguen els temes de seguretat? Tots els projectes neixen d’idees que apareixen en el si del Grup de Foment per la Ciència i la Salut en el Món Casteller o en una Jornada de Prevenció de Lesions. A partir d’aquí, dissenyem com ha de fer-se l’estudi i busquem les complicitats de les institucions que ens poden ajudar a dissenyar millor el projecte (CAR de Sant Cugat, Universitats, Secretaria General de l’Esport,...). A partir d’aquí, una vegada dissenyat, s’encarrega l’estudi a una institució o empresa especialitzada o fem l’estudi nosaltres mateixos, sempre en funció del tipus d’estudi que sigui. 41


miniguardamides / Entrevista

entrevista de canalla ROC AGUILAR

Casteller de Vilafranca. Exnyerro. — La canalla

Trobes a faltar els Nyerros? La veritat és que una mica sí: la gent, l’ambient, els amics... Quina posició ocupes actualment en els castells? Ara faig de dosos en els quatres. T’agradaria estar en una posició diferent de la que estàs ara? Doncs sí... m’agradaria fer de quint... he fet alguna prova i m’ha agradat molt. Voldries tornar a Nyerros? Jajaja. Home...si no anés a Vilafranca sí, però ara per ara i estan a la colla que estic no.

T’agraden els castellers de Vilafranca? Sí, molt. M’ho passo molt bé i m’agrada molt la gent de la colla i els castells que es fan.

Com t’has sentit aquests anys sense els Nyerros? Amb el programa més atapeït perquè a Vilafranca es fan més actuacions i més assajos. 42

Amb els castellers de Vilafranca, en quin castell t’agradaria participar? I amb els Nyerros, en qui t’hagués agradat participar? Amb els castellers de Vilafranca m’agradaria pujar en el 3 de 10 (a dosos o a quints). I amb els Nyerros m’hagués agradat fer el 4 de 7 d’enxaneta, que és la posició que ocupava quan venia. Quin castell de Nyerros recordes millor? El 3 de 7. Va ser molt emocionant fer un castell un pis més


2013

alt del que fèiem normalment. Aquell castell em va encantar. Com et vas sentir a l’hora de marxar de Nyerros? Quan vaig marxar em vaig sentir malament...trist perquè deixava molt amics, però bueno... segueixo parlant amb ells pel facebook. Com et sents fent castells de 9? Doncs emocionat quan els carregues i descarregues i amb nervis quan els fem nets (tant si pujo com si no)...són castells que impressionen.

On feies més castells, a Nyerros o a Vilafranca? A Nyerros, sens dubte. Quan venia els feia quasi bé tots perquè érem poca canalla; en canvi a Vilafranca hi ha més rivalitat i costa més tenir un lloc. Recordes alguna anècdota divertida de quan venies a Nyerros? Quan anàvem amb l’autobús sempre ens ho passàvem molt bé i rèiem molt, sobretot quan vam fer el viatge al País Basc i ens vam deixar en Xixo a la gasolinera, jajaja; vam estar tot el camí que ens moríem de riure, i em sembla que la canalla encara riem quan recordem aquell dia. Un desig per Nyerros? El 3 de 8.

Que prefereixes: Nyerros o Vilafranca? Sincerament Vilafranca...jeje... Nyerros m’agradava molt, però a Vilafranca hi ha molta més gent i fem més castells.

Quin és el teu millor amic de Nyerros? Mentre estava a la colla era en Josep; i ara és l’Albert (Xixo), que hi segueixo parlant cada setmana. Et va fer por pujar el primer castell que vas fer? Recordes quin va ser? La veritat és que no recordo el primer castell que vaig fer... suposo que devia ser un pilar perquè tots començàvem fent aquest castell. Però sí que recordo que vaig passar molta por la primera vegada que vaig pujar al 3 de 7. Quin és el castell més important que has fet? Ara per ara el 4 de 9 net... però estem assajant el 4 de 10, segurament el tirarem per Tots Sants. I estàs nerviós per fer el 4 de 10? Mentre l’estem assajant estic bé, una mica de nervis com la resta de castells però res més... a veure el dia que el fem a plaça... potser aquell dia si que estaré força nerviós, però en tinc moltíssimes ganes. 43


Guardamides / Reportatge

Colles tradicionals vs colles universitàries — Tuli

44

COLLA TRADICIONAL

COLLA UNIVERSITÀRIA

Efectius (membres)

Tothom que vulgui

Només estudiants universitaris o de cicle formatiu superior. Professorat, PAS o treballadors de la universitat.

Canalla

El més petita de mida i d’edat possible, sem- Tota ella major de 18 anys. pre menors de 18 anys. A partir de 3 o 4 anys ja poden començar a pujar.

Actuacions / diades

Caps de setmana, normalment diumenges a Dijous a la tarda. L’actuació sol continuar amb les 12 del migdia. Després es pot fer pica-pica, un concert / animació, sopar i una gimcana dinar o simplement tornar cap a casa. (semi-alcohòlica-guarra) i festa.

Nº de colles

Actualment més de 60.

9 actives, 2 en formació i un inactiva (total=12).

Festa

De manera desmesurada

Assajos

Vespre entre setmana, al local/lloc de la loca- Migdies/tardes entre setmana, a la gespa/colitat de la colla. bert de la universitat.

Assegurança

Les cobreix, nombre de membres coberts se- Les cobreix, nombre de membres sempre com gons nivell de la colla. si fossin colla de 6 (independentment del nivell de la colla).

Noms

Casi sempre “castellers”, sinònims de “nen” (ex: Noms sense una pauta fixa, sovint més “diverxiquet) o quelcom relacionat amb la població/ tits” o que remeten a la “festa o disbauxa” (ex: zona. (Ex: Nyerros o Tirallongues ) Ganàpia, Penjat, Engrescat).

Escut

Solen portar referències als orígens o a la ciu- Solen portar referències a la universitat, no a tat de la colla. la ciutat.

Camisa

El color és escollit segons els orígens de la colla o el lloc geogràfic. Per exemple, Nyerros va gris perquè es fa referència al color gris boira de la Plana.

En alguns casos la falta de pressupost provoca que les colles agafin remeses de camises mal tenyides (exemple Xoriguers) o rotllos de roba barata, d’aquesta manera van del color que troben.

Casc

Obligatori a tot el pom de dalt.

En fase d’estudi i proves.

Temporada

Sovint aproximadament de Març a Novembre Curs escolar (setembre d’un any, juny del any d’un mateix any. següent).

Sostre casteller

3de10fm, 4d9net, 2d8net, pd8fm,

4d8, pd7fm, 3d7xs, 5d7, 4d7a, 3d7, 4d7.

Organització colla

Junta i tècnica.

Junta i tècnica.

Regeneració de la colla

Els membres van canviant poc a poc, i no te- Els membres van canviant constantment, la nen “data de caducitat” si ells no volen. seva “vida castellera universitària” dura el que dura la “vida universitària”.

Pressupost

Sortit d’actuacions “comercials” (on es pot co- Sortit de subvencions (en més d’un cas que no brar entre 500 i 5.000 euros) i subvencions. passen dels 500 euros) i poques actuacions comercials (on la majoria de vegades no es passa dels 300 euros).


2013

COLLES UNIVERSITÀRIES

COLOR DE LA CAMISA

ANY FUNDACIÓ

MILLOR ACTUACIÓ

SIGNIFICAT DEL NOM

Ganàpies de la UAB Bellaterra

Blau “azafata”

1994

3d7, 4d7, 5d6, 3p4

Ganàpia: Persona adolescent o adulta que fa coses pròpies d’una criatura.

Arreplegats de la Zona universitària (UPC,UPF,UB) BCN

Verd “quiròfan” 1995 (Línia verda del metro)

48, 3d7xs, 5d7, pd7fm

Arreplegat: Considerat incompetent per a una feina concreta.

Xoriguers de la UdG Girona

Blau cel (camises mal tenyides de Marrecs)

1997

3d7, 4d7, 4d7a(c)

Xoriguer: Ocell de la família dels falcònids, d’uns 34 centímetres de llargada, amb mantell castany rogenc i una ampla banda negra a la cua.

Marracos de la UdL Lleida

Gris (boira de Lleida)

2001

4d7, 2d6, 5d6a,

Marraco: Lluert de la mida d’un drac, amb una boca especialment ampla i grossa amb la qual es menja els humans sencers.

Emboirats de la UVic Vic

Vermell (color corporatiu UVic)

2003/ 2010

4d6, 3d5n, 2d5, 2pd4

Emboirat: Omplert o cobert de boira.

Gambirots de la UiB Palma de Mallorca

Ratlles blau cel

2003

p4

Gambirot: Noi o jove entremaliat i de poc seny

Pataquers de la URV Tarragona-Reus

Taronja

2007

5d6,2d6, Pataquer: De la plaça de la Pataca 3d6xs, 2p4 (Reus)

Mangoners de la UPVD Perpinyà

Malva clar

2008

p4

Bergants de la UPC (escola teatre) Terrassa

Groc

2010

-

Bergant: Noi, noia.

Passerells de la TCM Mataró

Malva fort

2010

5d6, 3d6a, 2d6c, p4xs

Passerell: Persona viva, astuta o molt alegre.// Nou o aprenent en alguna activitat.

Llunàtics de la UPCViG Vilanova i la Geltrú

Blau fosc (Color de l’aigua de Vilanova i la Geltrú)

2012

4d5net, 2d5

Llunàtic: D’humor variable, que va a rauxes.

Engrescats de la URL Barcelona

Groc

2012

2d5, 3d5anet, 4d5net, p4

Gresca: Acció de divertir-se sorollosament.

Penjats de la UCM Manresa

Vermell

2013

-

Penjat: Que resta esperant alguna cosa

45


UNIVERSITARIS: Guardamides Quant temps fa que hi sou?

2013

Que és el que veieu més diferent d’una colla universitària a una colla convencional?

Meri

Guillem

Tuli

Porta

Fa 3 anys. Hi ha més festa i menys menjar.

Des de principi del 2007. El termini de plantejament dels objectius i el treball. A les universitàries són més a curt termini perquè la gent es renova molt més ràpidament.

Des del setembre del 2008

Fa 3 anys que sóc novato.

El compromís de la gent i les relacions que si creen.

A la colla univ. no hi ha nens, i els castells pesen una mica més. A part d’això, es respira un ambient més festiu, la poligamia està més estesa i l’alcohol a les diades corre com l’aigua. Ah! i ningú dóna xuxes després de cada prova!

Carla Un any i dos mesos més o menys. La major diferència que veig és la gent i el que tenim en comú. En una colla convencional la gent és de moltes edats diferents i l’ambient és com el d’una gran família. En la colla universitària, la gent no té tanta diferència d’edat i això propicia que ho vegis més com un grup d’amics amb els quals pots sortir de festa i també fer castells.

Àlex

Cris

Aquest seria el meu tercer any de novata tot hi que només he tret al cap al sopar d’inici de temporada!

Vaig formar part de ganàpies 4 temporades, encara que la última va ser molt light perquè estudiava i feia pràctiques (2003-2007).

Hi ha molta diferència. A la universitària, la franja d’edat està molt més limitada, tots estem vinculats d’alguna manera o altra amb la mateixa universitat, es respira un ambient molt més festiu. A les diades hi córrer muntanyes d’alcohol, ganes de festa, nois, noies, nits borroses...

Ester

Albert

Ignasi

Marina

Jo només he anat a dues diades, però també vull sortir!

Aproximadament els cursos 2005-06 i 2006-07.

3 mesos... Vaig trobar feina i va ser incompatible amb els emboirats...

És totalment diferent! Una colla universitària com els emboirats en aquells temps érem 4 gats on l’excusa era fer castells. L’assaig sempre acabava al bar i tot girava entorn de la festa. De fet, els emboirats es caracteritzaven per anar a les diades grans amb pocs efectius però amb molta festa.

La diferència principal és la festa (incloent el volum d’alcohol i el pilot de nois que busquen ligue)!!! Jaja i l’altra diferència és que com que no hi ha canalla feia d’enxaneta o acotxadora!

Les ganes de festa, festa i més festa. I s’aprofita moltíssim per lligar.

Anna Díaz Aquest any! Bueno, realment encara no som colla oficialment, un grup de companys i jo vàrem pensar que estaria bé tornar a posar en marxa una colla castellera al campus de Terrassa i ens vam quedar amb el nom que havia tingut l’anterior: Bergants del Campus de Terrassa. La principal diferència és que en una colla convencional hi ha gent d’edats molt variades i són com una gran família per tu. En canvi, en una d’universitària la gent és més de la mateixa edat i pensa més com tu. Sempre 46 hi ha algú disposat a sortir de festa!

Cris Solà

Lu

Des del 2000 fins a principis del 2003. Intentava anar a les actuacions i sortides, però era complicat que pogués anar als assajos regularment perquè la meva uni era lluny de la zona universitària.

Dues temporades.

La formalitat. Una colla universitària és més informal pel que fa a la comunicació i l’organització general: actuacions, sortides, festes... i més festes. Tot i això, al coincidir amb gent de diverses colles fa que es puguin plantejar grans objectius i veure diferents formes de treballarlos. És un bon lloc per aprendre.

La diferència principal és que està formada íntegrament per universitaris (només pots formar part de la colla mentre estàs estudiant) i la manca de canalla fa que els castells siguin més pesats per tan, més difícils d’efectuar.


Guardamides / Babyquestions

Babyquestions

2013

— Kriss

Els papis i mamis de la colla i les seves trifulgues N’hi que haguéssim fet el 4d8! Entre la temporada 2012 i la 2013 hem tingut un baby boom! Un total de 5 cotxets omplen l’assaig. Però...ho sabem tot d’ells? Hem preguntat als papis i a les mamis per separat algunes cosetes...

LES PREGUNTES 1. Descriu ser pare / mare en una paraula 2. Descriu el part en una paraula (o no) 3. Quin va triar el nom? Com li hauries posat? 4. Quan el nen/a fa més de deu minuts que plora, què fas? 5. Quan canvies el bolquer què és el primer que fas?

6. Sensacions / impressions del part? 7. Quan el/la vas veure per primer cop què vas pensar? 8. Què no pots fer des de que ets pare/mare? 9. Què t’encanta de ser pare/mare? 10. Podem dir que tenim una nova enxaneta? 11. L’anècdota que més t’hagi fet riure

Família

Martín-Rocamora Bernat 11/04/2012

CLARA 1.

Cullons només amb una? És el més gran. Brutal. Cansat. 2. N’hi ha moltes. Horrible, horrorós però la millor: és un tràmit com la selectivitat. 3. El meu pare. Volia que es digués Oleguer. 4. Me’l poso al pit. És el més pràctic. 5. Treure-li el bolquer. 6. Lo més impressionant és tocar el cap quan està sortint. 7. Joder! que gran! 8. El que trobo més a faltar són les converses d’adult sense interrupcions. 9. Tot. Tot té coses bones i dolentes. No hi ha hivern sense estiu. 10. No. Crec que serà tant “gordo” que li direu que no, que es trencarà el castell. 11. Moltes. Una que em va fer molta gràcia: En Bernat tenia ganes de sortir i va anar a buscar la bossa, que la va portar i em va portar cap a la porta. N’hi ha moltíssimes. Un dia es va llençar a la piscina, un altre dia va atansar el tamboret al rocòdrom per enfilar-s’hi…

JOSEP ANTONI 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Un somni. Presses. Jo. Canviem de braços. Netejar-li el culet. Presses, nerviosisme, dolor, felicitat. 7. Homenot. Pesava 4kg. 8. Dormir una nit sencera. Anar-te’n a dormir sense haver-te de preocupar de res. 9. Quan t’abracen, quan et fan petons, quan creixen i veus que canvien i que aprenen coses. 10. En Bernat no ho sé…. el veig una mica grossot, però això ho han de dir ells. 11. En fan moltes. Cada dia en fan alguna o altra.

47


Família Guardamides

Amblàs-Solà Txell 15/04/2012

JONY

CRIS

1. Imprescindible. 2. No hi era. 3. El vaig proposar jo i el va triar la mare. A mi m’agradava Núria. 4. Intentes que no plori més de deu minuts. Primer li poso la pipa i miro què li falta. 5. Treure-li el vell. 6. Sense comentaris. 7. Bueno, content. 8. Ui...moltes coses. Anar a caminar, fer més esport,... 9. Arribar a casa, veure les nenes i que et diguin “papa”. 10. És possible 11. Em fa molta gràcia per qualsevol cosa riu, li fas un somriure i riu.

1. 2. 3.

Fantàstic, impressionant. De pel·lícula. En Jony et dirà jo, però jo et dic ell. En tenia varis: Mariona, Arlet, Aran. 4. Agafar-la, sempre. 5. Netejar-la i fer-li molts petons. 6. El meu va ser de pel·lícula. La primera sensació: això que està passant no em pot estar passant a mi. Si us plau que en Jony s’aixequi. Com que no s’aixecava va ser: Doncs tira endavant! Quan estava parint en Jony el van trucar d’urgències per si estava en condicions de venir, total que vaig parir sola i després va arribar ell. 7. Era el més fantàstic que em podia haver passat. La sensació és impressionant. Supermaco. 8. Viatjar amb la freqüència que ho feia. Fer escapades romàntiques amb en Jony, anar a cine… 9. Moltes coses. El millor: la sensació que tens quan t’abracen o quan la portes a dormir. 10. Fa de mal dir. La perspectiva sembla més bona amb la Txell que amb la Carla. Però ja es veurà. 11. Quan es miren amb la Carla i la Txell esclafa a riure.

Família

Serra-Fontgivell

Júlia 21/01/2013

CECI

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 48 8.

CORB

Responsable, protector.... 9. Complicat. 10. La Ceci, Morgana. Intento calmar-la, l’agafo a coll. Mirar si s’ha cagat. 11. Feliç. Que guapa!!! Segueixo fent el de sempre.

Que me l’estimo molt. Sí, però si ella vol i si li passa alguna cosa em carrego a tots els Nyerros. Em va kardar una òstia quan li vaig fer un petó i es va punxar am la barba.

1. …Guai, mola molt :D. 2. No vaig parir, me la van treure! 3. El nom el vaig posar jo. 4. Home l’agafo… no la deixo pas plorant deu minuts, normalment és per què vol que l’agafin i estiguin per ella no és gaire ploranera. 5. Treure’l brut, no? jajjaj 6. La cesària és un mal rotllo, no expulses.. com que te’l treuen directament és com si te’l xuclessin. Ho vaig trobar molt a faltar que poder-la agafar al moment.. no és com al part que al final acabada de treure la pots agafar i posarla sobre el teu pit encara que estigui ben plena de sang i plorant. 7. Vaig plorar. Bé me la van dur plorant i quan la vaig cridar per “Júlia” ella va parar de plorar a l’instant i de cop i volta vaig ser jo la que va començar a plorar. 8. En principi ho puc fer tot, sortir de festa bé, no ho puc fer (de moment ;)) 9. Tot. Que t’estimi tan tan tan tan tan tan tan tan tan tan tan tan una persona tan petitona sense donar-li res.. 10. No ho sé això depèn d’ella. 11. Osti.. no ho sé.. moltes. Un dia preparant-li les verduretes va començar a plorar i plorar ben fort; clar òbviament vaig haver de deixar de cuinar corrent per ella. Llavors en arribar a l‘habitació l’agafo i a l’instant.. al moment ja em va començar fer “pedorretes” amb la llengua “pprrrrr!”. Entre d’altres anècdotes clar.


Família

2013

Bassaganya-Vila Uriel 15/04/2012

BET 1.

Òstia Santa! Increïble. Fantàstic. 2. El millor. 3. Els dos. 4. Ja estic estressada. 5. Preparar el bolquer net. 6. Emocionant. Ràpid. 7. Que era preciós. Bé, de fet el primer va ser: Que no caigui! 8. Sopar tranquil·lament i seure al sofà i mirar una peli a soles amb en David. 9. Veure’ls créixer. 10. De l’Uriel pot ser, d’en Guillem no. 11. El part en si ja és una anècdota. Ara riem perquè va anar bé!

XATO 1. Oooooh! 2. El què? 3. Conjuntament. 4. Res. Amb el segon res. 5. Tapar-me el nas. 6. S’ha de viure. És inexplicable. 7. Vaig patir perquè estava cap per avall (la Bet va parir al mig del passadís). Patia perquè anés tot bé. Com a fill meu que és, és el més macu del món. 8. Són tantes coses que no crec que hi capiguessin. Però recompensa. 9. Tot. 10. Ja es veurà. Depèn d’ell. 11. Parir-lo al mig del passadís de l’hospital. Al moment pateixes, però quan ha passat tot i veus que està bé és una gran anècdota per explicar.

Família

Viñas-Pallàs Hug 26/10/2012

MIQUEL 1. 2.

Felicitat. Inquietant, llarg, dolorós, he dit llarg oi? Desmai i final feliç jeje 3. Els dos. 4. Depèn del meu estat d’ànim... 5. Treure-li els pantalons. 6. Que es va fer esperar. 7. Que guapo que és i quins ulls més oberts que té. És guapo com sa mare, això també ho vaig pensar. 8. Bfff... fer les coses sense responsabilitat, és a dir prendre decisions... que impliquen un canvi molt brusc en la vida... no se si m’entens... ja m’entendràs. 9. Pfff... l’amor incondicional que sents. 10. Jo crec que sí, però depèn de...jajaja... 11. Em ve al cap riure...però no recordo quina és.. deixa’m pensar... quina va ser... mmm... Ric moltes vegades pel meu fill, podríem dir que tot ell és l’anècdota.

TXELL 1. Increïble. 2. Buff! És el més macu però a la vegada el més dolorós. 3. Els dos. 4. Normalment no arriba als 10 minuts. 5. Donar-li una distracció al nen. 6. Totes les sensacions, nervis, por, il·lusió, emoció 7. Això estava a la meva panxa? Era molt gran! 8. És que sóc mare des dels 19...he passat de ser nena a ser mare. 9. Tot el que et fan viure els nens, els moments que passes amb ells. 10. Uis...seguint els passos dels seus germans no ho sé… 11. Donar-li els cereals o potitos i ell esperar a que li omplis la boca per fer “pfffrrrrrr” i dutxar-te. 49


Guardamides POP / Recepta

2013

PASTÍS NYERRO DELS 15 ANYS La recepta de la Txell

Parlant-ne un dia, la Ceci, va proposar fer un pastís pels quinze anys dels Nyerros i em va comentar de fer-lo plegades. Mai havíem fet un pastís d’aquestes dimensions i tampoc havíem treballat amb el fondant, va ser tot un repte per nosaltres! Dos dies de feina.

2.

La mantega a temperatura ambient, es barreja amb el sucre, després s’hi afegeix els ous. Un cop integrats a la barreja s’hi afegeix la farina i el llevat tot ben barrejat i per últim el cacau en pols.

5.

El procés del pastís va ser el següent: La base estava formada per vint pans de pessic de xocolata, deu els va fer la Ceci i els altres deu els va fer la Txell, cada una a casa seva. Pa de pessic de xocolata: - 200gr mantega - 200gr sucre - 200gr farina - 4 ous - 1 sobre llevat - Cacau en pols

1.

Untem un motlle amb mantega i el reservem. 50

Tota la tarda vam anar fent feina amb la companyia de l’Àlex que també va aparèixer pel local. Divertint-nos posant estil personalitzat a cada mini nyerro dolç (un punky, un calvo, una amb trenetes...).

3.

Ho posem al motlle i cap al forn a 180ºC dalt i baix una hora aproximadament, depenent del forn. El divendres al matí vam quedar al local per començar la feina divertida, decorar-lo! Vam tenir l’ajuda de la Núria i la Lorena que ens van fer de “cangurs” dels petits (una gran ajuda, jeje).

4.

Vam començar estirant el fondant de color blanc per cobrir les bases.

Després vam posarnos ja amb els mini nyerros dolços, amb l’ajuda d’uns motllos en forma de camisa i l’altre de pantalons anàvem fent les formes. Estiràvem el fondant negre i tallàvem la forma de les faixes i fent pilotetes amb el color carn construíem els caps.

Mica en mica el pastís anava agafant forma. Al migdia va venir el nostre dinar!! En mans d’en Kuero. ;P nyam nyam que bo!

A última hora només ens quedava finalitzar el pom de dalt, amb nervis i presses perquè el local s’omplia ens va sortir un pom de dalt que s’havia “d’assajar” una mica més, però tot i així el pastís nyerro es va poder coronar! L’endemà a plaça el pastís es va anar descarregant mica en mica amb l’ajuda de tots els nyerros i la gent que hi havia a plaça. Una bona experiència!


Guardamides POP / Test

2013

TEST : 15 anys...què en saps? 1. Qui deia sempre “només dues coses”? a) Jony b) Jordi Carbassa c) Vadó d) Xato

— Ignasi i Kriss

6. Quins d’aquests sobrenoms han set de membres de la colla? a) Llarg, Met, Mosca, Birres b) Birres, El guapo, Peque, Lagarto c) Mandarina, Pirata, Manilles, Xixo, Defor d) Xato, Munipa, Minimolina, Falconer

2. Quin dia ens vam batejar? a) 14 de març del 1999 b) 23 de juny del 1997 c) 13 d’abril del 1999 d) 11 de setembre de 1714

7. Quin és el nom del primer local de la colla? a) Can Salami b) La Quadra c) Local Social dels Geganters de Manlleu d) El Femer

3.Quina estructura Nyerros no havia fet mai abans d’aquesta temporada? a) 4d7 b) Vano de 5 c) 5d6 d) 3d7 amb agulla

8. Quin d’aquests sopars comença a ser tradició a Nyerros? a) Sopar al Piccolo b) Sopar feliç c) Sopar Mudat d) Sopar de tupper (sex)

4. Què significa la paraula Nyerro? a) Sinònim de porc b) Era el nom d’un grup de bandolers de la contrada c) El nom d’un Varó de Manlleu al 1612 d) És inventat

9. Qui van ser els guanyadors del concurs de disseny dels logos del 5è, 10è i 15è aniversari respectivament? a) Vadó, Bet, Àlex Jutglà b) Tots la Cris Aumatell c) Cris Aumatell, Ignasi i Cris, Àlex Jutglà. d) Albert Lapeira, Cris Aumatell, Àlex Jutglà

5. Quin càntic es feia després d’una bona actuació quan l’alcohol ja corria per les venes els primers anys de la colla i que es va poder tornar a sentir durant la sobretaula del dinar dels 15 anys?

10. Quins d’aquests objectes no s’han tingut mai a la paradeta per vendre?

a) Jo vaig de gris, jo vaig de gris i sóc feliç

a) Un tanga

b) In-inde-indepèndeci-a!

b) Un clauer

c) Som els Nyerros els que més mengen i els que més beuen.

c) Una tassa d) Unes manilles

d) Som els Nyerros els que més beuen i els que menys pixen. Puntuació a la última pàgina amb les solucions dels passatemps. 51


Guardamides POP / Passatemps / Esments

Mots encreuats

— Josep Antoni Martín i Clara Rocamora

Horitzontals: 1. Poble de Nyerros. Reforça el segon pis. La primera lletra. 2. El que fa l’acotxador amb el cap. Color. 3. Article. ... i sóc feliç!. A. La punta que eviten tocar-se base i agulla. 4. Ignasi Masramon. Toca el cel. 5. La tropical ha perdut el cul. El gest de carregat. Vocal. 6. Punt cardinal. Est. Sonen del revés. 7. L’alcalde de Lleida. Marca el lloc de sepultura. 8. Castell de dos. Sempre pica quan no et pots gratar. Doble essa. 9. Intent desmuntat. Sinònim de gira. Crossa sense peus. 10. Dia de castells. Tots.

Esments – A tota la colla en general per aquest final de temporada! – Les xuxes de la Palmira han de tornar a tenir esment! Gràcies! Són boníssimes!

– Un aplaudiment a la tècnica sortint per la feina ben feta. – Nova tècnica: l’any que ve volem ser de 7! – Junta! Per ser el primer any i novatos, us ho heu currat molt! – Que quedi clar: Nyerros ha sigut la primera colla a la comarca a posar manilles. jiji – Esment a Tirallongues...per fi una festa amb vosaltres sense tenir lesionats Nyerros! – A veure si els números de loteria assagalats d’aquest any ens dónen sort. – Un oleeee! pel supercatxopastís de la gimcana! i un altre per les 200 galetes amb l’escut dels 15 anys que es van fer! Gràcies a tots els voluntaris! – Fira del llibre… – Un esment a totes les nyerres...pel regal d’aquest any! Pit i collons, però sobretot pit! ;) – Un passadís per en Jony….per anar solet a actuar a Caldes de Montbui enlloc de Caldes de Malavella!! ueeeeee! – Un hip hip hurra pel bandoler i la seva modista! – Un aplaudiment per Caldes i Tirallongues. 72 xiveques pel triangular. Abans de sopar només en quedaven 20. – Un esment a l’artistàs! Un logo dels 15 anys molt ben trobat! un 15 amb una aleta a

dins. Ah...que encara no havieu vist l’aleta??? – I quin flam! Un aplaudiment per la cuinera i per en Xato! – A tots els ex-nyerros i nyerros que vau fer possible el mega dinar dels 15 anys. – Nyerros en general: Gràcies! 52

Verticals: 1. Castell d’un, de cap per avall. Interjecció per cridar l’atenció d’algú de qui no sabem el nom. Dit del revès. 2. Rodona com el nostre emblema. Peça de roba molt nostrada. Quan la rivalitat va més enllà. 3. Denominació d’Origen. El que falta a plaça per fer bons castells. R. 4. Art barrejat. El bandoler. Descarregat. 5. Sempre va de dol. Saluda l’enxaneta. 6. Olga, Redor i Sergi. Tots els menuts de cap per avall. 7. Laura i Guillem. Ni buida ni regla, però ben girada. Un terç de l’acotxador. 8. Les més sonores de Nyerros. Dit d’una torre sense pinya. Ignasi, Sito, Ricard i Lu. 9. Nom de noia sense consonants. Arribar fora d’hora. Rodó, groc i brillant com el nostre emblema. 10. Dimarts i divendres. Assaig sense fi.

JEROGLÍFIC


2013

L’Autodefinit

— Josep Antoni Martín i Clara Rocamora

53


Guardamides POP / Qui 茅s qui?

Sabem que teniu temptaci贸 a mirar culs...per貌 us hi fixeu prou? De qui s贸n?

54

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32


2013

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

Solucions als passatemps

JEROGLÍFIC: El castell va fer llenya

CULS

TEST:

1. Àlex Prats / 2. Àlex Jutglà / 3. Clara / 4. Guillem Bagaria / 5. Míguel Fácila / 6. Maria / 7. Porta / 8. Vila / 9. Jony / 10. Albert Sánchez / 11. Sito / 12. Tuli / 13. Laura Muñoz / 14. Mª José / 15. Eia / 16. Ricard Carbassa / 17. Bet / 18. Josep Antoni / 19. Vadó / 20. Àxel / 21. Judit / 22. Antonio / 23. Aina / 24. Mimi / 25. Gina / 26. Marc / 27. Miró / 28. Cris Solà / 29. Mònica / 30. Ignasi / 31. Txell / 32. David Font / 33. Caius / 34. Lu / 35. Anna Díaz / 36. Anna Torres / 37. David Fontana / 38. Meri / 39. Jesús / 40. Carla / 41. Montse Carbassa / 42. Jordi Carbassa / 43. Cris Aumatell / 44. Mar.

Puntuació: 1c / 2a / 3b / 4b / 5d / 6c / 7d / 8b / 9c / 10d / 1-3. Segur que ets novato. T’has de posar al dia ràpidament. A l’armari del fons hi ha algunes revistes que et poden ajudar. 4-6. Uissssss! Encara anem peixos! Agafa un dia en Vadó per banda i que t’ho expliqui. 7-8. Ets Nyerro, queda demostrat. D’ara endavant, però, intenta buscar la perfecció. 9-10. Ets de sang grisa. Gent com tu és important a la colla. Vols entrar a revista l’any que ve?

55


Guardamides 2013  

Revista de la Colla Castellera Nyerros de la Plana, Temporada 2013.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you