Page 1

а л о к ш а н в и т а е Кр

. Рикало

за Уџбеник ред први раз школе е н в о н с о

Своeтко нас 1 ковић

Уџбеник

Свeт око нас 1

С. Марин

овић • В • С. Марк


а л о к ш а н в и т а Кре

кало

за Уџбеник ред први раз школе е н в о н с о

Своeтко нас 1 ковић н и р а М . С

• С.

• В. Ри ћ и в о к р Ма


ВОДИЧ питања и задаци правимо оглед речник

2


СВЕТ

Ала ј’ леп

ЗДРАВО! ЈА САМ ИВАН. МОЖДА ЋЕ ОВО БИТИ МОЈ ОМИЉЕН ПРЕДМЕТ!

Овај свет, Онде поток, Овде цвет: Тамо њива, Овде сад, Ено сунце, Ево хлад!

Тамо Дунав Злата пун, Онде трава, Овде џбун. Славуј песмом Љуља луг. Ја га слушам И мој друг. Ј. Ј. Змај

ЗДРАВО! ЈА САМ МАЈА. У ПЕСМИ СЕ ГОВОРИ О ТОМЕ КАКО ЈЕ СВЕТ ЛЕП. ОВАЈ ПРЕДМЕТ ЋЕ НАМ ПОМОЋИ ДА БОЉЕ УПОЗНАМО ТЕ ЛЕПОТЕ.

3


ТЕМЕ 1. ЈА И ДРУГИ 2. ЗДРАВЉЕ И БЕЗБЕДНОСТ 3. ГДЕ СЕ ШТА НАЛАЗИ У ПРОСТОРУ И ВРЕМЕНУ 4. РАЗНОВРСНОСТ ПРИРОДЕ, 1. ДЕО 5. РАЗНОВРСНОСТ ПРИРОДЕ, 2. ДЕО 6. ЉУДИ ИСТРАЖУЈУ, РАДЕ, СТВАРАЈУ

4


ПРВИ ДЕО

ЈА И ДРУГИ Учићемо о томе:

• • • • •

шта је то лепо понашање; зашто идемо у школу; шта је породица; шта је родбина; како су становници насеља међусобно повезани.

5


ЛЕПО ПОНАШАЊЕ Зашто је важно да се лепо понашамо? – Зато што се тада лепо осећамо. – Зато што се тада и други око нас лепше осећају. Како се поздрављамо

ЗДРАВО!

Баш је лепо кад се јавиш, са осмехом кад поздравиш: – Добро јутро! – старијима. – Здраво! – својим другарима. ЗДРАВО, ЈА САМ БОЛЕ!

Како се представљамо – Здраво, ја сам Боле! – Драго ми је, ја сам Ђоле. Твој осмех и наклон благ, свакоме је тада драг.

Како се некоме обраћамо – Извините, госпођо, где је Цветна улица? – Молим Вас, господине, да л’ је тамо пијаца? Помоћ већа или мала – на крају се каже: – Хвала!

6

ХВАЛА!

ДРАГО МИ ЈЕ, ЈА САМ ЂОЛЕ!


• Зашто се каже да је леп онај који се лепо понаша? • За кога кажемо да се ружно понаша?

Како разговарамо с неким

МИСЛИМ ДА СИ ИПАК ТИ У ПРАВУ!

• Гледамо га и пажљиво га слушамо. • Не прекидамо га док говори. • Говоримо своје мишљење. • Некада је важно да докажемо да смо у праву. • Некада је важно да прихватимо да нисмо у праву.

БОДЉИКАВА ПРАСАД Када је хладно, бодљикаво прасе тражи другу прасад да леже заједно, да се збију, јер им је тако топлије. Да немају бодље, то би било лако, али бодљикава прасад имају дуге и оштре бодље. Када се збију у гомилу, боду једно друго. То није добро. А није добро ни када им је хладно. Зато се бодљикава прасад дуго муче док не нађу неко згодно растојање, да буду једно уз друго, а да се не боду. То растојање зове се лепо понашање. То је лепо понашање, да ја не повредим тебе, да ти не повредиш мене, да помогнемо једно другом, да и мени и теби буде лепо. Артур Шопенхауер

Питања и задаци: 1. Договорите се са учитељицом или учитељем о правилима лепог понашања за време часова. На пример, ако мораш да издуваш нос или да одеш у тоалет, како би требало да замолиш за излазак из учионице? 2. Уради задатке у Радној свесци на 6. страни. 7


ПОМАЖЕМ У КУЋИ Помагање у кући део је лепог понашања. Лепо је када ти неко спреми ручак и постави да једеш. Лепо је и када ти помогнеш да се после ручка поспреми сто.

Дивно је када ти дође друштво и изнесеш све играчке да се играте. Лепо је, такође, да покупите играчке и вратите их на место кад завршите са игром.

Зашто играчке не могу да остану разбацане по соби? Зашто после јела мора да се поспреми сто и оперу судови? Ко најчешће обавља такве послове у твом дому? Погледај слике и кажи шта мислиш о понашању дечака које је на њима приказано.

Шта је све овај дечак заборавио да уради? Да ли његове ствари могу да остану тамо где их је побацао? Зашто? Шта је још заборавио да уради кад је ушао у кућу? Питања и задаци: 1. Уради задатке у Радној свесци на 7. страни. 8


МОЈА И ТВОЈА ОСЕЋАЊА РЕЉЕФ Свако од нас понекад је радостан, уплашен, тужан или љут. Тада изражава своја осећања. На основу чега можеш да закључиш како се неко осећа? Покажи како изгледаш када се радујеш. Како изгледаш када се нечега плашиш? Како се осећаш када твој друг (или другарица) плаче? Шта радиш у таквим ситуацијама? Посматрај слике и обрати пажњу на изглед лица, положај тела, руку и ногу.

Иван је радостан.

Маја је љута.

Маја је тужна.

Питања и задаци: 1. Одглуми како се љутиш. Нека то уради и твој друг или другарица. 2. Замолите троје деце да вас гледају и процене ко је уверљивији. 3. Уради задатке у Радној свесци на 8. страни.

9


МОЈА УЧИОНИЦА У учионици се учи. У њој се и причају приче и разговара се. У учионици се мисли, дружи и пева. У учионици се истражује. Шта се још ради у учионици? Ово је Мајина учионица. Шта се све налази у њеној учионици?

Питања и задаци: 1. Шта се све налази у твојој учионици? 2. Која правила понашања постоје у твојој учионици? 3. Које игре можеш да играш у учионици? У које време можеш да се играш у учионици? 4. У којим још школским просторијама имате часове? 10


ЗАШТО ИДЕМО У ШКОЛУ РЕЉЕФ На свету постоји мноштво занимљивих књига. У њима пише много тога о биљкама, животињама, путовањима… Људи су писали и о томе како се праве аутомобили и бродови, о здравој исхрани, лечењу од болести и о још много чему. Да бисмо о свему томе нешто сазнали, идемо у школу. У школи нам наставници помажу да сазнајемо. Осим тога, деца се у школи упознају, друже, сарађују и заволе без обзира на разлике међу њима. Тако се стварају пријатељства која дуго трају. Погледај ову слику. Шта видиш на њој?

Погледај слике. Како све може да се учи и сазнаје?

Читање код куће

Рад на компјутеру

Истраживање у природи

Истраживање у лабораторији

Питања и задаци: 1. На који начин учиш у школи? Како учиш код куће? 2. Шта мислиш, шта све треба да зна лекар? 11


МАЛИ ВОДИЧ КРОЗ ШКОЛУ Посматрај слику и испричај шта видиш на њој. Која ти је просторија најзанимљивија? Зашто? Ко још ради у школи осим наставника?

Питања и задаци: 1. Како се зове психолог или педагог у твојој школи? 2. Групни рад: поделите се у мање групе (од три до пет ученика). Разговарајте о томе како ће изгледати ваша школа у будућности. Шта би све требало да имају деца у тој школи? Нацртајте ту школу на великом папиру. Кад свака група представи свој рад, изаберите најбољу школу. 3. Уради задатке у Радној свесци на 9. страни. 12


МАЛИ И ВЕЛИКИ ОДМОРИ Школско звоно означава почетак и крај часа. Између часова су мали и велики одмори. Током малог одмора ученици се спремају за следећи час. Мали одмор је кратак, али има довољно времена да пијеш воду или да одеш до тоалета. Током великог одмора излази се у школско двориште. Тамо можеш да трчиш, скачеш, шутираш лопту и да радиш све оно што не можеш да радиш у учионици. Тада можеш да ужинаш или да се дружиш с децом из других одељења. Ово је двориште Иванове школе. Шта се дешава у овом дворишту?

ШКОЛА

Питања и задаци: 1. Да ли у твојој школи постоји двориште? 2. Како проводиш велики одмор? 3. Шта радите кад пада киша и не можете да излазите у двориште? 4. Како треба да се понашаш ако закасниш на час? 5. Уради задатке у Радној свесци на 10. и 11. страни. 13


ПОРОДИЦЕ СУ РАЗЛИЧИТЕ Погледај слике, па објасни по чему се разликују, а по чему су сличне приказане породице. Колико одраслих, а колико деце има у свакој од тих породица?

Ово је Мајина породица.

Ово је Нађина породица.

Ово је Иванова породица.

Милош живи с родитељима, браћом, бабом и дедом. То је његова шира породица.

Питања и задаци: 1. Ко чини твоју породицу? 2. Колико чланова има породица твог друга или другарице из клупе? 3. Ко све може да чини породицу? 4. На основу ових слика попуни табелу у Радној свесци на 12. страни. 14


РОДБИНА НА ОКУПУ Мамин брат је теби ујак. Татин брат је твој стриц. Мамина сестра и татина сестра теби су тетке. Теткин муж је теби теча. Теткина деца теби су браћа и сестре од тетке. Сви су они твоја родбина. Породица: родитељи и деца

Шира породица: баке и деке

Родбина: тетка, ујак, стриц и њихове породице

Питања и задаци: 1. Разговарај с родитељима и заједно направите списак најближих рођака с мамине и татине стране. 2. У Радној свесци на 12. страни нацртај оно што најчешће радите ти и твој омиљени рођак или рођака када сте заједно. 15


ГДЕ КО ЖИВИ Погледај слике. Како изгледа Мајина кућа? Како изгледа њено двориште? Каква је разлика између Мајине куће и Иванове зграде? Где се Иван игра?

ОВО ЈЕ МОЈА КУЋА.

ЈА СТАНУЈЕМ У ОВОЈ ЗГРАДИ.

Питања и задаци: 1. Опиши кућу или зграду у којој живиш. 2. Где се најчешће играш? 3. Уради задатке у Радној свесци на 13. страни.

16


НАСЕЉЕ Свако од нас живи у неком насељу. То су велике заједнице људи који су међусобно повезани. Људе који живе у насељу називамо становницима. Чланови тих заједница могу бити стари и млади, деца и одрасли, жене и мушкарци. Они могу да се баве разним занимањима, могу да имају различите особине и интересовања. Свако од њих има своју улогу и одговорност као припадник заједнице. Сви они морају да брину о изгледу насеља, чистоћи насеља, о његовој безбедности. Суседи су становници неког насеља који живе близу једни другима.

Питања и задаци: 1. Посматрај слику и кажи шта мислиш о томе како су становници неког насеља међусобно повезани. 2. Како се зову твоји најближи суседи? 3. Шта знаш о њима? 4. Како је твоја породица повезана са суседима? 5. Како се још каже сусед на српском језику?

17


ИМАМ ПРАВО, ИМАМ ОБАВЕЗУ Погледај ове слике и прочитај која су права и одговорности деце. Испричај шта ти о томе мислиш.

18

Ја имам право да живим у здравој околини,

али сам одговорна, па околину чувам.

Ја имам право да слободно питам и слободно кажем оно што мислим,

али сам дужна да чујем шта други мисле, кажу и предлажу.

Ја имам право да живим са онима које волим,

али сам обавезна да поштујем и волим оне који мене воле.


Ја имам право да се играм,

али имам обавезу да не ометам друге док се играју.

Ја имам право да захтевам да ме нико не туче,

али ни ја не смем никог да тучем.

Ја имам право на то да ме нико не вређа,

али сам и ја обавезна да не вређам друге.

вређати – бити груб према неком, наносити увреду 19


СЕТИ СЕ ШТА СМО НАУЧИЛИ

ЉУДИ ЖИВЕ У ЗАЈЕДНИЦАМА.

ПОРОДИЦА

РОДБИНА

НАСЕЉЕ

ШКОЛА

У школи читамо, пишемо, рачунамо, разговарамо, истражујемо, цртамо, певамо, глумимо, играмо и радимо још много тога. Тако учимо и сазнајемо.

БРИНЕМО О СВОЈОЈ БЕЗБЕДНОСТИ И ЖЕЛИМО ДА И ДРУГИ БУДУ БЕЗБЕДНИ.

ЉУБАЗНИ СМО ЈЕДНИ ПРЕМА ДРУГИМА.

ПОШТУЈЕМО ПРАВИЛА ЛЕПОГ ПОНАШАЊА. МИ ПОШТУЈЕМО ЈЕДНИ ДРУГЕ. 20

САРАЂУЈЕМО И ПОМАЖЕМО ЈЕДНИ ДРУГИМА.


САДРЖАЈ Водич.................................................................................................................................................. 2 СВЕТ..................................................................................................................................... 3 ТЕМЕ................................................................................................................................................... 4 ЈА И ДРУГИ.......................................................................................................................... 5 Лепо понашање................................................................................................................................. 6 Помажем у кући ............................................................................................................................... 8 Моја и твоја осећања ...................................................................................................................... 9 Моја учионица................................................................................................................................ 10 Зашто идемо у школу..................................................................................................................... 11 Мали водич кроз школу ................................................................................................................ 12 Мали и велики одмори................................................................................................................... 13 Породице су различите.................................................................................................................. 14 Родбина на окупу............................................................................................................................ 15 Где ко живи ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 16 Насеље ............................................................................................................................................ 17 Имам право, имам обавезу........................................................................................................... 18 Сети се шта смо научили............................................................................................................... 20 ЗДРАВЉЕ И БЕЗБЕДНОСТ ................................................................................................ 21 Саобраћајни знаци ........................................................................................................................ 22 Како прелазим улицу..................................................................................................................... 23 Понашање у превозу ..................................................................................................................... 24 Како чувамо околину .................................................................................................................... 25 Чувам своје здравље ...................................................................................................................... 26 Опасности........................................................................................................................................ 28 Пратим промене у природи – јесен у шуми................................................................................ 30 Сети се шта смо научили............................................................................................................... 32 ГДЕ СЕ ШТА НАЛАЗИ У ПРОСТОРУ И ВРЕМЕНУ............................................................. 33 Где се шта налази у простору........................................................................................................ 34 Како се ко креће............................................................................................................................. 35 Од куће до школе .......................................................................................................................... 36 Добро јутро, добар дан, добро вече............................................................................................. 38

78


Дани у недељи ................................................................................................................................ 39 Месеци у години............................................................................................................................. 40 Празници и обичаји........................................................................................................................ 41 РАЗНОВРСНОСТ ПРИРОДЕ, 1. ДЕО................................................................................. 43 Шта чини природу.......................................................................................................................... 44 Биљке и животиње наших вода..................................................................................................... 45 Биљке и животиње наших шума................................................................................................... 46 Биљке и животиње сеоског домаћинства..................................................................................... 48 Биљке и животиње наших ливада................................................................................................. 50 Делови тела биљке.......................................................................................................................... 51 Моје тело и моја чула.................................................................................................................... 52 Чему служе делови тела................................................................................................................. 53 Пратим промене у природи – зима у шуми................................................................................ 54 Сети се шта смо научили............................................................................................................... 56 РАЗНОВРСНОСТ ПРИРОДЕ, 2. ДЕО................................................................................. 57 Вода.................................................................................................................................................. 58 Ваздух............................................................................................................................................... 59 Земљиште......................................................................................................................................... 60 Изглед земљишта............................................................................................................................ 62 Сунчева светлост и топлота .......................................................................................................... 64 Прича о хлебу ............................................................................................................................... 65 Сети се шта смо научили............................................................................................................... 66 ЉУДИ ИСТРАЖУЈУ, РАДЕ, СТВАРАЈУ................................................................................ 67 Од којих су материјала направљени предмети .......................................................................... 68 Како обликујемо материјале ........................................................................................................ 69 Шта све могу да направим ........................................................................................................... 70 Људи праве куће............................................................................................................................. 71 Пратим промене у природи – пролеће у шуми ......................................................................... 72 Ласте и роде су се вратиле............................................................................................................ 74 Сети се шта смо научили............................................................................................................... 75 Ускоро стиже лето........................................................................................................................... 76

79


СВЕТ ОКО НАС

уџбеник за први разред основне школе прво издање аутори

илустровали

рецензенти

Др Симеон Маринковић Славица Марковић Весна Рикало Маја Веселиновић Никола Витковић Борис Кузмановић Љубомир Бабић Вукашин Багић Весна Картал, професор разредне наставе Др Бригита Петров, професор Биолошког факултета Иван Пауновић, професор разредне наставе, ОШ „Дринка Павловић“, Београд

лектор

Виолета Бабић

графичко обликовање

Душан Павлић

припрема за штампу

Небојша Митић, Марко Хубер

издавач

Креативни центар Градиштанска 8 Београд Тел./факс: 011/ 38 20 464, 38 20 483, 24 40 659

уредник

Наталија Панић

за издавача

Мр Љиљана Маринковић

штампа година штампе

CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 37.016:3/5-028.31(075.2)

2018

МАРИНКОВИЋ, Симеон, 1941

тираж copyright

© Креативни центар, 2018

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије одобрио је издавање и употребу овог уџбеника у оквиру уџбеничког комлета за наставу света око нас у првом разреду основне школе решењем број 650-02-00077/2018-07 od 16. 4. 2018.

80


Svet oko nas 1 udžbenik  
Svet oko nas 1 udžbenik