Page 1

Mirjana Živković

Likovna kultura

3

za treći razred osnovne škole


LIKOVNA KULTURA za treći razred osnovne škole prvo izdanje Autor mr. Mirjana Živković Recenzenti mr. Milka Vujović-Stojanović, docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Snežana Cimburek, nastavnik razredne nastave, OŠ „Marija Bursać“ u Beogradu Urednik Slavica Marković Prijevod i lektura Zejna Biberović Izdavač Kreativni centar Gradištanska 8 Beograd Tel./faks: 011/38 20 464, 38 20 483, 24 40 659 e mail: info@kreativnicentar.rs www.kreativnicentar.rs Za izdavača mr. LJiljana Marinković Štampa Grafostil Tiraž 3.000 Copyright © Kreativni centar 2016 Godina štampe 2016 CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 37.016:73/76(075.2) ŽIVKOVIĆ, Mirjana, 1970 Likovna kultura 3 : za treći razred osnovne škole / Mirjana Živković ; [prijevod Zejna Biberović]. - 1. izd. - Beograd : Kreativni centar, 2016 (Kragujevac : Grafostil). - 93 str. : ilustr. ; 29 cm Izv. stv. nasl.: Ликовна култура 3. - Tiraž 3.000. Rječnik: str. 87-89. - Bibliografija: str. 91. ISBN 978-86-529-0291-0 COBISS.SR-ID 221076748

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije odobrio je izdavanje i upotrebu ovog udžbenika za nastavu predmeta Likovna kultura u trećem razredu osnovne škole na bosanskome jeziku rješenjem broj 650-02-456/2015-06 od 18.1.2016. godine.


Mirjana Živković

Likovna kultura

3

za treći razred osnovne škole


VODIČ zadatak slikamo ispričaj istražujemo igramo se o umjetniku važno crtamo potrebno ti je pravimo rješenja rječnik

3


DOBRO DOŠLI U SVIJET LINIJA, BOJA I OBLIKA!

Umjetnici, jaju, kada crtaju, slikaju ili va čin, na oj sv predstavljaju svijet na lja živ vaju. onako kako ga vide i do ka Zato se radovi umjetni međusobno razlikuju. oj Primijetit ćeš da svaki tv drugar crta, slika ili vaja o. drugačije. To je baš lijep

Narodni muzej u Beogradu

Ako u mjestu u kojem živiš postoje muzej ili galerija, posjeti ih. U školskoj biblioteci pronaći ćeš knjige u kojima možeš vidjeti djela velikih umjetnika. Svaki susret sa umjetničkim djelom ostavlja nezaboravan osjećaj! Kada odeš u neki drugi grad, posjeti muzej ili galeriju.

epiti U svesku možeš lij ela dj slike umjetničkih ju da pa koja ti se do a ej uz i ulaznice iz m . koje si posjetio

Na kraju knjige pronaći ćeš adrese muzeja i galerija u nekim gradovima.

Napravi u svojoj sobi ku tak za crteže i slik e.

muzej, galerija

4


ŠTA TI JE SVE POTREBNO ZA LIKOVNU PUSTOLOVINU

U fascikli koja se dobija uz udžbenik nalaze se radni listovi i papiri koje je teže pronaći u knjižarama. Ostaje ti samo da nabaviš: kolaž-papir (samoljepljivi i običan), blok, krep-papir, flis-papir i magnete.

Sakupljaj papire raznih formata, vrsta i boja. Dobro će ti doći za skice.

Čuvaj srebrne o čokolade za u mote od krašavanje čestitki i ukra sa za Novu godinu. Skupljaj neobične kamenčiće, školjke, plodove koji se mogu naći u prirodi. Njima možeš ukrasiti radni sto, a možda će ti pasti na pamet i kako da od njih nešto napraviš.

Crtajući i slikajući, možeš : te okružuje; – predstaviti svijet koji mašte; – prikazati svijet iz svoje okolinu. – ukrasiti i uljepšati svoju

Sakupljaj neobičnog obli lišće ka i cv Stavljaj ih izm ijeće. eđu dva lista papir Ispresovat ćeš a. ih tako što ćeš preko tih papira staviti nekolik o knjiga.

5


1.

CRTANJE JE ČAROBNO!

Pablo Pikaso

SAZNAT ĆEŠ: – kakve mogu biti linije – šta možeš nacrtati pomoću linije – kakvi materijali za crtanje postoje – čime sve možeš crtati – po čemu možeš prepoznati djelo jednog umjetnika

TVOJ ZADATAK ĆE BITI: – da u svojoj okolini uočiš različite linije – da crtaš različite linije olovkom i ostalim materijalima za crtanje – da nacrtaš svoju sobu, rođendansku tortu i poklone povlačeći različite linije – da napraviš i ukrasiš ram za fotografije i obilježivač za knjige – da se potpisuješ kao što to radi umjetnik – da posmatraš neki zanimljiv predmet i da ga nacrtaš


LINIJA omoću linije možeš nacrtati sve ono što ti je u okolini zanimljivo: P park u kojem se igraš, predio koji se vidi kroz prozor tvoje sobe, članove porodice, omiljene junake iz crtanih filmova.

Anri Matis, Glava žene, 1949

Paul Kle, Niz maski, 1923

Pablo Pikaso, 1955

8

linija


Kada crtamo, koristimo liniju da bismo predstavili ono što vidimo. Ako pažljivo posmatraš svijet oko sebe, uočit ćeš razne linije.

Pogledaj pažljivo slike na ovim stranama. Kakve sve linije vidiš na njima? Nacrtaj linije koje si uočio na slikama.

list iz blok

a

olovka

9


ČIME SVE MOGU DA CRTAM

Tuš i četka

Olovka

Pastel

Voštana boja

Tuš i pero

Ugljen Tuš i trska

Drvena boja

Za crtanje koristi olovku koja ima oznaku B. To je mehka olovka koja će ti omogućiti da ostavljaš različite tragove na papiru. Opusti ruku, nemoj stezati olovku.

Na listu iz bloka isprobaj kakav trag ostavlja tvoja olovka.

Kreda

Flomaster

MALI SAVJETI Linija može biti tanka ili debela, u zavisnosti od položaja ruke. Tanka linija dobija se kada se olovka drži uspravno. Što više naginjemo olovku ka papiru, linija postaje deblja. Ako želiš nacrtati svijetlu liniju, nemoj pritiskati.

Olovka sa oznakom H je tvrda; olovka sa oznakom HB je polumehka, a olovka sa oznakom B je mehka. Oznake na olovkama uvijek su napisane latiničkim slovima. Brojevi uz oznake pokazuju stepen tvrdoće olovke.

Uradi zadatke na radnom listu broj 1.

10

tuš, voštane boje, flomaster, pastel, ugljen, kreda

radni list br. 1 olovka


PREDSTAVLJAM LINIJOM PABLO PIKASO (1881-1973) čuveni je španski slikar. Njegov otac bio je profesor crtanja, pa se Pikaso od djetinjstva interesovao za umjetnost. Sa 16 godina imao je prvu izložbu u Barseloni. Od svoje dvadesete godine živio je i radio u Parizu. Utjecao je na modernu umjetnost XX vijeka. Njegova slika Glava žene nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Glava žene, 1909

Ovako je Pablo Pikaso nacrtao svoj atelje.

Linije mogu biti: duge i kratke, pune i isprekidane, tanke i debele, prave i krive, izlomljene…

Uradi zadatke na radnom listu broj 2.

slikar, vajar, atelje, crtež

radni list br. 2 olovka

11


HAJDE DA STVARAMO! Na listu iz bloka nacrtaj rođendansku tortu kakvu želiš i poklone koje priželjkuješ da dobiješ za rođendan.

list iz bloka olovka drvene boje

RASPORED ČASOVA papir svijetle boje iz fascikle koja se dobija uz udžbenik

MALI SAVJETI

korice bloka

Da bi tvoj raspored časova bio pregledniji, nazive dana možeš pisati štampanim, a nazive predmeta pisanim slovima.

olovka drvene boje makaze

Nazivi nastavnih predmeta mogu biti ispisani različitim bojama.

linijar lijepak za papir

Kad napraviš raspored, savij papir napola. Nanesi lijepak.

12 cm

28 cm

Odredi polovinu papira.

Spoj.

20 cm

12

Nanesi lijepak.

20 cm

Korice bloka upotrijebi za pravljenje postolja. Sada ti samo preostaje da odabereš Gore i dolje ostavi mjesto na svom radnom stolu na koje prostor od 1 cm, na ćeš staviti raspored. koji ćeš nanijeti lijepak.


RAM ZA FOTOGRAFIJE MALI SAVJETI Prije nego što počneš s radom, smisli kakvim šarama želiš ukrasiti ramove. Nemoj odmah prekriti cijeli ram lijepkom, jer će se lijepak brzo osušiti. Nanosi ga postepeno.

oji apir u b e p i j l b e d le koja s iz fascik udžbenik z dobija u a papir lijepak z pak oho-lije selotejp

Oho-lijepak koristi za lijepljenje slamčica za ram. Fotografiju zalijepi selotejpom za pozadinu rama.

makaze linijar

Jedan ram ukrasi raznobojnim slamčicama, a drugi tako što ćeš napraviti krive linije od vunice.

19,5 cm

za sok slamčice vunica

4 cm

4 cm

16 cm

13


Likovno 3 bosanski  
Likovno 3 bosanski