Page 1


^UVARI PRIRODE za ~etvrti razred osnovne {kole


SADR@AJ Водич........................................................................... 3 Сетимо се шта смо досад научили ......................... 4 Излет у природи......................................................... 5 Знаци из природе...................................................... 6 Временска прогноза.................................................. 7 Самоникле биљке....................................................... 8 Хербаријум............................................................... 10 Одакле стиже храна................................................ 11 На еколошкој фарми............................................... 12 Посматрање птица................................................... 14 Белоглави суп........................................................... 15 Откривање трагова.................................................. 16 Пуж на путу.............................................................. 17 Животиње у циркусу............................................... 18 Отпад није смеће..................................................... 20 Здраво земљиште..................................................... 21 Како смањити количину кућног отпада................ 22 Размена уместо куповине....................................... 23

2

Вода на путу од реке до славине........................... 24 Штетне материје у реци.......................................... 25 Хемијски препарати за домаћинство.................... 26 Течни сапун............................................................... 27 Акција: штедимо воду............................................. 28 Промена климе........................................................ 29 Озонски омотач....................................................... 32 Енергија у свакодневном животу........................... 34 Сунчева енергија..................................................... 35 Сви треба да брину о животној средини............... 36 Твоја брига о планети.............................................. 37 Акција: Еколошке новине....................................... 38 Изаберимо здрав живот.......................................... 39 Зелена укрштеница.................................................. 41 Акција: Школско такмичење чувара природе..... 42 Еко-речник................................................................ 45 Решења...................................................................... 47 Књиге и сајтови........................................................ 49


Setimo se [ta smo dosad nau^ili Здраво, чувари природе! Стигли смо до четвртог разреда. Досад смо стекли многа знања о животној средини, очувању природе и променама у њој. Научили смо: • да без ваздуха, воде, сунца и земљишта не би било живота на Земљи • да су у свакој животној заједници жива бића међусобно повезана, а да је један од видова њихове повезаности исхрана • да се повезаност живих бића у исхрани назива ланац исхране и - да се повезаност живих бића у исхрани назива ланац исхране и да се на почетку сваког ланца налазе организми који имају способност да сами себи праве храну • да су у сваком станишту жива бића прилагођена условима у којима живе, што им омогућава да дођу до хране и да се одбране од непријатеља • да су многе биљне и животињске врсте угрожене, зато што људи загађују и уништавају њихова станишта • да природна богатства треба чувати и штедети јер их нема довољно и зато што су потребна и будућим генерацијама • да је све оно што постаје отпад направљено од материјала из природе (нафта, метал, дрво…) и да се отпад поново може прерађивати • да треба да бринемо о себи кад боравимо у природи, али и о биљкама и животињама које тамо живе • да треба да оставимо све онако како је било пре него што смо дошли пошто одемо с терена на којем смо истраживали • да се 22. априла у свету прославља Дан планете Земље организовањем разних акција, али и то да је за чуваре природе сваки дан Дан Земље.

4

И, што је најважније, научили смо шта можемо да урадимо да би наша животна средина била боље место за живот свих живих бића с којима је делимо. Али знања никад доста! Пред нама су нове активности и истраживања и нова сазнања о томе како може да се чува и штити природа.


IZLET U PRIRODI Природу најбоље можеш да упознаш када си у у њој. Нека твоје одељење организује одлазак на излет у природу. Идите у шуму, на ливаду, прошетајте дуж потока или обалом реке. Посматрајте биљни и животињски свет. Моћи ћете да видите и сазнате много тога. Пре него што одете на излет, проучите карту своје околине. Одредите на њој места која су интересантна . за истраживање. Добро се припремите за одлазак у природу: 1. обуците комотну одећу (руке и ноге треба да буду покривене како би биле заштићене од уједа инсеката и огреботина)

2. обујте удобну непромочиву обућу погодну за дуго ходање

3. понесите ранац у који сте спаковали одговарајућу опрему за истраживање природе (блок и оловку, лупу, компас, фотоапарат, диктафон за снимање звукова из природе, кутијице или кесице од папира за одлагање материјала из природе, флашу воде).

Спремни сте да кренете у истраживање. Важна напомена: Удаљена места истражујте у друштву одрасле особе! У бележницу на крају књиге упиши сва запажања из природе. Од цртежа, фотографија и материјала које сте твоји другари и ти сакупили на излету направите изложбу у холу школе.

5


Znaci iz prirode Посматрањем и праћењем појава из природе можеш да предвидиш и временске прилике.

Знаци који најављују лепо време:

Знаци који најављују лоше време:

– пауци плету дуге нити за мрежу – ласте лете високо – небо је у предвечерје румено – влакнасти злаћани облаци увече су на небу – цврчци се гласно оглашавају – дим се диже право увис.

– пауци не плету мреже – муве пецкају – маслачак и детелина затварају латице – сунце залази за облаке – дим се повија ка земљи – кртице избацују гомилице земље из кртичњака.

Лишајеви су осетљиви на загађење ваздуха. Жбунасти и лиснати лишајеви расту на местима на којима ваздух није загађен. Провери да ли у твојој околини расту овакви лишајеви.

6


VREMENSKA PROGNOZA Из овог огледа сазнаћеш на који се начин помоћу шишарке може предвидети какво ће бити време. 1. Улиј воду у стаклену посуду.

2. Једну шишарку потопи у воду.

• две суве шишарке • стаклена посуда • вода

3. Наредних пола сата прати шта ће се догодити. У води се шишаркине љуске скупљају. Кад се љуске на шишарци буду осушиле, почеће да се отварају. Слична појава може се пратити и у природи – шишарке се пред кишу затварају. Тако биљка штити своје семе кад је влажно и кишовито време, а по сувом и топлом времену љуске шишарки су отворене.

4. Извади шишарку из воде и упореди је са сувом.

Који знаци из природе најављују лепо време? Који знаци из природе најављују лоше време? Како лишајеви могу да нам помогну да откријемо да ли је ваздух загађен? Како помоћу шишарке можемо да одредимо какво ће бити време?

7


SAMONIKLE BIQKE На обрадивом земљишту људи саде и гаје биљке које касније користе за исхрану. Такве биљке називамо култивисаним биљкама. Оне, међутим, нису једини становници плодног земљишта. На њему расту и многе самоникле биљке или коров. То су биљке које нису посејали људи. Оне саме расту из семена које је пало на тло или је расејано. Коров штетно утиче на развој култивисаних биљака – заузима им простор и одузима воду и хранљиве материје из земљишта. Њега због тога људи уништавају разним хемијским средствима. Али коров може бити и користан. Као и друге биљке, и он утиче на чистоћу ваздуха јер док ствара храну производи кисеоник. На његовим листовима задржавају се честице прашине и чађи. На местима која су огољена због изградње путева и градње насеља, често поново израста коров. Он кореном спречава да киша и ветар спирају земљу. Међу коровом има укусних и здравих намирница, као што су маслачак, коприва сремуш, дивље зеље и чичак. Неке врсте корова, као што је амброзија, могу изазивати здравствене проблеме.

8

Шумске јагоде, боровнице и купине су самоникло воће. Њихови укусни плодови су здрави. Треба их брати у пределима који нису загађени.


Маслачак Маслачак је вишегодишња биљка са жутим цветом. Расте на ливадама и пашњацима, а често га можемо видети и на травнатим површинама градских паркова, у баштама и крај путева. Млади листови маслачка користе се у исхрани као салата. Маслачак је лековита биљка која се често користи у народној медицини.

Салата од маслачка 1.Опери листове маслачка и ситно их исецкај. 2. Прелиј их соком од лимуна . и маслиновим уљем. 3. У салату можеш исецкати (или изрендати) . и једно тврдо кувано јаје. Нека ти неко од старијих помогне да направиш салату.

1.

2.

3.

Чичак Чичак је двогодишња биљка. Вретенаст и дугачак корен чичка је лековит. Од свежег корена може се правити чај, а од семена чичка прави се уље које подстиче раст косе и спречава њено опадање. На плоду чичка налазе се кукице које се каче за животињску длаку и крзно. Животиње га тако однесу далеко, што помаже биљци при размножавању.

Да ли знаш? Половином прошлог века Швајцарац Жорж де Местрал је, сетивши се чичка, измислио чичак траку која се користи за закопчавање одеће, обуће, као и за причвршћивање опреме у свемирским летилицама.

Када си у природи, немој да једеш биљке за које ниси потпуно сигуран да су јестиве. Неке биљке садрже материје које могу да буду опасне по твоје здравље. 9


HERBARIJUM Хербаријум је збирка сувих биљака пресованих између листова папира. . Биљке се сакупљају и пресују ради проучавања. Сваки лист у харбаријуму треба да садржи следеће податке: - народни назив биљке - врсту којој биљка припада - ознаку места на ком је биљка нађена - име оног који је биљку прикупио, место и време (датум) сакупљања - име оног који је описао биљку.

Да ли знаш? Најстарији сачуван хербаријум потиче из XVI века и садржи око 15.000 биљака. Највећи и најзначајнији хербаријум налази се у Ботаничкој башти у Лондону. У њему има преко шест милиона биљака! Стрелицама спој назив и опис биљке са одговарајућим цртежом. Камилица

Нана

Маслачак

Зова

Беложућкасти ситни цветови, скупљени у пљоснате цвасти

Ситни цветови с белим латицама и жутим тучком у средини

Рецкави зелени листићи и жути цвет

Разграната стабљика са зеленим шиљатим и јајастим мирисним листовима

Зашто људи уништавају самоникле биљке (коров)? Самоникле биљке могу бити и корисне. Како? Зашто је важно да јестиве самоникле биљке беремо у пределима који нису загађени? Шта можемо да правимо од маслачка? Какве све користи човек има од чичка? 10

Cuvari prirode 4  

^UVARI PRIRODE za ~etvrti razred osnovne {kole 2 И,.што.је.најважније,.научили.смо.шта.можемо.да.урадимо.да.би.наша.животна.средина.била.бољ...

Cuvari prirode 4  

^UVARI PRIRODE za ~etvrti razred osnovne {kole 2 И,.што.је.најважније,.научили.смо.шта.можемо.да.урадимо.да.би.наша.животна.средина.била.бољ...