Page 1

Blast From The

Past

26. APRIL 2013 | RADIOAMATØR IVAR STOKKERUD | SOSIAL LIVET | 80 og 90 TALLS MOTE |


Kristoffer H. Stokkerud Kristoffer H. Stokkerud er 17 år gammel gutt som kommer fra Asker. Han er en elev ved media og kommunikasjon på Bleiker videregående skole, og er nå snart ferdig med andre året sitt. Han liker å være kreativ og eksperimentere med forskjellige løsninger. Det han liker best er å illustrere og animere. Denne uken på media og kommunikasjon har Kristoffer fått i oppgave å skrive to artikler på til sammen fire sider. Begge artiklene måtte handle om noe som hadde med 80 og 90 tallet å gjøre. Kristoffer har valgt å skrive en artikkel om Faren hans sin hobby, interesse og yrke, nemlig teknologi. I den andre artikkelen valgte han å skrive om sosial livet på 80 tallet med moren sin som kilde og sammenligner det med dagens.

Tina er en 18 år gammel jente som går på Bleiker Videregående Skole på Media og Kommunikasjon 2 året, hun liker å tegne, ta bilder og skrive rare ting. Denne uken fikk Tina i oppgave i å skrive 2 artikler på 4 sider til ett Magasin oppgave, hun valgte å skrive om Mote på 80 og 90 tallet hun intervjuet Faren sin om hvordan han så ut da og om han likte stilen, en annen av kildene hennes var også Liv Karine som er moren til en venninne av Tina. Hun har også jobbet med å ta bildene å skrive så bra som mulig hverdag siden hun fikk oppgave.

Tina Sørsdal


80 Tallets Teknologiske Utvikling Radioamatør og data programmerer Ivar Stokkerud tar oss med tilbake til en tid hvor telefoner veide 20 kilo og spillet Snake ble ansett som et av de mest avanserte. Hobby Allerede som 7-8 åring begynte Ivar å skru ting fra hverandre for å se hva de inneholdt. «Jeg ble teknologi interessert veldig tidlig. Det er vanskelig å si hvorfor man blir interessert i forskjellige ting.» På denne tida kunne han riktignok ikke putte de sammen igjen, men det var morsomt allikevel. Han fikk mye støtte fra foreldrene sine og bekjente som ga han gamle radioer som han skulle få lov til og utforske. Etter hvert så klarte han å sette de sammen igjen og få dem til å fungere. Dette ble da en hobby for

Ivar og han ble senere en radioamatør. Han sier at han var litt redd for å begynne å jobbe med noe innenfor elektronikk eller radio. Dette var hobbyen hans og han var redd for at å ta dette som karriere retning vil ødelegge moroa ved det. Han endte opp med å jobbe innenfor data, noe som ikke er helt det samme men som har mange likhetstrekk.

En radioamatør er en person som har stor interesse for radioteknikk og kommunikasjon og har kvalifisert seg for å få radioamatørsenderlisens.


Ivar og en kamerat som jobber med radio’ene sine

Første datamaskinene På midten av 70 tallet kom de første datamaskinene. De lignet svært lite på de datamaskinene vi har i dag. I 1977 kjøpte han sin første datamaskin, en Luxor ABC 80. Den kostet 10 600 kroner noe som er en ganske høy prislapp for en pc nå til dags, så du kan tenke deg hvor mye det var på den tida. Disse datamaskinene kostet vanvittig mye penger, men han og en venn kjøpte hver sin så da ble det fryktelig moro. Siden de begge var radioamatører brukte de hobbyen sin til å kommunisere mens de satt og programmerte på kveldene. Skjermene var i svart hvitt og veldig lav oppløst. Av disse grunner var tingene man kunne gjøre på datamaskinene svært begrenset. De ble for det meste profesjonelt brukt til å lage program-

mer som skulle håndtere tall. Snake som ble programmert tidlig på 80 tallet, ble regnet som et av de mest avanserte data spillene den gang. Spillene var fryktelig enkle og det var ikke noe krav om god grafikk, det var det data tekniske som sto i fokus. Man kunne lage data på disse datamaskinene men ikke lagre det for det fantes ikke harddisk. Så for lagre noe måtte man spille in datakoden på en kassett. For å spille et spill eller åpne et program måtte du lage eller få tak i en kassett med en datakode på og laste den in på datamaskinen. Vi snakker ikke da om å ha 20 programmer lastet opp samtidig, nei du kunne bare ha et gående om gangen.


«Tv’ene blir bare tynnere og tynnere, til slutt vil det ikke være mulig å berøre den. Bildet vil bare dukke opp i lufta.»

Mobile Telefoner

Utviklingen

På begynnelsen av 1980 fantes det ikke noen mobiltelefoner, men det fantes noe som lignet. En boks på omkring 20 kilo kunne man drasse med seg rundt hvis man absolutt trengte å ringe på ulike tider av døgnet. Av jobb relaterte grunner hadde Ivar tatt i bruk en sånn et par ganger. Etter hvert ble det tekniske mindre og lettere, så det passet inn i en ordinær stresskoffert. De ble da mye mer brukt av store firmaer. Dette åpnet for et marked, og etter kort tid kom det noe som ligner mer på de mobiltelefonene vi har i dag. Den første mobilen han hadde var en Motorola. Den kunne man kalle en mobiltelefon ved den definisjon at man kunne holde den i hånda og ta den med seg rundt. Den var altfor stor og tung for å ha i lomma, men man kunne lett ha den i sekken eller kofferten.

Den teknologiske utviklingen har gjort så han har valgt det yrket han har. «Det har jeg aldri angret på» sier han. Fortsatt er han interessert i både teknologi og data. Han følger med både på jobb og privat og synes det er ganske morsomt. «Det skjer så mye at man ikke klarer å følge med på alt.» Han jobber innen data bransjen og har derfor et lite fortrinn, men han innrømmer at utviklingen går utrolig fort. Helt siden 1989 har han vært i bransjen og på de årene har det skjedd så ekstremt mye. Hvis like mye skal skje i løpet av de neste 25 årene så lurer han fælt på hvordan det kommer til å se ut.

- Kristoffer H. Stokkerud


Tungvint Men Sosialt Hege Stokkerud er en 50 år gammel kvinne fra Nittedal. Hun forteller om hvordan man holdt kontakten på 80 tallet før oppfinnelser som mobil telefoner og internettet. Planlegge i forveien Hege forteller at det ikke var i nærheten så lett å få tak i hverandre før som det det er nå. For å få kontakt med hverandre måtte man enten ringe med fasttelefonen eller oppsøke dem på jobb eller deres hjem. «Det var ofte vi lagde planer i forveien når vi møttes på skole eller jobb, sånn at det skulle være sikkert at vi fikk tak i hverandre.» Planer ble opprettholdt bedre før, man kan så lett få tak i hverandre nå og det gjør det lett å avlyse eller forskyve planer. tar mye færre bilder nå en det hun pleide på 80 tallet. Familie Ferier Å dra på ferie sammen med familie var en selvfølge før. I så å si alle ferier var hun sammen med familie forteller Hege. «Det var da vi hadde tid til å være med slektninger som bodde et stykke unna så da måtte vi jo utnytte det.» Det var også en måte å holde seg oppdatert på livene til de andre i familien. Dette kunne man jo gjøre over telefonen men det var koseligere å gjøre det fjes mot fjes.

begge deler. Når hun vokste opp ble kamera fortsatt sett på som nytt og spennende. «Det var en måte å bevare minner på og vi var veldig flinke til å putte bildene in i album.» Nå er det meste av foto lagret digitalt og hun sier at hun ser på det som direkte ukoselig å samles rundt en pc skjerm for å se på bilder. Det finnes heller ikke en god løsning på dette. Hun har selv ikke tålmodighet til å kopiere ut alle bildene sine. Den digitale utviklingen har gjort hun

Telefonkøer var et stort problem, og så sent som i 1980 stod over 80000 i kø for å få telefon. Med de digitale sentralene ble disse problemene så godt som borte, og i 1997 hadde Norge da et av verdens mest moderne telenett.

Treffes mindre

Tok fler bilder før

På 80 tallet var alt mer tungvint, men vi klarte oss fint. Vi var flinke til å holde kontakten tross kommunikasjons vanskeligheter. Det er så klart positivt at alle er så lett å få tak nå til dags, men det bringer også med seg negativer. Mobil og internett gjør at folk tar mange av samtalene sine digitalt og derfor møter hverandre mindre en hvis de ikke hadde muligheten til dette.

Hun er veldig glad i å ta og se på bilder, men dessverre har hun blitt dårligere på å gjøre

- Kristoffer H. Stokkerud


80 Talls Mote Marit Eriksen i en rød grilldress med niesen sin Tone.

80 tallet var en tid hvor pastellfarger og stort hår var moderne. Alexander Sørsdal (51) forteller hvordan tiden hans var når han var en ungdom og om hva som var populært av både hår og klær. Tekst og Foto: Tina. Sørsdal Eriksen

På 80 tallet var Alexander Sørsdal 18 år. Og han ser positivt tilbake .På hva som var populært på den tiden og hvordan folk så ut. Buksene gikk helt opp til livet og de kunne minne deg litt om en ballong fordi formen gjorde at det så sånn ut som vil si at de var smale oppe og nede (jente og gutte buksene var like) .Jakkene de hadde var korte til livet men man kunne også finne dobbelt spente dressjakker. Western Boots og sykkelsko var også inn da. Sykkelskoene ligner på dressko som vil si tynne og spisse, noe annet som var litt spesiellt på den tiden var jo

slipsene som de hadde de var nemelig lagd av skinn (lær). Og som alt annet fantes alle de forskjellige klærene i pastellfarger .

“ Åh herregud det var ikke mye pent” sier han når han skal

fortelle om favoritt plaggene sine. Olabukser , forskjellige type t-skjorter og en stor baggy olajakke og en lang vinter kåpe var også en av favorittene.

Jenter og Gutter Det var bare en liten forskjell på jente og gutte klærene før . Når jentene var på fest ville de som oftest gå med skjørt og som oftest en lang dressjakke, men eller når det kom til bukser ogsånn så var det ganske likt det guttene gikk med.

Forandring fryder

Stilen nå og før har forandret seg ganske mye , nå er alt mulig når det kommer til plagg men nå finner du jo ikke ballong buksene noe mer og det er jo heller ingen som tørr å gå i de tynne lær slipsene “ det er jo ikke noe populært “sier han men en litt oppgitt stemme. Før så var det jo dobbelt kneppede dressjakker nå er det bare enkelt kneppede dressjakker og heller ikke mye slag på jakkene. Så det er en ganske stor forskjell fra da og nå.

80 talls bikini som en ung Marit Eriksen (kona til Alexander) bruker på en fotoshoot.

En ung Alexander med moderne Briller.


Marit Eriksen med hjemmelagde lapper på buksene sine.

Når det kom til stilen på håret så var det Hockey sveis og permanent stort høyt hår . Hockey sveisen gikk ut på å ha kort hår oppe på siden av hodet og langt hår på nakken. Hockysveis med blonde tupper på Alexander Sørsdal.

Populært

På 80 tallet startet det å komme olabukser med hull i det var noe som var like populært som olabuksene som var langt over midjen og resten av klærene .

“Og brillene på den tiden var spesielle” sier han om det

store fargerike brillene . Man kunne som regel få de i forskjellige farger.

Inspirasjon og Hår

Både kjendisene og andre normale personer hadde som regel samme stil så det var ikke akkurat noen inspirasjon , det var liksom bare moten da.

“ Det er heldigvis ikke populært lengere!” ler han og sier

. Kullrock hår hadde jentene som betyr at det er masse,høyt og stort . Man kan se også at Bon Jovi hadde sånn sveis fordi det var både populært hos jentene og guttene . Men det gikk mest i Hockey sveis på guttene. På 80 tallet startet det også med eksprimitering av farging og striping av hår.

“ Aldri i Verden ! det er jo stygt”sier han om at han ikke kunne klart å gå med de klærene han gikk med før. Det at det kan komme på moten igjen er en liten sannsynelighet.

På denne tiden var det veldig moderne med pastell farger og svært hår /Hockey sveis dette kom i 1984-85. Men selvom pastell tiden kom så kom også punk stilen med som vil si svære hanekammer som ville være i forskjellige farger og jakker og sko med negler på. Brillene de hadde ville også som regel være veldig store og man kunne få dem i mange farger , det var også populært med Ray Ban briller. På 80 tallet så var det mange kjendiser som brukte det som for eksempel Madonna,Michael Jakson og Tom Cruise.

“ Jeg hadde jo striper på Hockey sveisen min nederst!”sier

han og ler enda mer . Men til og med fargingen av håret var like fargerik som moten . Kjediser som Cindy Lauper og Madonna hadde også striper og farger i håret nettopp fordi det var moten da.

Aldri igjen .

Alexander Sørsdal og nevøen sin Simen i matchende klær i lyse blå og rosa.


90 Talls Mote Liv Karine sitt bryllupsbilde med puff armer.

På 90 tallet var det skinn klær ,pels og pastell som var inn. Liv Karine Berg (50) snakker om moten på den tiden

var også populært og gå med men det var veldig dyrt . Vis man hadde strutte skjørt så var det også like mye moderne .

Foto og Tekst : Tina Sørsdal Eriksen

“ Ja jeg hadde , Bikerjakke og skinntigths ,det var det beste jeg visste å gå med !” sier hun

På 90 tallet var Liv Karine Berg 35 år . Og hun ser tilbake positivt på hva som var moderne da og nå. Skinnjakker, pelsjakker,mye sminke og skjeledresse og sløyfe i håret var de hovedmoderne tingene . Men det var også veldig populært med kimonoer med silke tights og sløyfe rund livet .Genserne og toppene skulle være veldig korte og selvfølgelig i mange farger som grønn,gul ,svart og lilla . Kjolene skulle være med puff armer og mønster var også tingen.

Favoritt og Populært.

Det var ikke veldig populært å gå med olabukser som nå , man gikk mere med skinn bukser, ting med blonder på , platå sko så etterhvert fikk skoene tynnere såler og tynnere hæler . Western Boots

fonøyd og blid.

Forandring og Inspirasjon

“Madonna var deisdert favoritten “ sier hun ,innen for in-

spirasjon, uansett hvor mye hun skifta stil så var hun fortsatt like kul og man elsket stilen hennes hver gang. Siden det er mye som har kommet tilbake fra 90 tallet nå så er det ikke en stor forskjell men det har forandret seg litte granne. Det er ikke en fremmed stil men nå ville man ha gått rundt med joggebukser og det ville man ikke ha gjort da vis ikke det var hjemme og man slappet av. Moetn avr kulere før enn nå , men biker jakke ,skinnbukser og skinntights er jo fortsatt

moderne nå. Siden mye er likt så ser man jo ikke en stor forskjell.

Hår og Forskjell Fra 80 til 90.

Det var veldig mye hår og det skulle absolutt ikke være flatt, gjerne litte granne høyt og ikke tuppert. Det skulle være krøllete

“ Jeg pleide faktisk etter jeg hadde dusjet å flette håret mitt så når jeg da sto opp ville det være masse krøller i håret mitt” ler hun og sier . Men

selvom det skulle være høyt og krøllete så måtte du ikke glemme å ha pynt i håret som en sløfye. Og vis du tenker deg Madonna så var det veldig mye av det i håret.

Liv i tyrkia i 1990 men en fin rosa genser og en litt lys blå bukse.


“80 tallet var helt fryktelig”forteller hun ,siden alt

var om bleking og faring i forskjellige farger så var 90 tallet mye bedre siden da gikk man over til en litt mere naturlig stil selvom det fortsatt var mye sminke og mye farger. 90 tallet var den kule stilen og 80 tallet var den grusome stilen, og ja det var en ganske stor forskjell mellom 80 og 90 tallet selvom det forsatt var litte granne likt. Noen ting som var forandret var klærene som topper de var veldig korte men før var de ganske lange . Og sminken var mere dempa enn det var på 80 tallet.

Moten startet i 1991 , da varrutete,korte,puff,skinn,og klær med blonder inn. Det var bare en liten bit som var forskjellig fra 80 til 90 tallet , og det var ikke fargene. Forskjellen var vell at man begynte å få litt rolige sminke og rolige klær selvom det fortsatt var litt mye . 90 talls pelsjakke og med mannen sin Dag Myhre

Ville du ?

“Ja ,jeg går fortsatt med biker jakken , den er det ingen som får , den er prikk identisk som de du får kjøpt nå “ forteller hun , selvom hun

aldri hadde klart å gått med 70-80 talls klær noen gang.

Dag og Liv på ferie i 1990 . Med fargerike klær i Tyrkia.

En av Liv sine favoritter i klesskapet denne kjolen er da fra 90 tallet. Legg merke til hvor lang den er.


Blast From The

Past

Blast From The Past  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you