Page 1

Каталог 2017/2018


Креативни центар је ове године објавио више од 80 наслова домаћих и страних аутора. Та бројка већ је сама по себи значајна кад се има у виду колико је времена и пажње потребно за припрему дечјих књига, а посебно оних чији циљ није само да забаве децу већ да им дају чврсте оријентире у свету који их окружује. Међу пробраним књигама издвајају се необичан роман Све је у реду и збирка прича О мачкама, нотама и бубама Јасминке Петровић, као и роман Крокодил пева Весне Алексић. Све те изузетне књиге говоре о кризама кроз које пролазе деца и породице у којима живе, па их препоручујемо не само младим читаоцима већ и њиховим родитељима. Боје врхунске домаће књижевности за децу бране и Весна Видојевић Гајовић са чак две књиге – Прво летовање једног мачка и Приче из витрине, Ивана Нешић са забавним детективским романом који нас упознаје са историјом српског сликарства Мисија: Музеј, као и нов члан нашег ауторског тима Златко Васић са својим авантуристичким првенцем – романом Чудесно путовање. Едиција поезије Развигор обогаћена је новим насловима, а то су Мале љубавне песме Зорице Бајин Ђукановић и Путовање кроз Србију Симеона Маринковића. Од преведених дела посебно су значајни фантастични романи Лоранга има преча посла шведске добитнице Награде АЛМА Барбро Линдгрен (у преводу Славице Агатоновић), као и Покварни дом награђиване чешке ауторке Данијеле Фишерове, у преводу Маје Илић. Изузетна књижевна берба! Прошле године много се говорило о сликовницама и њиховом значају за развој ране писмености, али и других аспеката дечје личности. Зато ове године имамо нове наслове у нашим омиљеним едицијама – Шумску бајку Бране Цветковића (са илустрацијама Боба Живковића) у едицији Пустоловине и О срећи Симеона Маринковића и Душана Павлића у едицији Шта све Ана зна… Посебно су нам важне две књиге које деци приближавају значајне друштвене теме. Духовити приручник намењен тинејџеркама – Фурам феминизам Ламије Бегагић, Марине Величковић и Ане Пејовић – говори о родној равноправности. Приручник је покренуо многе дискусије и одмах освојио младе, али и нешто старије читатељке. Ту је и водич Безбедност на интернету, који деци даје смернице о томе како да се са сигурношћу крећу у свету друштвених мрежа. Бројна овогодишња едукативна издања наше куће најбоље репрезентују три књиге посвећене геометрији – Играмо се линијама, Играмо се облицима и Слагалице искусног ауторског тима с Мирјаном Радовановић на челу – које су нам донеле шесту по реду Награду за најбољи европски уџбеник на Сајму књига у Франкфурту. У свом образложењу жири је посебно истакао напор издавача да деци приближи једну скрајнуту, а изузетно важну грану науке као што је геометрија. Та награда потврдила је статус Креативног центра као највише награђиване издавачке куће за децу код нас, која увек иде корак напред у истраживању нових тема и отвара простор за занимљиве подухвате домаћих аутора из свих области стваралаштва за децу. Честитамо ауторкама!

• www.kreativnicentar.rs • интернет-књижара www.kcknjizara.rs • Креативни центар – Креативна школа www.kcskola.rs • Клуб књижара Креативни центар у Београду, у ТЦ Еуроцентар, улаз из Македонске 30 или Дечанске 5


1-5 година

ЗВУ ЧНЕ КЊ ИГЕ

инструмената! најте се с богатством звукова разних

упоз Притиском прста на кружиће у књизи

Пеца и шумски оркестар

Пеца се радује због концерта који ће се вечерас одржати у шуми. Али музичари су се сакрили и Пеца их тражи шетајући шумом. Док прелистава ову звучну књигу, дете сазнаје који ће инструменти свирати у шумском оркестру.

Пеца и циркуски оркестар

Пеца је пролазио поред циркуса и изненада зачуо музику. Била је то проба оркестра за вечерњу представу. Док прелистава ову звучну књигу, дете сазнаје који инструменти постоје у циркуском оркестру.

3


ОТ ВО РИ ПР ОЗ ОР ЧИ Ћ

1-5 година Аутор: Симеон Маринковић Илустрације и дизајн: Душан Павлић

Отвори прозорчић

намењене су најКњиге из едиције Отвори прозорчић смислили смо и млађим читаоцима. Посебно за њих нице с прозорврхунски одштампали на картону сликов аћој продукцији. чићима, каквих досад није било у дом ју изненађења, Отварањем прозорчића, иза којих се кри начин упознамалишани ће се на забаван и подстицајан који их окружује. ти с многим занимљивостима из света

ЕД ИЦ ИЈ А КО? Ш ТА? ГД Е?

4

Павлић Идејни творац и илустратор: Душан овић и Славица Марковић Текст обликовали: Симеон Маринк


1-5 година

КО? Ш ТА? ГД Е?

Воће, Поврће, Афричке животиње

то изгледа када Која је највећа птица на свету? Како рика свира ви­ зрно грашка свира флауту или кад пап ке? Постављавоћ е олину? Шта поручују наше омиљен ће децу да откриње питања на основу слика подстаћи а. ју одговоре и да брзо и лако стичу знањ


ЗА П ОД С ТИ Ц А Њ Е Д ЕЧ ЈЕ Г РА ЗВ О ЈА И К Р ЕАТИ В Н О С ТИ ОД Н А ЈРА Н И ЈЕ Г У ЗРАС ТА Аутори: Симеон Маринковић и Славица Марковић Илустрације: Евелина Данева Рајнингер

1-3 година

Зекина школица, Куцина школица, Мацина школица не мо-

прве до треће годи Серија сликовница за децу у узрасту од јих дана код својих малишаже помоћи родитељима да од најрани подстичу њихова запажања, на развијају љубав према књизи – да ње ових сликовница и друмашту и радозналост. Заједничко чита да сазнају шта све њихова жење уз њих родитељима ће помоћи ити децу у процесу учења. деца могу и како на прави начин охрабр

+ KAРТОНСКИ ДОДАТАК

Маца је дошла у посету коки.

6

кућа. Маца стоји поред коКока је у кокошињцу. То је кокина Добар дан, коко! Кока је одговокине куће. Маца је рекла: — — мацо! Маца је питала коку: рила: — Ко-ко-да! Добар дан, Кока је одговорила: — Мој куће? твоје крову на Коко, ко стоји Он пева: Цвр-цвр! Ко је у купријатељ врабац стоји на крову. је на крову? Ко куће? кокине поред је ћици? Покажи. Ко

Кока снела јаје, па га деци даје. Ко-ко-да, ко-ко-да, мени једно, теби два.

9

+ KAРТОНСКИ ДОДАТАК


3-6 година

Д Е Ч ЈЕ Г РА З В О ЈА И С ТА Е Њ А Ц И Т С Д О П А З А ЈРА Н И ЈЕ Г У З РА Н Д О И Т С О Н В И Т А КРЕ

Јежићева школица, Медина школица, Совина школица Нове књиге из серије за подстицање дечјег развоја и креативности. Намењене су деци у узрасту од четврте до шесте године. Мноштво разноврсних активности – учење првих бројева и слова и упознавање с појмовима из света који нас окружује – пробудиће у деци радозналост и подстаћи ће их на размишљање и закључивање. У свакој књизи су наведене најважније одлике развоја детета на том узрасту.

+ 65 налепница и картонски додатак – слагалице за учење бројева до пет

+ 45 налепница и картонски додатак – слагалице са словима

7 + 25 налепница и додатак – картонска слагалица


КА Д СЕ РОДИ БЕ БА

1-5 година

Бућ-бућ! — сликовница за играње у води Откријте како жабица скаче у воду, како паче плива до маме и како хоботница маше својим пипцима…

Откријте како кит штрцка воду, како корњача пливa и ко пљуска репом.

Баш је добро родити се

Споменар мог детињства

Излазак из породилишта, први осмех и први зуб, први самостални кораци и прва рођенданска свећица на торти – сачувајте успомене на прве бебине дане и радост коју је донела породици.

Ова дивно илустрована и богато опремљена радосница омогућиће вам да сачувате од заборава многе драгоцене тренутке – од рођења, па све до краја основне школе. Kњига омогућава и самом детету да креира свој први споменар, па ће стога једног дана бити драга успомена свима у породици.

Кутија с картонским сликовницама

Сликовница од платна

8

Пљус-пљус! — сликовница за играње у води


1-5 година

П ОТ РА Ж И И П Р О Н АЂ И

ПРИНЦЕЗЕ и СВЕМИР Мали читаоци биће очарани сценама из ове две књиге, с више од 1000 појмова за проналажење, уз које ће вежбати и бројање до 10. Пронађите више од 1000 скривених планета, предмета, свемирских бродова и чудних бића у књизи о свемиру, као и занимљива бића и предмете из краљевског дворца у књизи о принцезама.

РАДОЗНАЛИ МЕДА

Медин први речник

има. Ове књиге намењене су најмлађ фор и а Помажу им у развоју речник и прв мирању првих појмова. Медин е виш са а, тем 15 речник подељен је на које и реч од 200 пажљиво изабраних усу повезане са свакодневним иск ниством детета. У остале три сликов ања пит ља це Радознали Меда постав њим и позива најмлађе читаоце да с откривају свет.

9


МАШТОВИТЕ С Л П Р Е К Л А П А Л И Ц И КО В Н И Ц Е, Е И С ЛАГА ЛИЦЕ

1-5 година Сликовнице Џулије Доналдсон

Бриљантно написане и дивно илустроване приче о два вешта лопова Сувом Мики и Дебелом Жики, малој бубамари и веселој дружини животиња на имању дело су Џулије Доналдсон, ауторке сликовница Грозон и Грозоново дете и једне од најпопуларнијих британских дечјих списатељица. Духовите и мелодичне приче о овој мудрој бубамари идеалне су за читање деци пред спавање!

Књиге које код детета развијају истраживачки дух и способност да доводи слике у међусобну везу!

се пл

Уовој серији: Che verso fa? Da dove viene? Che cosa porta? C’era una volta…

НЕ,

од…

која

се до

бија

од…

ци је

У фио

ПЕР,

… ВУН

ЏЕМ

Е,

Илустрације: Cristina Mesturini e Cinzia Englaro

који

те од…

ОВЦА

се пле

lla…

%/#.(&&8

l.C%QEEKPGNNCUTN 8KC$GNHKQTG/KNCPQ 2TKPVGFKP+VCN[D[ %CTVQVGEPKEC/QPVGDGNNQ5R#5CTGIQ 8+

10

Од чега шта настаје?

ете

који

… ВУ

ОТВОРИ ПРОЗОРЧИЋ!

оци

У фи

2/3

ОТВОРИ ПРОЗОРЧИЋ! ,

ПЕР

је ЏЕМ

Од чега шта

настаје?


1-5 година

МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕК ЛАПА ЛИЦЕ И СЛАГА ЛИЦЕ

ице с Сликовн цама налепни

Картонске сликовнице преклапалице

Бојанке

ицa с Сликовн цама налепни

11


1-5 година

МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ И СЛАГАЛИЦЕ

На путу Изброј и обој

Бојење, цртање, прецртавање, уочавање детаља и још много тога! Ова књига ће ти помоћи да научиш да бројиш, да повезујеш парове и препознајеш супротности!

Како настаје пут? Од шумске стазе, преко локалног пута који води до оближњег села, све до узаврелог света камиона и аутомобила који ауто-путем с више трака јуре ка граду. Помоћу ове књиге научићете и најважније саобраћајне знаке. А ако је окачите на зид као слику, врева са ауто-пута уселиће вам се у собу!

На реци

Пратите причу једне реке – од извора до места на којем постаје део мора. Видећете како река постепено добија снагу, шта се дешава на њеним обaлама и, наравно, сазнаћете све о разним чамцима и бродовима. Ову картонску сликовницу можете да окачите на зид – добићете слику реке која протиче кроз вашу собу!

Моја велика вежбанка — Сова, Пиле, Тигар, Зека

ђег и средњег Ове радне свеске намењене деци мла сне и забавне предшколског узраста садрже разновр математичке активности: графомоторичке вежбе, , вежбе с бозадатке, вежбе логичког размишљања лепљење и е, јењем, вежбе фине моторике (исецањ прављење разних облика итд.).

12


МАШТОВИТЕ СЛИКОВНИЦЕ, ПРЕКЛАПАЛИЦЕ И СЛАГАЛИЦЕ

1-5 година

Диносауруси Враћамо се у преисторијско доба, када су земљом владали диносауруси, да бисмо открили занимљивости о њиховом чудесном животу.

Мали истраживаЧи

Животињски свет ОТВОРИТЕ ПРОЗОРЧИЋЕ И ПРОУЧИТЕ ЖИВОТИњСКО ЦАРСТВО

Сеоско имање

ПЕТAO

Идемо у посету сеоском имању да упознамо домаће животиње и сазнамо како изгледа живот у сеоском дворишту.

КРАВА

КАМИЛА

СЛОН

ЗЕЦ

МИШ ЗМИjА

МРАВ Рут Мартин и Алан Сандерс

ВИШЕ ОД 30 ПРОЗОРЧИЋА!

Књига ЦА ЛИ СЛАГА

Књига А К ИГРАЧ

Књига А СЛАГАЛИЦ

13


РАЗВИЈАМО МОТОРИКУ И КРЕИРА

МО

5-7 година

Скроз замршене загонетке

У књизи се налази мноштво шарених сликовних слагалица, цртежа на којима треба да се уоче разлике, слагалица са словима и бројевима, мини‑лавирината, слика на којима треба пронаћи детаље или повезати тачкице и још много тога!

Коцкице и бојице 1, 2 и Новогодишње коцкице

Графомоторичке вештине неопходан су део припреме за школу. У овим малим радним свескама предшколци ће вежбати прецизност, логичко размишљање, опажање и креативност. На забаван начин успешно ће се припремити за писање слова и усвајање првих математичких појмова.

14


5-7 година

РАЗВИЈАМО МОТОРИКУ И КРЕИРАМО

Учимо да цртамо

15


4-7 година

ИГ РЕ С КА РТАМ А

Игра 7 породица – Животиње Ово је игра памћења и лукавства. На картама је приказано седам породица од по пет чланова. Игра се тако што сваки играч тражи одговарајуће карте од саиграча и настоји да споји све чланове што је могуће већег броја породица.

Игра ЛАЖЕШ! – Животиње с фарме Ово је игра размишљања и интуиције. На картама су приказане четири породице од по десет чланова. Циљ игре је у томе да се играч ослободи свих карата и да раскринка лажљивце, пазећи притом да не погреши!

РА ЗВ ИЈ АМ О МОТО РИ КУ И КР ЕИ

! M Р БР

БР УРУM!! M

!

РА МО

и бојењ е

Proof 1

Цр т

е ањ

Job: 06939 Title: S36916 - Activity with C/M Farm (1) x 1 (UK - AUK) Page: cover

HELLO KITTY

16

- Discovery Job: 05180 Title: S29808

(2) x 2 (US) Activity with covermount Page: Discovery Beep_cover


ШТА СВЕ АНА ЗНА

Шта све Ана зна … о срећи Како се осећамо кад ходамо боси по песку, кад изненада на небу угледамо дугу, кад прескачемо вијачу или трчкарамо с кућним љубимцем? Из најновије сликовнице из ове серије дете ће сазнати како и мале ствари могу да нас обрадују и учине срећним. Кроз дружење са Аном Лукић, омиљеном јунакињом књига из серијала Шта све Ана зна…, дете ће сазнати и то шта су правила лепог понашања, шта је право другарство, а добиће савете и о многим другим темама.

5-7 година н Серија преведе

а на 10 језика

АНА И ФИЛИП ИСТРАЖУЈУ У припреми

17


СЛ ИКОВ НИ ЦЕ

Мачак бескућник и још једна прича Постоји изрека: Мрзе се као пас и мачка. У овој књизи то не важи. Пас и мачка могу бити и пријатељи, зар не? Може ли се из овога нешто научити – откриће вам две узбудљиве приче.

18

5-7 година


5-7 година

ПУСТОЛОВИНЕ

Шумска бајка Шта све може да се догоди када у шуми изненада падне јака киша, због које се испод једне печурке скупи необична дружина – мрав, свитац, скакавац, гундељ и пуж? И шта се збива кад весело дружење изненада прекине стари жабац? Након Зунзарине палате, Приче о ваљушку и Врло ретке приповетке најмлађе читаоце обрадоваће још једна узбудљива прича великог писца Бране Цветковића.

19


5+

ДА СА ЗН АМ И РА ЗУ МЕ М

Свезнање за децу Ова интерактивна књига открива свет пун чињеница, информација и знања. Садржи више од 135 прозорчића и на стотине података. Сазнајте колико је трајао први лет авионом, чиме се храни плави кит, која је највећа дубина океана, када је подигнута Ајфелова кула, које је најсушније место на свету и још много, много тога.

ompjuteri i programiranje za decu

Probajte da napravite jednostavan program

ompjuteri i

programiranje

Uz do pomo c´ idatnu savete na intern etu

Sa vise od

00

prozorcic´a

20

KОМПЈУТЕРИ и програмирање за децу

za decu

Pogledajte kompjuter iznutra

Saznajte kako kompjuter misli

Отворите прозорчиће и откријте шта се дешава у унутрашњости компјутера – од делова који чине саму машину до програма који јој говори шта да ради. Све је објашњено на једноставан и лак начин! Књига се бави основним појмовима из области компјутера и програмирања, као и начином на који функционишу електронски уређаји којима смо свакодневно окружени.


ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ

5-7 година Прво летовање једног мачка Мачак Мићко, кућни љубимац породице Петровић, невољно се спрема да крене на своје прво летовање. Ипак, пут ће му донети бројне и узбудљиве авантуре, које ће учинити његово прво летовање незаборавним… Награда НЕВЕН ију за илустрац за 2013. годину

ДОСИТЕЈЕВ ПЕРО за 2013. годину

О

У СВЕТУ ПРИЧА

21


ХА ЈД Е ДА ЧИ ТА МО

5-7 година

У СВ ЕТ У ПР ИЧ A

22


АСТРИД ЛИНДГРЕН

ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА ШКОЛУ

ја Најбоља деч а н га и књ Сајму књига у Београду 2004

23


РЕ ЧН ИЦ И И АТЛАСИ

24

5-7 година


5-7 година

УЧИМО СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ

Мој сликовни речник енглеског језика Овај речник је намењен деци предшколског и раног школског узраста. Одабране речи употребљене су у реченицама на енглеском језику, а испод њих се налази превод на српски језик. Све је пропраћено занимљивим илустрацијама у боји.

Познатe бајкe на српском и енглеском језику Зашто је вештица затворила Златокосу у високу кулу и како ју је принц спасао? Kако је храбри кројач савладао моћног џина? Шта се десило када су Пећа, гуска и мачка и поред дедине забране кренули у шуму у којој има вукова? Препричанe једноставним језиком, овe бајкe могу да послужe као помоћ читачима почетницима који уче енглески језик или као причe за лаку ноћ уз којe родитељи могу да уживају с најмлађим члановима породице.

25


ПР ИП РЕ М НИ ПР ЕД Ш КО ЛС КИ

ПР ОГ РА М

љи Најбо ски п евро ик н уџбе урт кф н а р Ф 2014

5-7 година

у категорији предшколских књига

Преведено на босански и мађарски

Ново издање у

боји

љи Најбо ски п о евр ник уџбе урт ф к н Фра 13 20

у категорији предшколских књига

26

Серија преведена на 2 језика


5-7 година

ПР ИП РЕ МН И ПР ЕД ШКОЛ СК И ПР ОГ

РА М

Мале вежбанке за предшколце Дете ће стећи нова знања и утврдити оно што већ зна помоћу ових малих вежбанки са задацима. Упознаће занимљиве ликове, уживаће у илустрацијама, цртаће, мозгаће и решаваће задатке. Уз то, дете може да искористи налепнице, украси оне стране које жели или додели себи награду за успешно решен задатак.

Забавни свет геометрије Књиге из едиције Забавни свет геометрије развијају код деце математичке вештине, самосталност и истрајност, опажање и прецизност, стваралачко мишљење, повећавају им самопоуздање при решавању задатака и помажу да се успешније припреме за школу.

љи Најбо ски п евро ик н уџбе урт кф н а р Ф 2017

у категорији предшколских књига

27


5-7 година

ДИТЕ ЉА ЗАБАВА И ДРУЖЕЊЕ ДЕЦЕ И РО

Све што треба да знаш пре поласка у школу Како изгледа један дан у школи? Миша, Миња, Зоца, Маша и Лаза, јунаци ове књиге, управо су пошли у школу. Они ће открити нашим најмлађим читаоцима све оно што треба да науче пре него што и они пођу у школу.

љи Најбо ски п о евр ник уџбе урт ф к н Фра 12 20

у категорији предшколских књига 46

godina

28


7+

РА ЗВ ИЈ АМ О МОТО РИ КУ И КР ЕАТИ ВН

ОС Т

Фризуре за девојчице Мноштво предлога за прављење необичних и оригиналних фризура

Најлепше шаре за нокте Прибор, налепнице и трикови за украшавање ноктију. Забавне идеје и једноставна упутства – корак по корак

kreiraj najlepše

VECERNJE HALJINE

29


У СВ ЕТ У П Р ИЧ А И П ЕС

7+

АМА

О мачкама, нотама и бубама Дивно је бити Земљанин ... и када пада киша, и када дува кошава, и када је хладно, најхладније, и када је вруће као данас... Живот је диван... Три приче у новој књизи Јасминке Петровић намењеној млађим основцима говоре о томе како је некада тешко суочити се с проблемом, прилагодити се околини или пристати на промене. А онда се зачас све окрене набоље!

Приче из витрине

Крокодил пева

Да ли је заиста могуће да фигуре у једној витрини сваке вечери оживе, почну да се крећу и разговарају међу собом? Жељне прича, фигуре се у мраку собе надмећу у томе која ће више да их исприча. Која је прича дрвосече из Беча, а која балерине Рине и кинеског тањира? Чега се присећа бели слон, а чега мали црвени аутобус?

Даница има седам година и у њеном животу дешава се много тога великог и важног. Прво је њен полазак у школу, а друго рођење млађег брата. Али поред радости и весеља, ти догађаји донеће у њену породицу и изненадне проблеме. Суочена с низом изазова, Даница ће, попут храброг редова, јуначки проћи кроз сва искушења која јој та година доноси.

Чудесно путовање ЈЕВО

ТЕ ДОСИ ЕРО П то за о мес Друг . годину 2016

Најбоља а иг дечја књ ига њ к у јм а на С ду а р г у Бео 2013. године

30

о Сребрн РО Е П О ГАШИН 3. за 201 годину

а ада з Нагр у дечју љ најбо на Сајму у г и рцег књ а у Хе књиг овом Н 2017

И шта је било после тога? Е, управо то после је место где започиње авантура о којој говори ова прича. Једнога дана Путић је одлучио да види свет. Узео је штап за путовање, обуо удобне сандале, на главу ставио сламнати шешир и кренуо на пут. Али да кренемо од почетка, јер ћемо стићи на крај приче и пре него што је започнемо.


7+

У СВ ЕТ У ПР ИЧ А И ПЕ СА МА

Путовање по Србији Шта се то злати на Златибору, осим златних борова? О чему брине планина Тара? Како је настала Долина јоргована? Да ли у Власинском језеру острва сама плове? У сваком кутку Србије крије се тајна. Ове песме позивају наше читаоце да путују и посматрају. Лепоту Србије откриће на сваком путовању, па ће је онда још више волети.

Мале љубавне песме Нежни, топли стихови наше познате песникиње Зорице Бајин Ђукановић и виртуозне илустрације Марице Кицушић понеће вас попут чаробног ћилима у неодољиви свет у којем владају љубав и истинска осећања.

О ТЕЈЕВ ДОСИ ЕРО П то за о мес Друг . годину 2015

СТ РА Х И ТР ЕП ЕТ

31


В ЕЖ Б А М О И ЗА Б А В Љ

7+

А М О СЕ

Мала ЛЕГО чуда Врло практична књига за заљубљенике у ЛЕГО коцке, која вам може помоћи да и сами постанете мајстор у ЛЕГО моделовању. У књизи ћете наћи детаљна упутства у сликама и по фазама рада, а она ће вам помоћи да саставите мале али изузетно реалистичне моделе најразличитијих путничких и тркачких аутомобила, авиона, бродова, камиона, џипова и разних других возила.

У припреми

Математичке авантуре 1 Ова књига намењена је ученицима првог разреда основне школе који желе да постану мали математичари и да учествују на такмичењима. У књизи Математичке авантуре 1 прваци ће пронаћи занимљиве и необичне задатке, какви се најчешће не раде на часовима математике у школи.

32


7+

ВЕ ЖБ АМ О И ЗА БА ВЉ АМ О СЕ

Математичке мозгалице Ова књига пуна је занимљивих мозгалица и задатака којима ћете унапредити и проверити своје математичке вештине. Иако је намењена деци старијој од десет година, може бити занимљива свима онима који воле математичке изазове.

Риболике приче и прибор Необичан приручник намењен деци и младима који су заинтересовани за тајне пецарошког заната. Садржи одговоре на питања да ли рибе спавају, у којим се све водама крију, како се везује удица, чему служи олово … и шта је неопходно од опреме и прибора за спортски риболов.

Рецепти за децу Књига садржи 32 дивно илустроване карте са занимљивим рецептима намењеним деци. Уведите дете у свет нових укуса, мириса и боја и крените на кулинарско путовање. Време је да цела породица почне да кува!

33


7+

БУД УЋ Е ЗА Н И М А Њ Е

Занимљиви занати и вештине У овој књизи представљено је више од 70 занимљивих заната и вештина – од оних најпознатијих, па до оних мање познатих и сасвим необичних. Захваљујући прегледним и детаљним илустрацијама, као и објашњењима прилагођеним узрасту, дете ће стећи јасну слику о сложености и појединостима сваког представљеног занимања. ада Нагр ЕН В Е Н ласти е из обрне наук ла попу за 2012. ну годи

ада Нагр ЕН НЕВ асти л е из обрне наук а л попу за 2010. ну годи

Преведено на 5 језика

Преведено на 3 језика

Преведено на 4 језикa

Преведено на 1 језик

Преведено на 3 језика

Преведено на 3 језика

Преведено на 7 језика

Преведено на 6 језика

Преведено на 3 језика

34


7+

Едиција РАЗЛИЧАК

РА ЗЛ ИЧ АК Награда НЕВЕН ацију за илустр за 2014. годину

Назив РАЗЛИЧАК је акростих који објашњава о каквим је књигама реч: Различите су, А духовите, Забавне врло, Лековите. И зато дају Читању чар, А ти покажи Креативни дар. Едиција је настала као позив писцима и илустраторима у земљи и свету да зароне у море маште и стварања. Она је такође и изазов за сваког младог читаоца да развија свој дар – да настави започето, да смисли нешто ново и необично, јер је читава садржина ових књига толико разиграна да ће у сваком разбуктати стваралачки немир.

Награда УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду за 2014. годину

Награда ПОЛИТИКИНОГ ЗАБАВНИКА за 2014. годину

Признање ГОМИОНИЦА за најбољу дечју књигу, Бања Лука 2014. године Награда BOOKILL за најбољу илустрацију, Нови Сад 2015. године

на Специјал а д а нагр ЈЕ ЗАХАРИ а з Н И ОРФЕЛ њигу к у ш п е најл садском на Ново 017 сајму 2

Плакета ТРГ ОД КЊИГЕ за 2014. годину Херцег Нови

35


В ОД И Ч И

7+

Времеплов кроз лавиринте Научите занимљиве историјске податке пролазећи кроз забавне лавиринте који се налазе на подељеним страницама у књизи! Посетите историјске периоде, као што су доба диносауруса, стари Египат, космичко доба и друге занимљиве епохе.

ада Нагр ЕН В Е Н рацију уст за ила 2012. з ну годи

36


7+

УЧ ИМ О И ЕКСП ЕР ИМ ЕН ТИ ШЕ МО

Све о коњу

Све о ајкули

Добро дошли у свет коња! Книга Све о коњу пружа нам одговоре на сва питања која постављамо о тој толико привлачној животињи, било да је дивља, било припитомљена. То је велики документарни албум препун занимљивих информација, с помало необичним илустрацијама пуним хумора.

Добро дошли у свет ајкула! Зароните у свет ове чувене рибе које се сви плаше. Сазнајте све о најпознатијим врстама ајкула и о онима које су одавно нестале. Истражите тајни свет овог невероватног пливача. Књига је велики документарни албум препун информација, с необичним илустрацијама пуним хумора.

50 експеримената из живог света У новим књигама огледа ауторке Татјане Михајлов-Крстев сазнаћете какве су сличности и разлике између живих бића и који су их научници проучавали. Моћи ћете да изведете експерименте и упознате се са животним процесима који се догађају у свим организмима.

П р е в е де н о н а седам језика

да Награ Н Е В Е Н ласти из об не науке ар попул а 2011. з у годин

37


В ЕЖ Б А М О И ЗА Б А В Љ

А М О СЕ

Припрема за матуру

ЗА НАСТАВНИКЕ И ВАСПИТАЧЕ

38


10+

БЕ З ДЛ АК Е НА ЈЕЗ ИК У

Преведено на 25 језика

Преведено на 6 језика

Преведено на 10 језика

Преведено на 5 језика

Преведено на 11 језика

Преведено на 6 језика

39


10+

ДА ПУ КН ЕШ ОД СМ ЕХ А

У припреми

У припреми

У припреми

У припреми

Перица размишља, Доктори, Огавни, Кратки Познате књиге вицева Да пукнеш од смеха веома су популарне код публике школског узраста. Настале су на основу истраживања дечјег односа према хумору, које је др Вера Смиљанић спровела у сарадњи са Институтом за психологију Филозофског факултета у Београду. Треће коло нове серије наставак је тематски изабраних најбољих вицева из досад објављених збирки. Уз вицеве и илустрације Боба Живковића откријте нову димензију смеха.

40


АВ АН ТУ РЕ

Мисија: Музеј

Анђела, Сара и Алекса играју игрицу Уметност мира. Они крећу у мисију Музеј да би освојили чекпоинтове и формирали хексагон моћи на тој територији, али се у музеју дешавају необичне ствари с великим уметничким делима која их увлаче у занимљиву авантуру...

Награда НЕВЕН за најбољу дечју књигу у 2013. години

Награда РАДЕ ОБРЕНОВИЋ за 2014. годину

Плакета ТРГ ОД КЊИГЕ за 2013. годину Херцег Нови

Покварни дом Можете ли замислити несвакидашњи дом за децу – покварни дом – у којем злогласна управница Злоберта послушну децу преваспитава у хуље и покварењаке? А шта се све може десити ако вас родитељи повере опасној госпођи Штетковић сазнаћете из овог узбудљивог и духовитог романа.

10+

Гусари с Леденог мора Тога дана када је отео Сирину млађу сестру гусар Белоглави стекао је противника на кога никако није рачунао. Сири се одважила на нешто што нико други није смео – кренула је у потрагу за страшним гусаром и његовим тајанственим рудником дијаманата.

41


Едиција СВ ЕТ ЈЕ ЈЕД АН 9–12

Тајни кулинарски клуб Kување је често много забавније од онога што се скува. Тринаестогодишња девојчица Скарлет Kупер са својим другарицама и дечком који јој се свиђа постепено открива савршене тајне састојке за пријатељство, породицу и љубав – помоћу кувања!

Неваљалци духоловци Михал Соучек и Филип Фијалка, добро знани јунаци романа Неваљалци, увек су спремни да помогну свакоме ко је у невољи. Када њиховог друга из одељења почне да опседа присуство зеленог духа, дечаци крећу у интензивну потрагу како би духа истерали из школе.

Орасио

Кирога

Сабина Нојфер

ХАОС

Орасио Кирога

У ПОРОДИЦи КАЛМАН

42


Награда ИНОГ ПОЛИТИК КА И Н В А Б А З за 2014. годину

Едиција СВ ЕТ ЈЕ ЈЕД АН 9–12

Награда ПЛАВИ ЧУПЕРАК за 2014. годину

Награда МАЛИ ПРИНЦ

за 2014. годину

ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО Друго место за 2014. годину

Едиција СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН 12–15

43


МО Ј СВ ЕТ

12+

Сребрно ГАШИНО ПЕРО за 2015. годину

Награда МАЛИ ПРИНЦ

за најбољу дечју књигу у региону за 2015. годину

Награда

НЕВЕН за 2015. годину

О В А КО С Е Ж И В Е Л О

Најбоља дечја књига на Сајму књига у Београду 2015. године

44

Диплома Фестивала е словенске књиг ду ра ог у Бе 2015. године

ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО Прво место за 2015. годину

Награда ПЛАВИ ЧУПЕРАК за 2015. годину


12+

ОВ АКО СЕ ЖИ ВЕ ЛО

Српски манастири у средњем веку Књига ће упознати читаоца с начином живота у средњовековним манастирима и испосницама, с традиционалним вредностима нашег народа, с врлинама којима су тежили монаси и с постојаношћу тих врлина кроз време. Богат фото-материјал читаоцу представља најзначајнија блага наше културне баштине, својеврсне ослонце нашег културног идентитета. Аутор књиге Вена Бикић, археолог, познавалац је средњег века и заљубљеник у тај узбудљиви период. Књига представља занимљив, одмерен али и целовит приказ теме, који може бити важна подршка у учењу, а и добар осврт на период почетка развоја српске духовности и културе.

Најбоља дечја књига на Сајму књига у Београду 2008. године

45


ПУ СТОЛ ОВ ИН Е

Уз пет купљених књига – специјални попуст и кл по он-кутија

12+ Народно стваралаштво у пет књига! Будимо поносни на богатство које се вековима стварало у народу! • Српске народне бајке • Српске народне приповетке • Српске народне лирске песме • Српске народне јуначке песме •С  рпске народне умотворине (кратки говорни облици) Ово су најлепша издања српске народне књижевности, за коју је Јакоб Грим рекао да премашује све што му је у тој врсти познато. Велики тим стручњака окупљених око Креативног центра осамнаест година предано је радио на стварању ове едиције. Ове књиге имају трајну вредност и неопходан су део сваке кућне и школске библиотеке.

46

Најбоља едиција на Сајму књига у Београду 2007. године

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ на Сајму књига у Нишу 2016


Aleksandar Sekulov

ALEK SANDAR SEKULOV

LUTALICA

i njegovi sinovi

LUTALICA I NJEGOVI SINOVI

ALEK SANDAR SEKULOV

15+

ТРАН ЗИ Т

i

njegovi sinovi Edicija TRANZIT

Све је у реду Понекад није лако бити млад. Много је изазова, дилема, емоција, неспоразума… Јунаци ове књиге не пристају на тескобу и таму. Они бирају љубав уместо страха. Они трагају за новим даном, за слободом.

Луталица и његови синови Курс једрења, који је био замишљен као двонедељна забава четворице момака, претворио се у опасну авантуру када су се нашли у рукама сурових кријумчара. Једини начин на који се могу спасти јесте да се упуте ка стрмим литицама неприступачне албанске обале. На том опасном путу придружује им се тајанствени луталица…

Награда ПОЛИТИКИНОГ ЗАБАВНИКА за 2015. годину

47


Приручници

ДО К РАСТ ЕМ И СА ЗР ЕВ АМ

Приручник — 50 тајних мисија Педесет изазова за праве тајне агенте. Научи да преживиш у свету одраслих.

Преведено на 21 језик

Преведено на 12 језика

Дијета за тинејџерке • Књига за све тинејџерке које воде рачуна о свом изгледу, то јест о својој тежини – али на исправан начин • Научне чињенице преточене у разумљив и духовит текст, који ће поуздано разрешити многе дилеме данашњих тинејџерки

Преведено на 8 језика

Преведено на 3 језикa

О ауторки Виолета Бабић дипломирала је на групи за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Радила је у Институту за српски језик, где се бавила лексикографијом. Ради као лектор у Kреативном центру. Њене књиге постале су прави бестселери у Србији и многим земљама света. Добитница је две значајне иностране награде за Књигу за сваку девојчицу. Радо се дружи с децом и младима и даје им корисне савете за одрастање.

48 Преведено на 6 језика


Приручници

ЈЕЗ ИЧ КЕ ЦР ТИ ЦЕ

Нова књига језичких цртица После великог успеха прве две књиге језичких цртица ауторка Виолета Бабић и овим последњим делом своје језичке трилогије, пуним сликовитих и духовитих примера, на разумљив начин разрешава језичке, граматичке и правописне заврзламе. Све три књиге језичких цртица намењене су свима онима који желе да говоре правилно и пишу без грешака.

49


Приручници

КА Д ИМ АМ ПР ОБ ЛЕ М

Водич за бољи успех у школи Од оних који муче муку са школом до ђака генерације – сви се бар понекад осећају преоптерећено, немотивисано или им је напросто доста учења. Добра вест гласи: свако може да има бољи успех у школи.

Безбедност на интернету Интернет је препун невероватних могућности. Међутим, баш као и у стварном свету, и ту постоји мноштво потешкоћа и опасности, па деца треба да знају од чега да се чувају и како да се заштите.

Награда НЕВЕН из области популарне науке за 2014. годину

Преведено на 5 језика

50

Преведено на 5 језика


Приручници

ЗА НАСТАВ НИ КЕ И ВАСП ИТАЧ Е

Цртам, шарам и рукама стварам Бројне идеје за организовање графичко-ликовних игара и активности с децом јасленог узраста. Покривене су бројне теме и ликовне технике. Активности су приказане поступно: од уводног дела, у којем се деци на разумљив начин приближава и описује тема којом ће се бавити, преко главног дела, где је описан начин примене ликовних техника, па до завршног дела. Приручник је намењен медицинским сестрама васпитачима, али и родитељима и свима онима који се баве децом у овом узрасту.

Од гласа до слова Приручник за васпитаче намењен је развоју предвештина почетног читања и писања код деце. Практични део приручника садржи бројне предлоге за игре и активности којима се обрађују сва слова азбуке.


Верица Јечнеић

J A Мo ГУ

корак апред

ЗА НАСТАВ НИ КЕ И ВАСП ИТАЧ Е

Приручници

Верица Јечнеић

J A Мo Г У корак апред Музичке активости и визуели синболи у фукцији подстицања развоја деце

9 788652 902392

ЗА СЕ БЕ И ДР УГ Е

52

Бојанке за одрасле инспирисане народним мотивима

Преведено на 2 језика


Нова, измењена и допуњена издања

Приручници

ШТА ДА ОЧ ЕК УЈЕ ТЕ

ВЕ ЖБ АЈ МО ЗА ЈЕД НО

Фит мама и беба Заједничко вежбање може бити забавно и корисно. Нова књига из серије садржи бројне идеје и предлоге за то како да ваша беба и ви будете у доброј форми.

У припреми

ЖЕ ЛИ М ДА БУДЕ М ДО БА Р РОДИ ТЕ

Љ

53


ЖЕ ЛИ М ДА БУДЕ М ДО БА Р РОДИ ТЕ

Љ

Приручници

Мирније, лакше, срећније родитељство У овој књизи ауторка представља делотворне технике које свакодневни породични живот могу учинити хармоничнијим. Родитељи који овладају описаним техникама и почну да их примењују неће више водити непрекидне борбе с децом јер ће она постати послушнија, самосталнија, обзирнија, самопоузданија и спремнија за сарадњу. Програм описан у књизи води, корак по корак, мирнијем, лакшем и срећнијем родитељству.

књиге, биће гошћа Креативног Ноел Џенис Нортон, ауторка ове 7). ига (22. октобра – 29. октобра 201 центра на Београдском сајму књ

Преведено на 13 језика

54


НА ДР УГАЧ ИЈ И НАЧИ Н

Књига године Ово су странице из дневника једне девојчице која носи башту у глави, баца речи голубовима и зна колико дуго треба хладовини да сазри. То су странице сачињене од успомена, за читаоце свих узраста.

Šta kineski filozofi mogu da nas nauče o dobrom životu

majkl pjuet kristin gros-lo

ЗА БО ЉИ СВ ЕТ

55


Искрен, забаван и поучан приручник који младима приближава најбитније појмове феминистичке теорије. Писан је у форми блога, с додатком речника важних термина који су у вези с феминизмом.

CIP – Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд ISBN 978-86-529-0482-2 COBISS.SR-ID 247700236

Градиштанска 8, 11120 Београд 35 Тел./факс: (011) 30 88 446, 38 20 483 info@kreativnicentar.rs • www.kcknjizara.rs

Katalog 2017/2018  

"Kreativni centar" je ove godine objavio više od 80 naslova domaćih i stranih autora. Ta brojka već je sama po sebi značajna kad se ima u vi...