Page 1

KRISTINE NOODER | MR3B | PROEVE VAN BEKWAAMHEID

BORRELEN IN BOS EN LOMMER WIJKSPECIAL

GESCHIEDENISLESJE

ALLES OVER GEBOUWEN IN DE WIJK

RECEPT

DE ENIGE ECHTE BOLO-KOFFIE!

PATTY ROTTIER EEN LOCAL MET EEN TOP 10


INHOUD

4-5 GESCHIEDENISLESJE Een artikel over Bos en Lommer en zijn geschiedenis. Ook lichten we de geschiedenis van een aantal gebouwen in BoLo uit. 6-7 QUOTE Dat zeg ik toch? 8-9-10 INTERVIEW Patty woont in Bos en lommer en vertelt ons alle hot-spots in de wijk. Waar moet je zeker heen als je in de buurt bent? 11 UITGAANSAGENDA Een zeer speciale to-do agenda. Dit keer draait het om poium Mozaiek, die dichtbij Bos en Lommerplein te vinden is. 12 PUZZLE Een BoLo-woordzoeker speciaal voor jou! 13 DE VERSE BAKKER Een authentieke bakker die te vinden is in BoLo. Wat voor lekkers valt daar te ontdekken? 14-15 RECEPT Altijd al willen weten hoe je een BoLo koffie maakt, of geen idee wat het uberhaupt is? Check dan deze pagina.

2 MokumMagazine

De BoLo Special! Bos en Lommer staat voor zijn inwoners beter bekend als BoLo. In Amsterdam West is deze upcoming wijk te vinden, vlakbij de Baarsjes. De buurt is zeer multi cultureel en altijd erg gezellig. Maar vooral: genoeg leuke horeca tentjes te ontdekken! In deze special nemen we je voornamelijk mee op een culinaire en gezellige reis. Wat zijn de hot spots in deze wijk en wat voor lekkers valt er te halen? Verder is er nog een geschiedenislesje en een woordzoeker om te kijken of je er wat van hebt opgestoken. Veel plezier met het lezen van de enige echte BoLo Special!


COLUMN

Werken en wonen in BoLo

Op 19-jarige leeftijd verliet ik het ouderlijke nest om in de grote stad te gaan wonen. Ik kon een studentenkamertje krijgen in Bos en Lommer, te Amsterdam West. Dit was slechts vijf minuten fietsen naar mijn school waar ik destijds studeerde. Ideaal! Ik woonde op het Gibraltar en had een kleine zolderkamer waar het ‘s winters ijskoud was en zomers bloedheet. Vergeleken met mijn normale leventje in West-Friesland, had ik nog nooit zoveel culturen per vierkante meter meegemaakt. Het viel me op dat de mensen ontzettend aardig waren en ik voelde me al snel thuis. Wonen in Amsterdam is natuurlijk niet goedkoop, dus al snel had ik een bijbaan. Ik besloot in de bediening te gaan werken bij een plaatselijk café: Café Pistou. Ik was er zelf nog nooit geweest, maar ik kende het van de tramhalte die ernaast stopte. Snel vond ik mijn plek bij deze leuke mensen. Werken in Bos en Lommer als serveerster is anders dan dat ik gewend was. De mensen die langskwamen waren vaak bewoners uit de buurt. Al snel wist ik hun namen en wat zij altijd bestelden. Het was altijd gezellig als ze langs kwamen. Dan hingen ze aan de bar om even bij te kletsen over de buurt, de nieuwe ontwikkelingen en wat zij van onze concurrent vonden. Begrip voor mijn harde werken was er ook; als ik even geen tijd had voor een kletspraatje vermaakten zij zichzelf wel. Als ik vrij was ging ik zelf ook altijd even een borreltje doen op het terras bij Pistou. Er was altijd wel iemand te gast met wie ik even ging babbelen, dus ik kwam vaak in mijn eentje. Ik had een geweldige tijd met deze bijbaan. Ik vond het ontzettend jammer dat de eigenaar het besloot te verkopen om persoonlijke redenen. De hele buurt kwam opdagen toen “het laatste avondmaal” geserveerd werd. Ik hoor regelmatig de naam café Pistou vallen in Bos en Lommer en dan denk ik weer terug aan deze leuke periode, waar ik zo’n drie jaar gewoond heb. De leuke mensen uit deze buurt hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen en ik heb fantastische herinneringen eraan overgehouden. Of ik terug zou verhuizen? Wie weet!

Gastredacteur Kristine Nooder


GESCHIEDENIS

Bos en Lommer:

Welke gebouwen houden zich schuil in deze wijk?

Bos en Lommer; je hebt er vast over gehoord of je bent er weleens geweest. De wijk is begrensd aan de Haarlemmerweg aan de noordzijde en aan de zuidzijde is de Jan van Galenstraat. Waar komt dit stadsdeel vandaan en wat voor schatten zitten verscholen in deze wijk? We gaan terug in de tijd van het ontstaan van BoLo en zijn opvallendste gebouwen. Er was eens een boerenhofstede langs de Sloterdijkermeerweg die Sloterdijk met de Sloterdijkermeerpolder, nu de Sloterplas, verbond. Deze werd gesloopt in 1940 en ligt nabij het Bos en Lommerplein. Ook dit plein is dus vernoemd naar deze boerenhofstede. Rondom dit plein, dat nu alledaags druk is met marktkraampjes, zijn de straten vernoemd naar historische boeken en toneelstukken. De Bos en Lommer is onderverdeeld in acht buurten: Landlust, Gibraltarbuurt, Gulden Winckelbuurt,Erasmusparkbuurt, Robert Scottbuurt, Laan van Spartaan, Kolenkitbuurt en ook het oude dorp Sloterdijk. De wijk valt onder Stadsdeel Amsterdam-West. Het woord “Lommer” betekent “de schaduw van de bladeren”, maar wordt figuurlijk gezien als bescherming. De wijk is dus eigenlijk vertaalt “de bossen en bescherming!” De straten In Bos en Lommer zijn er ook straten vernoemd naar familie van Willem de Zwijger, zeeslagen, zeehelden en sporthelden van vroeger. Leuk weetje: De Zwijger, eigenlijk Willem van Oranje, werd zo genoemd door zijn vijanden. Die ergerden zich aan het feit dat meneer van Oranje nooit het achterste

van zijn tong liet zien tijdens diplomatieke gesprekken, en werd dus als ontrouw gezien. Je vindt in Bos en Lommer voornamelijk middelhoge gebouwen van vier etages. De gebouwen zijn benut als woningen, maar ook op de begane grond vind je winkels, café’s, kinderdagverblijven en nog een hoop andere openbare ruimtes. Zo valt er genoeg te ontdekken voor de nieuwkomer en voor de huidige ‘BoLo’er’ zijn er genoeg voorzieningen. Bijzondere gebouwen Een van de opvallende gebouwen in deze wijk is de Pniëlkerk, die officieel niet meer wordt gebruikt als kerk. Dit gebouw heeft als bijnaam “Theelichtje” vanwege zijn lichte en vriendelijke uitstraling. Deze staat langs de Bos en Lommerweg. Hedendaags bevindt zich daar nu Podium Mozaïek. Hier zijn verschillende voorstellingen te zien, maar je kunt er ook terecht voor een lekker kopje koffie. Ook valt er ontbijt, lunch en diner te scoren! Een andere bijzondere kerk in deze buurt is de Opstandingskerk. Deze grenst aan het Bos en Lommerplein en wordt, doordat deze in de Kolenkitbuurt staat, de Kolenkit genoemd. Dit gebouw is ontworpen door Marius Duintjes en gebouwd tussen 1955-1956. De kerk moest


een sociaal-maatschappelijke rol gaan vervullen. Er staat een lange klokkentoren van zeker 48 meter hoog, niet te missen dus! Het gebouw is een icoon in Bos en Lommer en de kerk is zo opvallend dat deze sinds 2007 op de monumentenlijst staat. Aan het Bos en Lommerplantsoen staat ook een gigantisch aquarium. Althans, zo wordt het GAK- gebouw (Gemeenschappelijk Administratiekantoor) genoemd. Door het groene glas kreeg het gebouw deze bijnaam. Tijdens de opening in 1960 was dit een van de modernste en grootste gebouwen van Nederland. In 2005 kwam het gebouw leeg te staan, maar al snel werd de loze ruimte opgevuld met studentenwoningen. Op de Haarlemmerweg vind je ook een korenmolen, genaamd “De Bloem�. Deze molen uit 1768 heeft zijn naam uit het bolwerk te danken. In 1866 werd de molen gekocht in verband met uitbreidingsplannen in de omgeving van zijn toenmalige eigenaar, alleen konden deze uitbreidingen geen doorgang vinden. Daardoor konden de eerdere eigenaren tegen een lage prijs de molen weer terugkopen. Dat was te verklaren omdat de

gemeente de Marnixstraat wilde aanleggen en de molen eigenlijk in de weg stond. Daarom werd de molen gesloopt in 1877 en de onderdelen opgeslagen voor herbouw op de plek in Bos en Lommer waar hij nu staat sinds 1878. Voorheen stond deze op de Bloemgracht. In 1931 werk de molen verhuurd aan een firma die het bouwwerk heeft gemoderniseerd door er een elektrische maalstoel in te plaatsen zodat er doorgewerkt kon worden als er geen wind was. Tot begin jaren zeventig werd de molen ook opengesteld voor bezichtiging en konden mensen een koffietje drinken. Er heeft zelfs nog van 1967 tot 1998 een specerijenhandel gezeten. Er is rondom deze molen dus een hoop gebeurd! Welk van deze gebouwen zou jij graag in levenden lijve willen zien? Ze zijn zeker de moeite waard om ze live te bekijken in de vrolijke straten van Bos en Lommer!

MokumMagazine 5


“Je vindt in Bos en Lommer voornamelijk middelhoge gebouwen van vier etages. De gebouwen zijn benut als woningen, maar ook op de begane grond vind je winkels, café’s, kinderdagverblijven en nog een hoop andere openbare ruimtes. Zo valt er genoeg te ontdekken voor de nieuwkomer en voor de huidige ‘BoLo’er’ zijn er genoeg voorzieningen.”


ADVERTORIAL

DRINK HOT BREAK FAST LUNCH WELL Local Hero Jan van Galenstraat 92H Amsterdam


INTERVIEW

Top 10 Cafés Welke hotspots in BoLo je volgens de local niet mag overslaan!

Patty is 35 jaar en woont samen met haar verloofde en twee katten in Bos en Lommer, op de derde verdieping. Ze is dol op Amsterdam, wielrennen hardlopen door het park. Volgens haar zijn de volgende cafés echte hotspots in Bos en Lommer, in willekeurige volgorde. Het Wilde Westen Bos en Lommerplanstoen 1 | Open ma-zo van 09:00-01:00 | vrij en za van 10:0003:00 “Het Wilde Westen zit onder het oude GAK gebouw. Het is er heel ontspannen en je kan er ook tafeltennissen of met de gokkast in de weer. Ik ga daar heen met vrienden, omdat ik het leuk vind om ook iets te dóén als je met vrienden bent. Op zaterdagochtend ga ik daar vaak de krant lezen samen met een BoLo-Breakfast. Dat is een ontbijtje voor 5 euro! Er is altijd plek, omdat het pand ontzettend groot is. Dat is zeldzaam in Amsterdam” Terrasmus Erasmuspark 1 | Open ma-do 10:00-18:00 | vrij, za en zo 10:00-19:00 “Deze plek zit in het Erasmuspark en is overdag ontzettend leuk. Er is een oude keet en daar kun je heerlijk IJwit van Brouwerij ‘t IJ van de tap drinken. Er is wel een speeltuin, dus doordeweeks kunnen er best wat kinderen rondlopen, maar lekker op een zonnige dag kun je hier heerlijk vertoeven.”

8 MokumMagazine

Café van de Buurt Gerard Callenburgstraat 70H | Open ma-zo 10:00-23:00 | vrij en za 10:00-00:00 “Dit café wordt gerund door twee mensen uit de buurt en het is ingericht als een soort knusse huiskamer. Amsterdam is een anonieme stad, maar in dit café kom je echt je buurtgenoten tegen. Ook organiseren ze een keer in de maand een homemade pubquiz. Hierin zijn vragen over BoLo verwerkt!”


Local Hero Jan van Galenstraat 92H | Open woe-vrij 08:0017:00 | za en zo 09:00-17:00 “Een typisch koffietentje dat je vaker tegenkomt, maar met twee ontzettend leuke eigenaren. Dat vind ik erg belangrijk; als er leuke mensen zijn. Deze mensen onthouden je gezicht en zijn erg open. Hierdoor kom je graag terug.” De Biergrill Bos en Lommer 313 | Open ma-do 16:00-00:00 | vrij en za 14:00-02:00 | zo 15:00-23:00 “Voor de speciaalbiertjes van de tap moet je bij de Biergrill zijn. Een ontzettend gave tent! Het is heel tof ingericht, een beetje Amerikaans met kentekenplaten aan de muur en van die hoge barkrukken. Op het terras staan lange picknicktafels om gezellig met velen te zitten. Om een lekker biertje te drinken kun je hier ‘s avonds zeker goed terecht.” Selma’s Jan van Galenstraat 70H | Open ma-vrij 08:3017:00 | za en zo 09:00-18:00 “Dit is een Noors café met veel lekkere gerechten, waaronder ook mijn guilty pleasure: cinnamon buns. Het is een oma’s recept die de chef gebruikt en dat vind ik leuk. Hier roken ze de zalm in de tuin, zodat je echt een Noorse smoked salmon krijgt.”

Podium Mozaiek Bos en Lommerweg 191 | Open ma-zo 10:0000:00 | vrij en za 10:00-01:00 “Wat ik leuk vind aan Podium Mozaïek is het grote terras met bijna altijd plek. Je kunt er elke zondag aanschuiven voor de Turkse lunch. Ze serveren vaak Mezzes; dat is een soort Turkse tapas met allerlei kleine gerechtjes. Er zijn ook allerlei optredens, maar daar ben ik zelf nog nooit geweest. “ Wil je weten welke optredens in het theater van podium Mozaïek zijn? Check bladzijde 11 voor een agenda!

Lees verder op de volgende pagina! MokumMagazine 9


Café Sportpark Jan van Galenstraat 132 | Open ma 14:0022:00 | di-zo 14:00-01:00 | vrij en za 14:0003:00 “Een typisch café dat er al lang zit, waarvan ik hoop dat het blijft! Het is een bruin café met een biljarttafel in het midden en elke zondag voetbal. Hier verzamelt zowel hip Amsterdam als oude Amsterdammers zich om samen Ajax te kijken. Ze serveren bittergarnituur, blokjes kaas en leverworst met vlaggetjes erop, heel ouderwets maar ontzettend leuk! “ Buurman en Buurman Mercratorstraat 171 | Open ma-do 17:0000:00 | vrij en za 16:00-02:30 | zo 16:0000:00 “Dit ligt aan het Erasmuspark. Het terras heeft het langste zon in Bos en Lommer, dus dit is de perfecte plek om tot laat te blijven zitten. Het is er daardoor druk, maar er zijn onwijs lekkere pizza’s er zijn ook een heleboel vegetarische opties! Er is een hele relaxte sfeer.” Is er iets waar je van gehoord hebt of juist mist in de wijk? “Waar ik nog nooit geweest ben maar wel over gehoord heb is Bar Roseval. Dat schijnt ook een leuk terras te hebben. Daarnaast is er ook iets wat echt ontbreekt in Bos en Lommer. Ik mis heel erg een plek waar je de hele avond kan dansen. Gewoon een fijne dansvloer om met vrienden heen te gaan zou ik wel leuk vinden hier in de buurt!”

De foto’s met Patty zijn genomen op de Kinderboerderij Nieuw Bos en Lommer, in het Wachterliedplantsoen in Amsterdam. Openingstijden: Maandag: Gesloten Dinsdag t/m Zondag: 11:00 tot 16:30

10 MokumMagazine


MokumMagazine 11


12 MokumMagazine


ADVERTORIAL

MokumMagazine 13


RECEPT: BOLO KOFFIE

De BoLo koffie! Er valt over te discussiëren of dit een echt lokaal recept is of een nageaapt idee. Regelmatig wordt het nog besteld bij lokale horecagelegenheden in de wijk. Echter staat de koffie met tonic recept online als een Tonic Espresso. Lokaal recept of niet, dat neemt niet weg dat het een verfrissend zomers drankje is! En niet te vergeten: gemakkelijk thuis te maken. Benodigdheden • Een glas (Tip! Leg je glas een uurtje in de vriezer voor een extra ijzige koffie!) • Koffiezetapparaat met espresso stand • Koffie (liefst een sterke voor de espresso) • Tonic • IJsklontjes • Citroen en/of limoen

14 MokumMagazine


1 Vul een koel glas met ijs en giet hierover de

3 Giet de koffie langzaam in het glas met ijs en

tonic. Zorg dat het een ruim glas is zodat

tonic, zodat er mooie laagjes ontstaan.

alle ingrediĂŤnten erin passen. 2 Zet een espresso zoals je gewend ben bij

4 Voeg eventueel nog een schijfje citroen of

jouw koffiezetapparaat. Zorg voor een lekker

limoen toe voor een extra frisse smaak. Als alle

sterk bakkie. Als je niet zo van de sterke koffie

ingrediĂŤnten in het glas zitten, voeg dan nog

bent, kan je het met gewone koffie doseren.

een roerstaafje, rietje of stampertje toe.

Nu

is

je

BoLo Koffie klaar! Eventueel kun je crushed ijs ge-

bruiken voor een nog koudere sensatie en het cocktail-gevoel. Deel jouw koffie op social media met de hashtags #BoLoKoffie #MokumMagazine zodat wij alle resultaten kunnen zien! Enjoy your coffee! Resultaat zien? Check de achterkant!

1

2

3

MokumMagazine 15


16 MokumMagazine

4

Mokum magazine BoLo  
Mokum magazine BoLo  
Advertisement