Page 1

Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége 2015. évi tevékenységeink


A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítója: A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda


Tisztelt Olvasó! A hinduizmus világvallásának hazai képviselőjeként egyházunk immár több mint 25 éve áll a magyar társadalom szolgálatában, értékteremtő tevékenységeivel annak építésén, gazdagításán munkálkodik mind szociális, mind kulturális, de gazdasági és vallási téren egyaránt. A 2015-ös év is e szellemben telt. Kérjük, engedje meg, hogy ezúton is köszönetet mondjunk támogatásáért, jóindulatáért, mely kiemelt fontosságú egyházunk életében, hiszen azt üzeni számunkra, hogy a magyar társadalom elismeri és igényt tart törekvéseinkre. Jó egészséget, munkájához sok sikert és Isten áldását kívánjuk Önnek! Haré Krisna!

 krisna.hu


2015 a környezetvédelem éve

Közösségünk tevékenységei 2015ben a környezetvédelem témája köré épültek. Úgy gondoljuk, a természeti környezet védelme nemcsak közös érdekünk, hanem kötelességünk is. A Földet és a természetet minden kincsével együtt Isten teremtményének, ennélfogva az Ő tulajdonának tekintjük, melyet mi, emberek pusztán használatra kaptunk kölcsön. Úgy véljük, a válságok elmélyülését úgy előzhetjük meg, ha megszüntetjük az előidéző okokat – ez pedig az új szemlélet mellett új életvitelt is kíván mindannyiunktól.

A környezetvédelem jegyében számos ingyenes programot szerveztünk országszerte: zöld háztartás és talajkímélő gazdálkodási kurzust, vegetáriánus főzőtanfolyamot, gyermeknapon ökojátszóházat és rajzpályázatot. Részt vettünk a Föld órája, a TeSzedd, és a WWF település-zöldítési akciójában, valamint egy Erasmus+ pályázati programban. Nevünkhöz fűződik a Szegedi Füvészkert egy parcellájának zöldítése is. Töltse le ingyenes kiadványunkat innen!

 krisna.hu/kornyezetvedelem


kitekintés Első ízben ünnepelték meg az Európai Parlamentben a hindu újév ünnepét, a Dívalit, melyen egyházunk is képviseltette magát. Az est házias�szonya, Neela Gill parlamenti képviselőnő nyitóbeszédében az ünnep egyetemes, felekezeteken átívelő jelentőségét hangsúlyozta. Közösségünk 2015 novemberétől az európai hindu lakosság érdekvédelmi és emberi jogi szervezete, az Európai Hindu Fórum (HFE) tagszervezetévé vált. Sivaráma Swami, egyházunk vezető lelkésze beszédet mondott a Luxemburgban megrendezett, a menekültválság témáját körbejáró World Peace Fórum vallásközi egyeztetésén. A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete csatlakozott a hindu világközös-

ség által a párizsi klímacsúcs alkalmából készített, klímaváltozásról szóló nyilatkozathoz, mely a világvallás követői körében életmódbeli változtatást sürget. Céljaink megvalósításában és központjaink fejlesztésében nagy szerepet játszik az adófizető állampolgárok által felajánlható SZJA 1%-okból származó bevétel. Az elmúlt évek tendenciái alapján megállapítható, hogy egyházunk támogatóinak köre dinamikusan növekszik. A 2014. évi adóbevallások alapján, a 33 800 fő felajánlásának köszönhetően a 4. legtámogatottabb egyházi közösség lettünk. Örömünkre szolgál, hogy az állampolgárok támogatásukkal kifejezik, hogy értékelik és a társadalom szempontjából hasznosnak tartják tevékenységeinket.

 egyhazi.hu


A mindennapok

hล‘sei

a tรกrsadalom szolgรกlatรกban

Technikai szรกm

0389


Ételt az életért program Egyházunk humanitárius tevékenységeit 1989 óta az Ételt az Életért Szegényélelmezési és Mentálhigiénés Program látja el hazánkban. Létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint a program igénybevevőinek évre évre növekvő létszáma. 2015-ben a kiosztott ételek mennyisége meghaladta a félmillió adagot, hiszen országos hálózatunkon keresztül átlagosan napi 2000 rászorulónak biztosítjuk a napi egyszeri meleg étkezést. Négy kiemelt, nagyszabású ételosztásunk alkalmával több mint 100 tonna élelmiszer talált gazdára kistelepüléseken és nagyvárosokban (Pécs, Szeged, Eger, Debrecen stb.), melyek közül a legnagyobb a közismert Blaha Lujza téri ételosztás. Akcióinkhoz az év során több mint 400 civil önkéntes,

illetve számos híresség is csatlakozik, óbudai rendezvényeink rendszeres résztvevője Bús Balázs, helyi polgármester. A Szegénység elleni küzdelem Világnapja alkalmából hat egyházzal karöltve szerveztünk vallásközi ételosztást, melyhez a partner egyházak személyes jelenlétükkel, valamint adományaikkal járultak hozzá. 2015-ben nyitotta meg kapuit a Somogy megyében található, Marcali kistérség rászorulóit ellátó új ételosztó pontunk. Közösségünk a nepáli földrengés áldozatainak megsegítésére adománygyűjtést kezdeményezett, a támogatásból a helyi hívők ételt, eszközöket és orvosi ellátást nyújtottak a károsultaknak.

 karitativ.hu


Krisna-völgy A Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) által legjelentősebb európai ökofalunak tartott Krisna-völgy az ősi indiai hagyományokra épülő vallásos, egészséges és erőszakmentes élet archetípusa. A közel 280 hektáros farmközösség ennek köszönhetően hazánk egyik jelentős turistacélpontja is, s mindez a színes vendégváró programok eredménye is. Az év során sor került itt Virágfesztiválra, Tehénkihajtó, Arató- és Édességfesztiválra. A közel tízezer fős Krisna-völgyi Búcsú díszvendége ezúttal Móring József Attila országgyűlési képviselő, Somogy megyei fejlesztési biztos volt. A háromnapos Balaton-közeli nyári rendezvény Magyarország legnagyobb füst- és alkoholmentes családi fesztiválja.

Az 1993 óta Krisna-völgyben működő önfenntartó biogazdaság sikere az Öko-völgy Program munkatársai által végzett beható kutatómunka eredménye. A tapasztalatokat feldolgozó Beszélgetések az önellátásról című kiadvány-sorozatnak immár a második kötete látott napvilágot. A 150 fős ökofaluban működő akkreditált általános iskola tanulói létszámának növekedése miatt 2015-ben megkezdték az intézmény bővítését, mely továbbra is megújuló energiaforrások használatával működik majd. Krisna-völgyben látogatást tett a Debreceni Egyetem Ajurvéda Tanszékének vezetője, Dr. M.S. Baghel professzor, aki szakmai előadást is tartott az érdeklődőknek.

 krisnavolgy.hu


Hosszú Zoltán, Krisna-völgy templomának igazgatója „Az egyházak környezetvédelmi szerepéről” című, Földművelésügyi Minisztérium által szervezett konferencián.


Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Az 1998-ban akkreditált főiskola India ősi tudáskincsének és hagyományainak oktatásával foglalkozik hazánkban. Tagja a Magyar Jógaoktatók Szövetségének és aktivitásának, képzett pedagógusainak, valamint gazdag könyvtárának köszönhetően Európában egyedülálló lehetőségeket nyújt hallgatóinak. Képzésein, vaisnava teológus BA és MA szakon, valamint vaisnava jógamester BA szakon több mint 300 hallgató tanul. A Föld megóvása volt a témája főiskolánk évenként megrendezésre kerülő Létkérdés Konferenciájának, melyen ezúttal is neves előadók szólaltak fel, többek között Hetesi Zsolt, Vida Gábor, Sivaráma Swami és Fatér Barna. A Jóga Világnapján az Indiai Köztársaság Nagykövetsége hivatalos rendezvényének kiállítójaként és előadó-

jaként vettünk részt. A Napforduló Jógafesztiválon, valamint különféle kampányok és kurzusok keretében népszerűsítettük a jóga egészségmegőrző hatását. 2014 óta minden szemeszterben másmás világvallás képviselőit hívjuk meg nyilvános vallásközi beszélgetésre. 2015-ben a judaizmus tudós gyakorlói, Köves Slomó, Szécsi József, Darvas István és Róna Tamás segítségével tártuk fel a teológiák hasonlóságait és különbözőségeit. Főiskolánk a magyar jógaoktatók anyagi és erkölcsi támogatása és ösztönzése érdekében megalapította a „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat”. Az évenként átadásra kerülő díj a magyar jógaoktatók által elérhető első kitüntetés.

 bhf.hu


Rendezvények Egyházunk a magyar nagyközönség számára mind hitéleti ünnepek, mind nyilvános fesztiválprogramok szervezésével igyekszik bepillantást engedni India ősi kultúrájába. Az európai lakosság körében is egyre népszerűbbek India időtálló bölcseletei, gasztronómiája, zeneművészeti hagyományai, jógatradíciója és az egészségmegőrzés tudományát bemutató ajurvéda.

Vidéki templomaink, központjaink és a Lélek Palotája néven elhíresült budapesti kulturális központunk tematikus rendezvényekkel kedveskedett az érdeklődőknek, ahol az egészségmegőrzés és az alternatív gyógyászatok, a vegán és vegetariánus gasztronómia, az ősi védikus kultúra, a gyermekek nevelése valamint az idősek gondozása kapott fő szerepet.

Az év során 15 nagyobb vallási ünnepre és fesztiválra került sor az országban, melyek közül a vallási toleranciát képviselő budapesti Szekérfesztivál, illetve a háromnapos Krisna-völgyi Búcsú váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

Részt vettünk az Emberi Erőforrás Minisztériuma által szervezett „Közös úton” – Az európai vallások helyzete, a magyarországi hívő közösségek együttélése című vallásközi konferencián Tihanyban.

Emellett azonban jelenlétünkkel számos zenei és ifjúsági fesztiválon biztosítottunk mentálhigiénés gondozást és ételosztást, hogy az élvezeti szerek hasz­­­­nálata miatt leg­­­­inkább veszélyeztetett csoportok számára pozitív megoldásokat mutassunk be az élet élvezetére.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatban ezúttal is több száz látogató tért be központunkba, ahol többek között régészeti előadáson vehettek részt.

 facebook.com/mkthk


Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Társadalmi Kapcsolatok és Sajtóiroda

© 2016 MKTHK Minden jog fenntartva! A kiadványból származó eredeti szövegek, képek, képernyőkivágások és egyéb anyagok használatához az kiadvány tulajdonosának írásos engedélye szükséges.

Hare Krsna ∙∙ ∙ Hare Krsna ∙∙ ∙

Krsna ∙ ∙ ∙ Krsna ∙∙ ∙ Hare Hare Hare Rāma Hare Rāma

Rāma Rāma Hare Hare

Mi történt 2015-ben?  

Egyházunk fontosabb múlt évi tevékenységeiről, kampányairól, eredményeiről olvashat, ha ide kattint. Idén is számítunk Önre, csatlakozzon ak...

Mi történt 2015-ben?  

Egyházunk fontosabb múlt évi tevékenységeiről, kampányairól, eredményeiről olvashat, ha ide kattint. Idén is számítunk Önre, csatlakozzon ak...

Advertisement