Jaarverslag KrijgdeKleertjes 2014

Page 1

2014

In de zomer vieren we een mooi resultaat!

JAARVERSLAG STICHTING PRORUIL KrijgdeKleertjes.nl groeit en groeit! Het doel van Stichting ProRuil is “het bijdragen aan duurzaamheid door het faciliteren van de onderlinge ruil van spullen”. In dit jaarverslag lees je hoe we invulling geven aan het doel. Ten eerste door de website KrijgdeKleertjes.nl, ten tweede beginnen we in de zomer van 2014 met punten waar je lokaal kunt ruilen. KrijgdeKleertjes.nl is sinds 12-12-12 dé website voor het ruilen van kinderkleding. De website is de belangrijkste activiteit van Stichting ProRuil. 2014 is voor ons het tweede jaar dat de site in de lucht is. Het is een vol jaar waarin we een aantal belangrijke besluiten nemen.

Een applaus voor jezelf: 5000 kilo kleertjes een tweede leven In Nederland danken mensen gemiddeld 13 kilo textiel per persoon af. Ongeveer twee derde daarvan gaat de prullenbak in. Textiel is een waardevolle grondstof, het kost veel energie, pesticiden en water om te maken. Zo zonde als dat in de prullenbak belandt! Als je kleding ruilt geef je textiel een tweede leven. In de twee jaar tijd dat KrijgdeKleertjes bestaat ruilen we samen 2600 pakketten met kleertjes en speelgoed. Hierdoor krijgt 5000 kilo aan kleertjes een tweede leven, 36.800 kleertjes. Als je dat allemaal aan een waslijn uithangt kun je een lijn spannen van zo'n 12 kilometer! -1-

Dank aan alle leden die meedoen en dit mooie resultaat mogelijk maken. Liefs, Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie.

In dit verslag - Hoogtepunten op een rij! - KrijgdeKleertjes steeds beter te!

3

4 - Acties! 6 - In de media! 8 - De toekomst van KrijgdeKleertjes! 9 - Verbreding: lokale punten! 11 - Bestuur & financieel! 13 gebruiken!


-2-


2014 in vogelvlucht Groei van 2100 naar 2900 leden, 1200 pakketten geruild

lente

zomer

herfst

winter

5 februari

26 april

juli

15 oktober

Start traject GreenWish

WildRuilen op Koningsdag

Artikel in de Flair

-> pagina 9

-> pagina 6

Artikel in ‘Prima Ouders’ en ‘Down to Earth’ -> pagina 8

13 februari

18 mei

juli

november

Met een mooie infographic kunnen we laten zien hoe KrijgdeKleertjes werkt -> pagina 4

WildRuilen in het Lepelenburgpark

Start eerste Ruilpunt in Bunnik

Start lokale punt in Stroe (Barneveld)

-> pagina 6

-> pagina 11

-> pagina 11

1 maart

24 mei

7 september

december

Verlaging van de prijs van een strip (pagina 13) & Bezoek aan Jantine met het opruimteam (pagina 6)

Annunziata ruilt een ketting met de burgemeester

interview in het radio programma ‘Hemelbestormers’ KRO

Start lokale punten in Den Bosch en Dodewaard

-> pagina 6

-> pagina 8

-> pagina 11

11 maart

27 juni

september

12 december

Enquête onder mensen die de website niet gebruiken

Enquête onder mensen die de website wel gebruiken

Doorvoeren verbeteringen website

-> pagina 4

-> pagina 4

Start lokale punten in Giessen, Beek en Donk, Breda, Eindhoven -> pagina 11

Het aantal unieke bezoekers (‘gebruikers’) aan de website KrijgdeKleertjes.nl in 2014 en de spreiding over het jaar.

-3-

-> pagina 8

-> pagina 5


Infograhic Veel leden mailen met de vraag wat het verschil is tussen een ruilpunt en een strip. In februari maakt vormgever Ilse een verhelderende afbeelding, waarin het ruilsysteem duidelijk uitgelegd wordt. Deze krijgt onder ‘hoewerkt-het’ een plek op de website.

Praten met de leden Met vier moeders begonnen we in 2012 KrijgdeKleertjes. Intussen is de website van ons allemaal - alle mensen die de website gebruiken dragen bij aan de kwaliteit en het succes. Veel leden weten ons te vinden via e-mail of social media. Dat levert waardevolle feedback en adviezen op. We houden contact met onze leden via: - Facebook: www.facebook.com/ krijgdekleertjes (1900 volgers*) - (ongeveer) maandelijkse e-mail nieuwsbrieven (2000 abonnees*). - Twitter: @krygdekleertjes (950 volgers*) * aantal eind 2014 Eind 2014 beginnen we ook een account op Pinterest. Nu nog om mee te experimenteren.

KrijgdeKleertjes.nl steeds beter te gebruiken Wat willen de leden? In mei doen we een enquête uit onder leden die KrijgdeKleertjes niet gebruiken. 99 mensen vullen deze in. Begin juli volgt een enquête onder gebruikers van de site. 168 mensen vullen deze in. De gemiddelde waardering voor de site blijkt een 8-. De meeste mensen zijn lid van de site omdat ze hergebruik belangrijk vinden. Geld besparen is een andere belangrijke reden om mee te doen. -4-

Een van de leden zegt het zo: “Ik vind kleding ruilen en weggeven een heel mooi gegeven. Er is zo veel kinderkleding in omloop, dit is een mooie manier om het milieu en op ons budget te besparen.” De leden geven veel goede suggesties om de website te verbeteren. De grootste wens van de leden is een simpelere zoekfunctie. Ook willen ze graag op een landkaart pakketten in de buurt vinden en willen ze graag kunnen zien welke pakketten een lid allemaal aanbiedt.


Een zoekveld voor alle zoekvragen Een van de grote wensen die blijkt uit de enquete onder KrijgdeKleertjes leden is een zoekveld. Deze bouwen we in december in de site in.

Aanpassen van de site Zo besparen leden op verzendkosten. Veel mensen vragen om checks en regels in de kwantiteit van een pakket. Ze zien een trend naar minder gevulde pakketten ten opzichte van het net opgestarte KrijgdeKleertjes. Leden geven aan de site vaker te zullen gebruiken wanneer er meer keuze is in grotere maten. Ze zouden graag een versie van de site voor tablet en mobiel zien. Weinig mensen zijn voorstander van het ruilen van individuele items.

Cerian en Tessie denken na over gewenste redesign van de voorpagina.

Om aanpassingen aan de site te kunnen financieren doen we in november een donatiemailing uit aan de leden. Dit levert in totaal 7 donaties op. (Veel) te weinig voor de wensen die we hebben. Een landkaart in de site bouwen is erg duur. Deze wens valt daarom af. In december voeren we de grootste wensen door: • Een zoekfunctie voor welk zoekwoord dan ook; • Kunnen zien welke pakketten iemand allemaal aanbiedt, zodat je makkelijk meerdere pakketten van een gever kunt kiezen; • Betere opmaak bij het aanbieden van een pakket en meer merken om uit te kiezen; • Aanpassing van de homepage: hierop is nu te zien welke pakketten als laatste drie zijn gekozen en hoeveel pakketten er totaal al zijn gekozen. - 5-

Andere wensen als een versie voor tablet en mobiel en het inbouwen van een kaart blijven nog even op de wachtlijst staan. Het brengen van meer evenwicht in de website heeft onze aandacht. Het vergroten van het aantal pakketten met grotere maten is een van de redenen waarom we de tweede helft van het jaar inzetten op lokale ruilpunten. De vrijwilligers van een lokaal punt zetten pakketten met grotere maten (>92) online op de website. We besluiten ook om begin 2015 grote-mensenkleding ruilen toe te staan. Ook hiermee komt er op de website meer keuze voor leden. Via de sociale media besteden we aandacht aan de hoeveelheid spullen die ieder pakket idealiter bevat. Waarde is een eigen inschatting, maar als stelregel voegen we aan de veelgestelde vragen toe dat items die je op Marktplaats voor 20 euro zou verkopen alleen in een pakket kunnen.


Acties Het opruimteam op pad Op 1 maart gaan we als opruimteam bij Jantine uit Houten aan de slag. Zij mailde dat ze wel wat hulp kon gebruiken: “Ik wil wel nieuwe pakketten maken, maar weet niet meer waar ik moet beginnen.” Wij schieten Jantine te hulp, met als resultaat een gezellig middagje, 11 pakketten en weer opgeruimde kasten. Ook maken we een filmpje om leden te laten zien hoe je een pakket maakt. WildRuilen op koningsdag Op 26 april kun je op verschillende plekken in het land WildRuilen. De actie vindt plaats op Ameland, Arnhem, Opperdoes, Breda en Bunnik. 18 mei geluksroute WildRuilen in het Lepelenburgpark Utrecht tijdens de geluksroute. Arneo Koning, fotograaf van het stadsblad Utrecht aan het werk om onze WildRuillijn vast te leggen. 24 mei Bunnik Fair Annu ruilt een ketting met de burgemeester.

Moederdagactie

-6-


Vervolg acties De ‘Groenste Utrechter’ In september is KrijgdeKleertjes een van de tien genomineerden voor de titel ‘de Groenste Utrechter 2014’. Het Utrechtse publiek bepaalt samen met een jury wie uiteindelijk de titel krijgt. RTV Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) organiseren deze wedstrijd. Na een spannende periode van online stemmen blijkt dat KrijgdeKleertjes.nl niet in de top 3 eindigt. 7 november, een moderne Sint Ruilt Via KrijgdeKleertjes kun je ook speelgoed ruilen! We maken onze leden er extra op attent. 12-12 een gratis ruilstrip voor nieuwe leden KrijgdeKleertjes is gegroeid van een baby naar een dreumes. Op 12 december is de site alweer 2 jaar. En wie jarig is trakteert. Onze traktatie: wie op onze verjaardag lid wordt krijgt een strip cadeau.

experiment online ads In december experimenteren we op kleine schaal met Facebook ads en google ads. Het blijkt erg duur in relatie tot het effect.

-7-


In de media

Het hele jaar door zijn we regelmatig in tijdschriften, blogs en lokale kranten te vinden. De lokale punten van KrijgdeKleertjes staan geregeld in hun huis-aan-huis bladen.

Op deze pagina een kleine selectie.

Prima ouders, juli

Down to Earth, juli

7 september, programma Hemelbestormers. Radio 2 -8-

15 oktober, In de Flair


Reacties van leden

"wij zijn ook super blij met de kleertjes...wat leuk is dit!! grtjs fam Mouw"

”Altijd leuk als je zoveel mensen blij kan maken via Krijgdekleertjes! Nelleke”

De site nagedaan? In januari ontdekken we dat de nieuwe app ‘Ruiljekleertjes’. Wat lijkt die naam veel op die van ons! Ouders kunnen met deze app individuele items kinderkleding 1 op 1 ruilen. We reageren met een bericht waarin we benadrukken dat via KrijgdeKleertjes iedereen van iedereen hele pakketten kan kiezen. Om de koerier nou voor elk rompertje te laten rijden gaat ons een beetje ver..

De toekomst van KrijgdeKleertjes Voor KrijgdeKleertjes is 2014 het jaar van nadenken over onze strategie. De site draait goed, leden zijn enthousiast. Het aantal pakketten op de site blijft stabiel rond 600. Het aantal pakketten wat mensen ruilen blijft rond de 100 per maand. En nu, wat willen we met de site? Een ondernemingsplan met GreenWish In januari zit er een aanbod van de organisatie GreenWish in onze mail, we kunnen meedoen aan een adviestraject betaald door het Ministerie van IenM: "Het resultaat van dit adviestraject is dat jij je initiatief een stap verder kunt brengen. Bovendien krijgt het Ministerie -9-

van IenM meer inzicht in de kansen en belemmeringen voor maatschappelijk initiatief." Greenwish selecteert ons inderdaad voor het adviestraject. Een half jaar lang zijn we in gesprek met adviseur Kike Olsder. Ons uitgangspunt tijdens de gesprekken is dat we KrijgdeKleertjes financieel gezond willen maken. Het liefste werken we niet langer alleen met vrijwilligers maar nemen we voor een paar uur per week of meer - iemand in dienst om de basis van de website te waarborgen. Onze droom is dat KrijgdeKleertjes op termijn een ‘sociale onderneming’ is. Hoe krijgen we dat voor elkaar?


Sterkte zwakte analyse

Pop up advies Vanaf eind 2014 staan twee adviseurs ons bij. Olof v.d. Gaag (directeur campagnes bij Stichting Natuur en Milieu) en Linda Voortman (lid van de Tweede Kamer) verbinden zich aan KrijgdeKleertjes als ‘pop-up adviseurs’. Ze zijn sparring partner bij de plannen die we voor de site ontwikkelen.

Met Kike bespreken we diverse opties. Met elkaar bespreken we wat voor ons het aantrekkelijkst is. Duurzaamheid en creativiteit vinden we erg belangrijk. We zijn vooral erg enthousiast over het geven van workshops in het pimpen van kleding en het opstarten van een eigen merk gepimpte spulletjes. Na al het dromen volgt het doorrekenen van de opties. Het blijkt erg lastig om vanuit KrijgdeKleertjes een levensvatbaar model op te zetten. ‘Ruilen’ is nu eenmaal per definitie iets wat mensen zonder geld onderling doen. Daar staan we ook achter. We besluiten om te gaan experimenteren met lokale punten waar mensen kunnen komen ruilen. Vanuit deze punten kan er ook verkoop plaatsvinden van kinderspullen die ‘over’ zijn. Daarnaast willen we inzetten op het op projectbasis organiseren van activiteiten, afhankelijk van projectfinanciering.

Onze grote kracht is de grote betrokkenheid van de leden. Ook vinden mensen de naam erg leuk en de website aantrekkelijk. Onze zwakte is dat we werken met zowel strippen als ruilpunten. Ingewikkeld dus. De belangrijkste conclusie van de sterkte-zwakte analyse is dat we KrijgdeKleertjes op langere termijn willen omzetten naar een website waar mensen gratis kunnen ruilen. Dit past het beste bij het idee van ruilen.

Sterkte-zwakte analyse en missie bepalen Een onderdeel van het ‘bedenken wat we willen’ met KrijgdeKleertjes is het doen van een sterkte-zwakte analyse. - 10 -

In december buigen we ons over de missie van de website. Deze formuleren we als volgt: “KrijgdeKleertjes wil dat alle kinderspullen een tweede leven krijgen omdat het duurzaam is en veel spullen nog goed zijn. Voor alle ouders is het vanzelfsprekend om hun kinderspullen aan elkaar te geven en (van elkaar) te krijgen.”


Verkopen? In eerste instantie verkopen de vrijwilligers van de lokale punten de kleertjes die overblijven op marktplaats. Het idee is dat de helft van de inkomsten naar een lokaal goed doel gaat. De andere helft gaat naar KrijgdeKleertjes.

Foto: Op bezoek bij Frieke in Beek en Donk

Verbreding: lokale punten In de zomer starten we met lokale punten. Annunziata en Cerian starten in juli de eerste punten in Bunnik. Via een oproep in de nieuwsbrief en sociale media melden zich al snel nog meer mensen aan om een punt te starten. In september start Bouwina in Giessen, Frieke in Beek en Donk, Desiree in Breda en Bernadette in Eindhoven. In november start Corine in Stroe (Barneveld) en in december start Pieternel in Dodewaard en Marjolein in Den Bosch. We nemen de eerste periode de tijd om te experimenteren met wat werkt en wat niet werkt. Het basisidee is dat een ruilpunt een plek is waar mensen kinderkleding kunnen langsbrengen. Dat is gezellig en goed voor contacten in de buurt. In ruil kunnen de bezoekers meteen kiezen uit de hele voorraad die de vrijwilliger in huis heeft. Wie kleertjes geeft krijgt in ruil het superleuke boekje

‘Oeioeioei’ door Hannah Kraan. De KrijgdeKleertjes vrijwilligers sorteren de spullen en zetten ze online in het aanbod op de ruilsite. Wie op KrijgdeKleertjes een pakket bestelt van het ruilpunt kan dit hier ook weer ophalen. Contact tussen de vrijwilligers onderling is ook belangrijk. De vrijwilligers van de lokale punten enthousiasmeren elkaar via een Whatsapp groep. Begin november bezoeken Annunziata, Cerian en Desiree het ruilpunt van Frieke in Beek en Donk. Gezellig elkaar leren kennen en ervaringen uitwisselen over het runnen van een ruilpunt. En je bent van KrijgdeKleertjes of niet... dus we ruilen meteen ook kleding met elkaar, zo hebben we allemaal weer 'nieuwe' voorraad in het eigen ruilpunt.

- 11 -

In de praktijk werkt dit niet. Het kost erg veel tijd om spullen via Marktplaats te verkopen. Het is ook niet leuk om te doen en gaat ten koste van de motivatie. Bovendien levert het weinig geld op om aan de goede doelen te geven. Na een paar maanden besluiten we dit los te laten en de focus te leggen op de ruilpunten als plek om makkelijk en gezellig kleding te ruilen.

Marjolein, KrijgdeKleertjes Den Bosch "Ik wil graag gezellig een kop thee drinken met mensen uit mijn buurt en daarnaast de planeet en onze portemonnees helpen door kleertjes te ruilen. Tot snel!"


Samenwerking

Crowdeffect

De boze heks

Jos Jansen

Stichting Stidad

In juni experimenteren we met een ‘challenge’ bij het nieuwe platform crowdeffect. Dit is een groep jonge enthousiastelingen die mensen willen activeren. Onze challenge is dat we op 1 juli 100 nieuwe leden in Utrecht willen hebben. Zo heb je als Utrechts lid meer kans dat je met iemand om de hoek kunt ruilen. Handig dus. De challenge trekt weinig bezoekers en aandacht.

In de zomer ontvangen we een donatie van 50 mooie boekjes. ‘Oeioeioei’ van Hanna Kraan. Een jubileumuitgave van uitgeverij Lemniscaat. Het boekje bevat het verhaal "een feest voor iedereen". Het is een mooie uitgave met een harde omslag en illustraties in kleur.

Jos Jansen maakt in november nieuwe posters en flyers voor KrijgdeKleertjes

Het bestuur gaat halverwege het jaar op zoek naar financiële ondersteuning.

Jens Kraan: "Het is leuk om mooie dingen -zoals kleren en boeken- te koesteren, om ze vervolgens door te geven en anderen blij te maken." De vrijwilligers bij de lokale punten krijgen de boekjes om in ruil mee te kunnen geven.

Bijdragen aan goede doelen In totaal doneren we in 2014 560 euro aan Petite Cobi, KanjerGuusje, Amigos de Potosi en Stichting Wees Kind. Iedere keer als je een pakket kiest gaat 50 cent naar een van hen. We zijn trots op het mooie bedrag!

foto: Petite Cobi

- 12 -

Jos: "Ik kies of vind ieder jaar een aantal lokale non-profit organisaties om te steunen. Dit kan in natura zijn (ontwerpwerk) of in sommige gevallen met producten, bv drukwerk. Voor ons geldt: - Het moet een lokale organisatie zijn - Het moet 100% nonprofit zijn - En we willen iets met het doel/de mensen ‘hebben', in ieder geval een klik/ sympathie."

Tijdens de ‘Beursvloer’ in Bunnik komen we in contact met Stichting Stidad. Na enkele oriënterende gesprekken spreken we af dat deze stichting het financieel jaarverslag van 2013 en 2014 zal maken.


Het bestuur Het bestuur van Stichting ProRuil bestaat uit Tessie Vilé (voorzitter), Annunziata Tanzarella (secretaris) en Annelinde van Wouw (penningmeester). Als bedenker en oprichter van KrijgdeKleertjes.nl speelt Cerian

van Gestel de rol van trekker en coördinator van de activiteiten van de stichting. Wegens persoonlijke omstandigheden draait Annelinde vanaf de zomer niet mee tijdens de vergaderingen.

Financieel De prijs van een strip

Aanvraag ANBI status

Wie bij KrijgdeKleertjes een pakket vol spullen wil krijgen, betaalt een strip. Daarmee betalen we de kosten om de site in de lucht te houden. Op 1 maart verlagen we de prijs van een strip. Omdat er nu ruim 2.100 mensen meedoen aan KrijgdeKleertjes, kunnen we de prijs van de strippen verlagen! KrijgdeKleertjes.nl is een vrijwilligersproject dat geen winstoogmerk heeft, maar wel bepaalde kosten heeft. De kosten voor de website, een veilige betaalmethode en belasting kunnen we nu door meer mensen delen.

In alle drukte van het opstarten van KrijgdeKleertjes.nl komen we er pas in het najaar aan toe om de ANBI status aan te vragen. In december wijst de belastingdienst ons verzoek voor ANBI status af. De motivatie: wanneer mensen ruilen hebben ze daar persoonlijk baat bij. Alleen streven naar duurzaamheid is onvoldoende grond voor deze status. We gaan hiertegen in beroep, maar ook dit wijst de belastingdienst af.

Per 1 maart betaal je voor de strippen: • 2,75 voor 1 strip (dit was 3 euro) • 8,75 voor 4 strippen (dit was 10 euro) • 20,75 voor 12 strippen (dit was 25 euro)

Misgaan van een ruil komt erg weinig voor Soms komt het voor dat een pakket dat iemand aanbiedt op KrijgdeKleertjes niet meer beschikbaar is. We kunnen dan een ruil handmatig ‘terugdraaien’. In 2014 doen we dit 67 keer. Dat betekent dat in 5 % van de gevallen het ruilen mislukt. Een zeer lage score!

Financieel jaarverslag 2014 Onze financieel adviseur constateert bij maken van het financieel jaarverslag 2014 dat de afschrijving van de website niet in de begroting is opgenomen. Hierdoor is er een negatief resultaat van 1600 euro in het resultaat. In de begroting van 2015 nemen we de afschrijving op. Lees meer in ons financieel jaarverslag 2014 op www.krijgdekleertjes.nl/ stichtingproruil

- 13 -

We kijken terug naar 2014 als een succesvol en actief jaar. In 2015 zetten we de groei door. Steeds meer mensen gaan ruilen met KrijgdeKleertjes!


Colofon jaarverslag

MEI 2015 STICHTING PRORUIL WWW.KRIJGDEKLEERTJES.NL/PRORUIL IJSSEL DE SCHEPPERSTRAAT 11 3981 BUNNIK INFO@KRIJGDEKLEERTJES.NL

- 14 -