Page 1

NIET-KLASSIEK KLASSIEK MADE IN TONGEREN U IT GE VOE RD I N LI M BU RG

PRESSURE

COOKING F E S T I VAL VR 20 JUNI T E M ZO 29 JUNI 2014


SPECIALE DANK DaniĂŤlle Gielen, voor haar tomeloze enthousiasme en onbetaalbare (communicatie)adviezen Marije van den Berg, de fluitende fotografe, voor haar prachtige beelden jaar na jaar Luc Schreurs, vormgever van deze brochure en zoveel andere zaken Frank Peters, huispianist en baken, geestdriftig ambassadeur voor B-Classic Onze ploeg vrijwillige medewerkers, zonder hen geen festival! De eigenaars van onze locaties, ook zonder hen geen festival!


het festival waar een intense live-beleving primeert! In 2014 organiseert B-Classic een tweede festivaleditie volgens de Pressure Cooking formule: Een dertigtal internationale en nationale musici verblijven gedurende de hele festivalperiode in Tongeren. Dagelijks repeteren zij nieuwe werken, telkens in een andere bezetting. Op het einde van elke dag gaan ze het podium op voor een buitengewoon concert met een onherhaalbare chemie! Tongeren is de broedplaats, het laboratorium waar alles ontstaat. Vanuit deze festivalstad wordt het resultaat van de Pressure Cooking uitgevoerd op podia in Limburg. Op locaties die uniek zijn en veelal niet opengesteld worden voor publiek. De rode draad doorheen het festivalprogramma is de Oost-Europese volksmuziek. De zigeunermuziek en Balkan, Klezmer, Roemeense, Hongaarse, Turkse en Griekse volksmuziek kennen geen traditie van muzieknotatie en worden auditief doorgegeven van speler naar speler. Geleidelijk aan evolueert de muziek naargelang de invloeden die de muzikant ondergaat. In de eerste helft van de 20e eeuw waren veel Europese componisten in de ban van de volksmuziek. Zij hadden een grote belangstelling voor de eigen regionale muzikale erfenis. De volksmuziek werd een belangrijke inspiratiebron. Bela Bartok en Zoltan Kodaly kregen internationale bekendheid met hun nauwgezette transcripties van de Oost-Europese volksmuziek en waren daarmee de grondleggers van de etnomusicologie. Samen met Leoš Janácek en Bohuslav Martinu vormen ze de hoekstenen van het klassieke programmaluik in 2014. Gedurende de tien festivaldagen zal een uiterst heterogeen festivalcollectief de ‘originele’ volksmuziek confronteren met klassieke werken die hierin hun oorsprong kennen. Klassieke muzikanten zullen op het podium buitengewone allround volksmuzikanten ontmoeten. Wij wensen u een intense festivalbeleving! Bob Permentier Kris Jannis Intendant Festivalmanager

1


2 Š Maryse Leysen


KOEN VANMECHELEN

Festivalpeter

B-Classic beantwoordt perfect aan de contouren van Koen Vanmechelens reflectie over de manier waarop de mens keer op keer zijn identiteit probeert te vormen en te verankeren: via strijd, verovering van ruimtes en geesten, via destructief gedrag en wederopbouw. Maar ook via de voortdurende herdefiniëring van grenzen, een proces dat altijd met de nodige offers gepaard gaat. Zonder strijd is er geen leven, noch groei. Bij Koen Vanmechelen gaat het over het doorbreken van de eicel, van het ei, van het membraan van de wereld. Het ei als de kiem van het leven. Vanmechelens oerdrang gaat niet om de strijd tegen ‘de ander’. Integendeel: de ander, dat ben ik. Kruising en versmelting of bioculturele diversiteit is onze enige deur naar elders. “Kip en ei leiden tot een kritische beleving van het heden en het verleden. Voor de kunstenaar vormt dat een ideaal vertrekpunt om een symbiose tussen vroeger en nu te zoeken voor de toekomst”. Een sterkere metafoor is haast niet te bedenken voor het B-Classic Pressure Cooking Festival.

Beter, best, body, bitter, bont, blits, blozend, bezig, bijzonder, bondig. Botweg: B-Classic Koen Vanmechelen

3


2


VERTALING VAN HET ‘KLASSIEKEMUZIEKS’ DOOR GUY VAN NUETEN EN DIMITRI VERHULST Zoals vele organisatoren is B-Classic op zoek naar een nieuw publiek. Voor veel mensen heeft klassieke muziek echter nog altijd een te hoge drempel. B-Classic spant zich in om die drempel actief te verlagen, o.a. door openingen te zoeken in de communicatie. Een recent voorbeeld hiervan is de classical comeback video. B-Classic liet regisseur Raf Reyntjens een videoclip maken op de 9de symfonie van Dvorak. Twerkende dames als knipoog naar de huidige clips in de popwereld! B-Classic wil hiermee een jongere generatie aanspreken die onmiskenbaar leeft in een beeldcultuur. Meer info over dit project vindt u op www.b-classic.be/nl/classical-comeback-video. Ook voor deze brochure zochten wij nieuwe wegen om een breder publiek te bereiken. Het klassieke jargon is voor velen onbegrijpelijk. B-Classic klopte daarom aan bij Guy Van Nueten. Als oorspronkelijk klassiek geschoold muzikant, kan hij zich inleven in de materie van het festival. Hij spreekt de taal van de muzikanten en de programmator. Maar vanuit zijn liefde voor de discipline is hij ook vragende partij om de klassieke muziek te vertalen naar een breder publiek. Hij is hiervoor de geknipte tolk want hij heeft meegewerkt aan tal van gelauwerde niet-klassieke projecten. Hij slaagt er bovendien perfect in om de spreidstand te maken tussen klassieke muziek en andere hedendaagse kunstdisciplines als dans, theater en film. En dat ‘vertalen’, dat mag letterlijk genomen worden. Zijn opdracht was om een nieuw publiek, in een taal die zij begrijpen, warm te maken voor wat er zich op de scène zal afspelen. Voor iedereen die klassieke programmateksten Chinees vindt, maar zich wel eens wil laten verleiden tot een klassiek concert. Voor het schrijven van de teksten zat Guy Van Nueten op een tandem met niemand minder dan Dimitri Verhulst, schrijver en groot liefhebber van klassieke muziek. Beiden beluisterden ze het volledige programma van het Pressure Cooking Festival 2014. In een inleidende tekst geven zij hun interpretatie en vertaling van de muziek doorheen het hele festival. Bovendien schreven ze een aanbeveling bij 2 specifieke concerten. Wij wensen u veel leesgenot!

5


MUZIEK UIT DE REGIO VAN DE MUZIEK Dimitri Verhulst Terugkeren naar een stad waar je zielsveel van gehouden hebt is ook weerkeren naar jezelf, naar wie je was toen je eerder deze stad bezocht. En vaak ook: naar wie je was toen je voor het allereerst voet zette op die toen nog grotendeels blinde kaart van je levenswandel. De man naar wie ik telkens heb terug te reizen aan de oevers van de Vltava is, vrees ik, dan ook niet de meest evenwichtige. Toen ik de plavuizen van Praag voor het eerst onder de zolen kreeg was ik een snotneus. Achttien. M’n haar stond lang en ongeschoffeld op m´n kop, hing als een hangmat in mijn nek. Ik droeg basketschoenen van een merk zonder betekenis, blauwe, met gaten in, links zowel als rechts, ter hoogte van de dikke teen. Schoenen die ik niettemin uitriep tot de best zittende ooit, en die ik mijn onafscheidelijkheid zwoer. Maar ook schoenen zijn het eeuwige leven niet gegund. De koperroeste koepels van de Gouden Stad zag ik voor het eerst vanuit een autocar, als leerling, op wat heette: ‘eindejaarsreis’. Tal van klasgenoten hingen op dat voor mij o zo sacrale ogenblik met hun hoofd in een ruime zak, lijkbleek, te braken. Aannemelijk en eigenlijk ook wenselijk zou de verklaring voor deze massaal gedeelde kotsbeleving het feit zijn geweest dat wij eerder die dag het concentratiekamp van Buchenwald hadden bezocht, een ‘belevenis’ die elke onderwijsinstelling hoger dient in te schatten dan het wiskundig gegoochel met asymptoten.. ‘s Middags hadden we een broodje gegeten en Lucky Strikes gerookt in Dresden, een stad die 45 jaar na de oorlogsgruwel nog altijd puin ruimde. En even voor het binnenrijden van Praag waren we een ander vernietigingskamp gepasseerd, dat van Terezin, alwaar Arbeit net zo frei machte als het in Auschwitz deed. Kotsen zou de historische plicht moeten zijn van elkeen die via Sachsen de Bohemen binnenvalt. Maar het ware verkeerd geweest de laatstejaarsstudenten van het Sint-Hiëronymuscollege uit het provinciale Sint-Niklaas te feliciteren met hun blijken van diepmenselijkheid. De zure geur van braaksel in de bus was te danken aan de lachwekkend lage prijzen die de Oost-Duitsers voor hun kolossale bierpotten hadden gevraagd. Vele jongens hadden de vorige nacht hun alcoholische maagdelijkheid verloren en twijfelden plots aan hun voornemen ook die andere maagdelijkheid tijdens deze reis achter te laten, bij één van de vele hoeren in Praag, veelal Russische, waarvan werd verteld dat ze net zo smakelijk en goedkoop waren als de pils.

7


Net voor wij de Vltava overstaken legde onze leraar boekhouden volkomen pathetisch en theatraal ‘Ma Vlast’ van Bedrich Smetana op. Luid, overigens. Het gros van mijn makkers kreeg al koppijn van klassieke muziek zonder dat er aan de beluistering een Duits bierfeest was voorafgegaan. Nog bleker werden hun tronies, nog aangrijpender hun smeekbede om een aspirine. En zo, op de tonen van een stroperig symfonisch gedicht, doemde de stad van de honderd torens op. Wij hadden de brug nog niet helemaal overgestoken, of ik hield er al van, van die stad. De tol die ik daar de rest van mijn leven voor betaal, is dat ik aan boekhouden denk, telkens wanneer de radio Smetana door de ether jaagt. *** Ik twijfel nog of Praag de mooiste hoofdstad van Europa is. Het zou ook Stockholm kunnen zijn. Het doet er niet zo toe. Praag is wel de stad die ik stiekem nog eens met een schrijfsel wil eren, een novelle, een essay, zoiets. Het klinkt blufferig, ik weet het, maar ik ben de tel kwijt hoe vaak ik er geweest ben, in Praag zowel als in andere delen van het land dat ik nog altijd oubollig Tsjechoslowakije noem. En altijd weer, bij ieder bezoek, voel ik er de hoge nood om een concert mee te pikken. Tijdens mijn eerste bezoeken waren de concertgebouwen leger dan vandaag, omdat klassiek voornamelijk werd geassocieerd met het oude communistische regime. Biografieën van componisten waren ‘veilige’ literatuur en werden massaal uitgegeven. Vinylplaten van Frank Zappa echter kon je werkelijk overal vinden. En dat getuigt van goede smaak. De passie voor de klassieke muziek is nadien bij de bevolking snel teruggekeerd. Er is niks aan te doen, Tsjechoslowakije, of Tsjechië zo je wil, is muziek. Dat was het overigens ook al lang voor ik er kwam: Dvorak is namelijk, samen met figuren als Grieg, het soort componist waar jonge instappers in de klassieke muziek een boon voor voelen. Dus jazeker, ik zal een jaar of 13 zijn geweest toen ik de ‘Slavische Dansen’ van Dvorak grijs draaide. Vandaag kan ik daar nog maar moeilijk naar luisteren, maar dat neem ik die Slavische dansen zelf allerminst kwalijk. Ook Dvoraks befaamde Nieuwe Wereldsymfonie is een prille gezel geweest op mijn muzikale wandel, als bij vele mensen neem ik aan, en misschien kijk ik uit naar de dag dat ik de overconsumptie van dit opus weer te boven kom. Ook Smetana hoort overigens tot het slag componisten waar je als beginnend melomaan wild van wordt. Er is geen Smetana te vinden in de programmatie van B-classic. Wel een hoop Bohuslav Martinu, de zoon van een schoenmaker, die als geen ander wist dat leven niks anders is dan zolen slijten. De kunst van het lopen is hem nog goed van pas gekomen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog; anders was ook hij waarschijnlijk in het kamp van Terezin terechtgekomen en werd hij een van die componisten op een verzamelcd, herdenkende de onbekend gebleven musici die via de schoorsteen waren verdwenen. 8


Ik geloof dat nonetten een werkwoord is dat vaker gebruikt wordt in slaapkamers dan in concertgebouwen, maar in de muziekwereld is Martinu een referentie wat betreft het nonet. Al weet ik niet of de goede man daar zelf gelukkiger van werd. Hij woonde bijvoorbeeld als kind met zijn ouders in een kerktoren; dat lijkt mij geen begin van een leven vol geglimlach. Janacek heeft het wel gemaakt als naam, in die zin dat die een belletje doet rinkelen bij mensen die er niks van in huis hebben. Martinu en Janacek zijn dĂŠ Tsjechische componisten van de twintigste eeuw, hun smoelwerken kregen bronzen afgietsels. Pluimen op hun hoed, bloemen op hun graf. Maar ik vrees dat Martinu de onbekendere is gebleven en vooral verderleeft in de verwezenlijkingen van zijn studenten, waarvan Burt Bacharach er eentje was. (Laat het typisch zijn voor een schrijver dat hij van deze gelegenheid gebruik maakt om de smart-ass uit te hangen en mee te geven dat Janacek ondermeer de vader van Milan Kundera onder zijn studenten had, en dat ijverige literatuurstudenten het prettig vinden om invloeden van de componist in het werk van de auteur aan te stippen.) Maar lopen, onderweg en thuisloos zijn, ja, misschien ligt daar het gewicht van deze muziek. De Bohemer werd een begrip dat groter is dan de grenzen van Bohemen. Het werd, helaas, behalve een zeer algemene en naar believen in te vullen term ook een scheldwoord voor de Roemeense bedelaar aan uw supermarkt, de Bulgaarse accordeonist in uw winkelstraat. Het aanzien van de Bohemer, en de zigeuner dan maar in het algemeen, heeft altijd tussen afkeuring en bewondering gehangen. Romantici bedienden zich van hun notenbalken om zich van hun exotische driften te ontlasten. De Tzigane van de grote Ravel is in die zin interessant in deze programmatie. En hoewel het in menig opzicht haaks staat op de zigeunerwijzen van De Sarasate - dat flirt met de kitsch en waarin je de woonkarren en volle manen voor het plukken hebt- maken beide duidelijk dat er ergens een ongeschreven consensus moet bestaan over de oerklank, het oergevoel van de gipsy sound. Het staat dichterlijke vrijheid toe. En dat gevoel moet ouder zijn dan we vermoeden wanneer we naar Haydns Gipsy Trio luisteren: de discrepantie van de ietwat stijfburgerlijke kamermuziek en het gitaanse gevoel dat het vertolkt. Het is, of lijkt, een clash, maar misschien is die niet groter dan wanneer een jazzcombo met de zigeunermuziek aan de slag gaat. De blues van Europa. Als beweging, het onderweegs zijn, hun thema is, dan is het alleen maar logisch dat de muziek zelf ook in beweging is, zichzelf niet invriest zoals sommige puriteinen met pakweg de fado willen doen. Laat het bewegen, opgaan in andere dingen. Stilstand is passender voor de doden.

  9


DE BLUES VAN EUROPA Guy Van Nueten Tijdens een concert bevinden zowel musici als luisteraars zich in het nu: er is eenheid van tijd, plaats en ruimte. Er kan niet weggezapt of teruggespoeld worden, een fout kan niet rechtgezet worden, er is geen backspace-toets… Vandaar dat muzikanten graag het vertrouwde opzoeken: ze spelen samen met mensen die ze goed kennen, die ze kunnen vertrouwen. Vandaar dat groepen of ensembles vaak jaren bestaan. Het mooie en originele aan dit festival is dat uitgerekend dit vertrouwde gaat losgelaten worden. Hier gaan artiesten musiceren die voordien nog nooit samengewerkt hebben, die niet in een vast verband spelen. Ze leren elkaar kennen, oefenen samen, ontwikkelen een visie en spelen tenslotte een uniek concert. Een dappere maar ook riskante onderneming die zowel voor hen als voor de luisteraar tot een unieke ervaring leidt. Wat ook het resultaat is: routineus zal het nooit zijn. Om dit voor elkaar te krijgen heb je uitzonderlijke muzikanten nodig. Daarom zijn – naast een keur aan Belgische muzikanten – internationale sterren als zangeres, violiste en componiste Iva Bittová, improvisatiewonder Tcha Limberger en laureate van de Elisabethwedstrijd viool Tatiana Samouil uitgenodigd. Allemaal mensen die, net zoals componist Dick van der Harst, folkmuziek in het bloed hebben. Doorheen dit festival zal duidelijk worden dat folkmuziek niet alleen een inspiratiebron is voor troubadours van nu zoals Bob Dylan en talloze anderen maar ook – veel verder terug in de tijd – voor componisten als Ravel, Brahms en Janacek. Werden deze eeuwenoude melodieën aanvankelijk in een gouden kistje tentoongesteld, dan worden ze naarmate de 20ste eeuw dichterbij komt in al hun ruwheid en ritmische heftigheid naar voren gebracht, bijvoorbeeld door de grote Béla Bartók, die ook in zijn harmonie een wereld opent die dichter bij blues ligt dan bij Mozart. Nergens meer dan in de Balkan hebben zigeunermuzikanten hun stempel gedrukt op de muzikale cultuur: hun gevoel voor melodie, hun stijl schemert door in de werken van zowel de bekende als de minder bekende componisten die op dit festival aan bod komen. En improviseren doen ze ook graag: de bluesmusici uit Europa.

11


PROGRAMMA

PRESSURE

COOKING F E S T I VAL VR 20 JUNI T E M ZO 29 JUNI 2014


Malibran Quartet

Jean-Michel Charlier

Karel Schoofs

Marije van den Berg

Marcel Salomon

Bob Permentier

Bogdan Rankovic

DIck van der Harst

Frank Peters

Iva Bittova

Jan Van Duffel

Maarten Lingier

Zemlinksky Quartet

Massive Central

Michiel Kelchtermans

Michiel Weidner

Tcha Limberger

Katelijne Onsia


FESTIVALCOLLECTIEF 2014 Een dertigtal internationale en nationale musici verblijven gedurende de hele festivalperiode in Tongeren. Dagelijks repeteren zij nieuwe werken, telkens in een andere bezetting. Op het einde van elke dag gaan ze het podium op voor een buitengewoon concert met een onherhaalbare chemie: Pressure Cooking! Open repetities. Bij het ter perse gaan van deze brochure hebben we samen met stad Tongeren besloten om onze muzikanten – letterlijk – in de vitrine te zetten. Zij zullen onder hoge druk repeteren in een aantal leegstaande panden in de winkelstraten van Tongeren. De juiste locaties en de timing vindt u later terug op www.b-classic.be of abonneer u op onze nieuwsbrief. Emilie Belaud (Malibran Quartet) | viool Iva Bittova | zang Kurt Budé (Massive Central) | tenorsax Jean-Michel Charlier | klarinet & basklarinet Vladimir Fortin (Zemlinsky Quartet) | cello Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello Petr Holman (Zemlinsky Quartet) | altviool Sylvia Huang | viool Michiel Kelchtermans | contrabas Wim Konings (Massive Central) | percussie Tcha Limberger | viool & gitaar & zang Maarten Lingier | piano Tony Nys (Malibran Quartet) | altviool Katelijne Onsia | altviool Bob Permentier | fagot Frank Peters | piano Jean-Philippe Poncin (Massive Central) | tenora Bogdan Rankovic | klarinet (folk) Gilles Repond (Massive Central) | trombone Nic Roseeuw (Massive Central) | bassax Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool Karel Schoofs | hobo Frantisek Soucek (Zemlinsky Quartet) | viool Petr Strizek (Zemlinsky Quartet) | viool Marije van den Berg | fluit Dick van der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon, … Jan Van Duffel | hoorn Michiel Weidner | cimbalom & cello

15


ZONDAG 22 JUNI 13:00 O.L.V.-BASILIEK TONGEREN JANACEK | Mladi 1916 is het jaar van de ommekeer voor Leoš Janácek. Na een moeizame carrière, gekenmerkt door talloze conflicten en teleurstellingen, na een tragisch privé-leven met ondermeer het verlies van beide kinderen krijgt hij dat jaar eindelijk erkenning als componist: zijn 12 jaar tevoren geschreven opera Jenufa wordt met succes in Praag opgevoerd. Kort daarna leert de ondertussen 62-jarige componist de de 37 jaar jongere, gehuwde Kamila Stösslová kennen. Zijn passie voor haar (om van een obsessie niet te spreken) zal voor hem de laatste 12 jaren van zijn leven een blijvende inspiratie betekenen. Janácek’s bekendste werken dateren haast allemaal uit deze periode. Zoals bijvoorbeeld dit blazerssextet Mladi (jeugd), geschreven in 1924. Mladi is een ongemeen fris werk, met afwisselend gevoelige en exuberante, fanfare-achtige delen. De componist is er in geslaagd zijn pionierswerk op het gebied van folkmuziek te vertalen naar een geheel eigen stijl. Niet door folk te imiteren of glad te strijken, maar door de ziel ervan te vatten.

HAYDN | Pianotrio in G Vanwege zijn zangtalent werd de grote Joseph Haydn als 6-jarige weggehaald uit zijn gezin, om koorzanger te worden en alsnog een opvoeding te krijgen. Het grootste deel van zijn tienerjaren zingt hij in het koor van de Stephansdom in Wenen, honger is hem in zijn jonge jaren niet vreemd. Wanneer zijn stem breekt en hij wijselijk een voorstel tot castratie afwijst wordt hij simpelweg op straat gezet en probeert als beginnend componist de eindjes aan elkaar te knopen. Het belang van Haydn kan moeilijk overschat worden: grondlegger van het klassieke genre, vader van het strijkkwartet én van het trio. Hij is ook een avontuurlijker componist dan zijn vriend Mozart, hoewel deze laatste –toen en nu- populairder is. Dit is zijn beroemdste pianotrio, in 3 delen. Na het wondermooie, diep ontroerende middendeel volgt het virtuose slotdeel dat Haydn zelf beschreef als Rondo in zigeunerstijl.

RAVEL | Tsigane voor viool en piano Naast een briljante colorist is Maurice Ravel een in wezen klassieke componist die gaat voor heldere melodieën en duidelijke ritmes. Zijn harmoniën zijn complex en geraffineerd maar blijven functioneel. Hij arrangeerde een groot aantal volksliederen uit verschillende landen. In 1924 schrijft hij deze rapsodie, waarvan met name de vioolpartij enkel is weggelegd voor een groot virtuoos: werkelijk alle mogelijkheden van het instrument worden in een aantal scherp contrasterende delen benut. Toch heeft men het gevoel naar een spontaan en geïmproviseerd werk te luisteren en nooit vervalt de virtuositeit in acrobatie. 16


ZATERDAG 28 JUNI 13:30 O.L.V.-BASILIEK TONGEREN MARTINU | Sextet voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano De jaren twintig van de vorige eeuw zijn op alle gebied turbulente jaren: de heropbouw na een bloedige oorlog, de korte maar hevige opflakkering van welvaart en artistieke activiteit, vooraleer de volgende –nog diepere- crisis toeslaat. In die jaren strijkt in Parijs een jonge Tsjechische componist neer: Bohuslav Martinu. Hij vindt snel aansluiting bij een groep componisten waarvan Jean Cocteau de mentor is, de ‘groupe des six’. Deze kunstenaars willen komaf maken met het verleden en schrijven – onder invloed van het surrealisme en het modernisme - heel andere muziek dan hun Duitse of Centraal-Europese collega’s: frivool, zwierig en jawel er mag ook gelachen worden. Zo schrijft Martinu ondermeer werken die een voetbalmatch beschrijven (Halftime), keukengerei dat danst op jazzmuziek (La Revue de Cuisine) of Satan als zwarte wielrenner (The Tears of the Knife). Dit sextet is een wervelend en positief stuk, met hoogst originele pianopartijen waarin voortdurend een elegante speelsheid doorklinkt.

BARTOK | Contrastes voor viool, klarinet en piano Béla Bartók was een gewaardeerde concertpianist en pedagoog, maar zijn composities werden over het algemeen slechts in een kleine kring gesmaakt. Toch wordt hij nu algemeen aanzien als 1 van de belangrijkste componisten van de 20ste eeuw. De jonge Bartók was gefascineerd door volksmuziek en reisde met een fonograaf (een primitief opnameapparaat) doorheen Oost-Europa en zelfs Noord-Afrika. Al snel werd het hem duidelijk dat wat hij tot dan toe als volksmuziek had aanzien, in werkelijkheid een geromantiseerde, netjes gepoetste variant was van wat hij in talloze afgelegen dorpen te horen kreeg. Hierop kwam een lichtjes fanatieke kant van zijn karakter naar voren: hij besloot zijn muziek te vrijwaren van ‘destructieve stedelijke invloeden’… In deze driedelige Contrastes komen alle kwaliteiten van deze grote componist naar voren: intrigerende melodieën, allemaal met een zekere ‘korrel’. Een volstrekt eigen harmonisch universum en bovenal een met momenten buitenaardse ritmische drive. Bartok rocks.

MAHLER | Pianokwartet Het enige kamermuziekwerk dat Gustav Mahler ooit schreef is onvolledig: enkel het eerste deel werkte hij af. Samengevat: gevoelig, gevoeligst, allergevoeligst. 17


VRIJ 20

INTRADA (1) Muzikale aankondiging festival vanuit de toren van de basiliek

B. MARTINU (2) Nonet voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas

P. DE SARASATE (3) Zigeunerweisen voor viool en piano

BALKAN FOLK (4) D. VAN DER HARST – WERELDCREATIE (5) Creatie voor hele festivalcollectief

BUSCEMI Afterparty De muziek zal wervelen door het hele Gallo-Romeins Museum! Tijdens een concertwandeling worden alle aspecten van de festivaleditie 2014 muzikaal gepresenteerd. Ter afsluiting de creatie van een nieuwe compositie van Dick van der Harst. Dick is de eerste componist die zich heeft laten inspireren door het museumverhaal. Ieder jaar zal een nieuwe componist aan bod komen en zo zal het museum haar eigen muziekcollectie opbouwen. Voor de uitvoering van dit werk wordt beroep gedaan op het volledige festivalcollectief. Buscemi zorgt voor de ontlading tijdens een afterparty. B-Classic en het Gallo-Romeins Museum verwelkomen u om 20u op de Markt van Tongeren voor de feestelijke intrada vanuit de toren van de O.L.V.-Basiliek.

18

Kurt BudĂŠ (Massive Central) | tenorsax Jean-Michel Charlier | klarinet Justus Grimm | cello (2) (5) Michiel Kelchtermans | contrabas (2) (5) Wim Konings (Massive Central) | percussie (1) (5) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (1) (3) (5) Maarten Lingier | piano (3) Katelijne Onsia | altviool (2) (5) Bob Permentier | fagot (2) (5) Frank Peters | piano (5) Jean-Philippe Poncin (Massive Central) | tenora (1) (5) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (1) (4) (5) Gilles Repond (Massive Central) | trombone (1) (5) Nic Roseeuw (Massive Central) | bassax (1) (5) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (1) (4) (5) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (2) (5) Karel Schoofs | hobo (2) (5) Marije van den Berg | fluit (2) (5) Dick van der Harst | componist & tible & bandoneon (1) (4) (5) Jan Van Duffel | hoorn (2) (5) Michiel Weidner | cimbalom & cello (4) (5)


VRIJDAG 20 JUNI

20:00 GALLO-ROMEINS MUSEUM TONGEREN Kielenstraat 15 3700 Tongeren

TICKETS Volledige programma €35 | €25 (-25) | €24 (abo) | gratis (-12) Enkel Buscemi €15 | geen reductie mogelijk


ZAT 21

J. BRAHMS (1) Pianokwartet nr.1

INTRADA (2) Banda Azufaifo Light

MASSIVE CENTRAL PLUS (3)

De nieuwe brug van Vroenhoven is een unieke locatie. De aanwezige bunker (WO II startte hier in ons land!) werd geheel geïntegreerd. Onder de brug werd een multifunctionele ruimte gebouwd met een prachtig zicht op het Albertkanaal. De bezetting van pianokwartet (viool, altviool, cello en piano) is eerder zelden te beluisteren aangezien er bijna geen ensembles in deze vaste formatie bestaan. Voor B-Classic een reden te meer om het pianokwartet nr.1 van Johannes Brahms te programmeren. Deze vernieuwende en indrukwekkende compositie met als finale een opzwepende Alla Zingarese, trekt de luisteraar mee voor een halsbrekende tocht door een wereld waar emotie primeert… Voor gevoelige zielen! Vervolgens barst het Tsiganefeest echt los. De volksmuzikanten zullen er helemaal voor gaan tijdens de boottocht op het Albertkanaal.

20

Kurt Budé (Massive Central) | tenorsax (2) (3) Justus Grimm | cello (1) Wim Konings (Massive Central) | percussie (2) (3) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (3) Tony Nys (Malibran Quartet) | altviool (1) Frank Peters | piano (1) Jean-Philippe Poncin (Massive Central) | tenora (2) (3) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (2) (3) Gilles Repond (Massive Central) | trombone (2) (3) Nic Roseeuw (Massive Central) | bassax (2) (3) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (2) (3) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (1) Dick van der Harst | tible & bandoneon (2) (3)


ZATERDAG 21 JUNI

14:00 BRUG VROENHOVEN Maastrichtersteenweg 3770 Vroenhoven (Riemst)

B-CLASSIC BOOTTOCHT

TICKETS Enkel concert €20 | €15 (-25) | €14 (abo) | gratis (-12) Concert + boottocht €90 | €65 (-25) | €63 (abo) | gratis (-12)


ZON 22

INTRADA (1) L. JANACEK (2) Mladi voor fluit, hobo, klarinet, basklarinet, hoorn en fagot

KLEZMER (3) J. HAYDN (4) Trio nr.1 voor viool, cello en piano

M. RAVEL (5) Tzigane voor viool en piano

Zie ook pag 16 De fietstocht start aan de Basiliek van Tongeren. Hier zal ook het eerste concert plaatsvinden. Vervolgens fietsen we doorheen het prachtige landschap van Haspengouw en stoppen we voor een klezmerconcert. We eindigen terug in Tongeren. Na het concert organiseert B-Classic een barbecue, samen met de muzikanten. Aangezien op deze dag onze Rode Duivels voetballen tegen Rusland, zal er tijdens de barbecue mogelijkheid zijn om de voetbalmatch op groot scherm te volgen.

22

Jean-Michel Charlier | basklarinet (2) Justus Grimm | cello (4) Sylvia Huang | viool (4) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (1) (3) Bob Permentier | fagot (2) Frank Peters | piano (4) (5) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (3) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (2) (3) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (5) Karel Schoofs | hobo (2) Marije van den Berg | fluit (2) Dick Van Der Harst | componist & tible & bandoneon (1) (3) Jan Van Duffel | hoorn (2) Michiel Weidner | cimbalom & cello (3)


ZONDAG 22 JUNI

13:00 O.L.V.-BASILIEK TONGEREN (VERTREK) Grote Markt 3700 Tongeren

B-CLASSIC FIETSTOCHT TICKETS Fietstocht €25 | €20 (-25) | €19 (abo) | gratis (-12) Barbecue €30 per persoon | €10 (-12)


MAA 23

Z. KODALY (1) Sonate voor cello en piano opus nr.4

A. KATCHATURIAN (2) Trio voor viool, klarinet en piano

FOLKIMPROVISATIE (3) Improvisatie op de volksthema’s uit Kodaly & Katchaturian

L. JANACEK (4) Strijkkwartet nr.2 Intimate Letters

Zoltan Kodaly is één van de belangrijkste Hongaarse componisten. Als etnomusicoloog liet hij zich geheel door de volksmuziek van zijn land inspireren... De Armeense Aram Katchaturian was zijn hele leven lang gefascineerd door Armeense, Georgische en Azerbeidzjaanse volksmuziek en ook Leoš Janácek .... Ook Leoš Janácek was bezield door de muziek van zijn land, maar op geheel eigen wijze. Zijn strijkkwartet Intimate letters is ongetwijfeld één van de tederste lofzangen ooit voor een geliefde geschreven. De aanwezige volksmuzikanten spelen hun geïmproviseerde versie van de volksthema’s die tijdens het concert aan bod komen. Dit concert vindt plaats in de recent gerenoveerde tiendenschuur van de Herkenrodehoeve te Opheers en wordt opgenomen door Klara.

24

Emilie Belaud (Malibran Quartet) | viool (4) Jean-Michel Charlier | klarinet (2) Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello (1) (4) Sylvia Huang | viool (2) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (3) Tony Nys (Malibran Quartet) | altviool (4) Maarten Lingier | piano (2) Frank Peters | piano (1) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (3) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (3) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (4) Dick Van Der Harst | componist & tible & bandoneon (3) Michiel Weidner | cimbalom & cello (3)  


MAANDAG 23 JUNI

20:30 TIENDENSCHUUR HERKENRODEHOEVE OPHEERS Opheersstraat 81 3870 Heers

TICKETS €20 | €15 (-25) | €14 (abo) | gratis (-12)


DIN 24

B. MARTINU (1) Kwartet voor hobo, viool, cello en piano

W.A. MOZART / D. VAN DER HARST (2) Improvisatie op klarinetkwintet

J. BRAHMS (3) Klarinetkwintet

De Pressure Cooking draait op volle toeren in dit sublieme programma. Het Zemlinksy strijkkwartet komt hier voor het eerst het festivalcollectief vervoegen. De combinatie van het Zemlinsky Quartet, het Malibran Quartet, musici Karel Schoofs, Frank Peters en Jean-Michel Charlier met de crème de la crème uit de volksmuziek staat garant voor een programma op het hoogste niveau. Het is dan ook niet toevallig dat het monumentale klarinetkwintet van Brahms wordt gespeeld, naast het hobokwartet van Bohuslav Martinu. Met een flinke dosis humor zullen de volksmuzikanten hun versie geven van het klarinetkwintet van Mozart. Dit rijk gevarieerde programma wordt gebracht in de onlangs perfect gerestaureerde schuur van kasteel Printhagen.

26

Jean-Michel Charlier | klarinet (3) Vladimir Fortin (Zemlinsky Quartet) | cello (3) Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello (1) Petr Holman (Zemlinskyquartet) | altviool (3) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (2) Frank Peters | piano (1) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (2) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (2) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (1) Karel Schoofs | hobo (1) Frantisek Soucek (Zemlinsky Quartet) | viool (3) Petr Strizek (Zemlinsky Quartet) | viool (3) Dick van der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon (2) Michiel Weidner | cimbalom & cello (2)  


DINSDAG 24 JUNI

20:30 KASTEEL PRINTHAGEN KORTESSEM Printhagendreef 2 3720 Kortessem

TICKETS €20 | €15 (-25) | €14 (abo) | gratis (-12)


WOE 25

B. BARTOK (1) Strijkkwartet nr.2

B BARTOK (2) Vioolduo’s

B. BARTOK (3) Roemeense volksliederen Versie voor dubbel strijkkwartet

ROEMEENSE FOLKIMPROVISATIE (4)

De Hongaarse componist Bela Bartok staat onder grote invloed van de volksmuziek die hij in eigen land hoort. Hij geraakt hierdoor zodanig gefascineerd dat hij besluit om in Budapest te studeren in plaats van aan het conservatorium van Wenen. Dankzij zijn gedegen kennis en studie van de etnomusicologie infiltreert hij de volksmuziek op een hoogst originele wijze in zijn composities. In dit programma werd bewust gekozen voor werken van Bartok die de volksmuziek geheel centraal stellen. Vervolgens zullen de Tsigane-muzikanten hun eigen versie geven van deze thema’s.

28

Vladimir Fortin (Zemlinsky Quartet) | cello (1) (3) Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello (3) Sylvia Huang | viool (3) Petr Holman (Zemlinsky Quartet) | altviool (1) (3) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (2) (4) Katelijne Onsia | altviool (3) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (4) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (4) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (2) (3) Frantisek Soucek (Zemlinsky Quartet) | viool (1) (3) Petr Strizek (Zemlinsky Quartet) | viool (1) (3) Dick van der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon (4) Michiel Weidner | cimbalom & cello (4)


WOENSDAG 25 JUNI

20:30 KASTEEL BORGHOF PIRINGEN Tomstraat 101 3700 Tongeren

UITVERKOCHT


DON 26

D. VAN DER HARST – WERELDCREATIE (1) Kwintet voor cymbalom en strijkkwartet

KLEZMER & SERVISCHE FOLK (2) A. DVORAK (3) Pianokwintet nr.2

Festivalcomponist Dick van der Harst combineert in deze nieuwe compositie de twee muziekwerelden waarrond het hele festival is opgebouwd: volksmuziek en klassieke muziek. Dick is muzikant, arrangeur en componist. In zijn composities vermengt hij steeds verschillende stijlen die hem aanspreken en hij creëert er vervolgens iets nieuws mee. Zijn muziek draagt dan ook onmiskenbaar zijn stempel, is uiterst ‘menselijk’ en laat een grote vrijheid aan de muzikanten. Klezmerklarinettist Marcel Salomon & Servische volksklarinettist Bogdan Rankovic gaan vervolgens elk met hun eigen volksmuziek samen het podium op. Intens en vrolijk gaat het eraan toe in het overbekende pianokwintet opus 81 van Antonin Dvorak. Alle ingrediënten die Dvorak zo populair maken zijn in overvloed aanwezig: meeslepende lyriek, dansende ritmes en natuurlijke klankkleuren, doorweven met een typische Slavische melancholie. Aanstekelijk spelplezier gegarandeerd met de uitzonderlijke muzikanten van het B-Classic festivalcollectief! Tijdens de receptie, volgend op het concert, kan de wereldbeker voetbal (Zuid Korea – België) gevolgd worden op groot scherm. Dit concert wordt georganiseerd i.s.m. Rotaryclub Overpelt en Club 51 Noord-Limburg.

30

Emilie Belaud (Malibran Quartet) | viool (3) Vladimir Fortin (Zemlinsky Quartet) | cello (1) Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello (3) Petr Holman (Zemlinsky Quartet) | altviool (1) Maarten Lingier | piano (2) Tony Nys (Malibran Quartet) | altviool (3) Frank Peters | piano (3) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (2) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (2) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (3) Frantisek Soucek (Zemlinsky Quartet) | viool (1) Petr Strizek (Zemlinsky Quartet) | viool (1) Dick van der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon (2) Michiel Weidner | cimbalom & cello (1) (2)


DONDERDAG 26 JUNI

20:00 CC DOMMELHOF NEERPELT Toekomstlaan 5 3910 Neerpelt

TICKETS â‚Ź30 incl. receptie, geen reductie Bestellen via www.rotary-overpelt.be


VRIJ 27

F. FARKAS (1) 5 oude Hongaarse dansen voor fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn

G. LIGETI (2) 6 bagatellen voor fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn

L.V. BEETHOVEN (3) Kwintet opus 16 voor hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano

Gezien het succes van het concert op woensdag 25 juni in Kasteel Borghof te Piringen (uitverkocht), keren we terug naar deze prachtige locatie voor dit namiddagconcert. Zowel Farkas als Ligeti staan er om bekend dat ze veel folkloristische elementen verwerken in hun composities, al doen ze dit op geheel verschillende wijze, zoals zal blijken in beide werken. Het pianokwintet van Beethoven is ongetwijfeld het belangrijkste werk uit Beethovens vroege periode. Hij schreef het voor een aantal Praagse muzikanten, die in 1796 het pianokwintet van Mozart speelden met Beethoven. Waar het bij Mozart gaat om pure kamermuziek, lijkt het pianokwintet van Beethoven eerder op een pianoconcerto in kleine bezetting.

32

Jean-Michel Charlier | klarinet (1) (2) (3) Bob Permentier | fagot (1) (2) (3) Frank Peters | piano (3) Karel Schoofs | hobo (1) (2) (3) Marije van den Berg | fluit (1) (2) Jan Van Duffel | hoorn (1) (2) (3)  


VRIJDAG 27 JUNI

14:00 KASTEEL BORGHOF PIRINGEN Tomstraat 101 3700 Tongeren

TICKETS €20 | €15 (-25) | €14 (abo) | gratis (-12)


VRIJ 27

A. DVORAK (1) Amerikaans strijkkwartet

L. JANACEK (2) Moravian Folksongs voor stem en strijkkwartet

IVA BITTOVA & TCHA LIMBERGER (3)

De buitengewone muzikante, Iva Bittova, voegt zich bij het festivalcollectief voor het slotweekend. Wereldwijd wordt ze geroemd voor haar eigen muzikale taal die gekleurd wordt door haar schitterende stem die ze op onnavolgbare wijze laat samengaan met een virtuoos vioolspel. Het Zemlinsky Quartet zal voor het eerst met Iva Bittova een podium betreden en dit in een hoogst origineel programma. Vlado Godar bewerkte de Moravian songs van Leos Janacek voor stem en strijkkwartet. Op haar kenmerkende a-typische manier geeft Bittova met het Zemlinksy Quartet een nieuwe, verrassende blik op deze pareltjes van Janacek. Vervolgens zullen Iva en Tcha Limberger voor het eerst samen een podium betreden. Het samenbrengen van beide markante persoonlijkheden, elk met hun eigen stijl, zorgt ongetwijfeld voor muzikaal vuurwerk! Dit concert wordt georganiseerd i.s.m. Lionsclub Tongeren en wordt opgenomen door Klara.

34

Iva Bittova | zang (2) (3) Vladimir Fortin (Zemlinsky Quartet) | cello (1) (2) Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello (1) (2) Petr Holman (Zemlinsky Quartet) | altviool (1) (2) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (3) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (3) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (3) Frantisek Soucek (Zemlinsky Quartet) – viool (1) (2) Petr Strizek (Zemlinsky Quartet) | viool (1) (2) Dick van der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon (3) Michiel Weidner | cimbalom & cello (3)  


VRIJDAG 27 JUNI

20:30 KERK KUTTEKOVEN BORGLOON Kuttekovenstraat 1 3840 Kuttekoven

TICKETS â‚Ź25 | Lions Tongeren biedt u graag een gratis consumptie aan in kasteel de Klee. Geen reductie mogelijk


ZAT 28

B. MARTINU (1) Sextet voor blaaskwintet en piano

B. BARTOK (2) Contrastes voor viool, klarinet en piano

G. MAHLER (3) Pianokwartet

IVA BITTOVA & FESTIVALCOLLECTIEF (4) Songs gekozen door Iva Bittova

Op de muzikale wandeltocht wordt driemaal halt gehouden bij een mooie Tongerse locatie voor drie contrastrijke concerten. Met het sextet van Bohuslav Martinu belichten we nogmaals de veelzijdigheid van deze componist. Zijn composities zijn vaak gekenmerkt door hun link met de lokale volksmuziek. In dit werk echter kijkt Martinu ver over de landsgrenzen, waardoor hij o.a. ook het aspect blues integreert in deze compositie. Althans, datgene wat Martinu beschouwde als blues.... Met de contrasten van Bartok presenteren we één van de bekendste kamermuziekwerken van deze componist. Het werk werd geschreven voor de memorabele klarinettist Benny Goodman. Het pianokwartet van Mahler (ééndelig werk) is het enige kamermuziekwerk van Mahler in deze formatie. Dit werk klinkt bekend in de oren dankzij de film Shutter Island (2010), een Amerikaanse psychologische triller waarin deze compositie sterk aanwezig is. Het laatste concert van de wandeling wordt een verrassing voor iedereen! Iva Bittova is immers volop bezig met het samenstellen van een gevarieerd programma (eigen nummers gecombineerd met andere werken) waarvoor ze verschillende muzikanten uit het festivalcollectief zal inschakelen. Het wordt ongetwijfeld een spetterende afsluiter van deze dag!

36

Iva Bittova | zang (4) Zie ook pag 17 Kurt Budé (Massif Central) | tenorsax (4) Jean-Michel Charlier | klarinet (1) (2) (4) Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello (3) Wim Konings (Massif Central) | percussie (4) Tcha Limberger | viool & gitaar & zang (4) Maarten Lingier | piano (3) Tony Nys (Malibran Quartet) | altviool (3) (4) Bob Permentier | fagot (1) (4) Frank Peters | piano (1) (2) Jean-Philippe Poncin (Massif Central) | tenora (4) Bogdan Rankovic | klarinet (folk) (4) Gilles Repond (Massif Central) | trombone (4) Nic Roseeuw (Massif Central) | bassax (4) Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato (4) Tatiana Samouil (Malibran Quartet) | viool (2) (3) (4) Karel Schoofs | hobo (1) (4) Marije van den Berg | fluit (1) (4) Dick Van Der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon (4) Jan Van Duffel | hoorn (1) (4) Michiel Weidner | cimbalom (4)


ZATERDAG 28 JUNI

13:30 O.L.V.-BASILIEK TONGEREN (VERTREK) Grote Markt 3700 Tongeren

B-CLASSIC WANDELTOCHT

TICKETS €25 | €20 (-25) | €19 (abo) | gratis (-12)


ZON 29

ALBANOVA FESTIVAL

Voor haar slotdag werkt B-Classic samen met het AlbaNova Festival. Na dertig jaar ruimt het eendaagse festival Dag oude Muziek plaats voor AlbaNova, een Midzomerfestival voor creatie en muzikaal erfgoed, dat een brug slaat tussen vroeger en nu. Het festivalcollectief van B-Classic integreert in het AlbaNova festival met de gekende Pressure Cooking werkwijze. Festivalmuzikanten als Iva Bittova, Tcha Limberger, Dick van der Harst, Maarten Lingier en het ensemble Massive Central zullen op de verschillende AlbaNovapodia aan de slag gaan en mee invulling geven aan deze eerste festivaleditie, waar improvisatie en de menselijke stem de rode draad zijn.

Iva Bittova | zang (4) Kurt BudĂŠ (Massive Central) | tenorsax Jean-Michel Charlier | klarinet & basklarinet Justus Grimm (Malibran Quartet) | cello Wim Konings (Massive Central) | percussie Tcha Limberger | viool & gitaar & zang Maarten Lingier | piano Jean-Philippe Poncin (Massive Central) | tenora Bogdan Rankovic | klarinet (folk) Gilles Repond (Massive Central) | trombone Nic Roseeuw (Massive Central) | bassax Marcel Salomon | klarinet (klezmer) & tarogato Dick van der Harst | componist & tiblespeler & bandoneon 38

Michiel Weidner | cimbalom & cello  


ZONDAG 29 JUNI

10:00 – 18:00 LANDCOMMANDERIJ ALDEN BIESEN BILZEN Kasteelstraat 6 3740 Bilzen

ALBANOVA FESTIVAL

TICKETS Algemene toegang: €10 VVK betalende concerten: €11 Kassa betalende concerten: €12,50 Korting bij aankoop van 3 of meer tickets (per persoon) voor betalende concerten: €9/ticket Jongeren tussen 12 en 25 jaar genieten van een verlaagd tarief van €9 per concertticket. Bestellen via www.albanovafestival.be


TICKETINFORMATIE TICKETOFFICE CC DE VELINX Dijk 111 – Tongeren T +32 (0)12 80 00 40 Openingsuren: Maandag tot woensdag: 9:00 – 12:00 | 13:00 – 17:00 Donderdag: 9:00 – 12:00 | 13:00 – 18:30 Vrijdag: 9:00 – 12:00 Reserveren kan: • telefonisch op het nummer +32 (0) 497 427 960 • aan het bespreekbureau van de Velinx tijdens de openingsuren • per e-mail naar tickets@develinx.be • online via de website www.b-classic.be

REDUCTIES B-Classic abonnement De abonnementsprijs is geldig vanaf een aankoop van 4 verschillende concerten. Festivalpas Wanneer u een festivalpas (op naam en niet overdraagbaar) koopt aan €125 kan u naar elk van de volgende concerten: 20/06: openingsconcert 21/06: B-Classic boottocht (volledig programma) 22/06: B-Classic fietstocht (excl. barbecue) 23/06: concert Opheers 24/06: concert kasteel Printhagen 27/06: namiddagconcert kasteel Borghof 28/06: B-Classic wandeltocht Groepen (min. 10 personen) Groepen krijgen een korting van 20% op de normale ticketprijs. Info: kris@b-classic.be

PRAKTISCHE INFO De avond van het concert kan u aan de ticketbalie op de concertlocatie, vanaf 30 minuten voor het begin van het concert, eventueel resterende tickets kopen. Reserveren is gratis als u de tickets afhaalt of koopt aan de balie van CC de Velinx. Indien tickets worden verzonden rekenen we een verzendings- en administratiekost van €1,50 aan. Er wordt eveneens een administratiekost aangerekend bij online bestellingen. Mocht u omwille van buitengewone omstandigheden niet op onze concertlocaties, gelegen buiten Tongers grondgebied, geraken, neem dan contact op met ons. Wij bekijken hoe wij u kunnen helpen met uw transportprobleem.

41


STICHTING De Stichting B-Classic is de vriendenkring van het B-Classic Festival. De leden ervan steunen het festival en stellen zich tot doel het draagvlak voor het festival te verruimen en zo de uitstraling ervan in Limburg, Vlaanderen en de Euregio te versterken. Lid worden kan door €75 (individueel) of €140 (per 2) over te schrijven op IBAN BE46 0680 8015 2036 - BIC GKCCBEBB met uw naam in de omschrijving. Door lid te worden hebt u toegang tot het jaarlijkse concert met de 1ste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in kasteel Hex (in 2014 op maandag 16 juni), wordt het programma van B-Classic tijdens een presentatie in avant-première toegelicht en ontvangt u €2 reductie op uw ticketprijzen (kortingen zijn niet cumuleerbaar). Leden: Mevr. M. Aerden, Dhr. en Mevr. J. Baerten-Jeurissen, Dhr. en Mevr. N. Baerten-Tassinari, Mevr. L. Beliën, Mevr. A. Boelen, Dhr. en Mevr. B. Boeykens-Boelen, Dhr. en Mevr. J. Bovie-Fransen, Dhr. en Mevr. W. Colmonts- Bastiaens, Dhr. S. Claikens, Dhr. M. Cuyx, Dhr. en Mevr. M. De Backer, Dhr. en Mevr. M. De Bonnaire, Dhr. en Mevr. G. de Schaetzen, Mme. J. de Schaetzen, Dhr. en Mevr. S. Driesen-Budé, Dhr. P. Heller, Mevr. M. Henckens, Dhr. en Mevr. Houben-Bertrand, Mevr. A. Houben- Bertrand, Dhr. en Mevr. J. Hougaerts-Claesen, Dhr. en Mevr. L. HulshagenKeunen, Dhr. en Mevr. G. Janssen, Dhr. F. Janssen, Dhr. en Mevr. M. Jehaes, Dhr. en Mevr. A. Ketelslegers, Dhr. en Mevr. G. Lavrysen-Paesmans, Dhr. E. Lemmens, Advocatenkantoor Lenaerts & Louwet, Dhr. en Mevr. F. Luyckx-Coenegracht, Dhr. en Mevr. J. Meekers, Dhr. en Mevr. G. Meyvaert, Mevr. M. Oeyen, Dhr. en Mevr. E. Onkelinx-Nijs, Dhr. en Mevr. R. Rega-Van Rillaer, Mevr. L. Remans, Dhr. en Mevr. W.J.T. Rijkelijkhuizen, Dhr. en Mevr. Savelkoul-Coenegrachts, Dhr. en Mevr. P. Schiepers, Dhr. en Mevr. J. Simon-Bertrand, Dhr. E. Stefels, Dhr. en Mevr. W. Swijzen, Kunstgalerij De Mijlpaal, Mevr. N.J.M. van Gemert, Dhr. en Mevr. Van HamermaetWaegeman, Dhr. en Mevr. M. Vandenhoudt, Mevr. A. Vandenhove, Dhr. H. Vandermeulen, Dhr. en Mevr. J. Vanheers-Diriken, Dhr. en Mevr. Vanmaele-Nootens, Dhr. H. Velkeneers, Mevr. L. Voets, Dhr. en Mevr. A. Weyens- Mevesen, Dhr. en Mevr. D. Winants-Timmermans, Dhr. en Mevr. J. Zadora, Dhr. M. Zegers.

TEAM

42

Voorzitter Bestuursleden Intendant Festivalmanager Logistieke medewerkers

Alfredo De Gregorio Hugo Peumans, Mit Lenaerts, Jaak Baerten, Mariette Henckens, Geert Lavryssen, Yvette Nootens Bob Permentier Kris Jannis Tony Neven (geheel op vrijwillige basis)

Karel Van Hees (geheel op vrijwillige basis)


HOOFDSPONSOR Stichting de Moffarts, met zetel op kasteeldomein het Hamel in Lummen, is een stichting van openbaar nut, opgericht in 1997. Haar oprichters en bezielers van het eerste uur, barones Marie-Louise en haar broer, baron AndrĂŠ de Moffarts, droegen hun geesteskind op om zich niet enkel te richten op de zorg voor het haar toevertrouwde patrimonium en de voortzetting van enkele initiatieven die betrekking hebben op (adels)geschiedenis, genealogie en heraldiek. In de lijn van hun eigen interesses gaven zij de werking van hun Stichting ook een artistieke dimensie in de brede zin van het woord mee. De Stichting neemt deze opdracht zeer ter harte, en organiseert en ondersteunt daarom regelmatig tentoonstellingen, concerten en andere kunstmanifestaties, in het Hamel of daarbuiten. Ze doet dit op eigen initiatief, dan wel in samenwerking met andere partners, die elk op hun eigen terrein en met hun eigen expertise kunnen bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen die de Stichting nastreeft. Vandaar onze steun aan B-Classic. De Stichting is verheugd deze organisatie te ondersteunen in hun zoektocht naar vernieuwende vormen van muziekbeleving, zowel voor de muzikant als voor het brede publiek. De ontmoeting tussen beiden buiten de traditionele concertruimte resulteert gegarandeerd in een bijzondere ervaring voor alle betrokkenen. Het Limburgse landschap met zijn waardevolle erfgoed biedt ten andere uitgelezen mogelijkheden om de platgetreden paden te verlaten en draagt zonder meer bij aan het verrassende en verfrissende karakter van deze concertreeks. Stichting de Moffarts wenst U dan ook veel plezier en luistergenot bij Uw concertbezoek!

Stichting de Moffarts Kasteeldomein het Hamel Burggrachtstraat 20-21 3560 Lummen www.stichting-demoffarts.be

43


SUBSIDIËRENDE OVERHEDEN

FESTIVALSPONSORS

FESTIVALPARTNERS

Kasteel Hex TOERISME

ZahraB

Muna.Co MEDIAPARTNERS

CULTURELE PARTNERS

44


Ervaar de schoonheid en kracht van muziek... www.hannick.nl

Volg ons voor leuke acties! /hannickreizenbv muziekreizen

Wat kan deze muziekreis naar Leipzig voor u betekenen? Hanni Gerretsen vertelt...

“De stad Leipzig, waar Bach 27 jaar lang woond werkte , eert de componist jaarlijks met een groote en gevarieerd festival. U geniet van de mooiste muzieen en plaatsen die een belangrijke rol in het leven k de grote meester hebben gespeeld. Hoogtepunt isvan de Hohe Messe o.l.v. Ton Koopman.� Meer informatie vindt u op www.hannick.nl/Bachfe st Geestbrugweg 28 | 2281 CL Rijswijk T: 070 - 319.19.29 | info@hannick.nl

001_1_14 Hannick_ad140x100_leipzig.indd 1

Met vriendelijke groet, Hanni Gerretsen

23-03-14 14:29


www.classicalcomeback.com MET DANK AAN DDB BRUSSELS

NIET-KLASSIEK KLASSIEK MADE IN TONGEREN UITGEVOE RD IN LIM BURG

www.b-classic.be

B classic brochure  

Brochure pressure cooking festival 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you