Issuu on Google+

Kristine Edinchikyan design + architecture portfolio


[competition]

Shift

[competition]

CORE

Bath |

Marine

Twisting [thesis]

House

Public

Lab

Forms

Collection

[Freelance Design Work]

Terra

[Freelance Design Work]

ACS

[Freelance Design Work]

Furniture

Nova

2013

Offices Design

3

9

15

21

27

33

37


.25, .10 C

3.5, .50 B 1.75, .25

A

B

.25, .10 A

.25, .10

A

1.75, .25

3.5, .50

.25, .10

1.75, .25 .25, .10

B

1.75, .25

3.5, .50

3.5, .50

.25, .10

.25, .10

1.75, .25

1.75, .25

B 3.5, .50

B 3.5, .50

.25, .10

3.5, 1.75, .25

C

C

1.75, .25 A

C B B B


SHIFT bath house rest area

.25, .10 C

and

B

A

spring 2011 studio 2b |instructor| kelly bair

B

.25, .10 A

SHIFT: Bath house and rest area aims to create an intervention into the long road that parallels the Salt Lake in Utah on which no rest points currently exist. SHIFT greats visitors with multiple entrance points to the different programs that are offered at the rest stop. The west entrance offers a sloped walkway which takes visitors on a path underneath the multiple water collection ponds. These overlap one another and as they form connections create beautiful waterfall elements within the site. As each collection pond cleans and transfers the water to subsequent systems, eventually they reach the baths where the cleaned water cascades down to be used by the visitors. Adjacent to the baths is the cafĂŠ which is accessibly by both long and short term visitors.

A

.25, .10

B

.25, .10

.25, .10

Similar to the overlap of the water systems, the programs on the site overlap one another so that users can access multiple elements of the site through the connections they form with one another.

B

B

.25, .10

C

C

A

C


3.5, .50 1.75, .25

.25, .10

1.75, .25

3.5, .50

.25, .10

1.75, .25

1.75, .25

3.5, .50

3.5, .50

1.75, .25

1.75, .25

3.5, .50

3.5, .50

3.5, .50 1.75, .25

1.75, .25

B B B


Road Circulation System | Water Collection

Water Collection Process WIND

structure

louvres allow for public areas within the site to be opened to the environment during good weather and closed for use by visitors during the harsher winter season. ground level residential

water

system

water tube

collecting

the roads that extend from the rest area into the desert become swails for water collection from throughout the flats as well as walkways for pedestrians

cleaned water from first tube

underground cafe + baths

100’40’10’1’

clean water is transferred to its final area which can be found as pools, baths, or scenic waterfalls throughout the site.


10

9 8 12

7

12

B

Long

Section

B

12

C

11

12

10

3 2

3

9

1

8 12

7

2

12

6 3

5

4

12

B C

First

Floorplan

Underground

Floorplan


100’

Section

B

Section

C

40’

10’ 1’


A

B

Site

Plan

.25, .10 A

A

B

A

C

1.75, .25

3.5, .50 B

C A

.25, .10

west I-80

B


CORE sustainable marine lab spring 2012 studio 3b |instructor| phillip ra A lab is a facility that provides controlled conditions in which scientific research, experiments, and measurement can be performed. When combining this particular experience with community involvement the built space needs to provide a way for the seamless interaction of these elements. Collecting, whether it is collecting people or archiving information, is what can bind these juxtaposing user experiences. In order for this particular marine lab space to have a seamless flow between public and private elements it is essential that a clear connection occurs. The development of multiple ‘cores’ which rise vertically from the bottom to the top of the building create meeting points and collecting oppurtunities for both public and private conditions. They provide for water storage and the collecting of research for the lab employees which is accessible from each program element depending on its particular need. The scientists use these spaces for archiving in lab areas while visitors can view information and collected marine samples in the gallery spaces. Each of the four ‘cores’ is a structural element for the building. While the majority of the cores serve as functional circulation paths on the inside of the building, one of them is used as a seawater collection system that aids in providing water for the wet labs. The building is self sustaining, providing for its own energy and water needs through the collection of rain water, use of solar panels, and wind turbines.


site

general

area

dock

desalination industrial

plant

dock

airport cruise

Sun

ship

dock

Movement

Wind

Direction

natural light

N

Main Access Roads

wind for natural ventilation

natural light wind for natural ventilation


exterior steel facade

exterior glass

interior walls

structure

floor plates

dorm

rooms

residences

dorm circulation

rooms

community outreach

cores

classrooms

labs site

admin offices

auditorium

lobby/ information center

Building

Components


1 2 3 4 5 6 7 8

Lobby Offices Auditorium Public Restroom Parking Garage Seawater Storage Elevator Open Courtyard

water usage in building

Dorms 34 gallons/day/person 744,600 gallons per year Storage Required: 99,588 ft^3 Seawater Holding Tanks 220,000 gallons per year Storage Required: 29,409 ft^3

1

4

2

Restaurant 800,000 gallons per year Storage Required: 106,951 ft^3

3

8

Public Restrooms 197,100 gallons per year Storage Required: 26,350 ft^3

7

s

Annual Water Used = 232,88 ft^3

6

water collection /storage

5

Annual Rainfall = 35-45 in. per year Average Rainfall = 40 in. per year = 276,588in^2 Roof Space for Water Collection = 276,588in^2 * 40in.= 11,063,520in^3 Total Water Collection = 921,960ft^3 Surplus of +600,000ft^3

Ground

1

12

10 11

9

8 6

3

13

5

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 15

2

14

Long

Section

Floorplan

Dormitories Lobby Offices Auditorium Open Courtyard Core Shared Space Wind Turbine Water Collection Classroom Seawater Storage Laboratories Elevator Parking Lot Dock


total energy consumption

Dorms 10,573 KWh/year/dorm 30 dorms = 317,200 KWh/year

4

Kitchen 9,900 KWh/year/kitchen 2 kitchens = 19,800 KWh/year

14

Restaurant 20,000 KWh/year

15

Labs 2,000,000 KWh/year

8 3

7

Classrooms 25 KWh/year/ft^2 * 11,000 ft^2 275,000KWh/year

1 6

2

1

Maintenance 68,000 KWh/year

13 6

Total Energy Consumed 2,700,000 KWh/year

2 6 1

achieving net-zero energy

14

55%

7

15% Lighting

405,000

5% Water Heating

12 9

12

1,350,000

HVAC

5

25%

12 13

50%

135,000

IT equipment/ other 675,000

10%

9

10

100’ First 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Solar Panels 0.56KWh/ft^2/day = 33kwh/ft^2/year 40’

10’ 1’

Floorplan

Second

Dormitories Lobby Offices Auditorium Open Courtyard Core Shared Space Wind Turbine Water Collection Classroom

16

Total Energy Generated 75,000kwh/year x 8 turbines 600,000kwh/year 6

8

9

8

4 5

Section

Floorplan

Available Roof Space Building: 10,650ft^2 Dock: 3,000ft^2 Total: 13,650ft^2 Total Energy Generated 13,650ft^2 * 33 kwh/ft^2/year 450,450 kwh/year Helix Wind Turbines 32,500kwh/year Number of Turbines

1

Short

67,500 1,046,250kwh/year

6 11

675,000

75% 303,750

3

2

7

PV Glass Surface Area: 65,000ft^2 Total Energy Generated 10.7Kwh/ft^2/year x 65,000ft^2 699,000kwh/year TOTAL ENGERGY SAVED 2,795,700kwh/year


TWISTING canopy

FORMS

fall 2012 studio 4a |instructor| maxi spina Twisting Forms is a modular canopy system developed from the study of bandshell structures and their functional aspects. Mainly through the study of Michael Maltzen’s Playa del Vista Bandshell structure, a method was developed in which an octogonal structural frame can be used as a repeating element that is interconnected by twisting ribs. The ribs provide the capability of multible possibilities for the development of the structure and the space that it inhabits. The adjustable connections in the ribs allow for the changing of angles according to the twisting of the ribs or the angle of movement. Because of its modular components the canopy structure can be adjusted in order to meet the needs of a multitude of different spaces. The modules can be used to develope a large scale spatial canopy in which more repetitive movement can occur to create specific patterns. Likewise the structure can be adjusted to be used as a single unit which would provide shade on a smaller scale.


3’

8’3”

of of

5’

4’8”

grid using the simple trajectory

3’

5’

grid into area

secondary grid using datum lines from the site conditions

4’10” 6’3”

8’3”

3’8”

10’

9’5”

focussed paved of site

5’

circulation directions using 30-60 degree moves

3’8” 5’9”

10’9”

5’

form developement using grid and circulation trajectory lines

3’8”

10’9”

5’9”

5’

8’0” B1

6’0”

12’

trajectory the limits the space

A1 A2 8’0”

3’8”

site

A2 A3

6’0”

existing plan

A3

B1

Site

Plan


18’ 0”

17’ 0” 14’ 0” 9’ 0” 7’ 0”

Section

B1


double connection at octagon rim bent ribs connection to octagon rim

bent ribs

Module

Detail

360˚ 270˚

Modular

Growth

31’ 0” 17’ 0” 14’ 0” 9’ 0” 7’ 0”

Section

A3


36’ 5”

17’ 0” 14’ 0” 9’ 0” 7’ 0”

Section

2’

A2

2’ 2’

4’-0” 3’-5”

2’-0”

2’

3’-5”

2’

Floorplan

1’-0”

Column

Detail


Public Collection of Private Moments spring 2013 studio 5b \\ thesis |instructor| peter culley + mark owen |thesis| Virtual media technology advancements over the last decade have enabled society’s functional capabilities to make a drastic shift from the physical to mobile. Social media outlets - Facebook, Instagram, and Twitter - dominate the lives of 98% of the US’s online community, which is a little over 50% of it’s population. The sharing of images is particularly poignant as our iphones, the tools of access into the virtual world are now also the tools of our photo taking. The physical world, in looking to adapt to the necessities of this new mobile lifestyle, is also starting to demand new possiblities as we slowly tire of the saturation of information permanently stored in the virtual environment. Jennifer Siegal’s More Mobile: Portable Architecture for Today, suggests if mobile technology frees us from the limits of place it also can leave us feeling hollow and placeless, craving real people and locales. So how does society openly share its private moments in the physical world? Adaptable architecture, which allows for physical growth while maintaining mobility, can create oppurtunity where the sharing of images could respond to these issues. This is an architecture of unclear limitations and extending possiblities but where physical experience and face-to-face connections dominate.


interlocking joint

[Elevation] p p a t h t s h ot ro p p e t a p m o ns a t h s t s c e r t o p h s e i r t o h e t p s n an pr u n u o o m g h a s n s t c s t d in a e c p t t f cp o i e l o r he p t a u n t h r s s u e l l r r n l g h ot uc t a e n e d i t t a e r c t e ac th r f o t . i n h h r l u o e m y u n t s e l s c e e tp . l r g d pt e l i n e t t a d r h a th r r th e. i u t e b y o c e m u b y r e n y f e e p e . c en t g e d i t c t h t r y u o b o h r b e m f y e e e e c t o o h f m e e t h e

4"

t c h a o e c n rd c t o d a h c i o m e n n a o d m mo ng t c n r u c a a o d di n v t o n m i e to in a n d m mo n b t s g e u y a l r v n t e i ou bu a i es t c n s o b t r t il un e l y e o b r e a t t fo u u c s t o r t il u i w in ld n e n a s a t t f g r o t o d t i w in ld s s ra ac n a e s g r t c d t aa h k t s s ra c i e s e n a t ck g t h i e s n g

[Section]

0.5"

6" built in tracks

4" x 6" transformable pieces

[Axonometric]


C

4� D

rotation of pieces out of the track

[Plan]

B A


patrons access the space through a built in staircase which lifts up with the structure. along the staircase within the exposed tracks they are able to display their photos which become a part of the structure.

the container lifts up accourding to built in tracks and moves up to create a vertical structure. a built in staircase also lifts up along with each level to allow for access through the vertical space.

components of the container can be moved up in order to create space for inserting the photo collection

[Section] as components are moved upwards the deployable canopy expands to create enclosure within the gallery space

interlocking

joint

4" 4"

[Axonometric]

[Elevation]

built

in

tracks

6" vertically transformable 6"

moving pieces


4" 4"

in

[Elevation] rotation axis of horizontal arms. horizontal arms run along and lock into the track which creates opennings for the insertion of photographs.

d r e o c d th c n a a f n o e s s p d d k l c es o a . o a d n e ed f r n t si a b e n u g n n r i ll in a o c t e a t n t a h g i l a i on re c n i t u c h di n b t w r o o c o ou er n c t n e s i io ac h g t n ve ta t i o n di d m o n te c o s c u j

[Section]

[Plan]

tracks

transformable strips move along the track

p t a a h t i n e ro s n d ir n b p s p o y ac th l p h p t f t e e ac o r p u h s e e to in b h re th e c m s e o s t . e o r pt th t t co to h r t s pe ea y e e u me s h t m t c t e ru ni e g t a u th he c n d l r - g l e e n e r o y f .

built 4"

[Axonometric]


Terra Nova 2013 artisan retreat september 2013 |organization| mosaic artisans |team lead| emerson nowotny Terra Nova is an annual three-day retreat that takes place over labor day weekend. For this years conceptual theme the design team focussed on the five senses for the development of each structure, in order to provoke new perceptions of space and inspire creativity. The entry way creates a majestic opening which initially hides the intricacies of what is actually going on inside the camp. The entrance also begins as a blank canvas where participants are asked to contribute to the space coming to life with color. Once the gates are opened to the camp visitors are confronted with several installations that represent the different senses. The first, a large fan in the center of a walkway examines the concept of tough through the spinning of the blades which are set in motion by the touch of wind. The next installation, built around an existing bridge represents the ear canal which draws people into a narrow space then widens once again to welcome them into a ‘new world’. These transitional spaces then lead to the courtyard which is the heart of the camp. Through the use of opaque and transparant materials along with ambient red lighting the base of a tree is transformed into a beating heart. From the branches of the tree, large birdcage swings are hung in which attendees can nestle and enjoy the atmosphere and plaza type space. Within the space is also a geodesic dome which exemplifies the eye and creates a new vision of your surroundings through the different framing achieved within each face of the dome. Each of these installations were built within 3 days as temporary structures for the use of the camp.


[Portal-Concept

Sketch]


[Birdcage

[Birdcage

Swings-Concept

Sketch]

Swings]


[Vortex

Bridge]


[Geodesic

Dome-Main

Plaza]


ACS Offices addition + renovation March 2014 |organization| air conditioning solutions inc. architectural designer Air Conditioning Solutions Inc. is a small business in Altadena, CA which outgrew its office space. The company needed to expand its warehouse and office spaces but wanted to maintain a clear flow from the existing to the newly constructed areas. The resulting spaces maintain clear connections to one another as well as to the existing office and warehouse space. 3,855 Square Ft. Renovation 1,039 Square Ft. Office Addition $70,000


WAREHOUSE

CONFERENCE ROOM

P.M. OFFICE

FOREMAN’S OFFICE

OFFICE

STORAGE

CFO’S OFFICE

CUBICLES SERVICE OFFICE

BREAKROOM

WELDING SHOP

ADMIN. OFFICE

CEO’S OFFICE

TRASH

Floor

Plan


WAREHOUSE

WAREHOUSE

CONFERENCE ROOM

P.M. OFFICE

FOREMAN’S OFFICE

CONFERENCE ROOM

OFFICE

STORAGE

CFO’S OFFICE

CUBICLES SERVICE OFFICE

FOREMAN’S OFFICE

OFFICE

STORAGE

CFO’S OFFICE

CUBICLES SERVICE OFFICE

BREAKROOM

BREAKROOM

WELDING SHOP

ADMIN. OFFICE

P.M. OFFICE

CEO’S OFFICE

TRASH

WELDING SHOP

Main Renovation /Addition Area

ADMIN. OFFICE

CEO’S OFFICE

TRASH

Office Addition


Furniture Design Installations multiple pieces 2011-present The designing and building of furniture pieces and installation elements allows me to stay connected to the human element of architecture. This is something that I’ ve always been passionate about as an essential part of the built environment in architecture. The ultimate inhabitant of all architecture is the everyman and his interaction with the space in the small scale informs his interaction on the large scale of the entire building.


Reclaimed

Floating

Bench

Planter


Swing

Set


kristine \\ design + architecture