Page 1

И И З БА Ц

ДО С

З КУ А ДУ И

ЋЕ!

Снежана Малданер

, А Ч И Р П О П ПРИЧА РОЈ

Б О П Ј О Р Б


Библиотека Избаци досаду из куће! ПРИЧА ПО ПРИЧА, БРОЈ ПО БРОЈ Аутори Снежана Малданер Илу­ст­ра­ци­је Тања Стевановић Дизајн Андреј Војковић Уредник Свјетлана Петровић Лектор Ивана Игњатовић Припрема за штампу Љиљана Павков Издавач Креативни центар Градиштанска 8, Београд тел.: 011 / 3820 464, 3820 483, 2440 659 e-mail: info@kreativnicentar.rs За издавача Љиљана Маринковић, директор Штампа Графостил Година штампе 2017 Тираж 1500 ISBN 978-86-529-0484-6

CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 51(02.053.2.025.2) МАЛДАНЕР, Снежана, 1963Прича по прича, број по број / Снежана Малданер ; [илустрације Тања Стевановић]. - Београд : Креативни центар, 2017 ([Крагујевац] : Графостил). - 41 стр., [2] листа с налепницама : илустр. ; 25 cm. - (Библиотека Избаци досаду из куће!) Тираж 1.500. ISBN 978-86-529-0484-6 1. Стевановић, Тања [илустратор] COBISS.SR-ID 249745420


ИД И З БА Ц

ОС

З КУ И У Д А

ЋЕ!

Снежана Малданер

, а ч и р п о п а Прич ј о р б о број п


Деда и мачак Деда Милан је живео сам. Његове унуке Ива и Ана живеле су у другом граду, па су га ретко посећивале. Он се понекад осећао веома усамљенo, нарочито у време ручка, када је на свој сто постављао: један жути тањир, једну зелену чашу, једну браон кашику, једну црвену виљушку, један наранџасти нож и једну плаву салвету. Oнда би сео и ручао сам.

2


Повремено би се до дединог дворишта дошетао један бели мачак, којем би се деда веома обрадовао. Зато би одмах сипао млеко у малу чинију како би послужио свог госта. Требало је да Ана и Ива дођу код деде за летњи распуст. Деда Милан, међутим, није могао толико да чека, па се једног јутра, чим је устао, спаковао, узео мачка и отпутовао код њих.

3


Хај

де

да вежбамо!

1. На дединој кући налази се један прозор. Мачак жели да стигне до те куће. Нацртај му пут.

2. Деда Милан руча сам и нису му потребни сви предмети стављени на сто. Прецртај вишак тако да на столу остане по један од свих предмета.

4


3. Упиши одговарајући број.

1 Деда сипа млеко за мачка у једну малу чинију. Нацртај је.

1 4. Напиши број један и украси га онако како желиш.

Пронађи сличицу на крају књиге и залепи je кад решиш све задатке. 5


Излет Мита и Сима, два брата, кренули су на излет с другарима и учитељицом. Мита је обукао плаву тренерку, а Сима белу. Путовали су аутобусом. Учитељица је направила распоред седења као у учионици, тако да је на свака два суседна седишта сео по један пар из школских клупа. Мита и Сима су седели заједно. Мама им је била спремила храну за излет и спаковала ју је у две кутије – једну за Миту и једну за Симу. У сваку кутију ставила је по два сендвича, два сока и две црвене јабуке. Пред полазак она је два пута пољубила синове и пожелела им је срећан пут.

6


На излет су кренуле и Ива и Ана, две сестре. Ива је обукла љубичасту хаљину, а Ана црвену. Њих две су селе иза својих другара Мите и Симе, као што су седеле и у школи. Њихов друг Стефан није могао да пође на тај излет јер је био прехлађен. Пре него што су кренули, учитељица је свима објаснила правила понашања у аутобусу. Поновила их је два пута како их нико не би заборавио, а онда је возач у знак поздрава два пута притиснуо сирену и аутобус је пошао.

7


Хај

де

да вежбамо!

1. Аутобус може да стигне до хотела ако се креће по пољима у којима се налазе два кружића. Обој одговарајућа поља и пронађи пут.

2. На излет су кренули Мита и Сима. Иза Мите и Симе седе Ива и Ана. Доцртај дете које недостаје.

2

8

2


3. Уочи правило и допуни табелу.

2 2

4. Напиши број два и украси га онако како желиш.

Пронађи сличицу на крају књиге и залепи je кад решиш све задатке. 9


Слатка игра Када су се Ива и Ана вратиле са излета, чекало их је изненађење! Њихов деда Милан дошао им је у посету. Оне су се много обрадовале изненадном госту. Знале су да ће им се он радо придружити у игри Не љути се, човече, коју су много волеле. Када би је играле само њих две, игра би се брзо завршила. Било је много занимљивије када се играло утроје. Деда је увек бирао жуте фигурице, Ива црвене, а Ана плаве.

10


Док су се они играли, Ивина и Анина мама направила је три палачинке са чоколадом – једну за деду, једну за Иву и једну за Ану. По правилима те слатке игре, победник је добијао укупно три палачинке, па је мама направила још две палачинке када се игра завршила. Деда Милан и његове две унуке баш су се лепо забавили.

11


Хај

де

да вежбамо!

1. Залепи сличице оних животиња којих има четири. Сличице ћеш наћи на крају књиге.

2. Колико је којих животиња на слици? Преброј и упиши одговарајуће бројеве у табелу.

16


3. Залепи сличице животиња и заокружи број који одговара броју тих животиња.

1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Којих животиња има највише? Заокружи их.

4. Напиши број четири и украси га онако како желиш.

Пронађи сличицу на крају књиге и залепи je кад решиш све задатке. 17


И З БА Ц И Д О С А ДУ И З К У Ћ Е !

играмо Хајде да се аједно! и да учимо з

у читању и т а в и ж у ш то ће ге пронаћи Поред тога ш и њ к е в о а м раница и помоћи да т причa, на ст е ћ ји о к е к задат ћеш забавне од 1 до 10. а м и в је о р б научиш све о

љи Најбо ски п евро ик н уџбе

урт Франкф 2012

ISBN 978-86-529-0484-6

9 788652 904846

Priča po priča, broj po broj  

Najnovija u nizu zabavnih knjiga namenjenih druženju dece i roditelja. Pored toga što će uživati u čitanju priča, na stranicama ove knjige d...

Priča po priča, broj po broj  

Najnovija u nizu zabavnih knjiga namenjenih druženju dece i roditelja. Pored toga što će uživati u čitanju priča, na stranicama ove knjige d...