Page 1

Ett boendemagasin med nyheter och information utgivet av Byggebo i Oskarshamn Nr 2 2019

Ett stort steg till Bästa Boendet Personligt med den nya styrelsen

Carl är gripen av fotbollen Supermodern hälsocentral

Frida tar steget ut i rampljuset

Trenderr i somma


t e d n e o B Bästa B O H O S B YG G E B O

I BYGGEBOS LÄGENHETER bor det tusentals

människor som upplever att de bor bra i hyresrätt, att de har det Bästa Boendet. Trygghet, god service och lyhördhet är tre viktiga anledningar. Två andra är mer fritid och mindre ekonomiska ­överraskningar. Tråkiga sysslor som gräsklippning, snöskottning eller ­nödvändiga renoveringar u ­ ndviks.

Hyresgästen s­ lipper också oroa sig för banklån och ökade räntor lika lite som för att vitvarorna ska haverera. Går n ­ ågot sönder är det bara att ringa bovärden. Kort e ­ fter är felet ­avhjälpt. Det är smart att bo hos ­Byggebo. Inte minst för att det ger maximalt ­utrymme för det som är roligt, exempelvis ­utlandsresor, båtliv, golf och föreningsaktiviteter.

Gräsklippning

Bilplatser

Du slipper gräsklippning, ibland flera gånger i veckan, under säsong. Dessutom undviker du irriterande flugor och myggor.

Boende hos Byggebo har god tillgång till bilplatser. Fria parkeringsplatser, 103 platser i varmgarage, 445 garage­ platser med egen port och 461 platser under skärmtak. Samt 89 parkeringsplatser för uthyrning.

Snöskottning När andra lider i kylan kan du koppla av med lite glögg i favoritfåtöljen.

Underhåll Investeringar i form av nytt tak, fönster­ byten eller omfattande renoveringar är ett dyrt nöje. Som hyresgäst hos Byggebo kan du tänka på andra nöjen.

Lövkrattning Är det inte bättre att ta en utflykt till svampskogen i stället för att jaga löv?

Räntehöjningar En räntehöjning på någon procent ställer till problem för villaägaren. Som boende i hyresrätt slipper du sådana överraskningar.

Kontantinsats Den som köper en bostadsrätt eller villa måste lägga upp en kontantinsats om 15 procent på köpeskillingen. Den som bor i hyresrätt kan sätta guldkant på tillvaron i stället.

Haverier

Obehagliga överraskningar som spis-, ­­ kyl- eller fryshaveri kostar skjortan. Hos Byggebo innebär det bara att reparatören kommer på besök.

Trygghet Trygghet i beståndet är prioriterad. Under senare år har mycket kraft lagts på ännu bättre belysning i gemensamma lokaler och i utemiljöer.

Teknik

Hos Byggebo är det bara att plugga in tv:n och datorn och vips har du tillgång till ett bra utbud av tv-kanaler och bredband på 1000 Mbit.

BILDAT: 1950 ANTAL LÄGENHETER: 2 360 UTHYRNINGSGRAD: 100 procent ANTAL ANSTÄLLDA: 38 CERTIFIERINGAR: ISO 9 001 (kvalitet), 14 001 ­(miljö), OHSAS 18 001 (arbetsmiljö) OMSÄTTNING: 180 miljoner kronor RESULTAT: 12 miljoner kronor VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR: Benoni Ingelsjö


3

Bästa Boendet lockar många U nder 2018 lämnade drygt 100 hyresgäster privata hyres­värdar i Oskarshamn till förmån för ett boende hos Byggebo. Ett fantastiskt fint rekord. Och samtidigt ett mycket bra betyg till ­Byggebo. Det visar att ambitionen att skapa det problemfria ­boendet, Bästa Boendet, har tagits emot mycket bra av allmänheten. Och att Bästa Boendet inte är någon floskel understryks starkt av hyres­ gästerna. De senaste kundundersökningarna visar att 75 procent av de boende ger Byggebo högsta betyg eller att de är mycket nöjda med det allmännyttiga företaget som hyresvärd. Det är inte någon magi bakom kundnöjdheten. Handlar bara om hårt ­arbete och tillskapande av ständiga förbättringar, som utmynnar i att t­ rivseln bland hyresgästerna ute i fastig­ heterna ökar undan för undan.

Sedan 2016 har antalet ­felanmälningar minskat med smått häpnadsväckande 70 ­procent.

ANLEDNINGARNA TILL att Byggebo uppfattas som en genuin och

stabil hyresvärd är många. En viktig del är lyhördheten. Genom mät­ systemet ­LiveSteps har lyhördheten ökat ytterligare. Det ger effekt i snabb ­återkoppling, som i sin tur leder till snabba åtgärder för ökad trygghet och ­trivsel. Det långsiktiga fastighetsunderhållet har i kombination med före­ byggande fastighetsunderhåll fått revolutionerande effekt. S ­ edan 2016 har antalet felanmälningar minskat med smått häpnads­väckande 70 ­procent. Den positiva spiralen snurrar vidare i och med att resurser frigörs från akuta reparationer och i stället kan sättas in i det före­byggande fastighets­ underhållet. Att hyresgästerna känner trygghet i sitt boende spelar också en viktig roll. Den senaste tiden har två miljoner kronor satsats på utökad belysning ute i områdena. Samtidigt har ett omfattande arbete genom­ förts när det gäller att tukta buskar och träd, som i mörker kan medverka till att öka känslan av olust. Tryggheten ökar också genom att entrédörrar­ na hålls låsta i fortsättningen, något som många hyresgäster har efterlyst via LiveSteps. Samverkan mellan Byggebo, polis och ­räddningstjänst är ytterligare en del i trygghetspaketet. En annan viktig trygghetsfaktor är naturligtvis Byggebos långsiktiga stabila ekonomi. MÅNGA, FRAMFÖRALLT yngre, är positiva till Byggebos inställning i

klimatfrågor. Byggebos intention är nämligen att starkt medverka till att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle, allt med tanke på kommande gene­ rationer. Därför var det en självklarhet för företaget att sluta upp under den centrala kampanjen ”Klimatinitiativet”. Uppropets ambition är att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att Byggebo ska vara fossilfritt och att energianvändningen ska minska med 30 procent fram till 2030.

POSTADRESS Box 34, 572 21 Oskarshamn BESÖKSADRESS Västra Torggatan 12, Oskarshamn TEL 0491-888 00

N VA

ENMÄRK

E T

S

HEMSIDA www.byggebo.se

Miljömärkt trycksak 3041 0083

PRODUKTION KrePart, www.krepart.se ANSVARIG UTGIVARE Benoni Ingelsjö FOTO Curt-Robert Lindqvist TRYCK V-TAB, 2019/06

Benoni Ingelsjö vd Byggebo AB


GLASBEHÅLLARE. Guldiga ben 149:LJUSSTAKE. I metall på träfot, finns två storlekar från 269:-

FLAMINGO. I plåt. 449:-

BERGS POTTERKRUKA. Finns i flera storlekar och färger från 279:-

MINIBREVLÅDA. Finns rosa och vit. 189:-

Sommartrender Sommarens trender hos butik Majne i Oskarshamn är här. Perfekta födelsedagspresenter, gå bort-gåvor eller när du vill unna dig själv något fint.

INSEKTER. Flera färger och modeller 99:-

NECESSÄR. Gul sammet. Finns flera ­färger och storlekar från 299:LJUSLYKTA. Guldiga ben 149:-

ROSA KRUKA. Med bubblor, flera olika storlekar från 79:LJUSLYKTA. Finns i två storlekar. Från 59:KUDDFODRAL. Finns i flera färger. 179:-

LJUSSTAKE. Fästs i bordet. Två storlekar. Från 149:-

LJUSLYKTA. Finns i två storlekar från 99:-

KRUKA. Bubblig. Två storlekar finns även i vitt 249:LJUSLYKTA. För värmeljus. 89:-

PLÅTBOXAR. Två storlekar. Från 229:-/249:-


5

Rätt man på rätt plats Marcus Kroner är ny förvaltare för den yttre miljön. Han brinner för att skapa en god utemiljö. – Min ambition är att lyfta alla Byggebos alla grönområden. Mer grönt och lättskött, det är melodin, säger han.

F

ör 14 år sedan anställdes Marcus Kroner i Byggebos utegrupp, där han huvudsakligen har arbetat med städ och yttre skötsel. – Jag hade varit i Australien ett par år och hamnade på företaget tack vare en rekommendation från min ex-svärfar, säger han med ett leende. För två år sedan fick han tips om en Yh-utbildning i Ängelholm. Marcus, som är utbildad motorman och har varit till sjöss, sökte in till utbildningen arbetsledning och grönyteförvaltning och blev antagen. Viktig rutin Parallellt med studierna arbetade han kvar på Byggebo. I höstas utlyste Byggebo tjänsten som förvaltare för yttre förvaltning. Marcus sökte och fick tjänsten. Och det råder ingen tvekan om att han är rätt man på rätt plats. Efter att själv arbetat ut i verksamheten i många år förstår han till exempel vilka problem personalen kan stöta på. – Min roll är att få mina medarbetare, hyresgäster och företaget nöjda. Han leder den dagliga driften av den ­yttre förvaltningen som består av all skötsel av väg, grönytor, städ, viss sophantering, snöröjning och en del förebyggande och avhjälpande underhåll i fastighets­ beståndet. Den yttre förvaltningen ansvarar även för underhåll och reparationer av Byggebos maskinpark. Till sin hjälp har Marcus tolv medarbetare. Skapar trygghet – Jobbet är en utmaning i sig. Men det är bevisat att kriminaliteten minskar med bra utemiljö och att trivseln och tryggheten ökar i områden där det satsas på den yttre miljön, säger Marcus Kroner. Enligt Marcus handlar det dels om att skapa en estiskt tilltalande miljö, dels om att träden och växterna ska fylla ett syfte och bidra till naturens kretslopp. – Miljön handlar ju om sådant som mikro­organismer och biologisk mångfald. Folk blir mer och mer miljömedvetna och allt fler engagerar sig för miljön. Självklart ska vi på Byggebo dra vårt strå till stacken.

PERSONLIGT MARCUS KRONER Ålder: 37 år Bor: Norrby i villa Familj: fru, tre barn och hund Gör på fritiden: Umgås med vänner och familj Senast lästa bok: ­Helikopterpiloten ­ – berättelsen om ett rån, av Håkan Lahger

Marcus Kroner leder den dagliga driften av den yttre förvaltningen. Det handlar bland annat om skötsel av vägar, grönytor och snöröjning.


6

Tack vare LiveSteps kan Byggebo återkoppla snabbare till aktuell hyresgäst, något som i sin tur innebär att medarbetarna Ann-Louise Bolldén, Amanda Karlsson, Johan Svenzén och Tom Wennerström kan hålla en hög servicenivå ute i fastighetsbeståndet.

Bra sätt att påverka din b Genom mätsystemet LiveSteps har Byggebos hyresgäster en unik möjlighet att påverka boendemiljön. – Allra bäst är att svara med namn och telefonnummer, då kan vi snabbt återkoppla och agera efter hyresgästens önske­ mål, betonar Marcus Kroner, förvaltare för den yttre miljön.

L

iveSteps mäter hur hyresgästerna upplever sitt boende. Kontinuerliga enkätundersökningar, som besvaras i pappersform eller via en länk på internet, ger en god fingervisning om hur pass nöjda hyresgästerna är med att bo hos Byggebo. I mitten av maj svarade hela 75 procent att de är nöjda ­eller mycket nöjda med sitt boende. Av dessa 75 procent gav 35 procent högsta möjliga betyg till Byggebo! Förutom frågor

Många bra saker ­kommer upp på LiveSteps. Vi som arbetar här blir ibland lite blinda.

om bostaden får hyresgästerna svara på hur de ser på exempelvis utemiljö, tvätt­ stugor, trygghet och säkerhet. – Det är många bra saker som kommer upp på LiveSteps. Vi som arbetar här blir ibland lite blinda. Något som framstår som ett litet problem för mig, kanske är ett stort problem för hyresgästerna som går där varje dag, säger Marcus Kroner. Dialog Ett exempel. Nyligen uppmärksammade flera hyresgäster på Ingenjörsvägen 39-47 att några körsbärsträd hade passerat sitt bäst­föredatum. – Det tog inte många dagar förrän vi fällt de risiga träden, konstaterar Marcus Kroner. Självklart kan den som vill framföra


7

FAKTA LIVESTEPS Sedan LiveSteps intro­ ducerades i mitten av september 2016 har drygt 1 500 hyresgäster svarat på enkäten. Av dem som ­hittills har svarat är 75 procent ”nöjda eller mycket nöjda”. Positivt är också att Byggebo har fått in cirka 400 kom­ mentarer om hur olika hyresgäster upplever sitt boende. Det handlar om både ris och ros. Gläd­ jande nog är det många hyresgäster som inser att LiveSteps är ett utmärkt sätt att påverka sitt boende.

oendemiljö! sina synpunkter anonymt via LiveSteps. Men med anonymiteten försvinner möjligheten till dialog. Det ska också betonas att LiveSteps inte ska eller får ersätta den traditionella felanmälan. – Återkoppling till dem som kommer med synpunkter på LiveSteps är en självklarhet. Vi vill gärna diskutera med den enskilde hyresgästen och hur vi ska gå tillväga vid genomförandet av en åtgärd. Ibland handlar det om att förklara ifall det går att utföra det som efterfrågas. På det här sättet får vi en dialog med hyresgästen som i sin tur, förhoppningsvis, får en större inblick i vårt arbete. De flesta inser att vi faktiskt lyssnar på hyresgästen och att saker och ting tar sin tid och att vi måste lägga lika mycket på tid på samtliga ­områden, avslutar Marcus Kroner.

De flesta inser att vi faktiskt lyssnar på hyresgästen.

SNABB ­ÅTERKOPPLING Allt fler av Byggebos hyresgäster har fått upp ögonen för möjlig­ heten att påverka sitt boende via LiveSteps. – Vi är inte omöjliga på något sätt. När det är möjligt så försöker vi tillgodose hyresgästernas önske­ mål, säger Marcus Kroner. PÅ MUNKGATAN installerade nyligen Marcus Kroner och hans medarbetare en extra bänk och två papperskorgar. – Via LiveSteps hörde de boende av sig. Dels efterlyste de en bänk som de kan sitta på, dricka kaffe och prata. Dels tyckte de att är det för få papperskorgar i området. Vi tyckte att det här vara högst rimliga önskemål och kort efter vi fått in de här synpunkterna var vi på plats med soffan och papperskorgarna. Det blev mycket uppskattat. På Ekvägen efterlystes en flagga. Ett önskemål som också kunde tillmötesgås. – Villkoret var att de boende skulle sköta flagghissningen, säger förvaltaren Marcus Kroner. Flaggstången är sedan en tid tillbaka på plats. En flaggansvarig är utsedd och nu svajar den svenska flaggan stolt på alla allmänna flaggdagar.


8

– Det är härligt med en inglasad balkong. Jag har köpt en liten terassvärmare, så att jag kan njuta av att sitta här långt in på höstkanten, säger Inger Lingman.

Steg mot ökad trivsel Inger Lingman flyttade till Kristinebergsvägen 22 den 1 januari i år. När hon fick chansen att svara på LiveSteps-enkäten ­uttryckte hon stor glädje över sitt nya boende.

Jag ­trodde nog att jag skulle ­sakna ­centrum men här ute i ­Kristineberg finns allt som behövs.

B

yggebo väljer slumpmässigt ut hyresgäster som får svara på enkäten. För att spegla verklig­ heten på bästa sätt plockas hyresgästerna ut utan hänsyn till var de bor. – Jag stortrivs verkligen här, säger hon. Efter 16 år i Oskarshamns centrum är hon överraskad över hur bra hon kommit till rätta i Kristineberg. – Jag trodde att jag skulle sakna centrum, men här finns allt jag behöver, med exempelvis mat från hela världen. Prydligt och välskött Parkering till en rimlig peng, 113 kronor i månaden, är ett skäl till att hon valde Kristineberg. Närheten till Ernemar och Gunnarsö spelade också in. – I enkäten skrev jag att jag uppskattar att det är glest mellan husen och att Byggebo håller efter uteområdena. Det är prydligt helt enkelt, säger Inger Lingman och pekar ut från balkongen.

Lägenheten, på 88 kvadratmeter, är välplanerad, med klädkammare, gott om garderober och ett funktionellt kök, med gott om plats för en matplats. – Mycket rymligt och bra, särskilt jämfört med hur jag bodde tidigare. Här har jag gott om plats för mig själv och jag har också ett gästrum. Plus att hyran är rimlig. Bra bovärdar Lite ris delade Inger Lingman dock ut när hon svarade på LiveSteps-enkäten. Hon hade några mindre klago­mål på besiktningen av lägenheten. En spricka i en glasruta, en krok som saknades i tak­ armaturen hade inte uppmärksammats vid besiktningen. Men åtgärdades snabbt när hon påtalade det efter att hon flyttat in. – Det är småsaker i sammanhanget. Som sagt, så trivs jag verkligen mycket bra här i ­Kristineberg. Byggebos serviceinriktade bovärdar är ytterligare något som Inger Lingman vill lyfta fram och som bidrar till trivsel och trygghet i området. – Det är ett fantastiskt system med bovärdar, att det finns en person som du kan ringa till när du behöver hjälp eller råd kring ditt boende.


9

Hetaste klippet i Kristineberg Kort, långt, rakt eller lockigt. För Sofia Lundström på Salong Mix i Kristinebergs centrum är inga frisyrer omöjliga. Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver hon den anrika salongen.

E

fter tio år som anställd, varav de tre första åren som elev, ­bestämde sig Sofia Lundström att ta över Salong Mix efter ­tidigare ägaren Marie Gustafsson lagom till årsskiftet 2018. – Med läget i Kristinebergs centrum och vår trogna kundkrets kändes det som en rolig och spännande utmaning att driva ­Salong Mix vidare. Såg även potential att på sikt utveckla verksamheten ytterligare.

HÅRTRENDER SALONG MIX • L ånga luggar, till ­exempel gardinlugg • Mycket håraccessoarer, exempelvis hårband och stora spännen • Naturliga färger och lockar

Veganska produkter I samband med övertagandet passade Sofia även på att renovera och fräscha upp lokalerna för att både sätta sin personliga prägel och få en nystart för verksamheten. – Vi vänder oss till damer, herrar och barn och gör allt inom hårvård – från klippning och färgning till permanent. Vi klipper även skägg, berättar hon och passar samtidigt på att framhålla Salong Mixs försäljning av hårvårdsprodukter från bland annat Maria Nila och Vision Haircare. – Just Maria Nila är väldigt populära produkter som ligger i linje med dagens trender som i mångt och mycket handlar om att bevara det naturliga som egna lockar och liknade. Det är dessutom helt veganska och miljövänliga produkter. Hålla sig uppdaterad När det gäller trender och hårmode är dagens kunder väldigt medvetna och har ofta en tydlig bild kring hur de vill klippta och friserade. För Sofia Lundström och hennes k ­ ollegor på salong Mix gäller det att ständigt hålla sig uppdaterade genom bland annat kurser och utbildningar. – Det absolut viktigaste som frisör är att ta väl hand om kunderna och utgå från deras respektive förutsättningar. Det finns alltid något fint att framhäva, säger den trendmedvetna frisören.

Amelia Asp är en regelbundet åter­ kommande kund hos Salong Mix. Hon känner sig trygg med att låta Sofia Lundström ta hand om hennes hår.

Läget i ­Kristinebergs ­centrum tillsammans med trogen kundkrets gjorde att det blev en rolig och s­ pännande ­utmaning att driva ­Salong Mix vidare.


10

Det nya stjärnskottet Frida Bergvall (S) är ny ordförande i Byggebo. Här med företagets vd, Benoni Ingelsjö.

Spännande utmaning för Hårt arbetande i det fördolda för Socialdemokraterna. Nu följer hon sin mammas fotspår och tar steget ut i rampljuset. 35-åringen Frida Bergvall är ny ordförande för Byggebos styrelse.

D

Mitt och min mans första boende var en hyresrätt i ­Kristineberg, i det blå hög­huset.

et känns otroligt kul att få förtroendet. Samtidigt är jag ödmjuk, det är en tung post och inte bara att ta över någons skor. Blir nog en hel del frågor till en ­början, säger hon. Frida Bergvall valdes till uppdraget på bolagsstämman i april, efter en nominering av Socialdemokraterna i Oskarshamn. Andreas Erlandsson, ordförande i ­kommunstyrelsen (S), berättar att hon är väl förankrad i partiet och redo att ta sin första ordföranderoll. – Roligt att kunna lyfta en av våra yngre kvinnliga medlemmar till ett betydelsefullt uppdrag i kommunen, säger han. Även Byggebos vd Benoni Ingelsjö är nöjd med valberedningens förslag till ­ordförande. – Hennes kunskaper från samhällsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige kommer väl till pass, likaså hennes

erfarenheter inom HR. Är övertygad om att hon är rätt kandidat för uppdraget, säger han. 500 anställda Till vardags är nämligen tvåbarns­ mamman Frida Bergvall HR-ansvarig på företaget Navilo AB, som har hand om åtta ­McDonald´s-restauranger inklusive ­Oskarshamn. Ett bolag med över 500 anställda. På fritiden har det politiska engagemanget alltid varit stort. – Är praktiskt taget uppvuxen i de ­politiska rummen eftersom min mamma, Yvonne Bergvall, har varit politiskt aktiv hela sitt liv. Mycket med fokus på kvinnans rätt i samhället, berättar hon. Fler tjejer Med tanke på att Yvonne Bergvall också varit med i styrelsen för Byggebo och är den första och enda kvinnliga ordföranden i Oskarshamns kommunfullmäktige, har hon alltid varit en stark förebild för Frida. – Klart att jag blivit färgad. Det behövs fler tjejer som syns och hörs. Fick höra tidigt vid köksbordet att vill man förändra något – då ska man själv agera. Började


11

HR-chef min politiska resa redan som 14-åring i SSU. Kommer särskilt ihåg när jag deltog i ett fackeltåg i Oskarshamn mot rasism. Det var ett ämne jag verkligen fastnade för och där vi tydligt tog ställning, berättar hon. Spännande resa Nu väntar nya utmaningar hos Oskars­­hamns ledande samhälls­utvecklare. Mycket positivt har hänt på senare tid, bland annat Gripen 20 i centrum. – Nu gäller det att landa i en bra vardag och det känns spännande att få vara med på resan framåt. Förhoppningsvis kan jag bistå oskarshamnarna på ett bra sätt. ­Byggebo har ett stort lägenhetsbestånd med 2 360 lägenheter och är ett första boende för många. Något som Frida Bergvall själv är ett lysande exempel på. – Mitt och min mans första boende var en hyresrätt i Kristineberg, i det blå ­hög­huset. Kristineberg är toppen med alla parker och gångytor. En otroligt hemtrevlig plats med boenden som passar alla. Vi b ­ odde två personer och en katt på 28 kvadratmeter, säger hon med ett skratt.

Som HR-ansvarig på företaget Navilo AB är Frida Bergvall ofta på plats på ­McDonald´s i Oskarshamn. Här pratar hon med medarbetaren Alaa Abuowda.

FRIDA HAR ANSVAR FÖR 500 ANSTÄLLDA Hon började med att städa toaletter och servera pommes frites. Nu är Frida Bergvall HR-ansvarig för åtta McDonald´s-restauranger. EN IMPONERANDE raketkarriär som startade direkt när Frida Bergvall slutade gymnasiet. – Visste inte vad jag ville plugga till och McDonald´s kändes som ett bra jobb. Insåg snart hur roligt det var och blev kvar, berättar hon. Cheferna såg potentialen i henne och dröjde inte länge förrän hon arbetade sig upp till platschef på restaurangen i Oskarshamn. – Ett perfekt jobb för mig. Roligt med alla stammisar som kommer och dricker kaffe varje morgon. Ett säkert sommartecken är när de ­börjar ha solglasögon i McDriven, säger Frida Bergvall med ett leende. – Men framförallt är det alla ­härliga kollegor som gör min arbets­ dag. Jag brinner för personalfrågor. Ju bättre personalen mår desto bättre presterar den, fortsätter hon. Hennes engagemang för de anställda uppmärksammades på ledningsnivå hos företaget Navilo AB, som äger åtta McDonald´s-­

restauranger, bland annat ­Oskarshamn. Sedan 2016 är Frida Bergvall HR-ansvarig på företaget som ­sysselsätter runt 500 personer. – Så nu sysslar jag med ­exempelvis löner, arbetsmiljö och riskbedömningar i samarbete med ledningsgruppen. En erfarenhet som jag har stor användning av i ­styrelseuppdraget för Byggebo. Istället för att människor ska äta, ska de bo. Helt olika branscher, men i grund och botten handlar det om att vara spindeln i nätet för många viljor och skaffa sig en bra helhetsbild för att kunna utveckla ­organisationen åt rätt håll, säger hon.


12

Leder Byggebo framåt Väl förankrade i Oskarshamn, som brinner för att utveckla både staden och Byggebo. I april valdes ledamöterna för bostadsbolagets nya styrelse. Fyra personer representerar politiska partier och har fått mandat efter valresultatet. ­Övriga är opolitiska och har valts av kommunstyrelsens presidium. Tillsammans utgör de en bred, enad front för Oskarshamns ledande samhällsutvecklare.

PERSONLIGT TORBJÖRN OLSSON Ålder: 49 år Bor: Oskarshamn Familj: Särbo och två vuxna döttrar Yrke: Produktionsledare på Scania Bästa med Byggebo: Viljan och inställningen att varje dag leverera ­Bästa Boendet, kryddat med att ständigt bidra till att vara med att utveckla Oskarshamn. Senaste bidraget Gripen 20 är framtidens boende. Huset är på många sätt spännande. Noga utvalda material­val i huset. Ambitionen ”Hållbart” har varit en röd tråd i ­byggnationen.

PERSONLIGT MARIA EDNER Ålder: 39 år Bor: Mönsterås Familj: Min man Per och vår son Emil på tre år Yrke: Rekryterings- och utvecklingskonsult på Unik Resurs Bästa med Byggebo: Bidrar till att lösa den tuffa kompetens­ försörjningsfrågan med hjälp av attraktiva bostäder både i befintliga utbudet och i det som planeras och byggs.

PERSONLIGT PER-ERIC ERICSSON

PERSONLIGT BENONI INGELSJÖ

Ålder: 68 år

Ålder: 50 år

Bor: Grupphus i Mockebo

Bor: Västervik

Familj: Fru och 2 utflugna barn

Familj: Hustru Sara samt barnen Isak, 25 och Wilma, 21

Yrke: Pensionär samt några konsult – och ­styrelseuppdrag Bästa med Byggebo: Byggebo har en ­ledande roll i samhälls­ utvecklingen. Genom att skapa nya attraktiva lägenheter och ­samtidigt modernisera och under­ hålla äldre fastighets­ bestånd, bidrar bolaget till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. En viktig faktor för att attrahera människor att flytta till Oskarshamn.

Yrke: Vd på Byggebo Bästa med Byggebo: Som ledande ­samhällsutvecklare, har vi ­genom byggnationen av Gripen 20, skapat en av Oskarshamns finaste byggnader samt att vi sedan flera år målmed­ vetet jobbar för att skapa ett problemfritt boende, Bästa Boendet.


13

Att vi som ­ledande samhälls­utvecklare, ­genom ­Gripen 20, ­skapat en av ­Oskarshamns ­finaste ­byggnader.

Utvecklings­ potentialen är stor med den ­kompetens och ­erfarenhet som finns inom ­bolaget.

Att vi ­hjälper staden ­framåt med nytt boende för nya och gamla ­invånare.

PERSONLIGT PONTUS WELIN (L) Ålder: 29 år Bor: Hus, nära B ­ jörnbacka Familj: Gift, två barn Yrke: Lärare

PERSONLIGT FRIDA BERGVALL (S) Ålder: 35 år Bor: Lägenhet i Norrtorn Familj: Maken Ludvig och döttrarna Alicia, 8 år och Adelia, 5 år Yrke: HR-ansvarig på Navilo AB Bästa med Byggebo: Att vi hjälper staden ­framåt med nytt boende för nya och gamla invånare. Det finns ett boende för alla delar i livet, från första boendet till sambo­ skap/familj och när du vill ha det mer bekvämt efter att ha ägt ett hus.

PERSONLIGT ANDERS STENBERG (M)

PERSONLIGT MICHAEL ERLANDSSON (SD)

Ålder: 74 år

Ålder: 35 år

Bor: Figeholm

Bor: Oskarshamn

Familj: Hustru och 4 barn

Familj: Mamma, pappa, en bror och tre brorsbarn

Yrke: Pensionär Bästa med Byggebo: ­Servicen till hyresgäster­ na. Med bästa servicen tänker jag tryggt boende. Hyresgästerna ska kunna förvänta sig snabba åtgär­ der om något går sönder. Om lägenheten ska reno­ veras bör hyresgästerna kunna få vara med och påverka sitt boende.

Bästa med Byggebo: Att bolaget verkligen jobbar hårt för visionen Bästa Boendet. Det är ett välskött bolag som är ledande i samhälls­ utvecklingen, det ser man inte minst på Gripen 20. Utvecklingspotentialen är stor med den kompe­ tens och erfarenhet som finns inom bolaget och det gör Byggebo till en mycket spännande aktör i framtiden.

Yrke: Montör på Scania Bästa med Byggebo: Det är ett privilegium att få vara delaktig i Byggebos arbete för att göra Oskarshamn till en attraktivare kommun med bostäder av toppklass.

PERSONLIGT SOILI WIGREN Ålder: 54 år Bor: Villa i Gröndal, ­Oskarshamn Familj: Make och tre ­vuxna döttrar, en hund Yrke: Bovärd B ­ yggebo AB och Visions ­ordförande Bästa med Byggebo: Bra arbetsplats, ­trevliga arbetskamrater och hyresgäster, omväxlande arbete.


14

Snabbt beslut till drömboende Ett gemensamt beslut en sen novemberkväll förra året och ett telefonsamtal till Byggebo dagen därpå. Sedan var flytten till Gripen 20 ett faktum. – Det här blev bättre än vad vi ens hade kunnat drömma om!

M

arie Hjertqvist Henriksson och maken Inge Henriksson njuter av eftermiddagsfika i solen på balkongen till lägenheten på Köpmangatan. Det har bara gått ett par månader sedan de lämnade radhuset i Rödsle. – Jag trodde att det skulle vara lite tomt och konstigt. Men det känns bara bra, ­säger Inge och Marie nickar instämmande. Ett enklare boende Efter 24 år i huset hade hon mer och mer börjat fundera på ett nytt, enklare och mera centralt boende. Inge var däremot inte lika sugen på att lämna närheten till naturen. Hjärtinfarkten för ett och ett

Att lämna huset till förmån för en lägenhet i Gripen 20 blev en nystart och bättre än vad Inge Henriksson och Marie Hjertqvist ­Henriksson ens hade vågat drömma om.

PERSONLIGT MARIE & INGE Ålder: 53 respektive 58 år Bor: I en trea i Gripen 20 Familj: Utflugna sönerna Erik, 27 år och Viktor, 29 år samt tioåriga golden retrievertiken Mollie Gör på fritiden: Sjunger i kör (Marie), ­promenera med hunden och kolla hockey (Inge) samt ­sommarstugan i Slakmöre

halvt år sedan bidrog till att ställa allt på ända. En sen kväll med stress och tungt trädgårdsfix förra hösten ledde till ett gemensamt beslut. – Dagen efter ringde jag på ren chansning till Byggebo och det visade sig att de hade två lägenheter kvar i Gripen. Vi bestämde oss omgående och det visade sig var en riktig vinstlott, konstaterar Marie Hjertqvist Henriksson leende. Från hus till lägenhet Att komprimera bohag och prylar från ett stort hus till en lägenhet på 61 kvadratmeter har också gått bättre än förväntat. Inge och Marie är överens om att det känns skönt att ha sorterat ut och gjort sig av med allt överflödigt som de samlat på sig under årens lopp. – Sedan barnen flyttade för ett par år sedan hade vi mycket yta i huset som inte nyttjades. Vi klarar oss bra på tre rum och kök och har även plats för besök.


15

Sara Nordh är ny ekonomi- och administrationschef på Byggebo. Hennes stora passion i livet är just siffror och därför föll det sig naturligt att satsa på ett jobb inom ekonomi.

Passion för siffror Hon började som trainee och har arbetat sig uppåt. Nyligen blev Sara Nordh, 37 år, ekonomi- och administrationschef på Byggebo.

D

et känns förstås jättekul att få förtroendet för Byggebos ekonomi. Jag har alltid haft lätt för siffror och det finns en tillfredsställelse när allt stämmer på sista raden, säger hon med ett leende. Sara Nordh har läst ekonomi på Högskolan i Kalmar och började som trainee på Byggebo 2009. Då gick hon bredvid den som var redovisningsansvarig. Året därpå gick han i pension och Sara Nordh tog över.

Byggebo som bolag går mycket bra ekonomiskt.

Tolv miljoner I april avancerade hon till ekonomi- och administrationschef efter en kortare period som tillförordnad. – Trivs väldigt bra, det är härliga ­arbetskamrater och vi har roligt till­ sammans. Samtidigt är det spännande att arbeta på ett företag som går så bra, Byggebo hade 2018 ett resultat på tolv miljoner kronor, säger hon. Finansierade Gripen Kraften har de senaste åren legat på långsiktigt fastighetsbevarande underhåll, kraftiga amorteringar och ett intensivt arbete på räntemarknaden, vilket satt ­Byggebo i en bra sits. Så bra att bostadsbolaget kunde finansiera byggnationen av Gripen 20 till 50 procent av eget kapital. – Vi har haft ett plusresultat i flera år och kunnat satsa mycket på våra fastigheter. Nu när Gripen 20 är färdigbyggt ligger en större underhållsinsats på Stengatan 15 närmast i tiden. Omfattande markarbete, renovering av grunden, fasadmålning, ­­­ tak- och fönsterbyte, bland annat. Byggebo är certifierat inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö, vilket också är något som Sara Nordh arbetar aktivt med. – Det innebär att bolaget är godkänt enligt de standarder som finns, vilket vi förstås är stolta över, säger hon.

Vi har haft ett plus­ resultat i flera år och kunnat satsa mycket på våra fastigheter.

PERSONLIGT SARA NORDH Ålder: 37 år Bor: I en villa i Oskarshamn Familj: Sambon Eric och barnen Alicia, sex år och Vincent, tre år Jobbar som: Ekonomioch administrationschef på Byggebo Gör på fritiden: Umgås med familjen, läser böcker och tränar när tid finns


16

Solklart på Träffs stora drömterrass Visst var skissen på lägenheten imponerande. Men det var 3D-bilden med den storslagna terrassen och det majestätiska parasollet, som satte fart på makarna Träffs flyttplaner från villan i Kristineberg. – Kärlek vid första ögonkastet, ler Birgitta och Jan.

N

ågra månader senare sitter paret på den stora terrassen, som tillhör lägenheten på Källgatan i Gripen 20, i en miljö som nästan direkt är kopierad från den förförande 3D-bilden. – Terrassen blev några snäpp bättre än på bilden, säger Jan Träff. Hemkänsla direkt På terrassen i västerläge finns gott om plats för såväl loungemöbler som matbord och solstolar. – En fantastisk plats med sol hela eftermiddagen till sent på kvällen. Det är bara att kliva rätt ut från vardagsrummet. Tack vare terrassen känns lägenheten betydligt större under den här årstiden, konstaterar Birgitta. Flytten till Gripen 20 blev nästan som att

Det var den här 3D-bilden på terrassen som fick makarna Träffs känslor i svall.

komma hem igen för paret Träff. De är båda uppvuxna i området kring Mejeriplan där de även lekte som barn. – Det var vårt klätterträd, säger Birgitta ­leende och pekar mot en ståtlig ek strax nedanför lägenhetsterrassen. Jan och Birgitta Träff har redan kommit väl tillrätta och hunnit bo in sig i sin trea på 65 kvadratmeter. Allt är nytt och fint och ­lägen­heten är lättstädad. Köpte nytt Ett fåtal möbler minner om det tidigare villa­ boendet. Istället för att kompromissa och försöka anpassa soffor, bord och hyllor till den avsevärt mycket mindre lägenheten tog de tidigt beslut om att köpa nytt. – Vi har bara sparat sådant som har någon speciell betydelse. Exempelvis tavlan som vi fick i bröllopspresent, förklarar Birgitta. Gamla mejeriet Att både Jans och hustru Birgittas barndoms­ kvarter breder ut sig nedanför terrassen – Jan är uppvuxen vid Smedgatan och Birgitta på Smålandsgatan – är ett extra plus. I en klippbok har Birgitta samlat info om den nya bostaden och även bilder från hur det såg ut förr. Här finns bland annat foton på det gamla mejeriet med sin karakteristiska skorsten och det bevarade klätterträdet. – Det var några ekar som låg i anslutning till skjortfabriken dit vi brukade gå och leka. Allt är borta förutom ett av träden som glädjande nog har sparats strax utanför vår terrass.


17

Lägenheten på Källgatan är på många sätt fantastisk. Men terrassen på drygt 40 kvadratmeter är förmodligen Oskarshamns lyxigaste. Vi blev förälskade i terrassen redan första ­gången vi såg den på en 3D-bild, säger ­makarna Birgitta och Jan Träff.

PERSONLIGT JAN & BIRGITTA TRÄFF Ålder: 73 respektive 72 år Bor: I en trea i Gripen 20 Familj: Barnen Therese, Josefine och Oskar samt barnbarn Gör på fritiden: ­Promenerar, cyklar och träffar vänner, jympa och utflykter med Viljan­ gubbarna (Jan) och stickning (Birgitta)


18

Efter sommaren lämnar Rose-Marie Petersson över ansvaret som verksamhetschef för G ­ ripen Hälsocentral till Susanne Barthelmann.

Nystart för hälsocentral Sveriges modernaste hälsocentral. Flytten till Gripen 20 blev ett rejält lyft på alla plan – för såväl personal som patienter. – Alla är väldigt nöjda, konstaterar verksamhetschef ­Rose-Marie Petersson.

H FAKTA GRIPEN HÄLSOCENTRAL Har cirka 10 000 listade patienter. På årsbasis handlar det om drygt 15 000 läkarbesök. När personalstaben är komplett finns sju läkare, tio sjuksköterskor, tre undersköterskor, fyra psykoterapeuter och fyra sekreterare tillgängliga.

on framhåller inte minst den ljusa, fräscha och välkomnande miljön. Nya Gripen hälsocentral ligger dessutom i framkant inom allt vad gäller såväl flöden och logistik som arbetsmiljö och patienttrygghet. För Rose-Marie Petersson har flyttförberedelserna pågått sedan 2011 då det beslutades att hälsocentralen skulle få nya lokaler. Hon betonar att flytten från Slottsgatan till Mejeriplan har varit efterlängtad av både personal och patienter. Höja vårdkvaliteten – I Gripen 20 har de anställda har fått avsevärt mycket bättre förutsättningar för sitt arbete. Nu har alla anställda sina egna och modernt anpassade arbetsplatser. Flytten har också medfört att vi har gladare och positivare patienter, säger hon. Att hälsocentralen numera är lokalise-

rad på ett plan innebär att verksamheten har blivit mer rationell och att mera tid kan frigöras till direkt vård samtidigt som det finns utrymme för ytterligare patienter. Förutom nya, fräscha och ändamåls­ enliga lokaler har även ny teknisk utrustning tillkommit i och med flytten. – Våra öron- och ögonmikroskop är helt nya i verksamheten och bidrar till att höja vårdkvaliteten ytterligare. Vi har också fått ett mycket bra labb med enskilda provtagningsrum som har höjt standarden rejält, betonar Rose-Marie Petersson. En nystart Efter sommaren kommer Susanne ­Barthelmann, tidigare avdelningschef på medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus, att ta över Rose-Marie Peterssons roll som verksamhetschef för Gripen hälso­ central. Det är en mycket speciell känsla för henne att skolas in i de nya och fräscha ­vård­lokalerna. – Det är mycket som är nytt då jag inte har jobbat inom primärvården tidigare. Samtidigt känns det som något av en ­nystart för alla, säger hon.


19 Hälsocentralens nya ögon- och öronmikroskop har bidragit till att höja vårdkvaliteten ytter­ligare. Susanne Barthelmann testar utrustningen på kollegan Anita Tingström.

Flytten har medfört att vi har gladare och positivare patienter.

De nya provtagningsrummen underlättar arbetet för sjuksköterska Sophia Hassan Skedebäck.

EFFEKTIVISERAD TANDVÅRD En mängd mervärden för både patienter och personal. De specialanpassade lokalerna i Gripen 20 effektiviserar Folktandvårdens verksamhet avsevärt.

Tandläkare Zaeneb Alaboosi och tandsköterska Elenor Jansson uppskattar den ljusa och fräscha lokalerna.

KLINIKSAMORDNARE KERSTIN Johansson framhåller de ljusa och fräscha lokalerna som en stor trivselfaktor. Inte minst för patienterna - och även Folktandvårdens personal. – Det är betydligt mera lättarbetat här än i våra tidigare lokaler, säger hon. En bidragande orsak till detta är bland annat det gemensamma steriliseringsrummet där alla använda instrument och redskap rengörs och steriliseras. – Tidigare hade vi en ansvarig personal som skötte detta. Nu ligger sterilen mitt i verksamheten och sköterskorna ansvarar själ­ va för att instrumenten steriliseras efter varje undersökning. Det är ett nytt arbetssätt som både förenklar och effektiviserar, förklarar hon.

Kliniken i Oskarshamn är en av de ­största i Kalmar län. Totalt besöker cirka 20 000 patienter Folktandvården i Oskarshamn varje år. I samband med flytten har även en del av sjukhustandvården förlagts till Gripen 20. – Det innebär en hel del samordnings­ vinster när det gäller bland annat remiss­ hantering som kommer patienterna till nytta, förklarar Kerstin Johansson.

Det gemensamma steriliseringsrummet ­underlättar arbetet, tycker tandsköterska ­Elisabeth Svensson och kliniksamordnare Kerstin Johansson.


20

Från virtuell visning till verklighet. Under Byggeboveckan fick Ann-Katrin Enström möjlig­ het att stifta bekantskap med Gripen i 3D. Nu är hon och ­maken inflyttade på riktigt.

Virtuell husesyn blev ver Den virtuella visningen i 3D av Gripenlägenheterna under Byggeboveckan förra året gav Ann-Katrin Enström och John Svensson blodad tand. Nu är paret på plats på riktigt i den 80 kvadratmeter stora fyran på Köpmangatan.

P

lanerna kring att lämna rad­ huset i Lyckebo för ett enklare och bekvämare boende hade visserligen funnits länge. Men det var i samband med presentationen av Gripen 20 under Byggeboveckan som de bestämde sig för att göra slag i saken. – Vi stod i Byggebos lägenhetskö sedan tidigare. När vi fick möjlighet att se l­ ägenheterna virtuellt med 3D-teknik under Byggeboveckan kände vi att detta var rätt och bestämde oss omgående. Just denna lägenhet var dessutom vårt förstahandsval, berättar de nöjt. Möblering Sedan flyttlasset gick i mitten av februari har det mesta kommit på plats. Trots annan

Vi har en ­fantastisk utsikt med bland annat två ­kyrktorn och två vattentorn i blickfånget.

planlösning än i deras tidigare bostad gick möbleringen i parets nya lägenhet enkelt och smärtfritt. – Vi testade lite olika alternativ och det blev riktigt bra till slut. Vi var för­ visso tvungna att dela upp bokhyllan i två sektioner för att få en lämplig placering av tv:n då det inte funkade på avsedd plats. Å andra sidan medförde det att vi numera kan äta frukost vid köksbordet och kolla morgon-tv samtidigt, förklarar John. Sol hela dagen Med facit i hand framhåller de just den öppna och ljusa planlösningen som en av lägenhetens främsta fördelar. Likaså utsikten mot tre väderstreck från både de stora fönsterpartierna och den väl tilltagna mysiga balkongen. – Här har vi sol hela dagen – från förmiddag till sen kväll. Vi har även en fantastisk utsikt med bland annat två kyrktorn och två vattentorn i blickfånget, framhåller Ann-Katrin. En annan stor fördel är det centrala


21

Ann-Katrin Enström och John Svensson stortrivs i sin lägenhet i Gripen 20. Från den väl tilltagna balkongen har de en storslagen utsikt över ­centrala Oskarshamn.

klighet i Gripen 20 l­ äget. Såväl shopping som utbudet av kultur- och idrottsuppleveler finns numera bara ett stenkast bort. – Att bara kunna gå utanför dörren för att handla är jättesmidigt. Dessutom är det endast en kort promenad till exempelvis teater på Forum och ishockey på Arenan. Det underlättar och bidrar till att vi hittar på mer saker. En perfekt lösning Att paret sökte en lättskött hyres­lägenhet beror till stor del på det mysiga fritids­ huset i ­Adriansnäs. – Nu slipper vi både gräsklippning och snöskottning samt underhållsarbete på hemmaplan och kan lägga allt krut på den vinterbonade sommar­stugan. Därför behöver de i stort sett bara att stänga dörren efter sig när det är dags att åka iväg från Oskarshamn. – Att flytta till ny lägenhet i G ­ ripen 20 med allt vad det innebär blev en perfekt lösning för oss, konstaterar Ann-Katrin ­Enström och J ­ ohn Svensson s­ amstämmigt.

Att bara ­kunna gå ­utanför dörren för att handla är jättesmidigt.

PERSONLIGT ANN-KATRIN ­ENSTRÖM & JOHN SVENSSON Ålder: 73 respektive 74 år Bor: I en fyra i Gripen 20 Familj: Barn och barnbarn Gör på fritiden: Vara i fritidshuset i Adriansnäs och att resa

VACKER UTEMILJÖ I februari gick de första flyttlassen till Gripen 20. Nu är det mesta på plats och även den yttre miljön börjar ta form. SÅVÄL HYRESGÄSTER som hälso­ central och folktandvård är sedan flera månader på plats och verksamheterna i full gång. – Nu börjar det även bli fint utvändigt i området. Vi satsar även på en trevlig utemiljö för våra hyresgäster, säger ­Byggebos vd Benoni Ingelsjö. Det har bland annat asfalterats, såtts gräs och planterats. På flera etage i fastig­heten har det iordningställts grönytor för lek och umgänge. – Redan på planeringsstadiet ­bestämde vi att det skulle finnas ­allmänna ytor för ökad trivsel och väl­ mående hos de boende. Nu är vi snart där, k­ onstaterar Benoni Ingelsjö nöjt.


22

Fotbollsspelaren Carl Savolainen är en av många som valt att flytta in i Gripen 20. Han stormtrivs med att bo centralt med gång- och cykelavstånd till det mesta, ­inklusive fotbollsträningarna på Ernemar med OAIK.

Gripen av fotboll Fotbollstokige Carl Savolainen, 22 år, började spela fotboll redan som femåring. Nu tränar han i stort sett varje dag med Oskarshamns AIK. – Laget har blivit som en extrafamilj för mig, säger han.

H

emma hos Carl Savolainen, i en tvåa i Gripen 20, ligger det mesta prydligt på sin plats. Smakfulla inredningsdetaljer, så som en kökslampa med tre hängande glödlampor, en härlig mörkgrå soffa och en tv av senaste slaget, ger en lyxig känsla. Men så är ju lägenheten top notch också – då ska även inredningen vara det. – Ja, men så är det ju. Det kändes naturligt att investera i helt nya möbler, när lägenheten i sig är så fräsch och snygg. Viktig detalj Det kanske viktigaste av allt var tv:n. För när Carl Savolainen inte jobbar natt på Saft eller tränar fotboll med laget, vilket i princip är varje kväll, tittar han gärna på fotboll hemma i soffan. – Jag är nog lite fotbollstokig! Carl började spela fotboll när han var fem år, kanske mest för att hans bror lirade. Sen bara fortsatte det med stor intensi-

Skulle nog säga att ­balkongen är det bästa med hela lägenheten.

tet under hela barndomen. Efter grundskolan var det naturligt för honom att börja på Oscarsgymnasiets fotbollsprofil. Tre härliga år, sammanfattar han. Under de senaste säsongerna har han tillhört Oskarshamns AIKs A-lagstrupp. Det har blivit en del matcher från start och ännu fler som inhoppare. – Konkurrensen i backlinjen är mycket tuff. I första hand siktar jag på att ta en ordinarie plats. Spektakulär utsikt Den lilla fritiden som blir över spenderar han gärna på sin rymliga balkong. Utsikten från tvåan på femte våningen är nämligen fantastiskt spektakulär. – Skulle nog säga att balkongen är det bästa med hela lägenheten. Att bo centralt i Gripen 20 är också en stor fördel. All service du kan tänka dig på ett stenkasts avstånd. Gång- och cykel­avstånd till jobbet, fotbollsplanen i ­Ernemar och andra aktiviteter, är guld värt. – Det är så otroligt smidigt att bo nära. Kommer närmast från mitt föräldrahem i Lagmanskvarn och det är ju såklart lite längre avstånd. Sen är det skönt att ha ett eget boende förstås, säger han.


23

Skapar vackra minnen Hanna Messner på Fonus i Oskarshamn gör begravningen till något ljust och fint. – En begravning som handlar mer om ett liv som levts än om döden, det blir ett värdefullt minne när livet ska gå ­vidare, säger hon.

F

ör sju år sedan började Hanna Messner på Fonus, blott 22 år gammal. Nu har hon hunnit fylla 29 år, men tillhör fortfarande en av landets yngsta begravningsentreprenörer. Trots flera års erfarenhet inom yrket. – Inom Fonuskoncernen är jag definitivt en av de yngsta, säger hon. Efter avslutad utbildning till fastighetsmäklare flyttade Hanna Messner hem till Oskarshamn. En annons från Fonus om att byta inriktning mitt i livet väckte hennes intresse och funderingar kring det yrkesval hon gjort. Hon kontaktade Fonus i Oskarshamn som erbjöd henne en tjänst. Yrke för livet När hon ser tillbaka ångrar hon inte avhoppet från den tänkta karriären som fastighetsmäklare. – Många säger att begravningsentreprenör är ett yrke där du antagligen stannar ett år eller resten av livet. För min del lutar det nog åt det sistnämnda.

Hanna Messner, en av landets yngsta ­begravningsentreprenörer. I sommar flyttar hon och hennes kolleger på Fonus in i nya ändamålsenliga lokaler i Gripen.

Inom Fonus­ koncernen är jag definitivt en av de yngsta.

FAKTA FONUS Fonus är landets mest anlitade begravnings­ byrå. Ägs gemensamt av ­föreningar och ­organisationer. Vinsten återinvesteras i verksam­ heten. Bildades 1945 för att motverka höga priser.

Klart är att jobbet på Fonus passar henne bättre än att vara fastighetsmäklare. I rollen som begravningsentreprenör hjälper hon människor i ett utsatt läge. Hon stöttar och vägleder i de många frågor och beslut som ska fattas för att se till att begravningen blir ett värdefullt minne. Flytt till Gripen – En begravning får gärna spegla personen som avlidit. Om personen älskade musik så kan jag tillsammans med de anhöriga försöka hitta texter och musik som passar till ceremonin. Eller det kan vara en person som älskade trädgård och blommor, då kan det vara det som ska synliggöras. För min del handlar det om att lyssna och känna in vad de anhöriga vill och hur de beskriver personen som avlidit för att skapa en så personlig begravning som möjligt. Under sommaren 2019 flyttar Fonus Oskarshamn in i nybyggda Gripen på Mejeriplan. Från hörnet på Köpmangatan/ Källgatan går flytten tvärs över gatan till hörnet bredvid. – Byggebo har varit oerhört tillmötesgående och vi har fått vara med och planera lokalen utifrån våra behov. Sedan är det också skönt att vi princip bara kan bära över alla saker till de nya lokalerna, avslutar Hanna Messner.


tt o g & tt Små FIN PRESENT

Barnen på Ekvägen i Södertorn får snart en fin present. Byggebo investerar nämligen ­närmare 500 000 kronor i ny lekparks­ utrustning. Förmodligen står lekparken helt färdig under sensommaren.

Ingen skitsak

RELIGNA… RENA grekiskan för många. Men det är inte så konstigt som det låter. Betyder nämligen att avlopps- och dagvattenledningar renoveras inifrån med hjälp av ett material som fungerar som en strumpa. – En kostnadseffektiv metod att kvalitetssäkra ledningarna på, konstaterar Byggebos tekniske chef Fredrik Larsen. I en första etapp har avlopps- och dagvatten­ ledningar renoverats i kvarteret Marieborg i Kristineberg. Ett kalas som kostade lite drygt en halv miljon kronor. Inom kort påbörjas även renovering av ledningarna i Karlsborg och Lyckan.

75 procent av Byggebos

hyresgäster är nöjda eller mycket nöjda med sitt boende. Av dessa ger 35 procent Byggebo högsta möjliga betyg när det gäller trivsel och trygghet.

Omfattande makeover

STENGATAN 15 och Kyrkogårdsgatan 9 ­genomgår en omfattande makeover under 2019. Fasaderna tilläggs­isoleras. Tak och fönster byts ut. Dessutom renoveras balkongerna. Till detta ska läggas omfattande markarbeten, som utförs av byggföretaget NCC. Att 17 hyresgäster får en bättre boendemiljö kostade cirka sju miljoner kronor.

Smart ombyggnad

BYGGEBO FORTSÄTTER att bekämpa bostadsbristen i ­Oskarshamn på smarta sätt. Den senaste satsningen har gjorts i Blå Höghuset. Tiotalet lägenheter, som tidigare har hyrts ut till olika företag, har byggt om till vanliga hyresrätter. Cirka två miljoner kronor kostade ombyggnaden. – Som Oskarshamns ledande samhällsbyggare fortsätter vi att tillskapa lägenheter av tidigare outnyttjade ytor, poängterar ­Byggebos tekniske chef Fredrik Larsen.

Dubbelt bra BRA BÅDE för miljön och plånboken. Den nya värmekulverten i Kristineberg har många förtjänster. – Först och främst minskar den nya kulverten värmeförlusten varje år med minst en miljon kronor, säger Byggebos tekniske chef Fredrik Larsen. Men det finns fler uppsidor. Nyinvesteringen innebär att underhållskostnaderna minskar. Den betyder också att boendet i Kristineberg blir ännu mer problemfritt. I dag är fastig­ heterna i området ”seriekopplade” när det gäller värmen. Det vill säga ett haveri i syste­ met kan få negativa konsekvenser för många. När anläggningen står klar 2021 handlar det om individuell värmeförsörjning. Det betyder att ett fel aldrig berör mer än en fastighet. – Dessutom ska det understrykas att brister kan avhjälpas mycket snabbt i framtiden. Byggebo satsar 20 miljoner kronor på att ­installera nya värmeväxlare i fastigheterna medan Oskarshamn Energi står för kostnaden av själva värmekulverten.

Byggebo har radon­

säkrat samtliga fastigheter i hela beståndet. Värdena låg långt under gränsvärdet.

Profile for KrePart

ÄstaBo Nr 2 – 2019  

ÄstaBo Nr 2 – 2019  

Profile for krepartab