__MAIN_TEXT__

Page 1

TRÄSTADEN I BERGSLAGEN

www.visitnora.se


3

EN PLATS MED PERSONLIGHET

Nora är en plats med många ansikten. Här finns en historisk atmosfär och spännande berättelser från förr. Men här finns också massor att upptäcka och göra. Och som besökare kan du bli en aktiv del av Nora! Många människor som besöker Nora fascineras av de välbevarade miljöerna. Här finns en viktig del av svensk historia samlad på ett ställe. Småstadsidyllen, bruksmiljöer, gruvor och en egen veteran-

järnväg. Stora delar av Nora ser ut som det gjorde för hundra år sedan. Idag har vi fyllt på med kultur, teater och nostalgi. Konstutställningar, shopping och loppmarknader. Härliga naturupplevelser med vilda skogar och förtrollade sjöar. Allt för att ge dig som besökare en alldeles egen upplevelse. Kom till trästaden i Bergslagen och möt en stark personlighet!


4


5

En välbevarad idyll TRÄSTADEN I BERGSLAGEN Nora är en välbehållen trästad med gatorna utlagda i det klassiska rutnätet. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Om du promenerar i de centrala delarna en sommarkväll är det lätt att drömma sig bort och fantisera om hur det var förr. På 1500-talet gav Gustav Vasa bergsmännen tillstånd att sälja järn i Nora. År 1643 fick staden sina efterlängtade stadsprivilegier och under tvåhundra år var Nora en stad som växte tack vare inkomster från malmen och gruvorna. I Nora möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer. Och på den årliga gruvriksdagen fattades viktiga beslut för det svenska näringslivet. När du promenerar över kullerstenen blir du en del av historien. I samma miljö har bergsmän och bergslagsbor vistats i hundratals år. De vackra

trähusen ligger på rad med Göthlinska Gården som den okrönta drottningen. Här kliver du rätt in i ett välbärgat borgarhem på 1800-talet. Idag fylls staden av ett lugn som ger ro åt själen. I slutet av 1800-talet gick gruvdriften in i en nedgångsperiod och pengarna tog slut. Noras centrala delar är till stor del oförändrad sedan dess. Det är både besökare och invånare tacksamma för idag. Den välbevarade miljön gör Nora till medlem av Tre trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo. Staden har också belönats med Europa Nostra priset för sin bevarade stadskärna.

Ljudvandra på egen hand. Ladda ner guidningen från www.visitnora.se eller www.tretrastader.se Bli guidad i Göthlinska Gården, borgarhemmet från sekelskiftet. Maj-september.

TRÄSTADSPAKET. Komplett paket med boende, lunch/middag och aktiviteter. 1.355 kr/person, del i dubbelrum. Mer info på sid 26-27.


6

Minnen från svunna tider NOSTALGI Att besöka Nora är som att kliva rätt in i ett museum – fast här är allt på riktigt. Staden lever med sin historia, och tack vare de stolta invånarna så är den idag en av Sveriges mest välbevarade småstäder, fylld av spännande detaljer som påminner om hur livet var förr. Stora delar av Nora präglas av en känsla från förra sekelskiftet. Kikar du in på någon av de vackra innergårdarna så möts du av miljöer där tiden har stått stilla. Dofter av tjära och linolja blandas med kaffe och nybakt bröd. Här hänger tvätten på tork bland brygghus och klängrosor – och här finns en känsla som påminner om gamla tider.

För dig som gillar att fynda bland gamla saker är Nora ett himmelrike. I staden finns ett antal butiker med ett brett sortiment av antikviteter och kuriosa. Här kan du hitta allt från bokmärken och filmstjärnor till handvävt sänglinne och antika möbler. Vill du ha ett ännu större utbud är du välkommen på den stora Antik- & Samlarmässan i början av juli. Det är en av Sveriges största och hit vallfärdar både säljare och köpare. I Gyttorp utanför Nora kliver du rätt in i 50-talet och hur framtidens svenska samhälle skulle formas. Det lilla samhället är ett spännande exempel på modernistisk arkitektur i design av Ralph Erskine. Här fick arbetarna möjlighet att bosätta sig i ljusa lägenheter med alla tänkbara moderniteter. Skola, affärer integrerades bland bostäderna och idag är Gyttorps centrum ett levande exempel på drömmen om det svenska folkhemmet.

Besök Noradagarna 6 -9 juli med den stora Antik- och Samlarmässan, Storloppis och evenemang. Gå en historisk guidad vandring i Ralph Erskines Gyttorp. Juni-Augusti

50-TALSPAKET. Komplett paket med boende, lunch/middag och aktiviteter. 785 kr/person, vid två personer. Mer info på sid 26-27!


7


8


9

Levande upplevelser i unika miljöer KULTUREN Nora har en lockelse på starka kulturpersonligheter. Författarinnan Anna Maria Lenngren var en flitig gäst i staden och i meningen ”Så liten stad, så mycket smak” fångade hon Noras själ. Efter henne har många andra fascinerats på liknande sätt och vi har idag ett brett utbud av kulturaktiviteter. Det klassiska musiklivet i Nora har ett stort utbud och ofta klingar tonerna från någon av våra många konsertlokaler. Kyrkan i Nora erbjuder högklassiga konserter med sångare och solister av mycket hög kvalitet. På Stadra Sommarscen någon mil norr om Nora sätts intressanta teateruppsättningar upp varje sommar. I en fantastisk herrgårdsmiljö, med en vitkalkad lada som huvudscen, framförs modern svensk dramatik – ofta modigt regisserad med musikaliska inslag. Stadra har också en årlig trollerifestival. Nora Folkets Park erbjuder allt från klassisk 50-talsrock till nostalgisk 70-talsprogg framförd av kända svenska artister.

Nora har även ett litterärt förflutet och många av Maria Langs deckare utspelar sig i ”Skoga”. På sommaren kan du följa med på guidad mordvandring. Kvarteret Bryggeriet håller på att etablera sig som ett kulturcentrum i gammal anrik industrimiljö. På sommaren fylls området med aktiviteter och spännande utställningar. Dessutom finns det gallerier, hantverkare, smed och keramiker i omgivningarna som gärna öppnar sina dörrar för den intresserade – så för den kulturintresserade är Nora ett paradis! Här finns numera även Bergslagens Destilleri med egentillverkad kvalitetswhisky. Ljusstråk, en välbesökt konst- och kulturslinga i Nora bergslag som genomförs varje år under första helgen i september genom att konstnärer och konsthantverkare öppnar upp sina ateljéer.

Ljusstråk – en konst och kulturslinga genom Nora bergslag. 3-4 september. Parkfesten, tvådagars musikfestival 1-2 juli, www.parkfesten.se

MARIA LANGPAKET. Komplett paket med boende, lunch/middag och aktiviteter. 1.105 kr/person, del i dubbelrum. Mer info på sid 26-27.


10

Småstadsshopping som förr i tiden BUTIKERNA Att handla i Nora är en upplevelse. Här ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan – precis som förr i tiden. Och här finns det alltid tid för goda råd och personlig service. När du kliver in i någon av Noras butiker kommer du att märka skillnaden. Här finns inga stora kedjor med sitt standardiserade utbud. Istället har varje enskild butik sin egen personlighet och sitt eget urval av kvalitetsprodukter. Noggrant utvalda för att ge dig något utöver det vanliga. Butikerna strävar efter att vara specialister och är stolta över sitt sortiment. Som kund är du alltid välkommen att fråga. Personalen har ofta lång erfarenhet och en gedigen kunskap om de varor som de säljer. De kan hjälpa dig att hitta den vara som du söker och ge dig värdefulla tips om vad som passar dig bäst. Så har

Handlarna i Nora bjuder i år in till: Noradagarna 6 -9 juli. Nora Marknad 27-28 augusti. Nora Gammeldags Julmarknad 3-4 december.

det alltid varit i butikerna i Nora – och så gör vi fortfarande! Flera av stadens butiker har gamla anor. Ett bra exempel är Leon. Sandberg Bosättningsaffär som grundades 1859 och fortfarande drivs av samma familj. Att handla i Nora är ett sätt att umgås och torghandeln förstärker småstadskänslan. Här finns det alltid tid till att prata en stund. På Noradagarna i juli och Nora Marknad i augusti är det trångt på gatorna och på vår årliga julmarknad sjuder hela staden av liv. Annars är tempot lugnt, stämningen trevlig och köerna obefintliga.


11


12


13

Rälsbussar, ånglok och en riktig stins VETERANJÄRNVÄGEN Många människor har härliga minnen från barndomens tågresor. Spänningen när tåget lämnade stationen på väg mot nya mål. Charmiga kupéer, vänliga konduktörer och oväntade möten var en viktig del av resan. I Nora kan alla få uppleva en gammeldags tågresa än idag! Vår veteranjärnväg används till regelbundna turer på sommaren, med både rälsbussar och ånglok. År 1856 invigdes Sveriges första normalspåriga järnväg mellan Nora och Örebro. Den var en förutsättning för effektiva transporter av kol, malm och tackjärn. Tack vare ett stort antal entusiaster finns det idag ett stort utbud av historiska lok och vagnar i Nora. En del används för trafik men här finns även vagnar som är restaurang, café, museum och vandrarhem. Du kan välja mellan ett flertal olika turer och destinationer med veteranjärnvägen. De charmiga rälsbussarna gör flera resor i veckan. Och ett par dagar i veckan under sommaren avgår ångloken.

Det krävs en hel natts eldande för att få upp trycket i de gamla ångpannorna. Men när skorstenen ryker och ångvisslan tjuter inser man att det är värt allt besvär. Att åka med ett riktigt ånglok är en upplevelse ingen bör missa! Nora stationshus är från förra sekelskiftet och står som en mäktig borg vid järnvägen. I delar av den gamla väntsalen finns turistbyrån i en bevarad miljö med träbänkar och biljettlucka. Har du tur träffar du på en äkta stins som vinkar av tåget och en klassisk konduktör som kontrollerar biljetterna.

Gå en guidad tur på Järnvägsmuseet med lokstallar, lok och verkstäder. Maj-september.

TÅGPAKET. Komplett paket med boende, lunch/middag och aktiviteter. 580 kr/person, i tvåbäddskupé. Mer info på sid 26-27.


14

Härliga aktiviteter för hela familjen UPPTÄCKARGLÄDJE Om barnen har roligt trivs föräldrarna! Nora är en spännande stad med massor av saker att upptäcka. Här finns förutsättningar för en mängd aktiviteter som barnen uppskattar. Vi tror att många av de bästa upplevelserna sker med enkla medel och i naturliga miljöer. I Bergslagen finns det över tusen sjöar och runt Nora finns det flera fina badplatser. Norasjön ligger dessutom mitt i stan och den erbjuder möjligheter för både bad och fiske. Utflyktsbåten Plaskus tar dig ut till Alntorps ö flera gånger om dagen. På sommaren kan du bada, fika och spela minigolf här.

är det kallt och fuktigt. Guidens berättelser om arbetet i gruvan förr i tiden brukar både skrämma och inspirera. För de vetgiriga barnen har vi en frågerunda i centrala staden. När dina barn sedan har varit aktiva en hel dag har de naturligtvis gjort sig förtjänta av en glass. NoraGlass har tillverkats i över 85 år efter samma hemliga recept och den ingår som en självklar del av en lyckad semesterdag. Och det gäller även för vuxna!

I trakterna runt Nora finns det fantastiska möjligheter till spännande naturupplevelser. För en äventyrsvandring i Skärmarbodabergen behövs det både mod och uthållighet. Och för den som vill ha ännu mer spänning finns det grottor, utkiksberg och flyttblock att upptäcka längs de markerade stigarna. Ett besök i Lockgruvan i Pershyttan brukar också imponera på barnen. 45 meter ner under marken

FAMILJEPAKET. Komplett paket med boende, lunch/middag och aktiviteter. 1.605 kr/familj (2 vuxna + 2 barn), i stuga med självhushåll. Mer info på sid 26-27.


15


16 16

Ta en paus i härlig miljö FIKA & MAT Fika och mat är en viktig del av en bra semester. I Nora hittar du inte bara den klassiska NoraGlassen utan även ett urval av bra caféer – alla med sina olika specialiteter. Här kan du beställa en klassisk vaniljbulle i mysig miljö. Eller en bakelse, tipskaka och en kopp kaffe. Är du sugen på att äta kan du välja mellan ett stort antal restauranger – med allt från pizza till traditionell husmanskost och lokala specialiteter. Nora har flera uteserveringar där du kan njuta av både mat och sköna sommarkvällar.


17


18


19

På utflykt i Norabygden LEVANDE LANDSBYGD I trakterna kring Nora finns det många spännande platser att besöka – oavsett om du cyklar, kör bil eller åker med veteranjärnvägen. Med en karta i handen hittar du det bästa av Bergslagens historia. Och de vackra naturupplevelserna får du på köpet! Järnboås ligger naturskönt vid Finnsjöns strand två mil norr om Nora. Larsmäss är en årlig kvalitetsoch hantverksmarknad andra helgen i augusti. Platsen blev än mer känd då TV-programmet “Sommar med Ernst” spelades in här. En gammal hytta förvandlades till en spännande bostad. Vikersbygden har många spännande lämningar. I Viker finns en brukssmedja, hyttruiner, gruvor och kalkstensbrott. Och Dalkarlsberg har ett gammalt gruvfält med anor tillbaks till 1300-talet. Den kalkrika jorden i Älvhyttan gör att här finns gott om växter, bland annat sällsynta orkidéer.

Sommartid kan du ta rälsbussen från Nora till Nya Viker. Jerle fick stadsprivilegier på 1600-talet och är med cirka 30 invånare idag Sveriges minsta stad. Ett besök på Svalbo keramik, caféet och områdets vackra naturstigar är att rekommendera. Den vackra Rosengården i Bergslagen har över 750 olika sorters rosor. Här kan du vandra runt i en doftande oas och njuta av en fantastisk miljö. I anslutning till trädgården finns en butik. Turistvägen Tre sjöars väg bjuder på en trevlig dagsutflykt med cykel eller bil. Den tre mil långa vägen slingrar sig mellan några av Bergslagens vackraste sjöar. Du kan också följa obeliskerna på Kultur- och Måltidsväg 244 mellan Nora och Grythyttan och exempelvis stanna vid kapellet i Grecksåsar.

ROSENPAKET. Komplett paket med boende, lunch/middag och aktiviteter. 1.095 kr/person, del i dubbelrum. Mer info på sid 26-27.


20

Här fanns den svenska industrins hjärta BERGSLAGEN I Bergslagen fanns gruvorna, skogen och vattenkraften – och allt var nödvändigt för att kunna förädla malmen. Redan på 1300-talet började järnhanteringen etableras och under de kommande 600 åren var Bergslagen ett viktigt centrum för den svenska industrin.

Här bodde han med sin familj i 14 rum och 3 kök. Idag är det stora huset ett bra exempel på den rikedom som bergshanteringen gav. I KlackaLerbergs gruvpark blandas upplevelser i naturen med olika kulturevenemang.

Idag ser vi spår från denna epok överallt i Bergslagen. Ute i skogen finns rester av gruvor och hyttor på många håll. Det finns mycket att upptäcka på egen hand för den historieintresserade. Och på flera platser finns det möjlighet till guidade visningar.

Bergslagens historia tillhör också alla de människor som arbetade här under enkla förhållanden. I hyttor och gruvor finns även minnen från sot, svett och hårt arbete. Både kvinnor och barn deltog i det hårda arbetet. Än idag finns det en stolthet över kunskapen och yrkestraditionen.

Kulturreservatet Pershyttan är en intakt bergsmansby med möjlighet till en guidad tur i den välbevarade hyttan. Här finns även en komplett hyttby, Sveriges största fungerande vattenhjul samt en klensmedja där du ibland kan få prova på att smida. I omgivningen finns möjligheter till fina vandringar. I Lockgruvan kan du få en guidad tur ner under jorden för att uppleva miljön i en äkta gruva. Och Kalasexpressen erbjuder mat och fika i två klassiska tågvagnar som står uppställda på stationsområdet. Siggebohyttan byggdes vid 1700-talets slut av den välbärgade bergsmannen Kejsar-Anders.


21


22


23

Skogar och sjöar i skön förening NATUREN Det finns många som tycker att naturen är det vackraste konstverket av alla. Efter några sommardygn i Bergslagen är det bara att hålla med. Här finns ett levande kulturlandskap med öppna fält. Och känslan när kvällssolen speglar sig i en förtrollad sjö är lika magisk som när älvorna dansar i skogen en tidig morgon. Storskogen är alltid närvarande i Bergslagen. Tyst och mäktig erbjuder den ett lugn som inbjuder till besök och vandring. Här finner många människor andrum från vardagen. Det räcker ofta med en stunds promenad för att du ska befinna dig i en egen värld – med en naturlig frid. I Bergslagen finns över tusen sjöar. Allt från små trolska tjärnar till större sjösystem som öppnar upp landskapet. Här finns också forsar och bäckar som ger liv åt naturen. Som besökare kan du alldeles säkert hitta din egen favoritplats. Vill du göra det enkelt för dig besöker du något av de naturreservat som finns. Kindla naturreservat är ett starkt kuperat skogsområde med stora orörda skogar och myrar. Delar av området ser ut som skogarna i Bergslagen gjorde

förr med hundraårig skog som på svårtillgängliga ställen är ännu äldre. Här kan du möta björn, varg, lo och järv och här finns ett stort antal sällsynta fågelarter och skalbaggar. Järleån rinner fram genom en dalgång som bildades före inlandsisen. De vilda forsarna rusar fram i dalgången som de alltid har gjort. I naturreservatet finns fina vandringsstigar och ett stort urval av djur och fåglar. Bäverns närvaro märks på de fällda träden och har du tur kan du få se den sällsynta kungsfiskaren. Vårt senaste naturreservat Skärmarbodabergen bjuder på stora naturupplevelser från istiden men också en fin terräng att vandra i.

Turistbyrån har kartor och beskrivningar över de flesta naturreservaten, vandrings-, cykel- och paddelleder. Vi finns i Nora station året om.


24

Naturnära möjligheter AKTIVITETER Bergslagen har en fantastisk natur. Skogen och sjöarna ger dig förutsättningar för en mängd aktiviteter och spännande upplevelser. Du kan vandra, paddla eller cykla. Sevärdheterna ligger tätt och möjligheterna är oändliga. Prata med turistbyrån så får du förslag på vad som passar dina intressen bäst. Bergslagsleden är en av Sveriges mest populära vandringsleder. Längs leden finns övernattningsmöjligheter, både för den som vill bo i vindskydd och den som föredrar en bättre standard. Pershyttan, Skärmarboda och Hammarby bjuder på fina dagsetapper och är bra platser att utgå från. Är du intresserad av att paddla så finns det flera kanotleder med olika karaktär

Bergslagstramp, nya cykel- och vandringsleder klara till sommaren i Pershyttan.

och svårighetsgrad. Järleån, Rastälven eller någon av Noratraktens sjöar ger dig många valmöjligheter. Med en kanot glider du ljudlöst fram i naturen och kommer riktigt nära alla de upplevelser som väntar på dig. För dig som är road av fiske finns det många fina vatten där du kan fånga både abborre och gädda. Det kommunala fiskekortet ger dig tillträde till ett flertal sjöar runt Nora. Och frågan är om det finns något godare än nyfångad halstrad abborre en ljummen sommarkväll. Det bästa med naturen i Bergslagen är att du får tillgång till den på dina villkor. Här kan du hitta en egen badsjö där du kan ta ett dopp i månens sken. Och med kartans hjälp kan du utforska dina egna skogar och stigar, långt från bebyggelse och trängsel. Upptäck Bergslagen – skogarna och sjöarna väntar på dig!


25


26 26

BOKA ETT PAKET I NORA

Från 580 kr per person För mer information, kontakta Nora turistbyrå på 0587-811 20 eller besök www.visitnora.se

ROSE

NPAK På en ET sluttn ing in Rosen t i l l Nora gå sjön li olika s rden i Berg gger sla or rosorn ters rosor. H gen, med m a und e är nju er ter du r än 750 fika i av de under en guidad visnin vackra bar m g och iljö. I pake b j u tet ds på Boend ingår bl.a. : e och en Stadsh otell. F tvårätters m iddag ik Rosen på No gården a och guid r ad vis i Berg ning p a slagen å Paket . pris: del i d ubbel /perso rum, e n natt n

1095 kr

50-TA

Bo i G LSPAK y ET arkite ttorp, med kten R unika hus ri alph E på Ho tade a rsk st v www. a Nostalgib ine. Besök nosta lgibyn y utanför F och fika .se elling I pake sbro. tet in gå Boen de i 5 r bl.a.: 0-tals Hosta läge N i en re ostalgiby. nhet, Gytt or L staura ngvag unch hos K p. Fika ho s n från a Paket 1927. lasexpresse pris: n vid tv å pers / oner, två nä person, tter

785 k r

FAMILJEPAKET Bo i stuga vid Norasjöns strand. Ta med familjen 40 m ner i gruvan. Dessutom kan ni gå på upptäcksfärd i Nora. I paketet ingår bl.a.: Boende på Sundby Stugby. Guidad visning i Lockgruvan.

1605 kr

/familj Paketpris: (2 vuxna + 2 barn), i stuga med självhushåll, två nätter


27

MAR

Uppl IA LA ev NGP tvillin Maria L AKE angs gstad T Skog . Öve förfa a, No ttarin rallt i r a n s s fikt t a för lö iva mska n låtit mä aden har d nnisk mörd e or fal ckarare. I pak la off et er Boen et ingår b l.a de Stads och en t .: vårät hotel ter l. i Ma ria L Guidad v s middag angs isnin fotsp g, M på Nora ordva år Pake ndrin tpris: g del i dubb elrum /pers , en n on att

1105 kr

TRÄSTADSPAKET

Upptäck trästaden Nora. Hela Nora är en unik kulturmiljö med kullerst ensgator, tidstypiska gårdar och gammeldag s affärsskyltar. Här finn s många av husen kvar frå n 1700- och 1800-talet . I paketet ingår bl.a.: Boende på Lilla Hotellet . En tvårätters middag på Maria Langs Krog. Guidad visning av Göthlinska Gården

1355 kr

Paketpris: /person del i dubbelrum, två nä tter

rsta es fö å g i r e A är finns Sfvrån 1856. Pgenom P G TÅ a är tåg. Ha järnväg guide dig Nor lspårig t tar en a de norm gsområ lokstall. em. ä rarh agn v h d c n r n o ä a j er Fv : angv städ bl.a. em, ST restaur r verk å g h åg i en t in sen kete ora T I pa e på N sexpres nd ala Boe os K h h c son Lun 927. /per 1 n frå natt : tpris upé, en e k a P sk bädd i två

KET

kr 580


28


29

ÖVERNATTA I NORA NORA TÅGHEM

NORA STADSHOTELL

STF Vandrarhem på räls intill Norasjön där du övernattar i klassiska sovkupéer. 0587-146 76 www.norataghem.se

Historiskt stadshotell med restaurang och pub beläget centralt vid Nora torg. 0587-31 14 35 www.norastadshotell.se

TRÄNGBO CAMPING

ÅKERBY HERRGÅRD

Trestjärnig camping vid Norasjön, endast 10 minuters promenad från Nora stadskärna. 0587-123 61 www.trangbocamping.se

Hotell med restaurang och café norr om Nora med storslagen utsikt över Fåsjön. 0587-912 10 www.akerbyherrgard.se

VRETEN

SUNDBY STUGBY

Kurs- och lägergård med camping, vandrarhem och café vid Tre Sjöars Väg. 0587-33 01 78 www.vreten.org

Stugby med lantligt läge vid Norasjön, nära Nora Golfbana. 0587-31 16 62 www.sundbystugby.com

GUSTAVSBERGS NATURISTCAMPING

LILLA HOTELLET

Norra Europas populäraste naturistcamping, vid Norasjön strax norr om Nora. 073-642 52 82 www.gustavsbergscamping.com

Hemtrevligt boende på sekelgammalt hotell mitt i trästaden. 0587-154 00 www.lillahotelletnora.se

Söderlånggatan 13 Bed & Breakfast 0587-31 11 37

Jerle Gård Bed & Breakfast 0587-920 88 www.jerlegard.se

Ralph Erskines lägenheter från 50-talet Gyttorp 070-522 55 40

Hult Säteri 0587-500 70 www.hultsateri.se

För övrigt boende, se www.visitnora.se

Skrekarhytte Herrgård Bed & Breakfast 070-372 00 68


30 30

Vi hyr ut lägenheter i Nora och Gyttorp

ANTIK & INREDNING

Välkommen att kontakta oss!

ÖPPET:

Erik Andersgården, Pershyttan Tel: 0587-311 979

VÄLKOMMEN TILL KV. BRYGGERIET Smedja och galleri Konstsmed Örjan Holm Tfn: 0587- 124 10 www.konstsmed.se

Den lilla stugbyn söder om Nora centrum Självhushåll, dusch, WC, TV, micro Nära till fiske, vandrings/cykelled, golf, restaurang Sundby Stugby Nora, 0587-31 16 62, 070-573 91 04 www.sundbystugby.com, info@sundbystugby.com

CAMPING • STUGOR • BAD • MINIGOLF • BEACHVOLLEYBOLL KANOTUTHYRNING • CAFE

Tis-Fre 12-18, Lör-Sön 12-16 ( Juni, Juli, Augusti) Tors-Fre 12-18, Lör-Sön 12-16 (September - Maj)

Hjärtligt välkomna till Trängbo camping, som är belägen endast 800 meter från centrum. Här kan du campa, hyra stuga, bada, spela minigolf eller beachvolleyboll, hyra kanot eller roddbåt. Eller varför inte bara komma och fika och njuta av en ledig stund.

Välkomna hälsar Ingrid och Sven-Erik

Telefon: 0587-123 61 E-post: info@trangbocamping.se www.trangbocamping.se

TUFFA, SNYGGA, GEDIGNA BARNKLÄDER från baby till storlek 140 och pedagogiska leksaker med god kvalitet till bra pris hittar ni hos oss! Välkomna!

Ateljé Barbro Bohlin, Linnekläder Tfn: 076 - 219 86 89 www.ateljebarbrobohlin.com

Prästgatan 6, 713 31 Nora, 0587-104 14, www.barnboden.com

Norabostäder AB Änggatan 11, 713 30 Nora 0587-813 10, info@norabostader.se www.norabostader.se


31 31

Besöksmål i Norabygden

Nora

Stockholm Örebro

Göteborg

Malmö


32 32

Gudstjänster varje söndag i Nora, Järnboås eller Vikers kyrka.

Församlingsverksamhet som t.ex. Konserter, föreläsningar, studiecirklar, barn- och ungdomsverksamhet, körer, diakoni, sopplunch och caféverksamhet. Annons i Nerikes Allehanda på fredagar.

Välkommen till oss! Information: 0587-128 22 www.svenskakyrkan.se/nora

Örebro läns museum

Åk på Sveriges första normalspåriga järnväg från 1856 Veterantåg trafikerar banan sommartid Nora-Järle Nora-Pershyttan-Gyttorp-Nya Viker samt Nya Viker-Granbergsdal-Bofors med ångtåg och rälsbussar. Beställningsresor

LETAR NI EFTER EN TOMT OCH ETT HUS? Vi kan erbjuda sjönära tomter i Stensnäs. Allbyggarn AB hjälper er att bygga ert drömhus. Välkomna att ringa 0586-72 14 60 www.allbyggarn.se

VRETEN - efter Tre Sjöars väg vid Fåsjöns strand Blåbandsrörelsens kurs- och lägergård. Turistöppet 4 juli-13 augusti 2011. Camping, vandrarhem, servering, fiske, fiskeutrustning och båtar, presentbod, utställningar, loppmarknad samt bad.

Välkomna till Nora och Pershyttan

Camping 125 sek/dygn, el 25 sek/dygn, rum 130 sek/dygn och person, rum/frukost 170 sek per/person/dygn

Jernhelja i Pershyttan, vårmarknad 7 maj Barntisdagar i Pershyttan 12/7-9/8 Klensmedjan i Pershyttan söndagar 10/7-4/9 kl 12-16

Tfn+46(0)587-33 01 78, efter säsong tfn+46(0)19-23 20 86 roland.jonasson@telia.com

Visningar Lördag & söndag maj- sep. Dagligen juli - aug: Nora järnvägsmuseum 10:30, Göthlinska gården 13, Lockgruvan 13, Pershyttans hytta 15, Maria Lang Mordvandring tis, tors 18:30, lö 11:30

BJC info: 0587-138 06 | www.olm.se Gruppbokning Nora turistbyrå: 0587-811 20 www.visitnora.se

Välkommen till oss! För information: 0587-103 04 www.nbvj.se

SIGGEBOHYTTANS BERGSMANSGÅRD

Tfn sommartid: 0587-33 00 27 | www.olm.se Nora turistbyrå: 0587-811 20 | www.bergslagen.se

Örebro läns museum

Hur levde 1800-talets mäktiga bergsmän? Besök oss och upplev historien på plats. Museum – Kaffestuga


33 33

an na g

Väst m

g.

rnvä

backen

gen

rgsg. rn to

n

Hjernet Prästgatan

Kommun hus Storgatan

gby

ån

by

g Ha

Kv. Bryggeriet

väg

Borgmästargata

Hagav.

Skolgatan

en

n

Tennis hall

tan

Svartälvsgata

Kv

ar n

Rådstugugata n

an gat Villa

Drottning Kristina

Kva

Torget

Göthlinska Gården

Alntorps ö

Söderlånggatan

Trollstig

Herrgårdsgatan

SimTivoligatan Idrottshall Järnvägsmuseum

1859 grundande bleckslagaremästare Carl Axel Sandberg sin verkstad i Nora. Firman lever kvar ännu, och har med tidens gång kommit att förvandlas till en klassisk bosättningsaffär. C A Sandbergs son Leonard ändrade i början av 1900-talet namnet till Leon. Sandberg Bosättningsaffär. Den torde vara Sveriges enda i sitt slag eftersom den fortfarande är kvar i samma familj. Det är idag de fjärde och femte generationerna som driver butiken. Mycket har förändrats under åren, men ett är detsamma – vår strävan att betjäna våra kunder på bästa sätt och att tillhandahålla kvalitetsvaror i stor sortering och till rimliga priser.

NORASJÖN

en

äg

av

GLAS - PORSLIN - HUSGERÅD – HANTVERK FÖRSTKLASSIGA UTSTÄLLNINGAR

Ängarna

torp

Älvs

g Ha

Järnvägen

svä

Promenadstråk “Nora runt”

Genbank

gen

Västanlidsv.

Björkbackavägen

Stadskarta

Kungsga

g.

Kungsgatan

rgs

n

ta Nyga

Brunns gatan

be

Rådmansg.

äg tar v rg m

äs

g. re ta

tan tan ata gsga

Anders-We d

Trängbo camping

Rosengården 1 km Gustavsbergs Naturistcamping 1 km

LEON. SANDBERG BOSÄTTNINGSAFFÄR Storgatan 12-14, 713 31 Nora Telefon: 0587-100 71 www.leonsandberg.se

Martinvallen

gen

Vandrarhemmet

Nora tåghem VÄLJ OSS FÖR: Logi, lunch, middag, fest & konferens. Rimliga priser, utmärkt service & vacker miljö! Se även våra olika paket på www.norastadshotell.se

Bo i sovkupé! Tåget, från 1931 står på sjöspåret vid Nora station. Välkomna!

För bokning och förfrågningar info@norastadshotell.se eller ring 0587-311435

0587-146 76 www.norataghem.se

3-4


34

Trädgård med mer än 750 olika sorters rosor, damm och många ovanliga träd och perenner. Öppen trädgård: presentbutik med rosanknytning, plantförsäljning – perenner och sticklingsförökade rosor samt trädgårdscafé med lättare lunch. Guidade turer lördag och söndag klockan 16.00 från mid-sommardagen och hela juli ut. Förbokade grupper även andra tider. Öppet maj till och med september.

Bergslagsg. 82, Nora, 0587-129 56, 070-656 11 30 www.rosengardenibergslagen.se

A MATBUTIKER DIN I NORA

Prästgatan 12, NORA Tel. 0587 - 101 10

Välkommen till ett hemtrevligt hotell i genuin 1900-talsmiljö med nyrenoverade rum. Konferenser och enklare tillställningar som dop- och minnesstund, födelesedags- och studentfirande för upp till 20 personer.

Soltunet Tel: 0587-102 54 Öppet alla dagar

Bokningar och frågor tel. +46 (0)587-154 00 www.lillahotelletnora.se


35

STÖRRE EVENEMANG 2011 5/3

NORANATT - kulturbloss i vintermörkret

7/5

JERNHELJA I PERSHYTTAN - vårmarknad

11/6-12/6

24/7-31/7 13-14/8

LARSMÄSS I JÄRNBOÅS - Hantverksmarknad

26-27/8

ÖVERK ONUNGA-STOLLEN - musik, poesi och dans i gruvmiljö NORA MARKNAD - traditionell höstmarknad

TÅGDIGGARDAGAR

16/6-7/8

SELECTED WALLS - utvalda bilder av svenska fotografer, Bryggeriet

27-28/8

24/6

MIDSOMMARFIRANDE i Pershyttan, Siggebohyttan, Uskavi & Järnboås

3-4/9

JUNI-JULI 2/7

STADRA SOMMARSCEN - Bergslagens vackraste spelplats ROSENS DAG - i Rosengården i Bergslagen

1-2/7

PARKFESTEN - tvådagars musikfestival i Folkets Park

6-9/7

NORADAGARNA ons Antik- & Samlarmässa, skivmässa tors Storloppis & familjeaktiviteter fre-lör Torgfest

KULTURVECKAN I VIKER

10/9 24-30/10 3-4/12

LJUSSTRÅK - konst och kulturslinga genom Nora bergslag NORASJÖN RUNT - halvmaraton KULTURVECKAN I JÄRNBOÅS NORA GAMMELDAGS JULMARKNAD

Mer evenemangstips på www.visitnora.se

Larsmäss i Järnboås 13-14 augusti 2011 kl 11-17 Hantverksmarknad för hela familjen. Underhållning för stora och små, ponnyridning, munkar & god mat. Gratis parkering. Hjärtligt Välkomna!

Foto: Frida Edlund/ www.fridaedlund.com, Sune Högberg och Lena Hellström/www.himlajorden.se, Roine Magnusson/www.roineimages.com, Andreas Hyltén/www.fotografah.se, Peo Quick, Börje Gustavsson, Christer Pöhner/www.pohnerbild.se, Sofie Isaksson, Kicki Nilsson, Eleonore Eriksson, Thomas Eriksson/www.na.se, Rolf Karlsson/www.bildmakarna.com, Magnus Westerborn, Rune Jacobsson, Pär Persson, Susann Rickan, Mikael Sundberg/www.msun.se, Heléne Sommar, Åke Mossberg, Carina Remröd, Karin Foberg, Elin Sörman, Håkan Ceder, Rolf Nielsen och Maria Wahlström


TURISTBYRÅ

www.visitnora.se

kreation.se | 10_0238

Nora Turistbyrå, Stationshuset, 713 80 Nora, info@nora.se Tfn 0587-811 20, Fax 0587-105 38

Profile for Kreation

Nora - turistbroschyr 2011  

Nora är en liten stad med stor personlighet. Den unika trästadsbebyggelsen och spännande Bergslagshistorien är ett uppskattat besöksmål. Med...

Nora - turistbroschyr 2011  

Nora är en liten stad med stor personlighet. Den unika trästadsbebyggelsen och spännande Bergslagshistorien är ett uppskattat besöksmål. Med...

Advertisement