Page 1

internetu a n a v a b a Z i

Sve će b!it u redu

nj

em

K ak o se

etira izborit i sa sajber maltr

Bonton onlajn

ru s

an egaavv nje vvii IIzbb

Deljenj e slika

aa

zimanj eu mu e r zik P e Pomoć oko domaćeg

ljstvo Zahtevi za prijate

Društvene mreže Inter n trolo et vi


Lui Stouvel VODIČ ZA DECU

BEZBEDNOST NA INTERNETU Naslov originala: Louie Stowell, Staying Safe Online Copyright © 2016 Usborne Publishing Ltd. Photographs on page 86: skateboarder © Daniel Milchev/Getty Images; bearded man © Daniel Berehulak / Staff/Getty Images; tardigrade © Eraxion/iStock/Thinkstock; kitten © Martin Poole/DigitalVision/Thinkstock; baby turtle © italiansight/iStock/Thinkstock Za izdanje na srpskom jeziku © Kreativni centar 2017 Dizajn i ilustracije Nensi Lešnikof (Nancy Leschnikoff ) Stručni savetnik: Dženifer Peri, direktorka kompanije Digital-Trust Prevod Ana Brdar Urednik Natalija Panić Lektor Ivana Ignjatović Priprema za štampu Ljiljana Pavkov Izdaje Kreativni centar Beograd, Gradištanska 8 tel.: 011 / 38 20 464, 38 20 483, 24 40 659 www.kreativnicentar.rs e-mail: info@kreativnicentar.rs Za izdavača Ljiljana Marinković Štampa Grafostil, Kragujevac Godina štampe 2017 Tiraž 2.000 ISBN 978-86-529-0429-7

CIP – Каталогизација у публикацији – Народна библиотека Србије, Београд 37.018:004.738-053.2(02.053.2) СТОУВЕЛ, Луи Bezbednost na internetu : vodič za decu / Lui Stouvel ; dizajn i ilustracije Nensi Lešnikof ; [prevod Ana Brdar]. - Beograd : Kreativni centar, 2017 (Kragujevac : Grafostil). – 144 стр. : илустр. ; 20 cm Prevod dela: Staying Safe Online / Louie Stowell. – Tiraž 2.000. – Registar. ISBN 978-86-529-0429-7 1. Лешникоф, Ненси [илустратор] COBISS.SR-ID 236602124


Vodič za decu

bezbednost na

internetu l

i Stouv Lu e

Dizajn i ilustracije: Nensi Lešnikof


UVOD Internet može da bude nešto fenomenalno. Na njemu možeš da igraš igrice, da pronađeš trejlere za filmove, razgovaraš sa osobama iz svih krajeva sveta i gledaš mnoštvo smešnih klipova s nespretnim malim životinjama. Baš kao i u oflajn svakodnevici, međutim, može ti se desiti da na internetu sretneš drske i neprijatne osobe. Ima i onih koje čak koriste internet da bi počinile krivična dela. Ova knjiga sadrži brojne savete o tome kako da koristiš internet na bezbedan način i kako da se ophodiš prema onima koji se na njemu loše ponašaju. Naći ćeš i primere svega onoga dobrog što možeš da uradiš onlajn – nije sve tako crno. Nema razloga za strah. Ako internetu priđeš radoznalo i sa oprezom, uz nekoliko mera predostrožnosti, videćeš da on može biti neverovatno igralište za tvoj mozak.

5


SADRŽAJ 1. OSNOVE

9

2. PRIJATELJSTVA I DRUŠTVENE MREŽE

23

3. ONLAJN BONTON

41

4. TVOJA ONLAJN REPUTACIJA

51

5. SAJBER MALTRETIRANJE

59

6. KO JE VLASNIK IDEJA

87

7. TROŠENJE NOVCA

97


8. SEKSTING I PORNOGRAFIJA

103

9. ZLONAMERNE ODRASLE OSOBE

115

10. KAKO TRAŽITI POMOĆ

125

11. DIGITALNI DETOKS

131

KORISNI LINKOVI

138

SAVETI ZA RODITELJE, STARATELJE I OSTALE ODRASLE OSOBE

139

INDEKS

141


Ovako inte izgleda ka

rnet

da sve ide kako tr eba


OSNOVE U ovom poglavlju čitaćeš o osnovnim pravilima bezbednosti na internetu. Ali pre svega…

ŠTA JE INTERNET Internet je skup sačinjen od milijardi kompjutera koji su povezani kablovima ili signalima što protiču kroz vazduh.

Napomena: Kompjuter nije samo laptop ili desktop. Pametni telefon je kompjuter. Baš kao i tablet ili konzola za igrice. Čak i automobil može biti kompjuter.

Internet omogućuje kompjuterima (i osobama koje ih koriste) da razmenjuju podatke.

9

1


Na najosnovnijem nivou internet obavlja dve radnje:

1. Šalje svetu podatke s tvog ureaja. 2. Na tvoj ureaj dostavlja podatke drugih osoba.

Videla sam i stvarno je smešna. Evo i tebi jedna smešna slika!

Vidi ovu smešnu sliku!

INTERNET

10


ONDA – ZAŠTO JE INTERNET OPASAN? Ako je tvoj telefon (ili bilo koji uređaj) povezan na internet, možda ćeš uvideti da deliš više nego što želiš (npr. novac) ili da primaš nešto što ti zaista ne treba (npr. viruse ili neprijatne poruke). Ovo su neki od rizika koji se javljaju pri upotrebi interneta:

1. Sajber maltretiranje: Sajber nasilnici

su poput onih običnih – jedina je razlika to što se nalaze na internetu. Oni mogu biti podjednako zlonamerni i strašni, ali na internetu ne možeš prosto da odeš kući i zatvoriš vrata za sobom. Savete o tome kako da se izboriš sa sajber maltretiranjem pronaći ćeš dalje u knjizi.

11


Jarčevi su baš bez veze LOL!

2. Trolovi: Neke osobe misle

da je baš zabavno provoditi vreme na internetu vreajući neznance. Budući da je to pravo gubljenje vremena, internet trolove najčešće treba sažaljevati jer oni u stvarnosti verovatno ne umeju da se snau u društvu. Ipak, i dalje je važno da znaš kako da se izboriš s trolovima kad na njih naieš (nešto više o tome kasnije). 3. Hakovani nalozi: Ukoliko se neko domogne

tvojih lozinki, ta osoba onda može da pravi postove pod tvojim imenom, uključujući i nešto što te može posramiti ili zbog čega možeš da upadneš u nevolju. Hakovanje može da se desi i kada se prijatelji posvaaju, pa jedan od njih to uradi u trenutku ljutnje, ne razmišljajući o tome kako će se onaj drugi osećati.

12


4. Štetne reči i slike: Neke osobe na internet

postavljaju nešto što bi moglo da te uznemiri – od nasilnih slika i zlonamernih postova koji podstiču na nasilje do slika i videa koji ne moraju biti loši sami po sebi, ali nisu prikladni za decu. Savete o tome kako da izbegneš takve sadržaje pronaći ćeš u poglavljima 8 i 9. 5. Virusi: Virusi su kompjuterski programi

smišljeni da „zaraze“ tvoj kompjuter i promene način na koji on radi. Zbog njih tvoj telefon, tablet ili laptop može potpuno da prestane da radi, što znači da ćeš morati da kupiš nov telefon, a uz to ćeš i izgubiti sve slike i kontakte. Virusi se takoe mogu koristiti za krau podataka, poput onih iz banke, pa ih ne treba olako shvatati. Poješćemo ti slike! Buahahaha!


6. Kriminalci: Nažalost, postoje osobe koje

koriste internet za krae i druga krivična dela, još teža. Neki od tih kriminalaca su hakeri – osobe koje mnogo znaju o kompjuterima i koje preko interneta mogu bez ovlašćenja da pristupe tvom ureaju.

NISU SVI HAKERI LOŠI Ovo ne znači da svi hakeri imaju zle namere. Neki samo žele da dokažu kako umeju da se ušunjaju u tvoj kompjuter – za njih je to izazov. Drugi koriste svoje hakerske veštine da bi dobavili i obelodanili informacije za koje određene kompanije ili vlade pojedinih država ne žele da se saznaju. (Ovo može biti dobro ili loše, u zavisnosti od tvoje tačke gledišta.)

14

U KOMPU SAM TI


TAJNI KODOVI Ako ne želiš da koristiš programe za upravljanje lozinkama, možeš da smisliš kod za pravljenje lozinki koje će neko teško moći da pogodi, ali koje ćeš ti lako zapamtiti. Na primer:

Upotrebi prvo slovo naziva veb-stranice ili aplikacije koju koristiš. Neka to bude veliko slovo. Saberi sve cifre svog datuma roenja. Dodaj simbol (izbegavaj !, jer se uskličnik često upotrebljava pri pravljenju lozinki). Na kraju lozinke napiši prva tri slova naziva veb-stranice koju koristiš obrnutim redom i kao mala slova. Možeš da smisliš i sopstveni kod. Koji god način da izabereš, nemoj da zapisuješ lozinke jer je veoma lako izgubiti svesku ili parče papira. Nemoj da koristiš istu lozinku više puta jer će osoba koja je sazna moći da pristupi svim tvojim nalozima.

17


Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti. Trebalo bi da znaš čega da se čuvaš i kako da se zaštitiš. Bilo da se brineš oko toga da li ćeš na društvenim mrežama dati previše podataka o sebi, bilo da se plašiš da ćeš naići na nekoga ko je nedobronameran ili čak opasan – ovaj vodič će ti pružiti uputstva i savete o tome kako da koristiš internet na kontrolisan i bezbedan način.

9 788652 904297

Profile for Kreativni centar

Bezbednost na internetu – Vodič za decu  

Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti. Trebalo bi da z...

Bezbednost na internetu – Vodič za decu  

Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti. Trebalo bi da z...