Page 1

JESENJE VESTI IZ

ilustracija: Dušan Pavlić©Kreativni centar 2017

KREATIVNOG CENTRA

VIDIMO SE NA SAJMU KNJIGA!

Beogradski sajam knjiga (22 – 29. oktobar 2017)

Izdanja Kreativnog centra možete naći na naša tri štanda: • Glavnom štandu, Hala 1 (nova izdanja, udžbenici, radni listovi za predškolce, promocije, gostovanja pisaca) ; • Štandu za velike popuste, Hala 4 (odabrana izdanja s posebnim popustima); • Udžbeničkom štandu, Hala 2 (donji nivo) – u okviru Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava od 25. do 29. oktobra (materijali za školu i vrtić, program LEGO® Education, radionice za nastavnike i vaspitače).


NOVE KNJIGE Za najmlađe Šta sve Ana zna… O sreći – Kako se osećamo kad hodamo bosi po pesku, kad iznenada na nebu ugledamo dugu, kad preskačemo vijaču ili trčkaramo s kućnim ljubimcem? Iz najnovije slikovnice iz ove serije dete će saznati kako i male svari mogu da nas obraduju i učine srećnim. Uz druženje sa Anom Lukić, omiljenom junakinjom knjiga iz serijala Šta sve Ana zna…, dete će saznati i to koja su pravila lepog ponašanja, šta je pravo drugarstvo, a dobiće i savete o mnogim drugim temama. Šumska bajka

Šta sve može da se dogodi kada u šumi iznenada padne jaka kiša, zbog koje se ispod jedne pečurke skupi neobična družina – mrav, svitac, skakavac, gundelj i puž? I šta se zbiva kad veselo druženje iznenada prekine stari žabac? Nakon Zunzarine palate, Priče o valjušku i Vrlo retke pripovetke najmlađe čitaoce obradovaće još jedna uzbudljiva priča velikog pisca Brane Cvetkovića.

NOVO – ZVUČNE KNJIGE!

Pritiskom prsta na kružiće u knjizi upoznajte se s bogatstvom zvukova raznih instrumenata!

Peca i šumski orkestar Peca se raduje zbog koncerta koji će se večeras održati u šumi. Ali muzičari su se sakrili i Peca ih traži šetajući šumom. Dok prelistava ovu zvučnu knjigu, dete saznaje koji će instrumenti svirati u šumskom orkestru.

Peca i cirkuski orkestar Peca je prolazio pored cirkusa i iznenada začuo muziku. Bila je to proba orkestra za večernju predstavu. Dok prelistava ovu zvučnu knjigu, dete saznaje koji instrumenti postoje u cirkuskom orkestru.

Potraži i pronađi – Vežbajte opažanje i brojanje do 10! PRINCEZE i SVEMIR Mali čitaoci biće očarani scenama iz ove dve knjige, s više od 1000 pojmova za pronalaženje, uz koje čitaoci vežbaju i brojanje do 10. Pronađite više od 1000 skrivenih planeta, predmeta, svemirskih brodova i čudnih bića u knjizi o svemiru, kao i zanimljiva bića i predmete iz kraljevskog dvorca u knjizi o princezama.

Pozivaju se svi mali istraživači – dve nove knjige iz edicije Mali istraživači

2

Dinosaurusi Vraćamo se u preistorijsko doba, kada su zemljom vladali dinosaurusi, da bismo otkrili zanimljivosti o njihovom čudesnom životu.

Seosko imanje Idemo u posetu seoskom imanju da upoznamo domaće životinje i saznamo kako izgleda život u seoskom dvorištu.


NOVE KNJIGE ZA PREDŠKOLCE I OSNOVCE Male ljubavne pesme – Zorica Bajin Đukanović

Čudesno putovanje – Zlatko Vasić

Nežni, topli stihovi naše poznate pesnikinje Zorice Bajin Đukanović i virtuozne ilustracije Marice Kicušić poneće vas poput čarobnog ćilima u neodoljiv svet u kojem vladaju ljubav i istinska osećanja.

Jednoga dana Putić je odlučio da vidi svet. Uzeo je štap za putovanje, obuo udobne sandale, na glavu stavio slamnati šešir i krenuo na put.

Ribolike priče i pribor – Dragan Babić

Ovaj neobičan priručnik namenjen je deci i mladima koji su zainteresovani za tajne pecaroškog zanata, ali i svim ostalim ljubiteljima prirode i ovog sporta. Ovde ćete naći odgovore na pitanja da li ribe spavaju, u kojim se sve vodama kriju, kako se vezuje udica, čemu služi olovo … i šta je neophodno od opreme i pribora za sportski ribolov.

Skroz zamršene zagonetke

Izbroj i oboj

U ovoj knjizi nalazi se mnoštvo šarenih slikovnih slagalica, crteža na kojima treba da se uoče razlike, slagalica sa slovima i brojevima, minilavirinata, slika na kojima treba pronaći detalje ili povezati tačkice i još mnogo toga!

Bojenje, crtanje, precrtavanje, uočavanje detalja i još mnogo toga! Ova knjiga će ti pomoći da naučiš da brojiš, da povezuješ parove i prepoznaješ suprotnosti!

Matematičke mozgalice

Matematičke avanture 1

Ova knjiga puna je zanimljivih mozgalica i zadataka kojima se mogu unaprediti i proveriti matematičke veštine iz oblasti kao što su računske operacije, razlomci, procenti, merenje i mere, geometrijske figure, simetrija itd. Iako je knjiga namenjena deci starijoj od deset godina, ona će biti zanimljiva svima matematike u školi. onima koji vole matematičke izazove.

Ova knjiga namenjena je učenicima prvog razreda osnovne škole koji žele da postanu mali matematičari i da učestvuju na takmičenjima. U knjizi Matematičke avanture 1 prvaci će pronaći zanimljive i neobične zadatke, kakvi se najčešće ne rade na časovima

Mala LEGO čuda

Bezbednost na internetu

U knjizi ćete naći detaljna uputstva u slikama i po fazama rada, a ona će vam pomoći da sastavite male ali izuzetno realistične modele najrazličitijih putničkih i trkačkih automobila, aviona, brodova, kamiona, džipova i raznih drugih vozila. Za svaki model data je lista potrebnih LEGO kockica. Ovo je odlična i vrlo praktična knjiga za zaljubljenike u LEGO kocke, koja vam može pomoći da i sami postanete majstor u LEGO modelovanju, pa čak da možda i sami pokušate da sastavljate sopstvene modele.

Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti. Trebalo bi da znaš čega da se čuvaš i kako da se zaštitiš. Bilo da se brineš oko toga da li ćeš na društvenim mrežama dati previše podataka o sebi, bilo da se plašiš da ćeš naići na nekoga ko je nedobronameran ili čak opasan – ovaj vodič će ti pružiti uputstva i savete o tome kako da koristiš internet na kontrolisan i bezbedan način.

3


Nove knjige Sve je u redu – Jasminka Petrović

sasvim u redu.

Ponekad nije lako biti mlad. Mnogo je izazova, dilema, emocija, nesporazuma… Junaci ove knjige ne pristaju na teskobu i tamu. Oni biraju ljubav umesto straha. Oni tragaju za novim danom, za slobodom. Slušaj, u redu je i ako se složiš i ako se ne složiš sa mnom. Sve je

Krokodil peva – Vesna Aleksić

Danica ima sedam godina i u njenom životu dešava se mnogo toga velikog i važnog. Prvo je njen polazak u školu, a drugo rođenje mlađeg brata. Ali pored radosti i veselja, ti događaji doneće u njenu porodicu i iznenadne probleme. Suočena s nizom izazova, Danica će, poput hrabrog redova, junački proći kroz sva iskušenja koja joj ta godina donosi.

Furam feminizam – Lamija Begagić, Marina Veličković, Ana Pejović Priručnik Furam feminizam daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: zašto znamo više za sportiste i naučnike, nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata? Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena? Junakinja knjige, trinaestogodišnja Likica, autorka bloga Furam feminizam, uz pomoć starije sestre i tetke istražuje ove teme i postepeno saznaje šta zaista znači biti ravnopravna. Furam feminizam sadrži na kraju i korisni pojmovnik feminističkih termina, iz kojeg čitateljke mogu dosta saznati i o istorijatu ovog važnog pokreta kod nas i u svetu.

Novo na Sajmu knjiga O mačkama, notama i bubama – Jasminka Petrović

Divno je biti Zemljanin ... i kada pada kiša i kada duva košava i kada je hladno, najhladnije i kada je vruće kao danas... Život je divan... Tri priče u novoj knjizi Jasminke Petrović namenjenoj mlađim osnovcima govore o tome kako je nekada teško suočiti se s problemom, prilagoditi se okolini ili pristati na promene. A onda se začas sve okrene nabolje!

4

Mačak beskućnik i još jedna priča – Ljiljana Mitić

Postoji izreka: Mrze se kao pas i mačka. U ovoj knjizi to ne važi. Pas i mačka mogu biti i prijatelji, zar ne? Može li se iz ovoga nešto naučiti, otkriće vam dve uzbudljive priče.

Priče iz vitrine – Vesna Vidojević Gajović

Putovanje po Srbiji – Simeon Marinković

Da li je zaista moguće da figure u jednoj vitrini svake večeri ožive, počnu da se kreću i razgovaraju među sobom? Željne priča, figure se u mraku sobe nadmeću u tome koja će više da ih ispriča. Koja je priča drvoseče iz Beča, a koja balerine Rine i kineskog tanjira? Čega se priseća beli slon, a čega mali crveni autobus?

Šta se to zlati na Zlatiboru, osim zlatnih borova? O čemu brine planina Tara? Kako je nastala Dolina jorgovana? Da li u Vlasinskom jezeru ostrva sama plove? U svakom kutku Srbije krije se tajna. Ove pesme pozivaju naše čitaoce da putuju i posmatraju. Lepotu Srbije otkriće na svakom putovanju, pa će je onda još više voleti.


NOVI ROMANI NA SAJMU KNJIGA Misija Muzej – Ivana Nešić Anđela, Sara i Aleksa predstavljaju tim ASA i igraju igricu Umetnost mira. Oni kreću u misiju Muzej da bi osvojili čekpointove i formirali heksagon moći na toj teritoriji, ali u muzeju se dešavaju neobične stvari s velikim umetničkim delima koja ih uvlače u veliku avanturu... Time after time – Džudi Kertin Život je bio dovoljno komplikovan za Moli i Bet i pre nego što su prošle kroz tajanstvena vrata koja su ih odvela u jul daleke 1984. godine, u doba kada su njihovi roditelji bili tinejdžeri i ludovali za čudnim frizurama, garderobom sa širokim naramenicama i hitovima Sindi Loper. Dve drugarice kreću u pravu avanturu i potragu za Betinom mamom, koja je u tom trenutku trinaestogodišnja devojčica. A razlog je sasvim poseban i veoma važan za Bet…

Nevaljalci duholovci – Miloš Kratohvil Mihal Souček i Filip Fijalka, dobro znani junaci romana Nevaljalci, uvek su spremni da pomognu svakome ko je u nevolji. Kada njihovog druga iz razreda počne da opseda prisustvo zelenog duha, dečaci kreću u intenzivnu potragu kako bi duha isterali iz škole. Da li će se Mihalov i Filipov trud isplatiti ili će sve pasti u vodu – saznaćemo na stranicama ove knjige, koja će nas nasmejati do suza. Iva i skriveni dnevnik – Džudi Kertin Iva Gordon je odlična u rešavanju problema. Kada su ona i Kejt pronašle stari dnevnik, koji je davno napisala devojčica njihovih godina, obe su svesne da neke greške iz prošlosti moraju da se isprave! A kad se devojčice udruže, one mogu da reše sve! Ipak, ne može se živeti samo u prošlosti, jer je i sadašnjost prepuna izazova... Posle Ivinog putovanja, Ivinog letovanja i romana Prepustite to Ivi, Kreativni centar objavljuje četvrtu po redu knjigu iz ovog popularnog serijala o Ivi Gordon.

Super faca – Đanfranko Liori Postati fudbaler! Zar to nije san svakog dečaka? Pa i nije. Salvatore za fudbal neće ni da čuje, ali to ne može da objasni svom neumoljivom ocu, koji od njega želi da stvori fudbalskog asa. Zato stalno mora da ide na treninge i da sluša trenera koji izgleda kao čovek iz kamenog doba… A da i ne govorimo o školi, gde ga muče drugi problemi za koje nema rešenje. Ali fudbal će mu prirediti i mnoga iznenađenja. Zahvaljujući novim prijateljima i nepredvidljivim događajima, u njegovom životu više ništa neće biti isto.

NOVO ZA RODITELJE REVOLUCIONARNI PROGRAM KOJI MENJA PORODIČNI ŽIVOT

MIRNIJE, LAKŠE, SREĆNIJE RODITELJSTVO

Mirnije, lakše, srećnije roditeljstvo Noel Dženis Norton

U ovoj knjizi autorka predstavlja delotvorne tehnike koje svakodnevni porodični život mogu učiniti harmoničnijim. Roditelji koji ovladaju opisanim tehnikama i počnu da ih primenjuju neće više voditi neprekidne borbe s decom jer će ona postati poslušnija, samostalnija, obzirnija, samopouzdanija i spremnija za saradnju. Program opisan u knjizi vodi, korak po korak, mirnijem, lakšem i srećnijem roditeljstvu. Noel Dženis Norton, autorka ove knjige, biće gošća Kreativnog centra na Beogradskom sajmu knjiga (22. oktobar – 29. oktobar 2017). NOEL DŽENIS-NORTON

FUDBAL Upoznajte 40 najvećih fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala. POP ROK Upoznajte 40 legendarnih izvođača i bendova iz sveta rokenrola.

5


NOVO NA SAJMU KNJIGA Sveznanje za decu Ova interaktivna knjiga otkriva svet pun činjenica, informacija i znanja. Sadrži preko 135 prozorčića i na stotine podataka. Saznajte koliko je trajao prvi let avionom, čime se hrani plavi kit, koja je najveća dubina okeana, kada je podignuta Ajfelova kula, koje je najsušnije mesto na svetu i još mnogo, mnogo toga.

Recepti za decu Knjiga sadrži 32 divno ilustrovane karte sa zanimljivim receptima namenjenim deci. Uvedite dete u svet novih ukusa, mirisa i boja i krenite na kulinarsko putovanje. Vreme je da cela porodica počne da kuva! Ukusne recepte pripremila je Džoana Mentel, novinarka i psiholog, osnivač radionice za kuvanje Deca u dobroj formi. Ona već godinama promoviše zdravu ishranu i sa oduševljenjem kuva zajedno s decom.

Sve o ajkuli … i još ponešto Dobro došli u svet ajkula! Zaronite u svet ove čuvene ribe koje se svi plaše. Saznajte sve o najpoznatijim vrstama ajkula i o onima koje su odavno nestale. Istražite tajni svet ovog neverovatnog plivača. Knjiga je veliki dokumentarni album prepun informacija, s neobičnim ilustracijama punim humora.

Kompletna knjiga o šahu Sve tajne šaha, igre koja se opisuje kao spoj umetnosti, nauke i sporta. Figure, pravila igre, šahovske pozicije, najpoznatiji šahisti i šahistkinje, linkovi za igranje šaha onlajn i još mnogo zanimljivosti za decu i sve ljubitelje ovog sporta.

6

Sve što treba da znaš pre polaska u školu Kako izgleda jedan dan u školi? Miša, Minja, Zoca, Maša i Laza, junaci ove knjige, upravo su pošli u školu. Oni će otkriti našim najmlađim čitaocima sve ono što treba da nauče pre nego što i oni pođu u školu.

Zanimljivi zanati i veštine U ovoj knjizi predstavljeno je više od 70 zanimljivih zanata i veština – od onih najpoznatijih, pa do onih manje poznatih i sasvim neobičnih. Zahvaljujući preglednim i detaljnim ilustracijama, kao i objašnjenjima prilagođenim uzrastu, dete će steći jasnu sliku o složenosti i pojedinostima svakog predstavljenog zanimanja.

Sve o konju … i još ponešto Dobro došli u svet konja! Kniga Sve o konju pruža nam odgovore na sva pitanja koja postavljamo o toj toliko privlačnoj životinji, bilo da je divlja, bilo pripitomljena. To je veliki dokumentarni album prepun zanimljivih informacija, s pomalo neobičnim ilustracijama punim humora.

Priručnik za 50 tajnih misija Pedeset izazova za prave tajne agente. Nauči da preživiš u svetu odraslih.


Predstavljamo autora

Oliver Ušman

Lična karta Ime: Oliver Ušman Godine: 40 Zemlja: Nemačka Objavljeno kod nas: Gejmeri, Neko te posmatra Otkad zna za sebe Oliver Ušman voli da izmišlja priče, a počeo je da ih zapisuje kada je napunio dvanaest godina. Po završenim studijama jezika i književnosti radio je u jednoj marketinškoj agenciji u Berlinu. Danas, pored knjiga, piše i novinske članke o video-igricama i rok muzici i drži kurseve kreativnog pisanja. Živi u prirodi, van grada, gde sa suprugom Silvijom Vit piše knjige za decu i mlade. Njih dvoje smislili su serijal priča o haotičnoj družini koja živi u komuni, pod nazivom Hartmut i ja. Njihov dom moguće je virtuelno posetiti na internetu, a o popularnosti serijala govori i to da je maketa ovog neobičnog doma bila postavljena kao prava kulisa u jednom muzeju. Slobodno vreme Oliver Ušman najradije provodi sa suprugom, u društvu s mačkama i ribicama. Osim toga, izuzetno voli da igra fudbal. Kao svog književnog heroja navodi Kafku, a kada je bio dete, voleo je da čita romane Karla Maja. Oliver Ušman biće gost Kreativnog centra na Beogradskom sajmu knjiga (22. oktobar – 29. oktobar 2017)

Nagrada za najbolji evropski udžbenik Tri knjige iz edicije Zabavni svet geometrije u izdanju Krteativnog centra (Igramo se linijama, Igramo se oblicima i Slagalice), sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića, u najužem izboru su za Nagradu za Najbolji evropski udžbenik u kategoriji materijala za predškolce. Nagrade za najbolje evropske udžbenike dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika, a nagrada se dodeljuje prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, koji će ove godine biti održan od 11. do 15. oktobra.

Nova knjiga jezičkih crtica Posle velikog uspeha prve dve knjige jezičkih crtica autorka Violeta Babić i ovim poslednjim delom svoje jezičke trilogije, punim slikovitih i duhovitih primera, na razumljiv način razrešava jezičke, gramatičke i pravopisne zavrzlame. Sve tri knjige jezičkih crtica namenjene su svima onima koji žele da govore pravilno i pišu bez grešaka.

7


TOP 5 knjiga

TOP 5 novih romana

za bolji život u školi

1.

Vodič za bolji uspeh u školi

2.

Kako da preživiš u školi

2.

Krokodil peva

3.

Od sutra ne odugovlačim

3.

Tajni kulinarski klub

4.

Kako postati i ostati glup

4.

Loranga ima preča posla

5.

Škola

5.

Nevaljalci duholovci

1.

Sve je u redu

Gde kupiti knjige Kreativnog centra Internet sajt www.kcknjizara.rs • Prilikom naručivanja knjiga preko sajta www.kcknjizara.rs uračunava se sledeći popust: • 10% za udžbenike i radne sveske za osnovnu školu i predškolske ustanove (s liste udžbenika koje je odobrilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije); • 15% za sva ostala izdanja Kreativnog centra. • Za sve narudžbine preko našeg sajta www.kcknjizara.rs u vrednosti većoj od 1800 din. (nakon obračuna internet popusta) dostava na teritoriji Srbije je BESPLATNA.

Klub knjižara

Prvom kupovinom bilo koje naše knjige stičete pravo na: – stalni popust od 15% na maloprodajne cene svih naših izdanja (10% za udžbenike i radne sveske za osnovnu školu i predškolske ustanove s liste udžbenika koje je odobrilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije); – specijalne trajne popuste i pogodnosti koje nudimo samo članovima našeg kluba pri kupovini u Klubu knjižari. Najvernije kupce nagrađujemo – za svaku kupovinu preko 1000 dinara dobijate pečat. Kad skupite pet pečata, dobijate vaučer u vrednosti od 500 dinara. Klub knjižara Kreativni centar nalazi se u TC Eurocentar, Dečanska 5 / Makedonska 30 (I sprat). Radno vreme: radnim danima od 9 h do 21 h, subotom od 9 h do 17 h, nedeljom ne radi. Telefon: 011 / 4076 189. CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд ISBN 978-86-529-0475-4 COBISS.SR-ID 244575244

Pratite nas na društvenim mrežama

Sve informacije o knjigama i udžbenicima Kreativnog centra možete naći na sajtovima www.kreativnicentar.rs www.kcknjizara.rs www.kcskola.rs Ukoliko imate neku pohvalu, kritiku, predlog ili pitanje, možete nam pisati na: office@kreativnicentar.rs

Jesenji bilten 2017